کد:
32478
پرسش
با عرض سلام
1- چرا بعضی از كشورها هند موش وگاو می پرستند
2-پرستش آنها تا حدی پیش رفته كه از فضله موش برای تبرك استفاده می كنند چرا متوجه نیستند اینها حیوان هستند وپوچتر از خودشان هستند
3-آیا به همین مقدار كه برای ما پرستش حیوانات غیر منطقی است پرستش خدای ما برای آنها غیر منطقی است.متشكرم
پاسخ
با سلام و عرض تحیت!
در خصوص گاوپرستی و ریشه های آن نیاز به كاوشهای تاریخی و جامعه شناسی عمیق است كه فعلا مقدور ما نیست، اما بطور كلی می توان از برخی روایات ریشه بت پرستی را یافت، و این موارد را هم شعب انحرافی تر از آن دانست.
برای نمونه امام صادق(ع) در باره این آیه قرآن كه می فرماید: «قالوا لاتذرن الهتكم ولاتذرن وداً ولاسواعاً ولایغوث ویعوق ونسراً» فرمود: اینها(غوث و یعوق و...) انسانهایی بودند كه خداوند را می پرستیدند، پس مردند و قوم آنها شیون و ناله بر آنها كردند. پس ابلیسی نزد آنها ظاهر شد و گفت: بت هایی به صورت آنها بتراشید و نزد خود نگه دارید و به آنها نگاه كنید و به آنها الفت گیرید، ولی خدا را بپرستید. آنها همین كار را كردند به بتها نگاه می كردند، اما خدا را می پرستیدند؛ تا آن كه در تابستان و باران و ... آنها را داخل خانه ها بردند. این نسل تا زنده بود، همچنان خدا را می پرستیدند؛ ولی هنگامی كه این نسل از بین رفت و نسل های بعد پدید آمدند، آنها به غلط افتادند، و گفتند: پدران ما اینها را می پرستیدند، و نه خداوند را و ..."(ر.ك. به "علل الشرایع"، شیخ صدوق، ج1، ص3 و ص2)
براساس این شاید بتوان تئوری مقبولی برای پرستش های دیگر هم یافت.
برای مثال، اگر در جریان ناقه صالح مردم آن كرامات را از شتر می دیدند و در طی چند نسل صورتی از او می تراشیدند و به تعظیم آن می پرداختند، امروز شتر پرستی هم داشتیم.
یا چنانچه سامری گوساله پرستی را در چشم بنی اسرائیل تزبین كرد، تا حدی كه گوساله ای از طلا ساختند با كیفیتی خاص و پرستش آن را آغاز كردند، در حالی كه تنها چهل روز حضرت موسی(ع) از آنها دور شده بود.
بعید نیست گاو پرستی هندیان نیز ریشه در اسطوره های باستانی و تزیئنات شیطانی داشته باشد كه نیازی به تبتع جداگانه دارد.
بدین رو می بینید آنها گاو را به عنوان گاوی كه نزد ما حیوان بدون شعور است، نمی بینند، بلكه آن را مظهر یا یادبود چیزی ماورائی و... می پندارند، والا هیچ انسانی پست تراز خود را نمی پرستد!
تمام سخن در عدم توجه به این واقعیت است كه گاو تمام حقیقتش همین است، و هیچ موجود ماورائی یا فراتر از انسان در پس آن نیست.
به هر شكل، پرستش خدای توحیدی از عقلانیت و فطریت بالایی برخوردار است كه بعید است در صورت محاجه با اینان، لااقل آن را به اندازه گاوپرستی در چشم ما حقیر بدانند.
با التماس دعا.
مشاوره مذهبی ـ قم.
مشاور :
موسسه ذکر
| پرسش :
سه شنبه 6/8/1382
| پاسخ :
دوشنبه 12/8/1382
|
|
|
0
سال
|
معارف اسلامي
| تعداد مشاهده:
247 بار