• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
کد: 1257180

پرسش

با سلام درصورت امکان در خصوص آثار اشتباه در عقود را توضیح دهید

پاسخ

با سلام تأثیر اشتباه در عقد همیشه یکسان نیست. گاهی اشتباه به اندازه‌ای مهم است که اراده یا توافق اراده را از بین می‎برد و معامله را باطل می‌نماید. گاهی اشتباه موجب ایجاد خیار فسخ می‎شود و در برخی موارد نیز اشتباه هیچ اثری بر عقد ندارد. اشتباه موجب بطلان معامله: در صورتی که اشتباه به ارکان عقد لطمه بزند و اراده یا توافق اراده را نابود کند، معامله باطل می‎شود. موارد بطلان معامله به علت اشتباه در ارکان عقد در زیر می‎آید. الف) اشتباه در وجود علت تعهد: هرگاه در قراردادها در وجود علت تعهد اشتباهی رخ دهد، یعنی به غلط تصور شود که جهتی برای تعهد وجود داشته، در حالی که در واقع وجود نداشته است، عقد باطل می‎باشد؛ چراکه این اشتباه، اراده را از بین می‎برد. ب) اشتباه در نوع عقد: هرگاه طرفین در نوع عقد (ماهیت عقد) اشتباه کنند معامله باطل است. مثل این که یکی از طرفین قصد عقد بیع داشته باشد و طرف دیگر قصد عقد اجاره داشته باشد. ماده‎ی 194 ق.م این نوع عقد را صراحتاً باطل تلقی نموده است. ج) اشتباه در موضوع عقد: اگر طرفین در موضوع عقد اشتباه کنند و هر یک موضوع متفاوتی را در نظر داشته باشند و در نتیجه توافق اراده از نظر موضوع صورت نگیرد، معامله باطل است. مثلاً مقصود هر دو طرف عقد بیع است اما منظور یک طرف فروش کتاب و منظور طرف دیگر خرید لباس باشد. د) اشتباه در صورت عرفی موضوع معامله: منظور از اشتباه در صورت عرفی موضوع معامله، اشتباه در خصوصیاتی است که عرفاً موجب تمییز مورد معامله از اشیای دیگر می‌گردد. مثل خرید طلا و نقره‎ی بدلی به جای طلا و نقره‎ی اصلی که مصداق اشتباه در صورت عرفی موضوع معامله است. ه) اشتباه در هویت جسمی یا اوصاف اساسی شخص طرف معامله: ماده‎ی 201 ق.م در این باره مقرر می‌دارد: «اشتباه در شخص طرف به صحت معامله خللی وارد نمی‌آورد مگر در مواردی که شخصیت طرف علت عمده عقد بوده باشد.» منظور از واژه‎ی «خلل» در این ماده، بطلان می‎باشد. ماده‎ی 762 ق.م نیز این سخن را تأیید می‌نماید.در قراردادهای غیر معوّض به طور معمول شخصیت طرف علت عمده‎ی عقد است مثلاً انسان مال خود را به هرکس هبه نمی‌کند بلکه به شخصی که برایش مهم است آن مال را می‌بخشد. بنابراین درصورت اشتباه در هویت شخص طرف معامله در این گونه عقود، موجب بطلان عقد می‎شود. برعکس در قراردادهای معوّض معمولاً شخصیت طرف معامله مهم نیست و آن چه برای طرفین اهمیت دارد عوضین و ارزش آن‎ها می‎باشد نه شخص طرف معامله، لذا اشتباه در هویت شخص طرف معامله تأثیری در عقد ندارد.

مشاور : امیر عسکری ساری | پرسش : دوشنبه 27/2/1395 | پاسخ : دوشنبه 3/3/1395 | | فوق ديپلم | 38 سال | حقوقی | تعداد مشاهده: 91 بار

تگ ها : عقد اشتبه در عقد آثار اشتباه در عقد

مشاوره های مرتبط

سلام علیکم
من در سال 92 در زمان عقد و قبل از عروسی و شروع زندگی مشترک در حال دوشیزگی، مهریه و نفقه خود را به اجرا گذاشته و در سال 96 از همسرم جدا شدم.ایشان نفقه را کاملا پرداخت و از سال 94 و پس از اقساطی شدم میزان مهریه ، ماهیانه ان را دارد می پردازد.
سوال من الان اینه :
همزمان با دادخواست نفقه و مهریه ، یک شماره حساب از ایشان داشتم که کل پس اندازش تا آن روز را در آن نگه میداشت و من با تامین خواسته آن را بلوکه کرده و بعدا با پیگیری وکیل هر 13 ملیون موجودی آن در سال 94 را برداشت کرده و تصاحب کردم.آیا الان همسرم میتواند آن را مطالبه کنم؟ به دلیل اینکه دارد مهریه را قسطی می پردازد و نفقه را هم داده؟ یا اینکه این پول دیگه مال من خواهد بود تا ابد ؟
من هنوز مجردم و ایشان ازدواج کرده و دارای یک فرزند است
سپاس

سلام سوال حقوقیم اینه که من متاهل هستم و یه روزی با یه خانمی آشنا شدم و نمیدونم و چطوری شد که این خانم کم کم وارد زندگیم شد این خانم متعلقه بودند و با توجه به اینکه این خانم از خانواده خودش ترد شده بود من با وام و قرض و بدهی خونه ای را خریدم که این خانم داخلش زندگی کنه و برای اینکه رابطه با بصورت زبانی صیغه شدیم و بعد من این خانه را به نام این خانم کردم و بعد متوجه شدم که این خانم با آقایان مختلفی در ارتباط بوده و اون موقع فهمیدم که کلاه بزرگی رفته بود سرم و بعد متوجه شدم که این خانم مردهای دیکه ای رو هم به همین طریق کلاه گداشته بود حالا سوال من این هستش که الان میتونم اون خونه رو پس بگیرم تمام هزینه های اون خونه را خودم پرداخت کردم و مدارکش مستندات هستش اما چون سند داشت به نام اون خانم شد آیا راهی وجود داره که بشه با شکایت اون خونه را پس گرفت؟

سلام من میخواهم با یک آقا پسر ساله صیغه 99 ساله بکنم چون بنا به دلایلی نمیتونم ازدواج داعم داشته باشم آیا در این خصوص من میتوانم همان مهریه 120 سکه را داشته باشم در ضمن من یک بار عقد کردم وتوافقی بدون گرفتن هیچ مهریه از همسرم جدا شدم وایشان همسر دیگری گرفت .آیا این صیغه به ضرر من است متشکرم از پاسخگوبی شما

UserName