• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
عضویت در خبرنامه
جستجو :
تعداد در هر صفحه
عنوان : آثار صبر و صلوة از ديدگاه آيات و روايات
نويسنده : محمد قاسمي
سال : 1373
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد مركزي
موضوع : در اين پايان نامه ابتدا هدف غايي و نهايي انسان كه قرب وجودي او به خداوند است، از ديدگاه آيات قرآن بررسي شده است . سپس آثار صبر و صلوة در سرعت بخشيدن به انسان براي رسيدن به هدف غايي و برطرف نمودن موانع از سر راه خود بيان گرديده است . آثار مذكور از ديدگاههاي روحاني و معنوي، اخلاقي و تربيتي، اجتماعي ،‌جهادي ، سياسي و اخروي بررسي گرديده و عواقب بي‌صبري و ترك صلوة بر اساس آيات و روايات مورد بررسي قرار گرفته است . انگيزه انتخاب اين موضوع توجه به نكات ارزشمند مندرج در دو آيه شريفه « استعينوا بالصبر و الصلوة‌ … ان الله مع الصابرين» و « استعينوا بالصبر و الصلوة‌ … فانها لكبيرة الا علي الخاشعين » بوده است.
عنوان : آثار اجتماعي دين از ديدگاه قرآن كريم
نويسنده : غلامعلي عزيزي‌كيا
سال : 1373
استاد : محمود رجبي
دانشگاه : تهران مركزي
موضوع : اين پايان نامه شامل دو بخش است : بخش اول كلياتي از آثار اجتماعي دين: نشانه‌هاي باورهاي ديني در رفتار اجتماعي، بينشهاي ديني درباره زندگي اجتماعي، مبارزه دين با عقايد خرافي‌ و گفتاري در اهميت اجتماع . بخش دوم نقش دين در تحولات اجتماعي: دامنه تحولات ناشي از دين، مراحل تحول ديني، تغيير در مقررات و قوانين و سياست، ديدگاه دين درباره حكومت و هجرت ، و كاركردهاي منفي دين.
عنوان : ترجمه و تحقيق نيمه ي دوم كتاب علوم القرآن آيت الله سيد محمد باقر صدر
نويسنده : احمدرضا اكرامي فرد
سال : 1373
استاد : سيد مرتضي آيت الله زاده شيرازي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : اين پايان نامه به ترجمه و تحقيق نيمه دوم كتاب علوم القرآن آيت الله صدر و تطبيق برخي از مطالب آن با اقوال قدما و متأخرين اختصاص دارد و اين موضوعات را دربر دارد: نسخ در قرآن, مقدمه اي درباره ي نسخ, معني لغوي نسخ, قصص قرآني, اغراض و اهداف قصه در قرآن, ويژگيهاي داستاني قرآن, اعجاز قرآن, قرآن معجزه بزرگ الهي و واژه ي اعجاز در لغت.
عنوان : ترجمه و تحقيق كتاب (القراءات و اللهجات) (ثلث سوم)
نويسنده : معصومه ذبيحي
سال : 1373
استاد : سيد مرتضي آيت الله زاده شيرازي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران شمال
موضوع : چکيده : در اين پايان نامه فصل نهم و دهم كتاب (القرائات و اللهجات) ترجمه و تحقيق شده است. در فصل نهم با عنوان مبادي و مسائل مباحثي چون تعريف اختيار در قرائات, شروط قراء, امور مكروه در قرائت و تعريف علم قرائت آمده است. فصل دهم تحت عنوان گلدزيهر و قرائات, زندگي نامبرده و ديدگاه او درباره ي اختلاف قرائات بررسي شده است. در پايان قرّاء هفتگانه و دهگانه معرفي گرديده اند.
عنوان : ترجمه و تحقيق كتاب (القراءات و اللهجات) (ثلث دوم)
نويسنده : معصومه قماشي
سال : 1373
استاد : علي حجتي كرماني
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران شمال
موضوع : چکيده : در اين پايان‌نامه فصول سوم تا نهم كتاب « القرائات و اللهجات» تأليف عبدالوهاب حموده ترجمه و تحقيق شده است . عناوين اين فصول عبارتند از : اختلاف قرائات صحابه، اختلاف مصاحف عثماني، رسم المصحف و علت اختلاف مصاحف و موارد اختلاف، اسامي قراء صحابه و تابعان و اتباع تابعان و مثالهايي از قرائات آنان، قرائات و لهجات عرب، و قرائات نحويون.
عنوان : ترجمه و تحقيق كتاب (القراءات و اللهجات) (ثلث اول)
نويسنده : نامشخص
سال : 1373
استاد : سيد علي موسوي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران شمال
موضوع : چکيده : در بخش اول كتاب « القراءات و اللهجات » مباحث ذيل آمده است : حديث سبعة احرف به عنوان يكي از مصادر قرائات، مصاحف عثماني و احرف سبعه، مقياسهاي قرائات معتبر نظير صحت سند، موافقت با قواعد عربي و انطباق با رسم الخط عثماني،‌اختلاف قرائات و علل بروز آن ، تواتر قرآن و قرائات ، شرح حال قراء سبعه. در اين پايان‌نامه بخش مذكور ترجمه و تحقيق شده است .
عنوان : ترجمه و تحقيق قسمت دوم كتاب المبادي العامه لتفسير القرآن الكريم
نويسنده : مهدي كوهي اصفهاني
سال : 1373
استاد : علي حجتي كرماني
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : چکيده : در اين پايان‌نامه حاضر فصل چهارم و پنجم كتاب المبادي العامة لتفسير القرآن الكريم ترجمه و تحقيق شده است . در اين فصول روشهاي مختلف تفسيري و مراحل مختلف تفسير بحث و بررسي گرديده است . مؤلف نه روش تفسيري را به بحث و بررسي مي‌گذارد و در مودر هر روش يك بحث كامل ارائه مي‌نمايد و بالاخره روش موضوعي را بهترين روش براي تفسير مطرح مي‌كند و آن را كليد فهم مطالب قرآني و بابي براي حل مشكلات جوانان در جوامع فعلي مي‌داند. در فصل پنجم كتاب مراحل تفسير را به سه مرحله تقسيم مي‌كند: مرحله تكوين تفسير، مرحله تأصيل و استخوان‌بندي و موضوعيت متن تفسير، و بالاخره مرحله تجديد كه مربوط به قرن چهارده هجري است .
عنوان : ترجمه, توضيح و تعليق پنج مبحث از كتاب مناهل العرفان في علوم القرآن اثر محمد عبدالعظيم زرقاني
نويسنده : محسن آرمين
سال : 1373
استاد : سيد محمد باقرحجتي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : چکيده : حاضر به ترجمه و توضيح و تعليق پنج مبحث از كتاب مناهل العرفان في علوم القرآن اختصاص دارد، با اين عناوين: معناي علوم القرآن، تاريخ علوم قرآن و پيدايش اصطلاح آن، نزول قرآن، اولين و آخرين آيات منزل، و اسباب نزول.
عنوان : ترجمه (المستشرقون و الدراسات القرآنيه)
نويسنده : كبرا باباشاه
سال : 1373
استاد : سيد محمد باقرحجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران شمال
موضوع : چکيده : مورد ترجمه، بخش اخير كتاب « درسات قرآنيه» تأليف محمد حسين علي صغير است . مباحث اين بخش عبارتند از ، تعريف خاورشناسي و انگيزه‌هاي آن، موضوعات مورد اهتمام خاورشناسان نظير تاريخ قرآن، ترجمه قرآن،‌نشر آثار قرآني و بررسيهاي موضوعي درباره قرآن، ارزيابي تلاشهاي خاورشناسان در بررسيهاي قرآني، فهرست بررسيهاي خاورشناسان در مورد قران . در اين پايان نامه ضمن ترجمه تحقيقاتي نيز صورت پذيرفته است .
عنوان : تحليل و تحقيق چهل موضوع قرآني در مثنوي
نويسنده : مهدي مهدوي
سال : 1373
استاد : جليل تجليل
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران مركزي
موضوع : چکيده : در اين پايان‌نامه چهل موضوع نظير درك و شعور جامدات، تقوي ، توبه، سيماي پيامبر اسلام(ص)، ولايت حضرت علي(ع) در ابيات مثنوي مولانا جلال الدين رومي بررسي و به نقل و شرح ابيات مربوطه پرداخته شده است .
عنوان : تحقيق متن, ترجمه و نقد مقدمه ي ابن عطيه
نويسنده : رحيم فتح طاهري
سال : 1373
استاد : محمد علي فشاركي
دانشگاه : آزاد اسلامي كرج
موضوع : چکيده : اين پايان نامه, ترجمه, تحقيق و نقدي است بر مقدمه ي المحرَّر الوجيز في تفسير القرآن العزيز تأليف ابن عطيه. مطالب آن شامل سه بخش است: در بخش اول متن كامل مقدمه ابن عطيه و در بخش دوم ترجمه آن و در بخش سوم شرح آن آمده است. در تحقيق متن, به موارد ذيل پرداخته شده است: ذكر مآخذ روايات, تصحيح اغلاط, شرح اعلام, نقل اقوال مفسران در تفسير آيات.
عنوان : تحقيق در محاورات داستاني قرآن براساس كتاب (الحوار في القرآن)
نويسنده : زهرا وحيدمنش
سال : 1373
استاد : محمود شكيب
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : چکيده : اين پايان نامه در ترجمه و تحقيق بخشي از كتاب (الحوار في القرآن) تأليف محمد حسين فضل الله است و در هفت فصل با اين عناوين تدوين يافته است: گفتگوي نوح و قومش, گفتگوي ميان دوزخيان, گفتگوي خداوند با دوزخيان, گفتگوي ظالمين و منافقين با مومنين, گفتگوي ميان مومنين و مجرمين, ذكر خلاصه اي از قصه ي قارون و قصه ي هود با قومش عاد.
عنوان : تجلي آيات و اشارات قرآني در ديوان خاقاني همراه با شرح مختصر ابيات
نويسنده : حسن اشرفي
سال : 1373
استاد : جعفر ثامني
دانشگاه : دانشگاه شهيد چمران اهواز
موضوع : چکيده : خاقاني به صورت مختلف از قرآن در اشعار خويش استفاده كرده است. گاهي مفردات لغات قرآني مانند (صلصال), (صرصر), (ارجعي), (لاتقنطوا) و جز اينها را در ابيات خويش مي آورد و گاهي تركيبات آن را مانند: (دارالسلام), (اصحاب كهف), (عروه الوثقي), (شمس الضحي), (اذا السماء), (حب الله) و زماني نام سوره هاي قرآن مانند, طه, يس, ناس, بقره, آل عمران, والتين, والشمس, و مريم را به گونه هاي مختلف به كار مي برد. در بيشتر موارد معني و مفهوم آيات را در شعر خويش به كار برده است.
عنوان : تأويل در قرآن
نويسنده : يعقوب قاسمي خويي
سال : 1373
استاد : احمد بهشتي
دانشگاه : دانشگاه تربيت مدرس حوزه علميه قم
موضوع : چکيده : در اين پايان نامه ابتدا تأويلات در لغت و در اصطلاح بررسي شده است و حقيقت و مجاز در ارتباط با تأويلات و تفاوت ميان تأويلات و تفسير و تنزيل و تأويلات قرآن در ديدگاه قدما و متاخرين مانند ابن تيميه, عبده, علامه طباطبائي, ابن عربي, ابن سينا, خواجه نصير الدين طوسي, غزالي و رازي بيان شده است و در پايان امكان علم به تأويلات قرآن, صفات خداوند, تأويلات در عمل و تأويلات در عهدين بررسي شده است.
عنوان : تأثير معارف اسلامي (قرآن و حديث) در ديوان اوحدي مراغي
نويسنده : مراد رفيعي
سال : 1373
استاد : جليل تجليل
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : چکيده : در اين پايان نامه تأثير آيات قرآن و احاديث معصومين (ع) در اشعار اوحدي مراغي بررسي و لغات, اصطلاحات, تركيبات و امثال و حكم آن بررسي شده است. در خاتمه فهرست آيات قرآن و احاديث معصومين (ع) آمده است.
عنوان : تأثير قرآن و حديث در اشعار مختومقلي فراغي
نويسنده : حكيم كوچكي
سال : 1373
استاد : يدالله نصيريان
دانشگاه : آزاد اسلامي كرج
موضوع : چکيده : اين پايان نامه در دو بخش تنظيم شده است. بخش او به شرح حال و معرفي انديشه هاي مختومقلي از منظر اشعار او اختصاص دارد. بخش دوم تحت عنوان ايمان و اركان آن در اشعار مختومقلي, ميزان حضور ايات و احاديث در اشعار وي بررسي شده است. همچنين در اشعار او موضوعات مختلفي, متناسب با آيات و احاديث مورد تحقيق قرار گرفته است.
عنوان : تأثير قرآن كريم در ادب فارسي
نويسنده : حسين حيدري
سال : 1373
استاد : محمد غفراني
دانشگاه : آزاد اسلامي كرج
موضوع : چکيده : در اين پايان نامه نخست مباحثي كلي درباره ي قرآن آمده است؛ نظير اهميت و اوصاف و وجوه معاني قرآن, كلمات متضاد در قرآن, جنبه هاي ادبي و بلاغي قرآن, سير بلاغي تكرار آيات قرآن. سپس روش هاي استفاده از مفاهيم قرآن در ادب فارسي معرفي شده اند؛ مثل اشاره, تلميح, تضمين, حل, اقتباس, توارد و تمثيل؛ پس از اين كليات درخصوص امثال مطالبي آمده است كه عبارتند از: مفهوم مثل, خواص و منافع مثل, تقسيمات كلي امثال قرآن. آنگاه امثال قرآني مورد استفاده در ادب فارسي در سه قسم ذكر و شرح شده اند. امثال واضحه (پنجاه مثل), امثال سائره (سي مثل) و امثال كامنه (بيست مثل).
عنوان : تاريخ تفاسير ادبي تا قرن هشتم هجري
نويسنده : زهرا رجب زاده
سال : 1373
استاد : محمد علي مهدوي راد
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : چکيده : در اين پايان نامه ابتدا مفهوم واژه ي ادب و سپس ادبيات در عصر جاهليت , ويژگيهاي شعر و نثر دوره ي جاهلي و تأثير قرآن بر ادبيات عرب در صدر اسلام مطرح شده است. نيز اين مباحث آمده است: اعجاز ادبي قرآن و آثار و كتب مختلف د راين زمينه, تاريخ تطور تفاسير ادبي, ويژگيها و نمونه هايي از تفسيرهاي ادبي, اعراب و معاني قرآن, مفردات و معاني مفردات قرآن كريم, اعراب و قراءات در كشّاف و تفاسير مخ.
عنوان : پژوهشي د رحكمت متشابهات د رقرآن
نويسنده : ماشاءالله بيات مختاري
سال : 1373
استاد : سيد محمد باقرحجتي
دانشگاه : مركز تربيت مدرس حوزه ي علميه قم
موضوع : چکيده : در اين پايان نامه محكمات و متشابهات در قرآن كريم مورد بررسي قرار گرفته و براي تبيين موضوع به مباحث زير پرداخته شده است: مفهوم محكم و متشابه در قرآن, ديدگاه اهل بيت (ع) در محكم و متشابه. نقد و ارزيابي بيست و دو نظريه درباره محكم و متشابه, قلمرو محكم و متشابه در غير حوزه ي قرآن, محكم و متشابه درطبيعت و در روايات, بررسي انواع و تعداد متشابهات, متشابهات د رگفتار مفسران, بررسي دوازده نظريه د رحكمت متشابهات, علت و حكمت متشابهات, نقد بعضي از آراء در معني تأويلات, نظر علامه طباطبايي در حكمت متشابهات.
عنوان : پژوهشي د رتفسير قرآن كريم
نويسنده : عبدالغني غزنوي
سال : 1373
استاد : سيد محمد مهدي جعفري
دانشگاه : آزاد اسلامي فسا
موضوع : چکيده : موضوع اين پايان نامه علم تفسير قرآن است و مباحث آن عبارتند از: شناخت لغوي و اصطلاحي تفسير, آغاز و تطور تفسير قرآن, روش هاي مختلف تفسيري و آشنايي با اهم تفاسير شيعي و سني.
عنوان : پژوهشي د رانذار و تبشير قرآن
نويسنده : ستار اسدي پور
سال : 1373
استاد : سيد مهدي جعفري
دانشگاه : آزاد اسلامي فسا
موضوع : چکيده : دسته اي از آيات قرآن كريم درخصوص بيم دادن انسان ها از عقوبت هاي دنيوي و اخروي آنهاست. در اين پايان نامه اين دسته از آيات بررسي و در ضمن آن موضوعات ذيل مورد بحث و بررسي قرار گرفته است؛ معناي لغوي و اصطلاحي و تاريخچه ي انذار و تبشير درباره ي انسان, نخستين انذار و تبشير در اسلام, بررسي اين انذار و تبشير درفرهنگ فارسي, وجود اين دو در كتب زبور و انجيل و سرانجام موارد انذار و تبشير در قرآن.
عنوان : پژوهشي پيرامون تقليد در عقايد از ديدگاه قرآن
نويسنده : سيد ولي الله موسوي
سال : 1373
استاد : محمد هادي معرفت
دانشگاه : مركز آموزشي و پژوهشي امام خميني
موضوع : چکيده : اين پايان نامه در سه فصل تنظيم شده است. فصل اول, ديدگاه قرآن, عقل و احاديث در مورد تقليد رد عقايد, فصل دوم, انواع تقليد در عقايد چون تقليد در ربوبيت تكويني, تقليد در ربوبيت تشريعي, تقليد در الوهيت وتقليد در عبادت. فصل سوم, بررسي علل تقليد, سرنوشت دنيوي و اخروي مقلدان در عقايد.
عنوان : استدلال در قران
نويسنده : محمد پارچه‌باف دولتي
سال : 1372
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد مركزي
موضوع : تحقيق حاضر شامل سه بخش با اين موضوعات است: بخش اول، مقدمه: احتجاج ، جدل و استدلال ؛ بخش دوم،‌استدلال در توحيد: اثبات خدا در قرآن و رويات ، شيوه‌هاي خداشناسي در طول تاريخ، بررسي شيوه‌هاي بشري در اثبات خدا؛ بخش سوم ، نتيجه‌ي بحث در روش علمي.
عنوان : كلام باريتعالي از ديدگاه متكلم و حكيم و بحث تطبيقي آن
نويسنده : اسحاق صلحي كجور
سال : 1372
استاد : احمد بهشتي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : اين پايان‌نامه به بررسي مقايسه‌اي كلام خداي تعالي در فرقه‌هاي گوناگون كلامي پرداخته و شامل شش بخش است: در بخش اول كلياتي را در خصوص موضوع مطرح كرده است و در بخش دوم تاريخچه علم كلام را بررسي كرده است؛ بخش سوم به بحث از صفات باري تعالي اختصاص دارد و بخش چهارم ويژه اصل موضوع يعني كلام باري تعالي است؛ در بخش پنجم از ديدگاههاي فرق كلامي درباره باري تعالي سخن رفته و بخش ششم درباره قرآن كتاب خداوند است.
عنوان : بررسي نمونه‌هايي اخلاقي از امثال صريح قرآن از ديدگاه مفسرين وعلما علوم قرآني شيعه و سني از قرن ششم تاكنون
نويسنده : داود حيدري
سال : 1372
استاد : عباسعلي دادخواه
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد اراك
موضوع : اين پايان‌نامه به عربي نوشته شده و در آن نه نمونه از مثل‌هاي صريح قرآن كريم در تفاسير مختلف شيعي و سني مانند مجمع البيان، تفسير بيضاوي، تفسير زمحشري، تفسير ملاصدرا و كنزالدقائق بررسي شده است. نخست تعريف لغوي و اصطلاحي مثل، انواع و مثل و اهميت مثل زدن در بيان حقايق بيان شده و سپس يكايك مثل‌هاي صريح قراني در تفاسير گوناگون بررسي گرديده است و در پايان اغراض ضرب المثل و خصوصيات مثل‌هاي قرآني بيان شده است.
عنوان : بررسي چگونگي جمع‌آوري و تدوين قرآن كريم از عصر پيامبر (ص) تا عصر عثمان
نويسنده : احمد رضا نوازني
سال : 1372
استاد : عباسعلي دادخواه
دانشگاه : آزاد اسلامي اراك
موضوع : موضوعات مورد بحث در اين تحقيق به اين قرار است: ورود خط به حجاز، خط در مدينه، كيفيت نزول قرآن، اولين و‌آخرين آيه‌اي كه نازل شد، معناي جمع، تعداد كاتبان وحي، نوشت‌افزارهايي كه جهت نگارش قرآن از آنها استفاده شده، ترتيب آيات و سوره‌هاي قرآن كريم،‌نظم كلمات قرآن، تأليف آيات قرآن كريم، ترتيب سوره‌هاي قرآن كريم، آيا قرآن همزمان با حيات پيامبر اسلام (ص) جمع و تدوين گرديد؟ ادله موافقان جمع و تدوين قرآن در زمان پيامبر (ص)، ادله مخالفان جمع قرآن در زمان پيامبر (ص)،‌جمع‌آوري قرآن توسط علي (ع)،‌ويژگي‌هاي قرآن علي (ع)، جمع قرآن در زمان ابوبكر، چرا قرآن را مصحف ناميدند، جمع قران در زمان عثمان، انگيزه عثمان در جمع و تدوين قرآن،‌تعداد مصحفهايي كه عثمان به جاهاي ديگر فرستا، آيا عمل عثمان مورد تأييد مردم قرار گرفت، اعتراض ابن مسعود، نظر علي (ع) پيرامون جمع عثمان،‌بحثي درباره روايت « انزل القرآن علي سبعة احرف».
عنوان : احكام جنگ و جهان در قرآن
نويسنده : احمد طاهري نيا
سال : 1372
استاد : استادي
دانشگاه : مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره)
موضوع : پايان‌نامه حاضر از يك مقدمه و پنج فصل تشكيل شده است: در مقدمه از واژه‌هايي چون جهاد،‌قتال و حرب بحث شده، هدف از جهاد و اولين آيه جهاد بيان گرديده است. فصل اول درباره آيات وجوب جهاد، وجوب كفايي يا عيني، آمادگي دفاعي در قرآن و روايات مربوط و فصل دوم در خصوص كارهان، متخلفان و فراريان از جهاد است. در فصل سوم از معذوران از جهاد و بهانه يا عذر واهي از شركت در جهاد به جهت گرمي هوا، وقوع در فتنه وعدم امنيت سخن رفته است . فصل چهارم به كساني كه بايد با آنها جنگيد اختصاص دارد؛ نظير: مشركين، اهل كتاب و بغاة . در فصل پنجم از اين موضوعات بحث شده است : آداب و مقررات جنگ در اسلام، جنگ در ماه حرام،‌نسخ حرمت جنگ در ماه حرام، مصاديق اعتداء در روايات، مقابله به مثل در جنگ، جواز جنگ در كنار مسجد الحرام، مهلت دادن براي فكر و تحقيق، روحيه دادن به مجاهدان، صبر و پايداري در جنگ.
عنوان : يهود در قرآن ، بازشناسي انديشه و عمل بني اسرائيل در زمان موسي ?
نويسنده : سهيلا جلالي كندري
سال : 1372
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : دانشگاه تربيت مدرس
موضوع : قوم بني اسرائيل در برهه‌اي از زمان از ميان تمامي اقوام مشرك و كافر، به هدايت الهي اختصاص يافته و موسي ? از ميان آنها به پيامبري مبعوث شد و آنان را از ظلم فرعون رهانيد و به سوي سرزمين فلسطين حركت داد. آنان به سبب انزال نعمتهاي فراوان بر ايشان و مشاهده معجزات بسيار و انزال نعمتهاي فراوان بر ايشان و مشاهده معجزات بسيار و انزال تورات و شريعت آسماني بر ديگر اقوام برتري داده شدند. حفظ اين برتري تنها با اطاعت از خدا و رسول او و حق‌شناسي و سپاس از نعمتهاي الهي ممكن بود، اما اكثر آنان كفران نعمت و ناسپاسي كردند و از فرمانهاي الهي سرپيچي نمودند و به تحريف كتاب آسماني پرداختند. به همين دليل خشم خدا را برافروختند و خداوند آنها را از رحمت خويش دور كرد و ابتدا به عقوبتهاي دنيايي دچار ساخت شايد كه متنبه گردند و به سوي او بازگردند، ولي پس از چندي باز هم راه كفران در پيش گرفتند و نسلهاي ديگر نيز يا به همان اعمال دست زدند و يا به اعمال گذشتگان خويش راضي بودند، گويي انجام منكرات و كفر و فسق و ناسپاسي و حيله‌گري و دنياگرايي ... جزء خلق و خوي آنان است و تنها اندكي از آنان از اين اعمال و رفتار دوري مي‌گزيدند. به همين دليل، به غضبي دوباره گرفتار شدند و آواره‌گي و سرگرداني و خواري هميشگي بر آنها مقرر گشت. آنها در آخرت عذاب سخت‌تري را خواهند چشيد و از عنايات خداوند نيز در آخرت بي‌بهره‌اند و شفاعت هيچكس درباره آنها پذيرفته نخواهد شد.
عنوان : همسران پيامبر اكرم(ص) و بررسي علل ازدواج با آنان
نويسنده : زهرا سادات قاضي زاده
سال : 1372
استاد : يدالله نصيريان
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد كرج
موضوع : اين پايان‌نامه مشتمل بر پنج بخش و يك ضميمه است . عناوين بخشها عبارتند از: آداب و رسوم عربستان قبل از ظهور اسلام و بعثت رسول اكرم (ص)،‌همسران رسمي پيامبر اكرم (ص)، همسران غيررسمي پيامبر اكرم (ص)،‌احكام مربوط به همسران غير سمي پيامبر اكرم (ص)، احكام مربوط به همسران آن حضرت، اسلام و تعدد زوجات، عنوان ضميمه،‌مقام زن از ديدگاه اسلام است.
عنوان : وحي از ديدگاه مثنوي معنوي
نويسنده : مسلم آيتي
سال : 1372
استاد : علي شيخ‌الاسلامي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران مركزي
موضوع : در اين پايان‌نام مسأله وحي در ابيات مثنوي مولانا جلال الدين رومي و نيز در آيات قرآن كريم بررسي شده است . مباحث اين پژوهش عبارتند از: فلسفه وحي، فلسفه جهان، لزوم بعثت انبياء، انواع وحي.
عنوان : نوح از ديدگاه قرآن و عهدين
نويسنده : سيد علي سادات فخر
سال : 1372
استاد : احمد بهشتي
دانشگاه : مركز تربيت مدرس حوزه علميه قم
موضوع : در اين پايان‌نامه زندگينامه حضرت نوح ? و خصوصيات رسالت و روش آن حضرت از ديدگاه قرآن مورد بررسي قرار گرفته و از اين موضوعات بحث شده است: نام حضرت نوح ?. نسبت آن حضرت، عمر و محل زندگي و فرزندان حضرت و همسر ايشان ، رسالت و نبوت ايشان، شريعت قبل از آن حضرت و شريعت ايشان ، شريعت قبل از آن حضرت و شريعت ايشان، شريعت قبل از آن حضرت و شريعت ايشان، كتاب و معجزه حضرت نوح ?، بتهاي زمان آن حضرت و روش تبليغ ايشان، ضامن اجراي شريعت، طوفان و كشتي حضرت نوح ?، نجات يافتگان از طوفان، و صفات حضرت نوح?.
عنوان : نقد و بررسي ترجمه‌هاي فارسي معاصر قرآن كريم
نويسنده : رسول معتمدي
سال : 1372
استاد : علي ميرلوحي
دانشگاه : دانشگاه فردوسي مشهد
موضوع : در دوره معاصر به زبان فارسي هفده ترجمه كامل، نه ترجمه ناقص، بيست و سه تفسير ناقص، سه ترجمه و تفسير كامل، چهار ترجمه، و ترجمه و تفسير ناقص قرآن نگارش يافته و پنج ترجمه در حال نگارش است . در اين تحقيق آيات و ترجمه‌هاي ياد شده فيش‌برداري شد . بخشي از قرآن براي يافتن اشتباهات، غفلت‌ها و سهوالقلمهاي مترجمان مشخص شد و در همه موارد ترجمه‌هاي سوره حمد و بقره كه نزديك به سه جزء قرآن است بررسي شد؛ اما در مرحله تدوين، نگارنده با حجم زياد آن مواجه شد لذا تفاسير كه خارج از موضوع پايان‌نامه بود تنها معرفي گرديد. در مورد هفده ترجمه كامل قرآن به معرفي و بررسي خصوصيات و ويژگيها و نقد غفلتها و سهوالقلمهاي آنها پرداخته شد.
عنوان : ميثاق فطرت الله در قرآن
نويسنده : فتح‌الله نجارزادگان
سال : 1372
استاد : احمد بهشتي
دانشگاه : مركز تربيت مدرس حوزه علميه قم
موضوع : در اين پايان‌نامه ميثاق فطرت‌الله در قرآن از جنبه‌هاي مختلف مورد بررسي قرار گرفته و از اين موضوعات بحث شده است: ميثاق فطري در نگاه علماي اماميه ، بررسي و ارزيابي نظريات علماي اماميه، ميثاق فطري از ديدگاه اشاعره و معتزله و عرفا، بررسي ميثاق فطري درقرآن ، نكته‌هاي اساسي در تبيين ميثاق فطري در قرآن،‌ميثاق فطري و جايگاه آن از ديدگاه مفسران، تحليل تربيتي از ميثاق فطرت‌الله، ميثاق فطري و متون روايي فريقين.
عنوان : منشأ اختلاف قرائات در قرآن
نويسنده : سيده فاطمه هاشمي
سال : 1372
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران
موضوع : مباحث اين پايان‌نامه عبارتند از: سير اجمالي قرائات و قاريان از عصر صحابه تا عصر ابن مجاهد، اختلاف قرائات و علل آن،‌بررسي حديث احرف سبعه، شرايط صحت قرائات، بررسي تواتر قرائات سبع، عدم حجيه قرائات در استنباط احكام شرعي، قرائت كنوني مصحف . در اين پژوهش ريشه اصلي اختلاف قرائات تكيه بر سماع در قرائت قاريان دانسته شده است. قاريان به دليل فراموشي يا اختلاف لهجه قرائات متفاوتي ارائه كرده‌اند؛ بنابراين اختلاف قرائات به رسول اكرم (ص) بر نمي‌گردد.
عنوان : منتخبي از آيات قرآن كريم و نمونه‌هايي از تائيد آن در برخي از شاعران عربي و فارسي
نويسنده : گلدي گلشاهي
سال : 1372
استاد : فيروز حريرچي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران مركزي
موضوع : در اين پايان‌نامه برخي از آيات قرآن در زمينه احسان، صدقه، سكوت، فقر، ثروت و موضوعات ديگر برگزيده و با تفحص در اشعار شعراي عرب و پارسي شواهدي براي آيات منتخب يافته و ذكر شده است.
عنوان : مقايسه آيات الاحكام از ديدگاه چند تفسير
نويسنده : محمد خالد علائي
سال : 1372
استاد : محمود شكيبا
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران مركزي
موضوع : نويسنده در اين پايان‌نامه شصت و هشت مسأله فقهي را در تفاسيري چند مانند مجمع البيان طبرسي، جامع البيان طبري. تفسير سيد قطب‌ مورد مقايسه قرار داده است. برخي از مسائل مرود مقايسه عبارتند از : حكم بسمله در قرآن، قصاص، رضاع و اموال يتيمان.
عنوان : مفسران شيعه
نويسنده : بهرام محمديان
سال : 1372
استاد : سيد امير محمود انوار
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران مركزي
موضوع : در اين پايان‌نامه پس از بيان مباحثي درباره علوم قرآني نظير محكم و متشابه، تأويل در قرآن، شيوه تفسير قرآن و سير تحولات آن، به معرفي مفسران قرآن از قرن اول تا قرن چهاردهم هجري پرداخته شده است. در اين پژوهش تأكيد شده است كه پس از پيامبر اسلام (ص)، علي (ع) به عنوان اولين مفسر قرآن همچنين مفسران قرن اول و دوم هجري به طور مبسوط شناسانده شده‌اند؛ ولي مفسران قرون بعدي به طور فهرست‌وار معرفي گرديده‌اند.
عنوان : معرفي و نقد كتاب تناسق الدرر في تناسب السور، تصنيف عبدالرحمن سيوطي
نويسنده : غلامحسين تاجري نسب
سال : 1372
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران مركزي
موضوع : اين پايان‌نامه به معرفي و نقد كتاب تناسق الدرر في تناسب السور اختصاص دارد و اين موضوعات را در بردارد. نام و نشان مؤلف كتاب، مولد و ميلاد، مشخصات كتاب، موضوع كتاب و سنجش اهم وجوه تناسب، موضوع اين كتاب مناسبت ميان سوره‌هاي قرآن كريم است.
عنوان : معراج از ديدگاه قرآن و روايات
نويسنده : محسن اديب بهروز
سال : 1372
استاد : احمد بهشتي
دانشگاه : مركز تربيت مدرس حوزه علميه قم
موضوع : در اين پايان‌نامه معراج از ديدگاه قرآن و روايات مورد بررسي قرار گرفته و از اين موضوعات بحث شده است: معنا و مفهوم معراج، دلايل معراج، امكان وقوعي، دلايل قرآني و روايي و عقلي، تعدد معراج، كيفيت معراج، هدف معراج در قرآن و روايات، هدف معراج از ديدگاه انديشوران، دستاوردهاي معراج و سفرنامه معراج .
عنوان : گامي به سوي شناخت سور مكي و مدني
نويسنده : ناهيد مشائي
سال : 1372
استاد : محمد علي مهدوي راد
دانشگاه : دانشگاه تربيت مدرس
موضوع : در اين پژوهش نزول تدريجي ، نزول دفعي قرآن و يا وجود دو نزول براي قرآن شريف مورد سؤال قرار گرفته و با استمداد از خود آيات قرآن بدون هيچ ارتباط با وضعيت و شرايط موجود در دو شهر مكه ومدينه صورت گرفته باشد. بهترين راه تشخيص و تمايز سوره‌هاي مكي از سوره‌هاي مدني دانستن اسباب نزول و احاديث مرويه در اين باره است؛ ولي اين راه به دليل كافي نبودن اخبار، و تناقض در احاديث مربوط تنها راه ممكن محسوب نشده، از استنباط كه مستند بر عقل و اجتهاد است كمك گرفته شده است. درباره تفكيك كلي و اساسي آيات و سور مكي و مدني چهار ملاك پيشنهاد شده است: اشخاص و مخاطبين، مكان نزول، زمان نزول، موضوع سور و آيات . از اين ميان زمان نزول به عنوان بهترين شاخص در ميان متأخران شناخته شده است و نيز عنصر موضوع در ميان معاصران جايگاه ويژه‌اي يافته است.
عنوان : فضا و قدر در قرآن و حكمت متعاليه
نويسنده : عاليه طالقاني‌زاده
سال : 1372
استاد : غلامحسين ابراهيمي ديناني
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران مركزي
موضوع : در اين پايان‌نامه به بحث قضا و قدر در قرآن و حكمت متعاليه پرداخته شده و از اين موضوعات بحث شده است : قضا و قدر در لغت، معاني اصطلاحي قضا و قدر، آيات قضا و قدر در قرآن، اختيار آدمي و عدم منافات آن با قضا و قدر، قضا و قدر در حكمت متعاليه، مراتب علم خداوند به اشياء، انواع قضا، انواع قدر و تغيير و تبديل در قضا و قدر.
عنوان : قراء سبعه و گزارش و بررسي قرائات ايشان
نويسنده : محمد علي لساني فشاركي
سال : 1372
استاد : سيد محمد باقر
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : اين پايان‌نامه كه پژوهشي در مورد مشهورترين شيوه‌هاي قرائت قرآن است حاوي مباحث ذيل است: بررسي تاريخچه قرائت و قراء از آغاز و قرآن كريم تا قرن چهارم هجري، بازنگري شخصيت و زندگينامه و كارنامه ابن مجاهد، تشريح اصول و فروع چهارده روايت مشهور قرائات، تعريف و تبيين شاخص‌هاي اختلاف قرائت قراء سبعه و روايان مشهور ايشان، كتابشناسي قرائات از آغاز تا پايان قرن چهاردهم .
عنوان : قرآن در ادب فارسي
نويسنده : مجتبي عالم‌خواه
سال : 1372
استاد : عبدالامير سليم
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تبريز
موضوع : در پايان‌نامه حاضر تأثيرات قرآن در دو اثر ادبي فارسي به نامهاي حديقة الحقيقة و شريعة‌الطريقة سنائي و ديوان ناصر خسرو طي دو بخش بررسي و ارائه شده است . در هر بخش نخست زندگي‌نامه،‌آثار و افكار يكي از دو اديب نامبرده، سپس شيوه‌هاي اقتباس و استفاده او از آيات قرآن در اثر وي بررسي شده است.
عنوان : فلاح و فوز در قرآن و حديث
نويسنده : علي اكبر شايسته‌نژاد
سال : 1372
استاد : احمد بهشتي
دانشگاه : دانشگاه تربيت مدرس
موضوع : در اين پايان‌نامه نخست مفاهيم لغوي دو واژه فلاح و فوز و سپس مقايسه ميان آنها آمده است. پس از آن به طور مشروح پيرامون عوامل و موجبات فلاح و فوز و امتيازات فائزين سخن رفته است. همچنين پيرامون عوامل سعادت آفرين براي انسان در كشمكش با دنياي فناوري و لزوم بهره‌گيري از قرآن و ائمه براي رستن از هر نوع قيد و بند اسارت و ورود به زندگي انساني بحث مختصري شده است و ضرورت انطباق صورت انساني با سيرت و ظاهر با باطن يادآوري شده و اين گونه نتيجه گرفته شده است كه : براي دستيابي به رضوان الهي كه بالاترين انگيزه تلاش و منشأ همه خيرات و بركات است راهي جز فعاليت و تلاش مستمر و عالمانه در ابعاد فردي و اجتماعي و هماهنگي با محراب آفرينش وجود ندارد.
عنوان : فضيلت اعتدال در قرآن
نويسنده : زهره نادري نژاد
سال : 1372
استاد : 1372
دانشگاه : آزاد اسلامي نجف آباد
موضوع : اين پايان‌نامه در چهاربخش تنظيم شده است. بخش اول درباره مفهوم عدالت، قسط و اقسام آن، اهميت عدالت، نمونه‌هايي از اعتدال در قرآن و احاديث، پايه‌هاي عدالت اجتماعي، سيستم حكومت، سيستم اقتصاد و بعضي از عوامل انحراف از عدالت است. بخش دوم در خصوص مستقيم و استقامت و بخش سوم در مورد قصد و اقتصاد (ميانه‌روي) و سرانجام بخش چهارم در زمينه وسط و حد وسط در قرآن مي‌باشد.
عنوان : فرهنگ معتلات و صيغ مشكله قرآن
نويسنده : قاسم جعفري
سال : 1372
استاد : سيد امير محمود انوار
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران مركزي
موضوع : اين پايان‌نامه در دو بخش تدوين شده است؛ بخش اول به افعال معتل و مشتقات آنها و نيز بحثي پيرامون تغييرات صرفي مفردات معتل اختصاص دارد. بخش دوم شامل صيغه‌هاي مشكل در ابدال و بحثهاي مربوط بدان است . در اين پايان‌نامه تمامي موارد اعلال و ابدال موجود در سوره‌هاي قرآن بررسي و معناي لغوي آنها ذكر شده است.
عنوان : علم تجويد قرآن
نويسنده : حسين خاني
سال : 1372
استاد : سيد علي مدرس موسوي بهبهاني
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران مركزي
موضوع : اين پايان‌نامه به مباحثي چند در علم تجويد اختصاص دارد؛ كه عبارتند از: لزوم يادگيري تجويد، مخارج حروف،‌صفات حروف، وقف و ابتداء،‌اماله، احكام لام جلاله و ... در پايان‌ نيز قاريان قرآن و راويان آنان معرفي شده‌اند.
عنوان : عصمت انبياء در قرآن كريم
نويسنده : بي‌بي‌سادات رضي بهابادي
سال : 1372
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : در اين پايان‌نامه به مسأله عصمت انبياء در قرآن كريم پرداخته شده و از اين موضوعات بحث به عمل آمده است: تاريخچه بحث از عصمت و انديشه‌هاي مختلف درباره آن، عصمت در لغت، تعريف و حقيقت عصمت،‌عصمت اختيار؛ عصمت در قرآن شامل عصمت در قرآن، حقيقت عصمت در قرآن، عصمت موهبت است، دلايل عصمت انبياء در قرآن، آيه تطهير، و بررسي آيات به ظاهر متناقض با عصمت.
عنوان : طرح مسائل اجتماعي در قرآن كريم
نويسنده : عليرضا جدائي
سال : 1372
استاد : سيد احمد موسوي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران
موضوع : اين پايان‌نامه در چهار فصل تدوين شده است. فصل اول به بررسي مفهوم جامعه در قرآن از طريق مطالعه واژگان قوم، ناس، امت و قريه اختصاص دارد. فصل دوم درباره طرح تقسيم‌بندي اجتماعي در آيات قرآن است و مباحث احوال امتهاي پيشين. دعوت به گردش در زمين، مثلها و قصه‌ها و پديده‌هاي اجتماعي را در بردارد. فصل سوم راجع به سنتهاي اجتماعي در قرآن كريم است . در اين فصل پس از بحثي درباره قانونمندي جامعه، سنن، اختيار و مسؤوليت انسان، ظهور و سقوط امتها، هدايت و ضلالت الهي، پيروزي حق بر باطل، امتحان و ابتلاء و عبرت آموزي مطرح شده‌اند. فصل چهارم با عنوان زيربنا و پايايه‌هاي اساسي جامعه اسلامي از توحيد، ايمان، اخلاق، قسط و عدل،‌مساوات، تعاون و ارزشهاي معنوي بحث شده است.
عنوان : شهيد و شهادت در قرآن
نويسنده : ميثم موسايي سي‌سخت
سال : 1372
استاد : فيروز حريرچي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران مركزي
موضوع : در قرآن كريم حدود ده آيه در موضوع شهادت ـ وجود دارد كه به صراحت از زنده‌بودن شهيد، روزي خواري او در پيشگاه خداوند و آمرزش گناهان او امور ديگر سخن مي‌گويد. در اين پايان‌نامه ضمن بحث درباره اين آيات، مباحثي چون تعريف حيات از ديدگاههاي مختلف و نقد آنها و بررسي حيات شهيد بر اساس نظرات گوناگون مطرح شده است.
  • تعداد رکورد ها : 1568