• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
کد: 1132328

پرسش

هدف از آفرینش انسان چیست؟

پاسخ

مسئله فلسفه و هدف از خلقت و آفرینش انسان از مسائل حیاتی و مهم و دامنه دار در مورد انسان است. دیدگاه های متفاوتی در این زمینه بیان شده است. قران کریم نیز در چند مورد به این مسئله اشاره کرده است و هدف از افرینش را چند مسئله معرفی نموده است. بررسی این مسئله به مقدماتی نیاز دارد.
مقدمه اول: هر انسان عاقل و حکیمی در کارهای اختیاری خود هدف یا اهدافی دارد. خواه اهداف مادی و خواه اهداف معنوی.
مقدمه دوم: اهداف موجودهای محدود از کارهای خود، رفع کمبودها و نیازهای مادی و معنوی خود است.
مقدمه سوم: خداوند متعال با توجه به اینکه وجودی نامحدود است، کارهایش به خاطر رفع نیازها و کمبودهای وجودی اش نیست.
مقدمه چهارم: خداوند متعال، فیاض است و مبدئی است که ذاتش اقتضای خلقت دارد و به همین خواست و اراده درونی، موجودات را پس از ایجاد، در تحت حمایت خویش گرفته و پرورش می دهد.
مقدمه پنجم: کمال موجودات، ارتقای آنها در مراتب وجودی آنها است که در طی کردن مسیری طولانی حاصل می شود و انسان باید با پای خود این مسیر را طی کند و با اراده و تصمیم خویش، به آن برسد. انسان با اجبار به کمال نمی رسد.
مقدمه ششم: خداوند متعال بوسیله اوامر و تکالیف و برنامه های تربیتی انبیاء، به کمک نیروی عقلی آمده که به آدمی داده، و با دو بال عقل و وحی، مسیر کمال را برایش مشخص کرده است.
در حدیث شریفی از امام کاظم علیه السلام بیان شده که چون خداوند انسانها را براى هدف تكاملى آفریده، وسائل آن را از نظر تكوین و تشریع فراهم ساخته و در اختیار او گذارده است. «ان الله خلق الجن و الانس لیعبدوه و لم یخلقهم لیعصوه»(التوحید، شیخ صدوق، ص356)
مقدمه هفتم: در حدیث شریفی از امام حسین علیه السلام بیان شده که خداوند متعال انسانها را برای شناخت خودش آفرید، و زمانی که او را بشناسند، عبادت و بندگی غیر او نمی کنند و با او احساس نیاز به غیر نمی کنند و فقط او را می پرستند.(علل الشرایع، ج 1 ص 9؛ تفسیر المیزان، ج18 ص 423)
مقدمه هشتم: هدف از آفرینش سایر موجودات غیر از انسان نیز، رسیدن فایده و کمک به انس و جن در مسیر کمال خودشان است. در حدیث مشهور قدسی خطاب به حضرت ختمی مرتبت بیان شده که اگر تو نبودی افلاک را خلق نمی کردم؛ یعنی هدف از آفرینش را وجود نازنین ایشان به عنوان انسان کامل معرفی کرده است.«لولاک لما خلقت الأفلاک»(بحارالانوار، ج 14 ص 406 )
با توجه به این مقدمات، آنچه از آیات و روایات به دست می آید این است که هدف نهایی خداوند از آفرینش انسان این است که او را به کمال لایق خودش برساند. فلسفه عبادات و نیایشهای انسانی نیز برای همین منظور است. تكامل هدف نهایى افرینش است. اگر در آیات و روایات به موارد دیگری همچون عبادت ـ «ما خلقت الجن و الانس الا لیعبدون»(ذاریات/56) ـ و یا معرفت خداوند ـ «کنت کنزا مخفیا فاحببت أن أعرف»(مصباح الشریعه، ص 108) ـ به عنوان فلسفه خلقت اشاره شده، تماما به همین مطلب اشاره دارد؛ زیرا عبادت و معرفت نظری به ذات خداوند و شناخت او، دو وسیله گرانبها برای سیر این مسیر پر پیچ و خم و حساس است.(درخشان پرتوی از اصول کافی، ج1 ص 238)
با آرزوی توفیق.
مؤسسه ذکر ـ قم.
باستانی.

مشاور : موسسه ذکر | پرسش : شنبه 19/11/1392 | پاسخ : سه شنبه 22/11/1392 | | دبيرستان | 15 سال | معارف اسلامي | تعداد مشاهده: 173 بار

تگ ها : فلسفه خلقت تکامل انسان عبودیت

مشاوره های مرتبط

با عرض سلام و خسته نباشید
مطالبی که در سایت تبیان در باره چرایی خلقت انسان بود را مطالعه کردم
و متاسفانه هنوز ب جواب نرسیده ام
دلایلی که در سایت ذکر شده بود چیری نبود که بتونه به من اطمینان خاطر بدهد
{در مورد خداوند متعال هم گفته شده که خداوند متعال بی نیاز مطلق است و نیازی به آفرینش ندارد بلکه این مخلوق است که نیازمند آفرینش است}
چطور ممکن است مخلوقی که هنوز به وجود نیامد و عدم هست نیاز ب افرینش داشته باشد
{خداوند از آنجا که خداست باید خلق کند}
یعنی اگر انسان را خلق نمی کرد دیگر خدا نبود این دیگر چ دلیلی است
بیشتر وقتمو صرف فکر کردن ب این میکنم که چرا خلق شدم خدا از من چی میخواد چ دنیای عجیبی داریم و مردم ب چ سادگی از کنار ان عبور میکنن هیچ چیز در نگاهم معمولی بچشم نمیرسد تمرکزمو نمیتونم روی کار دیگه ای بزارم وقتی که هنوز نمی دانم از کجا امده ام وبرای چه امده ام و ب کجا خواهم رف مثل کسی که تازه چشم ب دنیا گشوده اس ب دنیا نگا میکنم و در نظرم غیر ممکنی وجود ندارد وقتی خود این دنیا اینقد عجیب است

با سلام. بنده23 سالمه که تا کنون خیلی عادی زندگی میکردم و خیلی توجهی به دنیای پیرامون خودم نداشتم.تا اینکه دو سال پیش اتفاقی تو زندگیم افتاد که دیدم به کلی از زندگی و .... عوض شد ( مثلا فلسفه خلقت انسان) در این راستا خیلی به مسائل معنوی و سلوکی علاقه مند شدم . میخواستم در رشته فلسفه و منطق ادامه تحصیل کنم اما نمیودنم انتخاب درستی کردم یا نه . راهنمایی ام کنید متشکرم.

UserName