• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 143
تعداد نظرات : 63
زمان آخرین مطلب : 4452روز قبل
اخبار

در نخستین نشست کمیسیون اصلاح الگوی مصرف مجمع تشخیص مصلحت نظام؛انطباق مصوبات قبلی مجمع با موضوع اصلاح الگوی مصرف در دستور کار قرار گرفت

کمیسیون دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام موظف شد تا ضمن انطباق مصوبات و سیاستهای قبلی با موضوع اصلاح الگوی مصرف، پیش نویسی برای سیاستهای کلی تدوین کرده تا در دستور کار جلسه آینده کمیسیون قرار گیرد.
به گزارش حیات به نقل از مجمع تشخیص مصلحت نظام، در اولین نشست کمیسیون اصلاح الگوی مصرف مجمع تشخیص مصلحت نظام که بر اساس مصوبه شورای مجمع در پی بیانات مقام معظم رهبری در پیام نوروزی سال 1388 در خصوص اصلاح الگوی مصرف تشکیل شد، الگوی مصرف در حوزه انرژی، آب، تولید منابع انسانی، مسکن، صنعت و کشاورزی را مورد بررسی گرفت و مقرر شد، کمیسیون دبیرخانه ضمن انطباق مصوبات و سیاستهای قبلی با موضوع اصلاح الگوی مصرف، پیش‌نویسی برای سیاستهای کلی تدوین نموده تا در دستور کار جلسه آینده کمیسیون قرار گیرد.
کمیسیون ویژه‌ای با عضویت 11 تن از جمله محمد رضا باهنر معاون مجلس شورای اسلامی، قربان‌علی دری نجف‌آبادی دادستان کل کشور، مجید انصاری، ایروانی، زنگنه، مظفر، دانش جعفری، محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، پرویز داوودی معاون اول رئیس جمهور، آقا‌محمدی و محمد هاشمی جهت بحث در خصوص تدوین سیاست‌های اصلاح الگوی مصرف در مجمع تشخیص مصلحت نظام تشکیل شده تا این کمیسیون در صورت نیاز در قالب مجموعه بحث‌هایی، سیاست‌های لازم را با تایید رهبری ابلاغ کن

اصلاح الگوی مصرف، اول متوجه دولتمردان است مصباحی مقدم: الگوی مصرف را باید بنابر شرایط کشور بومی سازی کنیم تهران- خبرگزاری ایسکانیوز: رییس کمیسیون اقتصادی مجلس اظهار داشت: الگوی مصرف را باید بنابر شرایط کشور بومی سازی کنیم.

چهارشنبه 2/2/1388 - 11:45
آموزش و تحقيقات

زنان در اصلاح الگوی مصرف نقش تعیین كننده‌ای دارند

نایب رئیس كمیسیون اجتماعی مجلس گفت : زنان در اصلاح الگوی مصرف نقش تعیین كننده‌ای دارند .

مجید نصیرپور در خصوص نقش زنان در سال اصلاح الگوی مصرف گفت : تفكیك مسائل مهم و كلان كشور كه در سرنوشت كل جامعه تأثیر دارند را نباید با جنسیت مورد بررسی قرار داد .

به گزارش سرویس اجتماعی خبرگزاری زنان ایران "ایونا" ، وی در ادامه اضافه كرد : حركت درست و صحیح در بحث اصلاح الگوی مصرف نیازمند ایجاد یك فرهنگ عمومی و جامع است و باید این فرهنگ را در جامعه رشد دهیم .


نصبرپور اظهار داشت :‌ البته زنان با صرفه‌جویی در مصرف می‌توانند در بسیاری موارد كمك رسان باشند چراكه بیشترین الگوی مصرفی در مواد غذایی در دست زنان است .

نایب رئیس كمیسیون اجتماعی مجلس تصریح كرد : البته در اصلاح الگوی مصرف، رفتار حاكمیت و نوع مدیریت اجرایی كشور نیز بسیار مهم است .

وی با بیان اینكه اصلاح الگوی مصرف منحصر به كالاها نیست ، افزود :‌ ما در رفتارهای مدیریتی و تمام سرمایه‌های اجتماعی و انسانی كشور نیز به شدت نیازمند بازنگری هستیم .

نصیرپور اظهار داشت : مدیریت رفتارهای حاكمیت و مدیران سازمان‌ها در بسیاری موارد باید اصلاح شود و دولت و نهاد‌های دولتی درون نظام نیز باید به سمت اصلاح الگوی مصرف پیش بروند .

وی خاطرنشان كرد :‌ شعار اصلاح الگوی مصرف نباید فقط در برخی مسائل ظاهری خلاصه شود و این امر نیازمند برنامه‌ریزی در حوزه‌های كارشناسی و محتوایی است .


نایب رئیس كمیسیون اجتماعی مجلس گفت : الگوی مصرف فعلی كشور به خصوص در بخش تولید با شاخص‌های اقتصادی هماهنگ نیست و در این زمینه نیز باید تغییراتی انجام شود .

وی ابراز داشت :‌ اصلاح در تولید نیازمند الگوهای مناسب است تا در مصارف و الگوهای مصرفی به صورت عمیق و دقیق در همه ابعاد پیشرفت كنیم .

نایب رئیس كمیسیون اجتماعی مجلس گفت : وظایف زنان فقط در خانه‌ها و امور خانه‌داری معنا نمی‌شود هرچند كه عمده فعالیت زنان در خانه است ولی آنها در اصول مهم اجتماع هم تأثیرگذار هستند .


نصیرپور اظهار داشت : چون زنان هم در خارج از خانه و هم در داخل خانه تأثیر زیادی در مصرف منابع دارند پس می‌توان گفت زنان جامعه ما در موارد مهم كشوری نقش تعیین كننده‌ و اساسی دارند .

چهارشنبه 2/2/1388 - 11:42
آموزش و تحقيقات

اصلاح الگوی مصرف در گرو مقابله با نفوذ فرهنگ مصرفی بیگانه

 

الگوی مصرفی یا ترکیب سبد کالاهای مصرفی جامعه ما تحت تاثیر عوامل مختلفی هستند که از جمله می‌توان به بحث نفوذ فرهنگ مصرفی بیگانه در فرهنگ مصرفی ایرانیان اشاره کرد.

"عبد‌المجید شیخی" استاد اقتصاد دانشگاه در گفت‌و‌گو با شبکه ایران، درباره اصلاح الگوی مصرف در کشور گفت: فرهنگ مصرفی ما ذاتا تحت تاثیر آموزه‌های اسلامی است که توجه به این آموزه‌ها کمک بزرگی به اصلاح الگوی مصرف خانوار‌های ایرانی خواهد بود. اما اکنون پیروی از الگوی مصرفی غربی بجای الگوی اسلامی، مصرف را در کشور افزایش داده است.

شیخی، با تاکید بر اینکه باید الگوی مصرفی متناسب با جامعه و مردم ایران تهیه شود، افزود: در هیچ یک از فعالیت‌های اقتصادی نمی‌توان از الگوی دیگر کشورها استفاده کرد زیرا اقتضائات و شرایط ملت‌ها و کشورها با هم متفاوت است.

این استاد دانشگاه با اشاره به موضوع تغییرکردن "مُد" یادآور شد: مُد عوض کردن پدیده‌ای ضد ارزشی است که اگر خود ما طراح و نوآور باشیم و در زمینه مصرف کالاها بتوانیم نمونه‌های جدید، مدل‌های جدید و الگوهای جدید داشته باشیم، رسیدن به اهداف مصرفی‌ متناسب با فرهنگ کشور امکان‌پذیر است.

وی، عدم‌بهره‌وری را از جمله عوارض تغییر زود به زود کالا بیان و خاطرنشان کرد: این نوع مصرف کردن چیزی جز تاثیرات سوء تغییر الگوی فرهنگی نیست و این تغییر الگو، جنبه‌ای از تزریق الگوی غربی است. در واقع بیانگر تزریق فرهنگ بیگانه در فرهنگ بومی ما است.

شیخی، تزریق الگو به جوامع مصرفی، معرفی کالاهای جدید به شکل مسلسل‌وار یا راه انداختن شبیخون فرهنگی مصرفی را از دیگر عوامل نفوذ فرهنگ مصرفی بیگانه در کشور خواند.

وی در ادامه به فرهنگ‌سازی پایدار برای اصلاح الگوی مصرف در کشور اشاره کرد و گفت: در سطح "مصرف کالا" باید  فرهنگ‌سازی نحوه مصرف بهینه بویژه آب، برق و گاز را آموزش از طریق مدارس، رسانه‌ها وتولیدکنندگان شروع کرد.

 این کارشناس اقتصادی، فرهنگ‌سازی را نیازمند عزم ملی جدی دانست که با مشارکت تمام مردم مسئولان و رسانه‌ها، به عنوان ابزار این فرهنگ‌سازی، امکان‌پذیر است.

وی همچنین با اشاره به راهکارهای اجرایی اصلاح الگوی مصرف، گفت: به طور نمونه برای کاهش مصرف آب برای خانوارهای پر مصرف جریمه و برای کم مصرف‌ها جایزه  تعیین کنیم که جایزه آن می‌تواند از همان جریمه تهیه شود.

شیخی، تعیین مالیات مضاعف بر کالاهای مصرفی غیرضروری، و دادن یارانه مضاعف از محل همین مالیات‌ها به کالاهای اساسی را راهکار دیگری برای مقابله با افزایش مصرف‌گرایی در کشور دانست و  تاکید کرد که هدفمند کردن یارانه‌ها می‌تواند الگوی مصرف تا حد بسیار زیادی اصلاح ‌کند.
در واقع تلاش برای پایین نگه‌داشتن قیمت‌ها توسط دولت سبب شده تا در چنین شرایطی میزان مصرف کالا در کشور افزایش یابد و مردم عملا به زیاد مصرف کردن عادت کنند که این امر با هدفمند کردن یارانه‌ها می‌تواند مرتفع شود زیرا بیشترین حجم یارانه به اقشار ثروتمند جامعه تعلق می‌گیرید.

وی تصریح کرد:‌ پرداخت مستقیم یارانه‌های دولتی به افرادی که شامل حال آنها می‌شود، تاثیر زیادی در اصلاح الگوی مصرف دارد. چرا که این کار به منزله دعوت از تمام خانوارها برای مشارکت در طرح اصلاح الگوی مصرف است.

شیخی افزود: دادن یارانه مستقیم در واقع دخالت دولت را در مدیریت مصرف کالاها در خانواده افزایش می‌دهد در حالی که معتقدیم دولت باید کوچک شود تا هزینه‌ها پایین آید. در واقع دادن یارانه مستقیم هزینه‌ توزیع یارانه را نیز بر دولت افزایش می‌دهد.

این استاد دانشگاه در عین حال تاکید کرد که ، هرچند برنامه‌ها و مطالب زیادی درباره اصلاح الگوی مصرف مطرح می‌شود اما نکته اصلی آن است که باید مدیریت تولید و مدیریت مصرف کشور اصلاح شود تا بتوان دراین زمینه شاهد رویکرد مثبتی باشیم.

چهارشنبه 2/2/1388 - 11:41
آموزش و تحقيقات

اصلاح الگوی مصرف

 

مقدمه

مصرف کننند‌گان ، در پی خدمات حاصله از مصرف انرژی هستند، خدماتی مانند گرما ، سرما ، پخت و پز ، روشنایی و نیروی محرکه. کالا یا وسیله بدون ارتباط با بقیه نیازمندیهای انسان نیست. تهیه و مصرف انرژی ، اثرات فراوان اجتماعی و زیست محیطی دارد. مردم چگونه انرژی مصرف می‌کنند؟ آیا از آن به نحو مطلوب استفاده می‌کنند یا نه؟ و مهمتر از همه اینکه آیا وسیله استفاده از آن را دارند؟ رشد جمعیت ، آسایش طلبی مردم ، استفاده و دسترسی به مواد ، حرکت و ارتباطات و تکنولوژیهایی که پاسخ گوی خواسته‌های جمعیت رو به افزایش باشد، با خود (در میان چیزهای دیگر) ، تقاضای روز افزون انرژی و انگیزه‌های تامین این تقاضا را به همراه آورد.

تولید کنندگان انرژی به ناچار به دنبال منابع قابل دسترس‌تر و ارزانتر بوده و مصرف کنندگان که ارجحیّت مشترکی داشته اند، و آنهم قیمت ارزانتر و دستیابی سریتر به انرژی می‌باشد. این امربه خودی خود ، نه کارآیی در مصرف انرژی تجاری را بالا می‌برند و نه تراکم مواد مضّر در محیط زیست را به حداقل کاهش می‌دهد. بنابراین پیشرفت مداوم تکنواوژی ، کارآیی تولید و مصرف انرژی را بالا برده و اثر زیست محیطی انرژی را کاهش می‌دهد. مصرف سرانه انرژی در مناطق مختلف ، بسیار متنوع است. تنها مشکل این نیست که در گوشه و کنار جهان ، عدم توازن مصرف انرژی وجود دارد، بلکه توزیع مصرف انرژی وجود دارد، بلکه توزیع منابع انرژی خصوصا منابع سوختهای فسیلی هم یکسان نیست.

 

عوامل موثر بر الگوی مصرف

هزینه استخراج و یا جمع‌آوری ، حمل نقل و تبدیل انرژی نیز بسیار متفاوت است. بعضی از انواع انرژی بخصوص سوختهای فسیلی با تکنولوژی جاری در دسترس هستند. برای انواع دیگری از انرژی مثل منابع انرژی تجدید پذیر جدید و انواع پیشرفته نیروگاهای هسته‌ای (راکتورهای زاینده سریع و جوش هسته‌ای) تکنولوژیهایی که باید مورد استفاده قرار گیرد، تازه دوران طفولیت خود را گذرانده و هنوز در حال توسعه هستند. ملاحظات مربوط به محیط زیست ، روز به روز در حال افزایش است که اقداماتی را در زمینه کاهش آلودگی ناشی از تولید و مصرف انرژی در سطح محلی و منطقه‌ای ایجاب می‌نماید.

جهت مقابله با گازهای گلخانه‌ای که ممکن است باعث تغییر آب و هوای کره زمین شوند، فشار روز افزونی اعمال می‌گردد. اما بین افزایش کارآیی انرژی و دستاوردهای محیطی ، کشمکش زیادی وجود دارد. بطور کلی ، آن دسته از تکنولوژی و پروسه‌هایی که میزان آلودگیهایی خطرناک را کاهش می‌دهند، کارآیی انرژی را هم پایین می‌آورند. زمینه‌های زیادی وجود دارد که سیاستهای کنونی در آنها ، کارآیی در مصرف انرژی و همچنین صرفه جویی انرژی را مدّ نظر قرار نمی‌دهند. قیمتهای انرژی سوبسید زیادی را در بر دارند که خود موجب مصرف اضافی و اتلاف انرژی می‌شود. اعطای سوبسید ، مانع پاکیزه سازی سوختهای موجود و توسعه شقوق دیگر سوختهای پاکیزه می گردد، اما حذف سوبسید ، مستلزم توانایی مالی و تمایل جهت دستیابی به اهداف اخیر است.

نقش رشد جمعیت

با افزایش رشد جمعیت (بخصوص در کشورهای در حال توسعه) رسیدن به منابع انرژی به مقدار مورد نیاز ، روز به روز مشکلتر می‌شود. و این میزان رشد تقاضای انرژی ، خیلی سریع بوده است. انتظار می‌رود این تقاضا همچنان افزایش یابد. در اینصورت مسئول انتشار قسمت اعظم گازهای گلخانه‌ای ناشی از احتراق سوختها ، خواهند بود. این چنین رشد جمعیتی ، رقابتهای بزرگی همراه با فرصتهای بزرگی برای ابتکار ، سازش با محیط و نو آوری انسانها ، ارائه می‌دهند. حتی اگر درآمد سرانه رشد اندکی داشته باشد، افزایش تعداد انسانها ، تقاضای انرژی جهان را به شدت افزایش خواهد داد.

رشد اقتصادی و رشد انرژی

علاوه بر رشد جمعیت ، عوامل مهم دیگری بر تقاضای انرژی اثر می‌گذارند که عبارتند از: رشد اقتصادی و بازده انرژی مصرفی. رشد اقتصادی ، برای پیشرفت انسانها بسیار اهمیت دارد، ولی در تعریف رشد اقتصادی و اهداف آن باید جانب احتیاط را رعایت کرد. برای بخش رشد اقتصادی (به گونه‌ای معنادارتر و قابل قبول) سه اقدام می‌تواند صورت گیرد:

در نظر گرفتن همه هزینه‌ها در قیمت گذاری ، بطوری که تاثیرات برونی جامعه و محیط زیست باهم در نظر گرفته شود.

تحضیص کامل این هزینه‌ها به بخش خصوصی در صورتیکه این بخش متحمّل این هزینه‌ها می‌شود و بایستی متحمّل آنها شود. منظور این است که پرداخت این هزینه‌ها به دولت محوّل نشده باشد.

سهم کردن دیوان واقعی و بالقوه آتی در حسابداری جاری. سرعت بیشتر در این اقدامات ، بطور واقع گرایانه‌ای به شرط منطقه‌ای بستگی دارد.

بطور کلی علل کاهش شدت انرژی عبارتند از: افزایش ارزش افزوده به ازای هر واحد از انرژی مصرفی و تغییرات ساختار اقتصاد. عامل اول خود ، ناشی از دستاوردهای بهره وری اقتصادی است و اثر مستقیم آن بر افزایش بازدهی انرژی است. از اینرو کاهش مصرف انرژی می‌تواند به عنوان نتیجه فرعی نوآوری صنعتی حاصل کرد.

هر کاری که تولید کننده و مصرف کننده انرژی انجام دهد که بدون تاثیر بر سطح خدمات حاصله ، میزان مصرف انرژی را کاهش دهد، بهبود بازدهی انرژی نامیده می‌شود.

 

ساختار تقاضا

حمل و نقل و برق ، از لحاظ تقاضای انرژی ، بیشترین رشد را دارند. رشد سریع حمل و نقل جاده ، عامل مهم در افزایش تقاضای نفت است. به علاوه این باور وجود دارد که وسایط نقلیه موتوری ، درصد قابل توجهی از کل دی‌اکسید کربن حاصل از احتراق سوختهای فسیلی را ایجاد می‌کند. استفاده از مواد نفتی برای حمل و نقل ، بسیار آسان و مناسب است. در عین حال ، سهولت حرکت و انتقال هم برای مصرف کنندگان بسیار ارزش دارد. پیشرفت طراحی وسایط نقلیه و جایگزین کردن سوخت آنها ، می‌تواند در افزایش بازدهی و کاهش آلودگی آنها اثر زیادی داشته باشد.

در این زمینه ، به علت کاهش قیمت نفت و رحجان مصرف کننده ، روند پیشرفت کند گردیده است. موارد اخیر در مورد مسافرتهای هوایی و ترافیک هوایی که با افزایش سریع روبروست، صادق می‌باشد. سهم مصرف انرژی برق در کل جهان ، علاوه بر جذب مقدار بسیار زیادی زغال سنگ و مواد نفتی ، موجب افزایش بهره برداری از گاز طبیعی ، انرژی هسته‌ای ، نیرو گاههای بزرگ آبی و انواع انرژی تجدید پذیر جدید ، گردید.

برق عامل عمده‌ای است که از طریق آن ، انرژی تجاری در دست هزاران نفر قرار خواهد گرفت. برق ، از نظر تنوع استفاده در مصارف نهایی محسّنات زیادی دارد. از جمله در بخش خانگی ، صنعت ، تجاری ، کشاورزی و پزشکی. همچنین برق ، سوختی بسیار تمیز و یک منبع انرژی بی‌خطر و با استاندارد ایمنی بالا مطرح می‌شود. انرژی برق در مقایسه با سایر منابع انرژی ، محسّنات دیگری در بخش ارتباطات ، آموزش و پرورش و مزایای فرعی دیگر دارد.

در سمت تقاضا ، مصرف کنند‌گان همیشه در پی قیمت ارزانتر و راحتی بوده‌اند. در هر دو مورد عرضه و تقاضا ، تمایل یا عدم تمایل مردم می‌تواند مانع عمده‌ای در ایجاد تغییرات سریع باشد. قیمت گذاری هزینه کامل ، رقابتهای موثر و نوآوری صنعتی ، تا حدود زیادی بر اولویتهای مردم اثر می‌گذارند.

قیمت گذاری

قیمتهای انرژی ، غالبا حتی هزینه‌های تولید را نیز در بر نمی‌گیرد، چه رسد هزینه‌های اضافی اجتماعی و زیست محیطی ، که هزینه اثرات برونی نامیده می‌شوند. قیمتهای سوبسیددار انرژی در کشورهای در حال توسعه ، یکی از موانع اصلی در بالا بردن بازدهی است ، نقش قیمت گذاری می‌تواند بسیار پیچیده باشد. مدتها این عقیده رایج بود که قیمت کم انرژی (مثل همه قیمتهای پایین) حسن آن است ، ولی ممکن است چنین نباشد.

مباحث مرتبط با عنوان

 

الگوی مصرف برق بخش خانگی در مناطق گرمسیر و غیر گرمسیرکشور

1 خرداد 1387 ساعت 11:29

به منظور تعیین الگوی مصرف برق بخش خانگی در كشور، طی سال 1384 مطالعات جامعی در رابطه با مصارف این بخش طی سال های 1382و1383 صورت گرفت
طی سال های یاد شده نزدیك به 16 میلیون مشترك خانگی در كشور وجود داشته كه سهمی قریب 33درصد از كل انر‍ژی مصرفی سالانه را به خود اختصاص داده و تاثیر 47 درصدی در ایجاد اوج بار سالانه داشته است.
در این مطالعه، اطلاعات مصرف مشتركین خانگی طی دوره های مختلف سال های 1382 و 1383 و به تفكیك مراكز استانها و سایر مناطق در هر استان و برای 60 پله متوالی 10 كیلووات ساعتی در مناطق عادی و 60 پله 50 كیلووات ساعتی درمناطق گرمسیر، از شركت های برق منطقه ای دریافت شده و مغایرت های احتمالی از طریق واحدهای امور مشتركین شركت ها مورد بررسی و رفع نقص قرار گرفت
همچنین در مورد استان های غیر گرمسیری كه دارای شهـرهای نیمه گرم ( نواحی با كد تعرفه خانگی 3 و 4 ) و یا دارای شهرهای گرم ( نواحی با كد تعرفه خانگی 1 تا 2 ) می باشند، اطلاعات اینگونه نواحی نیز به صورت مجزا دریافت گردید
در استان های گرمسیر خوزستان و بوشهر، اطلاعات مورد نظر به تفكیك مشتركین تكفاز و سه فاز تهیه شده است. پس از تكمیل شدن اطلاعات مورد نظر، تجزیه و تحلیل های لازم انجام شد. مقادیر میانگین مصرف براساس مناطق سه گانه آب و هوایی، با یكدیگر متفاوت است
همچنین درحوزه هریك از منــاطق سه گانه، عواملی نظیر درآمد، نوع وســائل مورد استفاده، نوع و زیر بنای ساختمان، بعــــد خــانوار و ..... در سقف مصرف انـرژی مشتـركیـن موثـر است و با توجـه به نتیجه گیـــری تحلیلی هر بخش، به نظر می رسد دامنه مصرف 50 درصد از جامعه هر بخش، می تواند الگوی مصرف مناسبی باشد و لازم است مصرف كنندگان خانگی واقع در این دامنه از مصرف، از طریق نرخ های مخفف، مورد حمـایت قرار گیرند تا خود انگیزه ای جهت هدایت بقیه مشتركین به سمت مصرف کمترگشته و در نتیجه مصرف فعلی به سمت الگوی مصرف بهینه برق هدایت گردد.
مفروضات :
×
مجموعه استانهای كشور (30 استان ) به سه گروه شامل مناطق سردسیر، مناطق عادی و مناطق گرمسیر تقسیم بندی شده است .
×
مناطق سردسیر طبق تقسیم بندی سازمان هواشناسی كشور شامل 6 استان آذربایجان شرقی ، آذربایجان غربی ، اردبیل ، زنجان ، كردستان و همدان است..
×
مناطق عادی كشور ( 21 استان ) شامل استانهای اصفهان ، ایلام ، تهران ، خراسان جنوبی ، خراسان رضوی ، خراسان شمالی ، چهارمحال و بختیاری ، سمنان ، سیستان وبلوچستان ، فارس ، قزوین ، قم ، كرمان ، كرمانشاه ، كهكیلویه و بویراحمد ، گلستان ،گیلان ، لرستان ، مازندران ، مركزی و یزد است .
×
مناطق گرمسیر كشور شامل 3 استان خوزستان ، بوشهر و هرمزگان است .

×
نظر به اینكه كلیه سرمایه گذاری های صنعت برق براساس تامین نیاز روزهای اوج بار انجام می شود تا حتـی الامكـان خدشـه ای در رفاه حال مشتركین ایجاد نگردد ، لذا تجزیه و تحلیلها نیز براساس دوره اوج بار سال درمناطق سه گانه ( دوره سوم درمناطق عادی وگرمسیر ، و دوره ششم درمناطق سردسیر ) صورت گرفته است .
×
دوره های قرائت درمناطق مختلف بین 58 تا 62 روز متفاوت بوده و از آنجا ئیكه در بیشتر مناطق ، دوره ها بصورت دوماهه (60 روزه ) می باشد ، لذا دوره های محاسباتی را 60 روزه در نظر گرفته و متوسط مصارف یك ماهه برای تمام دوره ها و مناطق ، محاسبه و مبنای مقایسه و ارزیابی قرار گرفته است .
×
طول سال به شش دوره قرائت تقسیم شده است كه دوره اول از اواسط اسفندماه تا اواسط اردیبهشت ماه ، دوره دوم از اواسط اردیبهشت تا اواسط تیرماه ، دوره سوم از اواسط تیرماه تا اواسط شهریور ماه و به همین ترتیب تا دوره ششم می باشد .
×
در استانهای مناطق عادی كشور ، شهرهایی كه از تعرفه های مخفف استفاده می نمایند ، به تفكیك مناطق گرم (نواحی با كد منطقه 1 و 2 ) و مناطق نیمه گرم ( نواحی با كد منطقه 3 و 4 ) ، از بقیه نقاط مجزا شده و مورد پردازش قرار گرفته است .

تجزیه و تحلیل اطلاعات مناطق :

اطلاعات پله های مصرف براساس درصد تراكم مصرف انرژی از كل و درصد تراكم مشتركین به تفكیك استانهای كشور مورد بررسی قرار گرفته و نتایج آن طی نمودارها و جداول مختلف تنطیم شده كه در گزارش تکمیلی این مطالعه درج گردیده است . باعنایت به نتایج به دست آمده ، تحلیل خلاصه زیر ارائه می گردد. در تقسیم بندی اولیه ، كلیه مشتركین هرجامعه به چهارگروه 25 درصدی تقسیم شده و دامنه مصرف هرگروه مدنظر قرار گرفته است

تجزیه و تحلیل مجموع مصارف مشتركین :
از مجموع اطلاعات پردازش شده مناطق كه درجداول مربوطه در گزارش اصلی منعكس شده است ، سه گروه جمع بندی صورت گرفته که شامل خلاصه وضعیت مصرف مشتركین خانگی در مناطق سردسیر كشور ، خلاصه وضعیت مصرف مشتركین خانگی درمناطق عادی كشور و خلاصه وضعیت مصرف مشتركین خانگی در مناطق گرمسیر كشور می باشد و همانگونه كه در این جــداول و نمودارهای ذیربط ملاحظه می گردد ، درمناطق سردسیر دوره های اول ، پنجم و ششم دارای بیشترین مصرف انرژی می باشند و در مناطق عادی و گرمسیر كشور ، دوره های سوم و چهارم با بیشترین مصرف انرژی مواجه اند . ( بخش عمده ای از انرژی الكتریكی مصرفی در مناطق عادی و گرمسیر طی دوره های سوم و چهارم ، صرف سیستم های سرمایشی از جمله چیلرها، كولرهای گازی و كولرهای آبی می گردد .) اختلاف سرانه مصرف دوره های ششگانه درمناطق سردسیر بسیار ناچیز است كه این خود ناشی از گازرسانی به این مناطق بوده و سبب شده است كه از وسایل گرما زای برقی ، كمترین استفاده به عمل آید و در نتیجه ، تقریباً‌ مصرف برق ماههای مختلف سال در این استانها یكنواخت می باشد و الگوی مصرف تعریف شده برای این مناطق همان الگوی مصرف مناطق عــادی کشور است . لذا بیشتر بایستی به دوره سوم درمناطق گرمسیر و غیرگرمسیر ( عــادی ) ، توجه داشت كه اوج مصرف این مناطق و نیز اوج بار كل كشور دراین دوره قرار گرفته و علاوه بر چاره جویی تامین نیازآن ، لازم است در راستای كنترل رشد این مصرف ، اقدامات موثری صورت پذیرد .

به بیان دیگر می توان گفت تقریباً درتمام مناطق كشور ، 75% از مشتركین خانگی كه در دهك های پایین و متوسط درآمدی جامعه قرار دارند ، نزدیك به 50 درصد انرژی خانگی همان منطقه را مصـرف كرده و 25% مشتركین خانگی پرمصرف ( مربوط به دهك های بالای درآمدی ) نیز 50 درصد مابقی انرژی خانگی را مصرف می نمایند و هركدام از این دو گروه ، نیمی از درآمد حاصل از بخش خانگی را تامین می نمایند .
الگوی مصرف برق خانگی عبارت است از مصرف انرژی یک خانوار معمولی (4 نفره) در یک ساختمان الگوی شهری ، طی یک ماه (30 روز) در ماه های عادی و پرمصرف سال ، به گونه ای که در تمام مناطق کشور از یک رفاه نسبی مشابه برخورداد باشند . بدیهی است نرخ انرژی مصرفی تا سقف الگوی مصرف بهینه ، لازم است مخفف ویارانه ای باشد .

براساس مطالعه مذكور ارقام الگوی مصرف در بخش خانگی به شرح جدول زیر به دست آْمده است.
مناطق ماه های عادی ماه های پرمصرف
گرمسیر 1(فاقدشبكه گازرسانی) 400 1800
گرمسیر 2 200 1200
گرمسیر 3 200 1000
گرمسیر 4 200 500
غیر گرمسیر (عادی) 200 300
نمودارهای زیر به ترتیب نشان دهنده مصارف مشتركین خانگی در پله های فوق الاشاره است .
1-
نمونه مصارف مشتركین مناطق عادی كشور در دوره سوم سا
2-
نمونه مصارف مشتركین مناطق عادی كشور در دوره پنجم سال
3-
نمونه مصارف مشتركین مناطق گرمسیر كشو در دوره سوم سال
4-
نمونه مصارف مشتركین مناطق گرمسیر كشور در دوره پنجم سال
5-
نمونه مصارف مشتركین مناطق سردسیر كشور در دوره پنجم سال
6-
نمونه مصارف مشتركین مناطق سردسیر كشور در دوره دوم سال
الگوی مصرف ماهیانه دهک های مشترکین در مناطق غیر گرمسیری کشور
الگوی مصرف ماهیانه دهک های مشترکین در مناطق گرمسیر کشور
منبع: سایت توانیر

 

خبرنگار : فاطمه پورآدم

چهارشنبه 2/2/1388 - 11:40
آموزش و تحقيقات

اسراف و صرفه جویی در فرهنگ اسلامی

در مقاله حاضر نویسنده با بررسی مقوله اسراف و صرفه جویی از دیدگاه آیات و روایات، بر ضرورت فرهنگ سازی برای صرفه جویی و قناعت در جامعه تأكید كرده است كه آن را با هم از نظر می گذرانیم.

مسأله اسراف و قناعت از مفاهیم و گزاره های مورد اهتمام دین مبین اسلام است كه در آیات قرآنی و روایات اهل بیت(ع) بر روی این دو موضوع تأكیدات فراوان صورت گرفته است.

معنی و مفهوم اسراف

اسراف در لغت به معنی تجاوز و زیاده روی است و بنابراین در امور اعتقادی و همچنین در تمام افعال و اعمال انسانی متصور است. اسراف در عقیده آن است كه انسان درباره خود یا دیگری چیزی را كه دروغ و سزاوار نیست، معتقد شود، مانند اعتقاد فرعون به ربوبیت خودش كه گفت: برای شما غیر از خودم خدائی نمی شناسم» (قصص.38) و پروردگار عالم او را از مسرفین خواند. (یونس.83) یا اینكه آنچه را كه سزاوار تصدیق و اعتقاد است باور نكنند مانند اعتقاد به خدا و نبوت پیغمبران و امامت ائمه و معاد و... چنانچه در قرآن مجید می فرماید: و اینچنین جزا می دهیم كسی را كه از حد بگذراند (اسراف كند) و به آیات پروردگارش ایمان نیاورد و عذاب آخرت سخت تر و باقی تر است.»(1

موضوع صرفه جویی به قدری در اسلام اهمیت دارد كه علمای اخلاق تأكید می كنند: «سزاوار است مؤمن در امور مباح هم سعی كنند كه اسرافی از آنها سر نزند، مانند اسراف در خواب، بیداری، حرف زدن و خوردن، چنانكه در حدیث است خدا هر پرخور و پرخوابی را دشمن می دارد. 2

فرهنگ دینی ما به خوبی ابعاد و انواع مختلف اسراف را ترسیم می كند و به انسان مسلمان می آموزد كه چگونه خود را از سقوط در این ورطه حفظ كند. یكی از علمای اخلاق اسلامی در تعریف اسراف و انواع آن می گوید:

«اسراف، به معنای تجاوز از حد و زیاده روی كردن است و آن یا از جهت كمیت است كه صرف كردن مال است در موردی كه سزاوار نیست هر چند به مقدار درهمی باشد و یا از جهت كیفیت است و آن صرف كردن مال است در موردی كه سزاوار است، لكن بیشتر از آن چه شایسته است و از همین رو بعضی صرف مال را در موردی كه سزاوار نیست تبذیر گفته اند و صرف مال را در زیادتر از آنچه سزاوار می باشد، اسراف دانسته اند. 3

اسراف در قرآن و روایات

آیات قرآن درباره نكوهش اسراف و تبذیر و ارزش و جایگاه میانه روی و بهره گیری صحیح از نعمت های الهی به اندازه ای روشن و واضح است كه ما به عنوان یك مسلمان باید به چنین مكتب دقیق و اخلاقی افتخار كنیم.

قرآن در جای جای خود به مسئله اسراف اشاره می كند و اسراف كننده را مورد سرزنش قرارمی دهد، برخی از این آیات عبارتند از:

خداوند كسی را كه اسرافكار و بسیار دروغگوست، هدایت نمی كند.» (غافر.8)

اسرافكاران اهل آتش جهنم هستند.»(غافر.43)

-از نعمت های الهی بخورید و بیاشامید، اما اسراف نكنید كه خداوند مسرفان را دوست نمی دارد.» (اعراف.31)

-(بندگان خداوند) كسانی هستند كه هرگاه انفاق كنند، نه اسراف می نمایند و نه سختگیری، بلكه در میان این دو، حد اعتدالی دارند.»(فرقان.67)

و اسراف نكنید كه خداوند مسرفان را دوست ندارد.» (انعام.141)

قرآن كریم مسئله اسراف را در معنای بسیار وسیعی به كار برده است و همانگونه كه در روایات نیز عنوان شده اسراف مراتب مختلفی دارد، اسراف در مرتبه ای مختص خوردن و آشامیدن است و در جایی دیگر فرعون نیز در رتبه اسرافكاران قرارمی گیرد، قرآن به انسان هایی كه زیاده روی و اسراف می كنند توصیه می كند كه از راهی كه در پیش گرفته اند، بازگردند و از رحمت و بخشش الهی مأیوس نشوند.

خدای متعادل در آیه27 سوره بنی اسرائیل نیز این گونه تكلیف مسئله اسراف و تبذیر را روشن می سازد كه: «اسراف مكن و مال خودت را پراكنده مساز، به درستی كه اسراف كنندگان برادران شیاطین هستند و شیطان به پروردگارش سخت (منكر) و كفران كننده است.» فرهنگ اسلامی همانگونه كه دیدیم زیاده روی در مصرف و استفاده از نعمت های مادی را از پائین ترین مراتب اسراف می داند، در حالیكه دایره این موضوع در اسلام بسیار گسترده است، تا جائیكه بحث از اسراف در عقاید و اعمال نیز به میان می آید.

احادیث و اخبار درنكوهش اسراف از ائمه شیعه بسیار نقل شده و به جرأت می توان گفت كه در هیچ مذهب دیگری به این اندازه درباره مسئله میانه روی و اعتدال در مصرف تأكید نشده است، نگاهی به روایات زیر این مسئله را بیشتر آشكار می سازد.

امام كاظم(ع) در وصیت نامه ای به هشام می فرماید: یكی از لشكریان عقل میانه روی و از لشكریان جهل زیاده روی است.(4)

امیرالمؤمنین علی(ع) فرمودند: «زیاده روی و اسراف مكن، زیرا بخشش اسراف كار مورد ستایش نیست و تنگدستی او هم مورد ترحم واقع نمی شود.(5)

رسول خدا نیز در این باره اینچنین می فرماید (السرف یورث الفقر»(6) زیاده روی فقر به بار می آورد.

امام موسی بن جعفر(ع) در جایی دیگر فرمود: كسی كه در زندگی میانه روی و قناعت ورزد، نعمت او باقی می ماند و آنكه با تبذیر و اسراف زندگی كند، نعمتش از بین می رود. 7

علاوه بر این در سخنان گوهر بار ائمه هدی علیهم السلام بارها از اسراف و زیاده روی به عنوان عامل تباهی مال و ثروت، از بین رفتن بركت و مقدمه و زمینه فقر و تندستی یاد شده است.

قناعت ، فضیلت بزرگان

دركنار بحث اسراف كه همواره دراسلام مورد مذمت قرار گرفته است، مسئله قناعت خصلت و ویژگی ارزشمندی برای یك انسان مسلمان به شمار می رود. در فرهنگ اسلامی صفت قناعت از جمله صفات فاضله و اخلاق حسنه است و از آن به عنوان وسیله ای كه سعادت ابدی آدمی را به بار می آورد یاد شده است. امام محمدباقر(ع) در این رابطه می فرمایند: هركه قناعت كند به آنچه كه خدا به او می دهد، غنی ترین مردم است. (8) علاوه بر این در كتب اخلاقی اسلامی نیز می بینیم كه روشهای تحصیل این صفت پسندیده مورد بحث و بررسی قرارگرفته و علمای اخلاق به صورت مفصل به این موضوع پرداخته اند كه حاكی از توجه دین مبین اسلام به این مسئله است، به عبارتی در آموزه های دینی ما علاوه بر اینكه مسئله قناعت و صرفه جویی یك مسئله تاثیرگذار درجامعه محسوب می شود و به ابعاد اجتماعی آن پرداخته شده، هر فرد مسلمان نیز به كسب و تحصیل این ویژگی اخلاقی پسندیده به عنوان یك فضیلت تشویق شده است. همچنین با نگاهی به ادبیات این مرز و بوم خواهیم دید كه ادبیات و شعرای ایرانی نیز در جایگاههای گوناگون به مسئله اسراف و در مقابل آن به صرفه جویی و قناعت توجه ویژه ای داشته اند. همچنانكه در گلستان سعدی بابی در فضیلت قناعت وجود دارد و در كتاب بوستان نیز باب دیگری به قناعت اختصاص یافته است. سعدی می گوید:

چو كم خوردن طبیعت شد كسی را

چو سختی پیش آید سهل گیرد

وگر تن پرورست اندر فراخی

چو تنگی بیند از سختی بمیرد

یا اینكه می گوید:

ای قناعت، توانگرم گردان

كه ورای تو هیچ نعمت نیست (9)

آثار متعددی از ادبیات فارسی وجود دارد كه به بحث قناعت و صرفه جویی پرداخته اند و بسیاری از این مباحث ریشه در فرهنگ دینی و سنت ها و آیین های ملی و بومی ما دارند كه توجه به این آثار و بازگونمودن آنها در جامعه به شكل مطلوب می تواند اشاعه دهنده فرهنگ مصرف صحیح و پرهیز از اسراف باشد.

ضرورت احیای فرهنگ میانه روی و قناعت

موضوع اسراف و زیاده روی و در مقابل آن صرفه جویی به قدری گسترده و مبسوط در كتب دینی و اخلاقی اسلامی مورد بحث قرار گرفته كه هر شك و شبهه ای را از ذهن انسان برطرف می سازد و بسیاری از ما به رغم اینكه به ابعاد مختلف آن احاطه نداریم، اما بازهم به دلیل همین تاكیدات فراوان لزوم صرفه جویی و به قولی اندازه گیری مقتصدانه در مصرف را به عنوان یك ارزش دینی و انسانی پذیرفته ایم. اگرچه برای ما انسانهای غافل تنها هنگامی كه به خشكسالی و محدودیت قطعی برمی خوریم، مسئله صرفه جویی جلوه پیدا می كند، اما اسلام به عنوان مكتبی كه برای سعادت بشر برنامه دارد، درهمه حال و همه جا اسراف را امری ناپسند ذكر می كند و مومنان را از زیاده روی برحذر می دارد. حال اگر می خواهیم در عرصه های گوناگون به موفقیت دست بیابیم، باید فرهنگ اسلامی مصرف صحیح را در جامعه ترویج كنیم.

به نظر می رسد مسائلی از قبیل كم آبی و خشكسالی و غیرآن، یك محصول معنوی ارزشمند را برای ما به ارمغان آورده است و آن چیزی نیست جز احیای مجدد فرهنگ مصرف صحیح به رغم همه نواقص. درست است كه باید به این موضوع بیش از آنچه كه هست، پرداخته شود، لكن قطره ها هستند كه جریان ساز می شوند و جرقه ها و شعله ها و زبانه های آتش را مهیا می سازند.

برای مبارزه با اسراف و ترویج مصرف صحیح باید به ریشه هایی توجه داشت كه بتواند تاثیر عمیق در دل و جان مردم بگذارد، زیرا در غیر این صورت ممكن است روزگاری فرا رسد كه دیگر خبری از این ریشه ها نیز نباشد. حال كه این ریشه ها هنوز خشك نشده باید به آن توجه داشت و غفلت نورزید، همانطور كه اسراف به معنای گسترده آن محصول فرهنگ بیگانه است، صرفه جویی و میانه روی و اعتدال در امور مختلف نیز از دل فرهنگ اسلامی و بومی ملت ما بیرون آمده است، بنابراین برای آنكه بتوانیم الگویی صحیح از مصرف را ارائه دهیم، ناچار هستیم كه به احیای فرهنگی جامعه بهایی بیش از پیش دهیم و از این فرصت ایجادشده به نحو احسن استفاده كنیم، فرصتی كه امروز به بهانه كم آبی و خشكسالی تجلی یافته است. بنابراین از منظری دیگر كم آبی و خشكسالی بركات معنوی را نیز به همراه خود داشته است و می تواند به نقطه آغازین برای برنامه ریزی و ترویج فرهنگ اسلامی صرفه جویی نیز تبدیل شود.

فراموش نكنیم كه فرهنگ مقوله ای مجرد و یك وجهی نیست، بلكه مسائل فرهنگی همواره تحت تاثیر امور دیگری قرار می گیرند، نمی توان از یك سو شاهد رواج فرهنگ مدگرایی در جامعه بود و ازطرفی انتظار داشت مردم به صرفه جویی درمصرف اهتمام داشته باشند.

به هرحال به نظر می رسد این اراده مردمی در زمینه صرفه جویی باید با فرهنگ سازی و تلاش همه جانبه، استمرار یابد تا در آینده ای نزدیك مشكلات ناشی از محدودیت منابع كمترین تاثیر منفی را در جامعه ما داشته باشد.

یادمان باشد كه اسراف كاری می تواند از پایین ترین مراتب آغاز شده و به نقطه اوج خود برسد، دراین میان تنها فرهنگ مبتنی بر آموزه های اخلاقی منبعث از وحی است كه می تواند درمقابل آن بایستد، این فرهنگ در جامعه ما ریشه دارد و باید به اشاعه آن كمك كرد.

پانوشتها:

1و 2- گناهان كبیره، شهید دستغیب، جلد2، ص120

3- همان، ص103

4-تحف العقول، ص300

5-غررالحكم، ص34

6-مجموعه الاخبار، باب 171، حدیث6

7-تحف العقول، ص301

8-معراج السعاده، ملا احمدنراقی، ص387

9-كلیات سعدی، تصحیح بهاءالدین خرمشاهی، ص89

تبیان مازندران

سه شنبه 1/2/1388 - 9:35
آموزش و تحقيقات

اصلاح الگوی مصرف - راهکارهایی ساده برای صرفه جویی مالی و انرژی

مقدمه

کاهش هزینه قبوض مصرف انرژی ساده‌تر از آن است که تصورش را می‌کنید. صرفه جویی در مصرف انرژی و میزان بهای پرداختی بابت انرژی با آگاهی در مورد اینکه کمترین ذره هدر دادن انرژی موجب بالا رفتن هزینه‌ها خواهد شد آغاز می‌گردد. به همین دلیل است که تغییرات جزئی در زمینه عادتهای مصرف انرژی می‌تواند در میزان بهای پرداختی انرژی تفاوت چشمگیری را ایجاد کند. بعضی از این روشهای مختلف صرفه جویی نیازمند صرف نیروی کار و با هزینه بوده و بعضی دیگر این چنین نیستند. وقتی که اطاق را حتی برای مدت زمان کوتاهی ترک می‌کنید حتما چراغها را خاموش کنید و به سایرین ، مخصوصا کودکان نیز همین امر را توصیه کنید. البته در این بین چراغهای مهتابی از این قاعده مستثنی هستند، زیرا خاموش و روشن کردن مداوم آنها سبب کوتاهتر شدن عمر آنها می‌شود. لذا برای مواقع کوتاه مدت بهتر است که اینگونه چراغها را روشن بگذارید. چراغهای مخصوصی در بازار موجود است که برای میز تحریر ، میزهای کار و کارگاه ، میز دوخت و دوز و ... تهیه کنید. بدین ترتیب برای تمام فضای اطاق نیازمند به روشن کردن چراغ نخواهد بود و می‌توانید از این روش جایگزین استفاده کنید.

اصلاح الگوی مصرف در روشنایی

با نظارت بر ولتاژ تمامی چراغهای مصرفی داخل منزل می‌توان در مصرف انرژی صرفه جویی شایانی به عمل آورد. اغلب اوقات می‌توان چراغهایی با ولتاژ پایین را جانشین چراغهای قبلی نمود. چراغها را بطور مرتب تمیز کنید، زیرا گرد و خاک روی آنها موجب می‌شود تا میزان تأثیر روشنایی و نور چراغ کاهش یابد. برای کاهش دادن تعداد چراغهای مصرفی در محلهایی که به سختی می‌توان نور آنجا را تأمین کرد، از انرژی کافی استفاده کنید و چراغهایی با عمر طولانی بکار گیرید. به عبارتی از استفاده کردن چراغی با ولتاژ مازاد بپرهیزید. وقتی در حال تعمیر کردن یا تغییر نمای داخل اتاقها هستید، این نکته در ذهنتان باشد که رنگهای تیره‌تر تأثیر روشنایی را کاهش می‌دهد، در حالی که رنگهای تیره‌تر تأثیر روشنایی را کاهش می‌دهد، در حالی که رنگهای روشن سبب انعکاس بیشتر نور می‌شود. سطوح داخلی دیوار و سقف را با رنگهای روشن پوشش داده و همیشه آنها را تمییز نگه دارد تا از انعکاس نور بیشتری بهره ببرید. هر جا که امکانش وجود داشت در کف زمین یا میز کار ، گوشه‌های اطاق و بطور کل هر فضای مناسب دیگر چراغهایی تعبیه کنید تا نور را بطور بهینه به همه جا برسانید و از روشن کردن چراغهای مازاد جلوگیری به عمل آورد. یادتان نرود از انعکاس نور توسط دیوارها حداکثر بهره را ببرید. هر جا که امکانش وجود داشت، چراغهای معمولی پر مصرف را با چراغهای کم مصرف و یا مهتابی جایگزین کنید. چراغهای مهتابی چهار برابر بیشتر از چراغهای معمولی در هر وات مصرفی نور تولید می‌کنند. برای اطاقهای بزرگ ، سیم کشی چراغها به گونه‌ای باشد که بتوان آنها را دو یا سه کلید جداگانه روشن و خاموش کرد. اگر نخواهید تمام اطاق را روشن کنید، فقط چراغهای محل مورد مصرف را روشن کند. چراغهای روشنایی خارج ساختمان را از نوع سدیمی که در فشار و حرارت بالایی ساخته شده اند انتخاب کنید و را جایگزین چراغهای معمولی کنید. این چراغها انرژی کمتری مصرف کرده و از عمر بیشتری برخوردارند. با نصب ناظرهای نوری، با زمان بندهای مخصوص اطمینان حاصل کنید که چراغهای خارج از ساختمان در طول روز خاموشند. اطمینان حاصل کنید که ترموستات (دماپا) داخل دیوار به نحو شایسته ای جانمایی شده باشد و دور از پنجره ها و دیوارها قرار گیرد. سرد بودن محل ترموستات موجب خواهد شد در کار صحیح مجموعه گرمایشی خلل وارد شده و با ظرفیت بالاتری کار کند، حتی اگر سایر قسمتهای خانه گرم باشد. دستگاه ترموستات را در پایین ترین درجه ممکن قرار دهید. اضافه کردن هر درجه بالای 20 درجه سانتیگراد می‌تواند سبب 3 برابر شدن میزان انرژی مورد نیاز برای ایجاد حرارت گردد. وقتی طی زمستان دور هم جمع هستید چند درجه میزان حرارت ترموستات را پایین آورید. به عبارتی هر چه به تعداد نفرات اضافه شود گرمای خانه نیز افزایش یافته و سبب می‌شود خانه شما بیش از اندازه گرم شود. اطمینان یابید محل عبور و مرور حرارت و منافذ تهویه هوا ، توسط اثاثیه و پرده‌ها بسته نشود. در زمستان، بخار حاصله از استحمام و پخت و پز به افزایش رطوبت خانه کمک می‌کند، این حالت سبب می‌شود تا احساس راحتی بیشتری بکنید. هواکش و تهویه آشپزخانه را در صورت لزوم بکار گیرید. (به عبارتی کمتر بکار گیرید.) تلمبه حرارتی و دیگ بخار نصب شده را تمیز نگه دارید و بر اساس دستورا العمل ارائه شده در راهنمای ساخت، این تجهیزات را روغن کاری کنید تا کارکرد آنها بهتر شود. صافی تجهیزات را مرتبا تمیز کنید و چنانچه یکبار مصرف و یا قبل تعویض بودند، منظما آنها را عوض کنید.

سایت رشد

سه شنبه 1/2/1388 - 9:33
آموزش و تحقيقات

اصلاح الگوی مصرف در پخت و پز

از کتریهای و تاوه های مسطح استفاده کنید تا گرما را به آسانی انتقال دهد. با استفاده از آرام پز می‌توانید به مقدار زیادی در مصرف انرژی صرفه جویی کنید. برای پختن خورشت و یا خوراک و بطور کل غذاهای از این قبیل آرام پز را بکار گیریم. زودپزها معمولا زنان پخت و پز را به حدود 3/1 زمان مورد نظر برای پخت عادی تقلیل می‌دهند. طی زمان پخت روی کتری و تاوه در پوش قرار دهید تا مدت زمان پخت کوتاهتر شود. همچنین با گذاشتن در پوش می توان شعله را در پایینترین حد ممکن قرار داد. با گذاشتن شعله پخش کن و تمیز کردن قسمتهای مختلف اجاق می‌توان انعکاس حرارت را بالا برد. همچنین ته ظرف را تمیز نگاه دارید تا حرارت بیشتری را به خود جذب کند. برای پخت و پز و یا جوشاندن مواد ، بیشتر از حد مورد نیاز آب مصرف نکنید. آب اضافی انرژی بیشتری را برای حرارت می‌طلبد. بالاترین درجه حرارت ممکن را برای جوشاندن مواد بار گرفته ، سپس درجه حرارت را کم کنید تا آهسته آهسته بجوشد و غذا کاملا بپزد. برای هر وعده غذایی ، تا آنجا که می‌توانید یکبار غذا بپزید. غذاهایی که نیاز به پخت با درجه حرارتهای متفاوت دارند اغلب اوقات در اختالاف حرارتی معادل با 3- درجه سانتیگراد یا کم قابل پخت هستند، و در نتیجه پخت تغییر عمده‌ای ایجاد نمی‌شود. برای گرم کردن فر بین 5 تا 8 دقیقه وقت کافی است. برای غذاهای سرخ کردنی و کبابها به گرم کردن فر نخواهد بود. قبل از روشن کردن اجاق رویه آن را بگذارید. بعد از گرم شدن اجاق ، جابجایی و تنظیم شیارهایی رویه موجب ، خروج و هدر رفتن انرژی می‌شود و حتی می‌تواند منجر به آتش سوزی شود. یا یک دستمال مرطوب و تمیز ، پس از هر بار استفاده ، اجاقتان را تمیز کنید. نظافت کلی اجاق (چند بار در سال) ضروری می‌باشد. توصیه این است که وقتی اجاق هنوز گرم است این کار شروع کنید. از اجاق گاز فقط برای پخت و پز استفاده کنید و نه برای موارد دیگر همچون گرم کردن اتاق و یا خشک کردن لباسها و یا کفشها. هر زمان که امکان دارد از مایکروفر استفاده کنید. مایکروفر نصف انرژی مورد مصرف انواع دیگر وسایل گرما زا را به مصرف می‌رساند. اگر می‌خواهید مقدار کمی غذا آماده کنید، از وسایلی مانند سرخ کن برقی ، کباب پز برقی ، اجاق برقی ... و یا تستر استفاده کنید. این قبیل دستگاهها 3/1 دیگر وسایل حرارتی ، انرژی به مصرف می‌رسانند. فقط وقتی که ضرورت دارد مراحل پیشرفت پخت را نظارنت کنید. بخش اعظمی از حرارت فر ، در هر نوبت که در باز می‌شود به هدر می‌رود. یخچالها و فریزرهایی را انتخاب کنید که برای خانواده شما مناسب است و نیاز خانواده شما را برآورده می‌کند، زیرا فضای اضافی آنها موجب اتلاف انرژی می‌شود. یخچالها و فریزرها را به نحوی از مواد مختلف انباشته نکنید که در آنها به زور بسته شود یا اینکه جریان هوا در اطراف غذا به درستی انجام نپذیرد. برای حصول مناسبترین درجه برودت ، سیسم پیچهای کندانسور که معمولا در قسمت پایین و یا عقب یخچال وجود دارد را هر سه ماه یکبار تمیز کنید. درزگیر در را با گذاشتن یک اسکناس در لای امتحان کنید. چنانچه اسکناس بیرون نیفتد مورد تأیید است. اگر اسکناس براحتی بیرون کشیده شد در آن صورت ، در نیاز به تنظیم دارد و یا اینکه درزگیر کلا باید عوض شود. بعضی از یخچالهای جدید به دستگاهی مجهزند که مانع جمع شدن رطوبت و حالت تعریق در اطراف لبه‌های درب یخچال می‌شوند. با روشن و خاموش کردن آن را امتحان کنید. قبل از تعطیلات طولانی که قصد مسافرت چند روزه و ترک منزل دارید مواد غذایی فاسد شدنی را از یخچال خارج کنید و آن را در درجه حرارت پایین تری قرار دهید. مایعات را بدون درپوش در یخچال قرار ندهید. بخارات حاصله از مایعات بار کمپرسور را بالاتر می‌برد. درهای یخچال را تا سر حد امکان بسته نگاه دارید. طوری برنامه ریزی کنید که غذاهای مورد نیاز یک وعده را در یک نوبت از یخچال خارج کنید. در فواصل وعده‌های غذایی از سرک کشیدن بی‌مورد به یخچال خودداری کنید! فریزریهایی که صندوقی هستند در مقایسه با فریزرهایی که جلو باز هستند هنگام باز و بسته شدن در ، هوای کمتری را از دست می‌دهند. اگر فضا و بودجه کافی داشتید از این نوع فریزر استفاده کنید. فریزر و یخچال را دور از نور مستقیم خورشید و سایر وسایل گرمازا همانند اجاق گاز و فر قرار دهید. آبگرمکن خود را حداقل دوبار در سال تمیز و خشک کنید تا از هدر رفتن انرژی از قسمت زیرین مخزن جلوگیری به عمل آورید. تقریبا تمام آبگرمکنها (بز از نوع پیوسته و بسیار عالی) دارای کیتهای عایق بندی شده ای هستند که قیمت بالایی ندارند و در دسترس همگان هستند (به عبارتی که در تمام منازل یافت می شوند). این کیتها امکان عایق بندی دستگاه حرارتی را برای شما فراهم می آورد. دستورالعملهای همراه آبگرمکن را به دقت بکار ببندید. درهای آبگرمکن ، هواکشها و یا دریچه های خروج و ورود هوا را به هیچ وجه عایق بندی نکنید. چنانچه در نظر دارید آبگرمکن جدید تهیه کنید، ضمن آنکه نیازهای فعلی در را در نظر می‌گیرد، به نیازهای آتی فکر کنید. میزان مصرف آبگرم را به درستی تخمین بزنید، بویژه چنانچه فرزندان کوچکی در خانه دارید. اگر در آینده نزدیک فرزندانتان خانه را ترک می‌کنند، آبگرمکن کوچکتر ممکن است بهتر باشد. اگر در حال ساخت خانه هستید، آبگرمکن را تا سر حد امکان در جایی قرار دهید که به محل مصرف آبگرم نزدیک باشد. قرار دادن آبگرم در محلهایی دورتر ، نیاز به لوله کشی بیشتری دارد و علاوه بر افزایش هزینه ، افت حرارتی را نیز پیش رو خواهیم داشت. اگر طراحی ساختمان شما به نحوی است که نیاز به لوله‌های آبگرم بیشتر و بلندتری دارد، (مثل خانه‌های بزرگی که فضای باز و وسیعی دارند) در نظر داشته باشید نزدیک به مراکز مصرف آبگرم به جای یک آبگرمکن بزرگ دو یا چند آبگرمکن کوچک قرار دهید. از لوله‌های تأمین آبگرم با قطر کم و از نوع کوچک استفاده کنید تا میزان اتلاف حرارتی شما به حداقل ممکن برسد. چکه کردن ، باعث هدر رفتن آب و انرژی می‌شود. تمام شیرهای معیوب را سریعا تعمیر کنید. هنگام شستشوی ظروف و یا دیگر مواقع مصرف آب ، شیر آب را بی جهت باز نگه ندارید. بجای این کار ، لگن ظرفشویی را به میزان لازم از آب پر کنید تا کارتان انجام شود. در استحمام بیشتر از دوش استفاده کنید. چون دوش گرفتن حدود نصف آبگرم مورد نیاز در وان حمام را به مصرف می‌رساند. درجه آبگرم را در پایین‌ترین حد ممکن قرار دهید، درجه حرارت آب حدود 60 درجه سانتیگراد برای استفاده روزمره کافی است. اگر درجه حرارت بالاتری برای برخی از کارها مثل شستن ظروف مورد نیاز باشد از دستگاه حرارتی ثانوی استفاده کنید که موجب بالا رفتن درجه حرارت آب می‌شود.

سایت رشد

سه شنبه 1/2/1388 - 9:32
آموزش و تحقيقات

اصلاح الگوی مصرفدر استفاده از ماشینهای لباسشویی

فقط به میزان لازم از مواد پاک کننده برای شستشوی لباس استفاده کنید. کف زیاد عمل شستشو را مختل کرده و چه با نیاز باشد شستشوی مجدد صورت پذیرد. از درجه جوش ماشین لباسشویی فقط وقتی ضروری است استفاده کنید، زیرا بسیاری از منسوجات کنونی با آب ولرم و یا سرد قابل شستشو هستند. از بکارگیری ماشین در حالتی که ظرفیت آن تکمیل نیست خودداری کنید. دور ملایم شستشو طبق دستور العمل ، بعضی ماشینهای لباسشویی بطور خودکار با سرعت گردش هماهنگ می‌شود، بدین معنی که در یک دور آهسته‌تر فشار خروج آب کاهش می‌یابد. دور ملایم را بکار گیرید ولی ماشین را برای چرخش سریع ، تنظیم کنید.

خشک کنها

دستگاه خشک کن را انباشته نکیند، اینکار نه تنها سبب اتلاف انرژی می‌شود و حتی به لباسها نیز آسیب می رساند. پس از هر نوبت استفاده از دستگاه خشک کن، لنت صافی را تمیز کنید. بعد از خشک کردن لباس بلافاصله آن را آویزان کنید. این کار سبب خواهد تا لباس کمتر چروک شود و نیاز کمتری به اتو کردن داشته باشیم. در مورد ظرفیت خشک کن دقت لازم را به خرج دهید. همانطور که از انباشتن خشک کن سبب چروک شدن لباس شده و اتوی بیشتری می‌طلبد، راه انداختن خشک کن با ظرفیت پایین‌تر موجب اتلاف انرژی می‌شود. خشک کن را در محلی قرار دهید که از رطوبت به دور بوده و در معرض جریان هوای خشک و خنک باشد، هوای مرطوب زمان بیشتری را برای خشک کردن می‌طلبد و نیاز به صرف انرژی بیشتری است تا لباسها کاملا خشک شود.

فیلتراسیون هوا یا عایق بندی

عایق بندی خانه به قدر کفایت یکی از روشهای زیرکانه عاقلانه ایست که می‌توانید بکار گیرید تا در مصرف انرژی صرفه جویی به عمل آورید. سقفها باید به میزان عایق بندی شوند. این مقدار برای دیوارهای بیرونی می‌بایست حدود 11 و برای محلهایی که دور از حرارت است به میزان 19 باشد. علاوه بر این موارد بهتر است تا به یک مرکز بهبود سازی وضع منزل و یا با مقاطعه کاران ساختمانی مجرب مشورت کنید تا اطلاعاتی را پیرامون میزان عایق بندی مقدار R و انواع مختلف عایق بندی موجود در بازار ، دریافت کنید. خانه‌هایی که با کف بتونی ساخته شده‌اند باید عایق بندی مناسبتری داشته باشند و این عایق بندی می‌بایست کل عرصه را در بر بگیرید. پنجره‌های دو جداره دارای ذخیره انرژی سنجیده و کار آمدی هستند، زیرا آنها انتقال و خروج حرارت را به میزان 40 تا 50 درصد کاهش می‌دهند. چنانچه خانه شما دارای پنجره یک جداره است اضافه کردن سایه بان و یا حصیر موجب پایین آمدن درجه حرارت می‌شود. درهای خاصی نیز برای این منظور در بازار موجود است که می‌تواند موجب کاهش عبور هوا شود. تمام شیشه‌های شکسته ، درزگیرهای کهنه و درهای نامناسب را حتما عوض کنید. از درزگیرها و ابرهای مخصوص برای ایمن کردن خانه‌تان در مقابل عوامل گوناگون هدر رفتن هوای مطبوع داخل منزل استفاده کنید. درهای بیرونی و پنجره‌ها ، روزنه دیوارها ، درگاه پنجره ، نحوه لوله کشی و شومینه باید در برابر نشت و نفوذ هوا بازدید و بررسی جدی شود. تمامی ساکنین- به ویژه بچه‌ها- را تشویق کنید تا پنجره‌ها و درهای ورودی را بسته نگاه دارند. مرطوب نگاه داشتن هوای داخل منزل موجب می‌شود تا در زمستان راحتی بیشتری را احساس کنید، بدون اینکه درجه حرارت را بالا ببرید. همچنین این کار سبب می‌شود تا ادوات چوبی منزلتان نیز از خشک شدن و پوسیدگی محافظت شوند. فقط هنگام ورود و یا خروج از توفقگاه خودرو اصلی در توفقگاه را باز کنید و در دیگر مواقع سعی کنید از درهای ورودی راهروها رفت و آمد خودتان را انجام دهید. بطور مرتب تمام صافیهای هوای وسایل خانگی خود را تمیز کرده و یا در صورت نیاز به تعویض آنها اقدام کنید تا از کار کرد بهینه آنها مطمئن شوید. به خود عادت دهید تا وسایل برقی منزل که مورد استفاده نیستند خاموش باشند که در این میان می‌توان به تلویزیون و ضبط اشاره کنیم. هنگام اتو کردن ، ابتدا پارچه‌هایی که نیاز به حرارت کمتری دارند را اتو کنید و سپس درجه اتو را برای لباسهایی که به حرارت بالاتری نیاز دارند افزایش دهید. قبل از پایان اتوکشی چند دقیقه جلوتر اتو را خاموش کنید تا از حداکثر حرارت باقیمامده در سطح اتو استفاده کنید. هیچوقت اتو را روشن ترک و رها نکنید چون علاوه بر هدر رفتن انرژی ، این کار خطر جدی آتش سوزی را به همراه دارد. همیشه در نظر داشته باشید برای بکارگیری ماشین ظرفشویی همچون ماشین لباسشویی و ... از حداکثر ظرفیت موجود آن استفاده کنید. هنگام استفاده از ماشین ظرفشویی اگر وقت کافی در اختیار دارید، با باز کردن در آن و خشک کردن ظروف به طریق دستی نه بطور خودکار دوره کاری دستگاه را کاهش دهید. اگر دارای استخر شنا هستید، روش عایق بندی و تصفیه آن را هنگام ضرورت راه اندازی کنید. مرتبا دستگاه تنظیم آب را نظارت کنید و فقط زمانی که شفافیت آب از بین رفته ، اقدام به تصفیه و یا تعویض آب کند. سشوار برقی یکی از پرمصرفترین ادوات برقی است. دقت کنید زیاد از سشوار برای خشک کردن موهایتان استفاده نکنید و بجای آن بهتر است قسمت عمده موهایتان را با حوله خشک کنید. موقع راه اندازی ماشین ظرفشویی از آب سرد بهره ببرید. با اینکار علاوه بر صرفه جویی در مصرف انرژی ، آب سرد موجب می‌شود تا مقادیر چربی و روغن موجود در ظرفها سقف شوند و از راه افتادن و آلودگی تمامی ظرفها ممانعت به عمل آورده‌اید. تا حد امکان از سماروهای برقی به دلیل مصرف بسیار بالای برق استفاده نکنید و بجای آن می‌توانید از سوخت گاز بهره ببرید. همیشه از خطوط و رشته‌های سیمی که از بالای سرتان عبور داده می‌شوند دوری کنید. آنها لخت و بدون عایق هستند. پرواز دادن کایت ، هرس کردن درخت ، نصب آنتن و حرکت دادن نردبانها همه و همه می‌توانند زندگی شما را به خطر اندازند، زیرا امکان برخورد با سیمهای برق و خطر برق گرفتگی وجود دارد. تمام وسایل را حداقل در فاصله 3 متری این سیمها قرار دهید. از محل عبور سیمها مطلع و آگاه باشید و به بچه‌ها آموزش دهید تا روشهای ایمنی برق را به نحو شایسته‌ای بکار بندند. اگر حادثه و یا طوفان موجب افتادن رشته‌های سیم برق شد، از آنها فاصله گرفته و مراتب را حتما به اداره برق محل سکونتتان اطلاع دهید. موقع کاشتن درختها ، فاصله آنها را با خطوط انتقال برق یا همان سیمها در نظر داشته باشید. از کاشتن درختانی که ممکن است پس از رد و بزرگ شدن با خطوط انتقال برق و یا سیمها برخورد کند اجتناب کنید. خطوط و سیمهایی که از زیر زمین عبور داده می‌شوند نیز خطرناکند. همیشه نقشه عبور این گونه سیمها را در اختیار داشته باشید و قبل از هر گونه حفاری ، این موضوع را در نظر بگیرید. زمانی که در آب هستید و یا در سطح مرطوبی قرار دارید و یا حتی دستانتان خیس است از وسایل برقی استفاده نکنید. هر وسیله برقی خانگی را که به هر دلیل دارای نقص فنی است و یا دارای شوک الکتریکی ضعیفی است، تعمیر و یا عوض کنید. علاوه بر این تمام وسایل برقی را بر اساس دستورالعمل ارائه شده در برگه راهنما مورد استفاده قرار دهید.

سایت رشد

سه شنبه 1/2/1388 - 9:32
آموزش و تحقيقات

چگونه مصرف سوخت اتومبیل خود را كاهش دهیم

از دنده مناسب استفاده كنید.

یكی از راههای كاهش مصرف سوخت استفاده از سبكترین دنده ممكن است بدون اینكه فشاری به موتور وارد شود. به عنوان مثال با بررسی كه در یك اتومبیل به عمل آمد مشخص شد. اگر با دنده 3 با سرعت 60 كیلومتر در ساعت حركت كنیم مصرف سوخت 25 درصد بیشتر از زمانی است كه با دنده 5 حركت كنیم.

با ملایمت رانندگی كنید.

با استفاده ملایم از گاز و خودداری از ترمز های شدید نه تنها مصرف سوخت كاهش می یابد بلكه لاستیك های گرانقیمت اتومبیل نیز سالم می ماند و خود اتومبیل هم دیرتر فرسوده می شود. حركت اتومبیل را در ترافیك سنگین پیش بینی كنید. تا از شتاب گرفتن و ترمز گفتن ناگهانی جلوگیری شود.

آزمایشاتی كه در این زمینه انجام گرفته است نشان داده است كه با رانندگی صحیح می توان تا 30 درصد راندمان مصرف اتومبیل را افزایش داد.

موتور اتومبیل را خاموش كنید.

اگر اتومبیل را در زمانهای توقف كوتاه مدت خاموش كنید مصرف سوخت شما افزایش می یابد. تا انرژی تخلیه شده از باتری ها را برای راه اندازی دوباره موتور جبران كند ولی اگر بیش از 2-3 دقیقه توقف دارید با خاموش كردن موتور بنزین كمتری مصرف می كنید. نكته دیگر در این زمینه این است كه در هنگام توقف و زمانیكه موتور اتومبیل درجا كار می كند دور موتور پایین است و فشار پمپ روغن فشار بهینه نیست. بنابراین روشن نگه داشتن موتور اتومبیل در دور درجا در دراز مدت سبب فرسودگی موتور خودرو می شود.

بار اضافی را تخلیه كنید

با دقت به اتومبیل خود در هنگام سفر نگاه كنید. معمولاً همه وسایل اضافه زیادی در اتومبیل داریم كه همیشه با خود این ور و آن ور می بریم ولی احتیاجی به آنها نداریم. توجه داشته باشید بار اضافه نه تنها سبب افزایش مصرف سوخت می شود بلكه باعث وارد شدن فشار به گیربكس سیستم تعلیق و .. هم می شود. در صورت امكان از باربند استفاده نكنید استفاده از باربند در جاده سبب افزایش مصرف سوخت به میزان قابل توجهی می شود.

تایر ها بر مصرف سوخت تاثیر می گذارند

طبق تحقیقات انجام انجام شده باد لاستیك های بیش از 50 درصد اتومبیل هایی كه در جاده ها رفت و آمد می كنند. كمتر از استاندارد است. این وضعیت علاوه بر اینكه سبب خوردگی سریعتر لاستیك ها می شود باعث افزایش مصرف سوخت هم می شوند. باد لاستیك های باید هر دو هفته چك شود. لاستیك های صاف هم باعث افزایش مصرف سوخت می شوند. لاستیك هایی ساخته شده اند تا مصرف سوخت را كاهش دهند بنانراین اگر در جاده رفت و آمد می كنید این لاستیك ها انتخاب خوبی برای شما خواهد بود. چون در طول عمر لاستیك در حدود 40 درصد قیمت لاستیك را در سوخت صرفه جویی كرده اید.

پنجره ها

زمانیكه در جاده با سرعتهای بالا رانندگی می كنید اگر شیشه اتومبیل پایین باشد مصرف سوخت شما بسیار افزایش می یابد. در این وضعیت با بالا دادن شیشه و استفاده از سیستم ایركاندیشن (تهویه) مصرف سوخت كمتری خواهید داشت. البته كولر اتومبیل شما باعث افزایش مصرف سوخت می شود و بهتر است در سر بالایی های طولانی آنرا خاموش كنید.

اندازه اتومبیل و راندمان آن

اگر به دنبال خرید یك اتومبیل اقتصادی هستید اتومبیل های كوچك با مصرف سوخت پایین انتخاب خوبی هستند ضمن اینكه آلودگی كمتر هم تولید می كنند.

اگر افراد از اتومبیل های كوچك مناسب با نیاز خود به جای اتومبیل های بزرگ استفاده كنند تا 45 درصد مصرف سوخت كمتری خواهند داشت.

اتومبیل هایی كه از موتور دیزل پیشرفته، موتور های با سوخت LPG و CNG (گاز طبیعی) استفاده می كنند كمتر از اتومبیل هایی كه بنزین مصرف می كنند تولید Co2 می كنند.

امروزه اتومبیل هایی وارد بازار شده اند كه یك اتومبیل درون سوز (مثلاً بنزینی) و یك موتور الكتریكی دارند و تعدادی باتری كه راندمان به مراتب بیشتر از اتومبیل های سابق دارند و Co2 كمتر تولید می كنند. در این اتومبیل ها زمانیكه ترمز می كنید انرژی كه صرف كم كردن سرعت اتومبیل می شود به جای تلف شدن به مصرف شارژ باتری می رسد. البته شما می توانید در منزل هم اتومبیل خود را از برق شهری شارژ كنید.

فیلتر هوا

یكی از شایع ترین علل افزایش مصرف سوخت كثیفی فیلتر هواست چون سبب كاهش هوای ورودی به موتور اتومبیل شده و احتراق ناقص خواهید داشت. بنابراین با اینكه شما سوخت مصرف می كنید. اما موتور اتومبیل نیروی كمتری تولید می كند و به ناچار باید بیشتر بر روی پدال گاز فشار دهید اگر در جاده های پر گرد و غبار زندگی می كنید فواصل تعویض فیلتر هوا را كاهش دهید. اگر در جاده های پر گرد و غبار رفت و آمد می كنید فواصل تعویض فیلتر را كوتاه تر كنید.

شمع ها

مظمئن شوید شمع های موتور اتومبیل شما در وضعیت خوبی قرار دارند. شمع ها و وایر های آنها را در زمانی كه بوسیله كارخانه سازنده مشخص شده است تعویض كنید، تا احتراق در موتور اتومبیل در بهترین شرایط انجام شود و مصرف سوخت خود را پایین نگه دارید.

روغن موتور

تعویض روغن موتور در فواصل تعیین شده باعث افزایش راندمان موتور و كاهش مصرف سوخت آن می شود.

اگزوز استاندارد

اتومبیل ها دارای اگزوز با سایز مشخص هستند. استفاده از اگزوز غیر استاندارد كه یا بزرگتر و یا كوچكتر از سایز استاندارد هستند باعث كاهش قدرت موتور و افزایش مصرف سوخت آن می شود یك تفكر اشتباه در مورد اندازه اگزوز وجود دارد بعضی فكر می كنند هر چه اگزوز اتومبیل بزرگتر باشد راندمان آن بیشتر می شود ولی در عمل اینگونه نیست و یك نقطه بهینه برای راندمان آن وجود دارد كه معمولاً همان اگزوز استاندارد اتومبیل است

سه شنبه 1/2/1388 - 9:30
ازدواج و همسرداری

ازدواج راهی برای صرفه‌جویی

در شرایطی که دنیا در تب و تاب بحران اقتصادی است، بررسی‌ها نشان داده که ازدواج، حتی برای زندگی اقتصادی هم مفید است و می‌توان گفت به نوعی مقرون به صرفه است که ازدواج کنید تا مجرد بمانید. بررسی‌ها روی بیش از 9 هزار نفر نشان داده که آنها که ازدواج بادوامی داشته‌اند،‌ تا 2 برابر بیشتر از مجردها توان پس‌انداز داشته‌اند. این در حالی است که وضع حساب‌های بانکی آنها که طلاق گرفته‌اند، از 2 گروه دیگر، بسیار بدتر بوده است.

خبرهای بد برای زوج‌ها البته همیشه اوضاع بر وفق مراد نیست و ازدواج، همیشه هم باعث زندگی سالم و پر از شهد و شیرینی نمی‌شود. طوری که نتایج یک بررسی که اخیرا در دانشگاه ناتینگهام انجام شده، نشان داده که بیماری یکی از زوجین، باعث افزایش احتمال ابتلای زوج دیگر می‌شود؛ این مطالعه، بر روی بیماری‌های مزمنی مانند افسردگی، آسم، زخم معده و فشارخون بالا انجام شده است. شاید بتوان این نتایج را به اثر «همدلی» مربوط دانست که بین افرادی که به هم علاقه زیادی دارند رخ می‌دهد. محققان تاکید می‌کنند که تمامی نتایج مثبت ازدواج در حالتی است که خود شما برای دوام و شادابی رابطه‌تان تلاش کرده باشید و آن را به ارتباطی زنده و پویا تبدیل کنید. موضوعی که هم حاوی جنبه‌هایی عاطفی و احساسی است و هم ابعاد جسمانی و جنسی دارد. صاحب‌نظران سلامت خانواده تاکید دارند که برای دستیابی به زندگی مشترک توام با خوشبختی و احساس رضایت، باید به هر دو جنبه به اندازه کافی توجه کرد و برای تقویت آن کوشید.

سه شنبه 1/2/1388 - 9:28
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته