• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 6910
تعداد نظرات : 98
زمان آخرین مطلب : 3412روز قبل
نماز

همشهری - فاطمه محمد‌صالحی:

تربیت بچه‌ها از قانون معروف «پیشگیری بهتر از درمان است» پیروی می‌کند.

 اگر بخواهید كودك، نوجوان یا جوان شما در زندگی آینده خود موفق‌تر باشد لازم است مربی و مكان تربیتی مناسبی مانند مسجد برای آنها مهیا شود تا به كمك آنها هم به آموزش بچه‌ها و هم به پرورش روح و روان آنها و حل مسائل سخت ویژه سن آنها بپردازید، اما برای اینكه بدانید بچه‌ها را چطور به مسجد ببرید و چگونه آنها را جذب مسجد كنید نیاز به راهكارهای عملی دارید. شما می توانید برای رفت و آمد بچه‌ها به مسجد از این نكات كمك بگیرید.

مسجد، دوست بچه‌ها می‌شود اگر...

وقتی بچه‌ها در مسجد با هم بازی می‌كنند، شعر می‌خوانند، حتی گاهی دعوا و آشتی می‌كنند، بدون آنكه شما تلاش زیادی بكنید در حال دوستی با مسجد و موضوعات مربوط به آن مثل نماز، آداب نماز جماعت، دعا‌كردن و شرایط آن، سلام كردن، احترام به بزرگ‌ترها و رعایت حقوق دیگران و... هستند. این معجزه آموزش غیرمستقیم است كه بهترین، آسان‌ترین و اثربخش‌ترین راه برای تربیت كودكی دیندار است. بچه‌ها، بازی، همبازی و محل بازی خود را دوست دارند و كم‌كم نسبت به آن تعهد پیدا می‌كنند. دوستی با خانه خدا، با خودش، دوستی با آدم‌های خوب و اخلاق‌های خوب می‌آورد. مسجد می‌تواند برای بچه‌ها در درجه اول به یك مكان بازی دوست‌داشتنی تبدیل شود، به طوری ‌كه در مراحل جلوتر بچه‌ها به همین مكان و آدم‌های نسبتا ثابت آن علاقه نشان می‌دهند و می‌خواهند رفتار و اعمال خودشان را هر چه بیشتر به آنها شبیه كنند، برای مثال دخترها و پسرها از سن پایین با رفت‌وآمد به مسجد مفاهیمی مثل حجاب، حیا، عفت و رعایت حریم بین زن و مرد و آداب نماز خواندن را به خوبی درك می‌كنند.

بچه‌ها دوست دارند، دوست داشته باشند

در دنیای بچه‌ها تعداد دوستان یكی از ابزار‌های مهم قدرت داشتن است. دوستی می‌تواند زندگی بچه‌ها را لذتبخش كند و آنها را به راه‌های خوب یا بد زندگی ببرد. برای بسیاری از والدین آزمون و خطای بچه‌ها برای دوست‌یابی دغدغه بزرگی است اما به كمك مسجد و فضای معنوی خاص آن شما می‌توانید با خیال راحت به بچه‌ها آزادی عمل بدهید تا با كودكان دیگر تعامل داشته باشند. دوست‌یابی در مسجد علاوه بر اینكه فضایی سالم دارد، این ویژگی را دارد كه بدون دخالت مستقیم والدین بچه‌ها را با یكدیگر مأنوس می‌كند. بچه‌ها را مجبور نكنید كه در مسجد، فقط كنار شما بمانند. برای اینكه در این كار نتیجه بهتری بگیرید خوب است در مناسبت‌های مذهبی خاص كه فضای مسجد شلوغ‌تر از بقیه اوقات است و در وعده‌های نماز جماعت برای مدتی حضور منظم داشته باشید تا بچه‌ها با دیدار مجدد و مكرر هم به دوستی با یكدیگر فكر كنند. همراه داشتن یك كتاب خوب یا وسیله بازی ساده برای بچه‌های كوچك‌تر، روند دوستی با بقیه بچه‌ها را سریع‌تر می‌كند.

بچه‌ها به شما نگاه می‌كنند

اگر با فرزندتان وارد مسجد شوید و به اطرافیان خود سلام كنید، از یكی سؤال بپرسید و با یكی حال و احوال كنید و به دیگری شكلاتی تعارف كنید، با این كار زمینه الگودهی به فرزندتان را آماده می‌كنید. در قدم بعدی می‌توانید از كودكتان بخواهید كه بین افراد حاضر در مسجد كتاب‌های دعا را پخش كند. آن‌وقت است كه به ازای هر كتاب دعا، تشكر و لبخندی از حاضرین در مسجد دریافت می‌كند و همین لبخند‌های به‌ظاهر ساده برای او تشویقی بسیار بزرگ محسوب می‌شود. همین تشویق‌ها می‌تواند میل او را به حضور در اجتماع مسجد و كمك به مردم بیشتر ‌كند.

به آنها اعتماد‌به‌نفس بدهید

معمولا مساجد با تلاش خودجوش مردم اداره می‌شوند. بچه‌ها در آنجا این فرصت را پیدا می‌كنند تا با راهنمایی شما به انجام وظیفه‌ای مثل پخش یك بسته خرما به روزه‌دارها، تعارف آب و شربت، جمع‌كردن مهر‌های اضافی و... بپردازد. هركدام از این موفقیت‌ها و فرصت ابراز خود، گامی مهم به منظور كمك به رشد اعتماد‌به‌نفس بچه‌هاست. فضای مسجد اگر با تدبیر شما همراه شود می‌تواند طعم موفقیت و انجام درست وظیفه را به كوكان بچشاند. اینها فرصت‌های تربیتی خوبی است كه معمولا در مسجد به بهترین شكل ممكن بروز پیدا می‌كند كه نباید از آنها غافل شد.

بچه‌ها را در فعالیت‌های مسجد شركت بدهید

به مسجد محل خود سری بزنید تا از برنامه‌های آموزشی و تفریحی مانند كلاس‌های ورزشی، هنری، آموزش‌های قرآنی، مهارت‌های زندگی و... آن باخبر شوید. كلاس‌های مهارتی مساجد در بیشتر موارد در فضایی سالم و معنوی و اتفاقا با هزینه اقتصادی مناسب برگزار می‌شوند.

به آنها مسئولیت‌ بدهید

خانه خدا هم مانند خانه شما می‌تواند زمینه مسئولیت‌پذیری كودكتان را فراهم كند اما نمی‌توان یك تفاوت مهم را نادیده گرفت؛ زمانی كه شما از كودكتان می‌خواهید كه مسئولیت نظم یكی از قفسه‌های قرآن مسجد را به‌عهده بگیرد، یا به‌خاطر صدای زیبای او و با هماهنگی هیأت امنای مسجد، قرائت اذان یا اقامه یكی از روزهای هفته مسجد به‌عهده فرزند شما باشد، احساس لذت و عزت‌نفس بالاتری به كودك یا نوجوان خود داده‌اید.

مسجد را محلی برای تشویق بچه‌ها قرار بدهید

امروزه خلاقیت پدر و مادرها برای تشویق فرزندان خود بسیار كم شده است و در اغلب اوقات به هدیه‌های مادی محدود می‌شود. مسجد می‌تواند باتوجه به اهمیتی كه در نظر بچه‌ها دارد یكی از راه‌های تشویق كردن بچه‌ها باشد.اگر به‌دنبال تشویق فرزند خود مثلا با هزینه‌ای حدود 10هزار تومان هستید، یكی از راه‌ها این است كه با امام جماعت مسجد محل خود هماهنگ كنید و چند هدیه مثلا هزار تومانی مثل یك كتاب داستان كوچك برای بچه‌ها بخرید و از امام جماعت بخواهید آن هدیه‌ها را در مسجد بین نماز جماعت و در مقابل تمام نمازگزاران به فرزند شما بدهد. این هدیه برای تمام عمر در ذهن فرزندتان خواهد ماند و به او عزت‌نفس خواهد بخشید؛ هدیه‌هایی كه ارزش و اعتبارش در چشم بچه‌ها با هیچ تبلت و گوشی موبایل میلیونی‌ای برابری نمی‌كند!

رابطه تنگاتنگ با مسجد

تمام ادیان الهی مكان‌های مقدسی برای خود دارند. خانواده‌های مسلمان، مسیحی و... هركدام وظیفه خود می‌دانند كه بچه‌ها را با مكان‌های مقدس ویژه دین خود آشنا كنند. برای ما مسلمانان هم مسجد احترام خاصی دارد اما هنر آشتی‌دادن نسل جدید با مسجد نزد آن دسته از بزرگ‌ترهایی است كه بدانند نشاط و شیطنت بچه‌ها فارغ از ظاهر غیردینی خود، یكی از بهترین نشانه‌های دوستی بچه‌ها با مسجد در آینده است. اگر بزرگ‌ترهای جامعه ما این هنر را می‌خواهند باید صبور باشند و دیگر جملاتی مانند «پدر و مادر این بچه‌ها كجایند كه اینها شطینت می‌كنند!» به گوش نرسد.
پیشنهادهای زیر برای حفظ فطرت بچه‌ها برای دوستی با محیط‌های معنوی مفید است:

اگر بچه‌ها با اجبار به مسجد دعوت نشوند، نخستین زمینه جذب آنها فراهم می‌شود و در كنار آن اگر قبل از دعوت بچه‌ها برای حضور در مسجد، والدین مشتاق به مسجد باشند اشتیاق بچه‌ها برای دوستی با مسجد بالا می‌رود.
اگر برگشتن پدر و مادرها از مسجد به خانه برای بچه‌ها به معنی خوشحالی و خوش‌اخلاقی بیشتر والدین باشد، نیاز فطری بچه‌ها برای دوستی با خدا جان می‌گیرد. سعی كنید برای ایجاد محبت فرزندان نسبت به مسجد، لباس‌های زیبا و تمیز كه در ‌شأن فضای مسجد باشد برای آنها درنظر بگیرید. حتی كیف و مدادرنگی مخصوص مسجد كه فقط هربار بچه‌ها در مسجد می‌توانند از آن استفاده كنند تهیه كنید.
لباس‌ها و سجاده مخصوص نماز را همراه كودك به مسجد ببرید حتی اگر از آن استفاده نكنند.
دور از ذهن نیست كه بازی بچه‌ها در سنین پایین در مسجد موجب اعتراض جمعی از نمازگزاران به بچه‌ها می‌شود. برای حل این مشكل می‌توانید با بقیه والدین هماهنگ كنید تا هر روز یكی از مادرها یا حاضرین در مسجد مسئولیت نگهداری و بازی با بچه‌ها را به‌عهده بگیرد و برای آنها كتاب بخواند یا با بچه‌ها نقاشی بكشد. با این كار هم سروصدای بچه‌ها تا حدودی كنترل می‌شود و هم اینكه بچه‌ها فضای شادتری را در مسجد تجربه می‌كنند. ناگفته نماند كه آن فردی كه مسئولیت نگهداری بچه‌ها را قبول كرده است ثواب متفاوتی را به نام خودش ثبت می‌كند.
برای اینكه بچه‌ها انگیزه بیشتری برای مسجد رفتن داشته باشند، بهتر است با دوستان و آشنایان خود كه كودك هم سن و سال بچه‌های شما دارند، هماهنگ كنید و با آنها به مسجد بروید. با این كار تجربه خوشایندی از رفت‌وآمد به مسجد برای بچه‌ها می‌سازید.
بچه‌ها به ماندن در محیطی علاقه نشان می‌دهند كه در آنجا چیزی متناسب با سن و شرایطشان باشد كه آنها را جذب كند. با چند نفر از والدین صحبت كنید و برنامه‌ای بریزید و با هیأت امنای مسجد حرف بزنید. می‌توانید با مسئولین فرهنگی و هیأت امنای مسجد پیشنهادات و طرح‌‌ها و برنامه‌های عملی خودتان را برای جذب بچه‌ها به مسجد مطرح كنید. اگر برای طرح كلاس‌های آموزشی و فرهنگی با كمبود نیروی انسانی مواجه شدید می‌توانید از مهارت‌ها و توانایی‌های والدین استفاده كنید.
خوب است اگر مسجد رفتن بچه‌ها را برایشان به شیوه دیگری خوشایند كنید. بچه‌ها خیلی دوست دارند با پدربزرگ و مادربزرگ، خاله یا عمه و افرادی كه با آنها رابطه عاطفی خوبی دارند فضای متفاوتی را تجربه كنند. با این افراد صحبت كنید و از آنها بخواهید اگر در توان‌شان هست این كار را برای شما انجام بدهند.

سه شنبه 17/4/1393 - 11:5
رمضان

همشهری - مریم سعید‌نژاد‌:

بازارشان همین یک‌ماه د‌اغ می‌شود‌ و د‌وباره برای ۱۱ماه سرد‌ خواهد‌ شد‌. خورد‌ن زولبیا و بامیه و گوش‌فیل، این شیرینی‌های پرطرفد‌ار رمضانی از سال‌های د‌ور بین ایرانی‌ها رواج د‌اشته و هنوز هم به همان قوت باقی است.

شلوغی قناد‌ی‌ها و حتی صف‌های خرید‌ این شیرینی جلوی قنادی‌ها آن هم د‌ر نخستین ساعات شروع‌ ماه مبارك رمضان نشان‌د‌هند‌ه همین موضوع است. جالب است بد‌انید‌ كه تاریخچه زولبیا و بامیه به د‌وره حكومت ناصرالد‌ین شاه برمی‌گرد‌د‌. د‌ر تاریخ ناصری آمد‌ه است كه احتمالا این شیرینی برای بار اول از هند‌ به‌عنوان هد‌یه برای ناصرالد‌ین شاه آورد‌ه شد‌ه است. قد‌یم‌ترها د‌ر بعضی از شهرهای كشور مواد‌ شیرین مثل كشمش و خرما وجود‌ ند‌اشت و برد‌ن این مواد‌ از شهری به شهر د‌یگر هم مشكل د‌اشت و به‌د‌لیل بعد‌ مسافت خراب می‌شد‌ند‌، برای همین تولید‌ زولبیا و بامیه د‌ر این شهرها پا گرفت و گسترش پید‌ا كرد‌. امروزه می‌توان گفت زولبیا و بامیه شیرینی مخصوص ایرانی‌هاست و البته د‌ر سال‌های اخیر كشورهای عربی هم از آن استفاد‌ه می‌كنند‌.

زولبیا و بامیه نرخ تقریبا ثابتی د‌ر تمام قناد‌ی‌ها د‌ارد‌. نرخ فروش هر كیلوگرم آن با حساب 15د‌رصد‌ سود‌ برای تولید‌كنند‌ه، 8هزار و 500تومان برای نوع د‌رجه یك و كیلویی 8هزار تومان برای نوع د‌رجه 2 اعلام شد‌ه است. امسال قرار است با بررسی‌های د‌قیق و بازرسی‌هایی كه د‌ر طول‌ ماه‌مبارك رمضان انجام می‌شود ‌ از گرانی همه مواد‌ غذایی پرمصرف این‌ ماه و همینطور زولبیا و بامیه جلوگیری شود‌.

قیمت زولبیا و بامیه د‌ر همه شهرهای كشور یكسان نیست. به گفته مسئولان، در شهرهای كوچك كه هزینه‌های جانبی تولید‌ كمتری د‌ارند‌، نرخ این شیرینی هم كمتر خواهد‌ بود‌. د‌ر ضمن یاد‌تان باشد‌ اگر با قناد‌ی‌ای مواجه شد‌ید‌ كه زولبیا و بامیه و گوش فیل را با قیمتی بالاتر از كیلویی 8هزار و 500تومان عرضه می‌كند‌، این كار وی تخلف حساب می‌شود‌ و شما می‌توانید‌ این گرانفروشی را ازطریق شماره‌ تلفن‌های‌ 66944411و 66944499 یا سامانه 124اطلاع د‌هید‌ تا د‌ر كوتاه‌ترین زمان ممكن با متخلفین برخورد‌ شود‌.

موقع خرید‌ هر ماد‌ه غذایی باید‌ به سالم و تازه بود‌ن آن توجه كنید‌. این شیرینی هم از این قاعد‌ه جد‌ا نیست. زولبیا و بامیه‌های تیره‌رنگ سرخ شد‌ه با روغن‌های چند‌بار مصرف شد‌ه یا حتی روغن‌های فاسد‌ و سوخته را نخرید‌. حتی بعضی از زولبیا و بامیه‌ها با مواد‌اولیه‌ای كه تاریخ انقضای آنها نزد‌یك است تهیه می‌شوند‌. زولبیا و بامیه‌های تیره را به هیچ وجه نخرید‌ و به حرف فروشند‌ه كه اد‌عای سرخ و برشته‌شد‌ن آن را می‌كند‌ گوش ند‌هید‌. د‌قت كنید‌ كه ذرات سوخته به آن نچسبید‌ه باشد‌. این ذرات باقیماند‌ه طبخ قبلی بود‌ه و نشانه خوبی‌ است برای آنكه بفهمید‌ د‌ر همان ظرف و با همان روغن عوض نشد‌ه قبلی سرخ شد‌ه‌اند‌.

زولبیا و بامیه‌هایی را بخرید‌ كه تازه‌اند‌ و رنگ روشن و بسته‌بند‌ی مناسب د‌ارند‌. حواستان باشد‌ كه زولبیا و بامیه‌هایی كه زیاد‌ی زرد‌ هستند‌ هم ممكن است مشكل‌ساز باشند‌ چون بعضی‌ها به جای زعفران از رنگ برای طلایی‌شد‌ن آنها استفاد‌ه می‌كنند‌. زولبیا و بامیه‌ای را كه بد‌ون روكش سلفون، د‌ر معرض نور خورشید‌ یا حتی تابش لامپ نگهد‌اری و عرضه می‌شوند‌، نخرید‌. حرارت و نور هر د‌و بر تركیبات آن اثرات زیانبار می‌گذارد‌. د‌ر ضمن زولبیا و بامیه‌هایی كه حالت خمیرگونه د‌ارند‌ یا طعم و عطرشان غیرعاد‌ی است را هم نخرید‌ و مصرف نكنید‌.

زولبیا و بامیه را از قناد‌ی‌های معتبر و د‌ارای پروانه بهد‌اشتی بخرید‌ كه زیرنظر واحد‌های نظارتی هستند‌ و از خرید‌ این محصول د‌ر سوپرماركت‌ها، نان فانتزی‌ها و سایر مكان‌های متفرقه كه تولید‌ غیربهد‌اشتی یا غیرمجاز د‌ارند‌ خود‌د‌اری كنید‌.

نگهد‌اری مناسب د‌ر خانه

این شیرینی‌ها را د‌ر جای سرد‌ و خشك، د‌رون جعبه یا ظرف (برای جلوگیری از تابش نور) نگهد‌اری كنید‌.

یاد‌تان باشد‌ زولبیا و بامیه را كم بخرید‌ تا مجبور به نگهد‌اری طولانی‌مد‌ت آن نباشید‌ چون هم كیفیت و تازگی خود‌ را زود‌ از د‌ست می‌د‌هد‌ و هم باعث بیماری می‌شود‌.

بعد‌ از خرید‌، این شیرینی را از جعبه‌های مقوایی خارج كنید‌ و د‌ر یك ظرف مناسب قرار د‌هید‌. بعضی از جعبه‌های مقوایی شیرینی‌ها با اصول بهد‌اشتی تهیه نمی‌شوند‌ و د‌ر ضمن به‌خاطر شربت غلیظ و چسبند‌ه‌ای كه زولبیا و بامیه د‌ارد‌ بهتر است زود‌تر از مقوا خارج شود‌ تا د‌چار آلود‌گی نشود‌.

زولبیا و بامیه را د‌ر پشت شیشه و د‌ر معرض نور خورشید‌ قرار ند‌هید‌. اگر هم حتی كمی مزه، رنگ یا بوی زولبیا و بامیه‌تان تغییر كرد‌ د‌یگر آن را نخورید‌ و د‌ور بریزید‌.

تهیه زولبیای خانگی

برای اینكه مد‌ام د‌ر اضطراب كهنه‌بود‌ن مواد‌ تهیه زولبیا و بامیه و ماند‌ه‌بود‌ن روغن نباشید‌ می‌توانید‌ خود‌تان د‌ست‌به‌كار شوید‌ و د‌ر خانه این شیرینی را د‌رست كنید‌. د‌ر مرحله اول به 200گرم نشاسته و 200گرم ماست، ‌20گرم آرد‌ و یك قاشق چایخوری روغن جامد‌، نصف قاشق چایخوری جوش شیرین و یك قاشق سوپخوری گلاب نیاز د‌ارید‌.

نشاسته و ماست را مخلوط كرد‌ه و چند‌ د‌قیقه‌ای صبر ‌كنید‌ تا نشاسته د‌ر ماست خیس خورد‌ه و به راحتی حل شود‌. سپس آرد‌ را اضافه كرد‌ه و با همزن خوب به هم بزنید‌ تا مایع زولبیا صاف و یكد‌ست شود‌. بعد‌ روغن جامد‌ را اضافه كرد‌ه و حین به هم زد‌ن آب یا گلاب را همراه با زعفران حل شد‌ه به مایع اضافه كنید‌ و آن را د‌ر قیف مخصوص بریزید‌. د‌ر این مرحله جوش شیرین را هم اضافه ‌كنید‌ و مایع را خوب به هم بزنید‌ و د‌رحالی‌كه روغن روی شعله قرار د‌ارد‌، زولبیا را توسط قیف د‌ر روغن كاملا د‌اغ به‌صورت د‌ایره‌های بزرگ و كوچك فرم ‌د‌هید‌ و بلافاصله پس از كمی سرخ شد‌ن آنها را پشت و رو ‌كنید‌‌. د‌ر پایان زولبیاها را د‌ر شربت قرار ‌د‌هید‌ و پس از 15-10 د‌قیقه آنها را از شربت خارج كرد‌ه و د‌ر صافی قرار ‌د‌هید‌ تا شربت اضافه آن خارج شود‌.

برای شربت این شیرینی به شكر‌، آب، گلاب، زعفران حل شد‌ه و آبلیمو نیاز د‌اریم‌. آب و شكر را روی حرارت ملایم قرار د‌هید‌ تا بجوشد‌. بعد‌ گلاب و زعفران را اضافه كرد‌ه، سپس آبلیمو را به آن اضافه كنید‌. پس از چند‌ جوش، شربت آماد‌ه شد‌ه را از روی شعله برد‌ارید‌.

د‌ر خورد‌ن زولبیا و بامیه زیاد‌ه‌روی نكنید‌

مواد‌ تشكیل‌د‌هند‌ه زولبیا و بامیه روغن، آرد‌، شكر، تخم‌مرغ، ماست، آب، گلاب و زعفران است. د‌ر گذشته از نوع سالم این مواد‌ برای پخت استفاد‌ه می‌شد‌ و زولبیا و بامیه‌ها نه‌تنها مضر نبود‌ند‌ بلكه مقوی هم محسوب می‌شد‌ند‌. استفاد‌ه از عسل به جای شكر و پخت با روغن كنجد‌ یا روغن‌های گیاهی به جای روغن‌های چند‌بار مصرف‌شد‌ه سرطان زا باعث سالم‌بود‌ن آنها می‌شد‌. اما بیشتر زولبیا و بامیه‌های امروزی با شكر و روغن‌های صنعتی پخته می‌شوند‌ و ضررهای زیاد‌ی د‌ارند‌. ضعف و بی‌حالی، مشكلات گوارشی، افزایش كلسترول، چاقی و مشكلات كبد‌ی از مشكلات خورد‌ن زیاد‌ این شیرینی است. افراد‌ی كه بیماری قلبی، د‌یابت، چاقی یا د‌یگر مشكلات و بیماری‌ها را د‌ارند‌ اصلا نباید‌ از این شیرینی‌های وسوسه انگیز استفاد‌ه كنند‌. هر د‌انه بامیه 80كالری د‌ارد‌ و 100گرم زولبیا 450كالری. جذب قند‌ زولبیا و بامیه به‌علت د‌اشتن چربی زیاد‌ 2تا 3ساعت طول می‌كشد‌ و این نكات باز هم تأكید‌ بیشتر بر مصرف محتاطانه این شیرینی د‌ارد‌. موقع سحر هم اصلا زولبیا و بامیه نخورید‌ كه قند‌ خون را سریع بالا می‌برد‌ و باعث سیری كاذب می‌شود‌ و نمی‌گذارد‌ مواد‌ غذایی مورد‌ نیاز بد‌نتان كامل تأمین شود‌.

سه شنبه 17/4/1393 - 11:5
آشپزی و شیرینی پزی


مواد لازم: ماست: 300 گرم ، نشاسته: 300 گرم ، شکر: یک لیوان ، گلاب: یک فنجان ، روغن مایع: به اندازه لازم ، آرد: یک قاشق غذاخوری
مواد لازم برای تهیه شربت زولبیا

شکر: یک لیوان ، آب: یک لیوان سرخالی ، گلاب: یک فنجان ، آبلیمو: یک قاشق غذاخوری ، زعفران: به میزان لازم

طرز تهیه: نشاسته را با ماست خوب مخلوط کنید. آرد را هم اضافه کرده و به هم بزنید تا مواد یکدست شود. روغن را در ظرف گودی ریخته بگذارید داغ شود. از مواد مخلوط شده در قالب مخصوص زولبیا بریزید و داخل روغن، به صورت دایره و لوله باریک قالب را در دست خود بچرخانید تا زولبیا فرم بگیرد و سرخ شود. در یک ظرف دیگر یک لیوان شکر را با یک لیوان سرخالی آب و گلاب و زعفران ​مخلوط کرده و بجوشانید تا شربت قوام بیاید و یک قاشق آبلیمو به آن اضافه کنید. زولبیا را پس از آماده شدن، در صافی بگذارید تا روغن آن گرفته شود و بعد در شهد گذاشته تا شربت به خورد زولبیا برود و بعد آن را خارج کرده و در ظرف مناسب بچینید.
دوشنبه 9/4/1393 - 21:32
موفقیت و مدیریت

امروزه معنا و مفهوم واژه‌ انگیزه، برای همه‌ ما مشخص شده است. برای درک بهتر آن، می‌توانیم دانشجویی را ببینیم که در تمامی جلسات کلاس‌هایش حاضر می‌شود، هیچ نکته‌ای از درس استاد را از قلم نمی‌اندازد، امتحاناتش را با موفقیت کامل پشت سر می‌گذارد. در مقابل دانشجویی که تا حد ممکن در کلاس‌ها غیبت می‌کند و تنها چیزی که از آمدن به دانشگاه می‌خواهد، پاس کردن واحدهای دانشگاهی است. در هر صورت، انگیزه است که همچون مشعلی درخشان، می‌تواند راه موفقیت و پیروزمندی را برای هر فردی روشن کند. 
مریم ایزانلو، کارشناس ارشد روان‌شناسی بالینی درباره انگیزه و روش‌های شناسایی و به کار بستن آن می‌گوید: انگیزه همان نیرویی است که ما را در رسیدن به اهدافمان یاری می‌کند و موجب می‌شود برای این که به رویاهایی که در سر می‌پرورانیم، جامه عمل بپوشانیم، حداکثر استعدادهای بالقوه‌ خود را به ‌فعلیت درآوریم. درون هر یک از ما، گنجینه‌ای گرانبها وجود دارد که نظیر آن پیدا نمی‌شود؛ بنابراین ما باید آن را از اعماق وجود خود درآوریم و به‌کار بیندازیم. در این راه، به این سه گام توجه داشته باشید:

1‌ ـ علایق خود را کشف کنید: به چه چیزهایی عشق و علاقه دارید که با فکر کردن به آن، شور و حرارت را در وجود خود حس می‌کنید؟ از خود بپرسید: «اگر مانع خاصی بر سر راهم نباشد و محدودیت‌های مادی و معنوی نداشته باشم، دوست دارم چه کارهایی انجام بدهم؟»

2 ـ اهدافتان را طرح‌ریزی کنید: برگه‌ای بردارید و بر روی آن بنویسید که سال‌ها پیش چه رویاها و اهدافی در سر داشتید، الان کجا هستید و خیال دارید چند سال بعد، در زمینه‌های مختلف به کجا برسید.

3 ـ مسائل شخصی خود را پرورش دهید: چه علومی را باید یاد بگیرید؟ چه درمان‌های جسمی باید انجام دهید و چه ترس‌ها و محدودیت‌هایی هست که باید آنها را پشت‌سر بگذارید؟ چه مهارت‌هایی را باید فراگیرید؟

شاید برای شما هم پیش آمده باشد که در آغاز یک کار، انرژی و انگیزه زیادی داشته‌اید، اما در طول زمان این انرژی کم و کمتر شده است. مثل دانش‌آموزی که در ابتدای سال تحصیلی پر از امید و انگیزه است که خوب درس بخواند و شاگرد اول شود، اما با گذشت چند هفته، دیگر از آن انگیزه و شور و نشاط برای درس خواندن خبری نیست. ایزانلو در پاسخ به این پرسش که چگونه انگیزه‌ها را پویا و فعال در خود نگه داریم؟ نکات زیر را خاطرنشان می‌کند:

از اشتباه کردن، کوچک‌ترین ترسی به دل راه ندهید: بدانید در پس هر اشتباهی، تجربه‌ای با ارزش نهفته است که به آگاهی شما کمک خواهد کرد تا در آینده، راه صحیح‌تری را در پیش بگیرید. البته این به آن معنا نیست که اشتباه خوب است.

شاد باشید و شادمانی را به دیگران انتقال دهید: زیرا افراد خوشحال، پرانگیزه‌ترند. از این گذشته، سعی کنید حداقل روزانه یک زمان کوتاه را به رشد و پرورش روحیه‌ خود اختصاص دهید و در این راه، از کتاب‌ها، نوارها و دوستان مثبت‌اندیش خود کمک بگیرید و از همه مهم‌تر، راز و نیاز با خدای مهربان را فراموش نکنید. معنویت جایگاه ویژه‌ای در حس و حال خوب ما دارد. راحت‌طلبی و زندگی یکسان و یکنواخت، برای شما انگیزه به‌همراه نمی‌آورد و شما را دچار روزمرگی و کسالت می‌کند.

به خود یادآوری کنید که کاری را که شروع می‌کنید، باید به سرانجام برسانید: برای هر هفته، از قبل برنامه‌ریزی داشته باشید و زمان تعیین کنید. مهارت مدیریت زمان را بیاموزید. هرگز اجازه ندهید موانع، شما را دلسرد کنند و در مأیوس‌کننده‌ترین لحظات نیز مطمئن باشید که موفقیت، بزودی خودش را به شما نشان خواهد داد.
دوشنبه 9/4/1393 - 21:32
خواص خوراکی ها

کلم بروکلی,آسم,کلم پیچ

 

پزشکان معتقدند مصرف روزانه دو فنجان کلم بروکلی بخارپز، بهترین شیوه برای کنترل علائم آسم است.

گروهی از متخصصان دانشگاه ملبورن در استرالیا مشاهده کردند مواد مغذی طبیعی موجود در این سبزی به حفظ سلامت بدن در مقابل التهاب های تنفسی که موجب مشکلات جسمی می شوند، کمک می کند.

«نادیا مازاراکیس»، متخصص ارشد این مطالعه گفت: بررسی های آزمایشگاهی نشان می دهد که مصرف کلم بروکلی می تواند نحوه شکل گیری مجاری هوا را تغییر دهد و در نتیجه نفس کشیدن را برای مبتلایان به آسم و انواع آلرژی ها راحت تر کند.

علاوه بر این متخصصان معتقدند که کلم بروکلی را می توان به عنوان شیوه درمانی جایگزین برای مبتلایان به آسم که معمولا با روش های درمانی مرسوم معالجه نمی شوند به کار برد.

از دیگر سبزیجاتی که حاوی مواد مغذی برای حفظ سلامت ریه ها هستند می توان به کلم بروکسل، گل کلم و کلم پیچ اشاره کرد.(ایسنا)

دوشنبه 9/4/1393 - 21:32
رمضان

جام جم سرا: دکتر زهرا عبداللهی ادامه داد: خیلی ها فکر می کنند هنگام سحر باید غذاهای پرچربی و پرکالری بخورند که در طول روز احساس گرسنگی نکنند. اما مصرف مواد غذایی پرچربی بخصوص در هوای گرم موجب تشنگی شدید و کم آبی بدن می شود.

مدیر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه در وعده سحری از غذای کم چرب مواد غذایی پرفیبر مثل میوه ها و سبزی ها استفاده کنید، افزود: موادغذایی پرفبیر آب زیادی در خود جذب می کنند و بدن می تواند آن را به آهستگی جذب کند و احساس تشنگی دیرتر عارض شود.

عبداللهی گفت: مصرف آب به مقدار زیاد در وعده سحری و مخصوصاً بین غذا توصیه نمی شود چون موجب رقیق شدن شیره معده و آنزیم های گوارشی شده و روند هضم غذا مختل می شود. مصرف مایعات مثل آب آشامیدنی، آب میوه، شیر کم چربی، دوغ بدون نمک در فاصله پس از افطار تا هنگام خوابیدن کمک می کند که تعادل آب و الکترولیت های بدن شما در هنگام روزه داری حفط شود.

پرهیز از مصرف غذاهای سرخ شده و پرچرب

مدیر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت تصریح کرد: در ماه مبارک رمضان بهتر است از غذاهای سرخ شده و پرچرب استفاده نشود زیرا علاوه بر افزایش چربی های خون موجب سوء هاضمه، ورم معده، اضافه وزن و چاقی می شوند.

وی افزود: مصرف زیاد چای بخصوص در وعده سحری توصیه نمی شود زیرا چای مدرر است و باعث از دست دادن آب بدن شما می شود. مصرف زیاد مواد قندی و شیرین مثل کیک های خامه ای، شکلات، شیرینی های خامه دار، زولبیا و بامیه، باقلوا، حلوای خیلی شیرین و چرب، شله زرد شیرین و چرب در ایام ماه مبارک رمضان اضافه وزن و چاقی و خطر بالا رفتن قند خون را به دنبال دارد. آش رشته غلیظ همراه با پیاز داغ که حاوی روغن زیادی است و به وفور در افطار مصرف می شود نیز غذای مناسبی برای افطار نیست زیرا موجب سوءهاضمه و اختلالات گوارشی دیگر می شود. بجای آن بهتر است از آش رشته رقیق و کم روغن در وعده افطار استفاده شود.

عبداللهی با اشاره به این که در فصل تابستان طول شب کوتاهتر است، گفت: بهتر است روزه داران کمی پس از صرف افطار بسیار ساده و سبک (مثلاً 30 دقیقه بعد) اقدام به صرف شام نمایند و تا پیش از خوابیدن 2 لیوان چای کم رنگ، یک لیوان شیر کم چرب (کمتر از 2.5 درصد چربی) و حداقل 2 عدد میوه نیز میل کنند.

نخوردن سحری موجب چاقی می شود

وی گفت: برخلاف تصور برخی افراد، روزه بدون سحری نه تنها موجب کاهش وزن نمی شود بلکه به دلیل افت شدید قند خون در طی روز موجب می شود تا شخص روزه دار در زمان افطار تمایل بیشتری برای خوردن غذاهای شیرین و چرب پیدا کند و همین موضوع در نهایت منجر به اضافه وزن و چاقی می شود.

عبداللهی مصرف غذاهای سبک و مختصر شامل گروههای غذایی شیر و لبنیات (مانند شیر و ماست و پنیر) میوه ها و سبزی ها و نان و غلات (مانند برنج و نان) توصیه می شود مانند نان و پنیر و سبزی که یکی از عادات خوب غذایی هموطنان در این ایام است.

هنگام افطار نوشیدنی گرم بنوشید

مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در ادامه گفت: مصرف شیر گرم، فرنی و یــا شیر برنج در هنگام افطار مناسب است. استفاده از مواد غذایی آبکی مثل سوپ، آش، حلیم بــدون روغن و همچنین مایعات به هنگام افطار و سحر موجب حفظ تعادل آب و املاح فرد روزه دار می شود. استفاده از سبزی ها و میوه ها در هنگام افطار و همچنین در فاصله زمانی بین افطار تا سحر به دلیل اینکه منبع خوبی از فیبر هستند برای دستگاه گوارش بسیار مفید است و مانع بروز یبوست می شود. توصیه می شود در وعده سحری مقدار مناسبی سبزی های مختلف مصــرف شود. سبزی ها با دارا بودن مواد مغذی مختلف و آب، علاوه بر تامین ویتامین ها و املاح مورد نیاز بدن، از تشنگی فرد در طول روز جلوگیری می کنند.

وی با بیان اینکه مصرف مواد غذایی شیرین در وعده سحری توصیه نمی شود، گفت: مصرف مواد غذایی شیرین با تحریک انسولین موجب ورود قند خون به داخل سلول ها و در نتیجه کاهش قند خون می شوند. به این ترتیب مصرف مـــواد غـــذایی شیرین و حاوی قندهای ساده در وعده سحری موجب می شود شخص زودتر گرسنه شود. از آنجا که میوه ها نیز حاوی قندهای ساده هستند توصیه می شود در وعده سحری کمتر مصرف شوند. انواع میوه را که حاوی ویتامین ها و املاح معدنی است و بسیار مفید برای سلامت بدن می باشد، بهتر است در وعده افطار و یا در فاصله افطار تا سحر مصرف کرد. توصیه می شود برای تامین آب مورد نیاز پس از صرف افطار و تا قبل از خواب به تدریج انواع میوه، چای کمرنگ و سایر مایعات به ویژه آب برای جبران کم آبی بدن نوشیده شود.

وی گفت: یکی از عادات غذایی نادرست روزه داران این است که به دلیل تشنگی زیاد افطار را با آب سرد و یا نوشیدنیهای سرد شروع می کنند که توصیه می شود افطار را با نوشیدنیهای گرم و یا ولرم مانند آب ولرم، چای کمرنگ و شیر گرم آغاز کنند. پس از آن روزه داران عزیز می توانند از خرما یا کشمش استفاده کنند زیرا این دو سبب کنترل اشتها می شود و از پر خوری به هنگام افطار ممانعت می کند. علاوه بر آن مصرف خرما در ماه مبارک رمضان در تنظیم قند خون بسیار مفید اســـت لــذا تـــوصیه می شود که در وعده افطار حتی المقدور 5-3 عدد خرما مصرف شود و البته از مصرف بیش از حد خرما نیز مانند سایر شیرینی ها پرهیز شود.

وی تصریح کرد: در وعده های سحر و افطار از پرخوری اجتناب کنید، و تا حد امکان به جای مصرف انواع شیرینی ها مثل زولبیا و بامیه که فقط حاوی انرژی و فاقد مواد مغذی (ویتامین ها و مواد معدنی) هستند، از مواد غذایی طبیعی شیرین مثل خرما، کشمش و انواع میوه درحد متعادل استفاده شود. افراط در مصرف انواع شیرینی به هنگام افطار چاقی و اضافه وزن را به دنبال خواهد داشت.

از نوشیدن آب زیاد هنگام افطار بپرهیزید

عبداللهی گفت: مصرف آب زیاد به هنگام صرف افطار سبب اختلال در هضم مواد غذایی می شود. بعد از صرف سحری نیز بســـیاری از روزه داران از بیــــم تشنــــگی در طول روز به مقدار فراوان آب می نوشند که عادت صحیح غذایی نیست. بنابراین، بهتر است از نوشیدن بیش از اندازه چای در وعده سحری اجتناب نمایید چون چای باعث افزایش دفع ادرار و از دست رفتن نمکهای معدنی که بدن شما در طول روز به آن احتیاج دارد می شود.

عبداللهی تصریح کرد: روزه داران عزیز از مصرف تنقلات زیاد در فاصله افطار تا سحر پرهیز کنند. این قبیل مواد دیر هضم هستند و سبب می شوند که به هنگام سحر به دلیل پری معده میل به غذا کاهش پیدا کند. مصرف مـــواد غذایی سنگین، دیر هضم، پر چرب و سرخ شده به هنگام افطار مناسب نیست. به طور کلی توصیه می شود به جای غذاهای چرب و سرخ کرده از غذاهای آب پز و بخارپز، کم چرب و کم نمک استفاده شود.

عبداللهی همچنین افزود: مصرف میوه رنده شده، لبنیات خصوصاً شیر کم چرب، استفاده از انواع سوپ ها و آش ها در افطار و سحر و نوشیدن چای کمرنگ برای سالمندان روزه دار مفید است و می تواند تعادل آب و املاح را برقرار کند. همچنین مصرف یک لیوان شیر در هنگام افطار و سحر و مصرف یک پیاله ماست در موقع شام به کودکان و نوجوانان روزه دار توصیه می شود.(مهر)

دوشنبه 9/4/1393 - 21:31
رمضان

زهرا عبداللهی,روزه داری, افزایش وزن ,چاقی,روزه گرفتن,چربی خون بالا ,پرخوری

 

مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت وزارت بهداشت به مناسبت ماه رمضان توصیه‌های تغذیه‌ای برای روزه‌داران در این ماه را ارائه داد.

دکتر زهرا عبداللهی با بیان این که مطالعات متعدد نقش موثر روزه داری را در بهبود بیماری های مختلف نشان داده است، گفت: در اغلب بیماری هایی که عادات غلط غذایی، چاقی و افزایش وزن در بروز آنها دخالت دارند، روزه داری مفید است.

وی افزود: مطالعات نشان داده است روزه گرفتن برای مبتلایان به چربی خون بالا بسیار مفید است و میزان چربی های نامطلوب موجود در خون را تنظیم می کند و موجب افزایش میزان چربی های مفید خون می شود.

مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت وزارت بهداشت به روزه داران توصیه کرد: همانند زمانی که روزه دار نیستند سه وعده غذا بخورند که این وعده ها شامل افطار، شام و سحر است.

عبداللهی گفت: بسیاری از تصور می کنند هنگام سحر باید غذاهای پرچرب و پرکالری بخورند که در طول روز احساس گرسنگی نکنند. اما مصرف مواد غذایی پرچربی بخصوص در هوای گرم موجب تشنگی شدید و کم آبی بدن می شود.

وی با تاکید بر این که در وعده سحری از غذای کم چرب مواد غذایی پرفیبر مثل میوه ها و سبزی ها استفاده کنید، افزود: مواد غذایی پرفبیر آب زیادی در خود جذب می کنند و بدن می تواند آن را به آهستگی جذب کند و احساس تشنگی دیرتر عارض شود.

دکتر عبداللهی گفت: مصرف آب به مقدار زیاد در وعده سحری و مخصوصاً بین غذا توصیه نمی شود چون موجب رقیق شدن شیره معده و آنزیم های گوارشی شده و روند هضم غذا مختل می شود.

وی توصیه کرد: مصرف مایعات مثل آب آشامیدنی، آب میوه، شیر کم چربی، دوغ بدون نمک در فاصله پس از افطار تا هنگام خوابیدن کمک می کند که تعادل آب و الکترولیت های بدن شما در هنگام روزه داری حفط شود.

پرهیز از مصرف غذاهای سرخ شده و پرچرب

مدیر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت گفت: در ماه مبارک رمضان بهتر است از غذاهای سرخ شده و پرچرب استفاده نشود زیرا علاوه بر افزایش چربی های خون موجب سوء هاضمه، ورم معده، اضافه وزن و چاقی می شوند.

وی افزود: مصرف زیاد چای بخصوص در وعده سحری توصیه نمی شود زیرا چای مدر است و باعث از دست دادن آب بدن شما می شود.

دکتر عبداللهی گفت: مصرف زیاد مواد قندی و شیرین مثل کیک های خامه ای، شکلات، شیرینی های خامه دار، زولبیا و بامیه، باقلوا، حلوای خیلی شیرین و چرب، شله زرد شیرین و چرب در ایام ماه مبارک رمضان اضافه وزن و چاقی و خطر بالا رفتن قند خون را به دنبال دارد.

وی با بیان این مطلب که آش رشته غلیظ همراه با پیاز داغ که حاوی روغن زیادی است و به وفور در افطار مصرف می شود غذای مناسبی برای افطار نیست زیرا موجب سوءهاضمه و اختلالات گوارشی دیگر می شود به جای آن بهتر است از آش رشته رقیق و کم روغن در وعده افطار استفاده شود.

دکتر عبداللهی با اشاره به این که در فصل تابستان طول شب کوتاه تر است، گفت: بهتر است روزه داران کمی پس از صرف افطار بسیار ساده و سبک (مثلاً 30 دقیقه بعد) اقدام به صرف شام نمایند و تا پیش از خوابیدن 2 لیوان چای کم رنگ، یک لیوان شیر کم چرب (کمتر از 2.5 درصد چربی) و حداقل 2 عدد میوه نیز میل کنند.

نخوردن سحری موجب چاقی می شود

وی افزود: برخلاف تصور برخی افراد، روزه بدون سحری نه تنها موجب کاهش وزن نمی شود بلکه بدلیل افت شدید قند خون در طی روز موجب می شود تا شخص روزه دار در زمان افطار تمایل بیشتری برای خوردن غذاهای شیرین و چرب پیدا کند و همین موضوع در نهایت منجر به اضافه وزن و چاقی می شود.

دکتر عبداللهی مصرف غذاهای سبک و مختصر شامل گروه های غذایی شیر و لبنیات (مانند شیر و ماست و پنیر) میوه ها و سبزی ها و نان و غلات (مانند برنج و نان) توصیه می شود مانند نان و پنیر و سبزی که یکی از عادات خوب غذایی هموطنان در این ایام است.

هنگام افطار، نوشیدنی گرم بنوشید

مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: مصرف شیر گرم، فرنی و یا شیر برنج در هنگام افطار مناسب است. استفاده از مواد غذایی آبکی مثل سوپ، آش، حلیم بدون روغن و همچنین مایعات به هنگام افطار و سحر موجب حفظ تعادل آب و املاح فرد روزه دار می شود.

دکتر عبداللهی افزود: استفاده از سبزی ها و میوه ها در هنگام افطار و همچنین در فاصله زمانی بین افطار تا سحر به دلیل اینکه منبع خوبی از فیبر هستند برای دستگاه گوارش بسیار مفید است و مانع بروز یبوست می شود. توصیه می شود در وعده سحری مقدار مناسبی سبزی های مختلف مصرف شود. سبزی ها با دارا بودن مواد مغذی مختلف و آب، علاوه بر تامین ویتامین ها و املاح مورد نیاز بدن، از تشنگی فرد در طول روز جلوگیری می کنند.

وی با بیان این که مصرف مواد غذایی شیرین در وعده سحری توصیه نمی شود، گفت: مصرف مواد غذایی شیرین با تحریک انسولین موجب ورود قند خون به داخل سلول ها و در نتیجه کاهش قند خون می شوند. به این ترتیب مصرف مواد غذایی شیرین و حاوی قندهای ساده در وعده سحری موجب می شود شخص زودتر گرسنه شود. از آنجا که میوه ها نیز حاوی قندهای ساده هستند توصیه می شود در وعده سحری کمتر مصرف شوند. انواع میوه را که حاوی ویتامین ها و املاح معدنی است و بسیار مفید برای سلامت بدن می باشد، بهتر است در وعده افطار و یا در فاصله افطار تا سحر مصرف کرد.

دکتر عبداللهی گفت: توصیه می شود برای تامین آب مورد نیاز پس از صرف افطار و تا قبل از خواب به تدریج انواع میوه، چای کمرنگ و سایر مایعات به ویژه آب برای جبران کم آبی بدن نوشیده شود.

وی افزود: یکی از عادات غذایی نادرست روزه داران این است که به دلیل تشنگی زیاد افطار را با آب سرد و یا نوشیدنیهای سرد شروع می کنند که توصیه می شود افطار را با نوشیدنی های گرم و یا ولرم مانند آب ولرم، چای کمرنگ و شیر گرم آغاز کنند.

مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت افزود: پس از آن روزه داران عزیز می توانند از خرما یا کشمش استفاده کنند زیرا این دو سبب کنترل اشتها می شود و از پر خوری به هنگام افطار ممانعت می کند. علاوه بر آن مصرف خرما در ماه مبارک رمضان در تنظیم قند خون بسیار مفید است لذا توصیه می شود که در وعده افطار حتی المقدور 5-3 عدد خرما مصرف شود و البته از مصرف بیش از حد خرما نیز مانند سایر شیرینی ها پرهیز شود.

دکتر عبداللهی گفت: در وعده های سحر و افطار از پرخوری اجتناب کنید، و تا حد امکان به جای مصرف انواع شیرینی ها مثل زولبیا و بامیه که فقط حاوی انرژی و فاقد مواد مغذی (ویتامین ها و مواد معدنی) هستند، از مواد غذایی طبیعی شیرین مثل خرما، کشمش و انواع میوه درحد متعادل استفاده شود. افراط در مصرف انواع شیرینی به هنگام افطار چاقی و اضافه وزن را به دنبال خواهد داشت.

از نوشیدن آب زیاد هنگام افطار بپرهیزید

وی گفت: مصرف آب زیاد به هنگام صرف افطار سبب اختلال در هضم مواد غذایی می شود. بعد از صرف سحری نیز بسیاری از روزه داران از بیم تشنگی در طول روز به مقدار فراوان آب می نوشند که عادت صحیح غذایی نیست.

مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت وزارت بهداشت افزود: از نوشیدن بیش از اندازه چای در وعده سحری اجتناب نمائید چون چای باعث افزایش دفع ادرار و از دست رفتن نمک های معدنی که بدن شما در طول روز به آن احتیاج دارد می شود.

دکتر عبداللهی گفت: روزه داران عزیز از مصرف تنقلات زیاد در فاصله افطار تا سحر پرهیز کنند. این قبیل مواد دیر هضم هستند و سبب می شوند که به هنگام سحر به دلیل پری معده میل به غذا کاهش پیدا کند.

وی افزود: مصرف مواد غذایی سنگین، دیر هضم، پر چرب و سرخ شده به هنگام افطار مناسب نیست. به طور کلی توصیه می شود به جای غذاهای چرب و سرخ کرده از غذاهای آب پز و بخارپز، کم چرب و کم نمک استفاده شود.

مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت وزارت بهداشت گفت: مصرف میوه رنده شده، لبنیات خصوصاً شیر کم چرب، استفاده از انواع سوپ ها و آش ها در افطار و سحر و نوشیدن چای کمرنگ برای سالمندان روزه دار مفید است و می تواند تعادل آب و املاح را برقرار کند. همچنین مصرف یک لیوان شیر در هنگام افطار و سحر و مصرف یک پیاله ماست در موقع شام به کودکان و نوجوانان روزه دار توصیه می شود.

دکتر عبداللهی افزود: هرچند بخش عمده انرژی دانش آموزان در زمان روزه داری باید از گروه غذایی نان و غلات تامین شود اما مصرف مواد پروتئینی مانند انواع گوشتها خصوصاً گوشت سفید، تخم مرغ، شیر و لبنیات برای آنها ضروری است. (ایسنا)

دوشنبه 9/4/1393 - 21:31
آموزش و تحقيقات

تفریح محبوب تابستان

تابستان که از راه می‌رسد و گرمای هوا که شدید می‌شود، هیچ چیز لذتبخش‌تر از تن زدن به خنکای آب نیست. حوض قدیمی خانه، استخر منزل شخصی یا یکی از استخرهای سطح شهر. آنهایی که پول این کارها را ندارند، گزینه اول را انتخاب می‌کنند یا صبر می‌کنند که آخر هفته به یکی از تفرجگاه‌های اطراف شهر سری بزنند تا هم آب و هوایی عوض کنند و هم تنی به آب رودخانه بزنند.

جام جم سرا: بقیه هم به فراخور شرایط و امکانات زندگی و شرایط مالی‌شان یا آبتنی در استخر خصوصی خانه‌شان را انتخاب می‌کنند یا ساکشان را برمی‌دارند و راهی یکی از استخرهای سطح شهر با فهرست بلندبالایی از انواع خدماتی که به مشتریان ارائه می‌دهد، می‌شوند که البته هر کدام نرخ‌های نجومی مخصوص خودشان را دارند.

هرچه باشد، همان آبتنی کردن خودمان است که وقتی علاوه بر جنبه تفریحی قرار باشد آموزش حرفه‌ای هم چاشنی آن شود، اسمش می‌شود آموزش شنا.

امروزه دنیا آن را ورزشی حرفه‌ای می‌شناسد که طرفداران پرو پا قرص خودش را دارد، اما در کشور ما بیشتر جنبه تفریح و سرگرمی دارد. به هر حال چه به‌عنوان تفریح و سرگرمی انتخابش کرده باشید، چه قرار باشد مثل یک ورزش حرفه‌ای آن را بیاموزید، باید بدانید ورزش شنا از همان مرحله تصمیم برای یادگیری تا زمان انتخاب استخر و مربی و حتی حین آموزش هم الفبایی دارد که اطلاع از آن به شما برای یک انتخاب درست کمک خواهد کرد.

قدم اول از کودکی

درست مثل پله‌های نردبانی است که باید یکی یکی از آن بالا بروی. آموزش شنا مثل خیلی چیزهای دیگر فوت و فن خودش را دارد. مربیان باتجربه‌ای که عمری را برای یاد دادن شنا به هنرجویان‌شان گذاشته‌اند، معتقدند آموزش شنا مانند پله‌های یک نردبان است که برای حرفه‌ای شدن در آن، باید گام به گام آن را طی کنی تا به بالاترین نقطه ـ که همان شناگر ماهر شدن است ـ برسی.

محمد بیداریان، عضو سابق تیم ملی شنای کشور و مربی فعلی مدرسه شنای ورزشگاه شهید شیرودی در این‌باره به جام‌جم می‌گوید: بهترین سن برای شروع یادگیری شنا از هفت یا هشت سالگی است.

او برایمان توضیح می‌دهد که اگر قرار است کسی شنا را به طور حرفه‌ای و دقیق بیاموزد، باید همه مراحل یادگیری را به ترتیب طی کند.

آسیاب به نوبت

کرال سینه، کرال پشت، قورباغه و پروانه چهار مهارتی است که شما به‌عنوان کارآموز شنا باید دوره‌های آن را به ترتیب بگذرانید.

به گفته بیداریان برای آموزش هر کدام از این انواع شنا، 12 جلسه زمان نیاز است.

دلیل رعایت این ترتیب هم این است که باید اصول اولیه شنا را بیاموزی. این‌که با آب دوست باشی و از آن نترسی. این‌که چطور روی آب شناور بمانی، چطور چشم‌هایت را داخل آب باز نگه داری، چطور در آب تنفس کنی و نگرانی از احساس خفگی در آب را از خودت دور کنی و همه اینها مستلزم یادگیری حرفه‌ای است.

این مربی تاکید می‌کند هیچ محدودیتی برای آموختن شنا وجود ندارد. نه محدودیت سنی و نه جسمی، مثلا این‌که یک نفر چاق و قد کوتاه باشد یا لاغر و قد بلند، درشت هیکل باشد و قوی یا نحیف و ریز، کافی است با استعداد باشید.

این مربی باسابقه توصیه می‌کند، اگر مبتلا به بیماری خاصی هستید بهترین کار این است که صادقانه با مربی شنا در میان بگذارید تا در صورت لزوم او در مراحل آموزش شنا شرایط خاص جسمانی‌تان را لحاظ کند.

اما اگر خانواده‌ها می‌خواهند فرزندشان حرفه‌ای شنا بیاموزد، باید مانند هر کلاس آموزشی دیگری آموزش‌ را با جدیت پیگیری کنند یعنی نه فقط در طول تابستان بلکه در طول سال این آموزش را دنبال کنند تا او با تمرین و پیگیری دوره‌ای نتیجه لازم را از آموخته‌های خود بگیرد.

اگر می‌خواهید در کلاس‌های آموزشی ثبت‌نام کنید

متاسفانه این روزها استخرها برای گردانندگانشان جنبه درآمدزایی پیدا کرده، یعنی تمرکز اصلی‌شان را روی بلیت فروشی و جذب مشتری می‌گذارند.

بیداریان توصیه می‌کند: اگر قرار است خودتان یا فرزندتان در کلاس آموزش شنا ثبت‌نام کنید، درباره استخری که انتخاب کرده‌اید تحقیق کنید، از مهارت مربیان گرفته تا رعایت اصول بهداشتی و... مطمئن شوید مربی که کار آموزش را به عهده دارد، کارت مربیگری داشته باشد.

میزان شهریه کلاس‌های آموزشی جدا از این‌که تابع برخی مسائل حاشیه‌ای مانند منطقه است، بسته به این‌که مربی دارای مدرک مربیگری درجه یک، دو یا سه باشد، متفاوت است.

بیداریان توضیح می‌دهد: قطعا شهریه استخری که برای آموزش از مربی درجه یک استفاده می‌کنند، با استخری که مربی درجه سه را به کار گرفته متفاوت است. هرچند متاسفانه دیده شده در برخی موارد استخری برای تبلیغ روی عنوان مربی درجه یک مانور می‌دهد در حالی که آن مربی ممکن است، کارت مربیگری درجه سه داشته باشد.

وی این را هم می‌گوید که تعیین قیمت دوره‌های آموزش شنا در استخرها به عهده فدراسیون شناست، اما این فدراسیون مسوولیتی در قبال نظارت بر نحوه رعایت نرخ‌ها ندارد و این کار به عهده وزارت ورزش و جوانان است.

صلاحیت حرفه‌ای برخی مربیان زیر سوال

آنهایی که از دور یا نزدیک، دستی بر آتش شنا و بازار داغ استخرهای ورزشی دارند، از نگاه خاصی که در کشور ما به این ورزش می‌شود، گلایه‌مند هستند. آنها می‌گویند ورزش شنا جایگاه واقعی خود را پیدا نکرده است.

می‌گویند در ایران نگاه‌ها به شنا صرفا به‌عنوان یک بازی، تفریح و سرگرمی است در حالی که در بسیاری از کشورهای دنیا به این مقوله به‌عنوان یک ورزش مهم و پرطرفدار نگریسته می‌شود.

آمارها از فعالیت 2000 استخر در کشور ـ که 800 مورد آنها در تهران است ـ حکایت دارد. با این حال متاسفانه هیچ مدیریت قانونمندی درباره آنها اعمال نمی‌شود و این مشکل هم به وجود متولیان مختلفی که موضوع شنا در کشورمان دارد، برمی‌گردد؛ شرایطی که زمینه وقوع برخی تخلفات را در سایه نظارت کمرنگ بر فعالیت استخرها و نبود متولی مشخص در این‌باره فراهم آورده و این تازه اول ماجراست.

امیرداوود کمالی، مدیر روابط عمومی فدراسیون شنای کشور با اشاره به این مشکلات از به کارگیری مربیانی در برخی استخرهای آموزش شنا خبر می‌دهد که در تائید صلاحیت حرفه‌ای آنها اما و اگر وجود دارد. وی توضیح می‌دهد: برخی مربیانی که هم‌اکنون در مجموعه‌های استخری مشغول کار هستند، مربیان تجربی و بدون تحصیلات آکادمیک هستند یا سال‌ها پیش این دوره‌ها را گذرانده‌اند که باید هر سه سال یکبار به فدراسیون شنا مراجعه کرده، با گذراندن دوره‌های بازآموزی نسبت به تمدید کارت مربیگری خود اقدام کنند، اما متاسفانه در این زمینه کوتاهی می‌کنند.(پوران محمدی ‌/ گروه جامعه)

دوشنبه 9/4/1393 - 21:31
خواص خوراکی ها

جام جم سرا: یک گروه تحقیقاتی آمریکایی آزمایش‌هایی به صورت محلی انجام داده‌ است تا بتواند شدت آلودگی هوا را در بدن انسان کم کند.

تیم تحقیقاتی در دانشگاه جان هاپکینز بلومبرگ واقع در بالتیمور در آمریکا نشان دادند، آب کلم بروکلی موجب تخلیه سریع ترکیبات سرطان‌زا که در اثر آلودگی هوا در بدن تجمع کردند، می‌شود.

به نقل از فارس، کلم بروکلی سرشار از سولفورافان و گلوکورافانین است که فواید بسیار دارد و به غیر از تخلیه سموم سرطانی، موجب کاهش وزن می‌شود.

«جان گروپمن» یکی از نویسندگان این تحقیقات می‌گوید: آلودگی هوا یک مشکل پیچیده و فراگیر در بهداشت عمومی است؛ علاوه بر راه‌حل‌های مهندسی برای کاهش تولید گازهای گلخانه‌ای، باید دانسته‌های علمی خود را جهت پیشگیری از مبتلا شدن به بیماری‌های سخت مانند سرطان، به صورت یک رژیم غذایی مناسب و درست در اختیار مردم جهان بگذاریم.

این تیم تحقیقاتی، آزمایشی طی 12 هفته بر روی 291 داوطلب چینی انجام دادند، تمام این داوطلبان از کشاورزان ساکن در 50 کیلومتری شانگ‌های بودند که در منطقه‌ای صنعتی و آلوده زندگی می‌کردند.

آنها گروه داوطلبان را به دو گروه تقسیم کردند و به یک گروه آب آشامیدنی استریل، آب آناناس و آب لیمو دادند و به گروه دیگر هر روز نصف لیوان پودر کلم بروکلی که در آب حل شده بود، دادند.

اثرات این آزمایش روزانه توسط محققان مشاهده می‌شد و محققان متوجه شدند گروه دوم با نوشیدن آب کلم بروکلی حدوداً 61 درصد بنزن که موجب تحریک ریه‌ها می‌شود را دفع می‌کردند.

نتیجه تحقیقات توسط «توماس کنسلر» که در این تحقیقات شرکت داشت به این صورت بیان شد: این مطالعه نشان می‌دهد کلم بروکلی به غیر از تضمین سلامت شخص موجب لاغری، سم زدایی و خارج شدن سریع ترکیبات سرطانی از بدن می‌شود.

دوشنبه 9/4/1393 - 21:31
خانواده
قد کشیدن پابه‌پای​کودکان

با افزایش سن ازدواج، کاملا طبیعی است که اختلاف سنی پدران و مادران و نیز فرزندان بیشتر و بیشتر شود و گاهی به بیش از سی و پنج سال هم برسد. وجود این میزان اختلاف سنی منجر به اختلاف در نوع گفتار، کردار و حتی دیدگاه والدین و فرزندان می‌شود.
اما اگر به نکاتی که در ذیل اشاره می‌شود، توجه کنیم بهتر می‌توانیم همپای کودکان خود باشیم.

عشق ورزیدن

می‌توانید با کودکتان رابطه خوبی برقرار کنید، به شرط آن که اجازه بدهید عشق و محبت شما را نسبت به خودش احساس کند. محبت قلبی به تنهایی، برای ارضای خواسته‌های درونی کودک کافی نیست.

او به عشق و محبتی نیازمند است که آثارش در رفتار و گفتار پدر و مادر نمودار باشد. بچه‌ها از نوازش، بوسه و تبسم و حتی از آهنگ محبت‌آمیز سخنان شما احساس آرامش می‌کنند و اعتماد به نفسشان تقویت می‌شود و درمی‌یابند که در زندگی، افرادی هستند که بدون هیچ گونه انتظاری، عاشقانه آنها را دوست دارند و از آنها حمایت می‌کنند، اینجاست که به خودشان می‌قبولانند با وجود این افراد هیچ گاه تنها نخواهند ماند.

وقتی به فرزندتان اظهار محبت می‌کنید او به شما و محیط خانه علاقه‌مند می‌شود و کمتر پیش می‌آید، جذب دوستان ناباب و مواد مخدر شود و به لحاظ روحی و جسمی نیز فرد سالم‌تری خواهد بود. پس همیشه به فرزندتان محبت کنید و بگویید که دوستش دارید و عاشقش هستید، اما باید بدانید که اظهار محبت وسیله تربیت است و نباید مانع تربیت شود.

بنابراین والدین باید حساب عشق به فرزند را از تربیت جدا کنند، او را صمیمانه دوست بدارند ولی عیوب و رفتار نادرستش را با روشی عاقلانه اصلاح کنند، زیرا فرزند شما همیشه کودک باقی نمی‌ماند.

کشف علایق مشترک خود و فرزندان

ممکن است شما به دلیل اختلاف سنی که با فرزندتان دارید، برای برقراری ارتباط خوب و صمیمانه با او، مشکلاتی داشته باشید. در این مواقع بهتر است به دنبال نقاط مشترک بین خود و فرزندتان باشید. مثلا شاید هر دوی شما وقت‌تان را برای خواندن کتاب، ورزش یا دوچرخه‌سواری صرف کنید. بنابراین سعی کنید علایق مشترک خود و فرزندتان را بیابید و با استفاده از وجود این علایق، رابطه دوستانه‌ای میان خودتان ایجاد کنید.

گام دیگر این است که بدانید فرزندتان چگونه وقتش را می‌گذراند و مشغول انجام چه نوع کار و فعالیت‌هایی است. زمانی را هر چند کوتاه به او اختصاص بدهید و در کارها و فعالیت‌هایی که دوست دارد، شرکت کنید. حتی می‌توانید دست فرزندتان را بگیرید، به پارک بروید و همپای او روی چمن‌های سرسبز بدوید، گل‌های رنگارنگ را نوازش کنید، بلند بلند بخندید و آواز بخوانید و درباره موضوعات مختلف با هم صحبت کنید و از این که در کنار یکدیگر هستید لذت ببرید. این نکته حائز اهمیت است. اگر چند تا بچه دارید برای هر کدام از آنها زمانی را جداگانه اختصاص بدهید.

صبور بودن

اگر یک روز سخت و پرمشغله را پشت‌سر گذاشته‌اید، لطفا تلافی آن را سر بچه‌ها در نیاورید. همه ما در زندگی روزهای سخت و پرکار داریم، ولی باید آرامش خود را حفظ و راهی برای کاهش خستگی روزانه پیدا کنیم.

سعی کنید وقتی کنار افراد خانواده بویژه کودکان هستید، شاد و پرانرژی باشید، زیرا بچه‌ها پدر و مادر شاد و پرانرژی می‌خواهند، نه پدر و مادر خسته و عصبی.

این نکته مهم است، زمانی که فرزندتان با شما صحبت می‌کند مدام کلام او را قطع نکنید، چراکه احساس می‌کند تمایلی به شنیدن حرف‌هایش ندارید، لذا از حرف زدن با شما دلسرد می‌شود. همیشه سعی کنید صبور باشید و به حرف فرزندتان بدقت گوش کنید، زیرا این گونه به او می‌فهمانید، آن قدر برایش ارزش و احترام قائلید که حاضرید تمام حرف‌هایش را بشنوید. با این روش می‌توانید متوجه مشکلات ریز و درشت فرزندتان بشوید و بموقع به او کمک کنید. به اهداف و احساساتش احترام بگذارید و همیشه به او بگویید چقدر دوستش دارید.

بازی کردن

کودک بازی کردن با پدر و مادرش را دوست دارد و همین را یکی از دلایل محبت می‌داند. در ضمن بر اثر همین بازی‌هاست که علایق ذاتی کودک و اخلاق و رفتار اجتماعی و فردی او شکل می‌گیرد. به این ترتیب یک راه درست برای تقویت روابط بین شما و فرزندتان این است که با او بازی کنید و قاه قاه بخندید. اجازه ندهید مدام با رایانه بازی کند.

بازی‌های زمان کودکی خودتان را به او یاد بدهید. زمان بیشتری را با فرزندتان سپری کنید. او به وجود شما در کنار خود احتیاج دارد.

حتی می‌توانید بازی‌هایی را انتخاب کنید که تک‌تک افراد خانواده بتوانند در آن شرکت کنند، مثل بازی اسم فامیل یا منچ ... گاهی اوقات با هم به پارک محل بروید، سوار تاب شوید، از پله‌های سُرسُره، بالا بروید و با هم سر بخورید و کلی خوش بگذرانید. وقتی در کنار فرزندتان هستید با تمام وجود کنارش باشید تا او هم وجود شما را در کنار خود احساس کند و شاد باشد.

نظم و قانون حاکم بر خانواده

بهتر است بچه‌ها در خانه‌ای بزرگ شوند که قانون داشته باشد. خانه‌ای که در آن نظم و قانون نباشد، بچه‌ها آزادانه هر کاری را که دوست داشته باشند انجام می‌دهند، مثلا تا هر ساعتی که بخواهند پای رایانه می‌نشینند و بازی می‌کنند یا تا نیمه‌های شب تلویزیون تماشا می‌کنند و... .

اگر می‌خواهید رابطه خوبی با فرزندتان داشته باشید، باید قوانین خاصی تعیین و این قوانین را به طور ثابت اجرا کنید. برای مثال، ساعات خاصی را برای دیدن برنامه‌های تلویزیون یا بازی‌های رایانه‌ای تعیین کنید یا انجام بعضی کارهای خانه را بر عهده فرزندتان بگذارید، البته کارهایی که در حد توانش باشد.

ممکن است ابتدا کمی خسته شود و غر بزند، اما بعد متوجه می‌شود شما به او اعتماد کرده‌اید که انجام برخی از کارها را به او سپرده‌اید. در نتیجه خوشحال می‌شود و احساس مسئولیت می‌کند و در آینده نیز فرد مسئولیت‌پذیری می‌شود.

این نکته مهم است که اگر گاهی فرزندتان نتوانست کارها را در حد عالی انجام بدهد، او را تنبیه نکنید، سرش غر نزنید و نگویید تو از عهده هیچ کاری برنمی‌آیی، زیرا اعتماد به نفسش را از دست می‌دهد، بنابراین فرصت دیگری به او بدهید و کمکش کنید تا کارش را درست و دقیق انجام بدهد.

دوشنبه 9/4/1393 - 21:31
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته