• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 26
تعداد نظرات : 0
زمان آخرین مطلب : 3401روز قبل
سخنان ماندگار

نگاهی به رهنمودهای مقام معظم رهبری در خصوص جنگ نرم
در ابتدای این نوشتار بدون هیچ مقدمه‌ای گزیده‌ای از سخنان رهبر معظم انقلاب را از نظر می‌گذرانیم تا بحث را آغاز كنیم:«همینی كه حالامعمول شده كه در بیانها و در تلویزیون و توی تبلیغات و توی دادگاه و توی زبان همه، می‌گویند: جنگ نرم؛ راست است، این یك واقعیت است؛ یعنی الان جنگ است. البته این حرف را من امروز نمی‌زنم، من از بعد از جنگ - از سال 67 - همیشه این را گفته‌ام؛ بارها و بارها. علت این است كه من صحنه را می‌بینم؛ چه بكنم اگر كسی نمی‌بیند؟! چه كار كند انسان؟! من دارم می‌بینم صحنه را، می‌بینم تجهیز را، می‌بینم صف آرایی‌ها را، می‌بینم دهانهای با حقد و غضب گشوده شده و دندانهای با غیظ به هم فشرده شده علیه انقلاب و علیه امام و علیه همه این آرمانها و علیه همه آن كسانی كه به این حركت دل بسته‌اند را؛ اینها را انسان دارد می‌بیند، خب چه كار كند؟ این تمام نشده. چون تمام نشده، همه وظیفه داریم.
پس شكی نیست كه هم اكنون در جنگیم آن هم جنگی به مراتب سخت‌تر و سنگین‌تر از جنگ سخت كه جنگ نرم نام گرفته است و باید با آن مقابله كنیم اما برای مقابله با جنگ نرم ابتدا باید بدانیم كه جنگ نرم چیست و تعریفی از آن داشته باشیم
جنگ نرم...‏
جان كالینز، تئوریسین دانشگاه ملی جنگ آمریكا، جنگ نرم را عبارت از «استفاده طراحی شده از تبلیغات و ابزارهای مربوط به آن را برای نفوذ در مختصات فكری دشمن با توسل به شیوه‌هایی كه موجب پیشرفت مقاصدامنیت ملی مجری می‌شود» می‌داند.
و البته در تعریفی كاملتر پیرامون جنگ نرم آمده است كه:«یكی از صورتهای ایجاد تغییر در ساختار سیاسی و فرهنگی حكومتها و ملتها نوع نوینی از جنگ است كه جنگ نرم خوانده می‌شود. جنگی كه در آن بر خلاف جنگ سخت، سخن از حربه‌های نظامی و برخوردهای خونین و خشونت آمیز نیست، بلكه جنگ، تعریف و نمودی نرم افزاری دارد، گرچه درغایات و اهداف با جنگ سخت و نظامی، مشترك است.جنگ نرم نزاعی است كه به جای تصرف نظامی سرزمین دشمن وازطریق حكومتی دست نشانده، می‌توان مردم آن كشور را تسخیر كرد و برآنها حكومت كرد. راه تسخیر مردم به گونه‌ای است كه خود آنان خواسته‌های دشمن را محقق می‌سازند. در جنگ نرم قاعده این است كه قلب و مغز افراد تسخیر شود و كسانی كه قلب و ذهنشان تسخیرشد در راستای اهداف دشمن خود عمل می‌كنند. در جنگ نرم مهمترین صلاح برای تغییر نگرش و باورهای افراد و جامعه رسانه‌ها هستند»
مقام معظم رهبری نیز در تعریف جنگ نرم می‌فرمایند: جنگ نرم، یعنی جنگ به وسیله ابزارهای فرهنگی، به وسیله نفوذ‌، دروغ‌، شایعه پراكنی با ابزارهای پیشرفته‌ای كه امروز وجوددارد ‏‎-‎ابزارهای ارتباطی كه ده سال قبل و پانزده سال قبل و سی سال قبل نبود -امروز گسترش پیدا كرده...‏‎ ‎جنگ نرم یعنی ایجاد تردید در دل‌ها وفرهنگ‌های مردم.
جنگ نرم یا جنگ سخت؟
حال بهتر است مقایسه‌ای كوتاه داشته باشیم بین جنگ نرم و جنگ سخت و به این سئوال پاسخ دهیم كه آیا جنگ نرم نسبت به جنگ سخت برتری دارد؟و اگر این گونه است چه برتری‌هایی نسبت به جنگ سخت دارد؟در پاسخ این سئوال این گونه باید گفت كه «بی گمان جنگ نرم ازجهات بسیار، بر جنگ سخت ترجیح دارد.
موارد زیر می‌تواند به عنوان مهمترین علت ترجیح جنگ نرم باشد:1- خسارت كم.2- پنهان بودن. 3- وسیعتر بودن گستره نتایج.4- عمیق بودن اثرگذاری ها.5- كاهش امكان مقابله.‏6- پایین بودن تبعات روانی و تبلیغاتی برای نیروی مهاجم.7- مصاعدتربودن زمینه عمومی موفقیت.8- ماهیت تفرقه انگیز.»
در این مورد مقام معظم رهبری در دیدار اعضای مجلس خبرگان رهبری می‌فرمایند: «امروز جنگ نظامی با ما خیلی محتمل نیست - نمی‌گوییم به كلی منتفی است، اما خیلی محتمل نیست - لكن جنگی كه وجود دارد، از جنگ نظامی اگر خطرش بیشتر نباشد، كمتر نیست؛ اگر احتیاط بیشتری نخواهد، كمتر نمی‌خواهد. در جنگ نظامی دشمن به سراغ سنگرهای مرزی ما می‌آید، مراكز مرزی ما را سعی می‌كند منهدم بكند تا بتواند در مرز نفوذ كند؛ در جنگ روانی و آنچه كه امروز به او جنگ نرم گفته می‌شود در دنیا، دشمن به سراغ سنگرهای معنوی می‌آید كه آنها را منهدم كند؛ به سراغ ایمانها، معرفتها، عزمها، پایه‌ها و اركان اساسی یك نظام و یك كشور؛ دشمن به سراغ اینها می‌آید كه اینها را منهدم بكند و نقاط قوت را در تبلیغات خود به نقاط ضعف تبدیل كند؛ فرصتهای یك نظام را به تهدید تبدیل كند. این كارهایی است كه دارند می‌كنند؛ در این كار تجربه هم دارند، تلاش هم زیاد دارند می‌كنند، ابزار فراوانی هم در اختیارشان هست. باید ابعاد دشمن و ابعاد دشمنی را بدانیم تا بتوانیم بر او فائق بیاییم. البته ما مدد الهی داریم، كمك غیبی داریم بدون شك؛ این را انسان دارد مشاهده می‌كند؛ لكن ما مادامی كه هوشیارانه، آگاهانه در میدان نباشیم، تدبیر لازم را به كار نبریم، كمك الهی به سراغ ما نخواهد آمد.»

اهداف جنگ نرم...‏
همان طور كه اشاره شد، جنگ روانی جدید عملی سازمان یافته و برنامه ریزی شده پدیده‌ای همیشگی و پیوسته است كه اختصاص به مقطع زمانی خاصی ندارد. با توجه به این مسئله می‌توان اهداف جنگ روانی را در یك تقسیم بندی به اهداف سیاسی و اهداف نظامی و در تقسیم‌بندی دیگر، آن را به اهداف و مقاصد استراتژیكی و مقاصد تاكتیكی تقسیم نمود. با توجه به اینكه ماهیت اصلی عملیات روانی به اعتراف خود آمریكایی‌ها عبارت است از تلاش برای تاثیرگذاری بر افكار، احساسات و تمایلات گروه‌های دوست، دشمن یا بی طرف می‌توان تا حدودی به برخی از مهمترین اهداف جنگ روانی پی برد:
‎‏1- تاثیرگذاری شدید بر افكار عمومی جامعه مورد هدف از راه طرح جنگ نرم و با ابزار خبر و اطلاع رسانی هدفمند و كنترل شده كه نظام سلطه همواره از این روش برای پیشبرد اهداف خود سود جسته است و البته موفقیت هایی هم در این زمینه داشته است.
2- ترساندن از مرگ یا فقر یا قدرت خارجی سركوبگر و پس از آن دعوت به تسلیم از راه پخش شایعات و دامن زدن به آن برای ایجاد جو بی اعتمادی و ناامنی روانی‏‎.‎
‏3- اختلاف افكنی در صفوف مردم و برانگیختن اختلاف میان مقام‌های نظامی و سیاسی كشور مورد نظر در راستای تجزیه سیاسی كشور.
4- اشاعه بذر یاس و نومیدی درمیان مردم و بویژه نسل جوان به منظور بی تفاوت كردن آنها نسبت به كشور خود و تحولات احتمالی آتی. 5‏‎- ‎ كاهش روحیه و كارآیی رزمی ( در زمان جنگ نظامی‎ ‎ایجاد اختلال در سامانه‌های كنترلی و ارتباطی كشور هدف‎.‎‏)
6- تبلیغات سیاه (با هدف براندازی و آشوب) به وسیله شایعه پراكنی، پخش تصاویر مستهجن، جوسازی از راه پخش شب نامه‌ها و ‏‎... ‎
‏7-‏‎ ‎تقویت نارضایتی‌های ملت به دلیل مسائل مذهبی، قومی، سیاسی و اجتماعی نسبت به دولت خود به طوری كه در مواقع حساس این نارضایتی ها زمینه تجزیه كشور را فراهم كند.
8- تلاش برای بحرانی و حاد نشان دادن اوضاع كشور از راه ارائه اخبار نادرست و نیز تحلیل‌های نادرست و اغراق آمیز‏‎.‎‏ ‏
عملیات روانی جنگ نرم...‏
درعملیات روانی جنگ نرم تاكتیكهای گوناگونی از جمله سانسور، تحریف، پاره حقیقت گویی، محك زدن، ادعا به جای واقعیت، اغراق، تفرقه، شایعه و...برای مقابله با كشور مورد نظر وجود دارد كه بهتر است توضیح عملیات روانی جنگ نرم را از بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار هزاران نفر از بسیجیان استان قم بررسی كنیم:
1- « امروز یكی از خطوط اصلی كار دشمن - كه از عناصر مهم جنگ نرم به حساب می‌آید - این است كه واقعیات را دگرگون جلوه دهد، حوادث گوناگون را دگرگون جلوه دهد. خود تبلیغاتی كه دشمن در این زمینه انجام می‌دهد، نشانه ضعف اوست. دشمن هر جا كه در میدان واقعیت دچار مشكل می‌شود و كم می‌آورد، بر حجم تبلیغات می‌افزاید. امروز اگر كسی كارهای دشمن را در عرصه عظیم شیوه‌های تبلیغاتی ملاحظه كند؛ از وسایل اینترنتی گرفته تا وسایل صوتی و تصویری، تا بلندگوهایی كه در جاهای مختلف دارند - در داخل هم دارند - می‌بیند یك قلم عمده این است كه حوادث كشور را دگرگون جلوه دهند؛ وضع كشور را مایوس كننده، ناامید كننده، رو به زوال، رو به انحطاط، رو به بن بست نشان دهند. تلاش زیاد آنها در این زمینه، خود نشانه ضعف آنها در میدان واقعیت است.
دشمن در همه دوران سی ساله، این تلاش را داشت؛ البته امروز بیشتر است. امروز چون مسئولین كشور و دولتی كه بر سر كار است، شعارهای انقلاب را پررنگ تر و جدی تر مطرح می‌كند؛ خط امام، خط انقلاب، خط كار برای مردم، امروز كاملاً برجسته و پررنگ است؛ مسئولین احساس می‌كنند با مردمند، از جنس مردمند، مردم هم این را احساس می‌كنند، بنابراین تبلیغات بیشتر است. امروز اگر به تبلیغات دشمن نگاه كنید، می‌بینید اگر در مسائل اقتصادی اظهارنظر می‌كنند، همه حرفشان این است كه بن بست است، گره ناگشودنی است، اشكالات فراوان است، فردا چنین خواهد شد. یك عده ای هم این مسائل را باور می‌كنند و همانها را در داخل تكرار می‌كنند. قبل از شروع انتخابات و آن قضایای فتنه، بعضی از كسانی كه بعداً امتحان خودشان را در فتنه دادند، به ما مراجعه می‌كردند كه آقا سال آینده، سال سختی است - یعنی همان سال 88 - از لحاظ اقتصادی چنین است، چنان است؛ فضا را تنگ، تاریك، مشكل، غیر قابل عبور جلوه می‌دادند؛ مسئولین را یك جور می‌خواستند دلسرد كنند، مردم را یك جور. این تبلیغات نشانه این است كه آنها از این حركت عظیم و پرشتابِ مسئولین و مردم عقب ماندند. پس اگر چنانچه این جهتگیری دشمن دانسته شد، نگاه انسان به واقعیت، نگاه درستی خواهد شد؛ نگاه نافذی خواهد شد.»
2- جنگ روانی یعنی چه ؟هدف جنگ روانی مرعوب كردن است،‏‎ ‎كی را می‌خواهند مرعوب كنند ؟ملت كه مرعوب نمی‌شود، توده عظیم مردم كه مرعوب نمی‌شوند‌، چه كسی را می‌خواهند مرعوب كنند ؟ مسئولان را، شخصیت‌های سیاسی را، به قول معروف خود ما نخبگان را، اینهارا می‌خواهند مرعوب كنند، اراده عمومی را می‌خواهند تضعیف كنند، درك مردم از واقعیتهای جامعه خودشان را می‌خواهند تغییر بدهند، هدف جنگ روانی این است.
‎‏3- جنگ روانی این است، اولاً بین ملت ایران اختلاف بیندازند، ثانیاً بین ملت ایران وملتهای دیگر مسلمان اختلاف بیندازند. ‏
‎‏4- هدف از عملیات روانی دشمن، تضعیف روحیه ملت ایران ونشانه‌ای از استیصال دولتمردان آمریكایی است، تهدید و ترساندن شیوه قدیمی و همیشگی سلطه گران برای تضعیف اراده وعزم ملتها وچپاول منابع كشورها بوده است.
‏5- یك بخش از جنگ روانی دشمن‌، دامن زدن به اختلافات است. درداخل كشور ما اختلافات قومی‌، اختلافات مذهبی‌، شیعه و سنی‎ - ‎اختلافات صنفی و رقابتهای صیفی را ترویج و تبلیغ می‌كنند‎ .‎من برنامه‌های استكبار جهانی علیه ملت ایران را در سه جمله خلاصه می‌كنم‎ ‎‏:‏اول :جنگ روانی‎، دوم :جنگ اقتصادی‎ ‎و سوم : مقابله با پیشرفت واقتدار علمی.
و اما وظیفه...‏
حال كه به این نتیجه رسیدیم كه ما اكنون در جنگ هستیم و آن هم جنگ نرم پس باید بدانیم كه چه وظیفه‌ای داریم،پس به راستی وظیفه ما در جنگ نرم چیست؟ مقام معظم هبری در بیانات مختلف در این مورد می‌فرمایند:
1-«...اینی كه چه كار باید بكنید چه جوری باید عمل كنید چه جوری باید تبیین كنید اینها چیزهایی نیست كه من بیایم فهرست كنم. بگویم آقا این عمل را انجام بدهید این عمل را انجام ندهید اینها كارهایی است كه خود شماها باید در مجامع اصلی تان فكری تان در اتاق‌های فكری تان بنشینید، راهكارها را پیدا كنید لیكن هدف مشخص است. هدف دفاع از نظام اسلامی و جمهوری اسلامی است در مقابله با یك حركت همه جانبه متكی به زور و تزویر و پول و امكانات عظیم پیشرفته علمی رسانه ای باید با این جریان شیطانی خطرناك مقابله شود...»
2- «حالاشما جوانانی كه گفتیم افسران جوان مقابله‏ با جنگ نرم هستید، از من نپرسید كه نقش ما دانشجویان در تخریب مسجد ضرار كنونی چیست؛ خوب، خودتان بگردید نقش را پیدا كنید. یا مقابله‏ با نفاق جدید، یا تعریف عدالت.»
3- «...در این جنگ نرم وظیفه مجموعه فرهنگی این است كه هنر را تمام عیار و با قالبی مناسب به میدان آورد تا اثر گذار شود...»
4- «...اگر در زمینه‌های مسائل اجتماعی، مسائل سیاسی، مسائل كشور، آن چیزهایی كه به چشم باز، به بصیرت كافی احتیاج دارد، جوان دانشجوی ما افسر جوان است شما كه استاد او هستید رتبه بالاتر افسر جوانید. شما فرمانده‌ای هستید كه باید مسائل كلان را ببینید دشمن را درست شناسایی كنید هدف‌های دشمن را كشف كنید. احیانا به قرارگاه‌های دشمن، آنچنانی كه خود او نداند سر بكشید و بر اساس او، طراحی كلان بكنید و در این طراحی كلان حركت كنید...

 

سیده اعظم الشریعه موسوی بهرام آبادی

کارشناسی مددکاری اجتماعی

يکشنبه 21/10/1393 - 19:15
تغذیه و تناسب اندام
خواص و مضرات پنیر

حکما گفته‌اند هرگاه پنیر با خرما خورده شود، کیفیت و اثر غذایی آن بیشتر می‌شود.
به گزارش جهان به نقل از ایسنا، یکی از مواد غذایی که ایرانی‌ها اکثر روزهای خود را با آن شروع می‌کنند پنیر است و خیلی از انسان‌ها به مصرف آن علاقه زیادی دارند.

پیامبر خدا (ص) درباره مصرف پنیر می‌فرمایند: پنیر بخورید چرا که خواب می‌آورد و غذا را هضم می‌کند.

امام صادق (ع) نیز در حدیثی فرمودند: چه نیکو لقمه‌ای است پنیر، دهان را تر و تازه می‌کند بوی دهان را خوش می‌سازد، غذای پیشین را هضم می‌کند و برای پس از خود اشتهاآور است هر کس آن را سر هر ماه بخورد نزدیک است که هیچ حاجت او بی پاسخ نماند.

پیامبر خدا (ص) همچنین در حدیث دیگری می‌فرمایند: پنیر درد است گردو درد است، اما چون با هم در یک جا جمع گردند درمان می‌شود.

امام صادق (ع) فرمودند: پنیر و گردو چون با هم یک جا جمع شوند در هر یک از آنها درمان است، اما اگر از هم جدا شوند در هر یک از آنها درد است.

پیامبر خدا (ص) می‌فرمایند: هیچ زن بارداری نیست که خربزه با پنیر بخورد مگر آنکه کودکش خوش روی و خوش خوی شود.

محمدبن فضل نیشابوری نقل می‌کند: مردی درباره پنیر از امام صادق(ع) پرسید. فرمود: دردی است درمانی هم در آن نیست. چون شامگاهان فرا رسید همان مرد بر امام صادق(ع) وارد شد و نگاه خود را به پنیری که بر سفره بود افکند و پرسید قربانت شوم صبگاهان از تو درباره پنیر پرسیدم و به من گفتی آن دردی است درمانی هم در آن نیست، اما اکنون آن را بر سفره می‌بینم؟ فرمود: صبحگاهان زیانبر و شامگاهان سودمند است و آب کمر را افزون می‌سازد.

منبع:پرسمان دانشجویی

يکشنبه 21/10/1393 - 19:8
کاردستی و خیاطی

روانداز چهل تیکه

روانداز چهل تیکهبا چند قطعه پارچه پشمی یک روانداز گرم و زیبا برای روزهای سرد زمستانی بدوزید. این روانداز را می توانید در یکی از بعدازظهرهای طولانی زمستانی با صرف زمانی کوتاه بدوزید. برای تامین پارچه مورد نیاز هم می توانید از قطعات پارچه اضافی که در منزل دارید و یا لباس های پشمی که دیگر مورد استفاده نیستند و روسری های پشمی قدیمی بهره بگیرید. انواع مختلف پارچه های پشمی چهارخانه و راه راه با طرح های مختلف و رنگ های گوناگون در کنار هم مجموعه ای زیبا را پدید خواهند آورد. تنها مهارتی که برای دوخت این روانداز ساده مورد نیاز است، روش دوخت ساده با دست یا ماشین چرخ خیاطی است.
برای دوخت این روانداز به وسایل زیر نیاز دارید.
▪ مقداری پارچه پشمی حداقل در سه رنگ و طرح مختلف و یکرنگ ساده به عنوان حاشیه دور روانداز
▪ یک قطعه پارچه پشمی یا کتان در اندازه مورد نظر برای روانداز به عنوان آستر
▪ سوزن و نخ همرنگ پارچه ها
▪چرخ خیاطی
▪ سوزن ته گرد
▪ قیچی
ابتدا پارچه ها را در قطعات مربع شکل هم اندازه ببرید. ابعاد هر یک از مربع ها را حدود ۴۶*۴۶ سانتی متر در نظر بگیرید که یک سانتی متر از هر طرف به جای دوخت اختصاص خواهد یافت. می توانید بنا به دلخواه خود اندازه مربع ها را کوچکتر و تعداد آنها را بیشتر در نظر بگیرید و یا حتی ابعاد مربع ها را بزرگتر از این انتخاب کنید.
این قطعات را با ترتیب های مختلف بر روی زمین در کنار هم به صورت روانداز تکمیل شده بچینید و جای قطعات را با هم عوض کنید تا به ترتیب مورد پسندتان برسید. در اینجا یک مربع از یک طرح در مرکز روانداز قرار گرفته و چهار مربع از طرحی دیگر به چهار ضلع آن دوخته شده است. سپس چهار مربع از طرح سوم در گوشه های خالی روانداز دوخته شده اند. هر بار ابتدا قطعات پارچه را با در نظر گرفتن یک سانتی متر جای دوخت در کنار هم سنجاق کنید و سپس بدوزید.
هر اندازه که مایلید روانداز بزرگتر شود، می توانید به افزودن قطعات مربع شکل بیشتری به آن ادامه دهید. پس از آنکه روانداز به ابعاد موردنظرتان رسید، چهار نوار باریک از پارچه ساده و یا در صورت تمایل یکی از پارچه های طرح دار که می تواند پارچه مورد استفاده در مرکز روانداز باشد، به عرض ۱۰سانتی متر و طول برابر با عرض و طول روانداز به علاوه ۲۰سانتی متر ببرید. نوارها را در چهار طرف روانداز ابتدا به لبه آن سنجاق کنید و سپس بدوزید. در گوشه ها نوار را با زاویه ۴۵ درجه و به صورت مورب تو بگذارید و با پس دوزی محل اتصال دو نوار را بدوزید.
پارچه آستری را در ابعاد هم اندازه با روانداز ببرید. پیش از دوختن آستری به روانداز ابتدا کلیه درزهای چهل تیکه را از پشت باز کرده و اتو بزنید تا پس از دوخت صاف باشند و به صورت برجستگی های نامنظم در میان روانداز و آستری احساس نشوند.
روانداز و آستری را به صورتی که روی اصلی پارچه ها به طرف هم باشد، بر روی هم قرار دهید و از سه طرف سنجاق کنید و سپس بدوزید تا به صورت کیسه ای درآید.
از درز باز آن را به رو برگردانید و بعد درز باز را نیز با پس دوزی بدوزید. ممکن است در صورتی که مایل باشید روانداز شما از ضخامت بیشتری برخوردار باشد، یک لایه پشم شیشه نازک نیز در ابعاد یک یا دوسانتی متر کوچکتر از اندازه روانداز ببرید و پیش از دوختن درز آخر روانداز آن را در میان چهل تیکه و آسترش قرار دهید و سپس درز را بدوزید.
در آخر روانداز را خوب اتو بکشید. برای اینکه پارچه پشمی خوب اتو شود از یک پارچه مرطوب استفاده کنید. به این ترتیب که هر بار پارچه مرطوب را بر روی قسمتی از روانداز قرار دهید و اتو را با فشار بر روی پارچه بکشید. این کار موجب می شود پارچه پشمی بهتر اتو شود. برای نتیجه بهتر ممکن است از اتوهای پرسی استفاده کنید.

يکشنبه 21/10/1393 - 19:5
اخلاق

مجله:پاسدار اسلام-مهر 1386، شماره 310
زن و سلوک عرفانی
نویسنده : تهیه و تدوین: حجة الاسلام والمسلمین محمدرضا مصطفی پور ، صفحه 5

حضرت آیة اللّه جوادی آملی

تذکر

در شماره پیشین ذیل عنوان (زن و عرفان) پس از تعریف عرفان نظری و عملی و نگاه عارفان به زن به مبانی عرفان و سیر و سلوک اشاره شده که با توجه به آن مبانی، زن این استعداد و قابلیت را دارد که در مسیر سلوک گام بر دارد چنان که مردان نیز در مسیر سلوک گام بر می دارند حال سؤال این است که اگر انسانی بخواهد این سیر را آغاز کند نقطه شروع آن سیر کجاست و پایان آن کجا خواهد بود که در این مقاله به این نقطه شروع که همانا نقطه بیداری و نقطه پایانی که همانا توحید است می پردازد و در پایان نمونه هایی از زنانی که در مسیر سلوک طی طریق کرده اند و مقاماتی را بدست آورده اند معرفی خواهند شد.
زن و سلوک عرفانی

عرفان کشف و شهود حقیقت است از راه تهذیب نفس و قطع علایق از دنیا و امور دنیوی و توجه کامل به امور روحانی و فوق همه این ها توجه کامل به مبدأ متعالی و حقیقت هستی.

بر اساس این بیان هر انسانی اگر بخواهد می تواند به مقام کشف و شهود حقیقت نایل آید. زیرا همه انسان ها قابلیت تهذیب نفس و قطع علایق از دنیا و توجه کامل به خدا را دارند، چه زن باشد و چه مرد. بنابراین اگر زن ها نیز بخواهند به این مقام نایل شوند باید منازل و مراحل سلوک را طی کنند.

برای طی کردن مسیر سلوک و منازل وصال به حقیقت، عارفان منازل و مقاماتی را تنظیم کرده اند که افراد می توانند این منازل را یکی پس از دیگری به پیمایند و به نهایت سیر برسند و مقام ولایت را کسب نمایند و به عبارت دیگر: زن و مرد در تأمین توشه سفر و نردبان عروج تفاوتی ندارند و در تحصیل مقام خلافت و ولایت میدان برای زن و مرد باز است و هر دو به طور یکسان به دستاورد این سفر الهی دست خواهند یافت.

از این جهت پیامبر اکرم(ص) فرمود: «افضل نساء اهل الجنة خدیجة بنت خویلد و فاطمه بنت محمد و مریم بنت عمران و آسیه بنت مزاحم امرأة فرعون.»(1)

در روایت دیگری پیامبر(ص) فرمود: «ان اللّه تعالی اختار من النساء اربع: مریم و آسیه و خدیجة و فاطمه»(2) خدای سبحان از بین زنان چهارتن را برگزید، مریم، آسیه، خدیجه و فاطمه بر اساس این دو روایت زنان زیادی وارد بهشت می شوند. اما افضل آنان این چهارتن هستند و یا از بین همه زنان این چهار تن را برگزید.

اگر کسی بپرسد چرا در بین زنان عالم تنها این چهار تن به این مقام رسیده اند گویا همه زنان توان دست یابی به این مقام را ندارند؟

در جواب می گوییم: اولاً بسیاری از زنان هستند که فضائل آن ها در تاریخ ثبت نشده است. علاوه ذکر این چهار نفر گویای انحصار نیست و اگر جامعه رشد کند و شرایط و امکانات ترقی و سعادت در اختیار هر دو صنف قرار دهد زنان می توانند پا به پای مردان در مسیر سلوک گام بردارند.

چنان که ملاحظه می شود دختر عظمای فاطمه زهرا(س) حضرت زینب(س) با همه مصائبی که دیده وقتی در برابر دژخیمی چون عبیداللّه بن زیاد قرار می گیرد و با خطاب که کار خدا را با برادرت حسین چگونه دیدی؟ با شهامت بگوید: «ما رأیت الّا جمیلاً» من غیر از زیبایی و جمال از خدا چیزی ندیدم خدای سبحان برای آن ها شهادت را مقرر فرموده و آنان به خوابگاه ابدی خود شتافتند.(3)

اگز زینب(ع) در مقام سلوک به مقام وصال نرسیده بود چنین جمله بلندی را نمی گفت که من جز جمال و زیبایی چیزی ندیدم البته در ادامه از زنانی یاد می شود که مقام سلوک را طی کرده و به ولایت رسیده اند.

حال اگر زنی بخواهد مقام سلوک را طی کند همانند مردان باید از کجا آغاز کند.

عارفان می گویند در سیر و سلوک عرفانی در آغاز باید مانع زدایی کرد و شرائط لازم سلوک را فراهم نمود.

مهمترین مانع سلوک غفلت از سفر و مسافر بودن است زیرا اگر کسی عازم سفر است ولی نداند که مسافر است و راهزن در کمین اوست می خوابد و دچار رهزن می شود در حالی که اگر بداند مسافر است قهراً به فکر حرکت و تحصیل زاد و توشه هماهنگ با مسیر و مقصد خواهد بود.

اگر انسانی بخواهد با غفلت مبارزه کند باید بیدار باشد از این رو یقظه و بیداری شرط لازم تهذیب نفس و سیر و سلوک شمرده شده است.

انسان وقتی بیدار شد و فهمید که مسافر است و باید به سیر بپردازد در جهت مانع زدایی تلاش می کند برای مانع زدایی ابتداء باید توبه کند و با توبه و انابه به جبران گذشته زهد را سر لوحه کار خود قرار دهد و برای رسیدن به مقام زهد و ترک وابستگی به دنیا باید اهل ریاضت و تمرین باشدو در مسائل اخلاقی به تمرین بپردازد و در تمام اوقات به مراقبه و نگهبانی از خویشتن اقدام کند و پیوسته از خود محاسبه و حسابرسی داشته باشد تا به تقوا برسد که نتیجه تقوا همانا منع از ورود غیر خدا به دل است.
مقامات عارفان

انسانی که مانع زدایی کرد و دل را از غیر خدا زدود حال باید به سیر باطنی و عمودی بپردازد تا به حق واصل شود اولین مقام سیر و سلوک پس از مانع زدایی ایمان به خدا و قیامت و راهی است که او را به بهشت خواهد رساند البته این ایمان زمانی نیست که آدمی به زبان بگوید: من خدا و قیامت را قبول دارم بلکه ایمان قلبی است که در پرتو آن به اطمینان دست یابد و بداند جهان مبدأی دارد به نام خدا و پایانی دارد به نام معاد و رهبرانی مانند انبیای الهی و کتابی به نام قرآن دارد.

مؤمن کسی است که وقتی نام خدا برده می شود دل های آن ها به شوق می تپد و آن گاه می آرمد. «انما المؤمنون الذین اذا ذکر اللّه وجلت قلوبهم و اذا تلیت علیهم آیاته زادتهم ایماناً و علی ربهم یتوکّلون؛الذین یقیمون الصلوة و مما رزقناهم ینفقون اولئک هم المؤمنون حقاً، لهم درجات عند ربّهم و مغفرة و رزق کریم»(4) مؤمنان تنها کسانی هستند که هرگاه نام خدا برده شود دلهاشان ترسان می گردد و هنگامی که آیات او بر آن ها خوانده می شود، ایمانشان افزون تر می شود و تنها بر پروردگارشان توکل می کنند.

آن ها که نماز را بر پای می دارند و از آن چه به آن ها روزی داده ایم انفاق می کنند، آری مؤمنان حقیقی آن ها هستند. برای آنان درجاتی نزد پروردگارشان است و برای آن ها آمرزش و روزی بی نقص و عیب خواهد بود.
ثبات و استواری

مرحله دوم سیر و سلوک ثبات و استواری است. تنها ایمان برای سیر و سلوک کافی نیست بلکه سالک باید به مقام ثبات در اعتقاد و ایمان برسد. قرآن کریم یکی از اوصاف برجسته سالکان کوی حق را ثبات می داند و می فرماید: «یثبت اللّه الذین آمنوا بالقول الثابت فی الحیوة الدنیا و فی الآخرة»(5) خداوند کسانی را که ایمان آوردند به خاطر گفتار و اعتقاد ثابتشان استوار می دارد هم در این جهان و هم در سرای دیگر.
نیت

نیت روح عمل است و ممکن است انسانی ثابت قدم باشد ولی کار را بدون روح آن انجام دهد از این رو رسول اکرم(ص) فرمود: «فانما لکل امرء مانوی»(6) هر کسی باندازه نیتی که دارد طرفی می بندد. نیت از اعمال باطنی و از روزی های معنوی انسان است.
صدق

مرحله چهارم سلوک صدق و راستی است البته صدق فقط در گفتار نیست بلکه در نیت و عمل نیز هست از این رو خدا از کسانی که به عهدشان وفا می کنند به عنوان صادق یاد می کند: «من المؤمنین رجال صدقوا ما عاهدوا اللّه علیه»(7) از مؤمنان مردانی هستند که در رعایت و عهد و پیمانشان صادق اند.
اخلاص

مرحله دیگر سلوک اخلاص است که آدمی قلبش را مخصوص حق کند تا احدی جز مقلّب القلوب در حرم دل او راه نیابد خدای سبحان فرمود: «و ما امروا الّا لیعبدوا اللّه مخلصین له الدین حنفاء»(8) مردم هیچ مأموریتی ندارند جز آن که دستورهای دین را مخلصانه برای خدا انجام دهند یعنی فهمشان و عملشان برای خدا باشد و محصول اخلاص نیز لقاء بهشت است البته این مسیر باید تا رسیدن به مقام توحید ادامه یابد.
مقام توحید

یکی از منازل سلوک مقام توحید است در این مقام انسان سالک می یابد که چیزی را مالک نیست و چیزی ندارد که آن را به خدا بسپرد، به جایی می رسد که می گوید: «لا یملک لنفسه نفعاً و لاضراً و لاموتاً و لاحیوةً و لانشوراً»(9) یعنی به جایی می رسد که به خوبی می یابد مالک سود و زیان و زندگی و مرگ و حشر و نشر خود

نیست. خدا نه تنها مالک آسمان ها و زمین است مالک انسان است، مالک ملک و سلطنت و نفوذ هم هست به هر که بخواهد این نفوذ را اعطا می کند و از هر که بخواهد آن را می ستاند.

توحید دارای دو مرحله است. در ابتدا توحید یکی گفتنی است یعنی مؤمن می گوید: لا اله الّا اللّه و به آن ها ایمان دارد و غیر خدا را موجودی شایسته عبادت نمی داند اما بالاتر از آن یکی کردن و آن این که بداند جز خدا مالک چیزی نیست و اگر انسان بداند جز خدا مالکی نیست به طور طبیعی خود را مالک چیزی نمی داند و چون خود را مالک چیزی نمی داند خود را تسلیم او می کند و از این جا فقر او ظهور می کند.

چون همه کمالات نفسانی و اخلاقی انسان بر اساس توحید صحیح تنظیم می شود محور اصلی نزاهت روح را توحید ناب تأمین می کند.
راه های رسیدن به توحید

برای راهیابی به مقام والای توحید راه های فراوانی وجود دارد، دین برای استحکام توحید در جان موحّد سالک حدودی را معین کرده است، حدود الهی یعنی امور ممنوعه، و این امور ممنوعه برای عدّه ای محرمات و معاصی است و برای

عدّه ای دیگر که بالاترند علاوه بر محرمات و معاصی مشتبهات و امور شبهه ناک است و برای عدّه ای که از این وارسته ترند مباحات است و این حدود برای رسیدن به توحید است و بهترین راه برای پیمودن این راه عبودیت و بنده خالص خدا بودن است و بنده خالص خدا پیوند خود را با غیر خدا قطع می کند.

یکی از راه های رسیدن به این مقام نزدیک شدن به کسانی است که به آن منزلت راه یافته اند به گونه ای که ولایت آن ها را در دل بپروراند و به سنت و سیرت آنان عمل کند و آنان اهل بیت عصمت و طهارت و همه انبیاء و اولیاء الهی هستند که انسان پس از شناخت آنان باید آن ها را الگوی خود قرار دهد و به آن ها اقتدا کند و از این راه مقام توحید را در خود تثبیت نماید.
نمونه هایی از زنان عارف

ناگفته این مراحلی که برای سلوک ذکر شد که برخی تا صد منزل و برخی تا هزار منزل ذکر کرده اند هم مردان می توانند این منازل را طی کنند و هم زنان می توانند این مراحل را طی کنند و در تاریخ فراوانند زنانی که دارای ذوق عرفانی بوده اند و آن ذوق را در خود شکوفا کرده اند.
1ـ رابعه عدویه

رابعه از اهل بصره بود و از کسانی که مسیر سلوک را طی کرده و به مقاماتی نایل آمده است.

یکی از کسانی که با او مراوده داشت واز موعظه و دعای او بهره می برد سفیان بود. روزی سفیان بر او وارد شد و دست به دعا برداشت و گفت: «اللهم انی اسئلک السلامة» خدا از تو سلامت مسئلت و درخواست می کنم. رابعه به گریه افتاد. سفیان به او گفت سبب گریه تو چیست؟ گفت: تو مرا به گریه وادار کردی، سفیان گفت چرا؟ رابعه گفت: نمی دانی سلامت از دنیا در ترک دنیاست و تو به آن آلوده ای.

این سخن در واقع معرّف مقام زهد است که انسان باید با رسیدن به این مقام از تعلق و وابستگی به دنیا و آلوده شدن به آن خود را سالم نگهدارد.

سخن دیگری از او نقل شده است که وی گفت: هر چیزی را ثمره و میوه ای است و ثمره و میوه معرفت روی به خدای متعالی آوردن است.

وی گفت: «استغفر اللّه من قلّة صدقی من استغفر اللّه» از خدا استغفار می کنم از کمی صداقتم در استغفار از خدا.

در واقع این معرفت بلندی است که آدمی کار خوب عبادی و غیر عبادی خود را خوب می داند، خیال می کند که کاری کرده است و نمی داند که به برکت لطف الهی این توفیق برای او حاصل شده است. روزی سفیان از او پرسید: بهترین چیزی که بنده به آن به خدای تعالی تقرب جوید کدام است؟ در جواب گفت: آن که بداند از دنیا و آخرت غیر وی را دوست نمی دارد. در واقع فقط خدا را دوست داشته باشد.(10)
2ـ مریم بصریه

این زن نیز از اهل بصره و همزمان با رابعه می زیست و با وی نیز ارتباط داشت: جمله ای از وی نقل شده است که گفت: از وقتی که این آیه را شنیده ام که: «وفی السماء رزقکم و ماتوعدون»(11) روزی شما در آسمان است و آن به شما وعده داده می شود هرگز غم روزی نخوردم و در طلب آن رنج نکشیدم.

انسانی که به مقام یقین رسیده و می داند روزی انسان در خزانه الهی است که او باید نازل کند و او وعده داده است که انسان را تأمین کند پس چرا آدمی باید غم و غصّه بخورد و این غم و غصّه او را به خود مشغول کند و وی مرا وادار به رنج طلب کند.(12)
3ـ معاذه عدویه

معاذه یکی از اقران رابعه بود که می گویند: چهل سال روی خود را به آسمان نکرد و هرگز در روز چیزی نخورد و در شب خواب نکرد به او گفتند: به نفس خود زیاد ضرر و زیان وارد می کنی: در جواب گفت: هیچ به خود ضرر نمی رسانم زیرا به جای شب روز را می خوابم و به جای خوردن در روز، شب غذا می خورم.

در واقع این زن دائم در سجده بود و دعا و از کسانی بود که شب ها به شب زنده داری می پرداخت و روزها را روزه می گرفت.(13)

4ـ زنی بود از شاگردان سرّی سقطی از عارفان معروف که آن زن پسری داشت و پیش معلّمی درس می خواند، روزی آن معلم پسر را به آسیا فرستاد اما وی به آب افتاد و غرق شد، معلم از آن واقعه سرّی را با خبر کرد وی گفت: برخیزید و با من بیایید تا پیش مادر او برویم. آن ها پیش مادر او رفتند و با او به سخن گفتن پرداختند و از مقام صبر و رضا سخن گفتند، زن گفت:ای معلم مقصودتان از بیان صبر و رضا چیست؟ گفت پسر تو غرق شده است. زن گفت پسر من را خدای سبحان غرق نکرده است، اما شیخ باز در صبر و رضا سخن گفت. زن گفت: برخیزید و با من بیایید، برخاستند و با وی رفتند تا به جوی آب رسیدند. پرسید در کجا غرق شده است محل غرق شدن را به او نشان دادند وی به آن جا رفت و فرزندش محمّد را صدا زد و او جواب دادو آن زن به آب رفت و دست پسر را گرفت و از آب بیرون آورد و به خانه برد شیخ به جُنید گفت: این چیست؟ جُنید گفت: این زن هرچه را که خدای بر وی واجب گرداند مراعات می کند و هرکه چنین باشد، هیچ حادثه و رویدادی نسبت به وی ایجاد نمی شود جز آن که آن را به وی اعلام کنند و چون او را به فوت پسر اعلام نکردند و دانست که آن حادثه رخ نداده است از این رو انکارکرد و گفت: خدا پسر مرا غرق نکرده است.(14)

این قصه نشان می دهد که اگر کسی واجبات الهی را رعایت کند و وظیفه اش را در برابر خداوند به درستی انجام دهد رویداد تلخی برای او پیش نمی آید و یا از وقوع آن حادثه و رویداد مطلع می گردد.
5 ـ فاطمه نیسابوری

یکی از زنان بزرگ عارف فاطمه نیسابوری است که در مکّه مجاور بود و گاه به بیت المقدس می رفت و به مکه باز می گشت روزی وی برای ذوالنون مصری چیزی فرستاد امّا او قبول نکرد و گفت: پذیرش چیزی از زنان مذلّت و کاستی است. فاطمه در جواب گفت: در دنیا هیچ عارفی بهتر و بزرگتر از آن نیست که وسیله و واسطه در بین مشاهده نکند و دهنده واقعی را ببیند در واقع اعطا کننده خداست و تو خدا را نمی بینی و واسطه را که یک زن است می بینی و چنین سخن می گویی پس باید معطی واقعی یعنی خدای سبحان را بنگری و فرستاده او را بپذیری.

ابویزید نیز گفت: در عمر خود فقط یک مرد و یک زن دیدم و آن زن همانا فاطمه نیسابوری بود که همه غیب ها برای او عیان و آشکار بود.

یکی از افراد از ذوالنون پرسید: چه کسی از عارفان را بزرگ دیدی؟ در جواب گفت: در مکّه زنی بود که او را فاطمه نیسابوری می گفتند که در فهم معانی قرآن سخن می گفت که شگفتی مرا بر می انگیخت و می گفت: هر که خاطرش با خدا نباشد به هر میدانی پای می نهد و به هر زبانی سخن می گوید و آن که خاطرش با خدا باشد او زبانش را از هر سخنی جز راستی فرو بندد و وی را بر آزرم داشتن از او و اخلاص وا می دارد.

همو گفته است: صادق متقی امروز در دریایی است که امواجش را به کام می کشد و او چون غرقه شدگان خدا را می خواند و از او خلاص و نجات می خواهد.

بازوی گفت: هر که عمل برای خدا می کند و او را می بیند عارف است و هر که عمل برای خدا می کند و تنها او را ناظر خویش می داند مخلص است.(15)
6ـ رابعه دختر اسماعیل

در شرح حال این زن آمده است: گاهی حالی برای او پیش می آمد که اهل بهشت را می دید و می گفت: «رأیت اهل الجنة یذهبون و یجیئون و ربما رأیت حورالعین یستترن منی باکما مهنّ» اهل بهشت را دیدم که در بهشت رفت و آمد می کردند و چه بسا حورالعین را دیدم که با آستینهایشان خود را از من می پوشاندند.(16)

چنان که مردانی هستند که خود را از ائمه مستور می دارند این زنان که نامبرده شده، نمونه ای از سالکان واصل اند که نشان می دهد زن و مرد می توانند در مسیر سلوک حرکت کنند و به کمالاتی نایل شوند.
نتیجه گیری

سیر و سلوک و حرکت در مسیر تهذیب نفس برای همه انسان ها میسّر است خواه زن باشد و خواه مرد ولکن افرادی در این مسیر قرار می گیرند که بیدار شوند و غفلت زدایی بکنند زاد و توشه سفر بردارند و اراده کنند و مراحل سلوک را یکی پس از دیگری طی کنند تا به مقام توحید نایل شوند چه توحید ذاتی و چه توحید صفاتی و چه توحید افعالی و چه توحید عبادی.

پی نوشت ها:ـــــــــــــــــــــــ

17. نورالثقلین، ج 5.

18. بحارالانوار، ج 43، ص 19.

19. الملهوف، ص 67.

20. سوره انفال، آیه 2 ـ 3 ـ 4.

21. سوره ابراهیم، آیه 27.

22. بحار، ج 67، ص 186.

23. سوره احزاب، آیه 22.

24. سوره بیّنه، آیه 5.

25. مفاتیح الجنان، تعقیب نماز عصر.

26. نفحات الانس، ص 613 ـ 614.

27. سوره ذاریات، آیه 22.

28. نفحات الانس، ص 614ـ 615.

29. همان، ص 615.

30. همان، ص 622.

31. همان، ص 618 ـ 619.

32. درّالمنثور فی طبقات ربّات الحذور، ص 203.

يکشنبه 21/10/1393 - 18:50
تغذیه و تناسب اندام



غذای مادران باردار
غذای مادران باردار و توصیه های مهم
مهمترین توصیه ای که می توان برای مادران باردار داشت از این قرار است .
1- در نهایت آرامش و سکون باید باشند .
2- از حرص خوردن و عصبی شدن باید پرهیز نمایند .
3- سعی کنند که در دوران بارداری از داشتن یبوست مزاج خودداری کنند .
4- نود درصد غذاهای مصرفی مادر باردار بهتر است که از مواد غذایی گیاهی باشد .
5- در صورت تمایل می تواند دو درصد غذای مصرفی از مواد غذایی دریایی و یا حیوانی باشد .
6- روزانه از میوه جات و سبزیجات تازه فصل به خوبی استفاده کرده و همراه سالاد از جوانه گندم استفاده نماید .
7- روغن مصرفی مادر باردار بهتر است که فقط از روغن زیتون بکر استفاده شود .
8- مادران باردار بهتر است که در طول بار داری خود از مواد غذایی مانند : زعفران و کنجد و کلیه فرآورده های کنجد استفاده نکنند به جز یک هفته مانده به زایمان .
9- مادران باردار بهتر است که شب زود به خواب رفته و صبح زود از خواب بیدار شوند و در هوای پاک و آزاد به مدت 30 دقیقه اقدام به پیاده روی نمایند .
10- این نوع مادران بهتر است که هرلقمه غذا را 40 تا 50 بار جویده و 2 لقمه کمتر میل کنند .
11- روزانه 6 لیوان آب میل کنند ، نیم ساعت قبل و دوونیم ساعت بعد از غذا و سعی کنند که پُرخوری نکنند .
12- هنگام خواب اگر می خواهند در رختخواب پهلو به پهلو شوند ، ابتدا نشسته و کمی صبر کنند و به جهتی که می خواهند به خواب بروند .
13- مادران باردار بهتر است که در محل هایی که بگو مگو و تنش وجود دارد ، حضور پیدا نکنند .
14- به این نوع مادران توصیه می شود که روزانه مقداری عسل و مغز بادام خام را به صورت شیر میل کنند تا آرامش کافی داشته باشند .
15- مادران باردار بهتر است که سالاد فصل را با لیمو ترش تازه و روغن زیتون و کمی عسل مخلوط کرده و قبل از غذا میل کنند و خوب بجوند .
16- مادران بارداردر طول بارداری بهتر است که از لباس های نخی و گشاد استفاده کنند ، که برای سلامتی آنان بسیار مفید است .
17- داشتن افکار آرام و آزاد و استفاده از نعمت های خوب الهی و نداشتن ناراحتی های گوارشی بهترین و مهمترین توصیه ای است برای مادران باردار.
18- خانمهایی که حساس و زود رنج ، عصبی و خود خور هستند نباید باردار شوند در غیر این صورت دچار بیماری های عدیده ای خواهند شد و سلامتی خود و جنین خود را به مخاطره خواهند انداخت .
19- اینگونه مادران ، موجود بیمار و علیلی را به جامعه بشری تحویل خواهند داد و شخص بیمار یک عمر زجر خواهد کشید و افکار مغشوشی را خواهد داشت . که بارها ناظر این امر بوده ایم .
20 - در صورت رعایت مسائل فوق مادران باردار از سلامتی و نشاط خاصی برخوردار خواهند بود و جنین سالم و با نشاطی را به جامعه بشری تحویل خواهد داد .

 

منبع: سایت سالمیم

 

يکشنبه 21/10/1393 - 18:44
بیماری ها



آلرژی
علت آلرژی:
به حالت‌هایی گفته می شود که بدن انسان از حالت عادی خارج و دچار کسالت و ناراحتی می شود.
علم طب آلر‍ژی را به عواملی از قبیل گرده گل، گرد و خاک، مواد شوینده، هوای آلوده و ... نسبت می دهد. برای کنترل انواع آلرژی نیز از انواع آنتی هیستامین و واکسن استفاده می شود.
علت آلرژی از نظر طب قرآنی:
هر موجودی را که خداوند آفریده است مجهز به سیستم جذب و دفع است اگر این مسئله رعایت نشود،‌ آن موجود دچار انواع آلرژی خواهد شد؛
هر موجودی اگر بر مبنای فطرت الهی خویش تغذیه نکند، دچار آلرژی می شود. خارج شدن از فطرت برابر با انواع بیماری‌ها و کسالت است؛
مواد غذایی، بعد از مصرف مراحل هضم را طی می کنند، سپس وارد خون و در نهایت وارد کبد می شوند تا انواع آنزیم های مورد نیاز بدن ساخته شوند. بعد از این مرحله،‌ مواد غذایی از کبد خارج و وارد مویرگ ها می شوند تا برای تغذیه سلول ها مورد استفاده قرار گیرند؛
فاصله هر سلول تا مویرگ حدود 25تا50 میکرون است که طبق قانون اسمزی سلولها به نوع مواد غذایی ترشح شده از مویرگ‌ها واکنش نشان می دهند و ماده ای به نام هیستامین ترشح می کنند؛
هیستامین ترشح شده توسط سلول، وارد سیستم گردش خون می شود و در تمام بدن جریان پیدا می کند. همین امر موجب ایجاد انواع آلرژی ها می گردد.
ساده ترین و مؤثرترین روش را برای درمان آلرژی می توان به کار برد که کاملاٌ علمی و منطقی است:
اگر به فرموده ی خداوند متعال،‌انسان به فطرت الهی خویش بازگردد و برمبنای فطرت تغذیه کند و از مواد غذایی ممنوع یا هیستامین زا استفاده نکند،‌هرگز دچار بیماری آلرژی نخواهد شد
رعایت آداب غذا خوردن و استفاده از غذاهای سالم و مفید هر گونه آلرژی و بیماری را از انسان دور می کند.
برای از بین رفتن هر گونه آلرژی و کسالت هر لقمه غذا را دو برابر دندان هایتان بجوید و نیم ساعت قبل و دو نیم ساعت بعد از غذا یک لیوان آب خنک در سه جرعه میل کنید.
روزانه 2تا3 لیوان شربت عسل و لیموترش تازه و یخ را به مرور میل کنید تا سریع تر بهبود یابید.
نکتار سیب بهترین آنتی هیستامین طبیعی است. روزانه 2تا3 لیوان نکتار سیب را به مرور میل کنید.
این بیماران بهتر است که بیشتر از غذاهای گیاهی استفاده کنند و سیب و عسل را هر روز به طور مرتب میل کنند.
روزانه به طور منظم نرمش و ورزش و فعالیت‌های فیزیکی انجام دهید.
غذاهای ممنوعه:
چای، قند و شكر، شیرینی جات قنادی و قند و شكر، غذاهای سرخ كردنی، فریز شده و زود پز شده، سس، رب، شور و ترشی جات صنعتی، لبنیات صنعتی و پاستوریزه، انواع روغن های صنعتی موجود در بازار (مایع و جامد)، مرغ و تخم مرغ ماشینی، گوشت گاو، غذاهای چرب و پرحجم، ماكارونی و لازانیا، كلیه غذاهای ساندویچی و انواع سوسیس و كالباس و انواع پیتزا، آبلیموی كارخانه ای، همراه غذا مایعات خوردن، نوشابه، دوغ، به صورت تند و سریع غذا خوردن، آب یخ، بستنی بازاری، تنقلات مصنوعی، قهوه، نسكافه، غذای پخته شده با ماكروفر، خوردن همزمان گوشت با ماست، ترشی با ماست، شیر با میوه

منبع : سایت سالمیم

 

يکشنبه 21/10/1393 - 18:42
بیماری ها
غذاهای مفید و مضر برای کبد
غذاهای مضر برای کبد:

1. چای
2. غذای چرب و پرحجم
3. ماست
4. تخم مرغ
5. شوری
6. ترشی
7. مصرف زیاد ادویه تند
8. فلفل
9. بادمجان
10. مایعات باغذا
11. پرخوری
12. ریزه خواری
13. ماكارونی
14. آش رشته
15. دخانیات
16. مشروبات الكلی
17. عصبی شدن
18. یبوست
19. عدم فعالیت
20. خواب زیاد
21. گوشت زیاد


غذاهای مفید برای کبد:

1. انواع میوه و سبزی
2. كاهو
3. خیار
4. هویج
5. روغن زیتون
6. انار
7. شاه توت
8. بذرهای ملین
9. خاكشیر
10. اسفرزه
11. بارهنگ
12. تخم ریحان
13. تخم شربتی
14. بالنگو
15. شیرخشت
16. ترنجبین
17. فلوس به مقدار كم
18. مغز بادام
19. كشمش
20. توت
21. انجیر
22. برگه هلو
23. برگه زردآلو
24. كدو خورشتی
25. كدو حلوایی
26. كنجد
27. اسطوخودوس
28. بادرنجبویه
29. كاسنی
30. سوپ جو
31. آش جو
32. نان جو
33. نان جوی دو سر
34. 6 لیوان آب
35. زرشك و آب زرشك
36. عسل
37. آب مركبات

منبع:سایت سالمیم

يکشنبه 21/10/1393 - 18:41
بیماری ها
حکمت بیماری ها از زبان امام صادق علیه السلام

هوالشافی

حکمت بیماری ها از زبان امام صادق علیه السلام:

امام صادق علیه السلام درباره حکمت بیماری ها فرموده اند (ر.ک: جلد 1، ص 137):

بیماری ها بر چند قسمت است:

1. بیماری ای که برای آزمون و ابتلاء انسان است.

2. بیماری ای که کیفر عمل نکردن به دستورات الهی است.

3. بیماری ای که علت مرگ قرار داده شده است.

در مورد اول؛ انسان برای رسیدن به کمال نیاز دارد تا در سختی ها قرار گیرد، در بُعد معنوی که قطعاً اثر سختی ها در شکل گیری شخصیت انسان اثبات شده است و مولانا مثال جالبی را می آورد و می گوید: وقتی گندم به حد مشخصی از رشد رسید باید با داس بریده شود (یکی از دردناکنرین سختی ها برای گندم)، سپس خرمن کوبی شود و با پتک ها محکم بر سرش کوفته شود تا سره از ناسره جدا شود، سپس زیر سنگینی سهمگین آسیاب ذره ذره شود و خرد شود تا آرد شود، سپس با آب خمیر شود، سپس بماند و ترشیده شود، سپس داخل آتش برود و در آتش بماند و آتش سوزان را تحمل بیاورد ولی کم کم عطر نان بلند می شود!! یعنی این سختی ها موجب به کمال رسیدن گندم شد که حالا می تواند خوراک انسان کامل شود و انسان کامل می تواند به لقاء واقعی حق برسد و گرنه در همان مراحل اولیه اگر میماند خوراک حمار بیش نبود!

در خصوص جسم هم همین است اگر بیماری ها، هرگاه لازم شود، ظاهر نشوند، سیستم ها و سامانه های بدن رشد پیدا نمی کنند و در مراحل اولیه و ضعیف می مانند. بطور مثال: سیستم بسیار مهم ایمنی بدن در هر بار بیماری مثل سرماخوردگی، سایر بیماری های ویروسی و باکتریایی مثل آکنه، ضربه های کاری و ورزشی و زخم ها تمرین می کند و در واقع هر کدام از این ابتلاء ها یک مانور و یک تمرین نظامی برای این سامانه هستند و آن را قوی نگه می دارند تا در صورت بروز بیماری های جدی تر، از بدن محافظت نمایند. حال تصور کنید فردی در عمر خود هیچ بیماری ای را تجربه نکرده باشد، دقیقاً مانند ارتش یک کشور است که اصلاً تمرین ها و مانورهای نظامی را تجربه نکرده است و بسیار ضعیف و ناکار آمد است. بطور مثال سیستم ایمنی بدن در کمبود اندک انرژی سلولی، سر درگم می شود و ممکن است خیلی زود قدرت تشخیص سلول های خودی را از غیر خودی از دست بدهد و لذا فرد دچار بیماری های خود ایمنی مثل ام اس، برص، لوپوس یا آرتریت روماتوئید گردد.

پس بیماری می تواند ابتلاء برای ارتقاء سطح قدرت دفاعی و تکامل جسم و روح ما باشد و از طرفی بیماری ممکن است یک آزمون الهی برای انسان باشد تا میزان بندگی و صبر انسان در برابر ناملایمات برخود او اثبات شود.

بعضی انسان های وارسته وقتی متوجه می شوند که مبتلا به بیماری مهمی شده اند، این بیماری بهانه ای می شود برای ارتباط بهتر و عاشقانه تر با معبود و با این مسئله به عنوان یک عارف و عاشق خداوند متعال برخورد می کنند و خداوند را برای ایجاد چنین موقعیتی شکر می کنند.

یکی درد و یکی درمان پسندد

یکی وصل و یکی هجران پسندد

من از درمان و درد و وصل و هجران

پسندم آنچه را جانان پسندد

مورد بعدی؛ ناشی از کیفر عمل نکردن به دستورات الهی است، به هر حال خداوند تعالی برای سلامت و بهداشت بندگان دستورات فراوانی در قالب وحی و سخنان معصومان علیهم السلام به ما رسانده است، بطور مثال امام صادق علیه السلام در جواب یهودیان در خصوص اینکه چرا در قرآن زیاد مطالب طبی نیست می فرمایند، در قرآن یک عبارت است که آن تمام طب است و آن این است:

كُلُواْ وَاشْرَبُواْ وَلاَ تُسْرِفُواْ (بخورید و بیاشامید ولی زیاده روی نکنید) (سوره الاعراف آیه 31)

حال اگر مردم به این دستورات عمل نکنند و همانگونه که الان خیلی شایع است، پرخوری کنند. در نتیجه سلول ها در اثر انباشتگی، دچار اختلال عملکرد می شوند و افراد بیمار شده و خیلی زودتر از حد واقعی عمرشان می میرند. لذا این بیماری ها کیفر عدم رعایت دستورات الهی است.

و یا بطور نمونه اگر بیمار دستورات طبیبان آگاه و مجرب را رعایت نکند و توجه به پرهیز های ارائه شده در خصوص غذاها، عدم مصرف چای سبز و سیاه، عدم مصرف روغن های نباتی مایع، جامد و مخصوص سرخ کردنی صنعتی، عدم مصرف نوشابه و ماء الشعیرهای صنعتی، عدم مصرف گوشت مرغ و گاو و امثالهم نکند، پس از مدتی دچار کیفر عدم رعایت دستورات می شود که عبارت است از انواع بیماری های مهلک مثل مرض قند، فشار خون و بیماری های خود ایمنی و ...

در مورد آخر؛ این دنیا محل آزمون است و محل ماندن و قرارگاه دائمی ما نیست و باید پس از اتمام تلاش هایمان در این عالم فانی برای رسیدگی به اعمالمان به عالم باقی سفر کنیم و لذا ابتلاء به یک بیماری، ممکن است یکی از ابزار مرگ و انتقال از این عالم باشد.

كلُّ مَنْ عَلَیهَا فَانٍ ‏(26) وَ یَبْقَی وَجْهُ رَبِّك ذُو الجَْلَلِ وَ الاكْرَامِ (27) (سوره مبارکه الرحمن)

هر چه بر گرده زمین است نابود می‏شود (26)

تنها ذات پروردگارت باقی می‏ماند، چون او دارای صفات جلال و جمال است (27)

 

 

دکتر حسن اکبری

متخصص آسیب شناسی، دانشیار پاتولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

محقق و مدرس طب اسلامی ایرانی
www.drakbary.com

يکشنبه 21/10/1393 - 18:38
بیماری ها
راهکارهای ساده خانگی که شما را در هنگام بروز بیماری،از مصرف دارو بی نیاز می کند

به کارگیری این دستور العملها صرفا به انسانهای سالم و معمولی که از بیماری خاص یا مزمنی در رنج نیستند؛ توصیه می شود. بدن افراد بیمار یا کسانی که سابقه ی بیماری مزمن دارند، ممکن است به این دستورالعملها حساسیت نشان بدهد.

اگر از سلامت نسبی در بدنتان برخوردار هستید و لیکن از بیماریهای دوره ای فصلی نظیر انواع آلرژی های ساده و سردردهای دوره ای سینوسی رنج می برید، و هنگام مسافرت به مناطق دیگر نگران ابتلا به بیماریهای شایع هستید، بهتر است تحت هر شرایط اقلیمی که به سر می برید، و به هرکجایی که سفر می کنید، سعی کنید این چند ماده ی شفابخش را همواره همراه خود داشته باشید. اینها مواد ساده ای هستند که در مواقع بروز بیماری های شایع و معمولی، به کمکتان آمده و بیماریتان را قبل از پیشرفت، سریعا بهبود بخشیده و معمولا شما را از مصرف دارو بی نیاز می کنند:

تهیه ی کیف کوچک داروهای خانگی(این داروهای طبیعی خانگی را همیشه در سفر و خانه، در دسترس داشته باشید):

1- یک قطره چکان پر شده از روغن بنفشه، یک قطره چکان روغن بادام تلخ، یک قطره چکان چشمی پر شده از گلاب، قطره موضعی عصاره ی نعنا به نام منتا یا منتوس و یک قطره چکان پر شده از عسل یا چند دانه از عسلهای بسته بندی استیکی بسیار کوچک و یک قطره چکان عصاره میخک یا یک قوطی خالی کوچک، پر شده از پودر میخک و یک ظرف کوچک یا شیشه ی شربت خالی پر شده با ترکیب سیاهدانه و عسل و یک اسپری کوچک محلول ضدعفونی کننده دست، یک ظرف کوچک جوش شیرین، و یک اسپری کوچک حاوی محلول یک لیوان آب با یک قاشق چای خوری جوش شیرین:

- قطره چکانهای محتوی مواد استریل چشمی را خوب شسته و خشک کنید. سپس آن را با هر یک ازین روغنها و مواد پر کنید و این قطره چکانها و ظروف حاوی مواد فوق را در یک کیف کوچک مخصوص، همیشه دم دست داشته باشید. برای حمل همیشگی عسل در کیف، در صورتیکه به بسته بندیهای کوچک استیکی و یا بسته بندی های پمادی شکل کوچک عسل دسترسی ندارید، می توانید از یک قوطی کوچک و خالی قرص یا داروی دارای درب محکم استفاده کنید.

- فواید بی شمار روغن بنفشه، از رفع خشکی و قرمزی و خارش چشم ناشی از آلرژی گرفته تا درمان قطعی آلرژی فصلی و آبریزش بینی، رفع پولیپ بینی و سردرد ناشی از آن، رفع سردردهای سینوسی، رفع اگزماهای پوستی، رفع خشکی و ترک پوست، برای کسانی که از این روغن شفا بخش استفاده می کنند، ثابت شده است.

- طریقه ی مصرف به این صورتست که در صورت احساس خارش و سوزش در چشم، یا سرخی چشم ناشی از آلرژی، یا خستگی چشمها به عنوان مثال به دلیل نگاه زیاد به صفحه رایانه و ... یک قطره روغن بنفشه را در هر چشم بچکانید. دقت کنید که روغن بنفشه مرغوب و قطره چکانتان کاملا تمیز و عاری از میکروب باشد تا عفونتهای ثانوی برای چشمهایتان ایجاد نکند.

- اگر مشکل خشکی چشم شما دائمی و نیازتان به دارو برای رفع خشکی و سوزش چسم دائمیست، به جای قطره های اشک گران قیمت خارجی ، از یک قطره چکان گلاب برای رفع خشکی چشم استفاده کنید و با ریختن یک یا چند قطره گلاب تمیز و خالص در چشم، اثر خارق العاده آن را ببینید.

- در صورتی که قرمزی چشمهایتان همراه با قی بستن در گوشه ی چشمتان است، و به اصطلاح، چشم، دچار عفونت جزئی شده؛ برای جلوگیری از گسترش عفونت چشمی، یک قطره عسل در چشمتان بچکانید. مراقب باشید که اینکار شدیدا باعث سوزش و اشک ریزش چشمان شما می شود ولی بهبود سریع را به دنبال دارد. در هنگام انجام این عمل از هرگونه تماس دست و یا ابزرا آلوده به چشم جلوگیری کنید. سپس چشم را فورا بسته و به تمام جهات حرکت دهید. سوزش چشم را تحمل کنید و ریزش اشک را با یک دستمال تمیز کنترل کنید. یک بار انجام این عمل در روز،عفونتهای جزئی چشم را سریعا بهبود می بخشد.

- در صورت شروع آبریزش های بینی،خشکی و سوزش مجرای بینی و عطسه های ناشی از آلرژی نیز می توانید با چکاندن یکی دو قطره روغن بنفشه در هر دو بینی ، بلافاصله از عوارض نامطلوب ناشی از این آلرژی ها نجات پیدا کنید. با این عمل سریعا آبریزش بینی و عطسه ها فروکش می کند و مجرای بینی تر و تازه می شود.

- در صورت دچار شدن به گرفتگی بینی و پولیپ بینی و شروع سردردهای پیشانی و درد سینوسها،نیز از چکاندن یک یا دو قطره روغن بنفشه در هر بینی استفاده کنید. این روغن، مجراهای بینی را باز نموده و بلافاصله چرکها را از جای خود کنده و دفع می کند و به راحتی سردرد شما را بهبود می بخشد.

- برای بهبود سریع سردردها از مالیدن قطره ی موضعی عصاره نعنا استفاده نمایید.

- برای درمان گوش درد و گرفتگی گوش ناشی از آب رفتن در گوش و یا هوا گرفتن گوش در ماشین، از ریختن یکی دو قطره روغن بادام تلخ در گوش بهره ببرید و سپس برای بهبود سریع درد، گوش را بر روی یک شی ء گرم نظیر یک دستمال یا حوله ی گرم شده یا کیسه ی آب گرم یا کیسه ی پر شده از نمک گرم بگذارید و یا در صورت عدم امکان تهیه این اشیاء ، گوش را بر روی کف دست گرم خود قرار دهید.

اگر گوش دردتان شدید است، یااگر متاسفانه ییک فرد سیگاری در نزدیک شما هست، با کمی دود سیگارداخل گوش را حرارت دهید و یا تکه پنبه ای را با هر حرارت جزئی دیگر، کمی گرم کرده و در گوش گذاشته و بر روی همان گوش بخوابید. همچنین، روغن بادام تلخ را قبل از ریختن در گوش، کمی بر روی حرارت غیر مستقیم، نظیر حرارت کتری یا حرارت شوفاژ، گرم کنید.

در اوایل شروع سرماخوردگی، و یا احساس التهاب گوش و بسته شدن بینی و سوزش مجاری تنفسی تحت تاثیر باد کولر،دو قطره روغن بنفشه در بینی و دو قطره روغن بادام تلخ در گوشها بریزید. این کار به بهبود سرماخوردگی و درمان باد گرفتگی گوش و بینی کمک می کند.

- روغن بنفشه با طبیعت خنکی که دارد، باعث بهبود و درمان آلرژی شده و همچنین مجاری تنفسی را ملایم و نرم می کند و روغن بادام تلخ علاوه بر بهبود درد ناشی از گرفتگی گوش، باعث شستشوی گوش شده و چرکهای گوش رابه مرور از جداره ی گوش جدا و دفع می کند. اگر دچار درد گوش مزمن هستید، این عمل را چند شب قبل از خواب تکرار کنید و سپس گوش ا بر روی کیسه ی آب گرم یا کیسه ای از نمک گرم شده بگذارید تا چرکها و جرم گوش دفع شوند

روغن بادام تلخ:

- برای اصلاح عیوب انکساری چشم و ضعف چشم، می توانید طبق دستورالعمل ابن سینا در کتاب قانون، تا چهارده شب هر شب در چشم یک قطره روغن بادام تلخ خالص بچکانید. اگر به خلوص روغن بادام تلخ اطمینان ندارید، ممکن است با تکرار این عمل تا چهارده روز به نتیجه ی مطلوب نرسید. در اینصورت بهتر است تا مدت بیشتری این کار را ادامه دهید. ولی سعی کنید از سلامت و پاکی و خلوص روغن اطمینان پیدا کنید و به صورت دوره ای، هر از گاهی این دوره چهارده روزه را از سر بگیرید تا زمانی که چشمهای شما به لطف خدا کاملا بهبود پیدا کنند.

- در صورت سرما خوردگی کلیه ها و احتباس ادرار یا تکرر ادرار ناشی از آن و شب اداری کودکان، پهلوی کودک را هر شب قبل از خواب با روغن بادام تلخ مالش داده و سپس با پارچه ی تمیز بسته و گرم نگه دارید. اگر شب ادراری کودک ناشی از استرس و سرد مزاجی نبوده و صرفا به دلیل سرماخوردگی کلیه ها به دلیل بد لباسی و یا هواخوردن بعد از آبتنی و شنا اتفاق افتاده باشد، بهبود پیدا می کند.

در درد آرتوروز پا و درد زانو و کتف و کمر و دیگر دردهای موضعی نیز، می توانید با مالش روزانه ی روغن بادام تلخ بر روی عضو دردناک، به بهبود درد در آن عضو کمک کنید.

درصورتیکه فشارخونتان پایین است، همیشه یک قطره چکان عسل در جیبتان داشته باشید و به محض احساس سرگیجه و تهوع، چند قطره از آن را بر زبان بریزید.

هنگام بروز بریدگیها و خراشها و زخمهای کوچک و سوختتگی های مختصر پوستی، اگر مواد ضد عفونی کننده فوری در دسترستان نبود، بلافاصله از قرار دادن عسل بر موضع بهره ببرید. استفاده از عسل درسوختگیهای کوچک موضعی جلوی زدن تاول پوستی را می گیرد و زخمها را ضدعفونی می کند. باعث جلوگیری از ورود میکروب به محل زخم شده و با تازه نگه داشتن سلولهای سطحی پوست وجلوگیری از مرگ و میر آنها، ترمیم پوست و بهبود زخم و سوختگی را تسریع می بخشد.

عسل:

اگر دچار نوسان قند خون و کاهش قندخون هستید، در مواقع بحرانی به همراه داشتن یک قطره چکان عسل، به صورت یک شفادهنده ی فوری عمل می کند. استفاده از عسل از آنجا که این قند چون از نوع فروکتوز است برای بیماران دیابتی نیز مضر نیست.

درصورتیکه بدنتان به غذاهای طبع سرد، حساس است و مثلا در صورت خوردن ماهی دچار سردرد می شوید و یا با خوردن دوغ و ماست به خواب می روید، بعد از خوردن غذاهای با طبیعت سرد، نظیر ماست، مرغ، ماهی و ترشی، حتما مقداری عسل را یا به صورت شربت عسل و یا به صورت معمولی میل کنید. در مسافرتهای بین شهری و در صورتیکه عسل در دسترستان نبود،در صورتیکه میل به خوردن دوغ و ترشی دارید، با توجه به اینکه مصرف اینگونه سردیها باعث افزایش خواب آلودگی، ایجاد تشنگی و نیاز مکرر به دستشویی می شود، از خوردن فلفل به همراه دوغ یا ترشی و دیگر غذاهای با طبع سرد نظیر ماهی یا مرغ و یا برنج و ماست، غافل نشوید. تا دچار سردی مزاج و تبعات ناشی از آن نظیر خواب آلودگی پشت فرمان و تصادف، و یا مشکلات گوارشی و اسهال و سردرد نشوید.

همچنین در صورت بروز دل درد و نفخ معده، ناشی از سردی مزاج، مصرف کمی عسل، یک التیام بخش سریع است.

میخک:

- در صورت بروز دندان درد یا آفت دهان، از قرار دادن فوری مقداری پودر میخک بر محل آفت دهان یا دندان درد استفاده کنید. در التیام درد و درمان آفت، اثر بسیار سریعی دارد.

- در صورت بروزناراحتی در مجاری ادرار و احتباس ادرار که گاهی در مسافرتها نیز رخ می دهد که فرد، علاوه بر داشتن حس شدید دفع ادرار، دچار ریزش قطره قطره ی آن است، برای درمان از چای میخک استفاده کنید. همچنین از این چای برای درمان سکسکه، آروغ، سرفه، تنگی نفس و درمان بیماریهای تنفسی و ناراحتی های رحمی نیز استفاده می شود. همچنین چای میخک تب بر است و استفاده از آن، گرفتگی عضله را نیز از بین می برد.

- در صورتیکه به هر دلیلی در مسافرت یا قبل از هر میتینگ یا جلسه ی خاصی به مسواک دست رسی ندارید، گرداندن مقداری پودر میخک در محیط دهان بوسیله ی زبان، علاوه بر خاصیت ضدعفونی کنندگی محیط دهان و دندان و جلوگیری از فعالیت باکتریها، بوی بد دهان را نیز کاملا از بین می برد.

-همچنین مصرف چای میخک اسهال و دل درد را بهبود می بخشد. و
برای درمان کمردرد مفید است. نوشیدن یک فنجان چای میخک بعد از غذا گاز و درد معده را از بین می برد.

طرز استفاده:

برای تهیه چای یا دم کرده میخک می توانید مقدار 5 گرم میخک را با نیم لیتر آب جوش مخلوط کرده و بمدت 5 دقیقه دم کنید.

سیاه دانه و عسل-این بهترین آنتی بیوتیک طبیعی را همه جا همراه خود داشته باشید:

این ترکیب دارویی را همیشه در مسافرتها و در منزل، در دسترس خود داشته باشید. یک قاشق غذاخوری سیاه دانه را پودر کنید و با سه تا پنج قاشق غذاخوری عسل تبریک کنید و در ظرف کوچکی بریزید. در مواردی که به دلیل ایجاد هر نوع عفونت شایعی نیاز به آنتی بیوتیک در بدن باشد؛نظیر عفونت جزئی مجاری ادراری و احتباس ادرار، عفونت سینوسها، عفونت جزئی گلو، عفونت جزئی سینه و عفونت مجاری تناسلی هر هشت یا شش ساعت -بسته به شدت بیماری به مقدار یک قاشق مربا خوری در کودکان و یک قاشق غذاخوری در بزرگسالان، از این داروی طبیعی تا زمان بهبود کامل بیماری مصرف شود. معمولا آثار بهبود بیماری در همان یکی دو روز اول استفاده از این ترکیب به جای آنتی بیوتیک، در فرد بروز پیدا می کند. بعد از بهبود کامل بیماری در عرض پنج یا هفت روز، از مصرف دائم این دارو در حالت سلامت خودداری کنید زیرا مصرف دائم و مقادیر بالای سیاه دانه هم مانند سایر ادویه ها، برای بدن مضر است و حالت سمیت ایجاد می کند .

 

2- قدر ادویه های موجود در سفره ها را بدانید:

سعی کنید بر روی میزهای غذاخوریتان همیشه این چهار ماده وجود داشته باشند: نمک، فلفل، سماق و آب لیمو. همیشه به خاطر داشته باشید که این چهار ماده را نه همراه هر غذایی بلکه دقیقا با آگاهی از نوع یک غذا و در جای خود مصرف کنید. مثلا سماق را همره غذاهای دارای طبع گرم نظیر کباب و فلفل را همیشه همراه غذاهای دارای طبع سرد نظیر مرغ و ماهی و دوغ و ترشی مصرف کنید تا بدینوسیله از مضرات ناشی از گرم بودن یا سرد بودن طبع غذا بکاهید.

 

نمک قبل و بعد از غذا- جلوگیری از ایجاد بیماری و تقویت معده:

شاید از خیلیها شنیده باشید که در مسافرتها به هیچ وجه از خوردن پیاز همراه با غذا نیز غافل نشوید. این عادت خوب شما را از ابتلا به بیماریهای گوارشی در امان میدارد.

به همین ترتیب، مصرف یک نوک قاشق نمک قبل از غذا باعث از بین رفتن باکتریهای موجود در دهان می شود که در فضای معده امکان افزایش فعالیت و بیماری زایی در آنها وجود دارد. خود و کودکانتان را به انجام چنین کاری مخصوصا در مسافرتها، برای جلوگیری از بروز انواع بیماریهای گوارشی، عادت بدهید. همچنین بعد از صرف وعده ی غذایی مجددا این عمل را تکرار کنید تا از رشد چنین باکتریهایی در دهان جلوگیری کرده باشید.

تبصره:

انجام این عمل برای کسانی که دچار ضعف معده بوده وحتی باخوردن میزان زیاد غذا احساس سیری و پری به آنها دست نمی دهد، باعث تقویت معده و واکنش آن به ترشح هورمونهای ایجاد کننده حس سیری می شود. چنین افرادی، در صورت بروز احساس گرسنگی مداوم، به جای پناه بردن به خرده خواری، می بایست هر دفعه فقط یک سر قاشق نمک را در فضای دهان مزمزه و مصرف کنند. به جای خرده خواری از خوردن سنجد برای تقویت معده بهره ببرند و از مصرف عرق شیرین بیان و فالوده ی پوست سفید هندوانه با عسل، کمک بگیرند. به این صورت که پوست سفید هندوانه را با چاقو از پوست سبز آن تراشیده و با کمی آب و عسل در مخلوط کن بریزند. سپس این مخلوط لذیذ و مفید را برای تسکین احساس گرسنگی و تقویت معده و درمان ضعف معده مصرف کنند.

ترکیب نمک و عسل جایگزین مناسبی برای خمیر دندان در شستشوی فضای دهان و دندانها بالاخص در مکانهایی که به خمیردندان دسترسی ندارید، می باشد. توصیه می شود علاوه بر مسواک زدن های روزانه، بعد از مصرف هر ماده غذایی، مقداری نمک را در فضای دهن خود گردانده و دفع کنید.

در صورتیکه دچار درد دندان هستید، و یا در اثر مصرف شیرینی جات و یا آب یخ و یا سرماخوردگی فک، دچار درد دندان شده اید، قرار دادن نمک بر روی دندان تا حدود زیادی به بهبود در دندان کمک می کند.

 

آبلیمو- هضم چربیها و جلوگیری از فساد غذا در معده:

در صورت مصرف غذاهای چرب و سنگین نظیر کباب و کله پاچه، حتما پس از صرف غذا و یا همراه آن کمی آبلیمو میل کنید تا چربی غذا به راحتی هضم شود و سیستم گوارشتان را دچار اختلال و فساد نکند.

 

فلفل- درمان کسالت:

اگر تمایل به خوردن ترشی همراه با غذا دارید، حتما کمی هم فلفل با غذایتان میل کنید.همچنین روزهایی که دچار تنبلی، خواب آلودگی و کسالت بیشتر از حد معمول شده اید، آب دهانتان بیشتر از حد معمول ترشح می شود و مدام حس خمیازه کشیدن دارید؛این علائم؛ نشانه های سرد و تر شدن مزاج شما هستند. در اینصورت می توانید با ریختن کمی فلفل سیاه یا قرمز بر روی وعده ی غذاییتان و یا کمی زنجفیل در چای، بلافاصله خلق و خویتان را اصلاح کنید و انرژی و حرارت مورد نیاز برای انجام فعالیتهای روزانه تان را مجددا به دست آورید.در نظر داشته باشید که مصرف دائمی و زیاد این مواد ممکن است به کبد شما آسیب برساند لذا در مواقع معمولی از مصرف زیاد مواد بسیار گرم نظیر فلفل و زنجفیل خودداری کنید. در غیر اینصورت دچار احساس خارشهای موضعی و مورمور شدگی در بدن می شوید که درمان آن، قطع مصرف ادویه های تند و مصرف یک لیوان عرق کاسنی در روز یا خنکی جات توصیه شده ی دیگر است.

سماق-درمان اسهال:

در صورتیکه دچار مشکلات گوارشی نظیر اسهال هستید، از خوردن مقدار زیاد سماق بر روی غذا غافل نشوید. مصرف زیاد سماق با غذا یکی از درمانهای خوب برای اسهال ناشی از گرما زدگی و سایر عوامل رایج این بیماریست.در صورت بروز این بیماری در مسافرت،ناشی از ضعف دستگاه گوارش، از خوردن سیب زمینی سرخ کرده، گوشت و سایر غذاهای پیچیده پرهیز و به خورد پلو ماست همراه با سماق زیاد اکتفا کنید.

 

 

نگارنده:

راشین گوهرشاهی

منبع: کتابها، مقالات و پژوهشهای طب سنتی و فولکوریک

 

يکشنبه 21/10/1393 - 18:37
دانستنی های علمی
توصیه‌های پرشکی امام رضا (ع) درباره عسل‌درمانی
عسل
امروزه از عسل در درمان بسیاری از ناراحتی ها از جمله بیماریهای قلبی، بهبود سیستم ایمنی، سوء هاضمه، عفونتهای پوستی، کاهش وزن و ... استفاده می شود.عسل را باید در زمره غذاها دانست .

خداوند در قرآن و در سوره نحل آن را بعنوان ماده شفابخش برای انسانها معرفی نموده است: «فِیهِ شِفَاءٌ لِلنَّاسِ»؛«خوردن عسل برای مردم شفاء است».(۱) پیامبر اکرم (ص) هم درباره این ماده حیاتبخش فرموده اند: «لم یستشف المریض بمثل شربة العسل»؛ «هیچ مریضی، به مانند نوشیدن عسل شفاء پیدا نمی‌کند.»(۲)

برای استفاده بهینه از آثار و فواید عسل شناخت عسل خوب و بد اهمیت زیادی دارد. امام رضا(ع) در مورد عسل های زیان آور هشدار داده و می فرماید: واعلم ان للعسل دلایل یعرف بها نفعه من ضره و ذلک ان منه شیئاً اذا ادرکه الشم عطش ، ومنه شی ء یسکرو له عند الذوق جراقه شدیده فهذه الانواع من العسل قانله؛ بدان ای امیرالمؤمنین که برای شناخت عسل مفید از مضر نشانه هایی است ، بعضی از عسلها هستند که وقتی بویشان به مشام انسان برسد عطسه می زند، بعضی از عسلها سکر آوردند و مزه بسیار تند و سوزنده ای دارند، این نوع عسلها کشنده اند.(۳)

امام رضا علیه السلام در بیانی دیگر عسل را شفای دردها و بیماریها دانسته اند. عن الرضا (ع) عن آبائه عن رسول الله (ص): قال ان یکن فی شیئی شفاء ففی شرطه حجام اوشربه عسل. از امام الرضا (ع) از پدرانش از پیامبر (ص) نقل شد که فرمود: اگر در چیزی شفا باشد در حجامت و نوشیدن عسل است.(۴)

در روایتی از امام رضا علیه السلام از اهمیت عسل سخن به میان آمده است. عن الرضا (ع) عن آبائه عن رسول الله (ص) قال: لا تردوا شربه العسل علی من اتاکم بها. از امام الرضا (ع) از پدرانش از پیامبر (ص) نقل شد که فرمودند: به هر کس از شما که عسل تعارف کردند رد نکند.( بگیرد و بنوشد).(۵)

امام رضا علیه السلام در جایی دیگر عسل را راه درمان و پیشگیری از سرماخوردگی معرفی کرده اند. آن حضرت می فرماید: هر که می خواهد در همه ی زمستان از سرماخوردگی دور بماند ، هر روز ، سه لقمه شهد (عسل) بخورد.(۶)

و در روایتی دیگر آن را درمان دردها برشمرده اند. عن الامام الرضا علیه السلام : پیامبراکرم صل الله علیه و آله و سلم فرمودند : خداوند برکت را در عسل قرار داده است . درمان دردها ، در آن است و هفتاد پیامبر دوام سودمندی آن را از خداوند خواسته اند .(۷)

در حدیثی دیگر به نقل ار امام کاظم علیه السلام درباره خواص درمانی عسل فرمودند: در عسل ، درمان هر دردی است ، هر کس ناشتا یک انگشت از آن را بلیسد ، این عسل بلغم را پایان می دهد ، صفرا را فرو می نشاند ، تلخه ی سیاه ( زرداب) را مانع می شود ، ذهن را صفا می بخشد و اگر که همراه با کندر خورده شود ، حافظه را نکو می سازد.(۸)

امام رضا علیه السلام در روایتی دیگر عسل را مایه تقویت حافظه برشمرده می فرماید: سه چیز حافظه را زیاد می کند و بلغم را از بین می برد ، قرائت قرآن ، عسل و کندر.(۹)

منابع:

۱ . نحل / ۶۹٫

۲ . بحارالانوار، علامه مجلسی، موسسه الرضا، بیروت، ج ۶۶، ص ۲۹۲

۳٫ بحارالانوار، ج۵۹ ، ص ۳۲۴٫

۴٫ طب الرضا(ع) ، ص ۲۵۵٫

۵٫ اخبار و آثار حضرت امام رضا علیه السلام صفحه ۷۲۴

۶٫ طب الامام الرضا علیه السلام ، صفحه ۳۷

۷٫ مکارم الاخلاق جلد ۱ صفحه ۳۵۹ حدیث ۱۱۷۳

۸٫ الفقه المنسوب للامام الرضا علیه السلام ، صفحه ۳۴۶

۹٫ اخبار و آثار حضرت امام رضا علیه السلام صفحه

يکشنبه 21/10/1393 - 18:35
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته