• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 4142
تعداد نظرات : 10
زمان آخرین مطلب : 1242روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه

 

دانشمندان ترکیبات شیمیایی خطرناکی را در گرد و غبار خانه کشف کرده اند که فعالیت سیستم هورمونی انسان را مختل می‌کند.

به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، انسان معاصر کاملاً توسط مواد قابل اشتعال احاطه شده است و برای اینکه یک اقدام اشتباه تصادفی فاجعه ایجاد نکند، تولیدکنندگان معمولاً بازدارنده‌های آتش را به محصولات خود اضافه می‌کنند.

این مواد از دهه ۱۹۷۰ بسیار مورد استفاده قرار گرفته است، به گونه‌ای که در تشک ها، فرش ها، اثاثیه و وسایل دیگر استفاده می‌شوند.

در نتیجه استفاده ما از این وسایل با گذشت زمان، این ترکیبات شیمیایی می‌توانند با گرد و غبار خانگی مخلوط و به غذا، آب و هوای تنفسی ما وارد شوند.

از جمله بازدارنده‌های آتش مورد استفاده می‌توان به استر‌های دی فنیل پلی برومین (PBDE) اشاره کرد. اما اخیراً مشخص شد که این مواد برای بدن انسان، به ویژه سیستم غدد درون ریز (هورمون ها) مضر هستند.

محققان کانادایی تصمیم گرفتند وجود مواد بازدارنده آتش را در گرد و غبار خانگی اثبات کنند. گفتنی است قانون کانادا استفاده از این مواد را در تولید کالا‌های مصرفی از سال ۲۰۰۸ ممنوع کرده است.

 

نتایج یک مطالعه و تجزیه و تحلیل از نمونه‌های گرد و غبار خانه که توسط محققان از ۲۰ خانوار در مناطق روستایی گرفته شده است، نشان داد که همه آن‌ها حاوی برومین با غلظت ۲-۱۹ میکروگرم در هر گرم از گرد و غبار هستند.

کارشناسان توصیه می‌کنند برای خلاص شدن از این مشکل، مبلمان قدیمی باید با مبلمان جدید جایگزین شوند که فاقد این مواد شیمیایی است واگر چنین امکانی وجود ندارد، خانه باید روزانه با جارو برقی تمیز شود.

شنبه 24/8/1399 - 17:0
سلامت و بهداشت جامعه

 

یک پژوهش اسپانیایی نشان می‌دهد مصرف روزانه آجیل قدرت باروری مردان را افزایش می‌دهد.

به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از "دیلی میل"، براساس مطالعه‌ای اسپانیایی که اخیراً انجام شده، آجیل‌ها علاوه بر طعم خوشمزه و لذیذی که به عنوان یک میان وعده سبک یا مکمل غذایی دارند، فواید دیگری نیز مانند تاثیرگذاری برقدرت باروری در مردان دارند.

این مطالعه اسپانیایی نشان می‌دهد مردانی که مقادیر زیادی آجیل مصرف می‌کنند، قدرت باروری آن‌ها به شکل قابل توجهی افزایش می‌یابد.

این مطالعه تحت نظارت محققان واحد تغذیه در دانشگاه روبیرا در تاراگونا، واقع در اسپانیا انجام شده است.

به طور کلی، آمار‌های بین المللی از کاهش نرخ باروری مردان و در نتیجه کاهش زایمان‌ها پس از ازدواج حکایت دارد.

دلایل مختلف کاهش باروری در مردان
متخصصان می‌گویند در این امر دلایل مختلفی از جمله چاقی، نوشیدن الکل، استرس، مصرف مواد نیروزا و مصرف مواد مخدر دارد.

این مطالعه برای تقویت قدرت باروری نشان داده است مردانی که یک مشت آجیل به رژیم غذایی روزانه خود اضافه می‌کنند، می‌توانند کیفیت اسپرم و باروری خود را افزایش دهند.

 

محققان معتقدند آجیل‌هایی مانند بادام، فندق و گردو حاوی اسید‌های چرب امگا ۳، آنتی اکسیدان ها، اسید فولیک و ویتامین‌های گروه B هستند.

طبق مطالعات بین المللی، از هر ۱۰ مرد یک نفر از مهمترین علائم اختلال در باروری، یعنی تعداد کم اسپرم رنج می‌برد که این امر احتمال بچه دار شدن را کاهش می‌دهد.

شنبه 24/8/1399 - 16:58
سلامت و بهداشت جامعه

 

محصولات غلات و گندم از مدت‌ها قبل به دلیل خاصیت تقویت کننده سلامتی از جمله بهبود سلامت قلب، کنترل قند خون و حفظ وزن مناسب شناخته شده اند، اما ظهور تبلیغات گمراه کننده همه را گیج کرده است.

به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان  به نقل از اسکای نیوز، بسیاری می‌پرسند که آیا باید محصولات غلات کامل یا محصولات گندم کامل را خریداری کرد و اینکه آیا تفاوت قابل توجهی بین این دو وجود دارد؟

تفاوت اصلی بین غلات کامل و گندم کامل در نوع دانه مورد استفاده نهفته است. هم محصولات سبوس دار و هم گندم کامل حاوی اجزای سه گانه هسته دانه‌ها هستند.

این اجزای سه گانه عبارتند ازسبوس که لایه بیرونی رشته‌ای هسته‌ای بوده که غنی از ویتامین‌های گروه B و سایر مواد معدنی است، یکی دیگر از اجزای سه گانه جنین بوده که بخشی از هسته و غنی از انواع مواد مغذی مانند چربی‌های سالم، ویتامین E، ویتامین‌های گروه B و آنتی اکسیدان‌هاست.

آندوسپرم حاوی کربوهیدرات‌های نشاسته‌ای است. در بیشتر موارد، آرد سفید از آندوسپرم تشکیل شده است.

شرکت تولید کننده هنگام استفاده از هسته کامل، می‌تواند بسته به نوع دانه مورد استفاده از اصطلاح «دانه کامل» یا «گندم کامل» استفاده کند.

اصطلاح گندم کامل به طور انحصاری برای محصولاتی استفاده می‌شود که فقط از هسته کامل گندم در محصولات خود استفاده می‌کنند. به عنوان مثال، نان گندم کامل فقط حاوی آرد گندم کامل خواهد بود.

 

برعکس، اصطلاح غلات سبوس دار هنگام افزودن غلات دیگر به محصول، مانند آمارانت، جو، ذرت، ارزن، کینوا، برنج، چاودار، سورگوم، تریتیکاله و حتی گندم استفاده می‌شود و از آنجا که گندم نوعی دانه است، در تعریف غلات کامل نیز قرار می‌گیرد و اساساً، تمام محصولات گندم کامل، غلات کامل هستند.

کدام یک سالم‌تر است؟

محصولات غلات کامل و گندم کامل حاوی کل اجزای هسته  بوده و به همان اندازه مغذی هستند اما با مشاهده آرد تصفیه شده مشخص می‌شود که جنین و سبوس از آن خارج شده و به تبع، بسیاری از مواد مغذی و فیبر از بین رفته است.

بیشتر تحقیقات نشان می‌دهد که فواید غلات برای سلامتی ناشی از فیبر، چربی‌های سالم و مواد مغذی موجود در جنین و سبوس مغز هسته است.

به عنوان مثال، یک مطالعه در سال ۲۰۱۹ بر روی ۱۳۷ هزار و ۸۰۷ نفر از وجود رابطه معکوس بین مصرف غلات کامل و وزن خبر داده است.

این نشان می‌دهد که غلات کامل می‌توانند به کنترل وزن کمک کنند و دلیل آن احتمالاً به تاثیر غنی شدن فیبر باز می‌گردد.

 

چندین مطالعه رژیم غذایی غنی از غلات کامل را با کاهش خطر بیماری‌های قلبی، دیابت نوع ۲، انواع خاصی از سرطان و مرگ زودرس مرتبط دانسته اند.

در مقابل، دانه‌های تصفیه شده، که سبوس و جنین آن‌ها گرفته شده، به دلیل محتوای کم مواد مغذی و فیبر فواید سلامتی مذکور را ندارند، بنابراین سعی کنید هر زمان که ممکن است، غلات سبوس دار یا محصولات گندم کامل مصرف کنید.

شنبه 24/8/1399 - 9:26
اخبار

 

تعطیلات ۲ هفته‌ای در کشور ناکافی است

مهمانی‌ها عامل ۳۰ تا ۵۰ درصد موارد ابتلای جدید کروناست
حریرچی گفت: مهمانی‌ها شانس ابتلا به کرونا را ٣٠ تا ۵٠ درصد افزایش داده است.

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، ایرج حریرچی معاون کل وزارت بهداشت، درمان و آموزش و پزشکی از  ۳ هزار بستری روزانه در بیمارستان‌ها خبرداد و اظهار کرد: امروز بیش از ۱۱ هزار مورد جدید کووید ۱۹ شناسایی شد، متاسفانه روزانه تست‌های کرونا در کشور با افزایش چشمگیری رو به رو می شود و بیش از ۱۰ روز است که مرگ‌های بالای ۴۰۰ نفر را در یک شبانه روز در کشور تجربه می‌کنیم.

او افزود: با رعایت نشدن شیوه‌نامه‌‌های بهداشتی و اعمال محدودیت‌ها در کشور پیش بینی‌ می شود با روند صعودی در ابتلا، بستری و مرگ هموطنان رو به رو خواهیم شد، همچنین طبق پیش بینی های سایت IHME آمریکا کشور ما با افزایش موارد مرگ و میر مواجه است، به طوریکه می توان گفت آمار مرگ و میر در هفته های آینده افزایش و نزدیک به ۲ برابر خواهد شد.

حریرچی یادآوری کرد: هموطنان باید توجه داشته باشند هیچگونه راه معجزه آسایی برای مقابله با کرونا وجود ندارد اقدامات منفرد از بهداشت فردی، شست و شوی دست علی الخصوص استفاده از ماسک و دستکش، کاهش تردد‌های اجتماعی و اعمال محدودیت‌های وسیع با توجه به نقش اجتماعی ما می تواند از ابتلای به این بیماری جلوگیری کند، زیرا طی بررسی های صورت گرفته توسط محققان آمریکا این بیماری تا چندین سال  با ما خواهد بود .




معاون کل وزارت بهداشت درمان و آموزش و پزشکی تعطیلات ۲ هفته ای را در کشور ناکافی دانست و گفت:  ۶۵ نفر از روسای دانشگاه‌های علوم پزشکی سراسر کشور طی یک نامه از  وزیر بهداشت درخواست داشتند که تعطیلی‌ها در سراسر کشور صورت گیرد لذا من از مردم کشور تقاضا دارم وظایف فردی خود را مبنی بر فاصله گذاری اجتماعی و ماندن در خانه رعایت کنند،  زیرا حدود۳۰ درصد از موارد مرگ کشور یعنی از هر ۳ نفر ۱ مرگ بدلیل کرونا جان خود را از دست می دهد.

حریرچی بیان کرد: مهمانی‌ها عامل ۳۰ تا ۵۰ درصد موارد ابتلای جدید است لذا باید این موارد را رعایت کرده تا پاییز خطرناکی را تجربه نکنیم .

حریرچی از کمبود تخت های آی سی یو خبرداد و گفت: ۵۰ درصد از ۱۲ هزار تخت آی سی یو در کشور به بیماران کرونایی اختصاص دارد و در حال حاضر حدود ۲۰ درصد از تخت‌های آی سی یو به بیماران کرونایی اختصاص داده شده است، تنها ۲هزار تخت آی سی یو توانسته ایم به بیمارستان های سراسر کشور اضافه کنیم و این نشان از کمبود تخت آی سی یو است.

شنبه 24/8/1399 - 9:20
اخبار

 


دانشمندان به این نتیجه دست یافته اند که خطر کرونا ویروس کمتر و امکان درمان آن بیشتر شده است.
به گزارش خبرنگار حوزه کلینیکگروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، به نقل از اسپوتنیک دانشمندان دانشگاه کارولینای شمالی در شهر چاپل هیل ایالات متحده آمریکا تأیید کرده اند که ویروس کرونا جهش یافته و این امر باعث می‌شود به سرعت در سراسر جهان شیوع پیدا کند، اما همین جهش باعث می‌شود که این پاتوژن در برابر واکسن آسیب پذیر باشد.

محققان سویه D۶۱۴G ویروس کرونا را که از اروپا نشأت گرفته و در حال حاضر در سراسر جهان شیوع پیدا کرده، مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند. اگرچه D۶۱۴G سریع‌تر تکثیر می‌شود و انتقال آن آسان‌تر است، اما نسبت به سویه اصلی چینی باعث ابتلا به شکل کم خطرتر کووید ۱۹ می‌شود. علاوه بر این، معلوم شد این سویه حساسیت بیشتری نسبت به خنثی سازی با دارو‌های حاوی آنتی بادی دارد و بهتر درمان می‌شود.

D۶۱۴G با اتصال پروتئین S خود به گیرنده سلولی ACE۲ به طور موثرتری به سلول‌ها نفوذ می‌کند. این سویه ده برابر سریع‌تر از سویه اولیه ویروس کرونا تکثیر می‌شود، و به ویژه در سلول‌های اپی‌تلیال حفره بینی به طور فعال تکثیر می‌شود که انتقال آن را از شخص به شخص دیگر از طریق هوا تسهیل می‌کند. این جهش بر ساختار پروتئین S تأثیر می‌گذارد، که تماس با گیرنده سلولی را تسهیل می‌کند، اما همچنین اتصال پروتئین به آنتی بادی‌ها را آسان می‌کند.

شنبه 24/8/1399 - 9:18
اخبار

 

شرکت فایزر اعلام کرد واکسن کرونایی که این شرکت در حال توسعه آن است بیش از ۹۰ درصد کارایی دارد.
به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از خبرگزاری رویترز، با گذشت ۱۱ ماه از همه گیری کرونا در جهان، چشم امید تمام مردم به یافتن واکسنی موثر برای مقابله با این ویروس است. سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده است هم اینک ۱۹۱ واکسن در کشور‌های مختلف در حال توسعه است که از این میان، نزدیک به ۴۰ واکسن در مرحله آزمایش انسانی و ۱۰ واکسن در مرحله پایانی آزمایشات قرار دارند. غول‌های داروسازی جهان ابراز امیدواری کرده‌اند بتوانند نسخه اولیه واکسن کرونا را اوایل سال ۲۰۲۱ به بازار عرضه کنند. با این حال، نتایج امیدوار کننده‌ای از آزمایش واکسن کووید ۱۹ به تازگی منتشر شده است.

بر این اساس، شرکت فایزر، غول داروسازی آمریکا اعلام کرد نتایج اولیه آزمایش مرحله سوم واکسن کرونا نشان می‌دهد این واکسن بیش از ۹۰ درصد کارایی دارد. این دست آورد پیروزی بزرگی در مبارزه با همه گیری کووید ۱۹ در جهان است که تاکنون بیش از یک میلیون نفر را به کام مرگ کشانده، اقتصاد جهان را زیر و رو کرده و زندگی بشر را تحت تاثیر قرار داده است.

شرکت فایزر که بزرگترین شرکت داروسازی جهان است با همکاری شرکت بیون تک، شریک آلمانی خود نخستین شرکت‌های داروسازی جهان هستند که نتایج امیدوار کننده‌ای از آزمایش واکسن کرونا در ابعاد بزرگ را ثبت کرده اند. این دو شرکت اعلام کردند از آنجا که هیچ عوارض قابل توجهی در این آزمایشات مشاهده نشده است، نگرانی جدی درباره ایمنی این واکسن وجود ندارد. انتظار می‌رود تا اواخر ماه جاری درخواست برای استفاده اضطراری از این واکسن در آمریکا مطرح شود.

با این حال، حتی در صورت موافقت مقامات بهداشتی، تعداد این واکسن در حال حاضر بسیار محدود است و نمی‌توان به صورت گسترده آن را در بازار توزیع کرد. دانشمندان می‌گویند هنوز سوالات زیادی درباره این واکسن بی پاسخ مانده است. برای مثال، هنوز مشخص نیست این واکسن تا چه زمانی می‌تواند در افراد ایجاد ایمنی کند.

موفقیت دانشمندان آمریکایی و آلمانی باعث ایجاد امیدواری برای رسیدن به نتایج مثبت در آزمایش واکسن‌های دیگر شرکت‌های داروسازی شده است.

 

آلبرت بورلا، مدیر اجرایی شرکت فایزر در این رابطه می‌گوید: امروز روز بزرگی برای علم و انسانیت است. ما زمانی به نقطه عطف تحقیقات خود برای یافتن واکسن کرونا رسیدیم که جهان به شدت شاهد افزایش شمار مبتلایان بوده است. همچنین ظرفیت بیمارستان‌ها در حال تکمیل بوده و مشکلات اقتصادی جهان را درگیر خود کرده است.

شرکت فایزر امیدوار است مقامات بهداشتی آمریکا اجازه استفاده اضطراری از این واکسن را در افراد ۱۶ تا ۸۰ ساله صادر کنند. برای این کار، باید دستکم اطلاعات مربوط به ایمنی واکسن تست شده بر روی ۴۴ هزار داوطلب در دو ماه رصد شود. این بدان معناست که اواخر ماه نوامبر (آذر ماه) احتمالا این دستور صادر شود.

سازمان غذا و داروی آمریکا پیش‌تر اعلام کرده بود در حال حاضر به دلیل شرایط اضطراری جهانی به دلیل همه گیری کرونا، واکسنی که بتواند دستکم ۵۰ درصد کارایی و اثرگذاری داشته باشد، از سوی این نهاد مجوز لازم را اخذ خواهد کرد. با این حال، خبر خوشحال کننده این است که دانشمندان شرکت فایزر از کارایی ۹۰ درصدی این واکسن خبر می‌دهند.

شرکت فایزر و بیون تک قرار دادی معادل یک میلیارد و ۹۵۰ میلیون دلار با دولت آمریکا برای فروش ۱۰۰ میلیون دوز از این واکسن را پیش‌تر به امضا رسانده اند. در صورت تجاری سازی این واکسن و تولید انبوه آن، آمریکا و دیگر کشور‌های ثروتمند غربی در اولویت توزیع قرار دارند.

خبر تلخ سازمان جهانی بهداشت درباره نحوه توزیع واکسن کرونا
یکی از بزرگترین چالش‌های این عرصه، تولید واکسن در ابعاد جمعیت جهان است. هم اینک جمعیت جهان ۷ میلیارد و ۸۰۰ میلیون نفر است. برآورد محققان این است که برای ایجاد ایمنی گله‌ای در جامعه نیازمند واکسیناسیون بیش از ۷۰ درصد جمعیت یک کشور وجود دارد. ایمنی گله‌ای به حالتی اطلاق می‌شود که درصد بالایی از مردم یک کشور به طور طبیعی یا از طریق واکسیناسیون عمومی به یک ویروس یا باکتری مبتلا شوند و پس از بهبودی به دلیل مقاومت در برابر بیماری، زنجیره شیوع قطع شود و جامعه به ایمنی می‌رسد. برای مثال، در مورد کشور آمریکا با جمعیت ۳۳۰ میلیون نفر، بیش از ۲۰۰ میلیون نفر باید به این ویروس مبتلا شوند تا ایمنی گله‌ای پدید آید و برای این منظور شرکت‌های داروسازی باید برای دستکم ۵.۵ میلیارد نفر از جمعیت جهان واکسن تولید کنند. دست یابی به این امر در کوتاه مدت بزرگترین چالش برای مبارزه با همه گیری کرونا محسوب می‌شود.

دکتر سمیه سوامیناتان، یکی از مقامات ارشد سازمان جهانی بهداشت در این رابطه گفت: جوانان سالمی که هیچ بیماری زمینه‌ای ندارند احتمالاً برای دریافت واکسن کرونا باید تا سال ۲۰۲۲ صبر کنند، زیرا مقامات بهداشتی کشور‌ها در گام نخست تمرکز خود را بر روی ایمنی سازی افراد مسن و دیگر گروه‌های آسیب پذیر قرار خواهند داد.

او تاکید کرد: کارکنان بخش درمانی، کارکنانی که در خط مقدم مبارزه با کرونا قرار دارند، افرادی که به مردم خدمات عمومی ارائه می‌کنند و سالمندان احتمالاً نخستین گروهی از مردم خواهند بود که واکسن کرونا را دریافت می‌کنند. با این وجود، سازمان جهانی بهداشت در حال طراحی یک دستورالعمل از اولویت‌های کسانی است که واکسن کووید ۱۹ را دریافت خواهند کرد. یکی دیگر از مشکل‌هایی که هم اینک وجود دارد دستیابی به واکسنی است که ایمنی و کارایی آن تایید شده باشد. واکسنی دارای ایمنی و کارایی است که سازمان جهانی بهداشت، سازمان غذا و داروی آمریکا  یا سازمان غذا و داروی اتحادیه اروپا آن را تایید کند.




این مقام سازمان جهانی بهداشت تصریح کرد: برخی مردم تصور می‌کنند در اول ماه ژانویه یا در روز‌های نخست ماه آوریل واکسن کرونا به بازار عرضه خواهد شد و پس از دریافت آن همه چیز به مانند گذشته به حال طبیعی باز خواهد گشت. اما حقیقت تلخ این است که شرایط آنگونه که مردم تصور می‌کنند نیست. ما امیدواریم دستکم یک واکسن مطمئن و ایمن تا سال ۲۰۲۱ در جهان یافت شود. با این حال، این واکسن به صورت محدود و نه به اندازه جمعیت جهان به بازار عرضه خواهد شد.

سوامیناتان اعلام کرد: هم اینک ۱۰ واکسن کرونا در مرحله پایانی آزمایش ها قرار دارد. از این رو، تعداد واکسن‌هایی که به طور بالقوه توانایی توزیع در بازار را دارند متعدد است. بیشتر مردم موافق آن هستند که توزیع واکسن ابتدا از کادر درمانی و کسانی که در خط مقدم مبارزه با ویروس هستند آغاز شود. پس از این افراد کسانی که در صورت ابتلا به کووید ۱۹ در خطر بالایی قرار دارند مانند سالمندان و کسانی که از بیماری‌های زمینه‌ای رنج می‌برند باید واکسن را دریافت کنند. دستورالعمل‌های متعددی درباره توزیع واکسن در میان افراد با اولویت‌های مختلف وجود دارد، اما برآورد من این است که افراد سالم و کسانی که در خطر آسیب کمتری قرار دارند مانند جوانان احتمالاً باید تا سال ۲۰۲۲ برای دریافت واکسن صبر کنند.

 

ناتوانی شرکت‌های داروسازی در تولید سریع واکسن کرونا
پیش‌تر آدار پوناوالا، مدیر اجرایی موسسه سروم هند که بزرگترین تولید کننده واکسن در جهان است در مصاحبه با نشریه آمریکایی فایننشال تایمز اعلام کرد: شرکت‌های داروسازی توانایی تولید واکسن کرونا در ابعاد جهانی آن را در کوتاه مدت ندارند.

او تصریح کرد: در بهترین حالت واکسن مورد نیاز برای واکسیناسیون تمام مردم جهان تا پایان سال ۲۰۲۴ میلادی تولید خواهد شد. من درک می‌کنم که مردم جهان بسیار خوشبینانه به مسئله یافتن واکسن موثر برای کووید ۱۹ نگاه می‌کنند، اما هیچ شرکت داروسازی در جهان تاکنون نتوانسته است یک واکسن را در ابعاد جمعیت جهان تولید کند.

 پوناوالا تاکید کرد: در گام نخست ما هنوز به واکسن کرونا دست نیافته ایم و آزمایش‌ها برای یافتن این واکسن همچنان ادامه دارد. با این وجود، حقیقت تلخ این است که حتی پس از کشف واکسن نیز ۴ تا ۵ سال زمان می‌برد که بتوان برای همه جمعیت جهان واکسن کووید ۱۹ را تولید و واکسیناسیون عمومی را تکمیل کرد.

چهارشنبه 21/8/1399 - 9:9
اخبار

 

محققان دانشگاه صنعتی امیرکبیر موفق به بهبود کارایی روش‌های حفظ حریم خصوصی در حوزه سلامت محور مبتنی بر فناوری اینترنت اشیا شدند.
به گزارش حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، محمد مشایخ، فارغ التحصیل دانشگاه صنعتی امیرکبیر و مجری طرح «بهبود کارایی روش‌های حفظ حریم خصوصی در کاربرد‌های مراقب سلامت مبتنی بر اینترنت اشیا» اظهار کرد: با توجه به کمبود منابع و مقالات داخلی در این حوزه، تصمیم به مطالعه و تحقیق به منظور ساماندهی و یکپارچه کردن اطلاعات بیماران گرفتیم.

او با بیان اینکه در این طرح یک راهکار برای استفاده امن از یک سیستم یکپارچه پزشکی با حفظ حریم خصوصی ارائه شده است، گفت: در این طرح کاربران فارغ از اینکه در چه منطقه جغرافیایی حضور دارند و تحت پوشش چه بیمه درمانی هستند، می‌توانند از خدمات ارائه شده توسط این مرکز یکپارچه استقاده کنند.

مشایخ اضافه کرد: همچنین با ارائه یک دستورالعمل جدید به نام توافق کلید (که مسئول برقراری ارتباط امن بین کاربر و مرکز ابری ارائه دهنده خدمات پزشکی است) سربار محاسباتی حاصل نسبت به طرح‌های مشابه موجود کاهش یافت.

او با اشاره به روش کار خود در این پروژه گفت: در طرح ارائه شده در این تحقیق یک مرکز واحد در کل کشور در نظر گرفته شد است که مسئولیت کل سامانه را برعهده دارد. وظیفه این مرکز مدیریت واحد‌های درمانی در اقصی نقاط کشور است.

این فارغ التحصیل دانشگاه صنعتی امیرکبیر ادامه داد: مراکز درمانی در سراسر کشور می‌توانند با مراجعه به این مرکز مجوز ارتباط با این مرکز را برای بیماران خود دریافت کنند. بعد از این مرحله هر بیماری که به مراکز درمانی محله خود مراجعه کند می‌تواند مجوز ارتباط با مرکز درمانی اصلی را دریافت کرده و از خدمات این مرکز با حفظ حریم خصوصی و به صورت امن بهره ببرد.

مشایخ ادامه داد: یکی از خدماتی که این مرکز می‌تواند به کابران ارائه دهد، استفاده از هوش مصنوعی برای تجزیه و تحلیل اطلاعات سلامت دریافتی از کاربران است. در این طرح مبنا بر این است که با استفاده از ابزار‌های هوشمندی (مانند ساعت‌های هوشمند و انواع سنسور‌هایی که در اینترنت اشیا مرسوم هستند) که به کاربران وصل شده است، اطلاعات حیاتی کاربر به صورت امن به این مرکز درمانی ارسال می‌شوند و در صورتی که سامانه‌ی هوش مصنوعی‌ای که در این مرکز قرار دارد، با توجه به علائم کاربر یک بیماری را برای شخص تشخیص دهد، برای کاربر یک هشدار ارسال خواهد شد و از وی خواسته می‌شود که به مراکز درمانی مراجعه کند.

محقق این طرح اظهار کرد: در کاربرد‌های این چنینی یکی از مهم ترین مسایلی که وجود دارد انتقال امن اطلاعات از کاربر به مرکز درمانی است. یعنی نباید شخص دیگری غیر از فرستنده و گیرنده به اطاعات ارسالی کاربر دسترسی داشته باشد تا کاربر اطمینان حاصل کند که اطلاعات وی افشا نخواهد شد. برای دستیابی به این هدف در پژوهش انجام شده یک دستورالعمل امنیتی ارائه شده است.

او با بیان اینکه از جمله پیچیدگی‌هایی که در کار وجود داشت و باید به آن رسیدگی می‌شد، یکپارچه کردن تمامی مراکزی بود که به صورت مجزا از یکدیگر کار می‌کردند، گفت: همچنین ارائه‌ی راهکاری که در آن کاربران بتوانند مستقل از موقعیت جغرافیایی خود در کشور از این سامانه استفاده کنند، یکی دیگر از پیچیدگی‌های مربوط به طرح ارائه شده بود. 

فارغ‌التحصیل دانشگاه صنعتی امیرکبیر گفت: از روش ارائه شده می‌توان در بخش سلامت کشور استفاده کرد تا بتوان علاوه بر یکپارچه کردن پرونده‌های سلامت الکترونیک، از قابلیت‌های هوش مصنوعی برای تشخیص زودهنگام بیماری‌ها استفاده کرد.

او اظهار کرد: برای ادامه‌ی کار می‌توان این پروژه را در مقیاس کوچک و در سطح چندین مرکز درمانی با تعداد محدودی کاربر عملیاتی کرد تا مشخص شود استفاده از این سامانه تا چه حدی در تشخیص زودهنگام بیماری‌ها می‌تواند به افراد کمک کند. به عنوان مثال می‌توان از این روش برای تشخیص علایم بیماری کرونا بدون مراجعه به پزشک استفاده کرد.

مشایخ با اشاره به مزیت‌های پروژه افزود: یکپارچه‌سازی مراکز درمانی برای بهره‌گیری از یک سیستم واحد هوش مصنوعی برای تشخیص بیماری‌ها، حفظ حریم خصوصی کاربران در حین استفاده از سیستم تشخیص بیماری، ارائه دستورالعمل توافق کلید با سربار محاسباتی کمتر نسبت به طرح‌های موجود، استفاده از محاسبات ابری و کم کردن سربار محاسباتی در سمت مراکز درمانی از مزایای این پروژه به شمار می‌روند.

او با بیان اینکه تاکنون در کشور چنین طرحی پیاده نشده است، گفت: طرح‌های خارجی، هیچ کدام سناریوی مطرح شده در این تحقیق را مد نظر قرار نداده‌اند و هرکدام به شکلی دیگر سناریویی برای کاربرد خود مطرح کرده‌اند. اما یکی از طرح‌هایی که از نظر برخی از کارکرد‌ها با طرح مورد نظر مشابه است، طرح مربوط به بررسی سلامت افراد توسط ساعت‌های هوشمند شرکت اپل است که با بررسی علائم کاربر، به کاربر توصیه می‌کند که برای بررسی بیشتر به مراکز درمانی مراجعه کنند.

مشایخ تاکید کرد: به دلیل استفاده از محاسبات ابری قدرت بیشتری در پردازش اطلاعات دریافتی از کاربر وجود دارد و با دقت بیشتری می‌توان داده‌های دریافتی را پردازش کرد. از این تحقیق می‌توان برای تشخیص زودهنگام بیماری‌ها به صورت امن با حفظ حریم خصوصی کاربران استفاده کرد.

گفتنی است؛  مسعود صبائی و سلمان نیک‌صفت از اعضای هیئت علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر و اساتید راهنمای این پروژه بودند.

چهارشنبه 21/8/1399 - 9:6
بهداشت روانی

 

کودکان سنین ۳ تا ۳.۵ سال به شب ادراری دچار می‌شوند، اما اگر این اتفاق در سنین بالاتر رخ دهد قطعا کودک از یک بیماری زمینه‌ای رنج می‌برد.
به گزارش حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، حمیدرضا بادلی متخصص نفرولوژی کودکان در خصوص شب ادراری کودکان و نوجوانان، گفت: شب ادراری یک موضوع وحشتناک برای کودکان و خانواده‌های آن‌ها تلقی می‌شود، موضوعی که برخی از خانواده‌ها آن را یک بیماری دانسته و سعی در برطرف کردن آن دارند، اما این در حالی است که شب ادراری در کودکان سنین ۳ تا ۴ سال یک امر طبیعی است.

او افزود: شب ادراری معمولا در پسر‌ها در سنین ۳.۵ تا ۴ سال و در دختربچه‌های ۳ تا ۳.۵ سال اتفاق می‌افتد و این موضوع تا سنین ۵ الی ۶ سالگی همراه آن‌ها باقی می‌ماند.

بادلی در ادامه دلیل اصلی شب ادراری کودکان ۵ تا ۶ سال را ترس و بیماری‌های زمینه‌ای دانست و ادامه داد: اغلب کودکان تا سنین ۴ سال به شب ادراری‌های خود پایان می‌دهند، اما برخی از کودکان نیز به دلیل بیماری‌های زمینه‌ای و عدم کنترل در مثانه این حرکت را از خود نشان می‌دهند که البته این موضوع ریشه بسیار عمیقی در روان آن‌ها از خود به جای می‌گذارد.


 این متخصص نفرولوژی در ادامه درباره بیماری‌هایی که می‌تواند کودک را مستعد ابتلا به شب ادراری کند، گفت: خانواده‌ها باید توجه داشته باشند علائمی که می‌تواند کودکان را در راستای شب ادراری قرار دهد بیماری‌های روحی، روانی، دیابت، بیماری‌های شدید و یا نارساییی مزمن کلیه، اختلالات شدید عصبی، برآمدگی یا فرورفتگی غیر طبیعی در ناحیه پشت است.

بادلی درادامه به خانواده‌ها توصیه کرد: خانوده‌ها باید سعی داشته باشند کودکان را از هر مشکل روحی و روانی دور کرده و فضا‌یی شاد و مهیج برای آن‌ها در منزل فراهم کنند. همچنین در حین اجابت مزاج و ادرار به کودک تذکر دهند اگر مواردی از قبیل ادرار منقطع، فشار آوردن به مثانه، فشار آوردن به عضلات شکمی رخ داد حتما به والدین اطلاع دهند تا با مراجعه به پزشک مشکل به موقع بر طرف شود.

چهارشنبه 21/8/1399 - 9:5
اخبار

 

رضایی گفت: دفترچه بیمه پایه سلامت رایگان در دوره شیوع بیماری ناشی از ویروس کرونا بدون الزام به ارزیابی وسع در اختیار مشمولان قرار می‌گیرد.
به گزارش حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، مهدی رضایی معاون سازمان بیمه سلامت، درباره مصوبه اخیر ستاد ملی مقابله با کرونا مبنی بر ارائه دفترچه بیمه پایه سلامت رایگان بدون ارزیابی وسع، اظهار کرد: تا پایان سال جاری، متقاضیان پوشش بیمه رایگان اعم از صدور اولیه یا تمدید در صورت سکونت در شهر می‌توانند بدون ثبت درخواست ارزیابی وسع از پوشش بیمه پایه سلامت رایگان با اعتبار ۶ ماهه برخوردار شوند. بدیهی است این گروه از بیمه شدگان مطابق ضوابط جاری امکان استفاده از خدمات بخش دولتی را خواهند داشت. برای این افراد دفترچه بیمه ۱۲ برگی صادر و تحویل خواهد شد.

او ادامه داد: خانوار‌های متقاضی پوشش بیمه سلامت ایرانیان به منظور استفاده از خدمات موسسات خصوصی کماکان می‌توانند بر اساس خود اظهاری و پرداخت حق بیمه کامل یا با درخواست ارزیابی وسع و با پرداخت ۵۰ یا ۱۰۰ درصد حق بیمه و رعایت ضوابط مربوط به دوره انتظار، پوشش بیمه ایرانیان دریافت کنند. برای این گروه، پس از اعلام نتیجه ارزیابی وسع، امکان اعتراض به نتیجه اعلامی وجود نخواهد داشت.

معاون سازمان بیمه سلامت بیان کرد: بیمه شدگانی که در حال حاضر از پوشش بیمه سلامت همگانی رایگان برخوردار هستند نیز در صورت تمایل می‌توانند پس از ابطال دفترچه بیمه سلامت، از پوشش بیمه ایرانیان برخوردار شوند.

رضایی افزود: ساکنان روستاها، شهر‌های زیر ۲۰ هزار نفر جمعیت و عشایر می‌توانند بدون ارزیابی وسع پوشش بیمه روستاییان رایگان با اعتبار ۶ ماهه دریافت یا پوشش فعلی خود را در صورت اتمام اعتبار تمدید کنند.

او گفت: امکان انصراف و استرداد وجه برای بیمه شدگانی که با پرداخت حق بیمه در دوره انتظار ۱۰ روزه قرار دارند وجود نداشته و برای این افراد در صورت بستری شدن در بیمارستان، صدور معرفی‌نامه بستری امکان‌پذیر است.

معاون سازمان بیمه سلامت در پایان از متقاضیان پوشش بیمه خواست برای پیشگیری از ازدحام در دفاتر پیشخوان، از طریق سایت سازمان بیمه سلامت ایران به آدرس www.ihio.gov.ir درخواست خود را در سامانه ثبت و پس از انتخاب به پیشخوان مورد نظر مراجعه کرده و دفتر چه بیمه خانوار را دریافت کنند.

چهارشنبه 21/8/1399 - 9:4
سلامت و بهداشت جامعه

 

ابراهیم‌زاده گفت: اکنون که در مرحله سونامی کووید ۱۹ قرار داریم و شدت شیوع بیماری بیشتر شده، باید هر سرماخوردگی را کرونا در نظر بگیریم.
به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان  گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، محسن ابراهیم‌زاده فوق تخصص بیماری‌های عفونی درباره  اعدادی که در زیر تست‌های پی سی آر ذکر می‌شود، اظهار کرد: در واقع عددی که جلوی حروف سی‌تی‌اسکن ذکر شده نسبت معکوس با تعداد تکثیر و تعداد ویروس دارد، یعنی هر چه عدد پائین‌تر باشد فرد در مرحله حادتری از بیماری به سر می‌برد و در مرحله ابتدای بیماری است و شدت تکثیر ویروس بالاتر است، لذا این فرد به لحاظ انتقال ویروس باید بیشتر تحت مراقبت قرار گیرد. هر چه این عدد پائین‌تر باشد پرتاب ویروس نیز بیشتر است.

او ادامه داد: در حال حاضر که ما در مرحله سونامی کرونا قرار داریم و شدت شیوع بیماری بیشتر شده باید هر سرماخوردگی را کرونا درنظر بگیریم، بعضی‌ها می‌گویند ما هر سال این موقع اینطور می‌شویم، باید این تفکر را کنار گذاشت، البته در بسیاری از موارد نیاز به تست و آزمایش نیست و علائم بیماری روشن است.

ابراهیم‌زاده افزود: همچنین پزشکان نیز نباید سریع بیماران را برای تست به مراکز درمانی بفرستند،  چراکه بیماری دو فاز ویروسی و التهابی دارد که در فاز اول شبیه همه بیماری‌های ویروسی است با این تفاوت که به بیمار می‌گوییم درمان علامتی است و اگر فرد شاغل باشد پزشک باید استعلاجی بنویسد تا اگر بیماری به سمت نزول رفت که هیچ، اما اگر علائم تنفسی شد و شدت پیدا کرد، ضعف و گلودرد و علائم گوارشی دیده شد بیمار دوباره مراجعه کند، اما لزومی به انجام تست نیست.


فوق تخصص بیماری‌های عفونی با اشاره به اینکه علائم کرونا ویروس تا اردیهشت با هم هم‌پوشانی داشت، اما در حال حاضر علائم آن تغییر کرده است، بیان کرد: یعنی فاز ویروسی و التهابی ابتلا به کرونا در آن ابتدا نزدیک به هم بود و تکلیف بیمار همان اوایل مشخص می‌شد. اگر سی‌تی اسکن می‌دادیم سریع به تشخیص می‌رسیدیم که البته انجام سی‌تی‌اسکن هم محدودیت داشته و عوارض زیادی دارد، اما الان متأسفانه این‌طور نیست و گاهی تا اینکه بیماری وارد فاز دوم شود سی‌تی اسکن هم علامتی مشخص نمی‌کند. در حال حاضر ممکن است تا ۱۴ روز بدن درگیری التهابی را نشان ندهد. برخی از همکاران از همان اول سی‌تی‌اسکن را به بیمار تحمیل می‌کنند، در حالیکه سی‌تی‌اسکن باید بعد از هفته اول باشد. نکته مهم این است که اگر بیماران تا قبل از روز هشتم به پزشک مراجعه نکنند و بعد از اینکه التهاب‌ها به ویژه در ریه آغاز شد سراغ درمان بیایند ممکن است کار به وخامت بکشد.

ابراهیم‌زاده با تأکید بر اینکه اکنون یکی از روش‌های تشخیص ما این است که فرد کرونایی یا با علائم سرماخوردگی در خانه دارید یا نه، اظهار کرد: افرادی که دچار بی‌حالی هستند به ویژه افراد مسن حتما باید در روز‌های اول به پزشک مراجعه کنند. ما نسبت به افراد مسن خیلی محتاطیم، چراکه این خصوصیت این جهش‌هاست که اولا بسیار مسری است و دوم بیماری خوشه‌ای شده، اما علائم در افراد یک خانواده ممکن است فرق کند،

او ادامه داد: اما افراد مسن را باید از همان ابتدا زیرنظر داشت، چراکه در فاز دوم بیماری برق‌آسا رشد می‌کند. مسئله دیگر این است که دارو‌های مرحله دوم عموما برای افرادی که قند بالا دارند خطرناک است و قندشان را بالاتر می‌برد؛ لذا باید این افراد به لحاظ تزریق انسولین در بیمارستان تحت معالجه قرار گیرند.

فوق تخصص بیماری‌های عفونی با اشاره به اینکه عمر ویروس در محیط افزایش پیدا کرده است، عنوان کرد: حتما در محیط‌های کوچک از ماسک مناسب استفاده کرده و زمان کمتری را در محیط‌ها بسته سپری کنید. برای اتاق و فضا‌های بسته از تهویه مناسب استفاده کنید.

ابراهیم‌زاده همچنین در خصوص ساخت واکسن‌های جدید کرونا، اظهار کرد: در این مدت واکسن‌های بسیاری برای کرونا ارائه شد، اما به دلیل جهش ویروس اثر واکسن‌ها کاهش پیدا کرده است، زیرا آنتی‌ژن ویروس عوض شده، اما این واکسن قرار است تا آخر سال میلادی عرضه شود. البته باید تمام سال ۲۰۲۱ را حتی با وجود تزریق واکسن با همان اقدامات پیشگیرانه پیش برویم و نمی‌توانیم بلافاصله به زندگی قبلی برگردیم.

چهارشنبه 21/8/1399 - 9:2
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته