• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 6910
تعداد نظرات : 98
زمان آخرین مطلب : 3389روز قبل
حقوق


مهارت‌های زندگی > شهروندی - الهام مرادی:
خانه‌های بزرگ حیاط‌دار، با حوض‌های آبی‌رنگ و ماهی‌های قرمز و بالکن‌های چند‌در‌چند دلباز و باغچه‌های کوچک دوست‌داشتنی قسمتی از خاطرات ما هستند که روزبه‌روز بیشتر فراموش می‌شوند، برای همین اغلب ما هنوز که هنوز است، بعد از این همه سال، نتوانسته‌ایم با زندگی در آپارتمان‌ها کنار بیاییم و تا فرصت می‌یابیم فیلمان یاد هندوستان‌‌‌‌ همان خانه‌های قدیمی می‌کند.

 به‌طور كلی سكونت در مجتمع‌های مسكونی و زندگی تنگاتنگ با دیگر شهروندان ادبیات و فرهنگ خاص خود را می‌طلبد و نبود آشنایی با این موارد و رعایت آنها موجب بروز مشكلات و اختلاف‌های فراوانی بین اهالی یك آپارتمان می‌شود. مسلما ناآشنا بودن همسایگان به حقوق و تكالیفشان باعث شده كه میزان اختلافات در مجتمع‌های آپارتمانی ما تا حدی بالا باشد. در این صفحه تلاش می‌كنیم شما را بیشتر با قوانین و فرهنگ درست آپارتمان‌نشینی آشنا كنیم.

  • لطفا یك مدیر ساختمان داشته باشید

بسیاری از اختلافاتی كه در میان اهالی یك آپارتمان اتفاق می‌افتد ناشی از بی‌اطلاعی آنها نسبت به قوانین و حقوق همسایگی و نبودن یك میانجی میان آنهاست. درصورت داشتن یك مدیر كارآمد اهالی می‌توانند بر اغلب این مسائل غلبه كرده و سوءتفاهم‌های پیش‌آمده را بین خودشان برطرف كنند. بیشتر افرادی كه در این زمینه به كلانتری مراجعه می‌كنند با مسائلی نظیر پرداخت نكردن حقوق مشاع، ایجاد سر و صدا، پارك اتومبیل و نزاع و رعایت نكردن وظایف همسایگی مواجه هستند كه غالباً در ابتدا با انجام فرایند مشاوره و طرح مسئله، در خود كلانتری برطرف می‌شود اما درصورت بروز نزاع میان دوطرف دعوا، پرونده به محاكم قضایی ارجاع داده خواهد شد. طبق قانون رسمی آپارتمان‌نشینی، در هر ساختمان مشمول قانون تملك آپارتمان‌ها كه مالكان آن بیش از ۳نفر باشند، باید مدیر یا مدیرانی انتخاب شود.

  • آپارتمان‌نشینی قانون دارد یا ندارد؟

پاسخ این سؤال مثبت است. اهالی یك آپارتمان چه مالك و چه مستأجر نسبت به سایر همسایگان خود از حقوق و تكالیف مشخصی برخوردار هستند كه به‌صورت فردی و جمعی شامل حال تمام ساكنان یك ساختمان می‌شود. بد نیست بدانید نخستین قانون رعایت حقوق همسایه‌ها در سال ۱۳۴۳ تصویب شده و در سال ۱۳۶۷ با اصلاحاتی كه در برخی از مواد آن صورت گرفت جنبه اجرایی‌تری پیدا كرد. با این حال در مفاد مشترك این قانون، بر اشتراك امكانات مشاع ساختمان نظیر تأسیسات، آب، پمپ، سیستم تهویه گرم و سرد، پاركینگ، ‌پشت‌بام، انبار، آنتن مركزی، آسانسور، سیستم لوله‌كشی، نحوه اداره و نگهداری ساختمان و... تأكید شده و در مفاد اختصاصی آن به رعایت حال فردی و اجتماعی همسایه‌ها و جلوگیری از ایجاد هرگونه مزاحمت و سلب آسایش تأكید شده است.

  • قانون درباره پرداخت شارژ چه می‌گوید؟

مواد ۲۵ تا ۳۳ قانون آپارتمان‌نشینی مربوط به پرداخت شارژ ساختمان هستند. متأسفانه موضوع پرداخت شارژ و برخی مسائل داخلی همواره مشكل‌ساز بوده است. آپارتمان‌نشینان تقریباً یاد گرفته‌اند با ریش‌سفیدی و مدیریت‌های توافقی قسمتی از آن را با خوبی و خوشی فیصله بدهند. به هر حال قانون می‌گوید كه برای پرداخت هزینه‌های عمومی ساختمان هرساله مبلغی توسط مجمع عمومی تعیین می‌شود. تمام ساكنان مكلّف خواهند بود شارژ ماهانه را براساس مصوبه مجمع، حداكثر تا پانزدهم هر‌ماه مستقیماً یا توسط سرایدار به مدیر ساختمان تحویل داده و رسید دریافت كنند. این نكته را هم بدانید كه عدم‌سكونت در واحد، دلیلی بر عدم‌پرداخت شارژ نیست. چنانچه خسارتی به اموال عمومی ساختمان از جانب هر یك از ساكنان وارد شود، آن واحد شخصاً مكلّف به جبران خسارت براساس تصمیم مدیر خواهد بود.

  • چگونگی محاسبه هزینه انشعابات مشترك

ساختمان‌های نوساز شهرهای بزرگ، انشعابات گاز و آب را از هم جدا كرده‌اند و به همین دلیل نیازی به محاسبه سهم هر یك از ساكنان نیست اما تقریبا بیشتر آپارتمان‌ها با این مشكل مواجه هستند. خب، حالا قانون برای محاسبه این سهم مشترك چه گفته است؟ قانون گفته است كه هزینه گاز در ماه‌های گرم سال كه رادیاتور‌ها بسته است به نسبت مساوی میان واحد‌ها تقسیم می‌شود. اما در سایر ماه‌ها، سهم هر یك از ساكنان ساختمان باید براساس ضریب متراژ محاسبه شود؛ یعنی هر چقدر متراژ یك واحد آپارتمانی نسبت به واحدهای دیگر بزرگ‌تر باشد مسلما هزینه گاز آن واحد بیشتر خواهد شد. محاسبه هزینه مصرف آب هم براساس تعداد نفرات خواهد بود. فرمول زیر برای محاسبه هزینه گاز در قانون آمده است: 
هزینه گاز واحد= كل هزینه گاز × ضریب متراژ
ضریب حضور= میزان حضور در دوره تقسیم بر دوره قرائت كنتور
ضریب متراژ= (متراژ واحد × ضریب حضور) تقسیم بر متراژ كل

  • لطفا محل بازی كودكان ایجاد كنید

در شهرهای بزرگی مثل تهران به‌دلیل كمبود فضا‌ها و سرانه‌های تفریحی برای كودكان، اغلب آپارتمان‌ها با مسئله مزاحمت ناشی از سروصدای بچه‌ها روبه‌رو هستند. با این حال می‌توانید با فراهم كردن برخی امكانات در حیاط یا پاركینگ مشاع ساختمان، از شدت این مزاحمت‌ها بكاهید. قرار دادن یك تاب ساده، یك میز پینگ‌پنگ یا یك فوتبال‌دستی ساده در حیاط یا پاركینگ می‌تواند بسیاری از این مشكلات را حل كند؛ البته به شرط اینكه زمان مشخصی برای استفاده از آنها درنظر گرفته شود. همچنین برخی مشكلات آپارتمانی باید در جلسه مجمع عمومی ساكنان مطرح و برای آن تصمیم‌گیری شود. مدیران ساختمان‌ها باید بدانند برپایی جلسات عمومی با اهالی و شورای ساكنان، كنترل تردد از طریق سرایداری و ایجاد تعامل با شهرداری ازجمله مسائلی است كه می‌تواند به كاهش مشكلات آپارتمان‌ها كمك كند.

  • نوسازی ساختمان را فراموش نكنید

قسمتی از بافت شهری تهران و چند شهر بزرگ دیگر كشور فرسوده است. در بافت‌های فرسوده گونه‌های مختلفی از زندگی آپارتمان‌نشینی با تناقضات فرهنگی و میزان توقعات و انتظارات مختلف وجود دارد كه اغلب آنها به‌دلیل نداشتن اطلاعات كافی با اختلاف‌هایی مواجه می‌شوند. آپارتمان‌هایی كه هم‌اكنون در پهنه بافت فرسوده قرار گرفته‌اند، به‌طور متناوب با مشكلات ساختاری نظیر آسیب‌‌دیدگی بنا و تأسیسات، نظافت و امنیت مواجهند. درصورت تبدیل این ساختمان‌ها به بناهای اصولی، نه‌تنها وسعت بافت‌های فرسوده موجود در شهر‌ها كاهش می‌یابد بلكه تمایل همسایگان ساكن در آپارتمان‌های جدید نسبت به نگهداری از ساختمانشان بیشتر می‌شود. در ضمن حفظ مناسب نمای ساختمان طبق قانون برعهده تمام اهالی ساختمان است. مثلا نگذاشتن وسایل اضافه در بالكن كه نمای ساختمان را شكل می‌دهد باید توسط همه رعایت شود.

  • طبق قانون اینها را حتما رعایت كنید

آپارتمان‌نشینان باید بدانند كه مواد ۴۷ تا ۶۲ قانون آپارتمان‌نشینی به مسائل فرهنگی‌ریزی اختصاص یافته است كه برخی از مهم‌ترین آنها عبارتند از: قرار دادن اشیای اضافی، گذاشتن میز و صندلی و هر نوع اشیای دیگر و همچنین نگهداری حیوانات در قسمت‌های مشترك ساختمان و پاركینگ اختصاصی و همچنین نگهداری سگ، گربه، مرغ و خروس كلاً در تمامی قسمت‌های ساختمان (حتی در آپارتمان) ممنوع است. گذاشتن كفش، دمپایی و جاكفشی در پشت در آپارتمان و در محوطه راهرو‌ها ممنوع است. تغییر شكل و رنگ در آپارتمان به‌گونه‌‌ای كه موجب ناهماهنگی واحد‌ها شود ممنوع است. ساختمان صرفاً محل مسكونی بوده و هرگونه استفاده اداری و تجاری از آپارتمان‌ ممنوع است. قراردادن كیسه زباله و سطل آشغال در پشت در آپارتمان، ریختن زباله و آشغال در حیاط و راهرو‌ها ممنوع است.

  • این آپارتمان‌نشینان مؤدب

۱5 نكته كاربردی درباره فرهنگ آپارتمان‌نشینی

به شكل طبیعی هر شخصی وظایفی در قبال دیگر ساكنان آپارتمان دارد كه به گوشه‌ای از این موارد اشاره می‌كنیم؛ البته باید توجه داشت كه برخی از این موارد ممكن است در قانون نیامده باشد و در حقیقت حاصل تجربه همه ما در این سال‌های آپارتمان‌نشینی است. به هر حال آنچه بیش از هر چیز دیگر مهم و مورد توجه است، چگونگی كنار آمدن خانواده‌های مختلف از قشرهای متفاوت در كنار یكدیگر است. در زیر به چند مورد دیگر از موارد فرهنگ آپارتمان‌نشینی اشاره می‌شود.

1- زندگی خصوصی دیگر ساكنان آپارتمان باید محترم شمرده شود.

2- انتظار می‌رود ساكنان، رفتاری محترمانه داشته باشند و ازظاهرشدن با پوشش نامناسب در راه پله‌ها و مكان‌های عمومی ساختمان خودداری كنند.

3- كفش‌های سخت یا پاشنه بلند را تنها باید هنگام خروج از ساختمان پوشید. برای تردد در ساختمان باید از دمپایی یا كفش‌هایی با كف نرم استفاده شود تا سروصدا به حداقل برسد.

4- از روشن كردن ماشین لباسشویی و جارو برقی در ساعات سكوت خودداری كنید.

5- از تجمع در محل‌های عمومی ساختمان پرهیز كنید و هنگامی كه در بالكن، راهرو، پلكان و آسانسور هستید، سروصدا را به حداقل برسانید.

6- برای صدا كردن كسی یا صحبت كردن با دوستان یا همسایه‌ها از تلفن یا آیفون داخلی استفاده كنید. برای فراخواندن آنها داد نزنید و از پنجره یا بالكن با آنها صحبت نكنید.

7- هنگام جابه‌جا كردن لوازم منزل آنها را بلند كنید، روی زمین نكشید. از جابه‌جا كردن لوازم منزل در ساعات سكوت بپرهیزید.

8- مهمانی‌های شبانه خود را به‌گونه‌ای تدارك ببینید كه تا قبل از ساعت سكوت به پایان برسد.

9- پرتاب كردن یا ریختن هر چیزی به خارج از پنجره یا بالكن اكیداً ممنوع است. همچنین مطمئن شوید كه وسایلی كه كنار پنجره یا بالكن قرار می‌دهید، در اثر وزش باد قوی نمی‌افتند.

10- در آسانسور باید به درستی بسته شود تا دیگران در سایر طبقات هم بتوانند از آن استفاده كنند. هیچ‌گاه آسانسور را نگه ندارید. محدودیت وزن آسانسور را جدی بگیرید، در غیراین صورت ترمز آن آسیب می‌بیند یا ممكن است حوادث ناگوارتری رخ دهد.

11- هیچ‌گاه كسی را كه انتظار ملاقاتش را ندارید و كاملاً نمی‌شناسید، به داخل آپارتمان راه ندهید. تا زمانی كه مطمئن نشدید چه‌كسی پشت در است، او را به داخل ساختمان راه ندهید و به‌خاطر داشته باشید كه امنیت ساختمان در گرو هوشیاری و همكاری همه ساكنان است.

12- همه در‌ها و پنجره‌ها باید به آرامی بسته شوند. در مواقع وزیدن باد آنها را كاملاً ببندید.

13- شب‌ها و نیز هنگام خروج از آپارتمان باید همه در‌ها را قفل كنید و پرده‌ها را بكشید.

14- وقتی نا‌شناسی زنگ شما را می‌زند و خود را آشنا یا فامیل همسایه‌تان معرفی می‌كند، در را به روی او باز نكنید.

15- اگر فرد نا‌شناسی همزمان با ورود شما، خواست وارد آپارتمان شود، از او نام واحد مورد نظرش را بپرسید.


شنبه 27/10/1393 - 21:45
خواص خوراکی ها

 

خرما میوه بهشتی است که از سرطان جلوگیری و عضلات را قوی و محکم می‌کند چرا که حاوی ویتامین‌های A، B، C، E و مواد قندی و آهن است. برخلاف تصور عموم، مصرف خرما نه تنها جوش‌های جوانی را بدتر نمی‌کند بلکه آن‌ها را بهبود می‌بخشد و جوشانده هسته آن برای درمان سنگ کلیه مفید است. شکوفه خرما سرشار از خواص دارویی است و این شکوفه خاصیت ضدعفونی کنندگی بدن را در صورت جوشاندن دارد و برای بینایی و شنوایی و درد مفاصل نیز بسیار مفید است. خرما، منبعی غنی از کربوهیدرات و انرژی است که هر یک عدد آن، حدود 20 تا 70 کالری دارد و گفته می‌شود در خاورمیانه که خرما به طور روزانه مصرف می‌شود، آمار بیماری‌های قلبی بسیار کم است.

 

 

 

خرمای تازه یا خشک؟

بیشتر میوه‌ها دارای درصد زیادی آب است اما 70 درصد خرما از قند تشکیل شده است. انواع مختلف خرما در بازار عرضه می‌شود اما سوالی که پیش می‌آید، این است که خرمای تازه سالم‌تر است یا خشک؟

خرمای خشک رطوبت کمتری دارد و در نتیجه مدت طولانی‌تری تازه می‌ماند، در حالی که مدت ماندگاری خرمای تازه کمتر از 8 تا 10 ماه است. خرمای خشک، در صورتی که در یخچال نگهداری شود تا 5سال می‌ماند. بنابراین خرمای خشک نسبت به خرمای تازه ماندگاری بیشتری دارد.

هر 100گرم خرمای خشک حاوی 280 کالری است در حالی که هر 100گرم خرمای تازه حاوی 145 کالری است. بنابراین می‌توانید برای کاهش وزن خرمای تازه مصرف کنید و در صورتی که قصد افزایش وزن دارید، می‌توانید کالری اضافه را از خرمای خشک دریافت کنید. پس مصرف نوع خرما، به نیاز فرد بستگی دارد.

هر دو نوع خرما دارای موادمغذی تقریبا یکسان است. خرما حاوی آهن، ویتامین A (مفید برای سلامت چشم)، پتاسیم(مفید برای قلب) و منیزیم است که با دیابت، فشارخون و افسردگی مقابله می‌کند. خرما سرشار از فروکتوز است که مقدار زیاد آن برای بدن مضر است. چنان که گفته شد، تفاوت زیادی بین ارزش غذایی خرمای تازه و خشک وجود ندارد.

خرما سرشار از کربوهیدرات است که شامل ساکاروز، فروکتوز و گلوکز است. ورزشکاران برای دریافت انرژی قبل از هر مسابقه، خرما مصرف می‌کنند. خرمای خشک و تازه سرشار از انرژی است. خرما سرشار از فیبر است و از یبوست پیشگیری می‌کند. میزان فیبر در خرمای خشک بیشتر است.

چای را با خرما بخورید

متاسفانه خیلی از ما ایرانی‌ها، ذائقه خود را به مصرف قند و شکر همراه با انواع چای عادت داده‌ایم و از آنجا که مردم ما علاقه فراوانی به نوشیدن چای در طول روز دارند، زیاده‌روی در مصرف قند و شکر می‌تواند افزایش کالری دریافتی و ابتلا به چاقی و اضافه‌وزن را در پی داشته باشد. مصرف 10 حبه قند در طول روز، می‌تواند باعث افزایش حدود 10 کیلوگرم وزن در طول سال شود. افزایش وزن هم که عوارض فراوانی از ابتلا به بیماری‌های قلبی گرفته تا دیابت خواهد داشت.برای بالا بردن ارزش تغذیه‌ای یک وعده چای روزانه‌ای که قرار است بنوشید، آن را با حجم متعادلی از خوراکی‌های شیرین و البته مغذی‌تری مانند خرما، عسل، کشمش، توت یا انجیر، همراه کنید. البته نباید در مصرف این خوراکی‌های مغذی هم افراط كرد چون تمام خوراکی‌های مغذی و غیرمغذی، حاوی کالری هستند و زیاده‌روی در مصرف آن‌ها، می‌تواند باعث ابتلا به چاقی و عوارض ناشی از آن شود. قند و شکر معمولی، فقط انرژی دارند و هیچ ریزمغذی خاصی به بدن نمی‌رسانند اما خوراکی‌های شیرینی مانند خرما،‌ نوعی میوه محسوب می‌شوند و مصرف روزانه آن‌ها همراه چای اشكالی ندارد. تقریبا هر 3 خرما، برابر با یک واحد میوه است. خرما، حاوی ویتامین‌ها، املاح معدنی و برخی نمک‌های مورد نیاز بدن هم است.این میوه گرمسیری، حاوی رنگدانه‌هایی است که به‌عنوان مواد ضد سرطان و پیشگیری‌کننده از بیماری‌های قلبی و عروقی در بدن عمل می‌کنند. پس عادت به نوشیدن چای همراه با خرما یا کشمش در کنار یک نوشیدنی گرم و مطبوع، ریزمغذی‌های فراوانی به بدنمان می‌رساند.


شنبه 27/10/1393 - 21:34
آشپزی و شیرینی پزی


مواد لازم: ماهی بدون استخوان: 600 گرم ، سبزی شامل، گشنیز و شنبلیله: 800 گرم که مقدار گشنیز سه برابر شنبلیله ‌باشد. ، آرد: 3 قاشق غذاخوری ، تمبر هندی: یک بسته کامل ، نمک و فلفل: به میزان لازم ، روغن: به میزان لازم ، زرد چوبه: نصف قاشق غذاخوری ، پیاز: یک عدد سیر: یک بوته

 

طرز تهیه: ابتدا سبزی را بشویید و خرد کنید. سیر و پیاز را هم ریز خرد کرده و تفت دهید. آرد را به آن اضافه کنید و تفت دهید تا بوی خامی آرد گرفته شود. بعد سبزی و نمک، فلفل و زرد چوبه را هم افزوده و خوب مخلوط کرده و سرخ کنید.

 

حدود سه لیوان آب روی مواد بریزید و بگذارید جوش بیاید. ماهی را هم از قبل پاک کرده، بشویید و به تکه‌های کوچک برش بزنید. وقتی سبزی قلیه در حال جوشیدن بود، تکه‌های ماهی را در آن بیندازید.

 

تمبر هندی را در یک لیوان آب جوش حل کنید و آن را صاف کرده به خورش اضافه کنید. نمک و فلفل و میزان ترشی خورش را با میل خود می‌توانید بیشتر کنید و بگذارید خورش جا افتاده و به روغن بیفتد.لازم به ذکر است که ماهی را می‌توانید کمی سرخ کرده یا خام در خورش استفاده کنید.

 

شنبه 27/10/1393 - 21:4
آشپزی و شیرینی پزی


مواد لازم: آرد: یک لیوان ، شکر: بیشتر از نصف لیوان ، تخم مرغ: 3 عدد، شیر: دو سوم لیوان ، روغن: یک قاشق غذا خوری سر صاف ، بکینگ پودر: نصف قاشق مرباخوری

 

طرز تهیه: آرد و بکینگ پودر را مخلوط کرده و آنها را 2 بار الک کنید. شکر و تخم‌مرغ‌ها و روغن را در ظرفی بریزید و آن‌قدر هم بزنید که کرم رنگ‌شده و بعد شیر را اضافه کنید. آرد و بکینگ پودر را افزوده و به آرامی مخلوط کنید. درصورتی که بخواهید می‌توانید هر نوع اسانسی یا رنده پوست لیمو به آن اضافه کنید. ماهیتابه یا یک ظرف نسوز را چرب کنید و روی حرارت گذاشته و بعد از داغ شدن، مواد کیک را در آن بریزید و حرارت را کم کنید.

زیر ظرف را هم شعله پخش‌کن بگذارید و در آن را با یک پارچه تمیز به صورت دم کن ببندید. بعد از 15 دقیقه مواد خودش را کاملا گرفته و شما به آرامی کیک را در ظرف نسوزی به همان اندازه، که قبلا چرب شده باشد برگردانید. 15 دقیقه دیگر به آن زمان دهید و دقت کنید قطر مواد کیک بیش از پنج سانتی‌متر نباشد، چون بعد از پخت دو برابر می‌شود.با پلو پز هم می‌توانید به همین روش کیک تهیه کنید.

 

شنبه 27/10/1393 - 21:4
آشپزی و شیرینی پزی


مواد لازم: کشک ساییده شده: 4 لیوان، گردوی خرد شده: یک لیوان ، سیر داغ: 2 قاشق غذا خوری ، نعنا داغ: 4 قاشق غذا خوری ، زرد چوبه و فلفل و نمک: به میزان لازم، پیاز: 2 عدد ، روغن: به میزان لازم ‌

 

طرز تهیه: یک پیاز بزرگ را خرد کنید و در یک قابلمه مناسب مقداری روغن بریزید و پیاز را سرخ کنید. بعد مغز گردوی خرد شده را ریخته و کمی تفت دهید. سیر داغ و زردچوبه را هم به آن اضافه کنید و بعد دو لیوان آب روی آن بریزید.

وقتی جوش آمد، نمک و فلفل و کشک را هم به آن بیفزایید و مرتب هم بزنید. قبل از این‌که کشک بجوشد، از روی حرارت بردارید و در ظرف بکشید و با پیاز و نان محلی میل نمایید و از کلسیم فراوان موجود در کشک بهره‌مند شوید.

 

شنبه 27/10/1393 - 21:4
آشپزی و شیرینی پزی


مواد لازم: سیب‌زمینی: 2 عدد ، عدس: 5‌/‌2 لیوان ، پیاز بزرگ: یک عدد، تخم‌مرغ: 3 یا 4 عدد ، پودر سیر: یک قاشق مرباخوری ، نمک و فلفل و زردچوبه: به میزان لازم ، آرد سوخاری: به میزان لازم

 

طرز تهیه: عدس را چند ساعت قبل از مصرف خیس کنید. سیب‌زمینی‌ها را خرد کرده و با هم در یک قابلمه بریزید و بپزید. بعد از این‌که آب آن تمام شد از روی حرارت برداشته و پس از سرد شدن آنها را له کنید یا در غذاساز ریخته و میکس کنید.آرد سوخاری، نمک و فلفل، پودر سیر و پیاز رنده‌شده و سه عدد از تخم‌مرغ‌ها را با هم مخلوط کنید. به اندازه‌ای آرد سوخاری بریزید که مواد به صورت کتلت در دست شکل بگیرد و برای این‌که به دست نچسبد، یا دست‌تان را مرطوب کنید یا به سفیده تخم‌مرغ آغشته کنید. در یک ماهیتابه روغن ریخته و بگذارید داغ شود. از مواد کتلت به اندازه یک نارنگی بردارید و شکل داده و در روغن داغ سرخ کنید. بعد در دیس بچینید و با خیارشور یا زیتون اطراف آن را تزئین کرده و میل کنید.

 

شنبه 27/10/1393 - 21:4
آشپزی و شیرینی پزی


مواد لازم: گوشت با استخوان: 800 گرم ، پیاز: 4 تا 5 عدد، نخود لپه شده : 250 گرم ، کشک: 450 گرم ، سیر: یک بوته متوسط ، زعفران: یک قاشق دم‌کرده ، نمک، فلفل و زردچوبه: به میزان لازم ، سیر داغ: 2 قاشق

 

طرز تهیه: ابتدا گوشت و پیاز خرد شده و سیر و نخود را در یک قابلمه مناسبی ریخته و مقداری آب جوش روی آن بریزید که روی مواد را بگیرد.سپس آن را روی حرارت گذاشته و پس از این‌که جوش آمد شعله را کم کرده و دو تا سه ساعت صبر کنید تا بپزد.سپس کشک و نمک و فلفل را اضافه کنید و در قابلمه را باز بگذارید و حرارت را هم کم کنید تا ریز جوش بزند و پخته شود.

آبگوشت شما آماده است، آن را در ظرف مخصوص کشیده و روی آن را با سیر داغ و کمی زعفران تزئین کنید.

این غذا را بیشتر با گوشت بز می‌پزند و از غذا‌های محلی کرمان است که به بز قرمه هم معروف است.

 

شنبه 27/10/1393 - 21:3
نوشیدنی و دسرها


مواد لازم: زرشک تازه: 2 قاشق غذاخوری، نعنا تازه: 4 تا 5 برگ، عسل: یک قاشق غذاخوری، نبات: در صورت تمایل یک تکه کوچک

 

طرز تهیه: ابتدا عسل را داخل یک و نیم تا دو لیوان آب جوش حل کنید و داخل یک قوری که زرشک تازه را در آن ریخته‌اید، بریزید. نعنا را هم به این دم نوش اضافه کنید و 5 تا 10 دقیقه صبر کنید تا دم بکشد. این دم‌نوش خواص سردی دارد و به کاهش فشارخون کمک می‌کند، اما می‌توانید از یک تکه نبات برای شیرین‌تر شدن آن استفاده کنید.

 

شنبه 27/10/1393 - 21:3
اخبار


در سال‌های نه چندان دور کرسی با گرمای جادویی‌اش طعم زمستان را شیرین و دلپذیر می‌کرد

 

وقتی از خاطره کرسی سخن می‌گوییم باید همزمان به چند پدیده از دست رفته دیگر هم اشاره کنیم. بازار کرسی در روزهایی داغ‌تر بود که زمین سفیدپوش می‌شد و پایمان تا زانو در برف فرو می‌رفت. روزهایی که فریاد برف‌اندازها گوش شهر را پر می‌کرد: «برف پارو می‌کنیم». ارتفاع برف نشسته بر کف حیاط و پشت‌بام آن‌قدر زیاد بود که محوکردنش به همین راحتی‌ها امکان نداشت و... حالا کم‌کم برف هم دارد به خاطره‌ها می‌پیوندد. برف‌ها این قدر کم‌حجم و نازک نارنجی شده‌اند که با اولین اشعه آفتاب از زمین پاک می‌شوند. در روزگاری که سرما تا مغز استخوان نفوذ می‌کرد، کرسی با گرمای جادویی‌اش طعم زمستان را شیرین و دلپذیر می‌کرد.

گرم شدن با منقل و برق و زغال

کرسی ساختار ساده‌ای داشت و با همین سادگی‌اش به یک وسیله محبوب بدل شد. این وسیله گرمایی یک میز مستطیلی شکل داشت و یک لحاف پنبه‌ای که روی میز کشیده می‌شد. در سال‌های دور زیر این میز منقلی با زغال‌های سرخ‌شده می‌گذاشتند؛ اما با پیشرفت علم و فناوری بخاری‌ها و کرسی‌های برقی جایگزین این منقل شد. منقل آتشین هر چند ساعت یک‌ بار مورد بازدید قرار می‌گرفت و زغالش تازه می‌شد. خاکستر را روی زغال‌ می‌ریختند تا گرمای کرسی مطبوع‌تر شود. اصلی‌ترین مشکل کرسی منقلی، این بود که در زیر لحاف گاز منواکسیدکربن تولید می‌کرد و کودکان را در معرض خطر خفگی قرار می‌داد. اما با آمدن کرسی‌های برقی بسیاری از مشکلات کرسی‌نشینان حل شد. اگر یادتان باشد در تبلیغات یک مدل از کرسی برقی ناسیونال ژاپن نوشته شده بود: «مجهز به لامپ‌های مادون قرمز؛ تنها وسیله گرمایی و درمانی». تنها مشکل کرسی‌های برقی این بود که امکان داشت نوک پای ساکنان خانه به توری سیمی‌اش برخورد کند و بسوزد. با در نظر گرفتن این هشدار ایمنی می‌توانستی با خیال راحت زیر کرسی لم دهی و از دیدن دانه‌های برف پشت پنجره لذت ببری.

 

وسیله‌ای که هیچ وقت شخصی نشد

کرسی همه اعضای خانواده را مجبور می‌کرد دور هم بنشینند و با یکدیگر بحث و گفت‌وگو کنند. کرسی یک میزگرد خانوادگی بود که بزرگ‌ترها و کوچک‌ترها دورش حلقه می‌زدند و شب‌های بلند زمستان را به انتها می‌رساندند. خواهرها و برادرها رو در رو می‌نشستند و به چشم‌های هم خیره می‌شدند. در مقاطعی دستگاه تلویزیون توانست این اتحاد و همدلی را ایجاد کند. در دهه 60 وقتی سریالی پرمخاطب مثل اوشین و جنگجویان کوهستان و آیینه عبرت پخش می‌شد، همه روبه‌روی تلویزیون می‌نشستند و قصه را دنبال می‌کردند. اما بعدها تلویزیون هم نقش اتحادبخش خود را از دست داد و نتوانست اعضای خانواده را دور هم جمع کند. بتدریج برادرها و خواهرها صاحب یک تلویزیون اختصاصی در اتاق‌هایشان شدند. بالا رفتن تعداد شبکه‌ها و پایین آمدن قیمت تلویزیون عواملی بود که باعث شد هر کس سریال مورد علاقه‌اش را به صورت شخصی دنبال کند. چند سال بعد زمانی که پای اینترنت وایرلس به خانه‌ها باز شد اعضای خانواده از یکدیگر بیشتر فاصله گرفتند. حتما شما هم ماجرای آن جوانی را که برای دقایقی اینترنتش قطع شده شنیده‌اید. او در یکی از شبکه‌های اجتماعی نوشته است: بعد از قطع شدن اینترنت از اتاقم بیرون آمدم و چند دقیقه‌ای با پدر و مادرم همصحبت شدم. وقتی کمی با آنها حرف زدم و شناختم بیشتر شد، دیدم آدم‌های بدی نیستند!

وسایل مختلف خانه مثل رایانه، تلویزیون، رادیو و تلفن به مرور زمان شخصی شدند؛ اما کرسی همیشه عمومی ماند و اجازه نداد نسل‌های مختلف یک خانواده از هم فاصله بگیرند. در هر خانه‌ای یک کرسی اصلی وجود داشت که همه از آن استفاده می‌کردند. اتاق‌های دیگر خانه آن‌قدر سرد بود که برای ساکنان چاره‌ای جز رفتن زیر کرسی باقی نمی‌ماند.

 

بازی‌های خوب برای بچه‌های خوب دور کرسی

حاضران دور کرسی به شیوه‌های مختلفی سر خودشان را گرم می‌کردند. شعرخوانی، قصه‌گویی، شاهنامه خوانی و فالگیری جزو آیین‌های دائمی افراد دور کرسی بود. زمانی تصور برگزاری مراسم «شب یلدا» بدون داشتن یک کرسی گرم و مطمئن خنده دار بود. میوه‌های بلندترین شب سال را روی میز کرسی می‌گذاشتند و همدیگر را به شعر و لبخند دعوت می‌کردند. بزرگ‌تر خانواده برای دیگران فال می‌گرفت و با تفسیرش آنها را به آینده امیدوار می‌کرد. بازی گل یا پوچ هم مشتریان زیادی داشت. هر چقدر تعداد افراد بیشتر می‌شد، هیجان بازی افزایش پیدا می‌کرد. حدس زدن این‌که گل در لابه‌لای انگشتان چه کسی پنهان شده، گاه به اندازه حل معمای پلیسی دشوار بود. وقتی گل روی لحاف کرسی می‌افتاد همه به سمتش حمله‌ور می‌شدند؛ چون طبق قوانین بازی هر کس آن ‌را پیدا می‌کرد صاحب امتیاز می‌شد.

آنهایی که دور کرسی حلقه می‌زدند احترام بزرگ‌ترها را نگه می‌داشتند. پدر خانواده در دورترین نقطه از در ورودی می‌نشست؛ یعنی جایی که به آن بالای مجلس می‌گفتند. جای بچه‌ها ضلعی از کرسی بود که نزدیک در ورودی قرار داشت. طبق این قانون نانوشته هر کسی جای خودش را می‌شناخت و جای دیگران را اشغال نمی‌کرد.

احسان رحیم‌زاده

 

شنبه 27/10/1393 - 21:3
ادبی هنری

متن عالی مستدام!

هر روز متن‌های مختلفی را می‌خوانیم، کدام‌یک از آنها به یادمان می‌ماند و کدام‌یک نه؟ چرا بعضی از تبلیغ‌های تلویزیونی چندسال در ذهنمان ماندگارند، اما برخی دیگر نه؟ به نظر شما ممکن است این به‌یادماندن‌ها اتفاقی باشد؟ مثلا آن تبلیغی را که شخصی روی دستش یک ضربدر می‌زد، یادتان هست؟ یا تبلیغی که مدام عبارتی خاص را تکرار می‌کرد و در تمام این پرسش‌ها یک جواب داشت؟ کمی فکر کنید چه چیزهایی یادتان است؟ اینها اتفاقی نیست.

 

شاید برای شما هم اتفاق بیفتد. چندسال پیش کتابی به‌نام Stick To Mind منتشر شد و در دنیا سروصدای زیادی کرد که ترجمه فارسی آن با نام «ایده عالی مستدام» منتشر شد. این کتاب راجع به همین موضوع یعنی ماندگاری متن‌ها، جملات، ایده‌ها و درکل ماندگار کردن، صحبت می‌کند. تصور کنید مراجعه‌کنندگان وبسایت شما متن‌های مربوط به کسب‌و‌کار شما یادشان بماند، بهتر از این نمی‌شود.

۱- ساده باشید

ساده بنویسید. این باعث می‌شود افراد راحت‌تر با متن‌های وبسایت یا وبلاگ شما ارتباط برقرار کنند، برای این‌کار می‌توانید از کلماتی که برای مشتری تعریف شده، استفاده کنید. مثلا اگر فایل‌های صوتی مختلفی را به‌صورت آنلاین پخش می‌کنید و این فایل‌ها گاهی آموزشی، گاهی مصاحبه، گاهی آهنگ است، به‌جای این توضیحات می‌توانید بگویید ما رادیوی فرهنگی، آموزشی و اینترنتی هستیم. کلمه رادیو برای مخاطب شما معانی بسیاری دارد. در واقع تصور می‌کند احتمالا باید فایل‌های صوتی مختلفی پخش کنید که محتوای فرهنگی و آموزشی داشته باشد. برای ساده بودن فقط استفاده از کلمات معنی‌دار، روشن و واضح کافی نیست.

اگر قرار است سه چیز به مخاطب بگویید، چیزی نگویید! مثال جالبی هست که ستاره شمالی یکی است و نمی‌تواند چندتا باشد، چون چندتا بودنش گمراه‌کننده است. ستاره شمالی همان است که راه را با آن پیدا می‌کردند و هنوز هم کمک‌کننده است. این یعنی این‌که برای وبسایت‌تان و متن‌هایی که برای آن می‌نویسید، فقط یک هدف مشخص در نظر بگیرید. این کار سختی است، اما جواب می‌دهد. برای مثال اگر هدف شما ارائه ارزان‌ترین محصولات است، پس لازم نیست روی بسته‌بندی خود تاکید کنید، زیرا دراین‌صورت مخاطب فکر نمی‌کند ممکن است شما واقعا ارزان نباشید و احتمالا بخشی از پولی که برای خرید از وبسایت شما پرداخت می‌کند، صرف بسته‌بندی کالا می‌شود. اگر ارزان هستید با واژه‌های مختلف و در زمان‌های مختلف روی ارزان بودن خود تاکید کنید. به‌این‌ترتیب هروقت پیشنهادی برای ارائه کالایی مشخص به سمت شما می‌آید، با همین معیار یعنی ارزان بودن تصمیم می‌گیرید ارائه‌کننده آن کالا باشید یا نباشید. گوشی ماندگار اپل براساس یک ایده ساده شکل گرفت، استیو جابز گوشی همراهی می‌خواست که فقط یک دکمه داشته باشد.

 

۲- غیرمنتظره باشید

وبسایتی برای غیرمنتظره بودن، دفتر کار شرکت خود را به‌صورت زنده روی وبسایت نمایش می‌داد و زیر آن نوشته بود ما همین لحظه نیز برای مشتریان خود کار می‌کنیم. وبسایت دیگری که برای حفاظت از محیط‌زیست فعالیت داشت، به‌محض ورود مخاطب به وبسایت از او می‌خواست حرکتی نمادین کرده و آشغالی را که در طبیعت ریخته بود با ماوس خود گرفته و داخل سطل زباله رها کند. معمولا رفتارهای غیرمنتظره در ذهن ما باقی می‌مانند، اما چرا؟ برای این‌که ذهن ما ماشینی به‌نام ماشین گمانه‌زنی دارد که کارش حدس‌زدن اتفاقات مختلف است. برای مثال وقتی شما یک قابلمه را روی گاز می‌بینید، این ماشین بلافاصله حدس می‌زند داخل آن باید یک غذای خوشمزه باشد، اما وقتی در آن را باز می‌کنید و با یک لنگه کفش گلی مواجه می‌شوید، شوکه شده و ذهن شما آماده به‌خاطرسپاری این تجربه می‌شود تا در دفعات بعد حدسیاتش را اصلاح کند. حالا تصور کنید با دیدن لنگه کفش گلی داخل قابلمه جمله‌ای نیز آنجا ببینید، با این مفهوم که وقتی از بیرون مستقیم سراغ قابلمه می‌آیید، درست مثل این است که بخواهید این لنگ کفش را بخورید، پس دست خود را بشویید. این مثال تا مدت‌ها در ذهن شما باقی می‌ماند، امتحان کنید.

 

۳- ملموس بنویسید

اگر بگویم تقریبا به اندازه دو برابر جمعیت شهر رشت، در کشورمان معلم و استاد دانشگاه داریم، خیلی بهتر و بیشتر یادتان می‌ماند تا این‌که بگویم یک میلیون و صدهزار نفر استاد دانشگاه و معلم در کشور داریم. این یعنی ملموس بودن و بهتر است در متن‌های وبسایت نیز از این شیوه استفاده کنید. آمارها جذاب هستند، اما در ذهن نمی‌مانند و ملموس کردن صحبت‌ها باعث می‌شود شخص ارتباط بیشتری برقرار کند. اگر قرار است مطرح کنید چاپگری که در وبسایت‌تان می‌فروشید، صدای کمی دارد، لفظ کم، برای افراد مختلف معانی متفاوتی دارد، اما اگر بگویید هنگام پرینت گرفتن صدای تیک‌تاک ساعتتان را می‌شنوید، موضوع را قابل لمس کرده‌اید.

۴- معتبر بنویسید

برای معتبر نوشتن نیز آمار کمک‌کننده است، بخصوص در وب و اینترنت این اتفاق ساده‌تر است، زیرا می‌توانید به منبع آمار، لینک دهید. مثلا اگر نوشتید نوشیدن محصولات گازدار باعث پوکی استخوان می‌شود و فلان درصد در سال از همین طریق پوکی استخوان می‌گیرند، می‌توانید راحت این متن را به مطلبی که این موضوع را تائید می‌کند، لینک بدهید. از این طریق به مطلب خودتان نیز اعتبار بخشیده‌اید.

یکی دیگر از روش‌های اعتباربخشی، بیان جزئیات است. برای مثال وقتی قرار است، درباره تاثیر موسیقی صحبت کنید، از تاثیر موسیقی بر تک‌تک اعضای بدن صحبت کنید، این موضوع باعث می‌شود به‌صورت ناخودآگاه خواننده به حرف شما اعتماد کند.

 

۵- احساسی بنویسید

به نظر من جلب توجه کردن با جملات رسمی و سخت واقعا غیرممکن شده و برای همراهی مخاطب باید با زبان خودش حرف زد. از احساس گفت و مخاطب را محور نوشته‌ها قرار داد. مدتی می‌گفتند اگر می‌خواهید یک مته به مخاطب بفروشید بگویید این مته قدرت موتورش فلان‌قدر است، چنان محکم است و …، بعدها گفتند کسی بابت مته پول نمی‌دهد و مردم سوراخی را که مته روی دیوار ایجاد می‌کند می‌خرند! پس می‌گفتند «با این مته سوراخ ایده‌آل خود را روی دیوار ایجاد کنید.» امروز مردم برای سوراخ دیوار هم پول نمی‌دهند، بلکه هدفشان داشتن مزایایی است که با ایجاد سوراخ روی دیوار فراهم می‌شود. یعنی برای سوراخ روی دیوار پول نمی‌دهند، بلکه برای این‌که عکس عزیزشان را سریع‌تر روی دیوار نصب کنند، پول می‌دهند، پس امروزه می‌نویسند: «عکس عزیزانتان را بدون معطلی مقابل چشمانتان روی دیوار داشته باشید.»

اگر این مطلب را تا اینجا خواندید، من خیلی خوش‌شانس هستم، زیرا تعداد نویسنده‌هایی که می‌نویسند و هیچ خواننده‌ای ندارند، چند برابر نویسنده‌هایی است که می‌نویسند و متن‌های آنها خوانده می‌شود. سعی کنید متن‌هایی که در وبسایت، ایمیل و هرجای دیگری می‌نویسید، مستدام باشد.

سجاد تقی زاده بهجتی

 

شنبه 27/10/1393 - 21:3
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته