• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 15639
تعداد نظرات : 1110
زمان آخرین مطلب : 3887روز قبل
كودك

زمانی که کودکان از مدرسه می آیند، مستقیما" به آشپزخانه رفته و دنبال چیزی برای خوردن می گردند. این صحنه ای است که هر روز در خانه با آن مواجه هستیم. شما چگونه می توانید مطمئن باشید کودکتان مواد مغذی لازم را دریافت می کند درحالیکه تمایلی به خوردن شام ندارد؟ شما میتوانید با انجام اقداماتی کودک خود را به داشتن میان وعده خوب بعد از مدرسه راهنمایی کنید تا احساس رضایت کنند و به خوردن شام مغذی تمایل داشته باشند.

خود را جای کودکتان قرار دهید و جدولی مربوط به آنچه آنها بطور نرمال در هفته می خورند، رسم نمایید. برخی کودکان کوچکتر ممکن است میان وعده صبح داشته باشند، اما اغلب کودکان سنین مدرسه میان وعده صبح ندارند. بنابر این طبیعی است که آنها در ساعات بعد از مدرسه بسیار گرسنه باشند و تمایل به مصرف  تنقلات ناسالم پیدا کرده و دور از چشمان شما از بیرون از منزل تهیه کنند.

به این پرسش ها پاسخ دهید: چه زمانی ناهار می خورند؟ چه چیزی و به چه میزان در ناهار می خورند؟ آیا همیشه از ناهار فرار می کنند؟ آیا بعد از مدرسه، میان وعده دارند؟ این سوالات به شما کمک می کنند تا بفهمید وقتی بچه ها به خانه برمی گردند، چقدر گرسنه هستند.همچنین می توانید درباره زمان هایی که بطور نرمال شام صرف می کنید، فکر کنید. کودکی که ساعت 4 در خانه گرسنه می شود و میان وعده بزرگی می خورد، احتمالا" برای شام در ساعت7 گرسنه نخواهد بود. درباره جدول بچه ها و تطابق برنامه غذایی خانواده با آن تفکر کنید.
سعی کنید در میان وعده به هیچ عنوان نوشابه و آب میوه های شیرین شده به کودکتان ارائه ندهید. در عوض میتوانید به آنها آب و یا شیر کم چرب بدهید.

لیستی از میان وعده های سالم را تهیه نمایید

درباره هریک از میان وعده هایی که فرزندانتان دوست دارند داشته باشند صحبت کنید.  لیستی از مواد غذایی سالم را به کودکتان ارائه دهید و مطمئن باشید شامل انواع متنوعی از سبزیجات و میوه های تازه است. هرچند که یک برش کیک یا چیپس سیب زمینی جزء غذاهای ممنوع نیستند، اما چنین غذاهایی با میزان مواد مغذی کم نباید بطور روزانه در منوی بعد از مدرسه قرار گیرند.

اگر برایتان امکان دارد، کودکتان را با خود به سوپر مارکتها ببرید. آنها را در انتخاب مواد غذایی مشارکت دهید و محصولات را با هم مقایسه کنید، اما تسلیم بدون چون و چرای خواسته آنان نباشید. به مقادیر پروتئین، فیبر، کلسیم و دیگر مواد مغذی مهم در مواد غذایی توجه داشته باشید و با کودک خود درباره آنها صحبت کنید. با کودکتان میان وعده های کم چرب، کم نمک و کم قند را انتخاب کنید. در این روند،  کودکان انتخاب های سالم غذایی را یاد خواهند گرفت.

میان وعده های سالم را به انتخابی قابل دسترس و آسان تبدیل کنید

از کودکان خود (حتی نوجوانان) انتظار نداشته باشید تمایلات غذایی خود را رها کنند و گیاه خوار شوند. کودک شما بیشتر تمایل به خوردن غذاهای آماده و تنقلات بیرون از منزل دارند، بنابراین از این موضوع استفاده نمایید. میان وعده های سالم را در دسترس قرار دهید مثلا" در ظرف غذا و کیف آنها بگذارید و در خانه در مکانی قابل دیدن و آماده خوردن قرار دهید.

کودکان از کمک کردن به شما  برای درست کردن میان وعده هایی با اشکال زیبا از میوه ها و تخم مرغ و..... لذت می برند ، بنابر این از آنها در تهیه میان وعده ها کمک بخواهید. کودکان بزرگتر از سالاد میوه ها، مینی پیتزا، کراکرهای ( بیسکویت های کم شیرین) با دانه کامل به همراه پنیر و... لذت می برند. کودکان بزرگتر تمایل دارند خود میان وعده درست کنند، بنابراین مواد لازم ودستورهای غذایی ساده را در اختیارشان قرار دهید. اگر خودتان در حال آماده کردن شام هستید، می توانید تهیه سالاد یا سبزیجات کنار غذا را به کودکان بسپارید.

برای شب هایی که شام را دیر وقت میل می کنید، می توانید میان وعده قابل توجه تری مانند نصف ساندویچ را برایشان انتخاب کنید.  یک میان وعده خوب باید بیش از آنکه زمان برای تهیه آن صرف شود برای خوردنش زمان گذاشته شود.

چنانچه کودکتان برنامه کلاسی بعد از مدرسه دارد، بررسی کنید چه نوع میان وعده ای دریافت می کند؟ اگر از آنچه می شنوید راضی نیستید، جایگزین هایی که کودکتان می تواند بخورد را پیشنهاد نمایید. مانند میان وعده های با بسته بندی جذاب ولی سالم شامل مغزدانه ها، غلات با دانه کامل و کم شیرین، و میوه های تازه و خشک شده و سبزیجات خرد شده.

بهترین استراتژی برای اجبار کودکان به داشتن میان وعده سالم بعد از مدرسه، قرار دادن غذاهای سالم در دسترس کودکان در آشپزخانه یا یخچال می باشد. کودکان گرسنه همانند بزرگسالان گرسنه، کمترین مقاومت را می کنند و بدنبال غذایی برای سیر کردن خود هستند لذا اگر انتخاب سالم را در معرض دسترس نداشته باشند به انواع غذاهای ناسالم روی می آورند.

novindiet.com

شنبه 26/5/1392 - 2:54
كودك
مطالعات اخیر نشان‌دهنده شیوع روزافزون چاقی در کودکان و نوجوانان در کشورهای مختلف می‌باشد. در کشور ما نیز این همه‌گیری بویژه در شهرهای بزرگ به دلیل شیوه زندگی شیوع روزافزونی داشته است. از آنجا که عدم تحرک دارای اهمیت ویژه در بروز چاقی کودکان است، تشویق کودکان به داشتن تحرک بیشتر توسط متخصصین تغذیه توصیه می‌گردد. اما مطالعات اخیر حاکی از آن است که برای داشتن نتایج مطلوب در متوقف نمودن سیر پیشرونده چاقی در کودکان، داشتن ورزش با شدت بیشتر از یک فعالیت بدنی معمول مورد نیاز می‌باشد.

مطالعات گذشته نشان دادند که بی تحرکی بویژه تماشای طولانی مدت برنامه‌های تلویزیونی نقش مهمی در ایجاد و توسعه چاقی دارد. در مطالعه‌ای که اخیرا در مجله علمی تغذیه بالینی آمریکا چاپ شده است، بیش از 1800 کودک 9 تا 10سال مورد ارزیابی قرار گرفتند که 23 درصد آنها چاق بودند یا اضافه وزن داشتند. پژوهشگران به منظور بررسی ارتباط میان فعالیت بدنی و اندازه دور کمر،‌ میزان چربی بدن و نمایه توده بدنی (BMI) ، از وسیله‌ای شبیه ساعت مچی استفاده کردند تا میزان و شدت فعالیت بدنی کودکان را در کل یک روز اندازه گیری کنند. کودکان نیز مدت زمانی را که جلوی تلویزیون یا کامپیوتر سپری کرده بودند، گزارش می‌دادند.69درصد از کودکان حداقل یک ساعت در طول روز فعالیت بدنی متوسط انجام می‌دادند، در حالی که 58 درصد از کودکان گزارش دادند که روزانه کمتر از 2 ساعت جلوی تلویزیون یا کامپیوتر بودند. نتایج این مطالعه حاکی از آن بود، کودکانی که زمان بیشتری غیر فعال بودند، دور کمر بزرگ‌تر و درصد بیشتری چربی در بدن داشتند. اما نتایج این پژوهش تاکید می‌نماید، زمانی که کودکان به ورزش‌های سنگین می‌پرداختند یا ترکیبی از ورزش‌های سنگین و متوسط را انجام می‌دادند، تاثیر مهم‌تری نسبت به میزان فعالیت بدنی متوسط، در کاهش دور کمر و تجمع توده چربی در ناحیه مرکزی در کودکان داشت. به عنوان مثال طبق این پژوهش، به ازای هر 5 تا 6 دقیقه فعالیت سنگین مانند بسکتبال، فوتبال‌و دویدن، دور کمر کودکان به میزان 32/1 سانتی‌متر کاهش یافت. در حالی که انجام فعالیت بدنی متوسط بیش از دو برابر آن مدت زمانی، تنها 5/0 سانتی‌متر دور کمر را کاهش داد. براین اساس در کنترل و پیشگیری از چاقی کودکان داشتن ورزش سنگین روزانه حتی به میزان محدود به همراه فعالیت بدنی معمول ضروری است؛ البته این پرسش همچنان مطرح است که انجام چه میزان فعالیت بدنی سنگین برای کنترل چاقی کودکان مطلوب می‌باشد؟

نکته عملی: از آنجا که بی‌تحرکی در کودکان یکی از عوامل اصلی در شیوع روزافزون چاقی در نسل جدید می‌باشد، باید کودکان را به اجتناب از بی‌تحرکی تشویق کرد. اما باید تاکید کرد که این به تنهایی برای جلوگیری از چاقی دوران کودکی کافی نخواهد بود، بلکه برای کاهش رشد اپیدمی چاقی در میان کودکان، ضمن محدود کردن زمان‌های بی تحرکی، انجام فعالیت‌های بدنی سنگین و شرکت در فعالیت‌های ورزشی باید تشویق گردد.

novindiet.com

شنبه 26/5/1392 - 2:47
كودك

یکی از مشکلات شایع جامعه ی امروزی افزایش بی رویه ی وزن کودکان است، به طوری که به ویژه در شهرهای بزرگ، شیوع چاقی در کودکان، والدین را به یافتن راهی برای حل این معضل ترغیب نموده است. جالب آن که خیلی از اوقات والدین ذکر می کنند که با این که چاقی در خانواده ی آنان رایج نبوده، کودکان شان از افزایش بی رویه ی وزن رنج می برند.

وقتی که کودکان کوچکتر هستند بسیاری از والدین، کودک شان را به خوردن بیشتر تشویق می کنند.

بسیاری ازکودکان کم سن و سال در مورد غذا ایراد گیر و به عبارتی بدغذا هستند و اشتهای کمی دارند و به تبع آن کمبود وزن نیز دارند.

پدر و مادر این بچه ها ممکن است نسبت به بد غذایی کودک شان حس خوبی نداشته باشند، ولی اگر این بچه در آینده شروع به غذا خوردن کند و حتی بیش از حد بخورد، والدین او احساس خوبی می کنند. چرا که اگر کودک شان خوب غذا بخورد، احساس می کنند والدین بهتری هستند.

این که بچه ها خوب بخورند و به موقع بخورند بسیارخوب است. ولی نباید

فراموش کنید که همواره فرزندتان را به غذاخوردن صحیح و خوب تشویق

کنید و این به معنای تشویق کودک به پُرخوری نمی باشد.

این نکته نیز مهم است که به عنوان پدر و مادر باید مراقب خودتان نیز باشید و به طور معقولی غذا بخورید چرا که بچه ها در خوردن نیز مانند بقیه ی کارها از بزرگترهای خود الگو برداری می کنند. مطالعات نشان داده است که اضافه وزن در کودکانی که پدر و مادر چاقی دارند، شیوع بیشتری دارد.

این مساله در مورد میزان فعالیت بدنی نیز صدق می کند. یعنی اگر والدین به فعالیت بدنی گرایش داشته باشند، این مسئله در بقیه ی افراد خانواده نیز گسترش می یابد.

اگر می خواهید کودک شما دچار چاقی نگردد به راهکارهای زیر توجه نمایید:

* کودکان تمایل دارند که عادات غذایی خویش را از والدین و یا خواهر و برادر و بزرگترهای خانه فرا بگیرند و لذا اگر چنان چه غذایی که در خانه ارائه می شود و آن چه دیگر افراد خانواده می خورند سالم و متعادل و کم چرب و کم شکر باشد، کودک نیز همین شیوه را در پیش گرفته و امکان چاقی در او کمتر می شود.

* سعی کنید کودک تان را برای گردش و پیاده روی، شنا، دوچرخه سواری و... بیرون ببرید و شرایطی را فراهم کنید تا فرزندتان در باشگاه های ورزشی ثبت نام کند.

عادات ورزشی خوب در کودکان و به ویژه دختران وقتی در سنین نوجوانی هستند در بقیه سال های زندگی آن ها نیز ادامه پیدا خواهد کرد. لذا مهم است که آگاهی فرزندتان را در مورد ورزش، افزایش دهید و او را در هر موقعیتی که ممکن است به فعالیت بدنی تشویق کنید.

* وقتی بچه ها از مدرسه به منزل می رسند و نیز تعطیلات آخر هفته، زمان هایی است که ممکن است بچه ها با مصرف تنقلات صدها کیلوکالری اضافه مصرف کنند. دسترسی کودکان خود را به تنقلات محدود کنید. خوراکی های بی ارزشی مانند چیپس و پفک را از منزل بیرون ریخته و سعی کنید با دادن اطلاعات تغذیه ای درست به کودکان تان آن ها را از خرید این گونه مواد منع کنید.

* امروزه روش های غذا خوردن صحیح با غذا خوردن در جلوی تلویزیون و یا در حالت بازی و ... جایگزین شده اند. یک روش برای کنترل کالری دریافتی کودک تان، مصرف دسته جمعی وعده های غذایی در خانواده است. متاسفانه امروزه درصد کمی از خانواده ها به طور منظم برای یک وعده ی غذایی اصلی مثل صبحانه با همدیگر دسته جمعی می نشینند و غذا را صرف می کنند.

* کودک خود را تشویق به مصرف میوه و سبزیجات کنید. سعی کنید همیشه میوه شسته و آماده در دسترس کودک تان باشد.

* بررسی ها نشان می دهند احتمال ابتلا به چاقی در کودکانی که در دوره نوزادی از شیر مادر استفاده کرده اند نسبت به کودکانی که از شیر خشک استفاده کرده اند کمتر است. 3 تا 4 ماه تغذیه ی انحصاری با شیر مادر، با 35 درصد کاهش چاقی در سنین 5 تا 6 سالگی همراه است.

* زمان بازی های کامپیوتری و تماشای تلویزیون را در کودکان خود محدود کنید. امروزه کودکان ساعات زیادی را صرف بازی های کامپیوتری و تماشای تلویزیون می کنند، مطالعات زیادی نشان داده که این شیوه ی زندگی در کودکان با افزایش وزن آن ها ارتباط مستقیم دارد.

شاید این که به کودک تان اجازه دهید به سراغ غذاهای آماده یا همان فست فودها برود و یا غذای خود را جلوی تلویزیون بخورد، به شما فرصت بیشتری برای انجام بقیه کارهای زندگی دهد، اما کودکان تان ناآگاه تر از این هستند که بدانند بهترین چیز برای آنان چیست و بتوانند مراقب سلامتی شان باشند.

اگر حق انتخاب به کودکان داده شود اغلب بچه ها، غذاهای پُرچرب و پُِرنمک یا پُرشکر را نسبت به میوه های تازه و سالاد و ماهی و ... ترجیح می دهند. آن ها در منزل نشستن و سرگرم شدن با بازی های کامپیوتری را به بیرون از منزل رفتن و فعالیت بدنی داشتن، ترجیح می دهند.

لذا دادن آزادی بیش از حد به کودکان برای این که غذاهای رژیم غذایی شان را خودشان انتخاب کنند و یا ساعات زیادی را جلوی تلویزیون و یا کامپیوتر صرف کنند، در نهایت منجر به افزایش احتمال چاقی در آنان می گردد. پس بیایید اول شیوه های درست تغذیه را بیاموزید و اجرا کنید تا کودکان تان نیز از شما آن ها را بیاموزند.

 novindiet.com

شنبه 26/5/1392 - 2:47
كودك

کنترل چاقی کودکان

کنترل چاقی کودکان
یکشنبه 13 دی 1388

 

شیوع چاقی کودکان در طی سال‌های اخیر باعث گردیده است که خیلی از خانواده‌ها با این مشکل روبه‌رو باشند. مطالعات متعدد نشان داده‌اند که عوامل مختلفی در این زمینه می‌تواند موثر باشد. پژوهش‌هایی که به تازگی انجام گرفته نشان می‌دهد که طول مدت مصرف شیر مادر و نوع غذاهایی که پس ازدوران نوزادی مصرف می‌شود، نقش مهمی درمیزان بافت چربی در دوره‌های بعدی زندگی خواهد داشت.

در این مطالعه که توسط پژوهشگران انگلیسی در مجله علمی غدد و متابولیسم چاپ شده است کودکانی که حداقل برای یک سال از شیر مادر استفاده کرده‌اند، نسبت به گروه مشابه که اصلا شیر مادر نخورده‌اند، میزان بافت چربی پایین‌تری دارند. همچنین کودکانی که پس از شیرگیری، رژیمی با کیفیت بالا داشته‌اند یعنی مقادیر بالایی میوه و سبزیجات و غذاهای متنوع خانگی مانندگوشت، برنج و ماکارونی مصرف کرده‌اند، توده بدون چربی بیشتری داشتند.

جالب است بدانید مطالعات بسیاری روی طول دوره شیردهی و احتمال ابتلا به چاقی در بزرگسالی، انجام گرفته، اما مطالعه اخیر بر نقش تغذیه کودکان پس از دوران شیر خوارگی نیز تاکید داشته است. به همین منظور پژوهشگران، اطلاعات موجود از 536 کودک را که از 4 ماهگی یا 12 ماهگی از غذای جامد استفاده کرده بودند بررسی کردند. توده چربی و بدون چربی آنها در سن 4 سالگی با یکدیگر مقایسه شد. میزان توده چربی در کودکانی که حداقل یک سال از شیر مادر استفاده کرده بودند، 7/4 کیلو گرم بود در حالی که در کودکانی که هرگز شیر مادر نخوردند این میزان 5/5 کیلو گرم بود. علاوه بر این، 87 کودکی که دچار چاقی یا اضافه وزن بودند به طور میانگین تنها 9 هفته از شیر مادر استفاده کرده بودند، در مقابل در کودکان با وزن طبیعی میانگین زمان شیردهی 12 ماه بوده است.

پژوهشگران برای بررسی رژیم غذایی پس از شیر خوارگی، کودکان را براساس این‌که رژیم غذایی‌شان چقدر به رژیم استاندارد نزدیک بود، به 2 گروه تقسیم کردند. در یکسو کودکانی بودند که بیشترین غذای آماده کودک و حداقل میوه، سبزیجات و غذاهای خانگی را استفاده می‌کردند. در نقطه مقابل کودکانی قرار گرفتند که رژیم غذایی متنوع و سالم به همراه دریافت کافی میوه و سبزیجات را داشتند. نتایج این مطالعه نشان داد که میانگین توده بدنی بدون چربی در کودکان در سن 4 سالگی با رژیم غذایی سالم، در مقایسه با کودکان با تغذیه ناسالم بیش از یک کیلوگرم تفاوت داشت. نکته قابل توجه آن بود که تاثیر طول مدت مصرف شیر مادر و کیفیت رژیم در تجمع بافت چربی در بدن مستقل عمل می‌نمودند.

نکته عملی: با توجه به شیوع چاقی و افزایش وزن در کودکان و نوجوانان، برنامه‌ریزی برای پیشگیری از دوران نوزادی باید آغاز گردد. در این زمینه مصرف شیر مادر به مدت حداقل یک سال و آشنایی کودکان با رژیم غذایی سالم و متناسب، تضمین کننده وزن و سلامتی آنها در سال‌های آتی خواهد بود.

 
novindiet.com
شنبه 26/5/1392 - 2:47
كودك

کودکان آب بنوشند تا چاق نشوند

کودکان آب بنوشند تا چاق نشوند
یکشنبه 29 آذر 1388

 

همه می‌دانیم که شیوه‌های زندگی امروزی ما زمینه افزایش بروز چاقی را در کودکان فراهم آورده است. وقتی صحبت از این شیوه زندگی می‌شود معمولا استفاده فراوان از فست‌فودها و نیز عدم تحرک کودکان و گذراندن وقت زیادی از اوقات فراغت کودکان در برابر تلویزیون به ذهن خطور می‌کند. اگرچه تاثیر این موضوعات در بروز چاقی برای همه ما ثابت شده، ولی مولفه‌های دیگری از زندگی امروزی نیز باید در این زمینه مورد توجه قرار گیرد.

مطالعات جدید نشان داده‌اند که در دسترس بودن آب برای کودکان در مدرسه به کاهش خطر اضافه وزن در آنها کمک خواهد کرد.

متاسفانه مصرف نوشابه‌ها و نیز آبمیوه‌های حاوی شکر طی دهه اخیر در بین کودکان و نوجوانان شیوع قابل توجهی یافته است. در مطالعه‌ای که اخیرا در مجله علمی کودکان چاپ شده است، پژوهشگران آلمانی دریافتند کودکانی که تشویق به نوشیدن آب در مدرسه می‌شوند، در بیش از یکسال، یک سوم کمتر از سایر بچه‌ها دچار اضافه وزن می‌گردند. در این مطالعه که حدود 3000 نفر از دانش‌آموزان دوم و سوم ابتدایی در 32 مدرسه دو شهر آلمان را در برمی‌گرفت، 17 مدرسه به منبع تامین آب فیلتر شده مجهز بودند و به دانش‌آموزان بطری‌های قابل استفاده مجدد داده شد که بتوانند در کلاس نیز آب در اختیار داشته باشند. بعلاوه چهار جلسه درس برای آموزش اهمیت نوشیدن آب برگزار گردید. 15 مدرسه دیگر بعنوان کنترل و برای مقایسه بودند. بعد از یک سال میزان خطر افزایش وزن در کودکان مدرسه‌هایی که آب در دسترس آنان بود به میزان 30 در صد کمتر از گروه کنترل بود. این برنامه بویژه درمورد بچه‌هایی که در مرز اضافه وزن بودند، بیشتر سودمند بود.

مکانیسم اثر این که چگونه نوشیدن آب در کودکان از افزایش وزن آنان جلوگیری می‌نماید دقیقا مشخص نیست. به نظر می‌رسد که مصرف آب توسط کودکان در مدرسه باعث کاهش دریافت نوشیدنی‌های شیرین شده توسط آنها می‌شود. مطالعات انجام شده در بزرگسالان نشان داده است که نوشیدن آب بر متابولیسم اثر داشته و باعث افزایش سوخت و ساز بدن می‌شود. بر همین اساس در بزرگسالان توصیه آن است که در روز 8 لیوان آب بنوشند. در کودکان اگرچه این تاثیر به اثبات نرسیده ولی قطعا مصرف منظم آب در تنظیم وزن مفید است. این که چه میزان آب در کودکان باید طی روز استفاده شود بسته به شرایط محیطی و نیز میزان فعالیت بدنی کودکان متفاوت است. البته توصیه آن است که در حین وعده غذایی حتی الامکان از آب استفاده نشود.

نکته عملی: آب بهترین نوشیدنی برای حفظ سلامتی کودکان و نیز کنترل وزن آنان است. آموزش کودکان توسط والدین و نیز معلمان می‌تواند برای ترغیب کردن بچه‌ها به نوشیدن آب بیشتر موثر واقع شود. البته تاثیر‌گذاری این آموزش منوط به دسترس گذاشتن آب از یک طرف و نیز مصرف بیشتر آب توسط خود والدین و نیز معلمان است.

 
novindiet.com
شنبه 26/5/1392 - 2:47
كودك
با توجه به شیوع روز افزون چاقی در کودکان، کم نیستند والدینی که به‌دنبال راهی برای کنترل وزن فرزندشان از طریق کنترل غذای دریافتی و نیز افزایش فعالیت بدنی آنان می‌شوند. ولی واقعیت آن است که مساله کنترل انرژی دریافتی یا افزایش تحرک بدنی و محدود نمودن تماشای تلویزیون برای خیلی از کودکان به عنوان یک اولویت مطرح نیست. نتیجه این موضوع کنترل وسواس گونه غذای کودکان توسط والدین از یک سو و عدم موفقیت در کنترل وزن فرزندان از سوی دیگر است.

نتایج مطالعات اخیر حاکی از آن است، کودکانی که در کنترل خوردن خود با مشکل مواجهند، سریع‌تر چاق می‌شوند و در دوران بعدی زندگی نیز خطر بالاتری برای ابتلا به اضافه وزن دارند؛ اما خبر خوب آن است که می‌توان به کودکان آموزش داد که چگونه به صورت موثر رفتار و خوردن خود را کنترل کنند. این درست مانند این است که به کودک آموزش دهید تا چگونه اجابت مزاج خود را کنترل کند.

پژوهشگران دانشگاه پنسیلوانیا در یک مطالعه، توانایی 1061 کودک 3 تا 5 ساله را برای کنترل خود اندازه‌گیری کرده و سپس تا سن 12 سالگی آنها را از نظر میزان افزایش وزن تحت نظر داشتند. در این مطالعه کودکانی که کنترل کمتری در برابر اسباب بازی‌ها و نیز تنقلات از خود نشان می‌دادند در سن 12 سالگی، سریع‌تر و بیشتر از بقیه وزن اضافه کردند.

در مطالعه‌ای دیگر در دانشگاه میشیگان، پژوهشگران توانایی تعدادی کودک 4 ساله را با کمک آزمایش مقادیر کم و زیاد خوراکی بررسی کردند. در این آزمایش به کودکان گفته شد، اگر 7 دقیقه صبر کنند می‌توانند از ظرف بزرگتر خوراکی بخورند. از 805 کودک شرکت کننده، 47 درصد نتوانستند 7 دقیقه کامل صبر کنند. جالب است بدانید خطر آن که این کودکان در سن 11 سالگی، دچار اضافه وزن شوند 29 درصد بیشتر از بقیه بود.

همان گونه که می‌دانیم، کنترل همیشگی غذای کودکان و نیز میزان کالری دریافتی آنان توسط والدین بویژه در جامعه امروزی با عنایت به در دسترس بودن مواد غذایی آماده و حضور بیشتر کودکان در اجتماع مانند مهدکودک‌ها تقریبا غیر ممکن است. لذا آموزش کنترل رفتارها به کودکان بویژه در برابر مواد غذایی وسوسه کننده می‌تواند رفتار آنها را بهبود بخشد و بر روی انتخاب‌های غذایی آنها و حتی میزان تماشای تلویزیون و کم تحرکی آنان تاثیر بگذارد. بر همین اساس متخصصان تغذیه پیشنهاد می‌کنند، کمک به کودکان برای آموختن چگونگی کنترل علایق می‌تواند روشی برای مبارزه با ابتلا به چاقی باشد.

نکته عملی: برای کنترل افزایش بی رویه وزن کودکان، توجه به رفتارهای غذایی کودکان و نیز میزان تحرک بدنی آنان از همان دوران کودکی یعنی 3 تا 5 سالگی ضروری است. به جای کنترل آمرانه مواد غذایی، بایستی آموزش رفتارهای غذایی صحیح را نیز از همین دوران برای کودکان آغاز کرد. بهترین آموزش رفتاری نیز رعایت رفتارهای مطلوب غذایی و نیز پرداختن منظم به ورزش توسط والدین است.

 
novindiet.com
شنبه 26/5/1392 - 2:47
كودك
همان طور که می‌دانیم چاقی در دوران کودکی زمینه بیماری‌های مختلف متابولیک از جمله دیابت را فراهم می‌نماید. اما علاوه بر آثار سوء چاقی در ایجاد بیماری‌های جسمی، شروع چاقی در دوران قبل از مدرسه، زمینه اختلالات روانی را نیز باعث خواهد شد. مطالعات جدید نشان می‌دهند کودکانی که از اضافه وزن در دوران رفتن به مهد کودک رنج می‌برند، احساس‌ ترس و تنهایی بیشتری نسبت به کودکان با وزن طبیعی دارند.

پژوهشگران دانشگاه میسوری کلمبیا دریافتند، دختران و پسرانی که در دوران قبل از مدرسه اضافه وزن داشتند، احساس تنهایی، افسردگی و اضطراب بیشتری در آنها ایجاد شده که با گذر زمان، این احساسات بدتر می‌شود. نکته جالب توجه آن که برخلاف تصور اولیه، برخی احساسات منفی در پسران حتی زودتر از آنچه ما باور داریم، تجربه می‌شود.

این مطالعه شامل 8000 کودک بود که به 3 گروه مختلف تقسیم شده بودند: کودکانی که در طول دوره مهدکودک، پایه اول تا سوم، اضافه وزن داشتند؛ کودکانی که تنها در پایه سوم اضافه وزن داشتند و کودکانی که هرگز اضافه وزن نداشتند. پژوهشگران، مشاهدات مربیان این دانش‌آموزان را در مهدکودک و همچنین پرسشنامه‌ای که کودکان درباره احساسات‌شان بیان کردند را مورد بررسی قرار دادند.

بررسی نظرات مربیان حاکی از آن بود که دختران چاق مهارت‌های شخصی کمتری نسبت به دخترانی دارند که هرگز اضافه وزن نداشتند. همچنین دختران با اضافه وزن، خویشتنداری کمتری دارند. لازم به ذکر است که این تفاوت‌ها بین دختران چاق و دختران با وزن طبیعی در اثر گذشت زمان بیشتر می‌شود. اما وضعیت وزنی پسران، تاثیری بر چگونگی مهارت‌های خویشتنداری و اجتماعی مورد مشاهده معلمان نداشت. نکته دیگر قابل ذکر آن که پسران چاق، رفتارهای برون‌گرایانه و ارتباطی کمتری از پسران با وزن نرمال داشتند؛ در حالی که عکس این موضوع راجع به دختران صادق است. دختران با اضافه وزن، بیشتر رفتارهای برون‌گرایانه نشان می‌دادند.

نتایج به دست آمده از برداشت کودکان چاق نسبت به خودشان نشان داد که کودکان چاق مهارت‌های فردی ضعیف و جایگاه اجتماعی پایینی دارند و ارتباطات ضعیفی با همسالان خود برقرار می‌کنند. همچنین در کودکان چاق رفتارهای درون‌گرایانه بیشتری مانند افسردگی گزارش شده است. نکته مهم دیگر این پژوهش آن است که دید متفاوت مربیان نسبت به کودکان با اضافه وزن سبب می‌شود که کودکان، احساس تبعیض را از همان ابتدا تجربه نمایند.

نکته عملی: با توجه به آثار سوء ‌زودهنگام روانی چاقی در کودکان، والدین حتی قبل از این‌که کودکان اضافه وزن پیدا کنند باید به وضعیت وزنی آنها توجه داشته باشند. در این راه والدین باید به کودکان خود کمک کنند تا سالم‌تر غذا بخورند و فعال‌تر باشند. به عنوان مثال، کودکان را به جای تماشای تلویزیون، در بازی‌هایی که همراه با تحرک بدنی می‌باشد شرکت دهند. در انتخاب غذایی نیز باید از همان دوران کودکی مواد غذایی سالم را جایگزین تنقلات ناسالم کنند. علاوه بر این درمان چاقی کودکان را به بهانه ‌این که آنان در سنین رشد هستند نباید به تاخیر بیندازند.

 
novindiet.com
شنبه 26/5/1392 - 2:47
نوجوان و جوان
طی دهه اخیر شیوع چاقی در کودکان و نوجوانان سیر فزاینده‌ای پیدا کرده است. اثرات سوء چاقی و افزایش وزن بویژه در سنین نوجوانی روی اعمال فیزیولوژیک دستگاه‌های مختلف بدن و بروز بیماری‌های مزمن از قبیل دیابت و بیماری‌های قلبی زودرس به اثبات رسیده است. علاوه بر آثار سوء جسمی ناشی از چاقی، مطالعات اخیر گواه بر این موضوع است که نوجوانان دچار اضافه وزن مستعد ابتلا به افسردگی و اضطراب هستند، اگرچه میزان آثار سوء روانی ناشی از افزایش وزن با توجه به نژاد و قوم متفاوت است.

مطالعه اخیر که در دانشگاه پنسیلوانیا روی 35000‌نوجوان آمریکایی با کمک پرسشنامه سلامت ملی انجام گرفته است، نشان می‌دهد که احتمال بروز علائم افسردگی و اضطراب در نوجوانان سفیدپوست که دچار اضافه وزن هستند در مقایسه با نوجوانان لاغر همسن که شرایط مشابهی دارند، بیشتر است، اما با این حال بنا بر گزارش محققان که در مجله علمی بیماری‌های کودکان انتشار یافته، این موضوع در مورد نوجوانان نژاد آمریکایی آفریقایی چاق صدق نمی‌کند. شاید این به‌ آن علت باشد که براساس مطالعات انجام شده دیگر، نوجوانان سیاهپوست به اندازه سفیدپوستان از اضافه وزن رنج نمی‌برند و به نظر می‌رسد که کمتر از جانب خانواده و دوستان برای لاغر شدن تحت فشار قرار می‌گیرند. همچنین این امکان هم وجود دارد که چون نوجوانان سیاهپوست خود، اغلب با مجموعه‌ای از استرس در زندگی‌شان مواجهند، بنابراین اضافه وزن، تاثیر کمتری بر وضعیت روحی آنها خواهد داشت.

تجربیات به دست آمده از نحوه زندگی نوجوانان که از چاقی رنج می‌برند حاکی از آن است که خیلی از آنان به دلیل مشکل افزایش وزن از شرکت در مجالس عمومی خودداری می‌نمایند که این مشکل اعتماد به نفس آنان و نیز تشدید افسردگی را برای آنان به همراه خواهد داشت. از طرف دیگر عدم حضور در مجامع عمومی همراه با عدم تحرک در آنان بوده که خود افزایش وزن بیشتر را همراه خواهد داشت.

براساس یافته‌های این مطالعات، پژوهشگران پیشنهاد می‌کنند که هنگام بروز مشکلات وزنی در نوجوانان، باید سلامت روانی آنها نیز ارزیابی گردد. در ضمن باید به این نکته هم توجه شود که گروه‌های مختلف کودکان، ریسک متفاوتی برای ابتلا به مشکلات روانی به‌دلیل چاقی دارند. نکته حائزاهمیت دیگر آن است که خیلی از اوقات این نوجوانان سعی می‌نمایند از ارتباط افسردگی یا اضطراب خود با مشکل افزایش وزن طفره روند چراکه گاه از حل مشکل افزایش وزن خود ناامید هستند.

نکته عملی: با توجه به شیوع بی‌رویه چاقی در کودکان و نوجوانان، این مساله را باید بیش از پیش بویژه در جامعه شهری جدی گرفت. نکته اساسی آن است که پیشگیری و درمان چاقی در این سنین را نباید به بهانه آن که کودکان در این سنین در حال رشد هستند به تاخیر انداخت، چراکه می‌تواند علاوه بر آثار سوء جسمی، زمینه‌ساز اختلالات روانی از قبیل اضطراب و افسردگی نیز شود.

 
novindiet.com
شنبه 26/5/1392 - 2:47
كودك
با توجه به شیوع چاقی کودکان در سال‌های اخیر، اهمیت رژیم غذایی در این گروه سنی بیش از قبل شده است. مطالعات انجام گرفته در بزرگسالان نشان‌دهنده ارتباط مستقیم بین وزن بدن و دیروقت غذا خوردن در طول روز بوده است؛ به طوری که افرادی که در ساعات انتهایی روز غذا می‌خورند، تمایل به دریافت کالری بیشتر و مواد غذایی پرکالری‌تر در طول روز دارند. در نقطه مقابل آنهایی که وعده صبحانه بزرگ‌تری دارند، تمایل به دریافت کالری کمتری در طول روز دارند. شواهد حاکی از آن است که کودکان نیز به تبع والدین خود و بویژه در ایام تعطیلات صبحانه دیرهنگام داشته و تمایل به خوردن سهم بیشتری از کالری مورد نیاز خود در ساعات انتهایی روز دارند.

در مطالعه اخیر، نقش دریافت مواد غذایی در ساعات دیرهنگام بر افزایش وزن کودکان مورد بررسی قرار گرفت. در مطالعه‌ای که اخیرا روی بیش از 11 هزار کودک و نوجوان آمریکایی انجام گرفت، پژوهشگران دریافتند در مقایسه با کودکانی که وزن طبیعی داشتند، کودکان دارای اضافه وزن عموما در طول روز سهم بیشتری از کالری مورد نیازشان را از ساعت 4‌بعدازظهر به بعد دریافت می‌کردند. علاوه بر آن که طی ساعات انتهایی روز، استفاده از تنقلات ناسالم بیشتر بوده و به دلیل خوردن در برابر تلویزیون با احساس سیری متناسب همراه نبوده است.

مطالعات گذشته در بزرگسالان نشان داده اگرچه در افزایش وزن، مساله اصلی میزان دریافت بیشتر انرژی است؛ ولی اگر یک نظم غذایی را طی روز برای خود ایجاد کنید، کنترل وزن آسان‌تر خواهد بود. به عبارت دیگر این کاملا منطقی است که چنانچه شما کالری کمتری از آنچه می‌سوزانید، دریافت کنید، صرف‌نظر از این که در چه زمانی این کالری را مصرف کنید، کاهش وزن خواهید داشت؛ ولی مطالعات اخیر نشان داده‌اند که شیفت غذای دریافتی از صبح به ساعات عصر در بزرگسالان افزایش تدریجی انرژی دریافتی و نیز تغییراتی در سوخت‌وساز را همراه خواهد داشت که نتیجه‌ای جز افزایش وزن به دنبال نمی‌آورد.

در کودکان و نوجوانان اگرچه باز مساله اصلی در افزایش وزن عدم تعادل غذای دریافتی و انرژی سوخت‌وساز است؛ اما براساس این مطالعه منتقل کردن میزان اصلی مواد غذایی به ساعات دیرتر طی روز به بهانه عدم اشتهای صبحگاهی یا ایام تعطیلی مدارس باعث حجم بیشتر میزان غذای مصرفی و در نهایت افزایش وزن خواهد شد.

نکته عملی:برای پیشگیری از چاقی کودکان، علاوه بر توجه به میزان کالری دریافتی توجه به رفتار غذایی و نیز فعالیت بدنی طی روز ضروری است. لذا توصیه اساسی آن است که والدین به کودکان خود کمک کنند تا عادات سالم را بیاموزند و بیشتر از میوه‌ها، سبزی‌ها و غلات سبوس‌دار که کالری کمتری داشته؛ اما مواد مغذی بالایی دارند، استفاده کنند. علاوه بر این اثر مفید تنظیم زمان مصرف وعده‌ها و میان‌وعده‌ها به طور منظم طی روز در کنترل وزن را از یاد نبرند.

novindiet.com

شنبه 26/5/1392 - 2:47
كودك

آب، بهترین نوشیدنی برای کنترل چاقی کودکان

آب، بهترین نوشیدنی برای کنترل چاقی کودکان
چهارشنبه 21 مرداد 1388

 

حدود 3 دهه پیش مصرف نوشیدنی‌های حاوی شکر بویژه در کودکان به طور چشمگیری افزایش یافت. شیوع همزمان چاقی در کودکان باعث شده که یکی از توصیه‌های متخصصان تغذیه برای پیشگیری و جلوگیری از شیوع چاقی کودکان، جایگزینی این نوع نوشابه‌ها با آب باشد. متاسفانه خیلی از خانواده‌ها بویژه در فصل تابستان این توصیه را جدی نمی‌گیرند و حتی به عنوان اصلی‌ترین گزینه رفع تشنگی در ایام تابستان از این نوع نوشیدنی‌ها استفاده می‌کنند.

مطالعات اخیر نشان داده است که مصرف نوشابه در کودکان در آمریکا طی 2 دهه اخیر نزدیک به 3 برابر افزایش یافته است. در کشورما نیز مصرف نوشابه‌ها شیوع پیشرونده مشابهی را یافته است که با توجه به شیوع مشابه چاقی در کودکان توجه بیشتر به محدودیت مصرف این نوع مواد غذایی را تاکید می‌کند. مطالعات اخیر نشان داده است که جایگزین کردن نوشیدنی‌های سرشار از شکر با آب، اثر چشمگیری بر میزان کالری مصرفی کودکان دارد و در مبارزه با چاقی دوران کودکی بسیار مفید است.

نتایج مطالعه اخیر که در مجله آرشیو طب کودکان چاپ شده است تاکید می‌کند زمانی که کودکان به‌جای نوشیدن نوشابه یا شربت‌های حاوی شکر، آب می‌نوشند، در واقع میزان مصرف کالری آنها به طور معنا داری کاهش می‌یابد بدون این‌که مصرف بقیه غذاها و نوشیدنی‌ها افزایش پیدا کند.

محققان در این مطالعه اطلاعات مربوط به رژیم غذایی بیش از 3000 کودک و جوان 19 - 2 سال را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند. آنها دریافتند جایگزین کردن آب به جای نوشابه‌های حاوی شکر با کاهش چشمگیر کالری کلی مصرف شده در ارتباط است. به طوری که هر یک درصد کاهش در مصرف نوشابه‌های شیرین شده با شکر، با کاهش 6/6 درصدی کالری مصرفی مربوط است و نکته مهم و جالب توجه این است که این کاهش مصرف کالری با افزایش مصرف بقیه غذاها و نوشیدنی‌ها جبران نمی‌شود. بر این اساس محققان تخمین می‌زنند که در رژیم غذایی کودکان با جایگزین کردن همه نوشیدنی‌های شکری با آب، مصرف کالری روزانه به طور متوسط 235 کالری کاسته خواهد شد. از آنجایی که امروزه کودکان مقدار زیادی کالری بیهوده مصرف می‌کنند، گاهی 15 - 10 درصد انرژی روزانه آنها از این نوشیدنی‌ها تامین می‌شود، لذا جایگزین کردن نوشیدنی بدون کالری یک راه آسان و موثر برای کاهش کالری مصرفی کودکان، در کنار بهبود بخشیدن به وضعیت تغذیه آنهاست. کامل‌ترین جایگزین برای این نوشیدنی‌ها آب است که برای فرو نشاندن احساس تشنگی کودکان می‌تواند بهترین اثر را داشته باشد.

نکته عملی: نتایج مطالعات اخیر بر شیوع پیشرونده چاقی کودکان اشاره دارد. یکی از شیوه‌های غذایی نادرست مصرف بی‌رویه نوشابه‌های گازدار توسط کودکان است. بر اساس نتایج مطالعات فوق جایگزین کردن نوشیدنی‌های بدون کالری و از همه بهتر آب به‌جای این مایعات پر کالری می‌تواند میزان دریافت کالری بالا را محدود کرده و از چاقی دوران کودکی جلوگیری کند.

 
novindiet.com
شنبه 26/5/1392 - 2:42
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته