• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
عضویت در خبرنامه
جستجو :
تعداد در هر صفحه
عنوان : بررسي نكات صرفي، نحوي و بلاغي قرآن در تفسير ميبدي (جلدهاي 1 ـ 3 )
نويسنده : غلامعلي دهقان
سال : 1374
استاد : عبدالامير سليم
دانشگاه : آزاد اسلامي تبريز
موضوع : در اين پايان‌نامه نكته‌هاي صرفي، نحوي، و بلاغي سوره‌هاي فاتحه، بقره، آل عمران، نساء، مائده ، انعام و اعراف از جلدهاي اول و دوم و سوم تفسير كشف الاسرار و عدة الابرار ميبدي گردآوري و ارائه شده و در پايان فهرستي در خصوص معاني حروف و مفردات و فهرستي ديگر درباره نكات بلاغي فراهم گرديده است.
عنوان : بررسي نقش تكاملي صبر از ديدگاه قرآن
نويسنده : محمد مينائي
سال : 1374
استاد : حسين كريمي
دانشگاه : آزاد اسلامي اراك
موضوع : در اين پايان‌نامه نقش تكاملي صبر با نگاهي به جايگاه صابران از ديدگاه قرآن بررسي شده است . ترتيب مباحث اصلي آن چنين است كه نخست اهميت و فضيلت صبر و جايگاه صابران بيان شده، سپس آثار صبر در پيروزي بر دشواريها و كسب آرامش و تحصيل موفقيتهاي فردي و اجتماعي و توفيقات دنيوي و اخروي تبيين شده است.
عنوان : بررسي موارد لغوي، صرفي ، نحوي و بلاغي سوره يوسف (ع)
نويسنده : محمد علي ابوالحسني
سال : 1374
استاد : محمود شكيب
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران، مركزي
موضوع : در اين پايان‌نامه غرايب لغوي و مشكلات صرفي و نحوي و ظرافتهاي بلاغي سوره يوسف بر اساس تفاسير و كتب لغت بررسي شده است. اين اثر تفسير ادبي سوره يوسف به شمار مي‌رود.
عنوان : بررسي موارد لغوي، صرفي ، نحوي و بلاغي سوره يس
نويسنده : معصومه قرداشي
سال : 1374
استاد : محمود شكيب
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران، مركزي
موضوع : در اين تحقيق بر اساس تفاسير كشاف، منهج الصادقين، و كتاب‌هاي اعراب القرآن و الجدول في اعراب القرآن و صرفه ويژگيهاي لغوي، صرفي، نحوي و بلاغي سوره يس بررسي شده‌اند.
عنوان : بررسي موارد لغوي، صرفي، نحوي و بلاغي سوره مريم
نويسنده : اسماعيل مطلوبي
سال : 1374
استاد : محمود شكيب
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران، مركزي
موضوع : در اين پايان‌نامه بر اساس تفاسيري چون كشاف زمخشري و جامع‌البيان طبري و الميزان طباطبايي ويژگيهاي لغوي، صرفي، نحوي و بلاغي سوره مريم بررسي و گزارش شده است . ترتيب مباحث آن بدينگونه است كه نخست ترجمه يك يا چند آيه، سپس نكات ادبي آن آورده شده است .
عنوان : بررسي مسأله محكم و متشابه در قرآن
نويسنده : عباس نقيئي
سال : 1374
استاد : ابوالفضل ميرمحمدي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : اين پايان‌نامه در يك مقدمه و پنج فصل تنظيم يافته است: در مقدمه ضرورت و اهميت تفسير قرآن كريم بويژه تفسير آيات متشابه بيان شده است . فصل اول ، تاريخچه‌اي است مختصر پيرامون زمينه‌هاي تدوين كتب تفسيري مربوط به آيات متشابه و مساعي مفسران اسلامي در ادوار مختلف . در فصل دوم، نقد و بررسي آراء گوناگون در مورد اصطلاح محكم و متشابه آمده است. فصل سوم، به بحث از حكمت ورود متشابها و روشهاي تفسير آن پرداخته است . در فصل چهارم،‌ديدگاه قرآن در باب محكم و متشابه بررسي شده است و فصل پنجم در تبيين ريشه‌هاي توجه و روي‌آوري به آيات متشابه و ارائه نمونه‌هايي از اين قبيل آيات است .
عنوان : بررسي مسأله ابتلاء و امتحان پيامبران اولوالعزم در قرآن كريم
نويسنده : محمد مزكي‌زاده
سال : 1374
استاد : محمد مهدي گرجيان
دانشگاه : آزاد اسلامي اراك
موضوع : مباحث اين پايان‌نامه عبارتند از : بررسي مسأله ابتلاء و امتحان در قرآن كريم، اهداف امتحانات الهي، گستردگي آزمونهاي الهي، آزمايش پيامبران اولوالعزم، آزمايش مؤمنان، رمز موفقيت در امتحان، صور گوناگون آزمايش و جهان ميدان آزمايش‌هاي گوناگون الهي .
عنوان : بررسي طلاق و ازدواج در قرآن
نويسنده : فرزانه جمشيديان
سال : 1374
استاد : حميد عيدي
دانشگاه : آزاد اسلامي اراك
موضوع : اين پايان‌نامه داراي شش بخش اصلي با عناوين ذيل است : تاريخچه‌اي درباره نسل انسانها و اولين ازدواج در قرآن، اهداف ازدواج از ديدگاه قرآن و ساير منابع، مهريه از منظر قرآن و مفسران و ساير دانشمندان، تعدد زوجات در آيات قرآن،‌طلاق از نظر قرآن و منابع ديگر و ازدواج موقت در آيات قرآن و تفاسير.
عنوان : بررسي شواهد تشبيه در قرآن
نويسنده : ابراهيم اسماعيل‌زاده
سال : 1374
استاد : احمد رنجبر
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران، مركزي
موضوع : مباحث اين پايان‌نامه عبارتند از : تعريف بلاغت، علم بيان و موقعيت تشبيه در آن ، تعريف تشبيه و اركان آن، تقسيم تشبيه به اعتبار طرفين، به اعتبار وجه شبه و به اعتبار ادات تشبيه، شرح تشبيه مقلوب، تشبيه ضمني اغراض تشبيه، و بررسي شواهد تشبيه در قرآن از سوره بقره تا پايان قرآن.
عنوان : بررسي شخصيت اميرالمومنين(ع) در آيينه وحي
نويسنده : رسول سليمان فام
سال : 1374
استاد : علي محمد دهقاني
دانشگاه : آزاد اسلامي اراك
موضوع : در اين پايان‌نامه اياتي كه در شأن علي(ع)، نازل شده است، معرفي و بررسي شده‌اند؛ نظير آيه انذار، آيه شرح صدر، آيه خيرالبريه، آيه مباهله، آيه تطهير و آيه مودت.
عنوان : بررسي روشهاي تربيتي در قرآن و سنت
نويسنده : عبدالرحمن ناروئي
سال : 1374
استاد : صمد موحد حيلمقاني
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران، مركزي
موضوع : در اين پايان‌نامه نخست كلياتي چون اهميت موضوع، مفهوم تربيت، اخلاق و رابطه روش و مواد تعليم و تربيت مورد بحث قرار گرفته، سپس طي هفت فصل روشهاي مختلف تربيتي از ديدگاه آيات و روايات بررسي شده‌اند . عناوين اين فصل‌ها عبارتند از : روشهاي دعوتي،‌روشهاي آگاهي‌بخش ، روشهاي عادت آفرين، روشهاي سهل‌گيرانه،‌روشهاي درس آموز، روشهاي جهت دهنده و روشهاي بازدارنده.
عنوان : بررسي خوف و رجاء از ديدگاه قرآن و سنت
نويسنده : عبدالرضا بهرامي
سال : 1374
استاد : ‌محمد تقي آشتياني
دانشگاه : آزاد اسلامي اراك
موضوع : در اين پايان‌نامه كه به بررسي خوف و رجاء از ديدگاه قرآن و سنت اختصاص دارد با استفاده از كتب تفسير مثل تفسير الميزان و تفسير نمونه و كتب اخلاق مانند معراج السعاده، خوف و رجاء‌ بررسي شده است. نويسنده آيات و روايات حاوي واژگان خوف و رجاء را گردآوري و تحليل كرده است.
عنوان : بررسي خصوصيات فطري انسان در قرآن و امكان مشاهده كاربردي آنها
نويسنده : آرزو صفي خاني
سال : 1374
استاد : غلامعلي افروز
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران، مركزي
موضوع : در اين پايان‌نامه اين سؤال مورد پژوهش قرآن گرفته كه آيا مي‌توان بعضي از خصوصيات فطري آنان در قرآن را در كودكان پيش‌دبستاني به صورت كاربردي مشاهده كرد. پژوهشگر اي ميان خصوصيات فطري انسان، شتابگيري، طيغانگري، جزع و بي‌قراري و منع احسان را مورد بررسي قرار داده است . روش تحقيق وي مشاهده طبيعي و فيلمبرداري از رفتار طبيعي كودكان بوده است . او اين خصوصيات را در قرآن نيز بررسي كرده و روشهاي رويكرد انسان موجود به انسان مطلوب قرآن را بيان نموده است .
عنوان : بررسي تطبيقي آيات قضا و شهادت
نويسنده : حسين قدرتي بوراچالو
سال : 1374
استاد : حسين گوگاني
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : در پايان‌نامه حاضر، آيات مربوط به قضا و شهادت جمع‌اوري و مباحث مربوط به هر موضوع هر آيه مطرح شده است؛ اين موضوعات عبارتند از : قضا، مشروعيت و وجوب قضا، حكم بين اهل كتاب، كيفيت قضا و حكم، وجوب انقياد و پيروي از حكم حاكم، حرمت رشوه، تحريم رجوع مرافعه به حكام جور، قاضي و شرايط آن ،‌كيفيت شهادت ، صفات شهود، شهادت كفار و اهل ذمه، وجوب تحمل و اقامه شهادت و حركت كتمان و تبديل آن،‌و شهادت قاذف بعد از توبه.
عنوان : بررسي تطبيقي آيات حدود
نويسنده : سيد جعفر حسيني اصل
سال : 1374
استاد : حسين گوگاني
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : در اين پايان‌نامه آيات نازل شده در مورد حدود و مقررات جزايي استخراج شده و مورد بررسي مقايسه‌اي بين مذاهب اسلامي قرار گرفته است . اين آيات در سوره‌هاي اسراء، نساء، نور ، و مائده قرار دارند. محقق ديدگاه دانشمندان و فقهاي اهل سنت را در خصوص آن آيات آورده است.
عنوان : بررسي، تحليل و مقايسه شيوه‌هاي تبليغي حضرت نوح (ع) و حضرت رسول اكرم (ص)
نويسنده : علي‌اصغر ثابتي
سال : 1374
استاد : محمد علي لساني
دانشگاه : دانشگاه تربيت مدرس
موضوع : در اين پايان‌نامه وضعيت فرهنگي و اجتماعي عصر هر يك از دو پيامبر الهي، نوح(ع) و محمد (ص) بررسي و شيوه‌هاي تبليغي و چگونگي دعوت آن بزرگواران مورد مطالعه قرار گرفته است. به موجب اين پژوهش آن دو پيغمبر در برخي شيوه‌ها همسان، لكن در بسياري شيوه‌ها ناهمسان‌اند و سبب عدم موفقيت حضرت نوح در استفاده از روشهاي غير موثر و مضر و علت توفيق رسول اكرم (ص) در بهره‌گيري از شيوه‌هاي موثر و مفيد بوده است.
عنوان : بررسي تحليل اختلافات كلامي مفسران در تفسير قرآن
نويسنده : بمانعلي دهقان منگابادي
سال : 1374
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : دانشگاه تربيت مدرس
موضوع : مفسران در تفسير و شرح آيات باهم اختلاف دارند . اين اختلافات گاه آنچنان شديد است كه به تناقض و تقابل آراء مي‌انجامد . علت اصلي اختلف و تنوع آراء تفسيري را مي‌توان معلول ديدگاههاي خاص مفسران دانست. در اين بين ديدگاههاي كلامي در به ثمر رسيدن آراء مختلف تفسيري نقش اساسي داشته است . گرايش بعضي از مفسران به تشبيه موجب شده است كه در تفسير بسياري از ايات قرآن، آراء نادرستي اظهار شود و آيات موهم تشبيه را بر معناي ظاهري آن حمل نمايند. مشبهه مطلق تحت تأثير عقايد خود ضمن حمل آيات موهم تشبيه بر مدلول ظاهري آن، تصريح به تشبيه نموده‌اند و ظاهرگرايان نيز اين گونه آيات را حمل بر معناي ظاهري آن نموده و كيفيت آنها را مجهول خوانده‌اند. تنزيه‌گرايان در مقابل تشبيه گرايان، حمل آيات موهم تشبيه را به معناي ظاهري آن نادرست خوانده‌اند و در اين مورد به ادله عقلي احتجاج كرده‌اند . اهل تأويل و تفويض معتقدند فرد در هنگام مواجهه با آيات موهم تشبيه چنانچه از عهده تأويل آيات برنيايد بر او واجب نيست در فهم و تأويل آيات كوشش نمايد. تأويل گرايان مطلق نيز تأويل آيات موهم تشبيه را لازم دانسته و با هر نوع تفسير تشبيه گرايانه به مخالفت برخاسته‌اند و به همين جهت در بحث رؤيت با نظريه اهل تأويل و تفويض مخالفت كرده‌اند. گرايش برخي از مفسران به مسأله عدل و گرايش بعضي از آنان به مسأله جبر موجب شده كه در تفسير آيات به مخالفت با يكديگر برآمده‌اند. جبرگريان آيات موهم جبر وعدل‌گرايان آيات نافي جبر را محكم مي‌دانند
عنوان : بررسي اعجاز قرآن از نظر اخبار غيبي
نويسنده : ابراهيم جوزي ده سفيد
سال : 1374
استاد : ‌محمد تقي آشتياني
دانشگاه : آزاد اسلامي اراك
موضوع : موضوع پژوهش حاضر اعجاز قرآن از جنبه اخبار غيبي و پيشگويهاست و از چهار بخش با عناوين ذيل تشكيل شده‌است : تعريف لفظي و اصطلاحي اعجاز،‌آياتي كه بيانگر اخبار غيبي گذشته است، آياتي كه از اسرار طبيع و جهان آفرينش پرده برداشته است، آياتي كه امور غيبي آينده را خبر داده است. نويسنده آيات مذكور را بااستفاده از تفاسير قرآن شرح و بسط داده است .
عنوان : بررسي اصطلاحات عرفاني
نويسنده : اسكندر حسين‌زاده
سال : 1374
استاد : فيروز حريرچي
دانشگاه : آزاد اسلامي اراك
موضوع : اسماء غيرمنصرف آنهايي هستند كه تنوين و جر نمي‌گيرند و جر آنها به فتح است. دراين پايان نامه‌ اينگونه اسامي با ذكر ادله و ريشه آنها در قرآن بررسي شده و ترجمه آيات مربوط نيز آمده است .
عنوان : بررسي ادوات شرط در قرآن
نويسنده : نورمحمد فريدوني
سال : 1374
استاد : احمد رنجبر
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران، مركزي
موضوع : در اين تحقيق، ادوات شرط با تكيه بر پانصد آيه از آيات قراني بررسي شده‌اند. افزون بر اين فعل و جواب شرط در آنها تعيين و بيان شده‌است . اين پژوهش را بايد نوعي تفسير موضوعي خواند.
عنوان : بررسي آيات نيايش و فلسفه و آثار آن در قرآن
نويسنده : علي رجبي
سال : 1374
استاد : محمد تقي آشتياني
دانشگاه : آزاد اسلامي اراك
موضوع : اين پايان‌نامه در چهار بخش اصلي تدوين شده است . در بخش اول، موضوعاتي چون دعا عامل تحرك و نشاط ،‌معناي لغوي و اصطلاحي دعا،‌فضيلت و اهميت دعا و فوائد دعا آمده و در بخش دوم از دعا به عنوان يكي از معدات و وسيله نيل به مقصود و دعا موجب بداء بحث شده است . بخش سوم در خصوص منافات نداشتن دعا با تسليم و توكل است و بخش چهارم درباره شرايط استجابت دعا و آداب آن است؛ نظير شناخت خدا، توجه قلب، كسب حلال، توبه، گريه و … .
عنوان : بررسي ايات نازله در شأن حضرت فاطمه (س)
نويسنده : مرتضي مختاري
سال : 1374
استاد : حسين كريمي
دانشگاه : آزاد اسلامي اراك
موضوع : در اين پايان‌نامه آيات نازل شده در شأن حضرت زهراء (ص) با استفاده از تفاسير شيعه و اهل سنت بررسي شده است . شأن نزول برخي از آنها حضرت زهراء و برخي ديگر اهل بيت (ع)‌دانسته شده و گروه ديگري از آيات به استناد رواياتي به آن بزرگوار يا اهل بيت (ع) تأويل گرديده است.
عنوان : اهل بيت احسان در سوره انسان
نويسنده : محسن نجفي
سال : 1374
استاد : سيدمحمد باقر حجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران مركزي
موضوع : اين پايان‌نامه در شرح و تفسير سوره انسان است و در يك مقدمه و پنج فصل تدوين شده است . در مقدمه مباحثي چون نامهاي اين سوره ، فضيلت قرائت آن، مكي و مدني بودن آيات. در دو فصل اول تفسير آيات 1 تا 22 سوره و در فصل سوم روايات مختلف پيرامون شأن نزول سوره آمده است . فصل چهارم به تفسير آيات 23 تا پايان سوره و فصل پنجم به بحث درباره ميزان تأثير سوره انسان بر شعر فارسي اختصاص دارد.
عنوان : اوصاف قرآن در قرآن
نويسنده : يونس نيك‌انديش
سال : 1374
استاد : سيد محمد مهدي جعفري
دانشگاه : آزاد اسلامي فسا
موضوع : در مواضع متعددي از قرآن اوصاف قرآن نظير هدايت، تصديق كتب آسماني پيشين، جدا كردن حق از باطل. و ويژگيهاي ديگر ذكر شده است. در اين پايان‌نامه اين اوصاف و شرح آنها به كمك كتب تفسير گردآوري شده‌اند.
عنوان : اوصاف بهشت و جهنم در قرآن و عرفان
نويسنده : محمد اديب‌نيا
سال : 1374
استاد : اسماعيل حاكمي
دانشگاه : آزاد اسلامي
موضوع : در اين پايان‌نامه بهشت و جهنم از ديدگاه قرآن و عرفان بررسي و توصيف شده و به طور مستقل اوصاف بهشت و احوال بهشتيان و نيز اوصاف جهنم و احوال جهنميان و جهان آخرت مورد تحقيق قرار گرفته است . در تحقيق و تدوين مطالب از قرآن و سنت و روايات و احوال اولياء خدا استفاده شده است.
عنوان : انواع سوگند در قرآن و فلسفه آنها
نويسنده : يحيي ياوريان
سال : 1374
استاد : سيدمحمد باقر حجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران مركزي
موضوع : در قرآن كريم به رسم عرب جاهلي كه به منظور تأكيد سخن خود سوگند ياد مي‌كردند، برخي از سوره‌ها با سوگند آغاز شده است . منتها آنان به اموري چون شراب، الات موسيقي، چشم و ابروي معشوقه خود سوگند مي‌خوردند، لكن در قرآن به امور ارجمندي چون خورشيد، ماه، آسمان، زمين، قلم، انجير و زيتون سوگند ياد شده است . در اين پايان‌نامه مواردي كه در قرآن بدانها سوگند يادشده بررسي و پيرامون فلسفه آنها تحقيق شده‌است .
عنوان : انفاق در قرآن
نويسنده : محمد زمان كشاورز
سال : 1374
استاد : سيد محمد مهدي جعفري
دانشگاه : آزاد اسلامي فسا
موضوع : در اين پايان‌نامه وجوه مختلف انفاق اعم از واجب و مستحب، مصاديق، اثرات، و كيفيت انفاق و همچنين نقش نيت در انفاق از آيات قرآن استخراج و بررسي شده‌اند.
عنوان : انعكاس ديدگاه قرآن و عرفان از حجاب در مثنوي مولوي و ديوان حافظ
نويسنده : محمد علي قاسمي خلج نژاد
سال : 1374
استاد : جواد سلماسي زاده
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران مركزي
موضوع : اين پايان‌نامه مشتمل بر دو بخش است . در بخش اول تحت عنوان حجاب مباحثي چون تعريف حجاب ، سخن برخي از مشايخ صوفيه در خصوص حجاب و انواع حجاب آمده است . در بخش دوم با عنوان كشف، موضوعاتي مثل تعريف كشف و عوامل خرق و كشف حجابها بحث شده است .
عنوان : انعكاس ترجمه ،‌تفسير و تأويل آيات قرآني در ابياتي از دفتر اول مثنوي مولوي
نويسنده : سيد محمد رضا رادفر
سال : 1374
استاد : جواد سلماسي زاده
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران مركزي
موضوع : در اين پايان‌نامه بازتاب آيات قرآن در 650 بيت از دفتر اول مثنوي مولوي بررسي و آيات مربوط، ترجمه و تفسير شده‌اند. منابع اصلي براي تفسير آيات، كشف‌الاسرار و عدة الابرار ميبدي و الميزان علامه طباطبايي‌اند.
عنوان : انبياء و روشهاي رسالتي آنان در قرآن
نويسنده : گنجي‌آزار
سال : 1374
استاد : شاهراخ محمد بيگي
دانشگاه : آزاد اسلامي فسا
موضوع : در اين پايان‌نامه ويژگيهاي پيامبران و خطوط كلي و روش دعوت آنان از ديدگاه قرآن بررسي شده است . مباحث آن بدين قرار است؛ كلياتي درباره پيامبران ،‌ويژگيهاي مشترك انبياء ، اصول كلي در رسالت و دعوت انبياء و روشهاي دعوت انبياء.
عنوان : امثال قرآن و بررسي مضامين آن در دوران جاهليت و زبان فارسي
نويسنده : رحيمه پيام
سال : 1374
استاد : سيد محمدباقر حجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران شمال
موضوع : اين پژوهش در پنج فصل با مباحث ذيل تدوين شده است : فصل اول، پيرامون مثل شامل مثل در لغت، معناي ضرب‌المثل يا مثل سائر، فوائد مثل، انواع مثل و مثل نزد عرب‌زبانان و فارسي‌زبانان.فصل دوم، مثل در قرآن حاوي هدف قرآن از بيان مثل، نحوه ذكر مثل در قرآن، معناي مثل در قرآن، ارزش علم امثال و اقسام امثال قرآني،‌فصل سوم، امثال سائره و امثال كامنه قرآن با ذكر موارد . فصل چهارم ، بررسي مضامين امثال قرآن در ادب فارسي و سرانجام فصل پنجم، امثال واضحه قرآن.
عنوان : النورالمبين في تفسير اميرالمومنين(ع)
نويسنده : نادر فضلي
سال : 1374
استاد : سيد محمدباقر حجتي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : اين رساله به زبان عربي نوشته شده، و در آن به تقريب تمام روايات تفسيري امام علي (ع) از كتاب‌هاي حديث و تفسي عامه و خاصه، از ابتداي قرآن تا پايان سوره نسا همراه با معناي كلمات دشوار ذكر شده‌اند. مأخذ شيعي آن البرهان في تفسير القرآن و تفسير نورالثقلين و منابع اهل سنت آن جلد دوم كنزل العمال و الدر المنثور است .
عنوان : المعجم النحوي الألفاظ القرآن الكريم
نويسنده : محمود عباس‌زاده كاظم آبادي
سال : 1374
استاد : سيد اميرمحمود انوار
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : در اين پايان‌نامه واژگان اسمي كه حرف اول از حروف اصلي آنها همزه است، به لحاظ نحوي در آيات قرآن كريم مورد بررسي قرار گرفته‌اند و نقش نحوي هر يك از آنها در مواضع مختلف قرآن شناسايي و بيان گرديده است.
عنوان : المعجم النحوي الالفاظ القرآن الكريم
نويسنده : محمد علي مطالبي ابرقويي
سال : 1374
استاد : ‌فيروز حريرچي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : در اين پايان‌نامه اسماء مذكور در آيات قرآن از حرف ضاد تا پايان حرف ياء از نظر اعراب و نحو بررسي شده است. مبناي اين پژوهش قرائت عاصم به روايت از حفص بوده است . در اين پايان‌نامه اغلب در بيان نحو اسماء قول مشهور مورد توجه قرار گرفته، لكن ديگر اقوال نيز ذكر شده‌اند.
عنوان : البلاغي مفسراً
نويسنده : علي الاوسي
سال : 1374
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : اين پايان‌نامه كه به زبان عربي نوشته شده است و به معرفي محمد جواد بلاغي و روش تفسير او در آلاء الرحمن اختصاص دارد ،‌مطالب آن در سه بخش تنظيم شده است . در بخش اول عصر و زندگي بلاغي و در بخش دوم روش او در تفسير قرآن بررسي شده‌اند، در اين بخش قواعدي كه بلاغي تفسير خود را بر آن بنيان نهاده و نيز علوم قرآن از ديدگاه او مورد بررسي قرار گرفته‌اند. بخش سوم به معرفي ويژگيهاي تفسير بلاغي اختصاص دارد . در اين بخش گراي‌هاي اجتماعي و اعتقادي بلاغي تبيين شده است.
عنوان : الاعراب و البيان في سوره المنمل
نويسنده : توفيق رجبي
سال : 1374
استاد : اميرمحمود انوار
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران مركزي
موضوع : در اين پايان‌نامه نكات صرفي، نحوي، بياني و بلاغي سوره نمل اعم از تشبيه، استعاره، مجاز و كنايه مورد بررسي قرار گرفته‌اند. در ضمن اختلاف قرائات آيات نيز بيان شده است .
عنوان : افسردگي و حزن در آيات، روايات و روان‌شناسي
نويسنده : محمد تقديري
سال : 1374
استاد : ‌احمد بهشتي
دانشگاه : مركز تربيت مدرس حوزه علميه قم
موضوع : در اين پايان نامه افسردگي و حزن با توجه به آيات و روايات و علم روان‌شناسي مورد بررسي قرار گرفته است. در ابتدا، مفهوم افسردگي و نظريات مختلف درباره افسردگي، جايگاه افسردگي در روان‌شناسي غرب و بحرانهاي زندگي و پيدايش افسردگي، سپس حزن و مفهوم آن، ارتباط حزن با افسردگي، علل و زمينه‌هاي پيدايش حزن و افسردگي، و آثار افسردگي بيان شده است و در پايان روشهاي مختلف درمان افسردگي و حزن معرفي شده است .
عنوان : اعجاز قرآن
نويسنده : احمد رمضاني
سال : 1374
استاد : زين‌العاليدن نجفي
دانشگاه : مركز آموزش عالي تربيت مربي عقيدتي ـ سياسي
موضوع : در اين پايان‌نامه موضوعات زير بررسي‌شده‌اند: تعريف لغوي و اصطلاحي اعجاز، شرايط اعجاز، قرآن معجزه ابدي، ضرورت شناخت اعجاز قرآن، اعجاز لفظي قرآن، در حوزه فصاحت و بلاغت، عدم اختلاف در اسلوب، جاذبه قرآن،‌و اعجاز علمي آن مشتمل بر كرويت زمين، جاذبه زمين، حركت زمين، حيات در ساير كرات، اخبار غيبي قرآن همچون ورود پيامبر (ص) و مسلمانان به مكه و فتح آن، كثرت نسل پيامبر(ص9، شكست و پيروزي روم ، نابودي ابولهب ـ اعجاز تشريع قرآن ـ در داشتن ضمانت اجرايي احكام و سازگاري آنها با تمدنها و فطرت آدمي. پاسخ به شبهاتي پيرامون اعجاز قرآن مانند تناقض در آيات،‌تحريف قرآن، ناهماهنگي با قواعد نحوي، نظريه صرفه و …
عنوان : اعتدال در قرآن
نويسنده : مرجانه مهديزاده
سال : 1374
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران شمال
موضوع : اين پايان‌نامه در چهار فصل نوشته شده است . در بخش اول بحث لغوي عدل و اعتدال آمده، در بخش دوم پيرامون عدل و اعتدال در قرآن بحث شده و از اوصاف سه گروه ظالم و مقتصد و سابق ، اسوه‌هاي عدالت و اعتدال و نيز نمونه‌هاي ظلم و بي‌عدالتي سخن رفته است . بخش سوم با نام تعادل از ديدگاه نهج البلاغه به بررسي ابعاد تعادل، زمينه‌هاي تعادل و ارزش تعالي اختصاص دارد . بخش چهارم درباره مفهوم اعتدال و عدل از نظر علماي اخلاق است و در آن ، فضيلت عدالت و رابطه آن با محبت ،‌حلم و عفو بررسي شده است .
عنوان : اصول و مباني تفسير علمي قرآن كريم و نقد و ارزيابي تفاسير منتخب علمي عصر حاضر
نويسنده : علي مطوري
سال : 1374
استاد : عباسعلي عميد زنجاني
دانشگاه : دانشگاه تربيت مدرس
موضوع : شناخت شيوه تفسير و سابقه تاريخي و ارزيابي موضوع اين رساله است . ابوحامد غزالي نخستين كسي است كه نظريه اشتمال قرآن بر علوم اولين و آخرين را مطرح كرد . پس از وي ، فخر رازي، زركشي و ديگران اين نظريه را ترويج كردند. در دوره معاصر بر اثر پيشرفت سريع علوم، پيدايش مكاتب جديد اجتماعي ـ اقتصادي ـ و فلسفي، و مبارزات ضد استعماري و احياگرانه ديني، نگرش علمي به قرآن كريم دستخوش تحولات چشمگيري شده است . بسياري از انديشمندان اسلامي به انگيزه پاسداري از حريم قرآن كريم ، رفع شبه « نزاع علم و دين » و نماياندن اعجاز علمي قرآن كريم، به اين شيوه تفسيري علاقه‌مند شده و آن را توسعه بخشيده‌اند. مخالفان تفسير علمي نيز با تأكيد بر نقش انسان‌سازي قرآن كريم،‌توقع بيان مسائل علمي از قرآن را از شأن اين كتاب عزيز ، به دور مي‌دانند . لذا از داخل نمودن علوم طبيعي در تفسير ، نهي نموده‌اند. به نظر مي‌رسد چنانچه مفسر رعايت حدود و ضوابط يك تفسير مقبول را بنمايد و با محور قرار دادن قرآن كريم، بخواهد در پرتو علوم بشري، وسعت ميدان نگرش خود را در تفسير بيفزايد و از تحميل يافته‌هاي علمي بر قرآن بپرهيزد،‌تفسير علمي او از مصاديق « تفسير به راي » نخواهد بود.
عنوان : اسلوب تشبيه و ظرائف و لطائف آن در قرآن
نويسنده : سيد محمد تقي وزيري فرد
سال : 1374
استاد : فاضلي
دانشگاه : دانشگاه فردوسي مشهد
موضوع : اين پايان نامه حاوي مقدمه‌اي در تعريف تشبيه و دو فصل با مباحث ذيل است ك تشبيهات غير تمثيلي اعم از تشبيه محسوس به محسوس ، معقول به محسوس و محسوس به معقول. تشبيهات تمثيلي شامل تشبيهاتي كه ادات آنها كاف است و تشبيهاتي كه ادات آنها كأن است . در خصوص هر يك از انواع تشبيهات مذكور شواهدي از آيات قرآن آورده شده است.
عنوان : اسلوب انداء في القرآن الكريم
نويسنده : طيبه خزاعي
سال : 1374
استاد : سعيد نجفي اسداللهي
دانشگاه : دانشگاه علامه طباطبائي
موضوع : اين پايان‌نامه كه به زبان عربي نوشته شده است و درباره سبك نداء در قرآن كريم و در سه بخش تنظيم شده است : بخش اول با عنوان معناي ندا و الفاظ آن در قرآن شامل موضوعات نداء در لغت و قرآن و اصطلاح نحويهاست. بخش دوم تحت نام اسلوب نداء در قرآن متضمن مباحث ادوات نداء و موارد كاربرد آنها، انواع منادي واعراب آنها، توابع منادي و اسلوب نداء در قرآن است . بخش سوم تحت عنوان بلاغت نداء در قرآن و نكات تربيتي مستفاد از نداء‌هاي قرآني است .
عنوان : اسرار احكام زكات در قرآن كريم با استفاده از روايات معصومين (ع)
نويسنده : طيبه اكبري راد
سال : 1374
استاد : علي حجتي كرماني
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران شمال
موضوع : اين پايان‌نامه در پنج فصل نوشته شده است. بخش اول، معاني لغوي و اصطلاحي اسراف و واژه‌هاي مترداف آن .بخش دوم ،‌انواع اسراف از ديدگاه آيات و روايات. بخش سوم، بررسي مصاديق مسرفين و مترفين و انگيزه‌هاي اسراف و اتراف . بخش چهارم، بيان قرآن و حديث. بخش پنجم ، دستورالعملها و شيوه‌هاي علاج اسراف از زبان آيات و احاديث .
عنوان : استخراج ، بررسي، تنظيم و زمان‌بندي آيات مربوط به داستان حضرت موسي(ع) در قرآن كريم
نويسنده : مصطفي حق روستا
سال : 1374
استاد : محمد علي لساني فشاركي
دانشگاه : آزاد اسلامي كرج
موضوع : اين پايان نامه از سه بخش تشكيل شده است : بخش اول، اهميت قصه در قرآن ، غرض از قصه و شيوه‌هاي نقل آن قصه حضرت موسي (ع)‌در تورات . بخش سوم ، مقايسه داستان حضرت موسي(ع) در قرآن و تورات . در پايان اين بخش آيات قرآن در خصوص داستان حضرت موسي (ع) تنظيم شده‌اند.
عنوان : استخراج آراء و نظريات تفسيري سيد مرتضي (سوره آل عمران تا سوره اعراف)
نويسنده : سيده وحيده رحيمي
سال : 1374
استاد : سيد مرتضي آيت زاده شيرازي
دانشگاه : آزاد اسلامي كرج
موضوع : نويسنده در اين پايان‌نامه آراي تفسيري سيد مرتضي در كتاب امالي را درباره سوره‌هاي آل عمران، نساء، مائده،‌انعام و اعراف استخراج كرده است. افزون بر اينكه با مراجعه به ديوانهاي شاعران و كتابهاي تفسير چون معاني القرآن فراء، حقايق التأويل سيد رضي، تبيان طوسي، كشفا زمخشري، مجمع البيان طبرسي و الميزان طباطبايي، صاحبان اقوال و اشعار مندرج در امالي سيد مرتضي را شناسايي و ياد كرده است . در آغاز اين پايان‌نامه شرح حال مبسوطي از سيد مرتضي بيان شده است.
عنوان : ارزش تعقل و تفكر از ديدگاه كتاب و سنت
نويسنده : هاجر كرماني
سال : 1374
استاد : سيدمحمد باقر حجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران شمال
موضوع : اين پايان‌نامه در چهاربخش با عناوين ذيل تدوين شده‌است: معناي لغوي و اصطلاحي تعقل و تفكر ، لوازم تعقل و موانع آن،‌آثار تعقل و تفكر و عواقب سوء نپرداختن به آنها. در اين پايان نامه 453 آيه حاوي كلمات عقل و فكر و مشتقات آنها و احاديث معصومين (ع) بررسي شده‌اند.
عنوان : ارتباط متقابل خدا و مؤمنين در قرآن كريم
نويسنده : مراد ناصح زاده
سال : 1374
استاد : محمد مهدي گرجيان
دانشگاه : آزاد اسلامي اراك
موضوع : اين پايان‌نامه‌در سه بخش آمده است . در بخش اول، تعاريف ايمان و مؤمن، درجات ايمان و مباحثي جز آن آمده و در بخش دوم از دعا به عنوان وسيله ارتباط مومن با خدا بحث شده و برخي از ادعيه ذكر گرديده است . بخش سوم به بررسي عنايات الهي به مؤمنان و معراج به عنوان نوعي ارتباط ميان مؤمن و خدا اختصاص دارد.
عنوان : احباط، تكفير و موازنه (از منظر قرآن و حديث و كلام)
نويسنده : مصطفي جعفر طياري دهاقاني
سال : 1374
استاد : محمد هادي معرفت
دانشگاه : مركز تربيت مدرس دانشگاه قم
موضوع : اجل نام ديگر مرگ است و يكي از موضوعاتي است كه در حوزه‌هاي مختلف كلام، فقه و ادبيات از قرآن سخن مي‌رود.
عنوان : آيات و احاديث و قصص اسلامي در ديوان غزليات عطار
نويسنده : شهلا احيايي
سال : 1374
استاد : احمد محمدي
دانشگاه : آزاد اسلامي كرج
موضوع : اين پايان‌نامه در چهار بخش تنظيم شده است. بخش اول كلياتي درباره عطار، بخش دوم ديوان قصايد و غزليات، بخش سوم سبك غزلسرايي عطار، بخش چهارم عطار و قرآن و حديث . در بخش‌هاي دوم تا چهارم درباره آيات و قصص قرآن، و احاديثي بحث شده است كه در ديوان عطار مورد تلميح يا تصريح واقع شده‌اند.
عنوان : آراء و نظرات فقهي در « مجمع البيان » (بخشهاي طهارت و صلاة‌)
نويسنده : محمد حسن ميري
سال : 1374
استاد : صانعي
دانشگاه : دانشگاه فردوسي مشهد
موضوع : اين پايان نامه پيشگفتاري در شرح طبرسي دارد و مطالب آن در دو بخش آمده است . بخش اول : معناي طهارت و اقسام ان، احكام مطهرات، چيزهايي كه طهارت در آنها لازم است، نجاسات و احكام آن . بخش دوم : معناي صلاة در لغت و اصطلاح ، تقسيمات نماز، جايگاه نماز در قرآن، تشريع نماز، اهل بيت و نماز، تارك نماز، نمازهاي يوميه و اوقات آن ، قبله و احكام آن، احكام مساجد ،‌مقارنات نماز، متعلقات نماز، نماز شب، ساير نمازها، نماز جماعت و نماز جمعه.
  • تعداد رکورد ها : 1568