• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
کد: 1267693

پرسش

سلام عرض میکنم خدمتتون...
من تو ازمایشاتم مشخص شده که کمخونی ناشی از فقر اهن دارم...و هرسال ازمایش میدم دکتر 60 تا قرص میده...میگه بخور همینو خوب میشی...اما دوباره که بعدا ازمایش میدم باز میبینم کم خونیم همونطوری هست و فرقی نکرده...
همبشه حالت خستگیدارم و خواب الودگی و کسل بودن و بدنم هم داغ هست چه رمستون چه تابستون ...عاصشق خوردن یخ هستم...ناخونامم شیار دار و سوراخدار هست....
حالا با این تفاسیر میخوام ببینم چه قرص اهنی بگیرم ایندفعه? و چنتا بگیرم? و چطور مصرفش کنم?

پاسخ


با سلام و احترام
در مورد داروها باید با پزشک مشورت نمایید اما از نظر تغذیه ای نکات زیر را رعایت نمایید:
دلایل گوناگونی برای فقر آهن وجود دارد که از آن جمله می توان به علل زیر اشاره کرد:
* دریافت ناکافی آهن به دلیل رژیم غذایی مورد استفاده‌ای که در آن آهن کمی وجود دارد، مانند بعضی از رژیم های گیاه خواری.
* جذب ناکافی آهن در اثر اسهال، کاهش ترشح اسید معده، مشکلات گوارشی یا تداخلات داروئی (داروهایی مثل کلستیدامین، سایمتیدین، پانکراتین، رانیتیدین و تتراسایکلین).
* افزایش نیاز به آهن برای افزایش حجم خون در دوران نوزادی، نوجوانی، بارداری و شیر دهی
* خون ریزی زیاد در دوران عادت ماهانه، در اثر جراحات و ناشی از هموروئید، بیماری های بدخیم یا انگل ها.
کمبود آهن در مردان بزرگسال معمولاً در اثر از دست دادن خون است.

درمان کم خونی ناشی از فقر آهن برای درمان کم خونی چند روش وجود دارد که بهترین و کم خطرترین آن‌ها استفاده می شود؛ بهترین و کم خطرترین راه استفاده از مکمل های خوراکی است. درمان با نمک های ساده آهن، چون سولفات فرو خوراکی، کاملاً مؤثر بوده و به شکل قرص، کپسول یا مایع است که مصرف آن ها باید تا چند ماه ادامه یابد.
چنانچه این قرص ها با معده خالی مصرف شوند، جذب آن‌ها بهتر و بیشتر صورت می گیرد ولی در این حالت سبب تحریک معده و بروز مشکلات گوارشی خواهند شد.
عوارض گوارشی، ناشی از مصرف آهن نظیر تهوع، دل پیچه، سوزش قلب، اسهال یا یبوست را می توان به حداقل رساند؛ به شرطی که آهن را به میزان کم مصرف کرده و به تدریج به میزان آن افزود تا به حد مورد نیاز بدن برسد. بهتر است قرص آهن، آخر شب قبل از خواب استفاده شود تا عوارض ناشی از آن کاهش یابد.
ویتامین C جذب آهن را افزایش می دهد. به همین دلیل معمولاً مصرف ویتامین C به همراه آهن پیشنهاد می گردد. البته علاوه بر درمان دارویی باید به میزان آهن قابل جذب در غذا نیز توجه کرد.
جذب آهن غذا، اغلب تحت تأثیر شکل آهن موجود در آن می باشد. آهن موجود در پروتئین های حیوانی مانند گوشت گاو، ماهی و پرندگان (آهن هِم) بیشتر جذب می شود در حالیکه جذب آهن پروتئین های گیاهی مانند سبزی ها و میوه ها (آهن غیر هم) کم تر می باشد.
باید توجه داشت که ویتامین C جذب آهن سبزی ها و میوه ها (آهن غیرهم) را بیشتر می کند. مصرف چای همراه یا بلافاصله بعد از غذا نیز می تواند جذب آهن را تا 50 درصد کاهش دهد.
منابع غذایی آهن دار
منابع غذایی آهن دار عبارتند از جگر، قلوه، گوشت قرمز، ماهی، زرده تخم مرغ، سبزی های دارای برگ سبز تیره مانند جعفری، اسفناج و حبوبات؛ مثل عدس و لوبیا، هم چنین میوه های خشک (برگه ها) به خصوص برگه زردآلو و دانه های روغنی.
عوامل افزایش دهنده جذب آهن و منابع غذایی آن‌ها
1- اسید سیتریک و اسید اسکوربیک (ویتامین C) که در آلو، خربزه، ریواس، انبه، گلابی، طالبی، گل کلم، سبزی ها، آب پرتقال، لیمو شیرین، لیمو ترش، سیب و آناناس وجود دارند، می توانند عوامل افزایش دهنده جذب آهن در بدن باشند.
2- اسید مالیک و اسید تارتاریک که در هویج، سیب زمینی، چغندر، کدو تنبل، گوجه فرنگی، کلم پیچ و شلغم موجود است، سبب افزایش جذب آهن می شود.
3- محصولات تخمیری مثل سس سویا نیز در این دسته از عوامل گنجانده می شوند.
توصیه های زیر را به کار بندید:
*استفاده از غذاهایی که غنی از آهن می باشند.
*استفاده از منابع غذایی حاوی ویتامین در هر وعده غذایی، جهت جذب بهتر آهن (مثل پرتقال، گریپ فروت، گوجه فرنگی، کلم، توت فرنگی، فلفل سبز و لیمو ترش)
*گنجاندن گوشت قرمز، ماهی یا مرغ در برنامه غذایی.
*پرهیز از مصرف چای و قهوه همراه یا بلافاصله بعد از غذا
* برطرف کردن مشکلات گوارشی و یبوست
* تصحیح عادات غذائی غلط (مثل مصرف مواد غیرخوراکی مانند خاک، یخ)
* استفاده از نان هایی که از خمیر ورآمده تهیه شده اند
* استفاده از خشکبار مثل توت خشک، برگه آلو، انجیر خشک و کشمش که منابع خونی از آهن هستند.
* استفاده از غلات و حبوبات جوانه زده.
* شست و شو و ضدعفونی کردن سبزی هایی که استفاده می کنید.
* شستن کامل دست ها با آب و صابون، قبل از تهیه مصرف غذا و پس ازهر بار اجابت مزاج.
* مصرف روزانه یک قرص آهن از پایان ماه چهارم بارداری تا سه ماه پس از زایمان در زنان باردار.
* مصرف قطره آهن هم زمان با شروع تغذیه تکمیلی تا پایان 2 سالگی در کودکان.
موفق و سلامت باشید.

مشاور : خانم مراديان نيري | پرسش : شنبه 23/5/1395 | پاسخ : چهارشنبه 3/6/1395 | | فوق ليسانس | 24 سال | تغذيه | تعداد مشاهده: 202 بار

تگ ها : کمخونی کمخونی فقر آهن کم خون فقر آهن

مشاوره های مرتبط

ﺳﻼﻡ ﺩﺧﺘﺮ ﻣﻦ ﺑﻴﺴﺘﻮ ﺳﻪ ﻣﺎﻩ ﺩاﺭﻩ اﺯ ﻳﻚ ﺳﺎﻟﮕﻲ ﺑﻪ ﺑﻌﺪ ﺭﺷﺪﺵ ﻛﻨﺪ ﺷﺪ ﻻﻥ ﺳﻪ ﻣﺎﻫﻪ ﻭﺯﻥ اﺿﺎﻑ ﻧﻜﺮﺩﻩ اﺯﻣﺎﻳﺸﻢ ﺩاﺩﻡﻛﻤﺒﻮﺩ اﻫﻦ ﺩاﺷﺖ اﺷﺘﻬﺎﺷﻢ ﺧﻮﺏ ﻧﻴﺲ ﭼﻪ ﻏﺬاﻳﻲ ﺑﻬﺶ ﺑﺪﻡ ﻛﻪ ﺭﺷﺪﺵ ﺧﻮﺏ ﺷﻪ اﻳﺎ كﻛﻤﺒﻮﺩ ﻭﻳﺘﺎﻣﻴﻦ ﺗﻮ اﺯﻣﺎﻳﺶ ﻣﺸﺨﺺ ﻣﻴﺸﻪ ﻣﻤﻨﻮﻥ?

با سلام :
ضمن خسته نباشید به شما مشاوره عزیز
بنده 16سال سن دارم.
دوسال پیش دکتر که رفتم گفت کم خونی دارم.
منم به طور منظم در طی سه ماه قرص اهن مصرف کردم.
اکنون سوال من اینه که چرا اصلا ورزش دوست ندارم؟
یعنی بصورتی که اسم هر ورزش میاد (فوتبال .هندبال و.....)
حالم بهم میخوره
کلا دوست ندارم ورزش کنم.
بی تحرکم درسته ؟
ممنون وتشکر
چنانچه پاسخ دهید

با عرض سلام و خسته نباشید خانمی 48 ساله هستم چندماهی است که دیگر پرید نشده ام برای جلوگیری از گر گرفتگی باید چیکار کنم درضمن تالاسمی مینور هستم هموگلوبین خون 10 است بعضی وقتها پشت شانه چپ و سمت چپ قفسه سینه ام درد می گیره تست ورزش دادم گفته که شاید گرفتگی عروق باشه باید چی بخورم تا دچار مشکل نشم

سلام! من چند هفته پیش به دلیل احساس خواب آلودگی شدید که داشتم آزمایش ذخیره آهن دادم که آهن خونم 7 بود و مشخص شد که کمبود آهن دارم! با مشورت با دکتر تغذیه کپسول fefol مصرف میکنم هر روز بعد از ناهار! که تا الان 20 عدد مصرف کردم! میخواستم بدونم با توجه به اینکه میگن زیاد استفاده کردن از کپسول آهن هم عوارض داره، تا کی و چه مقدار از این کپسولها استفاده کنم مناسب هست؟

UserName