• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 187
تعداد نظرات : 300
زمان آخرین مطلب : 4964روز قبل
دعا و زیارت
نحوه خريد انواع گوشت و از جمله گوشت چرخ كرده آماده چگونه است ؟
بسته گوشتي را انتخاب كنيد كه سرد بوده ( در يخچال قرار گرفته باشد ) و ظرف و پلاستيك بسته بندي آن پارگي نداشته باشد . دقت كنيد كه حتماً مشخصات بهداشتي روي بسته بندي درج شده باشد . در صورت امكان آن را در يك نايلون ديگر قرار داده و در آن را محكم ببنديد تا در صورتيكه شيره  از آن نفوذ كرد موجب آلودگي مواد غذاي ديگر نشود . سعي كنيد گوشت را در آخر خريداري نماييد و در ساك جداگانه قرار دهيد و بلافاصله به منزل انتقال دهيد .
 
گوشت چرخ كرده و همبرگر معمولاً از كدام قسمت لاشه تهيه مي شود ؟
معمولاً قسمتهايي كه بيشتر چربي دارند و داراي لطافت و تردي كمتري هستند براي چرخ كردن و تهيه همبرگر مورد استفاده قرار مي گيرند . چربي از خشكي گوشت كاسته و موجب بهبود طعم آن مي شود. ولي ميزان آن بايد متناسب با استاندارد و ويژگي هاي تعيين شده رسمي باشد .
 
تقلبات گوشت چرخ كرده به چه صورت است ؟
1-استفاده از گوشت دام هايي كه به صورت غير مجاز كشتار شده اند .
2-استفاده از پينه و دنبه و چربي هاي اضافي لاشه ها
3-استفاده از احشاي دام هاي كشتاري مانند جگر سفيد ، پستان ، طحال و يا سنگدان مرغ
4- افزودن رنگ هاي صنعتي ( مجاز و يا غير مجاز) براي قرمز نشان دادن گوشت
5-استفاده از گوشت لاشه هاي مرده و يا حتي گوشت ساير دام ها
 
چه نوع باكتري هايي گوشت چرخ كرده را آلوده مي سازند ؟
باكتري ها در همه جا موجودند باكتري هاي بيماري زايي مثل : سالمونلا ، گونه اي از اشرشياكلي ، كمپيلو باكترژژوني ، ليستريامنوسيتوژنز و استافيلو كوك اورئوس از جمله مهمترين آلوده كننده هاي مواد غذايي هستند كه البته رنگ و بويي ندارند و با چشم نيز ديده نمي شوند . زمانيكه گوشت چرخ مي شود سطح بيشتري از آن در تماس با اين باكتري ها قرار مي گيرد . بهترين دما براي رشد و تكثير اين باكتري ها 60-5 درجه سانتيگراد مي باشد . به منظور كاستن از سرعت رشد و تكثير اين باكتريها بايد گوشت چرخ كرده را در دماي 4 درجه سانتيگراد يا كمتر نگهداري نموده و حداكثر طي 2 روز مصرف كنيم و يا آن را منجمد نماييم . به منظور از بين رفتن تمام باكتريهاي بيماريزا ، گوشت را بايد حداقل تا دماي 71 درجه سانتيگراد حرارت داد .
نوعي از باكتري اشرشيا كلي ، كه در روده حيوانات تجمع مي يابد و در شرايط غير بهداشتي بعضي از قصابي ها به گوشت منتقل مي شود ،‌ماده اي ترشح مي كند كه لايه هاي روده را تخريب مي كند و موجب بيماري به نام كوليت خونريزي دهنده مي شود . اين نوع باكتري در دماي يخچال و فريزر زنده مي ماند و حتي در دماي 4 درجه سانتيگراد نيز به آهستگي توليد مثل مي كند . اگر چه تعداد باكتري كه موجب بيماري مي شود هنوز مشخص نيست وليكن اكثر دانشمندان معتقدند كه شمار اندكي از اين گونه موجب بيماري خطرناك و مرگ ، به ويژه در كودكان مي گردد .
تنها راه ايمن بودن از اين ميكروب ها پخت كامل گوشت مي باشد .
سه شنبه 17/7/1386 - 13:11
دانستنی های علمی
نكاتي در مورد سلامتي گوشت
 
دامهايي كه براي كشتار و تأمين گوشت در نظر گرفته مي شوند در معرض دو نوع آلودگي قرار دارند :
1-آلودگي هاي اوليه : شامل ابتلا به انواع بيماري هاي دامي يا مشترك بين انسان و دام ( بيش از 400 نوع ) مي باشد .
- براي تشخيص بيماري در دام ها شرط اصلي كشتار اين دام ها در كشتارگاه ها و بخصوص در كشتارگاه هاي صنعتي و انجام بازرسي بهداشي گوشت قبل و بعد از كشتار توسط بازرسان گوشت مي باشد .
2-آلودگي هاي ثانويه : حين اعمال كشتارگاهي ، حمل و نقل و عرضه در شرايط غير بهداشتي ، گوشت در معرض آلودگي به انواع ميكروارگانيسم ها قرار مي گيرد كه به آن آلودگي ثانويه گفته ميشود.
در صورت مصرف گوشت هاي كشار شده در خارج از كشتارگاه احتمال ابتلاي انسان به اين گونه بيماريها زياد مي باشد .
 
ويژگيهاي ظاهري گوشت قرمز سالم چيست ؟
-      بايد در كشتارگاه هاي مجاز تهيه شده و داراي مهر دامپزشكي باشد .
- ظاهر آن لزج و چسبنده و مترشح نباشد ، همچنين خشك و يا چروكيده بودن از علايم نگهداري گوشت در شرايط نامناسب و غير بهداشتي است .
-      داراي نقاط خونريزي و دانه هاي غير عادي نباشد .
- عضلات سفتي و قوام طبيعي داشته باشد و با فشار انگشت پس از برداشتن انگشت به حالت اوليه برگردد .
- بوي گوشت در حالت طبيعي و سلامت بودن بوي مخصوص لاشه هاي كشتاري است و هر نوع بوي غيرطبيعي و نامطبوع مانند ترشيدگي ، عفونت و گنديدگي ، كپك زدگي و يا تعفن علامت فساد گوشت مي باشد .
- رنگ طبيعي گوشت با توجه به نوع دام كشتاري صورتي متمايل به قرمز است ، كم رنگ بودن گوشت ممكن است علامت كم خوني و بيماري مزمن دام كشتاري باشد . پر رنگ بودن و تيره رنگي گوشت علامت عدم خروج كامل خون در هنگام ذبح است كه خود از علائم احتمالي ابتلاي دام به بيماري عفوني و تب دار يا مرگ دام قبل از كشتار است .
- هر گونه تغيير رنگ آن از قرمز به سبز ، قهوه اي ، خاكستري ، سياه ، كپك زدگي از علائم فساد گوشت مي باشد .
- لاشه دام هاي كشتار شده بايد در پايان عمليات كشتارگاهي شستشوي كامل شده و بلافاصله سرد شوند ( 4-0 درجه سانتيگراد ) و بهترين روش نگهداري گوشت تازه حفظ اين دما تا هنگام مصرف ( كوتاه مدت ) است . از نظر بهداشتي بهترين روش ، عرضه گوشت بصورت قطعه بندي و بسته بندي درظروف مناسب بهداشتي و داراي برچسب حاوي كد بهداشتي بهره برداري دامپزشكي، نام و نوع فرآورده ، نام و نشاني كشتارگاه ، تاريخ توليد و انقضاء مصرف و شرايط نگهداري گوشت مي باشد .
 
 
هنگام خريد گوشت به چه نكاتي بايد توجه شود ؟
* از خريداري و مصرف گوشت دام هايي كه به صورت غير مجاز كشتار شده اند مانند گوشت هاي قطعه بندي شده فاقد مشخصات لازم ، گوشت چرخ كرده آماده براي عرضه و لاشه هاي فاقد مهر كشتارگاه جداًً خودداري شود .
* عرضه و نگهداري گوشت بايد در داخل يخچال هاي ويترين دار صورت گيرد و مقدار گوشت موجود در مغازه بايد متناسب با ظرفيت يخچال هاي موجود در فروشگاه باشد . گوشتي را كه در خارج از يخچال نگهداري مي شود نبايد خريداري نمود .
* گوشت چرخ كرده بايد در حضور مشتري از لاشه مهمور به مهر دامپزشكي و در چرخ گوشتي كه خالي و تميز است تهيه گردد . از خريد گوشت چرخ كرده اي كه در قصابي هاي به صورت آماده عرضه مي گردد و يا داراي بسته بندي مناسب با مشخصات بهداشتي كامل نيستند بايد خودداري نمود .
 
سه شنبه 17/7/1386 - 13:8
دانستنی های علمی

ويژگيهاي ظاهري گوشت قرمز

1- رنگ گوشت بايد رنگ طبيعي گوشت دام باشد.

2- رنگ روشن آن نبايد تيره شده باشد.

يادآوري: تفيير رنگ قرمز به سبز، قهوه اي و خاكستري و يا ايجاد يك لايه لزج و چسبناك علائم فساد گوشت است.

3- سطح خارجي بايد بدون رطوبت باشد.

4- هيچگونه بوي غير طبيعي مثل بوي ترشيدگي يا متعفن نبايد حس گردد.

5- در محل اتصال گوشت به استخوان نبايد بوي غير طبيعي به مشام برسد (فساد عمقي)

6- قارچ زدگي نبايد داشته باشد.

7- گوشت بايد سفت و قوام خود را داشته باشد، نبايد نرم و لزج باشد.

8- گوشت بايد كاملا“ تميز، عاري از خون مردگي، ضربه، بيماري و ذرات خارجي قابل رؤيت باشد.

9- چربي بايد سفت و سفيد و يا متمايل به سفيد و بدون هيچگونه بوي بد باشد.

10-ارگانهائي مثل كبد نبايد دچار تورم – ندولهاي غير طبيعي يا رنگ و بوي غيرطبيعي باشد.

11-گوشت نبايد خشك و حالت چروكيده داشته باشد.

12-گوشت نبايد در خارج مغازه آويزان باشد.

13-گوشت موجود در فروشگاه بايد متناسب با ظرفيت يخچالهاي موجود باشد.

14-گوشت بايد كاملا“ بهداشتي تهيه شده و ممهور به مهر كنترل بهداشتي باشد.

15-گوشتهاي بسته بندي شده موجود در فروشگاه بايد در يخچال نگهداري و در مدت كوتاهي بفروش برسد.

16-گوشتهاي چرخ كرده بايد در حضور مشتري چرخ و خرد گردد.

17-گوشت قرمز منجمد علاوه برخصوصيات بالا بايد :

1-17- عاري از امعاء و احشاء و زوائد و ضمائم و چربيهاي ذخيره حفرات سينه و شكم باشد.

2-17- فاقد آثار سوختگي ناشي از انجماد باشد.

3-17- در داخل بسته بندي گوشت نبايد خونابه يا آب منجمد شده وجود داشته باشد.

18-نگهداري و عرضة گوشت قرمز بايد در داخل يخچالهاي ويترين دار صورت گيرد.

سه شنبه 17/7/1386 - 13:7
کنکور
طرح تابان از نیمسال دوم سال تحصیلی ‪    ۸۵ - ۸۶‬برای ‪ ۳۰‬رشته آموزشی، تمام واحدهای جدیدالتاسیس شهری دانشگاه پیام نور اجرا می‌شود.
به گزارش گروه خبری حیات ، قائم مقام رییس دانشگاه پیام نور در اجلاس سراسری مشاوران روسای دانشگاه‌های جامع استانی پیام نور گفت: طرح تجمیع آموزش یا "طرح تابان" یک برنامه آموزشی است که در آن رشته‌ای که سنخیت کاری بیشتری باهم دارند، طبقه‌بندی شده و طی ‪ ۲‬سال، درس‌های مشترک آن رشته‌ها ارایه می‌شود و پس از گذراندن این درسها، درس‌های اختصاصی به صورت مجزا تدریس می‌شود.
دکتر جشفقانی با اشاره به آموزش نیمه حضوری و غیرحضوری اظهارداشت:
آموزش غیرحضوری شامل کلیه آموزش الکترونیکی و آموزش‌های آزمون محور و رادیو و تلویزیونی است، در حالی که آموزش نیمه حضوری کلیه موارد غیر از موارد ذکر شده را دربر می‌گیرد و در این نوع آموزش، دانشجویان موظف به حضور در کلاس‌های مرور درس هستند.
وی گفت: شش نمره از نمرات درسی دانشجویان در اختیار استاد است و تمامی آزمون‌ها توسط مرکز آزمون برگزار می‌شود.
جشفقانی افزود: هم اکنون اسلاید ‪ ۵۰۰‬درس دانشگاه پیام نور در قالب پاورپونیت آماده شده که به وسیله کامپیوتر و ‪ DVD player‬قابل اجراست.
پاپان پیام
سه شنبه 17/7/1386 - 12:26
کنکور

رييس دانشگاه جامع پيام نور آذربايجان شرقي گفت: هم اكنون 29 هزار و 750 دانشجو در 19 واحد تحت پوشش دانشگاه در استان مشغول تحصيل هستند.
دكتر محمد تقي علوي افزود: با اجراي دوره‌هاي فراگير تعداد دانشجويان اين دانشگاه در اين استان تا آغاز سال تحصيلي جديد به 40 هزار نفر خواهد رسيد. وي از آغاز پذيرش دانشجو از طريق طرح تابان در واحدهاي تابعه دانشگاه پيام نور در آذربايجان شرقي خبر داد و افزود: در راستاي سياست‌هاي دولت نهم و تحقق عدالت آموزشي و به منظور كمك به همگاني كردن آموزش عالي و دسترسي بيشتر افراد مستعد به تحصيلات تكميلي دانشگاه پيام نور استان علاوه بر پذيرش از طريق كنكور سراسري و فراگير عادي، اجراي طرح تابان را نيز آغاز كرده است

رئيس دانشگاه پيام نور آذربايجان شرقي:

هم اكنون 30 مركز و واحد دانشگاه پيام نور در آذربايجان شرقي فعال هستند
 سيد محمدتقي علوي امروز در حاشيه بازديد از دانشگاه پيام نور بناب در جمع خبرنگاران افزود: سال گذشته 19 واحد و مركز پيام نور در سطح استان وجود داشت كه امسال نسبت به سال گذشته 11 مركز و واحد دانشگاهي افزايش يافته و به 30 مركز واحد رسيد.
وي اضافه كرد: از لحاظ تعداد مراكز و واحدهاي دانشگاهي در حال توسعه هستيم و با توجه به سيستم دانشجو محوري در اين دانشگاه هم اكنون از لحاظ كيفيت آموزشي و سطح سواد دانشجويان و دانش پژوهان اين دانشگاه در جايگاه ممتاز قرار داريم.
علوي تصريح كرد: از سال تحصيلي جديد تعداد دانشجويان در پيام نور استان به بيش از 80 هزار نفر افزايش خواهد يافت و با برنامه‌ريزيهاي انجام يافته پيش‌بيني مي‌شود تعداد فعلي در سال تحصيلي جديد به صورت چشمگيري افزايش يابد.
وي تأكيد كرد: دانشگاه پيام نور استان به علت داشتن مزاياي منحصر به فردي همچون امكان تحصيل همزمان زمينه تحصيل براي كاركنان دولت، امكان ادامه تحصيل براي سربازان و مشمولان خدمت ،كيفيت بالاي آموزشي و نيز سيستم آموزش متمركز در جايگاه درجه يك قرار دارد و پس از استانهاي تهران و اصفهان در رتبه سوم كشور قرار گرفته است و اين نويد يك آينده علمي خوب براي جوانان علاقمند به تحصيل است.
علوي از افزايش تعداد رشته هاي تحصيلي موجود در دانشگاه‌هاي پيام نور از 2500 رشته به 6000 در سال تحصيلي جديد خبر داد و اظهار داشت: اين رشته ها در مناطق مختلف كارشناسي و كارشناسي ارشد و در
پايه هاي علوم انساني ،علوم پايه،فني مهندسي دانشجو خواهد پذيرفت.
وي در ادامه جهش توسعه فضاهاي آموزشي اين دانشگاه را در سالهاي اخير خوب و رضايت بخش توصيف كرد و افزود: اكنون تمامي شهرهاي بزرگ استان داراي ساختمانهاي مناسب آموزشي ،كتابخانه ،آزمايشگاه‌هاي مجهز و امكانات كافي هستند و سعي خواهيم كرد در كنار افزايش دانشجو امكانات لازم را فراهم كنيم.
به گفته وي تا آغاز نيم‌سال دوم امسال از ساختمانهاي در دست احداث شهرهاي اسكو و آذرشهر بهره‌برداري خواهد شد.
رئيس دانشگاه پيام نور استان آذربايجان شرقي اظهار داشت: وزارت علوم و در كنار آن دانشگاه پيام نور همگام با عمل به شعار آموزش براي همه، همه جا و همه وقت و در راستاي عملي كردن عدالت گستري و مهرورزي آموزش را به در خانه مردم مي‌برد.
وي ضمن توصيف روند رو به رشد دانشگاه پيام نور بناب در جهات مختلف با اشاره ضرورت احداث سوله ورزشي در اين مركز تصريح كرد: با وجود رشته تربيت بدني در مركز بناب قول مساعد مي دهيم با پيگيري و اقدامات لازم به زودي شاهد رفع اين مشكل و احداث يك باب سوله ورزشي در مركز بناب باشيم

سه شنبه 17/7/1386 - 12:23
اخبار
خبرگزاري فارس: رئيس دانشگاه فردوسي مشهد از جورج بوش رئيس جمهور آمريكا دعوت كرد براي سخنراني و پاسخگوئي به سوالات دانشجويان اين دانشگاه در مشهد حضور يابد.

به گزارش خبرگزاري فارس از مشهد، عليرضا آشوري رئيس دانشگاه فردوسي مشهد از جرج بوش رئيس جمهور آمريكا دعوت كرده است تا براي سخنراني در جمع اساتيد و دانشجويان همچنين پاسخگوئي به سوالات فراوان آنان در خصوص مسائل گوناگون بين المللي از جمله حقوق بشر، تروريسم و هولوكاست در اين دانشگاه حضور يابد و مانند محمود احمدي نژاد كه با حضور در دانشگاه كلمبيا عليرغم برخي بي حرمتي ها از سوي تعدادي دانشجو نما به تمامي سوالات آنان پاسخ داد به تشريح دكترين بين المللي دستگاه سياست خارجي دولت آمريكا بپردازد..
دانشگاه فردوسي مشهد بزرگترين و قديمي‌ترين دانشگاه شرق ايران است كه دانشجوياني با 14 مليت مختلف در آن مشغول به تحصيل هستند.


دوشنبه 9/7/1386 - 22:50
اخبار
احمدی نژاد در دانشگاه کلمبیا سخنرانی می کند
دانشگاه کلمبیای آمریکا اعلام کرد : با وجود تمام فشارهای وارده، این دانشگاه برنامه ای برای برهم زدن برنامه سخنرانی رئیس جمهوری ایران در جمع دانشجویان خود ندارد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روزنامه لس آنجلس تایمز، دانشگاه کلمبیای آمریکا اعلام کرد : برنامه سخنرانی دکتر "محمود احمدی نژاد"و جلسه پرسش و پاسخ ایشان با هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه کلمبیا در روز دوشنبه (2 مهر) برگزار می شود.

دانشگاه کلمبیا که از معتبرترین دانشگاه های آمریکا محسوب می شود؛ برنامه سخنرانی رئیس جمهوری ایران را بر اساس برنامه "رهبران جهان" خود ترتیب داده است.

بر اساس این گزارش، دکتر احمدی نژاد برای شرکت در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد، فردا تهران را به مقصد نیویورک ترک می کند و قرار است روز دوشنبه در جمع اساتید دانشگاه و دانشجویان دانشگاه کلمبیا حضور پیدا کند.

به نوشته لس آنجلس تایمز، دانشگاه کلمبیا در حالی برنامه سخنرانی رئیس جمهوری ایران را ترتیب داده که فشارهای زیادی بر این دانشگاه برای لغو سخنرانی احمدی نژاد در روز دوشنبه، به آن وارد می شود.

بر همین اساس، بیشترین فشارها از جانب شورای شهر نیویورک به این دانشگاه وارد می شود تا برنامه سخنرانی رئیس جمهوری ایران لغو شود.

در همین حال "لی بولینگر" رئیس دانشگاه کلمبیا با اعلام برنامه سخنرانی دکتر احمدی نژاد گفت : این برنامه بر اساس سنت قدیمی دانشگاه مبنی بر برقراری برنامه پرسش و پاسخ با رهبران جهان صورت می گیرد.

 وی در ادامه گفت : رئیس جمهوری ایران در جلسه پرسش و پاسخ به پرسشهایی درباره اسرائیل و هولوکاست پاسخ خواهد گفت.

سه شنبه 3/7/1386 - 22:38
کامپیوتر و اینترنت

کامپیوتر در لغت به معنای شمارنده و یا ماشین حساب میباشد...در ظاهر سیستمی یکپارچه است اما از بخشهای مختلفی تشکیل شده که در طول سال های بعد از اختراع کامپیوتر تغییراتی در انها ایجاد شده...در این تغییرات همیشه سعی بر ان بوده که از طرفی سرعت سیستم و هر قطعه بالاتر برود و از طرفی دیگر مصرف انرژی و تولید گرمای ان کمتر بشود.
امروزه یک واحد کامپیوتر رومیزی IBM Class حداقل از 13 قطعه تشکیل شده که نسبت به نیاز کاربر تعداد این قطعات قابل افزایش است...در این مقاله ما فقط به معرفی این 13 قطعه ی اصلی و چند غیر اصلی بسنده میکنیم تا سطح مطالب را به صورت منظم در جلسات بعد بالاتر ببریم.

 13 قطعه ی اصلی

نام اختصاری نام کامل نام فارسي
CPU Central Processor Unite واحد پردازشگر مركزي
M.B Main Board برد اصلي
RAM Random Access Memory حافظه با دستيابي تصادفي
H.D.D Hard Disk Drive حافظه‌ي جانبي
F.D.D Flopy Disk Drive درايو فلاپي
VGA Video Graphic Adapter كارت گرافيك
Sound Card - كارت صدا
Monitor - مانيتور
CD Rom - درايو سي دي
Key Board - صفحه كليد
Mouse - موشواره
Speaker - بلندگو
Case + Power Supply - كيس و منبع تغذيه

قطعات غیر ضروری متداول و پر مصرف

نام كامل يا اختصاري نام فارسي
Modem مودم
CD R / RW سي دي رايتر / رايتر مجدد
Printer پرينتر (چاپگر)
Lan Card كارت شبكه
Scanner اسكنر (پويشگر)
TV Card ورودي تلويزيون يا كارت تي وي
DVD R درايو دي وي دي
DVD R / RW دي وي دي رايتر / رايت مجدد

توضیحات :
 در بالا اشاره شد به کامپیوترهایIBM Class  که ممکن است برای بعضی خوانندگان نا مفهوم باشد. در واقع دو نوع استاندارد در دنیا برای ساخت کامپیوتر های رومیزی وجود دارد که یکی از انها ای بی ام است (نام شرکتی است که سرچشمه ی دیگر شرکت های کامپیوتری است و یا بقیه موظف هستند از استانداردهای ان پیروی کنند) و دیگری Apple  میباشد. این شرکت دوم رقیب سر سختی برای ای بی ام است. بنابر این دو استاندارد وجود دارد یکی ای بی ام کلاس و دیگری اپل کلاس که در ایران تقریبآ تمام کامپیوترهایی که در حال حاظر وجود دارند همان استاندارد ای بی ام هستند به همین دلیل ما فقط به بررسی و مقایسه ی این رده بسنده میکنيم.

 

سه شنبه 3/7/1386 - 22:34
دعا و زیارت

معنى بركت و مبارك

علماى لغت واژه ((بركت)) را به فزونى و رشد15 همراه با ثبات و دوام معنى كرده اند.

در كتاب لسان العرب به نقل از ابن عباس آمده است: ((معنى بركت فراوانى در هرچيز خير است)).16 راغب اصفهانى نيز آن را به معناى ثبوت و استقرار خير الهى در چيزى مى داند, چنانچه بركه ((چيزى شبيه حوض)) به جايى كه آب در آن مجتمع و مستقر مى گردد, گفته مى شود.17

اما مبارك, به آنچه كه در آن خير فراوان وجود دارد و از او بروز و صدور مى يابد اطلاق مى گردد. زجاج مى گويد: ((مبارك آن چيزى است كه از آن خير فراوان برآيد))18 راغب نيز مى نويسد:)) به آنچه كه خير و فايده الهى در آن ثبوت و استقرار داشته باشد مبارك گفته مى شود)).19

كاربرد واژه بركت و مبارك در قرآن

بنابراين, آنچه كه در آن خير فراوان و نفع و فايده بسيار, ثبات و قرار داشته و از آن صادر گردد, مبارك ناميده مى شود. بدين ترتيب عنوان ((با بركت)) و ((مبارك)) در آيات قرآن كريم ودر اين موارد بكار رفته است:

1) ذات اقدس الهى كه خير محض و بركت ناب است; ((تباره الله رب العالمين)) (اعراف54/), ((فتباره الله احسن الخالقين)) (مومنون/ 14), ((تباره الذى نزل الفرقان على عبده...!)) (فرقان/ 1).

2) قرآن كريم; ((وهذا كتاب انزلناه مبارك)) (انعام/ 92), ((وهذا كتاب انزلنا مبارك فاتبعوه...))

(انعام/ 155), ((كتاب انزلناه اليه مبارك ليدبروا آياته...)) (ص / 29)

3) خانه خدا (كعبه); ((ان اول بيت وضع للناس للذى ببكه مباركا وهدى للعالمين)).20

4) مسجد الاقصى; ((.. الى المسجد الاقصى الذى باركنا حوله...))21

5) شب قدر; ((انا انزلناه فى ليله مباركه...))22

6) پيامبران الهى; ((وجعلنى مباركا اينما كنت...))23, ((وباركنا عليه وعلى اسحاق...))24

7) باران; ((ونزلنا من السما ما مباركا...))25

راز مباركى ماه رمضان

بى ترديد مباركى و نامباركى و سودمندى و زيان بارى هرچيزى كه به انسان منتسب مى شود, با حيات آدمى و ابعاد وجودى او رابطه اى تنگاتنگ و گسست ناپذير داشته و با مصالح و مفاسد حيات و جنبه هاى مختلف وجود او ارتباط كامل دارد. به همين علت, براى پى بردن به ((مباركى)) ماه رمضان و بركت زايى آن براى انسان, توجه و تامل در نكات زير ضرورى است:

1ـ حقيقت حيات و گوهر وجود انسان روشن است كه آدمى علاوه بر جنبه هاى مادى و زندگى حيوانى از جنبه هاى معنوى و زندگى انسانى نيز برخوردار است اين جنبه معنوى و انسانى در پرتو اعطاى وجودى برتر به او بخشيده شده است.

((.. ثم انشاناه خلقا آخر فتباره الله احسن الخالقين))26 ((فاذا سويته ونفخت فيه من روحى فقعوا له ساجدين))27 اين وجود برتر و حقيقت فراتر كه اساس هستى و گوهر حيات انسان را تشكيل مى دهد همان روح آدمى و جان انسانى است كه ديگر موجودات از آن بهره اى ندارند; غير اين جانى كه در گاو و خر استآدمى را عقل و جانى ديگر است در صورت نبود اين گوهر ارجمند, آدمى ازحيات انسانى تهى شده و در رديف ديگر حيوانات قرار خواهد گرفت.

2ـ نيازمنديها و موجبات حيات انسانى همان گونه كه براى حيات حيوانى و جنبه مادى انسان نيازمندىها و خواسته هايى متناسب با آن وجود دارد و در صورت تامين نشدن و پاسخ ندادن به آنها حفظ و بقاى آن ناممكن است, براى حيات انسانى و معنوى نيز نيازها و تمايلاتى وجود دارد كه حفظ و بقاى آن تنها در پرتو تامين و برآورده كردن آنها امكان پذير خواهد بود.

پيداست كه نيازمندىها و خواسته هاى اين دو جنبه ى وجود و دو بعد حيات انسانى متناسب با تفاوت و اختلاف آنها متفاوت و مختلف خواهد بود; تغذيه, رشد, بالندگى و نشاط بعد حيوانى و جنبه مادى انسان, به امور مادى و تامين خواسته هاى حيوانى وابسته است و از امور مورد نياز بعد انسانى بيگانه و بى خبر مى باشد; او نداند جز كه اصطبل و علف از سعادت غافل است و از شرف اما براى تغذيه, فربهى, شادابى و پرورش بعد انسانى و جنبه معنوى و روحى انسان موجبات و نيازمندىهاى ديگرى وجود دارد و اين گونه نيست كه با به دست آوردن عوامل و زمينه هاى شادابى, فربهى و آسايش تنى, زمينه تنومندى, رشد, نشاط و آرامش جان نيز فراهم گردد.

3ـ هدف و نقش ماه رمضان بنابراين, براى پرورش و رشد و بالندگى جان و تامين خواسته هاى آن بايد به سراغ امورى غير از عوامل تامين كننده نيازهاى تن شتافت. هدف اساسى و نتيجه نهايى و دستاورد اصلى ((روزه)) كه برجسته ترين, وظايف مسلمان در ماه مبارك رمضان است, تقوا مى باشد.

((يا ايها الذين آمنوا كتب عليكم الصيام كما كتب على الذين من قبلكم لعلكم تتقون))28 اى كسانى كه ايمان آورده ايد! روزه بر شما نوشته شده; آن گونه كه بر آنها كه پيش از شما بودند نوشته شد, تا پرهيزكار باشيد.

تقوا كه همان نگهدارى, كنترل و مهار تمايلات حيوانى و خواسته هاى نفسانى است, يك امر واقعى و عينى مى باشد كه در سايه ى روزه و روزه دارى در وجود انسان محقق مى گردد. ماه رمضان با همه آنچه كه به همراه دارد (و برجسته ترين آن روزه است), در صدد كنترل انسان و مهار تمايلات تنى و ايجاد و تقويت روحيه ى مقاومت در برابر جاذبه هاى نفسانى است تا بتواند بعد حقيقى و گوهر اصلى وجود انسان را سرزنده, بالنده, با نشاط و فربه نمايد; تا تو تن را چرب و شيرين مى دهى گوهر جان را نيابى فربهى 4ـ ارتباط ماه رمضان با حيات حقيقى انسان انسان براى تامين حيات معنوى خود و تقويت, پرورش و فربهى روح خويش به اين ماه الهى نيازمند است. گرچه اين فريضه الهى مانند ديگر فرايض و تكاليف اسلامى تنها با يك بعد وجود انسان سروكار ندارد و فوايد و آثار آن به حيات روحى انسان محدود نمى گردد و ضمن تامين نيازهاى روحى و درپى داشتن آثار و نتايج معنوى, بهره ها و بركات مادى و دنيايى را هم براى انسان و جامعه به همراه دارد,29 ولى هدف اصلى ونقش اساسى و تاثير عمده ماه رمضان به حيات معنوى و روان انسانى مربوط مى شود و آدمى براى بالندگى, رشد و چالاكى به امساك, منع و محدوديتى كه ماه رمضان براى بعد حيوانى انسان ايجاد مى كند نيازمند است, اين امساك, هرگز به معناى محروميت و از دست دادن توانايى ها و گرفتار ضعف و ناتوانى شدن نيست. ((روزه)) براى پيشگيرى از محروميت انسان و ايجاد قدرت كنترل در برابر شهوات نفس و تمايلات تن و برخوردار ساختن جان انسان از گوهرها و كمالات انسانى بسيار لازم و ضرورى است. چه بسيار افرادى كه با رها نمودن نفس و تن دادن به شهوات آنى و هوس هاى زودگذر, در حسرت ازدست دادن گوهر انسانيت نشسته و گرفتار اندوهى هميشگى شده اند; ((كم من شهوه ساعه اورثت حزنا طويلا))30 امام على (ع) فرمود: و چه بسا شهوت يك لحظه كه مايه اندوه طولانى گردد.

ماه رمضان يكپارچه خير و بركت

با به خاطر سپردن نكات چهارگانه ى پيش, اكنون مى توان چهره مبارك و سيماى پر خير و بركت ماه رمضان را مشاهده نمود و به بركت آفرينى آن براى انسان پى برد.

البته اين چهره زيبا و سيماى نورانى آنگاه قابل مشاهده است كه پرده از ديدگان آدمى برداشته شود و غبار تن, حجاب رخسار زيباى جان نگردد و خواهش هاى نفسانى, مانع رويت ارتباط ميان نيازهاى جان آدمى با حقيقت و ماهيت روح پرور ماه رمضان نباشد و نگاه صحيح نسبت به اين ماه و رابطه آن با جان انسانى و نيازهاى او بدست آيد. در اين صورت لحظه لحظه اين ماه و همه آنچه كه به همراه دارد, موجب خير, بركت و مباركى براى انسانى است كه آن را درك كرده و در آستانش بستر افكنده است. چقدر شنيدنى است اين گزارش محمد بن مسلم از امام باقر (ع): ((ان الله تعالى ملائكه موكلين بالصائمين يستغفرون لهم فى كل يوم من شهر رمضان الى آخره وينادون الصائمين كل ليله عند افطارهم: ابشروا عباد الله فقد جعتم قليلا وستشبعون كثيرا بوركتم و بوره فيكم...))31 خداوند داراى ملائكه اى است كه وظيفه آنان استغفار نمودن براى روزه داران در هر روز از ماه رمضان تا پايان اين ماه است و در هر شب هنگام افطار به روزه داران بشارت مى دهند: اى بندگان خداوند اندكى گرسنگى را چشيديد و بزودى سير مى گرديد. شما و آنچه كه در شماست مبارك گرديد.

[اى خجسته درد و بيمارى و تب

اى مبارك درد و بيدارى شب رنج گنج آمد كه رحمت ها دروست مغز تازه شد چو بخراشيد پوست] آرى, اگر روح انسان را بشناسيم و نيازهاى حقيقى او را بدانيم و رابطه بنده با خدا و راز نيازمندى بشر به ارتباط با عالم ملكوت را به درستى بيابيم نه تنها ماه رمضان راموجب محروميت و محدوديت نمى دانيم, بلكه آن را موجب توسعه و پيشرفت وجودى و صعود و تكامل انسانى خواهيم دانست.. در اين صورت, براى تكامل و تعالى انسان و رسيدن به كوى حق, روزه و ماه رمضان (و امورى كه موجب بالندگى و نشاط و قوت جان مى گردد) را لازم و ضرورى خواهيم شمرد; چنان كه در اين روايت نبوى آمده است:

((من عرف الله وعظمه, منع فاه من الكلام و بطنه من الطعام وعنى نفسه بالصيام والقيام...))32 كسى كه خدا را به درستى شناخته و به عظمت او پى برده باشد, دهان خود را از سخن و شكمش را از غذا بازداشته و رنج روزه و عبادت (نماز و شب زنده دارى) را بر خود هموار مى كند.

[چون كه در معده شود پاكت پليد

قفل نه بر حلق و پنهان كن كليد

يعنى ويژگى معده اين است كه پاكى ها را به پليدى تبديل مى كند پس بر حلق خود قفلى بزن و كليدش را پنهان كن و دائم مراقب شكم خود باش]. با اين نگاه و معرفت, انسان مومن هرگز به از دست دادن ماه رمضان راضى نمى شود و در صورت از دست رفتن آن سخت نگران و بسيار آزرده خاطر و ملول مى گردد. آن گونه كه در زمزمه هاى عارفانه آن روح آگاه و شيدا در واپسين ساعات ماه مبارك مى خوانيم:

((فنحن مودعوه وداع من عز فراقه علينا وغمنا و اوحشنا انصرافه عنا...))33 ما با اين ماه خدا حافظى مى كنيم, خدا حافظى كسى كه جدايى اش براى ما سخت است و اين جدايى ما را اندوهگين مى كند و با رفتنش تنها مى شويم.

سه شنبه 3/7/1386 - 22:30
دعا و زیارت

نخستين كارى كه بايد در ارتباط با ((ماه مبارك)) انجام گيرد, بدست آوردن نگاه صحيح نسبت به آن مى باشد, نگاهى برگرفته از آنچه كه كتاب خدا و پيشوايان راستين الهى به انسان ارايه كرده اند. بدين ترتيب انسان مومن, در آغاز و پيش از انجام هرگونه رفتار و برخورد با اين ماه, در تب و تاب به دست آوردن آگاهى از ((چيستى ماه رمضان)) و كسب معرفت لازم درباره مقام, موقعيت و جايگاه آن است.

آن گونه كه امام زين العابدين (ع) اين آگاهى و معرفت را ملتمسانه از پروردگارش طلب مى كند:

((اللهم صل على محمد وآل محمد والهمنا معرفه فضله واجلال حرمته...))6خدايا بر محمد و آل او درود فرست و شناخت فضيلت ماه رمضان و بزرگداشت حرمتش را به ما الهام فرما.

شناخت ماه رمضان تعيين كننده نحوه برخورد با آن پى بردن به ماهيت و موقعيت ماه مبارك رمضان و آگاهى از چيستى آن, ضمن آنكه خود نعمتى بزرگ و موهبتى سترگ است, راه گشاى كيفيت برخورد و چگونگى رفتار با آن نيز مى باشد. در پرتو شناسايى موقعيت و شناخت جايگاه ماه خدا است كه انسان مومن هنگام حلول و تشريف فرمايى آن, مى تواند استقبال شايسته از آن به عمل آورد. در حقيقت با اين شناسايى و شناخت, راه چگونگى برخورد با اين ماه و نوع رفتار با آن هموار مى گردد. در اين باره اين گزارش ((انس بن مالك)) شنيدنى است: ((لما حضر شهر رمضان قال النبى (ص): سبحان الله, ماذا تستقبلون وماذا يستقبلكم قالها ثلاث مرات.))7 هنگامى كه ماه رمضان فرا مى رسيد پيامبر (ص) مى فرمود: منزه است خدا, بنگريد كه به استقبال چه مى رويد و چه به شما روى مىآورد و اين جمله را سه بار تكرار فرمود.

در سايه ى اين شناخت و شناسايى است كه نقش بى بديل, تاثير شگرف و آثار و فوايد ارجمند آن, هويدا مى گردد و تلاش و تقلا ى انسان مومن براى شرف يابى به محضر آن, رعايت وظايف و آداب, بهره مندى از بركات و كوشش براى نگهدارى و از دست نرفتن لحظات و ساعت آن را برمى انگيزد. چنانچه در روايت ((ابى مسعود انصارى)) از پيامبر اكرم (ص) مى خوانيم: ((لو يعلم العبد ما فى رمضان لود ان يكون رمضان السنه))8 اگر بنده, از آنچه كه در ماه رمضان قرار داده شده آگاهى داشت, با تمام وجود دوست مى داشت كه همه ى سال, ماه رمضان باشد.

سه شنبه 3/7/1386 - 22:24
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته