• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 210
تعداد نظرات : 3
زمان آخرین مطلب : 3471روز قبل
ایرانگردی
 
رفتن به طبیعت یکی از تفریحاتی است که مردم در فصل های گرم به وفور آن را انجام می دهند. یکی از زیبایی های طبیعت نیز پارک های جنگلی هستند که در کنار چشم اندازهای طبیعی و زیبا، امکانات رفاهی دست ساز بشر نیز دارند و مردم می توانند از آنها بهره بگیرند. برای آشنایی با زیباترین و بزرگ ترین پارک ها جنگلی کشور با ما همراه باشید.

 

  

 

پارک جنگلی باراجین(شهر قزوین)

پارک جنگلی باراجین یا پارک جنگلی فدک در منطقه باراجین شهر قزوین واقع شده است. این بوستان با مساحت ۱۵۰۰ هکتار بزرگ ترین پارک جنگلی کشور محسوب می شود. قله مردمی، رودخانه ارنزک، دسترسی آسان و اشراف به شهر قزوین را می توان از ویژگی های بوستان باراجین دانست. از امکانات این بوستان می توان به زمین چمن، پیست های دوچرخه سواری و موتورسواری، سینمای تابستانه، شهربازی درفک، آب نماهای مختلف و کمپینگ ارزان قیمت برای مسافران اشاره کرد. یکی از مهم ترین پروژه های در دست اقدام در این بوستان، پروژه دهکده حیات طبیعت است؛ این مجموعه که در زمینی بالغ بر ۷۰ هزار متر مربع در حال احداث است یک مرکز با کاربری آموزشی، تحقیقاتی و گردشگری است و از امکاناتی نظیر مزرعه گاومیش ها، حیوانات اهلی ،سوله گوزن ها، کبوترخانه، باغ خزندگان، سالن تاکسیدرمی، آمفی تئاتر، برکه و آبشار، آکواریوم، خانه روستایی، پارکینگ، سالن پذیرایی و فروشگاه بر خوردار است.

پارک جنگلی میرزا کوچک خان(شهر آمل)

پارک جنگلی نمونه گردشگری میرزا کوچک خان هراز در ۱۶ کیلومتری شهر آمل استان مازندران در جاده هراز قرار دارد. این پارک زیبا با جنگل های انبوه و همراه با جاده ای زیبا یکی از بزرگ ترین پارک های جنگلی در خاورمیانه و دومین پارک جنگلی بزرگ استان مازندران است، رودخانه هراز که از ضلع خاوری این پارک می گذرد، جلوه خاصی به جنگل بخشیده است. این پارک دارای امکانات تفرجگاهی آلاچیق، آب آشامیدنی، سرویس دستشویی، اجاق، میز و نیمکت، رستوران و قهوه خانه، سکوی چادر و وسایل بازی کودکان، جایگاه سوارکاری و سه مدخل ورودی است. از جاذبه های این پارک باید به جاده جنگلی، آبشار ماهان، هزار پله، چشمه آب سرد، درختان کهنسال، مرتع جنگلی و درختان میوه ای اشاره کرد.

پارک جنگلی شورآب(شهر خرم آباد)

پارک جنگلی شورآب یکی از پارک های طبیعی اطراف شهر خرم آباد است. این پارک طبیعی در کیلومتر ۲۵ جاده خرم آباد به پلدختر واقع شده است و دارای جاده دسترسی آسفالت، آلاچیق و دیگر امکانات رفاهی است. پارک جنگلی شورآب به دلیل وجود درختان انبوه بلوط و آب هوای معتدل هر سال در فصل بهار گردشگران بسیاری را خود جذب می کند.

پارک جنگلی مخمل کوه(شهر خرم آباد)

پارک جنگلی مخمل کوه یکی از پارک های طبیعی اطراف شهر خرم آباد است. مساحت این پارک ۵۰۰ هکتار است، پارک جنگلی مخمل کوه در مسیر خرم آباد به الشتر و در کیلومتر ۱۵ این جاده واقع شده و دارای جاده دسترسی آسفالت، آلاچیق، و دیگر امکانات رفاهی است.

پارک جنگلی چالدره(شهر تنکابن)

پارک جنگلی چالدره در استان مازندران در فاصله ۱۸ کیلومتری مسیر تنکابن واقع شده است. ارتفاع از سطح دریا این پارک ۴۰۰ متر می باشد. این پارک با ۹۴ هکتار وسعت در بین دو رود سه هزار و دو هزار و محل تقاطع این دو رود قرار دارد. پارک جنگلی چالدره جزو جنگل های جلگه ای محسوب می شود.

پارک جنگلی سی سنگان(شهر نوشهر)

این پارک که در ۲۷ کیلومتری جاده نوشهر به نور قرار دارد، از شمال به دریای خزر، از جنوب به سلسله جبال البرز محدود می شود. مساحت این پارک در حدود ۶۰۲ هکتار است و زیستگاه انواع گونه های درختی، درختچه ای خشبی و علفی و جانوری است. این پارک بخش ساحلی نیز دارد. بخش های ساحل به مساحت ۳۰ هکتار در حاشیه جاده قرار دارد و درختان و درختچه هایی همچون توسکا، لرگ، بلوط، آزاد، لیلکی، انجیر، داغداغان، انار، ازگیل، سرخ ولیک، گوجه جنگلی، توت، سیاه تلو، سیاه ال و سیاه اربه در این قسمت قرار دارند. از تفریحات پارک و ساحل سی سنگان می توان به جت اسکی، قایق سواری، اسب سواری، کارتینگ، والیبال ساحلی و بازی های رایانه ای اشاره کرد. در این بوستان پستاندارانی چون شوکا، مرال، خرس قهوه ای، پلنگ، روباه، گربه جنگلی، گراز و شغال زیست می کنند.

پارک جنگلی کشپل(شهر چمستان)

تفرجگاه جنگلی کشپل چمستان در حوزه استان مازندران شهرستان نور شهر چمستان در مسیر ییلاقی لاویج و در حد فاصل ۲.۵ کیلومتری از چمستان واقع شده است. این پارک حدود ۷.۲۱ هکتار مساحت دارد.

پارک جنگلی سراوان(جاده رشت به قزوین)

پارک جنگلی سراوان به مساحت ۱۴۸۷ هکتار با داشتن طبیعتی بسیار زیبا و چشمگیر در قسمت غربی جاده رشت به قزوین و در فاصله ۱۷ کیلومتری از مرکز استان واقع شده است. پارک سراوان جاذبه های خاص طبیعی و گونه های متنوع درختی و درختچه ای، پرندگان و جانوران گوناگون دارد. از جمله امکانات رفاهی آن می توان به آلاچیق، میز و نیمکت، کباب پز، محوطه بازی برای کودکان، وسایل بازی کودکان، سطل زباله، سرویس بهداشتی، سکوی نصب چادر و ... اشاره کرد.

پارک جنگلی امام زاده هاشم(جاده رشت به تهران)

این پارک در کیلومتر ۲۵ جاده رشت به تهران به بخش امام زاده هاشم که از توابع شهرستان رشت به مساحت ۸ هکتار واقع گردیده است. این پارک به دلیل قرار گرفتن در منطقه زیارتی امام زاده هاشم، از استقبال زیادی توسط زائرین و گردشگران بین راهی که در هنگام مسافرت به تهران یا از تهران به رشت قصد استراحت دارند، برخوردار است. از امکانات رفاهی داخل پارک می توان به تاسیسات آب و سرویس های بهداشتی، سکوی نصب چادر و محیط جنگلی دلپذیر آن نام برد.

پارک جنگلی ماسوله(شهر ماسوله)

شهر ماسوله در فومن جلوه های خاص طبیعی دارد به طوری که در گذشته از ماسوله به نام شهر صخره ها نام می بردند. پارک جنگلی ماسوله ۲۰۴۱ هکتار وسعت دارد و قسمت اعظم آن کوهستانی و میانبند است. فاصله این پارک تا مرکز استان ۶۲ کیلومتر و تا فومن ۳۵ کیلومتر است. منطقه فوق با توجه به ویژگی های تاریخی و ژئومورفولوژی و اقلیم خزری توام با کوهستانی یکی از مهم ترین سایت های ایرانگردی است. ویژگی های سنتی بناهای ماسوله به طرز زیبا و با اصول مهندسی سنتی و معماری خاص به سمت کوهپایه بنا شده است و چشم انداز آنها به صورت پلکانی از کوه به دره و وضعیت منحصر به فرد آن سالانه، پذیرای مشتاقان بی شماری است.

پارک جنگلی قلعه رودخان(شهر فومن)

پارک جنگلی قلعه رودخان به مساحتی بالغ بر ۱۸۷۰ هکتار که قسمت اعظم آن کوهستانی و میان بند می باشد، دارای طبیعتی بسیار زیبا و چشمگیر است و در جوار روستای قلعه رودخان در فاصله ۲۰ کیلومتری جنوب شرقی فومن قرار دارد. این پارک علاوه بر جاذبه های خاص طبیعی خود دارای ویژگی منحصر به فرد دیگری همچون قلعه رودخان یا قلعه حسامی نیز هست. این قلعه از بزرگ ترین دژهای نظامی ایران و گیلان است و پیشینه آن به قرن پنجم یا ششم هجری قمری می رسد.

پارک جنگلی دکتر درستکار(جاده رشت به آستارا)

پارک جنگلی دکتر درستکار حدود ۱۰۷۱ هکتار مساحت و طبیعتی بسیار زیبا و چشمگیر دارد. این پارک در ۷۸ کیلومتری از مرکز استان در مسیر اصلی جاده رشت به آستارا واقع شده است. این پارک در کنار کوه و دریا قرار دارد و به همین دلیل قطب سیاحتی و تفریحی استان به شمار می رود. از جمله امکانات رفاهی این پارک جنگلی باید به آلاچیق، سکوی نصب چادر، سرویس بهداشتی، میز و صندلی و نیمکت، کباب پز، سطل زباله و ... اشاره کرد.

پارک جنگلی بی بی یانلو(آستارا)

پارک جنگلی بی بی یانلو به وسعت ۱۵۱۲ هکتار، جزو جنگل های هیرکانی غربی است که در ضلع جنوب غربی شهرستان آستارا واقع شده است و فاصله آن تا آستارا پنج کیلومتر می باشد. این پارک جاذبه های طبیعی زیبا و خاصی دارد. علاوه بر تنوع گونه های جانوری، چندین دره با دامنه های پوشیده از جنگل و یال های نسبتا بلند و چندین قله دارد و چشم انداز منحصر به فرد و جالب توجه ای ایجاد کرده است.

پارک جنگلی مشگین شهر

پارک جنگلی مشگین شهر در کناره غربی رود خیاوچای و به موازات آن در بالا دست رودخانه قرار دارد. این پارک تقریبا بیضوی بطول ۵ کیلومتر است و با جاده کشی در مسیر رودخانه بر طول مسیر بالارونده آن افزوده شده است.

پارک جنگلی خرگوش دره(تهران)

پارک جنگلی خرگوش دره با مساحتی بیش از ۱۰۰ هکتار در منطقه ۲۲ شهرداری تهران و در مجاورت مجموعه ورزشی آزادی و آزادراه های تهران کرج و آزادگان واقع شده است. پوشش گیاهی این مجموعه بیشتر از درختان کاج و سرو و اقاقیا تشکیل شده است. این بوستان جزو کمربند سبز تهران محسوب می شود و به منظور تلطیف هوای تهران احداث گردیده است. بوستان مسافران به مساحت ۱۲ هکتار و با هدف اسکان موقت مسافران و تماشاچیان مسابفات فوتبال در این پارک ساخته و راه اندازی شده است.

پارک جنگلی کوهسار(تهران)

بوستان جنگلی کوهسار در شمال باختر شهر تهران واقع شده است. این بوستان جنگلی که در دامنه رشته کوه البرز قرار دارد در منطقه ۵ شهرداری تهران واقع شده است. بوستان جنگلی یا کوهستانی کوهسار در شمال باختر محله شهران و شمال محله کن قرار دارد. راه دسترسی به این بوستان از طریق بزرگراه آبشناسان(ایرانپارس) ممکن است. همچنین در درون بوستان، جاده ماشین رو نیز وجود دارد که از طریق آن می توان به مناطق بالایی بوستان دسترسی داشت.

پارک جنگلی لتمال کن(تهران)

پارک جنگلی لتمال کن با مساحتی بیش از۱۰۰ هکتار در ارتفاعات منطقه ۲۲ شهرداری تهران و شمال بزرگراه همت واقع شده است. ارتفاع این بوستان جنگلی ۱۸۰۰ متر از سطح دریا می باشد و در طرح تفصیلی تهران جزو کمربند سبز شهر تهران و طرح گلگشت تهران محسوب می گردد. پارک جنگلی لتمال کن دارای پوشش گیاهی متنوعی است که شامل درختان زبان گنجشک، بربیس، ارغوان و کاج می باشد. بوستان جنگلی لتمال کن در مسیر وزش بادهای شرقی غربی تهران واقع شده است و سهم به سزایی در تلطیف هوای شهر تهران به خصوص حوزه غرب آن داراست. این پارک به دلیل امکانات مناسب و دارا بودن مسیرهای پیاده روی از مقاصد گردشگری و کوه پیمایی شهروندان تهرانی محسوب می گردد.

پارک جنگلی پردیسان(تهران)

بوستان جنگلی پردیسان یکی از بوستان های بزرگ و مشهور شهر تهران است. این بوستان در منطقه ۲ شهرداری تهران قرار دارد. این بوستان که در شمال غربی تهران واقع شده است، از سمت شمال به بزرگراه همت و محله شهرک غرب، از شرق به بزرگراه شیخ فضل الله نوری، از غرب به مسیل رودخانه پونک و از سمت جنوب به بزرگراه حکیم و محله بلوار مرزداران محدود می شود. بزرگراه یادگار امام در راستای شمالی/جنوبی، این بوستان را به دو بخش تقسیم می کند که پیوند آن ها به وسیله دو پل برقرار شده است.

از امکانات این بوستان می توان به موزه تنوع زیستی، موزه آب و باغ وحش اشاره کرد. وجود موزه تنوع زیستی با انواع حیوانات و حشرات تاکسیدرمی شده، و بعضا زنده، یکی دیگر از جذابیت های این پارک جنگلی است. ساختمان سازمان حفاظت محیط زیست ایران نیز در قسمت جنوبی این بوستان قرار دارد.

پارک جنگلی چیتگر(شهر تهران)

این بوستان از شمال به زمین های چیتگر، از جنوب به آزادراه تهران کرج از غرب به آزادشهر و پیکان شهر و از شرق به منطقه خرگوش دره محدود می شود. این پارک با ۱۴۵۰ هکتار زمین پردرخت از بزرگ ترین بوستان های جنگلی استان تهران است. هدف از احداث این بوستان جنگلی که در آغاز مسیر وزیدن باد غربی به شهر تهران قرار گرفته، بالا بردن مقدار اکسیژن هوای تهران بوده است. این پارک دارای یک پیست و مسیرهای دوچرخه سواری و امکانات اسکیت سواری است.

پارک جنگلی لویزان(تهران)

پارک جنگلی لَویزان یکی از پارک های جنگلی شهر تهران و بخش شمیرانات است که بیش از ۱۰۰۰ هکتار وسعت دارد و در شمال شرق پایتخت واقع گردیده است. این پارک جنگلی از شمال به بزرگراه شهید بابایی، از جنوب به شمس آباد، از شرق به شهرک امید، باغ پرندگان و از غرب به ده لویزان محدود می شود. این پارک در ۱۳ کیلومتری مرکز شهر قرار دارد و بزرگ ترین فضای سبز شهر تهران به حساب می آید.

پارک جنگلی وردآورد(تهران)

پارک جنگلی وردآورد یکی از پارک های جنگلی استان تهران است که از نظر بزرگی در مرتبه دوم می باشد. این پارک در کوه های وردآورد و در کنار آزادراه ۲ قرار دارد.
دوشنبه 15/2/1393 - 22:20
آشپزی و شیرینی پزی

مواد لازم:هویج: نیم کیلو، شکر: یک‌چهارم پیمانه، روغن: یک پیمانه، آرد سفید: یک پیمانه، زعفران: یک قاشق چایخوری، گلاب: سه قاشق غذاخوری، هل: چهار عدد
ابتدا در یک ظرف مناسب آرد را الک کنید تا کاملا یکدست شود سپس آن را داخل یک ماهیتابه بریزید و با حرارت کم تفت دهید. این کار را به مدت 10 دقیقه ادامه دهید تا بوی خامی آرد کاملا از بین برود. در مرحله بعد روغن را اضافه کنید و آنقدر هم بزنید تا همراه آرد تبدیل به مخلوطی یک دست شود. هویج‌ها را از قبل آب‌پز کنید. میزان پخت هویج‌ها باید در حدی باشد که بعد از پخت بتوانید آنها را تبدیل به یک پوره کاملا یکدست کنید. در این مرحله پوره هویج را طی چند مرحله به آرد تفت داده شده اضافه کنید و خوب به هم بزنید. در نهایت شکر را به حلوا بیفزایید و حرارت را کم کنید. بعد از چند دقیقه شکر داخل حلوا حل خواهد شد. زعفران را داخل آب جوش بریزید و سپس همراه با گلاب و دانه‌های هل به حلوا اضافه کنید تا خوشبو و خوشرنگ شود. حلوا را بعد از این‌که کمی سرد شد داخل ظرف‌های مناسب بریزید و با کمی پودر پسته تزئین کنید.
دوشنبه 15/2/1393 - 22:20
ازدواج و همسرداری
 
دوربین ها در زندگی من و شما نصب شده است چه بخواهیم و چه نخواهیم. هرکس باور کند که این دوربین ها در زندگی او است و درحال فیلمبرداری است، گناه نخواهد کرد. دوربین های دنیایی روی افراد تنظیم شده است و از زوایای مختلف مراقب است که یک حرکت غلط و نامناسب انجام ندهیم. البته اینها فقط از صورت ما عکس و فیلم می گیرد. حتی اگر برق قطع شود اینها نیز قطع می شوند. یعنی در این صورت ارتباط ما قطع خواهد شد. ولی دوربین هایی که خدا گذاشته است نه باطری آن تمام می شود، نه برق آنها قطع می شود و نه فقط ظاهر را می گیرد. این هشت دوربین و هشت آیه را هر روز جلوی خود بگذاریم، هر روز به آنها نگاه کنیم. چرا این که این هشت دوربین مداربسته هر روز به دنبال ما است. البته توجه داشته باشید که این دوربین ها آبروی انسان را نمی برد. این دوربین ها مچ گیرنده نیستند. اینها همه دوربین خدا است. این دوربین ها تخلف را به در خانه انسان نمی فرستد بلکه فقط بین انسان و خدای او است.

 

  

 

دوربین اول

اولین دوربین، دوربین خود خدا است. آیه چهارده سوره علق: آیا نمی دانند که خدا آنها را نگاه می کند و چه زیباست جمله امام راحل که فرمودند: عالم محضر خدا است، در محضر خدا معصیت نکنید. فردی که معتاد به گناه بود به نزد امام حسین(ع) آمد و گفت آقا من معتاد به گناه هستم. امام فرمودند: اگر می خواهید گناه کنید بکنید اما یک جایی بروید که خدا شما را نبیند. باید باور کنیم و بدانیم که در زندگی دوربین هایی گذاشته شده است. این اولین دوربین بود.

دوربین دوم

دوربین دوم، دوربین پیغمبر اکرم(ص) است. آیه چهل و پنج سوره احزاب: ای پیغمبر ما تو را در امت گذاشته ایم، هم شاهد هستی و آنها را می بینی. هرکاری بکنند آنها را می بینی. و مبشراً، پیغمبر به باطن بهشت بشارت می دهد. و نذیرا، و انذار به جهنم می دهد. این هم دوربین دوم است. آیا می توانم مقابل پیامبر، بی حیایی بکنم، حرام خواری بکنم، گناه بکنم و فردا روزی انتظار شفاعت داشته باشم؟!!

دوربین سوم

سومین دوربین امامان معصومین(ع) هستند. آیه صد و پنج سوره توبه. که در هر سه دوربین یک و دو و سه را در این آیه جمع کرده است. پیغمبر به مردم بگو هر کاری می خواهید بکنید، بکنید. اما اعمال شما را خدا می بیند، پیغمبر می بیند و امامان نیز می بینند. همیشه در انجام هر عملی فقط این نکته را مدنظر بگیریم که وقتی در حین ارتکاب عمل حضرت زهرا(س) و یا معصوم دیگری وارد شوند، عکس العمل ما چه خواهد بود؟!

دوربین چهارم

چهارمین دوربین شهدا هستند. آیه صد و پنجاه و چهار سوره بقره است: وَلاَ تَقُولُواْ لِمَنْ یُقْتَلُ فِی سَبیلِ ا... أَمْوَاتٌ بَلْ أَحْیَاء وَلَکِن لاَّ تَشْعُرُونَ

دوربین پنجم

پنجمین دوربین ملائک مقرب خدا هستند . آیه هیجده سوره قاف. از شما حرکتی سر نمی زند مگر اینکه دو مأمور در حال نوشتن آن هستند. یکی مأمور نوشتن خوبی ها و یکی مأمور نوشتن بدی ها است. فقط این دو ملک یک تفاوتی با هم دارند. این یکی اگر نیت خوبی هم بکنیم یادداشت می کند. آن یکی نیت بدی کنیم یادداشت نمی کند. پس از ارتکاب گناه و عدم توبه در فرصتی که برای توبه داده اند(در بعضی روایات هفت ساعت) خواهند نوشت.

دوربین ششم

ششمین دوربین زمین است. آیه چهار سوره زلزال. روز قیامت همین زمینی که ما روی آن نشسته ایم می آید و خبرهای خود را می دهد. خدایا من فیلمبرداری کردم. این افراد در این مکان نماز خواندند. در این مکان اشک ریختند. این آقا و این خانم در این مکان دست یک بینوا را گرفت. این آقا وقتی در این مکان این کار را انجام می داد نیت قشنگی داشت. خدای ناکرده زمین شهادت می دهد که این آقا، این خانم و این فرد در این مکان گناه کرد. خدایا من ثبت کردم و هیچ چیزی را هم فراموش نکردم. این دوربین ها به اذن خدا در قیامت حرف می زنند.

دوربین هفتم

هفتمین دوربین زمان است. آیات اول سوره بروج. روایات صریح از وجود امیرالمومنین علی(ع) داریم که شب جمعه اعمال شما را فیلمبرداری می کنند. شب و روز عرفه اعمال شما را فیلم برداری می کنند. ایام هم موجود زنده هستند. لذا امیرالمومنین وقتی بیدار می شوند می گویند: سلام می کنم به تو ای روزی که نه قبلاً بوده ای و نه بعداً می آیی، تو یک موجود مستقل هستی.

دوربین هشتم

هشتمین دوربین که از همه تکان دهنده تر است، اعضاء و جوارح ما می باشند. آیه بیست و بیست و یک سوره فصلت. روز قیامت اینها می خواهند شهادت بدهند. پوست دست من علیه من شهادت می دهد. این دست با همین پوست بر سر یک یتیم زد. می گویم اگر من لذتی هم بردم، با شما اعضاء و جوارح بردم. می گویند ما مأمور مخفی خدا بودیم. خدا امروز به من گفته که به حرف بیایم. بنابراین اگر از باطن اعمال نمی ترسیم و به سراغ آن نمی رویم لااقل، به این دوربین ها توجه کنیم. دوربین ها ما را کنترل می کنند. از موقعی که در جاده ها دوربین گذاشته اند تصادفات و تخلفات واقعاً کم شده است. ماکت دوربین نیز غوغا می کند. این دوربین ها واقعی است. هشت دسته دوربین وجود دارد. این دوربین ها نشان می دهد که ای انسان ها شما موجود عبث نیستید. شعله آتش که زیاد می شود مردم از چند متری آن فاصله می گیرند. الان گاهی اوقات خبر می دهند که جنگل های فلان شهر سوخت، مردم از چند کیلومتری آن فرار می کنند. گناه آتش شعله وری است که همه ما را می سوزاند. این انذار پیامبر است. اگر به آن مرحله توجه نداریم لااقل از دوربین ها بترسیم که روز قیامت آبروی ما می رود. در دنیا آبروی ما را نمی برند اما در روز قیامت آبروی ما می رود. پس از این دوربین ها حیا کنیم.

نویسنده: زهرا اجلال

منبع: آرمان
دوشنبه 15/2/1393 - 22:20
ازدواج و همسرداری


با همسرتان اختلاف نظر و بگومگو دارید، از نحوه رفتار او گرفته تا به چگونگی ارتباط با خویشاوندان معترض هستید و مدام بر سر آنها با یکدیگر بحث می‌کنید؛ جالب‌تر آن‌که هر یک از شما می‌خواهید حرف خود را به کرسی بنشانید و پیروز از میدان جنگ بیرون آیید، اما تعارضات شما آنقدر عمیق است که هیچ یک موفق نمی‌شوید و لاجرم قهر و دوری و یا کشمکش همیشگی، ماحصل مشاجرات شما می‌شود.
تعارض و اختلاف در تمامی ازدواج‌ها هست تا آنجایی که هر یک از زوجین می‌توانند طومار بزرگی از رفتارهای نامطلوب و ناپسند همسرشان بنویسند؛ اما آنچه در این تعارضات حائز اهمیت است نحوه برخورد و چگونگی حل مشکلات توسط همسران می‌باشد.

بسیاری از ناسازگاری‌ها و اختلافات جنبه ناخوشایندی دارد و هر یک از همسران، به نوبه خود در کشمکش‌ها و تعارضات سهیم هستند؛ با این پیش‌فرض، چه بسا بسیاری از همسران نمی‌خواهند بپذیرند که آنها و همسرانشان، هر یک عادات و خصوصیات ویژه منحصر به فردی دارند که ممکن است کاملا با ویژگی‌های شخصیتی دیگری در تضاد باشد، به همین دلیل، تفاوت‌های شخصیتی و برآورده نشدن انتظارات گاهی زمینه‌ای برای محاکمه و تنبیه فرد مقابل می‌شود. این عامل مهم که گاه بسیار نیز نادیده گرفته می‌شود می‌تواند اندک‌اندک تعارضات و مشاجرات عمیق را موجب گردد.روان‌شناسان معتقدند آگاهی از چگونگی برخورد و اطلاع از شیوه‌های درست رفع تعارضات، می‌تواند برای سامان دادن به بسیاری از مشکلات زناشویی مفید​ باشد.

حال این پرسش مطرح است که چگونه می‌توان با تعارضات و اختلافات زناشویی کنار آمد و آنها را حل کرد؟

هدف خود را از حل تعارضات مشخص کنید

بدون رودربایستی تکلیف خودتان را مشخص کنید. آیا می‌خواهید چاره‌ای برای تعارضات و اختلافات خود با همسر بیابید یا آن‌که مایلید با کش دادن مسائل و گاه بزرگ‌نمایی آنها، برای خود و همسرتان دردسر بسازید. گاهی برخی از افراد به ظاهر می‌گویند من هر کاری بتوانم برای حل مشکلاتم انجام می‌دهم اما در عمل هیچ نمی‌کنند و گاه با ندانم‌کاری یا لجبازی، نه تنها مشکل را حل نمی‌کنند بلکه مسائل دیگری را به مسائل قبل اضافه کرده و مشکلات را بیشتر و پیچیده‌تر می‌کنند. بنابراین، در اولین گام برای حل تعارضات، لازم است شما تعارضات خود را بشناسید و هدف خود را از اصلاح و حل مسائل روشن کنید. در حقیقت، اگر به دنبال صلح و آشتی باشید، می‌توانید به آن برسید و​گرنه دور چرخه‌ای باطل می‌چرخید و در نهایت هم کار به جایی نخواهید برد.

بپذیرید، تعارض و اختلاف نمک زندگی است

اختلاف نظر و سلیقه، جزیی لاینفک از زندگی زناشویی است و مشکلات زندگی مشترک صرفا مختص به ارتباط شما با همسرتان نیست. چه بسا بسیاری از زن و شوهرها اختلاف نظر دارند و حتی ممکن است هر روز بر سر مسائل مختلف بگو و مگو داشته باشند. نگاه بدبینانه خود به اختلافات و مشاجرات زناشویی را تغییر دهید و بدانید شما اولین زن و شوهری نیستید و نخواهید بود که اختلاف نظر دارند و بر سر حل مسائل زندگی‌شان جرو بحث می‌کنند. بهتر است ضرب‌المثل قدیمی زن و شوهر دعوا کنند و ابلهان باور کنند را آویزه گوشتان کنید و بپذیرید تعارضات و اختلافات شما با همسرتان، نمک زندگی مشترک تان هست، تا آنجایی که گاهی چاشنی دعوا، به جای تلخی، زندگی‌تان را شیرین‌تر می‌کند و شما را نسبت به هم عاشق‌تر و شیداتر؛ به شرط آن که در مصرف آن افراط نکنید و بدانید با پیمودن این ناهمواری‌ها است که می‌توانید به شناخت کامل‌تر از یکدیگر برسید و برای جلب رضایت و خشنودی به خواسته‌های دیگری،با وجود نبود تمایل شخصی، پاسخ مثبت دهید و هیچ گاه از پذیرفتن نظرات دیگری ناراحت نشوید و آن را به عنوان اعمال نظر و خواسته دیگری نپندارید.

پذیرش و تعدیل تفاوت‌ها

بسیاری از اختلافات زناشویی به دلیل ​نبود هماهنگی در علاقه‌مندی‌ها، انتظارات و نیازهای زوجین از یکدیگر و زندگی است. گاهی همسران به مسائلی کاملا متفاوت از هم علاقه نشان می‌دهند مثلا یکی اهل معاشرت و رفت وآمد اما دیگری متمایل به تنهایی و ارتباطات محدود است و...؛ این تفاوت‌های 180 درجه‌ای، یکی از علت‌های بروز تعارض در ازدواج است. اما براستی حقیقت این ماجرا چیست؟ شاید شنیده باشید که می‌گویند انسانها جذب افرادی می‌شوند که با آنها متفاوتند. بله درست است گاهی افراد علاقه‌مند به ازدواج با کسانی می‌شوند که زمین تا آسمان با آنها اختلاف دارد. این عجیب نیست؟! این ازدواج‌ها شاید به این دلیل است که افراد می‌خواهند جنبه‌های نداشته خود را که بشدت خواهان داشتن آنند، با ازدواج با همسری که دارنده آنهاست، جبران کنند. اما تجارب بالینی و مشاوره نشان داده است که این جاذبه‌های اولیه ازدواج، بعد از گذشت اندک زمانی پس از ازدواج، منجر به بروز اختلاف و تعارض بر سر مسائل کوچک و بزرگ می‌شود. به دیگر سخن، آنچه که تا به دیروز زوج را به هم جذب می‌کرده اکنون به عنوان عاملی برای دافعه آنها می‌شود. به همین دلیل، اندک نیستند همسرانی که در شگفتند که چرا و چگونه جذب فردی شده‌اند که تفاوت و اختلاف زیادی با آنها دارد. بی‌تردید ازدواج با فردی کاملا متضاد از خود، سختی‌هایی دارد اما زندگی در کنار چنین فردی همراه با مشکلات بسیار،​ مفید هم هست.

به هر حال شما همسرتان را دوست داشته اید و او را به عنوان همسر انتخاب کرده و پذیرفته‌اید، پس بهتر است مسئولیت انتخاب خود را بپذیرید و تا آخرین نفس بر سر انتخاب خود بمانید و تمام تلاش خود را برای برقراری آرامش و سامان زندگی مشترک‌تان بکار گیرید. سعی کنید در مواجهه با اختلافات ناگزیر زندگی مشترکتان صبر پیشه کنید و اساس کار خود را حل تعارضات قرار دهید. در گام بعدی به پذیرش و درک تفاوت‌ها نائل آیید و در نهایت نیزبرای تعدیل تفاوت‌ها، انتظارات و خواسته‌های خود و همسرتان تلاش کنید.

خودخواهی را کنار بگذارید

در زمان آشنایی، چیزی به نام خود وجود ندارد، به دیگر سخن خود طرفین هیچ می‌شود و همه چیز در دیگری معنا می‌گردد. اما بعد از ازدواج خودهای فرو رفته، سربلند کرده و شروع به عرض اندام می‌کنند. تفاوت در خودهای هر یک از زوجین مشخص شده و حتی گاه بزرگ نمایی می‌شوند و هر یک از زوجین بر خودِخود تاکید می‌کند و آن را مهمتر از دیگری می‌یابد و اینجا دقیقا نقطه شروع اختلافات زناشویی می‌شود. هرگاه زن و شوهر، تنها خود را بخواهند و خواسته‌های خود را ارجح‌تر بیابند و صرفا به دنبال آن باشند و بی توجه به دیگری راه خود را بروند، بی‌شک وجود اختلاف حتمی است، به گونه‌ای که نمی‌توان تعارضات زندگی را نادیده گرفت و یا آن‌که آنها را حل کرد. بنابراین مقابله و غلبه بر خودخواهی، یکی از پیش‌نیازهای اساسی برای حل تعارضات و اختلافات زناشویی است. منم‌منم نکردن و شکستن خود کاذب و نشستن در نگاه دیگری حلال بسیاری از مشکلات است. ترجیح دادن خواسته‌ها و اولویت‌های همسر بر نیازها و اولویت‌ها خود، همچون زمان آشنایی، یکی از روش‌هایی است که می‌تواند مانع خودخواهی همسران شود. اجرای این دستورالعمل توسط هر یک از همسران نه تنها از میزان تعارضات زندگی می‌کاهد بلکه منجر به محبت بیشتر و شیرینی زندگی همسران می‌شود.

برای حل مشکل پیشقدم شوید

برخی از همسران با اتکا بر این تصور اشتباه «پیش‌قدم شدن برای آشتی، یعنی کوچک کردن خود و دادن حق به دیگری»، برای حل تعارض و مشکلات، همیشه منتظر حرکت اول از جانب همسرشان می‌مانند. این انتظار گاهی پایانی خوش ندارد و موجب تشدید مسائل و یا حل نشدن آنها می‌شود و به این ترتیب لاینحل گذاشتن مسائل موجب دوری همسران شده و دوری همسران از یکدیگر نیز، لطمات عدیده‌ای دارد که می‌تواند بنیان زندگی را براحتی بلرزاند و حتی آن را فرو ریزد. بنابراین توصیه می‌کنیم کمی تامل کرده و عاقلانه برخورد کنید. با بی‌توجهی و غلبه بر افکار منفی و بی اساس می‌توانید خود، حلال مشکلات زندگی مشترکتان باشید. بهتر است شروع کننده حرکت اول برای حل تعارض، خودتان باشید، سعی کنید همیشه در این امر از همسرتان پیشی بگیرید. با کنار گذاشتن خشم و عصبانیت موقت در لحظه تعارض، تلاش کنید آرامش را به زندگی خود و همسرتان برگردانید تا بواسطه آن بتوانید با حفظ ارزش خود و کسی که بسیار او را دوست می‌دارید پایداری زندگی مشترکتان را تضمین کنید.

ابراز عشق فراموش نشود

روان‌شناسان معتقدند عشق و علاقه راستین، دوستی و محبت میان همسران یکی از رموز اساسی در خوشبختی زوجین است و می‌تواند کلید حل بسیاری از مسائل و مشکلات زندگی باشد چرا که حل تعارضات نیازمند ابراز عشق است. همسرانی که دوستان خوبی برای یکدیگرند و با وجود اختلاف، بیش از دیگران احساس خوشبختی می‌کنند و از زندگی‌شان رضایت دارند. دوستی همسران با یکدیگر باعث می‌شود که زوجین نسبت به هم مهربان و صبور باشند، مودبانه برخورد کنند، متواضع باشند، به صحبت‌های یکدیگر گوش دهند، یکدیگر را درک کنند، و از همه مهمتر آن‌که برای حل تعارضات و مشکلات بوجود آمده تلاش کنند. همسرانی که دوست یکدیگرند جریان عشق در زندگی‌شان را لمس و تجربه می‌کنند تا آنجایی که مشکل دیگری را مشکل خود می‌دانند و برای رفع آن از هیچ تلاشی دربغ نمی‌کنند چرا که یقین دارند خود و همسرشان یک روح در دو تن هستند و هر تن زخمی می‌تواند روح واحدشان را جریحه‌دار و زخمی کند.

گذشت داشته باشید

امکان ارتکاب اشتباه و خطا در مسیر طولانی زندگی مشترک، برای هر یک از همسران وجود دارد . هر یک از زوجین ممکن است بی هیچ قصد و تعمدی منجر به ناراحتی و دلخوری دیگری شوند تا آنجایی که گاهی قهر از مثبت‌ترین واکنش‌های رفتاری همسران در قبال اشتباهات رفتاری دیگری می‌شود. به همین دلیل، باید این اصل را بپذیرید که ارتکاب اشتباه و خطا و انجام رفتارهای ناپسند و نامطلوب، حتی در اوج عشق‌ورزی زوجین نسبت به یکدیگر، محتمل است و گریزی از آن نیست و بی‌تردید از آنجایی که اشتباهات باعث رنجش و ناراحتی می‌شوند، گذشت و بخشش از جانب همسر، مرهمی بر دردها و خطاهای ناگزیر نسبت به یکدیگر خواهد بود. بنابراین توصیه می‌کنیم شما و همسرتان بخشش را تمرین کنید. طلب بخشش از جانب خطاکار و پذیرفتن آن از طرف فرد مقابل، کلیدی برای زندگی یک ازدواج پایدار است. یاد بگیرید برای غرور و خودخواهی بر خطاهای خود پافشاری نکنید، بلکه سعی کنید اشتباهات خود را بپذیرید و ابراز پشیمانی کنید؛ همچنین یاد بگیرید در مقابل خطاهای دیگری، خشم خود را فرو ببرید، تنبیه طرف مقابلتان را فراموش کنید و همسرتان را با تمام خوبی‌ها و بدی‌هایش دوست داشته باشید.

تلافی نکنید

رفتارهای نامطلوب همسرتان، گاهی به قدری است که شاید هیچ‌گاه نتوانید او را ببخشید و از اشتباهات او چشم‌پوشی کنید، بنابراین گاهی راهی جز تلافی نمی‌یابید و گمان می‌کنید برای جلوگیری از ارتکاب خطا، بهتر است خود، اشتباهات او را عینا مرتکب شوید تا شاید حساب کار دستش آید یا آن که منظور شما را بفهمد و دریابد که در قبال اشتباهات او متحمل چه غم و آلامی می‌شوید. اگر چنین تصمیمی دارید، توصیه می‌کنیم دست نگه دارید، اندکی صبر کنید و دندان روی جگر بگذارید. اگر چه ممکن است رفتارهای ناپسند همسرتان، موجب رنجش و تکدر خاطرتان شود؛ اما یادتان باشد با تلافی کردن راه به جایی نخواهید برد و اوضاع را وخیم‌تر خواهید کرد. در چنین مواقعی روان‌شناسان پیشنهاد می‌دهند که از رفتارهای معکوس استفاده کنید. در رفتارهای معکوس، شما به جای انجام رفتارهای تلافی‌جویانه یا انتقامی که الزاما در تقابل با رفتار همسر است، از رفتارهای دقیقا متضاد با رفتارهای همسر استفاده می‌کنید. مثلا، اگر می‌خواهید در برابر بهانه‌جویی‌ها و عصبانیت‌های همسرتان، شما هم خشمگین و عصبانی شوید و از رفتارهای نامطلوبی چون قهر و داد و فریاد کردن استفاده نمایید. بهتر است سعی کنید بدون تلافی کردن یا ابراز خشم، رفتار نامطلوب همسرتان را از یاد ببرید و با لبخندی بر لب، سکوتی نشان از محبت داشته باشید.

کار ساده‌ای نیست، اما بسیار مفید است. با اندکی تمرین و جدیت در تلاش جدیدتان برای برخورد با رفتارهای ناپسند همسر، می‌توانید جواب بدی او را به خوبی پاسخ دهید. در مثال بالا، به جای داد و فریاد کردن، بدگویی و... می‌توانید در کمال آرامش و احترام و بدون هیچ توهین و انتقادی برای او توضیح دهید که چرا از رفتارش آزرده‌خاطرید و ترجیح می‌دهید چه رفتاری داشته باشد. از سوی دیگر، با این رفتار، همسرتان را نیز به رفتارش آگاه کرده‌اید و به او یادآور شده‌اید که معایب رفتارش چیست و چگونه می‌تواند آنها را برطرف کند.

نسرین صفری‌/‌ روان‌شناس بالینی

جام جم
دوشنبه 15/2/1393 - 22:19
ایرانگردی


راهنما همراه گروه سفر می‌کند و رابط میان مسافران و شرکت برگزارکننده تور است. راهنما مسافران را هنگام دشواری‌های شخصی کمک می‌کند و بر انجام درست برنامه و کارها نظارت دارد و حساب و کتاب هزینه را از آغاز تا پایان نگاه می‌دارد.
یک تور لیدر هر اندازه توان انجام کارهای بیشتری را داشته باشد، ارجمندتر خواهد بود. تور لیدر باید همواره آمادگی رویارویی با موارد اضطراری را همانند کارهای روزمره خود داشته باشد. وظایف او مانند سرکرده پیشاهنگان، فرمانده سربازان یا مدیر اداره است. بسته به توانمندی و کار‌آزمودگی، یک سرپرست گروه می‌تواند بخشی یا همه وظایف راهنمای محلی را خود عهده‌دار شود. اگر او با محل آشنا باشد، می‌تواند برای توضیح دادن دیدنی‌ها با راهنمای محلی همکاری کند. داد و ستد، نقطه‌نظرها، داستان‌ها، لطیفه‌ها و ترانه‌ها آمیزه‌ای خوشایند را پدید می‌آورد. پیش از عهده‌دار‌شدن سرپرستی تور راهنما باید برای تبلیغ تور و مسافرگیری تلاش کند. راهنمای حرفه‌ای یا همراه تور شاید چندان کاری با گرفتن مسافر برای تور ندارد. راهنمایان گاهگاهی هم می‌توانند مسافران را به‌دنبال خود بکشانند. یک شرکت تور یا یک دفتر مسافرتی روی نام و اعتبارات چنین کسی حساب باز می‌کند؛ این اعتبار و نام‌آوری می‌تواند برآمده از پیشینه دیگر او یا به‌طور مشخص در نتیجه برداشت‌های مسافران از مهارت‌های مدیریتی یا شخصیتی آنان باشد که بر سر زبان‌ها افتاده است. اطلاعات کافی، اخلاق خوب، خوش وبش با مسافران، ایجاد روحیه در آنان و کارهای دیگر می‌تواند در جذب مسافر موثر باشد. بدیهی است هرکس برای نخستین‌بار جایی را ببیند، با آن آشنایی ندارد، اما برای کسی که از پیش به آنجا رفته این یک برتری بی‌چون و چراست. یک راهنما با داشتن شناخت از منطقه می‌تواند با تسلط بیشتری سخن بگوید، درباره جاذبه‌ها، امکانات محل، شمار روزهای سفر بهتر اظهار نظر کند و مشکلات احتمالی را از پیش دریابد. با داشتن این شناخت راهنما می‌تواند زمان‌های بهتری را برای گشتگاه‌ها برگزیند تا گروه گرفتار شلوغی نشوند یا آنان را به رستوران‌های خوب و سرشناس ببرد.

دانستن زبان محل یکی از ویژگی‌های مهم راهنمایان سفر است. داشتن یک چنین توانایی (بویژه برای تورهای خارجی) از نیازهای حرفه‌ای ماست. اما بیشتر راهنمایان گهگاهی نیازی به دادن توضیحات ندارند و به این دلیل در جاهای دیدنی سرانجام به اینجا می‌رسند که کار را کاملا به دست راهنمای محلی بسپارند؛ با این همه دانش کاربردی زبان بخشی از ابزار کار حتی برای آماتورهاست. نه‌تنها دانستن زبان‌هایی همچون انگلیسی، فرانسه، آلمانی و ایتالیایی می‌تواند سودمند باشد بلکه در موقعیت‌های ویژه دانستن زبان اشاره‌ای نیز کارایی خواهد داشت.

راهنمای تور در پذیرفتن مسئولیت‌های پزشکی نیز باید بسیار هوشیار باشد. مهارت‌هایی چون دادن تنفس مصنوعی، نجات‌غریق و کمک‌های نخستین پیشرفته کمک بسیار باارزشی در رهبری تور است. داشتن توانایی در این زمینه‌ها برای جهانگردان مایه آسایش بسیار خواهد بود. جدا از دیگر ویژگی‌ها، یک راهنمای تور باید توانایی رهبری را داشته باشد، یعنی بتواند بر مردم مدیریت کند و بتواند تصمیم بگیرد این کار به درد کسانی که دارای شخصیتی دودل، بی‌ثبات، ترسو و کمرو هستند، نمی‌خورد.


جام جم
دوشنبه 15/2/1393 - 22:19
بیماری ها
عوارض دیابت کنترل‌نشده بر بدن

درباره نحوه و میزان اطلاع‌رسانی درخصوص بیماری‌ها، اختلاف‌نظری کلی وجود دارد. بعضی‌ها معتقدند این حجم اطلاعات در دسترس نه‌تنها کمکی به مخاطبان نمی‌کند؛ بلکه در اختیار قرار دادن ریزترین جزئیات درباره بیماری‌ها نوعی ترس و نگرانی عمومی ایجاد می‌کند. در حالی‌که یک بیماری در همه به یک شکل بروز نمی‌کند و درمان‌ها نیز برای همه یکسان نیست. 
به همین دلیل امروز اصطلاحی به نام «پزشکی منحصر به شخص» مطرح شده است. از سوی دیگر، خیلی‌ها هم معتقدند آگاهی بیشتر و بالا بردن سطح سواد جامعه به کنترل بهتر و پیشگیری از بسیاری عوارض بیماری‌ها کمک می‌کند و کاهش هزینه‌های درمان را به دنبال دارد.

دیابت یک بیماری دو لبه است؛ اگر فرد شرایطش را بپذیرد و با مصرف منظم داروها و رعایت رژیم غذایی مناسب به جنگ آن برود، در بیشتر موارد سربلند از کارزار بیرون می‌آید، اما خیلی‌ها آن را جدی نمی‌گیرند و پرهیزهای لازم را انجام نمی‌دهند. انگار فکر می‌کنند اتفاق‌های بدی که برای بقیه می‌افتد، ربطی به آنها ندارد، اما دیابت با کسی شوخی ندارد و غفلت در برابر چنین بیماری موذی‌ای می‌تواند بسیار گران تمام شود.

دیابت نوع اول یا دوم؟

بدون شک با تفاوت‌های دیابت نوع اول و دوم آشنا هستید، اما فقط برای یادآوری می‌گوییم که در نوع اول یا وابسته به انسولین، لوزالمعده به اندازه کافی انسولین تولید نمی‌کند ولی در نوع دوم یا غیروابسته به انسولین، میزان تولید انسولین کافی است، اما حساسیت سلول‌ها نسبت به آن کاهش پیدا می‌کند که به آن مقاومت در برابر انسولین گفته می‌شود. با این حساب در نوع اول نیاز به تزریق انسولین وجود دارد ولی در نوع دوم نه. این مساله باعث شده خیلی‌ها تصور کنند دیابت نوع دوم بهتر از نوع اول است، اما این باور نادرست است. دیابت، خوب و بد ندارد و در صورتی که کنترل نشود، هر دو به یک میزان خطرناک است.

افت شدید قند خون

کاهش قند خون می‌تواند برای هر کسی اتفاق بیفتد؛ برای مثال در زمان گرسنگی شدید یا پس از ورزش سنگین، اما براحتی قابل حل است. با این حال هیپوگلیسمی یا افت شدید قند خون یکی از مشکلات شایع بیماران دیابتی و یک اورژانس پزشکی است. به طور کلی اگر قند خون به زیر 70mg/dl برسد، فرد دچار هیپوگلیسمی شده است. نشانه‌های هیپوگلیسمی بر حسب شدت متفاوت است، اما در شرایط حاد می‌تواند باعث غش کردن، کما و حتی مرگ شود. برای درمان باید فرد هرچه سریع‌تر یک خوراکی شیرین مصرف کند؛ برای مثال آبمیوه طبیعی، کشمش، آب‌نبات و در صورت نیاز قرص‌های گلوکز. دقیقا همین جاست که اهمیت کنترل میزان قند خون در افراد دیابتی دو چندان می‌شود.

افزایش شدید قند خون

به طور کلی اگر قند خون ناشتا (پس از 8 ساعت) بالای 130mg/dl باشد، فرد مبتلا به هایپرگلیسمی است. البته قند خون بالای 180mg/d پس از مصرف غذا نیز نشانه همین مشکل است چون قند خون افراد سالم در شرایط عادی به بالای 140mg/dl می‌رسد؛ البته بجز زمانی که فرد غذای بسیار سنگین مصرف کند. دیابتی‌ها معمولا به دلایل زیر دچار این مشکل می‌شوند:

ـ‌ نخوردن دارو یا تزریق نکردن انسولین

ـ مصرف کربوهیدرات زیاد: از آنجا که دیابتی‌ها همیشه در معرض افت قند خون هستند، تمایل عجیبی به مصرف قند و شیرینی و غذاهای پرچرب پیدا می‌کنند، حتی اگر در گذشته هیچ علاقه‌ای به این خوراکی‌ها نداشته‌اند.

ـ عفونت

ـ استرس زیاد

ـ کاهش فعالیت بدنی و ورزش

افزایش شدید قند خون اگر در مراحل اولیه درمان نشود، عوارض وخیمی به دنبال دارد. برای مثال کتواسیدوز در مبتلایان به دیابت نوع اول و کمای دیابتی در مبتلایان به نوع دوم.

کتواسیدوز چیست؟

یکی از اورژانس‌های پزشکی است که بر اثر هایپرگلیسمی کنترل نشده رخ می‌دهد و می‌تواند جان بیمار دیابتی را تهدید کند. وقتی بدن با کمبود انسولین مواجه می‌شود، نمی‌تواند قند خون را به انرژی مورد نیاز بدن تبدیل کند. بنابراین به جای آن سراغ ذخایر چربی بدن می‌رود. چربی ذخیره ‌شده، پس از آزاد شدن به کتون تبدیل می‌شود ولی از آنجا که سرعت تولید کتون بیشتر از سرعت مصرفش است؛ سطح آن در خون تا حدی بالا می‌رود که در نهایت وارد ادرار می‌شود. از سوی دیگر قند خون بالایی که وارد ادرار شده، باعث دهیدراته شدن یا کاهش شدید آب بدن می‌شود. درمان این مشکل تزریق سریع انسولین تجویز شده از سوی پزشک، نوشیدن مایعات بدون قند و سنجش مرتب قند خون و کتون ادرار است. اگر کتواسیدوز سریع درمان نشود، می‌تواند به کما و مرگ منتهی شود. با این حساب، آگاهی از نشانه‌های اولیه هایپرگلیسمی می‌تواند تعیین کننده مرگ و زندگی باشد. این نشانه‌ها شامل موارد زیر هستند:

ـ تشنگی شدید

ـ سردرد

ـ عدم تمرکز

ـ تاری دید

ـ تکرر ادرار

ـ خستگی و ضعف

ـ کاهش وزن

ـ میزان قند خون بالای 180mg/dl

هاپیرگلیسمی کنترل‌نشده، در درازمدت می‌تواند مشکلات زیادی برای دیابتی‌ها ایجاد کند که شامل این موارد است:

ـ عفونت پوست و واژن

ـ بهبود نیافتن سریع زخم‌ها

ـ کاهش قدرت بینایی

ـ آسیب دیدن اعصاب پاها که باعث بی‌حسی آنها می‌شود.

ـ ریزش موها، بخصوص در پاها

ـ اختلال در نعوظ

ـ بیماری‌های گوارشی مانند یبوست مزمن یا اسهال

ـ آسیب به چشم‌ها، عروق خونی و کلیه‌ها

پیشگیری هنوز هم بهترین درمان است؛ بنابراین برای جلوگیری از بروز عوارض هایپرگلیسمی فرد باید به طور مرتب قند خونش را بررسی کند، آب بیشتری بنوشد و ورزش کند، البته زیر نظر پزشک معالج و رژیم غذایی مناسب داشته باشد.

بیماری‌های قلبی ـ عروقی

بیماری‌های قلبی ـ عروقی اصلی‌ترین مشکل افرادی است که دیابت خود را خوب کنترل نکرد‌ه‌اند. براساس آمار سازمان بهداشت جهانی در سال گذشته حدود 68 درصد مرگ و میر افراد دیابتی بالای 65 سال بر اثر بیماری‌های قلبی، بخصوص سکته قلبی بوده است. با این حال با مصرف داروهای تجویز شده و رعایت رژیم غذایی مناسب می‌‌توان تا حد زیادی جلوی بروز این مشکلات را گرفت. سیگاری بودن به خودی خود فرد را در خطر بروز بیماری‌های قلبی ـ عروقی قرار می‌دهد. حالا تصور کنید یک فرد سیگاری به دیابت هم مبتلا شود. سیگار باعث کاهش جریان خون عروق و تنگی آنها، بخصوص در پاها می‌شود. این دلیل اصلی قطع پاها در افراد دیابتی است.

سکته مغزی

سکته مغزی یکی دیگر از عوارض دیابت است که می‌تواند باعث مرگ فرد شود. براساس آمار سازمان بهداشت جهانی حدود 16 درصد علت مرگ افراد بالای 65 سال در سال گذشته میلادی به دلیل سکته مغزی بوده است.

بیماری‌های کلیوی

یکی از عوارض خطرناک و کشنده دیابت، بیماری‌های کلیوی، بخصوص نارسایی کلیه است. براساس آمار سازمان بهداشت جهانی 44 درصد نارسایی‌های کلیوی ناشی از دیابت است. معمولا مصرف داروهای فشار خون؛ حتی اگر فرد مبتلا به فشار خون بالا نباشد، می‌تواند خطر مرگ و میر ناشی از نارسایی کلیه را تا 33 درصد کاهش دهد.

عفونت زخم و عفونت خون

بدن افراد دیابتی بشدت مستعد زخم شدن است. متاسفانه بدن دیابتی‌ها نمی‌تواند زخم‌ها را سریع بهبود دهد؛ بنابراین احتمال عفونی شدن آنها بسیار زیاد است. اگر زخم عفونی شود، بسرعت به مرحله حاد رسیده و وخیم می‌شود. وقتی میزان عفونت بدن بسیار بالا برود، بدن نسبت به آن نوعی واکنش نشان می‌دهد که آن را سپسیس یا عفونت خون می‌نامند. این فرآیند می‌تواند به ورود مواد سمی و خطرناک به خون و در انتها به شوک سپتیک ختم شود. سپسیس سالانه جان هزاران نفر را می‌گیرد و یکی از خطرناک‌ترین عوارض دیابت است. با این حساب، مراقبت شدید و جلوگیری از زخمی شدن اجزای بدن، بخصوص پاها در افراد دیابتی اهمیت بسیاری دارد.

آسیب دیدن اعصاب

میزان بالای قند و فشار خون در افراد دیابتی در نهایت می‌تواند باعث آسیب اعصاب بدن شود. آسیب دیدن اعصاب بدن می‌تواند باعث بیماری‌های دستگاه گوارش، اختلال در نعوظ و آسیب پاها شود. آسیب دیدن اعصاب پا باعث بروز درد، سوزش و در نهایت بی‌حسی می‌شود. بی‌حسی پاها یکی از مهم‌ترین و خطرناک‌ترین عوارض دیابت است چون باعث بروز زخم‌های ناخواسته و عفونت‌های شدید می‌شود. این مساله می‌تواند در نهایت باعث قطع پاها شود. به طور کلی دیابتی‌ها 25 درصد بیشتر در معرض خطر قطع عضو هستند. با این حساب، افراد دیابتی باید به طور مرتب پاهای خود را معاینه کنند و زیر نظر پزشک باشند.

دیابت و بارداری

خانم‌های باردار مبتلا به هر نوع دیابت باید بیشتر از دیگران مراقب باشند زیرا دیابت، اگر کنترل نشود می‌تواند مشکلات زیادی برای جنین و خود مادر در طول بارداری و حتی پس از آن ایجاد کند.

برای پیشگیری از هر نوع مشکلی، مادران باردار باید در قدم اول میزان قند خونشان را ثابت نگه دارند. میزان بالای قند خون در دوران بارداری علاوه بر این که فشار زیادی به جنین وارد می‌کند، می‌تواند باعث اختلال در زایمان، ضربه به جنین و کاهش شدید و ناگهانی قند خون جنین پس از تولد شود.

از سوی دیگر کودکانی که در دوران جنینی بیشتر در معرض قند خون بالا بوده‌اند، احتمال بیشتری دارد که در بزرگسالی به دیابت مبتلا شوند.

راهی برای پیشگیری هست؟

مهم‌ترین مساله برای کسانی که مبتلا به دیابت هستند، تحت کنترل نگه داشتن بیماری و جدی گرفتن آن است. هر گونه سرسری گرفتن این موضوع می‌تواند باعث تخریب سلول‌های بدن و در نهایت مرگ شود.

از مصرف دخانیات بشدت پرهیز کنید.

به صورت منظم ورزش کنید.

نسبت به پاهایتان حساس باشید.

روزانه پاها را معاینه کنید. آنها را بشویید و بخوبی خشک کنید و برای جلوگیری از ترک خوردن پوست پا حتما پاهایتان را چرب کنید.

در منزل دمپایی بپوشید و برای بیرون از کفش‌های راحت و گشاد چرمی استفاده کنید.

یادتان باشد پاهای شما احتمالا احساس گرما و سرما را بخوبی دریافت نمی‌کنند؛ پس مراقب اطرافتان باشید و برای مثال وقتی حمام می‌روید، درجه حرارت آب را با دستتان کنترل کنید.

ناخن‌هایتان را از ته نگیرید.

با دیدن کوچک‌ترین علامت زخم بلافاصله به پزشک مراجعه کنید و بعد از دریافت درمان مناسب راه نروید و استراحت کنید.

چند نکته کلیدی

مغز: احتمال ابتلا به سکته مغزی در بیماران دیابتی دو تا چهار برابر بیشتر از افراد عادی است.

قلب و عروق: بیماری‌های قلبی ـ عروقی بزرگ‌ترین مشکل بیمارانی است که دیابت‌شان را کنترل نمی‌کنند. آمار مرگ و میر بزرگسالان مبتلا به دیابت بر اثر مشکلات قلبی دو تا چهار برابر بیشتر از همین گروه سنی است که دیابتی نیستند.

چشم‌ها: وقتی دیابت پیشرفت کند و فرد برای جلوگیری از پیشروی آن هیچ اقدامی نکند، مشکلاتی مانند آب‌سیاه، آب مروارید و رتینوپاتی دیابتی حداقل مشکلات بینایی او خواهد بود. در نهایت نیز امکان نابینایی وجود دارد.

بیماری‌های کلیوی: قند و فشار خون بالا می‌تواند به طور مستقیم کلیه را هدف بگیرد. بنابراین یکی از دلایل اصلی ایجاد اختلال در عملکرد کلیه‌ها و حتی از کار افتادگی‌شان دیابت است.

اختلال اعصاب حسی: بالا بودن قند خون باعث آسیب به سلول‌های حسی پا می‌شود؛ بنابراین عجیب نیست اگر افراد مبتلا به این بیماری متوجه سوزش پا یا یخ‌زدگی در اندام‌هایشان نشوند.

مشکلات لثه و دندان: افراد مبتلا به دیابت بیشتر از دیگر افراد دچار مشکلات مربوط به دهان و دندان می‌شوند. این افراد باید به طور مرتب به دندانپزشک مراجعه و وضع دهانشان را تحت کنترل کنند.
جام جم 
دوشنبه 15/2/1393 - 22:19
سلامت و بهداشت جامعه

برای آن که استخوان‌های فرزندتان سالم باشد، از نوزادی به فکر او باشید

 

زمان همیشه مهم است و برای بعضی مسائل، حکم آب حیات را دارد. یکی از این موارد پوکی استخوان است. بعضی افراد صبر می‌کنند و تا به سن پوکی استخوان می‌رسند، آن گاه مصرف انواع و اقسام مواد غذایی کلسیم‌دار را شروع می‌کنند، اما این زمان، زمان مناسبی برای جبران نیست. بنابراین برای جلوگیری از ابتلا به پوکی استخوان باید از کودکی اقدام کرد. به نظر شما هر کودک روزانه به چه مقدار مواد غذایی حاوی کلسیم نیاز دارد تا به پوکی استخوان در بزرگسالی دچار نشود؟ شکل دریافت این مواد غذایی باید چطور باشد؟ این مساله اگر کودک در سن پایین دچار شکستگی استخوان شود، بسیار مهم است.

با شنیدن اسم کلسیم، اولین خوراکی که به ذهن همه می‌رسد، شیر است و بعد از آن هم لبنیات دیگر مانند ماست، دوغ، کشک و پنیر به‌یادمان می‌آید، اما جالب است بدانید میزان کلسیم موجود در کشک از شیر هم بیشتر است! این ماده معدنی مهم‌ترین عامل ایجاد استحکام در اسکلت استخوانی است. یکی از دلایل تاکید بر مصرف شیر مادر تا دو سالگی، وجود همین ماده غذایی مهم در شیر مادر است.

کلسیم؛ همه‌کاره بدن

 

استخوان‌ها، موها، دندان‌ها و ناخن‌ها مهم‌ترین بخش‌های بدن است که به کلسیم نیاز دارد، اما پیش از آن، مغز کودک نیز به کلسیم نیازمند است. از طرفی دستگاه گردش خون برای عملکرد بهتر و جلوگیری از لخته خون به این ماده معدنی نیاز دارد. دستگاه عصبی نیز برای انتقال پیام‌های عصبی به کلسیم به‌عنوان واسط نیاز دارد؛ بنابراین می‌توان کلسیم را همه‌کاره بدن دانست.

 

پوکی در بزرگسالی

 

تا دو سالگی کودک باید از شیر مادر تغذیه کند به این دلیل که نیاز بدن کودک به کلسیم تامین شود. در کودکانی که به هر دلیل نمی‌توانند از شیر مادر استفاده کنند، این نیاز باید با مصرف مقدار کافی شیر سازگار با بدن کودک تامین شود. همین جا اشاره کنیم معده کودک توان هضم و جذب شیر گاو را ندارد، بنابراین باید شیر مناسب با سن و توان جذب آن توسط معده به کودک داده شود.

 

در صورتی که از همین سن نیاز بدن به کلسیم تامین نشود، اولین مراحل ایجاد مشکل در استخوان‌ها آغاز می‌شود. این مساله باعث می‌شود استخوان‌های کودک به شکل مناسبی استحکام نیافته، در معرض خطر شکستگی و جوش خوردن نامناسب قرار گیرد.

 

در صورتی که بدن به اندازه کافی کلسیم دریافت نکند، برای تامین نیازش، این عنصر مهم را از منابع ذخیره‌ای کلسیم برداشت می‌کند. یکی از این منابع مهم، اسکلت استخوانی است. به این ترتیب استخوان‌ها از همان دوره کودکی دچار ضعف در تکمیل ساختار می‌شوند.

 

این مساله اولا زمینه‌ساز پوکی استخوان در بزرگسالی است و ثانیا در همان سن کودکی استخوان‌ها را ضعیف و شکننده می‌کند.

 

آفتاب بهار و کلسیم

 

حتما این توصیه را بارها شنیده‌اید که برای جذب کلسیم، بدن نیاز به ویتامین D دارد. منابع غذایی ویتامین D کم نیست، اما کودک بویژه نوزاد نمی‌تواند همه آنها را مصرف کند. علاوه بر این که تغذیه به تنهایی نمی‌تواند نیاز بدن به ویتامین D را تامین کند. بنابراین باید کودک ساعت‌هایی از روز را در معرض نور آفتاب باشد.

 

قرارگرفتن در معرض نور آفتاب بویژه پیش از شش ماهگی که کودک نمی‌تواند از منابع حاوی ویتامین D مانند زرده تخم‌مرغ، ماهی و روغن ماهی استفاده کند، نکته بسیار مهمی است. بنابراین کودک باید روزانه 20 دقیقه با پوشش مناسب درحدی که دست و صورتش کمی در معرض نورآفتاب قرار بگیرد، در هوای آزاد قرار گیرد. قدم زدن مادر در هوای آزاد و پاک در شرایطی که کودک در آغوش اوست، بهترین شرایط است.

 

خوراکی‌های همکار

 

پس از شش ماهگی، بتدریج با مشورت متخصص اطفال می‌توانید کودک را با خوراکی‌های حاوی ویتامین D مانند سیب‌زمینی، زرده تخم‌مرغ و سبزی‌های پهن برگ پخته مانند اسفناج تغذیه کنید. پس از آن نیز با بزرگ‌ترشدن کودک می‌توانید بتدریج انواع آجیل خام، آووکادو، غلات کامل یا همان سبوس‌دار و کره بادام زمینی به او بدهید.

 

منابع دیگر کلسیم

 

اگرچه میزان کلسیم موجود در کشک از شیر هم بیشتر است، اما شیر به عنوان غنی‌ترین منبع غذایی حاوی کلسیم قابل جذب توسط انجمن بین‌المللی تغذیه آمریکا شناخته شده است. به این مقایسه دقت کنید. میزان کلسیم موجود در هر 11 تا 14 فنجان کلم معادل 8 فنجان شیر است. کلم یکی از منابع اصلی کلسیم در بین سبزی‌هاست. از دیگر منابع حاوی کلسیم بویژه منابع گیاهی می‌توان به سویا، کلم بروکلی، غلات غنی‌شده، بادام و دیگر انواع آجیل‌ها اشاره کرد.

 

کمبود وجود دارد

 

آمارها نشان می‌دهد 25 درصد پسران 9 تا 13 سال کلسیم کافی دریافت می‌کنند، اما این میزان در بین دختران فقط 9 درصد است. این در حالی است که دختران در این سن بیش از هر زمان دیگری به کلسیم نیاز دارند.

 

چه چیز، چقدر و چطور ذخیره کنید؟

 

همان‌طور که اشاره شد، کلسیم باید از کودکی در بدن کودک ذخیره شود. به این دلیل که تا هفده سالگی، 90 درصد توده استخوانی که فرد تا پایان عمر با آن زندگی می‌کند، شکل گرفته است. به این ذخیره که اصلی‌ترین محل آن استخوان‌هاست، «بانک کلسیم» می‌گویند. برای آن که بانک فرزند شما همیشه حسابش پر باشد، باید تا هفده سالگی کلسیم کافی دریافت کرده باشد. پس به این جدول دقت کنید. سه فنجان متوسط شیر معادل 900 میلی‌گرم است. 

 

 

میزان نیاز به کلسیم به میلی‌‌گرم

سن به سال

500

یک تا 3

800

4 تا 8

1300

9 تا 18

مهتاب خسروشاهی/ کارشناس علوم و صنایع غذای 

دوشنبه 15/2/1393 - 22:19
آشپزی و شیرینی پزی


سفرهای یک روزه، یکی از بهترین راه‌های گذران اوقات فراغت و در کردن خستگی‌های ناشی از زندگی روزمره است. گذران یک نیمروز در کنار اعضای خانواده و دوستان می‌تواند راهی بسیار کم هزینه در جهت کسب شادابی و آرامش باشد. 
یکی از مهم‌ترین عوامل هر پیک‌نیک خوراکی‌هایی است که با خود به همراه می‌برید. با توجه به شرایط پیک‌نیک‌ها که معمولا در فضای باز و به دور از فناوری‌های عادی زندگی شهری است، بهتر است خوراکی‌هایی با خود همراه کنید که کمترین فساد را دارد و احتمال بیمار شدنتان را به حداقل می‌رساند.

از این مواد پرهیز کنید

بهتر است در طول سفر نیمروزه و پیک‌نیک خود استفاده از این خوراکی‌ها را محدود و در صورت امکان حذف کنید.

ـ میوه‌های لطیف و پوست نازک: معمولا در جریان حمل و نقل وسایل پیک‌نیک و فشارهای ناشی از حرکت، میوه‌هایی که پوست نازکی دارد، خیلی زود لهیده شده و فاسد می‌شود. پس بهتر است از میوه‌هایی چون سیب، پرتقال و دیگر میوه‌هایی که پوستی ضخیم‌تر دارد بهره گیرید.

ـ نوشیدنی‌های گازدار: معمولا پیک‌نیک‌ها در فصل گرم سال برگزار می‌شود. حرکت و جابه‌جایی در کنار هوایی گرم معمولا به بطری‌های حاوی مواد گازدار، فشار آورده و سبب ترکیدگی آنها می‌شود. با توجه به این که بیشتر نوشیدنی‌های گازدار شیرین است، ترکیدن آنها سبب ایجاد چسبندگی زیاد دیگر وسایل و حتی لباس‌هایتان می‌شود. پس توصیه می‌شود انواع آبمیوه‌های طبیعی و دوغ‌های بدون گاز را جایگزین این نوشیدنی‌ها کنید.

ـ سس مایونز: اگر دوست دارید به همراه وعده غذایی که در طبیعت میل می‌کنید سالاد مصرف کنید، بهتر است آن را بدون هر گونه سس مایونز تهیه کنید. استفاده از دیگر چاشنی‌ها چون آبلیمو، آبغوره یا سرکه، علاوه بر هضم بهتر غذاها که معمولا در پیک‌نیک بسیار سنگین هم هست، امکان فساد سالاد را به حداقل می‌رساند. بهتر است غذاهایی چون سالاد الویه و ماکارونی را از سبد خوراکی‌های پیک‌نیکی حذف کنید، زیرا این خوراکی‌ها بسیار سریع فاسد شده و ایجاد مسمومیت می‌کند.

ـ تخم‌مرغ: شاید از نظر بسیاری یک ساندویچ تخم‌مرغ هم غذایی مقوی محسوب شود و هم کم‌هزینه،‌ اما باید به این نکته توجه داشت تخم‌مرغ جزو موادی است که امکان فسادش بالاست.

پس بهتر است این ماده غذایی و دیگر غذاهایی را که به واسطه آن درست می‌شود از سبد خوراکی‌های پیک‌نیکی خود حذف کنید.

ـ مواد غذایی سرخ شده: مواد غذایی که در روغن سرخ شده است، به هیچ عنوان برای پیک‌نیک مناسب نیست. این خوراکی‌ها معمولا پس از گذشت چند ساعت سرد شده و به اصطلاح بیات می‌شود. نگهداری این خوراکی‌ها در هوای گرم، امکان فسادشان را افزایش می‌دهد و احتمال مسمومیت غذایی را چند برابر می‌کند.
دوشنبه 15/2/1393 - 22:19
بیماری ها


بیماری آرتروززانو نامی آشنا برای همه ماست. بیماری‌ای که شاخص‌ترین علامتش درد است و اغلب هم گریبان افراد میانسال را می‌گیرد و گاهی این درد آن قدر شدید است که فرد را خانه‌نشین می‌کند.
به این ترتیب کیفیت زندگی بشدت پایین می‌آید و نتیجه‌ای هم جز افسردگی برای بیمار نخواهد داشت. گرچه آرتروز در همه مفاصل ممکن است دیده شود، ولی شایع‌ترین مکان آن در زانوهاست، زیرا این مفصل پرکارترین و پرتحمل‌ترین مفصل است، به طوری که همیشه باید فشار‌های ناشی از برداشتن اجسام سنگین یا فشار ناشی از وزن را تحمل کند. ناگفته پیداست رعایت نکاتی در طول زندگی می‌تواند مانع بروز این بیماری در میانسالی شود. دکتر علی ترکمان فوق‌تخصص زانو و عضو هیات علمی دانشگاه تهران در این باره برای ما توضیح می‌دهد.

***

آیا آرتروز زانو مختص افراد میانسال است؟

آرتروز زانو در جوان‌ها نیز دیده می‌شود. بعضی از بیماری‌های ژنتیکی و زمینه‌ای یا پارگی رباط‌ها و مینیسک می‌تواند به آرتروز منجر شود، ولی اغلب مبتلایان در دهه چهارم و پنجم زندگی خود قرار دارند. این بیماری ارتباط مستقیم با سن و عادات غلط حرکتی در طول زندگی دارد. اگر به اطراف خود با دقت توجه کنید، می‌بینید اغلب کسانی که از درد زانو یا آرتروز شکایت می‌کنند، زنان با وزن بالا هستند. وزن زیاد افراد از دلایل شاخص برای بروز آرتروز در سن بالاست.

منظورتان از اضافه وزن چیست؟

از نظر علمی هر کیلوگرم اضافه وزن فشاری معادل پنج کیلوگرم روی مفاصل زانو وارد می‌کند؛ این فشار بتدریج مفصل را خرد یا در اصطلاح سائیده می‌کند. افرادی که اضافه وزن دارند وقتی از پله بالا می‌روند یا روی سطح شیبدار راه می‌روند، فشاری مضاعف به زانو وارد می‌کنند.

آیا هر فرد میانسالی که دچار درد زانو می‌شود، آرتروز دارد؟

البته باید عوامل جنبی را در نظر گرفت، ولی می‌توان گفت اولین علامت آرتروز، زانو درد است؛ دردی که چندان به درمان پاسخ نمی‌دهد. اگر آرتروز در جوانی رخ داده باشد، با برطرف کردن عامل می‌توان از پیشروی بیماری و درد جلوگیری کرد، ولی در مراحل پیشرفته نمی‌توان کار چندانی برای بیمار انجام داد. با تشدید آرتروز، مفصل‌ها خشک و بی‌حرکت می‌شود و فرد بسختی می‌تواند قدم بردارد و اغلب بیماران صبح هنگام یا بعد از نشستن طولانی دچار خشکی مفصل شده و نمی‌توانند بخوبی قدم بردارند و ممکن است این خشکی مفصل تا 20 دقیقه هم طول بکشد.

چگونه می‌توان از این بیماری جلوگیری کرد؟

آرتروز درمان ندارد، بنابراین از همین حالا باید از مفاصلمان مراقبت کنیم تا در آینده به این بیماری مبتلا نشویم. مهم‌ترین راه پیشگیری یا ممانعت از پیشرفت، کاهش وزن است. وزن بدن فشار مکانیکال به مفاصل وارد می‌کند. این فشار مفاصل را ساییده و از بین می‌برد. افرادی که به کارهای سنگین اشتغال دارند نیز بیشتر در معرض آرتروز هستند. توصیه می‌شود تا حد امکان از بلند کردن اجسام سنگین پرهیز کنید یا از یک وسیله کمکی برای بلند کردن آنها استفاده کنید. سعی کنید چهار زانو ننشینید. نشستن روی مبل یا صندلی که ارتفاع آن با قد و جثه شما مطابقت دارد مانع فشار روی مفصل می‌شود، بخصوص برای بیمارانی که آرتروز پیشرفته دارند، خوابیدن روی تخت و استفاده از صندلی یا توالت‌فرنگی کمک زیادی به کاهش درد و جلوگیری از پیشروی بیماری می‌کند. همچنین این افراد باید روی صندلی نماز بخوانند و از خم و راست شدن زیاد اجتناب کنند. بیماران یا حتی افراد سالم باید عضلات پا را تقویت کنند. ورزش و تقویت عضلات چهار سر ران از مفصل محافظت می‌کند. ناهنجاری‌هایی مانند پاپرانتزی یا پاضربدری باید سریع‌تر جراحی و اصلاح شود، زیرا این شرایط سن بروز آرتروز را بشدت کاهش می‌دهد. برخی از افراد برای کاهش درد ناشی از آرتروز از زانوبند استفاده می‌کنند. استفاده طولانی‌مدت از زانوبند موجب کاهش حرکت مفصل و تحلیل عضلات خواهد شد. استفاده از زانوبند باید محدود و کوتاه‌مدت باشد. همچنین بهترین کفش برای همه افراد کفش‌های راحتی است که پاشنه آنها 3 سانتی‌متر باشد. افرادی که دچار خشکی مفصل هستند، لازم است چند جلسه فیزیوتراپی بروند.

پیاده‌روی چطور؟

پیاده‌روی برای جلوگیری ازخشکی مفصل بسیار کمک‌کننده است، اما باید دقت کنید روی سطح صاف قدم بردارید و از رفتن به کوه یا مکان‌هایی که سربالایی یا سراشیبی هستند، جدا پرهیز کنید.

اعمال جراحی که برای آرتروز انجام می‌شوند، کدامند؟

درمان‌های جراحی آخرین اقدامی است که صورت می‌گیرد؛ درمان‌ها معمولا غیرجراحی و فقط برای بهبود بخشیدن به کیفیت زندگی بیمار است، ولی گاهی مفاصل آن قدر خرد و ساییده شده‌اند که واقعا ادامه زندگی را برای بیمار غیرقابل تحمل کرده‌اند. در این مواقع با توجه به شدت عارضه می‌توان با آرتروسکوپی یا تعویض مفصل مشکل بیمار را حل کرد.
جام جم
دوشنبه 15/2/1393 - 22:19
خواص خوراکی ها

یکی از مواد مورد نیاز برای سوخت و ساز مواد غذایی در بدن، انتقال پیام‌های عصبی و کارکرد صحیح عضلات، نمک است؛ اما مصرف زیاد نمک در غذا موجب افزایش فشار خون می‌شود، بویژه در افرادی که سابقه خانوادگی فشار خون بالا دارند، افزایش فشار خون نیز خطر سکته مغزی و حمله قلبی را افزایش می‌دهد. این روزها انواع نمک‌های گوناگون در فروشگاه‌ها فروخته می‌شود که بهتر است با آنها آشنا شده و از کاربرد هر کدام اطلاع پیدا کنید.
نمک طعام یددار

این نمک یکی از معمول‌ترین انواع نمکی است که برای پرکردن نمکدان‌های سفره یا میز غذا استفاده می‌شود. به این دلیل به آن یددار می‌گویند که امروزه اغلب کارخانه‌های تولید نمک طعام، موظف شده‌اند این ماده خوراکی را با عنصر ید غنی کنند. جالب است بدانید مصرف روزانه ید می‌تواند از بروز بیماری‌هایی که از کمبود این عنصر به‌وجود می‌آید، نظیر کم‌کاری تیروئید، جلوگیری کند. اگر قصد دارید میزان مصرف نمک طعام خود را کنترل کنید، برای جلوگیری از کاهش میزان ید در بدن می‌توانید از موادی که سرشار از ید هستند مانند غذاهای دریایی استفاده کنید.

نمک دریا

این نمک از تبخیر آب دریا به‌دست می‌آید و کریستال‌های بزرگ‌تر و درشت‌تری نسبت به نمک طعام دارد. نمک دریا را معمولا در بعضی بخش‌های جهان استحصال می‌کنند. نمک دریای سلتیک نوعی نمک دریاست که با استفاده از روش‌هایی به قدمت 2000 سال از آب دریای سلتیک واقع در بروتاین فرانسه به‌دست می‌آید.

نوع دیگری از نمک دریا، گل نمک (Fleur de sel) است که در همین نقطه از کشور فرانسه استحصال می‌شود. برای این منظور نمکی را که در بالاترین لایه قرار می‌گیرد، پیش از فرو رفتن به پایین ظرف، به طور دستی جدا می‌کنند. جالب است بدانید گل نمک یکی از بهترین انواع نمک دریایی در جهان است؛ به همین دلیل قیمت بسیار بالایی دارد.

متاسفانه با وجود آلودگی آب دریاها به فلزات سنگین، نمک دریایی، اغلب حاوی ناخالصی‌هایی است که می‌تواند برای بدن مضر باشد. فلزات سنگینی همچون سرب و آرسنیک که سرطان‌زا هستند و گچ و آهک از جمله ناخالصی‌های این نوع از نمک است. از این گذشته این نمک فاقد عنصر حیاتی ید است.

نمک ترشی

این نمک فاقد هرگونه افزودنی است و اغلب برای تهیه آب شوری که در تولید ترشی استفاده می‌شود، کاربرد دارد. از آنجا که این نمک افزودنی ندارد، آب شوری که با آن درست می‌کنند شفاف است و تیره یا کدر نیست. این در حالی است که نمک طعام حاوی مقادیری ید و مواد ضد گلوله شدن بلورهای نمک است؛ به همین سبب محلول آب نمک آن به شفافی نمک ترشی نیست.

نمک مخصوص نمک سود کردن

این نمک نام خود را از روند آماده سازی گوشت نمک زده گرفته است. از آنجا که این نمک، بلورهای نامنظم و درشت‌تری نسبت به نمک‌های معمولی دارد، می‌تواند بخوبی کار اصلی‌اش یعنی بیرون کشیدن مایعات درون بدن لاشه حیوان را انجام دهد. این نمک که مورد توجه بسیاری از سرآشپزهای دنیاست، طعم ملایمی دارد و فاقد مواد افزودنی است.

نمک صورتی هیمالیا

این نمک از کوهپایه‌های هیمالیا به‌دست می‌آید و اساساً نوعی از نمک دریایی فسیل شده است. علت رنگ صورتی این نمک به دلیل مواد معدنی و بیشتر از همه، آهن موجود در آن است. این نمک از دیگر نمک‌ها گران‌تر است اما خالص‌تر از بقیه بوده و برای بدن مفیدتر است.

نمک سیاه

این نمک که به آن «کالانمک» (Kala Namak) نیز می‌گویند دارای رنگ صورتی تیره است. این نمک بیشتر از معادن نمک هندوستان استخراج می‌شود و دارای بوی سولفوری بسیار قوی است. این نمک اغلب در غذاهایی که در جنوب شرق آسیا طبخ می‌شود، کاربرد دارد. بتازگی این نمک مورد توجه سرآشپزهای آمریکایی ـ که غذاهای بدون گوشت تهیه می‌کنند ـ نیز قرار گرفته است.

گرچه برخی از نمک‌ها تا حدی سالم‌تر از نمک طعام هستند ـ که این نمک نیز به خودی خود ماده بدی نیست ـ اما نتایج تازه‌ترین تحقیقات دانشمندان نشان می‌دهد، مصرف بیش از اندازه سدیم که در نمک وجود دارد، می‌تواند به بروز برخی بیماری‌های مهلک بینجامد. توجه داشته باشید تمام نمک مصرفی روزانه ما از نمکدان سر میز غذا نیست، بلکه مصرف غذاهای آماده نیز سرشار از این ماده است؛ به طوری که نتایج تحقیقات نشان می‌دهد بیشترین میزان نمک دریافتی مردم ایالات متحده از غذاهای آماده و کنسروی است.

سازمان بهداشت جهانی حداکثر مقدار مجاز مصرف روزانه نمک را پنج گرم اعلام کرده است. این مقدار کل نمک دریافتی مستقیم و غیرمستقیمی است که در روز به بدن ما می‌رسد. از آنجا که در نان و دیگر غذاهای متداول روزانه نیز نمک وجود دارد، توصیه می‌شود در تهیه غذای خانگی خوشمزه‌تان تا حد ممکن نمک کمتری مصرف کنید. یادتان نرود، گرچه ممکن است کم کردن مصرف نمک در تهیه غذا، کمی شما را از طعم آن دلسرد کند، اما با مداومت در مصرف کم نمک و استفاده از انواع چاشنی‌های طبیعی همچون آبلیمو و آب نارنج تازه یا آبغوره بتدریج می‌توانید غذای سالم‌تری مصرف کنید.

نمک چیست؟

نمک یکی از کانی‌های فراوان در طبیعت است که از دو عنصر سدیم و کلر تشکیل شده؛ نمک را می‌توان به طور طبیعی از دریا و معادن نمک استخراج کرد.

دوشنبه 15/2/1393 - 22:18
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته