• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
عضویت در خبرنامه
جستجو :
تعداد در هر صفحه
عنوان : بررسي آثار صدق و صداقت در زندگي فردي و اجتماعي انسان با تكيه بر آيات قرآن و احاديث
نويسنده : عبدالله رحيمي
سال : 1375
استاد : حسين كريمي
دانشگاه : آزاد اسلامي اراك
موضوع : مباحث اصلي اين پايان‌نامه در پنج گفتار تدوين شده‌اند. در گفتار اول تعريف صدق و صادق و انواع صدق از ديدگاه قرآن و حديث و مفسران و متكلمان بررسي شده است. در گفتار دوم صدق به عنوان يكي از اوصاف باريتعالي مورد تحقيق قرار گرفته و نظر متكلمان اماميه، معتزله و اشاعره درباره آن بيان شده است . گفتار سوم به بررسي معجزه به عنوان شاهد صدق مدعاي پيامبران اختصاص دارد . گفتار پنجم درباره صداقت به عنوان يكي از فضائل اخلاقي است.
عنوان : بدعت از ديدگاه قرآن و حديث
نويسنده : صمد عبداللهي عاب
سال : 1375
استاد : سيدمحمد باقر حجتي
دانشگاه : دانشگاه امام صادق (ع)
موضوع : اين پايان‌نامه در هشت فصل و اين عناوين نوشته شده است : تعريف لغوي و اصطلاحي بدعت و سنت، ابعاد و ويژگيهاي سنت و لزوم متابعت از كتاب و سنت، اقسام بدعت و وجوه افتراق بدعت از سنت، عوامل و آثار و خصوصيات بدعت،‌بدعت پيشينيان و عصر حاضر و آخرالزمان از ديدگاه معصومين (ع)، بدعتگذاران از ديدگاه قرآن و حديث و دانشمندان، لزوم مقابله با بدعت و بدعتگذاران و شيوه‌هاي آن، اجتهاد ممنوع يكي از مصاديق بدعت.
عنوان : ايتام در قرآن و حديث
نويسنده : مليحه علم‌چي ميبدي
سال : 1375
استاد : محمد علي مهدوي راد
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : در اين پايان‌نامه مباحثي درباره افراد يتيم طي هفت فصل در آيات قرآن و احاديث معصومين(ع) بررسي شده‌اند . عناوين فصول عبارتند از : معاني واژه يتيم ، تاريخچه حمايت از ايتام، جايگاه ايتام در گذرگاه تاريخ،‌مباحث مختلف اجتماعي ايتام، نگداري و تربيت ايتام،‌مسائل عاطفي ايتام،‌و مباحثي پيرامون اموال ايتام .
عنوان : انگيزه و انگيزش از ديدگاه آيات و روايات
نويسنده : محمود احمدي افرمجاني
سال : 1375
استاد : علي قائمي اميري
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران مركزي
موضوع : در اين پايان‌نامه عوامل محرك آدمي براي فعاليت از طريق آيات قرآن و روايات معصومين (ع) بررسي شده‌اند . اين عوامل بدين قرارند: تأمين نيازهاي اوليه و ثانويه افراد سازمان، برآورده ساختن نيازهاي معنوي به نحو مطلب، تمسك مديران به سيره عملي پيامبر اسلام (ص) و ائمه معصومين(ع) و اولياء دين و برخورداري آنان از صفات اخلاقي پسنديده، توجه مديران به نوع استعدادهاو مهارتهاي كاركنان و سپردن مشاغل بر اساس آنها
عنوان : امدادهاي غيبي در قرآن
نويسنده : ناصر عزيزي
سال : 1375
استاد : يدالله نصريان
دانشگاه : آزاد اسلامي كرج
موضوع : اين پايان نامه شامل پنج بخش است: بخش اول، معناي لغوي امداد و غيب. بخش دوم، امدادهاي غيبي. از مهمترين مباحث اين بخش، هدايت عامه،‌سنتهاي الهي در زندگي انسان، و صور امدادهاي غيبي است ؛ نظير فراهم شدن اسباب موفقيت، الهام و رؤياي صادقه، تصرف در چشم و ايجاد آرامش. بخش سوم،‌شرايط امدادهاي غيبي؛ مثل ايمان و تقوا، اخلاص و مجاهدت، توكل ، دعا و استغفار. بخش چهارم در مورد حكومت صالحان است و مباحثي چون انعكاس پيروزي حق بر باطل در قرآن و اشاره علي (ع) به ظهور مهدي (ع) را در بردارد.
عنوان : امامت از ديدگاه قرآن و متكلمين
نويسنده : حسين شمس
سال : 1375
استاد : نجفقلي حبيبي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : مباحث پايان‌نامه در سه بخش تدوين شده است. بخش اول به بررسي امامت عامه اختصاص دارد و شامل موضوعات ذيل است ك مقايسه نبوت و امامت، امامت از اصول دين است، ضرورت امامت، وجوب تعيين امام به حكم شرع است، شرايط امامت،‌طريقه تعيين امام، آيا تعدد امامت در يك زمان جايز است؟ ارزش و مقام امامت. بخش دوم درباره امامت خاص است و مطالب ذيل را در بردارد: دلايل عقلي و قرآني در اثبات امامت، احاديث نوبي و اجماع درباره امامت علي 0ع9، دلايل امامت ساير ائمه(ع) در بخش سوم به بررسي ولايت فقيه پرداخته شده و از تاريخچه ولايت فقيه، ضرورت ولايت فقيه، ادله اثبات و لايت فقيه،‌صفات و شرايط ولي فقيه و نقش مردم در تعيين ولي فقيه بحث به ميان آمده است.
عنوان : امامت از ديدگاه قرآن و حديث
نويسنده : سيمين دولتي
سال : 1375
استاد : علي اكبر غفاري
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران شمال
موضوع : مباحث اين پايان‌نامه عبارتند از : ضرورت شناخت امام، دلايل نياز به امام، واژه امامت در لغت و روايات و آيات، امامت خاصه در قرآن (آيه 124 سوره بقره 9، خصوصيات امام از نظر شيعه، رواياتي درباره امامت از جمله، حديث غدير خم و يوم الانذار ، تفسير آيات اولوالامر و ولايت .
عنوان : الگوهاي تربيتي قرآن كريم
نويسنده : سيدمهدي فخاري
سال : 1375
استاد : محمد مهدي گرجيان
دانشگاه : آزاد اسلامي اراك
موضوع : اين پايان‌نامه در چهار بخش نوشته شده است و مباحث آن عبارتند از : نگاهي اجمالي به تعليم و تربيت اسلامي و جايگاه روش ارائه الگو در آن،‌روش قصه‌پردازي قرآن كريم با بررسي سيماي يوسف (ع)، موسي(ع) و پيامبر اسلام (ص) و نيز سيماي دشمنان آنان، روش الگو نمايي قرآن از طريق تمثيل و تشبيه ،‌و بالاخره معرفي چند نمونه از الگوهاي قرآن.
عنوان : الاعلال و الابدال في القرآن كريم
نويسنده : مرتضي برزگر
سال : 1375
استاد : اميرمحمود انوار
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران مركزي
موضوع : در اين پايان‌نامه كلمات قلب يا ابدال بررسي و به ترتيب حروف الفبا آورده شده‌اند. هر كلمه نخست به فارسي ترجمه شده، سپس نكات صرفي آن مانند فعل، اسم، مجرد،‌مزيد، نوع حرف عله و نوع ابدال يا قلب بيان شده است.
عنوان : اعراب سورتي الروم و لقمان و صرفهما و بلاغتهما
نويسنده : سيدنورالدين حسيني
سال : 1375
استاد : فيروز حريرچي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران مركزي
موضوع : اين پايان نامه به زبان عربي نوشته شده و در آن سوره روم و لقمان به رويه ادبي تفسير شده‌اند . ترتيب بحث در آن چنين است كه نخست يك يا چند آيه ذكر شده، سپس به ترتيب نكات صرفي، نحوي و بلاغي آنها بيان گرديده است .
عنوان : اعتبار عقل از نظر قرآن
نويسنده : مريم حسيني الموسوي
سال : 1375
استاد : غلامحسين ابرهيمي ديناني
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران مركزي
موضوع : در اين پايان نامه اعتبار عقل از نظر قرآن كريم مورد بررسي قرار گرفته و از اين موضوعات بحث شده است : اعتبار عقل و تفكر، حقيقت و معاني عقل در ديدگاههاي گوناگون، اولوالالباب از ديدگاه قرآن ، ارزش تفكر در قرآن، معرفت حقيقي در ديدگاه قرآن معرفت عقلي است، و جايگاه بي‌عقلان در ديدگاه قرآن.
عنوان : اشارات زبانشناختي در قرآن كريم
نويسنده : مهرزاد منصوري
سال : 1375
استاد : لطف الله يارمحمدي
دانشگاه : دانشگاه شيراز
موضوع : در اين پايان نامه كوشش شده است تا پاره‌اي از دستاوردهاي زبانشناسي جديد از ديدگاه قرآن كريم بررسي شوند . بدين منظور برخي از موضوعات مهم زبانشناسي جديد چون فطري بودن زبان در انسان،‌وجود همگاني‌هاي زبان، چند لايگي زبان، ارتباط زباني در حيوانات، ويژگي زبان انسان مورد بحث قرار گرفته و در هر مورد اشارات قرآني استخراج و با استفاده از تفاسير تبيين و بررسي شده‌اند.
عنوان : اسراف و تبذير از ديدگاه قرآن
نويسنده : زري پيشگر
سال : 1375
استاد : نهله غروي نائيني
دانشگاه : دانشگاه تربيت مدرس
موضوع : تجاوز از حد را در رفتار و اعمال انسان « اسراف » گويند . در آموزه‌هاي زندگي‌ساز اسلام، اسراف يكسره ممنوع است، و اين ممنوعيت همه ابعاد زندگي انسان را فرا مي‌گيرد؛ يعني همه مردم در تمام شئون و در هر زمان و مكان موظفند اصل عدم اسراف را رعايت كنند. نعمتهاي الهي امانتهايي هستند كه خداوند براي رشد و تعالي انسانها در اختيار آنها نهاده است ؛ پس بهره‌برداري از نعمتها بايد همسو با اوامر الهي و در جهت سعادت جاوداني انسان باشد . اسراف بر هم زننده اعتدال و به وجود آورنده فساد در عالم است . البته، اين فساد در امور فردي زودتر از جنبه اجتماعي اصلاح خواهد شد. تعاليم حيات بخش اسلام راه نجات انسانها را از چنين معضلي در اعتدال و ميانه‌روي مي‌داند. اسلام در همه امور ديني و دنيوي اعتدال و دوري از افراط و تفريط را توصيه مي‌كند .اگر اسراف را نمي‌پسندد نقطه مقابل آن يعني تفريط را هم روا نمي‌دارد و تنها امتياز و برتري را در رعايت اعتدال يا حد ميانه مي‌داند . در اين پايان نامه بيشترين سعي نويسنده تبيين و توضيح اين مدعا بر اساس معارف قرآن و حديث است .
عنوان : ازدواج از ديدگاه قرآن
نويسنده : هادي اسلامي‌پناه
سال : 1375
استاد : عليرضا اعرافي
دانشگاه : مركز آموزشي و پژوهشي امام خميني
موضوع : اين پايان‌نامه در هفت فصل تنظيم شده است . فصل اول ، تعريف نكاح و ذكر اهميت آن . فصل دوم، نيازهاي متعدد آدمي به ازدواج مثل اشباع غريزه جنسي، تأمين آرامش،‌نياز به انس و مودت و بقاء نسل. فصل سوم، فوائد ازدواج نظير اسلام، ايمان و هم سنخ بودن در پاكدامني، فصل پنجم، موضوعاتي چند در زمينه خواستگاري از آن جمله: خواستگاريهاي مجاز، قرارهاي ممنوع و نگاه به زن هنگام خواستگاري. فصل ششم ،‌ولايت و اجازه ولي و ارتباط آن با استقلال زن . فصل هفتم، ديدگاه اسلام درباره سنتها و نكاحهاي جاهلي چون نكاح موقت ،‌نكاح استبضاح، نكاح بدل، نكاح جمع، نكاح رهط، نكاح شفار و نكاح خدن .
عنوان : ارش تفكر در قرآن و حديث
نويسنده : مهوش آل بويه
سال : 1375
استاد : سيد مرتضي آية زاده شيرازي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران،‌شمال
موضوع : اين پايان‌نامه در پنج فصل نوشته و مباحث آن عبارتند از : معناي لغوي تفكر، مفهوم اصطلاح تفكر از ديدگاه قرآن، موضوعات در خور تفكر از منظر آيات ، احاديثي از فريقين درباره تفكر، معناي تعقل و عقل از نظر دانشمندان و رابطه ميان علم و عقل و جهل با تفكر.
عنوان : اجل در قرآن و حديث
نويسنده : علي اسماعيل پور
سال : 1375
استاد : لساني فشاركي
دانشگاه : ازاد اسلامي كرج
موضوع : اين پايان نامه در چهار فصل تدويل شده است . در فصل اول منشأ اختلافات در قرائات بررسي شده و از ابتدائي بودن خط، بي‌نقطه بودن كلمات، حديث احرف سبعه و ارتباط آن با قرائات بحث شده است. در فصل دوم پيرامون قرائات سبع، موضوعاتي چون قرآن و جمع‌آوري قرائات و قرآن و قرائات سبع بررسي شده و در فصل سوم اثر قرآن در مكاتب نحوي بصره، كوفه، بغداد و اندلس بررسي شده است. فصل چهارم به ارائه نمونه‌هايي از اختلاف قرائات و اثر آن در نحو اختصاص دارد.
عنوان : ابليس در قرآن و حديث
نويسنده : محمد رضا عباسپور
سال : 1375
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران مركزي
موضوع : مباحث اين پايان‌نامه عبارتند از : حج و اهميت آن از ديدگاه قرآن، مكه و كعببه ،‌جنبه‌هاي اجتماعي حج، نظام حج در اسلام ،‌آثار اجتماعي حج، نگرشي اجتماعي به اعمال حج.
عنوان : ابعاد اجتماعي حج در قرآن
نويسنده : جواد مستمري
سال : 1375
استاد : حامد مقدم
دانشگاه : دانشگاه فردوسي مشد
موضوع : مستمري.‌جواد. كارشناسي ارشد علوم اجتماعي، دانشگاه فردوسي مشهد. استاد راهنما: حامد مقدم . 1375.
عنوان : آيين زندگي در قرآن
نويسنده : محمد رضا پيكاني
سال : 1375
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران مركزي
موضوع : در اين پايان نامه، آيين زندگي از ديدگاه قرآن بررسي شده و در ابتدا ، نقش و اهميت ايمان در زندگي ، انفاق و ارزش آن و اهميت احترام به والدين بحث شده است . سپس ، اهميت امانت و عهد و پيمان و نهي از رباخواري، رشوه‌خواري و احترام به بزرگان مورد بررسي قرار گرفته است . در ادامه ، ميهمان نوازي و اهميت آن ، ربا، عدالت در خريد و فروش، امتحان الهي و نتايج آن ، نقش همنشيني در سرنوشت انسان و رفتار با ايتام بررسي شده است .
عنوان : آفرينش در قرآن
نويسنده : غلامعلي تقوي
سال : 1375
استاد : سيد مهدي دهباشي
دانشگاه : آزاد اسلامي نجف آباد
موضوع : مباحث اين پايان‌نامه عبارتند از : آفرينش جهان هستي و نظريات علمي مربوط بدان، آفرينش جهان از ديدگاه قرآن، پيدايش موجودات جهان مانند آسمان، خورشيد، زمين ، كوهها، آب، ماه،‌ستارگان و انسان و نيز حيات، شب و روز و زوجيت از نظر قرآن، موجودات نامحسوس مثل شيطان از ديدگاه قرآن و بالاخره هدف آفرينش جهان و انسان از منظر قرآن.
عنوان : آثار رواني و تربيتي توكل از ديدگاه قرآن
نويسنده : طيبه خواجه افضلي
سال : 1375
استاد : غلامعلي افروز
دانشگاه : آزاد اسلامي اراك
موضوع : در اين پايان‌نامه موضوع توكل به دو طريق كتابخانه‌اي و ميداني مورد تحقيق قرار گرفته و آثار رواني و تربيتي آن مطالعه شده است. عناوين اين پژوهش عبارتند از : معني و حقيقت توكل، درجات توكل از ديدگاه عرفا، فرق توكل و رضا ، بررسي آيات مربوط به توكل در قرآن و گزارش باليني از افراد متوكل.
عنوان : ترجمه و تحقيق كتاب تاريخ فكره اعجاز القرآن منذالبعثه النبويه حتي عصرنا الحاضر (از آغاز تا حدود قرن ششم هـ) نقد و تعليق : نعيم الحمصي
نويسنده : فهيمه نژاد سيفي
سال : 1375
استاد : آذرتاش آذرنوش
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : چکيده : كتاب فكره اعجاز القرآن نوشته نعيم الحمصي كتابي است كه انديشه اعجاز را در آثار متفكران از آغاز تا قرن حاضر نشان مي دهد. مولف در اين ارزيابي تنها به آثار مستقل نپرداخته است بلكه چگونگي ترسيم و عرضه اعجاز را در آثار محققان و مفسران و قرآن پژوهان پيگيري كرده و ارائه داده است. اين پايان نامه ترجمه و تحقيق بخشي از كتاب يعني از آغاز تا حدود قرن ششم هجري استو مطالب اين بخش عبارت است از : واژه ي عجز و معجزه از نظر لغوي و اصلاحي, تاريخچه ي استعمال اين كلمه, جدال فكري ـ كلامي بين قرآن و عرب, تأثير قرآن در روح شنوندگان, تحدي قرآن با اعراب, ابعاد تحدي, مدعيان معارضه با قرآن, نظر مولف در زمينه اعجاز, بحث اعجاز در قرن دوم, سوم, چهارم, پنجم و آراء منكرين اعجاز و معتقدان به آن.
عنوان : ترجمه و تحقيق كتاب تاريخ قرآن دكتر عبدالصبور شاهين (فصلهاي اول تا چهارم و بخش ضميمه)
نويسنده : محمود كلاهي
سال : 1375
استاد : مجيد معارف
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : چکيده : اين پايان نامه به ترجمه و تحقيق كتاب تاريخ القرآن دكتر عبدالصبور شاهي اختصاص دارد و اين مباحث در آن مطرح شده است: ملاحظاتي بر روايات حديث, ديدگاه شيعه در قبال حديث, حروف هفتگانه, آشنايي پيامبر با نوشتن و خواندن, نويسندگان و حافظان وحي, ريشه ي خط عربي و قرائت بر اساس معني.
عنوان : ترجمه و تحقيق كتاب (الخرائج و الجرائح) (باب 19 و 18)
نويسنده : سيمين دخت شاكري
سال : 1375
استاد : آذرتاش آذرنوش
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : چکيده : كتاب مورد ترجمه و تحقيق تأليف قطب الدين راوندي است . باب هجدهم اين كتاب درباره معجزه قرآن و باب نوزدهم آن در زمينه فرق ميان نيرنگها و معجزات است . در پايان‌نامه حاضر اين دو باب ترجمه و تحقيق و شرح شده است .
عنوان : ترجمه و تحقيق كتاب الاعجاز العلمي في القرآن
نويسنده : عبدالرضا فدوي
سال : 1375
استاد : منصور پهلوان
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : چکيده : در اين پايان‌نامه كتاب الاعجاز العلمي في القرآن تأليف سيد الجميلي ترجمه و مورد بررسي قرار گرفته است . در ابتدا در باره مولف و شيوه كار مترجم مطالبي بيان شده است . سپس آن مطالب پس از ترجمه توضيح داده شده است .
عنوان : ترجمه و تحقيق كتاب (آراء المستشرقين حول القرآن الكريم) (صفحات 185-232 از جلد اول)
نويسنده : صفيه كلانتري داريان
سال : 1375
استاد : سيد محمد باقرحجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران شمال
موضوع : چکيده : كتاب مورد تحقيق در نقد و بررسي نظريات خاورشناسان پيرامون قرآن كريم و تأليف عمر بن ابراهيم رضوان از دانشمندان اهل حجاز است . در اين پايان‌نامه بخشي از جلد اول كتاب مذكور كه در معرفي و نقد آثار خاورشناسان و بيان لغزشهاي آنان در مباحث قرآني است .‌ترجمه و تحقيق شده است .
عنوان : ترجمه و تحقيق تنزيه الانبياء (بخش انبياء)
نويسنده : محسن شايگان
سال : 1375
استاد : آذرتاش آذرنوش
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : چکيده : نام اصلي كتابي كه ترجمه و بررسي شده تنزيه الانبياء و الائمه است كه به سيد مرتضي تعلق دارد . اين كتاب داراي سه بخش است كه عنوان هر يك به ترتيب عبارت است از : آراي فرق مختلف درباره عصمت پيامبران و نقد آنها، بررسي آيات و روايات حاكي از ارتكاب گناه توسط پيامبران و اثبات عصمت ائمه شيعه . در اين پايان‌نامه بخش نخست كتاب، ترجمه و بررسي شده است . نويسنده پايان نامه در پاورقي مآخذ روايات و اشعار را ذكر و اعلام و اصطلاحات را شرح كرده است و در پيوست ، تفصيل روايات اسلامي و آيات كتب مقدس (تورات و انجيل 9 را در خصوص داستان پيامبران آورده و بدينوسيله نتيجه گرفته، عقيده به عدم عصمت پيامبران ريشه در اسرائيليات دارد.
عنوان : ترجمه و تحقيق بخشي از كتاب (آراء المستشرقين حول القرآن الكريم)
نويسنده : نسرين نصيريان
سال : 1375
استاد : سيد محمد باقرحجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران شمال
موضوع : چکيده : در اين پايان‌نامه بخشي از كتاب مذكور كه درباره نظريات يكي از خاورشناسان به نام موريس بوكاي است، ترجمه و تحقيق شده است . نامبرده با مقايسه‌اي كه ميان تورات و انجيل و قرآن به عمل آورده، بر اين نظر شده كه قرآن نسبت به كتب آسماني ديگر برتر است و از جانب خداوند وحي شده و در حيات پيامبر اسلام به نگارش درآمده است ؛ برخلاف تورات و انجيل كه چنين نبوده و بدين روي به تناقضات فراواني گرفتار آمده‌اند.
عنوان : ترجمه و تحقيق بخشي از كتاب (آراء المستشرقين حول القرآن الكريم) (صفحات 239-282)
نويسنده : فروغ اعظم رضائي
سال : 1375
استاد : سيد محمد باقرحجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران شمال
موضوع : چکيده : در اين بخش از كتاب،‌ديدگاههاي خاورشناسان درباره مآخذ قرآن كريم بررسي شده است . آنان بر اين پندارند كه قرآن مجموعه‌اي از عقايد و رسوم ديني پيشينيان مثل بت پرستان، حنفاء و صابئين است. مؤلف چنين پنداري را به نقد كشيده است . در اين پايان‌نامه بخش مذكور ترجمه و تحقيق شده است .
عنوان : ترجمه و تحقيق الخرائج و الجرائح اثر ابوالحسن سعيد بن هبه الله مشهور به قطب الدين راوندي
نويسنده : سيمين دخت شاكري
سال : 1375
استاد : آذرتاش آذرنوش
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : چکيده : در اين پايان‌نامه به ترجمه و تحقيق باب هيجدهم و نوزدهم كتاب الخرائج و الجرائح قطب الدين راوندي اختصاص دارد و در آن موضوعاتي كه در پي مي‌آيد، مورد بحث قرار گرفته است : اعجاز قرآن كريم، تاريخچه واژه اعجاز در ادبيات قرآني، زمينه‌هاي ظهور بحثهاي اعجاز، زندگينامه مؤلف، باب هيجدهم و نوزدهم از كتاب الخرائج و الرجرائح ، پندارهايي درباره اعجاز قرآن، و نبوت حضرت محمد .
عنوان : ترجمه و تحقيق الامثال في القرآن محمود بن شريف
نويسنده : محمدتقي بابائيان
سال : 1375
استاد : سيد محمد باقرحجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران مركزي
موضوع : چکيده : در اين پايان‌نامه كتاب الامثال في القرآن ترجمه و بررسي شده و نتيجه گيري شده است كه در علوم قراني زبان مثال گوياترين و رساترين عامل جت ارائه حقايقي از قبيل پند و اندرز و حكمت و جز اينهاست . در اين گردآوري چهره‌هاي گوناگوني از قبيل منافقي، تقليدكنندگان ، انفاق كنندگان راستين و رياكاران، و تكذيب‌كنندگان آيات الهي بررسي شده است.
عنوان : تحولات سياسي و اجتماعي قرون هفتم و هشتم و تأثير آن بر علوم قرآني
نويسنده : محمدمهدي نادري
سال : 1375
استاد : غلامرضا وطن دوست
دانشگاه : آزاد اسلامي فسا
موضوع : چکيده : مباحث اين پايان نامه بدين قرار است : بررسي جغرافياي تاريخي شرق جهان اسلامي، هجوم مغول به جهان اسلام و ايران و اثرات مثبت و منفي آن، مذهب مغولان،‌نقش علماي اسامي بويژه خواجه نصيرالدين طوسي در اسلام آوردن مغولان، تصوف در اين عصر، تاريخچه علوم قرآن، زندگينامه و تأليفات مشاهير علوم قرآن در شرق جهان اسلام و اهم تفاسير شيعه و اهل سنت و سير تاريخي علم تفسير تا پايان حمله مغول ، مشهورترين دانشمندان علوم قرآن تا پايان قرآن هشتم.
عنوان : تحليل وحي از ديدگاه اسلام و مسيحيت
نويسنده : محمدباقر سعيدي روشن
سال : 1375
استاد : احمد احمدي
دانشگاه : دانشگاه تربيت مدرس حوزه علميه قم
موضوع : چکيده : در اين پايان‌نامه وحي از ديدگاه اسلام و مسيحيت مورد بررسي قرار گرفته و نخست وحي از ديدگاه اسلام، كاربردهاي واژه وحي در قرآن، ماهيت وحي تشريعي پيامبران و نگرشهاي گوناگون در تفسير وحي مطرح شده است. سپس ، وحي از ديدگاه مسيحيت، و مسيح شناسي از ديدگاههاي مختلف بيان شده و در پايان پس از نتيجه گيري ، قرابتها و تفاوتهاي وحي در مسيحيت و اسلام مطرح شده است .
عنوان : تحليل و بررسي ذكر در قرآن
نويسنده : فتانه درتاج
سال : 1375
استاد : سيد محمد باقرحجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران شمال
موضوع : چکيده : روش تحقيق اين پايان‌نامه‌اي واژه‌اي است . نويسنده، پس از گردآوري آيات حاوي واژه ذكر كه شمار آنها به 292 آيه مي‌رسد، آنها را بررسي و تحليل كرده است . مباحث اين پايان‌نامه عبارتند از : ذكر در لغت و اصطلاح، نماز مصداق اعلاي ذكر، ذكر لفظي و عملي، مقام رفيع ذاكر، لوازم ذكر، مراتب ذكر نزد عرفا، موانع ذكر و آثار ارزشمند ذكر .
عنوان : تحليل ديوان فياض لاهيجي از ديدگاه آيات و روايات
نويسنده : احمد احمدي
سال : 1375
استاد : جليل تجليل
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : چکيده : نويسنده در اين پايان‌نامه اشكال مختلف ابيان فياض لاهيجي را آيات و روايات عرضه كرده و مورد تحليل قرار داده است. اشكال ابياتي كه در اين پژوهش تحليل قرآني و روايي شده، بدين قرار است: قصائد، تركيب بندها، قطعات، ساقي‌نامه، توحيديه، حكايات، رباعيات و غزليات. در خاتمه فهرست آيات و روايات آورده شده است.
عنوان : تجزيه و تحليل علت تكرار الفاظ و مفاهيم قرآن كريم
نويسنده : پريچهر ساروي
سال : 1375
استاد : سيد جعفر سامي الدبوني
دانشگاه : دانشگاه تربيت مدرس
موضوع : چکيده : در قرآن كريم الفاظ و حتي آياتي وجود دارد كه به تعداد كم و يا زياد تكرار شده اند. بحث هاي مطرح شده در كتب علوم قرآني د راين زمينه, يا مربوط است به سه آيه مكرر در سوره هاي الرحمن, القمر و المرسلات كه نسبت به تعداد كل آيات مكرر (72آيه) بسيار كم است. يا مربوط مي شود به تكرار يك معنا با الفاظ متفاوت كه در حقيقت نه تكرار محتواست و نه شكل. در اين پايان نامه, در ارتباط با آيات مكرر, پژوهشي گسترده و د رنوع خود جديد انجام شده كه حاصل آن به قرار زير است: 1) تكرار موجود در قرآن تنها تكرار شكل است, نه محتوا؛ زيرا هر مورد تكرار, در راستاي هدف همان سوره است. 2) تكرار شكل, خود, بيانگر نوع ديگري از وجوه اعجاز قرآن است. زيرا تكرار تمام الفاظ آيه: اولاً در يك سوره و به تعداد كم, تعيين كننده ابتدا و انتهاي يك مطلب خاص و يادآور تعلق كليه ايات ميان آنها به آيات مكرر است. ثانياً در يك سوره و به تعداد زياد بيانگر اهميت و تأكيد موضوع است. ثالثاً در دو يا چند سوره راهنمايي براي نشان دادن محل ذكر توضيحات تكميلي و تفسيري پيرامون آيه مكرر و حتي ديگر آيات آن سوره است.
عنوان : تبيين وجوه تدرج در قرآن
نويسنده : ماشاالله عالي حسيني
سال : 1375
استاد : احمد بهشتي
دانشگاه : آزاد اسلامي فسا
موضوع : چکيده : مرا از تدرّج آن است كه خداي تعالي با عدم عقوبت زود هنگام گناهكار درجه درجه او را به هلاكت نزديك مي سازد. عناوين فصول اين پايان نامه به ترتيب عبارتند از: فوائد تدرّج, علل و موجبات تدرّج, نشانه هاي تدرّج, تدرّج در دين, ادله اثبات تدرج, وجوه تدرج د رسه بعد كلام, اخلاق و احكام.
عنوان : تأويل و تفسير قرآن در دفتر اول مثنوي
نويسنده : كيوان تولمي
سال : 1375
استاد : محمد يوسف نيري
دانشگاه : دانشگاه شيراز
موضوع : چکيده : در اين پايان نامه, ابتدا شرحي مختصر از زندگاني مولانا آمده است, آنگاه آثار برجسته اي كه درباره ي مولانا و مثنوي نوشته شده, معرفي شده اند؛ سپس مفاهيم لغوي و اصطلاحي تأويل و تفسير, مرز ميان تأويل و تفسير, علوم لازم براي تفسير و اين كه چه كساني به تأويل قرآن علم دارند, بررسي شده اند و ضمن بررسي تأويلات گروه هاي سه گانه ي شيعه, صوفيه و اخوان الصفا شرايط تأويل در نزد مولانا بيان شده است. مبحث اصلي پايان نامه را تأويل و تفسير آيات تشكيل مي دهد. ابتدا آيات قرآن تفسير, آنگاه ديدگاه مولانا درباره ي آنها بيان شده است.
عنوان : تأويل در مثنوي
نويسنده : شهلا آموزگار
سال : 1375
استاد : محمد غلامرضايي
دانشگاه : دانشگاه يزد
موضوع : چکيده : در اين پايان نامه ابتدا مقدمه اي در توضيح تأويلات, تفسير, هرمنوتيك و تأويلات از نظر اسماعيليه و ناصرخسرو آمده است. تأويلات نزد صوفيه و مولانا و داستان پيامبران در مثنوي موضوعات بخشهايي از اين پايان نامه اند. ذكر شواهد تأويلات آيات و احاديث در شش دفتر مثنوي بخش اصلي آن است. در هر مورد كوشش شده, نظر مولوي با نظر بعضي از صوفيه مقايسه شود. د رفصلي تحت عنوان گوناگوني تأويلات آيات و احاديث, وجوه مختلف تأويلات مولانا از آيات آمده است. در اين پايان نامه آمده است كه طبق نظر مولانا فقط انبياء و اولياء و عارفان حقيقي, توانايي و اجازه تأويلات آيات قرآن را دارند.
عنوان : تأويل در قرآن
نويسنده : مرتضي ديانتي نسب
سال : 1375
استاد : احمد بهشتي
دانشگاه : آزاد اسلامي فسا
موضوع : چکيده : تأويلات عبارت از بيان معناي خلاف ظاهر آيات قرآن است. اين پايان نامه پژوهشي است درباره ي تأويلات و مباحث آن عبارتند از: تعريف لغوي تأويلات, معيار تأويلات صحيح, شمول تأويلات بر تمام آيات اعم از محكمات و متشابهات, تعلق انحصاري علم تأويلات به ائمه معصوم شيعه (ع), پيدايش تأويلات گرايي در صدر اسلام در ميان صاحبان علوم و مذاهب مختلف مانند اسماعيليه, قرامطه و اهل تصوف.
عنوان : تأثير متقابل فرد و جامعه از ديدگاه قرآن
نويسنده : مهدي يزداني
سال : 1375
استاد :
دانشگاه : دانشگاه فردوسي مشهد
موضوع : چکيده : مباحث اين پايان نامه عبارتند از: تعريف جامعه, معناي اصلت جامعه و فرد, عوامل موثر در شكل گيري جامعه, بررسي تأثير جامعه بر فرد از نظر قرآن, بطلان پيروي مطلق از جامعه, رد فرهنگ باطل پيشينيان, مبارزه با سنتهاي باطل جامعه, هجرت و تسليم نشدن در برابر حاكمان ستمگر, قبول سنت هاي صحيح, استفاده از قدرت جمعي براي اصلاح افراد, امر به معروف و نهي از منكر و ارسال رسولان از جمله ي مويدات تأثير فرد بر جامعه.
عنوان : تأثير قرآن كريم بر ديوان ناصرخسرو
نويسنده : محسن ابراهيميان
سال : 1375
استاد : محمد غلامرضايي
دانشگاه : دانشگاه يزد
موضوع : چکيده : در اين پايان نامه انحاء تأثيرپذيري ناصر خسرو از قرآن كه در ديوان او انعكاس يافته, طي پنج بخش بررسي شده است. تلميح به قصص قرآن, اشاره به آيات قرآن, معنا و مفهوم آيات, مفردات قرآن و سرانجام تشبيهات قرآن كريم در شعر ناصرخسرو. در اين پايان نامه هر بيت از شعر ناصرخسرو كه در آن قصه اي از قصص قرآن يا مفهوم آيه اي يا واژه اي از قرآن و تشبيهي از تشبيهات قرآن به اشاره يا به صراحت در آن آمده است, ذكر و مورد بررسي قرار گرفته است.
عنوان : تأثير قرآن بر فرهنگ و تمدن غرب
نويسنده : احمد قليان
سال : 1375
استاد : محمد تقي آشتياني
دانشگاه : آزاد اسلامي اراك
موضوع : چکيده : مباحث اين پايان نامه عبارتند از: تأثير قرآن در ظهور و شكوفايي علوم اعم از علوم تجربي و عقلي, تقدم مسلمانان بر مردم مغرب زمين در علوم تجربي, قوانين و نظامات قرآن و چگونگي ارتباط آن با تكامل جامعه ي بشري, نقش برخي از فرق اسلامي در شكل گيري تمدن اسلامي, علم از ديدگاه قرآن, انگيزه ي قرآن از طرح مباحث طبيعي, تفاوت اسلام و مسيحيت از نظر موضعگيري نسبت به علم و ...
عنوان : تأثير قرآن بر شعر ابوالعتاهيه
نويسنده : علي سواري
سال : 1375
استاد : سيد محمد اسداللهي
دانشگاه : دانشگاه فردوسي مشهد
موضوع : چکيده : ابوالعتاهيه از شاعران عرب در دوره ي اول عصر عباسي است. در اين پايان نامه تأثير پذيري اين شاعر در فصولي با عناوين زير بررسي شده است: زندگي شاعر از بدو حيات تا لحظه ي وفات و علل گرايش او به زهد, استفاده از آيات قرآن در موضوعات توحيد, قضاء و قدر الهي و روز قيامت.
عنوان : تأثير روحي و اخلاقي ذكر از ديدگاه قرآن و معصومين (ع)
نويسنده : محبوبه محمدي
سال : 1375
استاد : محمد جعفر امامي
دانشگاه : آزاد اسلامي اراك
موضوع : چکيده : مطالب اصلي اين پايان نامه د ردو بخش تدوين شده است. در بخش اول مفهوم ذكر, دلايلي از قرآن و روايات بر واجب عقلي بودن ذكر, تأثيرات ذكر, اسوه هاي ذكر, عوامل بازدارنده ي ذكر, راه كسب اين خلق متعالي و معرفي مذكور, يعني خداي سبحان با استفاده از آيات و روايات آمده است و در بخش دوم صفت مقابل ذكر, يعني غفلت بررسي شده و از تأثيرات منفي آن و راه گريز از آن بررسي شده است.
عنوان : تأثير دقايق و لطايف بلاغي قرآن كريم در ادب فارسي (آثار حكيم سنايي, حافظ و سعدي)
نويسنده : اكرم ميرجليل
سال : 1375
استاد : جليل تجليل
دانشگاه : دانشگاه تربيت مدرس
موضوع : چکيده : از ظهور اسلام تامنون كساني كه با سخنوري به تغذيه ذوقها پرداخته و شهد ادب در كام ادب دوستان ريخته اند, دستي در خوان پربركت قرآن داشته و انديشه خود را به عصاره ي الوان نعمت آن آميخته اند و بهترين تمثيل, فني ترين استعاره, زيباترين تشبيه, كاملترين تصوير, گوياترين عبارت و سخت ترين تركيبات را در قرآ، جسته اند. حافظ, سعدي و سنايي از جمله اين افراد بودند. ايهام گويي, صورتگري و شخصيت پردازي, استفاده از تناسب هاي لفظي, آهنگ و وزن, تشبيه, استعاره, تمثيل اقتباس, تلميح و اشاره از موارد مشخصي هستند كه تحت تأثير كلام قرآن در سخن حافظ تجلي پيدا كرده است. استفاده از واژه هاي قرآني, تضمين و اقتباس آيات و معاني آنها, تشبيه, استعاره, مجاز, كنايه, مثل, طباق نمونه هايي از تأثير قرآن در آثار سعدي است. بهره جويي از آيات يا قسمتي از آنها, معاني و مضامين آنها در گسترده اي وسيع د راكثر قصايد سنايي به چشم مي خورد. اقتباس, تلميح, حل, تشبيه, تمثيل و كنايه نيز مواردي هستند كه تحت تأثير قرآن در آثار سنايي نمودار است. حافظ, سعدي, سنايي در تنوع اسلوب بيان در زمينه استفهام, امر, نهي و معاني متعدد آنها, اطناب و ايجاز و التفات كلام خود را به شيوه قرآني آراسته اند.
عنوان : پژوهشي در نكات صرفي, نحوي و بلاغي سوره ي انبياء
نويسنده : موسي اسماعيل زاده
سال : 1375
استاد : محمود شكيب
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران, مركزي
موضوع : چکيده : در اين پايان نامه كه در زمره ي پژوهش هاي ادبي پيرامون قرآن است ابتدا به مباحثي مقدماتي مثل اهميت شناخت قرآن, شرايط آشنايي با قرآن, قصص قرآن, محتوا و غرض سوره ي انبياء پرداخته شده و سپس با نقل ترجمه ي آيات اين سوره, نكات صرفي, نحوي و بلاغي آن مورد بررسي قرار گرفته است.
عنوان : پژوهشي د رنظام جايگزيني اسماء الهي د رفواصل آيات
نويسنده : افسانه اعتمادي
سال : 1375
استاد : محمد علي مهدوي راد
دانشگاه : دانشگاه تربيت مدرس
موضوع : چکيده : در اين پايان نامه نخست درباره ي فاصله در قرآن كريم و صفات الهي به اختصار بحث شده است. سپس اسماء جايگزين شده در فرجام آيات مورد بررسي آماري قرار گرفته و جدول هاي گوناگوني از آنها ارائه شده است. به دنبال آن, اسماء الهي از لحاظ اسلوب و طرز بيان مورد بررسي كامل قرار گرفته و مختصات بارز ساختار بياني اسماء الهي تبيين گرديده است. سپس بحث درباره ي تقدم و تاخر در صفات زوج انجام پذيرفته و سيمايي از صفات زوج خداوند نشان داده شده است. همچنين در بيان اسماء الهي, اصل تناسب مخاطب با موضوع مورد بحث قرار گرفته است. همچنين مهمترين موضوعاتي كه در پايان آيات مشتمل بر اسماء الهي آمده بيان شده است. سپس, كيفيت ارتباط اسماء الهي با مضامين آيات مورد بحث قرار گرفته و به دنبال آن از ادب انبياء د ربيان اسماء الهي سخن رفته است.
عنوان : پژوهشي د رشيوه ها و عملكردهاي سياسي _ اجتماعي انبياء د رقرآن
نويسنده : كاظم زارع
سال : 1375
استاد : ابوالفضل شكوري
دانشگاه : دانشگاه تربيت مدرس
موضوع : چکيده : اين پايان نامه د رشش فصل تنظيم گرديده است. هدف كلي آن بررسي شيوه سياسي _ اجتماعي انبياء درقرآن است. درفصل اول, ضرورت مباحث سياسي ـ اجتماعي درقرآن با پنج دليل به اثبات رسيده و در فصل دو م اصول سياسي انبياء مورد بررسي قرار گرفته است. در فصل سوم, عوامل موفقيت انبياء در حركت سياسي اجتماعيشان و در فصل چهارم, موانع سياسي ـ اجتماعي موجود د رنهضت انبياء مورد بحث قرار گرفته است. در فصل پنجم, از لغزش ها و انحرافات سياسي ـ اجتماعي نهضت انبياء كه توسط پيروانشان صورت گرفته بود, بحث شده است. د رفصل ششم, نهضت پيامبر اسلام (ص) در سرزمين جزيره العرب و حكومت اسلامي او در مدينه به عنوان بهترين و جامع ترين الگوي نهضت و حكومت انبياء معرفي شده است. نتيجه اي كه از اين تحقيق به دست آمده اين است كه: بعثت انبياء صرفاً جنبه ي ارشادي نداشته بلكه آنان در هر عصر خود سياستمداران لايق و شايسته اي بوده اند كه براي اصلاح جوامع بشري از گمراهي و جهالت قيام كرده و در مبارزات خود داراي حكمت و سيره سياسي خاصي بوده اند.
عنوان : پژوهشي د رتك واژه هاي (مفردات) غريب قرآن كريم
نويسنده : لاله افتخاري
سال : 1375
استاد : سيد مرتضي آيت الله زاده شيرازي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : چکيده : پايان نامه حاضر به بحث پيرامون مفردات يا تك واژه هاي غريب قرآن كريم اختصاص داشته و در آن به مباحثي از اين قبيل پرداخته شده است: علوم قرآني چيست؟ اهميت موضوع غريب القرآن, غريب القرآن چيست؟ اهميت موضوع غريب القرآن, غريب القرآن جزء كدام قسم غريب است؟ و علل غريب نمودن بعض واژگان قرآني. در پايان, اشاره اي گذرا نيز به تاليفات غريب القرآن شده است.
  • تعداد رکورد ها : 1568