• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
عضویت در خبرنامه
جستجو :
تعداد در هر صفحه
عنوان : ترجمه و تحقيق كتاب (الامثال في القرآن)
نويسنده : عصمت رحيمي پور بافقي
سال : 1376
استاد : سيد محمد باقرحجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران شمال
موضوع : چکيده : در اين پايان‌نامه پس از بيان معناي مثل و فوائد تمثيل و پيشينه تأليف در زمينه امثال قرآن به ترجمه و تحقيق كتاب « الامثال في القرآن» پرداخته شده است . در اين كتاب تمام مثلهايي كه در قرآن آمده، گردآوري و شرح شده است .
عنوان : ترجمه و تحقيق بخشي از كتاب (تاريخ فكره اعجاز القرآن) قرن 8
نويسنده : مهناز حسيني تودشكي
سال : 1376
استاد : سيد محمد باقرحجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران شمال
موضوع : چکيده : در اين بخش از كتاب مذكور ديدگاههاي دانشمندان ذيل درباره اعجاز قرآن بررسي شده است : زملكاني،‌قزويني و ابن حمزه علوي از علماي بلاغت ، و اصفهاني، ابن كثير وشاطبي از ميان مفسران و بالاخره زركشي، ابن تيميه و ابن قيم از دانشمندان ديگر. در اين پايان نامه بخش ياد شده ترجمه و تحقيق شده است .
عنوان : ترجمه و تحقيق بخشي از كتاب (تاريخ فكره اعجاز القرآن)
نويسنده : بهناز فهيمي
سال : 1376
استاد : سيد محمد باقرحجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران شمال
موضوع : چکيده : در اين پايان‌نامه حاضر بخشي از كتاب تاريخ فكرة‌اعجاز القرآن نوشته نعيم حمصي ترجمه و تحقيق شده است. موضوعات اين بخش عبارتند از : معناي اعجاز، نقل و رد قول به صرفه ، وجوه اعجاز، اعجاز بلاغي و تجلي عظمت پروردگار در آيات قرآن. ناگفته نماند كه كتاب مورد تحقيق درباره تاريخ مباحث مربوط به اعجاز قرآن در آثار علماي مسلمان است .
عنوان : ترجمه و تحقيق بخشي از كتاب (آراء المستشرقين حول القرآن الكريم) (صفحات 324-365 جلد اول)
نويسنده : معصومه فوزي
سال : 1376
استاد : سيد محمد باقرحجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران مركزي
موضوع : چکيده : در اين پايان‌نامه صفحات 324 ـ 365 از جلد اول كتاب اراء المستشرقين حول القرآن الكريم تأليف عمربن ابراهيم رضوان ترجمه و بررسي شده است . و در آن از منابعي چون قرآن، تورات و انجيل استفاده شده و به شماري از شبهات خاورشناسان پيرامون قرآن پاسخ داده شده است .
عنوان : ترجمه و تحقيق بخشي از كتاب (آراء المستشرقين حول القرآن الكريم) (صفحات 281-237 جلد اول)
نويسنده : فاطمه تقويان
سال : 1376
استاد : سيد محمد باقرحجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران مركزي
موضوع : چکيده : كتاب آراء المسشرقين حول القرآن الكريم در نقد و بررسي نظرات خاورشناسان پيرامون قرآن است . بخش مورد ترجمه اين كتاب در پاسخ به اين شبهه خاورشناسان است كه محتواي قرآن مأخوذ از بت‌پرستان، حنفاء ، صابئين و ساير افراد بشر است .
عنوان : ترجمه و تحقيق اسباب حجر از كتاب (زبده البيان) مقدس اردبيلي
نويسنده : غلامرضا محبوب
سال : 1376
استاد : عليرضا فيض
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران مركزي
موضوع : چکيده : در اين پايان‌نامه بخشي از كتاب زبدة البيان ترجمه و با استفاده از ساير منابع بررسي شده است . عناوين فصول اين پژوهش عبارتند از : اشنايي با ماهيت حجر، بررسي آيات قرآن مربوط به محجوريت چون : صغير، يتيم، مريض ، سفيه و عبد مملوك، مجنون، اولياء صغير و مجنون و سفيه، مفلس.
عنوان : ترجمه و تحقيق آيات وصيت از كتاب (كنز العرفان) فاضل مقداد
نويسنده : عليرضا لطفي
سال : 1376
استاد : رضا سيفي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران مركزي
موضوع : چکيده : در اين پايان‌نامه آيات وصيت از كتاب كنزالعرفان ترجمه، و بر اساس مندرجات كتب فقهي و تفسيري و حقوقي بررسي شده‌اند . مباحث اين پژوهش عبارتند از : وصيت در لغت و اصطلاح فقه، صيغه وصيت ، اقسام وصيت در قانون مدي، ادله وجوب و مشروعيت وصيت، مراتب ارث، تقدم وصيت بر دين، رجوع از وصيت ، تصرف ورثه قبل از قبول موصي‌له ، وصيت مبهم، اثبات وصيت، وصيت‌نامه و اقسام آن، گزيده‌اي از وصاياي دين.
عنوان : ترجمه و تحقيق آيات محرمات نكاح از كتاب (زبده البيان) مقدس اردبيلي
نويسنده : عبدالحميد محمدباقري
سال : 1376
استاد : رضا سيفي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران مركزي
موضوع : چکيده : در اين پايان‌نامه با هدف بررسي احكام محرمات نكاح از كتاب بدة البيان و مقايسه آن با ساير كتب فقهي و تفسيري اعم از شيعه و اهل سنت تدوين شده است . در اين پژوهش پس از ترجمه آيات به بررسي و تفسير آنها در كتاب مذكور و مقارنه آن با سساير منابع پرداخته شده است ؛ سپس به رواياتي از معصومين (ع) در تأييد آن تمسك شده است و سرانجام اختلاف نظرات علماي شيعه و اهل سنت در خصوص آن بيان شده است .
عنوان : ترجمه و بررسي نكات لغوي, صرفي, نحوي, بلاغي و تفسيري سوره ي كهف
نويسنده : سيدمحمد يوسف
سال : 1376
استاد : محمدعلي آذرشب
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران مركزي
موضوع : چکيده : در اين پايان‌نامه در خصوص سوره كهف، نخست مطالبي جهت آشنايي با اين سوره و محتواي آن و نيز فضيلت قرآن آمده، سپس هر چند آيه ترجمه شده است ؛ زان پس چنانچه اختلافي در نحوه قرائت آن نقل شده باشد، آمده است و پس از آن اگر شأن نزولي براي آن روايت شده باشد،‌ذكر شده است . آنگاه با استفاده از كتب معتبر لغت معاني لغات مشكل بيان شده است . در مرحله بعد نحو و اعراب كلمات توضيح داده شده و بعد از آن با مراجعه به تفاسير معتبر تفسير آيات آورده شده است و در پايان با استفاده از كتب بلاغي جنبه‌هاي بلاغت آيات بررسي گرديده است.
عنوان : ترجمه و بررسي بخشي از كتاب (آراء المستشرقين حول القرآن كريم)
نويسنده : مريم حسين جعفري لواساني
سال : 1376
استاد : سيد محمد باقرحجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران شمال
موضوع : چکيده : بخشي كه در اين پايان‌نامه از كتاب مذكور ترجمه و تحقيق شده، به بررسي نظريات يكي از خاورشناسان به نام تسدال اختصاص دارد؛ مبني بر اينكه قرآن مجيد از كتب آسماني پيشين اقتباس شده است . تسدال در اين زمينه به مضاميني از قرآن كه با كتب زرتشتي، هندي و مسيحي مشابهت دارد، استناد جسته است؛ نظير داستانهاي اصحاب كهف، مريم ، عيس و آدم.
عنوان : تحليل تربيتي داستانهاي قرآن
نويسنده : محمدتقي رحيمي
سال : 1376
استاد : سيد احمد احمدي
دانشگاه : آزاد اسلامي اراك
موضوع : چکيده : در اين پژوهش نخست توضيحي كوتاه درباره داستان و خصوصيات داستانهاي قرآن امده، سپس داستانهاي قرآن به ترتيب الفبا بررسي شده‌اند. در بررسي هر داستان سعي شده كه نكات تربيتي آن استخراج و ارائه شود. نيز شيوه‌هاي تربيتي و اهداف داستانها نظير عبرت آموزي و تقويت مباني اعتقادي بيان شود.
عنوان : تحقيق متن و تكميل مأخذ و ترجمه (لباب النقول في اسباب النزول) سيوطي
نويسنده : نرگس پروازي ايزدي
سال : 1376
استاد : ابوالقاسم امامي
دانشگاه : آزاد اسلامي كرج
موضوع : چکيده : نويسنده در اين پايان‌نامه كتاب لباب النقول في اسباب النزول را از آغاز تا پايان سوره نساء بوسيله مقايسه نسخه چاپي‌ آن ـ كه در حاشيه تفسير جلالين به چاپ رسيده ـ با نسخه‌اي خطي از اين كتاب، تصحيح و متن آن را ترجمه كرده و سپس از طريق مقابله آن با تفسير الدرالمنثور سيوطي مأخذ آن را تكميل كرده است. ضمناً مقدمه اي نيز حاوي مباحث ذيل بر آن نوشته است: عوامل ناشناخته ماندن لباب النقول ،‌امتيازات آن ، نگاهي به كتب شأن نزول و بررسي نسخه‌هاي چاپي و خطي لباب النقول .
عنوان : تحقيق در واژگان قرأني كشف الاسرار ميبدي
نويسنده : سيد محمود الهام بخش
سال : 1376
استاد : عزيزالله جوئين
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : چکيده : عناوين مباحث در اين رساله عبارتند از: نگاهي به زندگي ميبدي و كتاب كشف الاسرار و عده الابرار او, ترجمه ي قرآن و بررسي شيوه ي منترجمي ميبدي, ويژگيهاي سبكي كشف الاسرار و اهميت آن. تحت عنوان اخير واژگان بكار رفته و در ترجمه ي آيات به ترتيب الفبا طي سه جلد معرفي و تدوين شده است.
عنوان : تحريض و تحذير در قرآن و نهج البلاغه
نويسنده : فردوس بهاري
سال : 1376
استاد : شاهرخ محمد بيگي
دانشگاه : آزاد اسلامي فسا
موضوع : چکيده : در اين پايان نامه نخست معناي لغوي تحريض و تحذير بيان شده, سپس نصوص قرآن و حديث در زمينه ي موضوعات زير گردآوري و بررسي شده اند, تحريض به جهاد, پرستش, نماز, زكات, قناعت و تحذير از عقوبت آخرت, گناه, ربا و ...
عنوان : تجلي تلميحات قرآني و اشارات داستاني ادب فارسي در ديوان مختومقلي
نويسنده : خوجه سيد سيد محمدي
سال : 1376
استاد : برات زنجاني
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران مركزي
موضوع : چکيده : مختومقلي يكي از شاعران تركمن است. وجود مضاين و لغات و تركيبات فارسي در ديوان اين شاعر نمايانگر تاثير ادبيات فارسي در اشعار اوست. وي مانند شاعران فارسي از فرهنگ قرآني متاثر بوده است. در اين پايان نامه به معرفي ادبيات منظوم تركمن و ميزان تاثير ادبيات فارسي و تلميحات قرآني و تطبيق آن با ديوان مختومقلي پرداخته شده است.
عنوان : تجزيه و تركيب و بلاغت آيات مربوط به صابرين در قرآن كريم
نويسنده : جعفر آذرطوس
سال : 1376
استاد : ابراهيم ديباجي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران مركزي
موضوع : چکيده : در اين پايان نامه پس از طرح مباحثي مقدماتي چون ويژگيهاي صبر, انواع صبر, زبان قرآن و پيشوايان دين, مباحث پژوهش طي فصولي چند آمده است. نخست آيات مربوط به صبر بر اساس ساخت كلمه تقسيم شده و ترجمه ي آنها به فارسي آمده است, سپس به بيان اعراب كلمات و نكات مهم صرفي و بلاغي آيات پرداخته شده است.
عنوان : تبيين مفهوم هدايت و ضلالت در قرآن كريم
نويسنده : غلامرضا ناظمي اردكاني
سال : 1376
استاد : ابوالقاسم امامي
دانشگاه : آزاد اسلامي كرج
موضوع : چکيده : اين پايان نامه شش فصل دارد: فصل اول, معناي لغوي واژه هاي هدايت و ضلالت. فصل دوم, انواع هدايت شامل: هدايت تكويني و تشريعي و نيز هدايت خاص. فصل سوم, مسير هدايت ـ يعني صراط مستقيم ـ و بيان معناي لغوي صراط و تفاوت آن با سبيل. فصل چهارم, درباره ي هادي و مضل در آيات قرآن. فصل پنجم, نقش شيطان در ضلالت انسان. فصل ششم, نحوه ي فاعليت خداوند و نقش انسان در هدايت و ضلالت در نظرات معتزله و اشاعره.
عنوان : تبليغ در قرآن و سيره ي معصومين
نويسنده : محمدرحيم جاني پور
سال : 1376
استاد : احمد بهشتي
دانشگاه : آزاد اسلامي فسا
موضوع : چکيده : در مطاوي آيات قرآن كريم و روايات معصومين (ع) نصوص قابل توجهي درباره ي چگونگي تبليغ و روش هاي دعوت مردم به اعمال صالح به چشم مي خورد. در اين پايان نامه پس از تعريف لغوي و اصطلاحي واژه ي تبليغ, نصوص مذكور شرح و بسط داده شده اند.
عنوان : تأثير قرآن و حديث در شعر فارسي
نويسنده : سيدمحمد راستگو
سال : 1376
استاد : محمد علي مهدوي راد
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : چکيده : پايان نامه ي حاضر در سه بخش تدوين شده است: بخش اول, مباحثي چون زمينه هاي اثرپذيري شعر فارسي از قرآن و حديث, پيشينه ي آن, تحول و تكامل آن. بخش دوم, شيوه ها و گونه هاي اثرپذيري از قرآن و حديث, مثل اثرپذيري واژگاني, گزارشي, تأويلاتي, تفسيري و ساختاري. بخش سوم, معرفي نمونه هايي از بهره گيريها و اثرپذيري هاي شماري از پارسي سرايان از آغاز تا سده ي هشتم.
عنوان : تأثير قرآن و حديث بر اشعار مختومقلي فراغي
نويسنده : نورمحمد مختوم نژاد
سال : 1376
استاد : منصور پهلوان
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران مركزي
موضوع : چکيده : مختومقلي فراغي شاعر و عارف قرن دوازدهم و سيزدهم هجري قمري از مشهورترين شاعران تركمن است. وي در اشعارش بيشتر تحت تأثير آيات قرآن كريم و احاديث پيامبر اسلام (ص) بوده و اغلب اشعار او در توحيد و صفات باريتعالي و نبوت و معاد و برخي نيز درباره ي ائمه (ع) و همچنين مسائل اجتماعي, تربيتي و اخلاقي سروده شده اند. در اين پايان نامه آيات و احاديثي كه در اشعار اين شاعر مورد استفاده قرار گرفته, شناسائي و ذكر شده است.
عنوان : پژوهشي تطبيقي درباره ي تبلور زندگي حضرت ابراهيم يا مناسك حج
نويسنده : عليرضا شيخي
سال : 1376
استاد : علي حجتي كرماني
دانشگاه : آزاد اسلامي اراك
موضوع : چکيده : دراين پايان نامه مناسك حج به عنوان تبلور مراحل زندگي حضرت ابراهيم (ع) از آغاز مبارزه با بت پرستان ونفي شرك و اثبات توحيد تا نيل به مقام رفيع امامت دانسته شده است.
عنوان : پژوهش در تفسير آيات ولايت در قرآن و حديث
نويسنده : ناصر حمزه پور معتوقي
سال : 1376
استاد : محمد علي لساني فشاركي
دانشگاه : دانشگاه تربيت مدرس
موضوع : چکيده : اين پايان نامه درباره ي آيات 3, 55 و 67 سوره ي مائده است و د رآن چنين نتيجه گيري شده است كه برابر روايات متواتر فريقين آيات مذكور درباره ي حضرت علي (ع) نازل شده است. تنها اختلاف اساسي شيعه و اهل سنت در اين باره اين است كه شيعه اين آيات را دال بر ولايت علي (ع) و جانشيني او پس از پيامبر آكرم (ص) مي داند" اما اهل سنت, آنها را دال بر فضيلت آن حضرت مي شمارند. د راين تحقيق با دلايل مختلف صحت نظر شيعه ثابت شده است.
عنوان : پديده هاي طبيعي در قرآن و كاربرد شناخت آن در تفسير
نويسنده : پديده هاي طبيعي در قرآن و كاربرد شناخت آن در تفسير
سال : 1376
استاد : احمد پاكتچي
دانشگاه : دانشگاه امام صادق (ع)
موضوع : چکيده : اين پايان نامه دو بخش دارد: بخش اول تحت عنوان قرآن و پديده هاي طبيعي حاوي دو مبحث است: هدف از ذكر پديده هاي طبيعي در قرآن و مواضع ذكر پديده هاي طبيعي در قرآن. بخش دوم با عنوان شناخت انسان از پديده هاي طبيعي در قرآن شامل اين مباحث است: امكان شناخت پديده هاي طبيعي و راه‌هاي شناخت آن. مراتب شناخت پديده هاي طبيعي. موانع تنبه از پديده هاي طبيعي و تأثير شناخت پديده هاي طبيعي در فهم و تفسير بهتر آيات قرآن. در پايان پيوستي حاوي دو موضوع تفسير علمي و تأثير قرآن در رشد علوم طبيعي در بين مسلمين آمده است.
عنوان : تصحيح و تعليق نسخه‌ي خطي تفسير سوره‌ي « هل اتي» يا «تفسير قطب شاهي»
نويسنده : فاطمه ركني يزدي
سال : 1375
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد شمال
موضوع : موضوع پايان‌نامه تصحيح و تعليق نسخه‌اي خطي درباره‌ي تفسير سوره‌ي هل اتي يا سوره‌ي انسان است. صاحب اين اثر معزالدين اردستاني است كه در سده‌ي يازدهم هجري در حيدرآباد هندوستان مي‌زيسته است. به اتفاق فريقين اين سوره شامل آياتي چند در بيان مناقب خمسه‌ي طيبه‌ي اهل بيت پيامبر اسلام(ص) مي‌باشد. روش مفسر نقلي است و چنان كه خود تصريح مي‌كند به تفسيرهايي از عامه وخاصه مانند تفسير كبير، تفسير مجمع‌البيان ، بيضاوي و ... مراجعه كرده است. روش تصحيح نسخه‌ي خطي اين گونه است كه اغلاط آن با تكيه به سياق عبارت تصحيح شده وحتي الامكان به مأخذي كه مفسر نام برده، مراجعه شده،‌اختلاف آنها ذكر شده است. در بسياري از موارد به تفسيرهاي ديگر مانند كشف‌الاسرار، روح‌الجنان، درالمنثور، روح‌البيان، مجمع‌البيان، كشاف، تفسير ابوالفتوح، تبيان و الميزان رجوع شده است.
عنوان : ترجمه و تحقيق قسمت نخست مقاله‌ي شورا در اسلام
نويسنده : معصومه باقري دونچالي
سال : 1375
استاد : سيد مرتضي آيت الله زاده‌ شيرازي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد شمال
موضوع : مباحث عمده‌ي اين تحقيق بهاين شرح است: شورا در عرف قبيله‌اي ، شورا د رمكه قبل از اسلام،‌شرح و تحقيق « حلف الفضول» ،‌شورا در قرآن كريم ، معني شورا، شورا درسياق قرآن،‌اشاره و شورا، مشورت دو همسر درگير در مورد از شير گرفتن بچه، بعضي احكامي كه آيه آنها را بيان مي‌كند،‌مشورت خصوصي و عمومي، شورا از مهم‌ترين ويژگي‌هاي امت اسلامي، نكات و اشارات آيه،‌دستور خداوند به حضرت رسول در مورد مشورت با مسلمانان، رد شبهات منافقين در پيرامون شورا، ظرافت‌ها و رهنمودهاي آيات، ماجرايي از شورا در داستان‌هاي قرآن ،‌قبيله‌اي از قوم ثمود كه با حضرت صالح(ع) مشورت كردند ، مشورت ابراهيم (ع) با پسرش اسماعيل (ع) در مورد خواب كشتن ، شور ابراهيم با پسرش اسماعيل در مورد ساخت كعبه ، مشورت برادران يوسف بر ضد او، رايزني برادران يوسف با يكديگر در مورد برادر دربند خود، اشاره‌ي خواهر رضاعي موسي(ع) به خانه‌ي فرعون ،‌خبر دادن به حضرت موسي(ع) درباره‌ي مشورت درباريان فرعون به قتل او،مشورت فرعون در مورد موسي(ع) با درباريان خود، شور ملكه‌ي سبأ با قبيله‌اش در مورد نامه‌ي سليمان، مشورت در ماجراي اصحاب كهف، شور قريش در مورد رهايي از حضرت رسول در شب هجرت.
عنوان : مباني و اصول اجتهاد در تفسير
نويسنده : محمود متوسل
سال : 1375
استاد : احمد بهشتي
دانشگاه : مركز تربيت مدرس حوزه علميه قم
موضوع : مباحث اين پايان‌نامه در يك مقدمه و دو بخش آمده است. در مقدمه از سير تطور تفسير، معناي تفسير و جايگاه عقل در اسلام بحث شده است و بخش اول با عنوان مباني اجتهاد در تفسير، موضوعات مفهوم اجتهاد در تفسير، جواز اجتهاد در تفسير و لزوم اجتهاد در تفسير را در بر دارد؛ بخش دوم به اصول اجتهاد در تفسير اختصاص يافته است و در آن از اصول لفظي مانند حجيت ظواهر الفاظ و اصول نقلي مثل توجه به شأن نزول آيات و نيز اصول عقلي نظير جواز تخصيص عمومات قرآني با دلايل عقلي سخن رفته است.
عنوان : فرق و مذاهب اسلامي در كشف الاسرار از جلد 1 الي 5
نويسنده : يوسف برادرنصيري
سال : 1375
استاد : عبدالامير سليم
دانشگاه : آزاد اسلامي تبريز
موضوع : در اين پايان‌نامه كليه فرقه‌ها و مذهب‌هايي كه ميبدي در طي پنج مجلد نخست تفسير خود از آنها و عقايدشان سخن رانده است، بررسي و معرفي شده‌اند. فرقه‌هاي بررسي شده برخي فقهي و برخي ديگر كلامي‌اند و شمار آنها به بيست فرقه مي‌رسد. ميبدي به مناسبت بحثهاي فقهي و كلامي در تفسير خود به بيان عقايد و ديدگاههاي آنها پرداخته است.
عنوان : عهد و پيمان در قرآن و روايات
نويسنده : راضيه قرباني
سال : 1375
استاد : سيد محمد مهدي جعفري
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد فسا
موضوع : در اين پايان‌نامه موضوع عهد و پيمان طي چهار بخش از منظر آيات قرآن كريم و احاديث معصومين (ع) بررسي شده است: بخش اول، پيمان در كتب آسماني: ميثاق در تورات، ميثاق در قرآن؛ بخش دوم، اقسام عهد و پيمان: پيمان خدا با انسان و انسان با خدا،‌پيمان انسان بر ربوبيت؛ بخش سوم، پيمان پيامبران: پيمان پيامبران با امتهايشان، ميثاق با پيامبر اكرم؛ بخش چهارم، وفاي به عهد و عهدشكني: وفاي به عهد و عهد شكني، وفاكنندگان به عهد و نقض كنندگان.
عنوان : شناخت ابعاد تفسيري و معنايي ظهور و سقوط تمدنهاي انساني با تأكيد بر تفاسير تشيع و تسنن
نويسنده : فيروزه اسلامي فر
سال : 1375
استاد : محمد مهدي گرجيان
دانشگاه : ازاد اسلامي واحد اراك
موضوع : نويسنده در تحقيق حاضر به اين نتيجه رسيده است كه تمدني كه از اين ويژگيها برخوردار باشد، جاويد خواهد ماند: از توحيد شروع شده و در توحيد رشد نمايد، در آن مردم بر سرنوشت خود حاكم باشند، ثروت در انحصار قشر خاصي نباشد، تشكيلات براساس عدالت باشد، قانوني كه عدالت را تثبيت كند، وجود داشته باشد . نيروي تفكر جامعه فعال باشد، علم و ايمان و كار همگام باشد،‌عواملي چون اختلاف، رفاه‌طلبي، شرك، امر به معروف و نهي از منكر، جهل و ناداني، تفرقه و دوگانگي، تهاون و سستي در دفاع، عدم اطاعت از رهبري، ظلم‌پذيري، تقليد كوركورانه ، عدم درك صحيح از دين، مفاسد اخلاقي از عوامل سقوط تمدنها است.
عنوان : سورة‌البقرة اعراباً و تحليلاً و بياناً‌
نويسنده : محمد هادي خسروي
سال : 1375
استاد : سيد امير محمود انوار
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران مركزي
موضوع : در اين پايان‌نامه سوره بقره از لحاظ اعراب يا نحو و صرف و بلاغت با استفاده از كتابهايي مانند الجدول في اعراب القرآن، مجمع البيان، جوامع الجامع، املاء ما من به الرحمن و كشاف شرح شده است.
عنوان : رابطه تحدي با اعجاز و انواع تحدي در قرآن
نويسنده : محمد رحيم نوري
سال : 1375
استاد : محمد رضا آشتياني
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد اراك
موضوع : مباحث اصلي اين پژوهش در چهار بخش با اين مباحث تنظيم و تدوين شده است: بخش اول، كليات قرآن كامل است، تحدي قرآن به زبان قرآن ، چگونگي تفاوت در تحدي قرآن؛ بخش دوم، تحدي قرآن كريم به اسلوب كلام و محتواي خود: تحدي قرآن از نظر هماهنگي ، تحدي قرآن در قانونگذاري ، تحدي قرآن كريم به اسرار علمي، تحدي قرآن كريم به اخبار غيبي؛ بخش سوم، عقلي و برهاني بودن مهمترين جنبه قرآن كريم: تحدي قرآن در فصاحت و بلاغت، تحدي قرآن كريم در استدلال عقلي؛ بخش چهارم، منحصر نبودن تحدي قرآن كريم به زمان خاص.
عنوان : ترجمه و بررسي نكات لغوي، صرفي، نحوي، بلاغي، تفسيري و تاريخي سوره‌هاي « ق» و «ذرايات»
نويسنده : مسعود اكبري‌زاده
سال : 1375
استاد : سيد امير محمود انوار
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران مركزي
موضوع : در اين پايان‌نامه طي سه بخش سوره‌هاي ق و ذاريات ترجمه و شرح شده و قصه‌هاي مندرج در آنها بيان گرديده است: در بخش اول ترجمه و شرح سوره ق و در بخش دوم ترجمه و شرح سوره ذاريات و در بخش سوم قصه‌هاي مندرج در آنها نظير قوم نوح، اصحال الرس ، قوم ثمود، قوم عاد، فرعون ، ميهمانان حضرت ابراهيم (ع)، اصحاب الايكه و قوم تبع آمده است.
عنوان : تأثير قرآن و حديث در مثنوي هفت اورنگ جامي
نويسنده : مهدي يگاني خطبه‌سرا
سال : 1375
استاد : قاسم انصاري
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد زنجان
موضوع : اين پايان‌نامه در دو بخش تدوين شده است. در بخش اول چهار مبحث كلي به اين شرح آمده است: اهميت قرآن و احادي و سابقه تأثيرپذيري شعرا از آنها، شرح احوال و آثار نورالدين عبدالرحمن جامي، بحثي درباره داستان رمزي سلامان و ابسال و نظرهاي مختلف بزرگان درباره آن،‌و اشكال تأثيرپذيري جامي از قرآن و احاديث و در بخش دوم ابياتي از مثنوي هفت فصل با اين عناوين آورده شده است: سلسلة الذهب، سلامان و ابسال، تحفة الاحرار، سبحة الابرار، يوسف و زليخا، ليلي و مجنون و خردنامه اسكندري.
عنوان : پژوهشي پيرامون ابتلا و امتحان در قرآن
نويسنده : مجتبي روحاني‌نژاد
سال : 1375
استاد : محمود رجبي
دانشگاه : مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره)
موضوع : در اين پايان‌نامه نخست واژه‌هاي « ابتلا»، « فتنه»، « محق» و « تمحيث» معنا شده است و مباني و قلمرو امتحان به بحث گذاشته شده است؛ سپس از امتحان به مثابه يكي از سنت‌هاي الهي بحث گرديده، آنگاه ويژگي‌هاي و ارتباط آن با ديگر سنت‌هاي الهي بررسي شده؛ پس از آن اركان ابتلامورد بررسي قرار گرفته است و در پايان‌، آثار امتحان با نگاه به آيات الهي به اين قرار ذكر شده است: هدايت انسان‌ها، تحقق ايمان واقعي، تمايز صفوف، زدودن ناخالصي‌ها، نيل به ثواب، تربيت و تكامل، بازگشت به سوي خدا.
عنوان : اهميت صبر در فرهنگ اسلامي
نويسنده : علي مهتدي
سال : 1375
استاد : شاهرخ محمد بيگي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد فسا
موضوع : در اين پايان‌نامه صبر طي نه فصل در آيات قرآن كريم و روايات معصومين بررسي شده است: فصل اول، صبر اصل اساسيك صبر از نظر لغت، اهميت جايگاه صبر در فرهنگ اسلامي،‌مفهوم صبر در قرآن، انواع صبر، ارزش صبر براي ايمان آورندگان ،‌پيامبران و لزوم صبر، مصابرت، صبر بيهوده ...؛ فصل دوم، زمينه‌هاي پيدايش صبر: ايمان به خدا، رشد و كمال انسان، نگاهي به وضع طبيعي دنيا، توجه به شدت ابتلاي اولياتي خدا...؛ فصل سوم، راه دستيابي به صبر: مراتب صبر، نشانه صابر، ...؛ فصل چهارم، صبر رمز پيروزي: صبر در صفات متقين، اجر بي‌حساب براي صابران، مقامات صابران،‌...؛ فصل پنجم، آثار صبر: حفظ دين و ايمان، تكامل روح و رشد فكر، موفقيت در كارها، نشاط جسم و ارامش جان، اجر و پاداش فراوان؛ فصل ششم، ارتباط صبر و ارزشهاي معنوي: صبر و نماز،‌صبر و مهرباني (محبت)، صبر و توكل، صبر و عمل صالح؛ فصل هفتم،‌نقش ثبات و استقامت: خويشتن شناسي، برداشت صحيح از زندگي، ايمان به قضا و قدر خداوند ...؛ فصل هشتم، اسوه‌هاي صبر و استقامت : ايوب (ع)،‌ يوسف(ع)،‌ نوح(ع)، عيسي(ع)،‌ ابراهيم (ع)،‌ يعقوب(ع)،‌ موسي(ع)،‌ اسماعيل(ع)،‌ محمد(ع)،‌ علي(ع)،‌ سجاد(ع)،‌ زينب(س)؛ فصل نهم، آفات صبر: حسد، خشم،‌ افسردگي، يأس، عجله كردن، عجز.
عنوان : اعتدال در جهت‌گيريهاي قرآن كريم
نويسنده : محمد جواد نصيرزاده
سال : 1375
استاد : شاهرخ محمد بيگي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد فسا
موضوع : مطالب اين پايان‌نامه در پانزده فصل با اين عنوان‌ها آمده است: واژه‌شناسي: واژه اعتدال، واژه قصد و مشتقات آن،‌واژه‌هاي وسط، اسراف، قسط، رشد، غي و طاغوت،‌افراط و تفريظ؛ مرزهاي اعتدال در قرآن كريم: حدود الهي، احكام خمسه تكليفيه؛ مصاديق و الگوهاي « افراط»، « تفريط» و « اعتدال» در قرآن كريم: اولوالالباب ، موقنين،‌مقربين، حزب‌الله؛ راههاي عملي رسيدن به «اعتدال» در قرآن كريم: وسيله‌يابي، صبر و سلوة و ....؛ راههاي خروج از « اعتدال»: پيروي از شيطان، اطاعت غيرخدا؛ «اعتدال» در جهت‌گيريهاي عقيدتي قرآن كريم: توحيد و «اعتدال»، صفات الهي و « اعتدال»؛ « اعتدال» در جهت‌گيريهاي اخلاقي قرآن كريم: افراط و تفريط و اعتدال در قواي سه‌گانه، اعتدال در قوه شهويه: «اعتدال» در جهت‌گيريهاي تربيتي : كرامت،‌تولي و تبري، جبر و اختيار؛ «اعتدال» در جهت‌گيريهاي فردي قرآن كريم: آزادي و بردگي ، زهد، تقوا، «اعتدال» در فطرت، «اعتدال» در غرايز؛ «اعتدال» در جهت‌گيريهاي اجتماعي قرآن كريم: طرح كلي «اعتدال» در احكام اجتماعي، «اعتدال» در احكام اجتماعي در پرتو مبدأ واحد و نظام واحد؛ «اعتدال» در جهت‌گيريهاي عبادي قرآن كريم: «اعتدال» در احكام مربوط به نماز، «اعتدال» در احكام مربوط به رزوه، تفسير اعتدال در احكام عبادي از ديدگاه منابع روايي؛ «اعتدال» در جهت‌گيريهاي معيشتي « اقتصادي» قرآن كريم ؛ تبذير، عفو در احكام معيشتي ، ربا، اعتدال در كار،‌اعتدال در تفريح و استراحت، اعتدال در لباس و وسايل زندگي؛ «اعتدال» در جهت‌گيريهاي حقوقي قرآن كريم: واژه حق،‌ آياتي كه بيانگر حقوق متقابل زن و مرد هستند،‌اعتدال و مسأله ارث و ديه زن و مرد، تساوي يا تشابه؟!؛ «اعتدال» در جهت‌‌گيريهاي جزايي قرآن كريم؛ خشونت بين جرم و كيفر،‌ اعتدال در احكام مربوط به دزدي، قصاص و اعتدال ...؛ آثار و نتايج «اعتدال»: بي‌نيازي و خودكفايي، تكامل مادي و معنوي، كمال دين و ايمان،‌خوشبختي و پيروزي،‌امانت‌داري و تعاون.
عنوان : هفت شهر عشق در آيات و روايات
نويسنده : زينب چنگايي
سال : 1375
استاد : اسماعيل حاكمي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران
موضوع : در اين پايان‌نامه هفت شهر عشق عطار نيشابوري كه در كتاب منطق‌الطير به تصوير كشيده شده با توجه به آيات و روايات بررسي شده است. در ابتدا در هر وادي توضيح عرفاني آن وادي سپس آيات مربوط به آن وادي آمده است و بعد از آيات، روايات و احاديث معصومين ? در رابطه با هر وادي نقل شده است . در انتخاب احاديث از كتابهاي معتبر شيعه و اهل تسنن استفاده شده است.
عنوان : هستي از نظر قرآن و مقايسه آن با مشربهاي فلسفي
نويسنده : سيد ماشاء الله شاهرخي
سال : 1375
استاد : سيد هاشم گلستاني
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد نجف‌آباد
موضوع : اين پايان‌نامه در شش فصل نوشته شده است و مباحث آن عبارتند از : واقعيت هستي، حق و جلوه‌هاي آن، وجود واحد است يا كثير؟ رابطه خداوند با جهان، مراتب وجود و عوالم هستي و سرانجام هستي از نظر قرآن.
عنوان : ويژگيهاي تربيتي در قرآن
نويسنده : اسدالله وطني
سال : 1375
استاد : احمد بهشتي
دانشگاه : دانشگاه علامه طباطبائي
موضوع : در اين پژوهش سعي شده با استفاده از تفسير الميزان و تفسير نمونه و كتب تربيتي، محتواي تربيتي قرآن كريم از ديدگاه برنامه‌ريزي درسي بررسي و ارائه شود. پژوهشگر قرآن را بعنوان كاملترين منبع كه حاوي تمام عناصر لازم براي يك برنامه تربيتي است معرفي كرده است.
عنوان : وحي و گونه‌هاي آن در قرآن و عهدين
نويسنده : ميترا سليمان
سال : 1375
استاد : شاهرخ محمد بيگي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد فسا
موضوع : در اين پايان‌نامه وحي و انواع آن نظير وحي مسقيم الهي و وحي با واسطه حضرت جبرئيل (ع) در آيات قرآن، تورات و انجيل بررسي و محتواي آيات قرآن و عهدين با يكديگر مقايسه شده‌اند.
عنوان : نماز در قرآن
نويسنده : خديجه محمدي
سال : 1375
استاد : احمد بهشتي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد فسا
موضوع : مباحث اين پايان‌نامه عبارتنداز:فلسفه خلقت، حقيقت ذكر، واژه‌شناسي نماز از نظر لغوي و اصطلاحي، ارزش نماز در آيينه قرآن و حديث، فلسفه عبادت، نماز در اديان الهي از حضرت آدم(ع) تا حضرت خاتم (ص)،‌جايگاه نماز در كسب مراتب معنوي و كمال، شرايط نمازگزاري، ابعاد مختلف نماز و آثار نماز بويژه آثار تربيتي آن.
عنوان : نگرشي بر جنگهاي صدر اسلامي از ديدگاه قرآن
نويسنده : علي جعفرزاده
سال : 1375
استاد : محمد ابراهيمي
دانشگاه : مؤسسه آموزش و پژوهشي امام خميني
موضوع : در اين پايان‌نامه به ترتيب سريه‌ها و غزوات ذيل در آيات قرآن بررسي شده‌اند: سريه عبدالله بن جحش،‌جنگ حمراء الاسد، غزوه بني‌نضير، غزوه بدر صغرا، غزوه احزاب، غزوه بني‌قريضه، صلح حديبيه، غزوه خيبر، سريه ذات السلاسل ، فتح مكه، غزوه حنين و غزوه تبوك .
عنوان : نگرش تفسيري بر آيات قران در نهج البلاغه
نويسنده : ناصر افتخاري
سال : 1375
استاد : ابوالقاسم امامي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد كرج
موضوع : در اين پايان‌نامه آياتي كه در نهج‌البلاغه مورد استشهاد واقع شده، بررسي گرديده‌اند. مباحث اين پژوهش در سه بخش تدوين شده است : بخش اول در خصوص اصول عقايد و مشتمل بر موضوعات توحيد، نبوت، امامت و معاد است . بخش دوم درباره خلقت و شامل مباحث آفرينش عالم، آفرينش ملائكه،‌خلقت شيطان و آفرينش آدم است. بخش سوم تحت عنوان قرآن و احكام آن حاوي دو مبحث فضيلت قرآن و احكام قرآن است.
عنوان : گاهي به قصه و نكات تربيتي آن در قرآن
نويسنده : سعيد مهدوي
سال : 1375
استاد : مجيد معارف
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : اين پايان‌نامه به طرح و بررسي و مباحث مي‌پردازد: ويژگيهاي قصه در قرآن، اهداف قصه در قرآن و نكات تربيتي قصه‌هاي قرآني از جمله: خدامحوري، هدايت الهي، اصلاح و خودآگاهي، بيداري وجدان و عزت نفس، تربيت عقلاني و امر به معروف و نهي از منكر و تذكر ، معرفي نمونه‌هاي سازنده و مطابقت گفتار و عمل، عوامل تربيت و ارزشهاي اخلاقي ادب و گذشت و صبر و استقامت و ترك هواي نفس.
عنوان : نگاهي به امر به معروف و نهي از منكر از ديدگاه آيات و روايات
نويسنده : علي محمد محمدي
سال : 1375
استاد : حسين كريم
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد اراك
موضوع : مباحث اين پايان‌نامه عبارتند از : ضرورت شناخت معروف و منكر و معناي آن دو، ملاكهاي شناخت معروف و منكر، اهميت اين فريضه در لسان وحي و روايات و فقه اسلامي، نوع وجوب اين فريضه ، مهمترين خصوصيات آمر به معروف و ناهي از منكر، پيامدهاي ترك اين فريضه الهي از ديدگاه آيات و روايات
عنوان : نگاهي به ابعاد تربيتي قرآن از ديدگاه معصومين (ع)
نويسنده : مهدي مروجي
سال : 1375
استاد : صمد ديلمقاني موحد
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران مركزي
موضوع : مباحث اين پايان‌نامه عبارتند از: مفهوم تربيت از ديدگاههاي مختلف، سيماي انسان در قرآن، رشد و مراحل آن، زمينه‌هاي تربيتي هر مرحله از منظر قرآن و ديدگاههاي معصومين (ع)، روشهاي تربيتي با تأكيد بر ضرورت روشهاي قرآني در تربيت ، اهداف تربيتي به اعتبار زمان، علوم مختلف و جنبه‌هاي وجودي انسان.
عنوان : نكات صرفي، نحوي و بلاغي تفسير ميبدي ( جلدهاي 7 و 8)
نويسنده : محمد رضا بختياري
سال : 1375
استاد : عبدالامير سليم
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تبريز
موضوع : در پايان‌نامه حاضر نكات صرفي، نحوي و بلاغي تفسير كشف الاسرار و عدة الابرار رشيدالدين ميبدي جلدهاي هفتم و هشتم مربوط به هفده سوره از فرقان تا فصلت گردآوري و تدوين شده است. در پايان نيز فهرستي درباره معاني حروف و مفردات و فهرستي ديگر در مورد نكات بلاغي ترتيب يافته است.
عنوان : نقش ايمان در زدگي انسان از نظر قرآن و احاديث
نويسنده : محمد جواد اسماعيلي
سال : 1375
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران مركزي
موضوع : اين پايان‌نامه مركب از چهار فصل و مشتمل بر مباحث ذيل است: بررسي معناي لغوي و اصطلاحي ايمان، مراتب ايمان، نشانه‌هاي ايمان در قرآن، علائم ايمان از ديدگاه حضرت علي (ع)، سيماي مؤمن در احاديث، علم و ايمان و رابطه آن دو با يكدگير و اينكه كداميك از ديگري برتر است، بررسي آثار و نتايج ايمان و نقش آن در روابط اجتماعي.
عنوان : نفس و مراتب آن در قرآن و عرفان و فلسفه صدرالدين شيرازي
نويسنده : فاطمه ناصري قائم
سال : 1375
استاد : غلامحسين ابراهيم دينائي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران مركزي
موضوع : نفس و مراتب كمال و نزول موضوع اين پايان‌نامه است . عناوين بخشهاي آن عبارتند از : مفهوم نفس و مراتب نفس در قرآن كريم، مفهوم نفس و درجات عالي و نازل آن طبق مشاهدات و مكاشفات عرفاني و صوفيه و برخي از آيات و روايات، نظريات فلسفي صدرالدين شيرازي در اين زمينه؛ فيلسوفي كه تعاليم و حياني و مشاهدات عرفاني را با مقولات عقلي توأم ساخت.
عنوان : نظم و انضباط اجتماعي و وجدان كاري بر اساس آيات و روايات و ساير منابع اسلامي
نويسنده : مسعود نماز‌زادگان
سال : 1375
استاد : عباسعلي عميد زنجاني
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : اين پايان‌نامه كه به بحث پيرامون نظم و انضباط اجتماعي و وجدان‌كاري بر اساس آيات و روايات و ساير منابع اسلامي پرداخته شامل اين موضوعات است: تبيين موضوع و جايگاه نظم و انضباط اجتماعي از ديدگاه اسلام، انسان منشأ نظم و انضباط اجتماعي و وجدان كاري، و مسؤوليت انسان از ديدگاه اسلام.
  • تعداد رکورد ها : 1568