• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 127
تعداد نظرات : 177
زمان آخرین مطلب : 5306روز قبل
آموزش و تحقيقات

توضیح دهید که چگونه می توان با استفاده از یک فشارسنج ارتفاع یک آسمان خراش اندازه گرفت؟"
سوال بالا یکی از سوالات امتحان فیزیک در دانشگاه کپنهاگ بود. یکی از دانشجویان چنین پاسخ داد: "به فشار سنج یك نخ بلند می بندیم. سپس فشارسنج را از بالای آسمان خراش طوری آویزان می کنیم که سرش به زمین بخورد. ارتفاع ساختمان مورد نظر برابر با طول طناب به اضافه ی طول فشارسنج خواهد بود." پاسخ بالا چنان مسخره به نظر می آمد که مصحح بدون تامل دانشجو را مردود اعلام کرد. ولی دانشجو اصرار داشت که پاسخ او کاملا درست است و درخواست تجدید نظر در نمره ی خود کرد. یکی از اساتید دانشگاه به عنوان قاضی تعیین شد و قرار شد که تصمیم نهایی را او بگیرد. نظر قاضی این بود که پاسخ دانشجو در واقع درست است، ولی نشانگر هیچ گونه دانشی نسبت به اصول علم فیزیک نیست. سپس تصمیم گرفته شد که دانشجو احضار شود و در طی فرصتی شش دقیقه ای پاسخی شفاهی ارائه دهد که نشانگر حداقل آشنایی او با اصول علم فیزیک باشد. دانشجو در پنج دقیقه ی اول ساکت نشسته بود و فکر می کرد. قاضی به او یادآوری کرد که زمان تعیین شده در حال اتمام است. دانشجو گفت که چندین روش به ذهنش رسیده است ولی نمی تواند تصمیم گیری کند که کدام یک بهترین می باشد. قاضی به او گفت که عجله کند، و دانشجو
پاسخ داد: "روش اول این است که فشارسنج را از بالای آسمان خراش رها کنیم و مدت زمانی که طول می کشد به زمین برسد را اندازه گیری کنیم. ارتفاع ساختمان را می توان با استفاده از این مدت زمان و فرمولی که روی کاغذ نوشته ام محاسبه کرد." دانشجو بلافاصله افزود: "ولی من این روش را پیشنهاد نمی کنم، چون ممکن است فشارسنج خراب شود!"
"روش دیگر این است که اگر خورشید می تابد، طول فشارسنج را اندازه بگیریم، سپس طول سایه ی فشارسنج را اندازه بگیریم، و آنگاه طول سایه ی ساختمان را اندازه بگیریم. با استفاده از نتایج و یک نسبت هندسی ساده می توان ارتفاع ساختمان را اندازه گیری کرد. رابطه ی این روش را نیز روی کاغذ نوشته ام." "ولی اگر بخواهیم با روشی علمی تر ارتفاع ساختمان را اندازه بگیریم، می توانیم یک ریسمان کوتاه را به انتهای فشارسنج ببندیم و آن را مانند آونگ ابتدا در سطح زمین و سپس در پشت بام آسمان خراش به نوسان درآوریم. سپس ارتفاع ساختمان را با استفاده از تفاضل نیروی گرانش دو سطح بدست آوریم. من رابطه های مربوط به این روش را که بسیار طولانی و پیچیده می باشند در این کاغذ نوشته ام." "آها! یک روش دیگر که چندان هم بد نیست: اگر آسمان خراش پله ی اضطراری داشته باشد، می توانیم با استفاده از فشارسنج سطح بیرونی آن را علامت گذاری کرده و بالا برویم و سپس با استفاده از تعداد نشان ها و طول فشارسنج ارتفاع ساختمان را بدست بیاوریم." "ولی اگر شما خیلی سرسختانه دوست داشته باشید که از خواص مخصوص فشارسنج برای اندازه گیری ارتفاع استفاده کنید، می توانید فشار هوا در بالای ساختمان را اندازه گیری کنید، و سپس فشار هوا در سطح زمین را اندازه گیری کنید، سپس با استفاده از تفاضل فشارهای حاصل ارتفاع ساختمان را بدست بیاورید." "ولی بدون شک بهترین راه این می باشد که در خانه ی سرایدار آسمان خراش را بزنیم و به او بگوییم که اگر دوست دارد صاحب این فشارسنج خوشگل بشود، می تواند ارتفاع آسمان خراش را به ما بگوید تا فشارسنج را به او بدهیم!" دانشجویی که داستان او را خواندید، نیلز بور، فیزیکدان دانمارکی بود.

چهارشنبه 27/3/1388 - 6:49
شعر و قطعات ادبی

حافظ شیرازی

اگر آن ترک شیرازی به دست آرد دل ما را

به خال هندویش بخشم سمرقند و بخارا را

صائب تبریزی

اگر آن ترک شیرازی به دست آرد دل ما را

به خال هندویش بخشم سر و دست و تن و پا را

هر آنکس چیز می بخشد ز مال خویش می بخشد

نه چون حافظ که می بخشد سمرقند و بخارا را

شهریار

اگر آن ترک شیرازی به دست آرد دل ما را

به خال هندویش بخشم تمام روح و اجزا را

هر آنکس چیز می بخشد بسان مرد می بخشد

نه چون صائب که می بخشد سر و دست و تن و پا را

سر و دست و تن و پا را به خاک گور می بخشند

نه بر آن ترک شیرازی که برده جمله دلها را !

البته موارد بالا بصورت رسمی و از قول شاعران شناخته شده بود . بهرحال داستان به اینجا ختم نشد و در گوشه کنار  اشعاری را با مضامینی مشابه داریم 

                                                                  مثلا


اگر آن ترک شیرازی به دست آرد دل ما را

فدای مقدمش سازم سرودست و تن و پا را

من آن چیزی که خود دارم نصیب دوست گردانم

نه چون حافظ که میبخشد سمرقند و بخارا را

                                                       ویا در جایی دگر کمی طنزآلود

اگر آن ترک شیرازی به دست آرد دل ما را

به خال هندویش بخشم یه من کشک و دو من قارا

سر و دست و تن و پا را ز خاک گور میدانیم

زمال غیر میدانیم سمرقند و بخارا را

و عزراییل ز ما گیرد تمام روح اجزا را

چه خوشترمیتوان باشد؟؟ زآن کشک و دو من قارا

                                                        اما داستان باز هم ادامه یافت


اگر آن ترک شیرازی به دست آرد دل ما را

به خال هندویش بخشم سریر روح ارواح را

مگر آن ترک شیرازی طمع کار است و بی چیز است؟

که حافظ بخشدش او را سمرقند و بخارا را

کسی که دل بدست آرد که محتاج بدنها نیست

که صایب بخشدش او را سرو دست و تن و پا را

               و نهایتا به این شعر میرسیم که با کمی تغییر در وزن. حافظ را مسؤل تمام این دعاوی میداند


چنان بخشیده حافظ جان! سمرقند و بخارا را

که نتوانسته تا اکنون کسی پس گیرد آنها را

از آن پس بر سر پاسخ به این ولخرجی حافظ

میان شاعران بنگر فغان و جیغ دعوا را

وجود او معمایی است پر از افسانه او افسون

ببین! خود با چنین بخشش معما در معما را

سه شنبه 26/3/1388 - 8:43
دانستنی های علمی

یک روز مرد ثروتمندی دست پسر کوچکش را گرفت تابا سفر در اطراف محلات فقیر نشین شهر و روستا اورابا معنای فقر آشنا کند.آنها یک شبانه روز درمزرعه خانواده فقیری ماندندو بعد به منزل مجلل خود برگشتند. پس ازاین سفر کوتاه پدر از پسرش پرسید: خوب سفر جطور بود؟پسر پاسخ داد : خیلی خوب بود پدر!پدر پرسید: پسرم دیدی مردم فقیر چطور زندگی میکنند؟پسر:بله پدر!پدرگفت خوب تو چه یاد گرفتی؟پسر گفت: ما یک سگ بزرگ در خانه داریم اما آنها چهار تا داشتند.ما یک استخر داریم که تا وسط باغ بیشتر درازا نداردو آنها یک جوی داشتند که انتها نداشت.ما برای روشن کردن باغ از لامپ استفاده میکنیم اماآنها ستاره های آسمان را داشتند گلخانه ما فقط تا حیاط جلویی میرسد اما انها تا چشم کار میکرد مزرعه و باغ داشتند. وقتی پسر کوچک حرفش تمام شد پدر چیزی برای گفتن نداشت پسر اضافه کرد:راستی پدر ازاین که به من نشان دادی چقدر فقیر هستیم تشکر میکنم و امیدوارم که بخاطر فقیر بودمان زیاد غصه نخوری!

سه شنبه 26/3/1388 - 8:19
انتخابات
دوشنبه 11/3/1388 - 6:35
دعا و زیارت
چهارشنبه 6/3/1388 - 18:26
آموزش و تحقيقات

ماه‌كمان، نوعی رنگین‌كمان است كه به جایی كه توسطِ نورِ خورشید ایجاد شود، به‌وسیلۀ نور ماه در شب ایجاد می شود. به‌دلیل این‌كه نور ماه از نور خورشید ضعیف‌تر است، ماه‌كمان به نسبت رنگین‌كمان كمرنگ‌تر است.
به‌دلیلِ ضعیف بودنِ نورِ ماه‌كمان، چشمِ انسان اغلب نمی‌تواند رنگ‌هایِ ماه‌كمان را از هم تشخیص دهد. بنابراین اغلبِ ماه‌كمان‌ها سفید به نظر می‌آیند. درست به همین خاطر است كه نام دیگر ماه‌كمان، رنگین‌كمانِ سفید است. برای مشاهدۀ رنگ‌هایِ مختلفِ ماه‌كمان باید از دوربینِ عكاسی استفاده كرد.
ماه‌كمان موقعی خوب دیده می‌شود كه ماه كامل باشد(یعنی از حداكثر روشنایی برخوردار باشد). اگر بخواهیم ماه‌كمان‌ها را در قطراتِ آبشار ببینیم باید ماه نزدیك به افق باشد. اگر بخواهیم ماه‌كمان‌ها را در قطرات باران مشاهده كنیم باید در مكانی بایستیم كه پشت به ماه باشیم و باران در جلویِ ما ببارد. تركیبِ این شرایطِ لازم برای ایجادِ ماه‌كمان، ماه‌كمان را خیلی نادر و كم‌یاب‌تر از رنگین‌كمان‌ها ساخته است

دوشنبه 4/3/1388 - 7:4
آموزش و تحقيقات
پنج دریاچه بزرگ جهان 
نام دریاچه مساحت(کیلومتر مربع) حداکثر عمق(متر)
خزر  371.795 1024
سوپریور 82.400 400
ویکتوریا 69.500 81
دریای سرخ   44.000 2476
دریای بالتیک 42.000 414
  

 

شنبه 9/6/1387 - 11:37
آموزش و تحقيقات
·       در شمال سیسیل در جزایر لیپاری کو استرومبولی در 1956 فعالیت کرد،  

این کوه 926متر ارتفاع داشته و به چراغ دریای مدیترانه معروف است.

ادامه دارد

يکشنبه 3/6/1387 - 11:20
آموزش و تحقيقات
·       در جزیره ایسلند بیش از 25 آتشفشان فعال وجود دارد، آتشفشان اسک جا  

بزرگترین و فعالترین آنها است.

ادامه دارد

يکشنبه 3/6/1387 - 11:20
دعا و زیارت

مواج بلا را به وسیله دعا از خود دور کنید.

                                            امام علی(ع)

يکشنبه 3/6/1387 - 11:13
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته