• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1378
تعداد نظرات : 171
زمان آخرین مطلب : 3964روز قبل
بهداشت روانی

مدیر کل سلامت روانی- اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت از آمار شیوع 15.6 درصدی جمعیت کشور به یکی از اختلالات اضطرابی خبر داد.

خبرگزاری فارس: 15.6 درصد افراد به یکی از اختلالات اضطرابی مبتلا هستند

احمد حاجبی در گفت و گو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس،‌ اظهار داشت: طبق آخرین پیمایش کشوری به طور متوسط 15.6 درصد جمعیت کشور به یکی از اختلالات اضطرابی مبتلا هستند.

علی اسماعیلی،روانشناس نیز با اشاره به بالا بودن ‌آمار مبتلایان به اختلالات اضطرابی گفت: اختلال وسواس اجباری 3 تا 5 درصد جمعیت را به خود اختصاص می‌دهد.

اسماعیلی افزود: 3 تا 6 درصد جمعیت کشور نیز به اختلالات اضطراب فراگیر مبتلا هستند اما در مجموع می توان رقم کلی 15 درصد را برای کل اختلالات اضطرابی عنوان کرد.

وی ادامه داد: شیوع اختلالات اضطرابی به میزان تحصیلات فرد ارتباطی ندارد. افراد تحصیلکرده به دلیل حل مسائل بیشتر دچار اختلالات اضطرابی می شوند. البته باید گفت پیچیدگی نوع اضطراب در مبتلایان نسبت به سایر افراد جامعه بیشتر است.

این متخصص بهداشت روانی اذعان داشت: اختلالات اضطرابی از سن نوجوانی شروع می شود که از این منظر باید نسبت به سلامت روانی نوجوانان 15 سال به بالا توجه ویژه ای شود.

اسماعیلی گفت: اکثر نوجوان به اختلالات وحشت زدگی و وسواس مبتلا هستند و حران هویت یکی از دلایل اضطراب نوجوانان است.

اسماعیلی اظهار داشت: اضطراب امتحان و کنکور نیز در بین نوجوانان شیوع بالایی دارد. همچنین نگرانی، اجتناب و وحشت نشانه‌های اصلی اضطراب هستند. 

اسماعیلی خاطر نشان ساخت: به دلیل اینکه اختلالات اضطرابی عملکرد شغلی و اجتماعی افراد را مختل می‌کند باید نسبت به درمان آنها اقدام لازم صورت گیرد.

پنج شنبه 21/9/1392 - 16:54
اعتیاد و سیگار

جام جم آنلاین: سال‌ها اعتیاد داشته و از مواد مخدر استفاده کرده، اما اکنون مدتی است که با ترک اعتیاد، از نظر جسمی پاک شده و دیگر چندان مشکلی ندارد، ولی هنوز هم نمی‌تواند به زندگی فعال گذشته‌اش برگردد.

می گویند ورزش روحیه اش را بهبود می بخشد، اما او تصور می کند توانی برای ورزش کردن ندارد. همین موضوع بهانه ای می شود برای بیکاری و تنها نشستن، غافل از این که همین بی تحرکی و انزوا می تواند تهدیدی باشد برای مصرف دوباره مواد مخدر و روی آوردن دوباره به اعتیاد.

لازم نیست حتما فردی معتاد شده باشد تا برای ترک کردن یا کسب نتیجه بهتر پس از درمان به ورزش روی بیاورد. فواید و نکات مثبت ورزش بیشتر از اینهاست و حتی برای پیشگیری از اعتیاد هم می توان از آن کمک گرفت. پدر و مادرهایی که نگران فرزندان شان هستند و می گویند برای پیشگیری از اعتیاد نوجوانان و جوانان، کاری از دست شان ساخته نیست باید بدانند ورزش های مناسب می تواند در پیشگیری از اعتیاد موثر باشد. متاسفانه این روزها اعتیاد به عنوان معضلی اجتماعی در جوامع مختلف مشاهده می شود و بسیاری از جوانان را که نیروهای فعال جامعه را تشکیل می دهند، گرفتار می سازد. با توجه به این که این پدیده در سراسر جهان روبه افزایش است، به نظر می رسد باید آگاهی بیشتری نسبت به این موضوع و روش های پیشگیری از آن داشته باشیم تا به بهترین شکل با آن مقابله کنیم.

دکتر هومن انگورانی، متخصص پزشکی ورزشی با اشاره به این موضوع به «جام جم» می گوید: راهکارهای متعددی برای پیشگیری از اعتیاد وجود دارد که می توان آنها را به افراد جامعه معرفی کرد و از آنها کمک گرفت؛ روش هایی از کسب مهارت های مختلف زندگی و آموزش این موارد به کودکان گرفته تا موارد خاصی که در مطالب علمی و پزشکی به آنها اشاره می شود.

این پزشک متخصص می افزاید: یکی از راهکارهایی که به نظر می رسد برای پیشگیری از اعتیاد موثر و کمک کننده است، افزودن ورزش و فعالیت های جسمی به برنامه روزانه زندگی است.

این استادیار دانشگاه علوم پزشکی ایران، پیروی از یک سبک زندگی سالم همراه با فعالیت های ورزشی موثر را که در محیطی مناسب انجام می شود، عاملی بازدارنده از اعتیاد برای کودکان و نوجوانان می داند و یادآور می شود: برای پیشگیری از اعتیاد و دیگر معضلات اجتماعی علاوه بر فراهم کردن یک سبک زندگی سالم برای کودکان و نوجوانان، باید آنها را از رفتارهای پرخطر دور کرد.

وی ادامه می دهد: اصلاح رفتارها، کاهش رفتارهای پرخطر و همین طور افزودن یک برنامه ورزشی مناسب و سالم که در محیطی ایمن انجام می شود، برای پیشگیری از بروز اعتیاد بویژه در گروه سنی کودکان و نوجوانان اهمیت ویژه ای دارد.

مقابله با مصرف دوباره پس از ترک

مسلما برای درمان اعتیاد و ترک مصرف مواد مخدر باید به جنبه های مختلفی توجه داشت. دکتر انگورانی ضمن بیان این که درمان اعتیاد، درمانی چندوجهی و چندجانبه است، خاطرنشان می کند: برای طی کردن روند درمان اعتیاد، غیر از درمان های جسمی و سم زدایی و همین طور درمان هایی که از برگشت و عود دوباره مشکل پیشگیری می کند، روش هایی پیشنهاد می شود که به کمک آنها می توان احتمال عود را کاهش داد.

با توجه به این که یکی از بزرگ ترین مسائل و مشکلات در زمینه ترک اعتیاد، احتمال مصرف دوباره مواد است، این متخصص پزشکی ورزشی یادآور می شود: نباید فراموش کنیم شخصی که درمان شده و سم زدایی را انجام داده و اکنون از نظر جسمی پاک است، همیشه در معرض خطر مصرف دوباره مواد قرار دارد. بر همین اساس باید راهکارهای مناسبی به این افراد توصیه شود که به کمک آنها احتمال بروز چنین مشکلی به حداقل برسد.

آن طور که این استادیار دانشگاه می گوید، یکی از این روش ها که مطالعات علمی نیز آن را ثابت کرده است، در پیش گرفتن و پیروی از سبک زندگی مناسب و شرکت کردن در برنامه های ورزشی است که می تواند احتمال مصرف درباره مواد را کاهش دهد. به عبارت دیگر، احتمال استفاده دوباره از مواد برای کسانی که زندگی کم تحرکی دارند، در مقایسه با افرادی که به ورزش و فعالیت جسمی روی آورده اند، بیشتر است.

این متخصص پزشکی، ورزشی به معتادانی که درمان شده و از نظر جسمی شرایط مناسبی برای ورزش کردن دارند، توصیه می کند پس از مشورت با متخصصان، برنامه ای ورزشی علمی و مناسب را زیر نظر آنها اجرا کنند.

بهترین ورزش ها پس از ترک

کسانی که سال ها از مواد مخدر استفاده کرده اند، ممکن است براحتی سمت ورزش نروند و مشغول فعالیت های جسمی نشوند. دکتر انگورانی به این افراد توصیه می کند زمانی که شرایط جسمی شان از سوی پزشک بررسی و شرایط آمادگی جسمانی آنها سنجیده شد و همچنین موقعیت روحی و روانی آنها هم مورد ارزیابی قرار گرفت، با متخصصان مشورت کرده و برنامه ورزشی مناسب را دریافت کنند.

به گفته وی، براساس شرایط هر فرد باید برنامه ورزشی مناسب و ملایمی برای او تعریف شود و در اختیارش قرار بگیرد. شدت ورزش هم باید بتدریج و باتوجه به توانایی فرد افزایش یابد. همچنین توصیه می شود این افراد حتما در ورزش های گروهی شرکت کنند و سلایق شان در نظر گرفته شود.

اعتیاد میان ورزشکاران

اگر قرار است ورزش و فعالیت های جسمی، خطر بروز اعتیاد را کاهش دهد پس نباید ورزشکار معتاد داشته باشیم. خیلی اینچنین فکر می کنند و باور دارند کسی که ورزش می کند، هرگز به مواد مخدر روی نخواهد آورد. در صورتی که به گفته دکتر انگورانی، همان طور که نقش ورزش در پیشگیری و درمان اعتیاد مشخص شده است، متاسفانه طی سال های اخیر برخی رشته های ورزشی، جوانان را به سمت سوءمصرف داروهای غیرمجاز و نیروزا نیز سوق داده که این موضوع می تواند عاملی برای ایجاد اعتیاد میان گروهی از ورزشکاران باشد.

می گویند مصرف مکمل ها دروازه ورود به مصرف داروهای غیرمجاز است و مصرف داروهای غیرمجاز هم دروازه ای برای ورود به مصرف مواد مخدر. این پزشک متخصص با بیان این مطلب می افزاید: متاسفانه اکنون میان بسیاری از رشته های ورزشی، بویژه رشته هایی که به ورزش های قدرتی مانند بدنسازی، پاورلیفتینگ و زیبایی اندام مربوط می شود، جوانان بدون داشتن آگاهی و اطلاعات کافی به باشگاه های ورزشی مراجعه می کنند و با دیدن تبلیغات یا شنیدن حرف های دیگران، تصمیم می گیرند راهی ساده و کوتاه برای رسیدن به هدف شان که همان تقویت عضلات و حجم دادن به آنهاست، پیدا کنند. به همین دلیل هم به مصرف مواد و مکمل های مختلفی روی می آورند که به آنها پیشنهاد داده می شود.

این متخصص پزشکی ورزشی توضیح می دهد: متاسفانه بسیاری از این مکمل ها از راه های غیرقانونی وارد کشور می شود و آلوده به ترکیباتی غیرمجاز است. از طرفی هم روش مصرف بسیاری از این داروها به شکل تزریقی است که خود این تزریق ها می تواند زمینه ساز بروز رفتارهای پرخطر باشد. همچنین آن طور که مطالعات نشان می دهد، ورزشکارانی که از این ترکیبات به مقدار بیشتری استفاده می کنند، در آینده هم بیشتر از دیگران در معرض خطر سوءمصرف مواد قرار می گیرند.

وی با اشاره به مطالعه ای که در این زمینه و در ایران انجام شده است، می گوید: در این پژوهش حدود هزار ورزشکار از سالن های بدنسازی مختلفی که در سطح شهر تهران وجود دارد، با پرسش نامه هایی مورد ارزیابی قرار گرفتند که متاسفانه آمار به دست آمده درباره مصرف مواد نیروزا، بسیار زیاد بوده و حتی مصرف ترکیبات مخدری مانند آمفتامین و حشیش نیز از سوی درصد قابل توجهی از این ورزشکاران ذکر شده بود.

دکتر انگورانی می گوید: همان طور که درباره فواید ورزش و نقش مثبت آن صحبت می شود، برای پیشگیری از بروز رفتارهای پرخطر باید نظارتی علمی و دقیق همراه با افزایش آگاهی ورزشکاران داشته باشیم تا جوانان و نوجوانان را از این خطرها دور نگه داریم.

پنج شنبه 21/9/1392 - 16:53
آموزش و تحقيقات

واکسن درمانی ایدز که توسط گروهی از محققان اروپایی تهیه شده، در سال آینده در بیمارستان بارسلون، بر روی انسان آزمایش می شود.

به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا از خبرگزاری فرانسه، محققان در حال راه اندازی نخستین آزمایش واکسن درمانی در برابر ویروس «اچ.آی.وی» هستند. این واکسن در قالب پروژه عظیم 

«ایدیباپس»(IDIBAPS) و با بودجه کمیسیون اروپا توسط موسسه تحقیقاتی بیمارستان کلینیک با همکاری چهار مرکز دیگر در اسپانیا، هلند و بلژیک تهیه شده است.

هدف از تهیه این واکسن، خنثی سازی دایمی بیماری در افرادی است که پیش از این به ویروس «اچ.آی.وی» آلوده شده اند.

«جوزف ماریا گاتل» رییس بخش بیماری های عفونی بیمارستان کلینیک در جمع خبرنگاران گفت: دانشمندان می خواهند به درمان کاربردی برای این بیماری دست یابند. این بدین معناست که با استفاده از این واکسن می توانیم افراد مبتلا به ویروس «اچ.آی.وی» را بدون نیاز به درمان ضد ویروسی در طول زندگی بیماران درمان کنیم.

محققان درآینده نزدیک این واکسن درمانی جدید را که «VIH-TriMix-ARNm» نام دارد بر روی مبتلایان به ویروس «اچ.آی.وی» آزمایش خواهند کرد.

یک سال پیش دانشمندان در پروژه «ایدی پابس» نمونه ای از واکسن درمانی ایدز را که تا 90 درصد ابتلا به ویروس ایدز را در شرکت کنندگان در آزمایش کاهش داده بود، معرفی کردند.

به گفته محققان واکسن «VIH-TriMix-ARNm» که نسخه بهبود یافته واکسن قدیمی است، سیستم ایمنی بدن را تحریک می کند و هم از نظر علمی و هم از نظر ساخت، از نسخه قبلی پیشرفته تر است. این مزیت سبب می شود این واکسن در مقیاس صنعتی به راحتی و به سرعت تولید شود.

همانطور که از نام آن پیداست، این واکسن از آنتی ژن های VIH،Trimix، یک ترکیب که در درمان سرطان استفاده می شود و ARNm تشکیل شده است.

Trimix ترکیبی است که وظیفه تحریک و فعال کردن سلول هایی را که آلوده به ویروس هستند، به عهده دارد. مولکول های ARNm نیز برای انتقال اطلاعات ژنتیک برای ساخت پروتئین مورد استفاده قرار می گیرند.

محققان گفتند: این آزمایش پیش از این در شرایط آزمایشگاهی بر روی حیوانات انجام شده بود و نتایج آن در سال 2014 مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

همچنین در سال 2014، محققان میزان سمی بودن این واکسن را بر روی انسان آزمایش خواهند کرد و آزمایش های بالینی در سال 2015 در بیمارستان بارسلونا آغاز خواهد شد.

به گفته محققان اگر این مرحله از آزمایش ها موفقیت آمیز باشد، این پنج مرکز بین سال های 2016 و 2017 این واکسن را بر روی یک گروه 40 نفری از مبتلایان به ویروس ایدز آزمایش خواهند کرد.

محققان تولید این واکسن را یک گام موثر در مبارزه با بیماری ایدز به حساب می آورند.

به گزارش سازمان بهداشت جهانی، اکنون بیش از 35 میلیون نفر در سراسر جهان به ویروس «اچ.ای.وی» آلوده هستند که بیشتر مبتلایان در آفریقا به سر می برند، بگونه ای که در جنوب صحرای آفریقا از هر 20 بزرگسال یک نفر به «اچ.آی.وی» مبتلاست.

پنج شنبه 21/9/1392 - 16:51
اطلاعات دارویی و پزشکی

قدس آنلاین – حسینعلی پورافضلی: در تعالیم اسلامی و روایات اهل بیت علیهم السلام از نان با عناوینی همچون: سرچشمه زندگی، بهترین طعام، ساختمان بدن و مایه زندگانی یاد شده است. 

دین مبین اسلام که همواره به امر معاش و کیفیت مطلوب زندگی انسان توجهی ویژه دارد، تأمین نیازهای او را هم مد نظر قرار داده و آب را مایه «قوام» و تداوم زندگی و نان را زمینه برپا داشتن نماز، روزه، حج و دیگر واجبات برشمرده است.
در سخنان گهربار اهل بیت علیهم السلام نان، بهترین طعام معرفی شده است. رسول خدا(ص) فرموده اند : «خَیْرُ طَعامِکُمُ الْخُبْزُ وَخَیْرُ فاکِهَتِکُمْ الْعِنَب؛ بهترین خوراکتان نان و بهترین میوه تان انگور است.»(1)
و حضرت علی (ع) فرمودند: نان را عزت و احترام کنید زیرا خداوند برکات زمین و آسمان را در آن قرار داده است عرض کردم احترام کردن از نان به چه صورت است؟ فرمودند: با کارد بریده نشود و زیر پا و امثال آن قرار نگیرد.(2)
امام رضا علیه السلام هم در کلامی شیوا نان را طعم زندگی معرفی کرده است. سئل الرضا «ع» عن طعم الخبز و الماء فقال: طعم الماء طعم الحیاة، و طعم الخبز طعم العیش ؛ از مزه ی نان و آب از امام رضا «ع» سئوال شد. امام فرمود: مزه ی آب، مزه ی زندگی است و مزه ی نان مزه ی زیستن.(3)
امام رضا علیه السلام همچنین در توصیه ای بهداشتی می فرمایند: آنان که به دندان خود علاقه مند هستند قبل از خوردن شیرینی، کمی نان بخورند؛ زیرا خرده های نان میان دندان ها را پر می کند و نمی گذارد مواد شیرین به آن ها آسیب برساند .
امام رضا (ع ) توصیه هایی درباره نحوه مصرف نان دارند. آن حضرت می فرماید: امام رضا (ع) : لقمه های نان را کوچک کنید که با هر لقمه ای برکتی است و نان را با دست پاره کنید نه با کارد و نیز فرمودند : هر که در خانه طعامی بخورد و از آن طعام جیزی بیفتد ، آن را بردارد و بخورد والا اگر در صحرا باشد برای پرندگان و حیوانات بگذارد . 
سفارشات اسلام درمورد تغذیه سالم و ورزش و نیز ارتباط دائم با خداوند ،‌ همگی در راستای بهره مندی از سلامتی جسمی و روحی است . نان ، غذای اصلی بیشتر مردم دنیاست . مسلمانان ، نان را برکت سفره می دانند و حرمت خاصی برای آن قائلند . 
فضل بن یونس می گوید: ابو الحسن(ع) نزد من صبحانه خورد. در این هنگام کاسه ای آوردند که زیر آن نان بود، فرمود: «اَکْرِمُوا الْخُبْزَ اَنْ یَکُونَ تَحْتَها وَقالَ لِی مُرِ الْغُلامَ اَنْ یُخْرِجَ الرَّغِیفَ مِنْ تَحْتِ الْقَصْعَةِ؛ نان را گرامی تر از آن دارید که زیر کاسه باشد و به من فرمود: به غلام بگو تکه نان را از زیر کاسه در آورد.»(4)
یکی از نانها نان برنج است که خواص مفیدی برای آن نقل شده است. امام رضا (ع) در باره آن فرموده اند: چیزی سودمند‌تر از نان برنج برای مسئول نیست. (5)
یکی دیگر از نان های مفید برای بدن نان جو است که برای آن خواص اعجاب انگیزی ذکر شده است . متخصصین می گویند یکی از راههای کاهش اشتهای کاذب و کمک به کاهش وزن بدن ، خوردن جو پخته شده در ابتدای صبح و قبل از صبحانه می باشد. جو تاثیر بسزایی در کاهش کلسترول ،فشار خون،چربی و کاهش خطر ابتلا به سرطان دارد. فیبر موجود در جو باعث می شود که این غذا به آهستگی در بدن هضم شود و در نتیجه فرد برای مدت طولانی تری سیر می ماند.
امام رضا علیه السلام در تعریف از این ماده شگفت انگیز می فرماید: برتری نان جو بر گندم ، همانند برتری ما بر دیگرمردمان است . هیچ پیامبری نیست که برای خورندۀ نان جو دعا نکرده و برای او برکت نخواسته باشد . و هیچ درونی نیست که جو ، بدان در آمده و همۀ دردها از آن بیرون نرفته باشد . جو ، خوراک پیامبران و غذای نیکان است.(6) 
امام رضا (ع) همچنین فرموده اند: خداوند امتناع ورزید که غذای انبیا را غیر از جو قرار دهد.(7)
پانوشتها:
1. مستدرک الوسائل، ج 16، ص 393
2. بحارالانوار – ج63 ، ص 201
3. بحارالانوار 99:49؛ الحیات 228:3
4. وسائل الشیعه، ج 24، ص 390
5. الکافی: ج6 ص305 ح1
6. بحارالانوار ج66 ص284
7. اصول کافی – ج 6 ، ص304

پنج شنبه 21/9/1392 - 16:50
اهل بیت

قدس آنلاین – حسینعلی پورافضلی: سحر خیزی فواید و آثار دنیوی و اخروی فراوانی در پی دارد. طولانی شدن عمر ، طراوت روحی، جسمی و فکری انسان، آرامش اعصاب و وسعت رزق و روزی از این جمله اند.

پیش از همه قرآن کریم به سحرخیزی سفارش کرده و از برتری وقت سحر یاد نموده و آن را فضیلتی آسمانی برشمرده است. در برخی روایات آمده است که جبرئیل به حضرت محمد(ص) فرمود: «ای محمد(ص)، هر گونه می خواهی زندگی کن ولی بدان که از این دنیا رخت برمی بندی، هر گونه می خواهی دوست بدار ولی بدان پایان آن جدایی است، هر گونه می خواهی عمل کن ولی بدان برای کردارهایت جزایی است؛ اما بدان که شرف و بی نیازی مرد در سحرخیزی است.»
در بسیاری از روایات اسلامی، ائمه اطهار(ع) به سحرخیزی توصیه کرده اند. در عیون اخبار الرضا به نقل از امیرمؤمنان علیه السلام آمده است: صبح زود در پی روزی رفتن، روزی را افزون می کند.(1)
فاصله زمانى بین فجر صادق (هنگام اذان صبح ) تا طلوع آفتاب را بین الطلوعین مى گویند. در روایات اهل بیت علیهم السلام ، خواب بین الطلوعین بسیار مکروه شمرده شده و در مقابل ، بیدار ماندن در این زمان ، مورد تأکید فراوان قرار گرفته است . 
درباره امام رضا (علیه السلام ) نیز این گونه به ما رسیده که حضرت ، پس از نماز صبح تا طلوع خورشید، تعقیبات مى خواند و به حمد و تسبیح خدا و گفتن الله اکبر و لا اله الا الله و صلوات بر پیامبر و خاندان او مى پرداخت.(2)
امام رضا(ع) در روایتی دیگر می فرمایند که رزق خاصی برای بندگان تقسیم می شود که زمان آن بین طلوعین است. یعنی بین طلوع فجر و طلوع خورشید و خواب در این ساعات مکروه است. زیرا انسان را از دریافت این رزق خاص محروم می کند. 
امام رضا علیه السلام همچنین در جایی دیگر می فرمایند : الملائکه تقسم ارزاق بنی آدم ما بین طلوع الفجر الی طلوع الشمس فمن نام فیما بینها نام عن رزقه، یعنی: مابین طلوع سپیده صبح تا طلوع خورشید ملائکه الهی ارزاق انسان ها را سهمیه بندی می نمایند. هر کس در آن زمان بخوابد، غاقل و محروم خواهد شد.(3)
دانش پزشکی امروز به اثبات رسانده است که اگر شخصی حدود ساعت 10 شب بخوابد و ساعت 5 صبح از خواب بیدار شود (یعنی حدود 7 ساعت خواب)در ساعت 1 بامداد ، در بدن او برخی مواد شیمیائی شبه مورفین که به عنوان گروه اندروفین ها و انکفالین ها نامگذاری شده اند، ترشح می شوند که این مواد اثر مستقیم بر روی قسمت های مختلف بدن از جمله عضلات اسکلتی دارند و منجر به راحتی عضلانی در روز بعد برای فرد می شوند.
از این رو یکی از سفارشات امام رضا (ع) سحرخیزی و شب زنده داری است . بیدار ماندن در این زمان، علاوه بر فواید طبی بر جسم انسان، تاثیرات زیادی بر رشد روحی و معنوی انسان دارد.
امام رضا علیه‌السلام در این زمینه می فرمایند: خودت را عادت بده که ساعتی از شب را برخیزی و در باره آثار این کار می فرمایند: « نماز شب خواندن را بر خود لازم بدانید زیرا هر بنده مؤمنی که هشت رکعت نماز شب و دو رکعت نماز شفع و یک رکعت نماز وتر بخواند و در قنوت وتر 70 مرتبه استغفار کند، خداوند او را از عذاب قبر و از عذاب آتش نجات می‌دهد و عمرش را در دنیا طولانی می کند و در زندگی اقتصادی خداوند به او وسعت و گشایش می دهد و در هر خانه‌ای که در آن نماز شب خوانده شود، آن خانه برای مردم آسمان روشنایی می‌دهد همان طوریکه ستارگان آسمان برای مردم روی زمین روشنایی می‌بخشند».
امام رضا علیه السلام همچنین فرمود: «حَسِّنُوا نَوافِلَکُمْ وَ اعْلَمُوا أَنَّها هَدِیَّةٌ إِلَی اللهِ عَزَّوَجَلَّ»؛ نمازهای نافله را زیبا ادا کنید و آگاه باشید که آنها هدیه‌ای به پیشگاه خدای بزرگ است.(4)

پانوشتها:
1. عیون اخبار الرضا ، ج2، ص38
2. بحارالانوار ، ج 49، ص 92
3. وسائل الشیعه ج 6 ص 49
4. بحارالانوار، ج 87، صفحه 22

پنج شنبه 21/9/1392 - 16:49
آموزش و تحقيقات

محققان کانادایی موفق به کشف سازوکار جدیدی شده‌اند که می‌تواند در درمان سرطان مغز و تولید دارو برای کاهش رشد تومور مغزی مورد استفاده قرار گیرد.

133-12.JPG

به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران‌(ایسنا)، محققان موسسه مغز هاچکیس (Hotchkiss) در دانشگاه کالگری با همکاری دپارتمان علوم اعصاب بالینی و موسسه تحقیقات سرطان دانشگاه آلبرتای جنوبی در تحقیقات خود، نمونه‌های تومور مغزی انسان را مورد بررسی قرار داده و کشف کردند که سلول‌های ایمنی تخصصی در تومور مغزی بیماران آسیب می‌بینند.

 

با این کشف، ‌محققان در یک مدل حیوانی موفق به شناسایی دارویی شدند که قادر به فعال‌سازی مجدد سلول‌های ایمنی بوده و رشد تومور مغزی را کاهش می‌دهد، در نتیجه طول عمر موش دو تا سه برابر افزایش پیدا می‌کند.

 

«ووی یونگ» از محققان دانشگاه کلگری تأکید کرد: مغز انسان بطور طبیعی شامل سلول‌های تخصصی موسوم به میگروگلیا (microglia)‌ است که نقش دفاعی در برابر جراحت یا عفونت ایفا می‌کند؛ میکروگلیا سیستم ایمنی اختصاصی مغز است.

 

«یونگ» خاطرنشان کرد: در این مطالعه برای نخستین بار نشان دادیم که این سلول‌ها در تومور مغزی بیمار آسیب می‌بینند.

 

مانند دیگر اشکال سرطان، تومور مغزی بصورت سلول‌های شبه بنیادی موسوم به BTICs آغاز به کار می‌کنند؛ این سلول‌ها بسرعت تقسیم شده و رشد پیدا می‌کنند که در نهایت یک توده یا تومور را شکل می‌دهند؛ تومور با ناتوان کردن میکروگلیا، اجازه گسترش سریع BTICs را فراهم می‌کند که این مسأله منجر به رشد تومور مغزی می‌شود.

 

علاوه بر کشف این سازوکار، محققان موفق به شناسایی داروی « amphotericin B(AmpB)» شدند که قادر به فعال‌سازی مجدد میکروگلیا در مدل حیوانی بوده و به کاهش چشمگیر رشد تومور کمک می‌کند.

 

نتیجه دستاورد جدید محققان که در مجله Nature Neuroscience منتشر شده ، می‌تواند به درمان بهتر مبتلایان به سرطان مغز منجر شود.

چهارشنبه 20/9/1392 - 22:49
اطلاعات دارویی و پزشکی

جام جم آنلاین: می‌گویند خواب‌رفتن دست و پا را ـ بویژه اگر زیاد تکرار شود ـ باید جدی گرفت، چون ممکن است نشانه‌ای از بیماری‌های متابولیک چون دیابت، تیروئید، عفونت‌ و کمبود ویتامین باشد.

مهم تر آن که، ضعف و بی حسی ناگهانی در یک یا دو اندام بدن در شرایطی می تواند از بیماری ام اس یا سکته مغزی خبر دهد، اما خواب رفتن دست و پا در همه موارد خطرناک نیست و می تواند عارضه ای کوتاه مدت و ناشی از قرار گرفتن بدن در وضعیت نامناسب یا عوارض مصرف دارو باشد.

خواب رفتن یا گزگز اندام ها را در چه شرایطی باید نشانه ای خطرناک تلقی کرد؟

دکتر فرزاد اشرافی، متخصص مغز و اعصاب در پاسخ می گوید: خواب رفتن دست و پا اگر به دنبال صدمه به سر و گردن و ستون فقرات یا با ناتوانی در راه رفتن، کاهش هوشیاری، اختلال تکلم، تعادل و درد شدید همراه باشد، باید جدی گرفته شود. البته اختلالات بینایی و ناتوانی در کنترل ادرار و ضعف اندام حرکتی نیز از جمله نشانه هایی است که در کنار بی حسی و گزگز اندام ها نباید نادیده گرفته شود.

گزگز دست؛ یک مشکل با دلایل متفاوت

شاید برای بسیاری احساس گز گز و خواب رفتگی، بویژه در انگشتان دست، نشانه بیماری شایعی در میان خانم ها به نام سندرم تونل کارپال باشد که ناشی از آسیب دیدگی اعصاب دست است، اما دکتر اشرافی در گفت و گو با جام جم با تاکید بر این که خواب رفتگی اندام فقط در مواردی به این بیماری مربوط می شود، می گوید: خواب رفتن اندام هایی چون دست و پا در بسیاری موارد به بیماری های کبدی، کلیوی، عروقی، بافت همبند، کم کاری تیروئید، سرطان ها بویژه سرطان ریه، معده، پستان و تخمدان مربوط می شود. بعلاوه بروز این مشکل، گاه می تواند یک پیش آگهی جدی از سکته های مغزی، ام اس، تشنج و دیسک کمر و گردن باشد.

این متخصص مغز و اعصاب اظهار می کند: کمبود ویتامین E، ویتامین های گروه B و ویتامینB3 نیز می تواند عوارضی چون گزگز دست و پا را به دنبال داشته باشد.حتی مصرف الکل نیز می تواند خواب رفتن دست و پا را به همراه داشته باشد. از سوی دیگر آلودگی با فلزات سنگین چون سرب، آرسنیک و جیوه و نیز مصرف داروهای شیمی درمانی، ضد ویروسی و آنتی بیوتیک ها هم ممکن است عوارضی چون گزگز دست و پا را در شخص ایجاد کند. بعلاوه برخی بیماری های خود ایمنی از یک سو با دیسک کمر یا جابه جایی استخوان های ستون فقرات و از سوی دیگر با خواب رفتن اندام ها همراه است.

خواب رفتگی اندام ها؛ ناگهانی و بی خبر

گاهی احساس گز گز در اندام ها، بدون علت خاصی و به طور ناگهانی فقط در یک اندام بروز می کند. آیا در چنین شرایطی باید این عارضه را نشانه یک بیماری جدی تلقی کرد؟

دکتر اشرافی پاسخ می دهد: به یاد داشته باشید، خواب رفتگی قرینه نشان دهنده بیماری های متابولیک چون دیابت و تیروئید یا ناشی از عوارض داروها، عفونت ها و کمبود ویتامین است، اما خواب رفتگی غیر قرینه معمولا ناشی از ضربه، تحت فشار قرار گرفتن عصب، تومور و سکته مغزی است.

خطر ابتلا به ام اس وجود دارد

از آنجا که در نیمی از بیماران ام اس، ضعف و بی حسی در یک یا چند اندام، به عنوان اولین نشانه بیماری دیده می شود، سوزن سوزن شدن انتهای دست ها و پاها و احساس فشار در اندام ها را نباید نادیده گرفت.

دکتر اشرافی با اشاره به این مطالب هشدار می دهد: معمولا این علائم طی ساعت ها و روزها در بیماری که در آستانه ابتلا به ام اس قرار دارد، ظاهر می شود، اما از سوی وی نادیده گرفته می شود در حالی که در کنار خواب رفتگی اندام ها علائمی چون دوبینی، تاری دید، نداشتن تعادل و اختلال ادراری، می تواند به تشخیص ام اس کمک کند.

سکته مغزی یا میگرن

متخصصان مغز و اعصاب تاکید می کنند، در سکته های مغزی نیز احساس سوزن سوزن شدن در اندام ها، بخصوص در یک طرف بدن و به طور حاد دیده می شود و بر این اساس، نباید از بررسی این عارضه ها به عنوان نشانه احتمالی سکته مغزی غافل شد.

دکتر اشرافی از خواب رفتگی اندام ها به عنوان یکی از علائم همراه میگرن و تشنج اشاره می کند و می گوید: بی حسی و سوزن سوزن شدن دور لب، صورت و دست ها، البته به طور نه چندان شایع در میگرن وجود دارد و می تواند در مواردی به تشخیص این نوع سردردها کمک کند. همچنین تشنج با بی حسی و گزگز لب ها، انگشتان، دست ها و پاها همراه است.

به گفته این متخصص مغز و اعصاب بیماری های مفصلی مثل آرتریت رومائید (ورم مفاصل)، نقرس و عفونت های ویروسی و باکتریایی مفصل معمولا با عوارضی چون خواب رفتگی اندام ها همراه است.

عارضه ای که درمان می شود

بی شک درمان موفق هر عارضه ای به تشخیص دقیق و صحیح بیماری زمینه ای مسبب آن بازمی گردد که این مساله درباره درمان خواب رفتگی اندام ها نیز صادق است.

دکتر اشرافی در این باره تاکید می کند: از آنجا که سلول های اعصاب محیطی، توانایی بازسازی مجدد را دارند، درمان خواب رفتگی معمولا موفقیت آمیز است. بر این اساس اصلی ترین توصیه برای پیشگیری و بهبود کامل این عارضه در چند کلمه خلاصه می شود: حفظ وزن ایده آل، اجتناب از مواجهه با سموم، تمرینات ورزش منظم، رژیم غذایی متعادل و اجتناب از مصرف الکل و سیگار.

چهارشنبه 20/9/1392 - 22:48
آموزش و تحقيقات

یک کارگر چینی کفش‌های آهنی عجیبی طراحی کرده و معتقد است که پوشیدن این کفش‌ها به وزن بیش از 196 کیلوگرم و راه رفتن با آنها کمردرد را درمان می‌کند.

2-1966.jpg

به گزارش سرویس «سلامت» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، «ژانگ فوکسینگ»، مدت هفت سال است که این کفش‌های آهنی را می‌پوشد و روزانه 15 متر با آنها پیاده‌روی می‌کند.

 

این مرد 52 ساله برای درمان کمردرد و بواسیر از این کفش‌ها استفاده می‌کند و معتقد است از آنجایی که وزن کفش‌هایش بسیار بالاست هیچ‌کس نمی‌تواند آنها را به سرقت ببرد.

 

ژانگ گفت: داشتن ماهیچه‌های قوی برای راه رفتن با این کفش‌ها کافی نیست بلکه این قدرت از اعضای داخلی بدن نشات می‌گیرد.

 

ژانگ فوکسینگ همچنین گفت: درد کمرم به حدی زیاد بود که نمی‌توانستم برای شستن صورتم خم شوم اما از زمانی که از این کفش‌ها استفاده کردم پس از چند ماه تمام علائم کمردردم محو شد.

 

وی ادعا کرده که تاکنون صدها جفت از این کفش‌ها را فروخته است.

 

به گزارش ایسنا به نقل از روزنامه دیلی‌میل، در چین دو نفر به دلیل پوشیدن کفش آهنی و راه رفتن به عقب با آن به مسافت 10 متر رکورد گینس را به نام خود ثبت کرده‌اند.

چهارشنبه 20/9/1392 - 22:46
اطلاعات دارویی و پزشکی

یک متخصص ارتوپدی می‌گوید: اکثر موارد دنده گردنی نیاز به اقدام خاصی ندارد و مشکلی را برای فرد ایجاد نمی‌کند.

14-418.jpg

دکتر مرتضی صائب در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)منطقه کرمانشاه، دنده گردنی را یک عارضه مادرزادی دانست که در اثر آن دو زائده در طرفین مهره هفتم گردن ایجاد می‌شود.

 

به گفته وی چنانچه این زائده‌ها بیش از حد بزرگ شود می‌تواند مشکلاتی را برای فرد به وجود بیاورد.

 

این متخصص ارتوپدی، گزگز انگشتان، دست‌ها، همچنین درد دستها را از جمله علائم دنده گردنی دانست که معمولا با فشار آمدن به دستها تشدید می‌شود.

 

صائب خاطرنشان کرد: زمانی که فرد با این دردها مراجعه کند و از نظر علائم دیسک و آرتروز سالم باشد، می‌تواند مبتلا به دنده گردنی باشد که روی ریشه اعصاب دست وی فشار آورده و باعث بروز چنین علائمی شده است.

 

وی با تاکید بر اینکه دنده گردنی نسبت به بسیاری از مشکلات دیگر گردن از جمله آرتروز و دیسک چندان شایع نیست، خاطرنشان کرد: در بسیاری از موارد می‌توان دنده گردنی را با درمان دارویی و فیزیوتراپی و یا استفاده از کرست گردن کنترل کرد.

 

این متخصص ارتوپدی یادآور شد: در مواردی که فیزیوتراپی و درمان دارویی جواب ندهد و علائم عصبی شدیدی برای فرد ایجاد شود، عمل جراحی به کار می رود.

 

صائب با بیان اینکه علائم دنده گردنی بسته به اندازه آن دچار شدت و ضعف می شود، افزود: افتادگی شانه، اضافه وزن و ضعف عضلات می تواند علائم آن را تشدید کند.

چهارشنبه 20/9/1392 - 22:43
اطلاعات دارویی و پزشکی

پزشکان در یک مطالعه جدید هشدار دادند: مصرف داروهای رایجی که برای کنترل اسید معده تجویز می‌شوند می‌توانند مصرف‌کنندگان این داروها را با خطر جدی کمبود ویتامین B12 مواجه می‌کند.

IMAGE634452160085938315.jpg

به گزارش سرویس «سلامت» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، پزشکان آمریکایی در بررسی‌های خود دریافتند افرادی که از کمبود ویتامین B12 رنج می‌برند نسبت به افراد دیگر بیشتر از داروهای آنتی‌اسید معده (کاهش‌دهنده ترشح اسید معده) نظیر «بازدارنده‌های پروتون پمپ» (PPI) و «آنتاگونیست‌های گیرنده 2 هیستامین» (H2RA) مصرف کرده‌اند.

 

به گفته پزشکان این داروها برای درمان رفلاکس اسید معده و زخم دستگاه گوارش استفاده می‌شود.

 

دکتر «داگلاس کورلی»، محقق ارشد این مطالعه گفت: این یافته به این مفهوم نیست که افراد باید از مصرف داروهای معده کلا خودداری کنند اما سطح ویتامین B12 در افراد مصرف‌کننده این قرص‌ها باید کنترل شود. مصرف فرآورده‌های حیوانی برای تامین ویتامین B12 مورد نیاز بدن توصیه می‌شود.

 

طبق بررسی‌های موسسه ملی سلامت آمریکا، کمبود ویتامین B12 به احساس خستگی، ضعف، یبوست و کم‌خونی در فرد منجر می‌شود و می‌تواند آسیب اعصاب و زوال عقل را به دنبال داشته باشد.

 

به گفته پزشکان، بدن با کمک اسید معده ویتامین B12 را جذب می‌کند اما مصرف داروهای PPI‌ و H2RA با محدود کردن تولید اسید معده خطر کمبود ویتامین B12 را افزایش می‌دهد.

 

در این مطالعه متخصصان به مقایسه سوابق پزشکی 26 هزار فرد مبتلا به کمبود ویتامین B12 در فاصله سال‌های 1997 و 2011 میلادی با حدود 85 هزار نفر دیگر که سطح ویتامین B12 در بدن آنها مناسب بود، پرداختند.

 

به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری رویترز، به گفته پزشکان در میان افرادی که کمبود ویتامین B12 داشتند، 12 درصد حداقل به مدت دو سال از PPI و حدود چهار درصد از H2RA در مدت مشابه مصرف کرده بودند.

چهارشنبه 20/9/1392 - 22:41
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته