کد:
15486
پرسش
با سلام
سوال من درمورد سوره روم است می خواستم بگویید آن قسمت از سوره كه میگوید "هنگامی كه رومیها پیروز شوند (برایرانیان) آنگاه مومنین خوشحال میشوند"دلیل خوشحالی مومنین چیست؟لازم به ذكر است معلم دینی مادر جواب این سوال گبر بودن ایرانیان ومسیحی بودن رومیها را دلیل خوشحالی مومنین بیان كرد كه اصلا قانع كننده نیست چه اگر ایرانیان كافر بودندچرا پیامبر با آنها ماننده اهل كتاب رفتار نمودند
با تشكر
پاسخ
دوست گرامی!
آنچه كه از كتب تفسیری استفاده می شود این است كه زمان نزول سوره «روم» مربوط به زمانی است كه مسلمانان در مكه بوده و با مشركین مكه اختلاف و درگیری داشته اند.
از طرف دیگر اهل فارس در آن زمان مجوس بودند كه بر اثر انحراف از آیین خود مشرك شده بودند، و اهل روم، ازاهل كتاب بوده اند. و به طور كلی در میان رومیان و اهل فارس دو جنگ بزرگ به وقوع پیوست كه زمان این دو جنگ در مجموع 24 سال طول كشید.
در جنگ اول كه از سال 604 تا 616 به طول انجامید، امپراطوری روم از خسرو پرویز، پادشاه فارس و ایرانیان، شكست خورد و حتی تا مرز انقراض پیش رفت. این واقعه در حدود 7 سال بعثت اتفاق افتاد. پیروزی اهل فارس كه مشرك بودند بر رومیان كه اهل كتاب بودند، باعث خشنودی مشركین مكه شد و آنها به مسلمانان می گفتند كه سرانجام ما نیز بر شما پیروز می شویم.
این مسئله باعث نگرانی مسلمانان به ویژه آنها كه تازه به اسلام گرویده بودند و ضعف ایمانی داشتند می شد.
تا اینكه آیات سوره روم نازل شد و فرمود كه همه امور دست خداوند است و این باعث دلگرمی مسلمانان شد.
از طرفی خداوند بارها، وعده پیروزی اسلام را به مسلمانان داده بود و یك علامت آن این بود كه رومیان پس از اینكه شكست خوردند به پیروزی خواهند رسید.
تا اینكه جنگ دوم ایران و روم از سال 622 میلادی شروع و سرانجام در سال 628 میلادی، خسرو پرویز پادشاه ایران شكست سختی خورد و رومیان به پیروزی رسیدند.
این واقعه در سال 5 تا 6 هجری زمانی كه مسلمانان در مدینه بودند اتفاق افتاد.
پیروزی رومیان بر ایرانیان از آن جهت باعث خوشحالی مؤمنان شد كه این پیروزی در واقع تحقق وعده اول خداوند بود كه خداوند فرموده بود رومیان(اهل كتاب) پس از شكست اولیه در مقابل اهل فارس(كه مشرك بودند)، پس از مدتی به پیروزی خواهند رسید.
این پیروزی رومیان، نویدی بود به تحقق وعده دیگر خداوند كه پیروزی مسلمانان بر مشركان بود، و با این اتفاق مسلمانان خوشحال و دلگرم شدند كه آنان نیز در آینده بر مشركان پیروز خواهند شد.
این بود آن مطالبی كه در كتب تفسیری در ذیل آیات ابتدایی سوره شریفه«روم» بیان شده است، از اینرو راجع به نوع رفتار و برخورد پیامبر اكرم (صلی الله علیه و اله وسلم) و مسلمانان با ایرانیان صحبتی نشده است چرا كه اصلا ماجرا مربوط به جنگ رومیان و اهل فارس است و مسلمانان در این نبرد دخالتی نداشتند.
البته قابل ذكر است كه پیامبر اكرم (صلی الله علیه و اله و سلم) در غیر این ماجرای ایران و روم، در مورد مجوسیان منطقه«هجر» با آنها برخورد با اهل كتاب داشته اند، چرا كه ایشان می فرمایند:«ان المجوس كان لهم نبی فقتلوه و كتاب احرقوه» یعنی مجوس هم از اهل كتاب است چون دارای پیامبر و كتاب الهی بوده اند. از اینرو ما مسلمانان می توانیم از زاویه دیگری به آیین زردشت نگاه كنیم و آئین آنها را آئینی بدانیم كه در اصل و ریشه، توحیدی بوده است ولی همه شركها از جمله آتش پرستی و … بدعتهاو انحرافاتی بوده كه بعدها به این آئین الحاق شده و به انحراف كشیده شده است.
دوست عزیز؛ اگر با پرسش دیگری مواجه شدید كه پس از مطالعه قابل حل نبود ما خوشحال می شویم كه آن را برای ما ارسال نمائید.
پیروز باشید.
مشاور :
موسسه ذکر
| پرسش :
شنبه 4/5/1382
| پاسخ :
شنبه 4/5/1382
|
|
|
0
سال
|
معارف اسلامي
| تعداد مشاهده:
98 بار