کد:
7750
پرسش
حضور محترم تمامی زحمتكشان وموسسین شبكه تبیان سلام وخسته نباشی عرض می نمایم
تحقیقی دارم در مورد اسلام- مسیحیت -یهود
در صورت امكان مرا راهنمایی نمایید
1-از نظر انبیاء
2-شباهتهاوتفاوتها
3-ازنظر كتب وروایات
4از نظر جمعیت
5-مركزیت اینها
وجنبهای دیگر
با كمال تشكرواحترام
پاسخ
برادر گرامی!
با مراجعه به كتب تاریخ ادیان و نیز مطالعه متون مقدس هر یك از سه دین الهی فوق الذكر به نقاط اشتراك و اختلاف این ادیان نسبت به یكدیگر بر می خوریم كه متناسب با گنجایش این مختصر به برخی از آنها اشاره می شود.
الف) نقاط اشتراك:
1- پیامبران و بنیانگذاران این ادیان همه از طرف خداوند فرستاده شده اند، بر خلاف ادیانی مانند بودا و كنفوسیوسی و… كه بنیانگذاران آنها فرستاده خدا نیستند.
2- هر سه دین دارای كتاب مقدس آسمانی هستند؛ یعنی كتابهای مقدس آنها از طرف خداوند بر پیامبران این ادیان وحی شده است؛ هر چند تورات و انجیل به اعتراف پیروان خود این ادیان دستكاری و باز نویسی شده و از دیدگاه قرآن این كتابها تحریف شده اند.
3- هر سه دین ابراهیمی هستند و خود را پیروان دین حنیف ابراهیم می دانند.
4- هر سه دین توحیدی هستند؛ یعنی پیامبران آنها دعوت به توحید و یكتاپرستی كرده اند. البته پیروان دین مسیح به معمای پیچیده تثلیث در عین توحید اعتقاد دارند، و این موضوع باعث شده كه هر چند خود را موحد می دانند اما از نظر كلامی نتوانند ادعای خود را ثابت كنند0
5- خاستگاه هر سه دین قاره آسیا و خاور میانه است. و همه برای بیت المقدس واقع در سرزمین فلسطین احترام ویژه ای قائل اند. البته اسلام پس از تغییر قبله مسلمین از بیت المقدس به مكه، مكه را ـ به عنوان ام القرای عالم ـ مورد احترام ویژه قرار می دهد.
6- هر سه دین به جهان آخرت یا معاد اعتقاد دارند، ولی آراء این ادیان در مورد جزئیاتی كه در باره معاد ارائه می كنند متفاوت است.
7- هم اكنون هر سه دین از ادیان زنده جهان هستند و پیروانی در سطح جهان دارند، گر چه تعداد پیروان یهودیت قابل مقایسه با تعداد پیروان مسیحیت و اسلام نیست.
بر اساس برخی آمار، حدود 15 میلیون یهودی در سراسر جهان زندگی می كنند؛ در حالی كه تعداد كل مسیحیان 1780000000 و تعداد كل مسلمانان حدود یك ملیارد تخمین زده شده است.
8- در متون مقدس هر سه دین، برنامه جهانی بودن ـ و عدم اختصاص به نژاد و قوم خاص ـ به وضوح به چشم می خورد.
البته به طور قطع در سرگذشت تاریخی یهودیت این برنامه جهانی شدن از میان رفته است؛ آنها دین خود را با نژاد بنی اسرائیل گره زده اند.
اما مسیحیت و اسلام، هم از نظر متون مقدس و هم در فرآیند تاریخ خود این مساله را به طور فعال پیگیری كرده اند، تا جایی كه این دو دین در پرتو فعالیتهای تبلیغی خود جنبه بین المللی پیدا كرده اند.
9- برای دستیابی به تعالیم هر سه دین دو منبع وجود دارد الف- كتب مقدس ،ب- روایاتی كه توسط اصحاب پیامبران از زندگی و اقوال پیامبران نقل شده است.
برای تشخیص صحت و سقم این آیات و روایات از نظر حجیت و صدور، و همچنین تعیین دلالت و مراد، و كذا جهت صدور آنها نیاز به معیارهای علمی است، و لذا هر سه دین احتیاج به علمائی دارند كه در حوزه های علمی خود به تحصیل علوم مربوطه اشتغال ورزند.
ب) نقاط اختلاف:
1- اختلاف از جهت چگونگی تولد و پرورش پیامبران:
حضرت موسی به گونه ای اعجاب انگیز و در شرائطی سخت متولد، و سپس در دربار فرعون پرورش یافت.
تولد و سرانجام حضرت عیسی در این جهان نیز به طور اعجاز آمیز و غیر معمول واقع شد.
اما تولد و پرورش و فوت پیامبر به صورت كاملا طبیعی و عادی صورت گرفت.
2- یهودیت و مسیحیت هر یك بشارت به آمدن پیامبری پس از خود داده اند، اما اسلام از آغاز پیدایش اعلام كرد كه دوره ارسال پیامبران به سر رسیده، و پیامبر اسلام خاتم پیامبران است.
3- اسلام، بر خلاف یهودیت و مسیحیت، دارای برنامه كامل زندگی است، به گونه ای كه بتواند نیازهای گوناگون انسان را در زمینه های مختلف فردی و اجتماعی، اعم از مادی و معنوی بر آورده سازد.
اگر چه دین یهود هم دارای فقه و قانون هست و مسیحیت سنتی هم از آن تبعیت می كند، ولی فقه آنان در عمل ناكارایی خود را برای دوران جدید حیات بشر به اثبات رسانده، به خلاف فقه اسلامی كه به سبب پویایی و عامل اجتهاد در آن همواره زنده و جوابگو است.
4- پیامبر اسلام پس از دوران تكوین امت دست به تاسیس حكومت زد و با تشكیل حكومت توانایی اسلام را برای تامین نیازهای مادی انسان، علاوه بر رفع نیازهای معنوی، نشان داد؛ و این نخستین گام به سوی تمدن بزرگ اسلامی بود كه در فاصله نه چندان دوری پس از آغاز دعوت اسلام به بار نشست و آثار مثبت آن باعث به وجود آمدن تمدن نوین جهانی شد.
بر خلاف یهودیت و مسیحیت كه در زمان حضور پیامبران خود حكومتی تشكیل ندادند.
5- اسلام در پرتوی وحی الهی با معرفی دوازده امام توسط پیامبر اسلام ـ كه آخرین آنها زنده، ولی غائب است ـ توانست برای همیشه رابطه زمین و آسمان را حفظ كند، بر خلاف یهودیت ومسیحیت كه به امید آمدن پیامبر خاتم بودند و چنین ماموریتی از طرف خداوند نداشتند.
6- از میان متون مقدس این ادیان تنها قرآن، كتاب مقدس مسلمانان در طول حیات اسلام از هر گونه تحریف مصون و حفظ مانده است.
7- اسلام پیروان خود را موظف كرده است كه به نبوت حضرت موسی و عیسی(علی نبینا و آله و علیهما السلام) ایمان داشته باشند و در قرآن به مسلمانان می آموزد تا اعلام كنند كه «لانفرق بین احد من رسله» یعنی ما مسلمانان در میان هیچ یك از پیامبران الهی فرق نمی گذاریم و به همه ایمان داریم.(بقره/284)
در حالی كه یهودیت و مسیحیت به پیامبر اسلام ایمان ندارند. یهودیان به حضرت عیسی نیز ایمان ندارند.
از مقایسه اجمالی میان این ادیان نتیجه می گیریم كه دین اسلام بر اساس آموزه های كتاب مقدس خود خواستار احترام نسبت به همه ادیان توحیدی است و پیامبر خود را كامل كننده پیام الهی و خاتم پیامبران می داند.
به نظر می رسد با قبول اصل نبوت، برای آگاهی از پیام الهی، تنها منبعی كه می تواند پاسخگوی پرسشهای ادیان توحیدی باشد، فقط كتاب مقدس مسلمانان است؛ زیرا:
از یك سو به شهادت تاریخ تنها میراث به جا مانده از ادیان توحیدی كه هنوز دست نخورده و تحریف نشده باقی مانده است فقط قرآن است، اما دیگر كتابهای مقدس یعنی تورات و انجیل سالها بعد ار دوران حضرت موسی و عیسی جمع آوری شده است.
و از سوی دیگر پیام قرآن آخرین خواسته های خداوند از بشر و كاملترین آن و تا ابد معتبر است، ولی دوران پیامهای سابق الهی به سر آمده است.
پس قرآن بهترین منبع برای آگاهی از پیام های الهی است و حتی برای شناخت یهودیت و مسیحیت راستین و واقعی نیز قرآن به عنوان دائره المعارف ادیان بهترین منبع به نظر می رسد.
خدا نگهدار شما.
مشاور :
موسسه ذکر
| پرسش :
سه شنبه 30/2/1382
| پاسخ :
سه شنبه 30/2/1382
|
|
|
0
سال
|
معارف اسلامي
| تعداد مشاهده:
97 بار