• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
عضویت در خبرنامه
    جستجو :
    نام مرجع :
    تعداد در صفحه :
مسئله شماره:1760
اگر با عين پول خمس نداده آیت الله سیستانی: از مؤمني جنسي بخرد... جنسي را بخرد، يعني به فروشنده بگويد اين جنس را به اين پول مي خرم ، آیت الله سیستانی: ظاهر اين است كه معامله نسبت به جميع مال صحيح است ، و به جنسي كه با اين پول خريده است خمس تعلق مي گيرد و احتياجي به اجازه و امضاي حاكم شرع نيست . يا در وقت خريدن قصدش اين باشد كه از پول خمس نداده عوض آن را بدهد، چنانچه حاكم شرع معامله پنج يك آن را اجازه بدهد، معامله آن مقدار صحيح است و انسان بايد پنج يك جنسي را كه خريده به حاكم شرع بدهد، و اگر اجازه ندهد، معامله آن مقدار باطل است . پس اگر پولي را كه فروشنده گرفته از بين نرفته ، حاكم شرع خمس همان پول را مي گيرد، و اگر از بين رفته ، عوض خمس را از فروشنده يا خريدار مطالبه مي كند.
مسئله شماره:1761
اگر جنسي را بخرد و بعد از معامله قيمت آن را از پول خمس نداده بدهدآیت الله سیستانی: معامله اي كه كرده ، صحيح است و خمس پولي را كه به فروشنده داده ، به صاحبان خمس مديون مي باشد. و در وقت خريدن هم قصدش اين نباشد كه از پول خمس نداده عوض را بدهد،معامله اي كه كرده صحيح است . ولي چون از پولي كه خمس در آن است به فروشنده داده ، به مقدار پنج يك آن پول به او مديون است ، و پولي را كه به فروشنده داده اگر از بين نرفته ، حاكم شرع پنج يك همان را مي گيرد، و اگر از بين رفته ، عوض آن را از خريدار يا فروشنده مطالبه مي كند.
مسئله شماره:1762
آیت الله سیستانی: اگر مسلمان اثني عشري مالي را كه خمس آن داده نشده بخرد، خمس به عهده فروشنده است و بر خريدار چيزي نيست . اگر مالي را كه خمس آن داده نشده بخرد، چنانچه حاكم شرع معامله پنج يك آن را اجازه ندهد، معامله آن مقدار باطل است و حاكم شرع مي تواند پنج يك آن مال را بگيرد، و اگر اجازه بدهد، معامله صحيح و خريدار بايد مقدار پنج يك پول آن را به حاكم شرع بدهد، و اگر به فروشنده داده ، مي تواند از او پس بگيرد.
مسئله شماره:1763
اگر چيزي را كه خمس آن داده نشده آیت الله سیستانی: به مسلمان اثني عشري ببخشند، پنج يك آن به عهده خود بخشنده است وچيزي بر اين شخص نيست . به كسي ببخشند، پنج يك آن چيز مال او نمي شود.
مسئله شماره:1764
اگر از كافر يا كسي كه به دادن خمس عقيده ندارد، آیت الله سیستانی: يا از روي عصيان خمس نداده ... مالي به دست انسان آيد، واجب نيست خمس آن را بدهد.
مسئله شماره:1765
تاجر و كاسب و صنعتگر و مانند اينها از وقتي كه شروع به كاسبي مي كنند، يك سال كه بگذرد بايد خمس آنچه را كه از مخارج سالشان زياد مي آيدبدهند. و كسي كه شغلش كاسبي نيست ، آیت الله سیستانی: اگر اتفاقا منفعتي ببرد... اگر اتفاقا معامله اي كند و منفعتي ببرد،بعد از آن كه يك سال از موقعي كه فايده برده بگذرد، بايد خمس مقداري را كه ازخرج سالش زياد آمده بدهد.
مسئله شماره:1766
انسان مي تواند در بين سال هر وقت منفعتي به دستش آيد خمس آن را بدهد،و جايز است دادن خمس را تا آخر سال تأخير بيندازد. و اگر براي دادن خمس سال شمسي قرار دهد، مانعي ندارد.
مسئله شماره:1767
كسي كه مانند تاجر و كاسب بايد براي دادن خمس ، سال قرار دهد، اگرمنفعتي به دست آورد و در بين سال بميرد، بايد مخارج تا موقع مرگش را از آن منفعت كسب كسر كنند و خمس باقي مانده را بدهند.
مسئله شماره:1768
اگر قيمت جنسي كه براي تجارت خريده بالا رود و آن را نفروشد و در بين سال قيمتش پايين آيد، خمس مقداري كه بالا رفته بر او واجب نيست .
مسئله شماره:1769
اگر قيمت جنسي را كه براي تجارت خريده بالا رود و به اميد اين كه قيمت آن بالاتر رود، تا بعد از تمام شدن سال آن را نفروشد و قيمتش پايين آيد، آیت الله سیستانی: خمس مقداري كه بالا رفته بر او واجب است . خمس مقداري را كه بالا رفته بنابر احتياط واجب بايد بدهد، بلكه اگر به اندازه اي هم نگه داشته كه تجار معمولا براي گران شدن جنس آن را نگه مي دارند، خمس مقداري را كه بالا رفته بايد بدهد.
مسئله شماره:1770
اگر غير مال التجاره آیت الله سیستانی: مالي را به خريدن و مانند آن تهيه كرده باشد و خمسش را داده باشد،چنانچه قيمتش بالا رود، اگر آن را بفروشد، خمس مقداري را كه بر قيمتش اضافه شده بايد بدهد. و همچنين اگر مثلا درختي را كه خريده ميوه بياورد، يا گوسفندي چاق شود، در صورتي كه مقصود او از نگهداري آن اين بوده كه منفعتي از آن ببرد، بايدخمس آنچه را زياد شده بدهد، بلكه اگر مقصودش منفعت بردن هم نبوده ، بايد خمس آن را بدهد. مالي داشته باشد كه خمسش را داده يا خمس ندارد، مثلا به او بخشيده اند، چنانچه قيمتش بالا رود، اگرچه آن را بفروشدمقداري كه بر قيمتش اضافه شده خمس ندارد، ولي اگر درختي كه خريده نمو كند وبزرگ شود و يا گوسفندي كه خريده چاق شود، در صورتي كه مقصود او از نگهداري آنهااين بوده كه از زيادتي عين آن سود ببرد، بايد خمس آنچه را زياد شده بدهد.
مسئله شماره:1771
اگر باغي احداث كند براي آن كه بعد از بالا رفتن قيمتش بفروشد، بايد خمس ميوه و نمو درختها و زيادي قيمت باغ را بدهد، ولي اگر قصدش اين باشد كه از ميوه آن استفاده كند، فقط بايد خمس ميوه را بدهد.