• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 6910
تعداد نظرات : 98
زمان آخرین مطلب : 3425روز قبل
دانستنی های علمی

بسیاری از ما هنگام رانندگی در جاده‌ها، تابلوهایی می‌بینیم که درباره خطر برخورد با جانوران وحشی مانند یوز و گوزن یا جانوران اهلی مانند شتر و گاو هشدار داده‌اند؛ ولی هرساله هزاران جانور در جاده‌ها با خودروها برخورد می‌کنند و در بسیاری از موارد جان خود را از دست می‌دهند.
جانوران به دلایل زیادی از جاده عبور می‌کنند و چون عکس‌العمل آنها هنگام دیدن وسایل نقلیه بویژه در تاریکی شب و برای رانندگانی که تسلط کافی به جاده ندارند، قابل پیش‌بینی نیست، موجب ایجاد تصادف خواهد شد.

رانندگی در شب یکی از شایع‌ترین دلایل ایجاد تصادف جاده‌ای با جانوران بویژه جانوران شبگرد است. هنگامی که نور چراغ‌های خودرو روی جانوران شبگرد (که دید آنها در تاریکی بهتر از روشنایی است) می‌افتد، دید جانور و حرکت آن را تحت تاثیر قرار می‌دهد. نور چراغ‌های خودرو در بعضی گونه‌ها مانند خرگوش موجب می‌شود جانور در جای خود خیره بماند و هیچ عکس‌العملی از خود نشان ندهد. رانندگان نیز پیش از دیدن این جانوران، انعکاس نور در چشم‌ها را می‌بینند.

از بین رفتن جانوران وحشی در تصادفات جاده‌ای بویژه برای گونه‌هایی که در معرض انقراض هستند مانند یوز آسیایی که یکی از مهم‌ترین دلایل کاهش جمعیت آن در سال‌های اخیر تصادفات جاده‌ای بوده، غیر قابل جبران است. همین‌طور از دست دادن جانوران اهلی برای صاحبان آنها خسارت سنگینی دارد و ممکن است قابل جبران نباشد.

در ایالات متحده آمریکا روزانه نزدیک به یک میلیون جانور بزرگ و کوچک بر اثر تصادف در جاده‌ها از بین می‌روند. در کشور ما نیز به گفته مدیر کل دفتر حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست در شش سال گذشته نزدیک به هزار جانور به علت حادثه، بیماری و تصادفات جاده‌ای کشته شده‌اند که ۶۰ تا ۷۰ درصد از این آمار، به حوادث جاده‌ای گوشتخواران بویژه یوز آسیایی و پلنگ ایرانی مربوط بوده است. این آمار برای گونه‌هایی که بشدت در معرض خطر انقراض قرار دارند، بسیار نگران‌کننده است.

چه راه‌هایی برای کاهش تصادفات وجود دارد؟

نصب تابلوهای هشداردهنده درطول مسیر جاده، ایجاد زیرگذر یا روگذر در جاده‌ها برای عبور جانوران که در اروپا کاربرد زیادی دارد، کشیدن فنس در حاشیه جاده، برنامه‌های اطلاع رسانی به رانندگان و... از راه‌هایی است که می‌توان تصادفات جاده‌ای را کاهش داد.

شادی توکلی مهر/ کارشناس محیط زیست
دوشنبه 1/2/1393 - 20:15
اطلاعات دارویی و پزشکی

به تشخیص پزشکان متخصص برای افرادی که اضطراب دارند یا از مشکلات خواب رنج می‌برند، عموما داروهای مرسومی تجویز می‌شود که اسم‌شان برای بسیاری از ما آشناست. آنقدر که برخی بدون ‌هیچ‌گونه نگرانی نسبت به عواقب ناگوار آنها مثل نقل و نبات مصرف می‌کنند و خوشحالند که راه‌حلی برای دل پریشان یا چشمان همیشه خواب‌آلوده خود یافته‌اند، غافل از این که این خوددرمانی‌ها ممکن است عواقب بسیار ناگوار و جبران‌ناپذیری به دنبال داشته باشد.
یکی از این عواقب که البته هنوز به طور قطعی تائید نشده، افزایش احتمال مرگ و میر است.

به گزارش مجله پریونشن، پژوهشی جدید نشان می‌دهد مصرف داروهای ضداضطراب و نیز داروهای خواب آور به طور کلی می‌تواند زندگی شما را در معرض خطر قرار دهد.

در این پژوهش که به مدت 7.5 سال و به دست یک گروه پژوهشی بریتانیایی صورت گرفته، حدود 35 هزار فرد بزرگسال مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت مشخص شده است همه افرادی که بتازگی شروع به مصرف داروهای ضداضطراب یا داروهای خواب‌آور کرده بودند، یعنی مدت زمان زیادی از مصرف این داروهایشان نمی‌گذشت، بیش از دو برابر افرادی که هرگز از این داروها استفاده نکرده بودند در معرض خطر مرگ قرار داشتند.

البته این مساله بسیار مهمی است که از نظر این گروه پژوهشی،‌ تا اینجای کار با قطعیت نمی‌توانیم این داروها را مجرم به شمار آوریم. در واقع در حال حاضر نمی‌توانیم بگوییم آیا این داروست که میزان خطر مرگ و میر را افزایش می‌دهد یا بیماری‌ای که سبب تجویز این دارو‌ها شده، عامل چنین جهشی در وقوع مرگ و میر به شمار می‌رود؛‌ زیرا داروهای مورد نظر فقط برای درمان اضطراب ساده یا مشکلات خواب تجویز نمی‌شود، بلکه در درمان طیف وسیع‌تری از بیماری‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این نخستین‌بار نیست که چنین ابهامی درخصوص این داروها پیش آمده است. پیشتر نیز مطالعات دیگری انجام شده بود که نشان می‌داد بین مصرف این داروها با ابتلا به عفونت‌های تنفسی،‌ سرطان و نیز زوال عقل پیوندی برقرار است، اما بر اساس آن پژوهش‌ها نیز نمی‌توان با قطعیت تقصیرها را به گردن این داروها انداخت، زیرا در این زمینه نیز همچنان ممکن است عامل اصلی ابتلا به بیماری‌هایی باشد که این داروها برای درمانشان تجویز می‌شود.

با این حال پژوهش اخیر گام‌های اطمینان بخش‌تری برداشته است. در این پژوهش افراد تحت مطالعه کاملا بدقت انتخاب شده‌اند تا به هیچ یک از بیماری‌های تهدیدکننده زندگی مانند سرطان مبتلا نبوده باشند و نیز تیم تحقیقاتی این اطمینان را می‌دهد هیچ یک از شرکت‌کنندگان با هیچ نوع اختلال روانی نیز دست به گریبان نبوده‌اند.

به عبارت دیگر،‌ شرکت‌کنندگان در این پژوهش افراد سالمی بودند که یا مشکلات خواب گریبانگیرشان بود یا اضطراب و فقط همین عوارض آنها را واداشته بود به سراغ پزشک متخصص بروند.

با همه این تمهیدات، این پژوهشگران متواضعانه تاکید می‌کنند رابطه میان مصرف این داروها و افزایش خطر مرگ و میر هنوز بسیار متزلزل‌تر از آن است که بتوان به این سادگی‌ها حکم به کنارگذاشتن آنها صادر کرد.

آنها می‌گویند مسلما پژوهش‌های بسیاری لازم است تا ابهام‌های فراوان پیش رو را رفع کند. محققان تاکید می‌کنند نتایج مطالعه‌ای که انجام داده‌اند هرگز به این معنی نیست افرادی که به تشخیص و تجویز پزشک متخصص از این داروها استفاده می‌کنند، مصرف آنها را قطع کنند و آنها را دور بریزند. به همین دلیل شما باید به پزشک متخصص خود اعتماد کرده و در صورت نیاز با او در این زمینه مشورت کنید.

به یاد داشته باشید اگر خطری در میان باشد، بیشتر متوجه کسانی خواهد بود که خوددرمانی می‌کنند؛ زیرا اصولا این داروها از سوی پزشک متخصص برای مدتی محدود تجویز می‌شود، نه مدتی طولانی.

جام جم
دوشنبه 1/2/1393 - 20:15
اخبار

دوستداران طبیعت کم نیستند و این روزها چهره‌های بسیاری به حمایت از محیط زیست ایران داد سخن می‌گویند. اتفاقا حضور چهره‌های معروف در این کمپین‌های (پویش‌ها) محیط‌زیست به تشویق مردم عادی بسیار کمک می‌کند. 
حضور این چهره‌ها شاید بتواند طبیعت چهارفصل و زیبای ایران را از شر زباله‌ها رها سازد. اما هفته گذشته چهره‌ای در این حوزه گام گذاشت که خاطره جمعی چند نسل از ایرانیان است. «ریزعلی خواجوی» یا همان دهقان فداکار.

ریزعلی خواجوی یا دهقان فداکار، همان فردی بود که در سال 1341 در یک شب سرد پاییزی متوجه ریزش کوه شد و با فداکاری جان مسافران یک قطار را از یک حادثه مرگ‌آور نجات داد. داستان زندگی‌اش آن‌قدر معروف هست که نیازی به تعریف ندارد.

دهقان فداکار که حالا هشتادوچهار ساله است و در کرج زندگی می‌کند بتازگی با پیوستن به گروه همیاران طبیعت استان البرز، حافظ منابع ملی و طبیعی کشور شده تا در دوران کهولت همچنان الگو بماند.

همیاران طبیعت، به صورت داوطلبانه در حفاظت از منابع طبیعی و محیط زیست با ادارات کل منابع طبیعی و حفاظت محیط‌زیست استان البرز همکاری می‌کنند.

حفاظت از عرصه‌های ملی، شناسایی تهدیدات بالقوه و بالفعل منابع طبیعی و کنترل دام در مراتع ازجمله وظایف همیاران طبیعت است. اکنون در استان البرز 3000 نفر در سه گروه دانش‌‌آموزی (مروجان دانش‌آموزی)، همیار طبیعت مروج (اقشار مردمی) و همیار محافظ منابع طبیعی فعال هستند.
دوشنبه 1/2/1393 - 20:13
نوشیدنی و دسرها
 
  

  

 

آلبالو ها را با هسته یا بدون هسته در قوری ریخته و سپس بر روی آن آبجوش بریزید(قوری را از آلبالو تا نصفه پر کرده و در لابلای آلبالو ها آب جوش بریزید تا قوری پر شود) بعد از حدود 30 دقیقه که قوری را بر روی کتری در حال جوشیدن قرار دادید، چای دم کشیده و آماده میل کردن است.
دوشنبه 1/2/1393 - 20:13
بهداشت روانی
 
شبانه روز غمی وجودتان را گرفته و لحظه ای رهایتان نمی کند. اتفاق یا اتفاق های گذشته مدام در ذهن تان مرور می شود و کل زندگی تان را تحت کنترل خود درآورده و آرامش تان را سلب کرده است. فکر کردن بیش از حد به گذشته و اتفاقات ناگوار و ناراحت کننده آن موجب می شود به جای تلاش برای داشتن زندگی خوب و شایسته در وضع روحی خنثی و بی تفاوتی قرار گیرید و در موارد حادتر به سوی تباهی کشیده شوید. باید بتوانیم گذشته را با هر پیشامدی که داشته رها کرده و به آینده فکر کنیم. فقط با این روش می توانیم به چیزهای بهتر دست پیدا کنیم.

 

  

 

وقتی غمگین هستید، باورتان نمی شود بتوانید احساس بد را از خود دور کرده و حتی لبخندی ساده به لب آورید، اما حقیقت این است که با داشتن خاطرات بسیار بد هم بالاخره روزی خواهد آمد که بتوانید لبخند زده یا با صدای بلند بخندید. روش هایی وجود دارد که با کمک آنها می توانید همگام با زندگی پیش رفته و در گذشته باقی نمانید. گذشته حل نشده هرگز از ذهن خارج نمی شود. با خود می اندیشید که خشم و دردتان را مدفون کرده و به سراغش نمی روید، اما صدمه و آسیب آن هنوز وجود دارد و هرازگاهی خود را نشان می دهد. بنابراین دل و جرات به خرج داده و با آنچه اتفاق افتاده روبه رو شده و در نهایت احساس بد اسیر در وجودتان را رها کنید تا تحت فرمان ضمیر ناخودآگاه تان نمانید. اگر نمی توانید دید صحیح و روشنی نسبت به آنچه برشما رفته داشته باشید با کمک یک مشاور خوب به ارزیابی عملکرد خود بپردازید.

پذیرفتن گذشته

آنچه برایتان اتفاق افتاده پیشامدی است غیرقابل تغییر و نمی توانید زمان را بازگردانید و داستان را به گونه ای بنویسید که پایان شادتری داشته باشد. اما می توانید نحوه تفکرتان را تغییر دهید و دوباره دست به کار شده و آینده ای متفاوت بسازید که اثری از زهر و سم گذشته در آن وجود نداشته باشد.

به خاطر سپردن لحظات خوب

همیشه در هر شرایطی لحظات خوبی وجود دارد که باید سپاسگزار آنها باشید. نباید طوری رفتار کنید که گویی تمام وقت در عذاب بوده اید و درکل خاطرات شاد را از ذهن خود بیرون سازید و تنها به عزاداری لحظات بدتان مشغول شوید. به یاد داشتن اوقات خوب حتی اگر اندک باشد، می تواند در حفظ روحیه تان بسیار کمک کند.

انتخاب صحیح

آگاهانه گذشته را رها کرده و بر آینده متمرکز شوید. اجازه ندهید خاطرات بد گذشته چنان موثر باقی بماند که روی شخصیت و عزت نفس تان اثر منفی بگذارد. یادتان باشد شما فردی با ارزش و منحصر به فرد هستید و توانایی های دیگری در وجودتان نهفته است. در حقیقت نویسنده داستان آینده زندگی تان هستید و سرنوشت تان را به دست دارید.

آینده ای بدون گذشته

ردپای گذشته را از آینده تان پاک کنید. گاهی اوقات گذشته آنقدر در زندگی مان سرک می کشد که آینده مان را تحت تاثیر خود قرار می دهد. در واقع به جای از بین بردن اثر گذشته، تجربه بدمان را به وضعیت فعلی آورده و با تکرار همان عادات همیشگی و این فکر که هیچ چیز عوض نمی شود خود را در مسیر نابودی و تکرارگذشته قرار می دهیم.

فراموش نکنید صفحه آینده سفید است و باید با تغییر دیدگاه تان نسبت به آینده، زمان را به نفع خود تغییر داده و به اهداف تان دست یابید. حتی رسیدن به کمترین موفقیت به شما یادآوری می کند که قدرت و توان تغییر گذشته بد و تبدیل آن به آینده ای خوب را دارید.

برداشتن گام های هوشمندانه

واقع نگر و منطقی باشید و از همان ابتدا گام های هوشمندانه بردارید. به خاطر داشته باشید با یک بشکن زدن نمی توانید زندگی تان را تغییر دهید. بپذیرید این کار مستلزم صرف زمان است و در عین حال تا رسیدن به شرایط مطلوب باز هم مجبور خواهید شد روزهای بدی را پشت سر بگذارید. اما اگر به درستی به تلاش تان ادامه دهید بالاخره گذشته رهایتان می کند.

نشنیدن سخنان بیهوده

هرگز سخنان کسانی را که قصد صدمه زدن به شما دارند باور نکنید. فرقی نمی کند این فرد از آشنایان، همکاران یا رئیس تان باشد. حتی گاهی اوقات والدین ناآگاه از روی عصبانیت با گفتن سخنانی عاری از انصاف احساسات تان را جریحه دار می کنند. بنابراین هرگز نسبت به ارزش وجود خودتان تردیدی به راه نداده و اعتماد به نفس تان را از دست ندهید. اگر آنها به شما برچسب خودسر بودن می زنند به خودتان بگویید شما فرد بسیار مستقلی هستید که به عقاید دیگران وابسته نیستید که البته این مساله به مذاق خیلی ها خوش نمی آید و به نحوی قصد تغییر آن را دارند. اگر به شما بگویند بیش از حد احساساتی هستید، پس خوشحال باشید که آن قدر در وجودتان عاطفه هست که بتوانید برای خود ارزش قائل شوید و خود را نبازید. می توانید فهرستی از ویژگی های خوب و احتمالا بد خود را تهیه کنید و آنها را به عنوان بخشی از شخصیت خود بپذیرید و در عین حال که در جهت بهتر کردن خصوصیات تان تلاش می کنید.

حفظ یا رها

جعبه ای برداشته و هرچیزی که شما را به یاد گذشته دردناک تان می اندازد درون آن بیندارید؛ مثل وسایل عزیز از دست رفته یا شغلی که خاطرات بدی برایتان بر جای گذاشته است و هر موضوع ناراحت کننده دیگر. سپس تصمیم بگیرید آن را دور بیندازید یا خیر. اگر می خواهید آنها را همچنان در جایی نگه دارید، باید مطمئن باشید که نمی توانند دیگر اثری منفی روی زندگی تان داشته باشند. درغیراین صورت باید آنها را حتما دور بریزید.

دوستان خوب و ارزشمند

دوستان خوب تان را هرگز از دست ندهید و آنها را کنار خود داشته باشید. زیرا همیشه در مواقع سخت آنها می توانند بهترین حامی تان باشند. خودتان را با فکر کردن به رفتار اشخاصی که به شما احترام نمی گذارند و ارزش تان را نمی دانند، عذاب ندهید.

آهسته اما مطمئن

همان طور که گفته شد یکشبه نمی توانید همه چیز را تغییر دهید و این مساله در خصوص عادات بدتان هم صدق می کند. باید آهسته آهسته، اما پیوسته و مطمئن به جلو گام بردارید و به خود زمان و فضای کافی برای رشد بدهید تا به بهترین و منطقی ترین نتیجه دست پیدا کنید.

تصور آینده ای درخشان

علم به این که گذشته را نمی توانید تغییر دهید با این آگاهی که آینده نیز غیرقابل پیش بینی است، ترکیب کرده و به خود بقبولانید فردی قوی و نیرومند و از نظر عاطفی سالم و بدون تزلزل هستید و می توانید از پس هرنوع مشکل احتمالی در آینده برآیید و در کل برایتان فرقی نمی کند چه اتفاقی بیفتد. این نوع تفکر موجب می شود نسبت به خود و نوع واکنش تان بیش از هر زمان دیگر احساس مسئولیت کنید. وقتی شما با موضوعات ناراحت کننده گذشته تان برخورد کنید و بپذیرید که آنها را نمی توانید تغییر دهید، اما توانایی رها کردن آنها را دارید، هربار که موضوع ناراحت کننده جدیدی از راه برسد بسرعت وحشت را کنار زده و با کمک تجربه های پیشین این بار بسیارموثرتر عمل خواهید کرد. شما اکنون می دانید آینده، نانوشته است و می توانید با قدرت و توانایی ذاتی تان آینده ای قوی را برای خود رقم زنید.

خودداری از تصمیم های عجولانه

زمانی که فرآیند بهبودی را می گذرانید و نیرویتان در مقابله با گذشته بدتان را افزایش می دهید مراقب تحریک کننده هایی که شما را دوباره به سوی عادات گذشته تان سوق می دهد، باشید.

هر تصمیمی که می گیرید با خود فکر کنید دلیل این تصمیم تان چیست و آگاهانه به سمت آن پیش بروید. اگر این روش را به کار برید هیچ چیز نمی تواند شما را وسوسه کرده و به سوی عاداتی که موجب ایجاد تجربه های بد شده است، برگرداند.

بازگشت به مکان عذاب آور

به گذشته برگردید و ببینید کدام نیرو شما را وادار به تفکر در خصوص گذشته می کند. این روش برای کسانی که در مکانی دچار صدمات روحی و جسمی عمیقی شده اند بسیار موثر است. افرادی که مورد حمله فیزیکی فرد یا افرادی قرار گرفته اند تا مدتها دقیقا همین شرایط روحی و فکری را تجربه می​کنند که تحمل این وضعیت و کنار آمدن با آن برایشان سخت و دشوار است. ممکن است این افراد به تنهایی توانایی روبه رو شدن با آن مکان هایی را که در آنجا آسیب دیده اند، نداشته باشند؛ پس بهتر است تنها نباشند تا در صورت نیاز کسی باشد که به آنها کمک کند.

مترجم: نادیا زکالوند

منبع: روزنامه جام جم
دوشنبه 1/2/1393 - 20:13
تغذیه و تناسب اندام

متخصصان تغذیه توصیه می‌کنند در فصل بهار غذای سبک و زود هضمی بخورید. زیرا در این فصل چربی‌های اضافه فصل زمستان در بدنتان انباشته شده است. 
چای زنجبیل تازه و داغ نیز به شما کمک می‌کند مواد اضافی بدن را سریع‌تر دفع کنید. نوشیدن شربت‌های لیمو، نارنج، آلبالو، به، غوره، انار، سکنجبین، کاسنی و زرشک نیز در این فصل توصیه می‌شود.

سعی کنید میوه و سبزیجات را از وعده‌های غذایی خود حذف نکنید و با خوردن جوانه‌ها در سالاد، همراه سبزیجات و مصرف سوپ سبزی و انواع بورانی در وعده ناهار​، مفید​تری به بدن خود برسانید.

سبزیجات سبز رنگ جوان مثل ریحان، کرفس، کاهو، اسفناج، بامیه، کدو، کلم، برگ‌سبز تربچه و چغندر را فراموش نکنید.

خورش‌ها و خوراک‌های سبزیجات را بدون سرخ‌شدن تهیه کنید و میوه‌های تازه فصل مثل انواع توت‌ها همراه بادام خام و فرنی، تمرهندی ترش یا شیرین، کاهو با سکنجبین از میان وعده‌های مفیدی هستند که مصرفشان توصیه می‌شود.

تنقلات گرم و پر کالری را کنار بگذارید​

برای پاکسازی کبد از غذاهای با طبع گرم، تلخ و بویژه شور باید پرهیز شود. در این فصل شما به گوشت قرمز کمتری نیاز دارید و باید از مصرف مواد و غذاهای چرب و تند بپرهیزید.

تغذیه متعادل، آلرژی فصل بهار را نیز کاهش می‌دهد. متخصصان معتقدند ویتامین D3 می‌تواند التهاب را کاهش دهد یا ویتامین C از استرس وارد به بدن بر اثر آلرژی‌ها می‌کاهد. ویتامین A نیز به عملکرد مناسب مخاط بدن کمک می‌کند و ویتامین B12 مانع از فعالیت باکتری‌های حساسیت‌زا در روده می‌شود. مصرف پیاز و سیر موجب افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن می‌شود و مصرف آن از آلرژی‌های فصل بهار پیشگیری می‌کند. خوردن مرتب آن به مقاوم‌شدن افرادی که به گرده گیاهان در فصل بهار حساسیت دارند، کمک فراوانی می‌کند.

هویج، اسفناج و دیگر سبزی‌های رنگی حاوی بتاکاروتن، سیستم ایمنی بدن را تقویت و از بروز حساسیت‌های فصلی جلوگیری می‌کنند.
دوشنبه 1/2/1393 - 20:13
خانواده

متاسفانه امروزه روابط فامیلی و معاشرت با دوستان و آشنایان بسیار مورد بی‌‏توجهی و کم‌لطفی خانواده‌ها بخصوص نسل جوان قرار گرفته و اثرات منفی آن هم بوضوح احساس می‌شود. ناآرامی، استرس، اضطراب، در خود فرو رفتن، مورد توجه نبودن، کینه‌ای شدن، داشتن هیجانات منفی تخلیه نشده، احساس تنفر و حسادت، عزت نفس و اعتماد به نفس پایین و بی‌پشتوانه بودن از جمله تاثیرات نامطلوب قطع روابط خانوادگی و اجتماعی است که می‌تواند به صورت مستقیم یا غیرمستقیم روی تک‌تک اعضای خانواده اثر سوء گذارد. 
حجت‌الاسلام والمسلمین، نصیر عابدینی کارشناس ارشد روان‌شناسی می‌گوید: بسیاری از خانواده‌ها فقط در ایام عید جویای احوال یکدیگر شده و به دیدار هم می‌روند و این گونه ارتباطات را به سالی یکبار خلاصه می‌کنند، در صورتی که دیدار مستمر اقوام و بستگان دور و نزدیک و ایجاد روابط دوستانه و محترمانه با همسایه‌ها و تلاش برای رفع مشکلات و گرفتاری آنها از جمله توصیه‌هایی است که در روایات و احادیث بسیار از آن یاد شده است و باید در روزهای عادی سال هم این ارتباطات برقرار شود.
این روان‌شناس ادامه می‌دهد یک سلام و احوالپرسی صمیمانه، ارسال یک پیامک محبت‌آمیز و یک تماس تلفنی می‌تواند موجب شکل‌گیری یک رابطه تاثیرگذار باشد. این رابطه می‌تواند بسیاری از کدورت‌ها و کینه‌ها را التیام بخشیده و سبب برقراری روابط عمیق و پررنگ‌تری شود. عابدینی توصیه می‌کند، خانواده‌ها در طول سال علاوه بر تماس تلفنی، حتما با یکدیگر دیدار کنند زیرا مجاورت محبت می‌آورد و محبت پیامدهای اثرگذار بالقوه‌ای دارد.

معاشرت کنید تا به آرامش برسید

اما چرا می‌گویند روابط فامیلی و معاشرت با دوستان موجب افزایش طول عمر می‌شود و در رفع استرس و هیجانات منفی تاثیرگذار است؟ حجت‌الاسلام عابدینی بیان می‌کند از نظر دینی افزایش عمر یک پاداش از سوی خداوند به کسی است که بسیار معاشرت‌کننده باشد و بتواند با دیگران روابط حسنه برقرار کند. اما از نظر روان‌شناسی رفت و آمد و همکلامی با دیگران نوعی نیاز به دریافت محبت است که موجب معطوف شدن توجه به مهر ورزیدن به دیگری شده و امکان برون‌ریزی‌های عاطفی را فراهم می‌کند و موجب کاهش استرس و تخلیه هیجانات منفی طرفین می‌شود. البته او تصریح می‌کند؛ مهر ورزیدن و محبت کردن افراطی، مرضی بوده و نوعی اختلال محسوب می‌شود و نشان‌دهنده آن است که فرد خواهان جلب توجه است و با این کار به نوعی مهرطلبی می‌کند و معمولا این نوع ابراز محبت از استحکام و تداوم روابط می‌کاهد و فرد مقابل را خسته و دلزده می‌کند. به توصیه عابدینی، بهتر است افراد اگر از موضوعی رنج می‌برند یا مشکلی دارند با ابراز آن و استفاده از نظرات و مشورت ​ دیگران افکار مزاحم را از خود دور کرده و به تعادل روانی برسند. او می‌گوید: در این مواقع سکوت، انزوا و برقرار نکردن ارتباط با دیگران به در خود فرو رفتن و اضطراب بیشتر منجر می‌شود و بهتر است با بهره‌گیری از مهارت‌های کلامی به تبادل افکار پرداخته و خود را تخلیه کنیم.

عابدینی با اشاره به این‌که با از دیده رفتگان هم می‌توان رابطه برقرار کرد و به آرامش رسید، می‌گوید هر شب جمعه‌​که خانواده‌ها به دیدار از دیده رفتگانشان می‌روند یا برایشان خرما یا میوه‌ای خیرات می‌کنند یا قرآن می‌خوانند و طلب مغفرت می‌کنند، موجب خشنودی و برقراری نوعی رابطه با از دنیا رفته شده و اثرات آن سبب آرامش بازمانده می‌شود.

اگر نیاز به ابراز خود دارید

گاهی برخی خانواده‌ها به نوعی نیاز به ابراز خود دارند، یعنی در هر وضع و موقعیت یا در هر مرحله از تحول و رشد که باشند میل دارند خود را نشان دهند. عابدینی می‌گوید کسانی که نیاز به ابراز خود دارند یعنی می‌خواهند یکی از امتیازات فردی یا خانوادگی خود مثل تحصیلات، جایگاه اجتماعی، قدرت مالی یا پیشرفت فرزندانشان را به رخ دیگران بکشند به نوعی عزت نفس پایینی دارند، یعنی خود را از درون ناارزنده می‌شمارند و به نوعی خلأ تائید شدن دارند و می‌خواهند با طرح امتیازاتی، خود را متمایز و برجسته‌تر از دیگران جلوه دهند. این روان‌شناس می‌گوید چنین افرادی با شرکت در جمع‌های گروهی فامیلی و دوستانه می‌توانند با ابراز ویژگی‌های خود تا حدود زیادی این نیاز را در خود به تعادل برسانند و حتی با استمرار در روابط، در مقایسه‌های اجتماعی، استعدادها و توانمندی‌های سرشتی و متمایز خویش را پیدا کرده و از‌طرفی از نقاط ضعف خود آگاه شوند و به اصلاح و تربیت خود بپردازند. درحقیقت معاشرت می‌تواند حالت خودتربیتی فرد را برانگیزد.به گفته این روان‌شناس خانواده‌ها در جریان ارتباطات می‌توانند طرز برخورد با اطرافیان و چگونگی تحمل افکار، عقاید و خصوصیات دیگران را بیاموزند و در نهایت اعتماد به نفس و موقعیت اجتماعی خویش را استوار سازند. او می‌گوید تا زمانی که افراد از ماهیت وجودی خود بی‌اطلاع باشند و با رمز و رموزات شخصیت افراد جامعه آشنا نباشند عزت نفس و اعتماد به نفس خوبی نخواهند داشت. پس لازمه آن تقویت مهارت‌های ارتباطی است و پیش نیاز مهارت آموزی استمرار در برقراری روابط اجتماعی و فامیلی است.

اگر معاشرت کنید می‌فهمید که همه دوستتان دارند

حفظ پیوندهای خانوادگی و فامیلی می‌تواند جلوی احساس طرد شدن، تنیدگی و بی‌پناهی را بگیرد. این را حجت‌الاسلام عابدینی می‌گوید و می‌افزاید کسی که از حمایت خانواده و اجتماع برخوردار نباشد همواره خویش را بی‌پشتوانه می‌بیند و فکر می‌کند که همه از او نفرت داشته و او را تنها گذاشته‌اند و همیشه در این اضطراب به سر می‌برد که او باید با چه موانعی یکه و تنها دست و پنجه نرم کند؛ اما اگر فرد از تکیه گاه محکم خانوادگی و روابط اجتماعی خوبی برخوردار باشد در مواجهه با حوادث و مشکلات سخت زندگی خود را نمی‌بازد و احساس تنهایی، ترس و بی‌پناهی او را از پای درنیاورده و در سخت‌ترین مصیبت‌ها خود را قدرتمند و باپشتوانه می‌بیند و آنجاست که متوجه می‌شود مورد توجه و اقبال افراد خانواده و جامعه است.

عابدینی خاطرنشان می‌کند خویشاوندان، دوستان، آشنایان و بخصوص همسایگان که از نظر دسترسی، نزدیک‌ترین افراد هستند در پرتو ارتباطات خود با یکدیگر بخوبی می‌توانند با ایجاد فضای صمیمی و گرم سرمشق مناسبی برای کودکان، نوجوانان و جوانان خویش باشند.

اما چرا معاشرت با دوست و آشنا و همسایه راحت‌تر از فامیل است؟ عابدینی می‌گوید معاشرت با اقوام نیاز به مراعات یک سری شرایط دارد. به طور مثال گفتن یک راز یا یک مشکل خانوادگی به یکی از اقوام موجب انتقال آن به دیگر خویشاوندان می‌شود و ممکن است موقعیت خانوادگی فرد را به خطر اندازد. اما دوست را می‌توانیم براساس خصوصیات خلقی، موقعیت اجتماعی، فرهنگی و دینی خویش انتخاب کنیم. براحتی می‌توانیم اسرار و رموزی که افکارمان را مختل کرده به او بگوییم و از نظرات و مشورت بی‌طرفانه‌اش استفاده کرده و به آرامش برسیم. اگر متوجه شویم که از نظر خلقی یا اجتماعی با هم سنخیت نداریم می‌توانیم براحتی دوست را کنار بگذاریم. اما با اقوام و فامیل تا این حد نمی‌توانیم راحت و بی‌پیرایه ارتباط برقرار کنیم.

آتش کینه را شعله‌ور نکنید

معمولا در برخی مجالس دیده می‌شود که از یک نفر تا یک خانواده یا یک گروه با یکدیگر سرسنگین بوده و مدام در حال پنهان کردن خود از نظر افرادی هستند که خوش ندارند با آنها رودررو شوند. عابدینی می‌گوید، برقراری صلح و صفا میان آشنایان و دوستان یکی از توصیه‌های دین است. فردی که با دیگری خصومت داشته و قهر باشد سیستم فکری درگیر و افکار اضطراب گونه‌ای دارد و مدام در حال کشیدن نقشه برای کوبیدن و انتقام‌گیری از اوست یا آن‌که استرس دارد در مواجهه با او چه کنایه یا طعنه‌ای خواهد شنید و این امر فرد را دچار خستگی و فرسودگی مغز می‌کند. گاهی نیز احتمال دارد کدورت دو یا چند نفر با یکدیگر موجب ناآرامی اطرافیان شود. به توصیه عابدینی بهتر است افراد به جای آن‌که به مشاجره یا دعوایی دامن زنند و از یک کاه کوه بسازند و سبب جری شدن و تحریک افراد شوند سعی کنند هر چه سریع‌تر آتش کینه و دلخوری را خاموش کرده و آشتی برقرار کنند و از اجر آن هم سود ببرند.

در جمع‌های دوستانه و فامیلی چه باید بگوییم؟

گاهی در برخی جمع‌های خانوادگی و مراسم و مجالسی که از سوی آشنایان برگزار می‌شود صحبت‌ها و گفت‌وگوهایی رد و بدل می‌شود که با هم سازگاری و سنخیتی ندارد و نیش و کنایه یا طعنه و تحقیرهایی مطرح می‌شود که موجب کدورت و کینه مهمان یا میزبان می‌شود. عابدینی در این رابطه می‌گوید بهتر است در معاشرت‌ها به عقاید، افکار و اندیشه‌های یکدیگر احترام بگذاریم و در مورد موضوعات خنثی صحبت کنیم تا موجب تحریک عقاید دیگران نشویم. اگر هم دیدیم که در گفت‌وگو نظرات مخالف و ناسازگارانه وجود دارد بحث را به سمت نقطه نظرات مشترک سوق دهیم و زورآزمایی به راه نیندازیم و جنجال به پا نکنیم. او می‌افزاید اگر در محفلی متوجه شدید که کسی قصد تحقیر کردن، نیش و طعنه زدن دارد با او مقابله به مثل نکنید و با یک شوخی موضوع را ختم به خیر کنید. این روان​شناس خاطرنشان می‌کند دلیل کنایه و طعنه‌هایی که در برخی مراسم و مجالس مطرح می‌شود رفتار نادرست خودمان است که موجب می‌شود فرد در عرصه عمل از خود واکنشی نشان دهد.

جام جم
دوشنبه 1/2/1393 - 20:12
موفقیت و مدیریت

در دنیایی به این بزرگی، هیچ کس نیست که از موفقیت خوشش نیاید یا نخواهد به موفقیت برسد اما وقتی در عمل به زندگی مردم نگاه می‌کنیم، می‌بینیم خیلی‌ها موفق نیستند. برای همین هم ممکن است این سوال برای همه ما پیش بیاید که افراد موفق چه ویژگی‌هایی دارند و آنهایی که نمی‌توانند به موفقیت برسند، چه اشتباهاتی را تکرار می‌کنند؟ شاید اگر اشتباهاتی را که مانع رسیدن به موفقیت می‌شود، بشناسیم بهتر بتوانیم با پیشگیری از آنها به سمت موفقیت حرکت کنیم.
خودتان را با دیگران مقایسه نکنید؛ زمانی که کار تازه‌ای را شروع می‌کنید یا در حال یادگیری مهارت جدیدی هستید، ممکن است چنین اشتباهی از شما سربزند و دائم خودتان را با کسانی مقایسه کنید که تجربه بیشتری دارند و مدت زیادی است در این مسیر پیش رفته‌اند. در چنین شرایطی هم طبیعی است بخواهید دقیقا مانند آنها عمل کنید و به نتایج مشابه برسید. در حالی که شما هیچ وقت شاهد تلاش‌های طولانی مدت آنها نبوده‌اید و پیشرفت‌های کوچک و بزرگ‌شان را ندیده‌اید و تنها چیزی که از این نوع مقایسه کردن به دست می‌آورید، احساس ناامیدی و نارضایتی است. بنابراین اگر می‌خواهید موفق‌تر باشید، به جای اینکه خودتان را با دیگران مقایسه کنید، وضعیت امروز و دیروزتان را مورد ارزیابی قرار دهید و شرایط فعلی خودتان را با گذشته مقایسه کنید.

چه می‌شد اگر...؛ چه می‌شد اگر می‌توانستم به این هدف برسم، چه می‌شد اگر انجام چنین کاری ممکن بود، چه می‌شد اگر از اول همین مسیر را انتخاب می‌کردم و... تا به حال دقت کرده‌اید در طول روز چقدر وقت و انرژی می‌گذارید و این سوالات را از خودتان می‌پرسید؟ چنین پرسش‌هایی نه تنها باعث موفقیت شما نمی‌شوند که بی‌فایده هم هست و فقط شما را از ادامه مسیر باز می‌دارد. علاوه بر این، انگیزه لازم را هم از شما می‌گیرد. پس از همین امروز سوال‌ها را تغییر دهید و به جای آنها از خودتان بپرسید چطور، چه زمانی و چه کسی می‌تواند شما را به موفقیت نزدیک‌تر کند؟ به عنوان نمونه خوب است به جای این‌که بگویید چه می‌شد اگر این اتفاق نمی‌افتاد از خودتان بپرسید چطور می‌توانید جلوی این اتفاق را بگیرید یا چه کسی می‌تواند کمک‌تان کند. پس از مشخص شدن این سوالات هم می‌توانید وقت و انرژی بیشتری برای پیدا کردن جواب مناسب اختصاص دهید.

منتظر تائید دیگران نباشید؛ خیلی از کسانی که نمی‌توانند در طول زندگی‌شان طعم موفقیت را بچشند، همیشه منتظر بوده‌اند تا دیگران آنها را تائید کنند و منتظر نظر مثبت آنها مانده‌اند. چنین طرز فکر و رفتاری ​ نه‌تنها عاملی برای رسیدن به موفقیت به حساب نمی‌آید که حتی می‌تواند سد راه‌شان هم باشد. پس به خودتان اعتماد داشته باشید و بدانید شما بهترین کسی هستید که خوب و بد زندگی‌تان را می‌شناسد و می‌تواند برای رسیدن به موفقیت برنامه‌ریزی کند.

«زمان مناسب» وجود ندارد؛ بسیاری از کارهایی که قرار است انجام شود، در فهرست انتظار ما می‌ماند تا زمان مناسب برای آن از راه برسد. در صورتی که هیچ زمان مناسبی برای این کارها وجود ندارد و این فقط بازی ذهن است که می‌خواهد زمان را به تعویق بیندازد. «زمان مناسب» همین الان است؛ پس بلند شوید و تا دیر نشده کارها را شروع کنید. تا زمانی که برنامه‌ها شروع نشود، شما هم متوجه نخواهید شد برای پیشرفت و بهبود اوضاع به چه چیزهای دیگری نیاز دارید و همین شما را از ادامه راه باز می‌دارد.

منتظر نتایج فوری و فوق‌العاده نباشید؛ فریب بازی‌های ذهن را نخورید و نگذارید شما را از انجام کارهایی که دارید، منصرف کند. خیلی وقت‌ها ذهن‌تان به شما می‌گوید: «این همه سعی و تلاش کرده‌اید و هیچ‌کس متوجه ارزش کارتان نشده؟ پس چرا باید به این کار ادامه دهید؟ همین الان کارتان را متوقف کنید و دیگر زمان باارزش‌تان را برای چنین کارهای بی‌فایده‌ای هدر ندهید!» برای این‌که این افکار غلط شما را ناامید نسازد، صبور باشید و با پشتکار ادامه دهید تا پس از گذشت مدت زمانی مشخص، نتیجه کارهای‌تان را هم ببینید.
دوشنبه 1/2/1393 - 20:12
خانواده

اگر شما هم چند تا بچه قد و نیم قد داشته باشید، حتما گاهی این سوال را از خودتان می​پرسید که آیا بالاخره روزی می‌رسد که دعوا و مشاجرات آنها تمام ‌شود یا نه؟! مشاجراتی که گاهی هم بی‌پایان به نظر می‌رسد ولی به نظر متخصصان کودک و نوجوان، طبیعی است و نشانه وجود مشکل نخواهد بود. 
با این حال، پدر و مادرها هم باید بدانند که چه زمانی این مشاجره‌ها از مرز طبیعی خارج می‌شود و شرایط​ غیرطبیعی به خودش می‌گیرد. پس اگر شما هم به دنبال پاسخی برای این ​پرسش​ها هستید، این روش‌ها را امتحان کنید تا فرزندان‌تان همدیگر را بیشتر دوست داشته باشند و مراقب یکدیگر باشند. آن وقت است که با خیال راحت می‌توانید آنها را کنار هم بزرگ کنید و از دعواهایشان ناراحت نشوید.

ایجاد یک رابطه خوب میان خواهر و برادرها بسیار مهم است و برای همین متخصصان توصیه می‌کنند از همان دوره کودکی به فکرش باشید. البته اگر فرزندان‌تان در دوره نوجوانی هستند هم خیلی دیر نیست و می‌توانید از همین زمان شروع کنید ولی والدینی که فرزندان خردسال، نوپا و شیرخوار دارند، یک قدم جلوتر هستند و بیشتر می‌توانند از این فرصت استفاده کنند. پس در همین روزها به آنها بیاموزید با یکدیگر مهربان باشند و اهمیت کنار آمدن با هم را به آنها یادآوری کنید. البته یادتان باشد خودتان هم باید الگوی خوبی برای بچه‌ها باشید و همین خصوصیات رفتاری را در عمل اجرا کنید.

نمی‌توان منکر این قضیه شد که انسان‌ها به طور ذاتی خودخواه هستند و به منافع خودشان می‌اندیشند اما پدر و مادر اگر بخواهند می‌توانند این نگرش را تغییر دهند و فرزندان‌شان را طوری تربیت کنند که فقط به فکر منافع و اهداف خودشان نباشند. پس خوب است به آنها بگویید اعضای خانواده با هم، یک گروه را تشکیل می‌دهند که کار هر یک از آنها بر دیگر افراد خانواده هم اثر می‌گذارد. مطمئن باشید اگر این موضوع را بخوبی به فرزندتان آموزش دهید و به اندازه کافی برایش تکرار کنید، در ذهنش ماندگار خواهد شد و رفتار بهتری خواهد داشت.

به آنها بیاموزید هنگامی که اختلاف نظری با هم دارند یا مشکلی با هم پیدا می‌کنند، بدرستی با یکدیگر برخورد کنند. برای این‌که این موضوع را در عمل هم به بچه‌ها بیاموزید، باید رفتار خودتان را ارزیابی کنید و ببینید شما هنگام مشکلات چه برخوردی با دیگران و بخصوص با همسرتان دارید؟ آیا با داد و فریاد می‌خواهید حرف‌تان را به طرف مقابل تحمیل کنید یا می‌نشینید و به روشی منطقی به حل مشکل فکر می‌کنید؟ اگر در این مرحله مشکلی وجود دارد، اول خودتان باید دست به کار شوید و مهارت‌های حل مشکلات را بیاموزید تا بتوانید از فرزندان‌تان هم توقع همین رفتار را داشته باشید. زمانی که مشکل شما برطرف شد، می‌توانید روش‌های مثبت حل اختلاف را به فرزندان‌تان هم آموزش دهید.

زمانی که یکی از بچه‌ها به موفقیتی دست پیدا می‌کند، همه آنها را تشویق کنید و مورد توجه قرار دهید. شاید پسرتان در مسابقات فوتبال مدرسه برنده شده یا دخترتان در طول سال تحصیلی نمره‌های خوبی به‌دست آورده؛ مهم نیست آنها به چه موفقیت‌هایی رسیده‌اند، فقط باید یادتان باشد تمام این موفقیت‌ها را با هم جشن بگیرید و به همه آنها توجه داشته باشید. در این مراسم باید از بچه‌ها هم بخواهید به یکدیگر تبریک بگویند. زمانی که یکی از بچه‌ها به چنین موفقیت‌هایی دست پیدا نکرده هم نباید او را نادیده بگیرید، بلکه در این مواقع باید او را تشویق کنید و بگویید بیشتر تلاش کند تا او هم به موفقیت برسد و در ضمن یادتان باشد به همه آنها بگویید چقدر به داشتن‌شان افتخار می‌کنید و از بودن کنار آنها خوشحال هستید. هیچ وقت نباید بگذارید یکی از بچه‌ها احساس تنهایی کند و از طرف شما طرد شود.

دوشنبه 1/2/1393 - 20:12
دانستنی های علمی

فصل بهار، بویژه اردیبهشت که می‌رسد بسیاری از دوستداران طبیعت ایران، راهی جای جای ایران‌زمین می‌شوند.
آب و هوای مناسب این ماه‌ها بعلاوه ارزانی محل‌های اقامت دلایلی است که آنها برای انتخاب این ماه در نظر دارند. هرچند طبیعت‌گردی تنها به این ماه‌های ابتدایی سال محدود نمی‌شود و زمستان و پاییز هم طبیعت رخ‌نمایی می‌کند، اما بدون شک تعداد طبیعت‌گردانی که بهار را برای دیدار با طبیعت ایران انتخاب می‌کنند، بسیار بیشتر است.

حالا چه با آب و هوای مناسبی روبه‌رو باشیم، چه در شرایط آب و هوایی بدی قرار داشته باشیم، آنچه مهم است داشتن ابزار مناسب طبیعت‌گردی است. ساده‌انگارانه است که فکر کنیم تنها با یک چمدان معمولی و چادر اقامتی می‌توان دل به دشت و بیابان زد. می‌توان با ابزاری مطمئن سفری بی‌خطر در پیش گرفت، آن هم با چمدانی که به چمدان بقا معروف شده است! چراکه ابزار آن در عین سادگی و کم‌حجمی بسیار کمک‌کننده است.

یک طبیعت‌گرد باید همیشه برای مقابله با شرایط سخت آماده باشد. کیسه بقا ابزاری است که افراد باید در کوتاه‌ترین سفرهای طبیعت‌گردی همراه داشته باشند تا در مواقع لزوم به کمک آنها بیاید.

کیسه بقا یک کیف کمری با وزن تقریبی ۵۰۰ تا ۷۰۰ گرم است که طبیعت‌گردان علاوه بر کوله‌پشتی آن را با خود حمل می‌کنند. این کیسه یا کیف حاوی لوازمی است که در شرایط سخت شما را زنده نگه می‌دارد.

قطب‌نما، چراغ‌قوه و باتری اضافه، چاقو، سوزن و نخ، قیچی، کبریت و فندک (در ظرفی باشد که آب در آن نفوذ نکند) جوراب اضافه، کش، کیسه فریزر، خودکار و برگه یادداشت (برای یادداشت گذاشتن هنگامی که گم می‌شوید) لوازمی است که در کیسه بقا باید موجود باشد.

علاوه بر اینها، باند، چسب‌زخم، الکل طبی یا صنعتی، قرص سرماخوردگی و پودر اوآراس نیز لوازم بهداشتی و دارویی موجود در کیسه بقا هستند. جیره غذایی نیز بخش دیگر کیسه بقا را تشکیل می‌دهد که این جیره غذایی شامل مواد غذایی شور و شیرین و مقوی مثل نخودچی، کشمش، بادام، خرما، پسته و عسل است. در کنار این جیره غذایی همراه داشتن یک قمقمه آب را فراموش نکنید.

کیسه بقا را همیشه همراه داشته باشید و سعی کنید از ابزار و لوازمی برای پرکردن آن استفاده کنید که کمترین حجم و وزن را داشته باشند. همچنین جای هر وسیله را در کیسه بقای خود به‌ خاطر داشته باشید تا در تاریکی هم براحتی آن را پیدا کنید.
دوشنبه 1/2/1393 - 20:12
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته