• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 14221
تعداد نظرات : 3204
زمان آخرین مطلب : 3657روز قبل
شعر و قطعات ادبی

خون خدا

بر قلب حسین داغ روی داغ نهادند

حتی به علی اصغر او آب ندادند

این طفل به کف نیزه و شمشیر ندارد

والله قسم مادر او شیرندارد

 

سه شنبه 6/10/1390 - 9:26
خاطرات و روز نوشت

خاطره

نماز استاد

آثار اضطراب و نگرانی را به خوبی می شد در چهره همه دید . مانده بودیم حیران و سرگردان . مینی بوس تازه رفته بود و تا دو ساعت دیگر هم بر نمی گشت . توی آن برّ بیابان ما مانده بودیم و یک دنیا ترس و نگرانی . صدای ناله الهام که مثل مار به خودش می پیچید همه حواسها را دوباره به طرف خود جلب کرد . رنگش بدجوری پریده بود و آثار دردی که سعی در پنهان نمودنش داشت بوضوح در صورتش هویدا بود . بنده خدا حق داشت آن طور که او از کوه پرت شد و با صورت به زمین خورد بعید نبود که چند جای بدنش شکسته باشد .

زری در حالیکه سر الهام را روی زانوهایش می گذاشت صورتش را بوسید و آرام در گوشش زمزمه کرد :« مگه هزار بار بهت نگفتم نیا آخه تو را چه به درس زمین شناسی و جمع کردن سنگ و فسیل .» هق هق گریه الهام دوباره جان گرفت . اگه بلائی سر بچه ام آمده باشد چه کار کنم ؟ استاد که بالای سر الهام ایستاده بود وحشت زده پرسید مگه حکیمی باردار است ؟

سکوت نشانه تایید سوال استاد بود . در این زمان رویش اضطرابی مضاعف را در چهره استاد می شد براحتی خواند . آرام و بی صدا از جمع جدا شد و با ته مانده آبی که در بطری داشت وضو گرفت و به نماز ایستاد . لرزش شانه هایش از دور قابل احساس بود . نمازی که قطره قطره اشکش تمنا بود و التماس . التماس به درگاه معبودی که سالها بندگیش را کرده بود و سر بر آستان عبودیتش ساییده بود . در سجده طولانی استاد صدای هق هق بلند گریه اش را به وضوح می شد شنید و ناله جانسوزش را که ملتمسانه از خدا کمک می خواست . نماز استاد هنوز تمام نشده بود که بچه هائی که رفته بودند لب جاده کمک بیاورند با سر و صدای زیاد از راه رسیدند . « بدوید یک ماشین پیدا کردیم که حاضر شده الهام را به بیمارستان برساند . » به زحمت الهام را تا دم ماشین رساندیم .

جاده همچون دیوی دهان گشوده بود و می خواست ما را ببلعد . تمام طول راه با دلهره و نگرانی سپری شد . اگربرای بچه اش اتفاقی افتاده باشد چه ؟ خدایا خودت رحم کن . این زمزمه ای بود که بارها و بارها در ذهن همه ما مرور شد . آنقدر خدا خدا کردیم تا رسیدیم و تا زمانی که دکتر از سلامت الهام و بچه اش ما را مطمئن نساخت دلمان آرام نگرفت . حرفهای دکتر که تمام شد استاد خود را به زمین انداخت و همانجا سجده شکر به جا آورد . شاید استاد در سجده اش با خدا چنین نجوا کرده باشد : که خدایا شکر از اینکه رویم را زمین نگذاشتی . از اینکه روسفیدم کردی . چند روز بعد وقتی الهام از بیمارستان مرخص شد دسته گل زیبائی را روی میز استاد گذاشت . روی آن تکه کاغذی به چشم که با خطی زیبا رویش نوشته شده بود : « تو را سپاس که با ناله های جانسوز و گریه های عاشقانه ات جان من و فرزندم را نجات دادی .»

از آنروز به بعد علاقه همگی ما به استاد صد چندان شد . چرا که میدانستیم استاد صبور و متین و دوست داشتنی ما در کنار علم و سواد تحسین بر انگیزش دارای ایمانی قوی و قلبی پاک است و اینها همه صفاتی بودند که او را به الگوئی بی نظیر و فراموش نشدنی برای تمام عمرمان تبدیل کرد .

سه شنبه 6/10/1390 - 9:25
موبایل
http://www.upload.iranvij.ir/images_aban/30349204577545395606.jpgدوربین گوشی همراهتان چند پگا میکسل است؟ به حرف من نخندید، این جمله را چند وقت پیش از فردی شنیدم که همیشه به دنبال پیشرفت و داشتن ابزارهای دیجیتالی جدید است اما هیچ گاه تلاش نمی کند که از امکانات آن ها استفاده کند یا حداقل تلفظ صحیح لغات و اصطلاحات مربوط به فناوری های جدید را یاد بگیرد. یکی از ابزارهایی که بساط چشم و هم چشمی را به شدت در میان مردم کشور ما باز کرده است، گوشی های هوشمند و با امکانات تلفن همراه است. متأسفانه بسیاری از افراد بدون این که کاربرد دقیق یک وسیله دیجیتال را بدانند یا حتی از آن استفاده کنند، فقط برای این که از دیگران کم نیاورند به فکر خرید آن می افتند.



اگر همین حالا به فکر خرید یک گوشی جدید باشیم، چه امکاناتی از آن را در نظر می گیریم؟ اگر خیلی هنر به خرج دهیم به فکر داشتن یک دوربین باکیفیت هستیم و تا ماه اول پس از خرید بیشتر از این که با گوشی مان صحبت کنیم، با آن عکس می گیریم و شوق و ذوق زیادی برای نشان دادن عکس های آن به دیگران داریم. اگر شما هم جزو آن دسته از مردم هستید که به دوربین تلفن همراهتان بیش از حد علاقه دارید و از آن به عنوان یک دوربین دیجیتال برای عکس گرفتن استفاده می کنید، در این هفته در بخش فوت و فن تصمیم داریم که به شما مواردی را بیاموزیم که حداقل بتوانید از این امکان گوشی تان به بهترین شکل استفاده کرده و عکاسی بهتری با استفاده از دوربین تلفن همراهتان داشته باشید.



● دوربین تان را به روز کنید


شاید اطلاع نداشته باشید که شرکت های تولید کننده تلفن های همراه هر روزه امکانات جدیدی را به بخش های مختلف گوشی های تولیدی خود اضافه می کنند و اگر شما به اینترنت دسترسی داشته باشید، به آسانی می توانید از امکانات بیشتری با به روز رسانی تلفن تان استفاده کنید. اگر نرم افزار دوربین گوشی تلفن تان را ارتقا دهید امکانات زیادی در اختیار شما قرار خواهد گرفت. نصب کردن نرم افزارهای جانبی به شما این امکان را می دهد که در انتخاب گزینه های متفاوت راحت تر باشید و در این زمینه دستتان بازتر باشد. معمولا نرم افزار اولیه که برای دوربین شما روی گوشی نصب است، تنظیمات بسیار ساده ای دارد و گزینه های بسیار کمی دارد به همین خاطر خوب است که از نرم افزارهای جانبی مانند CameraZOOM FX استفاده کنید.



● با لرزش دست چه کنیم؟


حتما این اتفاق برایتان پیش آمده است که در هنگام گرفتن یک عکس دستتان لرزیده باشد و بعد از این که عکس ها را به رایانه منتقل کرده اید، می بینید که عکس ها تار افتاده اند. این موضوع یکی از اساسی ترین مشکلاتی است که مردم در هنگام عکاسی با دوربین های تلفن های همراه با آن درگیر هستند. به خصوص به خاطر این که صفحه نمایش تلفن های همراه کوچک است، تشخیص این که عکس تار شده است کمی مشکل می باشد. به خاطر رفع این مشکل، بسیاری از افراد در هنگام گرفتن یک عکس، تمرکز می کنند، نفسشان را در سینه حبس می کنند و بعد از کلی معطل کردن سوژه در نهایت یک عکس تار می گیرند. برای رفع این مشکل می توانید گزینه Stable Shot را در قسمت تنظیمات مربوط به گوشی تلفن همراهتان فعال کنید. این تنظیمات به شما کمک می کند که عکس در زمانی گرفته شود که دست شما در حالت ثابتی قرار گرفته است و خودتان می توانید از این بخش میزان حساسیت مورد نظرتان را به آسانی تنظیم کنید.



● نور ورودی به لنز


یکی از نکاتی که در گرفتن هر عکس بسیار مهم است، نوری است که به لنز دوربین وارد می شود. یک ضعف بزرگ کلیه دوربین های تلفن همراه این است که تشخیص درستی از میزان نوردهی محیط ندارند و در زمان هایی که شما در نور کم با تلفن تان عکس می گیرید، عکس خوبی نخواهید داشت. برای حل این مشکل هم می توانید از گزینه ای به نام Exposur در بخش تنظیمات دوربین گوشی تان استفاده کنید و با فعال کردن این گزینه عکس های با کیفیت تری خواهید داشت.



● فلاش بی فلاش


بسیاری از افراد که ادعای حرفه ای بودن دارند، قبل از هر چیزی سراغ تنظیمات مربوط به فلاش دوربین می روند و با فعال سازی این گزینه تأثیر نامطلوبی روی عکس ها می گذارند. ما به شما توصیه می کنیم که این گزینه را تنها در زمانی که محیط، نور بسیار کمی دارد و تقریبا تاریک است استفاده کنید. اگر در محیط هایی که نور مناسبی دارند از فلاش استفاده کنید، عکس شما خراب می شود و به دلیل داشتن نور زیاد، تقریبا مصنوعی به نظر خواهد رسید.



● بزرگی از خودتان است


یکی از گزینه هایی که برای دوربین ها وجود دارد، قابلیت زوم است که شاید بتوان گفت تنها به درد انسان های تنبل می خورد که به جای این که به سوژه عکاسی شان نزدیک شوند، روی آن زوم می کنند. این گزینه بسیار بی فایده است و اگر روی یک سوژه زوم کنید، تنها کیفیت عکس را پایین خواهد آورد و بهتر است که تا حد امکان به سوژه نزدیک شده و از زوم دیجیتال به هیچ عنوان استفاده نکنید.



● دوربین تکانی فراموش نشود

اگر به قسمت لنز دوربین گوشی تان نگاه کنید، احتمالا می بینید که جای انگشت روی آن و یا اطراف آن زیاد است. یادتان نرود که هر چند وقت یک بار، دستی به سر و روی گوشی تان بکشید و حسابی آن را تمیز کنید. علی الخصوص لنز دوربین آن را تمیز کنید و سعی کنید که همیشه تمیز باشد تا بتوانید عکس های بهتری بگیرید. به هر حال اگر این توصیه ها را به کار بگیرید و به جای پگا میکسل هم از لغت مگا پیکسل استفاده کنید هم ما را خوشحال می کنید و هم می توانید اطمینان داشته باشید، که حداقل از یکی از امکانات مهم گوشی تلفن همراهتان به درستی استفاده کرده اید.

 

سه شنبه 6/10/1390 - 9:24
آلبوم تصاویر

سلام مجدد

سلام دوستان خوبم ، دوباره اومدم ، امیدوارم مطالبم رو دوست داشته باشید . اول یک سری عکس میکروسکپی جالب براتون میذارم

تصویر یک «مایت» که برنده رتبه سوم شده است. «مایت»‌ موجودی میکروسکپی است که به وفور در خانه ها و به خصوص در فرش و گرد و خاک پیدا می شود. این موجودات کوچک یکی از عوامل اصلی به وجود آورنده انواع آلرژی ها، اگزما و آسم به حساب می آیند.

این یکی رتبه دوم مسابقه را از آن خود کرده از آلوئول های درون ریه انسان تهیه شده و گلبول های قرمز را در حال تبادل اکسیژن در عروق خونی نشان می دهد.

 

 

 

 

 

این تصویر آسمان و صخره های سنگی زیبا نیست. بلکه عکسی است که توسط یک میکروسکوپ الکترونی از ترک های روی یک فلز هنگام خم شدن گرفته شده است.



این تصویر برنده مسابقه FEI در بهترین تصویر میکروسکپی سال ۲۰۱۱ شده است.

سه شنبه 6/10/1390 - 9:23
آلبوم تصاویر

عکس هایی جالب از شکل گیری جنین مرغ

 

http://pix1.org/IMG/Shek-giri-Janin-Morgh/10.jpg

سه شنبه 6/10/1390 - 9:21
شعر و قطعات ادبی

دو خط موازی

سرکلاس دو خط سیاه موازی روی تخته کشید!!

خط اولی به دومی گفت ما می توانیم زندگی خوبی داشته باشیم ..!! دومی قلبش تپید و لرزان گفت : بهترین زندگی!!!

در همان زمان معلم بلند فریاد زد : " دو خط موازی هیچگاه به هم نمی رسند"

و بچه ها هم تکرار کردند: ....دو خط موازی هیچگاه به هم نمی رسند

مگر آنکه یکی از آن دو برای رسیدن به دیگری خود را بشکند !!

 

سه شنبه 6/10/1390 - 9:20
آلبوم تصاویر
سه شنبه 6/10/1390 - 9:14
آلبوم تصاویر
سه شنبه 6/10/1390 - 9:13
موفقیت و مدیریت
مدیریت لبخند

درباره مدیریت ژاپنی و مدیریت آمریكائی بسیار خوانده و شنیده اید اما راز و رمز موفقیت و اقتدار كشورهائی همچون مالزی كه طی دهه های گذشته، جهش بی نظیری در رشد و توسعه اقتصادی داشته اند، به صورت جدی و فراگیر مورد بررسی و كالبد شكافی مدیریتی قرار نگرفته و یا اگر هم انجام شده باشد، شهرت نیافت و در دسترس قرار نگرفت. در مالزی، «بهره وری» عامل اصلی توسعه ملی كشور محسوب می شود و مدیران این كشور ملزم هستند توسعه ملی را از طریق ارتقای «بهره وری كل عوامل» دنبال كنند. آنها معتقدند مردم با افزایش بهره وری می توانند سازمان های بهره ور بسازند و به وسیله آن سازمان ها می توانند اقتصاد مورد نظر خود را ارتقا بخشند كه سود این بهره وری در سطح كشور به مردم خواهد رسید و این چرخه پیوسته ادامه پیدا خواهد كرد. راهكار كشور مالزی برای توسعه، استراتژی لبخندهاست. آنان برای این كار از حروف واژه SMILES كه به معنی لبخندهاست بهره برده و برای هر كدام از حروف این كلمه تعریفی را مطرح می كنند كه افراد با به كارگیری آنها در پایان لبخند خواهند زد: از واژه Strategy به معنی آینده نگری، دوراندیشی، راه رسیدن به هدف M از واژه Measurement ، به معنی اندازه گیری I از واژه Innovation ، به معنی نوآوری L از واژه Learning ، به معنی دانش اندوزی E از واژه Enviroment ، به معنی نگهداری محیط زیست و دوست داشتن آن S از واژه Salary ، به معنی حقوق و دستمزد است. بنا به اعتقاد آنها با اجرای موارد شش گانه فوق، بهره وری در سازمان پدید خواهد آمد و ارتقای بهره وری، موفقیت سازمان ها را به دنبال خواهد داشت. سازمان های موفق، كشور را سعادتمند می كنند و كشور سعادتمند، مردم خوشبخت خواهد داشت و این امر، خوشبختی، شادی، نشاط و لبخند به همراه می آورد.

سه شنبه 6/10/1390 - 9:11
آموزش و تحقيقات

چكیده:

در سالهای اخیر مطالعات مكان‌یابی به عنوان یکی از عناصر کلیدی در موفقیت و بقای مراکز صنعتی مطرح است. مطالعات مكان‌یابی (Facility Location) هم در سطح ملی و هم در سطح بین المللی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. در این میان شناخت هدفها و روشهای حل مسایل مكان‌یابی، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در این مقاله ضمن بیان اهمیت مطالعات مكان‌یابی پیش از احداث واحد صنعتی، انواع مسایل مكان‌یابی و هدفهای مطرح در مطالعات مكان‌یابی مورد بررسی قرار می گیرد. در مرحله بعد عوامل عمده خطا در مطالعات مكان‌یابی برای مقابله با ریسک این نوع مسایل، ارائه می‌شود.

مقدمه

مكان‌یابی یکی از علوم مهندسی صنایع است که توجه به آن سبب كاهش هزینه‌ها و موفقیت واحدهای صنعتی می شود. مكان یابی مراكز(مكان‌یابی ساختمانها و مراكز) را انتخاب مكان برای یك یا چند مركز، با در نظر گرفتن سایر مراکز و محدودیت‌های موجود می‌دانند، به‌گونه‌ای ‌كه هدف ویژه‌ای بهینه شود. این هدف می‌تواند هزینه حمل و نقل، ارائه خدمات عادلانه به مشتریان، در دست گرفتن بزرگترین بازار و غیره باشد. انجام مطالعات مكان‌یابی نیازمند تخصص‌هایی، از جمله: تحقیق در عملیات، روشهای تصمیم‌گیری، جغرافیا (زمین شناسی و آب و هوا)، اقتصاد مهندسی، علوم كامپیوتر، ریاضی، بازاریابی، طراحی شهر و ... است.

ضرورت انجام مطالعات مكان‌یابی
تعیین محل كارخانه، یكی از كلیدی‌ترین گامهای تأسیس كارخانه است، چرا كه نتایج این تصمیم در درازمدت ظاهر شده، اثرات بسزایی از بعد اقتصادی، محیط زیست، مسایل اجتماعی و ... دارد. یكی از جنبه‌های تاثیرهای درون سازمانی، تاثیر مستقیم آن در سود‌دهی كارخانه خواهد بود و از بّعد برون سازمانی، ساخت كارخانه­های بزرگ در یك منطقه می‌تواند شرایط مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، محیط زیست و غیره را تحت تاثیر خود قرار دهد. تعیین محل كارخانه از نظر اقتصادی نقش مهمی در میزان سرمایه گذاری اولیه به هنگام تاسیس کارخانه دارد. همچنین هنگام بهره برداری طرح، این تصمیم گیری، تاثیر کلیدی در قیمت تمام شده کالا/خدمت دارد.(منبع شماره‌1)
احداث یك یا چند واحد صنعتی در مكانهای بهینه و در بهترین وضعیت ممكن، نه تنها گردش مواد و خدمات به مشتریان را بهبود می‌بخشد، بلكه كارخانه را در یك وضعیت مطلوب قرار می‌دهد. تصمیمهای مرتبط با انتخاب و فراگیری ویژگیهای مكان‌یابی یك مرکز، می‌تواند اثر بزرگی بر توانایی كسب و حفظ مزیت رقابتی باشد (Choo & Mazzrol, 2003). در بررسی مشاغل زود بازده مشخص شده است كه بیش از 50 درصد آنها در سال اول و حدود 30 درصد آنها پس از دو سال، ورشكسته می‌شوند و به شغل دیگری رو می‌آورند. با اینكه در آغاز راه‌اندازی این مشاغل، تمام جوانب ارایه خدمات بررسی می‌شود ولی بی‌توجهی به مسئله مهم مكان سبب می‌شود تا واحد تولیدی به سوددهی موردنظر نرسد و از رسیدن به هدف خود باز ‌ماند (Melaniphy, 1999).
انجام مطالعات مكان‌یابی درست و مناسب، علاوه بر تاثیر اقتصادی بر عملکرد واحد صنعتی، اثرات اجتماعی، محیط زیستی، فرهنگی و اقتصادی در منطقه محل احداث خود خواهد داشت. در ضمن ویژگیهای منطقه ای نیز به عنوان عوامل کلیدی موثر در تعیین محل در مسایل مكان‌یابی محسوب می‌شوند.

هدفهای مسایل مكان‌یابی
مسایل مکان یابی، هدفهای مختلفی را دربردارند. هدفها در شناسایی و اولویت‌بندی معیارهای تصمیم‌گیری در یك مساله مكان‌یابی و زیر معیارهای آنها، اهمیت و نقش مهمی دارند. در یک تقسیم‌بندی (Drenzer, 1995)، هدفهای مسایل مکان‌یابی با رویکرد برنامه ریزی ریاضی و برحسب انواع تابع هدف، به سه دسته تقسیم شده‌اند:

1. هدفهای كششی (Pull): این هدفها اشاره به نزدیكی هر چه بیشتر محل استقرار كارخانه به مشتریان و كمتر كردن مسافت دارند كه شامل قدیمی ترین مسایل مكان‌یابی می شوند. در واقع مسایلی كه تابع هدف آنها به‌صورت كمینه‌سازی است، هدفهای كششی دارند.

2. هدفهای فشاری (Push): این هدفها مسایل مكان‌یابی مراکز نامطلوب را در بر می گیرند و از اوایل دهه 1970 بوجود آمدند. هدف در این مسایل، حداكثر كردن فاصله مراكز جدید از مراكز موجود است. مدل هایی كه برای این نوع هدفها ارائه شدند بعدها به مدلهای مكان یابی مضر(Noxious Location Models) معروف شدند. مثال برای این هدفها، یافتن مكان مناسب برای دفن زباله است كه در آن، یكی از هدفها بیشینه كردن فاصله این مكان، از مناطق مسكونی است.

3. هدفهای متعادل (Balancing): هدفهایی هستند كه تلاش در متعادل ساختن مسافت بین مراكز و مشتریان دارند. این هدفها پیوسته ترین نوع هدفها هستند و هدف اصلی آنها دستیابی به برابری است. این هدفها بیشتر در تصمیم گیری های عمومی كاربرد دارند؛ جایی كه هدف برقراری عدالت بین افراد است. مانند متعادل كردن حجم كاری مراكز پلیس كه سبب متعادل شدن ارایه خدمات به متقاضیان می‌شود.


انواع مسایل مكان‌یابی
مسایل مكان‌یابی دارا تنوع بسیار زیادی هستند، از این رو برای سهولت در بیان، این مسایل را به راههای مختلفی دسته‌بندی کرده اند، اما به طور کلی مسایل تحلیل مکان در یکی از دسته‌های زیر قرار می‌گیرند:

1. مسئله P-Median (مسئله وبر): این قبیل مسایل برای مكان‌یابی P مركز، درP مكان انجام می‌شود و یك معیار هزینه‌ای را مینیمم می كند. اگر 1=P باشد مسئله 1-MP خواهدبود. هزینه ممكن است بر حسب زمان، پول، تعداد سفر، مسافت كل یا هر مقیاس دیگری بیان شود. به علت اینكه در این‌گونه مسایل، هدف حداقل‌كردن هزینه كل است، با نام مسایل حداقل مجموع (Mini Sum) یا مسئله وبر نیز مطرح می‌شوند.

2. مسئله P-Center : این مسایل برای تعیین مكان P مرکز به منظور حداقل‌كردن حداكثر فاصله هر مرکز، تا نقطه تقاضایی كه برای خدمت‌دادن به آن نقطه مورد تقاضا تعیین شده است، استفاده می‌شوند. در واقع این‌گونه مسایل برای استقرار خدمات اورژانس، مانند: آتش‌نشانی، خدمات آمبولانس و مراكز پلیس در جامعه مورد استفاده قرار می‌گیرند. در این مسایل تعداد مراكز از پیش مشخص است. این مسایل به دو دسته تقسیم می‌شوند. P-Center محدب كه مسئله را به مجموعه‌ای از مكان‌های كاندید برای استقرار مراكز محدود می‌كنند و P-Center مطلق كه در آن مراكز می‌توانند در هر جایی از مكان مستقر شوند.

3. مسئله مكان‌یابی مراکز با ظرفیت نامحدود (UFLP): این مسایل در دسته مسایل حداقل مجموع قرار می‌گیرند اما در این مسایل هزینه، هزینه ثابت را نیز شامل می‌شود و هزینه ثابت به مكانی بستگی دارد كه مركز در آن قرار می‌گیرد. تعداد مراكزی كه باید استقرار یابند از پیش مشخص‌شده نیست، اما به‌گونه‌ای معین می‌شوند كه هزینه را كمینه كنند. به علت اینكه در این‌گونه مسایل ظرفیت هر مركز نامحدود در نظر گرفته می‌شود، تخصیص یك تقاضا به بیش از یك نقطه تأمین، هرگز سودبخش نخواهد بود.

4. مسئله مكان‌یابی مراکز با ظرفیت محدود (UFLP): این مسایل شبیه به مسایل UFLP هستند، فقط در این مسایل ظرفیت هر كدام از مراكز محدود است. ممكن است در این مورد جواب بهینه به گونه‌ای باشد كه یك مشتری به بیش از یك منبع تأمین، ارجاع داده شود. در واقع ممكن است پس از تخصیص مشتری به یك مركز، پس از برآوردن بخشی از تقاضای مشتری، ظرفیت مركز به پایان برسد و برای برآوردن باقی‌مانده تقاضای مشتری مجبور به اختصاص آن به دیگر مراكز كه هزینه بیشتری نیز دربر دارند، شویم. البته گاهی ممكن است با وجود اینكه اختصاص یك مشتری به یك مركز ویژه كمترین هزینه را در بردارد، به دلیل اینكه ظرفیت آن مركز توسط مشتریان دیگر پر شده است، مجبور به اختصاص كل تقاضای آن مشتری به مراكز دیگر شویم.

5. مسایل تخصیص نمایی : مسئله‌ای را بیان می‌كند كه n مرکز، مانند n ماشین كه بین آنها جریان برقرار است به‌گونه‌ای در n مكان قرار داده شوند تا هزینه كل مینیمم شود. اگر 4 ماشین داشته باشیم كه بخواهیم مستقر كنیم، _4 تركیب ممكن وجود خواهد داشت. برای مسئله 20 ماشین، 20 جواب ممكن وجود دارد كه در حدود 1018*2 ارزیابی نیاز خواهد داشت كه این كار حتی برای كامپیوترهای پرسرعت امروزی دشوار است. از این رو این مسایل در دسته مسایل بسیار پیچیده(Dileep, 2001) قرار دارند و حل دقیق آنها بسیار مشكل و یا غیر ممكن است.

برخی از عناصر در دسته بندی مسایل مكان‌یابی نقش مهمی دارند. در واقع مسایل مكان‌یابی علاوه بر قرار گرفتن در دسته‌بندی یادشده می‌توانند به صورتهای مختلفی دسته بندی شوند، مانند مسئله P-Median با محدودیت تقاضا و مسئله P-Median بدون محدودیت تقاضا. از این رو در حین دسته بندی مسایل مكان‌یابی باید عناصری مانند انواع مراکز جدید، مكان مراکز موجود، بر‌هم‌كنش مراكز موجود و جدید، مشخصات فضای جواب، اندازه فاصله، تلفیق با سایر مسایل، تقاضا، ظرفیت، نوع مراکز، قطعی و احتمالی بودن داده ها، تواتر اجرا، تنوع محصول و تابع هدف مورد توجه قرار گیرند.

اشتباههای متداول در مطالعات مکان‌یابی
اشتباه در تعیین محل ضررهای جبران‌ناپذیری به دنبال خواهد داشت و گاهی منجر به تغییر محل كارخانه با صرف هزینه‌های زیادشده، یا به ركود و تعطیلی كامل كارخانه می‌انجامد. عموماً اشتباه در تعیین محل، هنگامی پیش می‌‌آید كه تعریف درستی از آنچه از ما خواسته می‌شود در دست نباشد. ولی اشتباههای دیگری نیز وجود دارد كه حتی مدیران زیرك نیز دچار آن می‌شوند. برخی از این نوع اشتباهها برای توجه بیشتر مدیران، محققان و افراد کلیدی و تصمیم گیری در مسایل مكان‌یابی به این شرح بیان می‌شود‌:

1. فقدان بازرسی و شرح دقیق عوامل و نیازمندی‌ها.
2. چشمپوشی از بعضی شرایط موردنیاز و بررسی‌ ناقص نیازمندیهای طرح.
3. علایق شخصی یا تعصبات مسئولان در پذیرش حقایق و دلایل منطقی و علمی.
4. مقاومت مدیران اجرایی در انتقال به محل جدید.
5. توجه بیش از اندازه به نواحی شلوغ و صنعتی و درنتیجه نادیده گرفتن ناحیه‌هایی كه به تازگی صنعتی شده و یا در شرف صنعتی‌شدن قرار دارند.
6. توجه بیش از اندازه به هزینه‌های زمین و در نتیجه انتخاب زمینهای ارزان یا رایگان.
7. بی‌توجهی به هزینه حمل و نقل و عدم برآورد درست آن.
8. قضاوت در مورد نیروی انسای بالقوه بر مبنای نرخ دستمزد و بدون توجه به كارایی، مهارت، سابقه و تاریخچه كارگری و سایر عوامل مؤثر در انتخاب نیروی انسانی.
9. انتخاب جامعه‌ای با سطح فرهنگ و تحصیلات پایین به گونه‌ای كه جذب نیروی متخصص بسیار مشكل باشد.
10. پافشاری در منافع آنی و كوتاه‌مدت و بی‌توجهی به آینده.
11. كافی‌نبودن اطلاعات و یا نادرست ‌بودن آنها در مورد بازار، شیوه‌های حمل و نقل، مواد خام و سایر عوامل كه در برآورد هزینه‌ها تأثیر دارند.
12. عوامل محیطی از جمله فشارهای سیاسی.
13. خطا در به كارگیری روشها و تكنیك‌های تصمیم گیری مكان‌یابی.
14. عدم اولویت بندی (وزن دهی ) مناسب به معیارهای تصمیم گیری.
15. نبود اطلاعات دقیق و كافی در زمینه معیارهای مورد نظر.
16. بی‌توجهی به استراتژیك بودن و اثرات بلندمدت تصمیمهای مكان‌یابی.
17. بی‌توجهی به تغییر و تحولات آینده (تهدیدها، فرصتها، رشد تقاضا، به‌هم خوردن توازن مناطق و ...)
18. در نظر نگرفتن تغییرات سازمانی لازمه مكان‌یابی.

گفتنی است كه عوامل یادشده بر اساس تجربه‌های مؤلفان در انجام پروژه های متعدد مكان‌یابی و تحلیل عوامل شکست برخی از مراکز صنعتی به دست آمده است. توجه كافی به آن عوامل ، ریسك تصمیم گیری در پروژه‌های مكان‌یابی را كاهش خواهد داد.

( منبع )سایت مدیریت صنعتی سنندج

 

سه شنبه 6/10/1390 - 9:10
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته