• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 994
تعداد نظرات : 248
زمان آخرین مطلب : 5016روز قبل
بیماری ها
با رعایت کردن این توصیه‌ها و پیشنهادات می‌توانید تفاوت عمده‌ای در روش و نوع زندگیتان حس کنید
● ۴ هفته برای پائین آوردن فشار خون
بسیاری از ما نیاز داریم که حدود ۳ گرم نمک را در غذای روزانه حذف کنیم تا به مقدار ایده‌آل ۶ گرم نمک در روز برسیم. اگر از غذاهای بسته‌بندی استفاده می‌کنید حتماً برچسب مواد تشکیل‌دهنده آن را بخوانید. مقدار نمک کم یعنی ۳/۰ گرم در هر ۱۰۰ گرم از ماده خوراکی. روش دوم جایگزین کردن گوشت‌های عمل آورده شده نظیر همبرگز، سوسیس، کالباس و ژامبون با انواع ماهی، مرغ تازه، گوشت گوساله و بره است و توصیه آخر اضافه نکردن نمک پس از پخت غذا و برداشتن نمکدان از روی میز غذاخوری است.
● ۵ هفته تا پائین آوردن قند خون
اگر چاقیتان به شکل سیب است، چربی‌ها بیشتر در ناحیه شکمتان جمع شده و یکی از بزرگ‌ترین خطراتی که شما را تهدید می‌کند ابتلا به دیابت است. اگر دور کمرتان ۸۰ سانت یا بیشتر است، صددرصد در معرض خطر قرار دارید و حتماً باید به فکر کاهش وزن باشید.
هر نوع رژیمی که در کم کردن چربی‌های دور شکمتان مؤثر است، می‌تواند کمک کند و قند خونتان را پائین بیاورد.
برای این‌که تأثیر آن بیشتر شود، می‌توانید نصف قاشق چایخوری دارچین به چای یا قهوه صبحانه‌تان اضافه کنید.
دارچین حاوی موادی به نام MCHP است که نقشش مانند انسولین در پائین آوردن قند خون است. در یک آزمایش صورت گرفته، نشان داده شد که شش هفته مصرف آن، باعث پائین آوردن ۲۰ درصدی قند خون در افراد دیابتی بوده است.
● ۲۰ روز برای داشته حافظه بهتر
آیا لحظه‌هائی را به خاطر می‌آورید که اسم یا کلمه‌ای نوک زبانتان بوده اما انگار از شما فرار کرده‌اند؟ تمرینی که به آن اتاق رومی می‌گوئیم می‌تواند مؤثر باشد. روی کاغذ فهرستی ۱۰ تا ۱۵ کلمه‌ای مثلاً لیست خرید را یادداشت کنید. سپس به اتاقی که خوب می‌شناسیدش فکر کنید. مواردی را که یادداشت کرده‌اید در گوشه‌های اتاقی که در ذهن آورده‌اید بچینید. حالا سعی کنید تک‌تک اقلام را به خاطر بیاورید. اولین‌باری که این تمرین را انجام می‌دهید کار بسیار مشکلی خواهد بود. مطالعاتی که روی این تمرین انجام شده نشان می‌دهد، زمانی که شما این بازی را حدود ۲۰ بار در یک ساعت انجام می‌دهید، مغزتان ۱۰ سال جوان‌تر از قبل فعالیت می‌کند.
● ۴ هفته برای داشتن انرژی بیشتر
احساس تنبلی، بی‌حسی و خستگی می‌تواند عوامل زیادی داشته باشد، اما شایع‌ترین علت آن کمبود آهن است. فقط با کمک یک آزمایش می‌توانید میزان آهن خونتان را مشخص کنید. اما یکی از نشانه‌های کمبود آهن رنگ داخل پلک پائینی چشم است که اگر قرمز کمرنگ یا صورتی بود، نشان‌دهنده کمبود آهن است. هیچ غذائی وجود ندارد که بتواند نیاز بدن زنان را که برابر ۱۴/۸ میلی‌گرم آهن در روز است، به‌طور کامل تأمین کند. بنابراین بهتر است مصرف مواد غذائی نظیر گوشت قرمز، سبزیجات و حبوبات سبز تیره را افزایش دهید. خانم‌هائی که در سنین قبل از یائسگی قرار دارند بهتر است از مکمل آهن استفاده کنند. البته اگر از علائم کمبود انرژی مثل خستگی بسیار زیاد یا علائمی نظیر کم شدن وزن یا بالا رفتن آن، در قفسه سینه یا تغییر خلق‌وخو رنج می‌برید، آن‌قوت حتماً باید به پزشک مراجعه کنید چون شاید دلیل این عوامل اختلالات تیروئید باشد که مخصوصاً پس از سن ۵۰ سالگی شایع‌تر می‌شود واقعاً ارزش دوباره بررسی کردن را دارد.
● ۲ هفته تا داشتن لثه‌هائی سالم
اگر ۲ هفته به خوبی بهداشت دندان‌هایتان را رعایت کنید، سلامت لثه‌هایتان، تا ۳۸ درصد پیشرفت می‌کند. می‌گوئیم رعایت بهداشت چیزی بیشتر از دندان‌های درخشان است و بیماری‌های لثه هم نقش مهمی در آن ایفا می‌کند و همه این‌ها در سلامت قلب مؤثرند.
علاوه‌بر کشیدن نخ دندان و مسواک زدن و شستن زبان دوبار در روز، کار مهم دیگری که باید انجام دهید رعایت رژیم لبخند است. مهم‌ترین مورد، افزایش مقدار ویتامین C دریافتی است که باعث افزایش تولید کلاژن در لثه‌ها می‌شود. تحقیق اخیری که گزارش آن در مجله دندانپزشکی انگلیس چاپ شد، نشان داد که روزی یک عدد گریپ‌فروت به مدت ۲ هفته چنین تأثیری روی لثه دارد.
خوردن سبزی و میوه‌های حاوی مقادیر زیاد آنتی‌اکسیدان هم می‌تواند خطر ابتلای لثه به انواع بیماری‌ها را کم کند.
جویدن آدامس بدون قند (رژیمی) پس از هر وعده غذائی هم کمک شایانی به جلوگیری از پوسیدن دندان‌ها می‌کند. آدامس باعث می‌شود مقدار بیشتری آب دهان ترشح شود که جلوی اسیدی شدن محیط دهان را می‌گیرد.
● ۸ هفته برای غلبه بر کلسترول بالا
تخمین زده شده که ۷۰ درصد از افراد کلسترولشان بالاست. در حالی‌که خوردن مقادیر زیاد فیبر به پائین آوردن کلسترول کمک می‌کند، ورزش قوی‌ترین سلاح شماست. ورزش باعث ترشح آنزیمی می‌شود که کلسترول مضر را از بین می‌برد. یکی از طرق ورزش کردن بالا و پائین رفتن از پله‌ەاست. می‌توانید در ابتدا ۵ بار در هفته از تعدادی پله بالا بروید. هفته اول، هر روز می‌توانید یک‌بار به مدت ۲ دقیقه این کار را انجام دهید. تا جائی‌که می‌توانید سریع این کار را انجام دهید و تعداد پله ایده‌آل ۹۰ پله در دقیقه است که می‌توانید رسیدن به این سرعت را هدف قرار دهید. هفته دوم ۲ بار این کار را انجام دهید و همین‌طور مقدار آن را افزایش دهید. به این ترتیب هم مقدار قابل توجهی وزن کم می‌کنید و اندامتان متناسب می‌شود و هم به حفظ سلامت قلبتان کمک کرده‌اید.
● ۶ هفته برای داشتن خوابی راحت‌تر
اگر شب‌ها به خوبی نمی‌توانید بخوابید، راحت‌ترین راه این است که چند قطره روغن یاسمن روی بالشتان بچکانید. اگر پس از چند شب هم‌چنان مشکلتان ادامه پیدا کرد، می‌توانید توصیه‌های زیر را اجرا کنید:
▪ اتاق خوابتان را راحت بچینید: هرچیزی را که به خواب راحت شبانه بی‌ارتباط است مثل کامپیوتر یا کاغذهای کاری از اتاق خواب دور کنید.
▪ مراسم خاصی را قبل از خواب و برای آن بچینید: چای بابونه و مطالعه، روش‌های خوبی هستند.
▪ هر روز سر یک ساعت خاص از خواب بیدار شوید: شما شب‌ها احساس خستگی می‌کنید چراکه بدنتان جلوی آزاد شدن هورمون‌های محرک و هورمون خواب (ملاتونین) را می‌گیرد. دراز کشیدن طولانی مدت آزاد شدن این هورمون را به تأخیر می‌اندازد و باعث می‌شود در انتهای روز بیشتر بیدار بمانید. مهم نیست که چه‌قدر توانسته‌اید بخوابید، وقتی سعی می‌کنید نظم بدنتان را حفظ کنید، باید سر یک ساعت معین بیدار شوید.
▪ هیچ مدل کافئینی پس از ساعت ۳ بعد از ظهر نخورید: در بدن‌های حساس حدود ۱۲ ساعت طول می‌کشد تا اثر آن از بین برود.
● ۲ هفته برای تناسب اندام
فرقی نمی‌کند معلم ورزش باشید یا یک متخصص طب ورزشی، یک تکنیک می‌تواند به‌تدریج تحمل شما را افزایش دهد. اگر ورزش‌های سخت و فشرده را به تمرینات ورزشیتان اضافه کنید، کمک شایانی خواهد کرد. طبق تحقیقات صورت گرفته ۱۵ دقیقه ورزش سخت و فشرده تحمل و پایداری شما را طی ۲ هفته به‌طور منظم، ۲ برابر می‌کند. اگر هنوز هیچ برنامه ورزشی منظم و خاصی ندارید می‌توانید با روزی ۲۰ دقیقه پیاده‌روی سریع شروع کنید. در اوایل کار بهتر است ۳۰ ثانیه دویدن سریع به آن اضافه کنید و سپس با قدم‌های آهسته ۲ تا ۳ دقیقه بدنتان را آرام‌تر کنید. این بدان معناست که شما اگر راه می‌روید، می‌دوید، شنا می‌کنید یا هر ورزش دیگری می‌کنید پس از ۵ تا ۱۰ دقیقه فعالیت معمولی باید به مدت ۳۰ ثانیه تا حد ممکن فعالیتتان را سریع کنید. پس از ۳۰ ثانیه مجدداً سرعتتان را به حد معمول برگردانید.
● ۸۱ روز برای سلامت روده
ممکن است کمتر راجع‌به آن حرف بزنیم ولی فقط در کشور انگلیس ۱۴ میلیون نفر از یبوست رنج می‌برند. روده‌های تنبل منجر به خستگی، پوست خراب، تنفس بد و احساس مسمومیت می‌شوند. بنابراین درمان آن مثل شکل دادن مجدد به اندام‌های داخلی است. بیشتر از ۴ روز به وعده‌های غذائیتان میوه، سبزی یا غلات سبوس‌دار اضافه کنید، بیشتر آب بنوشید و ۱۰ تا ۱۵ دقیقه پیاده‌روی یا هر ورزش دیگری به آن بیافزائید، طوری‌که روده‌هایتان هم به حرکت درآیند.
يکشنبه 13/4/1389 - 11:33
بیماری ها

1) نام آشناترین دارویی که این روزها مصرف آن نیز زیادتر شده، قرص سرماخوردگی بزرگسالان یا همان Adult Cold است.

2) قرص ادالت کولد ترکیبی است از سه داروی استامینوفن، فنیل افرین و کلرفنیرامین.

3) استامینوفن که ضد تب و کاهنده درد است، فنیل افرین نیز نوعی ترکیب ضد احتقان بینی است و کلرفنیرامین نیز ضد حساسیت است.

4) از قرص ادالت کولد در درمان علایم سرماخوردگی و آنفلوانزا، سینوزیت و آلرژی استفاده می شود.

5) میزان مصرف آن در بزرگسالان دو قرص هر چهار تا شش ساعت است. در کودکان نیز یک قرص هر چهار ساعت استفاده می شود. در بزرگسالان نباید روزانه بیشتر از 12 قرص و در کودکان بیشتر از 6 قرص مصرف شود.

6) اگر بخواهیم شیوه اثر قرص سرماخوردگی بزرگسالان را در بدن بررسی کنیم باید به ساز و کار هر سه جزء آن بپردازیم. جزء استامینوفنی این قرص با مهار سنتز پروستاگلاندین ها موجب کاهش تب می شود. کلرفنیرامین با تاثیر بر عروق خونی، دستگاه گوارش و دستگاه تنفس از طریق رقابت با هیستامین، پاسخ حساسیتی را از طریق مهار کردن هیستامین کاهش می دهد و فنیل افرین نیز سبب انقباض سریع و طولانی مدت شریانچه ها شده و در نتیجه موجب کاهش ترشح مایعات و احتقان مخاطی می شود.

7) تحریک پذیری، گیجی و خواب آلودگی از مهمترین عوارض مصرف این دارو به شمار می رود.

8) این دارو با داروهایی همچون فنی توئین، ریفامپین، کاربامازپین تداخل دارویی دارد، بنابراین در صورت مصرف هر کدام از این داروها به پزشکتان اطلاع دهید تا میزان کمتری دارو تجویز کند.

9) این قرص به دلیل دارا بودن کلرفنیرامین می تواند سبب خواب آلودگی شود، بنابراین توصیه می شود از رانندگی و فعالیت هایی که نیاز به دقت زیاد دارد تا چند ساعت پس از مصرف دارو خودداری کنید.

10) بیماران مبتلا به پرفشاری خون و بیماری های قلبی به ویژه بیماری های عروق قلب و نارسایی قلبی و کسانی که دچار تنگی نفس شده اند باید با مشورت پزشک و با احتیاط از این دارو استفاده کنند، زیرا این قرص دارای منقبض کننده های عروقی است و با تنگ کردن عروق موجب تشدید بیماری های قلبی می شود.

يکشنبه 13/4/1389 - 11:32
بیماری ها
در بیشتر موارد حس سوزش و سوزن سوزن شدن در هنگامی که اندام ها بی حس شده است علامتی بی خطر است و نشاندهنده این حالت ست که عصبی در این ناحیه تحت فشار است ودر صورت تغییر وضعیت طی چند دقیقه عصب به حالت طبیعی برمیگردد.
از دیگر دلایل بی حسی اندام ها افزایش تهویه تنفسی است که در شرایط اضطراب اور ایجاد شده ولی در مواردی که بی حسی ناگهانی و غیر قابل توجیه روی میدهد ممکن است علامتی از یک بیماری جدی باشد که میبایست تحت بررسی های دقیق قرار گیرد.
از علل جدی بی حسی میتوان به نقص جریان خون . روماتیسم مفصلی . اسکلروز مولتیپل . دیابت و سندرم تونل کارپ (فشرده شدن اعصاب در مچ دست که موجب بی حسی درانگشتان ودست میشود)
اشاره کرد .
بی حسی میتواند یافته ای هشدار دهنده است از یک سکته مغزی قریب الوقوع یاحملات گذرای ایسکمیک که یک سکته مغزی کوچک است و به طور گذرا و موقتی علایمی نظیر فلج و تاری دید را ایجاد میکند .این حملات گذرا بدون درمان مناسب به سکته کامل منجر شده وممکن است عوارض جسمی و ذهنی دائمی ایجاد میکند .
تسکین علائم:
انچه مهم است این است که علایم را کم اهمیت در نظر نگیریم حتی اگر برای چند ثانیه طول بکشد .
در صورت ایجاد بی حسی بطور ناگهانی و یا ضعف در هر نقطه از بدن بدون وجود توضیح قانع کننده در اسرع وقت باید به اورژانس مراجعه کرد .
ورزش مرتب نظیر راه رفتن و دویدن و شنا کردن جریان خون را افزایش میدهد و به کاهش وقوع بی حسی در وضعیت های بدنی مختلف کمک میکند و انتخاب نوع ورزش نیز مهم است مثلا ورزش هایی مثل دوچرخه سواری باعث بیحسی اندامها شده ووضعیت را تشدید میکند.
مصرف دخانیات باعث اختلال جریان خون میگردد و احتمال بروز بی حسی را افزایش میدهد.
اگر بیشتر در ناحیه باسن دچار بیحسی میشوید احتمال دارد مربوط به کیف جیبی و یا محتویات جیب عقب شما باشد و ایجاد مشکل مینماید وباعث ایجاد فشار برروی عصب سیاتیک که از میان عضلات باسن میگذرد مینماید.
اگر برای مدت طولانی کارهای تکراری انجام میدهید مثل ماشین نویسی و خیاطی و ... ممکن است به سندرم تونل کارپ دچار شوید .لذا اگر هر 30 تا 60 دقیقه یکبار به خود استراحت دهید ودر این بین چرخشهای ملایمی به مچ دست دهید میتوانید از ایجاد این مشکل جلوگیری نمایید.


يکشنبه 13/4/1389 - 11:29
بیماری ها
شاید شما از منظره براکت(نگین)‌های ارتودنسی بر روی دندان‌های تان چندان راضی نباشید. شاید هم تصور کنید چهره‌ تان بدون این سیم‌ کشی‌ فلزی زیباتر است.

بسیاری از نوجوانان هم از دستگاه‌ های بزرگ ارتودنسی که بر روی صورت، چانه و گردن و پشت سرشان تکیه دارند، دل خوشی ندارند و احساس می ‌کنند در میان دوستان شان انگشت ‌نما خواهند شد، ولی این روزها خبرهای خوشی به گوش می ‌رسد که شما را از شر برق فلزات در لبخندتان راحت می ‌کند.

"ارتودنسی نامرئی" نام روش جدیدی در ارتودنسی است که این روزها در کشورهای اروپایی و آمریکایی سر و صدای زیادی به پا کرده است.

خیالتان راحت، کسی متوجه نمی ‌شود
Invisaling نام یک روش جدیدی برای ارتودنسی و مرتب کردن دندان‌هاست. در این روش بدون استفاده از سیم، دندان ‌ها مرتب می ‌شوند. به این شکل که برای هر فرد یک سری پلاک (قاشقک) مخصوص پلاستیکی ساخته می ‌شود که هر کدام پله پله موقعیت دندان‌ ها را اصلاح و به موقعیت صحیح هدایت می کند و در نهایت دندان ‌ها مرتب می ‌شوند.

اگر شما به زیبایی چهره خود حساس هستید، استفاده از این روش را به شما پیشنهاد می‌کنیم، چون هنگامی که این پلاک‌ های شفاف را روی دندان‌های تان می گذارید، اصلاً قابل مشاهده و تشخیص نخواهند بود. هیچ‌ کس متوجه نمی ‌شود که شما دندان‌هایتان را ارتودنسی کرده اید.

این روش برای افرادی که به دوره میانسالی پا گذاشته ‌اند و فکر می‌ کنند ارتودنسی دیگر برای آن ها دیر شده است، بسیار ارزنده است. چرا که دیگر کسی متوجه آن نمی‌ شود.
از سوی دیگر اگر شما مدیر یک شرکت بازرگانی و یا استاد دانشگاه یا سخنران هستید و به دلیل مشغولیت‌های حرفه‌ ای مجبورید دائما با دیگران در تماس باشید، نیز بهتر است از این روش استفاده کنید.

مزیت دیگر استفاده از این پلاک ‌های شفاف آن است که هنگام غذا خوردن می‌ توانید آن ها را از دهان تان خارج کنید و با خیال آسوده و بدون نگرانی از کنده شدن سیم ‌ها، هر غذایی را نوش جان نمایید و سپس دندان‌های تان را شسته و پلاک‌ های شفاف را دوباره بر روی دندان‌های تان بگذارید.

در مطب دندانپزشکی:
اگر شما تمایل داشته باشید که برای مرتب کردن دندان‌های تان از این روش استفاده کنید، در اروپا و آمریکا می‌ توانید به دندانپرشک عمومی نیز مراجعه کنید.

دندانپزشک ارزیابی‌ های اولیه را از وضعیت قرارگیری دندان‌های تان به عمل خواهد آورد و به شما خواهد گفت که آیا استفاده از این روش برای شما مناسب است یا خیر؟

معمولا اگر ناهنجاری ها و نامرتبی دندان‌های تان در حد خفیف باشد، می ‌توانید از این روش استفاده کنید، ولی اگر مشکلات دندانی و اسکلتی شما متوسط یا شدید باشد، لازم است در ابتدا این ناهنجاری‌ ها را با استفاده از روش‌های معمول ارتودنسی اصلاح و در مراحل پایانی درمان از این روش جدید استفاده کنید.

این روش جدید به تایید سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) نیز رسیده است.

صرفه‌ جویی در وقت و هزینه
شما ممکن است برای ارتودنسی کامل دندان‌های تان به دندانپزشکان عمومی یا متخصص مراجعه کرده و هزینه‌ های متفاوتی بپردازید، ولی هزینه این درمان کاملاً مشخص است و در کشورهای اروپایی و آمریکایی حدود 2000 دلار می ‌باشد و البته پرداخت تمام هزینه بر عهده خود بیماران نخواهد بود. شرکت‌های بیمه دندانپزشکی کشورها 1500- 1000 دلار از این هزینه‌ ها را تقبل می‌ کنند.

مدت درمان با این روش کمتر از یک سال است که البته به میزان نامنظم بودن دندان‌ ها بستگی دارد. اگر قرار است از این پلاک‌ های شفاف استفاده کنید، باید خود را عادت دهید که آنها را دست کم 20 ساعت در روز، در دهان تان تحمل کنید.

لازم است هر دو هفته یک بار به مطب دندانپزشکی مراجعه کنید تا دندانپزشک پس از ارزیابی میزان حرکت دندان‌ها، پلاک قبلی را از شما تحویل گرفته و پلاک جدیدی در دهان تان بگذارد.

هر کدام از این پلاک‌ها در این مدت، به میزان اندکی دندان های تان را جا به جا خواهند کرد و در نهایت در پایان درمان و پس از انجام همین حرکت‌های کوتاه، دندان‌های تان مرتب خواهند شد.

يکشنبه 13/4/1389 - 11:28
بیماری ها

تیك‌، یكی از شایع‌ ترین مشكلات روانی است كه به گفته كارشناسان دلایل شیوع آن چندان مشخص نیست، ولی تخمین زده می‌ شود بین 5 تا 25 درصد كودكان در سنین مدرسه نیز نوعی از اختلال تیك را تجربه می ‌كنند.

تیك ‌ها حركات غیرطبیعی ناگهانی، مكرر، سریع و هماهنگی هستند كه معمولا به راحتی قابل تقلید هستند.

حركات به‌ صورتی مشابه مكررا رخ می ‌دهند و بیمار قادر است به ‌صورتی ارادی برای مدتی كوتاه آن ها را مهار كند، اما این امر ممكن است سبب اضطراب بیمار شود.

تیك‌ ها در نتیجه فشار روانی تشدید می ‌شوند و حین فعالیت‌ های ارادی و تمركز فكری كاهش یافته و در خواب از بین می‌ روند.

دكتر علیرضا پیرخائفی، روان‌شناس و عضو هیئت علمی دانشگاه، تیك‌ ها را فعالیت‌ های حركتی - صوتی می ‌داند كه به ‌صورت ناگهانی اتفاق می‌ افتند و در آن، فرد توان مقاومت خود را از دست داده و ظاهرا مقابله با‌ آن هیچ فایده‌ای نخواهد داشت.

وی، پریدن گوشه‌ چشم، پرش در ناحیه ‌گردن و حركات اضافه در شانه را از تیك ‌های حركتی می ‌داند و در خصوص تیك ‌های صوتی ابراز می ‌كند، در این ‌گونه تیك‌ ها علاوه بر تكان‌ های عضلات، سیستم صوتی نیز(مانند صاف كردن گلو، خرخر كردن و بالا كشیدن بینی و …) درگیر می ‌شود.

تیك‌ هایی كه به تازگی آغاز شده‌اند، اغلب نیاز به درمان ندارند.

توصیه مناسب به والدین و اطرافیان كودك مبتلا به تیك این است كه توجهی به تیك ‌ها نداشته باشند، زیرا تمركز روی تیك، باعث تشدید آن می‌ شود.

اكثر تیك‌ هایی كه تازه آغاز شده‌اند، مسیر محدود و گذرایی دارند و به سمت اختلال جدی ‌تری پیش نمی ‌روند و حداكثر طی دوره‌های استرس ‌آور عود می‌ كنند. معدودی از تیك‌ ها بیشتر از یك ‌سال طول می ‌كشند.

تیك در آقایان سه‌ برابر بیشتر از خانم ها است و تیك‌ های مزمن بیشتر بین سنین 6 تا 12سالگی دیده می ‌شوند.

تقسیم ‌بندی
تیك‌ ها را می‌ توان بر اساس ساده یا متعدد بودن، گذرا و مزمن بودن به 4 گروه تقسیم كرد:

تیك‌های ساده گذرا:

در كودكی بسیار شایع‌اند و معمولا پس از یك ‌سال (‌اغلب طی چند هفته) خود به‌ خود بهبود می ‌یابند و عمدتا نیاز به درمان ندارند. تیك‌ های حركتی معمول كه اغلب در حدود 5/3‌سالگی شروع می ‌شوند ،به كودكان كمك می‌ كنند تا انرژی عصبی را آزاد كنند. 75 درصد از كودكان، این نوع تیك را در عرض 6 ماه پشت سر می ‌گذارند.

اگر كودك شما گرفتار تیك شد، بهترین راه، نادیده گرفتن آن است. هیچ گاه او را سرزنش نكرده و یا تنبیه نكنید. شما می ‌توانید برای جلوگیری از تبدیل شدن این عمل به یك عادت، با تمرین كردن روش ‌های پیشگیرانه، به كودكان تان كمك كنید، ولی تیك ‌های گذرا نباید در برنامه كامل ترك عادت مورد توجه قرار گیرد.

تیك‌ های مزمن:

اگر تیك بیش از 12ماه ادامه یابد، تیك مزمن محسوب می‌ شود. تیك‌ های مزمن پایدار هستند و معمولاً انقباض ماهیچه در آن ها بیش از حد و بسیار شدید است. این تیك ‌ها مشخصاً به‌ صورت حمله‌ های دوره‌ای هستند و غالباً شدت آن ها ماه به ماه، روز به روز یا حتی ساعت به ساعت تغییر می ‌كند. در حقیقت رفتار تیكی ممكن است برای هفته‌ ها یا ماه‌ها كاملاً محو، اما دوباره ظاهر شود.

ممكن است در هر سنی پدیدار شوند، اما اغلب در كودكی شروع می‌ شوند. درمان در اكثر موارد لازم نیست. باید به بیمار توضیح داد كه این اختلال اهمیتی ندارد.

تیك‌ های ساده یا متعدد مداوم:

معمولا از كودكی یا نوجوانی و قبل از 15‌سالگی آغاز می ‌شود. در بسیاری از موارد تیك ‌های موردی روی می ‌دهد، اما بهبود كامل در خاتمه نوجوانی رخ می‌ دهد.

سندرم تیك‌ های حركتی و صوتی متعدد مزمن:

این سندرم به نام پزشك فرانسوی ‌ای كه نخستین بار این بیماری را توصیف كرد، "سندرم ژیل دولا توره" نامیده می ‌شود.

این اختلال معمولا همراه با تحریك ‌پذیری و وسواس است كه می ‌تواند موجب رانده شدن فرد از اجتماع شود و این واكنش ‌های اجتماعی منفی می ‌‌تواند فرد را به افسردگی دچار كند و حتی در بعضی مواقع او را به سوی خودكشی نیز سوق ‌دهد.

تیك ‌های توره درصورت عدم ‌درمان می ‌توانند به حالتی مزمن در فرد تبدیل شود.

در این افراد حركات لب و دهان شان به‌ گونه‌ای هست كه انگار حرف‌ های ركیك به زبان می‌ آورند، در صورتی كه این طور نیست.

به جز تیك ‌های گذرا در سایر تیك ‌های عصبی احتمال بازگشت وجود دارد.

علت‌ ها:
زمانی اعتقاد بر این بود كه تیك‌ ها علاوم بیرونی احساسات سركوب شده و كشمكش‌های درونی ‌اند. امروزه در بسیاری از نقاط جهان آن را تركیبی از عوامل محیطی و زیستی می ‌دانند.

تیك تقریباً در یك سوم موارد، پایه ژنتیك دارد، اما در برخی حالات ممكن است

این عادت از طریق تقلید به دست آید.

همچنین مشخص شده است كه رفتارهای تیكی در زمان فشارهای عصبی افزایش می ‌یابد كه این امر به "تیك عصبی" منجر می ‌شود.

در صورتی كه از وجود تیك‌ های عصبی در كودك ‌تان رنج می‌ برید، نكات زیر را مد نظر داشته باشید:

كاهش فشار روحی:

به لحاظ این كه رفتارهای تیكی غالباً با فشار روحی تشدید می‌ شوند، مواردی را در زندگی كودك ‌تان جست ‌وجو كنید كه ممكن است منشأ ناراحتی یا نگرانی او باشند. مثلا ببینید آیا او تلاش می‌ كند كه از تكالیف مدرسه و درس‌ها عقب نمانند؟ آیا انتظارات ورزشی او بالاست؟

برای كاهش تنش‌های احتمالی كودك و ایجاد آرامش و اطمینان در او، تا آنجا كه ممكن است موقعیت‌های فشارزا را از بین ببرید و با او مهربان باشید. تعداد تیك ها اغلب با كاهش فشار روحی، تقلیل می‌ یابند.

چه باید كرد؟

یكی از نكاتی كه درباره ی انواع تیك ‌ها حائز اهمیت است، نوع برخورد و نگاه عوام به آن است كه باعث می ‌شود، فرد مبتلا دچار احساس ناخوشایندی شود و خود را از انظار پنهان كند و در صورت افزایش بیش از حد این اختلال، حتی در رفتارهای اجتماعی او نیز تاثیر بگذارد.

اگر افراد با نشانه‌ های طولانی‌ مدت تیك مواجه شدند، باید برای جلوگیری از اختلالات وسیع  تر به روان ‌پزشك یا روان ‌شناس مراجعه كنند.

يکشنبه 13/4/1389 - 11:27
بیماری ها

 پیرمرد هستم و دردسرهای زیادی را دیده‌ام، اما بیشترشان هیچ وقت پیش نیامد. مارك تواین
نگرانی چیست؟ نگرانی، احساس دغدغه شدید است. نگرانی بیم از ناشناخته‌هاست؛ نگرانی از اینكه بدترین چیز رخ خواهد داد. ممكن است بیش از اندازه نگران رخدادهای آینده شویم. چه بسا مكرراً‌ با خودمان حرف‌های منفی بزنیم و بدترین احتمال‌های موجود را در نظر بگیریم. بسیاری از افكارمان اینگونه آغاز می‌شود:

خانه می‌ماندم اگر...
این را می‌گفتم اگر...
تصمیم دیگری می‌گرفتم اگر...
یا اگر با ماشین تصادف كنم، چه كار كنم؟
اگر بیكار شدم، چه كار كنم؟
اگر مریض شدم، چه كار كنم؟
نگرانی یك رفتار است؛ یك نوع عادت
فكر كردن. اگر والدین شخص به‌طور مزمنی نگران بوده باشند، احتمال اینكه آن شخص هم‌چنین حالتی داشته باشد، زیاد است و این حالت احتمالاً‌ به بچه‌هایش نیز منتقل خواهد شد. از آنجایی كه نگرانی یك عادت رفتار است، می‌توان بر آن غلبه و رفتاری مثبت‌تری را جایگزین آن كرد.

نگران چه هستیم؟

مطالعات انجام‌شده درباره نگرانی نشان می‌دهد:
- 40 درصد موارد نگرانی‌ها
هیچ وقت رخ نمی‌دهد، بنابراین اساسا با احساس نگرانی، وقت خودمان را تلف می‌كنیم.
- 30 درصد آنچه نگرانش هستیم، اتفاق افتاده است. یاد بگیرید قدری بی‌خیال شوید و خودتان و سایرین را ببخشید. نمی‌توان گذشته را تغییر داد. هیچ‌كس نمی‌تواند این كار را بكند. گذشته را آنگونه كه هست، بپذیرید و ادامه دهید.

- 12 درصد نگرانی‌ها بی‌مورد است، مانند اینكه دیگران درباره ما چگونه فكر می‌كنند.
- 10 درصد نگرانی‌های كوچك و بی‌اهمیت است، مانند نگرانی درباره اینكه ناهار چه بخوریم، نگرانی درباره دیر كردن و نگرانی درباره اینكه چه بپوشیم.
- 8 درصد از آنچه نگرانش هستیم، در واقع اتفاق می‌افتد.

- 4 درصد نگرانی‌های ما درباره چیزهایی است كه در اختیار ما نیست. نمی‌توانیم نتیجه را عوض كنیم. این نگرانی‌ها شامل نگرانی درباره تندرستی، مرگ یك عزیز یا یك بلای طبیعی قریب‌الوقوع است. اغلب واقعیت این رخدادها قابل‌تحمل‌تر از خود نگرانی است.

- 4 درصد نگرانی‌های ما درباره چیزهایی است كه نه كاملاً‌ بلكه قدری بر نتایج آن تسلط داریم. اساساً‌ فكر می‌كنم این نوع نگرانی نتیجه عمل یا بی‌عملی ما نسبت به مشكلات و چالش‌هایی است كه با آن روبه‌رو هستیم.

با توجه به این آمارها، شاید بد نباشد این سؤالات را از خود بپرسید:

- چند بار شده كه به خاطر موقعیتی كه خارج از كنترل شماست، دچار تشویش بیش از اندازه شوید؟

- چرا اجازه می‌دهیم نگرانی به قدری به ما فشار بیاورد كه عملاً‌ مریض شویم؟

- چرا انرژی روانی خودمان را با نگرانی هدر می‌دهیم؟
نمی‌توانم به جای شما به این سؤالات پاسخ دهم. آنچه می‌توانم پیشنهاد كنم، فنونی برای غلبه بر نگرانی است. تصمیم گرفتن برای دست برداشتن از عادت نگرانی بر عهده شماست.

چگونه می‌توان از نگرانی دست برداشت یا‌ آن را كم كرد؟

اگر آدم هر روز قدری نگران باشد، در یك عمر چند سال را از دست داده است. اگر مشكلی وجود دارد، اگر می‌توانید آن را برطرف كنید اما به‌خودتان یاد بدهید كه نگران نباشید. نگرانی هیچ وقت چیزی را حل نمی‌كند.

1 - آماده رویارویی با بدترین موقعیت باشید، اما امیدوار باشید بهترین حالت پیش بیاید. این گفته دیل كارنگی در كتاب چگونه از نگرانی دست برداریم و تدریجاً‌ زندگی كنیم است. بدترین نتیجه ممكن را بپذیرید و آنگاه دست به كار شوید تا بدترین حالت را تغییر دهید و آن را بهتر كنید.

2 - دست به‌كار شوید. هر وقت متوجه شدید كه تدریجاً‌ نگران شده‌اید، دست به كار شوید و سراغ كارهایی بروید كه باید انجام دهید. اگر فهرست كارهایی را كه باید انجام دهید، ندارید، آنها را فهرست كنید. اهداف و كارهایی را كه برای تحقق آنها لازم است، به‌ترتیب بنویسید. یكی از فواید تهیه این فهرست این است كه دیگر نگران نیستید كه ممكن است چیزی مهم را فراموش كنید.

3 - حواس خود را به چیز دیگری معطوف كنید. به دوستی تلفن بزنید. كتابی بخوانید. فیلمی خوب ببینید. بچه‌ها را به پارك ببرید. پیاده‌روی كنید. كارهای زیادی است كه می‌توانید انجام دهید.

4 - حمایت بطلبید. دوستان و خانواده می‌توانند منبع حمایت فوق‌العاده‌ای باشند، به‌خصوص اگر بگویند نظرشان چیست. گاهی اوقات صرف حرف زدن به از بین رفتن نگرانی كمك می‌كند.

5 - تصمیم بگیرید. اگر درباره یك مشكل حل نشده شخصی یا كاری نگران هستید، فرصت دارید كه تصمیم بگیرید. وقتی تصمیم بگیرید چه كار كنید، می‌توانید تدریجاًً كارهایی برای به دست آوردن بهترین نتیجه انجام دهید.

6 - مستقیماً‌ با مشكل روبه‌رو شوید. معمولاً‌ این خود مشكل نیست كه باعث نگرانی می‌شود، معمولاً‌ پیش‌بینی مشكل است كه سبب نگرانی می‌شود. این مشكل چه تأثیری بر دیگران می‌گذارد یا آنان چه واكنشی نشان می‌دهند؟
هر چه سریع‌تر با مشكل مقابله كنید.

7 - تمرین آرامش كنید. اهمیت دارد كه وقتی را صرف آرامش كامل خود بكنید. چشمانتان را ببندید و از طریق بینی نفس عمیق بكشید و از دهان آن را بیرون بدهید. با هر نفس به‌خودتان القای آرامش كنید. فقط چند دقیقه طول می‌كشد كه تنش از بدن خارج شود.

8 - به چیزهای مورد علاقه گوش كنید. اینها می‌تواند موسیقی یا دیگر مطالب مورد علاقه باشد.

9 - یادداشت‌نویسی. بسیاری افراد پس از نوشتن چیزهایی كه باعث نگرانی آنان می‌شود، احساس سبكی می‌كنند. در هنگام نوشتن، متوجه می‌شوید واقعاً از چه نگران هستید و بعد می‌توانید بی‌طرفانه به بهبود وضع بپردازید.

10 - مراقب خودتان باشید. زیاد استراحت كنید. برنامه غذایی سالم داشته باشید و ورزش كنید. وقتی بدن و ذهن خود را پرورش دهید، راحت‌تر می‌توانید مسائل را بررسی كنید. مواجهه با مسائل پیش‌بینی‌نشده آسان‌تر می‌شود.

11 - نعمت‌هایی را كه دارید، بشمارید. چیزهای زیادی است كه بابت آن شكرگذار باشید. به اطراف نگاه كنید. انسان در جهان زیبایی زندگی می‌كند. می‌توان شكرگذار داشتن تندرستی، خانواده، ذهن، كشور، خانه، شغل و حتی چیزهای كوچك‌تر بود.

12 - بر افكار خود نظارت كنید. مراقب افكار خود باشید و آماده باشید تا افكار مثبت را جایگزین نگرانی‌ها كنید. فنون زیادی وجود دارد كه با استفاده از آن می‌توان از نگرانی دست برداشت. نكته مهم استفاده منظم از آنها تا هنگامی است كه رفتار جدید به عادت تبدیل شود. این گفته را به یاد داشته باشید كه آرامش، گهواره قدرت است.

شنبه 12/4/1389 - 11:19
بیماری ها
 

گرما زدگی

 

بدن انسان بطور عادی ، دارای یک مکانیسم تنظیمی گرمایی میباشد و بر هم خوردن تعادل در این مکانیسم به نحوی که درجه حرارت بدن به طور غیر عادی بالا رود را گرمازدگی می نامند

علائم:

بالا رفتن دمای هوا موجب افزایش تبخیر آب بدن می شود و همراه با این تبخیرات، الکترولیت های سدیم و پتاسیم که جزء مواد ضروری بدن هستند نیز از بدن انسان خارج می شوند

تبخیر بیش از حد آب از بدن به علت گرمای زیاد، سبب کاهش فشار خون می شود و درنتیجه خون به موقع به کلیه ها و مغز نخواهد رسید

هنگامی خون به مقدار کافی و در زمان خود به کلیه ها نرسد، میزان ادرار کاهش یافته و مقدار سم های اوره و کراتین در بدن افزایش می یابد و در صورت زنده ماندن، فرد دچار نارسایی حاد کلیه خواهد شد که باید به طور مداوم دیالیز شود

درصورت پایین آمدن فشار خون و نرسیدن خون به مغز فرد دچار سرگیجه شده و در این صورت فرد گرما زده با بی هوشی نیمه کامل بر زمین خواهد افتاد

در صورت عدم تشخیص یا انجام ندادن مراقبت های لازم ، احتمال بروز عوارض و حتی مرگ و میر در این افراد بالاست

فرد گرمازده اغلب خسته و گیج می شود و ممکن است دچار برخی علائم شاخص در گرما زدگی اختلال در هوشیاری ، دمای بالای بدن که گاه تا ۴۱ درجه می رسد ، در شرایط حاد عدم تعرق ، سردرد ، گرفتگی عضلات، پوست خشک و داغ ، تهوع یا استفراغ ، ، تشنج ، اختلالات ریتم قلب که میتواند منجر به سنکوپ گردد ، اختلال در تکلم و گاه هزیان ، رنگ پریدگی و افت فشار خون ، نبض ضعیف ، ، کاهش حجم ادرار

دربحث امدادی گرمازده شدن در دو طیف کلاسیک و فعالیتی مورد بررسی قرار میگیرد

 non exertional کلاسیک یا

در فرم کلاسیک گرمازده شدن مربوط به طیفی از افراد هستند که بدون داشتن فعالیت حرکتی خاص هستند پس از چند روز تماس با محیطهایی که داری هوای گرم و فاقد امکان تهویه مناسب هستند رخ میدهد

این عزیزان معمولا بعلت استفاده از داروهای همچون ( آرامبخش و خواب آور، آنتی کولینرژیک، آنتی هیستامین و داورهای مدر) و یا دچار بودن به بیماریهایی همچون بیماری قلبی عروقی ، بیماریهای مزمن ، بیماریهای روانی و یا دچار بودن به چاقی مزمن و یا بالا بودن سن در معرض چنین خطری هستند
 

exertional فعالیتی یا

در فرم فعالیتی شاهد گرمازدگی در سنین پائین تر هستیم معمولا این مشکل برای کارگران ساختمانی خصوصا آنان که در معرض تابش نور خورشید هستند و یا افرادی که مجبورا ساعتها در زیر آفتاب راه بروند و یا ورزشهای سنگینی همچون فوتبال انجام بدهند اتفاق می افتد

آسیبهای حاصل از گرما به تناسب شدت آن به سه گروه تقسیم می شوند
 

 گرمازدگی خفیف

 گرمازدگی متوسط

 گرمازدگی شدید

 گرمازدگی خفیف
 

این حالت وقتی پیش می آید که فردی به مدت طولانی در معرض حرارتی نسبتا بالا قرار گیرد
 

علایم آن اغلب به صورت: گرفتگی عضلانی، خستگی مفرط و گاهی سرگیجه و غش می باشد
 

کمکهای اولیه
 

 مصدوم را به محل خنکی منتقل سازید

 به مصدوم محلول ORS یا محلول آب و نمک و شکر (۱ قاشق چایخوری نمک با ۸ قاشق چایخوری شکر در یک لیتر آب) بدهید

 عضلات گرفته گرمازده را ماساژ دهید

 حوله مرطوب روی پیشانی و عضلات گرفتار مصدوم قرار دهید

 اگر علایم بهبود نیافت یا وخیمتر شد مصدوم را به مرکز درمانی منتقل کنید

 بیمار باید استراحت نماید و در صورت لزوم از پنکه برای خنک کردن او استفاده شود

 گرمازدگی متوسط
 

این حالت به دلیل قرار گرفتن فرد در معرض گرمای زیاد و فعالیت بدنی شدید در محیط، مثل: ملاحان، کشاورزان، آتش نشانها، پیش می آید. علایم بصورت: سرگیجه و عدم هوشیاری است و به دنبال آن پوست رنگ پریده می شود . سایر علایم به صورت تنفس سریع و سطحی، نبض ضعیف، ضعف و تعریق بدن می باشد

کمکهای اولیه

۱- باید وی را به مکانی خنک مثل زیرسایه بان یا اتاق برده ، لباس های وی را از بدن خارج نمود
 

۲- مصدوم را وادار به دراز کشیدن کرده و پاهای او را بالا آورید

۳- بوسیله پارچه مرطوب و باد زدن و یا هر وسیله دیگر مصدوم را خنک کنید . از روشهای متداول برای خنک کردن فرد گرمازده استفاده از یک ملحفه نازک مرطوب است بهتر است ابتدا ملحفه را خیس کرده و روی بدن وی کشیده و هر چند دقیقه یکبار ملحفه را مرطوب کرده و یا تکان دادن ملحفه مرطوب موجب پائین آمدن دمای بیمار شوید تا بتدریج بدن فرد گرما زده خنک شود
 

۴- به مصدوم محلول ORS یا محلول آب و نمک و شکر بدهید. ( مشروط بر اینکه هوشیار بوده و استفراغ نکند)

۵- به هنگام ضرورت باید از کپسول اکسیژن استفاده نمود و در نبود اکسیژن ، اگر لازم شد به مریض تنفس مصنوعی بدهید
 

۶- همواره در این مواقع که با فرد گرما زده روبرو هستید توجه داشته باشید که استفاده از داروهای تب بر در اینگونه موارد هیچگونه اثری نمی گذارد چرا که در این افراد سیستم تنظیم مرکزی دما مشکلی ندارد و در واقع بالا بودن دمای بدن ناشی از محیط است

۷- و پس از انجام اقدامات اولیه میبایست در صورت عدم بهبودی فرد گرمازده او را سریعا به مرکز درمانی منتقل سازید

۳- گرمازدگی شدید
 

این حالت بسیار خطرناک است بیشتر در روزهای گرم و مرطوب اتفاق می افتد

علایم
 

اقدامات اولیه
 

۱- تمام لباسهای مصدوم را درآورده و او را در حوله یا پارچه مرطوب قرار دهید . می توان مصدوم را داخل وان یا لگن آب سرد قرار داد .(مواظب باشید مصدوم غرق نشود) در مواقع حاد با تجویز و نظارت پزشک می توان از قرار دادن کیسه های یخ در کشاله ران زیر بغل زانو مچ دست و پا نیز استفاده کرد

۲- اگر مریض دچار شوک است شوک را درمان کنید

۳- در صورت داشتن امکانتات استحمام توجه کنید که استحمام با آب سرد ممکن است سبب شوک و مرگ بیمارشود ، لذا بهتر است با آبی که ۲ تا ۳ درجه خنک تر از دمای بدن بیمار باشد بیمار را خنک کرد تا وقتی که دمای بدن او به ۳۹ درجه سانتیگراد برسد به این نکته توجه داشته باشید که از گذاشتن بیمار در وان یخ بدون دستور مستقیم پزشک جدا خوداری کنید

۴- در این مواقع باید به بیمار مایعات خنک خورانده شود تا دمای بدن وی به حدود دمای طبیعی برسد . توجه داشته باشید تا پائین آمدن دمای بدن ، مرطوب کردن ملحفه و بدن را می باید ادامه داده و پس از انجام کمک های اولیه حتما باید فرد مصدوم را به مرکز فوریت های پزشکی رساند
 

چگونه از گرمازدگی پیشگیری کنیم

۱ - پوشش افراد در دچار شدن انها به گرما زدگی بسیار تاثیر گذار است ! استفاده از البسه با زنگ روشن و خصوصا پنبه ای می تواند در حفاظت از جان شما موثر باشد ! از پوشیدن لباسهای تنگ و یا دارای الیاف مصنوعی جدا خوداری نموده و سعی کنید تا میتوانید از پوشیدن لباسهای تیره خوداری نمائید . از پوشیدن لباسهای ضخیم و غیرقابل نفود در فصل گرما که مانع تبخیر عرق و دفع گرما می شود جدا خودداری نمائید

نوشیدن را هرگز فراموش نکنید !! در زمان فعالیت شدید بدنی به قدر کافی مایعات بنوشید
 

 میبایست توجه نمود که اگر مجبور به فعالیت سنگین در شرایط آب و هوایی گرم و مرطوب به مدت طولانی هستید حتما میبایست برای احتمال دچار شدن به گرمازدگی دارای برنامه پیشگیری بوده و خصوصا با یک برنامه منظم سعی نمائید که بدن شما با فعالیت و شرایط سخت محیط کار خود امکان انطباق را پیدا نماید
 

توجه داشته باشید در کارهایی که افراد در معرض گرمای مستقیم و یا تابش نور آفتاب قرار دارند همچون ، کارگاههای ساختمانی و یا فعالیت های ورزشی گروهی ، گرمازده شدن یکی از افراد به معنای هشدار جدی به تمامی کارگران و دوستانی است که سرگرم کار میباشند و می باید مسئولان در این مواقع اقدامات احتیاطی را برای بقیه افراد در نظر داشته باشند
 

 میبایست توجه داشته باشید که اگر هوا گرم و خشک باشد و تهویه کافی هم وجود داشته باشد احتمال گرمازدگی به نسبت از محیطهای گرم و مرطوب و یا دارای سیستم تهویه نامناسب کمتر میباشد

 داروهائی که فرد را مستعد گرمازدگی می کند باید با نظر پزشک معالج با داروهای دیگری جایگزین شود یا به طرز مناسب از آنها استفاده شود

بهترین نوشیدنی بی گمان آب میباشد و بهتر است همواره قبل از احساس تشنگی آب نوشید . توجه داشته باشید برای افرادی که دارای فعالیتهای سنگین بدنی هستند توصیه می شود که در برنامه غذایی خود از نمک و شکر و لیموی تازه به طور متناوب استفاده نمایند.

شنبه 12/4/1389 - 11:18
بیماری ها

خبرگزاری فارس: یك متخصص تغذیه گفت: برای پیشگیری از زخم‌های گوارشی در سالمندان باید از استعمال سیگار و تركیبات اسیدی نظیر آبلیمو و سركه در هنگام ناشتا پرهیز كرد و معده این افراد نباید برای مدت طولانی خالی بماند.

محمود اطروشی در گفت‌و‌گو با خبرنگار اجتماعی فارس، افزود: كاهش اسید معده، یبوست و زخم‌های دستگاه گوارش در سالمندان رایج است. كاهش اسید معده باعث كاهش جذب ویتامین B2، D، اسید فولیك و كلسیم می‌شود به همین علت معمولاً به افراد سالمند توصیه می‌شود روزانه مكمل مولتی ویتامین مینرال مصرف كنند.
وی گفت: برای رفع یبوست نیز توصیه می‌شود علاوه بر فعالیت بدنی از مواد غذایی پرفیبر نظیر خشكبارها و آلو، زردآلو، انجیر، میوه و سبزی‌ها تازه و آب كافی مصرف شود و برای پیشگیری از زخم‌های گوارش نیز باید از مصرف سیگار، مشروبات الكلی و تركیبات اسیدی نظیر آبلیمو و سركه در هنگام ناشتا پرهیز كرد و در این افراد معده نباید به مدت طولانی خالی بماند.
این متخصص تغذیه اضافه كرد: برای پیشگیری از این بیماری‌های قلبی به افراد مسن توصیه می‌شود علاوه بر پرهیز از دخانیات از مواد غذایی شور، پرنمك، روغن‌های نباتی و حیوانی، كره، غذاهای كلسترول‌دار نظیر تخم مرغ، گوشت قرمز، كله پاچه، جگر، دل، قلوه، غذاهای سرخ شده كمتر مصرف كنند و به جای آنها از میوه‌ها، سبزی‌ها، روغن‌های گیاهی، گوشت سفید مثل مرغ و ماهی، مغزدانه‌ها، حبوبات، ‌شلغم و اسفناج استفاده كنند. در بین ماهی‌ها بهترین نوع ماهی‌ برای این گروه‌ ماهی‌های روغنی نظیر حلوا، قباد، شیر، كیلكا و اوزون برون است.
اطروشی گفت: دیابت نوع 2 معمولاً در سنین بالای 45 سال اتفاق می‌افتد از دلایل این بیماری می‌توان سابقه‌ خانوادگی، مصرف داروهای شیمیایی، چاقی و كاهش فعالیت‌ نام برد.
وی افزود: بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 در فاز اول قرص دریافت می‌كنند و در صورت عدم كنترل قند خون یا بالا بودن بیش از حد قند باید از انسولین تزریقی استفاده كنند. از علائم اصلی این بیماری نوشیدن زیاد‌ آب، پرخوری، پراداراری، احساس ضعف و خستگی، تاری دید و عفونت‌های مختلف است.
این متخصص تغذیه اضافه كرد: از راه‌های اصلی پیشگیری از دیابت در سالمندان كنترل وزن و كاهش دریافت غذاهای حاوی كربوهیدرات ساده نظیر نان لواش و باگت، برنج، سیب زمینی، ماكارونی، گندم، قند و شكر و مصرف بیشتر سبزی‌ها، حبوبات و نان سبوس‌دار است و باید مصرف میوه‌های شیرین نظیر انگور،خربزه، هندوانه و توت را محدود كنند.
اطروشی گفت: در افراد سالمند مبتلا به دیابت كاهش قند خون ناشی از مصرف دارو یا انسولین یكی از مشكلات رایج و خطرناك است و در صورت بروز باید به سرعت یك ماده‌ قندی به بیمار داد.
وی افزود: خانواده‌ها در خصوص مشكلات غذایی افراد سالمند نهایت صبر و حوصله را داشته باشند و در نظر داشته باشند كه این مشكلات از عوارض طبیعی دوران سالمندی محسوب می‌شود.

شنبه 12/4/1389 - 11:15
بیماری ها

بهـداشـت خواب عبارت است از مجموعه عاداتی که بشما کمک می کنند تا خواب راحتی را تجربه کنید. شما می تـوانـید با چند اصـلاح و تـعـدیـل در شیـوه زنـدگی خـود بطور چشمگیری کیفیت خـواب خـود را بـهبـود بـخشـید. اهـمـیت خـواب در انسان بسیار بیـشـتر از آنـست که شما تصور می کنــید. نقش خواب در حفظ سـلامـت جـسم و روان حیاتی می باشد.
تقویت سیستم ایمنی بدن، ترمیـم نـورون هــا و حــفـظ کـارآمـدی سیسـتــم عـصـبـی، سـامانـدهـی یـادگـیری و حافظه، و رشد کودکان و نوجوانان (۸۰ درصد هورمون رشد حین خواب ترشح میگردد) از نقشهای عمده خواب میباشند. بنابراین محرومیت از خواب و کمبود خواب اثرات مخرب و نامطلوبی بجای می گذارد مانند:
۱- سیستم ایمنی بدن شما ضعیف و نا کارآمد میشود.
۲- ناتوانی در تمرکز کردن. قدرت تمرکز شما با میزان خواب شما ارتباط مستقیم دارد.
۳- چرت زدن در طی روز.
۴- احساس تحریک پذیری، افسردگی، اضطراب، بد خلقی و خستگی در طی روز.
۵- اشکال در بلند شدن از خواب.
۶-کاهش توان یادگیری و حافظه.کاهش کارایی ذهنی.کاهش هوشیاری.
۷-افزایش خشونت طلبی.

چند مطلب جالب درباره خواب:
۱- انسان یک سوم عمر خود را در خواب سپری میکند.
۲- انسان قادر است سالانه ۱۸۲۵
رویا
ببیند.
۳- میزان خواب در حیوانات مختلف: خفاشها و کوالاها ۲۰ ساعت در روز-گربه ها ۱۲ ساعت-سگها، خرگوشها و اردکها ۱۰ ساعت-گاوها و گوسفندها ۴ ساعت-میمونها و اسبها ۳ ساعت و زرافه ها تنها ۲ ساعت در شبانه روز می خوابند.

اما انسانها به چه میزان خواب در طی شبانه روز نیاز دارند؟
سن عامل تعیین کننده نیاز به خواب در انسان است:
۱- نوزادان تازه متولد شده: ۱۸-۱۶ ساعت (بیشتر در طی روز تا شب)
۲- نوزادان زیر یک سال: ۱۶-۱۴ ساعت و حداقل ۲ بار چرت در طی روز.
۳- کودکان ۳-۲ سال: ۱۲-۱۰ ساعت در شب و ۲-۱ ساعت در روز.
۴-کو دکان ۵-۴ سال:۱۲- ۱۰ ساعت در شبانه روز.
۵- کودکان ۱۲-۷ سال: ۱۰/۵ ساعت در شبانه روز.
۶- نوجوانان: ۹/۵-۸ ساعت در شبانه روز.
۷- بزرگسالان: ۸/۵-۷ ساعت در شبانه روز.
۸- سالمندان: ۶/۵ ساعت در شب و یک ساعت در روز.
* زنان باردار به خواب بیشتری نیاز دارند.
تکنیکهای ریلکسیشن و یا تن آرامی (آرام سازی) میتواند به شما کمک کند تا راحت تر بخواب روید:
۱- آرام سازی پیشرونده: در این روش تمام اجزای بدن را از سمت پایین به سمت سر یکی پس از دیگری شل و ریلکس میکنیم. از انگشتان پای خود شروع کنید. انگشتان پای خود را احساس کنید. وزن آنها را حس کنید.
هر گونه تنش و انقباض را از روی انگشتان پای خود بردارید. آگاهانه آنها را شل و ریلکس کرده و آرام سازید. به خود تلقین کنید که آنقدر انگشتان پاهایتان سنگین هستند که دارند به سمت پایین و تشک تخت خوابتان فرو میروند. همین مراحل را به ترتیب برای زانوها، رانها، شکم، قفسه سینه، باسن، دستها، بازوها، کتفها، گردن، سر، دهان و فک، چشمها، صورت و گونه ها تکرار کنید تا هنگامی که تمام بدنتان یکپارچه ریلکس و آرام شود. در طول این آرام سازی تنفس شما بایستی عمیق و آرام صورت گیرد.
چشمها نیز در این تکنیک اهمیت ویژه ای دارند در چشمان خود گرما را حس کرده و اینگونه به خود القاء کنید که پلکهایتان خیلی سنگین شده و شما قادر به گشودن آنها نیستید. (در این روش همچنین میتوانید ابتدا عضلات هر قسمت از بدن را منقبض کرده و سپس آنها را شل کنید تا ریلکس شدن آنها را بهتر حس کنید)
۲- آگاهانه نفس بکشید: تنفس شما می بایست شکمی و عمیق باشد.
۳- کشش انگشتان پا: ابتدا به پشت دراز بکشید و چشمان خود را ببندید.
انگشتان پای خود را حس کنید. اکنون هر ۱۰ انگشت پای خود را به سمت صورت خود بکشید و تا ۱۰ به آهستگی بشمارید. سپس انگشتان پای خود را کاملا ریلکس و شل کنید و مجددا تا ۱۰ بشمارید.۱۰ بار این چرخه را تکرار کنید.
۴- تصویر سازی ذهنی (تجسم) هدایت شده: در این روش چشمان خود را ببندید و به پشت دراز بکشید. اکنون خود را در مکانی آرام بخش و دلپذیری تجسم کنید. این مکان هر جایی میتواند باشد مانند ساحل دریا تجسم کنید آنجا حضور دارید. پیرامون خود را ببینید و حس کنید. به صداهای آرام بخش محیط اطراف خود گوش دهید(صدای پرندگان و یا موج دریا)، رایحه گلها را حس کنید و گرمای آفتاب را روی پوست خود احساس کنید. برخی نیز تصویر سازی ذهنی از موقعیتهای کسل کننده را ترجیح میدهند. مانند تجسم همکار، استاد و یا سخنران کسل کننده.
۵- به روی پشت خود دراز بکشید و چشمان خود را ببندید. با انگشتان دست بروی زبانه گوش فشار آورده و کانال گوشهای خود را مسدود کنید. در این لحظه شما صدای زیر و و خروشانی را خواهید شنید که طبیعی است. ۱۰ دقیقه به این صدا گوش کنید و سپس فعالانه ریلکس شوید و بخوابید.

چه نکاتی را رعایت کنیم تا راحت تر به خواب رویم:
۱- دمای اتاق خواب از اهمیت بالایی برخوردار است. ایده آل ترین درجه حرارت برای خوابیدن ۱۸-۱۶ درجه سانتی گراد و یا ۶۵-۶۰ درجه فارنهایت میباشد.
۲- کمبود روی ، آهن، کلسیم و مس موجب بی خوابی میگردد. بنابراین مولتی ویتامین مینرال را فراموش نکنید.
۳- از ساعت بیولوژیک بدن خود پیروی کنید. سر ساعت معینی از خواب برخیزید و یا به رختخواب روید. خستگی را نادیده نگیرید هرگاه احساس خستگی و خواب آلودگی کردید بخوابید. اگر خسته نیستید و یا خوابتان نمی آید به رخت خواب نروید. به اندازه کافی در معرض نور خورشید قرار گیرید.
۴- محیط خواب خود را بهبود بخشید:
* تشک مناسب و راحتی را خریداری کنید. تشک نباید خیلی سفت و یا خیلی نرم باشد. بالش نیز باید راحت باشد.
* اتاق خواب می بایست تا آنجا که ممکن است تاریک باشد. هرگاه نور مزاحمی چشمان شما را اذیت میکند میتوانید از چشم بند استفاده کنید.
* سرو صدا یکی از عواملی بازدارنده خواب میباشد. اگر برخی صداهای مزاحم را نمی توانید کنترل کنید (پارس سگ و یا همسایگان پر سر و صدا) میتوانید از گوشیهای داخل گوشی یا همان پلاک گوش (EAR PLUG) استفاده کنید.
* از تختخواب خود تنها برای خواب استفاده کنید. چرا که ذهن شما تختخواب را با فعالیتها مرتبط میسازد.
۵- از مصرف الکل ۶-۴ ساعت پیش از خواب خودداری کنید. شما بلافاصله پس از مصرف الکل خواب آلوده میشوید و راحت بخواب میروید اما الکل موجب به هم خوردن ریتم خواب نیز میشود از اینرو شما پس از یکی دو ساعت از خواب خواهید پرید. صبح روز بعد نیز معمولا خسته و آشفته از خواب برخواهید خاست.
۶- سیگار نکشید. نیکوتین یک محرک است و خواب را از سرتان میپراند.
۷- از مصرف قرصهای خواب آور خودداری کنید. مصرف این قرصها میباست با تجویز پزشک و محدود باشد.
اشکالات این قرصها شامل: احساس خواب آلودگی در طی روز و اعتیاد به آنها است.
۸-در طی روز فعالیت بدنی داشته باشید اما نه پیش از خواب.بهترین زمان برای فعالیت بدنی عصر میباشد.خستگی حاصل از فعالیت بدنی به شما کمک میکند تا آسانتر بخواب روید.
۹- از مصرف نوشیدنهای حاوی کافئین ۶-۴ ساعت پیش از خواب خودداری کنید. کافئین نیز یک محرک است. مواد غذایی کافئین دار شامل: چای، قهوه، برخی نوشابه های گازدار و شکلات می باشند.
۱۰- شیر گرم، کره بادام زمینی، پنیر و ماست، بستنی، مرغ، موز، سیب و مواد غذایی حاوی آمینو اسید تریپتوفان(TRYPTOPHAN) خواب آور میباشند.
۱۱- از مصرف غذاهای سنگین، اسیدی، شیرین و تند (ادویه دار) ۶-۴ ساعت پیش از خواب خودداری کنید.
۱۲- از چرت زدن طی روز خودداری کنید. اگر خواستید اینکار را بکنید نباید بیش از نیم ساعت بطول انجامد. هیچگاه چرت زدن را جایگزین خواب شبانه نکنید.
۱۳-وان آب گرم خواب آور بوده اما دوش آب گرم خواب را از سرتان خواهد پراند.
۱۴- پیش از خواب مطالعه کنید اما نه هر کتابی را. کتابهای مهیج مانند رمان و یا علمی مناسب نیست. مضمون کتاب بایستی مذهبی، معنویات و یا شعر باشد.
۱۵- از فعالیتهای محرک ذهنی پیش از خواب اجتناب ورزید. مانند بازیهای رایانه ای و یا تماشای برنامه های مهیج تلویزیونی.
۱۶-چنانچه پس از ۳۰-۱۵ دقیقه موفق نشدید بخوابید از رختخواب خارج شده و به اتاق دیگری بروید و به یک فعالیت غیر محرک مانند مطالعه کتاب بپردازید.
۱۷-اگر صدای تیک تاک ساعت اجازه نمیدهد تا بخوابید بهتر است یک ساعت دیجیتال خریداری کنید.
۱۸-از نظر روانی هر میزان که شما سعی کنید سریعتر بخواب روید، مدت بیشتری بیدار خوهید ماند.
۱۹-شام را میبایست حداقل ۳-۲ ساعت پیش از خواب صرف کنید. هرگز با شکم پر نخوابید.
۲۰-مصرف مایعات را پیش از خواب کاهش دهید تا مجبور نشوید مکررا از رختخواب برخیزید و به توالت بروید.
۲۱- نگرانی ها را با خود به رختخواب نبرید. شما میتوانید ساعتی را پیش از خواب برای رسیدگی به نگرانیهای خود اختصاص دهید تا هنگام خواب دیگر ذهنتان درگیر و پریشان نباشد.
۲۲-هنگام خواب لباس راحت بپوشید.

شنبه 12/4/1389 - 11:14
بیماری ها

در برخورد با موارد اورژانس اولین نکته خونسردی و دستپاچه نشدن است . زندگی کودک ممکن است وابسته به این امر باشد .

علاوه بر این ، خونسردی شما باعث می شود که کودک نیز آرامش خود را باز یابد .

۱ – بررسی وضعیت تنفس

اگر کودک دیگر نفس نمی کشد ، فوراً عملیات احیاء با انجام تنفس دهان به دهان ( به اصطلاح بوسه زندگی ) آغاز شود ، چون هر ثانیه حیاتی است .

نحوه تنفس دهان به دهان

۱ – مواد زائد اجسام خارجی یا استفراغ فوراً از دهان کودک خارج شود .

۲ – سر را با یک دست به عقب خم کنید و با دست دیگر فک را به سمت پایین بکشید تا دهان باز شود .

این کار باعث می شود که زبان نتواند ته حلق را ببندد .

۳ – سوراخهای بینی کودک را با فشار انگشتانتان ببندید و سپس دهانتان را کاملاً روی دهان کودک بگذارید و به آرامی در دهان او بدمید و نگاه کنید که آیا قفسه سینه کودک بالا می آید یا نه .

۴ – دهان را از دهان کودک بردارید تا هوای دمیده شده خارج شود .

۵ – ۱۵ بار در دقیقه این کار را تکرار کنید تا نفس کودک برگردد .

۶ – سپس به آرامی کودک را در وضعیت بهبود قرار دهید .

توجه داشته باشید که اگر پس از چند بار انجام تنفس دهان به دهان کودک هنوز کبود یا رنگ پریده است ، امکان دارد دچار ایست قلبی نیز باشد . در این صورت عملیات احیاء را با انجام همزمان تنفس دهان به دهان و ماساژ قلبی ادامه دهید .

برای تنفس دادن به بچه های کوچک و نوزادان که صورت کوچکی دارند ، عمل دمیدن می تواند در دهان و بینی با هم انجام گیرد .

ماساژ قلبی

۱ – کودک را طاقباز روی زمین بخوابانید و کنار او زانو بزنید .

۲ – نیمه پایینی جناغ سینه را به آرامی فشار دهید و این کار را در هر ثانیه یکبار تکرار کنید . ماساژ برای نوزادان باید با فشار کمتر و تکرار آن سریعتر باشد .

۳ – از آنجا که ماساژ قلبی به تنهایی باعث تنفس کودک نمی گردد ، پس باید هر ماساژ با یک تنفس دهان به دهان همراه باشد . اگر عملیات احیاء دو نفره انجام گیرد ، فرد کمکی می تواند پس از هر ۵ ماساژ یک تنفس به کودک بدهد .

۴ – تنفس دهان به دهان حتی پس از بازکشت ضربان قلب ، باید تا زمان شروع مجدد تنفس خودبخود کودک ادامه یابد .

۵ – پس از بازگشت ضربان قلب و تنفس ، کودک را در وضعیت بهبود قرار دهید .

نکته : آموزش کمکهای اولیه و عملیات احیا برای همگان لازم است و می توان با شرکت در کلاسهای آموزشی آنها را فرا گرفت .

۲ – بررسی خونریزی

در صورت وجود خونریزی شدید سعی کنید که خونریزی را با فشار یک دستمال تمیز یا حتی با فشار دست بر روی محل خونریزی بند بیاورید .

۳ – بررسی وضعیت هوشیاری

اگر کودک بیهوش است نباید طاقباز خوابانده شود . چون مواد استفراغ شده یا زبان کودک ، راه تنفس او را مسدود خواهند کرد . بنابراین اگر کودک بیهوش است ولی نفس می کشد به وضعیت بهبودی خوابانده شود .

وضعیت بهبودی :

عبارت از وضعیت خوابیده به پهلو به نحوی که دست زیر در پشت و دست بالائی به صورت خمیده در جلوی مصدوم قرار گیرد . پای بالائی به حالت خمیده ۹۰ درجه قرار گیرد و صورت مصدوم باید به سمت زمین و گردن او به سمت عقب باشد . در این حالت زبان به جلو می آید و کودک می تواند نفس بکشد . اگر احتمال شکستگی یا خونریزی داخلی وجود دارد ، بهتر است کودک حرکت داده نشود . تا حد امکان کودک بیهوش را تنها نگذارید چون ممکن است ضربان قلب یا تنفس او قطع شود .

۴ – تماس با مرکز اورژانس :

در صورت نیاز خود شما یا افراد حاضر در محل می توانند با مرکز اورژانس و آمبولانس تماس بگیرند

شنبه 12/4/1389 - 11:13
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته