• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 5528
تعداد نظرات : 628
زمان آخرین مطلب : 4146روز قبل
هوا و فضا
گروهی از ستاره شناسان انگلیسی برای اولین بار موفق شدند با دقت بسیار بالایی مرزهای کهکشان آندرومدا را تعیین کنند و نشان دهند که آندرومدا یک کهکشان همنوع خوار است.

به گزارش خبرگزاری مهر، آندرومدا کهکشان همسایه کهکشان راه شیری است که در فاصله 5/2 میلیون سال نوری از راه شیری قرار دارد.

اکنون دانشمندان دانشگاه کمبریج با استفاده از دستگاههای "مگا کم" و "مگا پرایم" نصب شده در تلسکوپ مشترک کانادا و فرانسه در جزایر هاوایی دریافتند که آندرومدا برخی از کهکشانهای کوتوله اطراف خود را خورده است. این کهکشان همنوع خوار همچنان در حال خوردن بقایای این کهکشانهای کوتوله است.

در این تحقیق، فضایی به قطر یک میلیون سال نوری رصد شد و امکان ایجاد دقیق ترین و وسیع ترین نقشه پانورامیک این کهکشان را فراهم کرد.

 

برپایه تئوریهای تکامل کهکشانها، این اجرام آسمانی با جذب تدریجی کهکشانهای کوچکتر رشد می کنند. اکنون این محققان موفق شدند برای اولین بار این پدیده را به صورت تجربی نیز مشاهده کنند.

براساس گزارش  Scientific American، همچنین این ستاره شناسان موفق شدند برای اولین بار با دقت بسیار بالایی از مرزهای این کهکشان نقشه برداری کنند و ستاره ها و ساختارهای غول پیکری را که در طول فرایند همنوع خواری در کهکشان آندرومدا ایجاد شده اند نشان دهند.

يکشنبه 22/6/1388 - 4:13
هوا و فضا
دورترین کهکشانی که تا به حال در جهان هستی شناسایی شده به همراه سیاهچاله ای عظیم در ابتدایی ترین بخشهای تاریخ شکل گیری جهان هستی شناسایی شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، این کهکشان که وسعتی برابر کهکشان راه شیری دارد در فاصله 12.8 بیلیون سال نوری قرار داشته و میزبان سیاهچاله فوق عظیمی است که ماده درون آن حداقل یک بیلیون بار بیشتر از خورشید است. این در حالی است که جهان هستی سنی برابر 13.7 بیلیون سال دارد و دورترین اجرام مانند این کهکشان در دورترین نقاط زمان پنهان شده و نور آنها پس از طی این مدت زمان به زمین می رسد.

نکته شگفت انگیز در اینجاست که کهکشانی به این عظمت زمانی که جهان تنها سنی برابر یک شانزدهم سن کنونی خود داشته وجود داشته است و سیاهچاله ای یک بیلیون بار عظیم تر از خورشید را در خود جا داده است. اخترشناسان دانشگاه هاوایی معتقدند این کهکشان و سیاهچاله اش با سرعتی بالا در جهان اولیه شکل گرفته اند.

رکورد پیشین دورترین کهکشان میزبان به سال 2005 تعلق دارد که کهکشانی در فاصله 12.5 بیلیون سال فاصله به ثبت رسید. دورترین سیاهچاله مجزایی که تا کنون کشف شده نیز در فاصله 13 بیلیون سال نوری به ثبت رسیده و در سال 2007 کشف شده است.

اخترشناسان قادر به دیدن سیاهچاله ها نیستند اما می توانند حضور آنها را به واسطه جرمی که آنها را احاطه کرده است درک کرده و گرانش آنها را محاسبه کنند. جمع آوری اطلاعات در رابطه با کهکشانهای میزبان سیاهچاله های عظیم می تواند برای درک راز طولانی مدت چگونه شکل گیری کهکشانها و سیاهچاله ها بسیار موثر باشد.

تا کنون مطالعه بر روی جهانهای دوردست به دلیل وجود نور کورکننده ای که از حواشی سیاهچاله ها متصاعد می شود بسیار مشکل بوده و امکان مشاهده نور ضعیف کهکشانها در برابر این نور شدید وجود نداشته است. همچنین بر خلاف سیاهچاله های کوچکتر که پس از مرگ یک ستاره به وجود می آیند، منشا سیاهچاله های عظیم همچنان ناشناخته باقی مانده است.

بر اساس گزارش ام اس ان بی سی، دانشمندان به منظور مشاهده این پدیده دورافتاده از ابزاری به نام CCDs که بر روی دوربین تلسکوپ سوبارو واقع در مائونا کی نصب شده بود استفاده کردند.


يکشنبه 22/6/1388 - 4:12
دنیای گیاهان و حیوانات
شدت گرفتن بحران گرمای زمین منجر به نتایج و تاثیرات غیر معمول و شگفت انگیزی می شود که می تواند به بحرانی بر روی زمین و برای ساکنان آن تبدیل شود. در گزارشی به بررسی این تاثیرات شگفت انگیز پرداخته شده است.

‌به گزارش خبرگزاری مهر، نشریه علمی لایو ساینس در گزارشی قابل توجه به تاثیرات گرمای جهانی در زمین پرداخته است. تغییرات جوی زمین نشانه های مخربی به شکلهای عجیب از خود نشان می دهد که بر اساس این نشانه ها انسان باید خود را برای آتش سوزی های مهیب جنگلها، ناپدید شدن دریاچه ها، آلرژی های عجیب و ظهور مجدد بیماری هایی که در گذشته های دور از بین رفته اند آماده سازد.

آلرژیهای شدید: گرمای جهانی یکی از موارد قابل سرزنشی است که عامل بروز آلرژیهای شدید فصلی است. این آلرژیها دارای علائمی مانند حملات عطسه ای و خارش چشمها است که هر سال افراد مبتلا به آن دوره شدیدتری را تجربه می کنند. طی دهه گذشته به تعداد افرادی که به این آلرژیها و آسم مبتلا می شوند افزوده شده و تغییرات ناگهانی نحوه زندگی و آلودگی انسانها را در برابر آلرژی ها آسیب پذیر کرده است. مطالعات نشان می دهد افزایش میزان دی اکسید کربن که عاملی کلیدی در آلودگی هوا و افزایش گرمای جهانی است، در رشد سریع گیاهان و تولید گرده بیشتر نیز نقش مهمی به عهده دارد که در این صورت با افزوده شدن میزان مواد آلرژی زا در هوا فصل آلرژی نیز طولانی تر خواهد شد.

زندگی در ارتفاعات: از دهه 1900 به بعد به تدریج جستجو برای یافتن گونه های خاصی از جانوران در ارتفاعات آغاز شد زیرا به گفته محققان بسیاری از این جانوران به دلیل بروز تغییرات بزرگ در محل سکونت خود تحت تاثیر گرمای جهانی به ارتفاعات نقل مکان کرده اند. تاثیرات مشابهی موجودات قطب جنوب از جمله خرسهای قطبی را نیز تهدید می کند زیرا صفحات یخی که این جانداران بر روی آن زندگی می کنند به تدریج در حال ذوب شدن است.

شکوفا شدن مناطق قطبی: در حالیکه ذوب شدن قطب می تواند مشکلاتی را برای گیاهان و جانوران ساکن ارتفاعات پایین تر به وجود آورد، موقعیت آفتابی و مناسبی را برای گیاهان قطبی فراهم خواهد کرد. گیاهان قطبی معمولا و در بیشتر روزهای سال در میان یخها محاصره شده اند اما زمانی که یخها آب شوند این گیاهان رشد کردن و شکوفه دادن را تجربه خواهند کرد.

ناپدید شدن دریاچه ها: طی دهه های گذشته در حدود 125 دریاچه قطبی ناپدید شده اند که نشان دهنده تلاش شدید گرمای جهانی در مناطق قطبی است. مطالعه بر روی مکان تقریبی مناطق آبی از دست رفته نشان از احتمال ذوب شدن یخهای لایه های زیرین دریاچه ها دارد که بر این اساس آب به تدریج و با از دست رفتن لایه های زیرین یخی در خاک نفوذ کرده و ناپدید می شود با از بین رفتن این دریاچه ها تمامی اکوسیستم دریاچه زیستگاه خود را از دست خواهند داد.

رانش خاک: افزایش حرارت زمین نه تنها باعث ذوب شدن کوه های یخی شده است بلکه باعث ایجاد تغییر شدید ساختاری در بافت خاک منجمد در زیر سطح رویی خاک خواهد شد. این تغییر ساختار باعث عقب نشینی خاک و ایجاد ناهمواری در لایه رویی شده و در نتیجه در ساختارهایی مانند جاده ها، راه آهن و خانه ها خسارات زیادی وارد کند. به گزارش مهر، ریزش گل و صخره از ارتفاعات از دیگر آثار این پدیده است و در عین حال تحقیقات جدید نشان می دهد رانش خاک و پس زده شدن لایه خاک از روی اجساد قدیمی می تواند بسیاری از بیماری های نابود شده از جمله آبله را احیا کند.

بزرگ شدن کوه ها: با وجود اینکه کوهنوردان حرفه ای توجه چندانی به این پدیده ندارند کوه آلپ و دیگر کوهستانها طی قرن گذشته تا کنون به واسطه برداشته شدن وزن لایه های یخی از سطح کوه ها و سبک شدن آنها، در حال تجربه رشد هستند به دلیل اینکه سرعت ذوب یخها بسیار بالا تخمین زده شده است کوه ها نیز با سرعتی زیاد در حال رشد کردن و بزرگ شدن هستند. 

بقای شایسته ترینها: آغاز زود هنگام بهار به واسطه گرم شدن هوا بسیاری از جانداران را با کمبود غذا مواجه می کند زیرا بر اساس ساعت درونی بیولوژیک خود در انتظار آغاز بهار هستند و از مواد غذایی این فصل محروم باقی خواهند ماند. در این میان تنها جاندارانی زنده باقی خواهند ماند که می توانند این ساعت درونی را با تغییر زودهنگام فصل انطباق داده و به موقع از منابع غذایی استفاده کنند. به گزارش مهر، این نوع جانداران کد ژنتیکی این تغییر را در میان نسل خود گسترش داده و آنها را نیز با این تغییرات همراه می کنند.

تخریب آثار باستانی: در سراسر جهان سازه های باستانی و دیگر آثار باستانی به عنوان یادبودی از تمدن گذشته پابرجا مانده اند و آزمایشهای متعدد زمان را پشت سر گذاشته اند. اما اکنون آثار سریع گرمای جهانی می تواند زمینه نابودی آنها را فراهم آورد، افزایش سطح دریاها و تغییرات شدید جوی توانایی تخریب این اماکن را خواهند داشت. همانطور که تا کنون باعث تخریب بنای 600 ساله ساخوتای پایتخت باستانی سلطنت تایلند شده است.

آتش سوزیهای جنون آمیز جنگلها: در حالی که افزایش گرمای جهانی طوفانهای شدیدتری به وجود آورده است، در کنار این طوفانهای مرطوب حرارتی غیر قابل توان را بر جنگلهای جهان تحمیل می کند که منجر به آتش سوزی های عظیم خواهد شد. آغاز زود هنگام فصل بهار و ذوب شدن زود تر از موعد برفها می تواند باعث خشکی بیش از حد جنگلها شده و زمینه مناسبی برای بروز آتش سوزی این منابع حیات به وجود آید.

يکشنبه 22/6/1388 - 4:10
کامپیوتر و اینترنت
اگر به داخل كامپیوترتان نگاهی بیندازید، یك صفحه بزرگ را می‌بینید كه تمام قطعات دیگر به آن متصل است
MotherBoard یا بورد مادر، قطعه‌ای از كامپیوتر است كه تمام اجزای دیگر به آن متصل می‌شوند و از این طریق با پردازشگر ارتباط برقرار می‌كنند و برق مورد نیاز خود را از آن می‌گیرند.

MotherBoard ها از بیست سال پیش تا به حال تغییرات زیادی كرده‌اند. ابتدایی‌ترین نوع آن‌ها تنها دارای یك پردازشگر و چند ورودی ساده بود. فلاپی دیسك نیز از این طریق به MotherBoard متصل می‌‌شد.

امروزه MotherBoard ها دارای قابلیت‌های پیش ساخته زیادی هستند. در اینجا به چگونگی كار MotherBoard می‌پردازیم.
اساساً MotherBoard محل نسب پردازشگر است و با داشتن ورودی‌ها به باقی سخت افزار‌ها این اجازه را می‌دهد كه به پردازشگر متصل شوند.

نظم و محل قرار دادن این ورودی‌ها و درگاه‌ها FormFactor نام دارد. این نظم تمام MotherBoard ها را در قالب یك استاندارد نگاه می‌دارد. FormFactor شامل بخش‌های مختلف است. این كه چه نوع پردازشگر (CPU) برای كدام نوع MotherBoard است، جزء اصلی این استاندارد است. Chipset (مجموعه تراشه) یكی از قسمت‌های مهم MotherBoard است و از دو «پل» به نام‌های NorthBridge و SouthBridge تشكیل می‌شود. این دو قسمت پردازشگر را به قسمت‌های دیگر كامپیوتر متصل می‌كند و جزء این استاندارد است.

دیگر اجزای این استاندارد تنظیم كننده ورودی و خروجی (BIOS:Basic Input/Output System) است كه سخت‌افزار كامپیوتر را چك می‌كند و هربار كه كامپیوتر روشن می‌شود یك تست قطعات به نام POST را اجرا می‌كند. باطری سخت افزاری كامپیوتر نیز تحت این استاندارد معین می‌شود.

ورودی‌ها و درگاه‌های MotherBoard عبارتند از:

• (Peripheral Component Interconnect (PCI:

كارت‌هایی مثل كارت گرافیك و صدا و یا كارت شبكه را در بر می‌گیرد.

• (Accelerated Graphics Port (AGP:

نوع AGP كارت گرافیك‌ها را متصل می‌كند.


• (Integrated Drive Electronics (IDE:

مخصوص هارد دیسك‌ها و سخت افزار ذخیره مثل دیسك درایوها است.

• USB و FireWire:

یا بر روی خود MotherBoard وجود دارد و یا باید یك كارت مجزا برای بهره‌مندی از آن به كامپیوتر اضافه كرد.

• MemorySlot:

درگاه حافظه‌های كامپیوتر است.

MotherBoard‌های جدید دارای تكنولوژی‌هایی مثل RAID هستند. RAID یا Redundant Array of Independent Drives به كامپیوتر این قابلیت را می‌دهد كه تمام درایو‌ها را به عنوان یك درایو و دیسك ذخیره بشناسد.

سری سوزن‌های پردازشگر به PGA معروف است. در گذشته تمام MotherBoardها و پردازشگرها دارای استاندارد یكسانی بودند. به این معنی كه هر پردازشگری به هر MotherBoard متصل می‌شد. ولی امروزه دو سازنده اصلی پردازشگرهای كامپیوتر، Intel و AMD هر كدام استاندارد مخصوص خود را ایجاد كرده‌اند.

معروفترین این استانداردها عبارتند از:

• Socket478: پردازشگرهای اینتل و سلرون قدیمی
• Socket754: برای پردازشگر‌های AMD Sempron و Athlon AMD
• Socket939: برای پردازشگر‌های جدیدتر AMD Athlon
• SockerAM2: سری جدید AMD Athlon را پشتیبانی می‌كند

پردازشگر‌های جدید اینتل دارای PGA نسیتند. به این معنی كه سوزن‌ها روی خود MotherBoard وجود دارند. این استاندارد به(LGA(Land Grid Array معروف است. در قدم بعدی پردازشگر با سخت افزار دیگر ارتباط برقرار می‌كند. در ادامه به چگونگی كار Chipset (مجموعه تراشه) با پردازشگر می‌‍پردازیم.

همان طور كه پیش تر گفتیم دو نوع مجموعه تراشه عبارتند از SouthBridge و NorthBridge. تمام قطعات باید از طریق این دو قطعه با پردازشگر ارتباط برقرار كنند.

NorthBridge از طریق مسیر جلویی (Front Side Bus) به پردازشگر متصل می‌شود و دارای یك كنترل كننده حافظه(Memory Controller) است كه به پردازشگر قابلیت دسترسی سریع به حافظه را می‌دهد. NorthBridge با AGP و همچنین حافظه ارتباط برقرار می‌كند.

SouthBridge سرعت كمتری دارد و اطلاعات در مرحله آخر به آن می‌رسند. USB، PCI و IDE از طریق آن به پردازشگر دسترسی پیدا می‌كنند.

همانند ورودی پردازشگر، مجموعه تراشه نیز باید مناسب پردازشگر باشد. مجموعه تراشه از اجزای غیر قابل تعویض MotherBoard است.

گذرگاه‌ها(BUS) وسایل ارتباط بین بخش‌های مختلف MotherBoard هستند. هرچه سرعت انتقال اطلاعات از این گذرگاه‌ها بیشتر باشد، در نتیجه سرعت كار تمام سخت افزارها بیشتر خواهد بود. سرعت گذرگاه با مگاهرتز سنجیده می‌شود.

سرعت گذرگاه معمولاً سرعت گذرگاه جلوی كامپیوتر را مشخص می‌كند. این گذرگاه پردازشگر را به NorthBridge متصل می‌كند. سرعت FSB از 66مگاهرتز تا 800مگاهرتز تغییر می‌كند. FSB در سرعت كامپیوتر تا?ثیر زیادی دارد.

گذرگاه‌های دیگر MotherBoard عبارتند از:

• گذرگاه عقب BackSide Bus پردازشگر را به CacheL2 متصل می‌كند.
• گذرگاه حافظه (MemoryBus) ؛ SouthBridge را به حافظه متصل می‌كند.
• گذرگاه IDE ،SouthBridge را به هارد دیسك متصل می‌كند.
• گذرگاه PCI و AGP نیز از انواع دیگر گذرگاه‌ها هستند كه كارت گرافیك و ورودی PCI را به SouthBridge و حافظه متصل می‌كنند.

نویسنده: رشید عسگری

منبع:همشهری آنلاین
يکشنبه 22/6/1388 - 4:8
موبایل
سرویس WAP یا پروتكل برنامه‌های كاربردی بی‌سیم عامل دسترسی تلفن‌های همراه به امكانات اینترنت است
با استفاده ازپروتكل برنامه‌های كاربردی بی‌سیم (Wireless Application Protocol) می‌توان از اكثر قابلیت‌ها و پروتكل‌های ارتباطی شبكه جهانی اینترنت نظیر ایمیل، مرور وب، UDP، IP، XML و WML بهره برد.

WAP برای نمایش صفحات وب از زبان نشانه‌گذاری بی‌سیم (Wireless Markup Language: WML) استفاده می‌كند. این زبان با زبان نشانه‌گذاری دستگاه‌ها قابل حمل (Handheld Device Markup Language: HDML) و زبان نشانه‌گذاری امتدادپذیر (XML) نیز سازگاری كامل دارد.

زبان‌های نشانه‌گذاری به نوعی اطلاعات خاصی را به مطالب اضافه می‌كنند كه به ابزار نمایش آن‌ها دستورات لازم برای خواندن اطلاعات را می‌دهند.

تفاوت WML با HTML كه معروفترین زبان نشانه‌گذاری است در فرا زبانی بودن WML است. به این ترتیب با تعریف برچسب‌ (Tag) می‌توان طراحی و گسترش مطالب را آسان‌تر ساخت.

سرویس WAP با سرویس‌های دیگر موبایل نیز سازگاری دارد:
• سرویس پیام كوتاه (SMS)
• سرویس (CSD (High-Speed Circuit-Switched Data
• سرویس GPRS
• سرویس (USSD (Unstructured Supplementary Services Data

تفاوت WAP با GPRS یا 3G در سرعت و قابلیت‌ آن است. این سرویس در مقایسه با ADSL و 3G سرعت بسیار ناچیزی دارد. البته مطالب WML فاقد عكس و مطالب گرافیكی بسیار سنگین هستند و به همین دلیل كاربران WAP با مشكل سرعت روبرو نسیتند.


همین امر دسترسی به بخشی از سرویس‌های اینترنت را برای دارندگان موبایل‌های قدیمی كه دارای صفحات تك رنگ LCD كوچك هستند ممكن ساخته‌است.

وب‌سایت‌های زیادی مطالب خود را تحت WML عرضه می‌كنند ولی از زمانی كه نسل دوم و سوم لایه‌های دسترسی به اینترنت فراگیر شده‌اند سرویس WAP پشتیبانی وب‌سایت‌های زیادی را از دست داده‌است.

برای مرور صفحات WML از یك ریزمرورگر (MiniBrowser) استفاده می‌شود. این مرورگر‌ها بر روی اكثر گوشی‌های قدیمی و جدید موجود است و تنها قابلیت آن نمایش ساده مطالب و ایجاد Bookmark است.
شنبه 21/6/1388 - 7:39
دنیای گیاهان و حیوانات
تالاب‌ها یكی از بی‌نظیرترین اكوسیستم‌های طبیعت به شمار می‌آیند كه نسبت به دیگر اكوسیستم‌ها از اهمیت بیشتری برخوردارند و چه بسا كه بیشترین صدمات وارد شده به اكوسیستم‌های طبیعی را نیز تالاب‌ها متحمل شده‌اند.
وجود این باور غلط كه منابع طبیعی بی‌پایان هستند و طبیعت سخاوتمندانه خود را در اختیار انسان قرار داده است تا نهایت استفاده را از آن ببرند، روند تخریب بی‌رحمانه را سبب شد. تالاب‌ها نیز كه از مظلوم‌ترین اكوسیستم‌ها بودند بیشترین خسارات را متحمل شدند و دست درازی بشر برای خشكاندن آن به جهت ایجاد زمین كشاورزی و بهره‌گیری از مواد معدنی موجود در آنها صدمه‌ای غیرقابل جبران بر پیكره این مناطق وارد كرده است.
طبق كنوانسیون رامسر، تالاب به مناطقی نظیر زمین‌های مرطوب و آبگیر، زمین‌های آبدار، باتلاقی، بركه‌های مصنوعی یا طبیعی، موقتی یا دائمی با آب جاری یا ساكن، با طعم شیرین، شور یا لب‌شور، مناطق دریایی با عمق كمتر از 6 متر گفته می‌شود.
تالاب‌ها حدود 6% سطح كره زمین را احاطه كرده‌اند و مساحت آنها در كل بالغ بر 885 میلیون هكتار است.
كشور ایران دارای 250 تالاب با مساحت تقریبی 5/2 میلیون هكتار است كه 25% آن‌ها جزء مناطق حفاظت شده محسوب می‌شوند.
از بین تالاب‌های موجود 20 تالاب به عنوان تالاب‌های مهم و بین‌المللی در كنوانسیون رامسر به ثبت رسیده كه مساحت آنها حدود 3/1 میلیون هكتار است.
در طبقه‌بندی این 20 تالاب، 5 تالاب به عنوان پناهگاه حیات‌وحش، 5 تالاب منطقه حفاظت شده، 2 تالاب پارك ملی، یك تالاب منطقه شكار ممنوع و 7 تالاب جزء مناطق آزاد آورده شده است.

اهمیت تالاب‌ها
اگرچه تالاب‌ها وسعت چندانی ندارند اما به علت داشتن ویژگی‌های منحصر به فرد بوم شناختی، خاك، آب و هوا و نیز از جهات اقتصادی، اجتماعی، بیولوژیكی، زیبایی‌شناسی، علمی، تفرجگاهی دارای ارزش بسیار هستند.
تالاب‌ها بهترین زیستگاه جهت زندگی و تأمین غذای پرندگان، ماهی‌ها و آبزیانی هستند كه حیات آنها وابسته به وجود چنین مناطقی است. هر صدمه‌ای كه به تالاب وارد می‌شود به طور مستقیم بر حیات‌وحش این اكوسیستم تأثیر می‌گذارد و سبب نابودی آن می‌شود و با از میان رفتن این موجودات چرخه اكولوژیكی دچار مشكل می‌شود.
همچنین می‌توان چنین خسارتی را به اقتصاد كشور مرتبط ساخت چرا كه تالاب‌ها از بهترین و دیدنی‌ترین تفرجگاه‌ها به حساب می‌آیند و از تنوع پرندگان، گیاهان و آبزیان ویژه‌ای برخوردار هستند.
طبق بررسی‌های انجام شده بیشترین گونه پرندگان در حال انقراض متعلق به این اكوسیستم است كه علاقمندان خاص خود را دارند.تالاب‌ها در برابر شن‌های روان همچون سدی عمل می‌كنند كه باعث جلوگیری از پیشرفت مناطق كویری می‌شوند. و نیز این مناطق آخرین جایگاه ریزش سیلاب‌ها، رودخانه‌ها و نهرها هستند.
بنابراین غنی‌ترین موادآلی و كانی را در خود جای می‌دهند. از دیگر ارزش‌های تالاب می‌توان به پوشش گیاهی غنی، تأمین سفره‌های آب زیرزمینی، دارای ارزش زیبایی‌شناسی، زیستگاه پرندگان آبزی و مهاجر، پناهگاه حیات‌وحش و تصفیه آب و كاهش آلودگی محیط‌زیست،‌اشاره كرد.

عوامل تخریب تالاب‌ها
مهم‌ترین عامل تخریب این اكوسیستم زیبا عوامل انسانی است زیرا این انسان‌ها هستند كه گاهی برای حفاظت از این اكوسیستم به علت عدم آشنایی اصولی جهت حفظ و حراست آن دست به اقداماتی می‌زند كه بیشتر سبب تخریب و ضربه‌زدن به این مناطق می‌شود و باید دانست كه هرگونه عملیاتی كه برای حفاظت از تالاب‌ صورت می‌گیرد باید با شناخت كامل از این اكوسیستم صورت گیرد. یكی دیگر از عوامل تخریب تبدیل شدن مناطق تالابی برای زمین كشاورزی است.
زهكشی و تبدیل آن جهت زراعت اگرچه در كوتاه مدت خیلی هم مفید به نظر می‌رسد ولی اثرات تخریب آن را باید در درازمدت دید.
آلودگی‌های صنعتی، كشاورزی و فاضلاب‌های شهری چون در مسیر جریان خود به تالاب‌ها ختم می‌شوند با آلوده شدن آن سبب نابودی حیات‌وحش و تنوع‌زیستی در این اكوسیستم می‌شود.
صید و شكار نیز از دیگر علت‌های تخریب و نابودی تالاب‌هاست. زیرا با از بین رفتن پرندگان و حیات‌وحش تالاب‌ها صدمه جبران‌ناپذیری را بر پیكره این زیستگاه وارد می‌كند. استخراج نمك و موادمعدنی و پرورش آبزیان در این ناحیه، استفاده بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی نواحی مجاور تالاب‌ها، سد و كنترل آب رودخانه‌ها و غیره از عمده عوامل تخریب این اكوسیستم‌ها هستند.

منبع: روزنامه اطلاعات
شنبه 21/6/1388 - 7:38
بیوگرافی و تصاویر بازیگران

گرچه دانی كه نشنوند بگوی
هرچه می‌دانی از نصیحت و پند « سعدی »
پند كه به زبان عربی «نصیحت» گفته می‌شود، در فرهنگ این مرز و بوم از سابقه‌ای بس دیرین برخوردار است. «اندرز»، «موعظه»، «عبرت»، «تذكر» و «صلاح‌گویی» از دیگر شكل‌های این مفهوم است كه هنوز در بین مردم رایج است و در موضوعات گوناگون و در مواقع مختلف به كار گرفته می‌شود.
در زمانهای بسیار دور كه هنوز وسایل ارتباط جمعی تا این اندازه گسترش نیافته بود كه مارشال مك‌لوهان جهان را به منزله دهكده‌ای توصیف كند، تجربه پیران و پند خردمندان‌ یگانه طریق رستگاری و عبرت‌آموزی بود و جوانان باور داشتند كه برای رسیدن به سعادت و نیكبختی دو جهان راهی ندارند جز بكار بستن پند نیكان و بدین سبب در اجتماع آن روزگار می‌كوشیدند تا از زمان طفولیت، پند فرزانگان را آویزة گوش خویش قرار دهند تا از لغزش و خطا مصون و محفوظ بمانند.
در اشعار سخنوران عالیقدر ادب پارسی واژه و مفهوم «پند» جایگاه و مصداقی بسیار والا و عمیق داشته است. چنانچه در هیچ دیوانی نمی‌توان نظر كرد و این مهم را مشاهده نكرد. در نگاهی گذرا به دیوان شاعران گرانسنگ ادبیات فارسی شاهد بكارگیری این مفهوم در مضامین گوناگونی هستیم:

شهید بلخی:
دهند پندم و من هیچ پند نپذیرم
كه پند سود ندارد به جای سوگندی

رودكی:
سیرت آن شاه پند نامة اصلی است
زان كه همی روزگار گیرد از او پند

كسایی مروزی:
دل شاد دار و پند كسایی نگاهدار
یك چشم زد جدا مشو از رطل و از نفاغ

حكیم ابوالقاسم فردوسی:
چو جان رهی پند او كرد یاد
دلم گشت از پند او رام و شاد

ابوحنیفه اسكافی:
بشنو از هركه بود پند و بدان باز مشو
كه چو من بنده بود ابله و با قلب سلیم

ناصرخسرو قبادیانی:
پندم چه دهی نخست خود را
محكم كمری ز پند در بند

ابوالفرج رونی:
این پند نگاهدار همو ارای تن
بر گرد كسی كه یار خصم تو متن

سوزنی سمرقندی:
گر ذره پند او داد دهد داد بك
چو زه ز بن بر كند شهپر بر بازو پند

خاقانی شروانی:
بس پند كه بود آنگه بر تاج سرش پیدا
صد پند نو است اكنون در مغز سرش پنهان

فرخی سیستانی:
بگرستم زار پیش آن كام و هوا
گفتا مگری پند همی‌داد مرا

سنایی غزنوی:
در مجلس دین گوش سرت پند شنو باد
در عالم جان چشم دلت نادره بین باد

نظامی گنجوی:
دل با تو موافق شد در این كار
نصیحت كرد و پندش داد بسیار

حافظ:
نصیحت‌گوی رندان را كه با حكم خدا جنگ است
دلش بس تنگ می‌بینم چرا ساغر نمی‌گیرد

مسعود سعد:
نصیحت پدرانه ز من نكو بشنو
مگر دگر هنر هیچ كآفت است هنر!

مولوی:
گفت با قاضی و بس اندرز كرد
بعد از آن جام شراب مرگ خورد

و....
به تحقیق بخش اعظمی از آثار ادبی پیشینیان تحت‌الشعاع پند و اندرز به عنوان وسیله‌ای جهت انتقال تجارب و آگاهیها قرار گرفته است. و در این خصوص گاه شاعر آنقدر به محتوا نظر داشته كه از فُرم غافل مانده و شعر از صنایع ادبی و تخیل به دور مانده است. لذا برخی از اشعار این دوره به همین لحاظ «نظم» یا «اشعار تعلیمی» دانسته‌اند، كه صرفاً درصدد بیان مسایل حكیمانه و عبرت‌‌آموز بوده كه به طور موزون عرضه شده است.
گذشته از اشعار، در آثار منثور گذشتگان نیز پند و عبرت‌آموزی به عنوان انگیزه اصلی و اساسی تألیف كتاب خودنمایی می‌كند. چنانكه قابوس بن وشمگیر كتاب ارجمند «قابوسنامه» را به همین انگیزه برای پسرش گیلانشاه تألیف نموده است. همچنین كتابهای دیگری مانند تاریخ بیهقی ، سیرالملوك یا سیاست‌نامه خواجه نظام‌الملك، اخلاق ناصری خواجه نصیرالدین طوسی و .... با همین انگیزه به رشته تحریر درآمده است، كه در مقدمه این آثار به این امر اشاره شده است.
در بین آثاری كه در این زمینه به ما رسیده است بی‌گمان آثار شیخ اجل مشرف‌الدین مصلح‌بن عبدالله سعدی شیرازی از مرتبه والا و ویژه‌ای برخوردار است. سعدی كه وی را «افصح المتكلمین» لقب داده‌اند در حدود سال 600 هجری قمری در شیراز دیده به جهان گشوده است. وی پس از تحصیل مقدمات از شیراز به بغداد سفر نمود و در مدرسة نظامیه در محضر اساتیدی همچون ابوالفرج عبدالرحمن بن‌جوزی و شهاب‌الدین عمر سهروردی به كسب دانش پرداخت. آنگاه به شام و حجاز و شمال آفریقا سفر كرده و در عهد سلطنت اتابك ابوبكر بن سعد زنگی به فارس بازگشته است. آثار سعدی به بیست و دو یا بیست و سه كتاب و رساله می‌رسد كه عبارتند از مجالس پنجگانه، نصیحة الملوك، گلستان، قصاید فارسی، رسائل ثلاثه، رباعیات، بوستان، خواتیم، ترجیعات، قصاید عربی، بدایع، ملمعات، غزلیات قدیم، طیبات، مقطعات و ... كه تمامی این آثار به صورت «كلیات» جمع‌آوری و بارها چاپ و منتشر شده است.
به علاوه آوازه سخن سحرانگیز او از مرزهای این سرزمین فراتر رفته، بدین ترتیب اكثر آثار او به دیگر زبانهای زنده جهان مانند: انگلیسی، فرانسه، آلمانی، عربی، روسی، ایتالیایی و ... ترجمه و منتشر شده است.
از سده هفدهم میلادی آثار سعدی موردتوجه خاص مستشرقین واقع شد كه حاصل آن مقالات بی‌شماری است كه درباره وی نگاشته شده و نبوغ و ارزش آثار وی تمجید و تحسین همگان را برانگیخته است.
زندگی پرفراز و نشیب و سفرهای پرمخاطره و مجالست با عالمان و بزرگان موجب شد تا سعدی در دوران بازگشت به زادگاه خویش مورد تكریم فرمانروا و فرزندش سعدبن ابوبكر قرار گیرد و در ایام فراغت و آرامشی كه در شیراز بدان دست یافت حاصل عمری تجربه‌اندوزی و دانش‌آموزی خود را مكتوب نموده و به بشریت ارمغان دهد. تا اینكه در سال 691 یا 695 هـ . ق در زادگاهش رخت به سرای باقی كشاند و در همانجا به خاك سپرده شد.
سعدیا، مرد نكونام نمیرد هرگز
مرده آن است كه نامش به نكویی نبرند
پند و اندرز در آثار سعدی از دامنه‌ای بسیار گسترده برخوردار است. این امر بی‌گمان ریشه در تحصیلات دینی و آرمانگرایی شاعر دارد. اگر در آثار او دقیق شویم به خوبی متوجه خواهیم شد كه بسیاری از سخنان وی ریشه در آیات، احادیث و روایات دارد. و در واقع در بسیاری از اوقات شاعر كوشیده است با داستان‌پردازی و یا استفاده از بیان سحرانگیز هنر مفاهیم عالی دینی را به مخاطب عرضه نماید.
سعدی به مدد نبوغ ذاتی و جسارت خطر كردن به مرتبه‌ای رسیده بود كه در هر ذره عالم، حكمتی و عبرتی می‌دید و از آنجا كه دانش و تجربه را با هم فراهم كرده بود نسبت به روزگار خویش و آینده بشریت احساس مسئولیت می‌نمود. و همین حس زلال است كه همراه با دانش، تجربه و هنر او موجب شده است كه صدای او از قرن هفتم هجری قمری تا امروز در گوش جهانیان همچون نغمه خوش جویباران زمزمه‌گر باشد.
سعدی در آثار خویش با نشان دادن طریق خطا و صواب آدمیان را به تفكر و تأمل فراخوانده و در این مسیر بر مسند پند و اندرز تكیه داده است:
پند گیر از مصائب دگران
تا نگیرند دیگران ز تو پند
*
پندی اگر بشنوی ای پادشاه
در همه دفتر به از این پند نیست
*
گوش كن پند ای پسر از بهر دنیا غم مخور
بر سر اولاد آدم هرچه آید بگذرد
*
مرا روشن روان پیر خردمند
ز روی عقل و دانش داد این پند
*
بیاد دار كه این پندم از پدر یاد است
تو پاك باش و مدار ای برادر از كس باك
*
یكی نصیحت درویش‌وار خواهم كرد
كه این موافق شاه زمانه می‌آید
*
كسی را نصیحت مكن ای شگفت
كه دانی كه در وی نخواهد گرفت
*
نصیحت شنو مردم دوربین
نپاشند در هیچ دل تخم كین
*
هر كه به گفتار نصیحت‌كنان
گوش ندارد بخورد گوشمال
*
و ....
در گلستان نیز سعدی نصیحت شنوی را به عنوان طریق رستگاری تذكر داده و توصیه می‌كند و خلایق را از خیره‌سری نهی می‌فرماید و در قالب آهنگین نثر مسجع دعوت حكیمانه خویش را در كوتاهترین جملات به زیباترین شكل ممكن ابراز می‌دارد:«هر كه خود را نصیحت نكند، به نصیحت دیگران محتاج است.»
و یا:
«هر كه نصیحت نشنود سر ملامت شنیدن دارد.»
البته ناگفته نماند كه گاه نیز در آثار سعدی به مواردی برمی‌خوریم كه ظاهراً با دعوت شیخ شیراز متناقض به نظر می‌رسد اما با اندكی تأمل و تعمق در معنای اثر درمی‌یابیم كه این موارد یا مربوط می‌شود به شرایط نصیحت‌گو و یا اینكه بیان حال عاشقان شوریده و مجنون است كه بی‌گمان نه از سر خودسری بلكه اقتضای حال آنان است كه در راه وصال معشوق دست از طلب برندارند. در این حالت عاشق از آنجا كه به مرحله بالاتر از ادراك عامه رسیده است مشتاقانه خویش را به مخاطره می‌افكند و سخن عافیت‌جویان كه دنیا را در دایره محدودتری می‌بیند را به هیچ می‌انگارد و لذا مشاهده می‌شود كه حتی سعدی شرط صحت و صداقت عشق را در سماجت و عدم قبول سخن نصیحت‌گویان می‌داند:
بیدل گمان مبر كه نصیحت كند قبول
من گوش استماع ندارم لمن یقول
*
نصیحت گوی را از ما بگو ای خواجه دم دركش
كه سیل از سرگذشت آن راكه می‌ترسانی ازباران
*
بدان ماند اندرز شوریده حال
كه گویی به كژدم گزیده، منال
*
هرگز جماعتی كه شنیدند سر عشق
نشنیده‌ام كه باز نصیحت شنیده‌اند
*
همچنان عاشق نباشد ور بود صادق نباشد
هركه درمان می‌پذیرد یا نصیحت می‌نیوشد
*
اگر مراد نصیحت‌كنان من این است
كه ترك دوست بگویم تصوری است محال
چنان كه ملاحظه می‌شود اصولاً موضوع این نصیحت نشنوی با روح كلی آثار سعدی نه تنها تعارض و تناقضی ندارد بلكه میتوان گفت كه استمرار همان خط است كه در این نقطه (عشق) به كمال می‌رسد. در واقع شیخ اجل بر قدرت عظیم عشق به عنوان بزرگترین نیروی محرك جوامع بشری صحه می‌گذارد و مصلحت عاشقان را از آنجا كه عالیتر و فراتر از محاسبات روزمره است، مورد ستایش قرار می‌دهد به تعبیر دیگر سعدی میداند كه اگر روح آرمانگرایی و میل خطر كردن و ایثار در جامعه از بین برود و عقل‌گرایی محض حاكم شود، دیری نخواهد پایید كه جامعه همچون گلی كه از نور و آب بی‌بهره بماند پژمرده و پلاسیده خواهد شد. پس خرد عشق را كه به گمان عوام بی‌خردی است بر مسند می‌نشاند تا تعادل و توازن به مدینه فاضله او بازگردد كه عقل و عشق دو بال پرواز آدمی است.اندرزهای حكیمانه سعدی تنها در یك سلسله مسایل اخلاقی و اجتماعی خلاصه نمی‌شود وسعت نظر او تا بدان پایه است كه تمامی اعضای خانواده بشری را دربرمی‌گیرد پیام سعدی پیامی جهان شمول است كه دایره‌های تنگ زمان و مكان را درهم می‌شكند تا جلیس و انیس فرهیختگان و آزادگان عالم باشد. بزرگترین مصداق این سخن شاید آن كلام آسمانی اوست كه برگرفته از روایتی از رسول اكرم(ص) است و هم اكنون سردر سازمان ملل متحد به این سخن نیكو مزین شده است:
بنی آدم اعضای یكدیگرند
كه در آفرینش ز یك گوهرند
چو عضوی به درد آورد روزگار
دگر عضوها را نماند قرار
بی‌گمان انتخاب این اندرز بزرگ از سعدی افتخار بزرگی برای ادب پارسی به شمار می‌آید و نشانگر عظمت و غنای فرهنگ اسلام و ایران است.
خصوصاً آنكه در نظر داشته باشیم كه كسانیكه این ابیات را برگزیده‌اند آثار تمامی بزرگان ادب و اندیشه جهان را مورد مطالعه قرار داده‌اند و در چنین رقابت دشواری كلام آسمانی سعدی‌گوی رقابت را از سایر اندیشمندان جهان ربوده است و همچون نگینی تابناك بر تارك مكانی نشسته است كه مدعی حل و فصل اختلافات و نزاع آدمیان است و بر شعار صلح و دوستی میان اقوام و ملل تأكید می‌ورزد.
غربیان همواره آشنایی با سعدی را مغتنم شمرده‌اند و از آنجا كه سخن سعدی پیچیدگی و رموز سخن سایر سخنوران شعرپارسی را ندارد و برپایه اندیشه و استدلال استوار است و از دیگر سو حامل خرد و اندیشه‌ای درخشان به صورت ملموس است، همواره استقبال آنان را برانگیخته است. بی‌تردید ترجمه آثار سعدی به زبانهای اروپایی در تحول اخلاقی، ادبی و علمی غربیات بی‌اثر نبوده است. لذا مشاهده می‌كنیم كه هریك از رجال غرب كه اندك‌شناختی از سعدی و اندیشه‌های بلند او داشته لب به تحسین و تمجید وی گشوده است.
تا بدانجا كه همپتن C.E.Hampton مترجم منتخباتی از گلستان، سعدی را دوست و مشاور همگان محسوب می‌نماید كه هیچكس از پیروی او بیمناك و یا شرمسار نخواهد شد.
هانری ماسه Henri Masse كه از علاقمندان و مریدان سعدی است و آثاری درباره او به رشته تحریر درآورده بوستان را یك شاهكار و حماسه‌ای اخلاقی توصیف نموده است و اخلاق اجتماعی را كه سعدی مبلغ آن است مورد تمجید فراوان قرار داده، زیرا سعدی به جای تفرد و فردگرایی انسان را در جمع همنوعان او مطمح نظر قرار می‌دهد.
ماسه عقیده دارد: «اصول عمده نظام حكومتی كه سعدی توصیه می‌نماید امروز نیز قابل اجراست و حیثیت انسان را محفوظ می‌دارد.
سرویلیام جونز Sir William Jones مستشرق نامدار انگلیسی و مترجم بوستان از دیگر ارادتمندان شیخ شیراز است. كه در قرن هجدهم هدف انقلاب كبیر فرانسه را با بیتی از سعدی بیان نموده است:
رعیت چو بیخند و سخنان درخت
درخت، ای پسر، باشد از بیخ سخت
چنان كه ملاحظه می‌شود شیخ اجل اقتدار حكومتها را مرهون حمایتهای مردم دانسته و اندرزی كه در این بیت به چشم می‌آید هم به كار فرمانروایان می‌آید و هم موجب بیداری رعایا است.
و به راستی شگفت‌انگیز است كه در سده پرآشوب هفتم هجری سعدی با شناختی اینگونه جامعه‌شناسان پای در قلمرو سیاست نهاده و به موعظه و نصیحت سلاطین و حكمرانان پرداخته است.
پس به این اعتبار می‌توان گفت كه در محضر سعدی هیچ استثنایی وجود ندارد و در نزد شاعر تیزبین ونكته‌سنج همه یكسانند و نیازمند پند و اندرز. به همین سبب در ازمنه‌های دورتر كه آموختن سواد مانند روزگار ما اجباری و فراگیر نبود، كتابهای سعدی به منزله كتب آموزش سیاست و مردم‌داری در اختیار خواص قرار داشت و پادشاهان، شاهزادگان، وزرا و حكام محلی از مطالب آن كه در جامه زیبای حكایات جلوه‌گر بود بهره‌مند می‌شدند و می‌كوشیدند تا از خرمن فضل و دانش این آثار خوشه‌ای برگیرند.
در این احوال عالمان و اندیشمندان روشن ضمیر كه درد دین و میهن داشتند نیز می‌كوشیدند تا با بیان حقایق معنوی این آثار چشم بصیرت خلایق را بازنمایند و در این رهگذر آنان كه منشی پند پذیر داشتند تلاش می‌كردند كه خویش را به زیوركمالات ومعنویات آراسته نمایند و حیات خود را از صفا و خلوص لبریز سازند.
و چه بسا عمل به همین پند و اندرزها باب در بسیاری از فتنه‌ها، شیادیها وناجوانمردیها را می‌بست و روح تعاون وهمدلی را در اجتماع حفظ و گسترش می‌داد، زیرا ملاك پخته شدن و دنیادیدگی به حسن خلق و رعایت حقوق دیگران بود و در هر موردی حكایتی نصیب‌العین و پندی آویزه گوش.
در دوران جدید همآنان كه آثار سعدی و همفكران او را به زبان خویش برگرداندند و بیشترین فایده را از اندیشه و مفاهیم بلند آنان استخراج كردند به طور موذیانه‌ای این تفكر را در بین مردم ما مطرح كردند كه انسان عاقل و بالغ نیاز به نصیحت و پند و اندرز ندارد! و متاسفانه این دسیسه فرهنگی كـارگـر افتـاد و مردم ما بی‌آنكه به ژرفـای ایـن سـخـن و پیامدهای آن بینـدیشـند طـوطی‌وار ایـن سخن نابجا را تكرار و تقلید كردند.
تا آنكه رفته رفته بی‌آنكه از ثمرات و نتایج پشت پرده این بازی باخبر باشند آن را پذیرفته و بكار بستند. بیگانگی با فرهنگ خودی و اغتشاش فكری، فرهنگی و اجتماعی میوه تلخ این نگرش بود كه خیلی زود به بار نشست.
و به تبع همین امر رواج انواع فساد و آشوبگریها بود كه در تأمین اهداف استعمار به منظور استیلای همه جانبه قرار داشت. چندی نگذشت كه ترجمه رمانهای قطور بازارهای كتاب را اشباع كرد.
رمانهایی كه برخی از آنان بسیار وقت‌گیر بود و در نهایت حتی به اندازه یك حكایت كوتاه گلستان پند و پیامی نداشت و با كمال تأسف جامعه روشنفكری كشور ما بی‌آنكه متوجه این كلاه گشاد شود سعی وافر در ترجمه آثار نویسندگان خارجی به خرج داد و به تبلیغ آثاری همت گماشت كه بعضاً با روج و فرهنگ ملت ما در تعارض بود و با رونق این بازار، كوشش شد تا آثار عظیم پیشینیان از متن به حاشیه رفته و موجبات فراموشی آن فراهم آید، و از بزرگان ادب پارسی تنها در حد محدود تاریخ ادبیات یاد شود وبه خلاصه‌های بی‌رمقی اكتفا شود. و بدین ترتیب اسباب تنزل ذوق مردم را مهیا كردند و آرام آرام مردم را از مفهوم حقیقی و آن هدف نمایی كه ادب پارسی ارائه می‌نماید، دور ساختند و از آن همه حكمت كه در شعر قرون و اعصار موج می‌زد تنها به عرضه عاشقانه‌هایی بسنده كردند كه گره‌گشای هیچ گره ومشكلی نبود. پس به طعنه و تحقیر ادبیات ارجمند ما را «ادب گل و بلبل» نام نهادند و...
شاید به جرأت مهمترین عامل تسریع تجددطلبی و غرب‌گرایی را بتوان انقطاع فرهنگی ذكر كرد. عدم آگاهی از معارف و گنجینه‌های غنی فكری و فرهنگی بی‌تردیدی گمراهی و دریوزگی فرهنگی را بدنبال خواهد داشت و تنها راه رهایی از این مداربسته بازگشت به هویت اصلی و شناسایی منابع و ذخایر فرهنگی اصیل است. در شرایطی كه انسان غربی مأیوس از تمامی مكاتب فكری به دوره‌ای رسیده است كه آن را پست مدرنیسم نام نهاده و ضرورتاً به فكر رجعت به باورهای مذهبی و اخلاقی رسیده است. هنوز برخی ملل جهان سوم در بحران اندیشه‌های شكست خورده و كتابهایی كه دیگر كاربردی ندارد، سرگردان هستند.
و اما اگر در تكاپوی رسیدن به تمدنی نظیر تمدن درخشان گذشته هستیم راهی نداریم جز تجدیدنظر در نگرشها و بازگشت از راهی كه عمر به خطا پیموده‌ایم.
بی‌شك نخستین گام زدودن غبار از چهره كتابهایی است كه از متن به حاشیه رانده شده و گام دیگر رهایی از خودبینی و پذیرفتن این باور است كه در هر سن و با هر اندازه دانش، نیازمند به پند و اندرز هستیم و بپذیریم كه اگر دو گوش داریم و یك زبان یعنی دو بشنویم و یك نگوییم بیشتر.
و مبادا كه به كنایه و یا تهدید به كسی بگوییم «به تو نصیحت می‌كنم!» و بالاخره از سخن حق نرنجیم و جدل با سخن حق نكنیم و بكوشیم تا با بكار بستن پند خردمندان صفا و پاكی را به زندگانی خود و پیشرفت و ترقی را به كشور خویش بازگردانیم.
كلام آخر آنكه وقتی سخن از پند و اندرز به میان می‌آید. بلافاصله بحث انسان كامل یا الگو و اسوه‌ای كه بشر بدان شدیداً نیازمند است پیش می‌آید و آدمی همواره در جستجوی یافتن الگویی است تا چراغ راه او باشد تا او را به سرمنزل مقصود رهنمون شود.
الگویی كه یك اندیشمند ارائه می‌كند هراندازه از خطا و لغزش مصون و محفوظ باشد و با عالیترین صفات و خصایص اخلاقی و الهی آراسته باشد، نشانگر علو اندیشه و عظمت بینش اوست و در آثار هر اندیشمند فرزانه‌ای الگویی وجود دارد كه طریق نجات در ید با كفایت اوست و در آثار سعدی نیز چون نیك بنگریم از این قاعده مستثنی نیست:
قدر فلك را كمال و منزلتی نیست
در نظر قدر با كمال محمد
سعدی اگر عاشقی كنی و جوانی
عشق محمد بس است و آل محمد

اهم منابع:

1ـ روانشناسی اجتماعی ـ دكتر آن ماری روش بلاو ـ دكتر اودیل نیون ـ ترجمه: دكتر سیدمحمددادگران ـ تهران: انتشارات مروارید ـ چاپ سوم 1374.
2ـ ارتباطات انسانی ـ دكتر علی اكبر فرهنگی ـ تهران: نشررسا ـ چاپ دوم 1374.
3ـ قابوسنامه‌ ـ عصرالمعالی كیكاوس بن اسكندربن قابوس وشمگیر ـ به اهتمام: دكتر غلامحسین یوسفی ـ تهران: شركت سهامی كتاب‌های جیبی ـ چاپ چهارم1371.
4ـ آگاهی و جامعه ـ هـ . استوارت هیوز ـ ترجمه: عزیزالله فولادوند ـ تهران: شركت انتشارات علمی و فرهنگی ـ چاپ اول 1373
5ـ دیوان حكیم ناصر خسرو قبادیانی ـ تهران: نشر چكامه ـ چاپ اول 1361
6ـ دیوان حكیم ابوالقاسم فردوسی توسی ـ تهران: انتشارات امیركبیر ـ چاپ چهارم1374.
7ـ الحدیث ـ مولف: مصطفی فرید ـ تهران: دفتر نشر فرهنگ اسلامی ـ چاپ دهم1373.
8ـ فرهنگ معین ـ دكتر محمدمعین ـ تهران: انتشارات امیركبیر ـ چاپ پنجم1362.
9ـ كلیات سعدی ـ تصحیح محمد علی فروغی (ذكاء‌الملك) ـ تهران ـ انتشارات اقبال ـ چاپ
10ـ دیوان حافظ ـ خواجه شمس‌الدین محمدحافظ شیرازی ـ به اهتمام: دكتریحیی قریب ـ تهران: انتشارات صفی‌علیشاه ـ چاپ پنجم 1368.
11ـ دیوان رودكی سمرقندی ـ به اهتمام: جهانگیر منصوری ـ تهران: نشر ناهید ـ چاپ اول 1373.
12ـ دیوان مسعود سعد سلمان ـ تصحیح: رشید یاسمی ـ تهران: انتشارات پیروز ـ چاپ اول 1339.
13ـ دیوان سایر شاعرانی كه اشعار آنان ذكر شده است.

نویسنده : كامران شرفشاهی

منبع:روزنامه اطلاعات

شنبه 21/6/1388 - 7:36
موبایل
در دوم ماه سپتامبر سال 1969 دو رایانه در دانشگاه كالیفرنیا لس‌آنجلس در نخستین آزمایش شبكه نظامی آرپانت اطلاعات بدون معنی را مبادله كردند. نخستین اتصال بین دو سایت - دانشگاه UCLA و موسسه پژوهشی استنفورد در منلوپارك كالیفرنیا - در 29 ماه اكتبر همین سال انجام گرفت اگرچه این شبكه پس از دو حرف اول logon از كار افتاد. دانشگاه‌های سانتا باربارا و یوتاه بعدا به این شبكه پیوستند.

اما در سال 1970 آرپانت صاحب نخستین Node ایست كوست در بالت، برانك و نیومن در كمبریج شد و سال 1972 ری تاملینسون با انتخاب نماد @ به‌عنوان راهی برای مشخص كردن آدرس ایمیل متعلق به سیستم‌های دیگر، ایمیل را به شبكه آورد و سال 1973 نیز آرپانت در انگلیس و نروژ صاحب نخستین Nodeهای بین‌المللی شد.

سال 1974 سالی بود كه وینت سرف و باب خوان تكنیك ارتباطی به نام TCP طراحی كردند كه با فراهم سازی امكان ارتباط بین شبكه های متعدد، اینترنت واقعی را به‌وجود آورد. این مفهوم بعدا و پیش از به‌كارگیری رسمی در اول ژانویه 1983 به TCP/IP تقسیم شد.

تا اینكه در سال 1983 سیستم نام دامنه پیشنهاد شد. ایجاد پسوندهایی مانند com ،.gov. و edu. در اواخر این سال اتفاق افتاد و در سال 1988 یكی از نخستین ورم‌های اینترنت به نام موریس هزاران رایانه را از كار انداخت.

كوانتوم كامپیوتر سرویس كه بعدها به AOL شهرت یافت در سال 1989 سرویس امریكا آنلاین را برای رایانه‌های مكینتاش و Apple II معرفی كرد و 1990 تیم برنز لی World Wide Web را خلق كرد كه راهی برای كنترل از راه دور رایانه‌ها در مركز پژوهش هسته‌ای سازمان اروپا -سرن- بود.

در سال 1993 مارك آندرسن و همكارانش در دانشگاه ایلینویز موزائیك را ایجاد كردند كه نخستین مرورگر وب برای تركیب كردن تصاویر گرافیكی و متن در یك صفحه واحد بود و با این نرم‌افزار كه استفاده از آن راحت بود وب به سوی جهان باز شد.

سال 1994 نیز آندرسن و سایرین در گروه موزائیك شركتی را برای طراحی نخستین مرورگر تجاری كه نت اسكیپ نام گرفت تشكیل داده و توجه مایكروسافت و سایر طراحان را برای بهره‌برداری از توان تجاری وب برانگیختند. دو وكیل آمریكایی نیز هرزنامه را كه تبلیغ خدمات حقوقی آن‌ها بود به جهان معرفی كردند.

اما سال 1995 آمازون درهای مجازی خود را گشود و تصویب قانونی در آمریكا كه هرزه‌نگاری آنلاین را محدود می‌كرد.

1998 سالی بود كه گوگل از پروژه‌ای كه در خوابگاه استنفورد آغاز شده بود، تشكیل شد. دولت آمریكا نظارت سیاست‌های نام دامنه را به سازمان تخصیص نام‌ها و ارقام اینترنتی -آیكان- واگذار كرد. وزارت دادگستری و 20 ایالت آمریكا از مایكروسافت شكایت و این شركت را متهم به سوءاستفاده از موقعیت برتر در بازار برای محدود كردن رقابت نت اسكیپ و مرورگرهای دیگر كردند.

در سال 1999 نپستر اشتراك‌گذاری فایل را معروف كرد و جمعیت اینترنتی جهان از مرز 250 میلیون نفر گذشت. سال 2000 هم سالی بود كه رونق اقتصادی dot-com دهه 90 با تنزل شركت‌های فن‌آوری دچار فروپاشی شد و Amazon.com ، eBay و سایت‌های دیگر در یكی از نخستین استفاده گسترده از حمله داس كه با روان كردن ترافیك غیرواقعی مشاهده سایت را غیرممكن می‌كند، از كار افتادند.

سال 2002 جمعیت اینترنتی جهان از مرز 500 میلیون نفر گذشت و در 2004 مارك زوكربرگ فیس بوك را در دانشگاه هاروارد پایه‌گذاری كرد و 2005 سایت اشتراك گذاری ویدیوی یوتیوب راه‌اندازی شد تا جمعیت اینترنتی جهان در سال 2006 از مرز یك میلیارد نفر عبور كند.

2007 هم سالی بود كه اپل آیفون را معرفی كرد كه دسترسی بی‌سیم به اینترنت را به میلیون‌ها نفر معرفی كرد و در سال 2008 جمعیت اینترنتی جهان از مرز 1.5 میلیارد نفر و جمعیت اینترنتی چین از مرز 250 میلیون نفر گذشت و آمریكا را به عنوان دارنده بیشترین كاربران اینترنت پشت سرگذاشت. همچنین طراح نت اسكیپ به عمر این مرورگر خاتمه داد با این حال فایرفاكس كه از این مرورگر ریشه گرفته همچنان قدرتمند است. شركت‌های هواپیمایی بزرگ به‌كارگیری خدمات اینترنت در هنگام پرواز را شدت بخشیدند.

سرانجام سیاتل پست اینتلیجنسر در سال 2009 نخستین روزنامه بزرگ تمام اینترنتی شد و گوگل طراحی سیستم عامل رایانه‌یی رایگان مبتنی بر اینترنت را اعلام كرد و دنیای فن‌آوری همچنان در این عرصه هرروز شاهد خلق ابداعات و اتفاقات جدیدتر است.

منبع: جام جم
شنبه 21/6/1388 - 7:34
کامپیوتر و اینترنت
موضوع مدیریت داده‌ها موضوعی چند وجهی است و غالبا حتی در محافل حرفه ای هم توافق چندانی بر سر انها وجود ندارد.
به زبانی ساده با برخی از اصطلاحات رایج در این عرصه آشنا شوید:

مدیریت محتوا و مدیریت دارایی‌های رسانه‌ای
آیا مدیریت دارایی‌های رسانه‌ای، جهانی كاملاً متفاوت است؟ البته چنین نیست. داده‌های رسانه‌ای، داده‌های رسانه‌ای دیجیتال شده‌ای هستند كه معرف دارایی‌ها می‌‌باشند. این دارایی‌ها، سندهایی هستند كه در آن‌ها سرمایه‌گذاری شده و قابل فروختن می‌‌باشند.
پیش شرط: سندها باید به شیوه‌ای مفید ذخیره شده و هنگام نیاز به راحتی قابل بازیافت باشند.

یك سیستم مدیریت دارایی‌های رسانه‌ای، مثل یك سیستم مدیریت محتوا، به اشیای رسانه‌ای نظیر متن‌ها، تصویرها و گرافیك‌ها ساختار می‌‌دهد و از تهیه، مدیریت تا پردازش و كاربرد آن‌ها حمایت به عمل می‌‌آورد.

به همین لحاظ،‌ تمركز رسانه‌ای خنثی این اشیای رسانه‌ای كه قابل كاربرد مجدد هستند و همچنین نمایه‌سازی ساختمند این اشیا، نقش مهمی ایفا می‌‌كند. بنابراین، یك سیستم مدیریت دارایی‌های رسانه‌ای از طریق كاركردهای خود به یك سیستم مدیریت محتوا تبدیل می‌‌شود.

پسوندهای مهم در سیستم مدیریت دارایی‌های رسانه‌ای حكم ابزارهایی را دارند كه برای تحلیل و دسترسی به داده‌ها و خود داده‌ (به عنوان مثال اندازه یك فایل، ورژن و ریشه آن) به‌كار می‌‌آیند و بنابراین برای دسترسی بهینه به اطلاعات نقش مهمی ایفا می‌‌كنند.
افزون بر این، پسوندها همچنین حكم ابزارهایی را دارند كه كار با اشیای دیجیتال را – كه باید مدیریت شوند – ساده‌تر می‌‌سازند.

بنابراین مدیریت محتوا از نظر كاركرد عمیقاً با مدیریت دارایی‌های رسانه‌ای برای مدیریت دارایی‌های رسانه‌ای تفاوت دارد، اما از نظر نوع مدیریت دارایی‌ها تفاوت چندانی ندارند.

برخی از گونه های مدیریت:

- مدیریت محتوا (Content Management)
- مدیریت محتوای وب‌ (Web Content Management)
- مدیریت دارایی‌های دیجیتال‌ (Digital Asset Management)
- مدیریت دانش (Knowledge Management)
- مدیریت محتوای شركتی‌ (Enterprise Content Management)

مدیریت محتوا:

مدیریت محتوا، مدیریت رسانه‌ها و محتوا است. هدف مدیریت محتوا خدمت به همه كانال‌های توزیع است. علاوه بر این، مدیریت محتوا می‌‌تواند كاركردهایی را هم برای تدارك، عرضه و توزیع اتوماتیك محتوا فراهم سازد.

مدیریت محتوای وب:

مدیریت محتوای وب برای اداره وب‌سایت‌های بزرگ‌تر به‌كار می‌‌رود و از این نظر جالب است كه به پردازش راحت محتوای وب و مدیریت رسانه‌هایی كه عمدتاً برای اینترنت آماده می‌‌شوند، كمك می‌كند.

مدیریت اسناد:

مدیریت اسناد همان‌گونه كه از نامش پیداست به مدیریت سندها مربوط می‌‌شود و به اسكن كردن و ذخیره‌سازی‌ آن‌ها به صورتی كه قابل خواندن باشند.
از آنجایی كه قابلیت خوانده شدن اسناد اولویت دارد و از اهمیت فراوانی برخوردار است، ویژگی‌های بصری نظیر رنگ، جزییات و ساختار كاغذ در فرایند دیجیتال‌سازی – به عنوان یك قاعده – ضبط و ثبت نمی‌‌شوند. حوزه مهم دیگری كه در مدیریت اسناد مورد تأكید است آرشیو اسناد به گونه‌ای است كه قابلیت ممیزی داشته باشد.


مدیریت دانش:

هدف مدیریت دانش، تركیب اطلاعات با تجارب و دانش موجود است كه به ایجاد پایگاه دانش می‌‌انجامد و قابل مدیریت هم باشد. كنترل فرایند مدیریت دانش در جهان امروز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و علت آن هم این است كه قابلیت شركت‌ها برای بقا، صرف‌نظر از اندازه آن‌ها، دقیقاً به كاربرد بهینه آن‌ها از منابع دانش خودشان وابسته است.

مدیریت داده‌های شركتی:

هدف مدیریت داده‌های شركتی انباشت و مدیریت كل اطلاعات و محتوای یك شركت است.برای رسیدن به چنین هدفی، كاركردهای دنیای سنتی آرشیو، سند و گردش كارهای مدیریتی باید با الزامات مدیریت محتوا هماهنگ شود. به این ترتیب امكان ادغام مؤلفه‌های وب پایه با محصولات سنتی فراهم می‌‌شود.

داده‌های مشترك - رسانه‌های مختلف:

اكنون این امری رایج است كه اطلاعات را به‌طور همزمان از طریق چند كانال توزیع كنیم و همین نكته باعث می‌‌شود تا یك اطلاع واحد در چند صورت مختلف ذخیره شود، چرا كه هر كانالی، فرمت داده‌های خاص خود را طلب می‌‌كند. به این نوع ذخیره‌شدن اطلاعات، افزونگی می‌‌گویند. حاصل چنین روندی، انباشتگی فراوان اطلاعات است كه نیاز به مدیریت دارد و این همان نقطه‌ای است كه سیستم مدیریت دارایی‌های رسانه‌ای وارد عمل می‌‌شود

رسانه به مفهوم فرمت:

رسانه‌ها حامل‌های اطلاعات دیجیتال هستند، حامل هایی كه در طیف گسترده‌ای از فرمت‌ها، كیفیت‌ها، انواع و اندازه‌ها بروز می‌‌كنند.

به عنوان نمونه‌هایی از این حامل‌ها می‌‌توان به تصاویر و گرافیك‌ها در فرمت‌های EPS,TIFF یا JPEG یا فرضاً به متن‌های واژه‌پردازهایی چون Word اشاره كرد و یا به سندهای برنامه‌های نشر رومیزی مثل كوارك اكسپرس و ایندیزاین (به عنوان فایل ارژینال و سندهای PDF).
افزون بر این، سایت‌های اینترنتی با زبان HTML، فایل‌های موسیقی با فرمت WAV یا MP3، فایل‌های Quicktime یا AVI و بسیاری از موارد دیگر جزو رسانه‌ها به حساب می‌‌آیند. این رسانه‌ها می‌‌توانند از طریق كانال‌های گوناگون با فرم‌های مختلف توزیع شوند.

ضمنا ما صاحب محصولات چاپی كلاسیكی چون روزنامه‌ها، كاتالوگ‌ها، بروشورها، مجلات و برگه‌ها و اوراق تبلیغاتی هم هستیم و علاوه بر این، امكان توزیع این اطلاعات از طریق اینترنت یا سایر شكل‌های چندرسانه‌ای (مولتی مدیایی) نظیر سی‌دی و دی‌وی‌دی و نیز از طریق رادیو و تلویزیون هم وجود دارد.

فرمت تعریف كار (JDF) و سیستم اطلاعات مدیریت (MIS):

به ‌زبان ‌ساده ‌باید ‌گفت ‌كه JDF فرمت ‌تعریف ‌كار ‌است ‌و MIS سیستم ‌اطلاعات ‌مدیریت.
هر ‌اقدامی ‌كه ‌باید ‌توسط ‌سیستم ‌یا ‌اپراتور ‌سیستم ‌صورت ‌بگیرد ‌در JDFتعریف ‌شده ‌و ‌بنابراین ‌مثل ‌یك ‌ممیزی ‌در ‌كنترل ‌كارها ‌عمل ‌می‌‌كند ‌و ‌سپس ‌می‌‌توان ‌به ‌تحلیل ‌دقیق ‌روند ‌كار ‌در MIS نشست.

به ‌عنوان ‌مثال ‌وقتی ‌كه ‌مثلا ‌یك ‌پرینتر ‌دیجیتال ‌به ‌خاطر ‌خالی ‌بودن ‌سینی ‌كاغذ ‌از ‌مدار ‌خارج ‌می‌‌شود، ‌محیط ‌ارتباطی JDF از ‌این ‌دستگاه ‌یك ‌علامت ‌برای MIS می‌‌فرستد ‌تا ‌به ‌قول ‌معروف ‌سیستم ‌كنترل ‌تولید ‌از ‌وضعیت ‌آن ‌پرینتر ‌مطلع ‌شود ‌و ‌به ‌عبارت ‌بهتر ‌به ‌جای ‌این‌كه ‌چشمان ‌اپراتورها ‌دنبال ‌چراغ‌های ‌چشمك‌زن ‌باشند، ‌ماشین ‌به‌طور ‌اتوماتیك ‌این ‌كار ‌را ‌صورت ‌می‌‌دهد

پایگاه‌های ‌داده ‌رسانی:

پایگاه‌های ‌داده ‌رسانی ‌انواع ‌گوناگونی ‌دارند. ‌از ‌پایگاه‌های ‌ارزان ‌قیمت ‌برای ‌برآورد ‌امور ‌تا ‌سیستم‌های ‌بسیار ‌پیچیده‌ای ‌كه ‌هم ‌سخت‌افزارها ‌و ‌هم ‌نرم‌افزارهای ‌آن‌ها ‌با ‌سفارش ‌قبلی ‌تهیه ‌شده‌اند ‌و ‌به‌ كار ‌سازمان‌های ‌بسیار ‌بزرگ ‌می‌‌خورند. ‌این ‌نوع ‌سیستم‌ها ‌ممكن ‌است ‌برای ‌تحویل ‌به ‌مشتری ‌به ‌زمان ‌بیشتری ‌احتیاج ‌داشته ‌باشند ‌و ‌قیمت‌هایشان ‌حتی ‌بیشتراز ‌یك ‌میلیون ‌یورو ‌باشد. (44/1 ‌میلیون ‌یورو).

طیف ‌خدمات ‌پایگاه‌های ‌داده‌رسانی ‌می‌‌تواند ‌از ‌برآورد ‌قیمت ‌تا ‌تعیین ‌قیمت ‌تمام ‌شده، ‌كنترل ‌تولید، ‌فروش، ‌بازاریابی، ‌دسترسی ‌مستقیم ‌به ‌مشتریان ‌تا ‌ارتباط ‌با ‌سازمان‌های ‌مرتبط ‌را ‌در ‌برگیرد. ‌درواقع ‌سیستم‌های ‌اطلاعات ‌مدیریت ‌قابلیت ‌ارتباط ‌از ‌راه ‌دور ‌را ‌به‌صورت ‌همزمان ‌و ‌تعاملی ‌در ‌همه ‌عرصه‌های ‌مرتبط ‌با ‌صنعت ‌چاپ ‌دارند. ‌البته ‌باید ‌یادآورشد ‌كه ‌یكی ‌از ‌بایدهای ‌سیستم‌های ‌اطلاعات ‌مدیریت ‌قابلیت ‌كار ‌با JDF است ‌و ‌این‌كه ‌بتوانند ‌امكان ‌تولید ‌و ‌چاپ ‌را ‌از ‌طریق ‌سیستم‌های ‌یكپارچه ‌كامپیوتری ‌فراهم ‌كنند.

فراداده‌ها:

هدف هر سازمانی باید این باشد كه تمام رسانه‌هایی را كه به ‌كار می گیرد، بتواند مدیریت و آرشیو كند. و اینجاست كه به فراداده‌ها (Metadata) نیاز داریم. فراداده‌ها همان اطلاعاتی هستند كه فرضا با استفاده از یك برچسب، بر پشت یك عكس الصاق می‌‌كنیم. اما در همین حال، در دنیای داده‌های دیجیتال باید این فراداده‌ها را به‌طور جداگانه مدیریت كنیم. در واقع، فراداده‌ها اطلاعاتی توصیفی هستند و مربوط به حقوق و مجوزهای داده‌ها می باشند. پس به این ترتیب داده‌ها با اطلاعات دیگری كه به ارزش پایگاه داده‌رسانی ما می‌‌افزایند، یعنی با فراداده ها كامل می‌‌شوند.

نویسنده:دكتر یونس شكرخواه
جمعه 20/6/1388 - 6:52
موبایل
VPN یا شبكه مجازی اختصاصی (Virual Private Network) ابزار برقراری ارتباط در شبكه‌ است
از زمان گسترش دنیای شبكه‌های كامپیوتری، سازمان‌ها و شركت‌ها به دنبال یك شبكه ایمن و سریع گشته‌اند.

تا مدتی قبل شركت‌ها و سازمان‌هایی كه اطلاعات زیادی برای انتقال داشتند از خطوط Leased و شبكه‌های WAN‌ بهره می‌بردند. شبكه‌های ISDN (با سرعت 128كیلوبایت بر ثانیه) و OC3 (با 155مگابایت بر ثانیه) بخشی از شبكه WAN‌ هستند.

این شبكه‌ها مزیت‌های زیادی نسبت به اینترنت دارند ولی گسترش و نصب آن‌ها بسیار گران‌قیمت و وقت‌گیر است.

افزایش محبوبیت و فراگیری اینترنت بعضی از سازمان‌ها را به استفاده از انترانت كشاند. در این بین استفاده از شبكه‌های مجازی اختصاصی (VPN) مطرح شد.

اصولاً VPN یك شبكه اختصاصی است كه از یك شبكه عمومی مانند اینترنت برای ایجاد یك كانال ارتباطی مخصوص بین چندین كاربر و دسترسی به اطلاعات بهره می‌برد.

بهره بردن VPN از شبكه‌های عمومی مسافت را بی‌معنی می‌سازد، امنیت را بالا می‌برد و دردسر‌های استفاده از پروتكل‌های مختلف را كاهش می‌دهد.

مثال خوبی می‌توان برای توضیح VPN مطرح كرد. چند جزیره كوچك و مستقل از هم را در اقیانوسی در نظر بگیرید. در اینجا جزیره‌ها نقش مراكزی را ایفا می‌كنند كه ما قصد اتصال آن‌ها به یكدیگر را داریم. اقیانوس هم می‌تواند یك شبكه عمومی مانند اینترنت باشد.

برای رفت و آمد از جزیره‌ای به جزیره‌ دیگر می‌توان از قایق‌های موتوری كوچك استفاده كرد. البته استفاده از این قایق‌ها بسیار وقت‌گیر و البته ناامن است. هر كس از جزیره‌های دیگر می‌تواند رفت و آمد شما را مشاهده كند. از این رو می توان قایق را به استفاده از وب برای ایجاد ارتباط بین دو مركز تشبیه كرد.

فرض كنید كه بین جزیره‌ها پل‌هایی ساخته شده‌است. استفاده از این پل‌ها به مراتب بهتر از روش قبلی است. البته این روش نیز بسیار گران قیمت است و از ایمنی كافی برخوردار نیست. این روش را نیز می‌توان به استفاده از خطوط Leased تشبیه كرد.

حال استفاده از VPN را به صورت یك زیردریایی كوچك و سریع فرض كنید. رفت و آمد با این زیردریایی بسیار سریع و آسان است. از طرفی رفت و آمد شما كاملا? دور از چشمان همه انجام می‌‌شود.

VPDN و Site-to-Site

از انواع VPN می‌توان به Remote Access VPN‌ یا Virtual Private Dial-up Netowrk اشاره كرد. VPDN برای سازمان‌هایی كه كاربران زیادی در مكان‌های متعدد دارند، مناسب است. به این ترتیب از یك مركز برای ایجاد سرور شبكه دسترسی (NAS) استفاده می‌شود. هر كاربر ابزاری برای اتصال به این سرور دریافت می‌كند و به VPN متصل می‌شود. [چطور سرورهای اینترنت كار می‌كنند؟]

نوع دیگر Site-to-Site نام دارد. در این روش با استفاده از اینترانت و اكسترانت می‌توان دو سایت مشخص را به هم متصل كرد. این كار برای شركت‌هایی مناسب است كه قصد به اشتراك گذاشتن یك دسته اطلاعات خاص با شركت دیگری را دارند. در این روش VPN تنها بین دو سایت مشخص شده ایجاد می‌شود.

تونلینگ (Tunneling)

VPN معمولاً برای ایجاد شبكه اختصاصی از تونلینگ استفاده می‌كند. در این روش یك تونل ارتباطی، بسته دیتایی كه در درون یك بسته دیگر قرار گرفته را به مقصد می‌رساند.

تونلینگ از سه پروتكل ارتباطی استفاده می‌كند:

پروتكل حامل (Carrier Protocol): اطلاعات شامل حمل اطلاعات به مقصد

پروتكل كپسوله كردن (Encapsulating Protocol): پروتكلی است كه بسته دیتا اصلی درون آن قرار می‌گیرد

پروتكل عابر (Passenger Protocol): پروتكل مربوط به دیتا اصلی
استفاده از تونلینگ ارسال و دریافت هر نوع اطلاعاتی را ممكن می‌سازد. برای مثال می‌توان داده‌ای كه پروتكلی غیر از IP‌ (مانند NetBeui) دارد را در درون بسته IP قرار داد و به راحتی به مقصد رساند.

امنیت : فایروال

متخصصان شبكه از ابزار‌های مختلفی برای ایمن ساختن VPN استفاده می‌كنند.

استفاده از فایروال تقریباً یكی از مرسوم‌ترین روش‌های ایمن سازی شبكه‌ها است. فایروال می‌تواند پورت‌های مختلف و همچنین نوع بسته‌های دیتا را كنترل و محدود كند.

امنیت: كدگذاری

كدگذاری شامل ترجمه اطلاعات به رمز‌هایی خاص و ارسال آن‌ها به یك دستگاه دیگر است به طوری كه دستگاه گیرنده هم ابزار ترجمه این رمز خاص را دارا باشد.

در VPN از دو نوع كدگذاری استفاده می‌شود. روش متفارن (Symmetric-key encryption) نوع رمز به كار رفته را همراه با اطلاعات ارسال می‌كند. به این ترتیب كامپیوتر فرستنده اطلاعات را به رمز‌ خاصی ترجمه می‌كند و اطلاعات این رمز را همراه با داده‌ها به كامپیوتر گیرنده ارسال می‌كند. كامپیوتر گیرنده نیز با دریافت داده‌ها و مشاهده اطلاعات كدگذاری، رمز‌ها را ترجمه می‌كند.

روش دیگر از دو كلید برای كدگذاری و بازخوانی رمز‌ها استفاده می‌كند. اطلاعات كدگذاری شده یك كلید عمومی دریافت می‌كنند در حالی كه هر كامپیوتر گیرنده باید از قبل كلید مخصوصی را نیز دارا باشد. به این ترتیب برای بازخوانی اطلاعات كدگذاری شده، باید هر دو كلید را در دست داشت.

نویسنده:رشید عسگری
جمعه 20/6/1388 - 6:50
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته