• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 4549
تعداد نظرات : 278
زمان آخرین مطلب : 3173روز قبل
آموزش و تحقيقات

 

خط قرمزهای ارتباط با شبکه های اجتماعی
خط قرمزهای ارتباط با شبکه های اجتماعی

 





 
شبکه های اجتماعی جزء آخرین و بهترین روشها برای ایجاد ارتباط بین کابران اینترنتی است . محیطی پر از آدم پر جنب و جوش که منتظر یک خبر جدید هستند تا در بوق و کرنا کنند و محیط شبکه را عوض کنند . با وجود شبکه های اجتماعی دیگر نمی توان تکان خورد . در کمتر از چند ثانیه آبروی چندین و چند ساله یک شرکت زیر سوال می رود و بر عکس ، محصولی از یک شرکت در عرض چند ثانیه به شهرت زیادی می رسد . این کار را مردم عادی انجام می دهند و بخشی از زحمت تبلیغات پر خرج شرکت های تولیدی را می کشند .طبق تحقیقات صورت گرفته در سال ۲۰۱۰ بیش از ۳۵ درصد کاربران اینترنتی یک پروفایل در شبکه های مجازی دارند . ۵۵ درصد آنها بیش از یک پروفایل و سه چهارم کاربران بین ۱۸ تا ۲۴ یک پروفایل اینترنتی دارند . ۹۰ درصد اینها از این سایتها برای ادامه دوستی خود و ۴۹ درصد آنها برای برقراری ارتباط جدید استفاده می کنند .
سایتهای بزرگی مثل فیس بوک ، فرند فید ، توییتر ، مای اسپیس و … که به شما اجازه ساخت پروفایل شخصی را می دهند و شما می توانید اطلاعات خصوصی خود را آنجا بنویسید و اجازه انتشار آنها دست خودتان است . ۴۰ درصد از کاربران این اجازه را می دهند تا هر فرد غریبه ای از پروفایلشان دیدن کنند و به اطلاعات شخصی شان دسترسی داشته باشند اما ۶۰ درصد کاربران این امکان را برای دوستان و اقوام خود محدود کرده اند .
در دسترس بودن اطلاعات شخصی شما برای هر فرد در این شبکه ها می تواند کاربردهای خطرناکی را به همراه داشته باشد . ۱۰ مورد از چیزهایی که به شما توصیه می کنیم در شبکه های اجتماعی منتشر نکنید را در ادامه بررسی می کنیم .

۱ – مکالمات شخصی
 

کاربران در فیس بوک می توانید اطلاعات شخصی را به دیوار کاربر دیگر ارسال کنند یا مطلب و عکس مورد نظر خود را روی دیوار کاربر دیگر قرار دهند . اما همانطور که از عنوان اطلاعات شخصی بر می آید لزومی ندارد که شما آنرا در بلندگو به جهانیان اعلام کنید . این یک قانون نوشته شده در این شبکه ها نیست اما خودتان باید عاقل باشید . اطلاعات خصوصی بین شما و دوست شما می تواند از طریق چت یا ایمیل صورت بگیرد .

۲ – طرح و برنامه های گروهی
 

اگر قصد برگزاری یک مهمانی را دارید و یا یک جمع باش دوستانه را برنامه ریزی کرده اید به هیچ وجه به صورت عمومی اعلام نکنید . فرض کنید این پیغام را برادر ، خواهر یا اقوام دوست شما ببیند . خوشبینانه ترین اتفاق ممکن قطع ارتباط دوست شما به دلیل فشار اطرافیان او می باشد . ( صرفنظر از اینکه می تواند حتی به قتل و خشونت کشیده شود ) .
این پیغام را می توانید به صورت شخصی برای او ارسال کنید و این را هم بدانید هر کس که اجازه دیدن پروفایل شما را دارد می تواند این پیام را آنجا بخواند .

۳ – لینک کردن پروفایل ها
 

بسیاری از کاربران فیس بوک در سایتهای دیگر نیز پروفایل دارند و مطلبی که در یک سایت منتشر می کنند را به سایتهای دیگر نیز لینک می دهند . اولا دوستانی که در فیس بوک دارید با دوستان شما در سایتهای مشابه فرق می کنند . برای مثال کارمندی در سال ۲۰۰۹ دلیل نرفتن به سرکار را در آخر هفته بیماری خود اعلام کرده بود اما همان شخص عکسهایی از خود را در آخر همان هفته و در یک مهمانی مجلل روی پروفایل فیس بوک خود قرار داده بود و این خبر به راحتی به کارفرما رسیده بود و بنده خدا را اخراج کرد .

۴ – اطلاعات محل کار
 

اینکه شما در چه شرکتی کار می کنید و سمت شما در آنجا چیست را همه نباید بدانند . اینکه شما در کار خود ارتقای رتبه داشته اید اینکه جدیدا به چه سمتی نائل شده اید به خودتان مربوط است . با انتشار این اطلاعات فقط باید منتظر نقشه های رقیبان کاری خود باشید .
۶۱ درصد شرکتهای مهم در دنیا از مطالبی که کارمندان آنها در شبکه های مجازی منتشر می کنند می ترسند و به آنها هشدار می دهند . بعضی از شرکتهای آی تی نیز استفاده از شبکه های اجتماعی را ممنوع کرده اند و حتی برخی از آنان آدرس اینترنتی آنها را بلاک کرده اند تا دیگر کسی نتواند در محل کار خود از آنها استفاده کند .

۵ – تصاویر فرزندان خود
 

همه ما از سو ء استفاده های اینترنتی در اخبار و رسانه ها شنیده ایم . همه ما فکر می کنیم اتفاق برای دیگران است مگر اینکه عکس این قضیه اثبات شود . بسیاری از دزدان آدم های باهوش اما بی شوادی هستند اما اگر یک آدم با سواد بخواهد دزد یا خلافکار شود خیلی بهتر ، سریعتر و راحت تر از دزدان معمولی می تواند کار خود را انجام دهد . قرا دادن تصاویر خانوادگی از جمله عکس فرزند و همسر خود کار غلطی است .
انتظار نوشتن جملاتی همچون ” همسر من طاقت دوریم را در آخر هفته ندارد ” یا ” فرزند من امشب در خانه تنهاست ” فقط از یک انسان بی عقل می رود .

۶ – آدرس و شماره تلفن
 

این مورد زیاد نیاز به توضیح ندارد . اگر شماره تلفن و آدرس شما را افراد غریبه و حتی دوستان شما در شبکه بدانند درهای تهدید را به سوی خود باز کردید . تصور کنید بعد انتشار این اطلاعات ، شما خبر از یک سفر آخر هفته ای می دهید . بقیه اش را خودتان تصور کنید .

۷ – اطلاعات شخصی سرمایه گذاری
 

شاید فکر کنید کدام آدم احمقی این اطلاعات را در اختیار دیگران قرار می دهد اما اشتباه فکر می کنید . اینکه شما در چه بانکی پول می گذارید اینکه چه طرح های اقتصادی را دنبال می کنید اینکه چه مقدار پول از چه کسی می خواهید و هزار و یک مسئله مالی به افراد دیگر ربطی ندارد . دقیقا موقعی که فکر می کنید هیچ خطری تهدیدتان نمی کند بلا سرتان می آید !!

۸ – رمز عبور
 

این قضیه هم اتفاق افتاده وگرنه در این لیست قرار نمی گرفت . فرض کنید پسورد پروفایل خود را به دوستتان می دهید تا برای شما تغییراتی را ایجاد کند و یا تصاویری را ارسال کند . بعد از مدتی ارتباط شما با آن فرد خط خطی می شود و رمز شما هنوز همانیست که قبلا بوده و این یعنی تهدید .

۹ – نشانه هایی برای شناسایی رمز عبور
 

اغلب افراد اشتباهاتی را موقع انتخاب پسورد انجام می دهند مثل انتخاب نام اولین خودروی خود یا تاریخ تولد و از این قبیل چیزها . این گونه اطلاعات را در پروفایل خود قرار ندهید چون احتمال اینکه یکی از این چیزها را به عنوان رمز عبور خود انتخاب کنید زیاد است .

۱۰ – تمام چیزهایی که نمی خواهید منتشر شود
 

حقیقتهایی در زندگی تمام آدم ها هست که نمی خواهند دیگران از آن بو ببرند . عکسی از دوران بیماری ، دوران چاقی و لاغری و … عکس از روابط قبلی خود همسر سابق و… محل کار سابق و زندگینامه خود . مطمئن باشید به محض درج این اطلاعات در شبکه های اجتماعی ، آنها را در سایتهای دیگر نیز پیدا خواهید کرد. در کل اسرار زندگی ما را کسی نداند بهتر است و احساس آرامش بیشتری نصیبمان خواهد شد .
منبع:http://www.barsam.ir
شنبه 23/9/1392 - 22:34
آموزش و تحقيقات
 تفاوت رسانه های اجتماعی با رسانه های جمعی

 

نویسنده: جواد افتاده




 

چکیده

رسانه های جمعی مانند رادیو، تلویزیون و مطبوعات امروزه مخاطب گسترده ای در جهان و ایران دارند. این در حالی است که رسانه های اجتماعی (social Media)مانند فیس بوک، توئیتر، یوتیوب و گوگل پلاس نیز درصد مخاطب زیادی داردند، اما رشد بیشتری نسبت به رسانه های جمعی دارند.
از زمانی که چاپ به عنوان بستر رسانه ای جمعی ظهور کرد تا موقعی که اینترنت به عنوان پلتفرم ظهور رسانه های آنلاین، هیچکس فکرش را نمی کرد که تعاملات رسانه ای امروز چنین شود؛ رسانه هایی با عنوان رسانه های اجتماعی رشد بیشتری از سایر رسانه ها داشته باشند و مخاطب را قاپیده باشند.
نویسنده در این مقاله سعی می کند، به طور گذرا تفاوت رسانه های اجتماعی و رسانه های جمعی را بررسی کند تا مسیر فعالیت در این رسانه ها روشن و هموار شود. بعد به تفاوت رسانه های اجتماعی و شبکه های اجتماعی اشاره می کند و در آخر، قاعده های استفاده از رسانه های اجتماعی برای سازمان های خبری و رعایت نکات اخلاقی این حوزه را بررسی می کند.
کلمات کلیدی: رسانه های اجتماعی، رسانه های جمعی، شبکه های اجتماعی، سازمان های خبری

مقدمه

رسانه های اجتماعی در حال جوش و خروش از طریق محتوا هستند. پویایی که کاربران آنها را خلق و به اشتراک می گذارند. بنابراین سرمایه ی اجتماعی در رسانه های اجتماعی وجود دارد که هر رسانه، سازمان یا دولتی به دنبال استفاده از این سرمایه ی اجتماعی است.
رسانه های اجتماعی امروزه به عنوان عامل تحولات و تغییرات در عصر حاضر محسوب می شوند؛ رسانه هایی که به نظر می رسد قرار است جا پای رسانه های جمعی قرار دهند؛ زیرا جنس مخاطب این رسانه ها مخاطب منفعل نیست، بلکه جنس آنها کاربران تولیدی محتوا است. امروزه مخاطب در رسانه های اجتماعی حضور بیشتری و تعاملات سریع تری نسبت به رسانه های جمعی دارند. سرعت و شتاب اخبار امروز به نحوی گسترش یافته است که دیگر مخاطب، تحمل و صبر با تأخیر اخبار را ندارد و به دنبال اخبار لحظه ای و پوشش همه جانبه است. اینجاست که دیگر مخاطب تحمل ندارد و به سوی رسانه های اجتماعی می رود. رسانه های اجتماعی امروزه به عنوان سرآمد وب به شمار می روند و توانسته اند بیشترین نفوذ را در بین کاربران اینترنت داشته باشند، رسانه های اجتماعی در مقایسه با رسانه های جمعی (مانند رادیو، تلویزیون و مطبوعات) که همچنان مخاطب زیادی دارند، از نظر جذب مخاطب رشد بیشتری دارند و روند رشد آنها کاملاً صعودی است، در حالی که این روند در رسانه های جمعی نزولی است و به مرور تأثیرگذاری رسانه های اجتماعی نسبت به رسانه های جمعی بیشتر می شود.
رسانه های اجتماعی مبدا کاملاً نامتمرکز گفت و گو دوسویه هستند؛ فعالیت آنها منحصر به فرد و جذب کننده ی بازار کوچک است. اگر قرار باشد با مثالی موضوع را روشن کنیم باید بگوییم، کاربران در رسانه های اجتماعی دروازه بان یا گزینشگر نیستند، بلکه آنها بازیکنانی فیکس در میدان مسابقه (رسانه های اجتماعی) به شمار می روند. (افتاده: 1389)

چیستی رسانه های اجتماعی

رسانه ی اجتماعی کاربرد تکنولوژی متحرک وب پایه برای تبدیل ارتباطات به دیالوگی دوسویه است.
رسانه های اجتماعی، رسانه هایی برای تعامل اجتماعی هستند که از تکنیک های ارتباطی بسیار در دسترس و گسترش پذیر (scalable) استفاده می کنند.
استفاده از اصطلاح «رسانه های اجتماعی» به طور پیوسته نخستین بار در جولای 2006 به کار گرفته شد. کریس شیپلی (مؤسس و مدیر پژوهش جهانی گروه Guideword) اغلب به عنوان اولین فردی شناخته می شود که از اصلاح امروزی رسانه های اجتماعی استفاده کرد. شیپلی معتقد است، رسانه های اجتماعی، هدایت کننده ی رویدادهای آتی برای گفت و گو است؛ رویدادی است که بحث درباره ی آن در وبلاگ نویسی، ویکی، شبکه ی اجتماعی و فناوری های مرتبط با فروم های رسانه های مشارکتی به کار گرفته می شود.
البته این اصطلاح همچنین قبلاً توسط تینا شارکی (از بنیانگذاران ivillage و رئیس کنونی Babycenter.com) در سال 1997 برای توصیف نوعی از جامعه گرداننده محتوای اینترنت به کار گرفته شد. دارل بری نیز در سال 1995 این اصطلاح را برای توصیف سیستم های نرم افزاری چند رسانه ای که موجب آسان سازی مشارکت جامعه و تجربه ی ذهن از فضا به اشتراک گذاشته بود، به کار برد.
به هر حال، هیچ تعریف جهانی جامع و شناخته شده ای برای رسانه های اجتماعی مانند سایر تعاریف حوزه ی ارتباطات، وجود ندارد. بریان سولیس در تعریف رسانه های اجتماعی می گوید، رسانه های اجتماعی از محتوای دموکراتیک تشکیل شده و درک درستی از روند نقش مردم دارد؛ زیرا نقش آنها تنها خواندن و منتشر کردن اطلاعات نیست، بلکه آنها اطلاعات را تولید و برای دیگران به اشتراک می گذارند.
همچنین تعریفی دیگر می گوید، رسانه های اجتماعی توصیف ابزارهای آنلاین است که مردم از آن برای اشتراک محتوا، پروفایل ها، نظرات، دیدگاه ها، تجربیات و افکار استفاده می کند. بنابراین رسانه های اجتماعی تسهیل کننده ی گفت و گوها و کنش های متقابل آنلاین بین گروه هایی از مردم است. این ابزارها شامل بلاگ ها، تابلوهای پیام پادکست، میکروبلاک، نشانه گذاری ها، شبکه ها و ویکی هاست.
برخی از تحلیل گران، تعریف رسانه های اجتماعی را به عنوان یک اصطلاح قابل تعویض با وب 2 معرفی کرده اند. آن ها اذعان می کنند که رسانه های اجتماعی با تعریف وب 2، توضیح نسل کنونی وب سایت های تعاملی است که در آن پایگاه های داده ای آجاکسی و ار اس اس برای ارائه ی شخصی، انعطاف پذیر و تجربه ی وب به وجود آمده است. وب سایت هایی که با استفاده از فناوری وب 0، 2 در عمق اجتماعی، تعامل، شکل گیری جامعه و وصل کردن طرح های مشترک به کار می روند. (افتاده، 130: 1388)

ویژگی های رسانه های اجتماعی

رسانه های اجتماعی برخلاف تصور که هیچ قاعده و اصولی ندارند، دارای ویژگی ها و ساختارهای حرفه ای هستند. 14 ویژگی رسانه های اجتماعی در ادامه، به صورت خلاصه معرفی می شود:
1. گفت و گوی دو طرفه: اساس رسانه های اجتماعی بر پایه ی گفت و گو بنا نهاده شده است.
2. باز شدن دیالوگ ها به وسیله ی مخاطبان: کاربران همیشه مولد یک گفت و گو به شمار می روند.
3. ایجاد درگیری: درگیر بودن کاربران در رسانه های اجتماعی، یکی از راه های بازگشت آن ها به این رسانه هاست.
4. تشویق به مشارکت: در رسانه های اجتماعی همیشه کاربران را تشویق به مشارکت در فرایندها می کنند.
5. فعال کردن همکاری: همکاری و کمک کردن مخاطبان به یکدیگر یکی از عوامل توسعه کاربران رسانه های اجتماعی است.
6. برانگیختن شخصیت: هویت کاربران در رسانه های اجتماعی استحکام می یابد.
7. گران نبودن: تولید محتوا در رسانه های اجتماعی در قیاس با رسانه های جمعی، بسیار ارزان تمام می شود؛ به عبارت بهتر، تولید محتوا رایگان است.
8. از وظایف کم تا وظایف زیاد: وظایف کاربران در رسانه های اجتماعی از وظایف آسان و کوچک، به وظایف بزرگ و حرفه ای تبدیل می شود.
9. افزایش اعتبار: رسانه های اجتماعی، فضایی برای ایجاد اعتبار توسط اشخاص، شرکت ها و سازمان ها است.
10. اعتدال و برابری: امکانات رسانه های اجتماعی برای تمام کاربران یکسان است.
11. تولید محتوا توسط کاربر: بنیان اصلی رسانه های اجتماعی بر تولید محتوا توسط کاربران قرار گرفته است.
12. حس مالکیت محتوا: تولید محتوا توسط کاربران باعث ایجاد حس مالکیت می شود.
13. افزایش صداقت: ایجاد صداقت در پروفایل ها، باعث افزایش ارتباطات هوشمند می شود.
14. مکانی برای محتوای داغ: محتوای مهم رسانه های جمعی و سایر رسانه ها در رسانه های اجتماعی انتشار می یابد. (افتاده: 1389)

چیستی رسانه های جمعی

رسانه های جمعی، عبارت است از مجموعه ای از وسایل ارتباطی که عموماً با ارتباطی یکسویه به دنبال جمعی از مخاطبان هستند. رسانه های دیداری و شنیداری و چاپی مثل تلویزیون، رادیو و روزنامه، از جمله مهمترین رسانه های جمعی هستند. شاید ظهور صنعت چاپ، نقطه ی آغاز رسانه های جمعی در دنیا بود. درباره ی رسانه های جمعی، محتوا زیاد تولید شده است، لذا نویسنده از توضیح بیشتر آن صرف نظر می کند.

تفاوت بین رسانه های اجتماعی و رسانه های جمعی

تفاوت های اساسی بین رسانه های اجتماعی و رسانه های جمعی وجود دارد که در ادامه، گذرا به آن اشاره می شود که بعد از آن توضیحات هر تفاوت ارائه می شود.

تفاوت بین رسانه های اجتماعی و رسانه های جمعی

رسانه های جمعی

رسانه های اجتماعی

دامنه ی محدود

دامنه ی گشترش پذیر

کمتر یا غیردسترس

در دسترس پذیر

محدود تولید و استفاده

سهولت تولید و استفاده

زمان با تأخیر

زمان فوری

عدم ویرایش

ویرایش پذیر

یک سویه

چند سویه

محدود بودن

نامحدود بودن

رسمی

غیر رسمی

تک رسانه ای

چند رسانه ای و فرامتنی

تیم تحریریه

عدم وجود تیم تحریریه

عدم مشخص بودن تعداد مخاطب

مشخص بودن تعداد مخاطب

سانسور زیاد

سانسور کم

عدم انطباق با مخاطب

مبتنی بر نیاز مخاطب

گران

ارزان


برخی از مشخصاتی که به توصیف تفاوت های رسانه های اجتماعی و رسانه های جمعی کمک می کنند از این قرارند:

1- دامنه دسترسی (Reach):

تکنولوژی رسانه های اجتماعی و رسانه های جمعی هر دو امکان گسترش دسترسی را فراهم می کنند و می توانند به مخاطبانی جهانی دست یابند. اما رسانه های جمعی به طور شاخص از یک شبکه ی سازمانی متمرکز برای سازماندهی، تولید و انتشار استفاده می کنند، در حالی که رسانه های اجتماعی ذاتاً تمرکززدایی شده تر و کمتر سلسله مراتبی هستند و یا نقاط متعدد تولید و مصرف مشخص می شوند.

2- قابلیت دسترسی (Accessibility):

وسائل تولید برای رسانه های جمعی به طور معمول در اختیار دولت و/یا شرکت های خصوصی هستند؛ رسانه های اجتماعی به طور رایگان یا با هزینه ی ناچیز در دسترس عموم مردم هستند.

3- سهولت استفاده (usability):

تولید رسانه های جمعی به طور معمول نیاز به مهارت ها و آموزش اختصاص دارد. در مقابل، اغلب تولید رسانه های اجتماعی، به مهارت ها و آموزش اختصاصی نیاز ندارد یا تنها به تجدید برداشتی از مهارت های موجود نیاز دارند؛ از لحاظ نظری هر کسی با دسترسی به اینترنت می تواند وسائل تولید رسانه های اجتماعی را به کار بیاندازد.

4- ارتباط فوری (Immedicy):

زمان تأخیری میان مواد ارتباطی تولیدشده در رسانه های جمعی ممکن است طولانی باشد (روزها، هفته ها یا حتی ماه ها) در حالی که در رسانه های اجتماعی امکان پاسخ های تقریباً فوری وجود دارد؛ تنها مشارکت کنندگان تعیین کننده ی هر تأخیری در پاسخ هستند).
با این حال، رسانه های جمعی شروع به اقتباس جنبه هایی از تولید کرده اند که به طور معمول با ابزارهای رسانه های اجتماعی انجام می شود، بنابراین این ویژگی ممکن است در طول زمان جنبه ی متمایزکننده اش میان این دو نوع رسانه را از دست بدهد.

5- استمرار(permanence):

تولیدات رسانه های جمعی، هنگامی که ایجاد می شوند، دیگر قابل تغییر دادن نیست (زمانی که مقاله ی یک مجله چاپ و توزیع شد، دیگر نمی توان در آن تغییری ایجاد کرد)، در حالی که تولیدات رسانه های اجتماعی را می توان تقریباً به طور فوری با گذاشتن اظهارنظر یا ویراستاری تغییر داد.

6- تعامل (Interactive):

رسانه های اجتماعی اصولاً حالت یک سویه با مخاطب دارند و تنها پیام را ارسال می کنند و ارتباطات، یک به یک یا یک به چند است؛ در حالی که رسانه های اجتماعی، ارتباطات چند به چند است و مخاطب کاملاً به صورت تعاملی قدرت ارتباط دارد.

7- محدودیت (Limited):

در تمام رسانه های جمعی مانند رادیو، تلویزیون و روزنامه، محدودیت تولید محتوا داریم، در حالی که در رسانه های اجتماعی محدودیتی برای تولید محتوا نیست؛ زیرا در آنجا بحث، دیده شدن محتواست.

8- اعتبار (validation):

فضای رسانه های جمعی کاملاً رسمی است و محتوا تا حدود زیادی معتبر است، اما فضای رسانه های اجتماعی غیررسمی و محتوا کمتر مورد اعتبار است؛ البته کاربران به راحتی می توانند محتوای مورد شایعه و غیرمعتمد را شناسایی و معرفی کنند.

9- چند رسانه ای (Multimedia):

محتوا در رسانه های جمعی محدود به صدا، تصویر یا متن است؛ در حالیکه در رسانه های اجتماعی این محدودیت بسیار کمتر است و قابلیت ناوبری وجود دارد.

10- تحریریه (Editorial):

در همه ی رسانه های جمعی، تیم تحریریه وجود دارد که محتوا را تولید می کنند، اما در رسانه های اجتماعی تیم تحریریه ای برای تولید محتوا نیست، بلکه تیم مانیتورینگی برای رصد محتوا موجود است.

11- اندازه گیری مخاطب (Audience Measurement):

در تمام رسانه های جمعی این مشکل وجود دارد که تعداد مخاطب مشخص نیست، اما در رسانه های اجتماعی به راحتی امکان اندازه گیری مخاطبان موجود است و متوجه می شویم که یک رسانه چه مقدار مخاطب آنی و دائمی دارد.

12- سانسور (censorship):

سانسور محتوا در رسانه های جمعی بیداد می کند، محتوا از طرف سازمان های درونی و بیرونی، و تحریریه به اندازه ی کافی سانسور می شود، اما در رسانه های اجتماعی، سانسور به شدت کمتر است، مگر اینکه محتوا ضد ارزشی باشد که کاربران آن را گزارش کرده باشند؛ البته بدون سانسور هم نیست.

13- تولید محتوا (content production):

محتوا در رسانه های جمعی مطابق با اهداف سازمان رسانه ای تولید می شود، اما در رسانه های اجتماعی چون کاربرمحور است و مخاطب، خود محتوا تولید می کند، بر اساس نیازهای اجتماعی محتوا تولید می شود.

14- قیمت (price):

تولید محتوا و دسترسی به محتوای رسانه ای جمعی در مقایسه با رسانه های اجتماعی گران است؛ زیرا در رسانه های اجتماعی با کمترین امکانات می توان بیشترین محتوا را تولید کرد.

تفاوت رسانه های اجتماعی و شبکه های اجتماعی

رسانه های اجتماعی و شبکه های اجتماعی جزء محبوب ترین های امروز وب به شمار می روند؛ واژه هایی که در برخی موارد در مفاهیم و تعاریف همپوشانی دارند، اما تفاوت هایی نیز دارند که شناخت آن ها مسیر فعالیت در آن دو را روشن می کند.
این در حالی است که اکثر کارشناسان، کاربران و سازمان ها فکر می کنند که تعریف رسانه ای اجتماعی و شبکه ی اجتماعی یکی است و این کاملاً یک اشتباه استراتژیک است که درنهایت باعث سردرگمی عملی فعالیت ها می شود. اما امروز دیگر تقریباً همه ی کارشناسان بر این باورند که شبکه های اجتماعی مجازی، بخشی از رسانه های اجتماعی هستند، بنابراین به تفاوت این دو از پنج منظور می پردازیم تا مسیر فعالیت روشن شود:
1- رسانه در مقابل شبکه: زمانی که کلمه ی «اجتماعی» را از هر دو اصطلاح رسانه های اجتماعی (social Media) و شبکه های اجتماعی (social networks) حذف کنیم، تنها رسانه ها (media) و شبکه ها (networks) باقی می ماند و این دو کلمه، اصلی ترین تفاوت بین آن هاست. رسانه ها مسئول بخش پیام به توده ها هستند، در حالی که شبکه ها مسئول تعامل با مردم به صورت جداگانه هستند؛ به عبارتی بهتر رسانه های اجتماعی، کانالی برای پخش پیام است و به عنوان یک استراتژی محسوب می شوند، درحالی که شبکه های اجتماعی می تواند به عنوان یک وسیله یا ابزاری برای اتصال با سایر افراد استفاده شود. درواقع شما می توانید این دو را زیر چتر وب 2 قرار دهید.
به بیانی دیگر، رسانه های اجتماعی در واقع یک استراتژی برای دستیابی به گروه های خاصی از مردم است درحالی که شبکه های اجتماعی یک ابزار برای اتصال با مردم است.
به عنوان مثال LinkedIn یک شبکه ی اجتماعی محبوب است که مردم از آن، جهت تعامل حرفه ای برای کسب و کار استفاده می کنند. اما یوتیوب محبوب ترین سایت بارگذاری و اشتراک ویدیو برای تمام جهان است. این مثال ساده و کامل از تفاوت بین توده و مردم در تعاریف رسانه و شبکه وجود دارد.
با این حال امروز فیس بوک، توییتر و گوگل پلاس، قابلیت ها و ویژگی های شبکه ها و رسانه های اجتماعی را با هم دارند و درواقع این دلیل سردرگمی بین این دو است. به عنوان مثال توییتر یک شبکه ی اجتماعی است، اما شبکه های اجتماعی توییتر نیستند؛ زیرا توییتر تمام قابلیت های شبکه های اجتماعی را ارائه نمی دهد اما ساختار آن منطبق بر استراتژی شبکه های اجتماعی است. در عین حال می توان آن را شبکه ی اجتماعی نامتقارن نیز نامید.
بنابراین رسانه های اجتماعی راهی برای انتقال و یا اشتراک گذاری اطلاعات با مخاطبان گسترده ای است. هر کسی فرصت برای ایجاد و توزیع اطلاعات دارد، لذا همه نیاز به اتصال به اینترنت دارند و این امر قابلیت رقابت را ایجاد می کند. در حالی که شبکه های اجتماعی عامل تعامل است، گروه هایی از مردم با منافع مشترک، یا ذهن مشابه، وابسته به یکدیگر که در سایت های اجتماعی رابطه ایجاد می کنند.
2- سبک ارتباطات: سبک ارتباطات رسانه های اجتماعی، بیشتر شبیه کانال های ارتباطی است و مانند فرمت ارائه ی پیام است. همانند تلویزیون، رادیو یا روزنامه؛ رسانه های اجتماعی محلی برای مراجعه ی شما نیستند، بلکه آن ها سیستمی ساده برای انتشار اطلاعات به دیگران به شمار می روند. درحالی که در شبکه های اجتماعی، ارتباط دوطرفه است. ارتباط بسته به نوع مطالب، موضوع یا فضای اطراف هر جسم (مانند اتمسفر) است. مردم برای پیوستن به دیگران و افرادی با تجارب و سوابق مشابه، دور هم جمع می شوند. گفت و گوها در هسته ی شبکه های اجتماعی به واسطه ی توسعه ی روابط است.
3- بازگشت سرمایه گذاری: رقم دقیق بازگشت سرمایه گذاری می تواند مشکلی ملموس برای توسعه ی رسانه های اجتماعی باشد. سؤال این است که چگونه شما سرمایه گذاری عددی برای ایجاد همهمه و هیجان گفتگوهای آنلاین در مورد نام تجاری، کالا یا خدمات خود می کنید؟ این به این معنا نیست که بازگشت سرمایه گذاری پوچ است، بلکه فقط بدان معناست که تاکتیک های مورد استفاده برای اندازه گیری متفاوت هستند. به عنوان مثال نفوذ و یا عمق گفتگو در مورد چه موضوعی هستند؛ شما می توانید نفوذ و یا عمق گفتگو در بازگشت سرمایه گذاری را اندازه گیری کنید. بازگشت سرمایه گذاری در شبکه های اجتماعی کمی بیشتر آشکار است. چنانچه ترافیک کلی وب سایت شما افزایش داشت، دلیل آن پشتکار شما در شبکه های اجتماعی است؛ زیرا احتمالاً تلاش های اجتماعی شما در شبکه های اجتماعی، باعث افزایش بازدیدکنندگان آنلاین می شود.
درعین حال میزان کاربر فعال نیز جهت کسب آگهی تجاری یا فعالیت های آنان دلیل بزرگی برای سرمایه گذاری محسوب می شود.
4- پاسخ لحظه ای: کار در رسانه های اجتماعی یک برند طاقت فرسا و وقت گیر است. شما نمی توانید مکالمات شخصی را اتوماتیک کنید، مگر اینکه با نام تجاری محرز شناخته شوید، ایجاد و دنبال کردن (فالو)، یک شبه اتفاق نمی افتد. رسانه های اجتماعی قطعاً دوی ماراتن است و نه دو سرعت؛ این در حالی است که شبکه های اجتماعی ارتباط مستقیم بین شما و انتخاب شونده های ارتباط است. در شبکه های اجتماعی مکالمات شما غنی تر، هدفمندتر و بیشتر شخصی است و شبکه ی شما تصاعدی افزایش می یابد تا شما را ملاقات کرده و به دیگران معرفی می کند.
5- دستکاری اطلاعات: دستکاری نظرات و بیان آن، گول زننده است. پسندها، اظهارنظرها و سایر اطلاعات دستکاری شده به نفع شما (شخصی یا تجاری) بی ثبات و لغزنده است. درخواست دوستان، خانواده، همکاران و یا هرکس دیگری به مانند رأی گیری است. هر کسی نمی تواند مخاطب خوبی برای هر کسی باشد، این امر می تواند بازگشت سریع کابوسی برای روابط عمومی تلقی شود. اگر تراوش کلمه درباره شیوه های گول زننده باشد، می تواند باعث نابودی مخاطب شود. در حالی که به وسیله ی شبکه های اجتماعی، شما می توانید درباره همسالان خود، کسب و کار جدید خود، و یا وبلاگ با طرح مسائل به موفقیت برسید. مکالمات شما می توانند بسیاری از مردم را تبدیل به طرفداران وفادار شما کند، بنابراین سرمایه گذاری با ارزش است.
رسانه های اجتماعی و شبکه های اجتماعی با اینکه از یکدیگر متمایز هستند، به یکدیگر متصل هستند و به نظر می رسد که این دو مجبورند در برخی موارد همپوشانی داشته باشند؛ اما این مخاطب است که لایه های اهداف خود را در آن ها بسط می دهد و به فکر توسعه ی فعالیت شخصی و سازمانی است؛ لذا تبادل اطلاعات در آن ها، منطبق بر اهداف مخاطب جاری می شود.
آنچه که مسلم است، رسانه های اجتماعی در حال جوش و خروش از طریق محتوا هستند. پویایی ای که کاربران آن ها را خلق و به اشتراک می گذارند. بنابراین سرمایه ی اجتماعی در رسانه های اجتماعی وجود دارد که هر رسانه، سازمان یا دولتی به دنبال استفاده از این سرمایه ی اجتماعی است، اما در این بین، اخلاق رسانه ای مطرح می شود.

اخلاق رسانه های اجتماعی

به واقع دامنه ی استفاده از رسانه های اجتماعی (محتوای آن) تا کجاست؟ اخلاق در رسانه های اجتماعی در کجا تعریف می شود؟ به عنوان مثال، آیا توئیتر می تواند بگوید که اطلاعاتی که عمومی می کنید می تواند مورد استفاده تجاری و عمومی قرار گیرد؟ آیا قبول کردن یک تعهدنامه برای عضویت باعث می شود که هر نوع برداشت از محتوا انجام شود؟ اینکه تنظیمات حریم خصوصی وجود دارد، جواب قانع کننده ای است؟ اگر هست چرا اینقدر سخت است؟ و اگر سخت نیست چرا آموزش داده نمی شود؟ و چرا پیش فرض تنظیمات حریم خصوصی باز است؟ آیا برای دریافت تبلیغات بیشتر است؟ آیا باید مفاهیم اخلاقی رسانه ی اجتماعی توسط سرویس دهنده ی آن تعریف شود؟
آیا باید به فضای حاکم بر رسانه های اجتماعی برای تبلیغات و بازاریابی در قالب محتوای منفی دامن زد؟ آیا باید در این رسانه ها شایعه، کمپین یا جریان سازی منفی برای فعالیت های تبلیغاتی ایجاد کرد؟ آیا باید فقط تبلیغات در این رسانه ها فعالیت کنند؟ آیا گزارش کردن مشکل را حل می کند؟
اما نکته ای که وجود دارد، این است که وقتی به رسانه های اجتماعی نگاه می کنید، واقعاً به یک جامعه برخورد می کنید. جامعه ای که آدم ها با سلایق و علایق گوناگون وجود دارند و باید به آن ها احترام گذاشت.
اخلاق آنلاین و آفلاین ندارد؛ فضای آنلاین بی اخلاقی را افزایش داده است، اما یادمان نرود که درنهایت این انسان است که تصمیم می گیرد! کلاً سازمان های امروزی برای فعالیت و استفاده از رسانه های اجتماعی، سیاست تدوین می کنند و مسیر را برای خود و مخاطب مشخص می کنند. در استفاده از رسانه های اجتماعی، کاربر یا مخاطب نباید احساس کند که از آن سوء استفاده شده است!
اما بهره مندی از رسانه های اجتماعی باید اصل و قواعدی را رعایت کرد که در ادمه به آن ها اشاره می کنیم.

قاعده های رسانه های اجتماعی برای سازمان های خبری

رسانه های اجتماعی بدون کسب اجازه، وارد تحریریه های سازمان های خبری شده اند. آن ها توجه خبرنگاران، دبیران و سردبیران را به خود جلب کرده اند؛ زیرا در زیر پوست خود محتوا دارند. محتوایی که کاربران تولید می کنند.
رسانه های اجتماعی امروزه ابزاری ضروری برای جمع آوری اخبار هستند. این رسانه ها فرصت های مهیجی را برای خبرنگاران در جمع آوری اطلاعات و برای سازمان های خبری در گسترش دسترسی محتوای آن ها فراهم می کنند. در عین حال آن ها همانند هر پدیده ای دیگر با چالش ها و خطراتی نیز همراه هستند.
اما سؤال اساسی این است که سازمان های رسانه ای (شامل خبرنگاران، دبیران و سردبیران) باید در مواجهه با رسانه های اجتماعی (مخاطبان و محتوای آن ها) چه سیاستی را دنبال کنند؟
قراردادن مقررات سفت و سخت در این زمینه، مانع خلاقیت و نوآوری می شود. اما پذیرفتن داد و بیدادهای کنترل نشده (چیزهایی که مردم درباره ی آن زیاد صحبت می کنند) باعث ایجاد مشکلات و از دست رفتن مسؤولیت پذیری سازمان های خبری به واسطه ی کارمندان وظیفه نشناس می شود.
انجمن آمریکایی سردبیران اخبار (ASNE) در جدیدترین گزارش خود، راهبردهای بهترین قواعد رسانه های اجتماعی برای سازمان های خبری در ایجاد سیاست رسانه های اجتماعی را تعیین کرده است.
10 قاعده ی این گزارش به شرح ذیل ارائه می شود:
1- قواعد اخلاق سنتی هنوز هم به طور آنلاین اجرا می شود.
2- تظاهر کنید همه چیز را آنلاین می نویسید. این خواست زیبنده ی عموم است.
3- استفاده از رسانه های اجتماعی برای درگیر کردن خوانندگان است، اما به طور حرفه ای.
4- جای اخبار فوری در وب سایت شماست نه در توییتر.
5- از برداشت بپرهیزید.
6- هر چیزی که در سایت های شبکه های اجتماعی پیدا می شود، باید به طور مستقل تأیید شود.
7- همیشه خودتان را به عنوان روزنامه نگار معرفی کنید.
8- شبکه های اجتماعی ابزار است نه اسباب بازی.
9- زمانی که اشتباه آنلاین می کنید، شفاف باشید و اعتراف کنید.
10- مذاکرات محرمانه را به صورت داخلی نگه دارید.

نتیجه گیری

رسانه های اجتماعی در حال جایگزین شدن رسانه های جمعی هستند. اگر سازمان های خبری این واقعیت را در محله ی اول درک نکنند، مطمئناً زودتر حذف می شوند؛ زیرا باید هرچه سریعتر با این رسانه ها همگام شوند و آن ها را به خدمت بگیرند وگرنه رسانه های اجتماعی به راحتی آن ها را دور می زنند و خود را جایگزین می کنند.
باید واقعیت مخاطب محوری رسانه های اجتماعی را درک کنیم و آن ها را به رسمیت بشناسیم، نباید چشممان را به روی محتوای تولیدی این رسانه ها که افکار عمومی واقعی مردم هستند ببندیم، بلکه می توان با استراتژی مناسب از این محتوا بهره مندی لازم و با رعایت اصول اخلاقی انجام داد. تا همه در این معادل امروز جهان رسانه ای برنده باشند.
منابع:
- افتاده، جواد. (1389) «رسانه های اجتماعی و کتاب؛ بازگشت عموم و بازنشر کتاب». فصلنامه کتاب مهر. تهران: انتشارات سوره مهر. 137.
- افتاده، جواد (1388). «کاربران تولیدکننده محتوا بنیان روابط عمومی 2 در عصر رسانه های اجتماعی». مجموعه مقالات اولین همایش بین المللی روابط عمومی 2. تهران: کارگزار روابط عمومی. 130.
http://socialmedia.ir/
http://en.wilipedia.org/wiki/social_media
http:// en.wikipedia.org/wiki/category:Mass_media
http://fa.wikipedia.org/wiki/%D8B1%D8%B3%D8%A7%D9%86%D9%87
http://hamshahrionline.ir/details/135464
http://hamshahrionline.ir/news-135307.aspx
http://www.slideshare.net/pkitano/how_mass_media_is_embracing_social_media?src=embed


منبع مقاله : نشریه علوم اجتماعی شماره 56 آبان 1391


شنبه 23/9/1392 - 22:34
آموزش و تحقيقات
گام قدرتمند گوگل برای ورود به شبکه های اجتماعی

 

گام قدرتمند گوگل برای ورود به شبکه های اجتماعی
گام قدرتمند گوگل برای ورود به شبکه های اجتماعی

 





 
یکی از ویژگی های مهم این شبکه ها قابلیت برقراری ارتباط میان کاربران از گوشه و کنار این کره خاکی است و به واسطه داشتن این قابلیت شبکه های اجتماعی به مکانی برای معرفی ایده های جدید مبدل شده اند. اگرچه هدف از ایجاد و راه اندازی شبکه های اینترنتی فراهم ساختن ساده ترین روش برای دسترسی به داده های مختلف و به اشتراک گذاشتن اطلاعات در یک فضای مجازی بوده است که بدون تردید می توان گفت انسان هیچ گاه در طول تاریخ مشابه آن را تجربه نکرده بود، اما جوامع مختلف همواره در تلاش بوده اند تا هر طور شده میان مزیت های حاصل از سهولت دسترسی به این اطلاعات و به اشتراک گذاشتن آن در یک فضای عمومی و همچنین معایب ناشی از امکان از دست دادن مجموعه ای از اطلاعات ارزشمند یا شخصی تعادل مناسبی را برقرار کنند.

● بایدها و نبایدهای شبکه های اجتماعی
 

همان طور که می دانیم اینترنت کار اصلی خود را با هدف ایجاد زمینه ای برای برقراری ارتباط میان محققان و دانشمندان و همچنین سهولت دسترسی به داده ها و منابع تحقیقاتی آغاز کرده و پس از گذشت مدت زمان کوتاهی توانست به عنوان یک اجتماع علمی شناخته شود، اما به مرور قدم فراتر نهاده و دامنه فعالیت های خود را تا ایجاد امکان برقراری ارتباط میان کاربران از طریق پست الکترونیک یا همان ایمیل افزایش داد تا این که به عنوان یک راهکار ارتباطی جدید بر پایه فناوری های ارتباطی مدرن جایگاه منحصر به فردی در بین کاربران اینترنت پیدا کرد، اما شاید هیچ کس تصور نمی کرد که روزی رویکرد اجتماعی اینترنت به یکی از کاربردهای اصلی آن مبدل شود. البته بسیاری از کارشناسان بر این باورند که چنین تحولاتی ناشی از ایجاد نیاز اجتماعی جدیدی با هدف تشکیل اجتماعات مجازی آنلاین در سطح جوامع است. این در حالی است که در مقابل گروهی دیگر بر این باورند که راه اندازی شبکه های اجتماعی بیش از این که راهکاری برای ایجاد ارتباطات موثر میان افراد باشد به عنوان ابزاری محدودکننده برای شکل گیری روابط اجتماعی افراد در دنیای واقعی شناخته شده است که شاید بتواند در آینده ای نه چندان دور شکل جدیدی از اجتماعات را در جوامع انسانی ایجاد کند. البته باید پذیرفت که این گونه جوامع هیچ گاه نمی توانند جایگزین مناسبی برای جوامع انسانی در دنیای واقعی باشند بلکه تنها تسهیلاتی را برای ایجاد ارتباط در محدوده ای فراتر از دنیای پیرامون انسان ها و در سطح جهانی و به شیوه های جدید در اختیار ما انسان ها قرار می دهند.

● آینده در تسخیر شبکه های اجتماعی
 

شبکه های اجتماعی از جمله تحولات جدید در دنیای اینترنت هستند که به سرعت در حال رشد و گسترش بوده و روز به روز به تعداد کاربران آنها افزوده می شود. ویکی پدیا نیز از جمله شبکه های اجتماعی است که به عنوان بزرگ ترین دایره المعارف مرجع در اینترنت مورد استفاده کاربران قرار می گیرد. ویژگی منحصر به فرد این دایره المعارف این است که دسترسی به آن رایگان بوده و به صورت اشتراکی توسط کاربران بین المللی نوشته می شود.
علاوه بر این نمونه های دیگری از شبکه های اجتماعی نظیر Myspace، ourstory، Palabea، Yahoo ۳۶۰ و Yahookickstart نیز وجود دارند که فضایی را برای ایجاد ارتباط بین افراد گروه های مختلف به وجود آورده اند.
در حقیقت شبکه های اجتماعی به نوعی از انواع رسانه های اجتماعی محسوب می شود که توانسته اند توجه تعداد زیادی از کاربران را به خود جلب کنند و جالب این که در سال گذشته میلادی شبکه های اجتماعی جزو یکی از ۴فعالیت اصلی کاربران اینترنتی بوده است. بسیاری معتقدند که اگر این شبکه های مجازی در حال گسترش باشند آینده فضای مجازی را از آن خود خواهند ساخت. اگر شما هم عضویت در یکی از شبکه های اجتماعی را تجربه کرده باشید، حتما مطلع هستید که کاربران این شبکه ها در تلاش هستند تا بتوانند حداکثر میزان نیاز کاربران خود را فراهم کنند. افراد با عضویت در این شبکه ها صفحات شخصی را برای خود ایجاد می کنند و با ایجاد یک شبکه مجازی از دوستان خود، یادداشت ها، تصاویر و فایل های ویدئویی خود را به اشتراک گذاشته و همچنین از آخرین اخبار و رویدادها در حوزه های مختلف آگاه می شوند. همچنین ممکن است برخی از کاربران در اتاق های گفت وگو عضو شده و عقاید و نظرات خود را با دیگر کاربران مورد بحث و بررسی قرار دهند، اما همه کاربران از این قابلیت ها و امکانات به یک اندازه استفاده نخواهند کرد.

● گوگل هم به جمع شبکه های اجتماعی پیوست
 

از آنجا که چند سالی است که موتورهای جستجوگر اینترنتی مانند یاهو، اقدام به راه اندازی شبکه های اجتماعی کرده اند طبیعی بود که غول بزرگ اینترنتی یعنی گوگل هم نخواهد در این زمینه از دیگر رقبای خود عقب بماند. در یک سال گذشته خبرهایی از راه اندازی یک شبکه اجتماعی جدید توسط گوگل شنیده می شد تا این که بالاخره گوگل اعلام کرد که سرویس جدیدی را با نام گوگل پلاس (google Plus) راه اندازی کرده است. این سرویس در حقیقت یک پایگاه اینترنتی جدید اجتماعی است که امکانات و کاربردهای متنوعی مانند به روزرسانی تصاویر، پیام ها، نظرات و... را در میان افرادی که به عنوان دوست در یک گروه قرار می گیرند در اختیار کاربران قرار می دهد. گوگل قصد دارد با این شبکه در رقابت با دیگر شبکه های اجتماعی سهم بیشتری از ساعاتی را که کاربران در دنیای مجازی صرف می کنند، به خود اختصاص دهد. اگرچه گوگل پیش از این راه اندازی شبکه اجتماعی موسوم به اورکات و همچنین سرویس های اجتماعی نظیر Buzz و Wave را نیز تجربه کرده بود، اما هیچ گاه نتوانسته بود به موفقیتی که رضایتش را جلب کند، دست یابد. به نظر می رسد که گوگل در پروژه جدیدی که تحت عنوان گوگل پلاس معرفی کرده است از تجارب قبلی خود استفاده کرده تا بتواند یک شبکه اجتماعی جذاب را برای جذب تعداد زیادی از کاربران اینترنتی طراحی کند.
نکته: مدیران گوگل بر این باورند که اشتراک گذاری آنلاین نیازمند ابداع روش های جدید است و گوگل پلاس نیز اولین اقدام برای ایجاد تغییر در شیوه های کنونی به اشتراک گذاری است که در گذشته در برخی زمینه ها چندان کارآمد نبوده است
گوگل پلاس حاصل یک سال و نیم تلاش مداوم گروهی از محققان این شرکت به رهبری ویک گاندوترا ، معاون ارشد شرکت گوگل در امور مربوط به شبکه های اجتماعی است که بسیاری از قابلیت های ارتباطات آنلاین را مد نظر قرار داده است و یکی از ویژگی های متمایز این شبکه با دیگر شبکه های اجتماعی این است که از همان ابتدای عضویت کاربران، امکان به اشتراک گذاشتن اطلاعات و علایق آنها را با گروه هایی که تحت عنوان حلقه ها یا Circles طبقه بندی می شوند ایجاد می کند. به این ترتیب می توانید با افراد مختلف اطلاعات گوناگونی را به اشتراک گذارید. این حلقه ها به شما کمک می کند تا بتوانید دوستان، اقوام و همکاران خود را در گروه های مختلفی طبقه بندی کنید و مانند زندگی واقعی در این دنیای اجتماعی مجازی نیز با این گروه ها در قالب گروه های اجتماعی مختلف، اطلاعاتی را به اشتراک گذارید.

● امکانات گوگل پلاس چیست؟
 

به گفته مدیران گوگل، به اشتراک گذاری بخش بزرگی از وب را تشکیل می دهد، اما به نظر می رسد که انجام این کار به روشی ساده تر از آنچه در حال حاضر وجود دارد نیز امکانپذیر باشد. خدمات جدید گوگل نیز برای رسیدن به این اهداف و هرچه بیشتر ساده کردن تعامل افراد باهم طراحی می شوند. اما گوگل پلاس چه امکاناتی را در اختیار کاربران قرار داده است؟
▪ Circles یا حلقه ها: یکی از مشکلات شبکه های اجتماعی عدم وجود امکان متمایز ساختن گروه های مختلف در میان افرادی است که به فهرست دوستان کاربران اضافه می شوند. به این ترتیب کاربر نمی تواند یک محتوای خاص را تنها برای گروهی منتخب از دوستان خود به اشتراک گذارد، اما این گزینه در گوگل پلاس به شما این امکان را می دهد که بتوانید دوستان خود را انتخاب و آنها را گروه بندی کنید.
▪ Sparks یا جرقه ها: تنها کافی است وارد این قسمت شده و علاقه مندی های خود را اعلام کنید. به این ترتیب تصاویر، فایل های ویدئویی، متنی و لینک هایی که مرتبط با علاقه مندی های شما باشد جمع آوری خواهد شد تا هر گاه که سری به گوگل پلاس زدید و فرصت داشتید به مطالبی برای خواندن، دیدن به اشتراک گذاری آن به دوستانتان در دسترس داشته باشید همچنین این گزینه این امکان را به شما می دهد تا علاقه مندی های خود را نیز با دوستانتان به اشتراک گذارید.
▪ Hangouts یا پاتوق ها: امکانی برای گفت وگوی ویدئویی و تماشای فایل های ویدئویی است. با استفاده از این گزینه دیدارهای برنامه ریزی نشده برای نخستین بار قدم به دنیای مجازی گذاشته است.
علاوه بر این گوگل پلاس این امکان را در اختیار کاربران قرار می دهد تا بتوانند مکالمات مختلف را به یک گفت وگوی گروهی تبدیل کرده و اقدام به برگزاری یک تله کنفرانس کنید. با استفاده از امکاناتی که با کلیک کردن روی گزینه Huddle یا اجتماع در اختیارتان قرار می گیرد، می تواند از جمعی از دوستانتان برای انجام یک فعالیت خاص نظرسنجی کرده و بر اساس نظرات اعلام شده برای انجام یک کار گروهی برنامه ریزی کنید. گزینه mobile نیز برای استفاده از کاربرها و قابلیت های مختلف گوشی های تلفن همراه نظیر ارسال پیام متنی، دوربین و سیستم موقعیت یاب جهانی طراحی شده است.
با توجه به آنچه گفته شد می توان به این نتیجه رسید که گوگل قصد دارد از طریق شبکه اجتماعی جدید که راه اندازی کرده است و با توجه به عادات وبگردی هر کاربر لینک ها و مطالبی را به او پیشنهاد کند و در اختیارش قرار دهد. براساس اعلام گوگل مانند دیگر سرویس ها و خدمات جدیدی که توسط گوگل معرفی می شود، امکان دسترسی به این سرویس جدید نیز در ابتدا در اختیار تعداد محدودی از کاربران قرار خواهد گرفت تا پس از طی مراحل آزمایشی امکان دسترسی به آن در اختیار همه کاربران قرار گیرد. مدیران گوگل بر این باورند که اشتراک گذاری آنلاین نیازمند ابداع روش های جدید است و گوگل پلاس نیز اولین اقدام برای ایجاد تغییر در شیوه های کنونی به اشتراک گذاری است که در گذشته در برخی زمینه ها چندان کارآمد نبوده است.
منبع:Plus.google/Washingtonpost/Whatissocialnetworking
شنبه 23/9/1392 - 22:31
آموزش و تحقيقات
مواردی که کاربران شبکه های اجتماعی را تهدید می کند

 

مواردی که کاربران شبکه های اجتماعی را تهدید می کند
مواردی که کاربران شبکه های اجتماعی را تهدید می کند

 





 
شبکه ها و سایتهای اجتماعی امروزه میلیونها کاربر را از سراسر دنیا به سوی خود جلب می کنند و این مسئله موجب شده جنایتکاران انفورماتیکی به منبع با ارزشی برای سرقت هویت و اطلاعات شخصی کاربران وب دست یابند.
ابزارهای شبکه های اجتماعی نحوه تعامل در زندگی شخصی افراد را تغییر داده و اکنون نیز در حال تغییر زندگی حرفه ای آنها هستند.

مواردی که کاربران شبکه های اجتماعی را تهدید می کند

درحقیقت این شبکه ها نقش مهمی در نحوه انجام تعاملات شغلی و تجاری افراد ایفا می کنند که نکته مهم آن ، ریسک بسیار بالای این شبکه ها است. براین اساس صدها میلیون کاربر در شبکه های مختلف اجتماعی، در سالهای اخیر توجه مهاجمان سایبری را بیش از هر هدف دیگری به خود جلب کرده اند.
آمارهای به دام افتادن کاربرانی که بدون اطلاع از اهداف جنایتکاران اینترنتی مغلوب این گروه می شوند روزبه روز بیشتر شده و در کشور ما نیز به دلیل عدم اطلاع رسانی و فرهنگسازی در بسیاری از مواقع شبکه های اجتماعی این قبیل مشکلات را برای کاربران خود به وجود می آورند.
بررسی ها نشان می دهد که نقطه اشتراک میان تمامی تهدیداتی که در شبکه های اجتماعی وجود دارد اعتماد زیادی است که کاربران به این برنامه ها دارند به نحوی که اغلب مردم به لینکها، تصاویر، فیلمها و فایلهای اجرایی که به دستشان می رسد اعتماد می کنند. این امر خطرها و تهدیدات بسیاری را برای کاربران به همراه دارد که باید اطلاع رسانی شود.

حمله هکرها هر ۳۹ ثانیه یکبار صورت می گیرد
 

به گزارش مهر، هکرها هر ۳۹ ثانیه یکبار از طریق اینترنت به کامپیوترهای افراد حمله می کنند به نحوی که تاکنون بیش از چندصد هزار نوع ویروس کامپیوتری در سراسر جهان شناخته شده که این تعداد نیز هر روز در حال افزایش است.
با این وجود شبکه های اجتماعی مرز جدیدی از جنایتکاریهای انفورماتیکی به حساب می آیند و تازه ترین گزارشها نشان می دهد این نوع حملات در سال ۲۰۱۰ نسبت به سال قبل از آن دو برابر نیز شده است.
به نحوی که در نظرسنجی یک شرکت انفورماتیکی که از کاربران شبکه های اجتماعی به عمل آورده مشخص شده که ۴۳ درصد از شرکت کنندگان در این نظرسنجی مورد حملات فیشینگ جنایتکاران انفورماتیکی قرار گرفته اند که این رقم در سال ۲۰۰۹ برابر با ۲۱ درصد بوده است. همچنین ۶۷ درصد از کاربران هرزنامه دریافت کرده و ۴۰ درصد از کاربران نیز با ویروسها و سایر انواع نرم افزارهای مخرب تهدید شدند. در این میان، پدیده اکانتهای در معرض خطر نیز یکی از مهمترین مشکلاتی است که کاربران شبکه های اجتماعی را تهدید می کند.

مواردی که کاربران شبکه های اجتماعی را تهدید می کند
 

با ورود اعضای خانواده به دنیای آنلاین، صرف نظر از سن آنها باید آموزشهایی در مورد امنیت فضای سایبر به آنها داده شود که در این راستا اهمیت دانستن اصول اولیه محافظت در برابر شبکه های اجتماعی ضروری به نظرمی رسد چرا که به دلیل نبود آموزشهای مدون، کاربران رایانه ای در کشور ما با مواردی از آسیب های سایبری برخورد می کنند که نه تنها راه حلی برای آن نمی بینند بلکه در بسیاری مواقع از کنار آن عبور کرده و از آن چشم پوشی می کنند.
اما با این حال شکایات از در دام هکرهای اینترنتی افتادن و سلب امنیت در فضای سایبر پرونده های بسیاری از جرایم رایانه ای در کشور را به خود اختصاص داده است.
در این زمینه چند تهدید یا خطرهای برتر موجود در شبکه های اجتماعی اعلام شده است.

۱٫ اعتماد
 

نقطه اشتراک میان تمامی تهدیدات در شبکه های اجتماعی اعتماد زیادی است که کاربران به برنامه های این شبکه ها دارند به نحوی که اغلب مردم به لینکها، تصاویر، فیلمها و فایلهای اجرایی که از طرف دوستان آنها ارسال شده اعتماد می کنند، مگر اینکه چند بار از این طریق دچار مشکل شده و با خطری روبرو شوند.
باید توجه داشت که برنامه های شبکه های اجتماعی هنوز به اندازه کافی تهدیدات خود را برای کاربران به نمایش نگذاشته اند. در نتیجه همچنان کاربران، اطلاعات حساس خود را در این شبکه ها به اشتراک گذاشته و بر روی لینکهای ارسال شده توسط دوستان خود، به سادگی و با اطمینان کلیک می کنند.

۲٫ کرم های شبکه های اجتماعی
 

کرمهای شبکه های اجتماعی، کرمهایی هستند که با شکلها و صورتهای متفاوت، به طور خاص برای انتشار در شبکه های اجتماعی مانند فیس بوک، MySpace، توئیتر، hi5، Friendster و Bebo طراحی شده که هر روزه حسابهای کاربری بیشتری را برای ارسال هرزنامه های بیشتر و درگیر کردن سیستمهای بیشتر سرقت می کنند.

۳٫ سرقت هویت
 

مدتی پیش ایمیلی برای کاربران فیس بوک ارسال می شد که از آنها می خواست در لینکی که در ظاهر متعلق به فیس بوک بود وارد سیستم شوند. اما این لینک در حقیقت متعلق به fbaction بود که به این وسیله اطلاعات حسابهای کاربران فیس بوک را سرقت می کرد که براین اساس حسابهای کاربری بسیاری از کاربران فیس بوک در این حمله مورد سوء استفاده قرار گرفت.
البته درصد کاربرانی که قربانی این حمله شدند زیاد نبود، اما با توجه به تعداد بسیار زیاد کاربران فیس بوک که بیش از ۵۰۰ میلیون کاربر تخمین زده می شود این درصد کم نیز رقم قابل توجهی را تشکیل می دهد. البته فیس بوک به سرعت وارد عمل شد و دامنه مذکور را مسدود کرد.

۴٫ تروجانها
 

شبکه های اجتماعی به یک بردار مهم برای تروجانها تبدیل شده اند. کافی است کاربر فقط یک کلیک کند تا به یکی از قربانیان زئوس که یکی از مشهورترین و بزرگترین تروجانهای بانکی است تبدیل شود. این تروجان با استفاده از شبکه های اجتماعی زندگی تازه ای یافته است.
URL Zone نیز یک تروجان بانکی دیگر است که حتی از زئوس نیز هوشمندتر است. این تروجان قادر است ارزش حسابهای بانکی قربانی را برای تصمیم گیری در مورد اولویت سرقت آن حساب مشخص کند.

۵٫ نشت داده ها
 

مهمترین کار در شبکه های اجتماعی، “به اشتراک گذاردن” داده های مختلف با دیگران است. متاسفانه بسیاری از کاربران اطلاعات بسیار زیادی را راجع به سازمانی که به آن متعلق هستند، پروژه ها، محصولات، مسائل مالی، تغییرات سازمانی، رسوایی ها و سایر مسائل حساس به اشتراک می گذارند.
حتی در برخی موارد، زوجهایی که عضو این شبکه های اجتماعی هستند، در مورد مسائل کاری همسر خود یا کاری که بر روی یک پروژه بسیار محرمانه انجام می دهد، اطلاعات حساسی را به اشتراک می گذارند. باید توجه داشت حتی به اشتراک گذاردن اطلاعات شخصی مانند آدرس محل سکونت و شماره تلفن نیز در شبکه های اجتماعی کار خطرناکی است.

۶٫ لینکهای کوتاه شده
 

برخی از کاربران از سرویسهای کوتاه کننده URL مانند bit.ly و tinyurl استفاده می کنند تا URL های طولانی را برای فضاهای کوچک و محدود، مناسب سازی کنند. این لینکهای کوتاه شده به ابزاری برای مهاجمان تبدیل شده اند تا با استفاده از آنها، کاربران نا آگاه را برای کلیک بر روی لینک یک بدافزار ترغیب کنند.
آنها لینک مورد نظر را طوری مبهم می کنند که قربانی متوجه نمی شود در حال کلیک کردن بر روی لینک نصب یک بدافزار یا لینک یک ویدئو در یک وب سایت معتبر است.
استفاده از این لینکهای کوتاه شده بسیار ساده بوده و این لینکها در همه جا نیز وجود دارند. بسیاری از کلاینتهای توئیتر، هر لینکی را به طور خودکار کوتاه می کنند.

۷٫ شناسایی افراد ارزشمند
 

یکی از کلیدهای اصلی تهدیدات دائمی شبکه های اجتماعی ، جمع آوری اطلاعات افراد ارزشمندی است که با استفاده از آنها، می توان به سیستمهای مهم و حساس دسترسی پیدا کرد.
در این مورد، شبکه های اجتماعی می توانند گنجینه ای از داده ها در مورد این افراد باشند. کسانی که به این اطلاعات ارزشمند دسترسی پیدا می کنند از آنها برای توسعه حملات خود، نصب بدافزارها و تروجانها و در نهایت دسترسی به سیستمهای حساس و مهم استفاده می کنند. بنابراین در حالی که شبکه های اجتماعی مستقیما به این افراد مرتبط نیستند یک منبع داده بسیار ارزشمند برای آنها به حساب می آیند.

۸٫ جعل درخواست بین سایتی
 

اگرچه این مسئله نوع خاصی از حمله به حساب نمی آید و بیشتر شبیه به تکنیکی برای گسترش یک کرم شبکه اجتماعی پیچیده است، ولی حملات جعل درخواست بین سایتی، از اعتمادی که یک سایت شبکه اجتماعی به کاربر خود و مرورگر وی دارد سوء استفاده می کند.
به این معنی که در یک شبکه اجتماعی، یک فرد مهاجم می تواند به سادگی یک تصویر را در جریان وقایع یک کاربر به اشتراک بگذارد که کاربران دیگر با کلیک بر روی آن، دچار یک حمله شده و یا باعث انتشار آن حمله شوند.

۹٫ جعل هویت
 

حسابهای کاربری افراد مشهور زیادی در شبکه های اجتماعی تاکنون هک شده است. علاوه بر این، افراد زیادی با جعل هویت افراد مشهور، صدها و هزاران طرفدار در شبکه های اجتماعی جمع کرده اند و سپس باعث شرمساری فردی که هویت او را جعل کرده اند شده اند.
در حال حاضر شبکه های اجتماعی مانند توئیتر، جاعلان هویت را که سعی می کنند طرفداران خود را گمراه کنند از حسابهای کاربری خود حذف می کند. البته بسیاری از این جاعلان هویت، بدافزار منتشر نمی کنند اما برخی از حسابهای کاربری هک شده، قطعا حاوی بدافزار نیز هستند.

منبع:http://www.barsam.ir
شنبه 23/9/1392 - 22:31
آموزش و تحقيقات
فیس بوک بلای جان انسان های قرن 21

 

فیس بوک بلای جان انساهای قرن 21
فیس بوک بلای جان انسان های قرن 21

 

گردآوری : عظیمی




 

تاریخچه فیس بوک
 

فیس بوک از کجا امد
 

در باره این فیس بوک هرچه بگوییم کم گفتیم ، کی باورش می شد فیس بوکی که مارک و دوستانش در چهارم فوریه سال ۲۰۰۴ یعنی هفت سال پیش راه اندازی کرده اند در طی این مدت به چنین رشد غیر قابل تصوری برسد؟ باور کنید باور این قضیه برای خود مارک زوکربرگ هم سخت بود اما بد نیست به مناسبت تولد هفت سالگی فیس بوک مروری کوتاه به آنچه در این هفت سال بر فیس بوک گذشته تا به این مرتبه رسیده داشته باشیم :
+ در چهارم فوریه سال ۲۰۰۴ ایده شبکه اجتماعی توسط مارک زوکربرگ و تعدادی از دانشجویان دانشگاه هاروارد اجرایی شد و در این تاریخ facebook متولد شد .
+ در مارس همان سال این شبکه اجتماعی از دانشگاه هاروارد فراتر رفت و به سایر دانشگاه های ایالات متحده مانند استنفورد و کلمبیا رسید.
+ در دسامبر همان سال کاربران فیس بوک به یک میلیون نفر رسید.
+ در می سال ۲۰۰۵ فیس بوک توانست بیش از ۱۲ میلیون دلار سرمایه جهت توسعه جذب کند و در این زمان در بیش از ۸۰۰ کالج مورد استفاده دانشجویان قرار می گرفت.
+ در آگوست این سال نام دامنه این سایت که thefacebook.com بود به facebook.com تغییر یافت.
+ در این سال پای فیس بوک به دبیرستان های امریکا هم کشیده شد و در دسامبر ۲۰۰۵ تعداد کاربران آن به ۵٫۵ میلیون نفر رسید . ضمنا تعدادی امکانات همچون افزودن و اشتراک عکس هم به فیس بوک اضافه شد
+ در سال ۲۰۰۶ تعداد کاربران به ۱۲ میلیون نفر رسید
+ در اکتبر سال ۲۰۰۷ یعنی پس از سه سال فعالیت تعداد کاربران فیس بوک از ۵۰ میلیون نفر گذشت و در نوامبر همان سال تبلیغات در فیس بوک آغاز شد.
+ در آگوست سال ۲۰۰۸ فیس بوک مرز یکصد میلیون کاربر را هم گذراند و روز به روز به محبوبیت آن افزوده شد.
+ در ژانویه سال ۲۰۰۹ کاربران فیس بوک به ۱۵۰ میلیون نفر رسید و در فوریه امکان لایک کردن به فیس بوک افزوده شد.
+ در می سال ۲۰۰۹ میزان ارزش فیس بوک ده میلیارد دلار عنوان شد و تا سپتامبر همان سال با رشدی عجیب تعداد کاربران به ۳۵۰ میلیون نفر در سراسر جهان رسید
+ در فوریه و سپس ژانویه ۲۰۱۰ تعداد کاربران از ۴۰۰میلیون و سپس ۵۰۰ میلیون نفر گذشت و اکنون هم این میزان مرز ششصد میلیون نفر را در نوردید.
همانطور هم که قبلا خبر داده بودم ارزش فیس بوک بیش از ۸۳ میلیارد دلار تخمین زده شده و در هر ثانیه هشت نفر در جهان عضو فیس بوک می شوند و تنها در سال گذشته میلادی ۲۵۰ میلیون کاربر به کاربران فیس بوک افزوده شده است .

فیس بوک بلای جان انساهای قرن 21

با این سیر تحولی Facebook چه آینده ای را برای این غول دنیای شبکه های اجتماعی پیش بینی می کنید؟
عکس موسس فیس بوک مارک زوکربرگ
اسیب های فیس بوک در زندگی امروزی
جنگ نرم، به دلیل ماهیت خود و عدم نیاز به ابزارهای فیزیکی، به دنبال آن است که در مسافت های دورتری از مراکز طراحی کننده، به اجرا درآید. جهانی و فرامرزی بودن فضای سایبر، امکان های موردنیاز را به آسانی در اختیار طراحان جنگ نرم قرار می دهد و با فراهم شدن بسترهای فکری- فرهنگی اهداف موردنظر، از سوی جریان های درون جامعه هدف دنبال می شود. میسر بودن ارتباط دو طرفه نیز ابزارهای عملیاتی را در خدمت طراحان و رهبران مراکز موردنظر درمی آورد و در موقعیت های حساس که امکان حضور و هدایت مستقیم میدانی حوادث، از براندازان سلب می شود؛ عناصر حاضر در صحنه نقش رسانه ای عملیات را بازی می کنند.
از سوی دیگر، جنگ نرم به عناصر و سربازان میدانی نیاز دارد که از جنس مخاطبان جامعه هدف باشند. این عناصر، باید برای خود هویتی خاص قایل باشند تا بتوانند هدایت روند درگیری را برعهده گیرند و در شرایط کنونی، امکان دسترسی به فضای مجازی به دلیل در اختیار گذاشتن لحظه ای حجم وسیعی از اخبار، اطلاعات و تسهیل ارتباط، چنین هویت کاذبی را به راحتی در میان بخشی از صحنه گردانان حوادث ایجاد می کند. نبود بسیاری قیود و محدودیت ها که برای سایر اقسام رسانه ای وجود دارد، در محیط مجازی، گستره فعالیت در این فضا را برای اهداف و انگیزه های امنیتی و سیاسی در جنگ نرم افزایش می دهد. مجموعه این شرایط است که امروزه، هوس بهره گیری از این فضا را برای غلبه بر دیگر ملت ها، در میان مراکز قدرت جهانی ایجاد می کند.
حوادث چند ماه اخیر ایران را باید میدان آزمون برای کاربرد فضای مجازی در عملیات روانی و جنگ نرم دانست. وبلاگ، فیس بوک، توئیتر، فرند فیدز و بالاترین، از جمله سایت هایی هستند که قابلیت شبکه سازی وسیعی در اینترنت ایجاد کرده اند. در برخی مواقع، این شبکه ها به عنوان سربازان جدید جنگ نرم دول غربی، اقدامات خود را به فضای وقایع جامعه نیز تسری داده و هماهنگی و سازماندهی بسیاری تجمع های سیاسی و اعتراضی را بر ضد دولت هدف، برعهده می گیرند. حوادث پس از انتخابات سال 1388، به روشنی نقش شبکه های اجتماعی مجازی در جنگ نرم غرب با ایران را نشان داد.

نگاهی به مفهوم و ویژگی های شبکه های اجتماعی مجازی
 

امروزه فراگیری اینترنت و فن آوری های جدید ارتباطی و اطلاعاتی، موجب ظهور فضای مجازی در کنار جهان واقعی شده که این امر، معادلات و الگوهای ارتباطات سنتی، تولید، انتقال و مصرف اطلاعات را به هم زده و موجب تغییر در آن شده است. چنین فضایی که به عنوان واقعیت مجازی یک پارچه، درنظر گرفته می شود، از ویژگی هایی چون بی مکانی، فرا زمان بودن، صنعتی بودن محض، عدم محدودیت به قوانین مدنی متکی بر دولت- ملت ها، از معرفت شناسی تغییر شکل یافته پسامدرن برخوردار بودن، قابل دسترسی بودن همزمان، روی فضا بودن و برخورداری از فضاهای فرهنگی، اعتقادی، اقتصادی، سیاسی و نیز آزادی از هویت بدنی و جنسی جدید برخوردار است. (Myers 2000) شبکه های اجتماعی مجازی، امروزه نقش بسیار مهمی در خلق این فضای مجازی دارند. از خلال همین واقعیت های مجازی است که آسیب های روانی و سیاسی بسیار گسترده ای را می توانند برای یک جامعه به وجود آورند.
شبکه های اجتماعی، به مجموعه ای از افراد که به صورت گروهی با یکدیگر ارتباط داشته و مواردی مانند اطلاعات، نیازمندی ها، فعالیت ها و افکار خود را به اشتراک بگذارند، شبکه های اجتماعی گویند. شبکه های اجتماعی را می توان به دو دسته شبکه های مجازی و شبکه های غیرمجازی تقسیم کرد. شبکه های غیرمجازی در واقع شبکه هایی هستند که توسط مجموعه ای از افراد و گروه های به هم پیوسته، در محیط اجتماعی عمل می کنند. شبکه اجتماعی مجازی یا شبکه اجتماعی اینترنتی، وب سایت یامجموعه ای از وب سایت هایی است که به کاربران امکان می دهد، علاقه مندی ها، افکار و فعالیت های خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارند؛ به عبارت دیگر، شبکه های اجتماعی سایت هایی هستند که با استفاده از یک موتور جست وجوگر و افزودن امکاناتی مانند چت، پیام رسانی الکترونیک، انتقال تصویر و صدا و...، امکان ارتباط بیشتر کاربران را در قالب شبکه ای از روابط فردی و گروهی فراهم می آورند. (2000 Resnick)، وبلاگ ها(1)، فیس بوک(2)، توییتر(3)، یتوب(4). پادکست(5) از جمله شبکه های اجتماعی مجازی هستند.

نگاهی به آسیب های سیاسی و روانی شبکه های اجتماعی مجازی
 

با رشد رسانه های نوین، جهاد وارد عصر دوم رسانه ها شده است که برخلاف دوره مدرن و عصر نخست، آینده آن به طور کامل قابل پیش بینی نیست، زیرا در عصر دوم رسانه ها که در آن بحث رسانه های الکترونیک جدید، حاکمیت دارند و اطلاعات حرف آخر را می زنند، پدیده ها کمتر قابل پیش بینی اند (گل محمدی، 1383). رسانه های نوین دارای آسیب های بسیار مهم روانی و سیاسی است که می توانند، زمینه و بستر مناسبی را برای جنگ نرم ایجاد کنند. در مورد آسیب های روانی شبکه های اجتماعی، می توان به موارد ذیل اشاره کرد: (Abraham Hassanien 2010)
1- کاهش احساسات: به دلیل اینکه اغلب ارتباطات در این فضا، به صورت نوشتاری است، اغلب فاقد احساسی است که در فضای واقعی، از طریق قدم زدن، سخن گفتن و... به دست می آید. افراد با وجود امکانات ارتباطی در فضای مجازی، دیگر اهمیتی به کیفیت روابط نمی دهند و این مسئله، به کاهش بیشتر احساسات منجر می شود.
2- متن گرایی: علی رغم امکانات چند رسانه ای موجود در فضای مجازی، هنوز هم قسمت عمده ای از ارتباطات در فضای مجازی را ارتباطات متنی در قالب ایمیل و چت تشکیل می دهد. ارتباطات متنی می تواند شکل جدیدی از هویت مجازی را شکل دهد.
3- انعطاف پذیری هویتی: افراد در فضای مجازی، به دلیل نبود راهنماهای چهره ای، می توانند بازنمایی های متفاوتی از خود ارائه دهند.
4- دریافت های جایگزین: در ارتباطات مجازی، شما می توانید دیوارها را بشکنید، به حوزه خصوصی دیگران وارد شوید و حرف هایی را که حاضر نیستند، در ارتباط چهره به چهره به شما بگویند، بشنوید.
علاوه بر آسیب های جدی شبکه های اجتماعی مجازی در بعد روانی که به انعطاف پذیری هویتی و شکل گیری هویت های مجازی جدید منجر می گردد، مهم ترین تأثیرات سیاسی فناوری های ارتباطی- اطلاعاتی، تضعیف دولت های ملی، اشاعه اطلاعات سیاسی و کاهش مشارکت سیاسی افراد و گروه هاست.
همچنین کنترل اطلاعات در عصر جدید، اهرم اصلی قدرت بازیگران جهانی، ملی و محلی است J. P Robinson 2004M and Kestnbaum A Neustadtl)، اهرمی که در انقلاب های رنگی در اختیار بنیاد سوروس و سازمان های غیردولتی و جنبش های دانشجویی قرارگرفت و رهبران احزاب و جنبش ها، بیشترین بهره را از آن بردند.
دول غربی، ماهرانه با استفاده از امکانات تکنولوژی و ارتباطات، مانند اینترنت، سایت های انتقادی را علیه یک دولت سازمان می دهند. پیام های کوتاه را از طریق تلفن های همراه رد و بدل می کنند و مرتب قرارهای جدیدی می گذارند.
آسیب مهم دیگر رسانه های نوین، تأثیر بر افکار عمومی و بسیج آن است. به گونه ای که به واسطه این رسانه ها، نوعی فضای عمومی شکل می گیرد و بسیاری افراد، بی آن که یکدیگر را ببینند و تبادل نظر کنند، مانند یکدیگر فکر و در نتیجه مانند یکدیگر نیز عمل می کنند. بر این اساس، از طریق تولید پیام، شعار و اندیشه، به شیوه ای هنری و از طریق تصویر، گرافیک، صدا و موسیقی، تصورات دستکاری و بسیج می شوند و در نهایت فعالیت سیاسی، این امکان را می یابد که با زندگی روزمره آمیخته شود. (L. W Bennett).
در این صورت دیگر مانند گذشته، نیازی نیست که برای تبدیل افکار عمومی به نیروی اجتماعی و تغییر اوضاع سیاسی، به اهرمی مانند حزب سیاسی متوسل شد و اگر این تغییر در افکار عمومی پیدا شود، مردم در مواقع مهم تاریخی، خود راه را باز می کنند و احتیاجی به اعمال نیرو، فشار و زور از طریق اهرم های جدا از مردم وجود ندارد.
افزون بر این، استفاده جنبش های اجتماعی جدید، از شبکه های اجتماعی مجازی، آسیب جدی دیگری را برای دولت ها به همراه داشته است. جنبش های اجتماعی جدید و هویت های دگرخواهانه، از مهم ترین جنبه های نرم افزاری تهدید امنیت ملی هستند. جنبش های نوین کنونی، اهمیت بیشتر را به هویت داده و در برابر اشکال جدید سلطه و طرد مقاومت می کنند. این جنبش ها همچنین تلاش دارند، تا با اشکال جدید تکنولوژی های ارتباطی و تغییرات اجتماعی، سیاسی و فرهنگی سازگار شوند.
به اعتقاد مانوئل کاستلز، بازیگران سیاسی، از طریق رسانه های نوین، در بازی قدرت حضور دارند و از آن جا که اطلاعات و ارتباطات، عمدتاً از طریق شبکه جهانی اینترنت و ماهواره ها و خبرگزاری ها صورت می گیرد، بازی سیاسی، به نحو فزاینده ای در فضای رسانه ها صورت می گیرد (کاستلز، 0831) وی همچنین به نقش تکنولوژی های ارتباطی، مانند اینترنت، در عضوگیری و گسترش قدرت جنبش های اجتماعی اشاره می کند. شبکه های اجتماعی شکل اجتماعی نوینی از ارتباطات را به وجود آورده که در عین حال توده ای است؛ اما به صورت انفرادی تولید و دریافت می شود و تاثیر می گذارد. با این همه، در سراسر جهان، به ابزاری در خدمت جنبش های اجتماعی تبدیل می شود؛ اگرچه این جنبش ها تنها استفاده کنندگان این ابزار جدید، بسیج و سازمان دهی نیستند.
جنبش های مذکور، باید بتوانند برای دستیابی به اهداف خود، در سه زمینه توانمندی داشته باشند: شکل دادن به هویت جمعی، متقاعد ساختن پیروان خود و بسیج آنها. این جنبش ها، با استفاده از تکنولوژی های جدید اطلاعاتی، می توانند به راحتی به هر سه هدف مذکور دست یابند. (8991 b. B Bimber) ملوچی معتقد است که شبکه های اجتماعی مجازی به جنبش های اجتماعی، توانمندی انعکاس روش ها و اهداف خود را به فضای عمومی داده است. (ملوچی).
همچنین شبکه های اجتماعی مجازی همانند آزمایشگاهی است که جنبش های اجتماعی، میزان توانمندی خود را بررسی می کنند. در چنین حالتی شبکه های اجتماعی، تنها به عنوان وسیله سیاسی عمل نمی کنند، بلکه خود به فضای سیاسی تبدیل می شوند (B2000 Bimber) نیز کاربرد شبکه های اجتماعی این امکان را به جنبش های اجتماعی می دهد که روش های سنتی بیان اعتراضات خود، همانند راهپیمایی ها، اعتراضات، شعارها واستفاده از نمادها را آسان تر به کار برده و آن ها را با روش های نمادین جدید ترکیب کنند. بر همین اساس، این جنبش ها توانمندی بیشتری برای جذب طبقه جوان جامعه و شکل دادن به افکار عمومی دارند. با کاربرد تکنولوژی های اطلاعاتی جنبش های اجتماعی به استفاده از پوشش رسانه ای جمعی نیازی ندارند.
از دیگر آسیب های سیاسی رسانه های نوین، می توان به رسانه ای شدن فضای سیاست اشاره کرد. از دید کاستلز در جامعه کنونی، سیاست به معنای سیاست رسانه ها است. رسانه ها، پس زمینه همیشگی بازی سیاست و حوزه ای عمومی هستند که در آن قدرت به نمایش درمی آید و درباره اش داوری می شود (همان). به اعتقاد وی، اگرچه سیاستمداران برای کسب قدرت سیاسی در رسانه ها، از تکنیک ترور شخصیت، رسواگری و جنجال استفاده می کنند و این مسئله معرف خوبی برای یک جامعه دموکراتیک است. ولی باید به این نکته توجه داشت که ویژگی اصلی سیاست رسوایی و جنجال این است که همه کنشگران سیاسی شرکت کننده در آن، خود به دام این نظام می افتند وغالباً نقش ها معکوس می شوند؛ شکارچی امروز شکار فرداست.
یکی دیگر از آسیب های جدی شبکه های اجتماعی، به علت توانمندی آن ها برای پنهان کردن و پوشاندن اطلاعات و در نهایت پدید آوردن جهل عمومی است.
عدم توانایی شبکه های اجتماعی برای نهادسازی سیاسی در جریان اعتراضات و پس از آن، یکی دیگر از آسیب های جدی شبکه های اجتماعی است؛ برای مثال توئیتر یا فیس بوک، تنها می توانند به شکل دهی اعتراضات و سرنگونی حکومت کمک کنند؛ اما توانایی برنامه ریزی برای اداره حکومت یا ایجاد نهادهای دموکراتیک را نداشته و نمی تواند، از آرمان ها و اهداف موردنظر خود دفاع کند. (Ayres 1999) از دیگر آسیب های جدی شبکه های اجتماعی مجازی این است که به میزان قابل توجهی، شانس کنترل سیاسی و مردم فریبی را بالا می برد، زیرا پیشرفت تکنولوژی، چنان از ارتقای بصیرت افراد پیشی می گیرد که افراد هنگام رویارویی با تکثیر سریع اطلاعات کاملاً بی دفاع می مانند. (P Resnick 2004). خارج شدن سیاست از فرایند عقلانی، دیگر آسیب جدی رسانه های نوین است؛ زیرا رسانه های جدید، درحال دگرگون کردن سیاست هستند؛ به عبارت دیگر، زندگی سیاسی به مقدار زیادی در محدوده رسانه قرار گرفته است؛ یعنی سیاست منطق رسانه ها را پذیرفته و در این فرایند خود دگرگون شده است.
همچنین ظهور رسانه های نوین به عنوان مرکز قدرت خودگردان است که به تقویت شخصی سازی سیاست کمک می کنند. در این فرایند، سیاست به عنوان نمایش و مخاطب به عنوان تماشاچی درنظر گرفته می شود. همه اینها بدان معناست که سیاست، کمتر به عنوان یک فرایند عقلانی، تجزیه و تحلیل می شود، بلکه بیشتر به عنوان یک سری حرکات نمادین که ما به آنها واکنش نشان می دهیم، عمل می کند. تحت تأثیر این تغییرات، سیاست مداران، بیش از پیش رسانه ای شده و به انسان های معمولی تبدیل می شوند. آنها افراد معروفی می شوند که مشابهت های زیادی با افراد سرگرم کننده دارند. در واقع رهبران، مانند یک کالای تجاری تبلیغ می شوند. وارونه شدن برخی نظریه های مدرن در عرصه های سیاست و اجتماع، یکی دیگر از آسیب های جدی شبکه های اجتماعی است. یکی از این تئوری ها، تئوری دموکراسی به معنای حق تعیین سرنوشت ملت ها از سوی خود آن هاست. فن آوری اطلاعاتی و ارتباطی و امپریالیسم رسانه ها، به طرق مختلف، این تئوری مهم سیاست و حکومت را به چالش کشیده است که به دو شکل این چالش اشاره می شود: نکته نخست اینکه دموکراسی دیگر واقعاً معنای حکومت مردم بر مردم نمی دهد. احزاب، گروه ها و نخبگان سیاسی، با تسلط بر ابزارهای ارتباطی و به یاری امپراطوری رسانه ها، ایده ها و برنامه های خود را بر مردم تحمیل می کنند و گزینش ها، نه براساس توانایی و شایستگی، بلکه براساس میزان سرمایه و تسلط منتخب بر رسانه ها صورت می گیرد؛ هرچند که قدرت تبلیغات و آثار منفی آن، در همه جوامع، حتی جوامع ابتدایی وجود داشت؛ اما با گسترش فن آوری ارتباطی و اطلاعاتی و پیدایش انواع رسانه های مجازی، این قدرت پیچیده تر گردیده است. چالش دوم برای دموکراسی، پیدایش مفهومی به نام دیکتاتوری اقلیت در سایه امپراطوری رسانه ها است که اساساً با ماهیت دموکراسی در تضاد است. مفهوم دیکتاتوری اقلیت، تنها در سایه فن آوری ارتباطات، به ویژه رسانه های مجازی شدنی است، چرا که اقلیت مسلط بر این رسانه ها مانند اشرافیت قرن های 71 و 81 میلادی، درپی تحمیل افکار، امیال و عقاید خود بر دیگران است.
توجه به هشدارهای شماری از صاحب نظران برجسته در رابطه با تأثیر ویرانگر اینترنت بر سیاست، بیانگر دیگر جنبه های آسیب سیاسی شبکه های اجتماعی مجازی است. در سال 0002، پوتنام(173 P Putnam 0002). در مورد ظهور «سایبر آپارتاید» (6) و «سایبر گسیختگی» (7) هشدار داد و گفت: «فرهنگ سیاسی اینترنت، دست کم در مراحل اولیه بسیار آزاد بوده و در برخی موارد، فضای سایبر بیانگر وضعیت طبیعی هابز و نه لاک است.”
تحلیل گران اجتماعی دیگر نیز هشدارهای مشابهی داده اند. (R2002 Blood) سانستین (P49. Sunstein 2001)، هشدار پوتنام را یک سال بعد این گونه تکرار کرد: تکنولوژی های جدید از جمله اینترنت به صورت چشمگیری توانایی مردم برای شنیدن صدای خود و ممانعت از شنیدن صدای دیگران را افزایش داده است؛ برای مثال بلاگ ها می توانند تازه ترین نمونه ها از سایبر آپارتاید باشند. بسیاری بلاگرها خود از نگرانی در مورد این پدیده که «پیله بستن» (8) می نامند، صحبت می کنند. این مسئله از نظر جامعه شناسان موجب ذره ای و اتمیزه شدن فرد و کاهش انسجام و همبستگی می گردد.
افزایش تعارضات ساختاری و دوگانگی هویت، یکسان سازی فرهنگی، تقویت گرایش های گریز از مرکز (فروملی و فراملی) و اخلال در روند وحدت ملی، ایجاد اختلاف و شکاف میان ملت ها به دلیل ملی گرایی افراطی، ایدئولوژی های متضاد و در نهایت بروز شکاف فرهنگی، یکپارچگی افقی گروه ها و طبقات و تشدید دوقطبی، تضاد با ارزش ها، باورها، تضعیف پیوندهای سنتی از طریق تقویت و تبلیغ ارزش های غربی و کمک به استحاله فرهنگی، بهره برداری تبلیغاتی و انتشار اخبار غیرواقع تحریف شده، ایجاد نخبگان سیاسی و فرهنگی وابسته، به جریانات خود ساخته از طریق شبکه ارتباطی، از دیگر آسیب های سیاسی شبکه های اجتماعی مجازی در جنگ نرم محسوب می شود.

فیس بوك بنا بر ادعای حامیان و بنیانگذارانش چیست ؟
 

شناسنامه فیس بوك :
نوع شرکت اختصاصی
تأسیس کمبریج، ماساچوست (۴ فوریه ۲۰۰۴)
شعبهٔ مرکزی کالیفرنیا
افراد مهم مارک زوکربرگ، بنیادگذار و مدیر اجرایی
داستین موسکوویتز، بنیادگذار همراه
شریل سندبرگ، مدیر اول اجرایی
مت کوهلر، مدیر تولید
کریس هیوز، بنیادگذار همراه
درآمد میلیون ۲۰۰۰ دلار (تخمین ۲۰۱۱)
تعداد کارکنان +۲۰۰۰( ۲۰۱۱)

فیس بوک بلای جان انساهای قرن 21

فیس‌بوک (به انگلیسی: facebook) شرکت ایجاد کننده وب‌گاه فیس‌بوک است که در ۴ فوریه ۲۰۰۴ به وجود آمد. از شبکه‌های اجتماعی مجازی است به واسطه آن می‌شود با دوستانی که دارای حساب کاربری در فیس بوک هستند عکس، فیلم یا پیغام به اشتراک گذاشت. فیس بوک هم اکنون به طور رایگان در اختیار مردم جهان قرار دارد. فیس بوک توسط Mark Zuckerberg و هم اتاقیش Dustin Moskovitz در حالی که هر دو در دانشگاه هاروارد مشغول تحصیل بودند راه اندازی و سرمایه گذاری شد. در ابتدا فقط مختص دانشجویان هاروارد بود و بعد ها در دسترس عموم قرار گرفت .
وب‌گاه فیس‌بوک هم‌اکنون به ۴۰ زبان از جمله فارسی، قابل دسترس بوده و ۷۰ درصد از کاربران آن در خارج از ایالات متحده هستند. www.migna.ir
فیس بوک (Facebook) یک شبکه اجتماعی رایگان در اینترنت است . کاربران در آن میتوانند با یکدیگر بطور کاملا چند رسانه ای در ارتباط باشند ، دوستان را به لیست خود اضافه کنند،با دیگران آشنا شوند و برای خود یک صفحه شخصی درست کنند تا دیگران به آن مراجعه و اطلاعات آن را مشاهده کنند و در صورت علاقه نظر خود را اعلام کنند .
محیط فیس‌بوک در واقع مجلسی از دوستان و آشنایان یک کاربر به‌شمار می‌آید. فیس بوک با ارائه امکان عضوگیری در تعداد بالا، به کاربران اجازه می‌دهد تا در هر لحظه دوستان جدیدی را به مجموعه خود اضافه کنند.
کاربران در فیس‌بوک دارای یک صفحه شخصی هستند. می‌توانند گروه تاسیس کنند و یا در گروه‌های دیگر عضو شوند. کاربران می‌توانند برای خود آلبوم عکس بسازند و دوستانشان را انتخاب کنند و به لیست دوستان اضافه کنند.
کاربران می‌توانند برای یک هنرمند یا یک وب‌گاه و یا وبلاگ شخصی خود و شاید هم برای کالایی که تولید می‌کنند صفحه جداگانه طراحی کنند تا دیگران هم در آن صفحات ثبت شوند و پیشنهاد و انتقاد ارائه بدهند.
کاربران فیس‌بوک در رابطه با شما تنها به پنج گروه طبقه‌بندی می‌شوند؛ دوستان، دوستان دوستان، اعضای هم‌شبکه، غریبه‌ها و کاربرانی که احیاناً بسته‌اید.
فیس‌بوک نرم‌افزارها، ابزارهای جانبی خاص و بازی‌های آنلاین گوناگونی دارد که کاربر می‌تواند با توجه به نیاز خود از آن‌ها استفاده کند.
جولیان آسانژ موسس وب سایت ویکی لیکس می گوید:
«فیس بوک تنفر آمیز ترین ابزار جاسوسی است که تاکنون خلق شده است. هر کس که نام و مشخصات دوستان خود را به شبکه اجتماعی فیس بوک اضافه می کند باید بداند که به شکل رایگان در خدمت دستگاه های اطلاعاتی آمریکاست و این گنجینه اطلاعاتی را برای آنها تکمیل می کند.».
به گفته وی فیس بوک یک گنجینه اطلاعاتی بسیار بزرگ از نام و سوابق افراد است که کاربران آن را به شکل داوطلبانه در اختیار این شبکه اجتماعی قرار می دهند ولی این ابزار توسط دستگاه های امنیتی و اطلاعاتی آمریکا مورد بهره برداری قرار می گیرد. دسترسی این دستگاه های اطلاعاتی به اطلاعات ذخیره شده در فیس بوک آن را به یک ابزار خطرناک بدل کرده است.
سازنده فیس بوک جوانی به نام مارک زاکربرگ است که آن را در چهارم فوریه سال ۲۰۰۴ راه اندازی کرد. مارک زاکربرگ وب‌گاه فیس بوک را از اتاق خود در دانشگاه هاروارد آمریکا طراحی کرد و در تاریخ ۴ فوریه ۲۰۰۴ آن را به عنوان یک وب سایت اجتماعی ویژهٔ دانشجویان هاروارد راه اندازی کرد. اما سایت او فراتر از محدوده یک دانشگاه و دانشجویان آن، خیلی سریع مورد توجه قرار گرفت و چنان محبوب شد که تا آخر هفته دوم راه اندازی آن، بیش از نیمی از دانشجویان هاروارد درآن نام نویسی کرده بودند و از آن به عنوان راهی برای ارتباط با یکدیگر استفاده می‌کردند و در کوتاه مدت، میلیونها نفر در همان چند ماه نخست، به عضویت آن در آمدند.

فیس بوک در ایران فیلتر است.
 

ساخت فیلمی با محوریت فیس بوک
در سال ۲۰۱۰ دیوید فینچر فیلمی را با نام شبکه ی اجتماعی(فیلم) در مورد فیس بوک و زندگی مارک زاکربرگ خالق این سایت ساخت.

تعداد كاربران فیس بوك:
 

زمان

تعداد کاربران

روز سپری شده

درصد افزایش

۲۶ اگوست ۲۰۰۸

۱۰۰ میلیون

۱۶۶۵

۱۷۸٫۳۸٪

۸ اوریل ۲۰۰۸

۲۰۰ میلیون

۲۲۵

۱۳٫۳۳٪

۱۵ سپتامبر ۲۰۰۹

۳۰۰ میلیون

۱۵۰

۱۰٪

۵ فوریه ۲۰۱۰

۴۰۰ میلیون

۱۴۳

۶٫۹۹٪

۲۱ جولای ۲۰۱۰

۵۰۰ میلیون

۱۶۶

۴٫۵۲٪

۵ ژانویه ۲۰۱۱

۶۰۰ میلیون

۱۶۸

۳٫۵۷٪


درآمد:
 

سال

سود

افزایش

۲۰۰۶

۵۲ میلیون دلار

--

۲۰۰۷

۱۵۰ میلیون دلار

۱۸۸٪

۲۰۰۸

۲۸۰ میلیون دلار

۸۷٪

۲۰۰۹

۷۷۵ میلیون دلار

۱۷۷٪

۲۰۱۰

۲۰۰۰ میلیون دلار

۱۵۸٪


ایسنا : طبق تازه‌ترین آمار، تعداد كاربران شبكه فیس‌بوك در حال رسیدن به 700 میلیون نفر است و با همه‌گیر شدن این شبكه بزرگ اجتماعی، شاهد استقبال برخی از كاربران و گسترده شدن روابط مجازی و در مقابل نگرانی برخی والدین از عضویت فرزندانشان در این شبكه هستیم.
شاید بتوان گفت كه امروزه فیس بوك جای خود را در زندگی مردم در فضای مجازی پیدا كرده و این روزها در اوج قرار دارد. این شبكه اجتماعی در حال به چالش كشیدن گوگل و یاهو در دنیای اینترنتی است و نكته قابل توجه اینجاست كه هم‌چنان درآمدی نجومی از بخش تبلیغات آنلاین كسب می‌كند.

بیش‌ترین كاربران از چه كشورهایی هستند؟
 

آمارها نشان می‌دهد به دلیل افزایش استقبال از این شبكه اجتماعی، در برزیل و هند نیز تعداد كاربران این شبكه اجتماعی افزایش تصاعدی یافته است.
كشورهایی همچون برزیل، مكزیك، اندوزی، آرژانتین و فیلیپین قسمت اعظم كاربران فیس بوك را به خود اختصاص داده‌اند؛
نیمی از مردم آمریكا یعنی 149 میلیون نفر عضو فیس بوك هستند و اندونزی نیز با 37 میلیون كاربر در رده دوم بیش‌ترین كار بر فیس بوك قرار دارد.
اما مقامات این شبكه بزرگ اجتماعی مدعی شدند از راهكارهای جدید امنیتی برای افزایش سطح امنیت كاربران استفاده كرده‌اند.
طبق تحقیقات جدید، سه چهارم از كودكان اروپا در شبكه‌های اجتماعی عضو هستند و این در حالی است كه یك نفر از پنج نفر كه دارای سن زیر 13 سال است، كه این موضوع محدودیت‌های سنی فیس بوك را نقض كرده است.
نظرسنجی جدیدی كه از سوی كمیسیون اروپا انجام شده نشان می‌دهد كه 77 درصد از كودكان 13 تا 16 ساله و 38 درصد از كودكان 9 تا 12 ساله در اروپا در شبكه‌های اجتماعی عضو هستند.
نتیجه این نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد كه یك چهارم از آن‌ها پروفایل خود را در معرض دید عموم قرار داده‌اند، بدین معنا كه هر فردی می‌تواند به اطلاعات آ‌ن‌ها دسترسی داشته باشد كه همین امر آن‌ها را در خطر سوء استفاده از سوی برخی افراد قرار داده است.
یكی از مقامات كمیسیون اروپا كه مسوول امور اینترنتی در این كمیسیون است، از شركت‌های شبكه‌های اجتماعی خواست تا پروفایل كودكان را تنها در دسترس افراد تایید شده قرار دهند و این پروفایل‌ها را در موتورهای جست‌وجوگر ناپدید كنند.
اما موضوع قابل توجه این است كه تعداد پروفایل‌های نوجوانان 13 تا 16 ساله در شبكه‌های اجتماعی در غرب اروپا بسیار زیاد است، به طور مثال هلند با 70 درصد دارای بیش‌ترین كودك زیر 13 سال عضو در یك شبكه اجتماعی است و فرانسه با 25 درصد در انتهای جدول قرار دارد.
این نظرسنجی همچنین نشان می دهد كه فیس بوك محبوب‌ترین شبكه‌ی اجتماعی در 17 كشور از 25 كشور اروپایی است و 57 درصد از افراد 9 تا 16 ساله عضو این شبكه اجتماعی هستند.
با وجود محدودیت‌های سنی، 20 درصد از كودكان 9 تا 12 ساله كه تحت نظرسنجی قرار گرفتند، اظهار كردند دارای یك اشتراك فیس بوك هستند.

تدابیر امنیتی برای كاربران
 

مقامات فیس بوك اعلام كردند كه برای مقابله با كلاهبرداری از كاربران فیس بوك و ارسال هرزنامه‌ها به آن‌ها، تدابیر امنیتی جدیدی اتخاذ كرده‌اند.
آن‌ها مدعی‌اند كه روند ورود كاربران به این شبكه اجتماعی را ارتقاء بخشیده‌اند و از ابزار جدیدی برای افزایش امنیت لینك‌هایی كه در این شبكه به اشتراك گذاشته می‌شود، استفاده كرده‌اند.
از سویی دیگر یكی از مقامات فیس بوك اظهار كرده است كه این شركت متعلق به ارائه فضای امن به كاربران در اینترنت است.

فیس بوک بلای جان انساهای قرن 21

اطلاعات شخصی كاربران در دست اشخاص ثالث
 

به نظر شما آیا این امكان وجود دارد كه اطلاعات شخصی كاربران فیس بوك به طور سهوی در اختیار اشخاص ثالث به ویژه شركت‌های تبلیغاتی قرار بگیرد؟
طبق اعلام شركت امنیتی سیمنتك، اشخاص ثالث و كمپانی‌های مختلف این فرصت را داشته‌اند كه به اطلاعات شخصی كاربران فیس بوك از جمله اطلاعات پروفایل‌ها، عكس‌ها و محتویات چت‌ها دسترسی داشته باشند و برای كاربران پیغام ارسال كنند.
تخمین آن‌ها در این باره اینگونه بوده كه از ماه آوریل سال 2011 نزدیك به صد هزار برنامه (applications) افشای این اطلاعات را تسهیل كرده ‌است. همچنین مشاهده شده كه در طول سال‌ها، صدها هزار برنامه به طور سهوی باعث افشای اطلاعات كاربران فیس بوك و قرار گرفتن آن‌ها در اختیار اشخاص ثالث شده‌ و ممكن است اشخاص ثالث خود به توانایی دسترسی به این اطلاعات واقف نبوده‌اند و فیس بوك مطالب اعلام شده از سوی سیمانتك را تایید كرد.
برای میزان تاثیرگذاری این شبكه میتوان نگاهی به اخبار كشته شدن بن لادن انداخت؛ پس از انتشار خبر كشته شدن اسامه بن‌لادن صفحه مربوط به این اتفاق به نام "اسامه بن‌لادن مرده است" در فیس بوك با استقبال چشمگیر كاربران این شبكه اجتماعی روبه‌رو شد. تنها ظرف چند ساعت پس از انتشار این خبر، بیش از 200 هزار نفر صفحه‌ی "اسامه بن‌لادن مرده است" را Like كردند.
اما این شبكه یا هدف جذب كاربران هر جه بیشتر و در تلاش برای تقویت بخش News Feeds خود در نظر دارد تا اخبار بیش‌تر و واقعی‌تری منتشر كند.
فیس‌بوك چندی پیش به استخدام فردی برای ایجاد روابط میان خبرنگاران و سازمان‌های خبری پرداخت.
اقدامات جدید فیس بوك هم‌چنین به سازمان‌دهی رویدادهای رسانه محور كمك می‌كند و قرار است یكی از این رویدادها به زودی در دفتر فیس بوك در كالیفرنیا برگزار شود.
وادیم لاوروسیك كه مسوول بخش برنامه‌های مرتبط با خبرنگاران در فیس بوك شده، ماموریت پیدا كرده است تا امكانات بیش‌تری در این شبكه ایجاد كند تا این كه بتوان از آن به عنوان یك ابزار خبری نیز استفاده كرد.

فیس بوک بلای جان انساهای قرن 21

جایگاه ویژه عفت و حیا در فیس بوک+ عکس
 

تأثیرات فیس بوک در ترویج بی عفتی و بی بند و باری در میان جوانان
بسیاری از کاربران فیس بوک با قرار دادن عکس های خصوصی و خانوادگی خود در انظار عمومی به حریم شکنی می پردازند؛ در برخی از این موارد شما عکس هایی از دوستان و همکاران خود می بینید که برایتان باور کردنی نیست!
به گزارش عصر امروز، فیس بوک (Facebook) یک سایت به اصطلاح و در لغت اجتماعی است که در چهارم فوریه سال ۲۰۰۴ راه اندازی شد؛ این سایت پس از گذشت مدت کوتاهی از آغاز فعالیت خود توانست مخاطبان زیادی را در کشورهای مختلف جهان از جمله "ایران" جذب کند.
سیاست گذاران و موسسان این سایت اهداف گسترده سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی را از تاسیس آن دنبال می کردند که نمونه ای از اهداف سیاسی آن را در حوادث پس از انتخابات در ایران مشاهده کردیم.
اما هدف از نگارش این گزارش بررسی اهداف سیاسی و اقتصادی فیس بوک در ایران نیست، بلکه قصد داریم تا تنها به گوشه ای از تاثیرات منفی "اجتماعی " و "فرهنگی " در این سایت که به بحث ایجاد "آلبوم تصاویر " و انتخاب یک "عکس " برای نمایه خود است بپردازیم.
اگرچه فعالیت این سایت در کشور ما غیر قانونی است و از همین روی برای مخاطبان اینترنتی قابل دسترسی نبوده و به اصطلاح "فیلتر " است؛ اما نباید این حقیقت را نادیده گرفت که این سایت نسبتا مخاطبان زیادی در ایران پیدا کرده است.
"نام نویسی " نوشته ای است که با بزرگترین فونت پس از ورود به این سایت با آن مواجه می شوید و در ادامه آن می خوانید "نام نویسی رایگان است و همیشه خواهد ماند " که با کمی صرف وقت می توان به راحتی در این سایت عضو شد و به کاربران فیس بوک پیوست.
بر اساس این گزارش، هر روز بر مخاطبان این سایت در کشورمان افزوده می شود و به نظر می رسد که به جای فیلتر و نادیده گرفتن اثرات مخرب آن بهتر است فکری اساسی برای این پدیده جدید کرد؛ چرا که با توجه با عدم هم خوانی آن با عقاید، سنت و عرف مردم ایران، صدمات اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی گسترده ای را در آینده در بر خواهد داشت.
البته در ماه های اخیر جوانان دلسوز، معتقد و ارزشی به ناچار خود را در عرصه جدیدی از جنگ نرم دیده و با عضویت در این سایت به فعالیت های انقلابی در راستای حمایت از انقلاب و اسلام می پردازند و اصطلاحا مجبور به بازی در زمین حریف شده اند؛ چه آنکه قطعا آنها نیز از اثرات مخرب فرهنگی و اجتماعی این سایت مصون نخواهند بود زیرا که ماهیت این سایت حداقل با ارزش های ایرانی-اسلامی مردم جامعه ما همخوانی ندارد که هدف از این نگارش همانگونه که در آغاز کلام به آن اشاره شد پرداختن به این موضوع نیست.
اما پس از عضویت در این سایت می توان از امکانات متعدد اینترنتی آن استفاده کرد؛ برای نمونه در این سایت می توانید با کسانی که دوست هستید گفتگو (چت) کنید یا نظرات خود را به اشتراک گذاشته و درباره آن بحث کنید؛ یا به دوست یابی بپردازید و حتی با دوستان دوست خود نیز آشنا شوید تا به یک باره اجتماع کوچک چند نفره شما و دوستانتان به یک اجتماع بزرگ چند صد نفره یا هزار نفره تبدیل شود!
اما یکی دیگر از امکاناتی که این سایت در اختیار شما قرار می دهد و آسیب شناسی همین موضوع، بحث اصلی این گزارش است، "انتخاب عکس " و " ایجاد یک آلبوم عکس " برای نمایه خود می باشد که متاسفانه روند تاسف باری را مخاطبان ایرانی در این بخش پیش گرفته اند و به نوعی در پازل از پیش تعیین شده غرب برای ترویج بی عفتی، بی بند و باری، بی غیرتی و بی حرمتی بازی می کنند. " اقدامی بسیار تاسف بار و البته نگران کننده "
حتما می دانید که پس از عضویت در این سایت، تمام مخاطبان و کاربران فعال در آن می توانند به راحتی به نمایه شما دسترسی پیدا کنند و این اجازه را سایت و البته "خود شما " به دیگر کاربران داده اید که به راحتی شما را شناسایی کرده و در صورت لزوم به شما درخواست دوستی بدهند؛ اما نکته ای که واضح و مبرهن می باشد این است که پس از ورود به نمایه شخص دیگری اعم از دختر و پسر یا مرد و زن، شما عکس اصلی نمایه وی را مشاهده می کنید و تنها در بخش "عکس ها " یا همان "آلبوم عکس ها " کاربر می تواند دیگر تصاویر مربوط به خود را از دید شما پنهان کرده و آنها را تنها برای دوستان یا برخی از آنها به نمایش بگذارد.
اما بسیاری از کاربران ایرانی، (مخصوصا خانم ها) فیس بوک در بخش انتخاب "عکس نمایه خود " عکسی بد پوشش و بی حجاب را انتخاب می کنند که این موضوع نگران کننده است؛ کافی است شما نام یکی از همکاران، همکلاسی ها، هم دانشگاهی ها، هم محله ای ها و ... را که احساس می کنید در این سایت عضو است را پس از عضویت در این سایت جستجو کنید، که در اغلب موارد در صورت عضویت این افراد، با عکس های "عجیبی " مواجه می شوید که باعث تاسف و ناراحتی شما می شود!
سوال اینجاست که چرا باید برخی از مردم کشورمان در مواجهه با این پدیده به این شکل منفعلانه برخورد کرده و به راحتی استحاله شوند؟ البته تمام کسانی که عکس های بد پوشش را در این سایت قرار می دهند جاهل مقصر نیستند و در حقیقت این موضوع را به عنوان یک عرف قبول کرده و باورشان شده که تنها در یک "اتاق خصوصی " که دوستان هم جنسشان آنها را می بینند مشغول زندگی روزمره خود هستند؛ و نا گفته نماند کسانی هم هستند که با اغراض فرهنگی و اجتماعی اقدام به این کار می کنند.
اما تمام ماجرا به "عکس نمایه " ختم نمی شود! در قسمت "آلبوم عکس ها " نیز بسیاری از کاربران فیس بوک با قرار دادن عکس های خصوصی و خانوادگی خود در انظار عمومی به حریم شکنی می پردازند؛ طوری که به نظر می رسد برایشان "عرفی موجه " شده است؛ در برخی از این موارد شما عکس های خانوادگی دوستان و همکاران خود را با پوششی متفاوت و البته نامناسب می بینید که برایتان باور کردنی نیست!
برای نمونه شما در پایان این گزارش عکس هایی را از نمایه برخی مخاطبان فیس بوک که خود آنها در اختیار عموم جامعه قرار داده اند و یا عکس هایی را که در قسمت "آلبوم عکس های " برخی کاربران این سایت و بدون دوست شدن با آنها می توان مشاهده کرد را می بینید، که با آنکه قطعا خود این افراد با کمال میل و رضایت آنها را در اختیار عموم قرار داده اند اما چهره آنها را به خاطر رعایت اخلاق شطرنجی کرده ایم.
به نظر می رسد غرب برای ترویج بدحجابی، بی عفتی، بی حرمتی و البته فحشا راه جدیدی را در پیش گرفته است که نیازمند هوشمندی مردم و البته مسئولان در مواجهه با آن است؛ که در صورت ادامه این روند نه "حریمی " می ماند و نه "حرمتی " .

عضو فیس بوک باشید، طلاق می‌گیرید!
 

به نقل از پایگاه خبری ورلد نیوز، یک وکیل آمریکایی در این مورد می گوید: «در بیش از ۹۰ درصد موارد منجر به طلاق فیس بوک و دیگر رسانه های اجتماعی عامل اصلی اختلاف میان زوجین هستند.»
کارین کنستانتین در سخنان خود در این باره می گوید: «شما در بسیاری از مواردی که زوجین تصمیم به جدایی می گیرند، ردپایی از فیس بوک و رسانه های اجتماعی را پیدا می کنید.»
وی در ادامه سخنان خود تصریح می کند: «موارد بسیاری را می توان یافت که افراد به دلیل یافتن مواردی از همسران خود در فیس بوک به جدایی راضی می شوند. مواردی همچون دیدن عکسی از همسرشان در حال رقصیدن با یک زن دیگر و یا دیدن نوجوانی که در حال نوشیدن مشروبی است که از طرف یکی از والدینش به وی داده شده است.»
در یک نظر سنجی که اخیرا از سوی اتحادیه وکلای آمریکا انجام شده، مشخص شده است که عامل اصلی یک پنجم طلاق ها در آمریکا فیس بوک است. علاوه بر این ۸۰ درصد طلاق ها نیز به دلیل استفاده افراد از رسانه های اجتماعی به منظور برقراری ارتباط میان زوجین صورت می گیرد و این در حالی است که این میزان در حال افزایش است.

شبکه سازی های اجتماعی از فیس بوک تا مساجد
 

در عصر جدید، ارتباطات عاملی بسیار قوی و محرک جهت پیشبرد اهداف مجموعه ها، گروهها، احزاب و ... بوده است . اثرات ارتباطات را در حرکت های اجتماعی همگی به خوبی اطلاع دارند و به اهمیت آن پی برده‌اند.
یکی از ابزار هایی که می تواند مجموعه ها را به هم پیوند دهد وجود شبکه های اجتماعی است که ارتباطات را سهل تر و انتقال اطلاعات را سریع تر می نماید.
در حال حاضر این شبکه ها که محل و یا روشی جهت برقراری ارتباط بین افراد می باشد ، تنوع زیادی پیدا کرده . ازبلوتوث گرفته تا سامانه های پیام کوتاه ، سایت ها تحلیلی خبری ، سایت های اشتراک فیلم و تصویر مانن یوتیوب و در راس آنها شبکه های اجتماعی مجازی مانند فیس بوک ، فرند فید ، مای اسپیس و ایرانی های آن مانند بیشمار ، کلوب و ...
در این مطلب قصد دارم تا به مقایسه محاسن و معایب دو نوع از شبکه های اجتماعی در غرب و کشورهای اسلامی بپردازم.

شبکه های مجازی غرب ...
 

1- ایجاد کننده این شبکه ها عمدتا غرب و بر مبنای فضای مجازی بوده و از ارتباطات رو رد رو و واقعی استفاده نمیکنند. این مورد یکی از ایرادات این نوع شبکه هاست و شما نمی توانید مخاطب خود را یه صورت واقعی بفهمید .این نشناختن یکی از موادر منفی در شبکه ها می باشد.
2- عموما فضای این شبکه ها بر مبنای غیر دینی و بی توجه به ارزشهای دینی و فطری انسان قرار گرفته . سازندگان محلی ایجاد نموده اند که افراد بدون هیچ گونه مرزی و محدودیتی موجب انتشار زندگی خصوصی دیگران می شوند.
3- انتشار هرگونه مطلب با هر محتوایی که برگرفته از آزادی های بی قید و بند تفکر غربی است یکی دیگر از آسیب های جدی این نوع شبکه ها می باشد.
4- البته قطعا این آزادای تا به آنجا پیش می رود که خط قرمزهای غرب مورد خدشه واقع نشوند. به طور نمونه پیگیری هلوکاست یا حذف کردن کلیپ ها یا صفحه هات گروههای مسلمان مانند حماس و حتی اشخاص مانند نصرالله و ... در فیس بوک و پاک کردن تصاویر نسل کشی در غزه توسط یو تیوب نمونه از خروار ها نمونه خط قرمز غرب است.
5- بر اساس اخبار و اطلاعاتی که بعضا صاحبان این شبکه ها خود به آن اذعان کرده اند ، اطلاعات و داده هایی که در این شبکه ها مورد استفاده کاربران قرار می گیرد در اختیار سرویس های جاسوسی رژیم صهیونیستی و آمریکا بوده و آنها در جهت تامین منافع خود از آن استفاده می نمایند. این خود بازی کردن در زمینی است که آنها برای ما تعیین کرده اند.
6- با وجود اشکالات فراوان ایجاد بستری برای ارتباط اقشار مختلف فراهم گشته و هر کس می تواند از این امکان استفاده نماید. همچنین ایجاد ارتباط سریع و راحت تا آن طرف کره خاکی و انتشار مطالب یکی از محاسن این شبکه بوده است . (البته با توجه به آسیب ها و خط قرمز ها)

شبکه های اجتماعی اسلامی یعنی مساجد ...
 

1- تجربه طولانی مدت این شبکه ها به عنوان محلی برای گرد آمدن مسلمانان در کنار یکدیگر از آغاز دین مبین اسلام تا کنون خود یکی از محاسن بوده به طوری که در طول 1400 سال همیشه عاملی برای استفاده مسلمین بوجود آورده است.
2- حضور مستمر و چهره به چهره در مساجد معایب شبکه های مجازی را برطرف کرده و باعث میشود بتوانیم مخاطب خود را ارزیابی کنیم.
3- ایجاد این محل بر مبنای دین و فطرت انسان بوده و در کنار یاد و شکر خالق هستی موجب رشد روحی و اخلاقی انسان نیز می گردد.
4- انتقال و تبادل اطلاعات گوناگون در این مجموعه ها ی اجتماعی امکان پذیر است و می توان در مورد مباحث گوناگون از سیاسی ، اجتماعی فرهنگی اقتصادی تا حتی اشکال گرفتن و طرح شبهه نسبت به خداوند متعال هم به طرح بحث پرداخت.
در این بین ممکن است وجود داشته باشد کسانی که نتوانند تحمل وصبر نموده و تمامی نظرات را بشنوند اما مبنای این محل بر شنیدن و تحمل افکار بنا شده است. همچنین باید گفت در مورد طرح مسائل هه مانند تمامی موارد دیگر خط قرمز هایی وجود دارد اما این خط قرمز ها در مورد مباحث عقلی و موضوعات عقیدتی ، سیاسی و ... نبوده بلکه در مورد حدود الهی و مباحث اخلاقی می باشد.
در هیج جای دنیا نمی توان جایی را یافت که خط قرمز وجود نداشته باشد . اصل وجود محدودیت ها مورد نیاز و امری طبیعی بوده . اما باید دید این خطوط قرمز در مورد چه مباحثی مطرح می شودو با حدود الهی سازگار بوده یا نه ؟!
5- این شبکه ها امکان ارتباط انسان را حداقل سه بار در روز تامین کرده و روابط انسانی را عمق می بخشد.
6- شاید انتقال داده ها بین مساجد به عنوان شبکه ها مجزا به خوبی صورت نگیرد و امری سخت تر و طولانی تر شود که با به هم پیوستن و یکپارچه شدن این شبکه ها در لوای مساجد واحد و در کنار آن استفاده از ابزارهای ارتباطی روز می توان این خلا ها را پر کرد.

در آخر :
 

- قرض اینکه در اسلام و ایران شبکه هایی را داریم که بسیار سالم تر و از نظر محتوایی نیز بهتر از شبکه های اجتماعی مجازی غرب بوده و مبنای آن فطری می باشد . حال اینکه شبکه های اجتماعی غربی بر مبنای دیگری بوجود آمده اند. پس بهتر است این شبکه ها را قوی تر نماییم.
- همچنین در غرب محل هایی مانند کلیسا و ... مانند مساجد در اسلام وجود دارد که بتوان از آن استفاده نمود اما به خاطر مرجع نبودن در بین مردم و کم رجوع کردن پیروان آن مذاهب به محل های عبادتی و همچنین تک بعدی بودنشان (ویژه عبادت) نمی توانند مانند مساجد به ایفای نقش بپردازند.
و یا حتی ان جی او ها هم که در ایران مانند دیگر کشور ها وجود دارند از این گستردگی و ارتباط با هم مانند مساجد به بهره بوده و مانند شبکه های مساجد قابل تاثیر گذاری در جامعه نمی باشند.
شبکه های اجتماعی مجازی به دلایلی که قبلا ذکر شد ناچارا موجب دوری و ایجاد فاصله در بین انسان ها گشته و ارتباطات انسانی را مورد خدشه قرار داده که در این مورد هم مساجد بر خلاف آنها موجب ارتباط هر چه بیشتر را فراهم نموده است.

جمع بندی و نتیجه گیری
 

چنان که گذشت، شبکه های اجتماعی مجازی، اجتماعات مجازی موجود در فضای سایبر هستند. شکل گیری این شبکه ها از طریق سایت های خبری، وبلاگ های خبری و تحلیلی، گروه های اینترنتی، فضاهای گفت وگوی مجازی (چت روم ها) و حلقه های آشنایان همچون اورکات و یاهو 063 درجه و... هریک فضایی مجازی را ایجاد می کنند که در آن تبادل اخبار و اطلاعات صورت می گیرد. وبلاگ، فیس بوک، توئیتر، فرند فیدز و بالاترین از جمله سایت هایی هستند که قابلیت شبکه سازی وسیعی در اینترنت ایجاد کرده اند. در برخی مواقع، این شبکه ها به عنوان سربازان جدید جنگ نرم دول غربی، اقدامات خود را به فضای واقعی جامعه نیز تسری داده و هماهنگی و سازماندهی بسیاری تجمع های سیاسی و اعتراضی را برضد دولت هدف برعهده می گیرند.
همان طور که شاهد بودیم، بخش عمده ای از رخدادهای اعتراضی ایران، طی ماه های پس از انتخابات ریاست جمهوری دهم، در فضای سایبر ساماندهی شد. زیر سوال بردن انتخابات و تکرار دروغ بزرگ تقلب در انتخابات، پوشش غیرواقعی خبری اغتشاشات و دعوت به تجمعات غیرقانونی، توهین و فحاشی، دخالت آشکار بعضی سیاستمداران و دولتمردان غربی درامور داخلی ایران و دامن زدن به ناآرامی های موجود، بیانیه نویسی، نامه نگاری، راه اندازی کمپین علیه انقلاب اسلامی به بهانه های مختلف، هدایت، آموزش و تشویق اغتشاشگران برای ایجاد ناامنی و آشوب، هدایت، آموزش و تشویق اندک هواداران داخلی به هنجارشکنی و ایجاد ناامنی در جامعه، هتک حرمت به مسئولان و توده های مختلف مردم و آموزش و تشویق اغتشاش گران برای انجام عملیات تروریستی، به منظور ایجاد ناامنی در کشور، از جمله نمونه های کاربرد شبکه های اجتماعی مجازی علیه کشورمان است. اشاراتی از این دست، از اهمیت این حوزه، جهت فعالیت رسانه ای برای برخورد با نظام های معارض در ادبیات سیاسی آمریکا پرده برمی دارد. برهمین اساس، فضای سایبر یکی از مهم ترین ابزارهای آمریکا در قرن بیست ویکم برای اجرای پروژه های جنگ فرهنگی، رسانه ای، سایبر و همچنین تغییر حکومت در کشورها، به خصوص کشورمان محسوب می گردد.
مقابله با ایجاد و نشر شایعه های برانداز، نادیده انگاشتن شایعات ضعیف و پاسخ غیرمستقیم به آن، مقابله با شایعه وجود شکاف میان جامعه و حاکمیت، پرهیز از تهدیدانگاری بیش از حد در فعالیت نهادهای غیردولتی و گسترش آزادی های مدنی در چارچوب قانون اساسی، همراه با هوشیاری لازم برای اجتناب از تهدیدات احتمالی این نهادها در حوزه های امنیت سیاسی و اجتماعی، قانونمند کردن مقابله با جرایم سایبر و تلفن همراه، افزایش تعامل و هم اندیشی میان کارشناسان وزارتخانه های اطلاعات، فناوری ارتباطات، قوه قضائیه، قوه مقننه و پلیس امنیت اجتماعی و اخلاقی ناجا و حمایت تقنینی و مالی، از تعمیق قدرت نرم نظام در محیطهای مجازی، از جمله راهکارهای مقابله با این تهدیدات است.
انند سی‌ان‌ان با اجرای سیاست "اسب تروا "، مطالب جعلی خود را در پوشش افراد حقیقی بر روی سایت‌های ارتباطات اجتماعی از جمله توییتر منتشر و به ارتباط‌گیری با مخاطبان قبلی اقدام می‌کنند.
در هفته‌های منتهی به انتخابات و جریان‌های بعدی، ایران شاهد هجمه تبلیغی و جنگ روانی بود که توسط سایت‌های ارتباطات اجتماعی مانند فیس بوک و تویتر صورت گرفت.
این در حالی است که عقبه طراحی کننده این اقدامات که در حوزه جنگ روانی سایبرنتیک قرار دارد، همچنان در حال پیگیری اهداف از پیش تعیین شده خود است.
سایت های ارتباطات اجتماعی در ظاهر به منظور ایجاد فضایی برای حضور الکترونیکی افراد در جامعه چند صدایی غربی و بیان دیدگاه‌ها، پیدا کردن دوست، ارتباط با دوستان و فرستادن پیام‌های گروهی عمل می کنند اما در باطن اغلب این وبگاه‌ها در خدمت بنگاه های خبری و اطلاعاتی قرار داشته و با جمع آوری اطلاعات شخصی از افراد اقدام به پرونده سازی و بعضاً عضوگیری برای سازمان‌های جاسوسی و تروریستی غربی می‌نمایند.
هرچند عضویت در این سایت‌ها مجانی است ولی هیچ چیزی واقعاً مجانی نیست و در ازای استفاده مجانی از سرویس‌های الکترونیکی این وبگاه‌ها، افراد بخش عمده اسرار زندگی خود را به راحتی در اختیار آنها قرار می دهند.
کارکرد دیگر این وبگاه‌ها، خبر رسانی از نوع شایعه است.
از آنجا که خبر رسانی از نوع شایعه و غوغا سالارانه اگر ابتدا از یک بنگاه خبری بزرگ صورت بگیرد، پس از معلوم شدن عدم صحت سبب تخریب شدید وجهه آن خبرگزاری می شود، استفاده از شخصیت‌های حقیقی ساختگی بر روی اینگونه سایت‌ها تا حدود زیادی از هزینه شایعه پراکنی برای بنگاه‌های پروپاگاندا می کاهد.
همچنین بسیاری از شبکه‌های خبری همچون بی‌بی‌سی، سی‌ان‌ان، فاکس نیوز و العربیه با اجرای سیاست "اسب تروا " و دوباره بسته بندی کردن ( Repackaging) مطالب جعلی‌شان در پوشش افراد حقیقی بر روی سایت‌های ارتباطات اجتماعی اقدام به ارتباط گیری با مخاطبان قبلی خود می کنند.
در هفته های بعد از انتخابات ریاست جمهوری، سایت فیس بوک نقش اساسی در آموزش حملات مخرب به خصوص حملات اینترنتی داس ( DOS - Denial Of Service) به سایت‌های ایرانی به خصوص سایت‌های مخالف آمریکا را داشت.
در همین زمان بنگاه‌های دروغ پراکنی غربی به طور دائم این ادعا را مطرح می‌کردند که دولت ایران اقدام به کند کردن و قطع اینترنت در داخل کشور نموده و اینگونه وانمود می‌کردند که حکومت جمهوری اسلامی در سدد ایجاد اختناق است.
همچنین صفحات زیادی به اعلامیه‌های عناصر گروهک‌های اوپوزیسیون اختصاص یافته و تلاش شده بود که مردگان سیاسی را هر گونه که هست زنده کرده و به ایشان شخصیت ببخشند.
این عمل سایت فیس بوک با سوت و کف کشورهای غربی همراه بود، این حرکت ها در حالی است که چند ماه قبل در جریان حملات ناجوانمردانه رژیم اشغالگر قدس به مردم مظلوم غزه همین سایت اقدام به خاموش کردن معدود صداهایی نمود که تلاش در خبر رسانی در مورد مظلومیت مردم فلسطین می‌نمودند.

فیس بوک بلای جان انساهای قرن 21

*توییتر در کنار فیس بوک
 

سایت دیگری که در کنار فیس بوک در خدمت امپراطوری خبری دشمن فعالیت جدی را دنبال می‌نماید تویتر است. عملکرد تویتر به صورت یک وبلاگ خلاصه و شبیه به پیامک‌های اس‌ام‌اس بوده و به صورت جدی در اختیار سازمان‌های خارجی برای تهییج و هماهنگی با اعضا و هوادارانشان در داخل کشور برای تجمع و اغتشاش قرار گرفت.
بدین ترتیب تویتر نقش بی‌سیم و شبکه ارتباطی نیروهای اپوزیسیون را بازی می‌کند بطوریکه در کنار حرکت‌ این سایت‌ها شاهد فشار دستگاه حکومتی آمریکا بر تویتر بودیم که حتی تعمیرات ماهیانه خود را انجام ندهد تا اینکه ارتباط آشوبگران لحظه‌ای قطع نشود.
این علمیات با همکاری و سرمایه گذاری کشورهای غربی همراه بوده و با ایجاد و ارسال نرم افزارهای فیلترشکن مانند Psiphonکه محصول دانشگاه تورانتو کانادا است، دیش‌های ارسال و دریافت ماهواره‌ای، دوربین‌های قلمی و مواردی دیگر حمایت شد.
برای آگاهی بیشتر از نحوه عمل و دلایل پشت صحنه این ماجرا لازم است اندکی به قبل بازگردیم و نگاهی به گردانندگان این سایت‌ها، ارتباط ایشان با کابینه اوباما و سابقه خدماتشان به تشکیلات حاکم بر غرب بیاندازیم.

*سایت فیس بوک و گردانندگان آن
 

مارک زوکربرگ ( MarkZuckerberg)، متولد 1984 میلادی در شهر نیویورک آمریکا مؤسس و گرداننده رسمی شرکت فیس بوک است. بنا بر سایت ویکی پدیا، این یهودی‌زاده که به گفته خود ملحد ( Atheist) می باشد، نسخه نرم‌افزاری فیس بوک را درسال 2004 میلادی، در زمان تحصیل در دانشگاه هاروارد به نام خود ثبت نمود اما این سایت در پایین توضیح می‌دهد که سه همکلاسی زوکربرگ از او شکایت کردند که اودر واقع نرم‌افزار( ConnectU) را از آنها ربوده و در نهایت پس ازسه سال تلاش در سال 2008 میلادی با قرار دادگاه زوکربرگ مجبور به پرداخت غرامتی معادل 65 میلیون دلار به آنها شد.
فیس بوک در طول عمر نه چندان بلند خود شاهد چندین رسوایی بزرگ بوده که شامل جریانات مربوط به مزاحمت‌های الکترونیکی ناشی از سرویس خوراک خبری ( News Feed) در سال 2006 میلادی و حفره‌های امنیتی ناشی از نرم‌افزار برج مراقبت فیس بوک ( Facebook Beacon) در سال 2007 می باشد.
در کنار این رسوایی ها، معرفی سکوی فیس بوک ( FacebookPlatform) در سال 2007 میلادی به عنوان پایه‌ای برای ساخت نرم‌افزارهای جانبی سبب جذب تعداد زیادی برنامه نویس شد وتا به امروز بیش از چهارصد هزار برنامه نویس در دنیا حداقل یکبار برای سکوی فیس بوک اقدام به تولید برنامه جانبی نموده اند.
هر چند اینگونه به نظر می‌رسد که این موفقیت بی ارتباط با کمک 240 میلیون دلاری مایکروسافت در سال 2007 به ازای دریافت سهم ناچیز 1.6 درصد از سهام شرکت فیس بوک نباشد. مایکروسافت همچنین متعهد شد که به فروش تبلیغات برای فیس بوک دست بزند.
فیس بوک از سال 2007 به بعد شاهد تغییرات جدی شد و در سال 2008 به همراه سی‌ان‌ان و تویتر به عنوان بنگاه سخن پراکنی نقش عمده‌ای در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بازی کرد.
گزارش‌های نیویورک تایمز، ام‌اس ان‌بی‌سی، استارتریبون و بسیاری از بنگاه‌های اطلاع رسانی غربی حاکی از استفاده جدی اوباما و همراهانش از این سایت‌های اینترنتی برای جذب و هدایت آراء مردم آمریکا بود و به طور جدی از طریق بانک اطلاعاتی تویتر برای ارتباط گیری با افراد بهره برداری شد.

*سایت توییتر و گردانندگان آن
 

جک دورسی ( Jack Dorsey)، اسحاق استون (IsaacStone) و اون ویلیامز (Evan Williams) در سال 2006 میلادی اقدام به راه اندازی شبکه تویتر نمودند.
این سرویس با سه هدف اصلی شروع به کارکرد:
1-ایجاد روش ارزان تر و آسان تری برای فرستادن پیامک به تعداد زیادی از افراد به منظور استفاده در تبلیغات، ارتباطات اجتماعی و در کنار آن تشویق به استفاده بیشتر از سرویس پیامک و در نتیجه درآمدزایی برای شرکت‌های ارتباطات.
2- استفاده از فرهنگ دنبال کردن دیوانه وار افراد معروف (Celebrity Obession) که در کشورهای غربی به صورت هدفمند تبلیغ می‌شود به منظور جلب توجه تبلیغات چی‌های هالیودی.
3 - در راستای فرهنگ عریانگری غربی که در چند سال اخیر موج جدید آن در ساختمان سازی های با پنجره‌های بلند و بدون پرده و مدهای لباس جدید غربی روز به روز افزون می‌شود، به منظور عادت دادن مردم به اینکه کارهای خود را لحظه به لحظه گزارش داده و چیزهایی که توسط سایر سایت‌های ارتباطات اجتماعی غیر قابل اکتشاف بود بدین وسیله از مردم استخراج نموده و در اختیار سازمان‌های اطلاعاتی غربی قرار دهند.
این مطلب را تا حدودی خود دورسی در یک وِب کَست در30 سپتامبر 2007 در سایت یوتیوب اعتراف نمود و اذعان داشت: " برتری سایت ما بر دیگر سایت‌های ارتباط اجتماعی در این است که مردم تشویق می‌شوند کارهای معمولی خود را به هم اطلاع دهند، کاری که به دلیل ساختار سایر سایت‌ها، صورت نمی‌گیرد. به این ترتیب شما می‌توانید لحظه به لحظه از یکدیگر مطلع باشید. "
در سال 2008 میلادی تویتر به عنوان یک بخش مهم از تبلیغات انتخاباتی اوباما در کنار سی‌ان‌ان و فیس بوک قرار گرفت و نقش اساسی در استفاده از رأی خاموش در به قدرت رساندن اوباما داشت.
در ژانویه سال 2009 میلادی تویتر به عنوان سریع ترین روش اطلاع رسانی عرض اندام نمود و در حادثه سرنگونی یک فروند هواپیمای US Airwaysدر رود هادسون نیویورک سرویس تویتر به عنوان منبع اصلی اطلاع رسانی توسط رسانه‌های آمریکایی مورد استفاده قرار گرفت.
(ویژه نامه پتک جمهوریت)

ایا فیس بوک برای امریکا جاسوسی میکند
 

اخیرا موسس سایت ویکی لیکس در اظهارنظری این اتهام را علیه فیس بوک مطرح کرد که عامل اطلاعاتی آمریکا است. پیشتر نیز گمانه زنی‌های فراوانی در مورد جزئیات پشت پرده این سایت اجتماعی مطرح شده بود و در این راستا شک و تردیدهایی در مورد اهداف واقعی سازماندهندگان فیس بوک وجود دارد.
به گزارش الف به نقل از پایگاه اینترنتی " نیوز پابلیک"، جولیان آسانژ مدیر سایت ویکی لیکس اخیرا در مصاحبه با شبکه "راشا تودی" روسیه گفت که فیس بوک برای نهادهای اطلاعاتی آمریکا فعالیت می کند و هر کسی که عضو این وب سایت اجتماعی است به طور غیرمستقیم با عوامل اطلاعاتی آمریکا همکاری دارد. این اظهارنظر مدیر سایت ویکی لیکس در حالی در مورد فیس بوک منتشر شده است که این سایت در دو سال اخیر شهرت بسیاری را برای خود بدست آورده و کمتر کسی در میان کاربران اینترنتی یافت می شود که عضو فیس بوک نباشد. آسانژ معتقد است سایت‌هایی همچون گوگل، یاهو و فیس بوک به ابزا‌ر جاسوسی برای آژانس‌های اطلاعاتی آمریکا تبدیل شده‌اند.
" جان سی.دورک" یک کارشناس امور IT در مورد این اتهام آسانژ علیه سایت فیس بوک گفت: در عصر حاضر قدرتهای بزرگ از هر ابزاری برای جاسوسی استفاده می کنند و در حال حاضر اینترنت و فضای مجازی بهترین ابزاری است که آنها در اختیار دارند چون هزینه‌های کمتری در مقایسه با ابزار نظامی دارند. این اتهام آسانژ را نمی توان رد کرد چون پیشتر سایت‌های بزرگ و مشهور سابقه جاسوسی برای کشورهای مختلف را داشته‌اند. از طریق فیس بوک کشورهایی همچون آمریکا می توانند به راحتی اطلاعات مورد نیازشان را در اختیار داشته باشند. عضویت در سایت هایی همچون فیس بوک، تویتر، فلیرک و لینک این برای کاربران خطرناک است. برای برخی از کاربران قرار دادن اطلاعات شخصی‌شان در صفحه خود موضوع مهمی نیست اما این در آینده برای آنها پیامدهای جدی در پی دارد. شکی نداشته باشید که قدرتهای جهان در عصر حاضر از طریق فیس بوک از افراد جاسوسی می‌کنند.
"دان تینان" از موسسه آی تی ورلد در این راستا تصریح کرد: نمی‌توان با قاطعیت گفت که این اتهام آسانژ درست است چون نمی‌توان به اطلاعات درج شده در صفحات شخصی افراد اعتماد کرد. این اطلاعات کامل نیستند و حتی ممکن است عوامل اطلاعاتی را سردرگم کنند. اما " استیو مورگان" یک مهندس کامپیوتر گفت: با توجه به اینکه بسیاری از کاربران تمایل زیادی برای در میان گذاشتن اطلاعات شخصی خود با دیگر کاربران با اهداف مختلف را دارند، این فضا برای جاسوسی بسیار مناسب است. با توجه به فعالیت گسترده هکرها نمی‌توان گفت که در فضای مجازی حریم خصوصی به طور کامل رعایت می شود.
" مارک شوستر" یک کارشناس شبکه‌های اجتماعی تصریح کرد: متاسفانه در حال حاضر اطلاعات شخصی افراد در فضای مجازی دیگر اطلاعات شخصی نیستند و با اندکی تخصص می توان به راحتی وارد حریم خصوصی افراد در اینترنت شد. کاربران با صداقت در صفحه‌های خود کوچکترین اطلاعات شخصی از جمله محل تولد، شماره تلفن و نام دوستان خود را قرار می دهند و فکر می کنند حریم خصوصی در اختیار دارند. بی شک می توان گفت که فیس بوک یکی از پیچیده ترین اختراعات بشر در عصر حاضر است و پتانسیل تبدیل شدن به یک پایگاه اطلاعاتی بزرگ را برای سازمان سیا دارا می باشد. بیش از 600 میلیون نفر و یا بیشتر تمایل زیادی برای ارائه اطلاعات شخصی خود در این سایت نشان داده‌اند. ما با یک ابزار فریبنده بسیار پیشرفته و یک پایگاه اطلاعاتی جامع مواجه هستیم.
آسانژ در مصاحبه خود اظهار داشت: زمانیکه شما دوستی را برای عضویت در پروفایل‌تان دعوت می کنید، عملا برای نهادهای اطلاعاتی آمریکا کار می کنید.
به گفته کارشناسان به دنبال شهرت جهانی فیس بوک سازمان سیا برای تحت کنترل گرفتن این سایت با هدف استفاده از اطلاعات شخصی کاربران مدتهاست که وارد عمل شده است. فیس بوک دقیقا سیاست‌های قدرتهای بزرگی را ایفا می کند که به دنبال افزایش قدرت و نفوذ خود در جهان هستند. قطعا در اختیار گرفتن این پایگاه اطلاعاتی جامع نعمت بزرگی برای نهادهای اطلاعاتی خواهد بود و حتی از قدرت نظامی نیز می‌تواند بازدهی بیشتری داشته باشد. به علاوه اینکه سازمان سیا از طریق فیس بوک می تواند عوامل زیادی برای انجام جاسوسی در کشورهای مختلف به خدمت بگیرد.

پی‌نوشت‌ها:
 

1- وبلاگ را به عنوان صفحه ای اینترنتی با حداقل یا هیچ نوع ویرایش خارجی تعریف می کنند که به ارائه تفسیری آنلاین پرداخته، به طور ادواری به روز شده، با ترتیب زمانی معکوس نشان داده می شود و لینک هایی را به دیگر منابع آنلاین می دهد. شبکه وبلاگستان هر جامعه، بازتاب منحصر به فردی از ویژگی های خاص فرهنگی، سیاسی و تاریخی آن جامعه خواهد بود.
2- فیس بوک هم یک شبکه اجتماعی مجازی با دسترسی آزاد است که کاربران می توانند پس از عضویت در آن، علاوه بر اطلاعات شخصی و شغلی خود، تصاویر، فیلم ها و اخبار را هم به سادگی در اختیار دیگر کاربران بگذارند. مارک زوکربرگ متولد 4891 میلادی در شهر نیویورک آمریکا مؤسس و گرداننده رسمی شرکت فیس بوک است. بنابر سایت ویکی پدیا، این یهودی زاده که به گفته خود ملحد می باشد، نسخه نرم افزاری فیس بوک را در سال 4002 میلادی، در زمان تحصیل در دانشگاه هاروارد به نام خود ثبت نمود.
3- توئیتر هم یک سرویس به اصطلاح میکروبلاگینگ است که با شعار چه کار می کنید؟ «(What are you doing)” در مارس 6002 پا به عرصه وجود گذاشت. هدف اصلی توئیتر فراهم کردن این امکان بود که کاربران اینترنت بتوانند در هر لحظه و به سادگی اتفاقاتی را که در اطرافشان درحال وقوع است، در فضای مجازی منتشر کنند.
4- یوتیوب یکی از مهم ترین سایت های وب2 و معروف ترین سایت به اشتراک گذاری ویدیو است. یوتیوب به وسیله چاد هرلی، استیون چن و جواد کریم به وجود آمد که هر سه از کارمندان شرکت Pya Pal بودند. دامنه یوتیوب دقیقاً در 51 فوریه 5002 ثبت شد و سایت به تدریج در ماه های بعد راه اندازی شد. شش ماه بعد در ماه مه 5002 سایت به طور رسمی و عمومی افتتاح شد.
5- پادکست ها فایل های صوتی یا تصویری هستند که در اینترنت منتشر می شوند و کاربران می توانند مشترک آنها شوند.
6- Cyberapartheid: آپارتاید در فضای اینترنت.
7- Cyberbalkanization: دسته بندی اینترنت به گروه های بسیار متمرکز از اشخاص همفکری که نسبت به دیگران تنفر داشته یا کمترین تساهل را دارند.
 

منبع:www.migna.ir
انتهای افق
شنبه 23/9/1392 - 22:31
آموزش و تحقيقات
شبکه هاى اجتماعى و آسیب هاى سیاسى و روانى
شبکه هاى اجتماعى و آسیب هاى سیاسى و روانى

نویسنده : مهسا ماه پیشانیان



 

مقدمه

جنگ نرم، به دلیل ماهیت خود و عدم نیاز به ابزارهاى فیزیکى، به دنبال آن است که در مسافت هاى دورترى از مراکز طراحى کننده، به اجرا درآید. جهانى و فرامرزى بودن فضاى سایبر، امکان هاى مورد نیاز را به آسانى در اختیار طراحان جنگ نرم قرار مى دهد و با فراهم شدن بسترهاى فکرى - فرهنگى اهداف مورد نظر، از سوى جریان هاى درون جامعه هدف دنبال مى شود. میسر بودن ارتباط دو طرفه نیز ابزارهاى عملیاتى را در خدمت طراحان و رهبران مراکز مورد نظر در مى آورد و در موقعیت هاى حساس که امکان حضور و هدایت مستقیم میدانى حوادث، از براندازان سلب مى شود؛ عناصر حاضر در صحنه نقش رسانه اى عملیات را بازى مى کنند.
از سوى دیگر، جنگ نرم به عناصر و سربازان میدانى نیاز دارد که از جنس مخاطبان جامعه هدف باشند. این عناصر، باید براى خود هویتى خاص قایل باشند تا بتوانند هدایت روند درگیرى را برعهده گیرند و در شرایط کنونى، امکان دسترسى به فضاى مجازى به دلیل در اختیار گذاشتن لحظه اى حجم وسیعى از اخبار، اطلاعات و تسهیل ارتباط، چنین هویت کاذبى را به راحتى در میان بخشى از صحنه گردانان حوادث ایجاد مى کند. نبود بسیارى قیود و محدودیت ها که براى سایر اقسام رسانه اى وجود دارد، در محیط مجازى، گستره فعالیت در این فضا را براى اهداف و انگیزه هاى امنیتى و سیاسى در جنگ نرم افزایش مى دهد. مجموعه این شرایط است که امروزه، هوس بهره گیرى از این فضا را براى غلبه بر دیگر ملت ها، در میان مراکز قدرت جهانى ایجاد مى کند. حوادث چند ماه اخیر ایران را باید میدان آزمون براى کاربرد فضاى مجازى در عملیات روانى و جنگ نرم دانست. وبلاگ، فیس بوک، توئیتر، فرند فیدز و بالاترین، از جمله سایت هایى هستند که قابلیت شبکه سازى وسیعى در اینترنت ایجاد کرده اند. در برخى مواقع، این شبکه ها به عنوان سربازان جدید جنگ نرم دول غربى، اقدامات خود را به فضاى واقعى جامعه نیز تسرى داده و هماهنگى و سازماندهى بسیارى تجمع هاى سیاسى و اعتراضى را بر ضد دولت هدف، عهده مى گیرند. حوادث پس از انتخابات سال 1388، به روشنى نقش شبکه هاى اجتماعى مجازى در جنگ نرم غرب با ایران را نشان داد.

نگاهى به مفهوم و ویژگى هاى شبکه هاى اجتماعى مجازى

امروزه فراگیرى اینترنت و فن آورى هاى جدید ارتباطى و اطلاعاتى، موجب ظهور فضاى مجازى در کنار جهان واقعى شده که این امر، معادلات و الگوهاى ارتباطات سنتى، تولید، انتقال و مصرف اطلاعات را به هم زده و موجب تغییر در آن شده است. چنین فضایى که به عنوان واقعیت مجازى یک پارچه، درنظر گرفته مى شود، از ویژگى هایى چون بى مکانى، فرا زمان بودن، صنعتى بودن محض، عدم محدودیت به قوانین مدنى متکى بر دولت - ملت ها، از معرفت شناسى تغییر شکل یافته پسامدرن برخوردار بودن، قابل دسترسى بودن همزمان، روى فضا بودن و برخوردارى از فضاهاى فرهنگى، اعتقادى، اقتصادى، سیاسى و نیز آزادى از هویت بدنى و جنسى جدید برخوردار است.(2000 ,Myers ). شبکه هاى اجتماعى مجازى، امروزه نقش بسیار مهمى در خلق این فضاى مجازى دارند. از خلال همین واقعیت هاى مجازى است که آسیب هاى روانى و سیاسى بسیار گسترده اى را مى توانند براى یک جامعه به وجود آورند.
شبکه هاى اجتماعى، به مجموعه اى از افراد که به صورت گروهى با یکدیگر ارتباط داشته و مواردى مانند اطلاعات، نیازمندى ها، فعالیت ها و افکار خود را به اشتراک بگذارند، شبکه هاى اجتماعى گویند. شبکه هاى اجتماعى را مى توان به دو دسته شبکه هاى مجازى و شبکه هاى غیرمجازى تقسیم کرد. شبکه هاى غیرمجازى در واقع شبکه هایى هستند که توسط مجموعه اى از افراد و گروه هاى به هم پیوسته، در محیط اجتماعى عمل مى کنند. شبکه اجتماعى مجازى یا شبکه اجتماعى اینترنتى، وب سایت یا مجموعه اى از وب سایت هایى است که به کاربران امکان مى دهد، علاقه مندى ها، افکار و فعالیت هاى خود را با یک دیگر به اشتراک بگذارند؛ به عبارت دیگر، شبکه هاى اجتماعى سایت هایى هستند که با استفاده از یک موتور جست وجوگر و افزودن امکاناتى مانند چت، پیام رسانى الکترونیک، انتقال تصویر و صدا و...، امکان ارتباط بیشتر کاربران را در قالب شبکه اى از روابط فردى و گروهى فراهم مى آورند. (2000 ,Resnick) وبلاگ ها(1)، فیس بوک(2)، توییتر(3)، یتوب(4)، پادکست(5) از جمله شبکه هاى اجتماعى مجازى هستند.

نگاهى به آسیب هاى سیاسى و روانى شبکه هاى اجتماعى مجازى

با رشد رسانه هاى نوین، جهان وارد عصر دوم رسانه ها شده است که بر خلاف دوره مدرن و عصر نخست، آینده آن به طور کامل قابل پیش بینى نیست، زیرا در عصر دوم رسانه ها که در آن بحث رسانه هاى الکترونیک جدید، حاکمیت دارند و اطلاعات حرف آخر را مى زنند، پدیده ها کمتر قابل پیش بینى اند (گل محمدى، 1383). رسانه هاى نوین داراى آسیب هاى بسیار مهم روانى و سیاسى است که مى توانند، زمینه و بستر مناسبى را براى جنگ نرم ایجاد کنند. در مورد آسیب هاى روانى شبکه هاى اجتماعى، مى توان به موارد ذیل اشاره کرد: (Hassanien ، Abraham ، 2010 ).
1. کاهش احساسات: به دلیل اینکه اغلب ارتباطات در این فضا، به صورت نوشتارى است، اغلب فاقد احساسى است که در فضاى واقعى، از طریق قدم زدن، سخن گفتن و ... به دست مى آید. افراد با وجود امکانات ارتباطى در فضاى مجازى، دیگر اهمیتى به کیفیت روابط نمى دهند و این مسئله، به کاهش بیشتر احساسات منجر مى شود.
2. متن گرایى: علیرغم امکانات چند رسانه اى موجود در فضاى مجازى، هنوز هم قسمت عمده اى از ارتباطات درفضاى مجازى را ارتباطات متنى در قالب ایمیل و چت تشکیل مى دهد. ارتباطات متنى مى تواند شکل جدیدى از هویت مجازى را شکل دهد.
3. انعطاف پذیرى هویتى: افراد در فضاى مجازى، به دلیل نبود راهنماهاى چهره اى، مى توانند بازنمایى هاى متفاوتى از خود ارائه دهند.
4. دریافت هاى جایگزین: در ارتباطات مجازى، شما مى توانید دیوارها را بشکنید، به حوزه خصوصى دیگران وارد شوید و حرف هایى را که حاضر نیستند، در ارتباط چهره به چهره به شما بگویند، بشنوید.
علاوه بر آسیب هاى جدى شبکه هاى اجتماعى مجازى در بعد روانى که به انعطاف پذیرى هویتى و شکل گیرى هویت هاى مجازى جدید منجر مى گردد، مهم ترین تأثیرات سیاسى فناورى هاى ارتباطى - اطلاعاتى، تضعیف دولت هاى ملى، اشاعه اطلاعات سیاسى و کاهش مشارکت سیاسى افراد و گروه هاست.
همچنین کنترل اطلاعات در عصر جدید، اهرم اصلى قدرت بازیگران جهانى، ملى و محلى است ,.J.P ,Robinson (2004 .M ,and Kestnbaum .A ,Neustadtl). اهرمى که در انقلاب هاى رنگى در اختیار بنیاد سوروس و سازمان هاى غیردولتى و جنبش هاى دانشجویى قرار گرفت و رهبران احزاب و جنبش ها، بیشترین بهره را از آن بردند.
دول غربى، ماهرانه با استفاده از امکانات تکنولوژى و ارتباطات، مانند اینترنت، سایت هاى انتقادى را علیه یک دولت سازمان مى دهند. پیام هاى کوتاه را از طریق تلفن هاى همراه رد و بدل مى کنند و مرتب قرارهاى جدیدى مى گذارند.
آسیب مهم دیگر رسانه هاى نوین، تأثیر بر افکار عمومى و بسیج آن است. به گونه اى که به واسطه این رسانه ها، نوعى فضاى عمومى شکل مى گیرد و بسیارى افراد، بى آن که یکدیگر را ببینند و تبادل نظر کنند، مانند یکدیگر فکر و در نتیجه مانند یکدیگر نیز عمل مى کنند. بر این اساس، از طریق تولید پیام، شعار و اندیشه، به شیوه اى هنرى و از طریق تصویر، گرافیک، صدا و موسیقى، تصورات دستکارى و بسیج مى شوند و در نهایت فعالیت سیاسى، این امکان را مى یابد که با زندگى روزمره آمیخته شود. (.L .W ,Bennett).
در این صورت دیگر مانند گذشته، نیازى نیست که براى تبدیل افکار عمومى به نیروى اجتماعى و تغییر اوضاع سیاسى، به اهرمى مانند حزب سیاسى متوسل شد و اگر این تغییر در افکار عمومى پیدا شود، مردم در مواقع مهم تاریخى، خود راه را باز مى کنند و احتیاجى به اعمال نیرو، فشار و زور از طریق اهرم هاى جدا از مردم وجود ندارد.
افزون براین، استفاده جنبش هاى اجتماعى جدید، از شبکه هاى اجتماعى مجازى، آسیب جدى دیگرى را براى دولت ها به همراه داشته است. جنبش هاى اجتماعى جدید و هویت هاى دگرخواهانه، از مهم ترین جنبه هاى نرم افزارى تهدید امنیت ملى هستند. جنبش هاى نوین کنونى، اهمیت بیشتر را به هویت داده و در برابر اشکال جدید سلطه و طرد مقاومت مى کنند. این جنبش ها همچنین تلاش دارند، تا با اشکال جدید تکنولوژى هاى ارتباطى و تغییرات اجتماعى، سیاسى و فرهنگى سازگار شوند.
به اعتقاد مانوئل کاستلز، بازیگران سیاسى، از طریق رسانه هاى نوین، در بازى قدرت حضور دارند و از آن جا که اطلاعات و ارتباطات، عمدتاً از طریق شبکه جهانى اینترنت و ماهواره ها و خبرگزارى ها صورت مى گیرد، بازى سیاسى، به نحو فزاینده اى در فضاى رسانه ها صورت مى گیرد (کاستلز،1380) وى همچنین به نقش تکنولوژى هاى ارتباطى، مانند اینترنت، در عضوگیرى و گسترش قدرت جنبش هاى اجتماعى اشاره مى کند. شبکه هاى اجتماعى شکل اجتماعى نوینى از ارتباطات را به وجود آورده که در عین حال توده اى است؛ اما به صورت انفرادى تولید و دریافت مى شود و تاثیر مى گذارد. با این همه، در سراسر جهان، به ابزارى در خدمت جنبش هاى اجتماعى تبدیل مى شود؛ اگرچه این جنبش ها تنها استفاده کنندگان این ابزار جدید، بسیج و سازمان دهى نیستند.
جنبش هاى مذکور، باید بتوانند براى دستیابى به اهداف خود، در سه زمینه توانمندى داشته باشند: شکل دادن به هویت جمعى، متقاعد ساختن پیروان خود، و بسیج آنها. این جنبش ها، با استفاده از تکنولوژى هاى جدید اطلاعاتى، مى توانند به راحتى به هر سه هدف مذکور دست یابند. (1998b .B ,Bimber). ملوچى معتقد است که شبکه هاى اجتماعى مجازى، به جنبش هاى اجتماعى، توانمندى انعکاس روش ها و اهداف خود را به فضاى عمومى داده است.(ملوچى).
همچنین شبکه هاى اجتماعى مجازى، همانند آزمایشگاهى است که جنبش هاى اجتماعى، میزان توانمندى خود را بررسى مى کنند. در چنین حالتى شبکه هاى اجتماعى، تنها به عنوان وسیله سیاسى عمل نمى کنند، بلکه خود به فضاى سیاسى تبدیل مى شوند. (B2000 ,Bimber) نیز کاربرد شبکه هاى اجتماعى این امکان را به جنبش هاى اجتماعى مى دهد که روش هاى سنتى بیان اعتراضات خود، همانند راهپیمایى ها، اعتراضات، شعارها و استفاده از نمادها را آسان تر به کار برده و آن ها را با روش هاى نمادین جدید ترکیب کنند. بر همین اساس، این جنبش ها توانمندى بیشترى براى جذب طبقه جوان جامعه و شکل دادن به افکار عمومى دارند. با کاربرد تکنولوژى هاى اطلاعاتى جنبش هاى اجتماعى به استفاده از پوشش رسانه اى جمعى نیازى ندارند.
از دیگر آسیب هاى سیاسى رسانه هاى نوین، مى توان به رسانه اى شدن فضاى سیاست اشاره کرد. از دید کاستلز در جامعه کنونى، سیاست به معناى سیاست رسانه ها، است. رسانه ها، پس زمینه همیشگى بازى سیاست و حوزه اى عمومى هستند که در آن قدرت، به نمایش در مى آید و درباره اش داورى مى شود (همان). به اعتقاد وى، اگرچه سیاستمداران براى کسب قدرت سیاسى در رسانه ها، از تکنیک ترور شخصیت، رسواگرى و جنجال استفاده مى کنند و این مسئله معرف خوبى براى یک جامعه دموکراتیک است. ولى باید به این نکته توجه داشت که ویژگى اصلى سیاست رسوایى و جنجال این است که همه کنشگران سیاسى شرکت کننده در آن، خود به دام این نظام مى افتند و غالبا نقش ها معکوس مى شوند؛ شکارچى امروز شکار فرداست.
یکى دیگر از آسیب هاى جدى شبکه هاى اجتماعى، به علت توانمندى آن ها براى پنهان کردن و پوشاندن اطلاعات و در نهایت پدید آوردن جهل عمومى است.
عدم توانایى شبکه هاى اجتماعى براى نهادسازى سیاسى در جریان اعتراضات و پس از آن، یکى دیگر از آسیب هاى جدى شبکه هاى اجتماعى است؛ براى مثال توئیتر یا فیس بوک، تنها مى توانند به شکل دهى اعتراضات و سرنگونى حکومت کمک کنند؛ اما توانایى برنامه ریزى براى اداره حکومت یا ایجاد نهادهاى دموکراتیک را نداشته و نمى تواند، از آرمان ها و اهداف مورد نظر خود دفاع کند. (1999 ,Ayres)
از دیگر آسیب هاى جدى شبکه هاى اجتماعى مجازى این است که به میزان قابل توجهى، شانس کنترل سیاسى و مردم فریبى را بالا مى برد، زیرا پیشرفت تکنولوژى، چنان از ارتقاى بصیرت افراد پیشى مى گیرد که افراد هنگام رویارویى با تکثیر سریع اطلاعات کاملاً بى دفاع مى مانند.(2004 .P ,Resnick)
خارج شدن سیاست از فرایند عقلانى، دیگر آسیب جدى رسانه هاى نوین است؛ زیرا رسانه هاى جدید، در حال دگرگون کردن سیاست هستند؛ به عبارت دیگر، زندگى سیاسى به مقدار زیادى در محدوده رسانه قرار گرفته است؛ یعنى سیاست منطق رسانه ها را پذیرفته و در این فرایند خود دگرگون شده است.
همچنین ظهور رسانه هاى نوین به عنوان مرکز قدرت خودگردان است که به تقویت شخصى سازى سیاست کمک مى کنند. در این فرایند، سیاست به عنوان نمایش و مخاطب به عنوان تماشاچى در نظر گرفته مى شود. همه اینها بدان معناست که سیاست، کمتر به عنوان یک فرایند عقلانى، تجزیه و تحلیل مى شود، بلکه بیشتر به عنوان یک سرى حرکات نمادین که ما به آنها واکنش نشان مى دهیم، عمل مى کند. تحت تأثیر این تغییرات، سیاست مداران، بیش از پیش رسانه اى شده و به انسان هاى معمولى تبدیل مى شوند. آنها افراد معروفى مى شوند که مشابهت هاى زیادى با افراد سرگرم کننده دارند. در واقع رهبران، مانند یک کالاى تجارى تبلیغ مى شوند.
وارونه شدن برخى نظریه هاى مدرن در عرصه هاى سیاست و اجتماع، یکى دیگر از آسیب هاى جدى شبکه هاى اجتماعى است. یکى از این تئورى ها، تئورى دموکراسى به معناى حق تعیین سرنوشت ملت ها از سوى خود آن هاست. فن آورى اطلاعاتى و ارتباطى و امپریالیسم رسانه ها، به طرق مختلف، این تئورى مهم سیاست و حکومت را به چالش کشیده است که به دو شکل این چالش اشاره مى شود: نکته نخست اینکه دموکراسى دیگر واقعاً معناى حکومت مردم بر مردم نمى دهد. احزاب، گروه ها و نخبگان سیاسى، با تسلط بر ابزارهاى ارتباطى و به یارى امپراطورى رسانه ها، ایده ها و برنامه هاى خود را بر مردم تحمیل مى کنند و گزینش ها، نه براساس توانایى و شایستگى، بلکه براساس میزان سرمایه و تسلط منتخب بر رسانه ها صورت مى گیرد؛ هرچند که قدرت تبلیغات و آثار منفى آن، در همه جوامع، حتى جوامع ابتدایى وجود داشت؛ اما با گسترش فن آورى ارتباطى و اطلاعاتى و پیدایش انواع رسانه هاى مجازى، این قدرت پیچیده تر گردیده است. چالش دوم براى دموکراسى، پیدایش مفهومى به نام دیکتاتورى اقلیت در سایه امپراطورى رسانه ها است که اساساً با ماهیت دموکراسى در تضاد است. مفهوم دیکتاتورى اقلیت، تنها در سایه فن آورى ارتباطات، به ویژه رسانه هاى مجازى شدنى است، چرا که اقلیت مسلط بر این رسانه ها مانند اشرافیت قرن هاى 17 و 18 میلادى، در پى تحمیل افکار، امیال و عقاید خود بر دیگران است.
توجه به هشدارهاى شمارى از صاحب نظران برجسته در رابطه با تأثیر ویرانگر اینترنت بر سیاست، بیانگر دیگر جنبه هاى آسیب سیاسى شبکه هاى اجتماعى مجازى است. در سال 2000، پوتنام (173 .P ,Putnam 2000) در مورد ظهور "سایبرآپارتاید"(6) و "سایبرگسیختگى"(7) هشدار داد و گفت: "فرهنگ سیاسى اینترنت، دست کم در مراحل اولیه بسیار آزاد بوده و در برخى موارد، فضاى سایبر بیان گر وضعیت طبیعى هابز و نه لاک است".
تحلیل گران اجتماعى دیگر نیز هشدارهاى مشابهى داده اند (.R2002 ,Blood). سانستین (49 .P ,Sunstein 2001) هشدار پوتنام را یک سال بعد این گونه تکرار کرد: تکنولوژى هاى جدید از جمله اینترنت به صورت چشمگیرى توانایى مردم براى شنیدن صداى خود و ممانعت از شنیدن صداى دیگران را افزایش داده است؛ براى مثال بلاگ ها مى توانند تازه ترین نمونه ها از سایبرآپارتاید باشند. بسیارى بلاگرها خود از نگرانى در مورد این پدیده که "پیله بستن"(8) مى نامند، صحبت مى کنند. این مسئله از نظر جامعه شناسان موجب ذره اى و اتمیزه شدن فرد و کاهش انسجام و همبستگى مى گردد.
افزایش تعارضات ساختارى و دوگانگى هویت، یکسان سازى فرهنگى، تقویت گرایش هاى گریز از مرکز(فروملى و فراملى) و اخلال در روند وحدت ملى، ایجاد اختلاف و شکاف میان ملت ها به دلیل ملى گرایى افراطى ، ایدئولوژى هاى متضاد و در نهایت بروز شکاف فرهنگى، یکپارچگى افقى گروه ها و طبقات و تشدید دو قطبى، تضاد با ارزش ها، باورها، تضعیف پیوندهاى سنتى از طریق تقویت و تبلیغ ارزش هاى غربى و کمک به استحاله فرهنگى، بهره بردارى تبلیغاتى و انتشار اخبار غیر واقع تحریف شده، ایجاد نخبگان سیاسى و فرهنگى وابسته، به جریانات خودساخته از طریق شبکه ارتباطى، از دیگر آسیب هاى سیاسى شبکه هاى اجتماعى مجازى در جنگ نرم محسوب مى شود.

جمع بندى و نتیجه گیرى

چنان که گذشت، شبکه هاى اجتماعى مجازى، اجتماعات مجازى موجود در فضاى سایبر هستند. شکل گیرى این شبکه ها از طریق سایت هاى خبرى، وبلاگ هاى خبرى و تحلیلى، گروه هاى اینترنتى، فضاهاى گفت وگوى مجازى (چت روم ها) و حلقه هاى آشنایان همچون اورکات و یاهو 360 درجه و... هریک فضایى مجازى را ایجاد مى کنند که در آن تبادل اخبار و اطلاعات صورت مى گیرد. وبلاگ، فیس بوک، توئیتر، فرند فیدز و بالاترین از جمله سایت هایى هستند که قابلیت شبکه سازى وسیعى در اینترنت ایجاد کرده اند. در برخى مواقع، این شبکه ها به عنوان سربازان جدید جنگ نرم دول غربى، اقدامات خود را به فضاى واقعى جامعه نیز تسرى داده و هماهنگى و سازماندهى بسیارى تجمع هاى سیاسى و اعتراضى را بر ضد دولت هدف برعهده مى گیرند. همان طور که شاهد بودیم، بخش عمده اى از رخدادهاى اعتراضى ایران، طى ماه هاى پس از انتخابات ریاست جمهورى دهم، در فضاى سایبر ساماندهى شد. زیر سوال بردن انتخابات و تکرار دروغ بزرگ تقلب در انتخابات ، پوشش غیر واقعى خبرى اغتشاشات و دعوت به تجمعات غیرقانونى، توهین و فحاشى، دخالت آشکار بعضى سیاستمداران و دولتمردان غربى در امور داخلى ایران و دامن زدن به ناآرامى هاى موجود، بیانیه نویسى، نامه نگارى، راه اندازى کمپین علیه انقلاب اسلامى به بهانه هاى مختلف، هدایت، آموزش و تشویق اغتشاشگران براى ایجاد ناامنى و آشوب، هدایت، آموزش و تشویق اندک هواداران داخلى به هنجار شکنى و ایجاد ناامنى در جامعه، هتک حرمت به مسئولان و توده هاى مختلف مردم و آموزش و تشویق اغتشاش گران براى انجام عملیات تروریستى، به منظور ایجاد ناامنى در کشور، از جمله نمونه هاى کاربرد شبکه هاى اجتماعى مجازى علیه کشورمان است. اشاراتى از این دست، از اهمیت این حوزه، جهت فعالیت رسانه اى براى برخورد با نظام هاى معارض در ادبیات سیاسى آمریکا پرده بر مى دارد. برهمین اساس، فضاى سایبر یکى از مهم ترین ابزارهاى آمریکا در قرن بیست و یکم براى اجراى پروژه هاى جنگ فرهنگى، رسانه اى، سایبر و همچنین تغییر حکومت در کشورها، به خصوص کشورمان محسوب مى گردد.
مقابله با ایجاد و نشر شایعه هاى برانداز، نادیده انگاشتن شایعات ضعیف و پاسخ غیرمستقیم به آن، مقابله با شایعه وجود شکاف میان جامعه و حاکمیت، پرهیز از تهدیدانگارى بیش از حد در فعالیت نهادهاى غیردولتى و گسترش آزادى هاى مدنى در چارچوب قانون اساسى، همراه با هوشیارى لازم براى اجتناب از تهدیدات احتمالى این نهادها در حوزه هاى امنیت سیاسى و اجتماعى، قانونمند کردن مقابله با جرایم سایبر و تلفن همراه، افزایش تعامل و هم اندیشى میان کارشناسان وزارتخانه هاى اطلاعات، فناورى ارتباطات، قوه قضائیه، قوه مقننه و پلیس امنیت اجتماعى و اخلاقى ناجا و حمایت تقنینى و مالى، از تعمیق قدرت نرم نظام در محیطهاى مجازى، از جمله راهکارهاى مقابله با این تهدیدات است.

پی نوشت ها :

1. وبلاگ را به عنوان صفحه اى اینترنتى با حداقل یا هیچ نوع ویرایش خارجى تعریف مى کنند که به ارائه تفسیرى آنلاین پرداخته، به طور ادوارى به روز شده، با ترتیب زمانى معکوس نشان داده مى شود و لینک هایى را به دیگر منابع آنلاین مى دهد.شبکه وبلاگستان هر جامعه، بازتاب منحصر به فردى از ویژگى هاى خاص فرهنگى، سیاسى و تاریخى آن جامعه خواهد بود.
2. فیس بوک هم یک شبکه اجتماعى مجازى با دسترسى آزاد است که کاربران مى توانند پس از عضویت در آن، علاوه بر اطلاعات شخصى و شغلى خود، تصاویر، فیلم ها و اخبار را هم به سادگى در اختیار دیگر کاربران بگذارند. مارک زوکربرگ متولد 1984 میلادى در شهر نیویورک آمریکا مؤسس و گرداننده رسمى شرکت فیس بوک است. بنا بر سایت ویکى پدیا، این یهودى زاده که به گفته خود ملحد مى باشد، نسخه نرم افزارى فیس بوک را درسال 2004 میلادى، در زمان تحصیل در دانشگاه هاروارد به نام خود ثبت نمود.
3. توئیتر هم یک سرویس به اصطلاح میکروبلاگینگ است که با شعار »چه کار مى کنید؟« (?What are you doing) در مارس 2006 پا به عرصه وجود گذاشت. هدف اصلى توئیتر فراهم کردن این امکان بود که کاربران اینترنت بتوانند در هر لحظه و به سادگى اتفاقاتى را که در اطرافشان در حال وقوع است، در فضاى مجازى منتشر کنند.
4. یوتیوب یکى از مهم ترین سایت هاى وب 2 و معروف ترین سایت به اشتراک گذارى ویدیو است. یوتیوب به وسیله چاد هرلى، استیون چن و جواد کریم به وجود آمد که هر سه از کارمندان شرکت Pay Pal بودند. دامنه یوتیوب دقیقاْ در 15 فوریه 2005 ثبت شد و سایت به تدریج در ماه هاى بعد راه اندازى شد. شش ماه بعد در ماه مه 2005 سایت به طور رسمى و عمومى افتتاح شد.
5. پادکست ها فایل هاى صوتى یا تصویرى هستند که در اینترنت منتشر مى شوند و کاربران مى توانند مشترک آنها شوند
6. Cyberapartheid: آپارتاید در فضاى اینترنت.
7. Cyberbalkanization: دسته بندى اینترنت به گروه هاى بسیار متمرکز از اشخاص همفکرى که نسبت به دیگران تنفر داشته یا کمترین تساهل را دارند.
.Cocooning .8

منبع ماهنامه پگاه حوزه شماره 293

 
شنبه 23/9/1392 - 22:30
آموزش و تحقيقات
جایگاه ویژه عفت و حیا در «فیس بوک»

 

جایگاه ویژه عفت و حیا در «فیس بوک»
جایگاه ویژه عفت و حیا در «فیس بوک»

 





 
اما هدف از نگارش این گزارش بررسی اهداف سیاسی و اقتصادی فیس بوک در ایران نیست، بلکه قصد داریم تا تنها به گوشه ای از تاثیرات منفی"اجتماعی" و"فرهنگی" در این سایت که به بحث ایجاد"آلبوم تصاویر" و انتخاب یک"عکس" برای نمایه خود است بپردازیم. اما فعالیت این سایت در کشور ما غیر قانونی است و از همین روی برای مخاطبان اینترنتی قابل دسترسی نبوده و به اصطلاح"فیلتر" است؛ اما نباید این حقیقت را نادیده گرفت که این سایت نسبتا مخاطبان زیادی در ایران پیدا کرده است. "نام نویسی" نوشته ای است که با بزرگترین فونت پس از ورود به این سایت با آن مواجه می شوید و در ادامه آن می خوانید"نام نویسی رایگان است و همیشه خواهد ماند" که با کمی صرف وقت می توان به راحتی در این سایت عضو شد و به کاربران فیس بوک پیوست.
بر اساس این گزارش، هر روز بر مخاطبان این سایت در کشورمان افزوده می شود و به نظر می رسد که به جای فیلتر و نادیده گرفتن اثرات مخرب آن بهتر است فکری اساسی برای این پدیده جدید کرد؛ چرا که با توجه با عدم هم خوانی آن با عقاید، سنت و عرف مردم ایران، صدمات اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی گسترده ای را در آینده در بر خواهد داشت.
البته در ماه های اخیر جوانان دلسوز، معتقد و ارزشی به ناچار خود را در عرصه جدیدی از جنگ نرم دیده و با عضویت در این سایت به فعالیت های انقلابی در راستای حمایت از انقلاب و اسلام می پردازند و اصطلاحا مجبور به بازی در زمین حریف شده اند؛ چه آنکه قطعا آنها نیز از اثرات مخرب فرهنگی و اجتماعی این سایت مصون نخواهند بود زیرا که ماهیت این سایت حداقل با ارزش های ایرانی اسلامی مردم جامعه ما همخوانی ندارد که هدف از این نگارش همانگونه که در آغاز کلام به آن اشاره شد پرداختن به این موضوع نیست.
اما پس از عضویت در این سایت می توان از امکانات متعدد اینترنتی آن استفاده کرد؛ برای نمونه در این سایت می توانید با کسانی که دوست هستید گفتگو (چت) کنید یا نظرات خود را به اشتراک گذاشته و درباره آن بحث کنید؛ یا به دوست یابی بپردازید و حتی با دوستان دوست خود نیز آشنا شوید تا به یک باره اجتماع کوچک چند نفره شما و دوستانتان به یک اجتماع بزرگ چند صد نفره یا هزار نفره تبدیل شود! اما یکی دیگر از امکاناتی که این سایت در اختیار شما قرار می دهد و آسیب شناسی همین موضوع، بحث اصلی این گزارش است،"انتخاب عکس" و" ایجاد یک آلبوم عکس" برای نمایه خود می باشد که متاسفانه روند تاسف باری را مخاطبان ایرانی در این بخش پیش گرفته اند و به نوعی در پازل از پیش تعیین شده غرب برای ترویج بی عفتی، بی بند و باری، بی غیرتی و بی حرمتی بازی می کنند." اقدامی بسیار تاسف بار و البته نگران کننده" حتما می دانید که پس از عضویت در این سایت، تمام مخاطبان و کاربران فعال در آن می توانند به راحتی به نمایه شما دسترسی پیدا کنند و این اجازه را سایت و البته"خود شما" به دیگر کاربران داده اید که به راحتی شما را شناسایی کرده و در صورت لزوم به شما درخواست دوستی بدهند؛ اما نکته ای که واضح و مبرهن می باشد این است که پس از ورود به نمایه شخص دیگری اعم از دختر و پسر یا مرد و زن، شما عکس اصلی نمایه وی را مشاهده می کنید و تنها در بخش"عکس ها" یا همان"آلبوم عکس ها" کاربر می تواند دیگر تصاویر مربوط به خود را از دید شما پنهان کرده و آنها را تنها برای دوستان یا برخی از آنها به نمایش بگذارد. اما بسیاری از کاربران ایرانی، (مخصوصا خانم ها) فیس بوک در بخش انتخاب"عکس نمایه خود" عکسی بد پوشش و بی حجاب را انتخاب می کنند که این موضوع نگران کننده است؛ کافی است شما نام یکی از همکاران، همکلاسی ها، هم دانشگاهی ها، هم محله ای ها و... را که احساس می کنید در این سایت عضو است را پس از عضویت در این سایت جستجو کنید، که در اغلب موارد در صورت عضویت این افراد، با عکس های"عجیبی" مواجه می شوید که باعث تاسف و ناراحتی شما می شود!
سوال اینجاست که چرا باید برخی از مردم کشورمان در مواجهه با این پدیده به این شکل منفعلانه برخورد کرده و به راحتی استحاله شوند؟ البته تمام کسانی که عکس های بد پوشش را در این سایت قرار می دهند جاهل مقصر نیستند و در حقیقت این موضوع را به عنوان یک عرف قبول کرده و باورشان شده که تنها در یک"اتاق خصوصی" که دوستان هم جنسشان آنها را می بینند مشغول زندگی روزمره خود هستند؛ و نا گفته نماند کسانی هم هستند که با اغراض فرهنگی و اجتماعی اقدام به این کار می کنند. اما تمام ماجرا به"عکس نمایه" ختم نمی شود! در قسمت"آلبوم عکس ها" نیز بسیاری از کاربران فیس بوک با قرار دادن عکس های خصوصی و خانوادگی خود در انظار عمومی به حریم شکنی می پردازند؛ طوری که به نظر می رسد برایشان"عرفی موجه" شده است؛ در برخی از این موارد شما عکس های خانوادگی دوستان و همکاران خود را با پوششی متفاوت و البته نامناسب می بینید که برایتان باور کردنی نیست! به نظر می رسد غرب برای ترویج بدحجابی، بی عفتی، بی حرمتی و البته فحشا راه جدیدی را در پیش گرفته است که نیازمند هوشمندی مردم و البته مسئولان در مواجهه با آن است؛ که در صورت ادامه این روند نه"حریمی" می ماند و نه"حرمتی"، به واقع مسوولین فرهنگی کشور کجایند و چه می کنند؟!!!
منبع:افتاب
شنبه 23/9/1392 - 22:30
آموزش و تحقيقات
پنج افسانه رایج درباره ی فیس بوک

 

پنج افسانه رایج درباره ی فیس بوک
پنج افسانه رایج درباره ی فیس بوک

 

نویسنده: دیوید کرک پاتریک




 
دیوید کرک پاتریک نویسنده ی کتاب تاثیر فیس بوک: داستان پنهان شرکتی که جهانیان را به هم پیوند می دهد است. او در مطلب حاضر، که در واشنگتن پست منتشر شده، درباره ی پنج نکته ای که به اشتباه درباره ی سایت فیس بوک رواج یافته، توضیح می دهد.

1- عمده ترین مخاطبان فیس بوک دانشجویان هستند.
 

وقتی که مارک زوکربرگ در بهار سال 2004 سایت فیس بوک را راه اندازی کرد، مخاطبان اصلی او همکلاسی هایش بودند اما این دوران تنها چند ماه به طول انجامید. در ادامه ی همان سال بود که سایت از دانشجویان دانشگاه های دیگر ایمیل آدرس دریافت کرد و آنها را به عضو خود درآورد. در سال 2005 درهای سایت به روی دانش آموزان دبیرستانی باز شد و در سال 2006 بزرگسالان هم به خانواده ی فیس بوک پیوستند. با وجود اینکه هنوز بخش اصلی کاربران سایت فیس بوک جوان ها هستند اما سن حدود دو سوم از 134 میلیون کاربر آمریکایی آن بالای 26 است. در خارج از ایالات متحده، فیس بوک بین خانم های میانسال بالاترین سرعت گسترش را داشته است.
فیس بوک در کشورهای مختلف آن قدر به عنوان بخشی از زندگی اجتماعی اهمیت پیدا کرده که اگر شما- با هر سن و سالی- عضو آن نباشید به احتمال زیاد ارتباط چندان نزدیکی با دوستان تان ندارید. برای مثال، در تحقیقاتی که من انجام دادم، متوجه شدم که ارسال پیغام از طریق فیس بوک در میان قشر تحصیل کرده ی ایتالیا و بازرگانان کلمبیایی جای ارسال ایمیل را گرفته است. در اندونزی هم، که سومین کشور با بالاترین تعداد کاربر فیس بوک است، اگر شما اهل استفاده از اینترنت باشید، به احتمال زیاد عضو فیس بوک هم هستید: از سی میلیون نفری که در اندونزی از اینترنت استفاده می کنند، 27/8 میلیون نفر عضو فیس بوک هستند.

2- تغییرات فیس بوک به منظور جذب آگهی های بیشتر است.
 

زوکربرگ مدام دست به تغییر امکانات و پیوندهای فیس بوک می زند و بعضی از این تغییرات باعث شده که کنترل کاربران در حفظ اطلاعات شخصی شان تا حد زیادی کمتر شود. سال گذشته در زمان اعمال یکی از این تغییرها، فهرست دوستان هر کاربر برای تمامی کاربران به صورت عمومی به نمایش در آمد؛ نتیجه این شد که صدای فعالان حوزه ی حفظ اطلاعات شخصی درآمد و بخش کوچک اما تاثیرگذاری از کاربران فیس بوک مسئولان را مجبور کردند که در بهار امسال این گزینه را به حالت سابق برگردانند.
منتقدان این تغییرات مداوم فیس بوک می گویند که انگیزه ی اصلی سردمداران سایت از این کارها کسب سود بیشتر است؛ به گفته ی آنها در دسترس قرار دادن اطلاعات شخصی کاربران این شانس را به بازرگانان می دهد که تبلیغات تجاری خودشان را به سمت آنها سرازیر کنند. ممکن است این طور باشد اما از دل گفتگوهای متعدد من با زوکربرگ دلیل دیگری برای این تغییرات سر بر می آورد. از یک نظر، او در وهله ی اول همه چیز را در سود بیشتر نمی بیند؛ به نظر او سود باید برای تامین هزینه های سایت و گسترش بیشتر آن مصرف شود. ( اگر هدف اصلی زوکربرگ کسب در آمد بیشتر و موفقیت تجاری کوتاه مدت بود، پیشنهاد کمپانی مایکروسافت در سال 2007 را قبول می کرد. مایکروسافت به او پیشنهاد داده بود که در ازای خرید سهم اش از فیس بوک مبلغ 4 میلیارد دلار به او بدهد. زوکربرگ در سن 23 سالگی حتی به این پیشنهاد فکر هم نکرد).
زوکربرگ بیشتر از آنکه خود را کارآفرین به حساب بیاورد به جنبه ی انقلاب اجتماعی کارش توجه دارد. شعار کمپانی او این است که بیایید جهانی آزادتر با انسان های در ارتباط با هم بسازیم. به نظر او حضور کاربران در فیس بوک محلی برای عرضه ی استعدادهایشان در اختیار آنها قرار می دهد و امیدوار است که حضور در این سایت باعث شود آنها شهروندان تاثیرگذارتری باشند. در نتیجه، تمامی تصمیماتی که درباره ی تغییرات سایت فیس بوک گرفته می شود، بیشتر به خاطر ارائه ی خدمات بیشتر به کاربران است، نه اینکه سوددهی کوتاه مدت مدنظر باشد. کارمندان فیس بوک بدون هیچ رودرواسی به من می گفتند که هدف اصلی سایت آنها « فراگیر شدن» است. عزم راسخ زوکربرگ برای اعمال تغییر در فیس بوک ریشه در جنبه های پارانویی شخصیت زوکربرگ هم دارد. در طول گفتگوهایمان او مدام به من می گفت که اگر روزی روزگاری فیس بوک دست از تغییر بکشد، رقیب کوچک تر و چالاک تری- درست مثل همان حالتی که فیس بوک در ابتدای کار داشته- سر می رسد و در این شبکه ی اجتماعی را تخته می کند.

3- کاربران فیس بوک درباره ی حفظ اطلاعات شخصی شان آماده ی نبرد هستند.
 

بعضی ها می گویند تمامی کاربران فیس بوک درباره ی حفظ اطلاعات شخصی شان بسیار دُگم تشریف دارند اما در عمل این طور به نظر نمی رسد. گذشته از این، هر بار که بحث حفظ یا در دسترس قرار دادن اطلاعات شخصی کاربران به میان آمده، این سایت بیش از پیش موفق تر و گسترده تر شده است. مهم ترین جنجال در سپتامبر 2006 رخ داد. در آن وقت فیس بوک گزینه ی تازه ای به نام « خط خبری» (News Feed) به راه انداخت که آخرین فعالیت های هر کاربری را در اختیار دوستان او قرار می داد. اگر چه در ده درصد از کاربران فیس بوک در ابتدا به جمع گروه های معترض به این تغییر در خود سایت فیس بوک پیوستند اما این گزینه خیلی زود به محبوب ترین بخش فیس بوک تبدیل شد. امروزه، این گزینه کم و بیش معرف هویت اصلی فیس بوک است.
یکی دیگر از مواردی که نشان می دهد کاربران فیس بوک آن قدرها هم نگران یک سری از اطلاعات شخصی شان نیستند این است که بسیاری از آنها درخواست های دوستی از سوی افرادی که اطلاعات کمی از آنها دارند- یا اصلا آنها را نمی شناسند – را هم تایید می کنند. دلیل این امر این است که ایده ی جذب دوست بیشتر به مفهوم فعالیت بیشتر در فیس بوک به باوری همگانی بین اعضا تبدیل شده است. بعضی ها هم هستند که دودل مانده اند که آیا می توان مودبانه درخواست دوستی را رد کرد یا خیر. با وجود این، دوست شدن با کسی در فیس بوک به این معنی است که به او اجازه می دهید به اطلاعات شخصی شما دسترسی داشته باشد. در یکی از آزمایش هایی که شرکت امنیتی سوفوز انجام داد، پروفایلی خالی از اطلاعات و صرفاً همراه با عکس قورباغه ی پلاستیکی کوجک سبزرنگی ساخته و از اطراف آن برای کاربران سایت درخواست دوستی اعلام شد. 41 درصد از کاربران آن درخواست را تایید کردند.

4- زوکربرگ ایده ی فیس بوک را از هم دانشگاهی هایش در هاروارد دزدیده است.
 

اینکه آیا واقعاً زوکربرگ این ایده را به سرقت برده یا خیر، کشمکش اصلی فیلم شبکه ی اجتماعی است. زوکربرگ در حین کار بر روی طراحی سایتی برای دوستانش بود که ایده ی فیس بوک به ذهن اش رسید و آن را اجرا کرد. دانشجویان دیگر احساس کردند که به آنها خیانت شده و به همین خاطر از زوکربرگ شکایت کردند، می گویند که او با دوستانش خارج از دادگاه به توافق رسیده و رقمی بالغ بر ده ها میلیون دلار به آنها داده و ماجرا تمام شده است.
اما کمی پیش زمینه درباره ی موضوع روشنگر است. زوکربرگ و دوستانش به میزان بسیاری از شبکه هایی که در آن زمان در حال فعالیت بودند، مثل فرندستر ( Friendster) که از مارس 2003 راه اندازی شد، الهام گرفتند. سوای این موضوع، در طول سال تحصیلی در دانشگاه های مختلف آمریکا، از جمله بیل، کلمبیا و بیلور، شبکه های اجتماعی متفاوتی راه اندازی می شد. به عنوان مثال در سال 2001 در دانشگاه استنفورد شبکه اجتماعی گسترده و پیشرفته ای به نام کلاب نکسوس (Club Nexus) شروع به فعالیت کرد. به همین خاطر، اگر هم این حرف درست باشد که زوکربرگ ایده ها یی را از طراحی سایت دوستانش برداشته، بسیاری از این ایده ها قبلا در شبکه های اجتماعی فرندستر و کلاب نکسوس پیاده شده بودند.

5- فیس بوک هم به زودی به سرنوشت فرندستر و مای اسپیس دچار می شود.
 

فرندستر توسط فردی راه اندازی شد که بخشی از انگیزه اش برای این کار این بود که به کاربران کمک کند دوست پیدا کنند؛ مای اسپیس ( که در آگوست 2003 راه اندازی شد) هم در ابتدا با هدف مشابه ای آغاز به کار کرد. اما فیس بوک ابزار ارتباطی بسیار گسترده تری بود. فرندستر و مای اسپیس هیچکدام از پیچیدگی های فیس بوک را نداشتند و مدیران آنها هم هیچ وقت مثل زوکربرگ با دیدگاهی پارانویی به رقبای خود نگاه نمی کردند. هیچ کدام از این سایت ها هم به گستردگی و فراگیری فیس بوک دست نیافتید. فیس بوک از نظر میزان ساعت استفاده از آن بزرگ ترین شبکه ی اجتماعی دنیا به حساب می آید و به نوعی بزرگ ترین آرشیو عکس جهان را هم در خود جای داده است. کاربران سایت اصلا دوست ندارند عکس هایشان را از دست بدهند، چون بسیاری از آنها هیچ نسخه ی دیگری از آنها در اختیار ندارند.
تمامی اینها به این معناست که فیس بوک به پدیده ای فراتر از هوسی زودگذر تبدیل شده است. البته شاید روزی روزگاری به وسیله ی شبکه ی اجتماعی دیگری کنار زده شود اما بدون شک این اتفاق بدون نبردی سهمگین رخ نخواهد داد.
منبع:دنیای تصویر شماره 197
شنبه 23/9/1392 - 22:29
آموزش و تحقيقات

 

 فیس بوک و مواد مخدر
فیس بوک و مواد مخدر

 





 
بسمه تعالی
دانشمندان آمریکایی در بررسی‌های خود نشان دادند که عادت بد ورود مداوم به شبکه های اجتماعی منجر به اعتیادی می‌شود که حتی از اعتیاد به مواد مخدر و سیگار نیز خطرناک‌تر است. نوشتن یک توئیت روی توئیتر حتی اگر دیر وقت باشد یا کلیک روی “می‌پسندم” در کنار پست یک دوست روی فیس‌بوک در اداره و در اوج کار عادتی است که به اعتقاد محققان مدرسه بازرگانی دانشگاه شیکاگو ترک آن از ترک اعتیاد به مواد مخدر، سیگار و الکل دشوارتر است.
این تحقیق با کنترل آرزوها و تمایلات ۲۰۵ بزرگسال کاربر شبکه های اجتماعی و با ثبت مجموع ۷ هزار و ۸۲۷ نشانه مبنی بر تمایلات و خواسته های هر یک از آنها به این نتیجه دست یافت.
براساس گزارش تاپ نیوز اینترنشنال، این بررسی‌ها نشان داد که هرچند خوابیدن، بزرگ‌ترین و قوی‌ترین خواسته این افراد بود اما تمایل به استفاده از دستگاههای ارتباطات چندرسانه ای در این افراد انکارناپذیر بسیار بالا و انکارناپذیر بود.
درحقیقت، در تصور عمومی، سیگار و الکل موادی هستند که به شدت اعتیادآور به نظر می‌رسند این درحالی است که نتایج این تحقیق نشان می‌دهد تمایلات مرتبط با این دو ماده نسبت به سایر خواسته‌ها به ویژه خوابیدن و دسترسی به شبکه های اجتماعی بسیار ضعیف هستند.
نزدیک به یک میلیون کودک ۷ تا ۱۲ سال در سراسر جهان به وبگاه شبکه‌سازی اجتماعی فیس‌بوک اعتیاد پیدا کرده‌اند و دست‌کم روزی یک بار وارد فیس‌بوک می‌شوند. طبق گزارش روزنامه سان حدود ۹۷۰ هزار کودک به طور مرتب از این ویگاه استفاده می‌کنند و کار با فیس‌بوک بخشی از زندگی روزانه‌اشان است.
دست‌کم ۴۶ درصد این کودکان هر چند گاه از فیس‌بوک استفاده می‌کنند و استفاده هر روزه از فیس‌بوک در میان دختران ۱۰ تا ۱۲ ساله بیش از همه رواج دارد و ۵۴ درصد این دختران از فیس‌بوک استفاده می‌کنند.
حدود دو سوم کودکان ۷ تا ۱۲ ساله به خاطر آن که دوستانشان از وبگاه‌های شبکه‌سازی اجتماعی استفاده می‌کنند از این وبگاه‌ها استفاده می‌کنند.
همچنین طبق این تحقیق کودکان هر روز حدود سه ساعت و پنج دقیقه را صرف تماشای تلویزیون می‌کنند. سه تن از محققان جامعه شناس دانشگاه Utah Valley اخیرا مطالعه‌ای انجام داده‌اند که نوعی همبستگی را بین رفتار کاربران فیس‌بوک در زندگی شخصی و مدت زمانی که آن‌ها در این شبکه اجتماعی می‌گذرانند نشان می‌دهد.

فیس بوک و مواد مخدر

از حدود ۴۲۵ دانشجو خواسته شد که بگویند چقدر با این دو جمله موافق یا مخالف هستند:
۱- زندگی من عادلانه است. ۲- دوستانم نسبت به من زندگی بهتری دارند. علاوه بر این از ان‌ها پرسیده شد در روز چه مدت زمانی را صرف بودن در فیس‌بوک می‌کنند؟ چند تا دوست فیس‌بوکی دارند؟ و چقدر آن‌ها را از نزدیک می‌شناسند؟ محققین هم چنین سعی کردند تا فاکتورهایی مانند وضعیت تاهل، جنسیت، اعتقادات مذهبی و نژاد را هم در نظر بگیرند.
نتایج جالب توجه بود و الگوهای جالبی به دست آمد؛ دو تن از جامعه شناسان دریافتند آن افرادی که تصور می‌کنند دوستانشان نسبت به آن‌ها زندگی بهتری دارند، مدت زمان بیشتری را در فیس‌بوک می‌گذرانند. این دو محقق در مقاله خود نوشته‌اند: آنهایی که بیشتر در فیس‌بوک می‌مانند اغلب تصور می‌کنند سایرین از آن‌ها شادترند و زندگی ناعادلانه است و آنهایی که در هفته بیشتر به فیس‌بوک سر می‌زنند نیز فکر می‌کنند زندگی دوستانشان از آن‌ها بهتر است و شادتر هستند. علاوه بر این افراد زیادی که حتی دوستان فیس‌بوکی خود را خیلی نمی‌شناختند معتقد بودند که آن‌ها زندگی بهتری دارند.
این تحقیق که در Cyberpsychology، مجله رفتار و شبکه های اجتماعی، منتشر شده است نشان می‌دهد آنهایی که مدت زمان کمتری را در فیس‌بوک می‌گذرانند و بیشتر وقت خود را با دوستان واقعی در زندگی حقیقی صرف می‌کنند کمتر احساس ناراحتی و ناخشنودی دارند. از آنجاییکه بیشتر کاربران فیس‌بوک به جای آگاهی از حقایق و زندگی واقعی دوستان خود تنها با دقت تمام به عکس‌های آن‌ها که در لحظات شاد زندگی‌شان گرفته شده نگاه می‌کنند، بیشتر هم تصور می‌کنند که دوستانشان از آن‌ها شادترند.
در تحقیق قبلی هم که سال گذشته توسط آکادمی اطفال آمریکا انجام شد محققان به این نتیجه دست یافتند که افسردگی در کودکان و نوجوانان ممکن است با دیدن نمایه‌های (استتوس) مثبت و عکس‌های شاد دوستانشان در فیس‌بوک افزایش پیدا کند. یک مطالعه جدید نشان می‌دهد افرادی که وقت بیشتری را در فیس‌بوک می‌گذرانند کمتر خوشحال هستند. بر اساس دو مطالعه که سال گذشته صورت گرفت کاربران فیس‌بوک ماده خاکستری بیشتری در نغز خود دارند و به یک بیماری به نام افسردگی فیس‌بوکی مبتلا هستند.
کاربرانی که بیشتر وقت خود را در فیس‌بوک سپری می‌کنند ممکن است یک ویژگی دیگر نیز داشته باشند: عزت نفس پایین. این مطالعه در مورد ۴۲۵ نفر از دانشجویان کالج که بیشتر وقت خود را در فیس‌بوک سپری می‌کردند صورت گرفت و از آن‌ها همچنین در مورد کارهایی که در هنگام آفلاین بودن انجام می‌دهند نیز سوالاتی مطرح شد.
دانش آموزانی که در این تحقیق شرکت کرده‌اند قبول داشتند که دیگران زندگی شادتری از آن‌ها دارند و همچنین نتایج به دست آمده نشان می‌دهد که کسانی که در فیس‌بوک دوستان بیشتری دارند در زندگی خود از شادی کمتری برخوردارند.
منبع:ایران نیوز
شنبه 23/9/1392 - 22:29
آموزش و تحقيقات
آمارکاربران ایرانی فیسبوک
آمارکاربران ایرانی فیسبوک

 





 



موسسه تحقیقاتی "پیو" (Pew) با انتشار آماری، از کاهش گرایش کاربران اینترنت به فیسبوک و افزایش بسته شدن حساب‌های کاربری در این شبکه اجتماعی به دلایل مختلف خبر داده است.
دو سوم بزرگسالان آمریکایی که کاربر اینترنت هستند (حدود ٪67) کاربر فیسبوک نیز هستند. از این روی، سایت فیسبوک شبکه اجتماعی غالب در این کشور به شمار می‌رود. یافته‌های تازه از پروژه اینترنت و زندگی آمریکاییِ مرکز پژوهشی "پیو” حاکی از آن است که جمعیت کاربران فیسبوک دستخوش نوسانات قابل توجهی شده است:
• ٪61 از کاربران کنونی فیسبوک ادعا می‌کنند که هر از گاهی در گذشته به مدت چند هفته یا بیشتر به خواست خود از فیسبوک کناره‌گیری کرده‌اند.

• ٪20 از بزرگسالان آنلاین که در حال حاضر از فیسبوک استفاده نمی‌کنند می‌گویند که زمانی از این سایت استفاده می‌کردند، اما دیگر استفاده نمی‌کنند.

• ٪8 از بزرگسالان آنلاین که در حال حاضر از فیسبوک استفاده نمی‌کنند تمایل دارند در آینده دوباره به کاربران فیسبوک بپیوندند.
از ٪61 درصد از کاربرانی که مدتی از فیسبوک کناره‌گیری کردند خواستیم با واژگان خود علت این کناره‌گیری را شرح دهند، و آن‌ها دلایل متعددی را عنوان کردند. بیشتر این افراد (٪21) گفتند که "کناره‌گیری‌شان از فیسبوک" به دلیل مشغله زیادشان یا نداشتن زمان کافی برای اختصاص دادن به این سایت بوده است. عده‌ای نیز دلیل این اقدام را بی‌علاقگی خود به سایت (٪10)، عدم جذابیت محتوای سایت (٪10)، شایعه‌پراکنی‌های بیش از حد دوستانشان (٪9)، یا نگرانی از اتلاف وقت و نیاز به مدتی استراحت (٪8) عنوان کردند.
آمارکاربران ایرانی فیسبوک

از هر پنج بزرگسال آنلاین یک نفر (٪20) ادعا می‌کنند که قبلاً از فیسبوک استفاده می‌کردند اما دیگر از آن استفاده نمی‌کنند. ما از این گروه نیز خواستیم با واژگان خودش دلیل کناره‌گیریشان را شرح دهند. بیشتر توجیه این افراد شکسته شدن حریم خصوصی آن‌ها، اتلاف وقت، دلزدگی از ارتباطات مجازی گسترده و عدم علاقه به دانستن مسائل شخصی دیگران که معمولا در این شبکه‌ها به اشتراک گذاشته می‌شود، بوده است.

به گفته این کاربران، اینکه برخی از افراد حتی غذایی را که خورده‌اند را نیز به اشتراک می‌گذارند و دیگران نیز شروع به کامنت گذاشتن می‌کنند، بسیار احمقانه و تصنعی به نظر می‌رسد. همچنین اعضای این شبکه از مشکلاتی که در زندگی شخصی و عاطفی خود بدلیل ارتباطات مجازی پیش آمده بود، بسیار نگران و ناراحت هستند.
با این که بسیاری از کاربران فیسبوک زمان‌ اختصاص‌داده خود به این سایت را به دلایل ذکرشده در بالا تنظیم می‌کنند، بخش اعظمی از کاربران شبکه اجتماعی- بنا بر تازه‌ترین یافته‌ها، ٪92 از آن‌ها- پروفایل فیسبوک خود را نگه می‌دارند. یافته‌های دیگر این مطالعه حاکی از اهمیت متداوم شبکه‌های اجتماعی در زندگی آنلاین است:
• در ماه سپتامبر 2009، ٪47 از بزرگسالان آنلاین از شبکه‌های اجتماعی استفاده می‌کردند. امروزه نیز ٪69 درصد از بزرگسالان آنلاین- بیش از نیمی از کل جمعیت بزرگسالان در آمریکا- از نوعی شبکه اجتماعی استفاده می‌کنند. در یک روز معمولی، نزدیک به نیمی از کاربران بزرگسال اینترنت به یک شبکه اجتماعی دسترسی می‌یابند.
• کاربران شبکه‌های اجتماعی نسبت به گذشته با بسامد بیشتری به این سایت‌ها دسترسی می‌یابند. در مطالعه جداگانه‌ای در نوامبر 2012، حدود ٪41 از کاربران شبکه‌های اجتماعی ادعا کردند که روزی چند بار به این سایت‌ها وارد می‌شوند- این رقم در آگوست 2011 ٪33 بوده است.

نمودار ضریب نفوذ اینترنت در خاورمیانه

* چند میلیون ایرانی عضو فیسبوک هستند؟

فیسبوک در ایران نیز اعضای بسیاری دارد. براساس یکی از آمارهای موجود، بیش از دو میلیون نفر در ایران کاربر فیسبوک هستند که یک میلیون نفر از آنان شهروندان تهرانی هستند. با توجه به جمعیت ایران در مقایسه با کشورهای پرجمعیتی نظیر چین، ایرانیان همچنان نسبت بسیار بالایی از ضریب نفوذ فیسبوک در کاربران اینترنت را به خود اختصاص داده‌اند.

اما بنا بر آمار دیگری که پایگاه World Internet Stats منتشر کرده، جمعیت کاربران فیسبوک در خاورمیانه در حدود 23 میلیون نفر اعلام شده است که کاربران ایرانی 46 درصد آن را تشکیل می‌دهند. بنابراین آمار کاربران ایرانی رقمی در حدود 11 میلیون نفر می‌شود.

بدلیل فیلتر بودن فیسبوک در ایران و اقدام متقابل فیسبوک در حذف نام ایران از لیست کشورهایی که به آن‌ها خدمات می‌دهد، امکان یافتن آمار دقیق کاربران ایرانی این شبکه اجتماعی امکان‌پذیر نیست، اما آمارهای غیر رسمی از 2 میلیون کاربر فعال و حرفه‌ای، و 12 تا 17 میلیون کاربر دیگر حکایت دارد.
آمارکاربران ایرانی فیسبوک

جدول تفکیکی کاربران اینترنت و فیسبوک در کشورهای خاورمیانه - منبع: Internet World Stats

* کاربران فیسبوک چقدر وقت صرف آن می‌کنند؟

بخش اعظمی از کاربرانی که از آن‌ها درمورد مدت زمانی که به فیسبوک اختصاص می‌دهند و ارزش فیسبوک در زندگیشان پرسش شد، گفتند که اهمیت این سایت برایشان همان اندازه است که سال گذشته بوده و حدود نیمی از آن‌ها نیز ادعا کردند مدت زمانی که اکنون به این سایت اختصاص می‌دهند نسبت به سال گذشته تغییری نکرده است. با این حال، آمار و ارقام قابل توجهی وجود دارد که از کاهش ارزش این سایت و استفاده از ان طی سال گذشته حکایت می‌کند.
• ٪59 از کاربران فیسبوک می‌گویند که اهمیت این شبکه اجتماعی برایشان به نسبت سال گذشته تغییری نکرده است. و ٪53 از کاربران کنونی ادعا می‌کنند مدت زمانی که به این سایت اختصاص می‌دهند نیز به نسبت سال گذشته تغییری نکرده است.

• ٪28 از کاربران فیسبوک می‌گویند که اهمیت این سایت برایشان به نسبت سال گذشته کمتر شده است. و ٪34 از کاربران کنونی نیز ادعا می‌کنند زمانی که به این سایت اختصاص می‌دهند به نسبت سال گذشته کاهش یافته است.

• ٪12 از کاربران فیسبوک می‌گویند اهمیت این شبکه اجتماعی برایشان به نسبت سال گذشته افزایش یافته است. و ٪13 از کاربران کنونی ادعا می‌کنند زمانی که به این سایت اختصاص می‌دهند به نسبت سال گذشته افزایش یافته است.
افزایش اهمیت این سایت و زمان اختصاص به آن در زنان به نسبت مردان بیشتر گزارش شده است. حدود ٪16 از کاربران زن (و ٪7 از کاربران مرد) ادعا می‌کنند که اهمیت این سایت برایشان به نسبت سال گذشته افزایش یافته است، و ٪16 از کاربران زن (و ٪9 از کاربران مرد) می‌گویند که اکنون زمان بیشتری را به نسبت سال گذشته به این سایت اختصاص می‌دهند.
از سوی دیگر، حدود ٪42 از کاربران 18 تا 29 ساله و ٪34 از کاربران 30 تا 40 ساله فیسبوک می‌گویند مدت زمانی که به طور روزانه به این سایت اختصاص می‌دهند به نسبت سال گذشته کاهش یافته است- این دو آمار به طور چشمگیری به نسبت ٪23 از کاربران 50 سال به بالا که کاهش استفاده از این سایت را طی مدت زمان مشابه گزارش کرده‌اند بیشتر است.

* برنامه‌های آینده برای استفاده از فیسبوک

بیشتر کاربرانی که از آن‌ها درباره برنامه‌شان در سال آینده پرسش شد گفتند که پیش‌بینی‌ می‌کنند میزان استفاده‌شان تغییری نکند. اما حدود یک نفر از هر چهار نفر تصمیم گرفته‌اند استفاده‌شان را از فیسبوک در سال 2013 کاهش دهند:
• ٪3 از کاربران فیسبوک می‌گویند که تصمیم دارند زمان بیشتری را در سال آینده به این سایت اختصاص دهند.

• ٪27 از کاربران فیسبوک می‌گویند که تصمیم دارند زمان کمتری را در سال آینده به این سایت اختصاص دهند.

• ٪69 از کاربران فیسبوک می‌گویند تصمیم دارند مدت زمان استفاده‌شان از این سایت را در سال آینده تغییری ندهند.
بیشترین احتمال کاهش استفاده در بزرگسالان جوان دیده می‌شود. حدود ٪38 از کاربران 18 تا 29 ساله فیسبوک پیش‌بینی می‌کنند که زمان کمتری را در سال 2013 به این سایت اختصاص دهند، اما اکثر کاربران در تمامی گروه‌های سنی پیش‌بینی می‌کنند این مدت زمان را در سال آینده تغییری ندهند.
شبکه اجتماعی فیس بوک در فوریه 2004 وارد دنیای مجازی شد و در آن زمان رقابت با شبکه های قدیمی‌تر چون اورکات، یاهو 360 و بسیاری از شبکه های دوستیابی و اجتماعی دیگر را آغاز کرد و در عین ناباوری در اندک زمانی به پرطرفدارترین شبکه اجتماعی تبدیل شد.
فیس‌بوک هم اکنون در حدود یک میلیارد کاربر دارد و بسیاری فیس‌بوک را پس از چین و هند، سومین کشور پرجمعیت جهان نام گذارده اند.
منبع:مشرق نیوز

شنبه 23/9/1392 - 22:29
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته