کد:
73463
پرسش
با سلام و خسته نباشید با تشكر می خواستم بدانم بهترین روش برای فردی كه نماز خواندن را كاری عبث می داند و می گوید با روشهای دیگر هم می توان از خداوند تشكر نمود یا با خدا ارتباط برقرا كرد چه می باشد با تشكر
پاسخ
با سلام و تحیت.
دوست عزیز!
اصل عبادت خداوند امری پسندیده و قابل پذیرش همه انسانهایی است كه به حكم فطرت خدا را پذیرفته اند، اما نوع عبادت متفاوت است و هر آئینی نوع عبادت خود را بر اساس جایگاهی كه برای آئین خود در میان بشر قائل است انتخاب می كند. اسلام نیز بعنوان یك آئین جهانی و ابدی برای آنكه همه عصرها و همه نسلها با یك شكل خاص خدا را عبادت كنند، دستور داده تا همه به وسیله نماز خدا را عبادت كنند تا هم نیاز روحی انسانها در زمینه ارتباط با خداوند تامین شود، وهم در دنیا نماز مظهر و میزان شناخت مسلمان از غیر مسلمان باشد.
در عین حال این عبادت به گونه ای تنظیم شده است كه به دلیل ظرفیت و قابلیت های خود می تواند در صورتی كه به شرائط آن عمل شود ضامن رستگاری دنیا و آخرت انسان مسلمان در چهارچوب احكام و دستورات اسلام باشد و خلاصه نماز فشرده ای از همه مبانی اعتقادی، شرعی و اخلاقی است، و اگر نماز درست انجام گیرد هم حق انسان برای نیاز به رابطه با خدا بر آورده شده است، و هم حق خدا و هم حق مردم تامین گردیده است؛ و چه عبادتی از این بهتر!
با این وجود اصل وجوب نماز، نه به عنوان یك واجب اخلاقی، بلكه به عنوان واجب فقهی ـ كه در هر شرائطی لازم است انجام شود ـ از آن روز است كه نفس نتواند با تنبلی و امروز و فردا كردن آن را به بوته فراموشی بسپارد.
اگر خداوند می فرمود، هر گاه حواس جمع و حال مناسب اخلاقی و روحی داشتید، نماز بخوانید، با وجود وسوسه های نفس و تنبلی ما آدمها به زودی نماز از مجموعه اعمال بسیاری از مردم حذف می شد. لذا است كه گفته اند نماز را در هر حال بخوان ـ ولو از نظر روحی در شرائطی نیستی كه از آن پند بسیار بگیری، به خاطر آن است كه همیشه یك عامل برای تذكر ما به حال ایده آل روحی و نقائص اخلاقیمان باشد، و انسان را لااقل به فكر تغییر خود بیندازد.
بعلاوه كه این روش صحبت كردن و ارتباط برقرار كردن با خداوند را خود خداوند به انسانها دستور داده و او دوست دارد كه ما از این طریق و با این شیوه با او ارتباط برقرار نماییم.
از طرفی باید توجه داشت كه احكام و قوانین اسلام یك مجموعه به همه پیوسته و منسجم است، و هر جزء آن با اجزاء دیگرش می بایست همراه باشد تا انسان را به هدف خود برساند؛ یعنی اسلام تشكیل شده از مجموعه ای از دستورات و تعالیم الهی كه رعایت مجموع آن ها لازم و شرط است. به عبارت دیگر مؤمن و مسلمان واقعی كسی است كه مجموعه دین را رعایت كند، و خداوند نیز رعایت مجموعه دین را از انسان خواسته است، و رعایت بعضی از دستورات و عمل نكردن به بعض دیگر را نمی پسندد؛ كمااین كه در مورد كافران می فرماید: «إن ألذین یكفرون بالله و رسله و یریدون أن یفرقوا بین الله و رسله و یقولون نؤمن ببعض و نكفر ببعض و یریدون أن یتخذوا بین ذلك سبیلاً أولئك هم الكافرون حقاً وأعتدنا للكافرین عذاباً مهیناً» یعنی كسانی كه خدا و پیامبران او را انكار می كنند و می خواهند میان خدا و پیامبرانش تبعیض قائل شوند و می گویند: به بعضی ایمان می آوریم و بعضی را انكار می كنیم، و می خواهند در میان این دو، راهی برای خود انتخاب كنند. آنان كافران حقیقی هستند، و برای كافران مجازات خوار كننده ای فراهم ساخته ایم.(نساء/150و151)
بنابراین رعایت مجموعه دین و تعالیم و ارزش های الهی ملاك سعادت است، و اعمال انسانها هم به صورت به هم پیوسته محاسبه می شود، و اعمال نیك و بد با هم لحاظ می گردند. و در روایات هم داریم كه برخی گناهان باعث از بین رفتن ثوابهای قبلی می شوند.
بنابراین انسان هر لحظه از عمرش باید مطیع و فرمان بردار خداوند باشد، و مؤمن و مسلمان واقعی نیز كسی است كه هر لحظه مراقب اعمال و افكار خود بوده باشد. در این صورت است كه این ثوابهای سعادت آور در انتظار او خواهند بود. رستگاری و سعادت در انتظار كسی است كه در تمام عمر خود تلاش نموده كه در مسیر بندگی قدم بردارد.
كلام آخر این كه مؤمن واقعی آن است كه همیشه خود را مزیّن به لباس ایمان و تقوا نماید، و لذا كسی كه لحظه ای این لباس را بپوشد و سپس آن را از تن بیرون آورده و لباس نافرمانی و عصیان را بر تن كند، دیگر نمی توان بر او اطلاق مؤمن كرد. رستگاری و سعادت در انتظار مؤمنان دائمی است نه مؤمنان لحظه ای و موقت. «إنما یتقبل الله من المتقین».
برای مطالعه بیشتر در این زمینه می تواند به كتاب "پرتوی از اسرار نماز"، تألیف محسن قرائتی؛ "آداب نماز" و "اسرار الصلاة" از امام خمینی(ره) مراجعه نمایید.
ضمنا مطالعه كد 49823 در بخش تازه های مذهبی سایت نیز مفید می باشد.
پیروز باشید.
مشاوره مذهبی_ قم.
مشاور :
موسسه ذکر
| پرسش :
يکشنبه 4/5/1383
| پاسخ :
دوشنبه 12/5/1383
|
|
|
0
سال
|
معارف اسلامي
| تعداد مشاهده:
64 بار