• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 174
تعداد نظرات : 60
زمان آخرین مطلب : 5130روز قبل
بیماری ها

از ویژگیهای عمده نوجوانی کسب شخصیت ( تشخص طلبی ) است . بطور کلی  شخصیت جنبه بیرونی و اکتسابی دارد ، در حالیکه منش جنبه ذاتی و درونی دارد .

«  نوجوان دوستدار کسب شخصیت است  »

برای رسیدن به مرحله کسب شخصیت باید دو اصل حاصل شود :

۱) انجام مهارتها و دارا بودن توانمندیهای خاص در برخورد با دیگران

۲) پذیرفته شدن این مهارتها از سوی پدر و مادر و اطرافیان

برخی نوجوانان مرحله اول را طی می کنند ولی اگر خانواده و اطرافیان و مراجع قدرت او را نپذیرفتند ، دچار عدم تعادل روانی می شود .

 در جهت کسب شخصیت باید از دو راه به نوجوان کمک کرد :

*  روش کسب مهارتها و توانائیها را بیاموزد .

*  به زبان و رفتار به او بفمهمانیم که او را پذیرفته و درک کرده ایم و شخصیت او قابل پذیرش و احترام است و ما او را به عنوان یک انسان در حال کمال قبول داریم .

  •  در انتقاد از نوجوان دقت کنیم که تمام شخصیت آنها را مورد حمله قرار ندهیم و تنها آن قسمتی را مورد سئوال قرار دهیم که نتوانسته وظیفه اش را درست انجام دهد . هرگز نباید به نوجوان یا هر شخص دیگر بگوئیم : تو لیاقت نداری و به درد هیچ کاری نمی خوری زیرا با این جمله تمام حیطه وسیع شخصیت او را مورد حمله قرار داده ایم . روی هم رفته هر انسان دارای نقاط مثبت و منفی شخصیتی است و برای مطرح کردن انتقاد بهتر است نخست چند نقطه مثبت او را متذکر شویم سپس اشاره به نقطه منفی نمائیم .

  •  اگر ناگهان و بدون مقدمه شروع به انتقاد کنیم و این انتقاد را به تمام شخصیت نوجوان گسترش دهیم انتقادمان ویرانگر و مخرب خواهد بود .

آلپورت می نویسد : انتقاد از دیگران در حکم جراحی شخصیت است .

جراح روانی کسی است که از ویژگیهای روانی نوجوانان کاملاً آگاهی دارد و روش صحیح انتقاد را می داند . تشویق به جا و انتقاد صحیح و درست می تواند انسان را متحول نماید .

برای مرحله دوم یعنی پذیرش شخصیت از طرف پدر و مادر و اطرافیان چه کنیم ؟

  • می توان با زبان این پذیرش را در نزد دوستان و اقوام و خانواده بیان کرد .

  • می توانیم با عمل به او ثابت کنیم که شخصیت او را پذیرفته ایم ، برای رسیدن به این هدف باید او را به عنوان مشاور در خانواده به خودمان نزدیک کنیم .

حضرت پیامبراکرم (ص) فرمودند : پس از ۱۴ سالگی با فرزندتان مشورت کنید .

باید در مسائل مختلف نظر نوجوان را پرسید و نباید فکر کرد که در اثر مشورت ، نوجوان گستاخ می شود .

نوجوانان ثابت کرده اند که اگر به آنان اعتماد کنیم ، برای حفظ اعتماد و تقویت آن دست به هرکاری می زنند که خودشان را شایسته نشان دهند .

حضرت علی (ع) با عبارت زیبایی در این زمینه رابطه تکریم شخصیت و غلبه بر گناهان را بیان فرموده اند :‌کسی که شخصیتش مورد احترام دیگران قرار گرفت ، لغزشها و شهوتها در نظرش بی ارزش می شوند .

«  دومین ویژگی دوره نوجوانی ، استقلال طلبی نوجوانان است »

 نوجوانان به دلیل اینکه خودشان را در آستانه یک انسان کامل شدن می بینند ، علاقه به کسب استقلال در زندگی دارند .

این استقلال از نظر اقتصادی و مالی مطرح می شود . نوجوانان می خواهند برای خودشان درآمدی هرچند اندک داشته باشند . این علاقه به تملک و استقلال نسبی با خصوصیات نوجوانان کاملاً هماهنگ است . کسی که ظرف دو و سه سال آینده وارد اجتماع خواهد شد و نقش یک فرد بالغ را ایفاء خواهد کرد باید خودش را برای این جهش آماده کند .

نوجوان می بیند که بزودی از خانواده جدا می شود و بنابراین باید درآمد نسبی برای خودش داشته باشد تا بتواند قطع وابستگی از خانواده کند و در ضمن بتواند لیاقت خود را ثابت کند . این مسائل باعث نگرانی نوجوان در این دوره می شود که آیا من می توانم بدون وابستگی به خانواده زندگی کنم ؟ و ...

از این رو استقلال نسبی که نوجوان با تمام علاقه به دنبال آن می رود ، شامل عدم دخالت پدر و مادر در کلیه مسائل نوجوان می شود . یعنی نوجوان اگر احساس کند ، شما در تمام مسائل او دخالت می کنید در مقابل شما جبهه گیری می کند و عکس العمل منفی نشان می دهد و رنجیده خاطر می گردد . برخورد صحیح با نوجوان این نیست که ما در تمام مسائل او دخالت کنیم .

برخی از مسیرهای زندگی در فردای نوجوان چنان است که اگر به نوجوان کمک نکنیم و او را کنترل ننمائیم ، اثرات سقوط بسیار خطرناک و غیرقابل جبران خواهد بود . ولی برخی مسیرهای زندگی هموارتر است که در آن باید به کنترل دورادور نوجوان اکتفا کرد و اجازه داد خودش طی طریق کند . سپس یک حالت متناوب از نظارت و آزادی دادن به نوجوان باید در زندگیش باشد .

سه شنبه 24/1/1389 - 9:40
بیماری ها

اثرات موسیقی در كاهش اضطراب

 

بهره گیری از موسیقی در درمان و كاهش اضطراب پس از عمل جراحی قلب سودمند است به تازگی پنج تن از پژوهشگران ایرانی به نامهای دكتر مجتبی نیازی ، دكتر ناصر همتی ، رضا پور میرزا ، فریبا یاوری و صادق شیرازی تاثیر گوش دادن به موسیقی را بر میزان فشار خون و تعداد ضربان قلب چهل فرد بستری در بیمارستان قلب و عروق امام علی كرمانشاه كه تحت عمل جراحی پیوند عروق قرار گرفته بودند و در اولین كنگره بین المللی مراقبتهای ویژه پزشكی ارائه شده است را نشان می دهد : موسیقی درمانی در این بیماران سبب كاهش میانگین فشار خون و تعداد ضربان قلب شده است همچنین استفاده از روش موسیقی درمانی فشار اكسیژن و درصد اشباع اكسیژن خون را نیز بهبود می بخشد لذا این پژوهشگران بهره گیری از موسیقی درمانی را برای كاهش اضطراب پس از عمل جراحی قلب توصیه می كنند .

سه شنبه 24/1/1389 - 9:39
خواستگاری و نامزدی

* مهارت ابراز وجود

مثالهائی که در این متن ارائه می شود ، معنای ابراز وجود کردن یا احقاق حق نمودن را در حوادث مختلف نشان می دهد شاید برخی از این نمونه ها را در زندگی خود نیز تجربه کرده باشید . چند دقیقه ای وقت بگذارید و صادقانه به سخنان خود درباره روابطی که با اشخاص مهم در زندگی خود دارید گوش فرا دهید . به دقت به تماسهای خود با والدین ، دوستان ، همکاران ، هم شادگردیها ، همسر ، بچه ها ، رؤسا ، آموزگاران ، فروشندگان ، همسایه ها و اقوام و بستگان توجه کنید .

چه کسی در این روابط نقش غالب را ایفا می کند ؟

آیا در ارتباط با این اشخاص از شما سوء استفاده می کنند ؟

آیا معمولاً احساسات و نقطه نظرهای خود را ابراز می کنید ؟

آیا از اشخاص به سود خود بهره برداری می کنید ؟

آیا آنها را از خود می رنجانید ؟

مثالها را که بخوانید می توانید کمی در ابراز وجود کردن تواناتر شوید .

  • صرف شام در رستوران

  • تعارف مواد مخدر

  • عوض کردن یک کالای معیوب

  • قرض گرفتن

  • وزن زیاد

صرف شام در رستوران

علی و سارا برای صرف شام به رستوران گران قیمتی رفته اند . علی سفارش مرغ نیم پزی داده است اما وقتی گارسون مرغ را می آورد علی متوجه می شود که مرغ اورا بیش از اندازه سرخ کرده اند . علی می تواند به ۳ شکل از خود واکنش نشان دهد .

بدون ابراز وجود

علی به سارا غر می زند و می گوید : مرغ او بیش از اندازه سرخ شده و سوخته و دیگر به این رستوران نمی آید اما وقتی گارسون از او می پرسد : آیا غذا مطابق میل شماست : علی می گوید : نه متشکرم

نتیجه : شام و شب او خراب می شود و او از اینکه اعتراضی نکره و حرفی از سرخ شدن بیش از اندازه مرغ نزده خشمگین می گردد .

 پرخاشگرانه

علی با عصبانیت گارسون را به سر میز فرا می خواند و با صدایی بلند و به طرزی غیرمنصفانه از اینکه مرغ او سرخ شده است با فریاد اعتراض می کند  .

لحن او در نظر گارسون خنده دار است و همسرش هم خجالت زده می شود .

نتیجه : غذای او عوض می شود اما خجالت کشیدن همسرش میان آن دو برخورد به وجود می آورد . گارسون هم احساس میکند تحقیر شده است و شب بدی برای هر دوی آنها بوجود می آید .

اما مهارت ابراز وجود 

علی گارسون را صدا می زند و به او می گوید که مرغ نیم پز سفارش داده است و بعد سرخ شدن بیش از اندازه مرغ را به او نشان می دهد .

علی مؤدبانه و در ضمن قاطعانه از گارسون می خواهد که مرغ را به آشپزخانه برگرداند و به جای آن مرغ نیم پز را که قبلاً سفارش داده بیاورد .

نتیجه :

گارسون از اشتباهی که صورت گرفته عذرخواهی می کند و پس از چند دقیقه مرغ نیم پزی را برای او می آورد . و از اینکه مشتریش راضی بوده خوشحال  می شود .

علی و سارا از صرف شام در رستوران لذت می برند .

علی احساس می کند از طرز برخورد خود راضی است .

 

تعارف مواد مخدر

رامین دانشجوی دانشگاه است رفتاری بسیار دوستانه دارد و در زمینه های اجتماعی فعال و پویاست . مدتی است با سعید دوست شده ، یک شب سعید رامین را به یک میهمانی دعوت می کند . در طول میهمانی یک نفر بسته کوچکی حاوی مواد مخدر را به دیگران تعارف میکند همه جز رامین استقبال می کنند اما وقتی سعید به او پیشنهاد می کند می ماند که چه باید بکند : ۳  شکل واکنش او را توضیح می دهیم :

بدون ابراز وجود

رامین بالاخره می پذیرد و وانمود می کند که قبلاً هم مواد مصرف کرده ، او به دقت به دیگران نگاه می کند و از طرز استعمال آن ماده خاص آگاه می شود . اما نگران است مبادا با زهم مواد بیشتری به او تعارف کنند .

نتیجه : او نمی خواهد سعید را ناراحت کند اما خودش تن به کاری می دهد که به آن علاقه ای نداشته است .

پرخاشگرانه

رامین از پیشنهاد سعید عصبانی می شود و او را سرزنش می کند و از او می خواهد که سریعاً او را به منزل برگرداند . وقتی میهمانها به او می گویند الزامی نیست در قبول این تعارف ، او هم چنان به تندخویی ادامه می دهد ، سعید احساس می کند که نزد میهمانها تحقیر شده است و علاقه اش به رامین کم می شود و به این نتیجه می رسد که اگر با او دوستی نکند بهتر است .

مهارت ابراز وجود 

رامین از قبول پیشنهاد سعید خودداری می کند و مؤدبانه جواب می دهد : نه متشکرم .

بعد به حاضرین می گوید که تا کنون مواد مصرف نکرده و علاقه ای هم به این کار ندارد .

رامین به سعید و دوستانش می گوید که ترجیح می دهد به سینما برود اما به آنها حق می دهد که به میل خود رفتار کنند .

وقتی از میهمانی خارج می شود از سعید گله می کند که چرا به او نگفته دوستانش مواد استعمال می کنند و بعد اضافه می کند که با پیشنهاد مصرف مواد و تعارف آن ، آزادی او را به مخاطره انداخته زیرا اگر به هر شکل پلیس از موضوع باخبر می شد او را هم دستگیری می کرد .

رامین به این فکر می افتد که احتمالاً اگر با سعید قطع رابطه کند بهتر است .

 

عوض کردن یک کالای معیوب

بدون ابراز وجود

کامران با قدمهای آرام و با تردید به متصدی کتاب فروشی نزدیک می شود و درحالیکه چشم به زمین دوخته با صدایی کمی بلندتر از نجوا حرف می زند . چهره اش به گونه ای است که انگار کار بدی کرده است . کتاب را محکم در دستهای خود گرفته و انگار که به متصدی می گوید « مرا آزار مده » از پس دادن کالا منصرف می شود .

 پرخاشگرانه

کامران خشمگین در حالیکه صدایش به گونه ای است که در هر جای مغازه شنیده میشود و حالت چهره اش به گونه ای است که انگار می خواهد فروشنده را تحقیر کند .

پول کالا را می گیرد اما فروشنده با او دشمن شده است و خودش هم راضی نیست .

با ابراز وجود

کامران به سمت فروشنده می رود و به چهره او نگاه می کند چهره ای  آرام و مطمئن دارد ، لبخندی می زند و به طرز دوستانه با فروشنده صحبت میکند و نقص کالا را با او در میان می گذارد ، هم کامران به خواسته خود می رسد و هم فروشنده احساس خوبی دارد زیرا مشکل یکی از مشتریانش را حل کرده است .

قرض گرفتن

افسانه کارمند یک شرکت خصوصی است او زنی خوش برخورد ، علاقه مند به گردش و کارمندی خوب است . رفتارش به گونه ای است که هم همکارانش و هم دوستانش او را دوست دارند .

مریم یکی از دوستان صمیمی اش از او خواهش کرد ؛

گفت که قرار است به میهمانی برود و از افسانه خواست گردن بند جدید و گران او را قرض بگیرد ، افسانه گردن بند را از نامزدش هدیه گرفته بود و مایل نبود که گردن بند را به کسی بدهد .

رفتارهای او :

بدون ابراز وجود

او نگرانی اش را از گم شدن یا آسیب دیدن گردن بند پنهان می کند و با این که گردن بند خیلی برای او عزیز است می گوید خواهش می کنم و گردن بند را به مریم می دهد و تمام شب را در نگرانی سپری می سازد .

پرخاشگرانه

افسانه از درخواست دوستش ناراحت می شود و می گوید : نه ، به هیچ وجه و خشمگین می شود و به او می گوید درخواست احمقانه ای داری .

مریم تحقیر می شود اما افسانه بعد احساس پشیمانی میکند احساس رنجش مریم در تمام شب ادامه دارد و از آن به بعد رابطه بین مریم و افسانه به هم می خورد .

ابراز وجود کردن

افسانه اهمیت گردن بند را به مریم می گوید و با لحنی مؤدبانه و با این حال محکم به او می گوید که تقاضایش غیرمنطقی است زیرا این گردن بند برای او ارزش ویژه ای دارد .

مریم ناامید می شود اما افسانه را درک می کند افسانه هم از اینکه صادقانه حرف زده خوشحال است .

وزن زیاد

علی و سارا ۹ سال است که با هم ازدواج کرده اند . اخیراً سارا چاق شده است و علی معتقد است سار خیلی از معیارهای او فاصله گرفته است . علی مرتب به او گوشزد می کند که وزن اضافه کردن سلامتی او را به مخاطره می اندازد و بچه ها هم از او یاد می گیرند .

سارا ناراحت می شود او سعی می کند وزنش را کم کند اما حالا واکنش سارا را باهم می خوانیم :

بدون ابراز وجود

او از چاق شدنش معذرت می خواهد و عذر و بهانه های بی مورد می آورد و در واقع اصولاً به علی جواب نمی دهد اما در درون خود به دلیل غرولند شوهرش احساس بدی دارد و احساس گناه می کند اما احساس اضطرب کاستن از وزنش را دشوارتر می کند . اینگونه مشاجره میان او و شوهرش ادامه دار می شود .

پرخاشگرانه 

سارا در مقام اعتراض به شوهرش می گوید که خود او دیگر مالی نیست و می گوید تو هم پر شدی ولی من هیچ وقت به روت نمی آورم و رفتارهای دیگری از شوهرش را تحقیر می کند .

و اینگونه با ابراز خشم به علی آسیب می زند و به تیرگی روابط خود با شوهرش می افزاید .

با ابراز وجود

وقتی سارا با علی تنها می شود به او می گوید که بله حق با اوست که وزن اضافی به سلامتی او لطمه می زند اما اضافه می کند که طرز برخورد او با این مشکل را نمی پسندد . می گوید همه تلاش خود را می کند تا از وزنش کم کند و این تلاش برای او سخت است . علی می پذیرد و به اتفاق برنامه ای را تدارک  می ببینند که به گونه ای حساب شده سارا بتواند وزن خود را کاهش دهد .

سه شنبه 24/1/1389 - 9:38
بیماری ها

مادران شاغل و ارتباط با فرزندان

با توجه به نقش سازنده زنان در عرصه های مختلف و با در نظر گرفتن مسئولیت های سنگین زنان فعال در اجتماع که همزمان بار مسئولیت و وظایف خانوادگی را نیز به عهده دارند می توان گفت بزرگترین وظیفه زن مادر شدن و شیرین ترین ثمره زندگی فرزند است .

کلید تندرستی کودک در دست مادر است . کودکان سرمایه های فردای جامعه هستند و کودکان حساس ترین و آسیب پذیرترین گروه اجتماع را تشکیل می دهند .

مادران شاغل باید سعی کنند کیفیت رسیدگی را در زمانی که در خانه هستند بیشتر کنند و برای جبران ساعات دوری از فرزند تلاش نمایند . هنگامی که در منزل هستند اوقات بیشتری را با فرزندانشان سپری کنند .

« فکر کنید اوقات خود را با بچه ها چگونه می گذرانید و فهرستی از آن تهیه نمایید . »

اگر در حال غذادادن به بچه هستید با او حرف بزنید ، نوازشش کنید و برایش شعر بخوانید .

اگر در حال حمام کردن او هستید ، او را با لبخند زدن و خندیدن خوشحال کنید .

اگر در حال پختن غذا هستید ، از فرزندتان کمک بخواهید با او صحبت کنید و بخندید .

هنگام رساندن فرزندتان به مهدکودک و یا مدرسه ... وقت خوبی است که با او صحبت کنید و به حرفهایش گوش دهید .

زمانی را برای بازی کردن با بچه ها در نظر بگیرید .

وقت معینی برای مسواک زدن ، حمام کردن و سایر کارهای روزانه داشته باشید تا نظم در انجام کارها را بیاموزد .

به او بگویید که دوستش دارید و بدینوسیله امنیت عاطفی در او ایجاد کنید ، چرا که اعتماد بنفس کودکان و روحیه قوی آنها وابسته به احساس چنین امنیتی است .

اگر شما برای نگهداری فرزند خود پرستار گرفته اید دفتری تهیه کنید و از او بخواهید که با یادداشت در مورد فرزندتان ، شما را در فعالیتها و برنامه هایش شریک کند ، مانند داستانهای مورد علاقه ، عادات خاص غذایی ، نوع بازی و ... شما هم می توانید یادداشتهایی را برای پرستار فرزندتان بنویسید .

در نتیجه شما بهترین راهها را انتخاب نموده اید و با وجود کمبود وقت ، عملکرد شما مهمترین هدیه ای است که به خانواده می دهید .

سه شنبه 24/1/1389 - 9:37
بیماری ها

نظام هستی بر اساس مهر و محبت پروردگار به انسان پدید آمده است اگر محبت نبود ، نه طلوعی بود و نه غروبی . نه بهاری بود و شکفتن گلها و نه نغمه های شورانگیز بلبلان  . نه کوهساری وجود داشت و نه آبشاری ، نه امواج غلطان دریاها به چشم می خورد و نه ستارگان در آسمانها چشمک می زدند .

اگر عشق و دلدادگی نبود شوریدگان به دنیا نمی آمدند و اشعار نغز و زیبا سروده نمی شد . اگر سوز و گداز دلدادگان نبود کوه بیستون شکافته نمی شد و ذوق و هنر هرگز تولد نمی یافت ، دیگر معلم شوریده دلی پیدا نمی شد و کلاسهای درس تعطیل می گردید .

دفتر زندگی با کلمه عشق و محبت آغاز شد و جلوه های گوناگون جمال و کمال در کل هستی پدید آمد . انسانها هم که جزئی از نظام کلی هستی هستند با عشق متولد می شوند با دلدادگی به تلاش و کوشش می پردازند و در آخرین لحظات زندگی سرشار و لبریز از عشق و دلدادگی چون حبابها به اقیانوس هستی و ابدیت می پیوندند . پس آغاز و سرانجام زندگی و هستی از مهر و محبت آکنده است و آنان که از عشق و دلدادگی خبری ندارند نامشان در دفتر و جریده انسانها ثبت و ضبط نمی شود .

اگر می خواهیم خانواده استواری داشته باشیم اگر مایل هستیم از زندگی لذت و بهره بگیریم ، اگر می خواهیم کودکان ما با نشاط و خرمی زندگی کنند ،‌ اگر می خواهیم استعدادهای خداداد در آنان شکوفا گردد و اگر می خواهیم روح امید و اعتماد و تلاش و کوشش در آنان زنده شود . زندگی خانوادگی را از مهر و محبت لبریز و سرشاز نماییم و در و دیوار خانه را با صفا و صمیمیت آذین بندی کنیم .

رسول خدا ( ص ) می فرمود : هیچ بنایی در نزد پروردگار محبوب تر از بنای خانوادگی نیست بدیهی است که منظور خانواده ای است که لبریز از مهر و محبت باشد . در گفتار دیگری فرمود . مرد مسلمان پس از اسلام فایده ای برتر و والاتر از همسری مسلمان به دست نیاورده است . همسری که هر گاه به او می نگرد سراسر وجودش از شادی و سرور لبریز می گردد . هر گاه از او چیزی را طلب می کند از او اطاعت می کند و درغیبت شوهرش با همه وجود از ناموس و مال او پاسداری می نماید . پرواضح است که این گونه ارتباط استوار و صمیمی جز در پرتو مهر و محبت زن و شوهر به یکدیگر امکان پذیر نیست . پیوندهای عاطفی است که زن و شوهر را به وحدت و یگانگی سوق داده هر دو یکی می شوند و دوگانگی و اختلاف و درگیری از میان برداشته می شود . در برخی از روایات اسلامی از همسر به انیس موافق تعبیر شده است.

پیشوایان دینی با انتخاب چنین کلماتی به همه خانواده ها گوشزد می کردند که زن و مرد در محیط خانوادگی باید با یکدیگر دوست و صمیمی و مونس و همدم یکدیگر باشند . واضح است که وصول به این هدف جز در پرتو دوستی و صمیمیت خالصانه امکان پذیر نیست . رسول خدا (ص) می فرمود : من از دنیای شما سه چیز را دوست دارم اول بوی خوش ، دوم زنان و سوم نماز را که نور چشم من است . هدف اساسی پیامبر بزرگوار این بوده است که برای همه زنان و مردان این واقعیت را تبیین کند که کانون خانوادگی باید از مهر و محبت لبریز باشد تا زندگی مفهوم واقعی خود را از دست ندهد .

در تاریخ اسلام آمده است که رسول خدا (ص) قبل از تولد فاطمه  موظف شد مدت چهل روز از خدیجه کبری فاصله بگیرد و به اعتکاف بپردازد . خدیجه کبری در این مدت از شوق و عشق رسول خدا ( ص ) بی تاب شده ، اشکهای فراوانی از دیده فرو می ریخت ، رسول خدا برخی از مؤمنان را نزد خدیجه فرستاد و یپام داد که این فراقت و دوری به دستور پروردگار می باشد ومهر و محبت ایشان به او کماکان گرم و سوزان است . با توجه به مقدمات ذکرشده این حقیقت آشکار می شود که زندگی جز در پرتو مهرورزی و محبت کردن امکان پذیر نمی تواند باشد .

در اینجا این سئوال مطرح می شود که زن و شوهر چگونه باید با یکدیگر برخورد داشته باشند تا کانون خانوادگی از مهر و محبت لبریز گردد . در پاسخ می گوییم که هیچ معلومی بدون علت تحقق نمی یابد . برای ایجاد صفا و صمیمیت باید رفتارهای خاصی در محیط خانوادگی حاکمیت داشته باشد تا صفا و یگانگی فراهم آید به همین مناسبت به رفتارهایی که موجب ایجاد صفا و صمیمیت می شود اشاره می کنیم .

۱ - اولین عاملی که موجب پدید آمدن صمیمیت می شود خوش اخلاقی است . بدیهی است که منظور از حسن خلق نرمی وملایمت و تحمل و شکیبایی است . زن و مرد باید سعی کنند در ارتباط با همدیگر روحیات انسانی را در حد کمال مراعات کنند و از تندی و تیزی وعصبانیت و حساسیت ها جداً‌ پرهیز نمایند . از امام حسن مجتبی نقل شده است : هیچ عیش و زندگی برتر و والاتر از خوش اخلاقی نیست .

۲ - دومین عاملی که صفا و صمیمیت را در محیط خانوادگی فراهم می آورد خوش زبانی است . زن ومرد خانواده باید از ابراز هر نوع کلمات و الفاظ زننده و کوبنده اجتناب کنند و هرگز نسبت به یکدیگر زخم زبان نزنند زیرا هیچ عاملی همانند نیش زدن به صمیمیت خانواده لطمه وارد نمی کند . رسول خدا در طول زندگی خود در ارتباط با مسائل شخصی و خانوادگی هرگز زبان به انتقاد نگشود و اگر اعتراض و انتقادی می کرد در انحصار مواردی بود که به حدود و قوانین الهی تجاوزی به عمل آمده بود و در غیراین صورت با سکوت و نادیده گرفتن گذشت می کرد .

۳ - سومین نکته که بسیار حساس است و در ایجاد و حفظ صمیمیت ها نقش مؤثر را عهده دار است خوش برخوردی است . همه افراد علاقه دارند که دیگران با آنان برخورد خوبی داشته باشند . بنابراین زن و مرد هم از این قاعده کلی مستثنی نیستند. هر مردی دوست دارد وقتی به خانه قدم می گذارد همسرش با چهره ای خندان و با گشاده رویی با او برخورد کند . چنانکه زن خانه نیز متوقع است وقتی مرد وارد خانه می شود سختی ها و دشوارهای زندگی را فراموش کند و با چهره ای متبسم و خندان با همسرش مواجه شود . فراموش نکنیم که برخوردهای اولیه افراد بسیار مؤثر و نقش آفرین است . به عنوان مثال سبقت گرفتن در سلام را و افشای سلام در برخوردها تأثیر بسزایی در دیگران دارد و روحیه ها و رفتارها را تغییر می دهد . به اعتقاد ما یکی از نشانه های بارز خردمندی در زن و مرد خوش برخوردی است عده کمی هستند که از این توانایی برخوردارند . این گونه افراد در اولین برخورد با دیگران اعم از خردسال و بزرگسال آنان را شیفته و مجذوب خود می کنند و در برابر این عده بسیاری از مردم نیز برخوردی خشک و ساده دارند .

۴ - نکته چهارم که در ابقای صمیمیت ها بسیار مؤثر می باشد این است که در زندگی خانواگی  ، زن و مرد احترام یکدیگر را حفظ کنند و در برابر اعضای خانواده و بیگانگان رفتارشان با یکدیگر آنچنان گرم و صمیمی باشد که همه گمان کنند آن دو از کثرت گذشته به وحدت و یگانگی واقعی رسیده اند . در انجام امور خانوادگی و فامیلی از تک روی پرهیزنمایند و تا رضایت و تمایل طرف مقابل را به دست نیاوره باشند به اظهار نظر قانع اقدام نکنند . البته ممکن است که در مواردی زن و مرد بدون در نظر گرفتن نظر و رأی همسرش یک جانبه به گرفتن تصمیماتی اقدام کند به اعتقاد ما چنین رفتارهایی از طرف مرد وزن بزرگترین بی احترامی به حرمت و تخفیف طرف مقابل است .

۵ - نکته پنجم اینکه زن و مرد موظف هستند یکدیگر را تأیید و تثبیت کنند و این کار علاوه بر اینکه عملاً انجام می گیرد باید در گفتار و رفتار هم انعکاس یابد به عبارت ساده تر زن و مرد رسماً باید اعتراف کنند که منهای طرف مقابل قادر به زندگی کردن نیستند . این تأیید و پذیرش موجب افزایش صفا و صمیمیت خواهد بود از رسول خدا نقل شده است که فرمودند : وقتی مردی به همسرس می گوید تو را دوست دارم این جمله هرگز از قلب همسرش زائل نمی شود . باید توجه داشته باشیم که همه انسانها اعم از مرد و زن در تمام دوران زندگی از شک و تردید برکنار نیستند و این تردید و شک در رفتار و کردارشان نیز منعکس می شود لذا وقتی مورد تأیید دیگران قرار می گیرند جان و توان تازه ای بر آنان دمیده می شود .

سه شنبه 24/1/1389 - 9:36
بیماری ها

می توان گفت ، هیچ ویژگی و مهارتی وجود ندارد که بچه ها برای پیشرفت در مدرسه به آن نیاز نداشته باشند . برخی از ویژگی ها و مهارت ها عبارتند از : بهداشت خوب و سلامت جسمانی ، بلوغ فکری و اجتماعی ، مهارت های زبانی ، توانایی حل مسأله ، تفکر خلاق و اطلاعات عمومی درباره جهان .

در حالی که به فرزند خود کمک می کنید در هریک از زمینه های یادشده پیشرفت کند ، به خاطر داشته باشید که :

  • میزان پیشرفت بچه ها متفاوت است .

  • بعضی بچه ها در بعضی زمینه ها قوی ترند .

همچنین به خاطر داشته باشید که آماده شدن برای مدرسه ، تا حدی به انتظارات مدرسه مورد نظر از دانش آموز بستگی دارد . ممکن است مدرسه ای بخواهد ، کودک در گوشه ای ساکت بنشیند و الفبا بیاموزد و مدرسه دیگری انتظار داشته باشد ، دانش آموز با بچه های دیگر پیش برود .

به نظر می رسد ، بچه هایی که می توانند خود را با انتظارات مدرسه وفق دهند ، از آمادگی بهتری برخوردارند . ممکن است شما دوست داشته باشید از مدرسه فرزند خود دیدن کنید و از انتظارات مدیر و معلمان مدرسه اطلاع یابید و درباره اختلافات نظر خود با آن ها به بحث بپردازید . هر چند مدرسه ها در برنامه های خود اولویت های متفاوتی دارند ، اما بسیاری از مربیان درباره عواملی که در موفقیت دانش آموزان نقش بسزایی دارند هم عقیده اند .

روانشناسان معتقدند ترس یک حالت هیجانی است نسبت به خطر یا یک محرک مضر که شخص از آن آگاه است . عامل ترس می تواند یک شی باشد ، یک انسان یا مسئله و موقعیت شخص .

ترس غیرمنطقی از مدرسه در واقع معادل واژه School refusal  به معنی امتناع از مدرسه رفتن است و یکی از نشانه های اضطراب جدایی از والدین ،‌خانه ، خانواده یا شرایطی است که به آن دلبسته و وابسته شده بود .

امتناع از مدرسه رفتن در هر سنی دیده می شود . اما معمولاً در ابتدای هر مقطع به صورت واضح تر و عینی تر خود را نشان می دهند . تقریباً این مسئله در بین پسرها و دخترها در سنین آغاز مدرسه به طور یکسان دیده می شود ، اما در سطح بالاتر با اندکی تفاوت از یکدیگر سبقت می گیرند . در خانواده هایی که بچه ها با فاصله های زیاد از یکدیگر متولد می شوند شایعتر بوده و همانطور که گفته شد شایع ترین دلیل ترس از مدرسه در بین کودکان و در بدو ورود به مدرسه ناشی از اضطراب جدایی از والدین بخصوص مادراست .

معمولاً مادران بچه هایی که دچار اضطراب جدایی هستند شخصیتی افراطی ، مضطرب ، بیش از اندازه حمایت کننده ، مردد ، غیرمنطقی ، حساس و عاطفی ( سمپاتیک ) دارند که اضطراب خود را با بیان افکار منفی و اضطراب آلود و عمل خود به بچه ها منتقل می کنند .

اغلب مادران کودکانی که ترس مدرسه دارند ، افرادی وسواسی ، کم تحمل ، نکته سنج و موشکاف هستند که احتمالاً خود با یکی از نزدیکانشان در کودکی دچار همین مشکل بوده اند .

ترس یا امتناع از مدرسه بیش از آنکه علت شخصیتی ، عاطفی یا ... داشته باشد ، ناشی از یادگیری است . مادر یا پدری که در ارتباط خود با کودکان مفاهیم و نکته های منفی از محرکها و مکانهایی مثل مدرسه یا درس خواندن می دهند وقتی تجربه های منفی توآم با وحشت و ترس و اضطراب ، خود را از دوران تحصیل و مدرسه ،‌تنبیه و توبیخ ها به بچه ها انتقال می دهند و از آنها می خواهند مواظب رفتارهایشان باشند ، خواه ناخواه ، بذر امتناع و ترس از مدرسه را در افکار آنان می کارند .

راهکار

والدین تجارب افکار بازخوردهای منفی خود را به کودکان و نوجوانان انتقال ندهند ، با تأکید بر مراحل مختلف رشد کودکی و نوجوانی و تغییرات هر مرحله والدین رفتارهای خود را متناسب با این تغییرات تغییر دهند.. در سنین ابتدایی از ترساندن بچه ها ، ایجاد رعب و ترس از معلم ، تشبیهات ( اگر بچه خوبی نباشد میگم معلم تو را تو کلاس حبس کند ) خودداری کنند . خاطرات ، یادواره ها و تجارب مثبت ، شاد و جالب خود با معلم های دوره ابتدایی را با بچه ها در میان بگذارند ، از معلم ها با القاب خود ( با لبخند ) یاد کنند . آنها را مهربان و دلسوز بدانند و به بچه ها انتقال دهند ، پیش از آغاز مدرسه آنها را با مسئولین ، معلم ها و محیط مدرسه آشنا کنند ،‌به هیچ وجه به خاطر ضعف در فهم یا انجام تکالیف ، تنبیه یا توبیخ نکنند . بچه های دیگر را به رخشان نکشند ، تفریحات آنها را محدود نکنند و دلیلش را مدرسه رفتن قلمداد نکنند . بچه ها را در دوره ابتدایی به خود وابسته نکنند ، سعی کنند روشها را با آنها بیاموزند و بگذارند خودشان با کمک و یاری والدین در حد اعتدال تکالیفشان را انجام دهند ، برای جلوگیری از انزوا طلبی و دوری گزینی سعی کنند از دبیران در منزل استفاده نکنند ، آنها را تا می توانند در محیط های آموزشی و حضور در جمع قرار دهند .

نکاتی برای مسئولان

برای کاهش هر چه بیشتر مشکل امتناع از مدرسه ،  سعی کنید در هر مقطع از وجود کارشناسان روان شناسی و مشاوره به صورت مستمر در مدرسه بخصوص ابتدایی و راهنمایی استفاده کنید . مشاور با ایجاد روابط عاطفی پایدار خواهد توانست بچه ها و نوجوانان را جهت ورود به مقاطع مختلف آماده و شیوه برخورد با مسائل و مشکلات عاطفی و آموزشی را به آنها بیاموزد .

محیط آموزشی و فیزیکی مدرسه ها را شادکنیم ، جذابیت مهمترین عامل جذب بچه هاست .

سه شنبه 24/1/1389 - 9:36
بیماری ها

نکات بهداشتی در موقع کار با میکروسکوپ یا کامپیوتر

همه افرادی که با میکروسکوپ کار می کنند باید پس از مدتی به نقطه ای دورنگاه کنند تا چشمانشان دچار خستگی نشود . در ضمن جهت انجام کار با میکروسکوپ ، وجود نور کافی لازم وضروری است در پرسنلی که با کامپیوتر کار می کنند استفاده طولانی مدت از کامپیوتر باعث خستگی وتحریک چشم شده و ممکن است باعث سر درد شود .

جهت جلو گیری از عوارض بالا باید صفحه کلید وسطح کار متحرک قابل تنظیم باشد و حرکات دست در محدوده طبیعی باشد یعنی مچ دست ها صاف باشد و دست به طرف داخل وخارج خم نباشد .

وقتی می خواهیم از روی صفحه ای تایپ کنیم باید آن صفحه در ارتفاع مانیتور ودرست در کنار آن باشد تا با حرکات  کمتری بتوان هر دو را درمیدان دید ، داشته باشیم کاربر باید در خانه و محل کار ورزش ها و نرمش های لازم را انجام دهد

 فشارهای روانی نیز در بروز دردهای اسکلتی سهم بسزایی دارند کاربر نباید بطور مستمر پشت دستگاه بنشیند وباید هر چند مدت یکبار قدم بزند و به دور دست نگاه کند . از زیر پایی حتماٌ استفاده کنید . در صفحه کلیدهای پیشرفته ، جایی برای تکیه و استراحت مچ دست دارند که بسیار مفید می باشند . صفحه کلید را کمی به طرف جلو مایل کنید،از میز وصندلی با لبه  نرم وقابل اتکا استفاده کنید .

عوارض ناشی از ارتعاش

امروزه پیشرفت فن آوری و نیاز به افزایش بازده ماشین آلات ایجاب می نماید که شرایط برای افزایش سرعت و توان ماشینها فراهم شود این افزایش باعث حرکات زاید مکانیکی در اجزاء دستگاه شده وبصورت ارتعاش نمایان می شود هر فرد در زندگی معمول روزمره خود از جمله هنگام سوار شدن اتوبوس ، قطار و. . . در مواجهه با ارتعاشات گوناگونی قرار می گیرد همچنانکه مواجهه های شغلی با ارتعاش رو به افزایش است .

 هر جسمی که حرکت می کند ارتعاش هم ایجاد می کند این حالت بویژه در مورد حمل ونقل بیشتر صادق است همه سرنشینان خودروها اعم از اتومبیل ،کامیون قطار، هواپیما ، قایق ، موتور سیکلت تا حدودی در معرض ارتعاش قرار دارند . وقتی ارتعاش به بدن انسان منتقل می شود ممکن است برحسب وضعیت اندام ( ایستاده یا نشسته ) وفرکانس، ارتعاش تشدید یا تضعیف شود

طبق آمار موجود بیشتر کارگران ومتصدیان وسایل نقلیه در معرض تماس وسایل مرتعش کننده تمام بدن هستند . رانندگان اتوبوس ، کامیون ، متصدیان وسایل نقلیه سنگین مثل رانندگان تراکتور و بولدوزر ، خلبانان هلیکوپتر ، معدنچیان در مواجهه طولانی ارتعاش تمام بدن و آسیبهای ناشی از آن    می باشند . در این افراد بروز اختلالات دستگاه گوارش، جریان خون، سیستم عصبی وعضلانی اسکلتی نسبت به افراد عادی بیشتر است . در بین این افراد کمردرد ، آسیب دیسک بین مهره ای و خوردگی نخاع شایع است . اختلالات استخوانی سقط خودبخود و اختلالات مادرزادی از دیگر بیماریهای شایع در این افراد است . یک سری از ارتعاشات، ناشی از کارکردن با ابزارهای برقی  مانند اره زنجیری ، مته بادی ، ابزارهای سنگ بری و چکش تقه کاری می باشد که ارتعاش به دست منتقل می شود .این علائم ;در ابتدا به صورت سوزن سوزن شدن وکرختی انگشتان می باشد سپس انگشتان در محیط سرد یا زمانی که اشیاء سرد را لمس می کند شروع به سفید شدن می کند . رنگ پریدگی وسفید شدن متناوب اغلب از نوک یک انگشت شروع می شود ولی بطور پیشروند به نوك سایر انگشتان ودر نهایت به نوك وقاعده وتمام انگشتان دست امتداد یافته وانگشت شصت هم ممكن است درگیر شود اگر مواجهه طولانی شود ، زخمهایی در نوك انگشت ایجاد شده وباعث می شود نوك انگشت سیاه شود .

 با افزایش شدت بیماری، سفید شدن ویا سیاهی نوك انگشت ممكنست در تابستان نیز دیده می شود .

درموارد بسیار پیشرفته ممكنست مشكلات استخوانی ومفصلی بوجود بیاید كه منجر به سفتی مفصل ومحدودیت حركت ودرد مفصل می شود در این حالت مهارت دست كاهش می یابد .

برای پیشگیری از مشكلات فوق می توان از جایگزین كردن ابزارهایی كه خوب طراحی شده اند استفاده نمود. پوشیدن دستكش های مخصوص، ارتعاش را به حداقل رسانیده ودست ها را گرم نگه می دارد ، بعد از یك برنامه زمانبندی شده كار – استراحت یا كاهش مدت كار روزانه بخصوص در مشاغل پر مخاطره می توان دوره های مواجهه طولانی با ار تعاش را كاهش داد كارگران باید آموزش های لازم درباره استفاده صحیح  از دستگاه های ایجاد كننده ارتعاش ونیز علائم ونشانه های مشكلات ناشی از ارتعاش را فرا بگیرند.

درمان در بیشتر موارد قطع مواجهه كارگر از جسم مر تعش می باشد .

در سایر موارد ،شدت حملات را می توان از طریق ماساژ دادن ، لرزاندن، حركت دادن  دست به طرفین، یا قرار دادن دستها در آب یا هوای گرم كاهش داده یا متوقف نمود ، در غیر این صورت باید درمان بصورت جراحی باشد .

بیماریهای پوستی ناشی از کار

گرما و رطوبت

در صورتیکه محیط کار گرما ورطوبت بالایی داشته باشد و یا نوع کار همراه با انجام فعالیت شدید بدنی و عرق کردن زیاد بدن باشد ،در لایه سطحی پوست که از نژاد شاخی می باشد ، امکان صدمه خوردن ولیچ افتادگی وجود دارد ،  بنابراین طبقه شاخی نمی تواند وظیفه محافظتی خود را خوب انجام دهد و لذا ، عوارض وبیماریهایی را به دنبال دارد . یکی از شناخته شده ترین عوارض  گرما ورطوبت وتعریق ، پدیده عرق سوزی است که اکثراٌ در چین های بدن مثل کشاله ران وزیر بغل ، بوجود می آید در اثر رطوبت وتورم لایه های سطحی پوست دهانه غدد عرق بسته می شوند که این انسداد در اثر سائیدگی لباس نیز تشدید می گردد . تجمع عرق در داخل غدد عرق باعث التهاب پوست می شود وعلائمی  چون : قرمزی ، خارش ، سوزش، پوسته ریزی رابوجود می آورد که گاهی عفونتهای قارچی یا میکروبی نیز به آنها اضافه می شود . در محیط های گرم ومرطوب ، عفونتهای پوستی ، میکروبی و ویروسی نیز شیوع بیشتری دارد . چرا که بر اثر لیچ افتادگی ، عوامل بیماریزا

می توانند به لایه های زیرین پوست ، نفوذ کنند .

چه کسانی مستعد این عفونت ها هستند ؟

1-    ورزشکاران

2-    کارکنان آشپزخانه

3-    افرادی که از استخرها استفاده می کنند

4-    افرادی که در اطراف کوره ها ، کار می کنند

5-     ونظیر این ها می توانند مستعد این عفونت ها باشند ،

 علائم این عفونت های میکروبی :

1-    زخم ها

2-    التهاب سطحی یا عمیق

3-    ترشح چرکی ودردناک

 

گاهی مشاغل خاصی باعث ایجاد عفونت های نادر ومقاوم به درمان می شود ، مانند زخم های مزمن دردست ماهیگیران و ماهی فروشان که حتی گاهی نیاز به جراحی دارند . 

چراپوستهای مرطوب ؟

برای اینکه ویروسهای عامل زگیل از پوستهای مرطوب و زخم بهتر عبور می کنند به همین علت در کف پای ورزشکاران و کارکنانی که در استخر وسونا کار می کنند ، زگیل های شدید ومتعدد بروز می کند و یا در دست قصابها که مرتب دستهای خیس و مرطوب دارند شانس بروز زگیل بیشتر می باشد و آلودگی وسایل و لباسهای کار ، باعث برگشت وتکرار ضایعات درمان شده ، می گردند ویا باعث سرایت به سایر همکاران می گردد .

 

تماس با مواد شیمیایی

مواد شیمیایی می توانند به دو صورت تحریکی وآلرژیکی ، باعث التهاب وحساسیت پوست شود .  که با درجات کم وزیاد ، می توانند باعث تحریک پوست شوند که البته غلظت ماده ، نوع ماده و دفعات تماس با آن مواد ، در ایجاد و تشدید ضایعات پوستی موثر است .

انواع مواد اسیدی ، قلیایی و فرآورده های نفتی وبنزینی و حلال های شمیایی قادرند با حل کردن چربی بین سلولی پوست به زیر جلد پوست نفوذ کنند و باعث قرمزی وخارش شدید شوند و درموارد شدیدتر به صورت ترشح و تاول هم دیده می شود .

چه جاهایی بیشتردرمعرض تماس این مواد فرار می گیرند ؟

بیشتر این ضایعات را دردستها می بینیم ولی گاهی به علت آلوده شدن لباس ها ، ضایعات را می توان روی قسمتهای مختلف بدن ببینیم . ضایعاتی که در صورت رخ می دهد . بیشتر از طریق دست به صورت منتقل می شود و یا مواد به شکل گاز ، بخار ، گردوغبار در هوا پراکنده و روی پوست صورت می نشیند گاهی تغییرات رنگی پوست را درتماس شغلی با بعضی مواد شمیایی داریم و این مسئاله در مورد افرادی که در کارخانه ها با فلزات سنگین از قبیل نقره ، جیوه و. . .  سروکار دارند ممکن است به صورت لکه های تیره رنگ ، در محل تماس پوستی ببینیم

یکی دیگر از عوارض پوستی تماس با مواد شیمیایی ، سوختگی های شیمیایی می باشد . خیلی از مواد شیمیایی صنعتی هستند که می توانند باعث تخریب بافتی  وسوختگی شوند وعلاوه بر آن به دلیل جذب مقادیر بیشتر آن از طریق پوست ، باعث نارسایی کبدی و کلیوی گردد . گاهی علائم سوختگی پس از چند ساعت شروع می شود و ادامه تماس با مواد باعث صدمات بیشتری می شود از جمله :

قرمزی، التهاب ، سوزش ، خارش وسیاه شدن بافت زیرین پوست وایجاد زخم عمیق در آن .

اسیدها ، قلیاها ، سیمان ، فنل ، فسفر ، . . . موادی هستند که می توانند باعث سوختگی پوست ودر صورت جذب پوستی ، ایجاد مسمومیت کنند که گاهی برای کامل شدن درمان فرد نیاز به جراحی پیدا می کند .

یکی دیگر از عوارض تماس پوستی با مواد ، جوشهای چرکی است که به آن اکنه شغلی می گویند . موادی که می توانند منجر به این صدمه شود شامل : مواد هالوژنی ( کلر، ید ،. . . ) ، DDI ، بعضی مواد روغنی که در حفاریها به کار می رود ، گازوئیل ، روغن موتور ، آزبست فرآورده های قطران  می باشد . که این آکنه ها به شکل جوشهای قرمز ، چرکی ویا زیر پوستی سرسیاه وسرسفید ، در همان محل تماس پوستی با لباسهای آغشته با مواد شیمیایی ، بروز می کند که حتی بعد از بهبودی نیز ، جای زخم به جای می گذارد

 

تماس با نور خورشید

نور خورشید ترکیبی از چند نور می باشد که مخرب ترین جزء آن اشعه ماورا بنفش است که طول موج 400- 280 نانومتر دارد و با نفوذ به پوست باعث ایجاد صدماتی به سلول ها ورشته های ارتجاعی پوست می گردد . کسانی که بنا به شغلشان  وقت زیادی را در آفتاب صرف می کنند در معرض خطر بیشتری هستند که کشاورزان ، دامداران ، کارگران ساختمانی و . . . جزء این گروه می باشند .

عوارض نورخورشید را به 2 نوع حاد ( زودرس ) و مزمن ( دیررس ) می توان تقسیم کرد .

 آفتاب سوختگی ، مهم ترین عارضه زودرس اشعه ماوراء بنفش می باشد که می تواند خفیف یا شدید باشد . در مواردشدید پوست صورت ودست ها وسایر قسمتهای بدن که در معرض نور خورشید می باشد . علائم عمومی مانند تب ، لرز، بی قراری ، سردردو خواب آلودگی وضعف نیز ممکن است در فرد دیده شود . پوست های روشن وسفید نسبت به عوارض ماوراء بنفش حساسیت بیشتری دارند .

عوارض دیررس تماس با نورخورشید ، در اثر تخریب تدریجی ومستمر الیاف ارتجاعی پوست و سلولهای پوستی می باشد . ونتیجه آن ، شلی وافتادگی پوست ، چین وچروک ولکه ها یرنگی پوست می باشد . بیشتر از 50 درصد تغییرات پوستی که در افراد دیده می شود مربوط به صدمات آفتاب     می باشد . کشاورزان ودامداران که بیشترین فعالیت خود را در مقابل نور خورشید انجام می دهند دچار چین وچروک های عمیق پوستی در صورت و پشت گردن می شوند .

سلولهای رنگدانه ساز پوست در اثر تحریک نور ماوراء بنفش خورشید تکثیر و افزایش پیدا می کنند که آن را به شکل کک ومک ولکه های تیره رنگ در پوست افراد مسن می بینیم . آلرژی و واکنش حساسیتی به نور آفتاب از جمله عوارضی است که در بعضی افراد که آمادگی این بیماری رادارند ، مشاهده می شود . این حساسیت از یک دوره زمانی به بعد ایجاد می گردد درحالیکه قبلاٌ هیچ مشکلی نداشته ولی از یک زمانی به بعد دچار علائم قرمزی ، خارش ، و ضایعات کهیری در پوست صورت و نواحی روباز بدن می گردد که چند دقیقه تا  چند ساعت پس از تماس با نور آفتاب ایجاد می گردد و چنانچه تماس با نورخورشید تکرار شود ضایعات بدتر می شود .

 جدی ترین ومهم ترین عارضه دیررس آفتاب انواع سرطانهای پوستی است که در سنین پیری بروز می کند . وچون علت مهم آن آفتاب است بیشتر در مناطق روباز بدن مثل صورت ، گردن ، گوش ودستها ایجاد می گردد معمولاٌ به شکل زخم های مزمن و طول کشنده ای هستند که ابتدا باتصور زخم های معمولی ، درمان هایی روی آن انجام شده ولی بهبودی حاصل نشده لذا در صورت عدم تشخیص ودرمان به موقع ممکن است خطراتی برای فرد مبتلا داشته باشد . گاهی نیز سرطان پوستی به شکل یک خال سیاه رنگ که رشد سریعی داشته و گهگاه زخمی می شود بروز می کند .

 

 

اصول صحیح انجام کار در حالت نشسته :

بدن انسان به کار در حالت نشسنه.ویا ایستاده مداوم هماهنگی پیدا نکرده است و در حالت نشسته مداوم فشار بیشتری به کمر وارد می شود .نکته مهم در جلو گیری از بروز بیماریهای استخوانی عضلانی ناشی از کار ، ایجاد تنوع در کارمی باشد . مثلاٌ محیط و وظایف کاری به نحوی طراحی شوند که کاربر به طور مداوم در حالت ایستاده یا نشسته نباشد . اصول طراحی میز وصندلی در کارهای نشسته بسیار مهم هستند اگر صندلی یا میز مناسب نباشد کاربر زود خسته می شود . همینطور باید نور کافی آماده باشد . کاربری که به علت نور کم باید بطور مداوم برروی میز کار خود خم باشد مسلماٌ خیلی زود دچار ناراحتی های گردن می شود . امروزه برنامه های ورزشی متنوعی برای پرسنل اداری تهیه شده که مقداری از آنان در محیط کار ودسته جمعی انجام می شود .

 شایع ترین ناراحتی در افرادی که زیاد از حد کارهای نشسته انجام می دهند دردهای استخوانی عضلانی خصوصاٌ کمر درد می باشد . اگر صندلی مشکل دارد باید حتماٌ اصلاح شودنه اینکه کاربر خود را باشرایط فعلی تطبیق دهد . صندلی باید با ثبات و محکم با شد و بتوان آن را درحالیکه روی آن نشسته ایم ، تنظیم کنیم ، نشیمن وپشتی آن باید جاذب عرق بوده به هیچ وجه نایلونی نباشد ، زیاد سفت وخیلی نرم نباشد . نشیمن گاه صندلی طوری قرار بگیرد که وزن به ران ها منتقل شود نه به پاها . پشتی صندلی باید در جهت بالاوپائین عقب وجلو ، متحرک بوده تا وضعیت دلخواه را کاربر به آن بدهد و بعد ثابت شود . در کارهایی که توام با چرخش اند صندلی باید حول محور عمودی چرخش داشته باشد .

سه شنبه 24/1/1389 - 9:34
بیماری ها

آیا تلفن های همراه برای سلامتی مضر هستند ؟

بسیاری بر این باورند كه تلفن های همراه با آنتن كوچكشان ، مواجهه فرد دارنده آنها را با امواج مایكرویو افزایش می دهند و تهدید بالقوه ای برای سلامت كسانی هستند كه مكرراً از آنها استفاده می كنند .

مضرات تلفن های همراه از زمانی مطرح شد كه فردی در فلوریدای آمریكا در سال 1993 از همسرش كه دارای تلفن همراه بود شكایت نمود . این فرد مبتلا به تومور مغزی شده بود .

مركز تحقیقات فن آوری بی سیم كه بوسیله گروه صنعتی ارتباطات تلفن های همراه بنیان گذاشته شده ، ضررهای متعددی را بخاطر تماس با تشعشعات تلفن همراه برای سلامتی برشمردند .

اگر چه اداره دارو و غذای آمریكا( FDA )‌ ، مورد ثابت شده ای از اثرات بیماریزای استفاده از تلفن همراه را ذكر نكرده است .

تحقیقات مستقل متعددی در دهه قبل انجام شده و بحث بر سر اینكه آیا استانداردهای سخت تری را باید برای كاهش میزان تشعشع این تلفن ها وضع نمود ادامه دارد .

از یك طرف شواهد فزایند ه ای وجود دارد كه ضررهای بالقوه تلفن همراه را تأیید می كنند .

اخیراً‌تحقیقی انجام شده و نشان داده كه تعداد سلولهای سرطانی دستگاه ایمنی در موشهای درمعرض امواج مایکروویو دو برابر میزان معمول است.تحقیقات دیگری متذكر شده است كه از دست دادن حافظه و تشكیل تومور می تواند با استفاده از تلفن همراه مرتبط باشد . برخی تجربیات بحث انگیز نشانگر آن است كه تماس زیاد با امواج مایكرویو می تواند خطرناك باشد ، این تجربیات شامل مواجهه بسیار بیشتر و در موقعیت های متفاوت نسبت به آنچه دارنده تلفن همراه در معرض آن است می باشد . بعضی از مطالعات كه شامل مواردی كه بوسیله FDA  نیز انجام شده ، ارتباط ثابت شده ای بین استفاده از تلفن همراه و اثرات بر روی سلامتی را نشان نداده است ولی رسانه ها عمدتاً آنها را نادیده گرفته اند .

 

سه شنبه 24/1/1389 - 9:34
بیماری ها

قسمت عمده ای از وقت کارمندان در محیطی سربسته و با امکانات محدود برای تحرک جسمی سپری می شود. تغییرات محیط کار و تنوع و ظایف و مأموریت های شغلی در کنار بسیاری عوامل محیطی دیگر تأثیر زیادی بر روحیه کارکنان و تلاطم فکری آنان می گذارد. با این حال تحرک فیزیکی و نرمش های کششی به عنوان عامل آرامش بخش و نشاط آور در محیط کار معمولاً مغفول می ماند.

برخـلاف انتظار عمومـی، فعـالیت های کششی متناسـب بـا محـیط کار در رفـع بسـیاری از مشـکلات نظـیر سـردردهای تنشـی، خسـتگی زودرس، تحریک پذیری بیش از اندازه و تشدید بیماری های مفاصل و عضلات بخصوص در دهه های چهارم و پنجم زندگی تا اندازه زیادی مؤثر است.

برای حل این مشکل، پزشکان و متخصصان طب فیزیکی دو راهکار اساسی را پیش روی کارمندان قرار می دهند:

راهکار نخست معطوف به طراحی صندلی و وضعیت قرارگیری میز و کامپیوتر است به نحوی که کمترین انقباض در عضلات بدن ایجاد شده و بدن در وضـعیت خنثـی و طبیعی خـود اسـتقرار یابد. راهـکار دوم شـامل مجموعـه ای از توصـیه های حـرکتی بویژه نرمـش های کشـشی قـابل انجـام در محیط های کوچک برای حمایت از عضلات و مفاصل است.

وقتی پشت کامپیوتر و روی صندلی نشسته ایم لازم است فاصله کمر تا پشت صندلی پر باشد تا از خم شدن شانه ها به جلو جلوگیری شود. همچنین بایستی فاصـله نشـیمنگاه صـندلی از کف محل کار دارای ارتفاع مناسـب باشـد تـا مونیتور کامپیوتر دقـیقاً روبـروی چشـمان شـما قرار گیرد. در غیر اینصورت مجـبور می شـوید با خـم کردن گردن به عقـب به مـانیتور نگاه کنیـد که در طولانـی مـدت بـه مهـره هـای اول و دوم گردنـی آسیب وارد می نماید.

چنانچه نتوانید به آسانی پاها را روی کف زمین قرار دهید لازم است این فاصله را با یک سکوی چوبی یا ابزار مناسب دیگری پر کنید. نکته دیگر این که در کار با کامپیوتر، اسـتفاده از موس های بزرگ بر انواع کوچک تر ارجـحیت دارد بویـژه در خانـم ها اسـتفاده از مـوس هـای بزرگ، آسـیب و التهاب مچ دست را کمتر خواهد کرد.

نرمش های کششی مناسب در محیط کار:

1. گردن:

با قرار دادن کف دست روی سر، به آرامی سر را به سمت شانه همان دست بکشید. این کشش را حدود 10 ثانیه ادامه داده و برای هر شانه 2 تا 3 مرتبه تکرار کنید.

2. شـانه ها و سینه:

در یک کنج اتاق ایستاده و یک پا را جلوتر قرار دهید. آرنج و سـاعد هـر دسـت را روی یکی از دو دیـوار منتهـی به کـنج قـرار داده و 2 تا 3 مرتبه روی زانوی پایی که جلوتر است خم شوید تا حدی که در دست ها و سینه احساس فشار کنید. این فشار را 15 ثانیه ادامه دهید.

3. نرمـش کششی بازوها:

پس از یک دم عمیق. نفس را در سینه حبس کرده و دستان را تا حد ممکن بالا کشیده و 2 تا 3 ثانیه نگه دارید، سپس نفس خود را بیرون داده و دستان را به آرای پائین آورید. این نرمش را پنج مرتبه تکرار کنید.

4. نرمش های چرخشی روی صندلی:

در حـالی که روی صـندلی نشـسته اید با یک دسـت پشـتی صـندلی را گرفـته و آرای خود را به همان سـمت کشـیده و مـدت 5 ثانیـه همـین وضـع را ادامه دهید. این نرمش را 5 مرتبه تکرار نمائید.

5. نرمش های کششی ساعدها و دستان:

بـازو و سـاعد را کامـلاً در حـالت باز و کشـیده قـرار داده و بـا دسـت دیگـر بـه آرای انگشـتان و مـچ را به سـمت بالا فشـار دهید و در همین وضـعیت به مدت 5 تا 10 ثانیه نگه دارید. بار دیگر این نرمش را در حالی که انگشتان و مچ را به سمت پائین فشار می دهید تکرار کنید.

انجام این نرمش ها در محیط کار با مراقبت از مفاصل و عضلات توانایی آنها را حفظ می کند. البته نباید فراموش کرد که هیچ نرمشی به اندازه پیاده روی سریع در خارج از محیط کار به مدت 45 مدت و چهار بار در هفته بر تعادل وزنی و پیش گیری از بیماری های قلبی عروقی تأثیر مثبت ندارد.

سه شنبه 24/1/1389 - 9:33
بیماری ها

مقدمه :

زبان پیچیده ترین فرایندی است که انسان در طول حیات خود آن را می آموزد . در واقع زبان یکی از وجوه تمایز انسان و حیوان و یکی از راههای ارتباط برقرار کردن با خود و دیگران است هر گاه این ارتباط ، به هر دلیلی دچار نقص شود ، برتمام جوانب شخصیتی فرد تأثیر گذارده و وی را با مشکل مواجه خواهد ساخت .

اختلالات ارتباطی :

اختلالات ارتباطی شامل موارد زیر می باشد ،

الف ) اختلالات زبان Language Disorder

ب ) اختلالات گفتاری Speech Disorder

اختلالات زبان :

I )تأخیر در رشد گفتار و زبان

منظور از کودک دچار تأخیر در رشد گفتار و زبان کودکی است که از جهت رشد جنبه های گفتاری و درکی از کودکان همسن خود در سطح پایین تری قرار داد .

این اختلال در اثر عوامل زیر در کودک به وجود می آید :

  1. اختلالات جسمی و فیزیکی : مثل عقب ماندگی ذهنی - نقص شنوایی - فلج مغزی

  2. اختلالات محیطی : منظور محیط بدون گفتار ( والدینی که با فرزندشان به میزان کافی صحبت نمی کنند ) و مشکلات عاطفی همراه با الگوهای اشتباه والدین است .

  3. اختلالات عصبی روانی : مثل کودکانی که بدلیل اختلالات شخصیتی حتی حاضر به برقراری تماس چشمی نمی باشند از علائم آن خودآزاری - خیرگی ممتد و علاقه به اشیاء به گونه مرضی را می توان نام برد که این عوامل موجبات عدم ارتباط را فراهم می کنند .

II )اختلالات زبان بعد از دوره رشد :

این اختلال در اثر عواملی مثل سکته مغزی - تومور - ضربات مغزی ناشی از تصادفات و ضربه های دیگر به سر و عفونت های مغزی که باعث آسیب به مناطق گفتاری مغز می شوند ایجاد می شود . این بیماران گفته های دیگران را به درستی درک نمی کنند و گفتاری نامفهوم  یا تلگرافی دارند .

در سایر جنبه های ارتباطی مثل نوشتن و خواندن و انجام محاسبه ریاضی نیز دچار اشکال می شوند ولی در این بیماران شخصیت حفظ شده و متوجه دنیای اطراف خود نمی باشند واز علائم غیر گفتاری مثل حرکات چهره و ... متوجه دنیای اطراف خود بوده ولی قادر به برقراری ارتباط نیستند .

* اختلالات گفتاری :

I )  اختلالات تولیدی ( تلفظی )

اشکال در نحوه تلفظ صداها که در اثر عواملی مثل شکاف کام و لب ، ضف عضلانی لبها ، فقر آموزشی ، کمبودهای عاطفی و صحبت کردن والدین به صورت بچه گانه و ... ایجاد می شود .

از انواع خطاهای تولیدی می شود موارد زیر را مثال زد .

تاکسی ... تلفظ می شود ... تاسکی

پروانه .... تلفظ می شود ... پوانه

پنیر ... تلفظ می شود ... پندیر

کتاب .... تلفظ می شود ... ئتاب

کودک به طور میانگین تا سن ۴ سالگی قادر است همه صداها را به درستی تلفظ کند اما بسیاری از کودکان تا سن ۸ سالگی به مهارت و تبحر کامل در تلفظ صداها دست نمی یابند .

II ) اختلالات صدا :

صدا نیز مانند ظاهر افراد بسیار متفاوت و بی ثبات است و با تغییر محیط تغییر عواطف و همچنین مشکلات زندگی دگرگون می شود صدای هر فرد باید با سن ، جنس و جثه فرد سازگار باشد . مثلاً یک مرد نباید صدای زنانه ( زیر ) داشته باشد و یا یک زن نباید صدای مردانه ( بم ) داشته باشد .

صدا باید خوشایند بوده و احساس نامطلوب در شنونده به وجود نیاورد در نتیجه نباید دارای گرفتگی خشونت یا تودماغی بودن به طور دائم ( بجز موارد سرماخوردگی که بیش از چند روز طول نمی کشد ) باشد .

III ) اختلال در ریتم یا روانی گفتار ( لکنت زبان ) :

لکنت زبان هنگامی اتفاق می افتد که در جریان گفتار به طور غیرعادی وقفه ایجاد می شود علائم لکنت عبارتند از : تکرار در آغاز کلمه یا جمله - تنشهای فیزیکی - کشیدن صداها - توقف در گفتار فرم تنفس نادرست و در مراحل شدیدتر حرکاتی مثل چشمک زدن ، بیرون آوردن زبان و قفل شدن فک و ... همراه لکنت خواهد بود .

* اختلالات یادگیری :

در دانش آموزان دبستانی ، با افرادی با هوش طبیعی و سالم بودن حواس مختلف ( بینایی و شنوایی و غیره ) همراه با برخورداری از امکانات آموزشی خوب مواجه می شویم که موارد را فرا گرفته و زود فراموش می کنند . این کودکان ممکن است در شناخت و تطابق حروف و کلمات ، خواندن ، بخش کردن و دیکته نویسی دچار مشکل باشند که همراه با کمبود توجه و تمرکز یا دقت بیش از اندازه می باشد سایر علائمی که همراه این مشکل است اختلال در کپی کردن موارد نوشته شده ، وارونه نویسی ( پ به صورت وارونه نوشته می شود ).  عدم تثبیت برتری طرفی و عدم هماهنگی در حرکات بدن و ... است . کودکانی با این علائم دچار اختلال یادگیری هستند و نیاز به برنامه های آموزشی خاص دارند .

کلیه اختلالات گفتار و زبان که در بالا ذکر شد به کمک برنامه های گفتار درمانی و آموزشهای ویژه قابل درمان می باشد .

سه شنبه 24/1/1389 - 9:32
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته