• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 431
تعداد نظرات : 166
زمان آخرین مطلب : 5028روز قبل
دعا و زیارت

نام مبارك امام زمان علیه السلام "محمدبن حسن عسكرى" است، القاب مشهور حضرت عبارت است از: "مهدى موعود" و "قائم" و "صاحب الزمان علیه السلام" و ...

ایشان بنا بر مشهور در سال ( 255) هجرى قمرى [53] در شهر سامرا متولد شد و در سال ( 260) یعنى در سن پنج سالگى به مقام خلافت عظمى و امامت كبرى نائل گردید. از آغاز تولد از دیدگاه اغیار مخفى است و تا سال ( 329) افرادى به عنوان سفیر یا نائب خاص بین ایشان و مردم وساطت داشته اند كه معروفین آنها در بغداد چهار نفر بودند: "عثمان بن سعید"، "محمدبن عثمان"، "حسین بن روح" و "على محمد سمرى". این فاصله زمانى را غیبت صغرا مى نامند و از سال ( 329) تا به امروز باب سفارت و نیابت خاص حضرت مسدود شده و تا بحال ادامه دارد و زمان ظهور ایشان نامعلوم است.

دلیل این عقیده روایات متواتر و ادله قطعى عقلى و نقلى است، مرحوم آیة اللَّه حائرى رحمةاللَّه مى فرمود: من ده هزار دلیل بر این عقیده دارم؛ و در نوشته هاى ایشان به خط خودشان آمار اجمالى پانصد حكایتِ [54] دیدار، در خواب و بیدارى بیان شده، كه در كتابهاى دیگر نقل نشده است.

بسیارى از علماى خاصه و عامه در رابطه با امام زمان علیه السلام كتاب هاى مستقلى نوشته اند. حاج میرزا حسین نورى رحمةاللَّه آمار این كتاب ها را در نجم الثاقب به تفصیل آورده است كه به چهل كتاب مى رسد و بیست شخصیت اهل سنت را كه عقیده آنان درباره امام زمان علیه السلام با ما یكى است به تفصیل معرفى نموده و گفتار آنان را در آن كتاب نقل كرده است.

علامه مجلسى رحمةاللَّه جلد سیزده بحار الانوار را به معرفى حضرت امام زمان علیه السلام اختصاص داده كه توسط جناب آقاى دوانى ترجمه و به چاپ رسیده است و نام این ترجمه "مهدى موعود" است.

سید محمد صادق خاتون آبادى در این باره كتابى به نام كشف الحق نوشته كه معروف به اربعین خاتون آبادى است، در این كتاب چهل حدیث مستند درباره حضرت مهدى علیه السلام را ترجمه و شرح كرده است.

مرحوم سید هاشم بحرانى در خاتمه كتاب غایة المرام درباره حضرت مهدى علیه السلام به ( 120) آیه قرآن و ( 192) حدیث از عامه و خاصه استدلال نموده است.

در این مقام شایسته است بخشى از آنچه را كه استاد معظم حضرت آیة اللَّه العظمى شیخ حسین وحید خراسانى، در مقدمه توضیح المسائل خود ذكر نموده اند بیاورم.

شیخ صدوق (اعلى اللَّه مقامه) به دو واسطه از احمدبن اسحاق بن سعد الاشعرى كه از اكابر ثقات است نقل مى كند، كه گفت: "داخل شدم بر حسن بن على علیهما السلام و اراده داشتم كه از او سؤال كنم از جانشین بعد از خودش.

ابتداءا آن حضرت فرمود: یا احمدبن اسحاق! خداوند تبارك و تعالى از زمانى كه آدم را آفرید زمین را از حجتى براى خدا بر خلق خودش خالى نگذاشته و خالى نخواهد گذاشت تا قیامت، به او بلا را از اهل زمین دفع مى كند، و به او باران را نازل مى كند، و به او بركات زمین را بیرون مى آورد.

گفت: پس گفتم: یابن رسول اللّه! بعد از تو امام و خلیفه كیست؟

پس آن حضرت بر خاست شتابان داخل خانه شد، بعد بیرون آمد و بر شانه آن حضرت پسرى سه ساله بود كه گویا صورت او ماه شب بدر بود، پس فرمود:

یا احمدبن اسحاق! اگر بزرگوارى تو بر خداى عزوجلّ و بر حجج او نبود پسرم را به تو نشان نمى دادم، این پسر همنام و هم كنیه پیغمبر خداست، كسى است كه زمین را پر از قسط و عدل مى كند همچنان كه از جور و ظلم پر شده است.

یا احمدبن اسحاق! مَثَل او در این امت مَثَل خضر و مَثَل ذى القرنین است، و اللّه! هر آینه غیبتى خواهد كرد كه از هلاكت نجات پیدا نمى كند مگر كسى كه خدا او را بر قول به امامت این پسر ثابت كرده، و به او توفیق دعاى به تعجیل فرج او را داده است.

پس احمدبن اسحاق گفت: گفتم: اى مولاى من! آیا علامتى هست كه قلب من به آن مطمئن شود؟

آن پسر به عربى فصیح فرمود: "انا بقیّة اللّه فى ارضه و المنتقم من اعدائه؛ من بقیة اللّه هستم در زمین خدا و انتقام گیرنده ام از دشمنان خدا" اى احمدبن اسحاق! بعد از دیدن، طلب اثر مكن.

پس احمدبن اسحاق گفت: بیرون آمدم مسرور و شادمان، فرداى آن روز برگشتم نزد آن حضرت گفتم: یابن رسول اللّه، خشنودى من به منّتى كه بر من نهادى بزرگ شد، پس چیست سنّتى كه در این پسر از خضر و ذى القرنین جریان دارد؟

فرمود: طولانى شدن غیبت، یا احمد.

گفتم: یابن رسول اللَّه! هر آینه غیبت این پسر طولانى مى شود؟

فرمود: بلى به پروردگارم قسم! تا زمانى كه بیشتر قائلین به این امر، از این امر برگردند، و باقى نماند مگر كسى كه خداوند عزّوجلّ از او عهد گرفته براى ولایت ما، و ایمان را در دل او نوشته، و او را به روحى از جانب خودش مؤید كرده است.

یا احمدبن اسحاق! این امرى است از امر خدا، و سرّى است از سرّ خدا، و غیبى است از غیب خدا، پس [55] بگیر آنچه دادم به تو و آن را كتمان كن و از شاكرین باش كه فردا در علّیین با ما خواهى بود".

ظهور آن حضرت به روایتى كه عامّه و خاصّه نقل كرده اند از كنار خانه خداست، و جبرائیل از یمین او و میكائیل از یسار اوست، و چون ملكى كه واسطه افاضه علوم و معارف الهیه كه حوایج معنوى انسان است جبرائیل است، و ملكى كه واسطه افاضه ارزاق و حوایج مادى آدمى است میكائیل است، كلید خزینه علوم و ارزاق در اختیار آن حضرت است، [56] و با صورتى ظهور مى كند كه در روایات عامه و خاصه، آن رخساره به كوكب درّى [57] تشبیه شده است، و "له هیبة موسى و بهاء عیسى و حكم داود و صبر ایوب" [58] و با پوششى كه به تعبیر امام هشتم علیه السلام "علیه جیوب النور تتوقّد من شعاع ضیاء القدس". [59]

ظهور آن حضرت -به روایتى كه شیخ طوسى در "الغیبة" و صاحب "عقد الدرر" ذكر كرده اند- روز عاشورا است، [60] تا تفسیر (یُریِدُونَ لِیُطْفِئُوا نُورَ اللّهِ بِاَفْوَهِهِمْ وَ اللّهُ مُتِمُّ نُورِه وَ لَوْكَرِهَ الْكافِرُونَ) [61] ظاهر شود، و شجره طیبه اسلام كه به آن خون پاك آبیارى شده، به دست آن حضرت به ثمر رسد، و آیه كریمه (وَ مَنْ قُتِلَ مَظْلُوما فَقَدْ جَعَلْنا لِوَلِیِّهِ سُلْطانا) [62] بر مصداق اعلاى خود تطبیق شود.

آنچه ممكن است موجب شبهه در ذهن ساده اندیشان شود طول عمر آن حضرت است، ولى باید دانست كه طول عمر یك انسان -حتى تا چندین هزار سال- نه محال عقلى است و نه محال عادى، زیرا محال عقلى آن است كه به اجتماع یا ارتفاع دو نقیض منتهى شود، مثل آن كه مى گوییم: هر چیزى یا هست یا نیست، یا هر عددى یا زوج است یا فرد، كه اجتماع و ارتفاع هر دو عقلا محال است، و محال عادى آن است كه به نظر عقل ممكن است ولى مخالف قوانین طبیعت است، مانند آن كه انسانى در آتش بیفتد و نسوزد.

و طول عمر انسان قرن ها و بقاى سلول هاى بدن به حال نشاط جوانى نه از قسم اول است و نه از قسم دوم، بنابر این اگر حیات انسانى مانند نوح (على نبیّنا و علیه السلام) نهصد و پنجاه سال واقع شد، زیاده بر آن هم ممكن است، به این جهت دانشمندان در جستجوى یافتن راز بقاى حیات و نشاط جوانى بوده و هستند، همچنان كه با قواعد علمى به وسیله اختلاف تركیب اتمهاى فلزات مى توان آنها را در مقابل آفت مرگ و زوال بیمه كرد، و آهنى كه زنگار مى گیرد و تیزاب آن را مى خورد به طلاى نابى آفت ناپذیر تبدیل كرد.

بنابر این طول عمر یك انسان از نظر عقلى و علمى ممكن است، هر چند راز آن براى بشر كشف نشده باشد.

گذشته از این كه اعتقاد به امام زمان علیه السلام در مرتبه بعد از اعتقاد به قدرت مطلقه خداوند متعال، و اعتقاد به نبوت انبیاء و تحقق معجزات است، به این جهت قدرتى كه آتش را بر ابراهیم سرد و سلامت مى كند و سحر ساحران را در كام عصاى موسى نابود مى نماید، و مرده را به دم عیسى زنده مى كند، و اصحاب كهف را قرن ها در خواب بدون مدد غذا نگه مى دارد، براى او نگه داشتن انسانى هزاران سال با نشاط جوانى، به جهت حكمت بقاى حجت در زمین و نفوذ مشیّت به غلبه حق بر باطل، سهل و آسان است [63] (إِنَّمَا أَمْرُهُ إِذَا أَرادَ شَیْئا أَنْ یَقُولَ لَهُ، كُنْ فَیَكُونُ).

دیر زمانى نیست كه قبر شیخ صدوق در رى باز شد و بدن تازه او نمایان گشت، و روشن شد كه قانون طبیعت در مورد پیكر او استثنا خورده، و عوامل فساد از تأثیر در اندراس بدن او عقیم گشته است. اگر عموم قانون طبیعت در مورد شخصى كه به دعاى امام زمان علیه السلام به دنیا آمده و كتابى با عنوان "كمال الدین و تمام النعمة" به نام آن حضرت نوشته تخصیص بخورد، تخصیص آن در مورد خلیفه خدا و وارث جمیع انبیاء و اوصیاء تعجب ندارد.

شیخ الطایفه در كتاب "الغیبة" مى گوید: "و اما ظهور معجزاتى كه دلالت بر صحت امامت او در زمان غیبت دارد بیشتر از آن است كه احصا شود"، [64] اگر عدد معجزات تا زمان شیخ -كه در سنه ( 460) هجرى وفات نموده است- بیش از حد احصا باشد، تا زمان ما چه اندازه خواهد بود؟

ولى در این مختصر به دو آیت كه از مشهورات است اكتفا مى شود، و خلاصه آن به نقل على بن عیسى إربلى [65] كه عندالفریقین ثقه مى باشد این است كه "مردمان براى امام مهدى قصص و اخبارى را در خوارق عادات نقل مى كنند كه شرح آنها طولانى است و من دو قصّه كه قریب به عهد زمان خودم اتفاق افتاده و جماعتى از ثقات اخوانم نقل كرده اند ذكر مى كنم:

1 - در شهر حله بین فرات و دجله مردى به نام اسماعیل بن حسن بود كه بر ران چپ او جراحتى به مقدار قبضه انسانى بیرون آمده بود كه اطباى حله و بغداد او را دیدند و گفتند علاج و چاره ندارد، پس به سامرا رفت، و دو امام على الهادى و حسن عسكرى علیهما السلام را زیارت كرد و به سرداب رفت، و دعا و تضرع به درگاه خدا، و استغاثه به امام مهدى كرد، پس به دجله رفت و غسل كرد، و جامه خود را پوشید، دید چهار اسب سوار از دروازه شهر بیرون آمدند، یكى پیرمردى بود نیزه به دست، و جوان دیگرى كه بر او قباى رنگین بود، و پیرمرد طرف راست راه، و دو جوان طرف چپ راه، و جوانى كه با قباى رنگین بود بر راه بود.

صاحب قباى رنگین گفت: تو فردا روانه اهلت مى شوى؟ گفت: بلى، گفت: جلو بیا، تا ببینم درد تو چیست؟ پس جلو رفت و جوان، آن زخم و جراحت را با دستش فشرد و بر زین سوار شد، پیر مرد گفت: رستگار شدى اى اسماعیل، این امام بود.

آنها روانه شدند و اسماعیل هم با آنها مى رفت، امام فرمود: برگرد!

اسماعیل گفت: هرگز از تو جدا نخواهم شد. امام فرمود: مصلحت در برگشتن تو است. باز گفت: از تو هرگز جدا نمى شوم. پیر مرد گفت: اسماعیل حیا نمى كنى؟! امام دو مرتبه به تو فرمود برگرد، مخالفت مى كنى؟!

ایستاد و امام چند قدم جلو رفت، بعد به جانب او التفات كرد و فرمود: اى اسماعیل، وقتى به بغداد رسیدى، ابو جعفر -یعنى خلیفه مستنصر باللّه- تو را طلب مى كند، وقتى نزد او رفتى و چیزى به تو داد، عطاى او را نگیر، و بگو به فرزند ما "رضى" نامه اى به على بن عوض بنویسد، من به او مى رسانم كه آنچه مى خواهى به تو عطا كند.

بعد با اصحابش به راه افتاد، و اسماعیل ایستاده، نظاره گر آنان بود تا غایب شدند، ساعتى بر زمین نشست متأسف و محزون، و از مفارقت آنها گریه مى كرد، بعد به سامرا آمد، مردم دور او را گرفتند، گفتند: چرا چهره ات متغیر است؟ گفت: شما سواره هایى را كه از شهر خارج شدند شناختید كه بودند؟ گفتند: آنان افراد شریفى هستند كه گوسفند دارند، گفت: آنها امام و اصحاب او بودند، و امام دست بر مرض من كشید.

چون جاى زخم را دیدند كه اثرى از آن نمانده، جامه هایش را پاره كردند، خبر به خلیفه رسید، ناظرى فرستاد كه از حال او تحقیق كند.

اسماعیل شب را در خزانه گذراند، و بعد از نماز صبح با مردم از سامرا بیرون رفت، مردم با او وداع كردند و او حركت كرد تا رسید به قنطره عتیقه، دید مردم ازدحام كردند و از هر كس كه وارد مى شود، اسم و نسبش را مى پرسند، و چون او را شناختند به نشانه هایى كه داشتند، جامه هایش را پاره كردند و به تبرك بردند.

ناظر به بغداد قضیه را نوشت، وزیر یكى از رفقاى اسماعیل را به نام رضى الدین طلب كرد تا از صحت خبر تحقیق كند، چون آن شخص به اسماعیل رسید و پاى او را دید و اثرى از آن زخم ندید غش كرد، چون به خود آمد اسماعیل را نزد وزیر برد، وزیر اطبایى را كه معالج او بودند خواست، و چون او را معاینه كردند و اثرى ندیدند گفتند، این كار مسیح است، وزیر گفت: ما مى دانیم كار كیست.

وزیر او را نزد خلیفه برد، خلیفه از او قصه را سؤال كرد، وقتى ماجرا را حكایت كرد، خلیفه هزار دینار به او داد، اسماعیل گفت: من جسارت آن را ندارم كه یك ذره از آن بگیرم، خلیفه گفت: از كه مى ترسى؟ گفت از آن كه این رفتار را با من كرد، او به من گفت: از ابى جعفر چیزى نگیر. پس خلیفه گریه كرد.

على بن عیسى گفت كه: من این قصه را براى جماعتى نقل مى كردم، و شمس الدین پسر اسماعیل در مجلس حاضر بود و من او را نمى شناختم، گفت: من پسر او هستم، پس از او پرسیدم كه ران پدرت را در حالى كه مجروح بود دیدى؟ گفت: من در آن وقت بچه بودم، ولكن قصه را از پدر و مادرم و خویشاوندان و همسایگان شنیدم، و دیدم ران پدرم را كه در موضع آن جراحت، موى روییده بود.

و على بن عیسى مى گوید: پسر اسماعیل حكایت كرد كه پدرم بعد از صحت،چهل مرتبه به سامرا رفت به امید اینكه شاید دوباره او را ببیند.

2 - على بن عیسى مى گوید: سید باقى بن عطوه علوى حسنى حكایت كرد براى من كه: پدرش عطوه به وجود امام مهدى علیه السلام ایمان نداشت و مى گفت: اگر بیاید و مرا از این مرض خوب كند، من تصدیق مى كنم، و مكرر این مطلب را مى گفت. هنگامى كه وقت نماز عشا جمع بودیم، صیحه پدر را شنیدیم، با سرعت نزد او رفتیم، گفت: امام را دریابید، كه همین ساعت از نزد من بیرون رفت.

بیرون آمدیم كسى را ندیدیم، برگشتیم نزد پدر، گفت: شخصى بر من وارد شد و گفت: یا عطوه! گفتم: لبیك. گفت: منم مهدى، آمده ام تو را از مرضت شفا بدهم. بعد دست مباركش را كشید و ران مرا فشرد و رفت و از آن وقت به بعد عطوه مانند غزال راه مى رفت.

دوشنبه 28/4/1389 - 14:50
ایرانگردی
14 گونه مختلف از این نوع پرنده تا کنون شناسایی شده است. زیستگاه طبیعی این پرنده از کوههای منطقه خاورمیانه و آسیا از شرق یونان و جنوب بلغارستان , آسیای صغیر تا منچوری چین گسترده است. کبک در آمریکای شمالی, هاوایی و نیوزیلند نیز از جمعیت خوبی برخوردار شده است.
زیستگاه طبیعی:

کبک را می توان در دامنه ها, کوه ها و صخره ها یافت.

مشخصات ظاهری:

وزن: از 510 تا 680 گرم با متوسط 595 گرم
نرها (با وزن 510 تا 800 گرم) کمی از ماده ها (با وزن 450 تا 680 گرم) از لحاظ طول و وزن بزرگترند. ترکیب پرها در هر دو جنس نر و ماده یکسان است. رنگ این پرنده قهوه ای مایل به خاکستری در بالا و زرد کمرنگ در قسمت شکم است. یک خط سیاه از قسمت جلوی سر آغاز شده و پس از عبور از چشمها و گردن, در قسمت بالای سینه تمام می شود و سر و سینه خاکستری پرنده را از قسمت سفید رنگ گلو جدا می کند. پهلوی پرنده با ترکیبی از رنگ سیاه و شاه بلوطی متمایل به سفید پوشانده شده و پرهای انتهایی بال, به رنگ شاه بلوطی هستند. نوک, لبه پلکها, ساق و پاهای کبک به رنگ صورتی تا قرمز سیر هستند. اگرچه هر دو جنس نر و ماده ممکن است دارای یک سیخک کوچک در قوزک پا باشند, ولی این معمولا از مشخصات جنس نر است. کبک های نابالغ کوچکتر هستند و به رنگ قهوه ای و خاکستری هستند. در زیستگاه طبیعی این پرنده, رنگ آن بسته به موقعیت جغرافیایی منطقه متغیر است. رنگ پرندگان مناطق خشک تر, بیشتر متمایل به خاکستری و سفید است.

تولید مثل:جوجه های کبک


فواصل تولید مثل: کبک ها بسته به شرایط محیطی, یک مرتبه در سال تولید مثل می کنند.
فصل تولید مثل: از فروردین آغاز شده و بسته به منطقه جغرافیایی ممکن است تا اواخر تیر و اوایل مرداد نیز در مناطق سردسیر ادامه یابد.
تعداد تخم ها: از 7 تا 21 عددمدت زمان خوابیدن بر روی تخم ها: 24 روز به طور متوسط
کبک ها تک همسر هستند. نرها با نشان دادن تمایل خود به ماده با کج کردن سر و باز کردن بالها و نمایش آنها در اواخر اسفند اقدام به جفت گیری می کنند. هنگام خشکسالی و کمبود غذا, عمل تولید مثل ممکن است محدود به چند پرنده شود. نرها از ماده ها در مقابل نرهای دیگر محافظت می کنند.
آشیانه کبک از ساقه های ساده که گاهی با پر و خاشاک پوشانده می شود, در میان صخره ها و یا مناطق پر از بوته و خاشاک, تشکیل می گردد. یافتن آشیانه کبک ها مشکل است و به خوبی تحت مطالعه قرار نگرفته اند. تعداد تخم ها بسته به شرایط محیطی از 7 تا 21 عدد متغیر است. دوره خوابیدن روی تخم ها معمولا 24 روز است و این عمل معمولا وظیفه ماده است. از اواسط اردیبهشت تا اواسط مرداد, جوجه ها از تخم بیرون می آیند که بستگی به موفقیت تخم اول دارد. جوجه ها در هنگام بیرون آمدن از تخم, باهوش و توانا هستند و می توانند پس از چند هفته, پرواز کنند. پس از گذشت 12 هفته, جوجه ها بالغ می شوند. نرها معمولا تا زمان پرورش جوجه ها با خانواده می مانند, اگرچه بعضی از آنها پس از تخمگذاری ماده, خانواده را ترک و به نرهای دیگر ملحق می شوند. هنوز زمان زیادی تا شناختن کامل عادات تولید مثل کبک ها مانده است.مادر و شاید هم پدر, از جوجه ها مراقبت می کنند تا آنها مستقل گردند.

رفتار :
کبک ها در هنگام صبح و بعد از ظهر در روی زمین به چرا مشغولند. آنها مهاجرت نمی کنند و جابجایی های فصلی آنها فقط در ارتفاع است. پرواز کبک معمولا در هنگام احساس خطر انجام می شود و به مسافتهای کوتاه و در سراشیبی محدود است. هنگام عبور از ناهمواریهای سطح زمین, کبکها بر روی پاهای خود جست می کنند و ترجیح می دهند بدوند تا پرواز کنند. گروه اجتماعی اولیه از یک دسته کبک شامل تعداد گوناگونی از بالغ ها و جوجه هایشان تشکیل می شود و بزرگترین گروه ها را می توان در چشمه ها دید. گروههای بزرگتر در زمستان تشکیل می شوند. کبک ها در هنگام شب را زیر بوته ها و یا داخل صخره ها به سر می برند. نرها به طور فعال از قلمرو خود دفاع می کنند.

ارتباط و قوه ادراک:

کبک در حالتهای گوناگون, از صداهای مختلف استفاده می کند که به سه دسته تقسیم می شوند: هشداری, جنگی و جنسی. بیشترین صدایی که از کبک شنیده می شود با آوای chuck, chuck ,… است که از هر دو جنس نر و ماده بر می آید که به تدریج به آوای chukar, chukar ,… تبدیل میگردد و از فواصل دور قابل شنیدن است. از این رو نام کبک را Chukar Partridge گذاشته اند.

عادات غذایی:

کبک معمولا از گیاهان شامل علفها و دانه های آنها, برگ گیاهان و میوه بوته ها بر اساس فراوانی و دسترسی فصلی تغذیه می کنند.
غذاهای جانوری: حشرات
غذاهای گیاهی: گیلهان سبز, برگها, دانه ها, حبوبات و میوه ها

اهمیت منفی اقتصادی برای انسان:

کبک به پراکندگی و رشد علفهای هرزه کمک می کند. همچنین کبک مستعد ابتلا به بیماری های مرغی بوده و در مزارع پرورش این پرنده, می تواند آن را به انسان منقل کند.

اهمیت مثبت اقتصادی برای انسان:

کبک Chukar اولین پرنده ای قابل شکار است که در سال 1893 به آمریکای شمالی وارد شده و برای آژانس های شکار در این منطقه ایجاد درآمد کرده است. دشواری شکار این پرنده و وجود آن در دامنه ها و مناطق دوردست, شکار این پرنده را برای شکارچیان جذاب می کند. گوشت کبک نیز از طعم بسیار خوشمزه ای برخوردار است.

وضعیت بقا:

نسل کبک ها به صورت جهانی در معرض خطر نیست. در اکثر مناطق, جمعیت آنها ثابت بوده یا در حال افزایش است. با وجو این, با از بین رفتن زیستگاه های طبیعی و شکار بیش از حد, ممکن است بر جمعیت آنها موثر باشد. همچنین انتقال بیماری از مرغ های خانگی و یا بوقلمون ها, می تواند بر جمعیت آنها اثر گذارد.

رفتار کبک ها
دكتر محمد ابراهیم باستانی پاریزی نویسنده ی صاحب نام معاصر در مقاله ای که اصلا مربوط به زیست شناسی نیست، مطلب جالبی درباره ی رفتار کبک نوشته است. او از جمله نوشته است که: "...كبك یك هواشناس دقیق است و ضمناً قانون تنظیم خانواده را هم مراعات می كند، بدین معنی كه در سال های خشكسالی و كم باران، تخم می گذارد ولی از روی تخم برمی خیزد _ و طبعاً تخم ها فاسد می شوند. زیرا می داند كه جوجه ها در بهار خشك آن سال بدون دانه خواهند ماند، - بچه ناوردن، به از شش ماهه افكندن جنین..."اگر این مطلب را به صورت سوال دربیاوریم، حتما سوالی خوب و تفسیری از آب در می آید. از آن سوال ها که عمق یادگیری را اندازه می گیرند.
تقدیم به کاوه و علی رضای عزیزکه عشق به کبک دارند
برگرفته شده از سایت
دوشنبه 28/4/1389 - 14:49
ایرانگردی
سوغات الیگودرز
1 ) مواد غذایی که شامل
لبنیات ( کشک – دوغ – توف – قره قوروت – ماست – کره – پنیر )
عسل که در مور زرین تهیه می شود
نان محلی - شیرمال – فتیره - و انواع کلوچه ها
2 ) صنایع دستی که شامل
گلیم – جاجیم - قالی – سرامیک و غیره 3 ) انواع گیاهان معطر و گیاهان دارویی
دوشنبه 28/4/1389 - 14:48
ایرانگردی
اماکن زیارتی الیگودرز عبارتند از :
1-امامزادگان سیداحمد و محمد روستای سنج
1 ) زیارتگاه آقا محمد بن حسن ( س )
واقع در حدودا 140 کیلومتری الیگودرز در بخش ذلقی .
2 ) زیارتگاه بی بی سیده جمیله خاتون حدودا 40 کیلوتری الیگودرز واقع در روستای تاسل
3 ) زیارتگاه آقا زید بن علی حدودا 20 کیلومتری الیگودرز واقع در روستای زَزُم
4 ) زیارتگاه سه برادران حدودا 55کیلومتری الیگودرز واقع در روستای فرسش .
5 ) زیارتگاه اکبر علی حدودا 25 کیلومتری الیگودرز واقع در روستای پیردزگاه و دم کمر
6 ) زیارتگاهی حدودا 20کیلومتری الیگودرز واقع در روستای گوره چی
7 ) زیارتگاه دو خواهران حدودا 10 کیلومتری الیگودرز واقع در روستای اردودر
8 ) زیارتگاه سیه پیران حدودا 100 کیلومتری الیگودرز واقع در روستای شول آباد
9 ) اکبر علی و پیرتاک در داخل شهر الیگودرز
10 ) اکبر فداله
11)ابراهیم ابن مالک اشتر نخعی ( کمر بسته )18 کیلومتری الیگودرز فرزند مالک اشتر از سرداران حضرت علی ( ع )
12 ) سه فرزندان ( آقا پیر امام ) در روستای پیر امام در منطقه شول آباد 120 کیلومتری جنوب الیگودرز

دوشنبه 28/4/1389 - 14:47
ایرانگردی
انواع گیاهان که در الیگودرز وجود دارد و مصارف دارویی و غذایی دارند .
گل پر ( خوش بو کننده و عطر دهنده ) مصرف غذایی
کلوس ( خوش بو کننده و عطر دهنده ) مصرف غذایی
چووُک ( خوش بو کننده و عطر دهنده ) مصرف غذایی
دُم گوسال ( مصرف غذایی )
شِنگَه ( مصرف غذایی )
پا قزقون ( مصرف غذایی )
شیرین جقل
ولکواز ( مصرف غذایی )
کنگَر ( مصرف غذایی )
اوشون – اویشن ( مصرف دارویی و غذایی )
بَلمَک ( مصرف غذایی )
پینه ( مصرف غذایی )
چَربول ( نوعی از پونه که خوش بو تر است ) ( مصرف غذایی )
ریواس
جوقاسم
تُرشک
گزره ( مصرف غذایی )
قیلونک
میرم نُخودی ( مصرف دارویی )
چَمبول ( از سبزی های معطر )
ختمی ( دارویی )

دوشنبه 28/4/1389 - 14:36
ایرانگردی

 

الیگودرز در ناحیه ای کوهستانی در شرق لرستان قرار دارد . از شمال به شهرستان های اراک وخمین ، از شمال غربی و مغرب به شهرستان های بروجرد و خرم آباد ، از شرق به شهرستان های گلپایگان و خوانسار و از جنوب به شهرستان های ایذه و مسجد سلیمان و دزفول محدود می شود .

فاصله این شهر تا تهران 380 کیلومتر است .

وسعت این شهرستان حدود 8000 کیلومتر مربع است و ارتفاع آن از سطح دریا نزدیک به 2000 متر می باشد .

ارتفاع زیاد شهر الیگودرز نسبت به سطح دریا ( جزء چند شهر معدود و مرتفع ایران است ) و نزدیکی به رشته کوه مرتفع اشترانکوه موجب وزش بادهای همیشگی و سرمای شدید و ریزش های برف مداوم در طول زمستان می گردد به طوری که درجه حرارت در خیلی از سال ها به 30 درجه زیر صفر میرسد

و تمام راه های ارتباطی برای مدتی مدید قطع می گردد و در نیمه ی اول بهار گاهی دمای هوا به طور ناگهانی کاهش می یابد به طوری که پوشش گیاهی و مزارع را سرما زده می کند و خسارات قابل توجهی به کشاورزان وارد می سازد .به این دوره سیاه بهار می گویند . در این سرزمین بلند بجز آب های قسمت شمالی که به حوضه آبریز مرکزی ایران ( قم و مسیله ) می ریزد ، بقیه ی آبها از راه دره های عمیق از منطقه خارج شده و بالاخره به حوضه ی آبریز خلیج فارس وارد می شود .

از بررسی کتب تاریخی و آثاری که تا کنون به دست رسیده معلوم می شود که تا قبل از شکل گیری شهر الیگودرز به صورت فعلی ، در گذشته شهری با همین نام تقریبا در محل کنونی وجود داشته که به علل مختلفی از بین رفته است و بنابراین ، ساختمان های فعلی گویای قدمت آن نمی تواند باشد .

در این مورد در کتاب ایران و بابر ( نوشته ی ویلیام ارسکین ) ترجمه ذبیح اله منصوری ، آمده است که در زمان شاه اسماعیل صفوی الیگودرز شهری باندازه دو محله اصفحان بوده است که در آن بازاری برای خرید و فروش مردم شهر و روستائیان اطراف وجود داشته است .

مردم این دو دیار دارای مذهب شیعه قدیم ( علوی ) بوده و خانقاه آن مرکز تعالیم معنوی و دینی برای روحانیان ، دراویش و قزلباشان محسوب می شده به طوری که شاه اسماعیل در یکی از سفر ها در اوان جوانی از خانقاه این شهر دیدن کرده است .

پیدایش و سابقه شهر را باید در وجود روستاها و محلات تشکیل دهنده آن جستجو کرد . قدیمی ترین محلات شهر ، یکی ده کهنه است که در مغرب شهر قرار داشته و فقط تپه ای به همین نام از آن باقی مانده است .

و دیگری قلا نو ( قلعه نو ) است که حاکم نشین وقت بوده که پس از مخروبه شدن به دلیل آن که خاک آن برای گل اندود کردن پشت بام خانه ها بسیار مناسب بوده ، مورد استفاده اهالی قرار گرفته و متاسفانه آثاری از آن باقی نمانده است .

در حال حاضر محلات قدیمی شهر هنوز نام روستا ها و محلات سابق را در سر خود دارند مانند ده تیرانی ، ده محمد رضا ، آدووند ف پونه زار ، ورزندان ، و مجیان .  

                                نگاهی کوتاه به تاریخچه شهر ستان الیگودرز

الیگودرز قبل ازسا ل 1316هه ش توسط حاکمان حکومت مرکزی ایران اداره می شد،این حاکمان مسئولیت اداره لرستان

کرمانشاه،بروجرد،خوزستان،نهاوند وبختیاری را بر عهده داشته اند. درسا ل1316طبق تصویب هیات وزیران ایران دارای

10استان و49 شهرستان شد وشهرستان الیگودرز بخشی ازگلپایگان شد، در سا ل1324الیگودرزاز گلپایگان جدا وجزئی

ازبروجرد گردید، سرانجام درسا ل 1337به لرستان پیو ست.

الیگودرز درمنطقه ای بلند درحدود 1978 متراز سطح دریا قرار دارد. بالا ترین ارتفاع ان سن بران دراشترا نکوه با ارتفاع

4050متراست. موقعیت ان چنین است: از شما ل به خمین،ازشرق به گلپایگان وداران، ازغرب به ازنا ودرود واز جنو ب

به دزفول و مسجد سلیمان محدود است .(1)

اولین نو یسنده ای که به منطقه بربرود وجا پلق از نواحی الیگودرز اشاره کرده استرابون است او اورده : مراتع مخصوص

اسب درسراسرما د در امتداد جا ده ای که از بابل به بحر خزر وجا ده ای که ما د را به پارس وصل می کند یعنی بیستون

تا اصفهان گسترده اند،این مناطق شامل خا وه،الیشتر،مرو،سیلا خور،بربرود،جاپلق وفریدن می باشد.

تنها کتابی که مستقیم به نام الیگودرز اشاره کرده،ایران وبابر اثر ویلیا م ارسکین است : الیگودرز شهری است کوچک و به

اندازه دو محله اصفهان، ولی مردم ان خوب نیستند، امیرشیر دم پرسید برای چه ،نعمت کزازی گفت: چون شیعه هستند.(در ان زمان اکثریت ایران سنی بودند)

وسعت این شهر با حدود 5680کیلومتر مربع ارتباط نزدیکی با تاریخ ایل چهارلنگ بختیاری دارد.

بخش های ان به ترتیب عبارتند از : جاپلق، زز، ماهرو، بزنوید وبربرود.

متا سفانه الیگودرز با دارا بودن360روستای کوچک و بزرگ ودوشهربه نام های چمن سلطان و شاپورابادبه فرمانداری کل نرسیده است.( این در حالی است که بروجرد به فرمانداری کل رسیده است.)

درمورد وجه تسمیه این شهرستان دو نظریه وجود دارد که یکی از انان به دلیل قد مت وبا ورپذ یری مردم مقبولیت بیشتری

دارد.

مردم شهر گویند : گودرز نا می (پسرگیو) از پهلوانان اشکانی به عنوان اشک بیستم از پادشاهان بوده که پس ازکشته شدن

وردان پسر اردوان سوم به پادشا هی برگزیده شده است(سال16اا لی 51میلادی) پس مردم این منطقه دوست داشته اند خود

را به این نام بنامند.

صاحب نظر یه دوم فردی فرهنگی بنام سید کما ل رضوی است او اورده : الیگودرز از دو کلمه ال و ورز تشکیل شده وکسره اضافه دراثر کثرت به یا بدل شده است.وبا عنایت به این که منطقه بربرود درگذشته از حاصلخیز ترین مناطق کشور محسوب می شدودر گذشته نچندان دوریعنی همزمان باجنگ جهانی دوم تقریبایک سوم  غله کشور در این منطقه تولید می شده بطوریکه این منطقه را به علت وفور غله اوکراین ایران نامیده اند.(2)

انچه نظریه ایشان رازیرسئول می برد وجود دو طایفه بزرگ گودرزی ومعظمی گودرزی درالیگودرز وبروجرداست وهمچنین نزدیکی دو واژه الیشتر که به الشترمعروف شده واستفاده بختیاری از واژه منفی ال به معنی موجودی قوی چون

جن و پری و عقاب است.

بررسی بیشترگذشته تاریخی این شهر به دلیل ضعف منابع(عدم کار باستان شناسی) ونبودن اراده ای برای انجام این کار

توسط مسئولین مربوطه   مشکل است .

برای اشنایی با گذشته تاریخی این شهر بررسی مناطق تاریخی فوق کمک زیادی می کند این مناطق به ترتیب عبارت اند از

تپه های سر،کزنار،مندیش، برم وچقا .

در مناطق شاپور اباد ،ازنا ملمک وجهان خوش اثار زیادی وجود دارد که نیاز به کار باستان شناسی دارد.

درپژو هش فوق ازکتابهای 1-پژوهشی درنام شهر های ایران،ایرج سیستانی2- فرهنگ و گویش الیگودرز نوشته سید کمال

رضوی استفاده شده است.

دوشنبه 28/4/1389 - 14:34
بیماری ها

دندان های شیری و اهمیت آن

 

  هر فردی که فرزند دلبندی دارد امکان ندارد که با مسئله ای به نام دندان شیری مواجه نباشد . از دندان درد شبانه بچه اش گرفته تا دلواپسی برای ریختن دندان شیری و نگرانی از رویش دندان دائمی ...... نگرانی از ردیف نبودن دندانهای فرزندش گرفته تا آسیب های وارده به ناحیه دهان و دندان .... همه و همه ضرورت شناخت کامل از پدیده ای به نام دندان شیری را ایجاب میکند .  طی چند مقاله سعی خواهد شد که به این مسئله مهم پرداخته شود و تا آنجا که امکان دارد سعی میکنم به موارد بیشتر کاربردی و مسائلی که به طور روزانه ممکن است با آن مواجه باشیم بپردازم تا صرف طرح مباحث خشک علمی .....

     دندانهای شیری را در 4 دوره مختلف میشود برسی کرد که این چهار دوره عبارت است از :

1-     از بدو تولد تا 3 سالگی که تمام بیست دندان شیری بیرون میاید و تکمیل میشود

2-     از سه سالگی تا 6 سالگی که دندانهای شیری تکمیل شده و در این دوره تغییری به لحاظ رویش و یا ریختن دندان شیری اتفاق نمی افتد

3-      از6 سالگی تا 12 سالگی که در این دوره بچه شروع به ریختن دندان های شیری کرده و دندانهای دائمی اش شروع به رویش کرده و تا 12 سالگی این دوره تکمیل میگردد

4-     دوره بعد از 12 سالگی که در این دوران هیچ دندان شیری نباید در دهان باشد و غیر از دندان عقل که بعد از 18 سالگی در میاید بایستی تمامی دندانهای دائمی که 28 عدد بایستی باشد رویش یافته باشد

هر یک از این دوران دارای یک ویژگی هائی است که  با دوره های دیگر متمایز میباشد . نخست ویژگی های هر یک از این مقطع ها را برسی میکنیم و سپس به جزئیات مسائل و مشکلاتی که هر کدام از دوران دارد خواهیم پرداخت

از بدو تولد تا سه سالگی

      هر بچه ای در مجموع بایستی بیست عدد دندان شیری در بیاورد که هر فکی 10 عدد خواهد بود این بیت عدد دندان شیری معمولا از 6 ماه گی شروع به رویش میکند و تا دو و نیم سالگی همه دندانهای شیری به مرور رویش پیدا میکند و تا سه سالگی ریشه های این دندانها هم تکمیل میگردد .این دوره  مسائل و مشکلات خاص خودش را دارد که با دوره های بعد متفاوت میباشد . زود در آوردن و یا تاخیر در رویش دندان معمولا دلواپسی اصلی والدین در این مرحله میباشد و یا مسواک زدن دندانها در این دوران به طور معمول به دغدغه اصلی والدین تبدیل میشود و......

دوره سه سالگی تا شش سالگی

     دندانهای شیری بعد از سه سالگی تغییر فیزیو لوژیک محسوسی در ظاهر ندارند و بعد از سه سالگی تا شش سالگی ما تغییری محسوس در وضعیت دندانها در بچه مشاهده نمیکنیم . به این معنی که یک بچه سه ساله که بیست عدد دندان شیری در دهان دارد این بیست عدد دندان شیری در شش سالگی هم خواهد بود و هیچ تغییری هم از لحاظ تعداد و هم به لحاظ ظاهر بچه در این سه سال مشاهده نمیکنیم ...... این دوران هم ویژگی های خاص خودش را دارد معمولا والدین در این دوره با اولین پوسیدگی در دندانهای بچه شان مواجه میشوند . ممکن است عاد اتی مثل مکیدن انگشت و..... تا این دوره ادامه پیدا کند که در این دوره مشکلاتی از قبیل ایجاد فضا در دندانهای قدامی و... را باعث شود ترک عادات دهانی در این دوران بسیار مهم است چون ادامه آن تا مراحل بعدی ضایعات جبران ناپذیری را در فرم صورت و رابطه دندانهای بچه ایجاد میکند .... مسواک زدن بچه در این دوران و نحوه یادگیری طریقه مسواک زدن از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است

دوره شش سالگی تا 12 سالگی

      شروع این دوره با رویش اولین دندان دائمی آسیاب اول در پشت دندانهای شیری در شش سالگی میباشد که به ترتیب ریزش دندانهای شیری بعد از آن به مرور اتفاق می افتد . ریزش دندانهای شیری معمولا ترتیب خاصی داشته و در یک دوره سنی خاصی هر کدام از این دندانها باید بیفتد . اطلاع از ترتیب ریزش دندانهای شیری و دوره ستی که هر کدام از دندانهای شیری بایستی بیفتد از اهمیت خاصی برای والدین برخوردار میباشد . هر گونه به هم خوردن نظم این ریزش ها باید از نظر والدین دور نماند لذا داشتن اطلاعات کافی در این زمینه ضروری است .

از ویژگی های این دوران این است که ما با دو نوع دندان شیری و دائمی در این دوره مواجه هستیم که این مسئله باعث میشود که این دوره از پیچیده ترین دوران بچه بشمار آید همنیطور که ریزش منظم دندانهای شیری اهمیت دار رویش دندانهای دائمی در دوره سنی خاص از اهمیت خاصی برخوردار میباشد و هر نوع تاخیر در رویش این دندانها بایستی جدی تلقی شود( زمان رویش دندانهای دائمی را میتوانید در قسمت شناسنامه دندانها در همین سایت مطالعه فرمایید ....) بی توجهی به دندانهای دائمی تازه رویش یافته در این دوره سنی معمولا باعث مشاهده اولین پوسیدگی در دندانهای دائمی بخصوص دندانهای آسیاب اول دائمی که شش سالگی رویش پیدا میکند و والدین به اشتباه آنها را هم شیری به حساب می آورند میشود ...

دوره بعد از 12 سالگی

      آخرین دندان شیری بایستی تا 12 سالگی بیفتد . بعد از 12 سالگی نبایستی هیچ دندان شیری در دهان باشد .... باقی ماندن دندان شیری بعد از این سال غیر طبیعی بوده و بایستی حتما پی گیری شود .(برای اطلاع بیشتر به مقاله علل نیفتادن دندانهای شیری در همین سایت مراجعه فرمایید) بعد از سن 12 سالگی با وجود اینکه دندان شیری نبایستی در دهان باشد و شاید تصور شود که پس این دوره ربطی به دندان شیری ندارد؟ ولی علاوه بر باقی ماندن دندانهای شیری در این دوره و برسی مشکلات ایجاد شده به همین خاطر .... ما بعضی مشکلات در بعد از 1÷2 سالگی داریم که ارتباط مستقیم دارد با دندانهای شیری در دوره های قبل از جمله ردیف نبودن دندانها در نوجوانان و یا درمانهای سریال اکسترکشن که بایستی در این دوره برسی گردد.

يکشنبه 27/4/1389 - 15:46
ورزش و تحرک

حرکت اصلاحی


صاف بشین، قوز نكن!همه ما روزانه این را به هم تذكر می‌دهیم اما متا‡سفانه بیشترمان آن را نادیده می‌گیریم. اغلب ما زمانی متوجه بد نشستن و بد ایستادنمان می شویم كه یا به وضوح قوز كرده‌ایم، یا كمر درد گرفته ایم.پس بهتر است قبل از اینكه دیر شود اصول صحیح مراقبت از كمر را یاد بگیریم چون پیشگیری از صدمات ناحیه كمر به مراتب آسان تر از معالجه آنهاست.

كمر سالم در بدن سالم
یك كمر سالم در حالت طبیعی، قوی، انعطاف‌پذیر و بدون درد است. عملكرد اصلی كمر محافظت از اندام فوقانی، نگهداری از طناب نخاعی، كمك به انعطاف پذیری و ایجاد محلی برای اتصال عضلات و <لیگامان>هاست.
ستون مهره‌ها 33 استخوان (مهره) دارد و 240 استخوان بالایی به‌وسیله دیسك‌هایی كه نقش بالشتك دارند، از هم جدا می شود. این استخوان‌ها توسط 118 مفصل به‌هم متصل می‌شوند. البته مهره‌ها و دیسك‌های مابین آنها بیشترین فشار را تحمل كرده و بزرگ‌ترین اعضای فقرات كمر هستند. یك ستون فقرات سالم دارای راستای صحیح به همراه سه قوس طبیعی است كه توسط عضــلات پشت، شــــكم، باسن و پا محافظت می‌شود.
نخاع كه در واقع طنابی از اعصاب است 45 سانتی‌متر طول و 2/5 سانتی‌متر ضخامت دارد. تمام فعالیت‌هایی كه پایین تر از سطح گردن اتفاق می‌افتد، تحت هدایت نخاع است. 31 جفت عصب از نخاع خارج می‌شود. كه این اعصاب اطلاعات را از مغز به سایر قسمت‌های بدن منتقل می‌كنند. همچنین در این منطقه 400 ماهیچه وجود دارد كه باعث حركت در تمامی جهات می‌شوند.

قوز بیماری نیست
واقعیت این است كه قوس شدید در ناحیه كمر، افتادگی شانه ها و قوس آنها‌ ‌به طرف سینه و انحنا در پشت گردن هیچ كدام بیماری نیستند. اما آنچه ناراحت كننده است، ظاهر نامناسبی است كه ایجاد می شود.

چرا قوز؟
نامناسب قرار گرفتن بدن باعث كشیدگی كمر شده و نه تنها سبب آسیب آن می‌شود بلكه شكل و ظاهر نامناسبی هم به وجود می آورد.
افزایش قوس كمر در نتیجه ضعف عضلات شكم است. عضلات ضعیف شكم ،كمر را از داشتن یك حایل قوی و محكم محروم می كندو افزایش وزن باعث افزایش احتمال كشیدگی كمر می شود. وقتی چاق می‌شوید در اثر شلی عضلات و سنگینی شكم گودی كمر افزایش یافته و‌ ‌این گودی كمرباعث بیشتر شدن قوز در ناحیه بالای قفسه‌ ‌سینه می‌شود.
استفاده نادرست از كوله پشتی و حمل كوله‌های سنگین نیز می‌تواند در ایجاد قوز موِثر باشد. بر خلاف آنچه تصور می‌كنید، پوشیدن كفش‌های پاشنه بلند اثری در ایجاد و یا پیشرفت قوز ندارد. بسیاری از حالت‌های نادرست بدن از سنین پایین در افراد ایجاد می‌شود. دخترها و پسرهای قد بلند سعی می‌كنند با قوز كردن خود را كوتاه‌ترنشان دهند. همچنین افراد قد كوتاه تلاش می‌كنند كه قد بلند به نظر بیایند و این باعث افزایش قوس كمر می شود.

هوای كمر را داشته باش
برای از بین بردن قوز هیچ راه حل ساده‌ای وجود ندارد. اگر چه پزشك، شما را به سمت بهبودی هدایت می‌كند، ولی داشتن یك كمر سالم كاملاً به خود شما بستگی دارد. تنها شما می‌توانید وضعیت نشستن خود را بهبود ببخشید و از فشارهای وارده به كمر در ضمن فعالیت‌های روزانه جلوگیری كنید. همچنین تنها شما هستید كه با دنبال كردن یك برنامه ورزشی روزانه كمك به قوی كردن عضلات شكم و كمرخود می كنید. با انعطاف‌پذیری و قوی نگه داشتن ستون فقرات، سه قوس طبیعی پشت را در وضعیت طبیعی حفظ كنید تا راستای ستون فقرات موزون باقی بماند. توجه داشته باشید كه با رعایت نكات ریز می توانید كمری بدون قوز داشته باشید.
برای بلند كردن اجسام سنگین هیچگاه كمر را در حالی‌كه زانوهایتان صاف است، خم نكنید. هنگام بلند كردن اجسام از چرخیدن دوری كنید. سعی كنید زانو های خود را خم كنید، نه كمر را. جسمی را كه بلند كرده‌اید نزدیك به بدنتان نگهداریدو اجسام را تا سطح سینه خود بالا بگیرید. در صورت سنگین بودن اجسام از كمك سایرین استفاده كنید. هنگام ایستادن سعی كنید یك پای خودرا بالا نگه دارید و به تناوب حالت خود را تغییر دهید. تلاش كنید به گونه ای بایستید كه سه قوس ستون فقرات شما در وضعیت طبیعی قرار گیرند. هنگام راه رفتن، سر را بالا نگه دارید و كفش راحت با پاشنه كوتاه بپوشید. سعی كنید قوس گردن رادر وضعیت عادی نگه دارید. صاف بایستید با چانه روبه بالا. شكم را داخل نگه دارید و لگن را مقداری بچرخانید. به این ترتیب شما قوس طبیعی كمرتان را حفظ خواهید كرد. از رانندگی در وضعیتی كه فرمان ماشین از شما دور است و شما مجبور به اتساع كمر جهت گرفتن فرمان ماشین و یا فشردن پاها روی پدال هستید، خودداری كنید. وضعیت نادرست فوق منجر به كشش ناسالمی در بدن شما می‌شود.
همیشه صندلی را به جلو بكشید و سعی كنید زانوهای خود را هم سطح با لگن نگه دارید. مستقیم بنشینیدو با هر دو دست رانندگی كنید. برای محافظت فقرات كمری خوب است كه یك حوله لوله شده را در قوس كمر بگذارید.
برای اینكه در هنگام نشستن قوز نكنید، از نشستن بر روی صندلی‌هایی كه بلند است و یا از میز كار شما فاصله زیادی دارد، پرهیز كنید. بر روی صندلی‌هایی بنشینید كه ارتفاعشان به اندازه ای است كه شما به راحتی قادر به قرار دادن كف پاها بر روی‌‌زمین‌هستید‌در‌حالی‌كه زانوهای شما هم سطح لگن قرار گرفته باشند. هنگام نشستن، كمر خود را با قرار دادن حوله لوله شده، صاف كنید. صاف و درست نشستن تنفس را راحت تر می‌سازد و جریان خون را به مغز افزایش می‌دهد، برعكس قوز‌كردن‌از‌حجم ریه‌ها كاسته و از میزان رسیدن خون و اكسیژن به مغز می كاهد. از خوابیدن بر روی تشك‌های نرم، فرورونده و بدون حفاظ پرهیز كنید. خوابیدن بر روی شكم باعث ایجاد قوس‌ناسالم‌در‌كمر می‌شود.
از تشك‌های سفت برای خوابیدن استفاده كنید. روی پهلو بخوابید و زانو های خود را خم كنید و یا به پشت بخوابید و یك بالش در زیر زانوهای خود قرار دهید. حالت خود را با ایستادن مقابل دیوار چك كنید. در وضعیت صحیح تنها فاصله كمی بین پشت شما و دیوار ایجاد می‌شود. حالت تنبل و قوز كرده و یا حالت نظامی باعث افزایش قوس كمر می شود.

يکشنبه 27/4/1389 - 15:44
جهانگردی
شورآفریقای جنوبی در جنوبی ترین نقطه قاره آفریقا قرار گرفته است. از شمال غربی با نامیبیا، از شمال با بوتسوانا و زیمبابوه ، از شمال شرقی با موزامبیك ، از شرق با سوازیلند همسایه بوده و همچنین اقیانوس های اطلس و هند از جنوب، جنوب غربی و جنوب شرقی آنرا احاطه كرده اند. كشوری تقریبآ كم آب، در طول ساحل شرقی گرم استوائی، دارای روزهائی گرم و شبهای سرد می باشد.

http://daneshnameh.roshd.ir/mavara/img/daneshnameh_up/f/f2/afirghayejonoobi_2.jpg

پایتخت آفریقای جنوبی شهر پرتوریا است كه مقر دولت  و مركز سیاسی كشور می باشد. پارلمان در شهر كیپ تاون و مركز قوه قضائیه شهر بلوم فونتن است. این كشور دارای 9 استان ( نیمه خود مختار) ، مساحتی برابر 1.219,912  كیلومتر مربع، 2798 كیلومتر ساحل و جمعیتی بالغ بر46.9 میلیون نفر می باشد. (نرخ رشد جمعیت  0.9% درصد .ولی بخاطر گستردگی بیماری ایدز روند نزولی دارد) كه از 4 نژاد اصلی سیاه (79درصد حدود37 ملیون نفر)، سفید (حدود 10درصد 4.4 میلیون نفر)، رنگین پوست (حدود 9 درصد 4.1 میلیون نفر) و آسیائی و هندی تبار(2 درصد 1.1 میلیون نفر)تشكیل شده است.

 پیروان تمام ادیان الهی در این كشور وجود دارند. اكثریت مردم  مسیحی (68درصد) هستند. اسلام (2درصد)  هندو (5/1درصد) و اعتقادات بومی (5/28درصد) و یهود نیز دارای پیروانی هستند. بیش از یك میلیون نفر مسلمان در این كشور وجود  دارد كه به نسبت جمعیت، مشاغل دولتی مهمی را عهده دارمی باشند. طبق قانون اساسی جدید ،  11 زبان بعنوان زبان رسمی كشور به رسمیت شناخته شده كه زبانهای انگلیسی و آفریكانس در سراسر كشور و بقیه زبانها در مناطقی كه اكثریت دارند رسمی می باشند. حدود پنج هزار عنوان نشریه ملی و محلی منتشر می گردد كه در میان این نشریات روزنامه سویتن با تیراژ 210 هزار نسخه و هفته نامه ساندی تایمز با تیراژ  468 هزار نسخه پرتیراژترین نشریات این كشور محسوب می گردند. از دیگر روزنامه های مهم این كشور می توان  روزنامه های سیتی زن، پرتوریا نیوز وبیزینس دی  را نام برد.

ساختار سیاسی:

بر اساس قانون اساسی سال 1996 آفریقای جنوبی به صورت نوعی تلفیق قوا و سیستم جمهوری اداره می شود. در قانون اساسی تصریح شده است كه  بر ارزشهای دمكراسی، عدالت اجتماعی و حقوق اساسی بشر مبتنی و اساس آن جامعه باز و دمكراتیك  بوده، طبق خواست مردم اداره می شود.

قوه مجریه:

رئیس جمهور رئیس كشور و رئیس كابینه است. روسای احزاب توسط اعضای حزب تعیین شده و رئیس حزبی كه در انتخابات عمومی، حائز اكثریت آراء ( كرسی پارلمان ) گردد برای یك دوره 5 ساله بعنوان رئیس جمهور انتخاب می شود. یك فرد تنها برای دو دوره می تواند رئیس جمهور باشد. رئیس جمهور فعلی آفریقای جنوبی آقای تابو امبكی  (Thabo Mbeki) ، از حزب كنگره ملی آفریقا(  ANC) است. كابینه آفریقای جنوبی متشكل از رئیس جمهور، معاون رئیس جمهور  و 28 وزیر می باشد. در سیستم وزارت خانه های آفریقای جنوبی پس از وزیر تنها معاون وی عهده دار مسئولیت های وزارت خانه می باشد و پس از معاون وزیر یك فرد  اجرایی با عنوان دبیر كل (Director General) قرار دارد.

 لازم بذكر است كه از میان 28 وزارتخانه موجود، فقط 21 وزارت خانه دارای معاون  می باشند كه آنان نیز از میان نمایندگان پارلمان انتخاب می شوند.

استان های 9 گانه آفریقای جنوبی دارای دولت های محلی(استانی) میباشند كه  سر وزیر( Premier) ، بلند پایه ترین مقام اجرائی آن استان بحساب می آید.

پارلمان:

پارلمان مركز  قانون گذاری كشور و شامل دو مجلس ملی (National Assembly) با 400 نماینده و شورای ملی استانها (The National Council of Provinces) با 81 نماینده (از هر استان 9 نماینده) می باشد. در حال حاضر اكثریت پارلمان در دست نمایندگان حزب ANC (حدود 70 درصد با 279 كرسی) می باشد. وزرا و معاونین كابینه حتما باید از بین نمایندگان مجلس انتخاب گردند و در جلسات پارلمان نیز حاضر شوند. مقر پارلمان شهر كیپ تاون می باشد. علاوه بر آن هر استان بصورت جداگانه دارای پارلمان استانی خود می باشد.

احزاب:

احزاب اصلی كشور بر اساس آخرین انتخابات (سومین انتخابات كشور پس از فروپاشی آپارتاید كه در تاریخ 14 آوریل 2004 برابر با فروردین 1383 برگزار گردید) به ترتیب موقعیت عبارتند از: 1- كنگره ملی آفریقا (ANC) با69.68درصد آراء و279 كرسی - حزب اتحاد دمكراتیك (DA) با 12.37 در صد آراء و 50 كرسی 3- حزب آزادی اینكاتا (IFP) با  6.97 درصد آراء و 28 كرسی 4- حزب جبهه متحد دمكراتیك (UDM) با 2.28 در صد آراء و 9 كرسی 5- حزب دمكرات های مستقل( ID)با 1.73 درصد‌آراء و 7 كرسی و 6- حزب ملی نوین (NNP)  با  1.65 در صد آراء و 7 كرسی به ترتیب در رده های بعدی قرار گرفته اند. 6 حزب دیگر نیز مجموعا 20 كرسی از پارلمان ملی را در اختیار دارند. (400 كرسی پارلمان در اختیار 12 حزب قرار دارد)

سیاست خارجی :

اصول اعلام شده سیاست خارجی آفریقای جنوبی عبارتند از: تشویق دمكراسی و احترام به حقوق بشر، تلاش  جهت ممانعت از بروز درگیری و تشویق به حل و فصل  مسالمت آمیز اختلافات،  ترویج توسعه پایدار و فقرزدائی.

آفریقای جنوبی پیرو سیاست عدم تعهد بوده و با حضور فعال در مجامع بین المللی نظیر سازمان ملل تلاش می نماید كه چهره مستقلی از خود ارائه دهد. اساس سیاست خارجی این كشور را نگاه به كشورهای قاره آفریقا تشكیل می دهد. آفریقای جنوبی در سالهای اخیر ضمن گسترش روابط دیپلماتیك با آمریكای لاتین، خاورمیانه و جنوب آسیا تلاش نموده در بسیاری از بحرانهای سیاسی منطقه ای، خصوصا در سطح آفریقا بعنوان میانجی عمل نماید كه این روند به موازات استمرار روابط با كشورهایی نظیر لیبی، كوبا و... بعضأ با انتقادهایی نیز از سوی دول غرب بالاخص آمریكا روبرو گردیده است. آفریقای جنوبی تلاش می كند كه در منطقه جنوب آفریقا در تمامی ابعاد نقش رهبری را ایفا نماید. پایتخت این كشور، پرتوریا بعنوان یكی از پایتخت های پر رفت و آمد  و محل تردد مقامات بلند پایه جهان مطرح می باشد. طی سالهای گذشته رهبران كشورهای بزرگ جهان  (آمریكا، انگلیس ، فرانسه ، چین و هند و ...) از این كشور دیدار داشته اند. با كناره گیری آقای ماندلا از ریاست جمهوری در سال 1999 و انتخاب آقای امبكی تغییر محسوسی در سیاست خارجی آفریقای جنوبی صورت نگرفته است ولی می توان گفت تمركز سیاست خارجی بر مسائل آفریقا و عملگرائی در روابط  با كشورهای غربی از ویژگیهای بارز سیاست خارجی دولت آقای امبكی است. آقای امبكی با تبلیغ ایده رنسانس آفریقا تلاش می كند رهبری نهضت جدیدی در این قاره را بدست گیرد. وی اخیرا با ارائه طرح NEPAD تلاش جدیدی را در این راستا آغاز كرده است. این طرح در اجلاس سران اتحادیه آفریقا (OAU ) به تصویب رسیده است. آقای امبكی با انتخاب مجدد در سال 2004 بر پیگیری سیاست خارجی خود در منطقه و قاره آفریقا و سرتاسر جهان، بالاخص بر مواضع آفریقای جنوبی در بحران زیمبابوه،‌ اعاده  صلح در بروندی و كنگو، بحران عراق و فلسطین تاكید نمود.

وضعیت كلی اقتصاد آفریقای جنوبی

            اقتصاد آفریقای جنوبی دارای دوگانگی ویژه ای است. از یك بعد اقتصادی تولیدی و صنعتی در سطح كشورها پیشرفته و از بعد دیگر با زیر ساختهای اساسی دارای بسیاری از شاخص های مربوط به كشورهای در حال توسعه می باشد. توزیع ناهماهنگ ثروت و در آمد و نیز تقسیم نامتعادل فرصت های شغلی جامعه را به دو بخش نامتوازن تقسیم می كند كه میراث دوران آپارتاید (جدائی سیاهان از سفید پوستان) توصیف می شود.

            باسقوط آپارتاید و روی كارآمدن دموكراتیك دولت سیاهان در 1994 ، سیاست های اقتصادی جدیدی برای حصول رشد پایدار و جبران نابرابرهای اقتصادی اجتماعی برنامه ریزی شد. این روند جدید موجب توقف كاهش سالیانه تولید ناخالص داخلی (GDP)‌  گردیده و متقابلاً  رشد اقتصادی مناسبی را طی دهسال گذشته بهمراه داشته است . با این وجود تقویت رابطه بین رشد اقتصادی و صادرات در كنار ایجاد اشتغال ، فقرزدائی و كاهش نابرابری های اجتماعی همچنان چالش اصلی اقتصاد این كشور می باشد.

            بخش رسمی اقتصاد آفریقای جنوبی متكی به معدن ، تولید ، خدمات و كشاورزی پیشرفته است. دولت آفریقای جنوبی متعهد به اقتصاد بازار آزاد ، خصوصی سازی و فراهم ساختن شرایط مطلوب سرمایه گذاری می باشد. این كشور بعنوان یك عضو فعال سازمان تجارت جهانی (WTO) تعرفه های وارداتی را كاهش داده است.

            آفریقای جنوبی طی سال 2005 نرخ رشد 4 درصدی و نرخ تورم 5 درصدی را برنامه ریزی تجربه كرد. پس از ده سال تولید ناخالص داخلی (GDP) ‌افزایش مثبت در بخش های سرمایه گذاری ثابت ، هزینه مصرف خانوار و هزینه های دولت، را نشان می دهد.

            كاهش محدودیت در پرداخت ها به دلیل تراز تجاری قوی این كشور چشم انداز اقتصاد داخلی را مثبت ساخته است. آفریقای جنوبی در میان بازارهای نوظهور اقتصادی بطور روز افزونی بعنوان یك نمونه موفق شناخته می شود.

            آفریقای جنوبی ساختار مالی پیشرفته ای دارد. بازار بزرگ و فعال بورس این كشور از نظر كل سرمایه گذاری بازارهای بورس، مقام هفدهم جهان را دارد. بانك مركزی این كشور همانند بانك های مركزی اروپائی و غربی كنترل نقدینگی و نرخ بهره را عهده داراست. بانك های تجاری آفریقای جنوبی نیز بر اساس استانداردهای بین المللی عمل می كنند. دولت درصدد حذف بقایای محدودیت ها و كنترل ارز خارجی می باشد كه معمولاً شامل حال مقیمین این كشور می شود.

            بخش تولید بیشترین میزان رشد را در ده سال گذشته داشته است ، بطوریكه گفته می شود در سال 2007 این بخش 40 درصد نسبت به سال 1995 رشد نشان خواهد داد. این امر می تواند به رشد اشتغال كمك نماید. نرخ پایین تورم ، كاهش نرخ بهره و تخفیف مالیات بردرآمد اشخاص نیز به افزایش هزینه های مصرف داخلی و افزایش تقاضا، كمك كرده است.

            آفریقای جنوبی با دارا بودن معادن غنی ، بزرگترین تولید كننده و صادر كننده طلا و پلاتین جهان است. همچنین ذغال سنگ فراوانی صادر می كند. فولاد و آلیاژهای آهنی، صنعت اصلی این كشور را تشكیل می دهد ، تولیدات راه آهن و واگن قطار ، تجهیزات و ماشین آلات معدنی و نیز تولید سوخت تركیبی، از عمده ترین بخش های تخصصی برجسته این كشور در جهان بحساب می آید.

            صنعت اتوموبیل سازی و قطعات یدكی در آفریقای جنوبی توسعه فراوانی داشته و از 1996 تا 2002 ده برابر شده است بطوریكه رشد سالیانه صادرات آن نیز 7/8 درصد بوده است .

            كشاورزی حدود 3 درصد تولید ناخالص داخلی (GDP) ‌می باشد. مركبات ، میوه های زمستانی ، ذرت،  گندم ، نیشكر ، تنباكو ، شراب ، محصولات لبنیاتی و پشم از عمده ترین محصولات كشاورزی و دامی آفریقای جنوبی است. سیستم آبیاری پیشرفته آفریقای جنوبی در كشاورزی آنرا به  یكی از صادركننده گان مواد غذائی تبدیل كرده است.

            زیربنای حمل و نقل آفریقای جنوبی پیشرفته و تامین كننده نیازهای داخلی و منطقه می باشد. فرودگاه ژوهانسبورگ ( اولیور تامبو) بعنوان مركز پروازهای جنوب آفریقا عمل می كند.

            زیرساخت مخابرات داخلی نیز خدمات مكفی و مدرنی را برای مناطق شهری فراهم كرده است. دسترسی به تلفن همراه و شبكه اینترنت آسان است. شركت  Telkom  بزرگترین شركت مخابرات دولتی كشور از سال 1997 بخش هایی از سهام خود را به بخش خصوصی واگذار كرده است. دولت در نظر دارد برای رقابتی كردن مخابرات ،‌ اپراتور دوم این كشور را راه اندازی نماید كه احتمالاً شركت Tata هند سهم اصلی را در آن خواهد داشت.

            سرمایه گذاری؛ 3/6 درصد رشد داشته و انتظار می رود از 2003 تا 2006 همچنان سالی 6 درصد رشد نماید. سرمایه گذاری ثابت اكثر شركت های بزرگ بین 11 تا 29 درصد افزایش یافته كه این امر به رشد بخش تولید در 4 سال آینده كمك فراوان خواهد كرد.

            تورم ( شاخص بهای مصرف CPI ) از 3/15 درصد در سال 1991 به 4/5 درصد در سال 2000 كاهش یافت. در سال 2002 مجدداً بدلیل اجرای سیاست های مالی و پولی و گشایش درهای اقتصاد به تجارت جهانی كه موجب ورود سرمایه شد، تا 10 درصد بالا رفت. این روند تا مارس 2003 ادامه داشت و به 2/11 درصد رسید. لیكن در اواخر سال 2003 و در سال 2004 تعدیل شده به كمتر از 6 درصد پایین  آمد . در این رابطه دو برابر شدن ارزش راند هم موجب كاهش فشار خارجی بر روی تورم داخلی ارزیابی می شود. بهرصورت، كنترل نرخ تورم در سطح زیر 4 درصد طی سال 2004 از موفقیت های دولت بحساب می آید زیرا برای بیست سال نرخ تورم در آفریقای جنوبی دو رقمی بود. هم اکنون نرخ تورم حدود 5 درصد گزارش می شود.

            كسری بودجه دولت از 1/1 درصد تولید ناخالص ملی (GDP) در سال 2002 به 6/2 درصد در سال 2003 رسید. در بودجه 2005 نیز كه تاكید بر فقرزدائی و رشد بیشتر می باشد كسری بودجه به 1/3 درصد  GDP افزایش یافته بود لیکن در پی افزایش بهای جهانی فلزات در سال 2006 که موجب افزایش درآمد مالیاتی دولت شد این میزان به نیم درصد کاهش یافته است.

            آفریقای جنوبی عضو اتحادیه گمركی كشورهای جنوب آفریقا (SACU) است. همچنین در جامعه توسعه كشورهای جنوب آفریقا (SADC) عضویت دارد. پروتكل تجارت منطقه ای این جامعه كه در سال 1996 امضاء و از سال 2000 به اجرا درآمد 85 درصد تجارت بدون عوارض تا سال 2008 و صد در صد تا 2012 را مورد هدف قرار داده است.

آفریقای جنوبی همچنین عضو سازمان تجارت جهانی WTO است و با استفاده از قانون آمریكائی فرصت و رشد برای آفریقا ( AGOA )‌، اكثر محصولات خود را بدون عوارض به بازار آمریكا صادر می كند.

مشكلات اساسی اقتصاد آفریقای جنوبی، نرخ بالای بیكاری ( 27درصد رسمی و حدود 42 درصد بطور غیر رسمی اعلام می شود)، میزان جرم و جنایت و نا امنی ( 6/2 میلیون حادثه در سال 2003 گزارش شده كه شامل 50درصد ماشین ربائی، 17 درصد تجاوز، 17 درصد قتل و بقیه سرقت می باشد) و همچنین درصد بالای ابتلاء  به بیماری ایدز (11درصد جمعیت برابر3/5 میلیون نفر مبتلا به ایدز هستند، كه شامل 5/21درصد بزرگسالان است و سالانه 370 هزار مرگ ناشی از ایدز گزارش می شود(2004)، BEE ًقانون تقویت اقتصادی سیاهانً كه بلحاظ اعطاء امتیازات ویژه به سیاهان از طرف شركت های خارجی یك عامل منفی تلقی می شود.  عدم ثبات امنیتی در منطقه بخاطر وضعیت سیاسی زیمبابوه و نیز مقررات سخت اقتصادی و مالیات های نسبتاً بالا عنوان می شود.

واحد پول راند (RAND) و برابری آن با دلار حدود 35/6  در سال 2005 بود ( یك دلار آمریكا= 35/6 راند). طی سه سال گذشته ارزش برابری راند در مقابل دلار حدود 100 درصد افزایش یافته بود و از 13 راند در برابر یك دلار آمریكا در دسامبر 2001 به حدود 80/5 راند در برابر یك دلار( دسامبر 2004) افزایش یافت كه این امر (در كنار كاهش ارزش جهانی دلار) موجب افزایش توان اقتصادی كشور شده است.

شاخص های اقتصادی:

تولید ناخالص داخلی(GDP)براساس قیمت های جاری : 240 میلیارد دلار آمریکا (2006) و 226 میلیارد دلار (2005)

(374/1 میلیارد راند(2004) برابر 213 میلیارد دلار )   (رتبه 24 جهانی)

تولید ناخالص داخلی(GDP)براساس ppp قدرت خدید نسبی((Purchasing Power Parity  : 534 میلیارد دلار (2005) و 4/491 میلیارد دلار (برآورد 2004) و  474 میلیارد دلار (2003)

GDP سرانه:  3480 دلار (سال2004)

سرانه ‍‍‍ GDP ( بر مبنای PPP ) : 12000 دلار (2005)

میزان و سهم بخش های مختلف در تولید ناخالص داخلی(2003):

كشاورزی.6/3 درصد ، صنعت 2/31 درصد ، خدمات 2/65درصد.

( معدن:5.4 درصد، تولیدات صنعتی :20.2درصد، امور مالی: 19.6 درصد، خدمات دولتی:  13.5 درصد،  تجارت:13.6 درصد، حمل و نقل: 11.7 درصد، برق:3.5 درصد، ساختمان:3 درصد، محصولات دیگر:2.6 درصد، خدمات اجتماعی:2.6 درصد.)

نرخ رشد اقتصادی GDP: 9/4 درصد (2005)

نرخ رشد تورم: 7 درصد در سال 2000،  7/7 درصد در سال 2001 ، 9 درصد سال 2002،  9/5 درصد در سال 2003. و در سال 2004 حدود 5/4 درصد (CPIX) شده است. این درحالی است كه دولت در برنامه های بودجه ای خود نرخ تورم را بین 3 تا 6 درصد هدف قرار داده و توانسته است آنرا در این میزان كنترل نماید.

سهم سرمایه گذاری نسبت به GDP : 8/16درصد (2005)

میزان صادرات:97/41 میلیارد دلار(سال 2004) طلا، الماس. پلاتین، دیگر فلزات معدنی و ماشین آلات.

شركای اصلی صادراتی: 2/10 درصد آمریكا، 2/9 درصد انگلیس، 9 درصد ژاپن، 1/7 درصد آلمان و 4 درصد هلند.

میزان واردات: 42/39 میلیارد دلار(سال 2004) ماشین آلات و تجهیزات، شیمیائی، محصولات نفتی،علمی و مواد غذائی.

شركای  مهم واردات: آلمان 2/14 درصد، 5/8 درصد آمریكا، 5/7 درصد چین، 9/6 درصد ژاپن، 6 درصد انگلیس، 6 درصد فرانسه، 6/5 درصد عربستان و 5 درصد ایران.(2004)

بودجه 2006: 91/65 میلیارد دلار درآمد و 62/70 میلیارد دلار هزینه پیش بینی شده است.

ذخائر ارزی خارجی و طلا :  63/20 میلیارد دلار (برآورد 2005)

میزان بدهی خارجی: 97/29 میلیارد دلار

میزان توریسم: 550/6 میلیون نفر خارجی و 850/3 میلیون نفر داخلی (2002)

(توریسم جزو چهار بخش بزرگ تولید ناخالص داخلی آفریقای جنوبی بوده كه تا 7 درصد GDP را تشكیل می دهد. ماهیانه بیش از 500 هزار نفر از این كشور دیدن می كنند، درآمد ارزی این بخش با درآمد معادن طلای آن  برابری  می كند.)

نیروی كارفعال: 63/16 میلیون نفر (2004). كشاورزی 30درصد، صنعت 25درصد و خدمات 45درصد.

نرخ بیكاری: رسماً 8/26 درصد (6/4 میلیون نفر) گزارش می شود لیكن بطور غیر رسمی تا 42 درصد (12 میلیون نفر) نیز عنوان می گردد. عمدتاً در بخش كشاورزی و شامل جمعیت غیر علاقمند به جستجوی كار است. این وضعیت از یك نظر محصول دوران آپارتاید و در حاشیه نگهداشتن جمعیت سیاهان است.

میزان جمعیت زیر خط فقر: 50 درصد (سال2000) كه 12 درصد آن با حداقل روزی یك دلار درآمد زندگی می كنند.

سهم آفریقای جنوبی در تولید ناخالص قاره آفریقا: 25 درصد و در آفریقای سیاه (نیمه جنوبی قاره آفریقا) 36 درصد

بدهی خارجی: 97/29 میلیارد دلار در سال 2005 ( 35 درصد GDP )

دریافت كمك اقتصادی: 5/487 میلیون دلار (2000)

طرفهای عمده تجاری در سال 2005 :

واردات 53 میلیارد دلار و به ترتیب از آلمان 15%، آمریكا 7%، چین 9/6%،  انگلستان 8/6%، عربستان 5/6%، ژاپن 9/5%، ایران 8/5% و  فرانسه 3/4% و شامل ماشین آلات، تجهیزات، مواد شیمیائی، محصولات نفتی، ابزار علمی و مواد غذائی بوده است.

صادرات بالغ بر 51 میلیارد دلار و به ترتیب به انگلیس 11%،  آمریکا 9%،  ژاپن 3/8%، آلمان 3/6%،  چین2/5% و ایتالیا 5/4% شامل طلا، الماس، پلاتین، دیگر فلزات، مواد معدنی و ماشین آلات و تجهیزات بود.

حجم مبادلات ایران و آفریقای جنوبی :

 مجموع مبادلات تجاری دو كشور در سال 2005 در حدود 378/2 میلیارد دلار بود كه بیش از 95 درصد آنرا نفت تشكیل میداد.

بنادر مهم: كیپ تاون، دربان، ایست لندن، پورت الیزابت، موسل بی و ریچارد بی

خطوط راه آهن: 298،22 كیلومتر ؛ بزرگراه 971،275 كیلومتر

مشترك تلفن همراه: 5/19 میلیون و مشترك اینترنت 6/3 میلیون

تولید برق : 6/202 میلیارد كیلو وات (2002)

منابع طبیعی: طلا (ارزش صادرات طلا در سال 6 میلیارد دلار و سود حاصله از استخراج طلا 5/4 میلیارد دلار است، آفریقای جنوبی دارای 40 درصد از كل ذخائر طلای جهان و 28 درصد از كل تولید طلا در جهان می باشد)، پلاتین، الماس، آلومینیــوم و سیلیكات آلومینیوم، پنبه نسوز، كروم، ذغال سنگ، مس، سنگ آهن، سرب، منگز، نیكل فسفات، سیلیكوم، نقره، وانادیوم، انتیموان، تیتانیوم، اورانیوم، قلع و روی و گاز طبیعی.

كشاورزی و دامداری : ذرت، گندم، نیشكر، میوه، سبزیجات، گوشت گاو، مرغ و گوسفند، پشم ، لبنیات و شیلات

 

روابط  دو جانبه جمهوری اسلامی ایران  و آفریقای جنوبی

نظربه اینكه آفریقای جنوبی بلحاظ توسعه نسبتاً خوب در بخش های صنعتی و فنی و نیز پتانسیل بالای اقتصادی در قاره آفریقا می تواند بعنوان یك شریك اقتصادی قدرتمند در نظر گرفته شود، طی سالهای اخیر محل بازدید هیات های متعدد تجاری و اقتصادی كشورمان بوده است.

نهمین اجلاس کمیسیون مشترک دو کشور در پایان ماه مرداد 1385 در پرتوریا برگزار شد که جناب آقای متکی وزیر محترم امور خارجه و جناب آقای شیخ عطار معاونت اقتصادی بهمراه جمعی از مسئولین دولتی و بخش خصوصی در آن حضور یافتند. در این اجلاس علاوه بر بیانیه مشترک همکاری موافقت نامه کمک گمرکی نیز به امضاء رسید.

با توجه به روابط خوب سیاسی بین دو كشور روابط اقتصادی نیز در حال پیشرفت است.

تاكنون بیش از80 موافقت نامه و یادداشت تفاهم در زمینه های سیاسی، اقتصادی،‌ تجاری،‌ قضائی، فرهنگی، بهداشتی، ورزشی، علمی ، زنان و اجتماعی بین دو كشور به امضاء رسیده است.

          مهمترین موافقت نامه های اقتصادی عبارتند از:

-        موافقت نامه بازرگانی: مهر 1375 ( به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است)

-        موافقت نامه اجتناب از اخذ مالیات مضاعف و تبادل اطلاعات مالیاتی:    آبان 1376   

-        موافقت نامه تشویق و حمایت متقابل سرمایه گذاری :  آبان 1376

-         موافقت نامه كشتیرانی تجاری و امور دریائی و بندری :  فروردین 1378     

-         موافقت نامه  حمل ونقل هوائی :   بهمن 1379

-         یادداشت تفاهم همكاری و كمك بین موسسات استاندارد دو كشور: خرداد 1381

-        موافقت نامه همكاری و کمک گمركی: مرداد 1385

در زمینه روابط بانكی بین دو كشور، اقدامات اولیه در خصوص عملیات کارگزاری با 4 بانک اصلی آفریقای جنوبی صورت گرفته، موضوع تضمین اعتبارات اعطائی از سوی بانكهای تجاری دو كشور در دست پیگیری است. فعالیت بانکی بیشتر از طریق استاندارد بانك آفریقای جنوبی در ایران صورت می پذیرد و این بانك دفتری در تهران دائر كرده است.

صندوق ضمانت صادرات ایران مبلغ 70 میلیون دلار برای اعتبارات صادراتی كوتاه مدت و 140 میلیون دلار برای اعتبارات میان مدت و بلند مدت در مقابل ارائه طرحها و درخواست ها برای سرمایه گذاری در آفریقای جنوبی اختصاص داده است. (اطلاعات بیشتر در مورد اعتبارات صادراتی در سایت اینترنتی بانك توسعه صادرات موجود است)

موافقت نامه همكاری بین صندوق ضمانت صادرات ایران و سازمان بیمه اعتباری صادرات آفریقای جنوبی بمنظور توسعه پروژه های مشترك در جهت تضمین سرمایه گذاری یا بیمه اعتباری طرحهای مربوطه به امضای مقامات ذیربط رسیده است.

 همه ساله نمایشگاه  Rand Show  شاهد حضور شركت های ایرانی می یاشد. علاوه برآنكه هر ساله شركت های ایرانی بطور سازمان یافته در نمایشگاه Saitex كه در مهر ماه برگزار می شود، حضور دارند حضور شرکتهای ایرانی اخیرا ٌ پررنگتر شده است.

شكر؛ كاغذ؛ذرت، میوه، محصولات شیمیائی، فولاد، قطعات اتومبیل،  ماشین آلات وتجهیزات و ابزار از جمله اقلام وارداتی ایران از آفریقای جنوبی است.

در خصوص نفت و پتروشیمی، همكاریها در ابعاد مختلف و بصورت تخصصی پیگیری می شود. حضور فعال شركت ساسول در دو پروژه بزرگ 1- پتروشیمی؛ طرح 800 میلیون دلاری ایجاد پالایشگاه تولید پلی اتیلن سبك و متوسط در منطقه عسلویه نزدیك به بهره برداری می باشد و 2- طرح مشترك 2 میلیارد دلاری، تبدیل گاز به سوخت مایع GTL نیز مراحل مقدماتی را طی كرده برای امضاء نهائی آماده می شود.

شركت مخابراتی   MTN  با گشایش دفتر نمایندگی خود در تهران و پذیرفته شدن بعنوان جایگزین شركت تركیه جهت سرمایه گذاری و راه اندازی شبكه اپراتور دوم تلفن همراه كشورمان  یكی از بزرگترین طرحهای توسعه ای را به اجرا درآورده و نخستین سیم کارتهای ایرانسل وارد بازار ایران شده است.

 با این وجود هنوز ظرفیت های بالقوه اقتصادی، تجاری ، صنعتی و فنی دو كشور بخوبی شناسایی و مورد بهره برداری قرار نگرفته است. روابط سیاسی خوب دو كشور امكان بهره برداری هر چه بیشتر در این زمینه ها را فراهم ساخته و باید نهادهای ذیربط تجاری و اقتصادی كشورمان نیز جهت بهره گیری از این فرصت ها هر چه بیشتر توجیه و مورد تشویق قرار گیرند.

حجم تجارت بین ایران و آفریقای جنوبی در سال 2005 :

(به گزارش وزارت بازرگانی و صنایع آفریقای جنوبی)

صادرات به ایران : 785 میلیون راند برابر با حدود 123  میلیون دلار

واردات از ایران: 325/14 میلیارد راند برابر با حدود 255/2 میلیارد دلار( عمدتاٌ شامل خرید نفت).

صادرات به ایران شامل:  شكر، كاغذ، ذرت، فلزات پایه (ورق استیل)، محصولات معدنی، ماشین آلات و تجهیزات برقی و مكانیكی، محصولات شیمیائی و صنعتی، محصولات غذائی، وسائل خودرو، هواپیما، كشتی و قطار.

واردات از ایران علاوه بر نفت، شامل: فرش، سنگ های تزئینی، مواد شیمیائی و پلاستیكی، مواد غذائی(خرما، پسته و)

 ایرانیان مقیم

جامعه ایرانیان مقیم در آفریقای جنوبی جامعه ای نسبتأ كوچك است كه بصورت پراكنده در استانهای مختلف(خاتنگ،كیپ غربی، كوازلوناتال) زندگی می كنند. این افراد اكثرأ طی سال های اخیر به این كشور مهاجرت كرده اند و تعداد آنها نیز روبه افزایش می باشد. اعضای این جامعه عمدتأ در بخش تجارت فرش و صنایع دستی فعالیت و از نظر اقتصادی در حد متوسط قرار دارند. البته تعدادی از ایرانیان مقیم در برخی از مشاغل مهم نظیر مدیریت بانك ها و یا مشاوره فنی كارخانجات خودروسازی نیز قرار دارند. از نظر فرهنگی و سیاسی نیز جامعه ایرانیان مقیم در مقایسه با كشورهای اروپایی از وضع مطلوبی برخوردار هستند و حضور گروه های معاند و منافق در میان آنها محسوس نمی باشد.

معضلات اجتماعی كشور:

1- فقدان امنیت اجتماعی: رشد روزافزون جرم و جنایت، مواد مخدر، ورود افراد غیــر مجاز از كشورهای همسایه، بیكاری (بیش از 40 درصد) و فرار افراد متخصص و حرفه ای از كشــور از جملـــه معضلات فعلی آفریقـــای جنوبی می باشد. در یك نظرسنجی كه در سال 2002 توسط یكی از موسسات معروف آمریكائی انجام گرفت، كشور آفریقای جنوبی بعنوان ناامن ترین كشور دنیا (با بیش از 96درصد ) معرفی گردید.

          2- رشد بیماری های مهلك: یكی از بزرگترین مشكلاتی كه آینده جوانان این كشور را تهدید می كند رشد بیماریهای خطرناك و مخصوصا ایدز در این كشور است كه از این جهت این كشور صاحب ركورد است. حضور بیش از4 میلیون مبتلا به بیماری ایدز و ابتلای  روزانه 1400 نفر به این بیماری نه تنها  آینده نیروی كار این كشور را تهدید می نماید، بلكه پاره ای از متخصصان معتقدند كه در دهه آینده باعث رشد منفی جمیعت كشور  خواهد گردید و  بقاء نسل در این كشور در معرض خطر قرار خواهد گرفت

يکشنبه 27/4/1389 - 15:43
آموزش و تحقيقات

ترانزیستور -- مقاله فارسی با ترجمه به انگلیسی ( 100% رایگان )

موضوع مقاله: ترانزیستور

رشته: برق

 

گرایش: الکترونیک

 

کلیدواژه ها: BJT ، FET ، MOSFET

 

متن مقاله:

 

ترانزیستور را معمولاً به عنوان یکی از قطعات الکترونیک می‌‌شناسند. ترانزیستور یکی از ادوات حالت جامد است که از مواد نیمه رسانایی مانند سیلیسیم (سیلیکان) ساخته می‌شود.

ترانزیستور هم در مدارات الکترونیک آنالوگ و هم در مدارات الکترونیک دیجیتال کاربردهای بسیار وسیعی دارد. در آنالوگ می‌توان از آن به عنوان تقویت کننده یا تنظیم کننده ولتاژ (رگولاتور) و ... استفاده کرد. کاربرد ترانزیستور در الکترونیک دیجیتال شامل مواردی مانند پیاده سازی مدار منطقی، حافظه، سوئیچ کردن و ... می‌شود.به جرات می توان گفت که ترانزیستور قلب تپنده الکترونیک است.

 عملکرد

ترانزیستور از دیدگاه مداری یک عنصر سه‌پایه می‌‌باشد که با اعمال یک سیگنال به یکی از پایه‌های آن میزان جریان عبور کننده از دو پایه دیگر آن را می‌توان تنظیم کرد. برای عملکرد صحیح ترانزیستور در مدار باید توسط المان‌های دیگر مانند مقاومت‌ها و ... جریان‌ها و ولتاژهای لازم را برای آن فراهم کرد و یا اصطلاحاً آن را بایاس کرد.

 انواع

دو دسته مهم از ترانزیستورها BJT (ترانزیستور دوقطبی پیوندی) (Bypolar Junction Transistors) و FET (ترانزیستور اثر میدان) (Field Effect Transistors) هستند. ترانزیستورهای اثزمیدان یا FET‌ها نیز خود به دو دسته ی ترانزیستور اثر میدان پیوندی(JFET) و MOSFET‌ها (Metal Oxide SemiConductor Field Effect Transistor) تقسیم می‌شوند.

 ترانزیستور دوقطبی پیوندی

در ترانزیستور دو قطبی پیوندی با اعمال یک جریان به پایه بیس جریان عبوری از دو پایه کلکتور و امیتر کنترل می‌شود. ترانزیستورهای دوقطبی پیوندی در دونوع npn و pnp ساخته می‌شوند. بسته به حالت بایاس این ترانزیستورها ممکن است در ناحیه قطع، فعال و یا اشباع کار کنند. سرعت بالای این ترانزیستورها و بعضی قابلیت‌های دیگر باعث شده که هنوز هم از آنها در بعضی مدارات خاص استفاده شود.

 ترانزیستور اثر میدان پیوندی(JFET)

در ترانزیستورهای JFET(Junction Field Effect Transistors( در اثر میدان، با اعمال یک ولتاژ به پایه گیت میزان جریان عبوری از دو پایه سورس و درین کنترل می‌شود. ترانزیستور اثر میدانی بر دو قسم است: نوع n یا N-Type و نوع p یا P-Type. از دیدگاهی دیگر این ترانزیستورها در دو نوع افزایشی و تخلیه‌ای ساخته می‌شوند.نواحی کار این ترانزستورها شامل "فعال" و "اشباع" و "ترایود" است این ترانزیستورها تقریباً هیچ استفاده‌ای ندارند چون جریان دهی آنها محدود است و به سختی مجتمع می‌شوند.

انواع ترانزیستور پیوندی

pnp

شامل سه لایه نیم هادی که دو لایه کناری از نوع p و لایه میانی از نوع n است و مزیت اصلی آن در تشریح عملکرد ترانزیستور این است که جهت جاری شدن حفره‌ها با جهت جریان یکی است.

npn

شامل سه لایه نیم‌ هادی که دو لایه کناری از نوع n و لایه میانی از نوع p است. پس از درک ایده‌های اساسی برای قطعه ی pnp می‌توان به سادگی آنها را به ترانزیستور پرکاربردتر npn مربوط ساخت.


ساختمان ترانزیستور پیوندی ترانزیستور دارای دو پیوندگاه است. یکی بین امیتر و بیس و دیگری بین بیس و کلکتور. به همین دلیل ترانزیستور شبیه دو دیود است. دیود سمت چپ را دیود بیس _ امیتر یا صرفاً دیود امیتر و دیود سمت راست را دیود کلکتور _ بیس یا دیود کلکتور می‌نامیم. میزان ناخالصی ناحیه وسط به مراتب کمتر از دو ناحیه جانبی است. این کاهش ناخالصی باعث کم شدن هدایت و بالعکس باعث زیاد شدن مقاومت این ناحیه می‌گردد.


امیتر که به شدت آلائیده شده، نقش گسیل و یا تزریق الکترون به درون بیس را به عهده دارد. بیس بسیار نازک ساخته شده و آلایش آن ضعیف است و لذا بیشتر الکترونهای تزریق شده از امیتر را به کلکتور عبور می‌دهد. میزان آلایش کلکتور کمتر از میزان آلایش شدید امیتر و بیشتر از آلایش ضعیف بیس است و کلکتور الکترونها را از بیس جمع‌آوری می‌کند.


بازسازی اولین ترانزیستور جهان
بازسازی اولین ترانزیستور جهان

طرز کار ترانزیستور پیوندی طرز کار ترانزیستور را با استفاده از نوع npn مورد بررسی قرار می‌دهیم. طرز کار pnp هم دقیقا مشابه npn خواهد بود، به شرط اینکه الکترونها و حفره‌ها با یکدیگر عوض شوند. در نوع npn به علت تغذیه مستقیم دیود امیتر ناحیه تهی کم عرض می‌شود، در نتیجه حاملهای اکثریت یعنی الکترونها از ماده n به ماده p هجوم می‌آورند. حال اگر دیود بیس _ کلکتور را به حالت معکوس تغذیه نمائیم، دیود کلکتور به علت بایاس معکوس عریض‌تر می‌شود.

الکترونهای جاری شده به ناحیه p در دو جهت جاری می‌شوند، بخشی از آنها از پیوندگاه کلکتور عبور کرده، به ناحیه کلکتور می‌رسند و تعدادی از آنها با حفره‌های بیس بازترکیب شده و به عنوان الکترونهای ظرفیت به سوی پایه خارجی بیس روانه می‌شوند، این مولفه بسیار کوچک است.


شیوه ی اتصال ترازیستورها

اتصال بیس مشترک در این اتصال پایه بیس بین هر دو بخش ورودی و خروجی مدار مشترک است. جهتهای انتخابی برای جریان شاخه‌ها جهت قراردادی جریان در همان جهت حفره‌ها می‌شود.


اتصال امیتر مشترک مدار امیتر مشترک بیشتر از سایر روشها در مدارهای الکترونیکی کاربرد دارد و مداری است که در آن امیتر بین بیس و کلکتور مشترک است. این مدار دارای امپدانس ورودی کم بوده، ولی امپدانس خروجی مدار بالا می‌باشد.


اتصال کلکتور مشترک اتصال کلکتور مشترک برای تطبیق امپدانس در مدار بکار می‌رود، زیرا برعکس حالت قبلی دارای امپدانس ورودی زیاد و امپدانس خروجی پائین است. اتصال کلکتور مشترک غالبا به همراه مقاومتی بین امیتر و زمین به نام مقاومت بار بسته می‌شود.


نویسنده :فرهاد وحدانی،با تحقیق از حمیدرضا مروج ذکر شده توسط HoPPiCo

 ترانزیستور اثر میدان MOS

این ترانزیستورها نیز مانند Jfet‌ها عمل می‌کنند با این تفاوت که جریان ورودی گیت آنها صفر است. همچنین رابطه جریان با ولتاژ نیز متفاوت است. این ترانزیستورها دارای دو نوع PMOS و NMOS هستند که فناوری استفاده از دو نوع آن در یک مدار تکنولوژی CMOS نام دارد. این ترانزیستورها امروزه بسیار کاربرد دارند زیرا براحتی مجتمع می‌شوند و فضای کمتری اشغال می‌کنند. همچنین مصرف توان بسیار ناچیزی دارند.

به تکنولوژی‌هایی که از دو نوع ترانزیستورهای دوقطبی و Mosfet در آن واحد استفاده می‌کنند Bicmos می‌گویند.

البته نقطه کار این ترانزیستورها نسبت به دما حساس است وتغییر می‌کند. بنابراین بیشتر در سوئیچینگ بکار می‌‌روند AMB


ساختار و طرز کار ترانزیستور اثر میدانی - فت


ترانزیستور اثر میدانی ( فت ) - FET همانگونه که از نام این المام مشخص است، پایه کنترلی آن جریانی مصرف نمی کند و تنها با اعامل ولتاژ و ایجاد میدان درون نیمه هادی ، جریان عبوری از FET کنترل می شود. به همین دلیل ورودی این مدار هیچ کونه اثر بارگذاری بر روی طبقات تقویت قبلی نمی گذارد و امپدانس بسیار بالایی دارد.

فت دارای سه پایه با نهامهای درِین D - سورس S و گیت G است که پایه گیت ، جریان عبوری از درین به سورس را کنترل می نماید. فت ها دارای دو نوع N کانال و P کانال هستند. در فت نوع N کانال زمانی که گیت نسبت به سورس مثبت باشد جریان از درین به سورس عبور می کند . FET ها معمولاً بسیار حساس بوده و حتی با الکتریسیته ساکن بدن نیز تحریک می گردند. به همین دلیل نسبت به نویز بسیار حساس هستند.

نوع دیگر ترانزیستورهای اثر میدانی MOSFET ها هستند ( ترانزیستور اثر میدانی اکسید فلزی نیمه هادی - Metal-Oxide Semiconductor Field Efect Transistor ) یکی از اساسی ترین مزیت های ماسفت ها نویز کمتر آنها در مدار است.

فت ها در ساخت فرستنده باند اف ام رادیو نیز کاربرد فراوانی دارند. برای تست کردن فت کانال N با مالتی متر ، نخست پایه گیت را پیدا می کنیم. یعنی پایه ای که نسبت به دو پایه دیگر در یک جهت مقداری رسانایی دارد و در جهت دیگر مقاومت آن بی نهایت است. معمولاً مقاومت بین پایه درین و گیت از مقاومت پایه درین و سورس بیشتر است که از این طریق می توان پایه درین را از سورس تشخیص داد.

ترانزیستور چگونه کار می کند ؟
نماد و شماتیک پیوندها در ترانزیستورها در مطالب قبل بطور خلاصه راجع به دیودها و ترانزیستورها و پیوندهای PN صحبت کرده مثالهایی از کاربرد اصلی انواع دیود ارائه کردیم.
نماد و شماتیک پیوندها در ترانزیستورها در مطالب قبل بطور خلاصه راجع به دیودها و ترانزیستورها و پیوندهای PN صحبت کرده مثالهایی از کاربرد اصلی انواع دیود ارائه کردیم. در این قسمت راجع به گونه های ساده اولین ترانزیستورها که از سه لایه نیمه هادی تشکیل شده اند صحبت خواهیم کرد.
بصورت استاندارد دو نوع ترانزیستور بصورت PNP و NPN داریم. انتخاب نامه آنها به نحوه کنار هم قرار گرفتن لایه های نیمه هادی و پلاریته آنها بستگی دارد. هر چند در اوایل ساخت این وسیله الکترونیکی و جایگزینی آن با لامپهای خلاء، ترانزستورها اغلب از جنس ژرمانیم و بصورت PNP ساخته می شدند اما محدودیت های ساخت و فن آوری از یکطرف و تفاوت بهره دریافتی از طرف دیگر، سازندگان را مجبور کرد که بعدها بیشتر از نیمه هادیی از جنس سیلیکون و با پلاریته NPN برای ساخت ترانزیستور استفاده کنند.
تفاوت خاصی در عملکرد این دو نمونه وجود ندارد و این بدان معنی نیست که ترانزیستور ژرمانیم با پلاریته NPN یا سیلیکون با پلاریته PNP وجود ندارد.
نمای واقعی تری از پیوندها در یک ترانزیستور که تفاوت کلکتور و امیتر را بوضوح نشان می دهد. برای هریک از لایه های نیمه هادی که در یک ترانزیستور وجود دارد یک پایه در نظر گرفته شده است که ارتباط مدار بیرونی را به نیمه هادی ها میسر می سازد.
این پایه ها به نامهای Base (پایه) ، Collector (جمع کننده) و Emitter (منتشر کننده) مشخص می شوند. اگر به ساختار لایه ای یک ترانزیستور دقت کنیم بنظر تفاوت خاصی میان Collector و Emitter دیده نمی شود اما واقعیت اینگونه نیست. چرا که ضخامت و بزرگی لایه Collector به مراتب از Emitter بزرگتر است و این عملا" باعث می شود که این دو لایه با وجود تشابه پلاریته ای که دارند با یکدیگر تفاوت داشته باشند. با وجود این معمولا" در شکل ها برای سهولت این دو لایه را بصورت یکسان در نظر میگیردند.
بدون آنکه در این مطلب قصد بررسی دقیق نحوه کار یک ترانزیستور را داشته باشیم، قصد داریم ساده ترین مداری که می توان با یک ترانزیستور تهیه کرد را به شما معرفی کرده و کاربرد آنرا برای شما شرح دهیم.
مدار ساده برای آشنایی با طرز کار یک ترانزیستور بطور جداگانه بین E و C و همچنین بین E و B منابع تغذیه ای قرار داده ایم. مقاومت ها یی که در مسیر هریک از این منابع ولتاژ قرار دادیم صرفا" برای محدود کردن جریان بوده و نه چیز دیگر. چرا که در صورت نبود آنها، پیوندها بر اثر کشیده شدن جریان زیاد خواهند سوخت.
طرز کار ترانزیستور به اینصورت است، چنانچه پیوند BE را بصورت مستقیم بایاس (Bias به معنی اعمال ولتاژ و تحریک است) کنیم بطوری که این پیوند PN روشن شود (برای اینکار کافی است که به این پیوند حدود ۰.۶ تا ۰.۷ ولت با توجه به نوع ترانزیستور ولتاژ اعمال شود)، در آنصورت از مدار بسته شده میان E و C می توان جریان بسیار بالایی کشید. اگر به شکل دوم دقت کنید بوضوح خواهید فهمید که این عمل چگونه امکان پذیر است.
در حالت عادی میان E و C هیچ مدار بازی وجود ندارد اما به محض آنکه شما پیوند BE را با پلاریته موافق بایاس کنید، با توجه به آنچه قبلا" راجع به یک پیوند PN توضیح دادیم، این پیوند تقریبا" بصورت اتصال کوتاه عمل می کند و شما عملا" خواهید توانست از پایه های E و C جریان قابل ملاحظه ای بکشید. (در واقع در اینحالت می توان فرض کرد که در شکل دوم عملا" لایه PN مربوط به BE از بین می رود و بین EC یک اتصال کوتاه رخ می دهد.)
بنابراین مشاهده می کنید که با برقراری یک جریان کوچک Ib شما می توانید یک جریان بزرگ Ic را داشته باشید. این مدار اساس سوئیچ های الکترونیک در مدارهای الکترونیکی است. بعنوان مثال شما می توانید در مدار کلکتور یک رله قرار دهید که با جریان مثلا" چند آمپری کار می کند و در عوض با اعمال یک جریان بسیار ضعیف در حد میلی آمپر - حتی کمتر - در مدار بیس که ممکن است از طریق یک مدار دیجیتال تهیه شود، به رله فرمان روشن یا خاموش شدن بدهید.


(( دایرکتوری جامع مدارات و رباتیک ))

 

يکشنبه 27/4/1389 - 15:42
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته