• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
کد: 49741

پرسش

با سلام
لطفا به طور كاملا مفصل در مورد قیام ابومسلم خراسانی و همچنین ایین بودا برای من توضیح دهید
اگر برای اطلاعات بیشتر نیاز به مراجعه به كتاب یا سایتی هست لطفا نام وادرس سایت را هم ذكر كنید
با تشكر

پاسخ

با عرض سلام و تحیت.
دوست محترم!
درباره ابومسلم و قیام او در تاریخ دو دسته نقل قول موجود است. بعضی از این اقوال ساخته عباسیان، بعد از قتل ابومسلم است؛ و بعضی دیگر ساخته ایرانیان است؛ و در هر دو نشانه های افراط و تفریط به خوبی دیده می شود. از این رو نمی توان به درستی درباره قیام او سخن گفت.
به هر حال، نام و كنیه نخست ابومسلم، ابواسحاق ابراهیم بن حیكان ـ یا حتكان ـ بوده است، كه بعدها به سفارش ابراهیم امام ـ از پیشوایان بنی عباس ـ به ابومسلم عبدالرحمن بن مسلم تغییر داده شد.
از زندگانی او تا زمان قیامش اطلاع چندانی در دسترس نیست، و عمده اطلاعات درباره او مربوط به زمان بعد از قیام او می باشد. باید توجه داشت كه شهرت ابومسلم به "خراسانی" به علت قیام او از خراسان است، والا زادگاه او را اصفهان دانسته اند.
نقل است كه ابومسلم در تاریخ نهم شعبان سال 129هـ.ق. از طرف ابراهیم امام به خراسان اعزام شد. در آنجا ابومسلم چند نفر از مبلغان را ـ كه از آنها تعبیر به "داعی" می شد ـ به شهرهای اطراف گسیل داشت، تا همه را برای آشكارشدن دعوت در محرم سال 130هـ.ق. آماده سازند. اتحاد با دشمنان بنی امیه از یك طرف، و ایجاد اختلاف در میان مخالفان خود از سوی دیگر باعث پیروزی های چشمگیر او شد. با سقوط نهاوند به تاریخ پنجم ذیقعده سال 131هـ.ق، كار مناطق مركزی ایران به سود هواداران جنبش یكسره شده، و با تصرف كوفه ابومسلم، "سفاح" را به خلافت نشاند. پس از به خلافت رسیدن عباسیان، ابومسلم امیر بلامنازع خراسان و ماوراءالنهر شد. اما این حال چندان به درازا نكشید و ابومسلم به عراق آمد و دیگر به خراسان بازنگشت. پس از مرگ سفاح، منصور بر تخت نشست. هرچند روابط ابومسلم و منصور تیره و سرد بود، ولی ابومسلم در تحكیم خلافت منصور كوشش های فراوانی كرد. سرانجام هنگامی كه ابومسلم قصد بازگشت به خراسان را داشت، از طرف منصور، كه از رفتن او به خراسان اندیشناك بود و از نفوذش در مردم می ترسید، در دربار با نیرنگ كشته شد.
در این باره می توانید به مقاله ای تحت عنوان "ابومسلم خراسانی"، در دایرةالمعارف بزرگ اسلامی، و نیز به كتاب "ابومسلم، سردار خراسان"، تألیف دكتر غلامحسین یوسفی، مراجعه نمایید.
درباره قسمت دوم سؤال شما باید بگوییم، آیین بودا یكی از شاخه های كیش هندوست كه از هندوستان سرچشمه گرفته، و سراسر مناطق خاوری را درنوردیده است، و به علت داشتن اندیشه های عرفانی لطیف، در مناطق پرجمعیت جهان گسترش یافته و پیروان فراوانی دارد. این آیین اخیراً در اروپا و آمریكا نیز پیروانی یافته است.
نقل است كه "گوتاماشاكیامونی"، كه بعدها به بودا ملقب شد، در حدود سال 563 قبل از میلاد در شهر كاپیلاوستو به دنیا آمد. وی در 29 سالگی پس از مشاهده نمونه های بیماری، پیری و مرگ، از كاخ پدرش، كه سلطان آن نواحی بود، گریخت، و تحت تعلیم مردی به نام "آلارا" قرار گرفت. او پس از شش سال ریاضت، و شش سال مراقبه معنوی و تفكر، و هفت هفته توقف در زیر درختی كه بعداً "درخت بیداری" نامیده شد، با شیطان ویرانگر به نام "مارا" مبارزه كرد، و در نهایت به حقیقت دست یافت، و بودا شد.
بودا در مدت 40 سال با مسافرت های فراوان، آیین خود را در سراسر هندوستان تبلیغ كرد و در حدود سال 483 قبل از میلاد درگذشت.
در باره تعالیم آیین بودا، به دلیل طولانی شدن كلام، سخنی نمی گوییم و شما را به مطالعه كتابهای زیر دعوت می كنیم.
همین قدر می گوییم كه راه درست و صحیح، كه مضمون تمام آموزه های این آئین است، در نظر بودا راهی میان لذت و رنج است كه از راه های هشت گانه زیر به دست می آید. اینها عبارتند از: ایمان درست، عزم درست، سخن درست، كردار درست، كار درست، كوشش درست، اندیشه درست و تمركز حواس درست.
برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر می توانید به دو كتاب زیر مراجعه نمایید:
1. آشنایی با ادیان زنده جهان، تألیف حسین توفیق، تهران: نشر سمت.
2. ادیان زنده جهان، تألیف رابرت ای هیوم، ترجمه عبدالرحیم گواهی، تهران: دفتر نشر فرهنگ اسلامی.
با آرزوی توفیق.
مشاوره مذهبی ـ قم.

مشاور : موسسه ذکر | پرسش : پنج شنبه 30/11/1382 | پاسخ : سه شنبه 5/12/1382 | | | 0 سال | معارف اسلامي | تعداد مشاهده: 95 بار

تگ ها :

UserName