• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 10235
تعداد نظرات : 25
زمان آخرین مطلب : 1270روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه


 

 

محققان آمریکایی واکسن جدیدی ابداع کرده اند و می گویند نه تنها 72 شکل باکتری ذات الریه به نام استرپتوکوک پنومونیه (S. pneumoniae) را هدف قرار می دهد بلکه می تواند اشکال آینده این بیماری را نیز پیش بینی کند. 
به گزارش ایرنا از خبرگزاری یونایتدپرس، این واکسن جدید که در دانشگاه "بوفالو" در آمریکا روی حیوانات آزمایشگاهی آزمایش شده، نسبت به 23نوع از شایع ترین اشکال باکتری مولد بیماری ذات الریه یک واکنش ایمنی ایجاد کرده است. این 23 شکل باکتری ذات الریه هم اکنون توسط واکسن های Prevnar 13 و Pneumovax 23 پوشش داده می شوند.

 

بر اساس اعلام مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری، ذات الریه سالانه عامل مرگ حدود یک میلیون کودک زیر پنج سال در جهان است.

 

"بلان پفییر" استادیار مهندسی شیمی و بیولوژیکی در دانشگاه دانشکده مهندسی و علوم کاربردی بوفالو اعلام کرد که پیشرفت هایی در مبارزه با گسترش ذات الریه به ویژه در میان کودکان صورت گرفته است، اما اگر بخواهیم برای همیشه از این بیماری رهایی یابیم باید واکسن های هوشمندتر و باصرفه تری ابداع کنیم.

 

واکسن هایی مانند Prevnar 13 و Synflorix با اتصال به پلی ساکاریدهای منحصر به فرد در هر گونه باکتری ذات الریه از طریق یک پروتئین مشترک به نام CRM197 عمل می کنند و یک پیوند کووالانسی (یک نوع پیوند شیمیایی) را ایجاد می کنند. این پیوند کووالانسی باعث می شود که بدن بتواند باکتری را قبل ایجاد کلونی پیدا کرده و از بین ببرد.

 

اما روش ایجاد پیوندهای کوولانسی برای هر گونه باکتری S. pneumoniae برای دانشمندان پر هزینه و وقت گیر است. از دیگر تبعات منفی این نوع ایمنی سازی این است که این واکسن بدن را وادار می کند انواع باکتری مورد هدف را حتی درصورت عدم حمله به بدن ریشه کن کند.

 

چارلز جونز از دانشگاه بوفالو گفت: واکسن های متعارف به طور کامل باکتری ها را از بدن دفع می کنند اما اکنون می دانیم که باکتری ها و به معنی جامع تر میکروبیوم برای حفظ سلامتی مفید هستند.

 

به گفته این محقق، اما اکنون این توانایی را داریم که با استفاده از واکسن جدیدی که در حال ساخت ان هستیم، باکتری را تحت کنترل قرار داده و تنها در صورت خروج از کلونی برای ایجاد بیماری، به آن حمله کنیم.

 

 

يکشنبه 21/8/1396 - 14:35
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

نتایج تحقیقات بین‌المللی جدید نشان می‌دهند که بین جذب سموم میوه‌ها و سبزی‌های حاوی رسوبات آفت‌کش و کاهش احتمال بارداری در زنانی که تحت درمان با تکنولوژی‌های کمک باروری قرار دارند، ارتباط وجود دارد. 
به گزارش ایسنا به نقل از مجله JAMA Internal Medicine، محققین دانشگاه هاروارد به دنبال یافتن پاسخ این سؤال هستند که «آیا خوردن میوه‌ها و سبزیجات حاوی بقایای سموم آفت‌کش روی نتایج تکنولوژی‌های کمک باروری تأثیرگذار است؟» و در این راستا پژوهشی را انجام داده‌اند که به نتایج نگران‌کننده‌ای منجر شده است.

 

تحقیقات پیشین بر روی حیوانات نشان داده بودند که هضم غذاهای حاوی آفت‌کش‌ها در اوایل بارداری ممکن است با کاهش زنده‌زایی آن‌ها مرتبط باشد و باعث ایجاد این نگرانی شد که شاید سطح تعیین‌شده برای رسوبات سموم کشاورزی در غذا توسط آژانس حمایت محیطی آمریکا، هنوز هم برای زنان باردار و جنین آن‌ها بالا باشد.

 

محققین برای بررسی عمیق‌تر این موضوع در انسان، 325 خانم را در فاصله سال‌های 2007 تا 2016 تحت نظر قرار دادند. این خانم‌ها پرسشنامه رژیم غذایی را پر کرده و متعاقباً تحت درمان به‌وسیله تکنولوژی‌های کمک باروری، به‌عنوان بخشی از برنامه «سلامت محیطی و تولیدمثلی»  یا به‌اختصار EARTH در یک مرکز باروری در بیمارستانی آموزشی در بوستون، قرار گرفتند.

 

دکتر جورج چاووارو استاد دانشگاه هاروارد و همکارانش، میوه‌ها و سبزیجات را با استفاده از روشی برپایه داده‌های نظارتی وزارت کشاورزی ایالات‌متحده،  به دو دسته حاوی باقیمانده سموم بالا و باقیمانده سموم پائین تقسیم کردند. آن‌ها همچنین تعداد بارداری‌های تائید شده و تولدهای زنده را در هر دوره درمان باوری، محاسبه کردند.

 

این مطالعه از نوع مشاهده‌ای بوده است. در مطالعات مشاهده‌ای، محققین نشانه‌ها و اطلاعات را همان‌طور که به‌طور طبیعی در کلینیک‌ها یا در زندگی عادی اتفاق می‌افتند، ثبت می‌کنند.

 

نتایج پژوهش نشان داد که مصرف بیشتر میوه‌ها و سبزیجات حاوی باقیمانده سموم بالا (مانند توت‌فرنگی و اسفناج خام) با احتمال پائین تر بارداری و زنده‌زایی بعد از درمان ناباروری، در ارتباط است.

 

به‌عبارت‌دیگر هر چه باقیمانده سموم در میوه‌ها و سبزی‌ها مصرفی بالاتر باشد، احتمال موفقیت بارداری‌های مساعدت‌شده به کمک فناوری‌هایی نظیر IVF کمتر می‌شود.

 

چنین نتایجی می‌تواند بار دیگر اهمیت توجه بیشتر به کنترل سموم آفت‌کش در کشاورزی و به حداقل رساندن استفاده از آن‌ها را مشخص نماید.

 

يکشنبه 21/8/1396 - 14:11
سلامت و بهداشت جامعه

اجرای سراسری برنامه "ایراپن" تا نیمه ۹۷

 

 

معاون بهداشت وزارت بهداشت از اجرای برنامه "ایراپن"جهت کنترل و مبارزه با بیماری‌های غیرواگیر، در دانشگاه‌های علوم پزشکی سراسر کشور تا پایان شهریور سال آینده خبر داد. 
دکتر علیرضا رئیسی با حضور در غرفه ایسنا در بیست و سومین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاری‌ها، با اشاره به نقش بیماری‌های غیرواگیر در بیش از ۸۰ درصد موارد مرگ و میر ایرانیان، اظهار کرد: زمانی که بیشترین عامل مرگ و میر در کشور بیماری‌های قلب و عروقی با آمار بیش از ۴۲ درصدی است، این بیماری‌ها در اولویت ما قرار می‌گیرند. به همین دلیل بهتر است به جای اینکه مستقیم سراغ بیماری برویم، ابتدا عوامل خطر آن را شناسایی کنیم.

 

وی افزود: بیش از ۴۰ درصد افراد بالای ۳۰ سال در ایران افزایش وزن دارند که این مشکل به سمت سنین پایین در حرکت است. همچنین ۹۰ درصد مردم ما کم تحرکی دارند. بر همین اساس اگر بخواهیم اصلاحی انجام دهیم باید به سمت سبک زندگی مردم برویم.

 

وی افزود: یکی ازبرنامه‌های ما برای عملیاتی کردن اقدامات در حوزه کنترل بیماری‌های غیرواگیر، برنامه ایراپن است که تا پایان شهریور ۹۷ در حداقل یک شهر تحت پوشش ۶۰ دانشگاه علوم پزشکی کشور اجرا می‌شود. البته کار اصلی ما کنترل فاکتورهای خطر در نظام مراقبت‌های اولیه است؛ به عبارت دیگر می‌خواهیم کنترل بیماری‌های غیرواگیر را از "پروژه محوری" به "مراقبت محوری" تبدیل کنیم.

 

معاون بهداشت وزارت بهداشت همچنین اضافه کرد: این موضوع که ما بیماری‌های غیرواگیر را در اولویت خود قرار دادیم به معنی فراموشی بیماری‌های واگیر نیست. این بیماری‌ها در حال حاضر کنترل شده‌اند. یکی از افتخارات ایران این است که توانسته این بیماری‌ها را به خوبی کنترل کند. البته ایران در همسایگی کشورهایی مانند پاکستان و افغانستان است که بسیاری از بیماری‌ها مانند مالاریا در آنها شیوع بالایی دارد و بر همین اساس اقدامات کنترلی لازم در جریان است.

 

يکشنبه 21/8/1396 - 14:10
سلامت و بهداشت جامعه


 

بررسی‌ها نشان می‌دهد مصرف غذاهای تند و تیز باعث می‌شود میل به خوردن خوراکی‌های شور کاهش یابد. 
به گزارش ایسنا، مصرف مقدار بالای نمک برای سلامتی مضر است. همچنین سدیم بالا به طور چشمگیری خطر دیابت نوع دو را افزایش داده و این ماده معدنی که به طور معمول از نمک گرفته می‌شود می‌تواند خطر نارسایی قلبی را دو برابر کند.

 

در حقیقت سدیم بالا برای سلامت قلب بسیار مضر است و کارشناسان سازمان جهانی بهداشت (WHO) معتقدند برای جلوگیری از ابتلا به بیماری مزمن باید مصرف نمک را تا ۳۰ درصد کاهش دهیم. همچنین باید مصرف مواد دخانی به همین میزان کاهش داده شود.

 

مرکز کنترل و پیشگیری از امراض آمریکا هم هشدار داده است: انباشت بالای سدیم در رژیم غذایی می‌تواند خطر فشار خون بالا را افزایش دهد که فاکتور خطرزای اصلی برای سکته قلبی و مغزی به حساب می‌آید.

 

به گفته کارشناسان سلامت، میل به مصرف نمک تحت یک فرآیند عصب شناختی پیچیده است که تنها بخش‌هایی از آن مورد بررسی قرار گرفته‌اند. هر چند اکنون پزشکان و کارشناسان سلامت و تغذیه بر این باورند روشی وجود دارد که می‌توان این فرآیند عصب زیست‌شناختی را تغییر داد.

 

به گزارش مدیکال نیوز تودی، به گفته آنها خوردن غذاهای تند و تیز می‌تواند مغز را فریب داده و تمایل به مصرف خوراکی‌های شور را کاهش دهد.

 

يکشنبه 21/8/1396 - 14:9
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

رئیس انجمن بررسی و مطالعه درد در ایران گفت: دردهای تنشی در ساکنان کلانشهرهایی همچون تهران بیشتر از سایر نقاط کشور وجود دارد که می بایست به این مسئله توجه داشت. 
به گزارش مهر، دکتر معصومه ثابت کسایی صبح چهارشنبه در حاشیه برگزاری سیزدهمین کنگره انجمن بررسی و مطالعه درد در ایران در تالار ابوریحان دانشگاه شهید بهشتی اظهار داشت: اکثر دردهای مزمن منشا روانشناختی دارند به طوری که آلودگی محیط روابط اجتماعی و مشکلات روانشناختی می تواند از علل ایجاد درد تلقی شود.

 

وی ادامه داد: درد یک مسئله مهم بوده و همه رشته های پزشکی با آن سروکار دارند.

 

ثابت کسایی بر ضرورت بومی سازی درد تاکید کرد و گفت: رسیدن به راه های کلیدی تسکین درد از جمله اهداف تشکیل انجمن بررسی و مطالعه درد در ایران بوده است.

 

رئیس انجمن بررسی و مطالعه درد در ایران با اشاره به مزمن بودن دردهایی که منشا روانشناختی دارند، اظهار داشت: انواع سردرد در کلانشهرایی مانند تهران بیشتر از سایر شهرها دیده می شود همچنین دردهای تنشی در تهران و کلانشهرها از شیوع بیشتری برخوردار است که باید این قبیل مسائل را مورد توجه قرار داد.

 

وی تاکید کرد: برای بررسی علت درد می بایست جنبه های مختلف این عارضه را مورد بررسی قرار داد تا بتوان در جهت رفع آن گام برداشت.

 

ثابت کسایی محورهای کلی کنگره امسال را شامل نورومدولاسیون در درمان درد، سلول درمانی درد، ساختارهای پایه ای درد، مدیریت دردهای حاد و مزمن، دردهای سرطانی و همچنین دردهای اسکلتی و عضلانی و درمان های جدید عنوان کرد و گفت: در کنگره امسال ۲۷۰ مقاله ارائه شده که ۸۰ مورد آن در قالب سخنرانی و بقیه در قالب پوستر خواهد بود.

 

يکشنبه 21/8/1396 - 14:8
سلامت و بهداشت جامعه

 

دانشمندان مدت‌ها بر این باور بودند که بیماری آلزایمر در مغز اتفاق می‌افتد اما یک پژوهش جدید نشان می‌دهد که یک پروتئین کلیدی که سبب بروز این بیماری می‌شود، از جای دیگری از بدن به مغز انتقال می‌یابد. 
به گزارش ایسنا و به نقل از گیزمگ، این تحقیق مسیرهایی را برای توسعه درمان‌های دارویی جدید هموار می‌کند که می‌توانند بدون تاثیر مستقیم بر مغز، باعث توقف و یا کند شدن روند بیماری شوند.

 

یکی از علل اساسی بیماری آلزایمر، انباشت پروتئین‌های بتا آمیلوئید در مغز است.

 

این تجمع‌ها پلاک آمیلوئید نامیده شده و سلول‌های مغزی را خفه می کنند و در نتیجه عملکرد عصبی را مهار و حافظه را مختل می کنند.

 

چندین مطالعه جدید امیدوار کننده نشان داده‌اند که می‌توان از طریق یک آزمایش خون، وجود این پروتئین‌های بتا آمیلوئیدی در جریان خون را به صورت زودهنگام تشخیص داد.

 

اما تا به امروز این‌طور تصور می‌شد که پروتئین تولید کننده این پلاک‌های مسبب آلزایمر، در داخل مغز تولید می شوند.

 

مطالعه جدیدی از دانشمندان چینی و کانادایی نشان می‌دهد که پروتئین‌های بتا آمیلوئید که در سایر نقاط بدن تولید می‌شوند، می‌توانند به مغز راه یابند و به بروز علائم شبه آلزایمر، کمک کنند.

 

این فرآیند با استفاده از یک تکنیک به نام "همبسته زیستی"(parabiosis) شناسایی شد، که در آن دو ارگانیسم جداگانه برای اتصال به یک جریان خون با عمل جراحی به یکدیگر متصل می‌شوند. محققان یک موش طبیعی فاقد بیماری را به جفت خود که هر دو اصلاح ژنتیکی شده بودند متصل کردند تا سطوح بالایی از پروتئین بتا آمیلوئید را تولید کنند.

 

ارتباط جسمی دو جانور مانند به هم چسبیده زاییده شدن، را "همبسته زیستی" می‌نامند.

 

پس از گذشت 12 ماه از اتصال جریان خون این موش‌ها به یکدیگر، موش‌های نرمال بیماری آلزایمر را از همسر اصلاح شده ژنتیکی خود گرفتند. زیرا پروتئین‌ها به مغز موش‌های نرمال سفر کرده و به پلاک‌هایی که موجب علائم مختلف آلزایمر می شوند، تبدیل شده‌اند.

 

این اثرات در موش‌های سالم پس از چهار ماه مشخص شد.

 

محققان معتقدند این نخستین بار است که اثبات می‌شود وجود بتا آمیلوئید در خارج از مغز می‌تواند به بروز این بیماری کمک کند.

 

بتا آمیلوئید همچنین در خارج از مغز و در قسمت‌هایی مانند عضلات، پلاکت خون و عروق خونی ایجاد می‌شود.

 

محققان بر این باورند که با افزایش سن، بتا آمیلوئید به مغز رسیده و جنبه‌های دژنراتیو آلزایمر را تقویت می‌کند.

 

این مطالعه نشان می‌دهد که درمان‌های دارویی می‌تواند به هدف قرار دادن بتا آمیلوئید در بدن و هدایت آن به سمت کلیه‌ها و یا کبد منجر شود تا قبل از اینکه در مغز تجمع کند، از سیستم گردش خون حذف شود.

 

محققان معتقدند که این کار شامل یک روند پیچیده و دشوار است.

 

این پژوهش در مجله Molecular Psychiatry منتشر شده است. 

 

يکشنبه 21/8/1396 - 14:7
سلامت و بهداشت جامعه


 

 

افزایش مصرف لوازم آرایشی چشمی مانند خط چشم، ریمل و... این موضوع را به ذهن می‌رساند که چطور باید از این فرآورده‌ها به صورت بهداشتی استفاده کرد تا منجر به آسیب‌های چشمی نشوند. 
به گزارش ایسنا، باید توجه کرد که پیش از استفاده از فراورده‌های آرایشی چشمی، دست‌ها را به طور کامل با آب و صابون بشویید. البته اگر عفونت چشمی دارید، از مصرف فرآورده چشمی تا بهبودی کامل خودداری کنید. همچنین در صورت مصرف فراورده چشمی و ایجاد التهاب، مصرف آن فرآورده را سریع متوقف و اگر التهاب باقی ماند، به پزشک متخصص مراجعه کنید. همچنین از مصرف محصولات آرایشی چشم در صورتی که پوست اطراف چشم شما ملتهب است، خودداری کنید.

 

توصیه مهم دیگر این است که هیچگاه محصولات آرایشی چشم خود را با دیگران به صورت مشترک استفاده نکنید؛ در صورت استفاده مشترک از محصولات ممکن است میکروب از یک فرد به فرد دیگر منتقل شود. همچنین از تسترهایی که در فروشگاه‌ها به طور مشترک استفاده می‌شود، خودداری کنید. در عین  حال از فراورده‌های آرایشی قدیمی استفاده نکنید و بدانید حداکثر زمان نگهداری فرآورده، سه ماه بعد از باز شدن درب آن است و مواردی که متوجه تغییر رنگ و بوی فراورده شدید، مصرف آن را متوقف کنید.

 

توجه کنید که تمامی محصولات آرایشی را در شرایط تمیز نگهداری کنید. عدم رعایت اصول بهداشتی در زمان مصرف فرآورده‌های آرایشی باعث می‌شود باکتری‌ها در محصولاتی از قبیل ریمل و خط چشم رشد کنند و باعث ایجاد عفونت در چشم شوند. به طور مثال برس ریمل را روی میز قرار ندهید، چون باعث آلودگی آن می‌شود، همیشه قبل از مصرف محصولات آرایشی چشم، دستهای‌تان را بشویید. هیچگاه به محصولات آرایشی چشمی، آب اضافه نکنید، چون باعث وارد شدن آلودگی به محصول شده و منجر به آسیب رسیدن به چشم می‌شود.

 

توصیه می‌شود هنگام حرکت ماشین هیچگاه از محصولات آرایشی چشم استفاده نکنید؛ چون ممکن است توقف ناگهانی باعث ضربه توسط برس ریمل و آسیب به چشم شود. از طرفی باید توجه کنید که محصولات مخصوص چشم را صرفا برای آرایش چشم استفاده کنید. بر این اساس هیچگاه خط لب را به عنوان خط چشم استفاده نکنید؛ چراکه ممکن است آلودگی از لب به چشم منتقل شود؛ همچنین رنگ‌هایی که اجازه استفاده در محصولات لب را دارند، ممکن است اجازه استفاده در محصولات چشمی را نداشته باشند.

 

بنا بر اعلام معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی استان هرمزگان، نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که اگر استفاده از یک محصول باعث التهاب و تحریک چشم شد، استفاده آن را متوقف کنید و در صورت لزوم به پزشک مراجعه کنید.

 

يکشنبه 21/8/1396 - 14:4
سلامت و بهداشت جامعه


 

 

تحقیقات جدید نشان داده است قدرت باروری کودکانی که مادران آنها تحت شیمی درمانی قرار می‌گیرند، به طور قابل توجهی دچار آسیب می‌شود.
به گزارش ایسنا و به نقل از تلگراف، دانشمندان با انجام یک پژوهش جدید دریافتند فرزندان زنانی که قبل از بارداری تحت شیمی درمانی قرار می‌گیرند، 70 درصد در قدرت باروری دچار اختلال خواهند شد.

 

اثرات داروهای قوی بر توانایی باروری انسانها به خوبی اثبات شده است، اما این تحقیق جدید اولین پژوهشی است که نشان می‌دهد این آسیب توسط نسل‌های بعدی به ارث برده خواهد شد.

 

کارشناسان معتقدند که داروهای شیمی درمانی که وارد جریان خون شده و در سراسر بدن پمپاژ می‌شوند، بیان ژنتیکی سلول‌های جنسی ارثی را تغییر خواهند داد.

 

مشابه این اثرات در کودکان بیماران مرد مبتلا به سرطان ثبت نشده، که احتمالا به این دلیل است که اسپرم به طور مداوم بازسازی می‌شود، در حالی که یک زن با تمام تخمک‌هایی که دارد متولد می‌شود.

 

زنان مبتلا به سرطان که تحت درمان قرار می‌گیرند، اگر در سن باروری قرار داشته باشند، به طور فزاینده ای تشویق می‌شوند که باروری خود را از طریق "سرماداری"(cryopreserving) یا انجماد تخمک حفظ کنند.

 

مطالعه کوچکی که در دانشگاه یوتا انجام شده نشان می‌دهد که کودکان متولد شده از مادرانی که قبلا شیمی درمانی انجام داده‌اند، در مقایسه با عموم مردم 72 درصد کمتر توانایی باروری دارند.

 

جالب توجه است که این میزان در فرزندان پدرانی که شیمی درمانی انجام داده‌اند دو درصد است.

 

اگرچه این پژوهش اشاره ای به نوع سرطان نکرده است اما به خوبی نشان می‌دهد که تاثیر شیمی درمانی بر روی تخمک‌ها بسیار بیشتر از اسپرم است.

 

يکشنبه 21/8/1396 - 14:1
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

مطالعات جدید نشان می‌دهد گرگرفتگی که یکی از عوارض شایع یائسگی است،‌ می‌تواند خطر بروز آپنه خواب و بیماری‌های قلبی را افزایش دهد. 
به گزارش  ایرنا از مدیکال ساینس، آپنه انسدادی خواب، به توقف موقت تنفس در خواب گفته می شود که معمولا با اختلال تنفس و ضربان نامنظم قلب همراه است. این اختلال تنفسی ناشی از انسداد مجرای تنفسی دهان بوسیله زبان است و معمولا چند ثانیه به طول می انجامد. این اختلال پس از 50 سالگی بیشتر دیده می شود و زمانی خطرناک است که بیش از 10 ثانیه طول بکشد.

 

محققان سابقه پزشکی و سلامتی هزار و 700 زن میانسال را بررسی کردند. 25 درصد از این افراد به دلیل سن، چربی بدن و فشار خون بالا در معرض آپنه خواب بودند. نتایج نشان داد زنانی که گرگرفتگی شدید داشتند، درمقایسه با زنانی که گرگرفتگی خفیف یا بدون گرگرفتگی بودند، دو برابر بیشتر در معرض آپنه خواب قرار دارند. گرگرفتگی یکی از شایع‌ترین عوارض یائسگی است.

 

مطالعات قبلی نشان می‌دهد آپنه خواب احتمال ابتلا به بیماری های قلبی، فشار خون بالا، ‌سکته قلبی، افسردگی و مرگ زودهنگام را افزایش می‌دهد. این مطالعه که توسط محققان انجمن یائسگی آمریکا صورت گرفته نشان می‌دهد اختلال خواب یکی از شکایت‌های رایج در یائسگی است؛ بنابراین آپنه خواب به عنوان یکی از دلایل اختلال خواب،‌ از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

 

نتایج این مطالعه در نشریه Menopause منتشر شده است. 

 

يکشنبه 21/8/1396 - 14:0
سلامت و بهداشت جامعه


 

 

بی‌آبی، خشکسالی، ریزگردها و... همه و همه پدیده‌هایی است که نزدیک به یک دهه بر روی کشورمان سایه انداخته‌اند و هر روز هم نگرانی‌های جدیدی را ایجاد می‌کنند؛ نگرانی‌هایی که فقط به محیط زیستی‌ها محدود نمی‌شود، بلکه دامن بهداشت و درمان را هم می‌گیرد و ممکن است تبعات سنگینی برای سلامت مردم داشته باشد.
به گزارش ایسنا، نزدیک به یک دهه است که پدیده خشکسالی به طور جدی در کشورمان خودنمایی می‌کند و طبعا عوارض آن اعم از عدم دسترسی به آب شرب تمیز و کافی، تکثیر سریع‌تر باکتری‌های محیطی و ... می‌تواند سلامت مردم‌مان را تحت تاثیر جدی قرار دهد و حتی هشدار بروز و شیوع مجدد بیماری‌های واگیر و عفونی از سوی کارشناسان امر را نیز دارد. بر این اساس باید پرسید در حال حاضر وضعیت کشور در این حوزه چگونه است؟، آیا بروز خشکسالی و پدیده‌هایی چون ریزگردها می‌تواند منجر به افزایش بیماری‌های قلبی، ریوی، عفونی و... شود؟ و سوال مهم‌تر آنکه برای کنترل شرایط چه باید کرد؟.  

 

دکتر غلامرضا معصومی، عضو هیئت بورد سلامت در بلایای وزارت بهداشت در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به چالش خشکسالی در کشور، گفت: روند پدیده خشکسالی بیش از هفت-هشت سال است که در کشور ما آغاز شده است. البته پیش از آن هم کنفرانس‌های بین‌المللی متعددی در دنیا و در حد ریاست جمهورهای کشورها، درباره تغییرات آب‌وهوایی و بویژه خشکسالی در منطقه ما برگزار شده بود.

 

خشکسالی در ایران

 

وی با بیان اینکه ایران در منطقه‌ای قرار گرفته که از پدیده خشکسالی متاثر است، افزود: طبیعتا هر کشوری بر اساس برنامه‌ریزی‌هایش در این حوزه پیش می‌رود. برخی پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد که دوره خشکسالی در ایران، دوره‌ای ۳۰ ساله است، تاکنون حدود ۱۰ سال از آن سپری شده و متاسفانه در این بازه زمانی ۱۰ ساله هم آسیب‌های زیادی به دلیل بروز خشکسالی متوجه کشورمان شده و بسیاری از منابع و ذخایرش را به نوعی از دست داده است.

 

معصومی با بیان اینکه اکنون ممکن است در برخی مناطق کشور به دلیل بروز خشکسالی، در زندگی روزمره هم مشکلاتی ایجاد شود، ادامه داد: این مشکلات بیشتر در قسمت‌های جنوب و جنوب شرق کشور دیده می‌شود. البته باید بدانیم که اینطور نیست که سایر مناطق کشور از این موضوع مستثنی شده باشند. هرچند که طبیعی است پدیده خشکسالی بر روی استان‌های شمالی کشور تاثیر کمتری داشته باشد، اما نسبت به گذشته وضعیت این مناطق نیز تغییر کرده‌اند و اگر شرایط کنونی آنها را با ۱۰ سال قبل‌شان مقایسه کنیم، می‌بینیم که شاید تفاوت زیادی با استانی مانند کرمان که از مناطق خشک کشور است، نداشته باشند.

 

"سلامت"هشدار می‌دهد

 

معصومی با بیان اینکه دانشگاه‌های علوم پزشکی هم از پدیده خشکسالی متاثرند، ‌ گفت: حوزه سلامت بعد از بروز پدیده‌هایی چون خشکسالی، از آن متاثر می‌شود و جز هشدارهایی که می‌دهد، سیستم خاص و پیشگیری‌کننده‌ای در دست وزارت بهداشت نیست. این درحالیست که متاسفانه عوارض پدیده خشکسالی دامن‌گیر وزارت بهداشت و حوزه سلامت نیز خواهد شد.

 

وی تاکید کرد: در حال حاضر شرایط کشور از نظر بروز پدیده خشکسالی به‌گونه‌ای است که باید کل بدنه دولت با تمام همت‌شان، به میدان بیایند و وارد فاز کنترلی شوند. البته بعید به نظر می‌رسد که بتوانیم به شرایط پیش از بروز پدیده خشکسالی در کشور بازگردیم.

ریزگردها و افزایش مراجعه به بیمارستان‌ها!

 

عضو هیئت بورد سلامت در بلایای وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی درباره تاثیر پدیده‌هایی چون خشکسالی، ریزگردها و... در سلامت مردم، گفت: اولا باید توجه کرد که ایران خیلی شروع‌کننده و منشاء بروز ریزگردها نیست. هرچند که در قسمت‌های محدودی مانند خوزستان یا برخی مناطق جنوبی این پدیده وجود دارد. در کشور ما عمدتا مناطقی دچار ریزگرد می‌شوند که در گذشته تالاب یا آبگیر بودند و به دلیل حضور آب، خاک زیر آنها نرم بوده و اکنون متحرک است و ریزگردها را تولید می‌کند.

 

معصومی با بیان اینکه تاکنون مطالعه قوی در کشور در زمینه ارتباط بروز ریزگردها با افزایش بار بیماری‌های مختلف انجام نشده است، گفت: البته بحث‌هایی مطرح می‌شود مبنی بر اینکه در زمان بروز  ریزگردها، مراجعه بیماران به بیمارستان‌ها و تعداد بیماران قلبی افزایش می‌یابد، اما از طرفی عوامل مخدوش‌کننده زیادی مانند ترس مردم و... در این زمینه وجود دارد که نمی‌توانیم قاطعانه بگوییم علت این مراجعات صرفا پدیده‌هایی چون ریزگردها بوده است. بر این اساس آمارها و گزارشات بسیاری از بیمارستان‌ها نشان می‌دهد که در این شرایط بیماری افزایش پیدا نکرده است، اما شخص فکر می‌کند به دلیل آلودگی، تنگی نفس گرفته است. درحالیکه قسمتی از این مشکل ناشی از استرس است.

 

وی با بیان اینکه انجام چنین مطالعاتی در زمینه ارتباط بروز بیماری‌ها با پدیده‌هایی چون خشکسالی و ریزگردها، نه‌تنها در ایران، بلکه در دنیا نیازمند مطالعه‌ای طولانی و آینده‌نگر است، گفت: اگر ۱۰ سال قبل که پدیده ریزگردها در کشورمان مطرح شد، یک مطالعه آینده‌نگر را آغاز می‌کردیم، در حال حاضر به نتایج خوبی رسیده بودیم، اما متاسفانه مطالعات ما به صورت مقطعی بوده و از نظر علمی نمی‌توان به آن استناد کرد.

تغییر اقلیم و بروز بیماری‌های عفونی

 

عضو هیئت بورد سلامت در بلایای وزارت بهداشت با بیان اینکه البته مساله قطعی این است که ما با پدیده تغییر اقلیم مواجهیم، اظهار کرد: این تغییر مشخصا بر روی زندگی روزمره مردم و افزایش بار بیماری‌ها و عمدتا بیماری‌های عفونی تاثیر خواهد داشت. زیرا با تغییر اقلیم، مایعی را از دست می‌دهیم که زندگی بشر به آن وابسته است و منطقی است که متعاقب این موضوع بیماری‌هایمان هم افزایش پیدا خواهد کرد. البته علم روز دنیا به راه‌های زیادی برای تامین آب شرب فکر کرده است و اتفاقات خوبی در دنیا افتاده است. گرفتن آب از رطوبت هوا و از فاضلاب از جمله راهکارهایی است که در دنیا در حال تحقیق و بررسی آن هستند و نتایج خوبی از بررسی‌های اولیه آن بدست آمده است. به طوریکه شاید بتوانیم امیدوار باشیم که اوضاع بهبود یابد.

 

معصومی تاکید کرد: در زمینه بروز خشکسالی و تبعات آن اکنون کشور ما به جایی رسیده که دیگر یک ارگان مسئول برای کنترل این موضوع وجود ندارد، بلکه کل کشور و دولت باید با همه توان‌شان جلو بیایند و در راستای بهبود وضعیت اقدام کنند؛ چراکه این پدیده در زندگی مردم تاثیراتش را نشان می‌دهد. در حال حاضر در بسیاری از روستاهای مرکزی ما کشاورزان آبی برای کشت و زرع ندارند و واقعا دچار مشکلات زیادی شده‌اند. به دنبال این موضوع ممکن است بیماری‌های قلبی، کلیوی و ... ایجاد شود. بنابراین برای پیشگیری از این پیامدها به یک حرکت تمام قد کشوری نیازمندیم و تمام ظرفیت‌های کشور و همه ارگان‌های آموزشی اعم از صداو سیما، مدارس و... باید به کار گرفته شوند.

 

بهداشت و درمان پاسخگو نیست، اگر...

 

وی با تاکید بر انجام اقداماتی مانند مدیریت مصرف آب به طور جدی و در همه حوزه‌های مصرفی، گفت: باید بدانیم که عدم توجه به این مسائل می‌تواند به بروز انواع بیماری‌ها و افزایش هزینه‌های بهداشت و درمان منجر شود. به عنوان مثال وقتی که به دلیل عدم استفاده از آب تمیز، سیستم دفع به خوبی کار نکند و بدن ضعیف شود، قطعا شاهد بروز و افزایش بیماری‌های و افزایش هزینه‌های بهداشت و درمان خواهیم بود. این موضوع مساله‌ای ثابت شده و علمی است و در صورت بروز چنین اتفاقی، سیستم بهداشت و درمان ما ظرفیت پرداخت چنین هزینه‌هایی را ندارد. 

 

يکشنبه 21/8/1396 - 13:59
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته