• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
عضویت در خبرنامه
    جستجو :
    نام مرجع :
    تعداد در صفحه :
مسئله شماره:1810
اگر در ظرفهاي متعددي كه در يك جا دفن شده مالي پيدا كند كه قيمت آنهاروي هم 105 مثقال نقره يا 15 مثقال طلا باشد، بايد خمس آن را بدهد ولي چنانچه در چند جا گنج پيدا كند، هر كدام آنها كه قيمتش به اين مقدار برسد، خمس آن واجب است و گنجي كه قيمت آن به اين مقدار نرسيده خمس ندارد.
مسئله شماره:1811
اگر دو نفر گنجي پيدا كنند كه قيمت سهم هر يك آنان به 105 مثقال نقره يا 15 مثقال طلا برسد، بايد خمس آن را بدهند.
مسئله شماره:1812
اگر كسي حيواني را بخرد و در شكم آن مالي پيدا كند چنانچه احتمال دهد كه مال فروشنده آیت الله سیستانی: يا صاحب قبلي آن باشد و آنها بر حيوان و آنچه در شكمش پيدا شده دست داشته باشند بايد به آنها اطلاع دهد پس اگر معلوم شود كه مال هيچ يك از آنان نيست ، احتياط لازم آن است كه خمس آن را بدهد هر چند به مقدار نصاب گنج نباشدو اين حكم در ماهي و مانند آن هم جاري است در صورتي كه در محل خاصي پرورش داده شود و كسي متكفل غذاي او باشد و اما اگر از دريا يا رودخانه اي گرفته شده باشد،اطلاع دادن به كسي لازم نيست . است ، بنابر احتياط واجب بايد به او خبر دهد و اگر معلوم شود مال او نيست ، بايد به ترتيب ، صاحبان قبلي آن را خبر كند، و چنانچه معلوم شود كه مال هيچ يك آنان نيست ، اگرچه قيمت آن 105 مثقال نقره يا 15 مثقال طلا نباشد، بنابر احتياط واجب بايد خمس آن را بدهد.
مسئله شماره:1813
اگر مال حلال با مال حرام بطوري مخلوط شود كه انسان نتواند آنها را ازيكديگر تشخيص دهد و صاحب مال حرام و مقدار آن ، هيچ كدام معلوم نباشد، آیت الله سیستانی: و نداند كه مقدار حرام كمتر از خمس است يا زيادتر، چنانچه خمس تمام مال را به قصد قربت مطلقه به كسي كه مستحق خمس و مجهول المالك مي باشد بدهد،بعد از دادن خمس بقيه مال حلال مي شود. بايدخمس تمام مال را بدهد و بعد از دادن خمس ، بقيه مال حلال مي شود.
مسئله شماره:1814
اگر مال حلال با حرام مخلوط شود و انسان مقدار حرام را آیت الله سیستانی: چه كمتر و چه بيشتر از خمس باشد، بداند... بداند ولي صاحب آن را نشناسد، بايد آن مقدار را به نيت صاحبش صدقه بدهد و احتياطواجب آن است كه از حاكم شرع هم اذن بگيرد.
مسئله شماره:1815
اگر مال حلال با حرام مخلوط شود و انسان مقدار حرام را نداند ولي صاحبش را بشناسد، آیت الله سیستانی: چنانچه نتوانند يكديگر را راضي نمايند بايد مقداري را كه يقين داردمال آن شخص است به او بدهد بلكه اگر در خلط دو مال به يكديگر خود مقصر باشدبايد بنابر احتياط مقدار بيشتري را كه احتمال مي دهد مال اوست نيز به او بدهد. بايد يكديگر را راضي نمايند و چنانچه صاحب مال راضي نشود، در صورتي كه انسان بداند چيز معيني مال اوست و شك كند كه بيشتر از آن هم مال اوهست يا نه ، بايد چيزي را كه يقين دارد مال اوست به او بدهد، و احتياط مستحب آن است مقدار بيشتري را كه احتمال مي دهد مال اوست به او بدهد.
مسئله شماره:1816
اگر خمس مال حلال مخلوط به حرام را بدهد و بعد بفهمد كه مقدار حرام بيشتر از خمس بوده ، آیت الله سیستانی: واجب است مقداري را كه مي داند از خمس بيشتر بوده ، از طرف صاحب آن صدقه بدهد. چنانچه مقدار زيادي معلوم باشد، بنابر احتياط واجب مقداري را كه مي داند از خمس بيشتر بوده ، از طرف صاحب آن صدقه بدهد.
مسئله شماره:1817
اگر خمس مال حلال مخلوط به حرام را بدهد، يا مالي كه صاحبش رانمي شناسد به نيت او صدقه بدهد، بعد از آنكه صاحبش پيدا شد بنابر احتياطواجب بايد به مقدار مالش به او بدهد.
مسئله شماره:1818
اگر مال حلالي با حرام مخلوط شود و مقدار حرام معلوم باشد و انسان بداندكه صاحب آن از چند نفر معين بيرون نيست ولي نتواند بفهمد كيست ، آیت الله سیستانی: بايد به آنها اطلاع دهد پس چنانچه يكي گفت كه مال من است و ديگران گفتند مال ما نيست يا اظهار بي اطلاعي كردند به همان شخص اول بدهد و اگر دو نفريا بيشتر گفتند كه آن مال ماست چنانچه با مصالحه و مانند آن نزاع آنها حل نشود،بايد براي فيصله نزاع به حاكم شرع مراجعه نمايند، و اگر همه اظهار بي اطلاعي كردندو حاضر به مصالحه هم نشدند ظاهر آن است كه صاحب آن مال به قرعه تعيين مي شود واحتياط آن است كه حاكم شرع يا وكيل او متصدي قرعه باشد. به احتياطواجب بايد از تمام آنان تحصيل رضايت نمايد، و اگر ممكن نگرديد بايد قرعه بيندازد و به نام هر كس افتاد مال را به او بدهند.
مسئله شماره:1819
اگر به واسطه غواصي يعني فرو رفتن در دريا لؤلؤ و مرجان يا جواهر ديگري آیت الله سیستانی: بيرون آورند، روييدني باشد يا معدني ، چنانچه قيمت آن به 18 نخود طلابرسد بايد خمس آن را بدهند چه در يك دفعه آن را از دريا بيرون آورده باشند يادر چند دفعه ، البته به شرطي كه فاصله ميان هر دفعه و دفعه ديگر زياد نباشد مثل آن كه در دو فصل غوص نموده باشند وگرنه اگر هر كدام به قيمت 18 نخود طلا نرسد واجب نيست خمس آن را بدهد و همچنين اگر قسمت هر يك از افراد شركت كننده در غوص به قيمت 18 نخود طلا نرسد واجب نيست خمس آن رابدهند. كه با فرو رفتن در دريا بيرون مي آيد بيرون آورند، روييدني باشد، يا معدني ،چنانچه بعد از كم كردن مخارجي كه براي بيرون آوردن آن كرده اند، قيمت آن به 18 نخود طلا برسد، بايد خمس آن را بدهند، چه در يك دفعه آن را از دريا بيرون آورده باشند يا در چند دفعه ، آنچه بيرون آمده از يك جنس باشد يا از چندجنس ، ولي اگر چند نفر آن را بيرون آورده باشند هر كدام آنان كه قيمت سهمش به 18 نخود طلا برسد فقط او بايد خمس بدهد.
مسئله شماره:1820
اگر بدون فرو رفتن در دريا به وسيله اسبابي جواهر بيرون آورد آیت الله سیستانی: بنابر احتياط خمس آن واجب است ، ولي اگر از روي آب دريا يا از كناردريا جواهري بگيرد، در صورتي بايد خمس آن را بدهد كه آنچه به دست آورده به تنهايي يا با منفعتهاي ديگر كسب او، از مخارج سالش زيادتر باشد. وبعد از كم كردن مخارجي كه براي آن كرده قيمت آن به 18 نخود طلا برسد بنابراحتياط خمس آن واجب است . ولي اگر از روي آب دريا يا از كنار دريا جواهربگيرد، در صورتي بايد خمس آن را بدهد كه اين كار شغلش باشد و از مخارج سالش به تنهايي يا با منفعتهاي ديگر زياد بيايد.
مسئله شماره:1821
خمس ماهي و حيوانات ديگري كه انسان بدون فرو رفتن در دريا مي گيرددر صورتي واجب است كه براي كسب بگيرد و به تنهايي يا با منفعتهاي ديگركسب او از مخارج سالش زيادتر باشد.