کد:
7758
پرسش
با سلام
برای آشنایی با فلسفه حجاب و حدود آن چه منابعی(به جز كتاب فلسفه حجاب استاد مطهری) را یشنهاد می كنید؟ آیا در مسئله حجاب محدودیت رنگ و یا نوع حجاب وجود دارد؟ اگر چنین است لطفاً با توجه به آیات مربوطه كه در سوره های نور و نسا آمده است توضیح دهید. اینكه حجاب باید مانع جلب توجه گردد یعنی چه؟ به چه دلیل و با توجه به كدام دلیل قانع كننده این این مسئله مطرح میگردد؟ لطفاً مثالی برای حدود این جلب توجه بیان كنید. آیا موزون و زیبا پوشیدن مغایر با مسئله حجاب و حدود تعیین شده در اسلام است؟
با تشكر و احترام
پاسخ
با سلام و عرض تحیت!
غیر از كتاب شهید مطهری ـ مساله حجاب ـ كتابهای ذیل سودمندند:
"رسائل حجابیه" در دو جلد، از رسول جعفریان.
"حجاب از دیدگاه قرآن و سنت"، از فتحیه فتاح زاده.
"حجاب، میوه شناخت" از مسعود آقایی.
"زن در آینه جمال و جلال" از آیة الله جوادی آملی.
"حجاب" از مهدی مهریزی.
"احكام روابط مرد و زن و مسائل اجتماعی آنان" از سید مسعود معصومی و …
اما در باره حدود حجاب، از نظر فقهی می دانید كه، جز دستان تا مچ دست و قرص صورت، باید بقیه بدن زن پوشیده باشد، حال با مانتو و شلوار باشد یا چادر، به لحاظ شرعی فرقی نمی كند، مگر اینكه با مانتو حجم بدن یا برجستگیهای آن باعث مفسده باشد كه باید پوشیده شود.(احكام روابط زن و مرد، ص111)
ظاهراً آیه 31 سوره نور هم اشاره به همین مطلب دارد «و لیضربن بخمرهن علی جیوبهن» یعنی باید سینه و بر و دوش خود را با مقنعه بپوشانند.(ترجمه الهی قمشه ای)
در باره رنگ آن محدودیت خاصی وجود ندارد، مگر اینكه رنگها زننده و مهیج باشد و جلب توجه كنند، كه در آن صورت حرام است. (همان، ص115، م132)
آیه 31 سوره نور، به طور كامل و تمام عیار به ارزشهای اخلاقی حیا، و حدود حجاب زنان و همچنین جلوه های آن پرداخته است.
علاوه بر آنچه گذشت ـ یعنی دو معیار حدود شرعی و تهییج ـ پوشیدن لباس مختص به مردان و همچنین لباس شهرت هم جائز نیست. (ر.ك همان)
لباس شهرت لباسی است كه موجب انگشت نما شدن ـ آن هم به وصف ناپسند ـ گردد، ولو ظاهراً حدود حجاب شرعی هم رعایت شده باشد.
لباس مهیج هم آن است كه موجب جلب توجه و تحریك نامحرم شود، مثلاً حجم بدن زن را نمایان كند، یا به گونه ای نازك باشد كه زیر آن را نشان دهد و …
برای اطلاع از احادیث مربوط به مسئله حجاب به كتاب "زن"، نوشته مهدی مهریزی رجوع كنید.
پس از رعایت آنچه گذشت، باید دانست كه موزون و زیبا لباس پوشیدن حرام نیست، بلكه شاید بتوان گفت نیكو است ـ چرا كه "إن الله جمیل و یحب الجمال" ـ ولی نباید این زیبایی حدود فوق را نادیده بگیرد.
لباس یك زن باید آراسته و كامل باشد، ولی برجستگی ها و حجم بدن او را ننمایاند و رنگ و دوختی هم نداشته كه جلب توجه نامحمان را بنماید.
چه دلیلی بر آنچه گذشت قانع كننده تر از كلام امیرالمؤمنین(ع)، كه زن را به گل تشبیه می فرماید: «المرئة ریحانة لیست بقهرمانة» یعنی زن گلی زیباست و نه پهلوان. (نامه31، نهج البلاغة)
پر واضح است كه گل زیبا نیاز به نگهداری و پاسبانی و حفاظ دارد تا از چنگال شهوت رانان و مردان هوسران مصون بماند، و حجاب بهترین حفاظ برای او در فعالیتهای بیرون از خانه است.
در این باره سخن بسیار است؛ اگر هنوز نیاز به توضیح بیشتر است با ما تماس بگیرید.
با التماس دعا
مشاور :
موسسه ذکر
| پرسش :
سه شنبه 30/2/1382
| پاسخ :
سه شنبه 30/2/1382
|
|
|
0
سال
|
معارف اسلامي
| تعداد مشاهده:
89 بار