• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
کد: 1121776

پرسش

خیلی زیاد عصبی میشوم و فرقی نمیکند چه کسی منو عصبی کرده باشد پدر یا مادر یا دوستام. هر کس که باشد رفتاری بسیار تند با او میکنم خیلی هم زود عصبی و پرخاشگر میشوم. خودم از این اخلاقم بسیار متنفرم اما نمیدانم چکار کنم تا آرام شوم.

پاسخ

داشتن رفتارهای عصبی و پرخاشگرانه به صورت مداوم و زود به زود می تواند ناشی از نوعی اضطراب یا احساس های ناامیدی و یأُس و افسردگی باشد. لذا اگر از این موارد رنج می برید باید تحت نظر روان پزشک درمان دارویی داشته باشید.

در برخی موارد هم عدم تخلیه انرژی های مازاد درونی می تواند به حالات پرخاشگری بیانجامد . اگر برنامه ای مدون و منظم برای تخلیه این انرزی درونی داشته باشید ورزش های سنگین بکنید و تمرین هایی برای این که این عادت از شما رفع شود.

صحبت از رفع عادت کردیم به این دلیل که برخی اوقات یک نوع و شیوه رفتاری هرچند منفی، به صورت عادت در می اید . لذا باید علاوه بر داشتن تمرین برای از بین بردن علل آن ، تمرین هایی هم برای برطرف شدن عادت غلط و نادرست داشته باشیم .

برخی اوقات هرچه عصبانیت خود را بیشتر بها دهیم بیشتر هیجان منفی خشم را در خود پرورانده ایم. لذا لازم است در این مواقع پیش از آنکه به واکنشی بیانجامد خود را از این هیجان دور کنیم . موقعیت را تغییر دهیم . افکار خود را تغییر دهیم .فعالیت خود را تغییر دهیم . چند قدم بزنیم . آب خنکی بنوشیم. چند لحظه سکوت کنیم و ....

راهبردهای عملی مقابله با عصبانیت و خشم
1 - گفتن عبارت "ایست"
زمانی كه عصبانی هستید، می توانید به خودتان بگویید "ایست"،"صبركن". این فرمان باعث می شود كه شما بتوانید تا حدودی از اسیر بودن در دست احساساتتان رهایی پیدا كنید و موقعیت را بهتر ارزیابی كنید.

2 - تنفس عمیق
این موضوع مورد تأیید است كه عموماً خشم و عصبانیت یك پدیده ی روانی صرف نیست، چرا كه اجزاء جسمانی و فیزیولوژیك نقش مهمی در بروز آن دارند. همان طوركه قبلاً نیز گفته شد، فشار خون، ضربان قلب، تعداد نفس ها، دمای بدن و سرعت سوخت و ساز، متغیرهای جسمانی ای هستند، كه هنگام عصبانیت به علت فعالیت دستگاه سمپاتیك، افزایش می یابند. از بین متغیرهای فوق، تنفس فعالیتی است كه می توان سریعتر بر آن تمركز كرد و به وسیله دم و بازدم عمیق (تنفس عمیق) فعالیت آن را كنترل كرد. معمولاً تنفس عمیق باعث می شود كه ضربان قلب كاهش یافته و در نتیجه فشار خون هم پایین بیاید و بدین ترتیب می توان با تنفس عمیق، عوامل فیزیولوژیك موثر در تشدید خشم و عصبانیت را كنترل كرد. هر گاه فرد بتواند هیجاناتش را تا حدودی كنترل نماید، آن گاه بهتر می تواند در خصوص پاسخهای مناسب و راه حل های مناسب بیاندیشد.

3 - شمردن اعداد
زمانی كه عصبانی هستید توصیه می شود از 1 تا 100 بشمارید. شمارش اعداد باعث می شود كه شما كمی از موقعیت فاصله گرفته و شدت انرژی منفی حاصل از عصبانیت در وجود شما كاسته شود.

4 - تلقین برخی جمله ها
در حین مقابله با یك وضعیت ناخوشایند می توانیم به خود گوشزد كنیم كه:
"آرام باش و آرام باقی بمان"
"موضوع را زیاد بزرگ نكن"
"این را درس عبرتی بدان"
افکاری مثل "منصفانه نیست, می خواهم به وی آسیب برسانم", باید جای خود را به جمله های "نفس عمیق و آهسته بکش, صدایت را بلند نکن, آنها همیشه طبق میل من نباید رفتار کنند, با عصبانیت نمی توان آنها را تغییر داد, خشمت را با نفس بیرون بده, عصبانی شدن کمکی به من نمی کنه" بدهد.
"یك نفس عمیق بكش، خونسردی ات را حفظ كن و فكرت را به كار بینداز" آرام نفس کشیدن, تمرکز روی چیزهایی متفاوت از آنچه ما را عصبانی می کند, تنفس های عمیق با بالا آمدن سطح شکم، دم از طریق بینی و بازدم از طریق دهان, شل کردن عضلات می تواند روش های مفیدی باشد .
در این میان یادمان باشد كه اگر موفق شدیم، پاداشی برای خود در نظر بگیریم. این پاداش بهتر است به شكل خرید هدیه ای هر چند ناچیز مثل یك شاخه گل باشد. اما حتی با گفتن جمله ای به خود نیز، می توانیم خودمان را تشویق كنیم. مثلاً ”بلد نیستم، ولی از عهده ی این كار خوب برآمدم. آن قدرها هم كه فكر می كردم سخت نبود. دارم روز به روز بهتر می شوم. وقتی قادرم احساساتم را كنترل كنم احساس خوبی نسبت به خودم پیدا می كنم.

5 - خواندن یك بیت شعر یا یك جمله
به خاطر آوردن یك بیت شعر یا یك جمله نیز می تواند از شدت فشار روانی حاكم بر شما بكاهد.
"زندگی جویبار خاطره هاست تلخ و شیرین زندگی زیباست"
"این نیز بگذرد"

6 - ترك موقعیت
یكی از راه های كنترل عصبانیت ترك موقعیت برانگیزاننده عصبانیت است. باترك موقعیت، شما به خود فرصت فكر كردن می دهید و می توانید به موقعیت فراسوی نیازها و خواسته های خود توجه كنید. در چنین شرایطی، اگر مخاطب شما فرد خاصی است، می توانید از او بخواهید تا در زمان دیگری در مورد مسأله تان صحبت كنید. اما در پاره ای اوقات هنگام رویارویی با موقعیت های برانگیزاننده عصبانیت، شما نمی توانید موقعیت را به طور كامل ترك كنید، ولی می توانید برای چند دقیقه ای از موقعیت خارج شده، هوایی تازه كنید، قدمی بزنید، در صورت امكان آب نوشیده و سپس به موقعیت باز گردید. به طور كلی تكنیك های رفتاری كوتاه مدت كنترل هیجانها را می توان به ساختاری شبیه چراغ راهنمایی تشبیه نمود و آن را تكنیك چراغ راهنما نامید. این تكنیك گامهای لازم برای كنترل و مهار احساسها را به صورت برجسته نشان می دهد.

7- تكنیك چراغ راهنما
این روشی بسیار ساده و فوری برای كاهش احساس خشم است. این روش به طور خلاصه به افراد كمك می كند تا میزان زیادی از خشم خود را كنترل نمایند.
1- چراغ قرمز: ایست، چند نفس عمیق بكشید، سعی كنید خود را آرام سازید.
2 - چراغ زرد: به معنی احتیاط است. این علامت بیانگر آن است كه شما هنوزكاملاً بر خود مسلط نشده اید و باید مواظب باشید كه به خود و دیگران صدمه نزنید. پس در این مرحله فقط باید خوب فكر كنیم، چرا ناراحتم؟ چرا غمگین هستم؟ چرا عصبانی شده ام؟ و چه طور می توانم ناراحتی خود را به شكل صحیحی ابراز كنم. علاوه بر این، در این مرحله می توانیم درباره راه حل های متعدد فكر كرده و قبل از عملی كردن هر راه حل پیامدهای آن را در نظر بگیریم.
3 - چراغ سبز: نشان می دهد كه ما آرام هستیم و می توانیم با كسی كه ما را عصبانی یا آزرده خاطر و غمگین كرده صحبت كنیم و ناراحتی خود را ابراز نماییم. به عبارت دیگر چراغ سبز بدین معناست، كه شما می توانید حركت كنید و بهترین نقش هی خود را عملی سازید
حل مسأله: پس از آنکه خشم شما فرو نشست, زمانی را به آرامی بنشینید و فکر کنید. آیا خشم من منطقی بود؟ نتایج واکنش من چه بود؟ الان چه احساسی دارم؟ در آینده نیاز است چه کاری انجام دهم؟ چه اتفاقی افتاد که خشم من برانگیخته شد؟
به طور منظم ورزش کنید. زندگی را قابل تغییر بدانید. موفقیت ها را ارزیابی کنید.

مشاور : خانم کهتري | پرسش : پنج شنبه 21/9/1392 | پاسخ : جمعه 22/9/1392 | | نا مشخص | 17 سال | اختلالات روانشناختی | تعداد مشاهده: 274 بار

تگ ها : عصبی پرخاشگری ارتباطات

مشاوره های مرتبط

با سلام خدمت مشاور عزیز
من امسال کلاس هشتم هستم و دومین سال شرکت من در امتحانات است و من همیشه موقع امتحانات مریض میشم حتی امسال دوباره سرما خوردم تو این هوای خوب و پارسال مسموم شدم و نصف امتحانات رو بامرضی طی میکردم و بعد امتحان باید میرفتم دکتر بعد میومدم خونه
امسالم واقعا استرس دارم و انگار نمیتونم امسال رو با موفقیت بگذرونم و من جزو دانش اموزان ممتاز مدرسه بودم اسمم اسرا است و کرد هستم و همیشه کل مدرسه وقتیمنو مبینن فقط به من اشاره میکنن و از من تعریف میکنن و جالب اینه که مادرم مدیر مدرسم است و دوستای زیادی دارم چون همیشه دانش اموزان نمره بیست و ممتاز به طرف من میان و بقیه ارزو دارن با من دوست باشن و جای من باشن ومن تو مدرسه وجامعه جذبه زیادی دارم شاید فقط به خاطر اینه که خودم رو اینجوری نشون می دم و من اساس میکنم با همه دخترا فرق دارم چون اینو خیلی وقتا میبینم واحساسسش میکنم وامسال مشکل من اینه که با یکی از دخترای اکیپ مون صمیمی شدم و خیلیعوض شدم از نظر مادرم که کلا من اسرا نیستم و یکی دیگه ام!!اتفاقا اسم ایندختری که باهاش دوست شدم اسرا هست
وخلاصه اینکه الان همه از دستم ناراحتن (خانوادم )ولی من این شخصیت خودمو دوست دارم منظورم اینه که اوناز اون ادم یخ و بد خلاق یه دختر خوش اخلاق وشوخ مثل خودش رو ساخت ولی مادرم عذابم میده و میگه که من تبدیل به ادم معمولی شدموقبلا خاص بودم اما من این اسرا رو خیلی بیشتر دوست دارم مادرممیگه باید تبدیل به ادم قبلی بشم واینم بگم کهمادرم خییییلی با جذبه هست و کسی حق نداره رو حرفش حرف بزنه ومن مجبورم میشم که خیلی کارای یواشکی بدون اجازه اون انجام بدم چون منو از هرکاری منع میکنه وخیییییلی سختگیره مثلا همین متن برای شما مینویسم مادرم بدونه تو اینترنت اینکارو میکنم کله مو میکنه خلاصه این بود شرح حال من امیدوارمهرچه زودتر جوابمو بدین.مرسی

من نمی تونم زیاد با کسی صمیمی بشم و خیلی هم کم حرفم. تو جمع با اینکه خیلی دوست دارم حرف بزنم ولی نمی تونم همه فکر می کنن مغرورم و نمی خوام باهاشون دوست بشم در صورتیکه اصلا اینطور نیست .بخاطر این کم حرفیم خیلی از موقعیت ها رو از دست میدم خدا رو شکر از زندگیم راضی ام تنها مشکلم همینه .ممنون میشم راهنماییم کنید بتونم مشکلم رو حل کنم.

UserName