• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 42209
تعداد نظرات : 4513
زمان آخرین مطلب : 4113روز قبل
بیماری ها

پوكی استخوان بیماری است که به سبب آن استحكام بافت استخوانی كم شده و از مقاومت استخوان نیز كاسته می‌شود. ذخیره شدن کلسیم در استخوان ها که باعث سفت و محکم شدن آنها می شود، قبل از تولد آغاز می‌شود و تا سن 30 سالگی ادامه می‌یابد . در 30 سالگی استخواهای یک فرد سالم به بیشترین سختی خود می‌رسد. اگر فعالیت بدنی کم باشد یا رژیم غذای مناسب نبوده و حاوی مقدار کمی کلسیم باشد، به تدریج کلسیم استخوانها کم شده و استخوانها شکننده می‌شوند وبیماری پوکی استخوان ایجاد می شود.پوكی استخوان بیماری است که بدون علامت خاصی بوده و معمولاً‌ با ایجاد یک شکستگی در یکی از استخوانهای بدن بخصوص استخوانهای مهره، لگن و مچ خود را نشان دهد، این شکستگی ها ممکن است به دنبال سقوط یا حتی یک ضربه خفیف مثل نشستن ناگهانی، لغزیدن و پیچ خوردن، زمین خوردن، برخورد با اشیاء و حتی ممکن است، بدون هیچ ضربه ای خودبخود بشکنند.

چه كسانی درمعرض خطر پوكی استخوان قرار دارند؟

1. در زنان بعد از یائسگی به علت توقف ترشح هورمون‌های زنانه و نقش مهم این هورمون‌ها در استحكام استخوان ها، شیوع پوكی استخوان زیادتر می‌شود. هورمون‌ زنانه (استروژن) در مقابل از دست رفتن استخوان محافظت ایجاد مى‌کند، جذب کلسیم را بهبود مى‌بخشد و اثر ورزش بر روى استخوان‌ها را افزایش مى‌دهد.

2. حدود نیمی‌از زنان مسن‌تر از 45 سال و 90 درصد زنان مسن‌تر از 75 سال به بیماری پوكی استخوان مبتلا می‌شوند.

3. مردان مسن نیز به پوكی استخوان مبتلا می‌شوند كه البته میزان ابتلای آنان كمتر از زنان است.

4. به طور تقریبی از هر سه زن یك نفر و از هر دوازده مرد یك نفر به پوكی استخوان مبتلا می‌شوند

5. پیامد ها وعوارض پوكی استخوان

6. پوکی استخوان باعث کاهش کیفیت زندگی و برای برخی باعث معلولیت دائمی می گردد.

7. اغلب اوقات شکستکی هایی که به دلیل پوکی استخوان صورت می گیرد به طور کامل بهبود نمی یابند و افراد از این بابت رنج می برند.

8. شکستگی لگن از عوارض شایع پوکی استخوان است و بیمارانی که دچار شکستگی لگن می شوند در معرض خطر مشکلات زیادی در ارتباط با این بیماری قرار می گیرد.

9. بسیاری از کسانی که دچار شکستگی لگن در رابطه با پوکی استخوان می شوند، نیاز به پرستاری طولانی مدت برای مراقبت در منزل بعد از دوره بهبودی اولیه به علت عوارض مرتبط با شکستگی پیدا می کنند.

10. مرگ و میر افرادی که مبتلا به پوکی استخوان هستند و دچار شکستگی لگن شده اند، در 12 ماه اول بعد از شکستگی لگن در حدود 20 ٪ است.

11. کیفوز پوکی استخوان عارضه جدی است که در آن شکستگی مهره در نهایت به تغییر شکل ستون فقرات می انجامد، که باعث می شود فرد بیمار کوهان دار به نظر برسد، این عارضه می تواند باعث مشکلات تنفسی نیز بشود.

پیشگیری از پوكی استخوان

 

12. تغذیه، نقش مهمی در بروز یا پیشگیری از پوكی استخوان به عهده دارد و افرادی كه كلسیم كافی در رژیم غذایی آنها وجود ندارد یا ویتامین د ویا ویتامین ث كافی دریافت نمی كنند، بیشتر در معرض ابتلا به پوکی استخوان هستند.

13. كلسیم یكی از اجزای سازنده استخوان است و غذای روزانه هر فرد بالغ باید حداقل حاوی 1000 تا 1200 میلی‌گرم كلسیم باشد. البته این مقدار نیاز در زنان باردار، شیرده، یائسه، افراد مسن و درسنین بلوغ بیشتر بوده و بین 1500 تا 2000 میلی‌گرم است.

14. منابع حاوی کلسیم عبارتند از شیر مادر، هر نوع شیر و غذایی که از شیر تهیه شده است (مانند پودر شیر، پنیر، ماست، دوغ ، كشك ، بستنی و قره‌قوروت) و ماهی های کوچک مثل ماهی كیلكا که با استخوان خورده می شوند، انواع حبوبات ( نخود و لوبیا، عدس،ماش..)، سبزی های برگ سبز تیره ( جعفری، ، كرفس، برگ چغندر).

15. باید توجه داشت كه هر چه میزان چربی شیر ومواد لبنی بشیتر باشد ، كلسیم آن كمتر اشت . بنابر این برای تامین كلسیم مورد نیاز بدن باید از شیر ولبنیات كم چرب ( كمتر از %5/1) استفاده كرد.

16. سایر منابع حاوی كلسیم عبارتند از: كلم پیچ، گل كلم ، كلم بروكلی ، نخودفرنگی ،شلغم، ترب، هویج، پرتقال، انگور و توت فرنگی، خرمالو، زیتون، ، كشمش، بادام، كنجد.

17. مصرف کم شیر به عنوان یکی از مواد غذایی غنی از کلسیم، یکی از علل دریافت ناکافی کلسیم از برنامه غذایی روزانه در خانوارهای ایرانی باشد.

18. هر لیوان شیر دارای ۳۰۰ میلی‌گرم کلسیم است. مقدار مناسب دریافت روزانه کلسیم برای بزرگسالان بین ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ میلی‌گرم است .

19. افرادی که نمى‌توانند در برنامه غذائى خود کلسیم کافى را بگنجانند، مى‌توانند با نظر پزشک، از مکمل‌ها استفاده کنند.

20. ویتامین د برای استحكام استخوانها ضروریست. ویتامین د به جذب کلسیم و فسفر از روده کمک کرده و موجب بکار گیری این مواد معدنی در ساختمان استخوان ها و دندان ها می شود.

21. کمبود طولانی مدت ویتامین د منجر به کاهش جذب کلسیم شده و خطر پوکی استخوان را افزایش می دهد. مواد غذایی غنی از ویتامین د عبارتند از شیر، کره، پنیر، کشک، ماست و روغن حیوانی، ماهی های چرب، زرده تخم مرغ و جگر.

22. فرآورده‌هاى لبنى محتوى ویتامین د از بهترین منابع کلسیم در رژیم غذائى به‌شمار مى‌روند.

23. مصرف زیاد نمک احتمال ابتلا به پوکی استخوان را افزایش می دهد، بصورتی که به ازای مصرف هر۲۳۰۰ میلی گرم نمک،۴۰ میلی گرم کلسیم بدن از دست می رود.

24. مصرف روغن جامد و نوشابه های گازدار از جمله عواملی هستند که که بر روی جذب کلسیم تاثیر گذاشته و احتمال ابتلا به پوکی استخوان را بالا می برد.

25. مصرف مقدار زیاد فسفر در رژیم غذایی به شدت جذب روده ای کلسیم را کاهش می دهد. به طور مثال با مصرف زیاد نوشابه های گازدار که در ترکیب خود حاوی اسید فسفریک هستند در عمل بخش عمده ای از کلسیم جذب نخواهد شد.

26. فعالیت بدنی و ورزش باعث استحكام استخوان‌ها در هر سنی می‌شود. عدم تحرك و استراحت زیاد باعث تحلیل استخوان‌ها و پوكی آن می‌شود و دردهای استخوانی را بیشتر می‌كند.

27. فعالیت بدنی روزانه با افزایش جذب کلسیم به سلامت بدن انسان به ویژه استخوان ها کمک زیادی می کند. بهترین، مفیدترین و بی‌خرج‌ترین ورزش برای انسان‌های بالغ و به ویژه افراد مسن پیاده‌روی است. توجه داشته باشید كه ورزش‌های تحمل وزن، مثل پیاده روی نقش مهمی ‌در رسوب كلسیم در استخوان‌ها دارند. ورزش‌هایی كه فشار و تحمل استخوانی ندارند كم‌تر از ورزش‌های تحمل وزن در این مسئله اثر مثبت دارند.

28. مصرف الكل، سیگار، قهوه فراوان از عوامل افزایش دهنده و تشدید كننده پوكی استخوان هستند.

29. كسانی كه خود سیگار می‌كشند یا همنشین سیگاری‌ها هستند، در معرض پوكی استخوان زودرس قرار دارند و زنانی كه سیگار می‌كشند دچار پوكی استخوان شدیدتری می‌باشند.

30. با داشتن برنامه غذایی و فعالیت های بدنی مناسب، می توانیم حافظ سلامتی استخوان‌ها یمان بوده و از ابتلا به پوكی استخوان در میان‌سالی و پیری جلوگیری کنیم.



نویسنده:  مریم زارعی
پنج شنبه 27/7/1391 - 1:12
تغذیه و تناسب اندام

1. بادام:

بادام حاوی ویتامین ب2 یا ریبوفلاوین، منیزیم، ویتامین ای و روی می باشد. مصرف 4/1 فنجان بادام روزانه برای سلامت قلب و خلق و خوی شما بسیار مفید است. ویتامین های گروه ب و منیزیم به تولید سروتونین در مغز کمک می کنند که این ماده در تنظیم خلق و خو در فرد بسیار موثر است. روی نیز با برخی از اثرات منفی استرس مبارزه می کند. ویتامین ای یک آنتی اکسیدان است که رادیکال های آزاد ناشی از استرس و بیماری قلبی را نابود می کند. به این ترتیب مصرف یک مشت بادام بسیار بهتر از خوردن یک پاکت چیپس در یک میان وعده است.

روش نگهداری: بادام بوداده و بدون نمک را به صورت باز و به مقداری که مورد نیاز شماست خریداری کنید.

2. مارچوبه:

مارچوبه حاوی موادمغذی ضدالتهابی مانند فولات و ویتامین ث و ویتامین د است. این ماده غذایی کالری بسیار کمی دارد و به سرعت می پزد. مارچوبه را در شکر نرم کوبیده سرخ کرده و با پاستای گندم کامل، روغن زیتون و آب لیمو و اندکی پنیر پارمزان و فلفل سرو کنید. این، غذای مناسبی برای همه افراد خواهد بود.

روش نگهداری: مارچوبه تازه را در بهار و اوایل تابستان و در زمان درو و برداشت محصول محلی بخرید. مارچوبه بسته بندی شده یا کنسرو شده در حین حمل و نقل اندکی از بین می رود، بنابراین بهتر است روی تخته های رف و طاقچه نگهداری و حمل و نقل شوند. فریز کردن این محصول نیز روش جایگزین مناسبی برای انواع تازه آن محسوب می شود.

3. انواع حبوبات:

حبوبات در مقایسه با سایر مواد غذایی گیاهی حاوی پروتئین بیشتری می باشند. تنها یک فنجان از این گروه 4/1 نیاز روزانه بدن ما به پروتئین را تأمین می کند. این گروه از مواد غذایی همچنین حاوی مواد دیگری نظیر ویتامین های گروه ب، آهن و از همه مهمتر کلسیم هستند. 1 واحد از این گروه، حاوی 15 گرم فیبر است که از مجاری روده ها عبور می کند و کلسترول را از روده جذب کرده و آن را دفع می کند. از لوبیا در سوپ ها و خورشت ها می توانید استفاده کنید، با لوبیای قرمز، گوجه فرنگی، هویج، کرفس و اندکی فلفل تند می توانید خوراک لوبیای تند مخصوص گیاهخواران تهیه کنید. یک کنسرو لوبیای سفید را با 2 قاشق غذاخوری روغن زیتون و یک حبه سیر یا کمی پیاز و نمک و فلفل له کنید (پوره کنید). این یک غذای مدیترانه ای است.

روش نگهداری: حبوبات کنسرو شده را هنگام فروش خریداری کرده و ذخیره کنید. حبوبات خشک شده همیشه ارزان تر از کنسرو شده هستند، اما دیرتر خیسانده و پخته می شوند.

4. زغال اخته (انگورآبی که در کشورهای اروپایی به وفور یافت می شود):

تقریباً همه میوه ها برای شما خوب هستند – گیلاس، توت فرنگی، انبه و هلو – اما میوه های آبی رنگ در این گروه دارای آنتی اکسیدان های قوی و همچنین سرشار از ویتامین ث هستند که هر دو این مواد مغذی باعث کاهش اثرات استرس روی بدن می شوند. این دسته از میوه جات، کالری و قند بسیار کمی دارند، بنابراین شما می توانید از آن ها در میان وعده مصرف کنید و نگران مقدار چربی آن نیز نباشید. این گروه از میوه ها همچنین منبع خوبی از فیبر هستند که می توانند به رفع یبوست که بر اثر استرس ایجاد شده است، کمک کنند. این میوه را همراه با غلات میل کنید. همچنین می توانید تازه آن را میل کنید یا همراه با کمی ماست ساده یک موز و کمی یخ معجونی شگفت آور از آن تهیه کنید.

روش نگهداری: توت ها میوه تابستانی هستند در زمستان بهتر است از نوع یخ زده آن مصرف نمایید. (توت یخ زده شاید از نوع وارداتی آن که فرسنگ ها مسافت طی کرده تا به فروشگاه نزدیک منزل شما برسد، تازه تر باشد.)

5. کلم بروکلی:

بروکلی سرشار از اسید فولیک است که در از بین بردن استرس، اضطراب، هراس و افسردگی بسیار سودمند است. بروکلی را در چند دقیقه در میکروویو بخارپز کنید(بروکلی را شسته ریز ریز کرده و در یک لیوان یا کاسه ای مناسب ماکروویو بریزید و روی آن را با یک کاغذ حوله ای نمدار ـ به جز پوشش پلاستیکی ـ بپوشانید). می توانید از مقداری آب لیموترش، چند قطره روغن زیتون بسیار خالص و در صورت تمایل کمی فلفل قرمز روی آن استفاده کنید.

روش نگهداری: بروکلی در تمام طول سال در دسترس شماست و شما می توانید آن را خریداری کرده و ذخیره کنید. برای این کار آن را به مدت 3 تا 4 دقیقه در آب نمک جوشیده قرار دهید و سپس فریز نمایید این کلم بروکلی را تا 2 ماه می توانید نگهداری کنید.

6. شکلات:

شکلات تیره (حاوی حداقل 75 درصد کاکائو باشد، بهترین مقدار کاکائو در شکلات 85 درصد است) نه تنها یک کاهنده استرس است ـ چه کسی شکلات را دوست ندارد؟ـ بلکه یک ماده سلامت بخش برای قلب نیز محسوب می شود. یک مطالعه در پنسیلوانیا نشان داده که خوردن 6 اونس شکلات تیره در روز میزان کلسترول بد را کاهش می دهد، کاکائوی موجود در شکلات حاوی فنول ـ ترکیبی ضد عفونی کننده و ضد التهابی است که خطر بیماری قلبی را ـ که از انباشته شدن مواد چربی بر اثر اکسیداسیون در خون و لخته شدن در سرخرگ ها ایجاد می شود ـ کاهش می دهد.

7. سبزیجات برگ سبز:

اسفناج، کلم پیچ، قاصدک، شلغم، همگی غذاهای بسیار اعجاب انگیزی هستند که از آهن همراه با مقدار زیادی ویتامین ث ـ که هر دو برای تقویت استخوان ها دندان و مو مفید هستند ـ و ویتامین آ و منیزیم ـ که هر دو به حفظ آرامش و خونسردی در شما کمک خواهند کرد ـ سرشار هستند. یک یا چند نوع از سبزیجات سبز را با آب لیمو یا پرتقال و سیر سرخ کنید یا آن را با کمی جوجه کم نمک یا آب گوشت و لوبیای سفید برای تهیه یک سوپ دلپذیر پوره کرده و سرو نمایید.

روش نگهداری: سبزیجات تازه عموماً کم هزینه تر از سبزیجات شسته و بسته بندی شده هستند. می توانید این سبزیجات را خریداری نموده و در فریزر ذخیره کنید و تا 3 ماه استفاده کنید.

8. گوشت گاو بدون چربی:

گوشت قرمز سرشار از روی، آهن و ویتامین های گروه ب (و البته پروتئین) است. همه مواد مغذی فوق در حفظ آرامش و شادی و خونسردی ما بسیار موثر هستند. همچنین این ماده غذایی سیرکننده است، یعنی شما در مدت زمان طولانی تری احساس سیری و پری خواهید داشت. دردهای ناشی از گرسنگی می تواند سبب تحریک پذیری و اضطراب در فرد شود.

روش نگهداری: گوشت جز مواد غذایی گران قیمت محسوب می شود ولی مشا می توانید نوع بدون چربی آن را تهیه کنید که هزینه کمتری خواهد داشت. اگر فریزر شما فضای کافی دارد می توانید گوشت قرمز را باز کرده و دوباره آن را در کاغذ مومی بسته بندی کرده و در فریزر بگذراید. به این ترتیب احتمال سوختگی سطح گوشت در فریزر نیز کاهش می یابد.

9. ماهی سالمون (ماهی آزاد) و سایر ماهی ها:

بیشتر انواع ماهی ها سرشار از ویتامین های گروه ب هستند، به ویژه ویتامین های ب6 و ب12 که به محافظ بدن در برابر استرس هستند. در حقیقت ویتامین ب 12 یکی از ویتامین های بسیار مهم است که در تولید سروتونین نقش دارد. کمبود ویتامین ب12 می تواند منجر به افسردگی شود. اسیدهای چرب امگا3 در ماهی آزاد به مقدار فراوان وجود دارد (به ویژه در ماهی های دریای آلاسکا که بیشترین مقدار و در ماهی های پرورشی حداقل آن دیده می شود). ماهی تن، حتی نوع کنسروشده آن نیز دارای اسیدچرب امگا3 می باشد). ماهی را در ماهی تابه یا در گریل کباب کرده و در ظرفی سبزیجات برگ سبز چیده و ماهی را همراه با کمی عدس و هویج روی آن بگذارید و به عنوان یک غذای مقوی و سالم سرو کنید. یا ماهی تن شسته و خشک شده را همراه با یک قاشق غذاخوری روغن زیتون بسیار خالص در ظرفی از سالاد سبز سرو کنید.

10. سیب زمینی شیرین:

طبق نظر متخصصان تغذیه هر چه رنگ یک ماده غذایی گیاهی بیشتر باشد برای بدن شما مفیدتر است، سیب زمینی شیرین از همه میوه ها روشن تر است. انتی اکسیدان هایی که به طور بالقوه در این ماده غذایی وجود دارد به محافظت از قلب ما کمک می کند. بعلاوه، مزه شیرین آن باعث می شود به عنوان یک دسر بسیار خوشمزه و دلپذیر مورد قبول همه باشد. شما می توانید آن ها را به تکه های 1 اینچی خرد کرده و در حرارت بالا به مدت 30 دقیقه سرخ کنید و سپس با آلوی سیاه خشک و خرد شده مخلوط کنید و در کنار بشقاب جوجه یا بوقلمون سرخ شده ـ و یا به عنوان یک وعده غذایی گیاهخواری ـ به تنهایی سرو کنید.

روش نگهداری: سیب زمینی شیرین همیشه در دسترس است. ضایعات آن را بریده و آن را در یخچال و به دور از پیاز نگهداری کنید. برخلاف سیب زمینی سفید، سیب زمینی شیرین زمانی که در جای سرد نگهداری نشود، به سرعت فاسد می شود.

11. گردو:

گردو یکی دیگر از مغزهای بسیار مقوی است که سرشار از اسید آلفا لینولنیک یا ALA و اسید چرب امگا3 است که مشابه با ماهی آزاد و شاه ماهی است. مصرف یک مشت گردو روزانه به عنوان یک میان وعده یک راه ساده برای دریافت این ماده مغذی بسیار ارزشمند می باشد. پاشیدن کمی از آن روی یک بشقاب سالاد می تواند گرسنگی و اشتهای فرد به غذا را کاهش دهد. همچنین می توانید کمی از آن را به بلغور جو دو سر به تنهایی یا همراه با کشمش یا قره قاط (یا ذغال اخته) خشک شده اضافه کنید و به عنوان یک وعده صبحانه بسیار مقوی میل نمایید.

روش نگهداری: مانند بادام و سایر دانه های روغنی گردو نیز زمانی که به صورت غیر بسته بندی خریداری شود ارزانتر است. می توانید گردو را در فریزر به مدت طولانی نگهداری کنید.

12. غلات کامل:

گندم پرک شده، جو، ، ارزن و ، تنها تعداد بسیار کمی از 19 رقم غلات سبوس داری هستند که شما می توانید بپزید و از خوردنشان لذت ببرید. غلات کامل به آهستگی هضم شده و شما را برای مدت زمان بیشتری سیر نگه می دارند. بعلاوه آن ها سطح سروتونین را بالاتر برده و باعث ایجاد حس شادی و خوشحالی بیشتری در شما می شوند. غلات کامل چون خوشمزه هستند ذهن شما را بازتر و شفاف تر می سازند. نصف فنجان از هر یک از غلات کامل همراه با یک واحد پروتئین گیاهی و بدون چربی بسیار لذت بخش خواهد بود. می توانید از دستورالعمل تهیه این مواد غذایی نیز استفاده کنید ولی بد نیست بدانید که تهیه و آماده نمودن غلات به روش خاصی نیاز ندارد، به هر حال می توانید آن ها را قبل از این که با آب بپزید در یک ظرفی به مدت چند دقیقه خشک کنید.

روش نگهداری: غلات را به طور عمده از فروشگاه های مواد غذایی بخرید و برای این که تازگی خود را حفظ کنند در فریزر نگهداری کنید.

 


نویسنده:  عالمه حریری فر
پنج شنبه 27/7/1391 - 1:11
اهل بیت

اول ذیحجه روز پیوند آسمانی ترین زوج عالم است؛ پیوندی که راه و سیره اسلام را در تاریخ رقم زد و ثمره این پیوند مبارک درخشش یازده ستاره تابناک در آسمان تشیع بود.

حضرت محمد (ص) پیامبر نور و رحمت و حضرت خدیجه (س) که تمامی ثروتش را در راه اسلام صرف کرده بود در سال پنجم بعثت صاحب فرزندی شدند که خداوند متعال میلاد او را در سوره کوثر بشارت داده بود. نام این بانوی دو عالم فاطمه (س) بود.

امام علی(ع) نیز در سیزدهم رجب سال سی ام عام الفیل در مکه دیده به جهان گشود. پدرش ابوطالب، عموی حضرت محمد(ص) بود و حمایت از ایشان را برعهده داشت.

حضرت علی(ع) به همراه خدیجه همسر رسول اکرم، نخستین کسانی بودند که بعد از بعثت پیامبر(ص) به دین اسلام گرویدند. امام علی(ع) در همه سختی ها و مصائب همراه همیشگی پیامبر بودند و ایشان را در انجام ماموریت و رسالت الهی خویش یاری و همراهی می کردند.

هنگامی که فاطمه(س) به سن ازدواج رسیده بود، عده زیادی از اطرافیان و اشراف برای خواستگاری از بانوی بزرگوار خدمت رسول اکرم رسیدند و آن حضرت به همه آنها پاسخ منفی دادند.

امام علی(ع) نیز که تصمیم داشت از حضرت فاطمه(س) خواستگاری کند، مصمم شد تا خواست خود را با پیامبر مطرح سازد، پس به خدمت پسر عموی خود رسید. اما مجذوب مهربانی و خوبی های رسول خدا شد و حجب و حیا اجازه نداد تا خواست خود را عنوان کند، لذا خاموش در برابر او نشست.

پیامبر اسلام که وی را هماره یار و یاور خود می دید فرمود:ˈای علی بشارت دهم تو را که قبل از آمدن تو فرشته ‏ای از آسمان بر من نازل شد و گفت من بر یکی از پایه‏های عرش موکل هستم، بشارت باد تو را ای رسول خدا به همبستگی و نسل طاهر و اینک جبرئیل پشت سر من می‏آید.

هنوز کلامش تمام نشده بود که جبرئیل نازل شد و پارچه‏ای از حریر سفید بهشتی در دست من گذاشت که در آن کلماتی با نور نوشته شده بود به این مضمون که خدای تعالی برای تو ای رسول خدا برادر و وزیر و صاحب و دامادی اختیار کرده است از جبرئیل پرسیدم او کیست؟ گفت پسر عمت علی بن ابیطالب. ای علی به خدا قسم هنوز جبرئیل از نزد من به آسمان نرفته بود که تو آمدی و در زدی برو که من امر خدا را درباره تو جاری خواهم کرد.ˈ

سپس پیامبر فرمود: آیا چیزی داری که آن را کابین (مهریه)زهرا سازی؟

امام پاسخ داد: نه، یا رسول اللّه، شما خود از روزگار من آگاهید؟

حضرت محمد(ص) فرمود: زرهی را که به تو داده بودم، چه کردی؟

امام علی(ع) پاسخ داد: دارم، اما چندان ارزشی ندارد و بیش از چهار صد درهم بها ندارد.

حضرت فرمودند: همان را کابین فاطمه قرار بده و بهایش را نزد من بفرست.

و اینگونه شد که به خواست خداوند، حضرت محمد(ص) پیشنهاد علی (ع) را پذیرفت و بر فرزندش قرائت کرد.

حضرت فاطمه (س) که بر عظمت وجودی امام علی(ع) واقف بود، همسری امام علی(ع) را پذیرفت و اینگونه در روز اول ذی الحجه سال دوم هجرت، عرش آسمان میزبان پیوندی شد که خداوند به واسطه جبرییل و پیامبرش برای آنان رقم زده بود.

زندگی مشترک حضرت فاطمه(س) بانوی آب و آیینه و امام علی(ع) حدود نه سال بطول انجامید و خانه کوچک آنان کهکشانی شد برای امامت یازده خورشید تابناک که تا به امروز عالمی را با ایمان ناب و هدایت مردم برای احقاق حق، غرق در نور و عظمت خود کرده اند.

سادگی در این وصلت آسمانی، می تواند الگویی شایسته باشد برای جوانان تا راه و روش این دو بزرگوار را سرلوحه خویش قرار دهند و با ساده زیستی، عشق و محبت به یکدیگر و تربیت صحیح فرزندان، بهترین شیوه و منش زندگی مشترک را در پیش گیرند.

چهارشنبه 26/7/1391 - 14:1
تاریخ

امروز ˈچهارشنبهˈ برابر با بیست و ششم مهر1391هجری خورشیدی، اول ذی الحجه 1433 هجری قمری و هفدهم اکتبر سال 2012 میلادی است. مهمترین رویدادهای تاریخ معاصر در این روز، به شرح زیر است:

26 مهر 1359

شهید ˈمحمدعلی رجاییˈ، نخست وزیر وقت جمهوری اسلامی ایران، در شورای امنیت سازمان ملل متحد حضور یافت و پیرامون جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، سخنرانی کرد. وی ضمن تشریح کشتار مردم بی‏دفاع شهرها و روستاها بر اثر بمباران و موشک باران‏های ارتش عراق، عزم راسخ ملت مسلمان ایران را در دفاع از تمامیت ارضی خود، اعلام کرد و مسوولیت مهم و تاریخی سازمان ملل متحد و شورای امنیت را در دفاع از مظلومان و اقدام موثر بر ضد متجاوزان، یادآور شد.



26 مهر 1357

با اوج گیری اعتراضات مردمی، دولت ˈشریف امامیˈ اعلام کرد: بخش عمده‌ای از خریدهای اسلحه از امریکا لغو شده است. در فاصله سالهای 1351تا 1356 تجهیزات پیشرفته نظامی فراوانی از سوی محمدرضا پهلوی به کمپانیهای اسلحه‌سازی امریکایی سفارش داده شد و میزان فروش اسلحه امریکایی به ایران در این فاصله زمانی به بیش از 2/16 میلیارد دلار بالغ شد و به تبع آن بودجه نظامی ایران از حدود 4/1 میلیارد دلار در سال 1351 با افزایش 680 درصدی به 4/9 میلیارد دلار در سال 1356 رسیده بود.





26 مهر 1357

ˈجیمز شلزینگرˈ وزیر انرژی آمریکا توافقنامه هسته‌ای میان ایالات متحده و ایران را برای بررسی نهایی (پیش از ارایه به کنگره برای تصویب) در اختیار ˈجیمی کارترˈ رییس‌جمهوری وقت آن کشور قرار داد.



26 مهر 1336

ˈملک‌فیصل دوم ˈ پادشاه و ˈعبداللهˈ، ولیعهد عراق در دوره نخست‌وزیری منوچهر اقبال وارد تهران شدند.



26 مهر 1334

لایحه الحاق ایران به پیمان دفاعی سنتو به تصویب مجلس سنا رسید. این پیمان همکاری امنیتی ، دفاعی و اقتصادی چند جانبه با عضویت کشورهای ایران ، ترکیه ، پاکستان ، انگلستان و مشارکت امریکا به عنوان عضو ناظر شکل گرفته بود. ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی در تاریخ 6 فروردین 1358 رسما کناره گیری خود را از این پیمان اعلام کرد.



26 مهر 1325

وزارت خارجه امریکا با انتقاد از ادامه حضور نظامیان شوروی در خاک ایران اعلام کرد: دفاع از ایران به منزله دفاع از منافع نظامی امریکا در سراسر منطقه خاور‌میانه است.



26 مهر 1306

به موجب قراردادی که در تهران میان نمایندگان دولتهای ایران و فرانسه به امضا رسید، فرانسویان از حقوق ˈمعاهده 1900ˈ منعقده در 20 مرداد 1279 دست کشیدند. معاهده مزبور حق انحصاری کاوش های باستانشناسی در ایران را به فرانسه اعطا می کرد.

چهارشنبه 26/7/1391 - 14:0
طنز و سرگرمی

فروردین
تاكید زیادی بر تحصیل، سفرهای دور و افراد خارجی وجود دارد. اگر با افراد خارجی ارتباط دارید مطالب زیادی را از آن ها یاد می گیرید و تجربه زیادی به دست می آورید.

اردیبهشت
افراد نزدیک به شما حساس و متغییر هستند و برای یک بار هم که شده تنها حرف خودتان را نمی زنید.سعی کنید امروز خوش قلب و انعطاف پذیر باشید.افراد جدیدی را ملاقات می کنید که با آنها رابطه احساسی خوبی برقرار می کنید.چه جالب و دوست داشتنی!

خرداد
ستارگان بین شما و دیگران رقابت ایجاد می كنند. شاید برای این كه دیگران آرزوها و تمایلات شما را بپذیرند به شدت تلاش كنید اما نگران چه هستید؟ به نظر می رسد تا حدی عصبی هستید.

تیر
رژیم غذایی شما را سرحال و شاداب کرده است. کارهای تان را به سرعت انجام می دهید و همکاران از شما میخواهند که کمی سرعت تان را کم کنید.

مرداد
امروز ستارگان روز پر معاشرت و پر از لذت را برای شما تدارك دیده اند كه در آن افراد زیادی از همراهی شما لذت خواهند برد. این فرصتی بی نظیر است كه می خواهید بیشتر بشناسیدش، خودمانی تر شوید. در این مورد دقیق عمل كنید جناب شیر! ولی بدانید كه جذابیت درونی و بیرونی شما تمامی این كارها را مثل آب خوردن برایتان ساده می كند!

شهریور
امروز خرید ایده خوبی است.اما اگر وسیله ای برای منزل باشد بیشتر خوشحال می شوید.اگر همسرتان را هم با خود ببرید تا از او نظر بخواهید بسیار بهتر است.

مهر
تکان بخورید،امروز پر از انرژی هستید و به دنبال راهی هستید که تمام مدت مشغول باشید.بد نیست که تمام روزتان را با سفرهای کوتاه و دیدارهای کوتاه و گفتگو های لذت بخش پر کنید.دیدار از فروشگاه نیز فکر شما را کاملاً مشغول خواهد کرد و حتی ممکن است تصمیم بگیرید که از همین حالا برای عید خود خرید کنید،هیچ دلیلی برای انجام ندادن این کار نیست.

آبان
یک نفر از خودش زیاد تعریف می کند و شما را عصبانی می کند.البته عصبانی شدن برای چیزهای بیهوده کار اشتباهی است.سعی کنید به مسائل مهم تر رسیدگی کنید.

آذر
پیشرفت های مثبتی در حال اتفاق افتادن هستند و شما بخوبی از این مسئله آگاهید. این خیلی هیجان انگیز است ولی هنوز باید كمی صبور باشید تا برنامه به ثمر برسند. مشكل عجله كردن در گرفتن نتایج امنیت كه ممكن است نتوانیدوقت خو را بخوبی زمان بندی و مدیریت كنید و این به سردرگمی شما ختم شود. داشتن یك روش و سیستم صحیح ممكن است خسته كننده به نظر می رسد ولی شما را به نتایجی كه می خواهید می رساند.

دی
یك دوست یا همكار مطلبی را با شما عنوان می كند سپس به دیگری موضوعی كاملاً متفاوت را می گوید. این كار او شما را واقعاً عصبانی می كند اما پیش از آن كه علتش را از او بپرسید سعی كنید آرام باشید.

بهمن
بار دیگر دوست دارید همانطور که دلخواهتان است آزاد باشید اما شخصی سعی می کند شما را محدود کند.بی طرف ماندن در بحث ها کار آسانی نیست اما بهترین کار این است که سعی کنید که مسائل را از نقطه نظر دیگران بینید و همفکرتر باشید.

اسفند
اگر در جستجوی کار یا برنامه ریزی برای یک ترفیع بوده اید.امروز ممکن است فرصتی را که منتظرش بودید به شما وارد شود. اطمینان شما از همیشه بالاتر باشد.این به روشنی صدای یک زنگ است که هر کس که به شما توجهی دارد نگاه بیندازد.

چهارشنبه 26/7/1391 - 13:59
ازدواج و همسرداری
 
نویسنده :دکتر مسعود غفاری




 
"کبوتربا کبوتر..."
همانندی، از پیش نیازهای مهم خانواده است.

خانواده استاندارد
 

یک خانواده استاندارد با ازدواج یک زن و مرد بالغ شخصیتی روانی، اجتماعی (و نه تنها بالغ جنسی و جسمی و شناسنامه ای) با توجه به دو فرآیند "انتخاب عاقلانه "و "زندگی عاشقانه" صورت می پذیرد.
منظوراز ازدواج بر پایه انتخاب عاقلانه یعنی ازداوجی که : 1-با توجه به پیش نیازها؛ 2-فراهم بودن نیازها؛ 3- "کشش لازم"؛ و 4- "گروهی از همانندی ها"پدید آمده باشد. منظوراز نیازها برخورداری از امکانات، شرایط و ابزارهایی است که برای یک زندگی متناسب با تیپ و طبقه هر کس وجود آنها ضرورت دارد و بر آن پایه هر کس میزانی از امکانات را برای آغاز زندگی اش لازم می داند. در این قسمت به صورت فشرده درباره تناسب ها یا همانندی ها توضیح داده می شود.

همانندی در اندیشه
 

همانندی در اندیشه بسیار با اهمیت است. برای پی بردن به آن پیشنهاد می شود هر دو نفر مطلب زیر را برای هم بدون هیچ گونه ترس و نگرانی، تعارف، خود سانسوری و خجالت بنویسند و نوشته های خود را با یکدیگر هم زمان رد و بدل نمایند تا با مطالعه آن به میزان هم سوی نگری هم تا حدی پی ببرند.
‏- نشانه های همسر دلخواه خود را جزء به جزء بنویسید.
- از آنجا که آرزوهای هرکس هدف های پنهان زندگی او هستند او و هر کس در نهایت می کوشد تا به آرزوهایش برسد و اگراین آرزوها برآورده نشود ناکام از دنیا می رود، لازم است مهم ترین آرزوهای خود را به شریک آینده ی زندگی اش بگوید. در همین جا لازم است گفته شود که آرزوهای ما هم بایستی پالایش یافته، خردمندانه، دست یافتنی، و اخلاقی باشد.
- تعریف ویژه خود از زندگی، از خوشبختی و انتظاری را که از همسر آینده تان دارید به آگاهی یکدیگر برسانید.

همانندی سنی
 

بررسی های انجام شده درباره خانواده های خوش بخت نشان می دهد که اختلاف سنی در حدود یک چهارم نسل یعنی یبن 7 ‏تا 8 ‏سال بین زن و مرد متناسب است. زیرا دختران به لحاظ اندیشه انتزاعی 7 -8 ‏سال از پسرها جلوترند و این اختلاف سنی مساله ای فوق را حل می کند.

همانندی طبقاتی
 

هر یک از ما با توجه به پنج عامل میزان درآمد، منبع درآمد، سطح تحصیلات، کار و پیشه و نشانی منزل، در سه طبقه بالا، متوسط و پابین قرار می گیریم و سپس به طور اختصاصی تر در یکی از 9 ‏گروه فرعی تر بالای بالا، بالای وسط، بالای پایین -وسط بالا - وسط وسط - وسط پایین و یا پایین بالا -پایین وسط و پایین پایین قرار داریم. عضویت در هر طبقه، روابط، نگرش و جهان بینی، باورها و ارزش ها، ویژه ای را به دنبال خواهد داشت. به بیان دیگر، مفهوم و معنی بد و خوب، زشت و زیبا درست و نادرست در هر طبقه متفاوت می شود. به طوری که حتی ورزش، بیماری، گرایش و خواست های هنری و اجتماعی هر طبقه مخصوص به خودش است. پس ملاک زن و شوهر خوب در یک طبقه با طبقه دیگر می تواند گاهی معنای متضادی داشته باشد. و در نهایت، معنای خوب و بد در هر طبقه متفاوت است.

همانندی ایدئولوژیک
 

گویای هم سویی یا عدم هم سویی دو نفر در زمینه باورهای مذهبی، سیاسی و اقتصادی می باشد. در این باره بهترین زوج ها کسانی هستند که باور مشترک و به میزانی برابر و هم سو در موارد بالا دارند.

همانندی تحصیلی
 

بهتر است که موقعیت شوهر به لحاظ مرتبه علمی و تحصیلی دست کم هم سطح همسرش باشد و پیشنهاد می شود سطح تحصیلات شوهر از همسرش تا حد امکان کمتر نباشد و اگر بیشتر باشد، بهتر است.

همانندی ظاهری
 

دراین زمینه لازم است که به فرزندان خود بیاموزیم ازدواج با کسانی که از آراستگی و زیبایی ظاهری متوسطی برخوردارند (چه مرد و چه زن)، زندگی آرام تری را به دنبال خواهد داشت. در نهایت دو نفر باید از لحاظ تناسب ظاهری از چنان همانندی برخوردار باشند تا در دیگری این اندیشه و احساس شکل نگیرد که یکی از دیگری "سرتر" است چون این احساس و اندیشه در رفتار دیگران نمود می یابد و در زندگی افراد اثری آسیب زا خواهد داشت.

همانندی شغلی
 

این شکل از تناسب بیشتر در مورد زن و شوهرهایی که هر دو کار می کنند مطرح است. به طوری که دو آموزگار، دو کارمند دو پزشک و یا پزشک با پرستار یا دو هنرمند حرفه ای به طور نسبی، زبان مشترک و هم سویی بیشتری دارند.

همانندی شخصیتی
 

در این جا منظور در درجه نخست ویژگی های برون گرایی و درون گرایی و میزان آنها مطرح است. زیرا هر یک از ما بیشتر یا برون گرا هستیم و یا درون گرا و این ویژگی از روی کشش ما به تفریحات و سرگرمی هایمان روشن می شود. که بیشتر گروهی است یا فردی، و در ضمن میزان آن نیز متفاوت است. در درجه دوم هر یک از ما به لحاظ شخصیتی دارای ساختاری هستیم که ترجیح می دهیم که با مردم باشیم یا بی مردم و یا بر مردم. پس پی برد به گرایش شخصیتی و سوگیری در نسبت های "با"، "بر"، "بی " در خود و شریک آینده زندگیمان لازم است.

همانندی ساختار خانوادگی
 

هر یک از ما در یک ساختار خانوادگی ویژه ای به دنیا آمده ایم و در آن بزرگ شده ایم. ساختار خانوادگی ما، آزادمنشانه یا دموکراتیک، "مستبدانه" یا "دیکتاتورمآبانه" و یا "بی بند و بارانه "بوده است. افرادی که هم سانی ساختاری داشته باشند، راحت تر با هم کنار می آیند. به یاد داشته باشیم که کنار آمدن، لازم و مثبت است ولی کوتاه آمدن درست نیست.

همانندی هیجانی
 

معنای این نوع تناسب: "داشتن هیجان های همسان از پدیده های یکسان "است. برای نمونه اگر زن و شوهری از دیدن یک سریال تلویزیونی، از یک مسافرت، از یک میهمانی و معاشرت، از یک برنامه ورزشی و یا حتی از خواندن یک کتاب هر دو به احساسی هم سان مانند خوب و متوسط و یا بد دست پیدا کنند، معنایش این است که از پدیده ای یکسان به هیجان همانند رسیده اند. که به این آگاهی بایستی در معاشرت های پیش از ازدواج دست یافته باشند. در صورتی که زن و شوهر از یک پدیده یکسان، هیجان متفاوت داشته باشند، پیوسته از هم دور می شوند. و فاصله های غیر فیزیکی احساسی میلی متری، کم کم به کیلومترها تبدیل می شود تا آنجا که نه هم دیگر را می بینند و نه صدای هم را می شنوند و نه وجود هم را احساس می کنند.
منبع:نشریه موفقیت، شماره 186.
سه شنبه 25/7/1391 - 21:33
ازدواج و همسرداری
نویسنده: هادی حسین خانی نایینی *




 

چکیده
 

انتخاب همسر مرحله ای مهم و سرنوشت ساز در تحقق ازدواج موفق محسوب می شود . روند رو به تزاید طلاق در سال های نخست زندگی مشترک ، بیانگر نشانگر نقصمان بینش داوطلبان ازدواج در مسایل گوناگون از جمله امور مربوط به انتخاب همسر است . اسلام این مکتب حیات بخش که سعادت انسان را تضمین می کند ، در خصوص موضوع انتخاب همسر معیارهای متعددی را ارائه کرده که در نظر داشتن آنها زمینه ساز تاسیس خانواده مطلوب به شمار می رود . در این مقاله ، معیارهای انتخاب همسر از دیدگاه اسلام در قالب شش دسته کلی تحت عناوین دینداری و ایمان ، ارزش های اخلاقی ، خصوصیات جسمی ، صلاحیت خانوادگی ، خصوصیات اقتصادی و ویژگی های اجتماعی مورد بررسی قرار گرفته است . در اسلام ، بر اصل همسان همسری به عنوان معیار همسر گزینی و ضامن انجام خانواده ، در ذیل عنوان « کفویت » تاکید شده است . اما دیدگاه های ارزشی اسلام به ارائه تعریف خاصی از کفویت زن و شوهر انجامیده است . برخورد ایجابی با برخی جنبه های همسان همسری و برخورد سلبی با جنبه های دیگر (همسانی قومی ، نژادی و طبقاتی) ، نشان دهنده کوشش قانون گذار اسلام در جهت تغییر نگرش های فرهنگی نسبت به موضوع همسان همسری است .
کلید واژه ها : ازدواج ، انتخاب همسر ، معیارهای انتخاب همسر ، کفویت ، همسان همسری

مقدمه
 

ازدواج در منطق قرآن کریم زمینه ساز ایجاد آرام بخش ترین رابطه ها و آغازگر زندگی خانوادگی همراه با مودت و رحمت است . خداوند متعال کارکرد این سنت نبوی صلی الله علیه وآله را قرآن کریم چنین تبیین می فرماید : « و از نشانه های او اینکه همسرانی از جنس خودتان برای شما آفرید تا در کنار آنان آرامش یابید ، و در میانتان مودت و رحمت قرار داد ؛ در این نشانه هایی است برای گروهی که تفکر می کنند ! » (روم : 21) اما هنگامی که زندگی آن گونه که افراد توقع دارند ، پیش نمی رود ، اکثر زوج ها به حالتی از ناباوری و سرخوردگی زناشویی می رسند . سرخوردگی زناشویی (1) کاهش تدریجی دلبستگی عاطفی است که شامل کاهش توجه در رابطه با همسر ، بیگانگی عاطفی و افزایش یک نوع بی علاقگی و بی تفاوتی نسبت به همسر است . (2 ) اینک این سوال مطرح است که چرا این کانون آرامش ، مودت و رحمت جای خود را به سرخوردگی ، ناسازگاری و خشونت می دهد و در مواردی نه چندان اندک (3 ) نتیجه ای جز طلاق و جدایی ندارد ؟
تحقیقات ارائه شده توسط معاونت مطالعات و تحقیقات سازمان ملی جوانان و مرکز مطالعات و پژوهش های جمعیتی آسیا و اقیانوسه ، (4 ) در خصوص آمار طلاق در سال 1385 حاکی از آن است که بالغ بر 75 درصد طلاق ها مربوط به زوجین با کمتر از 10 سال سنوات زناشویی است . در علاوه بر این ، نزدیک به 50 درصد طلاق ها نیز در چهار سال اول زندگی اتفاق می افتد . تحقیق آقاجانی مرسا ، که به بررسی علل طلاق در سه طبقه اجتماعی بالا ، متوسط و پایین شهر تهران پرداخته نیز نشان می دهد که از بین 450 نفر از زنانی که حکم طلاق آنها صادر شده است ، 7. 48% پاسخ گویان در طبقه پایین در اولین سال زندگی مشترک با یکدیگر اختلاف داشته اند . این میزان در طبقه متوسط به 7. 34% و در طبقه بالا به 7. 46% می رسد .(5)
بررسی های به عمل آمده توسط سپهریان (6 ) در خصوص مواردی که طی سال های 1373 و 1374 در شهرستان ارومیه حکم طلاق درباره آنها صادر شده است ، نیز حاکی از آن است که 70% از خانواده های طلاق ، اظهار نموده اند که هنگام ازدواج اختلاف پیدا کرده اند . آمارهای فوق گویای این مطلب است که در مواردی که بیان آن گذشت ، شناخت دو طرف از یکدیگر تا حدی ناقص و محدود است که به مجرد ازدواج و تنها با گذشت زمانی اندک از زندگی مشترک پی به ناهماهنگی خود می برند و ادامه آن را نا ممکن می شمارند . بر اساس آمارهای فوق که بخش اندکی از تحقیقات انجام شده در این خصوص است ، ضعف شناخت در انتخاب همسر از جمله عوامل موثر در عدم سازگاری همسران جوان به شمار می رود . چنان چه بتوان بینش و آگاهی جوانان در شرف ازدواج را در مورد انتخاب همسر افزایش داد ، می توان به وقوع ازدواج های موفق و کاهش نرخ طلاق در جامعه امیدوار بود همچنان که در پژوهش آقاجانی مرسا ، که بدان اشاره شد ، 82% پاسخ گویان در طبقه پایین و 70% پاسخ گویان در طبقه متوسط و 3. 53% در طبقه بالا بر این باورند که انتخاب همسر می تواند در پایداری ازدواج بیشترین نقش را داشته باشد . (7 )
هرچند ضعف شناخت می تواند ناشی از کمبود آگاهی در مورد خصوصیات فرد مورد نظر باشد . اما عدم توجه به مهم ترین معیارهای انتخاب همسر نیز عامل عدم موفقیت بسیاری از ازدواج ها به شمار می رود . اسلام به عنوان دین برخوردار از نظام جامع ، که سعادت انسان را تضمین می کند ، در خصوص موضوع انتخاب همسر نیز معیارهای متعددی را ارائه کرده که در نظر داشتن آنها ، زمینه ساز تاسیس خانواده مطلوب به شمار می رود . این مقاله ، می کوشد معیارهای انتخاب همسر از دیدگاه اسلام را بررسی کرده و میزان اهمیت هریک را مشخص نماید.
در اسلام معیارهای انتخاب همسر در قالب شش دسته ملاک دینی ، اخلاقی و روان شناختی ، خانوادگی ، جسمانی ، اجتماعی و اقتصادی مورد توجه قرار گرفته و در منابع اسلامی در خصوص میزان اهمیت هریک مباحثی مطرح شده است . اسلام برای معیارهای مختلف وزن یکسانی در نظر نگرفته و به نوعی اولویت بندی در مورد معیارهای گوناگون پرداخته است . اینک دیدگاه اسلام را در خصوص هریک از معیارهای انتخاب همسر و میزان اهمیت آنها مورد توجه قرار می دهیم .

دینداری و ایمان
 

دینداری و ایمان به خداوند از جمله معیارهایی است که در منابع اسلامی مورد توجه جدی قرار گرفته و رعایت آن شرط اساسی در همسر گزینی به شمار آمده است . بر این اساس ، مردان و زنان مومن از وصلت با افراد بی ایمان ، حتی در صورت برخورداری از سایر معیارهای همسر مطلوب ، نهی شده اند . (بقره 221) منظور از « ایمان » در قرآن کریم ، ایمان به سه اصل(8) است که اساسی ترین آنها ، ایمان بالله خواهد بود که اگر جامع و کامل باشد ، ایمان به دو اصل دیگر را نیز تامین می کند .(9) البته ایمان صرف ادراک نیست ، بلکه عبارت است از پذیرایی و قبول مخصوصی از ناحیه نفس نسبت به آنچه درک کرده ، قبولی که باعث شود نفس در برابر آن ادراک و آثاری را که اقتضاء دارد ، تسلیم شود . نشانه چنین قبولی این است که سایر قوا و جوارح آدمی نیز آن را قبول نموده ، مانند خود نفس در برابرش تسلیم شود . (10) ایمان مقتضی عمل صالح است و ما را به انجام آن وا می دارد . (11)در واقع ، ایمان مانند چشمه ای از قلب می جوشد ، به سوی اعضا و جوارح جریان پیدا می کند و به صورت اعمال صالحه و حسنه ظاهر می شود . (12) اهمیت ایمان در انتخاب همسر از آنجا روشن تر می گردد که ریشه اخلاق و ارزش اخلاقی از دیدگاه اسلام ایمان است و برای به دست آوردن تقوا و تخلق به اخلاق شایسته ، نخست باید به تحصیل ایمان مبادرت شود . (13) با توجه به نقش دینداری در سعادت زندگی زناشویی ، می توان برخورداری از انگیزه الهی در ازدواج را نخستین گام بهرمندی از ولایت خداوند (14) و زمینه ساز تحصیل سایر معیارهای همسر مطلوب (ممتحنه : 10) به شمار آورد . اسلام همسانی دینی را شرط لازم برای تحقق ازدواج دائم دانسته(15) مسلمانان را از برقراری پیوند زناشویی با غیر مسلمانان بر حذر می دارد . (16) اهمیت دینداری در استحکام خانواده ، در تحقیقات پژوهشگران نیز به اثبات رسیده است ، به طوری که ویتز (17) و همکاران (1985) با فرا تحلیل 56 مطالعه انجام شده درباره مذهب و احساس خشنودی بیان کردند که خشنودی زناشویی ، تحت تاثیر مذهب قرار دارد . مذهب و پایبندی به آن می تواند میزان طلاق را در افراد مذهبی تا حدود نصف کاهش دهد .(18) از دیدگاه اسلام ، علاوه بر همسانی دینی زوجین ، همسانی آنان در مراتب دینداری نیز مورد توجه قرار گرفته است . چنانچه در حدیثی رسول خدا صلی الله علیه و آله مرد مومن را هم شان زن مومن و مرد مسلمان را همتای زن مسلمان قلمداد می کنند .(19) در روایت دیگری تاکید شده که اگر حضرت علی علیه السلام نبود ، همتایی در میان انسان ها برای ازدواج با حضرت زهرا علیها السلام یافت نمی شد . (20) در منابع اسلامی ، محبت اولیای الهی نیز جلوه ای از دینداری همسر به شمار آمده (تحریم : 5) و بر نقش آن در انعقاد نطفه بنده خداوند تاکید شده است . 4 همچنین منابع اسلامی ، علاوه بر موارد فوق ، که مشترک بین زن و مرد است بر وجود خصایص دیگری در زنان همچون همیاری با همسر در انجام وظایف دینی ، (21) بندگی و بازگشت از گناه به سوی خداوند تاکید کرده است ، حاصل آنکه ، می توان گفت که اسلام ازدواج با افراد همسان را مورد تاکید قرار داده است . البته بر خلاف دیدگاه همسان همسری در روان شناسی اجتماعی ، که همسانی زوجین را در تمامی عرصه ها یا لااقل در عرصه های نژاد ، دین و منزلت اقتصادی - اجتماعی لحاظ کرده است ،( 22) منابع اسلامی معیار همسانی را ، که از آن با عنوان « کفوت » نام می برند ، تنها هماهنگی سطح دینی طرفین ازدواج می دانند .

ارزش های اخلاقی
 

پایبندی به ارزش های اخلاقی از جمله مهم ترین معیارهای همسر شایسته از دیدگاه اسلام محسوب می شود . به گونه ای که بیشترین توصیه های پیشوایان دینی در خصوص توجه به وجود ارزش های اخلاقی در بین داوطلبان ازدواج ارائه شده است . ارزش های اخلاقی طیفی از احکام دستوری در چهار عرصه اخلاق فردی ، خانوادگی ، اجتماعی و زیست محیطی را در بر می گیرد . (23) از جمله ارزش های مهم اخلاقی ، که موجب رضایت مندی زناشویی می گردد ، حسن خلق است . به دلیل اهمیت فوق العاده این ویژگی ، امام رضا علیه السلام ازدواج با فرد بد اخلاق را روا ندانسته و از آن نهی می کنند . (24 ) امام صادق علیه السلام ، حسن خلق را عبارت از فروتنی ، نیکوگفتاری و خوش رویی می دانند.(25)بنابراین ، مهرورزی به همسر ، که برآیند این صفات است ، به عنوان یکی از شاخص های مهم همسر مطلوب محسوب شده است . (واقعه : 36 (26) همچنین با توجه به تاثیر گفتار در روابط همسران ، بر پرهیز از گزینش افراد بدزبان به عنوان همسر تاکید شده است . (27) علاوه بر خصوصیات فوق ، که در مرد و زن مورد تاکید قرار گرفته ، در خصوص ارزش هایی همچون نرم خویی ، (28) سپاس گزاری( 29)و پرهیز از پرخاشگری (30)در زنان عنایت ویژه ای صورت گرفته است .
بخش دیگری از ارزش های اخلاقی مورد نظر اسلام در قلمرو انتخاب همسر ، با موضوع عفت و پاکدامنی (احزاب : 59) مرتبط است . در این زمینه ، یکی از ویژگی های مهم همسر گزینی ، رعایت پوشش مورد نظر اسلام است و آن که زنان جلوه های زیبایی اندام خود را در معرض دید نامحرمان قرار ندهند . (نور : 31) (احزاب : 32) همچنان که آنان از تبرج و جلب توجه دیگران منع شده اند . وجود این خصلت در زنان ، آن چنان از اهمیت برخوردار است که دارنده آن از جمله برترین زنان به شمار آمده است . از دیگر ارزش های قابل توجه در موضوع عفاف ، این است که مرد و زن داوطلب ازدواج ، چشم خود را از مشاهده صحنه های حرام بپوشانند . عفت در گفتگو با نامحرم ، هم از نظر محتوا و هم از نظر سبک گفتگو از دیگر شاخص های مربوط به همسر گزینی است . از منابع اسلامی به دست می آید که افراد دارای روابط دوستانه با جنس مخالف نیز از صلاحیت لازم برای انتخاب شدن به عنوان همسر مطلوب برخوردار نیستند . با توجه به آن که اهتمام زنان به حضور و خودداری آنان از خروج بی مورد از منزل ، یکی از زمینه های مهم تحقق عفاف در قلمروهای پیش گفته می باشد ، این موضوع نیز به عنوان شاخصی برای تشخیص عفت زن محسوب می شود . (احزاب ، 33)(31)
در مورد مردان شایسته نیز با وجود تاکید بر خصلت غیرت و مطلوب دانستن آن ، (32 ) به تاثیرات منفی غیرت نابجا و نقش آن در ایجاد انحراف در زنان اشاره شده است . (33 ) بنا براین ، باید از ازدواج با مردانی که به گونه ای افراطی دچار بد بینی هستند ، اجتناب شود . آیات قرآن کریم با عنایت ویژه به خصیصه پاکدامنی در گزینش همسر ، مردان و زنان جامعه اسلامی را به ازدواج با افراد پاکدامن فرا خوانده (مائده :5 ؛ نساء : 24) و ایشان را از وصلت با فاسقان بر حذر داشته است . (نور : 3 و 26) (34 ) پیشوایان اسلامی نیز ضمن آن که همسانی را در عفاف دانسته اند ،(35 ) در دعاهای خود ، بر خورداری از پاکدامن ترین همسران را از خداوند طلب کرده اند . (36 ) افزون بر دو ارزش عمده اخلاقی حسن خلق و عفاف ، منابع اسلامی بر احراز خصوصیات اخلاقی و روان شناختی دیگری نیز در همسر مطلوب تاکید کرده اند . از جمله آن که ، خصلت وفاداری به عنوان یکی از صفات همسر شایسته لحاظ شده و از ازدواج با ساکنان برخی از مناطق جغرافیایی ، به دلیل وجود رگه هایی از عدم وفاداری در آنان نهی به عمل آمده است . (37 )یا ضمن تاکید بر ویژگی تعقل زن ، ازدواج با زنان کودن به دلیل رنج آور بودن معاشرت با ایشان و نیز ناتوانی آنان در تربیت صحیح فرزند جلوگیری شده است . (38 ) همچنان که پرهیز از دنیا طلبی و تفاخر به جلوه های مادی از معیارهای زن شایسته قلمداد شده است . (احزاب : 28) (39 ) سرانجام ، به ازدواج با زنانی توصیه شده که از خصیصه صبر و استقامت در برابر مشکلات برخوردار بوده و در برخورد با ناملایمات احساس ناتوانی نکنند .(40 ) اهتمام به احراز این ارزش ها در همسر است که نوید زندگی توام با آرامش را به همسران خواهد داد .(روم : 20) (41)

پی‌نوشت‌ها:
 

* دانشجوی دکتری روان شناسی تربیتی .
1 . maritial disaffection
2 . سمانه کوهی ، و دیگران ، معرفی مدل درمانی سرخوردگی زناشویی در زوجین ، مشاوره خانواده و بهداشت جنسی ، ص 226 .
3 . حسین بستان ، اسلام و جامعه شناسی خانواده ، ص 11 .
4 . همان ، ص 25 .
5 . همان ، ص 51 .
6 . همان ، ص 19 .
7 . حسین آقای جان ، « عوامل موثر بر طلاق بر حسب طبقه اجتماعی مورد : شهر تهران » جامعه شناسی ، ش 2 ، ص 55 .
8 . توحید ، نبوت و معاد .
9 . محمد تقی مصابح یزدی ، اخلاق در قرآن (مشکلات) ، تحقیقق و نگارش محمد حسین اسکندری ، ج 1 ، ص 130 .
10 . سید محمد حسین طباطبایی ، المیزان ، ترجمه سید محمد باقر موسوی همدانی ، ج 11 ، ص 484 .
11 . محمد تقی مصابح یزدی ، اخلاق در قرآن (مشکلات) ج 1 ، ص 166 .
12 . همان ، ج 1 ، ص 147 .
13 . همان ، ج 1 ، ص 166 .
14 . محمد محمدی ری شهری ، تحکیم خانواده از نگاه قرآن و حدیث ، ترجمه حمید رضا شیخی ، ص 74 .
15 . امام خمینی ، تحریر الوسیله ، ج 2 ، ص 285 .
16 . willts , F . K .
17
18 . مجتبی حیدری ، دینداری و رضامندی خانوادگی ، ص 35 .
19 . محمد بن یعقوب کلینی ، الکافی ، ج 5 ، ص 341 .
20 . محمد بن علی صدوق ، من لا یحضره الفقیه ، ج 3 ، ص 393 .
21 . نهج الفصاحه ، ص 511 ؛ محمد بن علی صدوق ، من لا یحضره الفقیه ، ج 2 ، ص 578 .
21 . محمد بن یعقوب کلینی ، کافی ، ج 5 ، ص 337 .
22 . Michael Hughes , and et al ., Sociology : the core , P . 326
23 . ملانی و جودیت اسمتانا کیلن رشد اخلاقی ؛ کتاب راهنما ، ترجمه محمدرضا جهانگیر زاده قمی ، و دیگران ، ج 1 ، ص 33 .
24 . محمد بن یعقوب کلینی ، کافی ، ج 5 ، ص 563 .
25 . همان ، ج 2 ، ص 103 .
26 . همان ، ج 5 ، ص 326 ؛ سید فضل الله الراوندی ، النوادر للراوندی ، ص 48 ؛ حسن طبرسی ، مکارم الاخلاق ، ص 216 .
27 . محمد بن علی صدوق ، من لا یحضره الفقیه ، ص 429 ؛ محمد بن الحسن ، تهذیب الاحکام ، ج 7 ، ص 400 .
28 . محمد بن یعقوب کلینی ، الکافی ، ج 5 ، 324 .
29 . سید فضل الله الرواندی ، النوادر للراوندی ، ص 48 .
30 . محمد بن یعقوب کلینی ، الکافی ، ج 5 ، ص 323 ، فیض کاشانی ، مهجه البیضا ، ج 3 ، ص 86 .
31 . همان ، ص 323 .
32 . همان ، ص 536 .
33 . محمد باقر مجلسی ، بحار الانوار ، ج 74 ، ص 216 .
34 . محمد بن الحسن طوسی ، تهذیب الاحکام ، ج 7 ، ص 400 ؛ محمد محمدی ری شهری ، تحکیم خانواده از نگاه قرآن و حدیث ، ص 104 .
35 . محمد بن یعقوب کلینی ، کافی ، ج 5 ، ص 347 .
36 . همان ، ص 324 .
37 . محمد بن علی صدوق ، من لا یحضره الفقیه ، ص 393 ؛ یعقوب کلینی ، کافی ، ج 5 ، ص 352 ؛ محمد بن علی صدوق ، من لا یحضره الفقیه ، ص 566 .
38 . محمد بن یعقوب کلینی ، کافی ، ج 5 ، ص 353 - 354 .
39 . مولی محسن فیض کاشانی ، المحجه البیضاه فی تهذیب الاحیاء ، ج 3 ، ص 86 .
40 . محمد بن یعقوب کلینی ، کافی ، ج 5 ، ص 323 .
41 . محمد بن علی صدوق ، من لا یحضره الفقیه ، ج 3 ، ص 389 .
 

منبع: نشریه اسلام و پژوهش های تربیتی شماره 4
سه شنبه 25/7/1391 - 21:32
ازدواج و همسرداری
نویسنده: محمد رضا دژكام




 
ازدواج تولد دوباره آدمی است. ازدواج، یعنی رسیدن به آمال و آرزوها! ازدواج، یعنی رها شدن از تنهایی دل و پناه بردن در دنیایی كه دیگر رویا نیست! ازدواج، یعنی داشتن امید و عشق دوباره به زندگی! به آینده و اینكه من و تو، «ما» شویم. حال برای رسیدن به این فرآیند و اینكه بتوان ازدواج موفق داشت باید به ملاك ها و معیارهای ارزشی و اساسی نیز توجه كرد. نباید چشم بسته پای در این راه پر فراز و نشیب نهاد! یادم باشد و یادتان باشد كه «ازدواج» زودش اشتباهی بزرگ و دیرش اشتباه بزرگ تری است! در این مقاله قصد داریم تا شما خوانندگان همیشه عزیز و همپا را با این ملاك ها و معیارها آشنا سازیم:
پس لطفا توجه فرمایید:

توجه به اصالت خانواده و ریشه دار بودن فرد مورد نظر
 

اولین و اساسی ترین معیار انتخاب همسر چه زن و چه مرد، اصالت خانوادگی است. كلمه«اصالت» از ریشه اصل گرفته شده و اصل به معنای ریشه آمده است. یعنی دختر و پسر از خانواده هایی باشند كه دارای اصل و ریشه هستند. دختر و پسر باید در خانواده هایی رشد یافته باشند كه آنها پدر و مادری عاقل و دلسوز، با تمام وجود در رشد و تعالی فرزند كوشیده باشند. برخلاف خانواده هایی كه زن و مرد خانه، كودكان را به حال خود رها كرده و به دنبال گردش و تفریح خود بوده اند و یا مردانی كه به علت تعدد زوج ها، فرزندان خود را به حال خویش رها كرده اند! در خانواده های اصیل پدر و مادر می كوشند از نظر اخلاقی و رفتاری برای فرزندان خود، نمونه و الگو باشند و بدون تردید پدر و مادر از نظر ارثی نیز سرمایه های بس گران بهایی را به فرزندان خود انتقال می دهند. دختر و پسری كه در یك خانواده اصیل رشد می یابند، منش های اخلاقی را از پدر و مادر خود به ارث می برند و در برخورد با دشواری ها و سختی های زندگی، هرگز از جاده ی راستی و درستی خارج نمی شوند.

توجه به شرایط سنی فرد مورد نظر
 

برای انتخاب همسر، لازم است كه از نظر سنی بین زوج ها هم خوانی وجود داشته باشد. البته سن مناسب به تنهایی نمی تواند عامل موفقیت در ازدواج باشد، بلكه لازم است كه این خصوصیت را با مجموعه ای از صفات دیگر بررسی كرد. هستند پسران یا دخترانی كه دارای سن كم هستند، ولی نسبت به بسیاری از افراد دیگر كه سن بالایی دارند، از بسیاری جهات عاقلانه تر و هوشیارانه تر عمل می كنند. در مورد اختلاف سنی نیز نمی توان با قاطعیت نظر داد. در بهداشت روانی گفته می شود كه سن شناسنامه ای ملاك نمی تواند باشد. ملاك سن عقلانی است . یعنی رسیدن به بلوغ روانی. ولی برای زنان بهتر است با توجه به اینكه زایمان می كنند و چاق و لاغر می شوند و این وضعیت در چهره شان موثر واقع می شود و از نظر ظاهر زودتر از مردان شكسته می شوند، كم سن تر از همسرانشان باشند. چون اگر چنانچه سن زن از شوهرش بیشتر باشد، به نظر خیلی پیرتر از او می آید و گاهی همین مسئله سبب می گردد كه مرد فكر می كند كه دارای زن پیری می باشد. پس به سود هر دو طرف است كه زن بین 3 تا 6 سال، ‌از همسر (شوهر) خود جوان تر باشد تا تعادل بهتری در خانواده برقرار گردد.

توجه به اصول دینی و اعتقادات مذهبی فرد مورد نظر
 

پایبندی به اصول آیین اسلام، یكی از عوامل خوشبختی خانواده است. دختر و پسری كه دیندار باشند، ‌از انجام بسیاری از اعمال خلاف خودداری می كنند، زیرا پایبندی به دین،‌ آنها را از انجام اعمال حرام و خلاف بازمی دارد. این عامل روانی همیشه همراه افراد است و آنان را از ارتكاب به اعمال خلاف انسانی باز می دارد. به همین مناسبت وقتی از پیشوایان دینی سوال می شد كه با چه گروهی باید ازدواج كرد؟! در پاسخ می فرمودند: « بر تو باد ازدواج با افراد متدین. یعنی سعی كن با همسری ازدواج كنی كه دین دار باشد، زیرا دین داری عامل قوی و استواری است كه در بسیاری از موارد انسان ها را از لغزش و ارتكاب اعمال خلاف باز می دارد.

توجه به میزان تحصیلات فرد مورد نظر
 

در این زمینه لازم است تأكید بیشتری گردد! تا جایی كه امكان دارد، ‌دو خانواده از نظر سطح تحصیلات تفاوت چندانی نداشته باشند. زیرا خانواده ای كه از سطح سواد كمتری نسبت به خانواده همسرش برخوردار باشد، ممكن است در بسیاری از موارد نتواند با آن خانواده تفاهم داشته باشد، پس بهتر است كه تعالی در این رابطه وجود داشته باشد. به طور كلی؛ توصیه، توصیه آن است كه مردان از نظر میزان تحصیلات بالاتر از زنان باشند. متأسفانه اخیرا مشاهده شده است كه دخترانی با داشتن درجه لیسانس یا بالاتر، همسرانی با تحصیلات كم انتخاب كرده و می كنند! مردان این گونه زنان، همیشه در اضطراب به سر می برند كه شاید همسرانشان در طول مدت تحصیل و یا در محل كار به مردان دیگری گرایش پیدا كنند! گاهی این مردان از طریق رفتارهای خشونت آمیز تمایل دارند كه برتری خود را نسبت به همسرانشان نشان دهند تا از این طریق برایشان بگویند كه مرد هستند و از ایشان برتر می باشند. البته گاهی هم این گونه مردان از روی اجبار و برای رضایت خاطر همسرانشان به ادامه تحصیل می پردازند. لازم به یادآوری است كه نوع تحصیلات چندان مهم نیست. آنچه در ازدواج مهم است، سطح تحصیلات است. در عین حال چنانچه تحصیلات زن و شوهر در یك حوزه باشد، تفاهم زناشویی بیشتر خواهد بود.

توجه به زیبایی، وضعیت ظاهری و همسانی با فرد مورد نظر
 

یكی دیگر از ملاك های مهم در ازدواج، تناسب و همسانی دو زوج از نظر زیبایی و قد و اندام می باشد. البته زیبایی امری نسبی است و بیشتر به افكار، خاطرات، تجربیات و آنچه در ذهن افراد است بستگی دارد تا آنچه كه در واقعیت است. به همین دلیل، ممكن است فردی را كه یك نفر خیلی زیبا می داند، فرد دیگر معمولی بداند! اگر فردی وضعیت ظاهری،‌ صورت و اندام همسر خود را نپسندد، زندگی برای هر دو نفر شان تلخ و ناگوار و گزنده خواهد بود. البته زیبایی به عنوان یك ركن اساسی و معیار مستقل در زندگی زناشویی مطرح نیست، بلكه با صفات دیگری به كمال می رسد. بسیاری از زوج هایی كه فقط بر اساس عنصر زیبایی و بدون توجه به آنكه چه در پشت این زیبایی به لحاظ فكری و روانی می گذرد ازدواج كرده اند، چندان موفقیتی در زندگی نصیب شان نشده است! از پیامبر اكرم (ص) پرسیده شد كه بهترین زنان كدامند؟! ایشان در جواب فرمودند: بهترین زنان، كسانی هستند كه از نظر اخلاق بالاتر و از نظر مهریه، مناسب باشند، هنگامی كه خیر را دنبال می كنید نزد زیبارویان بروید، زیرا آنكه زیباتر است رفتارش نیكوتر است!

توجه به وضعیت شغلی و میزان درآمد فرد مورد نظر
 

یكی دیگر از عواملی كه در اتنخاب همسر باید مورد توجه قرار گیرد، نوع شغل می باشد. بعضی از مردان مایل هستند كه همسرشان خانه دار باشد. تعدادی مایلند خانم آنان در خارج از خانه شاغل باشد و برخی فقط مایل به كار همسرشان در آموزش و پرورش و كار معلمی هستند. بنابراین، نوع شغل در انتخاب همسر از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. در مورد شغل شوهر،‌ آنچه مهم است تأمین نظر دختر است. در این رابطه موارد زیر قابل توجه است: الف) دخترانی هستند به سطح شغلی اهمیت می دهند! از نظر آنان نوع شغل مهم نیست! آنها همیشه مهندس،‌ دكتر، حقوقدان، وكیل و مشاغلی را می پسندند كه از نظر وجهه اجتماعی در سطح بالایی قرار دارند و گاه اظهار می دارندكه مثلا لوله كشی هم شد شغل! نجاری یا بنایی یا سیم كشی برق ساختمان و نظایر اینها كه از نظر سطح درآمد ممكن است بسیار بالاتر باشند را نمی پسندند!! ب) گروهی از دختران، برایشان سطح شغلی مطرح نیست. آنان شوهری می خواهند كه امكانات رفاهی آنان را فراهم كند درآمد زیادی داشته باشد كه تمیز باشد و همیشه اظهار می دارند كه شوهر روغن مالیده و پر خاك و گچ نمی خواهند! ج) زنان شاغلی هم هستند كه مایلند شوهرشان در حوزه شغلی خود آنان كار كند. به عنوان مثال اگر آموزگار باشد، مایل است شوهرش دبیر یا استاد دانشگاه باشد یا اگر پرستار باشد،‌ شوهرش پزشك باشد! در اینجا یك نكته قابل توجه است و آن اینكه بیشتر زنان مایل نیستند كه شوهرشان از نظر سطح شغلی پایین تر از آنان باشد. د) بعضی از دختران تحت تأثیر برنامه های هنری تلویزیون، تئاتر، ‌موسیقی و سینما، شوهر هنرمند می خواهند! ) و بالاخره گروهی از دختران شغل شوهر برایشان مهم نیست! بلكه به سایر عوامل مؤثر در ازدواج از جمله مسائل فرهنگی، ‌اخلاقی و اقتصادی توجه بیشتری دارند. با در نظر گرفتن مطالب فوق می توان چنین نتیجه گرفت كه در انتخاب شوهر در رابطه با نوع شغل باید به عنوان شغل، محل شغل، میزان درآمد و سطح شغل،‌ توجه كرد.
توجه: نگرش شوهر درباره شغل زن: بعضی از مردان با اشتغال همسرشان در خارج از خانه مخالفند و در پی همسری هستند كه فقط خانه دار باشد و روی این مسأله به قدری تكیه و تأكید دارند كه آن را جزء شرایط ازدواج قرار می دهند. در مقابل، مردانی هستند كه می خواهند همسر آنان شاغل باشد و از این اشتغال، نظر اصلی شان كسب درآمد است كه مكمل هزینه خانه باشد؟! برخی هم كسب درآمد و گرفتن حقوق برایشان مهم نیست، بلكه هدف آنان از اشتغال همسر در خارج از خانه آن است كه زن با جامعه ارتباط داشته باشد و اجتماعی تر باشد و از زن خانه دار به عنوان یك زن عقب افتاده و منزوی یاد می كنند.

توجه به سطح اقتصادی خانواده فرد مورد نظر
 

سطح اقتصادی می تواند عامل اختلاف در روابط زناشویی باشد. ابعاد مختلفی كه در این باره مطرح می باشد عبارتند از: مسكن، هزینه های رفاهی و معیشتی و وسایل زندگی. هر یك از این امكانات نقش مهمی در زندگی دارد كه عدم وجود یا كمبود آنها می تواند عامل اختلاف و ناخشنودی گردد. نكته ای كه در اینجا حائز اهمیت است آن است كه اختلاف سطح اقتصادی در دو خانواده كه قصد ازدواج دارند باید مورد توجه قرار بگیرد. پسر جوانی كه در یك خانواده فقیر بزرگ شود فرضا تحصیلاتی هم دارد،‌دختری از یك خانواده مرفه و ثروتمند را نمی تواند قانع كند. او (دختر) در یك زندگی با امكانات زیاد بزرگ شده و توقعاتی كه در خانه شوهر دارد در همان سطح است و چون چنین وضعیتی در خانه شوهرش نخواهد داشت. احتمال بروز اختلاف وجود دارد. بنابراین باید به امكانات مالی و رفاهی خانواده در زمان انتخاب همسر توجه كافی مبذول گردد.

توجه به سلامت جسمانی و روانی فرد مورد نظر
 

بسیار مهم است كه در ازدواج به سلامت جسمانی و روانی طرف مقابل اطمینان و اعتماد داشت. چنان كه، یكی از زوج ها، دارای بیماری های جسمانی و یا روانی باشد و آن را از ابتدا مخفی نگه دارد، ‌زمینه را برای بروز مشاجره، اختلاف و در نهایت طلاق فراهم كرده است. در ازدواج، بیماری های طرف مقابل را باید جدی گرفت. مانند اعتیاد، افسردگی،‌ اضطراب، وسواس، سوء ظن داشتن و بدبین بودن، سرطان، هموفیلی، تالاسمی،‌صرع، معلولیت های ذهنی،‌ایدز، سوختگی بدن،‌ سل، ‌جذام و انواع بیماری های خاص مردان به طور كلی كسانی كه دارای بیماری غیر قابل درمان هستند، انتخاب های مناسبی برای ازدواج نیستند،‌ و بهتر است افراد این گونه كه نیز خودشان تمایل به ازدواج دارند، به طور موقت و با اطلاع قبلی ازدواج كنند و تصمیم بگیرند كه صاحب فرزند نشوند.

توجه به رشد و بلوغ عاطفی- فكری و روانی فرد مورد نظر (پختگی)
 

یكی دیگر از عوامل مهم در موفقیت زندگی زناشویی رشد عاطفی است. رشد عاطفی فقط به سن شناسنامه ای بستگی ندارد. بلكه سن عقلی، روانی، اجتماعی، ‌عاطفی و جسمانی، ‌همه از عوامل موثر در پختگی و بلوغ هستند. بهترین سن ازدواج 23 تا 25 سالگی برای مرد (پسران) و 20 تا 23 سالگی برای زن (دختران) است. اگر چه در این سن،‌ عادات مختلف در فرد به صورت نیرومندی در آمده اند ولی هنوز قابلیت تطبیق و سازش در او موجود است. البته باید اضافه كرد كه این سن را فقط از لحاظ كلی بیان كردیم. بدین معنی كه بسیاری از ازدواج های موفق وجود دارند كه زن و مرد در موقع ازدواج، بسیار مسن تر یا جوان تر از سن مذكور بوده و هستند. رشد جسمانی نیز،‌ عامل مهمی در آمادگی برای ازدواج است. اگر چه در جامعه ما ازدواج معمولا بعد از سن بلوغ صورت می گیرد،‌ با وجود این باید گفت كه مسئولیت زندگی زناشویی را باید قبول كنند و بپذیرند.

توجه به نگرش و طرز فكر فرد مورد نظر درباره روابط جنسی
 

اگر چه زندگی سعادتمندانه فقط تا اندازه ای به طرز تلقی مشابه و درست زن و شوهر از روابط جنسی وابسته است،‌ ولی این عامل، ‌یكی از مهم ترین نشانه های خوشبختی در زندگی زناشویی است! زیرا اگر در این روابط یكی از زوج ها احساس نارضایتی كند، یا زن و شوهر در این باره به نتیجه واحدی نرسیده باشند، احساس محرومیت و ناكامی یا ناامنی خواهند كرد. به گونه ای كه اكنون یكی از دلایل اصلی طلاق بین زوج ها همین عدم رضایت از روابط جنسی و زناشویی است .

كلام آخر اینكه
 

در انتخاب همسر خوب باید اندیشید. از روی احساس سطحی و گذرا نباید تصمیم گرفت. ملاك هایی همانند پول، ثروت،‌ موقعیت اجتماعی، شغلی، ظاهر و زیبایی و... نمی تواند تضمین كننده یك رابطه زناشویی پایدار و ازدواج موفق باشد. پس به همه دختران و پسران عزیز و مهربان و دوست داشتنی سرزمین مادری ام توصیه می كنم كه اگر می خواهید ازدواج كنید، با عاشقانه های بیدار ازدواج كنید! یادتان باشد كه اساسی ترین و اصلی ترین دلیل برای ازدواج، عشق است! همین!! به امید داشتن روزهایی سرشار از عشق،‌ مهربانی و امید ،‌برای همه جوانان این مرز و بوم.
منبع: نشریه دنیای زنان شماره 68

سه شنبه 25/7/1391 - 21:31
ازدواج و همسرداری
نویسنده: عقیله سلطانپور- مشاور خانواده




 
تا چند دهه پیش دخترها و پسرها چند سال پس از سن بلوغ ازدواج می کردند و به خانه بخت می رفتند. به قول قدیمی ها « آدم از دیدن عروس خانوم حظ می کرد و شاه داماد هم برای خودش کلی تعریف داشت.» اگر امکانات مثل حالا نبود، ولی با همان اوضاع دل ها خوش بود و شرایط خانواده ها برای وصلت، شروع و ادامه زندگی خیلی ساده تر و کارسازتر از امروز. صبح مرد خانه به دنبال رزق و روزی عازم کسب و کار و زن در خانه با بچه های قد و نیم قد خود سرگرم بود. روزی نبود که همسایه و فامیل ها از هم بی خبر باشند و سری به هم نزنند. چند سالی که گذشت انگار دنیا زیر و رو شد و همه آداب، رسوم و روابط به هم ریخت. حالا بچه ها درس می خوانند، دانشگاه می روند، بعد دنبال کار می گردند تا شرایط و امکانات زندگی را فراهم کنند و موقع ازدواج آن هم اگر زرنگ باشی و بخت یار باشد و کسی را پیدا کنی، بعد از ساعت ها گریم نه عروس شبیه عروس است و نه داماد شبیه داماد. با کمال تعجب در مورد موضوع ازدواج دیرهنگام پژوهش نظام یافته اندکی صورت گرفته است. آنچه وجود دارد عمدتاً به رضایت زناشویی عوامل دخیل در آن پرداخته است، ولی عوارض پیوندهای به تأخیر افتاده موضوع اصلی پژوهش نبوده اند.
چند دهه قبل، زنان و مردان در 30 یا 35 سالگی پیر تصور می شدند؛ اما نسل بعد از سال های انقلاب برای پیر شدن و جاافتادگی « تعریف جدیدی ارائه می دهند». چند وقت پیش برای دیدن دوستی به مهدکودک رفته بودم؛ در کمال ناباوری اغلب مادران به سنین مادربزرگ های قدیمی بودند؛ با قیافه ای خسته و جسمی فرتوت. آمارها نشان می دهند سن ازدواج در دختران 27/6 سال و پسران 28/8 سال در سال 84 بوده است. به عبارتی، در حال حاضر نیمی از مردان جوان و یک سوم زنان جوان مجردند.

راستی بر سر دنیا چه آمده چرا این همه تغییر؟!
 

خانم دکتر رهسپار، متخصص نازایی، می گوید:« اغلب زنان و مردان به دلیل ازدواج های بی موقع، امکان بچه دار شدن ندارند و موقعی شروع به درمان می کنند که دیر شده و زمان یائسگی نزدیک است.» در این نوشتار به معضلات ازدواج دیرهنگام در امر فرزند پروری و تبعات آن می پردازیم. لازم به ذکر است نکات یادآوری شده شامل تمامی والدین و فرزندان نیست؛ ولی اغلب این گونه اوضاع را دربرمی گیرد.

1- معضلات بهداشتی:
 

ازدواج در سنین بالا امکان باروری را در مردان و زنان کاهش می دهد و اگر دوران درمان را به آن اضافه کنیم، عملاً عده ای از دختران و پسران ما فرصت فرزنددار شدن را از دست می دهند. پزشکان توصیه می کنند، « زنان بعد از 35 سال از بارداری اجتناب کنند»؛ ولی به خصوص در شهرهای بزرگ کشورمان این شانس برای خیلی از کودکان فراهم نیست و اغلب از مادران مسن به دنیا می آیند. با توجه به تبعات سالخوردگی و میانسالی، حتی از نظر فیزیکی، به خصوص مادران در این زمینه با محدودیت های زیادی مواجه هستند. بنابراین در صورت بارداری جنین امکان رشد مطلوب را نخواهد داشت و حتی در دوران شیرخواری نیز به دلیل جسم نحیف مادر تغذیه کامل به او نخواهد رسید. بالا بودن احتمال تولد کودک عقب مانده در اشکال مختلف، به خصوص پدیده منگولیسم، در والدین بالای 35 سال چشم انداز وضعیت را نازیباتر کرده است. دکتر الوندی، متخصص تغذیه، می گوید:« امکان امراض عفونی، ناتوانی های فیزیکی در زمینه فعالیت های جسمی و مواردی از این دست در کودکانی با والدین میان سال بیشتر به چشم می خورد».
در سنین بالاتر به دلیل کهولت والدین و ناتوانی آنان در ایجاد ارتباط مؤثر با دختران و پسران نوجوان و جوان این خلاء بهداشت روانی، پدر و مادر و فرزندشان را با تهدید جدی مواجه می کند. دکتر محمدی، متخصص زنان، می گوید:« شاید بالاتر از 50 درصد مادران بارداری که برای اولین زایمان به بیمارستان ما مراجعه می کنند، زنان بالای 35 سال هستند.»

2. تبادلات عاطفی:
 

والدین به دلیل شرایط زندگی طولانی همراه با آزادی و اشتغالات فردی، هنگام ازدواج و به خصوص تولد فرزند، دچار تنش های اساسی می شوند. هرچه سن تأهل بالاتر باشد، تکانه ها عمیق تر خواهد بود. این وضعیت همان طور که گفته شد با آمدن کودک وخیم تر می شود؛ چرا که مسئولیت و محدودیت پذیری تحمیلی زن و مرد را افزایش می دهد. عدم آمادگی روحی، و تحول در نوع و روند زندگی از سویی و احساس گناه ناشی از به دنیا آوردن دیرهنگام فرزند از سوی دیگر، منجر به رفتارهای متضاد، دوگانه و ناهماهنگی می شود که کودک را در معرض استیصال، بی قراری، و عدم تعادل قرار می دهد. بی حوصلگی، نداشتن اوقات خالی برای فرزند، عدم توانایی جسمی و فاصله سنی زیاد، با دادن امکانات رفاهی بیش از حد لزوم و دور کردن طفل از خانه به مهدکودک یا پرستار پر می شود.
پس از چند سال با بزرگ تر شدن فرزند، مشکل بیشتر و بیشتر می شود. شاید ساده ترین مشکل این فرزندان که هیچگاه به آن فکر هم نکرده ایم، این است که اصولاً این اطفال از والدین پیر خود نزد دوستان شان شرمنده و خجالتزده اند و این را بارها نویسنده در مشاوره های خانواده تجربه کرده است.
فاصله سنی و در نتیجه فرهنگی بین این دو نسل آنقدر زیاد است که هیچ راهی را بسوی تفاهم و همدلی باز نمی گذارد.
دکتر صاحبی، جامعه شناس، می گوید:« فاصله نسل با نسل بعدی از لحاظ فرهنگی شش سال است؛ یعنی هر شش سال به نوعی یک نسل فکری عوض می شود. حالا تصور کنید بین مادر و دختری که 35 سال اختلاف سنی هست، چند نسل دیدگاهی مطرح می شود و اینها چقدر می توانند با هم کنار بیایند یا اصلاً همدیگر را بفهمند. شاید این هماهنگی حتی به 10 درصد هم نرسد. این وسط چه کسی مقصر است؟ مسلماً والدین. من توصیه می کنم اگر به هر دلیلی دیر ازدواج می کنید، از بچه دار شدن صرف نظر کنید.»
در این راستا فرزند هم حس ترحم به والدین میانسال را دارد و هم به دلیل برآورده نشدن نیازهای اساسی، مثل تبادلات عاطفی، خشم و ناکامی را تجربه می کند و این اندیشه های مختلف در نهایت به تعارض عمیقی منجر می شود که در مقاطع مختلف حیات نشاط و شادابی طبیعی که حق مسلم همه انسان هاست را مختل می کند. در مواردی سن یائسگی مادر با دوران بلوغ فرزند همزمان می شود و دو موجودی که نیاز به توجه، آرامش، کمک و حمایت همه جانبه دارند، بدون هیچ پشتوانه ای مجبور به نه تنها تحمل هم، بلکه درک یکدیگرند. فقط کسانی این وضعیت را درک می کنند که خود دچار آن بوده و یا در نزدیکان این « حادثه» را تجربه کرده اند. به نظر می رسد در وضعیت فعلی اغلب والدین و بچه ها هر دو به طور همزمان بحران هویت را تجربه می کنند و در این زمان سوء تفاهم ها و تنش ها به حداکثر خود می رسد و امکان برخورد میان والدین میانسال و فرزندان نوجوان افزایش می یابد.

3- پیری و رقابت با فرزندان جوان:
 

بعضی از والدین به راحتی نمی توانند با جذابیت و قدرت جسمانی فرزندان خود کنار بیایند. این وضعیت در پدر و مادران میانسال بیشتر به چشم می خورد. اغلب ما دوست نداریم با شکوفا شدن دختران و پسران مان احساس پیری کنیم. البته بسیاری از والدین اصولاً این امر را انکار می کنند؛ ولی هستند کسانی که صادقانه با این احساسات هراسناک خود در تماسند و در نتیجه متوجه می شوند که می توانند خود را از این احساسات رهایی بخشند.
مادری می گوید:« دخترم زیباست و خواهان فراوانی دارد. دنیا از آن اوست. من وقتی به سن او بودم تا این حد امتیاز و امکانات نداشتم. گاه از اینکه حسادت می کنم، شرمنده می شوم؛ با این حال حاضرم هر کاری از دستم برمی آید، برایش انجام دهم. باید یک مادر غیر طبیعی باشم. چگونه می توانم با این احساسات متضاد کنار بیایم؟». واقعیت آن است که این مسأله بیش از حدی که گمان می کنیم عمومیت دارد. غیر طبیعی نیست که انسان به گذشته خود تأسف و به امکاناتی که اکنون در اختیار دخترش قرار دارد، غبطه بخورد. این حسادت را در پدران نیز به راحتی می توان دید. بحران زمانی به اوج می رسد که مادر علاقه خود را بیشتر به فرزند ذکور نشان می دهد و استعداد و توانمندی های تحصیلاتی و محبوبیت فردی، اجتماعی پسرش را به رخ شوهر می کشد. این مقایسه بین خود و فرزند و حس خود کم بینی و از دست دادن فرصت ها در میان والدین پیر به تنش بیشتر با فرزندان و ایجاد حس کدورت و گاه خشم و دلشکستگی های عمیق دامن می زند.
در سال های اخیر نظرات مختلفی برای جلوگیری از بالا رفتن سن ازدواج از سوی صاحب نظران پیشنهاد شده که در عمل جوابگوی این بحران ملی نبوده و نیست؛ نظراتی مانند « ازدواج در حین تحصیل و کمک والدین برای حل و فصل مشکلات اقتصادی جوانان، کاهش تجملات و چشم و هم چشمی ها و ساده برگزار کردن مراحل ازدواج از قبیل، مهر، جهیزیه، مراسم عروسی، پشتیبانی دولتی مانند دادن وام، خانه های اجاری و فروشی ارزان قیمت و راهکارهایی از این دست، بیشتر در حد تئوری باقی مانده و در زمان اجرا به دلیل موانع مختلف مثل عدم ارائه راه حل های عملی، عدم پشتیبانی ارگان های مسؤول، عدم پیروی الگوهای جامعه از راه های پیشنهادی مثل ساده زیستن و ... عملاً به بن بست رسیده است. با این همه، با رعایت اعتدال و تفکر بالغانه در دراز مدت می توان به راه حل عاقلانه و منسجمی رسید که هم از مواهب زندگی در عصر حاضر استفاده و لذت برد و هم روند طبیعی زندگی را رعایت کرد و از آن محروم نشد. در این راه نمونه های بسیار موفقی نیز در جامعه وجود دارد که به نوبه خود به عنوان مدل های عملی قابل برداشت خواهند بود.
منبع:دنیای زنان، شماره 49

سه شنبه 25/7/1391 - 21:30
ازدواج و همسرداری

گفتگو با دکتر سالار فرامرزی مدرس و استاد دانشگاه
 

در برخی از ازدواج ها شاهدیم که اطرافیان معتقدند که دو خانواده و یا زوجین باهم تناسب ندارند و کسی نمی داند چه شده که با یکدیگر ازدواج کرده اند. یکی معتقد است از نظر فرهنگی تفاوت دارند دیگری می گوید این دو خانواده از نظر اقتصادی هم سطح نیستند. کسی نظر دارد از لحاظ اجتماعی یکی از خانواده ها بالاتر است و ...
از قضاوت های عامیانه که بگذریم، کارشناسان پس از بالارفتن سریع نمودار طلاق بر آن شدند دلایل را بررسی کنند و در کمال شگفتی غالب این تحقیق ها به همین عدم تناسب خانواده ها و زوجین ختم شد. از این رو آنها انگیزه یافتند به تعریف و آسیب شناسی عدم تناب و یا همان کفویت در ازدواج بپردازند و همین امر باعث کسب نتایج مفیدی در این زمینه باشد.
دکتر سالار فرامرزی مدرس و استاد دانشگاه اصفهان از معدود کسانی است که در این زمینه صاحب نظر است. وی در میان اساتید علوم تربیتی و روان شناسی بسیار فعال درزمینه ازدواج بوده و بر مساله کفویت زوجین نیز حرفهایی برای بیان کردن دارد. به همین منظور به سراغ او رفتیم و بحث کارشناسی این مقاله را به کمک او برپا کنیم. ماحصل صحبت های ما با وی به شرح زیر است:

آقای دکتر در ابتدا تعریفی گویا از کفویت برای خوانندگان عطر سیب ارائه دهید:
 

کفویت یا تناسب به معنای اشتراک هایی است که می توانند بین همسران در زمینه های خانوادگی، فرهنگی، اجتماعی، تحصیلات، ویژگی های فردی (سن و ...). ویژگی هایی مثل ویژگی های عاطفی، اجتماعی، شناختی، اخلاقی، دینی،... باشد. هرچه اندازه این اشتراک ها بیشتر باشد و به یکدیگر نزدیک تر و کفویت بیشتر صورت می گیرد. تناسب است که در واقع همسری را با خود به همراه دارد یعنی دو نفر که دارای سرهای مثل هم باشند. (سرهای روانی، اجتماعی، خانوادگی، فرهنگی، اخلاقی، دینی)

برای دومین سوال بفرمایید ضرورت کفویت در امر ازدواج چیست؟
 

زن و شوهر زمانی که شباهت های بیشتری داشته باشند و تفاوت ها کمتر شود به درک بیشتری از هم می رسند. هرچه قدر آنها شبیه به هم باشند اختلاف ها کمتر، تفاوت سلایق کم رنگ تر و نزدیکی بیشتر که این به فهم بیشتر و تفاهم منجر می شود.

بد نیست تعریفی هم از تفاهم بیان کنید
 

گاهی معنی تفاهم برای بعضی ها خصوصاً همسران مثل این است که یکی باید از دیگری تبعیت کند «مثلاً خانمی می گوید ما با هم تفاهم نداریم ولی می خواهیم از هم جداشویم چون شوهرم حرف من را گوش نمی دهد و توجهی به من ندارد» این در حالی است که تفاهم بر وزن تفاعل و به معنی فهمیدن یکدیگر است و زن و شوهرها باید یاد بگیرند که هر کدام نسبت به دیگری تفاوت های بسیار زیاد دارند و تفاهم یعنی فهمیدن این تفاوت ها. یعنی اینکه مرد تفاوت های خود و همسرش را وزن هم باز تفاوت خود و همسرش را بشناسد و بر اساس فهمی که از این تفاوت ها به دست می آورند زندگی مشترکی را تشکیل دهند به وسیله نزدیک کردن این تفاوت ها به وجوه مشترک. بسیاری از آسیب هایی که همسران می بینند به خاطر نبودن وجوه مشترک است زیرا هر چه تفاوت ها بیشتر باشد درک متقابل کمتر است.
از طرفی اگر به تشکیل خانواده به عنوان یک پدیده به صورت سیستمی نگاه کنیم وجود شباهت در یک ویژگی خاص کفایت نمی کند بلکه باید همسران در اکثر خصوصیات و ویژگی ها به هم شبیه باشند. گاهی صرف اینکه هر دو فرد از نظر تحصیلی مدرک مشابهی داشته باشند مجوزی برای تشکیل خانواده نیست بلکه باید به تمامی اجزا و عناصری که در ازدواج می تواند نقش داشته باشد توجه کند به خصوص در فرهنگ ایرانی که با ازدواج یک دختر و پسر را ازدواج دو نفر نمی دانیم بلکه گاهی ازدواج دو خانواده و حتی دو ایل یا قبیله می شود یعنی اینکه دو ایل یا قبیله با هم ازدواج می کنند و اینجاست که گاهی وجود تفاهم فرهنگی و اجتماعی اهمیت خود را نشان می دهد.

حال اگر کفویت نباشد چه اتفاقی می افتد؟
 

اگر وجوه مشترکی بین خانواده ها نباشد در اولین قدم این خود همسران هستند که آسیب می بینند مخصوصاً اگر وجوه متفاوت یکدیگر را درک نکنند و نخواهند که درک بکنند و یا نتوانند درک بکنند در اینجاست که زن و شوهر به جای اینکه به همدیگر در زندگی کمک کنند گاهی همدیگر را تحقیر و سرزنش
می کنند یا به بهانه گیری می پردازند. پس در اولین قدم آنها آسیب می بینند و در پرتو این آسیب قطعاً فرزندان و دیگران مرتبط با آنها آسیب خواهند دید. همچنین بسیاری وقتها پدیده طلاق ناشی از همین عنصر یا عامل مهم می باشد.

چرا با وجود اینکه در چند سال اخیر مردم ما خصوصا جوانان در معرض ازدواج از اهمیت کفویت و تناسب زوجین اطلاع دارند باز هم تن به ازدواج هایی می دهند که این اصل در آن رعایت نشده است؟
 

این مساله برمی گردد به سبک و شیوه همسرگزینی و تشکیل خانواده... در ازدواج های فرم امروزی که گاهی پسران و دختران در یک شرایط خاص و گاهی بدون نظارت خانواده به همسر گزینی اقدام می کنند، بعد احساسی را بسیار پررنگ تر می بینیم و در واقع گاهی پسران ودختران با توجه به ویژگی های هیجانی، احساسی و عاطفی نسبت به فرد مقابل علاقه مند می شوند و به عبارتی عاشق عاشق می شوند. در چنین وضعیتی است که بعد شناختی ازدواج کم رنگ می شود و به واقعیت توجهی نمی شود. حتی در چنین وضعیتی پسر یا دختری که احساسات و هیجانات در او غلبه دارد به رفتارهای توجیهی اقدام می کند مثلاً اگر به دختر عاشق گفته شود که پسر مورد نظر شما اعتیاد دارد چون در وضعیت عاطفی و احساسی قرار دارد توجیه می کند که من او را ترک خواهم کرد و می توانم این کار را انجام دهم یا اینکه اگر به پسری گفته شود پدر دختر مورد علاقه تو اعتیاد دارد می گوید من به پدر او چه کار دارم من دختر را دوست دارم. بنابراین رفتارهای توجیهی در چنین وضعیت هایی خیلی زیاد دیده می شود و اینجاست که کفویت زیاد معنا ندارد البته اگر ازدواج بر مبنای صحیح خود انجام بگیرد به دور از غلبه احساسات و هیجانات و در این امر مهم بعد عاطفی و شناختی لحاظ شود آن موقع است که کفویت جای خود را پیدا می کند.

به نظر شما در میان ابعاد کفویت (اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، خانوادگی، خصوصیات فردی و ...) کدامیک می تواند مهمتر باشد؟
 

همه موارد مهم است و نمی توان یکی را بر دیگری ترجیح داد چون همانطور که گفتم به پدیده ازدواج باید به صورت سیستمی نگاه کرد به قول شاعر:
جهان چون چشم و خار و خط و ابروست
که هرچیزی به جای خویش نیکوست
بنابراین همه ابعاد مهم است و همه باید در کنار هم مورد نظر و بررسی قرار گیرد.

ممکن است یکی از ابعاد مهم را توضیح دهید؟
 

برای مثال بعد فرهنگی را اگر بخواهیم در نظر بگیریم، فرهنگ عبارت است از مجموعه ای از آداب، سنن، قوانین و مقررات که حاکم بر رفتار ماست. که از جامعه به جامعه دیگر متفاوت هستند. گاهی واژه ها در جوامع مختلف معنای متفاوت دارند. نوع ارتباط افراد نیز در جوامع مختلف با هم فرق دارد. شیوه ابراز وجود و بیان احساسات و نیازها نیز از هر جامعه ای به جامعه دیگر متفاوت است لذا در آسیب شناسی فرهنگی ازدواج اگر به این تفاوت های ظریف فرهنگی توجه نشود ازدواج با بحران ها و شرایط سختی روبه رو خواهند شد و به خصوص اگر همسران مهارتهای لازم را در تشخیص این بحران ها نداشته باشند. گاهی گفتن «تو» در هر فرهنگ نشانه صمیمیت و در فرهنگ دیگر نشانه ی بی احترامی و گاهی خوردن غذا با دست در یک فرهنگ دیگر نشانه تواضع و احترام به افراد و در فرهنگ دیگر نشانه بی تمدنی. لذا در امر ازدواج تفاوت های فرهنگی در جزیی ترین رفتارها تا رفتارهای پیچیده خود را نشان می دهد و اهمیت دارد و اعتقاد بر این است که اگر همسران دارای فرهنگ مشابهی باشند بهتر می توانند در کنار هم زندگی کنند اما اگر از لحاظ تفاوت زیاد باشند تعارض های فرهنگی ایجاد می شود. افراد گاهی مانند کدام رفتار را انجام دهند که در فرهنگ خاص قابل پذیرش است. بنابراین تا زمان انطباق خود با شرایط فرهنگی جدید تنش های زیادی را تحمل خواهند کرد و چنانچه فاقد مهارت های لازم باشند آسیب پذیری آنها در این تنش ها زیاد خواهد شد.

و به عنوان صحبت آخر
 

در مجموع به همه جوانانی که در آستانه تشکیل خانواده هستند توصیه می شود که علاوه بر داشتن آمادگی لازم برای ازدواج به شرایط خانوادگی یکدیگر، شرایط فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، شرایط دینی و معنوی و حتی به خصوصیات و ویژگی های فردی یکدیگر هم توجه کنند چون ازدواج مهمترین تصمیم گیری در زندگی انسان است. انسان در طول دوران حیات تصمیم هایی می گیرد و این تصمیمات از نظر درجه اهمیت با یکدیگر متفاوت است ولی دو تصمیم مهم در زندگی انسان وجود دارد که بی توجهی به آنها می تواند خسارت جبران ناپذیری را با خود به همراه داشته باشد.
1-تصمیم به اشتغال 2-تصمیم به ازدواج. لذا توصیه می کنم که در ازدواج بسیار با تفکر، تعلق و طمانینه تصمیم بگیرند و از شتاب و عجله پرهیز کنند. ضمن اینکه از تجربه های دیگران به خصوص والدین استفاده کنند.
با تشکر از دکتر فرامرزی که این چنین ما را یاری کردند.
منبع:عطر سیب شماره اول
سه شنبه 25/7/1391 - 21:30
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته