کد:
74414
پرسش
با سلام
چند سوال داشتم
یكی اینكه روح به چه شكل از جسم خارج می شود یعنی اینكه با چه لباسی؟ بعد از آن چطور و به كجا می رود و آیا سرگردان است؟ جهان برزخ چیست و چه شكلی دارد؟
آیا حیوانات و گیاهان روح دارند البته فكر می كنم داشته باشند ولی بعداز مرگ روح آنها كجا می رود آیا دوباره زنده خواهند شد؟
سئوال بعدی چرا فضولات انسانها و حیوانات گوشتخوار نجس است ولی حیوانات گیاهخوار خیر؟
متشكرم
پاسخ
با عرض سلام و آرزوی موفقیت برای شما.مرگ سر فصلی بزرگ در آغاز بازگشت انسان به سوی خداوند است. تمامی انسان ها چه خوب و چه بد به سوی خدا ولقای او در حركتند « یا ایها الانسان انك كادح الی ربك كدحا فملاقیه » اما حركت ها و لقاها با هم فرق میكند. بندگان صالح خدا را با ا سماء رحمتش ، ومشركان وظالمان خدا را با اسماء غضبش ملاقات می كنند. به هر حال در باز گشت انسان به سوی خداوند متعال ، انسان باید مسیری را طی كند و اولین منزل در این مسیر برزخ است كه با مرگ آغاز میشود :
1-مرگ و عالم برزخ: با مرگ روح از بدن خاكی انسان مفارقت كرده و در مسیر خاصی در نظام برزخی قرار میگیرد.در این حركت روح با رها شدن از تعلق به نظام مادی و احكام وآثار و قوانین آن ، به اولین عالم از عوالم پس از دنیا ( عالم برزخ ) وارد میشود.
عالم برزخ در مرتبه ای بالا تر از عالم ماده و محیط بر آن و مجرد از آثار آن است. در حقیقت عالم ماده در احاطه عالم برزخ است و عالم برزخ باطن و ملكوت عالم مادی است .آنچه در این دنیا می بینیم باطن و حقیقتش در عالم برزخ است، اما نظام و قوانین و سنت های حاكم بر هر یك از دو عالم متفاوت و ویژه خود است.
انسان برای ورود به نظام برزخی و برای این سیر صعودی باید احكام وآثاری را از دست داده و احكام و آثار جدیدی را به دست آورد كه این امر با مرگ حاصل می شود.همچنان كه پیمودن عالم برزخ برای ورود در عالم قیامت امری حتمی و لازم است.
روح انسان با مرگ وارد عالم برزخ شده و در آن عالم با نظام و قوانین حاكم بر آن به حیات برزخی ادامه میدهد.
2-روح با بدن برزخی: روح پس از انقطاع از بدن مادی ، خود را با بدن برزخی ( قالب مثالی ) می یابد.بدن برزخی از لوازم وجودی روح انسان است.روح انسان پس از مفارقت از بدن دنیوی با بدن برزخی همراه می شود و در نظام برزخی قرار می گیرد.قالب مثالی بدن در عالم خواب میتواند ما را تا حدودی به قالب برزخی هدایت كند، در هنگام خواب تعلق روح به بدن خاكی كم می شود و با بدنی شبیه به بدن مادی و دنیوی همراه می شود .
3-روح و قبر خاكی: میان بدن مادی در قبر خاكی و روح انسان در برزخ ، ارتباط كمی وجود دارد. این ارتباط ناشی از ارتباطی است كه روح و بدن مادی در طول زندگی دنیوی با یكدیگر داشته اند . با قطع تعلق روح از بدن مادی، یك نوع ارتباط در حد پایین تر و در میزانی ضعیف تر و با كیفیتی دیگر، میان آنها وجود دارد. به همین جهت علی رغم حضور روح در عالمی فوق عالم ماده ، یعنی در عالم برزخ ، روح انسان توجه خاصی به آن نقطه ای كه بدن خاكی در آن دفن است دارد.و بر اساس همین ارتباط است كه دستورات و احكام خاصی در باب قبر ، تشییع جنازه ، كفن ، دفن ، تلقین میت ، استحباب زیارت قبور و… در شریعت آمده است.البته این ارتباط در ساعات و روزهای اول مرگ بیشتر است و این به دلیل انس و الفت شدیدی است كه روح با بدن خاكی در دنیا داشته است و به تدریج از این توجه و ارتباط كاسته میشود.
4-فشار قبر:عالم برزخ در عین اینكه باطن عالم ماده و محیط بر آن است ولی دارای احكام ، آثار و معیارهایی غیر از نظام دنیوی است. از این رو انسان پس از مرگ و با ورود به عالم برزخ با نظام و معیارهای جدید و نا شناخته ای مواجه میشود. انسانی كه در زندگی دنیوی اسیر دنیا و تعلقات آن بوده، با مرگ از یك سو با فقدان آنچه كه مورد علاقه و دلبستگی اش بوده و با آنها مانوس بوده و تنهایی خود را با آنها جبران میكرده وهستی وبقای خود را با آنها و در آنها می دیده در وحشت می افتد و از سوی دیگر با عالمی دیگر با نظامی ناشناخته مواجه می شود ، این وضعیت و حالات در بدو ورود دست به دست هم داده و سبب میشود كه روح در وحشت و فشاری قرار گیرد كه توصیف كردنی نیست . (به لطف و رحمت خدا پناه میبریم از چنین امری ) . هر چند نوع و كیفیت فشار با توجه به مراتب انسانها متفاوت خواهد بود.كسی كه انس و تعلق فراوانی به دنیا داشته والفتی با آخرت نداشته ، وحشت و اضطراب وفشار بیشتری خواهد داشت.البته با انس به نظام جدید برزخی وقطع الفت به دنیا وتعلقات دنیوی به تدریج آن قسمت از فشارهایی كه از این جهت داشت بر طرف می شود ، اما آن فشار هایی كه ناشی از آلودگی ها و ناپاكی ها بوده است ، یا به تدریج با از بین رفتن آنها و پالایش روح ، از بین میرود و یا به خاطر كثرت آلودگی ادامه می یابد .
5- حشر حیوانات:
آیات قرآن به صراحت دلالت دارند بر اینكه حیوانات نیز دوباره زنده و محشور خواهند شد : « وما من دابه فی الارض و لا طائر یطیر بجناحیه الا… ثم الی ربهم یحشرون ، هیچ جنبندهای در زمین و هیچ پرنده ای كه با دو بال پرواز میكند، نیست مگر انكه… سپس همه به سوی پروردگارشان محشور خواهند گردید. » سوره انعام/آیه 38 ، « و اذا الوحوش حشرت ، و هنگامی كه حیوانات وحشی محشور گردند.» سوره كورت/ آیه 5 ، وروایات نیز در این زمینه فراوان است .( رجوع كنید به المیزان/ج7/ص81 )
6-فضولات حیوانات:
ملاك در نجاست گوشت خوار بودن نیست بلكه حیوانات حرام گوشتی كه خون جهنده دارند فضولاتشان نجس است.
آنچه گذشت اجمالی پیرامون عالم برزخ بود.برای مطالعه بیشتر در این زمینه رجوع كنید به كتب : عروج روح ، قیام قیامت ، بازگشت به هستی ، معاد ، خواب ونشان های آن اثر استاد محمد شجاعی ، نشر كانون اندیشه جوان.
سلامت و موفق باشید.
مشاور :
آقای مرتجی
| پرسش :
پنج شنبه 8/5/1383
| پاسخ :
چهارشنبه 21/5/1383
|
|
|
0
سال
|
حوزه علميه
| تعداد مشاهده:
84 بار