کد:
20543
پرسش
)چه نماز قضائی رانمی شود صبح خواند ؟من می خواهم نماز هایم را در صبح قضا كنم ولی در ذهنم یك همچین مطلبی است .
5) لطفا تلفظ ذ ز ص ض ط ظ ق را توضیح دهید ؟
6) نماز شب را كلا توضیح دهید و اگر این سئوالها در بین انها نبود جواب دهید1-در نیت اول چه بگوئیم ؟2ركعت نماز شب یا 8ركعت یا 11ركعت؟سلام در اولین 2ركعت نماز شب سر را باید به چپ وراست بچرخواند و از حالت نماز خارج شود یا بر عكس 3) دوباره چه بگوید ؟ 4- ایا میتواند برود و وضو بگیرد ؟5)در نماز شب در ركعت اول بعد از حمد ناس ودر ركعت دوم بعد از حمد فلق ؟6-سوره هائی كه باید در شفع خواند؟7- در نماز وتر ویا شفع جلوی هر سوره شماره تكرار ان را بنویسید 8-چگونه عددها را شمارش كند ؟
7)در جائی از قران خواندم خدا را عبادت كن تا را ضی شوی ؟
8)كلا ادم از كجا بفهمد كه خدا از او راضی است ؟علامت رضای خدا ؟ایا حدیثی داریم؟
9) برای حضور قلب در نماز به زبان عملی وعامیانه به چه توجه كنیم به اینكه ان الله معكم یا بصیر وسمیعی او. عملا یعنی خدا را در درون بیابد یا در برون ؟ یعنی خدا را در روبرو ناظر تصور كند یا در قلب؟
10)كسانی كه از كسی تقلید نمیكنند سهم پول خمس امام را چه كنند؟
11)عمل صالح چیست ؟نام برید.
پاسخ
دوست گرامی!
1) نماز قضا را در هر وقت از شبانه روز كه بخواهید می توانید بخوانید.
2) تلفظ حروف ذكر شده بدین قرار است:
حرف (ذ): از تماس قسمتی كه مجاور نوك زبان است با لبه دندانهای ثنایای بالا ایجاد می شود بطوری كه نوك زبان معمولا از سر دندانها جلوتر قرار می گیرد. این حرف با صدای نازك ادا می شود.
حرف (ز): نوك زبان به پایه ثنایای پائین می چسبد و قسمتی از سطح زبان(مقدار ی عقب تر از نوك زبان) به سطح صاف پشت لثه ثنایای بالا نزدیك می شود، ولی نمی چسبد، و هوا به ناچار از همین مجرای بسیار باریك كه ایجاد شده خارج می گردد. این حرف با حالتی نازك و سبك ادا می شود.
حرف(ص): مانند حرف(ز) ادا می شود ولی حالت استعلا دارد؛ یعنی در هنگام تلفظ پرحجم و به درشتی ادا می شود.
حرف(ض): از تماس كناره زبان (در طرف چپ یا راست) با دندانهای آسیای بالای همان طرف زبان، این حرف ادا می شود. البته خروج آن از كناره چپ زبان آسانتر است. این حرف از سخت ترین و سنگین ترین حروفی است كه به زبان جاری می شود.
حرف(ط): از تماس نوك زبان با برآمدگی پشت لثه ثنایای بالا، و سپس آزاد سازی ناگهانی هوای حبس شده ایجاد می شود.
حرف(ظ): مانند حرف(ذ) تلفظ می شود ولی با حالت استعلا یعنی با پر حجمی و درشتی.
حرف(ق): از حروف حلقی است و از تماس و برخورد انتهای زبان با نوك زبان كوچك ، و بصورت محكم و با شدت ادا می شود.
توصیه می شود در این زمینه و برای یاد گیری تجوید، به كتاب "حلیة القرآن"، نوشته سید محسن موسوی بلده مراجعه شوید.
3) نماز شب یكی از با فضیلت ترین نمازهای مستحبی است كه بر انجام آن سفارش بسیار شده است. وقت آن از نیمهشب تا اذان صبح است و هر چه به اذان صبح نزدیكتر باشد فضیلت بیشتری دارد.
كیفیت نماز شب، به قرار زیر است.
نماز شب 11 ركعت است. 8 ركعت آن را به نیت نافله شب، و مانند نماز صبح به صورت 4 تا دو ركعتی میخوانند.
دو ركعت بعدی هم "شفع" نامیده میشود، و در آن میتوان در هر ركعت، پس از سوره حمد، سوره توحید را خواند، و همچنین هر كس بخواهد میتواند در ركعت اول پس از حمد سوره، "قل اعوذ برب الناس"، و در ركعت دوم پس از حمد سوره "قل اعوذ برب الفلق" را بخواند.
یك ركعت دیگر به نام "وتر" نامیده میشود، در این نماز یك ركعتی هم میتوان پس از سوره حمد سوره توحید را خواند و همچنین هر كس بخواهد میتواند پس از حمد سوره توحید را سه مرتبه، و پس از آن "معوذتین" ـ یعنی سوره "قل اعوذ برب الناس" و سوره "قل اعوذ برب الفلق" ـ را بخواند. سپس دست به قنوت بلند كند و پس از خواندن ذكر قنوت، برای مؤمنان دیگر نیز دعا كند، و مستحب است برای چهل مؤمن دعا كند. نقل شده كسی كه برای چهل مؤمن دعا كند دعایش مستجاب میشود. پس از آن هفتاد مرتبه بگوید: "أستغفرالله ربی و أتوب الیه" كما اینكه رسول گرامی اسلام(ص) در نمازشان چنین میكرده اند. پس از آن هفت مرتبه بگوید: "هذا مقام العائذ بك منالنار".
و همچنین روایت شده كه امام سجاد(ع) در نماز شب خود 300 مرتبه میگفت: "العَفو، العَفو..." پس از قنوت به ركوع، و پس از آن به سجده رفته و با تشهد و سلام نماز را به پایان میرسانید، و مشغول ذكر تسبیحات حضرت زهرا(س) میشوید.
به این نكته توجه داشته باشید كه یكی از اسرار نماز شب، بیدار شدن از خواب غفلت و اظهار بندگی و عجز به درگاه الهی است، و گر چه هر چه نماز را كاملتر بخوانید ارزش و ثواب بیشتری دارد، ولی كیفیت و روح معنوی در اعمال عبادی دارای اهمیت بیشتر است؛ و چه بسا عمل كم به خاطر روح معنوی عالی كه دارد مقبولتر است از عبادتی كه زیاد باشد، ولی روح معنوی در آن كم؛ لذا به هر اندازه كه حال معنوی دارید نماز بخوانید، ولو اینكه كمتر از 11 ركعت باشد، و یا اینكه حتی اكتفا شود به نماز شفع و وتر. همچنین اصل نماز و اذكار آن مستحب است، و میتوان به جای اذكار و دعاها و سورههای ذكر شده، دعاها و یا اذكار و سورههای دیگری را جایگزین نمود، و یا اصلا هر ركعت را به یك حمد خلاصه كرد، و در ذكر ركوع و سجود هم به یك "سبحان الله" بسنده نمود. 4) همان سلام آخر نماز، حكایت از پایان یافتن نماز است و نیازی به حركت سر به اطراف نیست. حركات سر مستحب است.
5) پس از هر نمازی می توان بین آن و نماز بعدی فاصله انداخت و كار دیگری انجام داد؛ لذا وضو گرفتن اشكالی ندارد و ضرری به نماز نمی رساند.
6) در شمارش اعداد ـ به ویژه در قنوت اگر بخواهید 300 مرتبه ذكر "العفو" را بگویید ـ می توانید برای اینكه راحت باشید از تسبیح استفاده نمایید، و حتی یك دست را در قنوت در مقابل صورت بگیرید و با دست دیگر مشغول شمارش اعداد شوید.
7) رضایت خداوند در راستای دو ركن اساسی "ایمان" و "عمل صالح" محقق می شود. لذا با عمل به دستورات خداوند ( انجام دادن واجبات و ترك نمودن محرمات) می توان رضایت الهی را جلب نمود. در مورد ایمان و عمل صالح آیات متعددی در قرآن كریم ذكر شده و بر این مطلب تأكید نموده است؛ مانند سوره شریفه "والعصر". و در روایات نیز می توان به خطبه شعبانیه رسول اكرم(ص) كه در آستانه شروع ماه مبارك رمضان ایراد فرموده اند اشاره نمود، كه حضرتش بهترین اعمال در این ماه را گناه نكردن معرفی می كنند. كسی كه به طرف گناه نرود، بطور مسلم واجباتش را نیز انجام می دهد و این زمینه رضایت الهی را فراهم می سازد.
8) برای داشتن حضور قلب در نماز، ابتدا به معنای اذكار توجه نموده، و سپس به جایگاهی كه در آن قرار گرفته اید توجه نمایید؛ ایستادن یك بنده در برابر خالق و آفریننده خود، با توجه به اینكه نماز تشكر از خداوند و بهترین راه برای سخن گفتن انسان با خالق خود است.
9) ایمان و اعتقاد به خداوند در ابتدا باید در قلب جای گیرد. با گسترش یاد و ذكر خداوند در دل و قلب، به تدریج ظاهر و اعمال و رفتار و گفتار انسان نیز رنگ و بوی الهی به خود می گیرد به گونه ای كه انسان در همه حال خداوند را شاهد و ناظر بر اعمال و افكار خود می بیند. توجه داشته باشید كه این مسأله نیاز به تجربه عملی و شهود شخصی دارد و به تدریج و بر اثر ممارست و تمرین برای انسان حاصل می شود.
10) هر انسانی كه به تكلیف می رسد باید برای انجام صحیح اعمال شرعی خود از مجتهد زنده تقلید نماید. و عمل خطای بدون تقلید ـ برای كسی كه وظیفه اش تقلید است ـ باطل است. در ابتدا باید مجتهدی را به عنوان مرجع تقلید انتخاب نمود، و سپس خمس خود را به او داد.
11) عمل صالح بر هر عمل شایسته ای اطلاق می شود كه بر اساس تعالیم و ارزشهای الهی بوده، و برای قرب الی الله واقع شود، و وسیله تكامل نفوس و پرورش دهنده اخلاق باشد. عمل صالح شامل اعمال كوچك و بزرگ می شود. برای جلب رضایت الهی راهی به غیر از انجام اعمال صالح نیست. لزوم یادگیری احكام الهی و مطابق كردن اعمال با شرع به همین جهت است.
پیروز باشید.
مشاور :
موسسه ذکر
| پرسش :
سه شنبه 4/6/1382
| پاسخ :
چهارشنبه 12/6/1382
|
|
|
0
سال
|
معارف اسلامي
| تعداد مشاهده:
106 بار