• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
کد: 1324093

پرسش

بر ادران ارجمند سلام علیکم:
در مقاله
آیا در آخرت تكامل انسان به درجات عالیتر وجود دارد؟
آمده که
اصولاً معنای نجات از دوزخ تكامل نیست. نظیر این كه به كسی گفته شود: رتبه شما چنین است، به شرط این كه این جریمه را بپردازید. در این جا پرداختن آن جریمه، به خاطر تخلّفی كه كرده است،تكامل محسوب نمی‏شود. رتبه‏اش تعیین شده، ولی بر اثر سنگی كه خودش بر سر راه انداخته باید از آن مانع عبور كند تا به رتبه و جایگاهی كه شایسته آن است نائل آید و به عبارت دیگر رتبه چنین شخصی در قیامت، تعیین شده و آن عبارت است از این كه جایگاهش فلان مرتبه از بهشت برین با اعراف است (به خاطر اعمال نیك و ایمان او)؛ به انضمام عذاب دوزخ در مدت مقرر (به خاطر گناهان و تخلفاتی كه مرتكب شده است)
من این نوع تفکر را تا کنون نشنبده بودم و علاقمندم برادران ارجمند در صورت امکان پشتوانه های قرانی و یا حدیثی در این مورد را اعلام بفرمایند.

پاسخ

با سلام و عرض تحیت.
دوست محترم!
از آن جا که بهشت برای پاکان است، هر کسی که می‌خواهد وارد بهشت شود بایستی از آلودگی گناه و... پاک شده باشد. پاک شدن انسان از گناه معنایی ندارد، الا تکامل معنوی. این تکامل هم زدودن گناهان انسانهای گناهکار را شامل است، و هم رشد معنوی انسان‌های پاک را. نمی‌دانیم در آن مقاله چه نوشته شده است، ولی آنچه شما نقل کرده‌اید صحیح نیست.
البته انسانها در این دنیا به حسب تلاششان مراتب دارند، و در آن دنیا به حسب توشه‌ای که با خود برده‌اند با آنها برخورد می‌شود، و اسباب تکامل برای کسانی که لیاقتش را دارند فراهم است. گاهی برای تکامل باید مراتبی از عذاب را هم چشید.  
از باب تیمن هم شده، به یک حدیث توجه کنید:
«قَالَ رَسُولُ اللَّهِ (صلی الله علیه وآله):‏ اتَّقُوا اللَّهَ مَعَاشِرَ الشِّیعَةِ فَإِنَّ الْجَنَّةَ لَنْ تَفُوتَكُمْ‏ وَإِنْ‏ أَبْطَأَتْ‏ بِهَا عَنْكُمْ‏ قَبَائِحُ أَعْمَالِكُمْ فَتَنَافَسُوا فِی دَرَجَاتِهَا قِیلَ: فَهَلْ یَدْخُلُ جَهَنَّمَ أَحَدٌ مِنْ مُحِبِّیكَ وَمُحِبِّی عَلِیٍّ (علیه السلام) قَال‏....»
در روایتی طولانی، پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله) فرمودند: اى گروه شیعیان! از خداوند بترسید، بهشت از دست شما نمى‌رود اگر چه گناهان شما موجب شود که شما از ورود در آن تاخیر داشته باشید. اکنون براى بدست آوردن درجات بهشت با هم مسابقه دهید.
گفته شد آیا یکى از دوستان شما و یا دوستان على (علیه السّلام) وارد جهنم خواهند شد، فرمود: هر کس نفس خود را با مخالفت محمد و على (علیهما السّلام) چرکین کند و دنبال کارهاى حرام برود و به مؤمنان ظلم کند و با احکام شریعت مخالفت نماید روز قیامت گناهکار و آلوده خواهد آمد. محمد و على مى گویند تو کثیف و آلوده هستى و صلاحیت همنشینى با صالحان و نیکان را ندارى و شایسته نیستى که با حوران هم آغوش گردى و با فرشتگان مقرب هم‌نشین باشی. تو نمى‌توانى خود را با آنها قرین سازى، مگر اینکه از گناهان پاک گردى. او را براى پاک شدن گناهان در طبقه اول دوزخ جاى مى‌دهند و براى پاره‌ای از گناهان عذاب مى‌شود. بعضی از آنها هم براى بعضى از گناهانشان در محشر گرفتار شدائد و سختى مى‌گردند، ولى نیکان از شیعه به فریاد آنها مى‌رسند.
اخیار و دوستان در آن روز به فکر دوستان گناهکار خود مى‌باشند و مانند مرغى که دانه‌ها را از زمین برمى‌دارد، آنها هم دوستان خود را پیدا مى‌کنند و آنها را از اطراف جمع‌آورى کرده و از آنها شفاعت مى‌نمایند.
دسته‌اى از آنها گناهانشان کم‌تر و سبک‌تر است. این گروه با شدائد و سختی‌هائى که در دنیا از سلاطین و حکام مشاهده مى‌کنند و یا بیمارى‌هائى که در بدن آنها پدید مى‌آید گناهان آنها در همین دنیا پاک مى‌شود و بدون گناه وارد قبر مى‌گردند.
گروهى از آنها گناهانشان در هنگام مرگ با شدت جان کندن پاک مى‌شود، و گروهى گناهکار در وقت احتضار حالتى بر آنها پیش مى‌آید که موجب خوارى و ذلت ایشان مى‌شود. خداوند این مصائب را مقدر می‌کند تا به سبب آن، گناهان ایشان را مورد آمرزش قرار دهد.
جماعتى هم گناهانشان باقى مى‌ماند و در هنگام دفن آمرزیده مى‌گردند و پاک مى‌شوند؛ اما اگر گناهشان بزرگ باشد با شدائد و سختى‌هاى روز قیامت پاک مى‌گردند، و اگر گناهانشان بزرگ بود او را در طبقه اول دوزخ نگه مى‌دارند و بعد از عذاب از گناهان پاک می ‌شوند. این گروه بیشتر از همه محبان ما عذاب مى‌کشند. این گروه شیعیان ما نیستند، بلکه دوستان ما به حساب مى‌آیند و با دوستان ما دوست هستند و با دشمنان ما دشمن مى‌باشند. شیعیان ما کسانى هستند که از ما پیروى کنند و از آثار ما تبعیت نمایند و به کارهاى ما اقتداء کنند.(بحار الأنوار - ط - بیروت - ج ‏65، ص 154، ح 11)
پیروز باشید.
موسسه ذکر ـ قم.
باستانی

مشاور : موسسه ذکر | پرسش : يکشنبه 18/3/1399 | پاسخ : جمعه 30/3/1399 | | دکترا | 63 سال | معارف اسلامي | تعداد مشاهده: 230 بار

تگ ها : تکامل در قیامت بهشت قیامت تکامل

مشاوره های مرتبط

سلام و خسته نباشید
رسول گرامی اسلام(ص) فرمودند: إِنَّ الرَّجُلَ لَیَكُونُ لَهُ الدَّرَجَةُ عِنْدَ اللَّهِ لَا یَبْلُغُهَا بِعَمَلِهِ. حتَی ُبْتَلَى بِبَلَاءٍ فِی جِسْمِهِ فَیَبْلُغُهَا بِذَلِكَ
اولا بفرمایید آیا این حدیث صحیح و معتبر است؟ و ضمنا بفرمایید مقصود از این حدیث چیست؟ یعنی خداوند بنده ای که لایق بهشت است ولی گناهانی دارد که امکان ورود به بهشت را ندارد با ابتلای به گرفتاری و مصیبت ها و یا امراض جسمانی در دنیا تنبیه می کند تا پس از مرگ او را وارد بهشت کند؟ اگر کسی گناهانی داشته باشد چطور لایق بهشت است؟ ممنون

با توجه به اینكه بسیاری از حقایق .احكام و معارف از جمله حقیقت بهشت وجهنم توسط پیامبران به تناسب فهم مردم زمان خودشان كه امروزه عموما غیر عقلانی و منطقی بنظر میرسندبیان گردیده است چرا عالمان و مراجع امروزه دین بصورت شفاف بیان نمیكنند حال آنكه حقیقت خداپرستی و گرایش به خدا از هر چیزی حتی از پیروی بی چون و چرای از بعضی از سخنان تاریخ گذشته پیامبران كه بایستی با استفاده از حجت خدا داده عقل كه مكمل وحی است به روز شود .

سلام در خصوص معاد جسمانی آیا همین جسم در روز محشر و قیامت و برزخ و بهشت برانگیخته می شود یا بدن دیگری است ؟
به مرور در عرض سالها بدن تجزیه شده و ممکن است در اجسام دیگر از جمله حیوانات و نباتات و ... رفته باشد خدا ایناها را دوباره تجزیه می کند و همان بدن اصلی را دوباره می آفریند ؟ سن برانگیختگی برابر با سن زمان فوت هست یا سن تغییر می کند ؟

با سلام
سوال در مورد آخرت داشتم رابطه زن و شوهر در آخرت بعد از حساب و کتاب چه می شود آیا باز هم علقه ای دارند؟ آیا دیگر قوانین دنیایی بر آنها مترتب نیست؟ مثلا می گن غلمان نصیب زن مومن و حوری نصیب مرد مومن میشه آیا دیگر تعصبی صرفا به این دلیل که ما در دنیا زن و شوهر بودیم و اینجا دیگه همچین قراردادی نیست نباید تعصبی وجود داشته باشد؟ ممنون میشم واضح و کامل مثل همیشه توضیح بفرمایید.
با تشکر

با سلام و خسته نباشید. من یه سوال داشتم .خداوند در قران وقتی که میخواهد وعده بهشت بدهد از باغ ، نهرهای جاری و میوه های فراوان صحبت میکند یعنی چیزهایی که با توجه به شرایط جغرافیایی عربستان برای عرب ها ارزو بوده است این موضوع این سوال را در ذهن میاورد که پس بقیه اقوام که این شرایط برای آنها ارزو نیست و چنین چیزهایی را در همین دنیا دیده اند چه میشود. در قران هیچ اشاره ی به این موضوع نشده پس نتیجه میگیرم قران برای عرب ها امده است و این دین هم دین عرب هاست. چون در این دین وعده ی برای بهشت بقیه افراد جهان نیامده است. اگه لطف کنین و هر چه زودترجواب بدهید ممنون میشوم

سلام خسته نباشید
منظور از زوج های پاک (همسر) در بهشت چیه ؟ مگه میشه یک مرد یا زن که در دنیا ازدواج میکنن بعد در بهشت چند تا همسر دیگه هم داشته باشن ؟؟؟؟؟ در دنیا به خاطر نیاز های جسمی و روحی یک فرد باید ازدواج کند ولی در بهشت که دیگر نیاز هایی مانند دنیا وجود ندارد این مسئله ی (حوری های بهشتی) فوق العاده دیوانم کرده
خواهش میکنم کامل کامل توضیح بدین از چند نفر پرسیدم ولی کسی نتونسته کامل واسم توضیح بده { اگر صلاح دونستین این موضوع رو عمومی قرار بدید چون ممکنه بقیه هم مثل من سردرگم باشن }

UserName