• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 8
تعداد نظرات : 14
زمان آخرین مطلب : 3568روز قبل
اهل بیت

معناى سجود

مردى از على (ع)سوال كرد: اى پسر عموى ! بهترین خلق خدا! سجده اول در نماز چه معنى دارد؟
حضرت فرمود: معنایش این است كه: خداوندا! تو مار از این خاك آفریدى .
و چون سر بر مى دارى معنایش این است كه : خداوندا! ما را از خاك آفریدى و نشو و نمو دادى. و در سجده دوم یعنى : خدایا! تو ما را به خاك باز خواهى گرداند.
و چون سر برداشتى یعنى : باز مرتبه دیگر در روز قیامت ، ما را از خاك بیرون خواهى آورد.

من لا یحضره الفقیه ، حدیث 930، ج 1، ص 314.

دوشنبه 30/4/1393 - 13:59
تغذیه و تناسب اندام

یك رژیم غذایی كامل برای نوجوانان

 رابطه صبحانه با ضریب هوشی

نخوردن صبحانه ضریب هوشی كودكان را كاهش می‌دهد 

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی اصفهان گفت: نخوردن صبحانه ضریب هوشی و قدرت یادگیری كودكان و دانش آموزان را كاهش داده و به خستگی زودهنگام آنان منجر می‌شود. 


دكتر"مهدی سالك" فوق تخصص غدد روزیكشنبه درگفتگوبا ایرنا افزود: خوردن صبحانه نقش مهم واساسی درافزایش قدرت یادگیری،خلاقیت وابتكار كودكان دارد ، بنابراین والدین باید نسبت به صرف صبحانه فرزندان ، بیش از دیگر وعده غذائی دقت كنند. 


وی اظهار داشت: كودكان هفت تا هشت ساعت بعد از خوردن شام، در ناشتایی بسر می‌برندو با صرف صبحانه مغز از قند كافی به عنوان غذا و منبع انرژی استفاده می‌كند. 


سالك افزود: برای اینكه كودك و دانش‌آموز اشتهای كافی برای خوردن صبحانه داشته باشند ، باید شام را در ساعات ابتدایی شب صرف كنند و شبها در ساعت معینی بخوابند تا صبح زود بیدار شوند و وقت كافی برای خوردن صبحانه داشته باشند. 


وی بااشاره به این كه برخی از آنان علاقه مند به‌خوردن صبحانه نیستند گفت: 

در این موضوع والدین می‌توانند بادادن تنقلات سنتی مانند گردو ، بادام و نیز یك عدد كیك ، صبحانه مقطعی فرزند خود را تامین و برای بردن لقمه نان و پنیر به عنوان صبحانه كامل به مدرسه ترغیب شوند. 


وی افزود : اگر مدت زمان نخوردن صبحانه طولانی تر باشد، نگهداری قندخون در سطحی كه مغز قادر به فعالیت طبیعی خودباشد، دشوارتر و یادگیری ، تمركز حواس و تعادل حركتی آنها مختل می‌شود. 


وی با بیان اینكه نخوردن صبحانه درصورتی كه تداوم یابد تبدیل به عادت می‌شود، گفت: این امر موجب دریافت كم مواد مغذی روزانه مورد نیاز فرد را می‌شود كه در وعده‌های دیگر جایگزین نخواهد شد. 


وی آگاهی دادن كودكان و دانش آموزان از سوی والدین و مسئولان مدارس ،از تاثیرات بد نخوردن صبحانه امری ضروری دانست و گفت: غذاهایی مثل فرنی، شیربرنج، حلیم و عدسی كه اغلب مورد علاقه كودكان هستند، از ارزش غذایی بالایی برخوردارند، كه می‌تواند كودكان را به خوردن صبحانه علاقه مند كند. 


این متخصص غدد نان، پنیر و گردو، نان و تخم مرغ، نان ، كره ، مربا و نان ، كره و خرما همراه با یك لیوان شیر را صبحانه‌هایی سالم و مغذی برای رشد و تنظیم فعالیت غدد كودكان سنین مدرسه دانست. 


دكتر"علی رنجبران" كارشناس علوم تغذیه دانشگاه اصفهان نیز گفت: مهمترین وعده غذائی برای كودكان و نوجوانان به دلیل داشتن پروتئین و فیبر صبحانه است. 


وی افزود :میل كردن "صبحانه سالم" كاملا ضروری است به‌طوریكه حذف آن برای سلامت جسمی و روحی بسیار مضر است و در درازمدت باعث بروز بیماری‌های تغذیه، خونی و استخوانی می‌شود. 


این كارشناس علوم تغذیه گفت: بررسی‌ها نشان داده‌است كه خوردن صبحانه حتی یك "لقمه ساده" نان و پنیر ، خرما، گردو و تخم مرغ، توانایی ذهنی و روانی را در افراد بخصوص كودكان كه درحال رشد هستند و نیاز به مواد مغذی دارند، افزایش می‌دهد. 


وی،بابیان‌این كه اغلب كودكان در نخوردن صبحانه‌ازوالدین خود الگوبرداری می كنند،افزود: به‌دلیل این كه زندگی ماشینی فرصت خوردن صبحانه را از مردم گرفته است بهتر است آنها از شب قبل ، صبحانه خود و كودك را به شكل لقمه‌یی آماده كنند و در زمان مناسب ساعات اولیه روز میل نمایند. 


وی باتاكید براین كه می‌توان هر وعده غذایی را به جزء صبحانه‌ازسبد تغذیه روزانه حذف كرد، گفت: خانواده‌ها باید عادت غلط نخوردن صبحانه را ترك كنند زیرا در درازمدت به بیماریهای سوء تغذیه، پوكی استخوان و كند ذهنی دچار می شوند


.http://aftab1400.com


0000000000


یك رژیم غذایی كامل برای نوجوانان 

دوره نوجوانی دوره بسیار مهمی است كه باید همه چیز آن با دقت بررسی و تحلیل شود. به غیر از مسائل روحی و روانی كه بسیار مهم اند، تغذیه نیز جایگاه خاص و ویژه ای در این دوران دارد و جای تحقیق و بررسی است. چرا كه نوجوانان امروز ما جوانان و آینده سازان فردای ما هستند. دراین دوران كه فاصله میان كودكی و جوانی است بچه ها وارد مرحله نوجوانی می شوند و بلوغ تواCم دوره نوجوانی دوره انتقال از كودكی است و از نظر رشد اهمیت زیادی دارد. بنابراین تغذیه در این دوران نقش اساسی دارد. پس باید باورهای غلط غذایی را از بین ببریم و در اصلاح باورهای غذایی رسانه های گروهی از اهمیت بسزایی برخوردار هستند و برای دستیابی به جامعه ای سالم، خلاق و پویا باید آموزش تغذیه در همه ابعاد آن صورت گیرد. در موارد فردی باید از سالم و مغذی بودن اطمینان و اطلاع كافی داشته باشیم و از طریق مشاوره با متخصصان تغذیه رژیم های غذایی خود را اصلاح كنیم (درمورد نوجوانانمان) و در موارد گروهی هم توصیه می شود به همه ابعاد دقت كافی شود تا نوجوانانمان دچار سوءتغذیه نشوند و از راهنمای غذایی ذیل كه تمامی مواد غذایی لازم و كافی را دارد در برنامه روزانه خود استفاده كنیم. 

1– گروه نان و غلات: روزانه 9 تا 11 واحد – یك واحد نان برابر است با یك برش نان بربری یا سنگك به اندازه یك كف دست یا برابر است با 4 برش نان لواش به اندازه كف دست. (یك واحد از برنج و ماكارونی پخته شده برابر است با نصف لیوان) 

2– گروه شیر و لبنیات: روزانه 3 واحد یا بیشتر 

یك واحد از شیر و ماست برابر است با یك لیوان ™ یك واحد از پنیر برابر است با 45-30 گرم 

یك واحد از كشك برابر است با یك چهارم لیوان ™ یك واحد از دوغ برابر است با 2 لیوان 

3– گروه سبزی ها: روزانه 4 تا 5 واحد 

یك واحد سبزی برابر است با یك لیوان سبزی خام ™ برابر است با نصف لیوان سبزی پخته ™ برابر است با یك عدد سیب زمینی متوسط 

4– گروه میوه ها: روزانه 3 تا 4 واحد 

یك واحد از میوه برابر است با یك عدد میوه متوسط ™ برابر است با یك دوم تا سه چهارم لیوان آب میوه برابر است با یك چهارم لیوان میوه خشك. 

5– گروه گوشت و جانشین های آن: روزانه 2 تا 3 واحد. 

یك واحد گوشت برابر است با 2 تا 3 تكه خورشتی (90-60 گرم) گوشت قرمز، ماكیان و ماهی پخته شده . 

30 گرم گوشت برابر است با یك عدد تخم مرغ یا نصف لیوان حبوبات پخته یا 3 قاشق غذاخوری از مغزهای پسته و فندق و گردو 

مشكلات ناشی از تغذیه ناسالم 

1– كم وزنی و لاغری: كه بیشتر ناشی از تصور غلط نوجوانان از تناسب اندام است و به دنبال آن بعضی اقدام به رژیم سخت و خودسرانه می كنند كه سلامت آینده آنان را به خطر می اندازد. 

2– اضافه وزن و چاقی: كه اغلب در اثر كم تحركی و فعالیت بدنی، استفاده مداوم از تلویزیون و رایانه و نیز رژیم های غلط غذایی و مصرف زیاد تنقلات، نوشابه ها و غیره است. 

3– كم خونی: كه ناشی از فقر آهن كه یكی از مشكلات شایع تغذیه ای به ویژه در دختران در این سنین است كه بر رشد جسمی –ذهنی و سیستم ایمنی آنها اثر سوء دارد. كم خونی دراین دوران در اثر افزایش نیاز (به دلیل رشد) استفاده از رژیم های غذایی فقر آهن، آلودگی های انگلی و آلودگی های محیطی (مانند ذرات ریز سرب معلق در هوا) به وجود می آید. 

4– بی اشتهایی عصبی یا پرخوری عصبی، منجر به سوءتغذیه می شود و نیاز به اصلاح رفتار خواهد داشت. در كنار آن مشاوره تغذیه ای ضروری است. 

– آكنه (جوش صورت) كه مشكل 80 درصد نوجوانان است بیشتر تحت تاثیر عوامل هورمونی، استرس، فازهای قاعدگی و ژنتیك رخ می دهد. استفاده از مواد غذایی مانند مغزها در بروز آن تاثیر زیادی ندارند. مطالعات نشان داده است كه ارتباطی قوی بین دریافت غذا و بروز آكنه وجود ندارد. اما ارتباط آن با كمبود دریافت مواد مغذی مانند ویتامین ئ و روی شناخته شده است. 

توصیه های تغذیه ای 

برنامه غذایی نوجوانان باید شامل تركیبی از غذاهای مختلف در گروه های اصلی غذایی باشد. 

سه وعده اصلی غذایی با تاكید بر مصرف صبحانه و در میان وعده توصیه می شود. در میان وعده ها به جای استفاده از مواد غیرمغذی و بعضاً كالری زا مثل نوشابه ها، چیپس، كیك ها از مواد غذایی مغذی مانند شیر، نان، پنیر، خشكبار، میوه ها و مغزها استفاده شود. 

جهت پیشگیری از كم وزنی و لاغری از انجام هرگونه رژیم خودسرانه به شدت خودداری شود و تحت نظر متخصصان تغذیه اقدام شود. جهت پیشگیری از اضافه وزن و چاقی ضمن توصیه به فعالیت های روزانه استفاده از یك رژیم غذایی صحیح و متعادل تحت نظر متخصصان تغذیه ضروری است. 

برای جلوگیری از كم خونی ناشی از فقر آهن مواد ذیل توصیه می شود: 1– استفاده از مواد غذایی صحیح و همچنین غنی از آهن مثل گوشت، سبزی های سبز برگ و حبوبات. 

2– استفاده از مواد غذایی دارای ویتامین ث. انواع سبزی های تازه، فلفل سبز، گوجه فرنگی، كلم، میوه های تازه به خصوص پرتقال، لیمو و سایر مركبات همراه با غذا كه سبب می شود آهن بیشتر جذب شود. 

3– عدم استفاده از چای در فاصله 2 تا 3 ساعت قبل و بعد از غذا به ویژه غذاهای آهن دار. 

4– درمان آلودگی های انگلی و محیطی. 

5– از مصرف نوشابه های شیرین و گازدار خودداری شود. 

6– مصرف غذاهای آماده و صنعتی محدود شود و بیشتر از غذاهای تازه استفاده گردد.


 


0000000000000000000000


مدارس سالم، دانش آموزان سالم تر


 


در مدارسی که اصول بهداشتی رعایت می شود (مدارس سالم) دانش آموزان نه تنها توانایی بیشتری برای یادگیری دروس خود دارند، بلکه مطالب بهداشتی ای می آموزند که در تمام عمر به آنها کمک می کند تا از بیماریهای قلبی، صدمات مغزی و یا حتی سرطان پیشگیری کنند.آموزش صحیح بهداشت در مدارس توسط معلمان دوره دیده،باعث افزایش آگاهی دانش آموزان در ارتباط با ارتقاء سطح سلامت و پیشگیری از بیماریها،دسترسی به اطلاعات صحیح بهداشتی، محصولات و سرویسهای بهداشتی، رفتار سالم، توانایی برقراری ارتباط با دیگران،افزایش توانایی تصمیم گیری و تعیین هدف در زندگی می گردد.


 


امروزه برای سنجش وضیعت سلامت و بهداشت جامعه،به وضیت عملکرد بهداشتی افراد بهای بیشتری داده می شود تا تکنولوژی و سرویسهای پزشکی که در آن جامعه ارائه می گردد و تحقیقات نشان داده است که آموزش بهداشت در مدارس می تواند نقش بسزایی در این رابطه داشته باشد.به همین دلیل آموزش بهداشت در مدارس یکی از اولویتهای اصلی در برنامه های بهداشت کودکان و جامعه می باشد .


 


در حال حاضر در بسیاری از کشورها، برنامه ایجاد مدارس سالم شامل موارد زیر می باشد:


1- پیشگیری از صدمات و جراحات ناخواسته،


2 – بهبود و ارتقاء سطح فعالیتهای فیزیکی در تمام عمر،


3 – بهبود و ایجاد عادات غذایی سالم و بهداشتی،


4 – جلوگیری از اعتیاد و مصرف سیگار،


5– آموزش بهداشت در مدارس جهت جلوگیری از ایدز.


این حق تمامی دانش آموزان است که در محیطی امن و سالم به آموختن بپردازند و برنامه پیشگیری از صدمات و جراحات ناخواسته جهت کمک به این مهم طراحی و اجرا می شود.


 


در بسیاری از نقاط جهان درصد قابل توجهی از تمامی موارد مرگ در کودکان و نوجوانان بین سنین 5 تا 19 سالگی به دلیل صدمات ناشی از تصادفات، خود کشی و سایر صدمات و جراحات ناخواسته اتفاق می افتد و مدارس نقش بسیار مهمی در جلوگیری از وقوع این موارد در ساعات درسی و اردوهای مدارس دارند .همچنین مدارس می توانند با آموزش و پروراندن توانایی های دانش آموزان باعث کاهش بروز این موارد در زمانهای غیر درسی در منزل، زمان بازی و غیره شوند. در این مقاله به پیشنهاد ها و راهکارهایی که باعث کاهش بروز موارد صدمات ناخواسته در دانش آموزان می گردد پرداخته می شود و جهت تنظیم آن از مطالعات دقیق و تحقیقات پیشرفته دانشگاهاو مراکز تحقیقاتی معتبر در سراسر دنیا استفاده شده است .


 


لازم به ذکر است که تمامی راهکارهای فوق در هر مدرسه ای قابل اجرا نیست بلکه هر مدرسه ای با توجه به نیازها و منابع مورد دسترس خود می تواند از آنها استفاده نماید . تعریف صدمه یا جراحت: صدمه یا جراحت به معنی آسیبهای بدنی خواسته یا نا خواسته ای است که به علل حرارتی، مکانیکی، الکتریکی، شیمیایی و یا کاهش منابع ضروری حیات مانند اکسیژن یا حرارت، ایجاد می گردد و مرگ به دنبال این آسیبها در سنین کودکی و نوجوانی بسیار شایع می باشد. بیشتر صدمات و آسیبهایی که در مدارس اتفاق می افتد صدمات ناخواسته و غیر عمدی بوده و بیشتر در حیاط و یا زمین های بازی و ورزشی مدارس اتفاق می افتد و ناشی از زمین خوردن و فعالیتهای ورزشی می باشند و در دانش آموزان پسر بیش از دانش آموزان دختر اتفاق می افتد. از علل دیگر این صدمات می توان از تصادفات در مسیر خانه به مدرسه، درگیری ها و مشاجرات، مسمومیتهای ناشی از مواد غذایی و در کشورهایی نظیر آمریکا که حمل سلاح مجاز بوده و به راحتی در دسترس افراد قرار می گیرد، از صدمات ناشی از تیراندازی نام برد.


 


روشهای فعال پیشگیری از این صدمات به سه بخش عمده تقسیم می شوند:


1– قبل از وقوع حادثه ( مانند رعایت نکات ایمنی جهت پرهیز از تصادف با وسایل نقلیه)


2– در زمان وقوع حادثه ( مانند استفاده از کمر بند ایمنی در اتومبیل )


3– بعد از وقوع حادثه در جهت کاهش شدت صدمات ( مانند دسترسی سریع به سرویسهای پزشکی ) همچنین روشهای غیر فعال جلوگیری از صدمات ( روشهایی که به دخالت خود فرد بستگی ندارد) نیز نقش بسزایی در کاهش این موارد دارند مانند ایجاد محیط امن برای دانش آموزان مثل استفاده از زمینهای چمن برای محیط ورزشی آنها. و در تمامی روشهای فوق، مدرسه نقش و مسئولیت بسیار مهمی به عهده دارد.


 


برنامه جلوگیری از صدمات و جراحات ناخواسته در دانش آموزان شامل 5 بخش عمده زیر می باشد.


1– ایجاد محیط امن و بی خطر برای دانش آموزان: محیط امن از نظر فیزیکی همان طوری که گفته شد می تواند با بهسازی کلاسها، راه پله ها و حیاط مدرسه و زمینهای ورزشی مدارس مهیا شود. همچنین در آزمایشگاها مواد و وسایل خطرناک باید برچسبهای مخصوص داشته باشند و در کابینتهای در بسته نگهداری شوند و از همه مهمتر نحوه استفاده از آنها و خطرات احتمالی آنها به دانش آموزان داده شود. برای ایجاد محیط امن از نظر اجتماعی نیز باید در دانش آموز حس وابستگی به مدرسه و اعتماد به اولیای آن به وجود آورد و این میسرنمی شود، مگر اینکه دانش آموز حس کند که با او به خوبی برخورد می شود و اولیاء مدرسه نقش حمایتی دارند و در آن صورت است که دانش آموز برای رعایت نکات بهداشتی ای که مدرسه آموزش می دهدبیشتر خود را ملزم می نماید. همچنین در چنین محیطی است که دانش آموز کمتر دچار مشکلات عاطفی، تمایل به مصرف سیگار و یا حتی افکار خودکشی می شود و هر چه دانش آموز وابستگی بیشتری به مدرسه احساس کند و درگیرکارها ی مدرسه گردد، به درس خود نیز بیشتر اهمیت خواهد داد.


2- آموزش های بهداشتی لازم به دانش آموزان و خانواده هایشان: آموزش مهمترین نقش را در پیشگیری از صدمات ناخواسته دارد. مثل آموزش نحوه عبور از خیابان ها به دانش آموزان کم سالتر، استفاده از وسایل ایمنی مثل کمربند ایمنی یا کلاه ایمنی هنگام دوچرخه سواری، آموزش در مورد نحوه تغذیه صحیح، مراقبت از سلامت خود و پیشگیری از ابتلا به بیماریها، آموزش بهداشت دهان و دندان و بسیاری موارد دیگر .


3- آموزش نحوه صحیح فعالیتهای فیزیکی و ورزشی: هر مدرسه باید افراد دوره دیده ای داشته باشد که نحوه صحیح فعالیتهای فیزیکی و ورزشی را به دانش آموزان آموزش دهند و مراقب فعالیتهای بدنی آنها باشند و به این وسیله از احتمال وقوع حوادث وآسیبهای ناشی از فعالیتهای ورزشی خطرناک بکاهند.


4- ارائه سرویسهای بهداشتی ( مشاوره ای، روانشناسی، اجتماعی): احتمال بروز صدمات ناخواسته در دانش آموزان به طور مستقیم وابسته به وضعیت روحی و احساسی آنها می باشد. بنابراین از اقدامات بسیار موثر در این زمینه فراهم نمودن امکان مشاوره برای حل مشکلات روانشناختی و اجتماعی برای دانش آموزان است .


5- سرویسهای تغذیه ای بهداشتی: دانش آموزان در مدرسه باید به مواد غذایی سالم و مناسب دسترسی داشته باشد و همچنین آموزشهای تغذیه ای لازم جهت داشتن رژیم غذایی مناسب و عدم استفاده از مواد غیر بهداشتی و یا مضر به آنها داده شود و این خصوصاً برای دانش آموزانی که بیماریهایی نظیر دیابت یا چاقی دارند از اهمیت ویژه ای برخوردار است .


6- آموزش و استفاده از کادر بهداشتی دوره دیده: تمامی موارد فوق هنگامی میسر می شود که مدارس از کادر بهداشتی دوره دیده و متخصص استفاده نمایند، یا کادر خود را با گذراندن دوره های آموزشی خاص برای این مهم آماده سازند.


7- آموزش نحوه عملکرد در مواقع اضطراری و بحرانی: در بسیاری از موارد اظطراری مثل آتش سوزی، سیل، زمین لرزه، تصادفات، مسمومیتهای شیمیایی و سایر مواردی که سلامت فرد را تهدید می کند، آموزش دانش آموزان برای نشان دادن واکنش صحیح و سریع حائز اهمیت می باشد. حتی در بسیاری از مدارس نحوه عملکرد صحیح در این گونه مواقع نوشته شده و در اختیار دانش آموزان قرار می گیرد و با آنها تمرین می شود.


8- جلب همکاری خانواده ها و جامعه: مدارس هر چند که تمامی موارد فوق را رعایت نمایند باز هم بدون جلب همکاری خانواده ها و جامعه به طور کامل موفق به پیشگیری از صدمات و جراحات ناخواسته نخواهند شد. مثلاً مدرسه می تواند اولیاء دانش آموزان را برای شرکت در جلسات مختلف در مدرسه دعوت نماید و یا مسئولیت بعضی از فعالیتهای بهداشتی و آموزشی در مدرسه را به والدین دانش آموزان واگذار کرده و بدین وسیله بین والدین و اولیاء مدرسه ارتباط برقرار نماید.


نتیجه گیری برای داشتن دانش آموزانی سالم، برنامه پیشگیری از صدمات و آسیبهای ناخواسته، باید در تمامی مدارس به اجرا درآیند.


 8 موردی که در بالا اشاره گردید می تواند یک چهار چوب برای اجرای این مهم باشد. منبع مونیکا کاویانی ،روزنامه همشهری


000000000000000000000000000000


بازگشایی مدارس و بیماریهای مدرسه ای 


 


خبرنگار - آفرینش سنندج

هر سال با فرا رسیدن فصل پاییز و بازگشایی مدارس، کودکان دبستانی انواع و اقسام بیماریها را تجربه می کنند.

    سرد شدن هوا و تجمع تعداد زیادی از دانش آموزان در محیط مدرسه که خیلی وقتها اصول بهداشتی را هم به درستی رعایت نمی کنند، آمار ابتلا به بیماریها را بالا می برد.

    براساس آمار رسمی، طی سال گذشته گلودرد چرکی بیشترین دلیل بیماریهای دانش آموزان مقاطع ابتدایی و راهنمایی دخترانه و پسرانه بوده است.

    در میان پسران مقطع ابتدایی بیماریهایی مانند آبله مرغان و اوریون هم به چشم می خورد که با توجه به تراکم جمعیت دانش آموزان در مدرسه و فرا رسیدن فصل سرما طبیعی به نظر می رسد. بررسیهای انجام شده نشان می دهد دومین بیماری شایع دختران دانش آموز چه در مقطع ابتدایی و چه در مقطع راهنمایی، شپش بوده است!

    بنابر آمار سال 83، 35 هزار و 783 دانش آموز دختر مقطع ابتدایی و 5 هزار و 451 دختر مقطع راهنمایی به دلیل ابتلا به شپش تحت درمان قرار گرفته اند. این در حالی است که در بین دانش آموزان پسر مقطع ابتدایی، شپش با 3 هزار و 72 مورد ابتلا، در رده ششم بیماریهای شایع قرار دارد.

    در ادامه این بررسیها آمده است، در سال گذشته آبله مرغان پس از شپش، سومین عامل بیماریهای دانش آموزان دختر مقاطع ابتدایی و راهنمایی بوده و بعد از آن در دختران مقطع ابتدایی به ترتیب انگلهای روده ای، اوریون، اسهال خونی، هپاتیت ویروسی، سرخک، گال، سالک، تراخم و مننژیت در رتبه های بعدی قرار دارند. بررسیهای انجام شده نشان می دهد رعایت نشدن بهداشت فردی، مهمترین دلیل ابتلای دانش آموزان به بیماریهای مختلف است ونباید همه تقصیرها را به گردن سرد شدن هوا و هجوم ویروسها در فصل پاییز انداخت.

    درست است نمی توان مانع ابتلای کودکان به بیماریهای واگیردار شد، ولی جلوگیری از بیماریهایی مانند شپش، گال و انگل روده ای تنها نیازمند آموزش بهداشت فردی است.

    فرا رسیدن ماه مهر، بازگشایی مدارس و شیوع بیماریها ما را بر آن داشت تا گفت وگویی با دکتر هوشنگ فرحی متخصص بیماریهای عفونی داشته باشیم که در پی می خوانید.

      شروع مدرسه، آغاز بیماریها

    دکتر فرحی در مورد شروع فصل مدارس و شیوع بیماریهای دانش آموزان می گوید: همزمان با شروع سال تحصیلی، دانش آموزانی که تازه به مدرسه می روند دائما مریض می شوند و این مساله نگران کننده نیست، زیرا سیستم ایمنی کودک تکامل پیدا می کند و برای تکامل سیستم ایمنی، لازم است کودک با انواع و اقسام میکروبها برخورد داشته باشد تا سیستم ایمنی اش بتواند میکروبها را شناسایی کرده و بتدریج در برابر آنها مقاوم شود.

    وی می افزاید: مدرسه مکان مناسبی برای این مساله است، در گروههای بزرگ کودکان و نوجوانان به طور معمول انواع میکروبها پیدا می شود. بچه ها هم که معمولا در رعایت بهداشت سهل انگارند، میکروب موجود در بدنشان را به سایر دانش آموزان منتقل می کنند و باعث بیماری دیگران می شوند.

     گلودرد استرپتوکوکی

    وی در مورد این بیماری می افزاید: عوامل ویروسی و باکتریایی مختلفی باعث ایجاد گلودرد می شوند، ولی اگر گلودرد همراه با تب باشد در 15 درصد موارد دلیل بیماری او نوعی باکتری به نام استرپتوکوک است.

    ابتلا به این عفونت در کودکان سنین مدرسه و در مهد کودکها بیشتر از سایر افراد جامعه است.

    از علایم این بیماری می توان به احساس دردگلو در هنگام بلع غذا و تب بیش از 38/5 درجه اشاره کرد. در این بیماری ته حلق کودک قرمز است و نقاط سفیدی نیز وجود دارد که نشان دهنده عفونت است.برای درمان این بیماری، مصرف آنتی بیوتیک ضروری است. اگر این گلودرد بدون درمان رها شود، واکنش بدن به استرپتوکوک می تواند آسیبهای جدی به قلب و مفاصل (تب رماتیسمی) و نیز کلیه ها وارد کند.

  سرماخوردگی

    این متخصص بیماریهای عفونی در مورد سرماخوردگی تصریح می کند: در حالت عادی بزرگسالان درطول سال بیش از 2 تا 4 بار دچار سرماخوردگی نمی شوند، اما کودکان به طور معمول 6 تا 10 بار در سال سرما می خورند.

    این در حالی است که سرماخوردگی کودکان شدیدتر است و مدت زمان بیشتری هم طول می کشد.

    مصرف استامینوفن یا بروفن برای کاهش تب بسیار موثر است، والدین باید مراقب باشند به کودک سرماخورده خود آسپرین ندهند، زیرا مصرف آسپرین در کودکان مبتلا به آنفلوآنزا می تواند به بیماری شدید و بسیار خطرناکی به نام "سندرم رای" منجر شود.

    دل درد

    دکتر فرحی خاطرنشان می کند: یکی دیگر از بیماریهایی که دانش آموزان زیاد به آن مبتلا می شوند، دل درد است. این بیماری شایع "گاستروانتریت" نام دارد ومعمولا در مورد عفونت معده و روده به کار می رود که باعث حالت تهوع، استفراغ و نیز اسهال می شود. عوامل مختلفی از ویروسها یا عفونتهای انگلی باعث ایجاد این بیماری می شوند.

    در این بیماری اگر اسهال واستفراغ خیلی شدید باشد، آب بدن کودک بویژه کودکان کم سن و سال از دست می رود و عوارض خطرناکی مانند عطش بیش از حد، خشکی دهان، کاهش حجم و یا قطع شدن ادرار و یا غلیظ و پر رنگ شدن ادرار، کاهش اشک، ضعف شدید و کاهش هوشیاری به وجود می آید. 

    در این موارد، مصرف محلول "او. آر. اس" می تواند در جایگزینی مایعات، مواد معدنی و نمکهای از دست رفته بدن بسیار موثر باشد.اگر در اسهال کودک خون دیده شود، باید بلافاصله برای درمان کودک به پزشک مراجعه کرد.

      بیماریهای ویروسی

    وی در مورد بیماریهای ویروسی تاکید می کند: 2 مورد از شایعترین بیماریهای ویروسی در بین دانش آموزان، آبله مرغان و اوریون هستند که هر دو در زمستان و بهار بیشتر دیده می شوند.

     آبله مرغان

    آبله مرغان به توضیح نیاز ندارد، یک بیماری با جوشهای پر از آب که با تب خفیف و بی حالی و نیز خارش همراه است، بعداز ورود ویروس به بدن دو هفته طول می کشد تاعلایم بیماری ظاهر شود. در ضمن از 2 روز قبل از پیدایش جوشها تا زمانی که تمام جوشها خشک شوند، ممکن است بیماری از طریق ترشحات بیمار و بزاق وی به دیگران سرایت کند.

    علاوه بر داروهایی که پزشک تجویز می کند، حمام کردن روزانه و گرفتن ناخنها در جلوگیری از چرکی شدن جوشها نقش مهمی دارد.

    استحمام در کاهش خارش هم موثر است. توصیه می شود کودکان مبتلا به آبله مرغان به هیچ وجه نباید از آسپرین استفاده کنند.

     اوریون

    ویروس اوریون از طریق بزاق و ترشحات فرد بیمار وارد بدن می شود و دو هفته بعد باعث تب، ضعف، درد عضلانی و بی اشتهایی می شود. 24 ساعت پس از شروع این علایم هم غده پاروتید که در زاویه فک تحتانی قرار دارد، متورم و دردناک می شود.    استفاده از واکسن اوریون (که در واکسن MMR قرار دارد) تا 95 درصد از ابتلای فرد به بیماری جلوگیری می کند.

      شپش

    وی در مورد شپش می گوید: شپشها حشراتی ریز و بدون بال هستند که از طریق مکیدن خون انسان تغذیه می کنند، گزش این حشرات در کنار ترشح بزاق و مدفوع آنها باعث ایجاد التهاب و خارش شدید در پوست می شود. به طور کلی شپشها را بر حسب محل زندگی و تخمک گذاری آنها در بدن انسان به 3 نوع تقسیم می کنند:

    شپش سر: بیشتر در دختر بچه ها دیده می شود. به طور معمول شما نمی توانید خود شپش را روی سر کودکان ببینید، ولی تخمهای سفید رنگ شپش که برخلاف شوره محکم به مو چسبیده اند، قابل مشاهده اند.

    درمان این بیماری هم استفاده از شامپوهای مخصوصی است. البته باید لباسها، حوله، روتختی، کلاه و روسری را هم با آب داغ شسته و اتو کنید.لوازم شخصی از قبیل شانه، برس و سنجاق سر را نیز باید به مدت 10 تا 20 دقیقه در آب داغ قرار دهید.

    شپش بدن: شپش بدن در درزهای لباس زندگی می کند و روی الیاف پارچه تخمگذاری می کند و فقط برای تغذیه به روی پوست می آید. در صورت ابتلا به شپش بدن، بیمار نیازی به درمان ندارد، فقط باید لباسها و ملحفه بیمار را با آب گرم شست و سپس اتو کرد.

    شپش عانه: در بزرگسالان باعث خارش در ناحیه زیر شکم می شود، ولی در کودکان ممکن است مژه ها و موی سر را نیز درگیر کند.

    نتیجه گیری:

    مهمترین اقدام برای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای شایع در کودکان این است که به کودک بیاموزید به طور مکرر و نیز به صورت درست و کامل دستهایش را بشویدhttp://www.afarineshdaily.ir/afarinesh/News.aspx?NID=38947


0000000000000000000000


 


سرما خوردگی دانش آموزان مدارس


دکتر امیر صدری: با شروع فصل سرما ، تغییر نسبتاً سریع وضعیت آب وهوایی یک اتفاق نسبتاً ناخوشایند را برای اکثر مردم رقم می زند و آن هم بیماری های دستگاه تنفسی هستند که به رغم آنکه اکثر آنها بیماری های بسیار خوش خیم و غیرحادی محسوب می شوند اما بالاخره هر فرد را برای چند روز دارای علامت ها وحالت های ناخوشایند می کند و در بسیاری از مواقع به خانه نشینی و بستری شدن در منزل می انجامند. سوالات زیادی در ذهن اکثریت مردم در مورد این بیماری های شایع دستگاه تنفسی فوقانی وجود دارد که شاید پاسخ خیلی از آنها را بتوانید در پرسش و پاسخ های زیر پیدا کنید.


1-   چه تفاوتی میان «سرماخوردگی» و «آنفلوآنزا» وجود دارد؟

هر دو بیماری سرماخوردگی و آنفلوآنزا بیماری های دستگاه تنفسی فوقانی هستند اما ویروس های عامل هر کدام با دیگری متفاوت است. از آنجایی که هردو بیماری علائم تقریباً یکسانی دارند در خیلی مواقع تمایز آنها صرفاً از روی علائم ممکن نیست اما به طور معمول علائم بیماری مبتلا به سرماخوردگی خفیف تر از علائم بیمار مبتلا به آنفلوآنزاست.

شایع ترین علامت های فرد سرماخورده عبارتنداز آب ریزش از بینی، سرفه، گلودرد و تب خفیف، شایع ترین علامت های فرد دچار آنفلوآنزا هم عبارتند از تب شدید، لرز، درد بدن، احساس خستگی و کوفتگی بدن.

2- چرا هنوز واکسن موثری علیه سرماخوردگی ساخته نشده است؟

سرماخوردگی به وسیله حدود 250 گونه از ویروس ها پدید می آید. بسیار مشکل است واکسنی تهیه کرد که بدن را در مقابل مثلاً 250 گونه ویروس ایمن کند. در ضمن شاید نیازی به تهیه واکسن سرماخوردگی نباشد چرا که سرماخوردگی یک بیماری خفیف است که گلو، بینی و سینوس ها را برای چند روز درگیر می کند و بعد حتی بدون درمان و بدون هیچ عارضه ای خوب می شود.

3- آیا ممکن است علائم سرماخوردگی فرد صرفاً ناشی از آلرژی باشد؟

اگر کسی آبریزش بینی داشته باشد اما تب یا درد یا خستگی بدن نداشته باشد ممکن است صرفاً دچار یک واکنش آلرژیک باشد. در ضمن اگر علائم بیشتر از دوهفته طول کشید و چشم های فرد هم قرمز بود، علائم به معنی این است که فرد آلرژی دارد. البته این را در ذهن داشته باشید که افراد دچار واکنش های آلرژیک به دلیل مشکلات سیستم تنفسی شان بیشتر مستعد ابتلا به بیماری سرماخوردگی هستند.

4- بهترین درمان برای سرماخوردگی چیست؟

درمان قطعی برای سرماخوردگی وجود ندارد. مهم ترین اقدام درمانی، خوردن مایعات زیاد است تا بدن دچار دهیدراسیون (کمبود مایعات) نشود. این مساله می تواند مانع از اضافه شدن عفونت های ثانویه در بدن فرد سرماخورده شود. بهتر است فرد سرماخورده مایعاتی مثل قهوه یا چای نخورد چرا که این مایعات سیستم گردش مایعات در بدن را تا حدی مختل می کند. در مورد غذا هم اگر فرد احساس گرسنگی ندارد بهتر است غذای ساده مصرف کند. سوپ مرغ غذایی است که می تواند برخی علائم را کاهش دهد. سیر هم می تواند تا حدی به فرد کمک کند. 

پزشکان معتقدند درمان تب خفیف فقط در کودکان و افراد مسن لازم است و بهتر است افراد جوان سالم هیچ دارویی برای تب خفیف مصرف نکنند. تب خفیف نشانگر مبارزه بدن با ویروس ها و باکتری ها و فعال شدن سیستم ایمنی بدن است.

ملاحظات دارویی سرماخوردگی ها به شرح زیر است:

آسپرین: کودکان و نوجوانان به دلیل احتمال ابتلا به سندرم ری بهتر است آسپرین مصرف نکنند.

آنتی هیستامین ها: بهتر است این داروها برای دو یا حداکثر سه روز باشد.

اسپری های سالین دماغی: محدودیتی برای مصرف آنها وجود ندارد.

قرقره کردن با آب نمک: آب نمک باید رقیق باشد و این تصور که آب نمک غلیظ باعث بهبود سریع تر می شود کاملاً بی اساس است.

5- مصرف ویتامین C یا روی در بهبود سرماخوردگی موثر است؟

در برخی مطالعات قبلی نشان داده شده بود که مصرف اسپری های داخل بینی حاوی روی، می تواند احتمال ابتلا به سرماخوردگی را کاهش دهد اما مطالعات دقیق تر جدید نشان داده که این ادعا صحت ندارد و مصرف این اسپری ها مانع بروز سرماخوردگی نمی شود.

در مورد ویتامین C این تصور باستانی وجود دارد که مصرف ویتامین C می تواند باعث کاهش احتمال ابتلا به سرماخوردگی شود اما یک تحقیق جدید در ایالات متحده آمریکا- که جمع بندی تحقیقات انجام گرفته در 65 سال اخیر بود- نشان داده مصرف ویتامین C روزانه هم تاثیر بسیار کمی در کاهش ابتلا به سرماخوردگی دارد اما در عوض کسانی که در روزهای اول ابتلا به سرماخوردگی ویتامین C مصرف کرده اند دوره های کوتاه تر با علامت های کمتر از سرماخوردگی را تجربه کرده اند.

بهترین راه دفاع در مقابل ابتلا به سرماخودرگی تقویت سیستم ایمنی بدن است.

خوردن غذاهای پر از ویتامین (مواد غذایی سبز تیره) مثل اسفناج که پر از ویتامین A وC است یک راهکار مناسب است ضمن اینکه ماست های کم چرب هم می توانند سیستم ایمنی بدن را فعال سازند. ورزش مناسب و منظم هم راه دیگری برای تقویت سیستم ایمنی بدن است. ثابت شده که ورزشکاران اندکی کمتر از افراد عادی به سرماخوردگی دچار می شوند اما سرماخوردگی آنها خیلی خفیف تر است.

6- لزوم مراجعه به پزشک یا استفاده از آنتی بیوتیک

معمولاً یک سرماخوردگی ساده نیازی به مراجعه به پزشک یا درمان آنتی بیوتیک ندارد چرا که سرماخوردگی به وسیله ویروس ها به وجود می آید و آنتی بیوتیک ها علیه باکتری ها موثر است نه علیه ویروس ها.

اما یک سرماخوردگی ساده هم ممکن است باعث عفونت سینوس ها شود. اگر در راه تخلیه معمول سینوس ها انسداد به وجود بیاید احتمال التهاب در سینوس و سپس عفونت آن وجود دارد. در عین حال سرماخوردگی ممکن است باعث عفونت گوش هم شود. ممکن است عفونت سینوس یا گوش خود به خود خوب شود اما گاهی هم نیاز به درمان آنتی بیوتیک وجود دارد.

علائم عفونت گوش شامل درد گوش، تب و احساس پری درون گوش است.

علائم عفونت سینوس شامل آبریزش بینی، درد صورت و احساس فشار در پیشانی.

7- استراحت در زمان سرماخوردگی

بهتر است فردی که دچار سرماخوردگی می شود در روزهای اول سرماخوردگی در خانه استراحت کند. در صورت استراحت فرد بیمار زودتر خوب خواهد شد و در ضمن موجب انتقال بیماری به دیگران نخواهد شد.

8- ممانعت از ابتلا به بیماری

شستن دست ها، هم سرماخوردگی و هم آنفلوآنزا شیوه انتقال یکسانی دارند- انتقال قطرات کوچک حاوی ویروس از طریق عطسه یا سرفه- به فرد دیگر، در صورتی که افراد رعایت نکات بهداشتی را بکنند و دست های خود را بشویند و دست خود را به سمت چشم یا بینی خود نبرند می تواند مانع از بروز بیماری در خود شود توصیه های زیر برای کاهش میزان ابتلا به سرماخوردگی مهم است:

شستن منظم دست ها

عطسه یا سرفه کردن در یک دستمال یا حداکثر در داخل دست های خود شخص و سپس شستن دست ها.

عطسه نکردن به سمت افراد دیگر

عدم لمس چشم ها، بینی یا دهان با دست نشسته

شست وشوی منظم حوله ها و سایر وسایل مورد استفاده جمعی

9- آیا سرمای محیط در ابتلا به سرماخوردگی موثر است؟

شاید قدیمی ترین ایده عمومی در مورد سرماخوردگی این است که افراد در صورتی که در جای سرد قرار بگیرند، به خصوص اگر لباس آنها کافی نباشد سرما می خورند اما مساله این است که سرماخوردن فقط با وجود ویروس سرماخوردگی در بدن ممکن است. ممکن است هوای سرد علائم بیماری را تشدید کند یا باعث تضعیف سیستم ایمنی و طولانی تر شدن دوره بیماری شود اما سرما به تنهایی نمی تواند عامل این بیماری باشد.

10- چرا کودکان خیلی اوقات حالت سرماخوردگی دارند؟

بیشترین انتقال ویروس سرماخوردگی در بین کودکان دبستانی رخ می دهد، کودکان در این سن هم کمتر بهداشت را رعایت می کنند هم سیستم ایمنی آنها ضعیف تر است و هم سرماخوردگی آنها طولانی تر می شود و در نتیجه احتمال انتقال بیماری از آنها به دیگران افزایش نمی یابد. در این مساله انتقال حداکثری نشستن دست ها هم بسیار مهم است. http://www.sarmayeh.net/ShowNews.php?20114

دوشنبه 30/4/1393 - 13:57
دانستنی های علمی

مطالب مفید و کوتاه برای مدیران

13 اشتباه مهلک مدیران

- عدم مسئولیت پذیری و پذیرش انتقاد

 - عدم موفقیت در ایجاد پیشرفت کارمندان

- سعی در کنترل نتایج به جای تاثیر بر افکار

- پیوستن به یک گروه نامناسب در سازمان

- مدیریت یکسان بر افراد

- فراموش کردن اهمیت سود و کسب نتیجه مطلوب

- تکیه بر مشکلات به جای  رسیدن به اهداف

- دوست بودن با تمام  کارکنان به جای رئیس

- ناتوانی در ایجاد استانداردها

- عدم موفقیت در آموزش به کارکنان

- نادیده گرفتن بی کفایتی کارمندان

 - قدردانی صرف از کارمندان برجسته و فراموشی پیشرفت کارکنان  ساعی

 - سعی در تحت نفوذ قرار دادن دیگران 

***********

قانونهایی برای سد کردن راه نوآوران !

-  نسبت به هر نظر یا عقیده تازه بدبین باشید (تنها بدین علت که آن تازه است و بدین علت که از سطوح پایین سازمان به طرف بالا می آید)

-   از دوایر یا افراد بخواهید که نسبت به پیشنهادات و نظرات جدید سایر اعضاء انتقاد کنند (این باعث می شود که شما وقت زیادی صرف تصمیم گیری نکنید و تنها در آن میان نظراتی که بتوانند از انتقادات زیادی بگذرند و به شما ارائه شوند مورد توجه قرار داده و در آن باره تصمیم بگیرید).

-   خودتان آزادانه زبان به انتقاد بگشایید هیچ گاه از هیچ نظر تازه ای ستایش نکنید

-   وجود مسائل را دلیلی بر شکست فرد بدانید و پیوسته افراد را تضعیف کنید تا آنها هر نوع مشکل یا مساله ای را در سازمان دارند از نظر شما پنهان دارند.

- همه چیز را به دقت کنترل کنید ، از افراد بخواهید که همه چیز را بشمارند و پیوسته این کنترل و شمارش را تکرار نمایید.

- در رابطه با تجدید سازمان یا اجرای سیاست های مربوط به تغییر سازمانی در پنهان و خفا تصمیم بگیرد و سپس بصورت غیرمنتظره اعلان نمایید. (همین امر باعث می شود که افراد احتیاط بیشتری بکنند و جرأتشان کم شود)

************

یک مدیر ، شجاعانه ترین 6 كلمه ای كه می تواند بگوید این است كه : *من قبول می كنم كه اشتباه كرده ام. مهم ترین 5 كلمه ای كه می تواند به همكاران بگوید:* شما كار خوبی انجام داده اید. كارسازترین 4 كلمه ی قابل بیان برای همكار: *   عقیده ی شما چه می باشد. مؤثرترین 3 كلمه ی قابل بیان در محیط كار:* من خواهش می كنم. با ارزش ترین 2 كلمه در پاسخ به همكاران:* تشكر می كنم. قوی ترین 1 كلمه ای كه در یك سازمان وجود دارد  ‹ ما › و كم ارزش ترین 1 كلمه ی موجود در محیط كاری *‹ من › است

www.zibaweb.com************

هشت دام تصمیم گیری مدیران :

دام لنگر انداختن باعث می شود به اطلاعات دریافتی وزن بیشتری بدهیم.

دام وضعیت موجود ، ما را به سوی حفظ وضع موجود هدایت می کند حتی زمانی که گزینه های بهتری است.

دام هزینه ما را به تکرار اشتباهات گذشته وا می دارد.

دام شاهد ما را جذب اطلاعات هدایت کننده به سوی تمایلات قبلی کرده و از توجه به اطلاعات ناقص آن بازمی دارد.

دام قالب بندی زمانی بروز می کند که مساله به روشی غلط مطرح می شود و فرایند تصمیم گیری ناچیز شمرده می شود.

دام اعتماد افراطی موجب می شود دقت برآورد خود را بیش از حد قلمداد کنیم.

دام احتیاط افراطی نیز هنگامی بروزمی کند که درباره وقایع، نامطمئن تصمیم بگیریم. این دام ما را به سوی محافظه کاری هدایت می کند

دام یادآوری موجب می شود توجه زیادی به وقایع اخیر و مهیج معطوف شود

        بهترین راه برای دوری گزیدن از همه این دام ها، آگاهی است. مدیران ناگزیرند تا با درس گرفتن از دام های بالا و تجارب گذشته خویش، گام های موثری را برای حمایت از خود و سازمان شان در برابر لغزش های ذهنی بردارند تا همکاران، اطمینان حاصل کنند تصمیم های آنها ایمن و قابل اعتماد هستند

***********

توبیخ و تمجید مدیر یک دقیقه ای

سه رمز موفقیت مدیر  یک دقیقه ای :

  اولین رمز ساده مدیریت هدف گذاری یك دقیقه ای است، یعنی :

روی هدف ها توافق كنید و عملكرد یا رفتار های خوب و درست راشناسایی كنید

 - هدف ها را با كمتر از دویست وپنجاه كلمه یاد داشت نمایید .

- هدف را بخوانید. ودوباره بخوانید ، این كار هر بار فقط یك دقیقه وقت می گیرد .

- هر از گاه ، در طول روز یك دقیقه را صرف بررسی عملكرد ، اجرا ، یا رفتار خود كنید .

- ببینید آیا عملكرد ، اجرا یا رفتار شما با هدفتان مطابقت دارد یا ندارد .

 رمز دوم تمجید یك دقیقه ای ، تمجید یك دقیقه ای وقتی موثر است كه شما :

قبلا به افراد وكادر بگویید چگونگی عملكرد شان را به آن ها اطلاع خواهید داد.افراد را فوری تمجید كنید .به افراد بگویید چه كاری را درست انجام داده اند . در این كار صریح باشید .به افراد بگویید ازاین كه كار رادرست انجام داده اند راضی و خشنود هستید و بگویید طرز اجرا ور فتار آن ها به سازمان وافراد دیگری كه در آن كار می كنند كمك می كند .با چند لحظه سكوت ، فر صت دهید آن ها خوش حالی ورضایت شما را حس كنند.تشویقشان كنید كه همیشه درست رفتار كنند .با قدر دانی دست بر شانه شان بزنید ویا با آن ها دست بدهید ،به گونه ای كه متوجه شوند از موفقیتشان در سازمان حمایت و پشتیبانی خواهید كرد .

رمز سوم توبیخ یك دقیقه ای .

 توبیخ یك دقیقه ای وقتی موثر است كه :

قبلا به افراد بگویید كه آن ها را با صراحت از چگونگی عملكرد ورفتارشان مطلع خواهید كرد.(نیمه اول توبیخ) افراد را بی درنگ توبیخ كنید .با صراحت اشتباهشان را برایشان بگویید .به افراد بگویید از این كه كار رادرست انجام نداده اند ، شما به عنوان مدیر چه احساسی دارید ، با صراحت احساس خود را برایشان بیان كنید .در آن حال ناراحت چند ثانیه سكوت كنید تا افراد دلخوری وحال بد شما را حس كنند .(نیمه دوم توبیخ )با آن ها دست بدهید ، ویا با مهربانی بر شانه شان بزنید تا احساس كنند در كنارشان هستید وبه آن ها بگویید كه افراد با ارزشی برای شما هستند .تاكید كنید كه آن ها شخصا آدم های خوبی هستند .خود درك كنید كه وقتی توبیخ تمام شد ، مسئله تمام شده است .

وقتی توبیخ را با تمجید پایان  می دهید  افراد  در  باره  رفتار  و عملكرد  خود  فكر  می كنند  نه  رفتار  و  عملكرد  شما

*************

اندیشه ناب برای مدیران آموزشگاه

          استفاده از تجربه:

      امام علی (ع) موفقیت و امكان دستیابی به هدف های مورد نظر را یكی از آثار و  نتایج حفظ تجربه و استفاده ی بهینه از آن می داند و می فرماید:‹ مَن حَفِظَ التَّجارُبِ اَصابَت اَفعالُه ›آن كس كه تجربه ها را حفظ و از آنها استفاده بجا كند ، كارهایش به نتیجه رسد. آن حضرت از دیگر آثار تجربه ی زیاد را ، كاهش اشتباه و فریب نخوردن می داند و می فرماید:

      ‹ مَن قَلَّت تَجربَـِتُهُ خُدِعَ وَ مَن كَثُرَت تَجربَـِتُهُ قَلَّت عزَّته ›  كسی كه تجربه اش كم باشد نیرنگ می خورد و كسی كه تجربه اش بسیار باشد فریب خوردنش كم تر است.

************

شناخت شخصیت كودكان:

      شهید دكتر بهشتی :

      هر یك از بچه ها كه در كلاس با آنه سرو كار دارید ، یك كتاب تازه نوشته هستند  آن هم عجیب كتابی ! مطالعه كنید این كتاب را ! كتاب تاه نوشته ای كه روز به روز بر صفحات جدیدش افزوده می شود ؛ زیرا شخصیت انسان پویا و متحرك است. كسی كه با این كتاب سرو كار دارد ، اگر بخواهد آگاهانه با او روبرو شود باید دائماَ در حال مطالعه باشد.

      از دیگر دیدگاههای شهید بهشتی موضوع پرهیز از خشونت است ایشان می فرمایند:

      ‹ ای معلم ، ای مربی ، ای عالم دینی ، ای روحانی ، ای مدیر مدرسه ، ای مدیر موسسه ، ای مدیر جامعه ، مبادا برای پوشاندن نقایص خویشتن به اعمال خشونت و دیكتاتوری متوسل شوی و از آزادی طبیعی دیگران جلوگیری كنی. ›

          علوم دینی و غیر دینی

      شهید مطهری در كتاب ده گفتار صفحه 173 می فرمایند:

      ‹ اساساً این تقسیم درستی نیست كه ما علوم را به دو رشته تقسیم كنیم : علوم دینی و علوم غیر دینی . تا این توهم برای بعضی پیش بیاید كه علومی كه  اصطلاحاً علوم غیر دینی نامیده می شوند ، از اسلام بیگانه اند. جامعیت و  خاتمیت اسلام اقتضا می كند كه هر علم مفید و نافعی را برای جامعه ی اسلامی  لازم و ضروری است، علم دینی بخوانیم.›

      این شهید بزرگوار درباره ی كیفیت اعمال انسانها در مجموعه آثار ، جلد 3 ،   صفحه 317 می فرمایند:

      غالباً خیال می كنند چون عبادت خوب است پس هر چه بیشتر بهتر . فكر نمی كنند كه عبادت آن گاه اثر خود را می بخشد كه جذب روح شود و روح از آن به طور صحیح تغذیه نماید. همانطور كه معنی استفاده از غذای خوب این نیست كه هر چه بیشتر بهتر . معنی استفاده از عبادت نیز آن نیست . عبادت باید با نشاط روح توأم باشد.

*************

 راههای  توسعه علمی در مدارس ، تجربیاتی برای مدیران مدارسwww.zibaweb.com

      2- ارائه فعالیت های تحقیقی مرتبط با درس توسط دانش آموزان در قالب پژوهش، مطالعه و تحقیق و ثبت و نگهداری فعالیت های دانش آموزان در پوشه كار.

      3- ارائه فعالیت های هنری توسط دانش آموزان مانند تئاتر و نمایش در تدریس برخی مفاهیم

      4-ارائه فعالیت های دانش آموزان در قالب نمایشگاه آثار پژوهشی در زمینه نشریه دیواری ومقاله های تحقیقی و نگهداری آثار و مهارتهای عملی آنان در نمایشگاه دائمی واقع در كارگاه مدرسه.

      5-مورد تشویق و حمایت قرار دادن خلاقیت دانش آموزان، خیلی مهم است نظرات دانش آموزان را پرورش دهیم تا آنكه رد كنیم باایجاد زمینه ای در برپایی نمایشگاه  آثار و مهارتهای عملی دانش آموزان تلاش آنها را در معرض دید سایرین قرار می دهیم. همچنین به خلاقیت و ابتكار آنها در زمینه تهیه وسایل كمك آموزشی امتیاز تعلق می گیرد و ضمن نصب در كلاس درس از آن استفاده می شود.

      6- برگزاری آزمونهای علمی و عملی . نمرات این آزمون در كارت وضعیت تحصیلی دانش آموز ثبت می شود . علاوه بر دانش آموزان برگزیده از تلاش دانش آموزانی كه نسبت به آزمون دوره قبل پیشرفت قابل ملاحظه ای داشته باشند یا نمرات مستمر موجود در كارت وضعیت تحصیلی پیشرفت دانش آموز را نشان دهد نیز قدردانی به عمل  می آید.

      7-تهیه كتابهای روش تدریس ، كمك درسی وفیلم و سی دی های آموزشی ونمایش فیلم های آموزشی در ساعات فوق برنامه درس.

      8- گسترش فضای كتابخانه و ایجاد سالن مطالعه برای دانش آموزان همچنین تجهیز  كتابخانه به كتب چاپ سالهای اخیر و انجام مسابقه كتابخوانی گروهی.-توسعه كارگاه حرفه وفن و هنر ، نصب آثار دانش آموزان در زمینه شناخت بیماری ها، نكات ایمنی در كار با وسایل كارگاهی و تجهیز آن به ملزومات مورد نیاز  دانش آموزان و ثبت فعالیت های كارگاهی در دفتر مربوط.

      11- انجام ارزشیابی تشخیصی ابتدای سال تحصیلی در دروس ریاضی و ادبیات و  كاربرد نتایج آن در زمان تدریس.

      12- تعامل مجدانه معلمان با اولیاء و ارتباط مستمر با خانواده هادر جلسات ملاقات دبیران با اولیاء‌دانش آموزان و تبادل اطلاعات درزمینه وضعیت تحصیلی ،  اخلاقی و رفتاری .

      13- تشكیل ایستگاه علوم اجتماعی در سالن آموزشگاه جهت آموزش دروس علوم اجتماعی آمیخته با هنر و ذوق دانش آموزان برای جذاب ساختن این دروس و ایجاد  علاقه برای بازدید كنندگان از این ایستگاه

 

 

شنبه 17/12/1392 - 16:50
آموزش و تحقيقات
نکته مهم برای مطالعه بهتر،راهنمای روش مطالعه صحیح و اصولی و روشهای مرور مطالب خوانده شدهمقدمه
آیا تاکنون به این موضوع فکر کرده‌اید که هنگام مطالعه از چه روشی استفاده می‌کنید؟ یک روش مطالعه صحیح و اصولی می‌تواند بسیاری از مشکلات تحصیلی را از بین ببرد. بررسیهای بعمل آمده گویای آن است که افرادی که در زمینه تحصیل موفق بوده‌اند، روش صحیحی برای مطالعه داشتند. یادگیری (
learning) مسئله‌ای است که در سراسر طول زندگی انسان بویژه در دوران دانش آموزی و دانشجویی اهمیت زیادی دارد. چرا که دانش آموزان و دانشجویان همیشه در معرض امتحان و آزمون قرار دارند و موفقیت در آن آرزوی بزرگشان است.
شاید به افرادی برخورده باشید که می‌گویند: همه کتابها و جزوه‌ها را می‌خوانم، اما موقع امتحان آنها را فراموش می‌کنم، یا من استعداد درس خواندن را ندارم، چون با اینکه همه مطالب را می‌خوانم اما همیشه نمراتم پایین است و یا ... . بسیاری از اینگونه مشکلات به نداشتن یک روش صحیح برای مطالعه باز می‌گردد. عده‌ای فقط به حفظ کردن مطالب اکتفا می‌کنند، بطوری که یادگیری معنا و مفاهیم را از نظر دور می‌دارند. این امر موجب فراموش شدن مطالب بعد از مدتی می‌شود، در واقع آنچه اهمیت دارد یادگیری معنا و مفهوم است، چیزی که نمی‌توانیم و نباید از آن دور باشیم.
برای آنکه مطلبی کاملا آموخته شده و با اندوخته‌های پیشین پیوند یابد، باید حتما معنا داشته باشد، در این صورت احتمال یادگیری بیشتر و احتمال فراموشی کمتر خواهد شد. بنابراین قبل از اینکه خود را محکوم کنیم به نداشتن استعداد درس خواندن ، کمبود هوش ، کمبود علاقه ، عدم تونایی و سایر موارد ، بهتر است نواقص خود را در مطالعه کردن بیابیم و به اصطلاح آنها بپردازیم. در اینصورت به لذت درس خواندن پی خواهیم برد. اولین قدم در این راستا آن است با اندکی تفکر عادتهای نامطلوب خود را در مطالعه یافته و سپس عادتهای مطلوب جایگزین آن گردد.

برای تغییر عادات مطالعه مراحل زیر را باید در نظر گرفت:

آگاهی ،درباره موضوع
1. علاقه
2. ارزیابی ،ارزیابی اطلاعات بدست آمده با در نظر گرفتن موقعیتهای موجود
3. مطابقت خود با فکر تازه و اختیار و قبول آن

انواع روشهای مطالعه
روش پس ختام
این روش یکی از مهمترین و معروفترین روشهای بهسازی حافظه است. نام این روش همانند نام انگلیسی آن (
PQ4R) متشکل از حروف اول شش مرحله آن است.
مراحل پیش خوانی
در این مرحله کتاب یا مطلب بصورت یک مطالعه اجمالی و مقدماتی مطالعه شود. از جمله موارد این مرحله خواندن عنوان فصلها ، خواندن سطحی فصل ، توجه به تصاویر ، بخشهای اصلی و فرعی و خلاصه فصلها می‌باشد. هدف در این مرحله یافتن یک دید کلی نسبت به کتاب و ارتباط دادن بخشهای مختلف کتاب با یکدیگر می‌باشد.
مرحله سؤال کردن
پس از مطالعه اجمالی موضوعات و نکات اصلی ، به طرح سؤال در مورد آنها بپردازید. این کار باعث افزایش دقت و تمرکز فکر و سرعت و سهولت یادگیری می‌گردد.

مرحله خواندن
در این مرحله به خواندن دقیق و کامل مطالب کتاب پرداخته ، که هدف فهمیدن کلیات و جزئیات مطالب و نیز پاسخگوی به سؤالات مرحله قبل می‌باشد. در مرحله خواندن برای فهم بهتر مطالب می‌توان از کارهایی مثل یادداشت برداری ، علامت گذاری و خلاصه نویسی بهره جست.


مرحله تفکر
در این مرحله هنگام خواندن ، ساختن سؤالها ، و ایجاد ارتباط بین دانسته‌های خود ، درباره مطلب فکر کنید. در این مورد نیز مهمترین اصل همان بسط معنایی است. بسط معنایی ممکن است در مراحل پنجم و ششم نیز یعنی در مراحل از حفظ گفتنی و مرور کردن نقشی داشته باشد.
مرحله از حفظ گفتنی
در این مرحله باید بدون مراجعه به کتاب و از حفظ به یادآوری مطالب خوانده شده پرداخته شود و بار دیگر به سؤالاتی که خود فرد طرح کرده بود پاسخ دهد. در اینجا باید مطالب آموخته شده را در قالب کلمات برای خود کرده ، در غیر اینصورت لازم است که مجددا به خواندن مطالبی که آموخته نشده پرداخته شود. مرحله از حفظ گفتنی در پایان هر بخش انجام می‌گیرد و وقتی بخشهای یک فصل به اتمام رسید به مرحله بعد ، یعنی مرور کردن یا آزمون وارد می‌شویم.
مرحله مرور کردن
این مرحله ، که مرحله آزمون نیز می‌باشد، در پایان هر فصل انجام می‌گیرد. در اینجا به مرور موضوعات اصلی و نکات مهم و نیز ارتباط مفاهیم مختلف به یکدیگر پرداخته و در صورت برخورد با موضوعات مورد اشکال به متن اصلی یا مرجع مراجعه شود. یکی از راههای کمک به این مرحله پاسخگوئی به سئوالات و تمرینات پایان فصل است: اجرای این مرحله می‌تواند مقداری از اضطراب امتحان را کاهش دهد.

روش دقیق خوانی
هدف از این مرحله این است که مطالب کامل و دقیق درک شده و بصورتی سازمان یافته و منظم در حافظه نگهداری شود. برخی از فنون موجود که می‌تواند به روش دقیق خوانی کمک کند عبارتند از:
تکنیک خلاصه برداری
به نوشتن عبارت ، مفاهیم و موضوعات کلیدی متن پرداخته ، بطوری که در مرور مطالب ، با نگاه کردن و خواندن خلاصه‌ها ، همه مطالب خوانده شده را یادآوری کند. یک روش بسیار مطلوب این است که از خلاصه‌ها نیز دوباره خلاصه برداری شود.
تکنیک سازماندهی مطالب
این تکنیک باعث افزایش درک و سرعت یادگیری و سهولت در بازیابی مطالب آموخته شده می‌شود. برای سازماندهی مطالب استخراج سه بخش از متن اصلی مورد مطالعه لازم است که عبارتند از:
موضوع اصلی: موضوعی که تمامی مطالب را در بر می‌گیرد و بقیه مطالب حول و حوش آن می‌چرخد.
نکته‌های اصلی: خطوط و اندیشه‌های اصلی و مهم هستند که در مجموع موضوع اصلی را می‌سازند و از صراحت بیشتری برخوردار است.
نکات جزئی: اطلاعات جزئی‌تر هستند که بصورت مثالها ، نمونه‌ها ، عکس و تصویر اطلاعات واقعی مطرح می‌گردند.

تکنیک علامت گذاری در متن
در این تکنیک علامتهایی را بر روی متن اصلی انجام داده ، از قبیل علامت گذاری به شکلهای مختلف در متن ، خط کشیدن زیر عبارات مهم ، حاشیه نویسی و ... ، این موارد بسته به صلیقه‌های افراد متفاوت می‌باشد. اما نکته مهمی که در هر نوع علامت گذاری حائز اهمیت است این است که ، بهتر است همانند تکنیک سازمان دهی ، مطالب را در سه دسته مجزا) موضوع اصلی ، نکته اصلی ، موارد جزئی ( قرار داده و آنها را با علامتهای مختلف نشان دهید.
در کنار روش مطالعه عوامل محیطی نیز در میزان یادگیری تأثیر دارد. یک محیط مناسب باعث توجه و تمرکز بهتر و بیشتری می‌شود.
حذف عوامل مزاحم فکری
مواردی هست که بخش عظیمی از وقت و فعالیت ذهنی را موضوعاتی به خود مشغول می‌دارند که هیچ رابطه با موضوع ندارند، موضوعاتی مانند: رفتار معلمان و استادان ، افزایش شهریه و نوع رفت و آمد و … برخی از موضوعاتی هستند که موقع مطالعه اگر به آنها فکر شود از کارایی مطالعه می‌کاهد. برخی حتی خیال پردازیهایشان را موقع مطالعه انجام می‌دهند؛ که به شدت فکر را آشفته کرده و تمرکز را از بین می‌برد. توصیه کلی این است که اگر ذهن خود را از افکار مختلف پاک کنید تا بر روی موضوع مورد مطالعه تمرکز کنید، مطالعه را کنار بگذارید و زمانی مطالعه را شروع کنید که سرحال، علاقمند و متمرکز هستید.
فراهم کردن محیط مناسب
محل و مکانی که مطالعه در آنجا انجام می‌شود باید مناسب باشد. منظور از محل مناسب مکانی است که آرام ، ساکت و دور از عوامل مزاحم محیطی باشد، این باعث تمرکز بهتر روی موضوع مطالعه می‌شود. بعضی افراد محل و زمانی را برای مطالعه انتخاب می‌کنند که بسیار شلوغ و پر سرو صدا است و بعضی از افراد رختخواب را برای مطالعه انتخاب می‌کنند و توقع یادگیری سطح مطلوب را دارند، ولی از این حقیقت غافلند که این محلها بدترین محل برای مطالعه است.
بارها شنیده ایم که دانش آموز یا دانشجویی می گوید :
(( دیگرحال و حوصله خواندن این کتاب را ندارم ))یا ((آنقدرازاین کتاب خسته شده ام که قابل گفتن نیست))ویا ((هرچقدرمیخوانم مثل اینکه کمتر یاد می گیریم))ویا ((10 بار خواندم و تکرار کردم ولی بازهم یاد نگرفتم))به راستی مشکل چیست ؟ آیا برای یادگیری درس واقعا" باید 10 بار کتاب را خواند ؟ آیا باید دروس خود را پشت سرهم مرورکرد؟وآیا بایددهها بار درس راتکرارکردتا یادگرفت ؟ مطمئنا" اگر چنین باشد ، مطالعه کاری سخت و طاقت فرسا است . اما واقعیت چیزی دیگر است . واقعیت آن است که این گروه از فراگیران ، روش صحیح مطالعه را نمی دانند و متاسفانه در مدرسه و دانشگاه هم چیزی راجع به چگونه درس خواندن نمی آموزند . یادگیری و مطالعه ، رابطه ای تنگاتنگ و مستقیم با یکدیگر دارند، تا جایی که می توان این دو را لازم و ملزوم یکدیگر دانست. برای اینکه میزان یادگیری افزایش یابد باید قبل از هرچیز مطالعه ای فعال و پویا داشت .

شیوه صحیح مطالعه ،چهار مزیت عمده زیر را به دنبال دارد:
1- زمان مطالعه را کاهش میدهد.
2- میزان یادگیری را افزایش میدهد .
3-مدت نگهداری مطالب در حافظه را طولانی تر می کند.
4- بخاطر سپاری اطلاعات را آسانتر می سازد.
برای داشتن مطالعه ای فعال وپویانوشتن نکات مهم درحین خواندن ضروری است تابرای مرورمطالب،دوباره کتاب رانخوانده ودر زمانی کوتاه ازروی یادداشتهای خودمطالب رامرور کرد . یادداشت برداری ، بخشی مهم و حساس از مطالعه است که باید به آن توجهی خاص داشت . چون موفقیت شما را تا حدودی زیاد تضمین خواهد کرد و مدت زمان لازم برای یادگیری را کاهش خواهد داد. خواندن بدون یادداشت برداری یک علت مهم فراموشی است.

شش روش مطالعه :
خواندن بدون نوشتن خط کشیدن زیرنکات مهم حاشیه نویسی خلاصه نویسی کلید برداری خلاقیت و طرح شبکه ای مغز
1-خواندن بدون نوشتن: روش نادرست مطالعه است . مطالعه فرآیندی فعال و پویا است وبرای نیل به این هدف باید از تمام حواس خود برای درک صحیح مطالب استفاده کرد. باید با چشمان خود مطالب را خواند، باید در زمان مورد نیاز مطالب را بلند بلند ادا کرد و نکات مهم را یادداشت کرد تا هم با مطالب مورد مطالعه درگیر شده و حضوری فعال و همه جانبه در یادگیری داشت و هم در هنگام مورد نیاز ، خصوصا" قبل از امتحان ، بتوان از روی نوشته ها مرور کرد و خیلی سریع مطالب مهم را مجددا" به خاطر سپرد .
2- خط کشیدن زیر نکات مهم :این روش شاید نسبت به روش قبلی بهتر است ولی روش کاملی برای مطالعه نیست چرا که در این روش بعضی از افراد بجای آنکه تمرکز و توجه بروی یادگیری و درک مطالب داشته باشند ذهنشان معطوف به خط کشیدن زیر نکات مهم می گردد .حداقل روش صحیح خط کشیدن زیر نکات مهم به این صورت است که ابتدا مطالب را بخوانند و مفهوم را کاملا" درک کنند و سپس زیر نکات مهم خط بکشند نه آنکه در کتاب بدنبال نکات مهم بگردند تا زیر آن را خط بکشند .
3- حاشیه نویسی :این روش نسبت بدو روش قبلی بهتر است ولی بازهم روشی کامل برای درک عمیق مطالب و خواندن کتب درسی نیست ولی می تواند برای یادگیری مطالبی که از اهمیتی چندان برخوردار نیستند مورد استفاده قرار گیرد.
4- خلاصه نویسی : در این روش شما مطالب را میخوانید و آنچه را که درک کرده اید بصورت خلاصه بروی دفتری یادداشت می کنید که این روش برای مطالعه مناسب است و از روشهای قبلی بهتر می باشد چرا که در این روش ابتدا مطالب را درک کرده سپس آنها را یادداشت می کنید اما بازهم بهترین روش برای خواندن نیست .
5- کلید برداری :کلید برداری روشی بسیار مناسب برای خواندن و نوشتن نکات مهم است . در این روش شما بعد از درک مطالب ، بصورت کلیدی نکات مهم را یادداشت می کنید و در واقع کلمه کلیدی کوتاهترین، راحتترین ،بهترین وپرمعنی ترین کلمه ای است که با دیدن آن، مفهوم جمله تداعی شده و به خاطر آورده می شود .
6- خلاقیت و طرح شبکه ای مغز: این روش بهترین شیوه برای یادگیری خصوصا" فراگیری مطالب درسی است .در این روش شما مطالب را میخوانید بعد از درک حقیقی آنها نکات مهم را به زبان خودتان و بصورت کلیدی یادداشت می کنید و سپس کلمات کلیدی را بروی طرح شبکه ای مغز می نویسد ( در واقع نوشته های خود را به بهترین شکل ممکن سازماندهی می کنید و نکات اصلی و فرعی را مشخص می کنید)تا در دفعات بعد به جای دوباره خوانی کتاب ، فقط به طرح شبکه ای مراجعه کرده وبا دیدن کلمات کلیدی نوشته شده بروی طرح شبکه ای مغز ، آنها را خیلی سریع مرور کنید . این روش درصد موفقیت تحصیلی شما را تا حدود بسیار زیادی افزایش میدهد و درس خواندن را بسیار آسان می کند. و بازده مطالعه را افزایش میدهد.

شرایط مطالعه
((بکارگیری شرایط مطالعه یعنی بهره وری بیشتر از مطالعه ))
شرایط مطالعه ، مواردی هستند که با دانستن ، بکارگیری و یا فراهم نمودن آنها ، می توان مطالعه ای مفیدتر با بازدهی بالاتر داشت و در واقع این شرایط به شما می آموزند که قبل از شروع مطالعه چه اصولی را به کار گیرید ، در حین مطالعه چه مواردی را فراهم سازید و چگونه به اهداف مطالعاتی خود برسید و با دانستن آنها می توانید با آگاهی بیشتری درس خواندن را آغاز کنید و مطالعه ای فعالتر داشته باشید :
1- آغاز درست :برای موفقیت در مطالعه ،باید درست آغازکنید.
2- برنامه ریزی : یکی از عوامل اصلی موفقیت ، داشتن برنامه منظم است .
3- نظم و ترتیب: اساس هر سازمانی به نظم آن بستگی دارد .
4-حفظ آرامش: آرامش ضمیر ناخود آگاه را پویا و فعال میکند.
5- استفاده صحیح از وقت :بنیامین فرانکلین، ((آیا زندگی را دوست دارید؟ پس وقت را تلف نکنید زیرا زندگی از وقت تشکیل شده است .))
6- سلامتی و تندرستی: عقل سالم در بدن سالم است .
7- تغذیه مناسب: تغذیه صحیح نقش مهمی در سلامتی دارد.
8- دوری از مشروبات الکلی : مصرف مشروبات الکلی موجب ضعف حافظه می شود .
9 – ورزش : ورزش کلید عمر طولانی است .
10-خواب کافی: خواب فراگیری و حافظه را تقویت می کند.
11 –درک مطلب:آنچه در حافظه بلند مدت باقی می ماند ، یعنی مطالب است .

چندتوصیه مهم که بایدفراگیران علم ازآن مطلع باشند.
1- حداکثر زمانی که افراد می توانند فکر خود را بروی موضوعی متمرکز کنند بیش از 30 دقیقه نیست ، یعنی باید سعی شود حدود 30 دقیقه بروی یک مطلب تمرکز نمود و یا مطالعه داشت و حدود 10 الی 15 دقیقه استراحت نمود سپس مجددا" با همین روال شروع به مطالعه کرد.
2- پیش از مطالعه از صرف غذاهای چرب و سنگین خودداری کنید. و چند ساعت پس از صرف غذا مطالعه نمائید چون پس از صرف غذای سنگین بیشتر جریان خون متوجه دستگاه گوارش میشود تا به هضم و جذب غذا کمک کند و لذا خونرسانی به مغز کاهش می یابد و از قدرت تفکر و تمرکز کاسته میشود . از مصرف الکل و دارو هم خودداری فرمائید همچنین غذاهای آردی مثل نان و قندی قدرت ادراک و تمرکز را کم می کند نوشابه های گازدارهم همینطور هستند.
3- ذهن آدمی با هوش است اگر یادداشت بردارید خود را راحت از حفظ و بیاد سپاری مطالب می کند و نیز همزمان نمی توانید هم مطلبی را بنویسید و هم گوش دهید . پس در حین مطالعه لطفا" یادداشت برداری ننمائید
انسان به عنوان یکی از موجودات عالم ، امتیازات زیادی نسبت به سایر موجودات دارد. یکی از این امتیازات قدرت یادگیری ، تفکر و حفظ اطلاعات است . قدرت یادگیری و حفظ اطلاعات باعث تفاوت میان انسان و حیوان شده و نیز برتری انسان را نسبت به سایر موجودات به اثبات رسانده است.
بنابراین درگیری فکری با استعداد سوال بر انگیز حافظه و یادگیری در حافظه محدود به زمان حاضر که مادر آن زندگی می کنیم نیست بلکه بسیاری از تمدنها در گذشته منشاء و کارکرد حافظه را مدنظر داشته اند .
بیش از
۲۵۰۰ سال پیش ، یونانیان ، هنری را در باره حافظه اختراع کردند که عموما" تحت عنوان تدابیر((یادیار)) نامیده می شود . و به معنی نقش بستن اثرات مکانها و تصاویر بر روی حافظه است .
اولین سیستم تقویت حافظه به وسیله شاعر یونانی به نام سیمونیدز ((
Simonides ))در قرن پنجم و ششم قبل از میلاد پدید آمده است .
شرح واقعه چنین است که سیمونیدز ، تالار ضیافتی را که در آن شعر طویلی را ایراد کرده بود برای چند لحظه ترک کرد . در همین حین ، سقف تالار فرو می ریزد و در نتیجه تخریب تالار و مرگ میهمانان ، هویت آنان غیر قابل شناسایی می شود . اما پس از بازسازی تالار ، سیمونیدز توانست جایگاه دقیق هر یک از حاضرین را بیش از قرائت شعر بیاد آورد و تمامی آنها را شناسایی کند بدین ترتیب بود که نخستین تئوری تداعی در بخاطر سپاری و اساس تمامی سیستمهای منمو تکنیک (تدابیر یادیار )پدید آمد .
افلاطون می گوید : روح دارای بستری است از موم قالب سازی شده که منحنی ، غلظت و خلوص آن در افراد مختلف متفاوت است و همین موم نقش احساسات و اندیشه ها را می پذیرد. این نقش حک شده که از حیث برجستگی مانند نقوش یک مهر به نظر می رسد ، همانند نشانه ای از اشیاء است که امکان بخاطر آوردن آنها را فراهم می سازد . اگر نشانه ای ناپدید و فراموش می شود ، به این خاطر است که به طور کامل بر روی این موم حک نشده است .
ارسطو معتقد بود:حافظه مجموعه ای از تصاویر ذهنی است که تنهااز راه تاثیرات حسی به دست می آید . وی تنها کسی بود که قوانین منموتکنیک را به صورت تداعی پایه ریزی کرد. سنت توماس اکیناس ، سه قانون اولیه تداعی ارسطو را احیاءکرد.
۱-قانون تشابه : خاطره مشابه با تاثیر معینی به یاد می ماند .
۲-قانون عکس یا متضاد : اگر دو یا چند تاثیر ، آنتی تز یکدیگر باشند داشتن یکی سبب یاد آوری دیگری می شود.
۳-قانون همزمانی یا همراهی : اگر دو یا چند تاثیر همزمان اتفاق بیافتند ، بروز یکی سبب یاد آوری دیگری می شود .
بنابراین براساس نظریات داده شده می توان گفت حافظه عبارت است از کنشی که احیای تجارب گذشته را در بر می گیرد . یا یک استعداد همگانی در بخاطر سپاری رویدادها و اطلاعات و همچنین یاد آوری آنهاست پس حافظه قابلیت رشد ، تقویت و پرورش را داشته و بیش از همه به بکارگیری و تمرین نیاز دارد .حافظه شبیه عضله می باشد که با تمرین کردن پرورش یافته و تقویت می گردد و در صورت عدم بکارگیری سست و تنبل می شود .
در این مقاله قواعدی را بیان می کنیم که شما را در داشتن یک حافظه خوب یاری می کنند . همچنین تکنیکهای ساده و در عین حال کاملا" موثر و کاربردی را ارائه می دهیم که پس از مطالعه و یادگیری و در صورت بکارگیری آنها شاهد تحول بسیار چشمگیری در روند بخاطر سپاری مطالب خواهید بود .
تقویت و بهبود حافظه همان یادگیری بهتر است . تقویت حافظه یعنی رعایت اصول و قوانین حاکم بر یادگیری ، اگر قوانین حاکم بر یادگیری را خوب رعایت کنیم بهتر یاد خواهیم گرفت و در نتیجه احساس می شود که کارائی حافظه بالا رفته است پس حافظه ما تقویت شده است تقویت حافظه یا پرورش حافظه همان عوامل موثر بر یاد آوری است که روان شناسان به عنوان روشهای پرورش حافظه پیشنهاد کرده اند . قبل از بیان روشهای موثر در بخاطر سپاری ،اصول حاکم بر یادگیری را ذکر می کنیم که عبارتنداز :
۱- مرحله اول – توجه : اولین گام در جریان هریادگیری توجه است .
۲- مرحله دوم – زبان گردانی : گام دوم در یادگیری ((زبان گردانی )) مطالب مهم است . زبان گردانی عبارت است از تبدیل مطالب شنیده یا خوانده شده به زبان مشخص و معنی دار . این کار را می توان از طریق برگرداندن مطالب به زبان خودمان یا ایجاد تصویری در ذهن از مطالب مزبور انجام داد .
۳- مرحله سوم – پیوند مطالب جدید با دانسته های قبلی : مرحله سوم در یادگیری کلامی بسیار مهم است . اگر به مطلبی توجه کرده و آنرا به زبان خود برگردانده باشید . بازهم بیش از چند لحظه در خاطرتان باقی نخواهند ماند. برای فراموش نکردن و بخاطر سپردن چنین مطالبی در حافظه بلند مدت ، باید از مکانیسم پیوند استفاده کرد. منظور از پیوند ایجاد ارتباط بین مطالب جدید و دانسته های قبلی است .
●ویژگیهای راههای بهبود حافظه
الف : اصول استفاده از حافظه
ب : بهداشت حافظه
ج : اصول اولیه مطالعه
د : درک و یادگیری و یاد سپاری

الف -اصول استفاده از حافظه :
۱-آموزش : به وسیله آموزش می توان عمل فراگیری یا بهره گیری از حافظه را که یک فعالیت مستقیم و قابل کنترل است افزایش داد
۲-علاقه:اگربه موضوعی علاقمند باشید بهتر آن را یاد می گیرید.موضوع مورد مطالعه و همچنین میزان علاقه ای که خواننده نسبت به مطلب دارد ، در بخاطر سپاری آن مطلب در حافظه تاثیر زیادی دارد بخاطر سپردن موضوعات مورد علاقه در حافظه به سهولت انجام می گیرد . و همچنین به آسانی می توان آنها را بیاد آورد بنابراین علاقه در یادگیری نقش دارد . هر چه قدر حافظه قوی داشته باشیدبه خاطر سپردن مطالبی که به آنها علاقه ای ندارید امکان پذیر نخواهد بود . فقط از راه ایجاد علاقه در خود می توانید از عهده این کار بر آیید.
۳-تمرکز حواس : داشتن تمرکز حواس هنگام یادگیری موجب می شود که مطالب آموخته شده بهتر در حافظه باقی بماند . اصولا" بدون داشتن تمرکز نمی توان مطلبی را به خوبی فهمید . باید هنگام مطالعه تمامی حواس خود را بر روی مطالب متمرکز کنید تا بتوانید آنها را به حافظه خود بسپارید . برای ایجاد تمرکز باید شرایط مطالعه را نیز رعایت کنید . در واقع با رعایت شرایط مطالعه موقعیت مناسبی را برای تمرکز و یادگیری بهتر مطالب ایجاد می کنید.
۴-طبقه بندی مطالب مورد مطالعه : (ارتباط ) :یکی از اصول حاکم بر حافظه اصل ارتباط و بهم پیوستگی است یعنی ، حافظه مطالب مرتبط و به هم پیوسته را بهتر در خود جای می دهد و هر چقدر آموخته های شما بیشتر با همدیگر ارتباط داشته باشند به همان نسبت به خاطر سپاری و بیاد آوری آنها آسانتر خواهد بود. حافظه به شکل زنجیره ای عمل می کند . بنابراین مطالب باید به صورت زنجیره ای ، پیوسته و در ارتباط باهم در آیند تا کار بخاطر سپاری و از آن مهمتر، عمل بیاد آوری راحت باشد.
۵-خوب درک کردن ( درک مفاهیم ):پرفسور ((ربروت توکه )) می گوید : ((درسی که کاملا" فهمیده شود از قبل یاد گرفته شده است .)) پس اگر مطلبی را بجای حفظ کردن بفهمید ،بهتر در حافظه ضبط و بایگانی می گردد.واصولا" اگرمتنی به خوبی درک شود ، کمتر فراموش می شود . قبل از آنکه بخواهید مطلبی را حفظ کنید ، ابتدا باید آن مطلب را مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار دهید . و هنگامی که آنرا به خوبی درک کردید بخاطر بسپارید .
۶-اعتماد به نفس : اعتماد به حافظه نخستین گام تقویت حافظه است ، باید به قوی بودن حافظه خود اعتماد داشته باشید . باید از کاربرد کلمات و جملاتی که موجب تضعیف حافظه می شوند جدا" خودداری کنید . حتما" از گفتن جملاتی نظیر حافظه ام یاری نمی کند ، حافظه ام ضعیف شده است …. خودداری کنید. چرا که با گفتن این جملات ، به خودتان تلقین می کنید که واقعا" حافظه تان ضعیف شده است ، در آن صورت حافظه نیز به یاری شما نمی شتابد.
نتیجه : آنچه که در ذهن شماست نتیجه یادگیری و بخاطر سپاری صحیح است . بخاطر سپاری مهارتی قابل کسب است حافظه را می توان طوری تربیب کرد که موثرتر انجام وظیفه کند .کسانی که به روشهای یادگیری خود توجه بیشتر دارند و هنگام به خاطر سپردن مطلبی تمرکز حواس داشته باشند و مطالب را با نظم وترتیب در حافظه ضبط کنند آن موقع به خاطر آوری مطلب در آنها آسانتر خواهد بود.
ب - اصول بهداشت حافظه :
چگونه می توان یک حافظه بهتر داشت ؟یادگیری و حفظ مطالب به چند صورت امکان پذیر است ؟
چگونه می توان حافظه را به فعالیت وا داشت ؟
ذهن آدمی همچون دیگر اعضاء بدن احتیاج به مواد غذائی و مراقبت دارد . همانطور که به وضع پوشش خود دقیق هستیم باید به بهداشت و سلامت روانی حافظه و مغز دقت کنیم . هنگام کار و فعالیتهای ذهنی ،برای سلامتی و جلوگیری از فرسودگی زودرس حافظه باید موارد بهداشتی زیر را رعایت کرد :
۱-تاثیر تغذیه مناسب بر حافظه ( اعم از اکسیژن و غذا ) : تغذیه مناسب یکی از مهمترین عوامل در افزایش کارایی حافظه است . کلسیم و منیزیم و فسفر سه عنصر اساسی و ضروری برای حافظه به شمار می آید و باید با تغذیه مناسب مانند : جوانه گندم ، لبنیات ،جگر ، بادام ، گردو ، فندق ، سبزیجات و تخم مرغ می توان مواد مورد نیاز مغز را تامین کرد . و در فعالیتهای شدید ذهنی باید از مصرف زیاد چربی ، نان ، وقند بپرهیزید و تا حد امکان از غذاهای دارای پروتئین مانند تخم مرغ ، گوشت – جگر سیاه و ماهی استفاده کنید . به طور کلی در نظر داشته باشید که پرخوری و معده سنگین فعالیت ذهنی را سست و محدود می کند
۲-تاثیر دخانیات و مواد مخدر: استفاده از سیگار و دخانیات نه تنها موجب خستگی زودرس جسم و روان می شود بلکه عمل طبیعی سیستم عصب و حافظه را مختل کرده و اثرات دائمی دارد و با عدم استفاده از آنها می توانیم کارایی حافظه را بالا ببریم .
۳-تاثیر استرس بر حافظه :استرس یکی از عواملی است که موجب رکود ذهن در مرحله فکر کردن می شود . استرس در دو مرحله مهم باعث اخلال در عمل حافظه می شود : یکی در مرحله ثبت اطلاعات و دیگری در مرحله یاد آوری اطلاعات . مسائلی چون مرگ یا حادثه ناگوار برای یکی از اعضای خانواده ، ترس ، خوشحالی بیش از حد و ازدواج می تواند بر کارایی حافظه تاثیر گذارد .
توجه : اکثر دانش آموزان موقع امتحان بیشتر به طرف پایین خیره می شود که این عمل کارایی حافظه را در یاد آوری مطالب پایین می آورد پس بهتر است که با چشمانی باز به گوشه بالا و چپ یا بالا و راست بنگرید . این عمل فیزیکی به نیمکره های مغز کمک می کند تا همکاری بهتری داشته باشند و امکان دستیابی شما به اطلاعات را فراهم آورند .
۴-تاثیر استراحت در حافظه : هنگام مطالعه نباید خسته باشید ، اگر احساس خستگی می کنید کمی باید استراحت کنید و بعد مطالعه را شروع کنید . پس از یادگیری نیز حتما" استراحت کنید تا آموخته های شما مجال استحکام و پایداری در حافظه را پیدا کنند و از به وجود آمدن عامل تداخل جلوگیری شود.
۵-تاثیر آرامش در حافظه : تا حدممکن در هنگام مطالعه آرامش بیشتری داشته باشیدچون در وضعیت آرامش ، امواج آلفا که بین ۱۳-۸ هرتزاست در مغز منتشر می شود . در این حالت انسان می تواند از حداکثر نیروهای مغز خویش بهره جوید و یادگیری و بخاطر سپاری را تسهیل بخشد . در ضمن حفظ آرامش و حالت طبیعی ارگانیسم کارکرد طبیعی مغز و اعصاب را نیز تسهیل می کند.
ج- اصول اولیه مطالعه :
اولین اصل قبل ازشروع مطالعه چیست ؟ چگونه می توان بازده مطالعه را افزایش داد ؟ نحوه تفکرات واراده چه نقشی در مطالعه و کارهای روزمره دارد؟ و بهترین زمان و مکان مناسب برای مطالعه چیست ؟ یکی از ضروری ترین و کاملترین ابزار پیشرفت انسان مطالعه است برای اینکه بتوانید مطالعه بهتری داشته باشید تا بازیابی و بخاطر سپاری آن آسان باشد اصول زیر را باید رعایت نمائید :
۱-هدف : تیری که بدون هدف رها شود بی نتیجه خواهد بود. قبل از شروع مطالعه باید حتما" هدف خود را مشخص کنید . زیرا وقتی که هدف خود را مشخص کردید آمادگی بیشتری برای خواندن و یادگیری خواهید داشت و داشتن هدف به شما کمک می کند تا در حین مطالعه دقت بیشتری داشته باشید و تمرکز حواس نیز بهبود می یابد ، بنابراین قبل از مطالعه هر کتابی ، هدف خود را به طور دقیق و واضح بیان کنید .
۲-برنامه ریزی : برنامه ریزی درسی ، این امکان را می دهد که بهتر ودر زمان مخصوص به خودش آن درس را بخوانید با طرح برنامه ، نظم خاصی به روند یادگیری خود می دهید . که این نظم خاص بمکانیسم حافظه در بخاطر سپاری مطلب کمک می کند.
۳- مکان و زمان مطالعه : مکان مطالعه باید آرام بوده ،از نور کافی برخوردار باشد و زمان مطالعه بهتر است موقع صبح باشد، حافظه وقع صبح فعال تر می باشد.
بنابراین قبل از شروع مطالعه باید هدف مشخص شود و به صورت معقول برنامه ریزی کنید و با علاقه وبدون هر نگرانی در اجرای برنامه نهایت سعی تان را بکار ببرید ورزش را به زندگی خود وارد کنید.


د - درک ، یادگیری و یادسپاری :


-چرا برای به خاطر سپردن مطالب یک کتاب ، چند بار آن را می خوانیم و پس از مدتی مطالب را فراموش می کنیم ؟
-آیا فهمیدن دلیل بریاد داشتن برای همیشه است و خلاصه نویسی به چه صورت باید انجام بگیرد؟
-رعایت کدام اصل بخاطر سپردن مطلب یک کتاب را برای همیشه امکان پذیر می سازد.؟
برای اینکه مطالب خوانده شده را در حافظه بلند مدت خود ضبط کرده و برای مدتهای طولانی – بدون مراجعه به اصل کتاب کل مطلب را به یاد داشته باشید و در مواقع لزوم با صرف وقت کمتر به یاد بیاورید می توان از روش خلاصه کردن و الگوهای یادآوری استفاده کرد.
۱-اصل الگوهای یادآوری : عبارت از درک مطلب و متن خوانده شده ونوشتن آنها به صورت کلمات کلیدی. این کار که همان خلاصه نویسی می باشد در هنگام مطالعه سبب افزایش تمرکز حواس و مانع از خواب آلودگی می شود و قدرت به یادسپاری مطلب را بالا می برد. بنابراین خلاصه نویسی و الگوهای یاد آوری که از اصول درک و یادگیری و یاد سپاری است دارای مراحل ذیل می باشد .
الف: یادداشت برداری : در یادداشت برداری نکات بصورت اصلی و فرعی نوشته می شوند بدین صورت که موضوع اصلی و مورد بحث را نوشته و هر مطلب راجع به آن را به طور منظم بر روی شاخه های اصلی و فرعی می نویسید در اینجا از جمله نویسی پرهیز می کنید و از کلمات کلیدی استفاده می کنید . با توجه به اینکه یاداشت برداری و خواندن دو عمل مجزا می باشد و هر یک کار فیزیکی متفاوتی دارد لذا از خواندن توام با نوشتن پرهیز کنید زیرا در کار مغز اختلال ایجاد می کند .
ب – مرحله بازنگری و تکمیل : پس از پایان مبحث خوانده شده و خلاصه نویسی الگوهای یاد آوری را بررسی، و آن را تکمیل و مرتب کرده ودر مرتب کردن سعی کنید کلمات کلیدی باهم ارتباط بیشتر داشته باشد.
ج – مرحله تعریف : بعد از آن دو مرحله متن اصلی را کنار گذاشته با نگاه کردن به الگوهای یاد آوری و کمک گرفتن از اطلاعات موجود در مغز آنچه را یاد گرفته اید با صدای بلند توضیح دهید. این مرحله مغز شما را پویا و فعال خواهد کرد .
د – مرحله تکرار و مرور : مرور و یاد آوری از فراموشی مطالب جلوگیری می کنند و حفظ و یاد آوری مطالب به همین عنوان است . اگر مطالب مرور وتکرار شود از فراموشی آن مطالب جلوگیری می شود .
بیش از
۹۰% از مطالب خوانده شده بعداز ۲۴ ساعت فراموش می شوند در حالیکه مرحله مرور مانع از فراموشی مطالب می شود . پس باید بعد از خلاصه نویسی الگوهای یاد آوری را تکرار و مرور کنید.
● اصول دیگر بازسازی و یادآوری :
۲- تداعی : برای بازسازی و یادآوری موضوعات جدید باید تداعی مناسب بین آنها بر قرار کنید، چون حافظه به صورت زنجیره ای عمل می کند پس باید هر یک از موضوعات را یکی از حلقه های زنجیر در نظر گرفت . آن وقت این حلقه ها را با کمک سیستم های تداعی بهم پیوند داد. اما از آنجا که هر چقدر این تداعی غیر منطقی تر باشد بهتر در حافظه باقی می ماند، بنابراین باید سیستم های تداعی را به صورت مضحک مبالغه آیز رنگهای غیر واقعی در آورد تا موضوعی بهتر در حافظه باقی بماند . بنابراین تداعی بین اطلاعات کمک بزرگی در بخاطر سپاری آنها می کند.
۳-تجسم : تداعی بین اطلاعات به تنهایی کافی نیست ، بلکه باید علاوه بر تداعی ، آنها را به وضوح و آشکارا در ذهن خود مجسم کنید . تجسم از اعمال نیمکره راست مغز است . بنابراین اگر در هنگام بخاطر سپاری از نیمکره راست مغز خود را نیز بهره بگیرید یعنی همزمان از دو نیمکره مغز خود استفاده کنید تداعی یادگیری و بخاطر سپاری اطلاعات چندین برابر می شود.
بنابراین به طور کلی داشتن هدف ، اعتماد داشتن ، علاقه ، سلامتی ، اکسیژن کافی ،دقت ، تمرکز ، استراحت ، خواب کافی ، آرامش ، مدت یادگیری برنامه ریزی ، یادگیری با فاصله – تصمیم به خاطر سپردن ، خوب درک کردن و… از عوامل موثر در بهبود به خاطر سپاری و بازیابی حافظه است .
● نتیجه
به خاطر سپردن ، مهارت و هنری است همانند حرف زدن ، خواندن و فکر کردن هر کسی می تواند با تلاش و آموزش اصولی بهبود حافظه که ذکر کردیم هر یک از این مهارتها یا همه آنها را در خود تقویت کرده و بهتر انجام دهد. زمانی بود که اگر به صفحه ای از یک کتاب نگاه می کردید محال بود حتی مفهوم یک کلمه را درک کنید ولی پس از گذشت سالهای دبستان توانستید هزاران کلمه خوانده و میلیونها جمله بسازید بنابراین استعداد و ظرفیت داشته اید که توانائی نوشتن و خواندن در شما شکوفا گردد اما برای اینکه کارایی حافظه شما بهبود یابد باید توجه کنید که همانگونه که اعضا جسمی بدن انسان اگر حتی جنب وجوش طبیعی و معمولی خود را از دست بدهند و یا این جنب وجوش متوقف گردد موجب بی حالی و سستی می شود تا آنجا که گمان می رود او مریض است و نیاز به درمان دارد ، حافظه را هم اگر مدتی رها کرده و او را برای یاد سپاری های مختلف بکار نبرید ، کم کم حالت پویائی خود را از دست داده و انسان احساس می کند که حافظه او کارایی لازم را ندارد .پس می توانید با رعایت اصول بهبود حافظه، میزان کارایی حافظه خود را بالا ببرید .
● اصول بهبود حافظه عبارتنداز :
۱- اصل استفاده از حافظه
۲- اصل بهداشت حافظه
۳- اصل اولیه مطالعه
۴- اصل درک و یادگیری و یاد سپاری

منابع :
1ـ سیف ، علی اکبر ( مترجم ) ، روش های مطالعه ، چاپ دوم ، تهران ، انتشارات رشد ، 1364
2ـ میرعابدینی ، امیر ، ‹‹ چگونه درس بخوانیم ؟ چگونه امتحان دهیم ؟ ›› ، تهران ، نشر
چکامه ، 1371


  مرور چیست؟
فرض كنید كه فردی، مطلبی را به طور دقیق مطالعه كرده است.
سوال: آیا كار تمام شده است؟  قطعاً خیر!
- چرا؟
- به این دلیل كه جایگاه درك مطلب بعد از خواندن دقیق، بستری متزلزل و غیرقابل اعتماد است.
این جایگاه در بهترین شرایط، تنها قابلیت نگهداری مطالب خوانده شده، حفظ شده و درك شده را تا 2 روز دارد و پس از آن با یك افت سریع و تصاعدی، حذف مطالب آغاز می‌شود.
این جایگاه «حافظه كوتاه مدت»(1) نام دارد؛ حافظه‌ای مهم، اما موقت كه در مطالعه باید به عنوان یك واسطه به آن نگریسته شود. واسطه‌ای كه وظیفه انتقال داده‌های ورودی از طریق مطالعه را به حافظه بلندمدت، به عهده دارد.
www.zibaweb.com

● پس:
مكمل مطالعه دقیق هنر انتقال دادن مطالب خوانده شده به حافظه بلندمدت است. اساسی‌ترین راه در این زمینه نیز مرور است. (3)
درست است كه با خواندن دقیق و یادگیری اصولی و درك عمیق، 90 درصد از راه مطالعه را می‌پیماییم؛ اما باید حواسمان باشد اگر 10 درصد باقی مانده مسیر تا مقصد نهایی را ادامه ندهیم، عملاً به هدف نرسیده‌ایم و كل تلاش انجام شده، بیهوده و ابتر می‌شود. به بیان ساده، بیشتر آنچه را كه در زمان مطالعه به دست آورده‌ایم، به راحتی بر باد می‌رود.

● مرور هدفمند و سازمان‌دهی شده:
اساسی‌ترین عامل حفظ مطالب خوانده شده است.
اطلاعات مهم حافظه كوتاه مدت را كه هنگام مطالعه به دست آمده، به حافظه بلندمدت منتقل می‌نماید.
زمان پایداری مطالب خوانده شده را در حافظه افزایش می‌دهد.
قشر خاكستری مغز (كورتكس) را فعال می‌كند.
مرور در كدام مرحله مطالعه صورت می‌گیرد؟
مرور یكی از قسمتهای مهم مرحله بعد از مطالعه است؛ یعنی – بر اساس یك زمان‌بندی دقیق كه بعداً اشاره خواهیم كرد- پس از اینكه خواندن، یادگیری و درك كامل صورت گرفت، مرور شروع می‌شود.
مرور، عامل یادگیری نیست؛ ولی یادآوری را تضمین می‌كند.

● چه چیزی را باید مرور كرد؟
اساساً در مرور، از یادداشت‌برداری‌هایی كه هنگام مطالعه تهیه كرده‌ایم، استفاده می‌شود. البته می‌توان از روی منابع اصلی (كتاب، جزوه و… ) هم مرور كرد كه این كار نیز مفید است؛ اما مرور هر قدر صحیح‌تر و دقیق‌تر انجام شود، تأثیر آن قدرتمندتر و عمیق‌تر خواهد بود.

● جایگاه مرور در فهم مطالب چیست؟
فهم، شامل دو سطح و مرحله است كه پس از هم به صورت مرتب صورت می‌گیرد. سطح اول فهم، ورود و پایداری اطلاعات خوانده شده در حافظه بلندمدت است كه هدف از آن، دسترسی ارادی به اطلاعات خونده شده در هر زمان است؛ مثلاً در زمان برگزاری امتحان یا مباحثه یا تدریس، ما نیاز به فراخوانی كامل اطلاعاتی داریم كه قبلاً مطالعه كرده‌ایم.
فهم سطح اول، پیش‌نیاز فهم اصلی یعنی فهم سطح دوم است. هدف فهم سطح دوم، خلق است؛ یعنی اینكه بتوانیم از اطلاعات موجود در حافظه بلندمدت استفاده كرده و مطلب و مفهوم یا نظریه و فكر جدیدی را خلق كنیم.
حال به وظیفه مرور دقت كنید. مرور، وظیفه اجرای فهم سطح اول را بر عهده دارد؛ یعنی پایداری اطلاعات در حافظه بلندمدت.
از آنجایی كه فهم سطح دوم بدون فهم سطح اول میسر نمی‌شود، مرور و جایگاه مرور در فهم مطلب، كاملاً روشن و مشخص می‌شود.

◊ مرور چگونه انجام می‌شود؟
مهم‌ترین عامل در چگونگی مرور، رعایت زمان‌بندی آن است. برای مثال، گیاهی تزیینی را تصور كنید كه در گلدان زیبایی قرار دارد. آیا با یك آبیاری، ریشه‌های این گیاه می‌تواند برای همیشه از مخزن گلدان خود تغذیه كند؟
مطمئناً خیر؛ بلكه باید مثلاً هر 3روز یك‌بار به این گیاه آب داده شود؛ زیرا با هر بار آبیاری، نفوذ آب درخاك تا 3 روز می‌تواند جوابگوی گیاه باشد و اگر آبیاری مرتب صورت نگیرد، شاهد پژمردگی روز به روز آن گیاه زیبا خواهیم بود.
ذهن انسان هم نیاز به آبیاری منظم و مستمر دارد و با یك بار مطالعه، تا زمان بسیار اندكی ذهن می‌تواند از اطلاعات ورودی استفاده كند. اگر این اطلاعات ورودی را رها كنیم، پژمردگی ذهن و فراموشی مطالب، تنها نتیجه ممكن خواهد بود.
پس از گذشت 24 ساعت از زمان مطالعه، 70 درصد از محتوای خوانده شده فراموش می‌شود. این نقطه به قله فراموشی معروف است. پس حتماً باید مطالب خوانده شده را یك روز بعد از مطالعه، دوباره مرور كرد تا پایداری مطالب حفظ شود.
به جدول زیر دقت كنید:

نوع مرور شماره مرور زمان مرور مدت پایداری اطلاعات
الزامی 1 1 روز پس از مطالعه 10 روز
2 10 روز بعد از مرور اول 1 ماه
3 1 ماه بعد از مرور دوم 4 ماه
4 4 ماه بعد از مرور سوم 1 سال
اختیاری 5 1 سال بعد از مرور چهارم 2 سال
6 2 سال بعد از مرور پنجم 5 سال
7 5 سال بعد از مرور ششم 10 سال
8 10 سال بعد از مرور هفتم 20 سال
9 20 سال بعد از مرور هشتم 80 سال

در بخش مرور الزامی، چهار مرور منظم زمان‌بندی شده خواهیم داشت. مرور اول كه یك روز پس از مطالعه خواهد بود، باعث می‌شود قشر خاكستری مغز فعال شود و محتوای مطالعه شده تا 10 روز در حافظه دوام یابد. پس مرور دوم، 10 روز بعد از مرور اول خواهد بود تا مطالب خوانده شده، به مدت یك ماه دیگر پایداری خود را حفظ نماید.
مرور سوم، یك ماه پس از مرور دوم و مرور چهارم، چهار ماه پس از مرور سوم خواهد بود. مرور چهارم باعث می‌شود یادآوری تمامی اطلاعات تا یك سال بعد از آن به راحتی انجام شود.
بخش مرور اختیاری، برای افرادی است كه تمایل به استمرار طولانی مدت و پایداری همیشگی اطلاعات در حافظه بلندمدت خود را دارند.

تكنیك انباشتی تكراری

هرگاه قصد كردید مطالعه درس جدیدی را شروع كنید، حتماً در ابتدا دروس گذشته را سریع مرور كنید.
طبق تكنیك انباشتی تكراری، مطالعه دروس باید مانند غذاخوردن به صورت لقمه لقمه باشد تا حافظه انسان، لحظه به لحظه در وظیفه خود موفق‌تر و دقیق عمل كند.
البته زمان مرور دروس گذشته، همواره بسیار كوتاه است و از 10 دقیقه تجاوز نمی‌كند. مرور باید سریع، دقیق و با هدف تداعی مطالب مطالعه شده گذشته انجام شود. این یك تكنیك عملی برای تداوم مرور است.
امام علی(علیه السلام) می‌فرمایند:
هر كس پی در پی دری را بزند و پافشاری كند، (در به رویش باز می‌شود) و داخل خواهد شد. (4)

برای مطالعه بیشتر:
1- شجری، ف؛ یادگیری خلاق؛ تهران، انجمن قلم ایران.
2- حسامی، احمد؛ نردبان ترقی؛ انتشارات طلوع اندیشه.
3- حسینی، سید محمدرضا ؛ روشهای علمی در برنامه‌ریزی، مطالعه و یادگیری؛ انتشارات شلاك.

پاورقی‌ها
1- برای آشنایی بیشتر با حافظه‌ها می‌توانید به بروشور «از حافظه چه می‌دانیم؟» مراجعه كنید.
2- این نمودار، حاصل تلاش دانشمندی به نام «ابینگ هاووس» است و به همین دلیل، به «منحنی فراموشی ابینگ هاووس» معرفی شده است.
3- البته روشهای برجسته‌سازی، رابطه و تداعی، كاربرد سازی و … نیز برای انتقال اطلاعات از حافظه كوتاه مدت به حافظه بلندمدت، از اهمیت بسزایی برخوردارند.
اما جامعیت، سرعت و پایداری طولانی مدت، مرور را به كاربردی ترین روش انتقال تبدیل كرده است. (لازم به ذكر است كه مرور، روشهای ذكر شده را نیز در خود جای داده است.
4- تصنیف غررالحكم و دررالكلم، ص 193، ح 3758.
http://www.bashgah.net/l به نقل از مجموعه بروشورهای خشت اول، شماره 6
*******************************
چه كنیم تا مطالب مطالعه شده را فراموش نكنیم
گروهی از دنش آموزان از فراموش كردن آموخته های خود ویا از اینكه مطلب را در جلسه امتحان به یاد نمی آورند گلایه دارند.اگر شما جزء این دسته از دانش آموزان هستید نكات زیر می تواند به شما كمك نمائید تا دچار فراموشی نشوید.
بیشتر فراموشیهابدین علت است,مطلبی راكه خوانده ایدوارد حافظه بلند مدت شما نشده است یعنی درحقیقت گول حافظه كوتاه مدت راخورده اید.
اگر می خواهید چیزی را درست بیاموزید وفراموش نكنید:


1 - موقع مطالعه تمركز داشته باشید.

2-تمرین وتكرار پس از مطالعه را فراموش نكنید.

3-مطالب خوانده شده راحتما مرور كنید.

4-به محتوی ذهن خود با خواندن مطالب مشابه پشت سر هم نظم بدهید.

5-از علائم ونشانه ها برای یاد آوری مطالب استفاده كنید.
6 - استفاده از قلم وكاغذ هنگام مطالعه جهت تمركزحواس را فراموش نكنید.



چهل نکته مهم برای مطالعه

1. طبق برنامه مدرسه،درسهای هر روز را همان روز مطالعه نمائید.
2. هنگام مطالعه از روش نت برداری یا خلاصه نویسی استفاده کنید،به عبارتی یا مطالب مهم روی یک برگه یا در دفتری نوشته شود ویا اینکه در کتاب با مداد زیر آنها خط کشیده شود ویا با ماژیک مخصوص (فسفری)روی مطالب مهم علامت گذاری شود وطبق برنامه مرور شود.

3. همیشه مدتی قبل از شروع امتحانات مطالب کتاب راتقسیم بندی نموده وطبق برنامه چون مطالب کم است سعی شود بخوبی آنها را یاد بگیرید.

4. با توجه به اینکه در هر هفته می بایست کتابی مطالعه شود وبرای هر کتاب دو جلسه خواندن کامل ویک جلسه مرور در نظر گرفته شده است،خوب است که آن تقسیم بر دو شود ودر هر جلسه محدوده مورد نظر،طبق آنچه که در شماره دو گفته شد خوانده شود.

5. خوب است که درجلسه های چهارم ویا پنجم هرکتاب،قبل از شروع کردن درس جدیدو بخش جدید،آموخته های قبلی مرور شود.

6. برای مطالعه وکارهای خود،نظم وترتیب خاصی را در نظر بگیرید.هر روزی که کارها را برطبق برنامه انجام دادید وخوب بود،برای خود تشویقی در نظر بگیرید.مثلاً خوردن بستنی یا شیرینی یا هرفعالیت موردمورد علاقه ی دیگر،اما اگرکارها به هر دلیل از جمله تنبلی،ویا بی نظمی وبی هدفی انجام شد،برای خود تنبیهی در نظر بگیرید تا کارهاودرس،سرو سامان بگیرد.مثلاً:برای تببیه خود می توان از خوردن غذا یا میوه ی مورد علاقه یا تماشای فیلم ویا هرکار مورد علاقه و وقت گیر دیگر،خوداری کرد.

7. سعی کنید ازهمان ابتدا خود را عادت وملزم به اجرای برنامه کنید

8. قبل از مطالعه وضو بگیرید ودرس را بانام ویاد خدا شروع کنید.

9. موفقیت ها وپیشرفت های خود راهر چند اندک،در برگه یا دفترچه ای یاداشت کنید ودر موقع ناامیدی یا...آنها رامرور کنیدتابه آینده امیدوار شوید.

10.آن مطالبی را که یاد گرفته ایدخوب است که به دیگران یاد بدهید و اگر کسی نبود برای خود یا آینه یا هر فرد دیگری توضیح دهید.
«کسانی که با افکار خوب وعالی دمسازندهرگز تنهاوبی مونس نیستند.» ( سیدنی)

11.خود را به درس خواندن و آن چیزی که یاد می گیرید،تشویق کنیدو برای ارزش های خود ارزش قایل شویدوبرای حفظ آن کوشا باشید.
12. .سعی نمایید که طرح «یاداشت همراه کتاب»را برای همه کتابهای خود اجرا کنید. به این صورت که یک برگه کاغذ سفید به ابعاد9سانتیمتردر 13سانتیمترآماده کرده وآن را در اولین صفحه کتاب خود بچسبانید و تمرینها،سوالهاو کارهایی را که برای یادگیری آن کتاب باید انجام دهید در آن بنویسید،تا فراموش نکنید.

«دل منطقی دارد که عقل از آن بیخبر است.» (پاسکال)

13.از آنجا که خواندن سوره ی قدر و آیهَ الکرسی نقش بسیار مهمی در یادگیری و موفقیت شما دارد،خوب است که پس از هرنماز وهمیشه این دو را تکرار و مرور کنید و به خدا توکل کنید.
14.هر موقع که خسته شدیدو دلتان گرفت وناامید از هر کار وزندگی شدید قران بخوانید وبه معنی آن توجه کنید.
15.علم را برای خود علم بخوانید،نه برای ثروت یا پز دادن بلکه برای دل خود بخوانید وعمل کنید.

16 .مطمئن هستیم در کار ی که شروع کرده اید،موفق خواهید شد چون که با یاری خدا و علاقه به پیش می روید.

17.فرصتها و لحظه ها را به آسانی از دست ندهید،چرا که این فرصتها همیشه به وجود نیامده و نخواهند آمد. پس به قول شاعر:اکنون که در پیش توام دریاب،شاید که فردایی نباشد.

18.این عبارت را با خط خوش بنویسید ونصب العین خود قرار دهیدوعمل کنید :
«دانایی،توانایی است وخواستن،توانستن،پس بخوان تابتوانی»

19.برای اینکه در بین راه به خاطر خستگی ویا هر دلیل دیگر ناامید از ادامه راه نشوید،در اولین فرصت، انگیزه خود را در برگه ای یادداشت کنید وهر موقع که احساس کردید که درس خواندن فایده ای نداردآن انگیزه را که یاداشت کرده ایدمرورکرده تا دوباره جان تازه ای گرفته وبا نیرو ونشاط بیشتر کار را ادامه دهید.

«هیچ لباسی برازنده تر از تندرستی نیست.» حضرت علی(ع)

20.هر نکته یا سوالی که هنگام مطالعه ی هر درس با آن مواجه می شوید را دربرگه ای یا گوشه ای از کتاب یاداشت کنیدودر اولین فرصت آن را از کسی که می داند،بپرسید ویاد بگیرید.
21.برای یادگیری بعضی از دروس توضیحی و حفظی می توان از روش «بگو وگوش کن» استفاده کرد. به این صورت که مثلاً:شما چند صفحه ای از مطالب یا کتاب را می خوانید ،سپس آنچه را که فهمیدید،برای یک دستگاه ضبط صوت که روشن است ودر آن نوار کاست هم قرار دارد،توضیح داده،پس از آن،آنچه را که گفته اید گوش می کنید. با این کار هم مطالب را خوب یاد می گیرید وهم اینکه پی به مشکلات خود ونقاط ضعف خود می بریدو برای از بین بردن ضعفها تلاش بیشتری می کنید .
«شکست باید انرژی خفته را بیدار کند.» (رومن رولان)
22.برای یادگیری فرمولها ونکات مهم می توانید از روش« نبین واز برکن»استفاده کنید.به این صورت که ابتدا آن فرمول یا نکته مهمی یا عبارتی راکه می خواهید از بر کنید در برگه ای نوشته وبه مدت یک تا دو دقیقه به آن خوب نگاه کنید.سپس چشمهای خود را بسته وبا دستهای خالی بدون خودکار ومداد آنرا روی هوا بنویسید . با این روش همه مطالب مهم بطور مستقیم وارد حافظه بلند مدت شده و خیلی دیر فراموش می کنید.در روزهای بعد اگر آن مطلب را فراموش کردید به آن نگاه کنیدوبه همان صورت یاد شده تمرین وتکرار کنید تا برای همیشه سبز شود وهرگز آنرا فراموش نکنید.

23.روش
G5روشی دیگر برای یادگیری است وآن به این صورت است که مطالبی را که خلاصه کرده ونت برداری کرده ایدبه صورت سوال وجواب در آورید ودربرگه های کوچکی«فیش های مخصوص»یاداشت کرده وآنها رادر معرض دیدخودقرار دهید.مثلاً:یک گیره ی لباس درکنارآینه ایکه روز به آن نگاه می کنید،نصب کنیدوهر چندروزیکبارمطالب آنراعوض کنیدوزمانیکه چشمتان به این مطالب افتادآنها رامرورکنیدتاهرگزآنهارافراموش نکنید.


« تندرستی در کم خوراکی و گرسنگی است.» حضرت علی (ع)

24.روش «اداره فکرویادگیری مادام العمر»روشی دیگر برای یادگیری است.به این صورت که شما می توانید بعضی ازصفحه های کتاب یا نکات خلاصه شده خود را در مکانهایی که حتی لحظات کمی نیز در آنجا حضور دارید مانند...به گیره نصب کنیدودر مدت کوتاهی که در آنجا هستید،آنها رامرور کرده ویادبگیرید.

25.همه این روشها آزمایش شده است وامتحان خود را پس داده اندوجزو مهمترین روشهای یادگیری هستندکه همه ی این هابه تلاش مستمروکوشش پیوسته شما را بستگی دارد پس سعی کنیدهمواره ازیک یادو روش ذکر شده استفاده کنیدومطمئن باشیدکه موفق خواهید شد.

26.خودتان راباورکنید.یعنی اینکه باور کنیدکه می توانید.مگرشمااز دیگران چه کم دارید؟اراده وتصمیم موفقیت که دارید،پس چرااز آن به خوبی استفاده نکنید؟

27.نمونه سوالهای امتحانی سالهای گذشته راپیدا کنید پاسخ آنها راهم پیدا کرده وبنویسیدویادبگیرید،چراکه حداقل 40درصدسوالها از سوالهای سال گذشته است ودیگر این که شما بانمونه سوال هاآشنا می شوید که هنگام مطالعه چه قسمت هایی را بیشتر مطالعه کنید ونکات مهم کدام قسمتها هستند.

28.برنامه درسی شبکه ی آموزشی تلویزیون راپیدا وبررسی کنیدوببینیدکه درسهای موردنظرشمارا درچه ساعاتی پخش می شود.آن را خوب نگاه کنید حتی اگرمربوط به دوره راهنمایی باشد.بدون شک مفیدفایده واقع خواهدشد.(کلاس خصوصی رایگان)

29.از فیلم های آموزشی که درباره ی درس هایی همچون ریاضی،عربی،زبان،دینی وقرآن فلسفه ومنطق و...که موجود می باشد استفاده کنید.

30.درس جغرافی را با نقشه یاد بگیریدواز نقشه های گنگ استفاده کنید تا مطالب بخوبی در ذهن شما جاسازی شود.

31.در جلسه امتحان تا آخرین لحظه بنشینید وخوب هم فکر کنید چرا که به قول معروف از این ستون تا آن ستون فرج است.

«هر روز چنان زندگی کن که گویی عمری جاودان داری» (مارسوس)

32.پاسخ همه سوالات را دربرگه امتحانی بنویسید وهیچ سوالی را بدون پاسخ نگذارید.هرچندکه اشتباه پاسخ بدهیدچرا که همین پاسخ شما از بی هیچی بهتر است.اگر هم ندانستید که چه بنویسیدهمان سوال را دوباره تکرار کنید ودر باره کلمه های سوال توضیح دهید.

33.سعی کنید از همین آغاز،خودتان را طوری عادت دهیدکه درس خواندن ومطالعه بهترین تفریح وسرگرمی باشد وبا آن خستگی های روزانه تان را ازبین ببرد.

34.«کتاب»بهترین دوست شما باشدو هرجا که می رویدتنها نرویداورا هم با خود به مهمانی ها ومحل کار و...ببرید وبه جای وقت تلف کردن با این و آن با کتاب صحبت ومشورت کنید.این کارشدنی است از فلش کارت وکتابهای کوچک جیبی می توانید استفاده کنید.

35.«کینه ای از هیچ کس به دل نگیرید»دل دریایی داشته باشیدوهمه راببخشید.چراکه گذشت ومردانگی خصلت مردان بزرگ است.

«ساده ترین درس زندگی این است:هرگز کسی رامیازار»
(ژان ژاک روسو)
۳۶.همچون گذشته وهمیشه،در کارهایتان صداقت داشته باشیدتا موفق شوید.چرا که صداقت وراستی بزرگترین سرمایه است که ما رابه موفقیت وخوشبختی می رساند.

37.در زندگانی کاری و درسی که دارید،به فکردیگران نیز باشید وبه آنهاکمک کنید تا دیگران نیز به فکر شما باشندوبه شما کمک کنند،یعنی این که هرجا که هستید وبه هرجا که رسیدید،خدمت خدا وخلق خدا را فراموش نکنید.

38.گویند چو با مانشینی ما شوی،با گل نشینی گل شوی،باخار نشینی خار شوی. پس هر کس که نشست وبرخاست کنی؛مثال همان می شوی.پس خوب است که در زندگی با آدم های خوب واهل علم نشست و بر خاست کنید تا شما نیز جزو خوشبخت ترین هاوبهترین هاشوید.

39.همواره از کسی که از اوعلم می آموزید،تشکر وسپاسگذاری کنید تا اونیز بتواند از آنچه که می داند،بهترینش را دراختیارتان بگذارد.

40.آخرین ومهمترین نکته در یادگیری علم ودانش این که:خدارا هرگز فراموش نکنیدو هر کاری راکه می خواهیدآغاز کنیدبا نام ویاد خداباشدتاخداوندشما را در ادامه ی راه یادگیری بهتر یاری می کند.خدای رانیزشاکروسپاسگذارباشیدچراکه:شکر نعمت نعمتت افزون کند.
 
جمعه 3/3/1392 - 16:41
نوجوان و جوان
ویژگیها و روان شناسی نوجوانیمقدمه ای بر روان شناسی رابطه خانواده با نوجوان  ، بحران نوجوانی            نقش خانواده در رشد و تشکیل شخصیت  نوجوان بر هیچ کس پوشیده نیست. خانواده  اولین و تنها واسطه ارتباط کودک با اجتماع است. در خانواده کودک ارزش ها و ضد ارزش ها ، اصول و قواعد اخلاق را می آموزد. کودکان از لحاظ عاطفی، شناختی و ... وابستگی خاصی به خانواده دارند و برای آنها خانواده مهمترین نقش را در زمینه ی تأمین نیازهای روانی کودک دارد. این نیازهای عاطفی در نوجوانی رنگ شدیدتری به خود می گیرد که نوجوان آن را در محیطی وسیع تر از خانواده جستجو می کند و بر همین اساس است که ارتباط نوجوان با اطراف افزایش می یابد. نوجوان کمتر تمایل دارد در خانه بماند و به روابط بیرون از خانواده اهمیت بیشتری می دهد. نوجوان را نه می توان کودک دانست و نه همردیف با بزرگسالان قرار داد.خانواده ها در برخورد با این دوران که گاه به بحران  یاد می شود بر چند دسته تقسیم می شوند:1- خانواده های طبیعی (تعادل)در این خانواده ها هر یک از اعضا ضمن داشتن استقلال  شخصی در کارهایشان در اغلب امور به مشورت با یکدیگر می پردازند. پدر و مادر  روش مشترکی را در برخورد با نوجوان پیش می گیرند و به نیازهای نوجوان در این دوران آگاهی کافی دارند ؛ مسائل مربوط به نوجوانشان را می شناسند و در مورد مسائلی که مربوط به آنها می شود به مشورت می پردازند. رابطه میان والدین و فرزندان نه از روی وحشت و نه اجبار است فرزندان به راحتی با والدینشان ارتباط برقرار می کنند. در این خانواده ها ضمن تبادل نظر در امور خانوادگی ، رهبری بر عهده پدر خانواده است.2- خانواده های بی نظمدر این خانواده ها هیچ یک از اعضا مسئولیت اصلی خود را ایفا نمی کند. پدر فقط قسمتی از مسئولیتش را برعهده می گیرد ؛ به او بیشتر به چشم برطرف کننده نیازهای مادی نگاه می شود و به نقش وی اهمیت چندانی داده نمی شود. در عوض این مادر است که تقریباً مسئولیت تمامی امور را بر عهده دارد اما اغلب مادران در این نوع خانواده ها روش ثابتی را در تنبیه و تشویق  کودکان ندارند و در برابر موقعیت های یکسان ، واکنش های مختلفی از خود نشان می دهند. در اغلب موارد مادر نمی تواند الگوی مناسبی برای دختر خانواده باشد، زیرا نقش مادر با انتظارات  جامعه متفاوت است. دختران و پسران در این نوع خانواده ها در ایفای نقش مادرانه و پدرانه دچار مشکل می شوند. آنها در آینده با انتخاب فردی ناکامل در زندگی آینده نیز دچار مشکل می شوند. 3- خانواده های سخت گیردر این نوع خانواده روابط بین والدین و فرزندان از روی استبداد است و حتی گاه این روابط پایه روابط ِمیان والدین را می گذارد. والدین نسبت به خواسته های مشروع فرزندانشان بی اعتنا می باشند و همواره مانع از تحقق آنها می شوند. اغلب والدین حالات روحی، روانی مناسبی ندارند. به همین جهت مشکلات فراوانی برای فرزندان ایجاد می شود. فرزندان هیچ راه انطباقی با والدینشان ندارند و توانایی چندانی برای ایجاد ارتباط با دیگران ندارند.4- خانواده های آسان گیردر این خانواده ها در دادن آزادی به نوجوان افراط می شود. کنترل چندانی نسبت به رفت و آمدها، رفاقت ها و ... ندارند. اغلب پدر و مادرها به علت مشغله کاری زیاد زمان کافی و مناسبی برای فرزندانشان ندارند و تربیت  و شکل گیری آنان را بر عهده جامعه می گذارند و نوجوان به ارزش ها و ضد ارزش های اجتماعی توجهی ندارند و فردی ناهنجار ، لاابالی بی قید و بند می شوند و چون در طول زندگیشان هیچ نظم و ترتیبی نداشتند. با اولین برخورد و تنبیه دچار شکست می شوند. این نوجوانان اغلب گام در مسیر والدینشان می گذارند بی تردید همگی ما در زندگی روزمره شاهد این مسائل هستیم که پسر یک فرد معتاد نیز اعتیاد  دارد ؛ دختر مادر بی نظم هیچ نظامی در کارهایش مشاهده نمی شود و...نوجوان و ارتباط با اعضای خانوادههنگامی که کودکی پای به دوره نوجوانی  می گذارد یکی پس از دیگری بندهای وابستگی به خانواده را جدا می سازد و تفاوت فاحشی میان نسل خود و نسل والدینش می بیند که چنانچه اختلاف سنی بین والدین و فرزندان بیشتر باشد این اختلاف رنگ بیشتری می گیرد. می توان رفتارهای مخالفت آمیز نوجوان در این دوران را به دلیل کسب استقلال و تثبیت هویت فردی دانست. این نشان دهنده این واقعیت است که هرگاه به نوجوان  برای رسیدن به این احساس فرصت کافی داده شود این اختلافات به حداقل خود می رسد و هرگاه این فرصت از او دریغ شود این تعارضات و اختلاف ها به اوج خود می رسند که در این حالت ممکن است نوجوان تنها  از روی مخالفت با والدینش مبادرت به انجام کارهایی نماید که خود نیز با آنها مخالف است.داشتن رابطه دوستانه والدین با علم به این که نیازهای نوجوان چیست و چه نوع رفتاری برای برخورد با نوجوانان مؤثر است اهمیت زیادی دارد .به عنوان مثال:نوجوان در این دوران تمایل فراوانی به انزوا و تنهایی دارد. تمایل چندانی به خروج از خانه و رفت و آمدهای خانوادگی و دوستانه از خود نشان نمی دهد. اما والدین انتظار دارند که نوجوان همانند دوران کودکی در کلیه رفت و آمدهای خانوادگی شرکت داشته باشد که این عمل والدین گاه موجب مخالفت و ستیزه نوجوان می شود. این عامل موجب تیرگی روابط میان والدین و نوجوان می شود. همگی ما این دوران را سپری نموده ایم و شاید هم در این دوران به سر می بریم. اما این واقعیت بر همه واضح است که هیچ چیز آزار دهنده تر از این نیست که به نوجوان به چشم یک کودک نگریسته شود و یا از مسائل و خاطرات ناخوشایند دوران کودکی در جمع سخن به میان می آورند. این مسئله نیز به نوبه خود مانع ارتباط دوستانه با والدین می شود. والدین نباید فراموش کنند که این دوران بخشی از زندگی است و تحولات همراه آن لازمه دوران بلوغ است و این تحولات با پایان یافتن این دوران به پایان می رسد و نوجوان چنان به خانواده و محیط آن علاقه مند می شود که گویی درخت محبت دوباره در او جوانه می زند. رفتار والدین و نحوه ارتباط برقرار کردن با فرزندانشان  در این دوران متفاوت است. می توان گفت: نفوذ مادر تا سن 10 سالگی و نفوذ پدر بین 10-16 سالگی است. پس این نتیجه را می توان گرفت که نقش پدر در این دوران اهمیت خاصی دارد. پدران هم روی دخترها و هم روی پسرانشان نفوذ دارند و این در حالی است که نفوذ مادر بیشتر روی دختران است و فرزندان پسر مادر را بیشتر به چشم یک حامی احساسات و عواطف و تسکین روحی می پندارند.«ارتباط با خواهران و برادران»فرزندان از یکدیگر بیشتر تأثیر می پذیرند تا والدین. آنها با یکدیگر کار می کنند بیشتر وقت خود را با یکدیگر می گذرانند و علاقه ای که میان آنهاست نه از روی تزویر و تظاهر بلکه از روی دوستی است. معمولاً فرزند اول نقش رهبری را بر عهده می گیرد و نقش الگو را برای فرزندان دیگر ایفا می نمایند. در اغلب اوقات تأثیر نقش پسران بر روی دختران بیش از دختران روی پسران است. به طور مثال پسری پس از چند دختر متولد می شود و معمولاً از ارزش خاصی برخوردار می شود و بالعکس پسری که خواهر کمی بزرگتر از خود دارد نسبت به هم سن و سالانش پرخاشگری کمتری از خود نشان می دهد و رفتاری متأثر از رفتار دختران دارد. هنگامی که بین خواهران و برادران تفاوت سن زیاد باشد تأثیر کمتری روی یکدیگر دارند. هر چه اختلاف سن میان فرزندان کمتر باشد خلق و خوی عاطفی و ... تأثیر چشم گیرتری دارد.نوجوان و استقلال از والدینمهمترین ویژگی که می بایست بدان توجه خاصی داشت استقلال از سوی خانواده است. خانواده می تواند مهمترین منبع تأمین کننده استقلال فرد باشد، یا می تواند نوجوان را در رسیدن به حس فردیت و استقلال دچار تزلزل سازد. نوجوان در این دوران خود را برای مرحله جدیدی از زندگی اش آماده می سازد. او سعی بر آن دارد که بر رفتار کودکانه اش غلبه نماید. آمادگی دارد مسئولیت رفتارش را بر عهده گیرد و حتی آمادگی این را دارد که مسئولیت کارهای دیگران را نیز بر عهده گیرد.در متون اسلامی در این رابطه سفارشات فراوانی شده است که نوجوان را در این دوران آزاد گذارند و به آنها استقلال و مسئولیت لازم بدهند. البته اینها بدان معنی نیست که نوجوان به طور ناگهانی خود را به طور کامل از قید خانواده رها سازد. نوجوان در این دوران دچار نوعی کشمکش درونی است؛ از یک سو تمایل ندارد از دوران کودکی اش پا فراتر نهد که از هر سو در محبت است و از سوی دیگر داشتن آزادی عمل در کارهایش و استقلال را در لوح آرزوهایش می بیند. پس هر گامی که نوجوان به سوی استقلال بر می دارد ترس  و تشویش درونش بیشتر می شود. بنابراین او چندان تمایل ندارد تا پیوندهای خانوادگی را کاملاً قطع نماید. نیاز به حمایت والدین را در هر حال احساس می نماید و همواره در جست و جوی روش هایی است که این حمایت را کسب نماید. یکی از مهمترین مسائلی که نوجوان را در راه رسیدن به استقلال دائماً تهدید می نماید سرزنش و ملامت از سوی والدین است. نوجوان به این رفتار والدین با دیده تحقیر و بغض و خشم توجه می نماید. نوجوانی که از سوی والدینش تحقیر می شود عکس العمل های گوناگون از خود نشان می دهد برخی اوقات دچار «حقارت نفس» می شود. برخی از محیط خانواده گریزان می شوند و برخی به پرخاشگری و زیان رساندن به خانواده و دیگران می پردازند.نکته دیگری که باید والدین بدان توجه داشته باشند داشتن سوء ظن نسبت به نوجوان است که می تواند او را دچار تزلزل سازد. برخی خانواده ها نوجوان را در اتخاذ تصمیم های مربوط به خودش آزاد می گذارند اما این کار را از روی بی میلی یا سوءظن انجام می دهند. این والدین هرگز به نوجوان خود اعتماد نمی کنند و به ندرت فرصت هایی را ایجاد می نمایند تا نوجوانشان تصمیم بگیرد . حال اگر فرصتی هم ایجاد شود نوجوان  بر اثر سوءظن و عدم اطمینان والدین دچار اضطراب  می گردد و با شکست مواجه می شود و گاه والدین با تردیدها و نگرانی های خود در مورد نوجوانشان قضاوت های ناصحیح در پیش می گیرند که این خود موجب ایجاد فاصله میان والدین و فرزندان می شود 
جمعه 3/3/1392 - 16:38
تغذیه و تناسب اندام
یك رژیم غذایی كامل برای نوجوانان
 
رابطه صبحانه با ضریب هوشی
نخوردن صبحانه ضریب هوشی كودكان را كاهش می‌دهد
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی اصفهان گفت: نخوردن صبحانه ضریب هوشی و قدرت یادگیری كودكان و دانش آموزان را كاهش داده و به خستگی زودهنگام آنان منجر می‌شود.

دكتر"مهدی سالك" فوق تخصص غدد روزیكشنبه درگفتگوبا ایرنا افزود: خوردن صبحانه نقش مهم واساسی درافزایش قدرت یادگیری،خلاقیت وابتكار كودكان دارد ، بنابراین والدین باید نسبت به صرف صبحانه فرزندان ، بیش از دیگر وعده غذائی دقت كنند.

وی اظهار داشت: كودكان هفت تا هشت ساعت بعد از خوردن شام، در ناشتایی بسر می‌برندو با صرف صبحانه مغز از قند كافی به عنوان غذا و منبع انرژی استفاده می‌كند.

سالك افزود: برای اینكه كودك و دانش‌آموز اشتهای كافی برای خوردن صبحانه داشته باشند ، باید شام را در ساعات ابتدایی شب صرف كنند و شبها در ساعت معینی بخوابند تا صبح زود بیدار شوند و وقت كافی برای خوردن صبحانه داشته باشند.

وی بااشاره به این كه برخی از آنان علاقه مند به‌خوردن صبحانه نیستند گفت:
در این موضوع والدین می‌توانند بادادن تنقلات سنتی مانند گردو ، بادام و نیز یك عدد كیك ، صبحانه مقطعی فرزند خود را تامین و برای بردن لقمه نان و پنیر به عنوان صبحانه كامل به مدرسه ترغیب شوند.

وی افزود : اگر مدت زمان نخوردن صبحانه طولانی تر باشد، نگهداری قندخون در سطحی كه مغز قادر به فعالیت طبیعی خودباشد، دشوارتر و یادگیری ، تمركز حواس و تعادل حركتی آنها مختل می‌شود.

وی با بیان اینكه نخوردن صبحانه درصورتی كه تداوم یابد تبدیل به عادت می‌شود، گفت: این امر موجب دریافت كم مواد مغذی روزانه مورد نیاز فرد را می‌شود كه در وعده‌های دیگر جایگزین نخواهد شد.

وی آگاهی دادن كودكان و دانش آموزان از سوی والدین و مسئولان مدارس ،از تاثیرات بد نخوردن صبحانه امری ضروری دانست و گفت: غذاهایی مثل فرنی، شیربرنج، حلیم و عدسی كه اغلب مورد علاقه كودكان هستند، از ارزش غذایی بالایی برخوردارند، كه می‌تواند كودكان را به خوردن صبحانه علاقه مند كند.

این متخصص غدد نان، پنیر و گردو، نان و تخم مرغ، نان ، كره ، مربا و نان ، كره و خرما همراه با یك لیوان شیر را صبحانه‌هایی سالم و مغذی برای رشد و تنظیم فعالیت غدد كودكان سنین مدرسه دانست.

دكتر"علی رنجبران" كارشناس علوم تغذیه دانشگاه اصفهان نیز گفت: مهمترین وعده غذائی برای كودكان و نوجوانان به دلیل داشتن پروتئین و فیبر صبحانه است.

وی افزود :میل كردن "صبحانه سالم" كاملا ضروری است به‌طوریكه حذف آن برای سلامت جسمی و روحی بسیار مضر است و در درازمدت باعث بروز بیماری‌های تغذیه، خونی و استخوانی می‌شود.

این كارشناس علوم تغذیه گفت: بررسی‌ها نشان داده‌است كه خوردن صبحانه حتی یك "لقمه ساده" نان و پنیر ، خرما، گردو و تخم مرغ، توانایی ذهنی و روانی را در افراد بخصوص كودكان كه درحال رشد هستند و نیاز به مواد مغذی دارند، افزایش می‌دهد.

وی،بابیان‌این كه اغلب كودكان در نخوردن صبحانه‌ازوالدین خود الگوبرداری می كنند،افزود: به‌دلیل این كه زندگی ماشینی فرصت خوردن صبحانه را از مردم گرفته است بهتر است آنها از شب قبل ، صبحانه خود و كودك را به شكل لقمه‌یی آماده كنند و در زمان مناسب ساعات اولیه روز میل نمایند.

وی باتاكید براین كه می‌توان هر وعده غذایی را به جزء صبحانه‌ازسبد تغذیه روزانه حذف كرد، گفت: خانواده‌ها باید عادت غلط نخوردن صبحانه را ترك كنند زیرا در درازمدت به بیماریهای سوء تغذیه، پوكی استخوان و كند ذهنی دچار می شوند.http://aftab1400.com
0000000000
یك رژیم غذایی كامل برای نوجوانان
دوره نوجوانی دوره بسیار مهمی است كه باید همه چیز آن با دقت بررسی و تحلیل شود. به غیر از مسائل روحی و روانی كه بسیار مهم اند، تغذیه نیز جایگاه خاص و ویژه ای در این دوران دارد و جای تحقیق و بررسی است. چرا كه نوجوانان امروز ما جوانان و آینده سازان فردای ما هستند. دراین دوران كه فاصله میان كودكی و جوانی است بچه ها وارد مرحله نوجوانی می شوند و بلوغ تواCم دوره نوجوانی دوره انتقال از كودكی است و از نظر رشد اهمیت زیادی دارد. بنابراین تغذیه در این دوران نقش اساسی دارد. پس باید باورهای غلط غذایی را از بین ببریم و در اصلاح باورهای غذایی رسانه های گروهی از اهمیت بسزایی برخوردار هستند و برای دستیابی به جامعه ای سالم، خلاق و پویا باید آموزش تغذیه در همه ابعاد آن صورت گیرد. در موارد فردی باید از سالم و مغذی بودن اطمینان و اطلاع كافی داشته باشیم و از طریق مشاوره با متخصصان تغذیه رژیم های غذایی خود را اصلاح كنیم (درمورد نوجوانانمان) و در موارد گروهی هم توصیه می شود به همه ابعاد دقت كافی شود تا نوجوانانمان دچار سوءتغذیه نشوند و از راهنمای غذایی ذیل كه تمامی مواد غذایی لازم و كافی را دارد در برنامه روزانه خود استفاده كنیم.
1– گروه نان و غلات: روزانه 9 تا 11 واحد – یك واحد نان برابر است با یك برش نان بربری یا سنگك به اندازه یك كف دست یا برابر است با 4 برش نان لواش به اندازه كف دست. (یك واحد از برنج و ماكارونی پخته شده برابر است با نصف لیوان)
2– گروه شیر و لبنیات: روزانه 3 واحد یا بیشتر
یك واحد از شیر و ماست برابر است با یك لیوان ™ یك واحد از پنیر برابر است با 45-30 گرم
یك واحد از كشك برابر است با یك چهارم لیوان ™ یك واحد از دوغ برابر است با 2 لیوان
3– گروه سبزی ها: روزانه 4 تا 5 واحد
یك واحد سبزی برابر است با یك لیوان سبزی خام ™ برابر است با نصف لیوان سبزی پخته ™ برابر است با یك عدد سیب زمینی متوسط
4– گروه میوه ها: روزانه 3 تا 4 واحد
یك واحد از میوه برابر است با یك عدد میوه متوسط ™ برابر است با یك دوم تا سه چهارم لیوان آب میوه برابر است با یك چهارم لیوان میوه خشك.
5– گروه گوشت و جانشین های آن: روزانه 2 تا 3 واحد.
یك واحد گوشت برابر است با 2 تا 3 تكه خورشتی (90-60 گرم) گوشت قرمز، ماكیان و ماهی پخته شده .
30 گرم گوشت برابر است با یك عدد تخم مرغ یا نصف لیوان حبوبات پخته یا 3 قاشق غذاخوری از مغزهای پسته و فندق و گردو
مشكلات ناشی از تغذیه ناسالم
1– كم وزنی و لاغری: كه بیشتر ناشی از تصور غلط نوجوانان از تناسب اندام است و به دنبال آن بعضی اقدام به رژیم سخت و خودسرانه می كنند كه سلامت آینده آنان را به خطر می اندازد.
2– اضافه وزن و چاقی: كه اغلب در اثر كم تحركی و فعالیت بدنی، استفاده مداوم از تلویزیون و رایانه و نیز رژیم های غلط غذایی و مصرف زیاد تنقلات، نوشابه ها و غیره است.
3– كم خونی: كه ناشی از فقر آهن كه یكی از مشكلات شایع تغذیه ای به ویژه در دختران در این سنین است كه بر رشد جسمی –ذهنی و سیستم ایمنی آنها اثر سوء دارد. كم خونی دراین دوران در اثر افزایش نیاز (به دلیل رشد) استفاده از رژیم های غذایی فقر آهن، آلودگی های انگلی و آلودگی های محیطی (مانند ذرات ریز سرب معلق در هوا) به وجود می آید.
4– بی اشتهایی عصبی یا پرخوری عصبی، منجر به سوءتغذیه می شود و نیاز به اصلاح رفتار خواهد داشت. در كنار آن مشاوره تغذیه ای ضروری است.
– آكنه (جوش صورت) كه مشكل 80 درصد نوجوانان است بیشتر تحت تاثیر عوامل هورمونی، استرس، فازهای قاعدگی و ژنتیك رخ می دهد. استفاده از مواد غذایی مانند مغزها در بروز آن تاثیر زیادی ندارند. مطالعات نشان داده است كه ارتباطی قوی بین دریافت غذا و بروز آكنه وجود ندارد. اما ارتباط آن با كمبود دریافت مواد مغذی مانند ویتامین ئ و روی شناخته شده است.
توصیه های تغذیه ای
برنامه غذایی نوجوانان باید شامل تركیبی از غذاهای مختلف در گروه های اصلی غذایی باشد.
سه وعده اصلی غذایی با تاكید بر مصرف صبحانه و در میان وعده توصیه می شود. در میان وعده ها به جای استفاده از مواد غیرمغذی و بعضاً كالری زا مثل نوشابه ها، چیپس، كیك ها از مواد غذایی مغذی مانند شیر، نان، پنیر، خشكبار، میوه ها و مغزها استفاده شود.
جهت پیشگیری از كم وزنی و لاغری از انجام هرگونه رژیم خودسرانه به شدت خودداری شود و تحت نظر متخصصان تغذیه اقدام شود. جهت پیشگیری از اضافه وزن و چاقی ضمن توصیه به فعالیت های روزانه استفاده از یك رژیم غذایی صحیح و متعادل تحت نظر متخصصان تغذیه ضروری است.
برای جلوگیری از كم خونی ناشی از فقر آهن مواد ذیل توصیه می شود: 1– استفاده از مواد غذایی صحیح و همچنین غنی از آهن مثل گوشت، سبزی های سبز برگ و حبوبات.
2– استفاده از مواد غذایی دارای ویتامین ث. انواع سبزی های تازه، فلفل سبز، گوجه فرنگی، كلم، میوه های تازه به خصوص پرتقال، لیمو و سایر مركبات همراه با غذا كه سبب می شود آهن بیشتر جذب شود.
3– عدم استفاده از چای در فاصله 2 تا 3 ساعت قبل و بعد از غذا به ویژه غذاهای آهن دار.
4– درمان آلودگی های انگلی و محیطی.
5– از مصرف نوشابه های شیرین و گازدار خودداری شود.
6– مصرف غذاهای آماده و صنعتی محدود شود و بیشتر از غذاهای تازه استفاده گردد.
 
0000000000000000000000
مدارس سالم، دانش آموزان سالم تر
 
در مدارسی که اصول بهداشتی رعایت می شود (مدارس سالم) دانش آموزان نه تنها توانایی بیشتری برای یادگیری دروس خود دارند، بلکه مطالب بهداشتی ای می آموزند که در تمام عمر به آنها کمک می کند تا از بیماریهای قلبی، صدمات مغزی و یا حتی سرطان پیشگیری کنند.آموزش صحیح بهداشت در مدارس توسط معلمان دوره دیده،باعث افزایش آگاهی دانش آموزان در ارتباط با ارتقاء سطح سلامت و پیشگیری از بیماریها،دسترسی به اطلاعات صحیح بهداشتی، محصولات و سرویسهای بهداشتی، رفتار سالم، توانایی برقراری ارتباط با دیگران،افزایش توانایی تصمیم گیری و تعیین هدف در زندگی می گردد.
 
امروزه برای سنجش وضیعت سلامت و بهداشت جامعه،به وضیت عملکرد بهداشتی افراد بهای بیشتری داده می شود تا تکنولوژی و سرویسهای پزشکی که در آن جامعه ارائه می گردد و تحقیقات نشان داده است که آموزش بهداشت در مدارس می تواند نقش بسزایی در این رابطه داشته باشد.به همین دلیل آموزش بهداشت در مدارس یکی از اولویتهای اصلی در برنامه های بهداشت کودکان و جامعه می باشد .
 
در حال حاضر در بسیاری از کشورها، برنامه ایجاد مدارس سالم شامل موارد زیر می باشد:
1- پیشگیری از صدمات و جراحات ناخواسته،
2 – بهبود و ارتقاء سطح فعالیتهای فیزیکی در تمام عمر،
3 – بهبود و ایجاد عادات غذایی سالم و بهداشتی،
4 – جلوگیری از اعتیاد و مصرف سیگار،
5– آموزش بهداشت در مدارس جهت جلوگیری از ایدز.
این حق تمامی دانش آموزان است که در محیطی امن و سالم به آموختن بپردازند و برنامه پیشگیری از صدمات و جراحات ناخواسته جهت کمک به این مهم طراحی و اجرا می شود.
 
در بسیاری از نقاط جهان درصد قابل توجهی از تمامی موارد مرگ در کودکان و نوجوانان بین سنین 5 تا 19 سالگی به دلیل صدمات ناشی از تصادفات، خود کشی و سایر صدمات و جراحات ناخواسته اتفاق می افتد و مدارس نقش بسیار مهمی در جلوگیری از وقوع این موارد در ساعات درسی و اردوهای مدارس دارند .همچنین مدارس می توانند با آموزش و پروراندن توانایی های دانش آموزان باعث کاهش بروز این موارد در زمانهای غیر درسی در منزل، زمان بازی و غیره شوند. در این مقاله به پیشنهاد ها و راهکارهایی که باعث کاهش بروز موارد صدمات ناخواسته در دانش آموزان می گردد پرداخته می شود و جهت تنظیم آن از مطالعات دقیق و تحقیقات پیشرفته دانشگاهاو مراکز تحقیقاتی معتبر در سراسر دنیا استفاده شده است .
 
لازم به ذکر است که تمامی راهکارهای فوق در هر مدرسه ای قابل اجرا نیست بلکه هر مدرسه ای با توجه به نیازها و منابع مورد دسترس خود می تواند از آنها استفاده نماید . تعریف صدمه یا جراحت: صدمه یا جراحت به معنی آسیبهای بدنی خواسته یا نا خواسته ای است که به علل حرارتی، مکانیکی، الکتریکی، شیمیایی و یا کاهش منابع ضروری حیات مانند اکسیژن یا حرارت، ایجاد می گردد و مرگ به دنبال این آسیبها در سنین کودکی و نوجوانی بسیار شایع می باشد. بیشتر صدمات و آسیبهایی که در مدارس اتفاق می افتد صدمات ناخواسته و غیر عمدی بوده و بیشتر در حیاط و یا زمین های بازی و ورزشی مدارس اتفاق می افتد و ناشی از زمین خوردن و فعالیتهای ورزشی می باشند و در دانش آموزان پسر بیش از دانش آموزان دختر اتفاق می افتد. از علل دیگر این صدمات می توان از تصادفات در مسیر خانه به مدرسه، درگیری ها و مشاجرات، مسمومیتهای ناشی از مواد غذایی و در کشورهایی نظیر آمریکا که حمل سلاح مجاز بوده و به راحتی در دسترس افراد قرار می گیرد، از صدمات ناشی از تیراندازی نام برد.
 
روشهای فعال پیشگیری از این صدمات به سه بخش عمده تقسیم می شوند:
1– قبل از وقوع حادثه ( مانند رعایت نکات ایمنی جهت پرهیز از تصادف با وسایل نقلیه)
2– در زمان وقوع حادثه ( مانند استفاده از کمر بند ایمنی در اتومبیل )
3– بعد از وقوع حادثه در جهت کاهش شدت صدمات ( مانند دسترسی سریع به سرویسهای پزشکی ) همچنین روشهای غیر فعال جلوگیری از صدمات ( روشهایی که به دخالت خود فرد بستگی ندارد) نیز نقش بسزایی در کاهش این موارد دارند مانند ایجاد محیط امن برای دانش آموزان مثل استفاده از زمینهای چمن برای محیط ورزشی آنها. و در تمامی روشهای فوق، مدرسه نقش و مسئولیت بسیار مهمی به عهده دارد.
 
برنامه جلوگیری از صدمات و جراحات ناخواسته در دانش آموزان شامل 5 بخش عمده زیر می باشد.
1– ایجاد محیط امن و بی خطر برای دانش آموزان: محیط امن از نظر فیزیکی همان طوری که گفته شد می تواند با بهسازی کلاسها، راه پله ها و حیاط مدرسه و زمینهای ورزشی مدارس مهیا شود. همچنین در آزمایشگاها مواد و وسایل خطرناک باید برچسبهای مخصوص داشته باشند و در کابینتهای در بسته نگهداری شوند و از همه مهمتر نحوه استفاده از آنها و خطرات احتمالی آنها به دانش آموزان داده شود. برای ایجاد محیط امن از نظر اجتماعی نیز باید در دانش آموز حس وابستگی به مدرسه و اعتماد به اولیای آن به وجود آورد و این میسرنمی شود، مگر اینکه دانش آموز حس کند که با او به خوبی برخورد می شود و اولیاء مدرسه نقش حمایتی دارند و در آن صورت است که دانش آموز برای رعایت نکات بهداشتی ای که مدرسه آموزش می دهدبیشتر خود را ملزم می نماید. همچنین در چنین محیطی است که دانش آموز کمتر دچار مشکلات عاطفی، تمایل به مصرف سیگار و یا حتی افکار خودکشی می شود و هر چه دانش آموز وابستگی بیشتری به مدرسه احساس کند و درگیرکارها ی مدرسه گردد، به درس خود نیز بیشتر اهمیت خواهد داد.
2- آموزش های بهداشتی لازم به دانش آموزان و خانواده هایشان: آموزش مهمترین نقش را در پیشگیری از صدمات ناخواسته دارد. مثل آموزش نحوه عبور از خیابان ها به دانش آموزان کم سالتر، استفاده از وسایل ایمنی مثل کمربند ایمنی یا کلاه ایمنی هنگام دوچرخه سواری، آموزش در مورد نحوه تغذیه صحیح، مراقبت از سلامت خود و پیشگیری از ابتلا به بیماریها، آموزش بهداشت دهان و دندان و بسیاری موارد دیگر .
3- آموزش نحوه صحیح فعالیتهای فیزیکی و ورزشی: هر مدرسه باید افراد دوره دیده ای داشته باشد که نحوه صحیح فعالیتهای فیزیکی و ورزشی را به دانش آموزان آموزش دهند و مراقب فعالیتهای بدنی آنها باشند و به این وسیله از احتمال وقوع حوادث وآسیبهای ناشی از فعالیتهای ورزشی خطرناک بکاهند.
4- ارائه سرویسهای بهداشتی ( مشاوره ای، روانشناسی، اجتماعی): احتمال بروز صدمات ناخواسته در دانش آموزان به طور مستقیم وابسته به وضعیت روحی و احساسی آنها می باشد. بنابراین از اقدامات بسیار موثر در این زمینه فراهم نمودن امکان مشاوره برای حل مشکلات روانشناختی و اجتماعی برای دانش آموزان است .
5- سرویسهای تغذیه ای بهداشتی: دانش آموزان در مدرسه باید به مواد غذایی سالم و مناسب دسترسی داشته باشد و همچنین آموزشهای تغذیه ای لازم جهت داشتن رژیم غذایی مناسب و عدم استفاده از مواد غیر بهداشتی و یا مضر به آنها داده شود و این خصوصاً برای دانش آموزانی که بیماریهایی نظیر دیابت یا چاقی دارند از اهمیت ویژه ای برخوردار است .
6- آموزش و استفاده از کادر بهداشتی دوره دیده: تمامی موارد فوق هنگامی میسر می شود که مدارس از کادر بهداشتی دوره دیده و متخصص استفاده نمایند، یا کادر خود را با گذراندن دوره های آموزشی خاص برای این مهم آماده سازند.
7- آموزش نحوه عملکرد در مواقع اضطراری و بحرانی: در بسیاری از موارد اظطراری مثل آتش سوزی، سیل، زمین لرزه، تصادفات، مسمومیتهای شیمیایی و سایر مواردی که سلامت فرد را تهدید می کند، آموزش دانش آموزان برای نشان دادن واکنش صحیح و سریع حائز اهمیت می باشد. حتی در بسیاری از مدارس نحوه عملکرد صحیح در این گونه مواقع نوشته شده و در اختیار دانش آموزان قرار می گیرد و با آنها تمرین می شود.
8- جلب همکاری خانواده ها و جامعه: مدارس هر چند که تمامی موارد فوق را رعایت نمایند باز هم بدون جلب همکاری خانواده ها و جامعه به طور کامل موفق به پیشگیری از صدمات و جراحات ناخواسته نخواهند شد. مثلاً مدرسه می تواند اولیاء دانش آموزان را برای شرکت در جلسات مختلف در مدرسه دعوت نماید و یا مسئولیت بعضی از فعالیتهای بهداشتی و آموزشی در مدرسه را به والدین دانش آموزان واگذار کرده و بدین وسیله بین والدین و اولیاء مدرسه ارتباط برقرار نماید.
نتیجه گیری برای داشتن دانش آموزانی سالم، برنامه پیشگیری از صدمات و آسیبهای ناخواسته، باید در تمامی مدارس به اجرا درآیند.
 8 موردی که در بالا اشاره گردید می تواند یک چهار چوب برای اجرای این مهم باشد. منبع مونیکا کاویانی ،روزنامه همشهری
000000000000000000000000000000
بازگشایی مدارس و بیماریهای مدرسه ای
 
خبرنگار - آفرینش سنندج
هر سال با فرا رسیدن فصل پاییز و بازگشایی مدارس، کودکان دبستانی انواع و اقسام بیماریها را تجربه می کنند.
    سرد شدن هوا و تجمع تعداد زیادی از دانش آموزان در محیط مدرسه که خیلی وقتها اصول بهداشتی را هم به درستی رعایت نمی کنند، آمار ابتلا به بیماریها را بالا می برد.
    براساس آمار رسمی، طی سال گذشته گلودرد چرکی بیشترین دلیل بیماریهای دانش آموزان مقاطع ابتدایی و راهنمایی دخترانه و پسرانه بوده است.
    در میان پسران مقطع ابتدایی بیماریهایی مانند آبله مرغان و اوریون هم به چشم می خورد که با توجه به تراکم جمعیت دانش آموزان در مدرسه و فرا رسیدن فصل سرما طبیعی به نظر می رسد. بررسیهای انجام شده نشان می دهد دومین بیماری شایع دختران دانش آموز چه در مقطع ابتدایی و چه در مقطع راهنمایی، شپش بوده است!
    بنابر آمار سال 83، 35 هزار و 783 دانش آموز دختر مقطع ابتدایی و 5 هزار و 451 دختر مقطع راهنمایی به دلیل ابتلا به شپش تحت درمان قرار گرفته اند. این در حالی است که در بین دانش آموزان پسر مقطع ابتدایی، شپش با 3 هزار و 72 مورد ابتلا، در رده ششم بیماریهای شایع قرار دارد.
    در ادامه این بررسیها آمده است، در سال گذشته آبله مرغان پس از شپش، سومین عامل بیماریهای دانش آموزان دختر مقاطع ابتدایی و راهنمایی بوده و بعد از آن در دختران مقطع ابتدایی به ترتیب انگلهای روده ای، اوریون، اسهال خونی، هپاتیت ویروسی، سرخک، گال، سالک، تراخم و مننژیت در رتبه های بعدی قرار دارند. بررسیهای انجام شده نشان می دهد رعایت نشدن بهداشت فردی، مهمترین دلیل ابتلای دانش آموزان به بیماریهای مختلف است ونباید همه تقصیرها را به گردن سرد شدن هوا و هجوم ویروسها در فصل پاییز انداخت.
    درست است نمی توان مانع ابتلای کودکان به بیماریهای واگیردار شد، ولی جلوگیری از بیماریهایی مانند شپش، گال و انگل روده ای تنها نیازمند آموزش بهداشت فردی است.
    فرا رسیدن ماه مهر، بازگشایی مدارس و شیوع بیماریها ما را بر آن داشت تا گفت وگویی با دکتر هوشنگ فرحی متخصص بیماریهای عفونی داشته باشیم که در پی می خوانید.
      شروع مدرسه، آغاز بیماریها
    دکتر فرحی در مورد شروع فصل مدارس و شیوع بیماریهای دانش آموزان می گوید: همزمان با شروع سال تحصیلی، دانش آموزانی که تازه به مدرسه می روند دائما مریض می شوند و این مساله نگران کننده نیست، زیرا سیستم ایمنی کودک تکامل پیدا می کند و برای تکامل سیستم ایمنی، لازم است کودک با انواع و اقسام میکروبها برخورد داشته باشد تا سیستم ایمنی اش بتواند میکروبها را شناسایی کرده و بتدریج در برابر آنها مقاوم شود.
    وی می افزاید: مدرسه مکان مناسبی برای این مساله است، در گروههای بزرگ کودکان و نوجوانان به طور معمول انواع میکروبها پیدا می شود. بچه ها هم که معمولا در رعایت بهداشت سهل انگارند، میکروب موجود در بدنشان را به سایر دانش آموزان منتقل می کنند و باعث بیماری دیگران می شوند.
     گلودرد استرپتوکوکی
    وی در مورد این بیماری می افزاید: عوامل ویروسی و باکتریایی مختلفی باعث ایجاد گلودرد می شوند، ولی اگر گلودرد همراه با تب باشد در 15 درصد موارد دلیل بیماری او نوعی باکتری به نام استرپتوکوک است.
    ابتلا به این عفونت در کودکان سنین مدرسه و در مهد کودکها بیشتر از سایر افراد جامعه است.
    از علایم این بیماری می توان به احساس دردگلو در هنگام بلع غذا و تب بیش از 38/5 درجه اشاره کرد. در این بیماری ته حلق کودک قرمز است و نقاط سفیدی نیز وجود دارد که نشان دهنده عفونت است.برای درمان این بیماری، مصرف آنتی بیوتیک ضروری است. اگر این گلودرد بدون درمان رها شود، واکنش بدن به استرپتوکوک می تواند آسیبهای جدی به قلب و مفاصل (تب رماتیسمی) و نیز کلیه ها وارد کند.
  سرماخوردگی
    این متخصص بیماریهای عفونی در مورد سرماخوردگی تصریح می کند: در حالت عادی بزرگسالان درطول سال بیش از 2 تا 4 بار دچار سرماخوردگی نمی شوند، اما کودکان به طور معمول 6 تا 10 بار در سال سرما می خورند.
    این در حالی است که سرماخوردگی کودکان شدیدتر است و مدت زمان بیشتری هم طول می کشد.
    مصرف استامینوفن یا بروفن برای کاهش تب بسیار موثر است، والدین باید مراقب باشند به کودک سرماخورده خود آسپرین ندهند، زیرا مصرف آسپرین در کودکان مبتلا به آنفلوآنزا می تواند به بیماری شدید و بسیار خطرناکی به نام "سندرم رای" منجر شود.
    دل درد
    دکتر فرحی خاطرنشان می کند: یکی دیگر از بیماریهایی که دانش آموزان زیاد به آن مبتلا می شوند، دل درد است. این بیماری شایع "گاستروانتریت" نام دارد ومعمولا در مورد عفونت معده و روده به کار می رود که باعث حالت تهوع، استفراغ و نیز اسهال می شود. عوامل مختلفی از ویروسها یا عفونتهای انگلی باعث ایجاد این بیماری می شوند.
    در این بیماری اگر اسهال واستفراغ خیلی شدید باشد، آب بدن کودک بویژه کودکان کم سن و سال از دست می رود و عوارض خطرناکی مانند عطش بیش از حد، خشکی دهان، کاهش حجم و یا قطع شدن ادرار و یا غلیظ و پر رنگ شدن ادرار، کاهش اشک، ضعف شدید و کاهش هوشیاری به وجود می آید.
    در این موارد، مصرف محلول "او. آر. اس" می تواند در جایگزینی مایعات، مواد معدنی و نمکهای از دست رفته بدن بسیار موثر باشد.اگر در اسهال کودک خون دیده شود، باید بلافاصله برای درمان کودک به پزشک مراجعه کرد.
      بیماریهای ویروسی
    وی در مورد بیماریهای ویروسی تاکید می کند: 2 مورد از شایعترین بیماریهای ویروسی در بین دانش آموزان، آبله مرغان و اوریون هستند که هر دو در زمستان و بهار بیشتر دیده می شوند.
     آبله مرغان
    آبله مرغان به توضیح نیاز ندارد، یک بیماری با جوشهای پر از آب که با تب خفیف و بی حالی و نیز خارش همراه است، بعداز ورود ویروس به بدن دو هفته طول می کشد تاعلایم بیماری ظاهر شود. در ضمن از 2 روز قبل از پیدایش جوشها تا زمانی که تمام جوشها خشک شوند، ممکن است بیماری از طریق ترشحات بیمار و بزاق وی به دیگران سرایت کند.
    علاوه بر داروهایی که پزشک تجویز می کند، حمام کردن روزانه و گرفتن ناخنها در جلوگیری از چرکی شدن جوشها نقش مهمی دارد.
    استحمام در کاهش خارش هم موثر است. توصیه می شود کودکان مبتلا به آبله مرغان به هیچ وجه نباید از آسپرین استفاده کنند.
     اوریون
    ویروس اوریون از طریق بزاق و ترشحات فرد بیمار وارد بدن می شود و دو هفته بعد باعث تب، ضعف، درد عضلانی و بی اشتهایی می شود. 24 ساعت پس از شروع این علایم هم غده پاروتید که در زاویه فک تحتانی قرار دارد، متورم و دردناک می شود.    استفاده از واکسن اوریون (که در واکسن MMR قرار دارد) تا 95 درصد از ابتلای فرد به بیماری جلوگیری می کند.
      شپش
    وی در مورد شپش می گوید: شپشها حشراتی ریز و بدون بال هستند که از طریق مکیدن خون انسان تغذیه می کنند، گزش این حشرات در کنار ترشح بزاق و مدفوع آنها باعث ایجاد التهاب و خارش شدید در پوست می شود. به طور کلی شپشها را بر حسب محل زندگی و تخمک گذاری آنها در بدن انسان به 3 نوع تقسیم می کنند:
    شپش سر: بیشتر در دختر بچه ها دیده می شود. به طور معمول شما نمی توانید خود شپش را روی سر کودکان ببینید، ولی تخمهای سفید رنگ شپش که برخلاف شوره محکم به مو چسبیده اند، قابل مشاهده اند.
    درمان این بیماری هم استفاده از شامپوهای مخصوصی است. البته باید لباسها، حوله، روتختی، کلاه و روسری را هم با آب داغ شسته و اتو کنید.لوازم شخصی از قبیل شانه، برس و سنجاق سر را نیز باید به مدت 10 تا 20 دقیقه در آب داغ قرار دهید.
    شپش بدن: شپش بدن در درزهای لباس زندگی می کند و روی الیاف پارچه تخمگذاری می کند و فقط برای تغذیه به روی پوست می آید. در صورت ابتلا به شپش بدن، بیمار نیازی به درمان ندارد، فقط باید لباسها و ملحفه بیمار را با آب گرم شست و سپس اتو کرد.
    شپش عانه: در بزرگسالان باعث خارش در ناحیه زیر شکم می شود، ولی در کودکان ممکن است مژه ها و موی سر را نیز درگیر کند.
    نتیجه گیری:
    مهمترین اقدام برای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای شایع در کودکان این است که به کودک بیاموزید به طور مکرر و نیز به صورت درست و کامل دستهایش را بشویدhttp://www.afarineshdaily.ir/afarinesh/News.aspx?NID=38947
0000000000000000000000
 
سرما خوردگی دانش آموزان مدارس
دکتر امیر صدری: با شروع فصل سرما ، تغییر نسبتاً سریع وضعیت آب وهوایی یک اتفاق نسبتاً ناخوشایند را برای اکثر مردم رقم می زند و آن هم بیماری های دستگاه تنفسی هستند که به رغم آنکه اکثر آنها بیماری های بسیار خوش خیم و غیرحادی محسوب می شوند اما بالاخره هر فرد را برای چند روز دارای علامت ها وحالت های ناخوشایند می کند و در بسیاری از مواقع به خانه نشینی و بستری شدن در منزل می انجامند. سوالات زیادی در ذهن اکثریت مردم در مورد این بیماری های شایع دستگاه تنفسی فوقانی وجود دارد که شاید پاسخ خیلی از آنها را بتوانید در پرسش و پاسخ های زیر پیدا کنید.
1- چه تفاوتی میان «سرماخوردگی» و «آنفلوآنزا» وجود دارد؟
هر دو بیماری سرماخوردگی و آنفلوآنزا بیماری های دستگاه تنفسی فوقانی هستند اما ویروس های عامل هر کدام با دیگری متفاوت است. از آنجایی که هردو بیماری علائم تقریباً یکسانی دارند در خیلی مواقع تمایز آنها صرفاً از روی علائم ممکن نیست اما به طور معمول علائم بیماری مبتلا به سرماخوردگی خفیف تر از علائم بیمار مبتلا به آنفلوآنزاست.
شایع ترین علامت های فرد سرماخورده عبارتنداز آب ریزش از بینی، سرفه، گلودرد و تب خفیف، شایع ترین علامت های فرد دچار آنفلوآنزا هم عبارتند از تب شدید، لرز، درد بدن، احساس خستگی و کوفتگی بدن.
2- چرا هنوز واکسن موثری علیه سرماخوردگی ساخته نشده است؟
سرماخوردگی به وسیله حدود 250 گونه از ویروس ها پدید می آید. بسیار مشکل است واکسنی تهیه کرد که بدن را در مقابل مثلاً 250 گونه ویروس ایمن کند. در ضمن شاید نیازی به تهیه واکسن سرماخوردگی نباشد چرا که سرماخوردگی یک بیماری خفیف است که گلو، بینی و سینوس ها را برای چند روز درگیر می کند و بعد حتی بدون درمان و بدون هیچ عارضه ای خوب می شود.
3- آیا ممکن است علائم سرماخوردگی فرد صرفاً ناشی از آلرژی باشد؟
اگر کسی آبریزش بینی داشته باشد اما تب یا درد یا خستگی بدن نداشته باشد ممکن است صرفاً دچار یک واکنش آلرژیک باشد. در ضمن اگر علائم بیشتر از دوهفته طول کشید و چشم های فرد هم قرمز بود، علائم به معنی این است که فرد آلرژی دارد. البته این را در ذهن داشته باشید که افراد دچار واکنش های آلرژیک به دلیل مشکلات سیستم تنفسی شان بیشتر مستعد ابتلا به بیماری سرماخوردگی هستند.
4- بهترین درمان برای سرماخوردگی چیست؟
درمان قطعی برای سرماخوردگی وجود ندارد. مهم ترین اقدام درمانی، خوردن مایعات زیاد است تا بدن دچار دهیدراسیون (کمبود مایعات) نشود. این مساله می تواند مانع از اضافه شدن عفونت های ثانویه در بدن فرد سرماخورده شود. بهتر است فرد سرماخورده مایعاتی مثل قهوه یا چای نخورد چرا که این مایعات سیستم گردش مایعات در بدن را تا حدی مختل می کند. در مورد غذا هم اگر فرد احساس گرسنگی ندارد بهتر است غذای ساده مصرف کند. سوپ مرغ غذایی است که می تواند برخی علائم را کاهش دهد. سیر هم می تواند تا حدی به فرد کمک کند.
پزشکان معتقدند درمان تب خفیف فقط در کودکان و افراد مسن لازم است و بهتر است افراد جوان سالم هیچ دارویی برای تب خفیف مصرف نکنند. تب خفیف نشانگر مبارزه بدن با ویروس ها و باکتری ها و فعال شدن سیستم ایمنی بدن است.
ملاحظات دارویی سرماخوردگی ها به شرح زیر است:
آسپرین: کودکان و نوجوانان به دلیل احتمال ابتلا به سندرم ری بهتر است آسپرین مصرف نکنند.
آنتی هیستامین ها: بهتر است این داروها برای دو یا حداکثر سه روز باشد.
اسپری های سالین دماغی: محدودیتی برای مصرف آنها وجود ندارد.
قرقره کردن با آب نمک: آب نمک باید رقیق باشد و این تصور که آب نمک غلیظ باعث بهبود سریع تر می شود کاملاً بی اساس است.
5- مصرف ویتامین C یا روی در بهبود سرماخوردگی موثر است؟
در برخی مطالعات قبلی نشان داده شده بود که مصرف اسپری های داخل بینی حاوی روی، می تواند احتمال ابتلا به سرماخوردگی را کاهش دهد اما مطالعات دقیق تر جدید نشان داده که این ادعا صحت ندارد و مصرف این اسپری ها مانع بروز سرماخوردگی نمی شود.
در مورد ویتامین C این تصور باستانی وجود دارد که مصرف ویتامین C می تواند باعث کاهش احتمال ابتلا به سرماخوردگی شود اما یک تحقیق جدید در ایالات متحده آمریکا- که جمع بندی تحقیقات انجام گرفته در 65 سال اخیر بود- نشان داده مصرف ویتامین C روزانه هم تاثیر بسیار کمی در کاهش ابتلا به سرماخوردگی دارد اما در عوض کسانی که در روزهای اول ابتلا به سرماخوردگی ویتامین C مصرف کرده اند دوره های کوتاه تر با علامت های کمتر از سرماخوردگی را تجربه کرده اند.
بهترین راه دفاع در مقابل ابتلا به سرماخودرگی تقویت سیستم ایمنی بدن است.
خوردن غذاهای پر از ویتامین (مواد غذایی سبز تیره) مثل اسفناج که پر از ویتامین A وC است یک راهکار مناسب است ضمن اینکه ماست های کم چرب هم می توانند سیستم ایمنی بدن را فعال سازند. ورزش مناسب و منظم هم راه دیگری برای تقویت سیستم ایمنی بدن است. ثابت شده که ورزشکاران اندکی کمتر از افراد عادی به سرماخوردگی دچار می شوند اما سرماخوردگی آنها خیلی خفیف تر است.
6- لزوم مراجعه به پزشک یا استفاده از آنتی بیوتیک
معمولاً یک سرماخوردگی ساده نیازی به مراجعه به پزشک یا درمان آنتی بیوتیک ندارد چرا که سرماخوردگی به وسیله ویروس ها به وجود می آید و آنتی بیوتیک ها علیه باکتری ها موثر است نه علیه ویروس ها.
اما یک سرماخوردگی ساده هم ممکن است باعث عفونت سینوس ها شود. اگر در راه تخلیه معمول سینوس ها انسداد به وجود بیاید احتمال التهاب در سینوس و سپس عفونت آن وجود دارد. در عین حال سرماخوردگی ممکن است باعث عفونت گوش هم شود. ممکن است عفونت سینوس یا گوش خود به خود خوب شود اما گاهی هم نیاز به درمان آنتی بیوتیک وجود دارد.
علائم عفونت گوش شامل درد گوش، تب و احساس پری درون گوش است.
علائم عفونت سینوس شامل آبریزش بینی، درد صورت و احساس فشار در پیشانی.
7- استراحت در زمان سرماخوردگی
بهتر است فردی که دچار سرماخوردگی می شود در روزهای اول سرماخوردگی در خانه استراحت کند. در صورت استراحت فرد بیمار زودتر خوب خواهد شد و در ضمن موجب انتقال بیماری به دیگران نخواهد شد.
8- ممانعت از ابتلا به بیماری
شستن دست ها، هم سرماخوردگی و هم آنفلوآنزا شیوه انتقال یکسانی دارند- انتقال قطرات کوچک حاوی ویروس از طریق عطسه یا سرفه- به فرد دیگر، در صورتی که افراد رعایت نکات بهداشتی را بکنند و دست های خود را بشویند و دست خود را به سمت چشم یا بینی خود نبرند می تواند مانع از بروز بیماری در خود شود توصیه های زیر برای کاهش میزان ابتلا به سرماخوردگی مهم است:
شستن منظم دست ها
عطسه یا سرفه کردن در یک دستمال یا حداکثر در داخل دست های خود شخص و سپس شستن دست ها.
عطسه نکردن به سمت افراد دیگر
عدم لمس چشم ها، بینی یا دهان با دست نشسته
شست وشوی منظم حوله ها و سایر وسایل مورد استفاده جمعی
9- آیا سرمای محیط در ابتلا به سرماخوردگی موثر است؟
شاید قدیمی ترین ایده عمومی در مورد سرماخوردگی این است که افراد در صورتی که در جای سرد قرار بگیرند، به خصوص اگر لباس آنها کافی نباشد سرما می خورند اما مساله این است که سرماخوردن فقط با وجود ویروس سرماخوردگی در بدن ممکن است. ممکن است هوای سرد علائم بیماری را تشدید کند یا باعث تضعیف سیستم ایمنی و طولانی تر شدن دوره بیماری شود اما سرما به تنهایی نمی تواند عامل این بیماری باشد.
10- چرا کودکان خیلی اوقات حالت سرماخوردگی دارند؟
بیشترین انتقال ویروس سرماخوردگی در بین کودکان دبستانی رخ می دهد، کودکان در این سن هم کمتر بهداشت را رعایت می کنند هم سیستم ایمنی آنها ضعیف تر است و هم سرماخوردگی آنها طولانی تر می شود و در نتیجه احتمال انتقال بیماری از آنها به دیگران افزایش نمی یابد. در این مساله انتقال حداکثری نشستن دست ها هم بسیار مهم است.
دوشنبه 22/12/1390 - 13:52
لطیفه و پیامک
برای من که دلم چون غروب پاییز است،صدای گرم تو از دور هم دل انگیز است
 
* * * * * * *

کسی که چند آرزوی درهم ورهم دارد به هیچ کدام از آنها نمی رسد مگر آنکه با ارزشترین آنها را انتخاب کند و آن را هدف نهایی خویش سازد . . .
 
* * * * * * *

آنقدر رسم وفا مرده که ترسم روزی مجنون گر زنده شود یادی ز لیلی نبرد.
 
* * * * * * *

باخیال توبسربردن اگر هست گناه ، باخبرباش که من غرق گناهم هرشب!

 
* * * * * * *

میدونی اگه یه روز پادشاه بشم بزرگترین آرزوم چیه؟میخوام توبشی تاج سرم
 
* * * * * * *

چه کسی رسیدبه پایت زمحبت وصفایت/به خدازمهربانی به جهان یگانه هستی.
 
* * * * * * *

ازبس که نفس به یاد عشق توزدم یادتوبه جای نفسم می آید.
 
* * * * * * *

من ازاین فاصله ازفاصله هادلگیرم.بی تواینجاچه غریبانه شبی میمیرم.
 
* * * * * * *

الهی مورچه گازت بگیره شب توخواب جیش کنی اگه منو فراموش کنی!
 
* * * * * * *

چون خیالت همه شب مونس ودمساز من است شرم دارم شکایت کنم از تنهایی خویش
 
* * * * * * *

وخداوند اشک را افرید تا سرزمین عشق اتش نگیرد....
 
* * * * * * *

کاش گردنبند سینه ات بودم تابه هنگام دویدنت به ضربان قلبت بوسه مى زدم.
 
* * * * * * *

از شهرداری واحد سد معبرمزاحمتون میشم ببخشید مهربونیتون سدراه دلمون شده
 
* * * * * * *

غمگین و بیقرارم زخمی ترازبهارم وقتی توراندارم نفرین به هرچه دارم
 
* * * * * * *

به اولین قاصدکی که ازشهرقشنگ زندگی توبگذرد پیغام میدهم که هیچ چیزنمیتواند مهرت را ازدلم جدا کندحتی فاصلها

 
 
* * * * * * *

عشق خطای فاحش یک فرد در تمایز یک آدم معمولی از بقیه آدم های معمولی است .

 
* * * * * * *

در اتوبان زندگی وقتی تابلوی وجود تو را میبینم ، از سرعتم می کاهم و به درجه بنزین تحملم چشم میدوزم .

 
* * * * * * *

اگر کسی تو را آن طور که میخواهی دوست ندارد ، به این معنی نیست که تو را با تمام وجودش دوست ندارد .

 
* * * * * * *

منتظر کسی باش که حتی اگر در ساده ترین لباس بودی حاضر باشد تو را به همه دنیا نشان دهد و بگوید : این دنیای من است
 
* * * * * * *

ای همیشه جاودانه در میان لحظه هایم ، غصه معنایی ندارد تا تو می خندی برایم .


 
* * * * * * *

منو با سادگی هات تازگی کن ، خدایی کن یه لحظه بندگی کن ، نزار از دست بره این عشق ساده ، بمیر و با من یک بار زندگی کن .

 
* * * * * * *

اونی که بیشتر عاشقه ، کمتر وفا می بینه ، اونی که کمتر وفا داره ، بیشتر محبت می بینه ، اینه اون دنیایی که همه عاشقشن .

 
* * * * * * *

عشق امانت با ارزشی است که هر کسی تو قلبش می زاره ، برای همینه که هر وقت بخوای عشق رو از کسی پس بگیری ، باید قلبشو بشکونی .
 
* * * * * * *

کاش هرگز در محبت شک نبود ، تک سوار مهربانی تک نبود ، کاش بر لوحی که بر جان دل است ، واژه تلخ خیانت حک نبود .
 
* * * * * * *


اگه بگم خرابتم قول میدی تعمیرم کنی ؟
 
* * * * * * *

اون کسی رو که دوست داری هر چند وقت یکبار بهش یاد آوری کن ، تا فراموشی نکنه قلب براش می تپه ، و این یک یاد آوریست . (شکسپیر)
 
* * * * * * *
 

اگرچه نازنینان را وفا نیست ، گلستانی چو باغ آشنا نیست ، اگر بر اوج آسمان هم پا گذارم ، دلم یک لحظه از یادت جدا نیست .
 
* * * * * * *

دوست داشتن تنها چیزیه که نوبتی نیست ، پس خارج از نوبت دوستت دارم .
 
* * * * * * *

دیرگاهیست که تنها شده ام ، قصه ی غربت صحرا شده ام ، من که بی تاب شقایق بودم ، همدم سردی یخ ها شده ام ، کاش چشمان مرا خاک کنید ، تا نبینم که چه تنها شده ام .

 
* * * * * * *
 
دلم گرفته از آدمایی که میگن دوستت دارم اما معنیشو نمیدونن ، از آدمایی که میخوان ماله اونا باشی اما خودشون مال تو نیستند ، از اونایی که زیر بارون برات میمیرن و وقتی آفتاب میشه همه چیز یادشون میره !

 
* * * * * * *

دل که رنجید از کسی ، خرسند کردن مشکل است ، شیشه بشکسته را پیوند کردن مشکل است ، کوه را با آن بزرگی می توان هموار کرد ، حرف ناهموار را هموار کردن مشکل است
 
* * * * * * *

در کنار ساحلت من قایقی شکسته ام ، تو همان ساحل عشقی که بهت دل بسته ام .

 
* * * * * * *

دلا دیشب چه می کردی تو در کوی حبیب من ؟ الهی خون شوی ای دل تو هم گشتی رقیب من !
 
* * * * * * *


در اتوبان زندگی وقتی تابلوی وجود تو را می بینم ، از سرعتم می کاهم و به درجه بنزین تحملم چشم می دوزم .
 
* * * * * * *


امروز بهترین ساعتم رو شکستم ، چون لحظه های بی تو بودن را به رخم می کشید .

 
* * * * * * *

یه دوست خوب می گفت : آدما مثل کتابن ، تا وقتی تموم نشدن جذابن ، پس سعی کن خودتو جلوی دیگران ورق نزنی تا زود تموم نشی ، چون وقتی تموم بشی میرن سراغ یکی دیگه .

 
* * * * * * *

می دونی وقتی خدا داشت بدرقه ام می کرد بهم چی گفت ؟ جایی که می ری مردمی داره که می شکننت ، نکنه غصه بخوری تو تنها نیستی ، تو کوله بارت عشق می ذارم که بگذری ، قلب می ذارم که جا بدی ، اشک می دم که همراهیت کنه ، و مرگ که بدونی بر می گردی پیش خودم .

 
* * * * * * *

جانم از غم تباه شد ای واه ، روزم از عشق شد سیاه سیاه ، سوختم ، سوختم ، دریغ ، دریغ ، مگر ای شیخ عشق بود گناه ؟!

 
* * * * * * *

دز فراسوهای عشق تو را دوست دارم ، در فراسوی پرده و رنگ ، در فراسوی پیکرهایمان ، با من وعده ی دیداری بده .
 
* * * * * * *

همه لرزش دست و دلم از آن بود ، که عشق پناهی گردد ، پروازی ، نه گریزگاهی گردد .

 
* * * * * * *

زندگی را از نخست برای من بد ترجمه کرده اند ، زندگی را یکی مرگ تدریجی نام نهاد ، یکی بدبختی مطلق معنی کرد ، یکی درد درمان ناپذیرش خواند ، و سرانجام یکی رسید و گفت : زندگی به تنهایی ناقص است تا عشق نباشد ، زندگی تفسیر نمی شود .
 
* * * * * * *


نه در رفتن حرکت بود ، نه در ماندن سکون ، شاخه ها را از ریشه جدایی نبود ، و باد سخن چین با برگ ها رازی چنان نگفت که به شاید ، دوشیزه عشق من مادری بیگانه است ، و ستاره پر شتاب بر مداری معیوس جاودانه می گردد .

 
* * * * * * *
نام خفت دهندگان را نمی خواستم و خفت کشندگان را ، می خواستم نام تو را بدانم ، و تنها نامی که می خواستم و ندانستم .
 
* * * * * * *

کسی که باورت داره ، همیشه یک قدم جلوتر از کسیه که دوستت داره .
 

* * * * * * *

زندگی وقتی قشنگه که در کتاب قانون آن اصل معرفت ماده محبت و تبصره عشق نوشته شده باشه .
 
دوشنبه 22/12/1390 - 13:50
آموزش و تحقيقات
یکی از مشکلات عمده همراه داشتن موبایل حواس پرتی دانش آموز و عدم توجه به کلاس و معلم است بر همه واضح است که موبایل یا تلفن همراه یک وسیله سودمند برای ارتباطات مطلوب محسوب می شود و هم می توان از آن استفاده درست داشت هم نادرست به حدی که به اندازه سلاح های گرم می تواند در سطح کلاس و مدرسه خطرناک باشد ،به زودی پیشرفتهای عجیب و غریب دستگاههای موبایل باعث تعجب همگان خواهد شد ، موبایل هایی که بوی بد دهان را به صاحبش هشدار خواهد داد ، یا دستگاههایی که تغییرات مشکل ساز ضربان قلب و حالات اورژانسی را به صاحب موبایل و یا شرکت های بیمه و مراکز اورژانس اطلاع خواهد داد، استفاده از دفترچه تلفن ، حافظه بالا برای ذخیره فایل های فشرده صوتی و تصویری ، ضبط صدا،فیلمبرداری ، عکس برداری و قابلیت های گوناگون برای والدین در کشورهای پیشرفته جهت ردگیری و کنترل فرزندان و نظارت از راه دور و غیره هر شخص را به فکر استفاده از آن می اندازد اما چه نوع استفاده ای ، با چه محتویاتی و چه احتمالاتی برای ناهنجاری و انحراف ؟ در این راستا مطالب متنوع و پیشنهادات مفید به همراه برخی مستندات ارائه می شود ، امید است مورد توجه مدیران ، معلمان ، مربیان پرورشی و والدین قرار گیرد ، به هر حال ، به همراه داشتن موبایل در کلاس درس و مدرسه دارای ضررهایی بیشتر از فواید آن است و حداقل در شرایط فعلی که فرهنگ سازی لازم انجام نشده است ، برای مدارس و والدین به یک بحران تبدیل شده است علی الخصوص وجود بلوتوث ها و پیامک ها و تراک های غیر اخلاقی و یا فیلمبرداری و گرفتن عکس از سایر دانش اموزان و انتشار آن در اینترنت یا از طریق سی دی و بلوتوث ، سوء استفاده های احتمالی دیگران از آنها ، مشکلات زیادی را به وجود آورده است .باید گفت ؛ در برخی مدارس ممکن است در این رابطه مشکلی وجود نداشته و یا در برخی شهر ها فرهنگ سازی لازم صورت گرفته باشد و به همراه داشتن آن امری عادی تلقی شود ، مطالب زیر به صورت کلی ارائه شده است و ممکن است به زودی با رواج ام ام اس مجددا" مشکلات جدیدی برای خانواده ها و دانش آموزان و مدارس به وجود آید ... و البته واضح است که نمی توان یک نسخه کامل و بدون نقص را برای تمام مدارس پیچید و برخی مدیران با همکاری کلیه معلمان اقدامات جالبی برای برخورد مناسب با این مسئله اتخاذ کرده اند . اهمیت قضیه به حدی است که در خیلی از کشورها ی توسعه یافته به درخواست مدیران و معلمان خارجی استفاده از موبایل در مدرسه ممنوع شده است و تلاش برای غلبه بر این مشکل مختص کشورمان نیست .شیوه های تقلب پیشرفته در مدارس خارجی توسط موبایل و اخلال در امر ارزشیابی ، مدیران را به فکر چاره انداخته است و برخی هم در داخل و خارج کشور ادعا می کنند سیستم مختل کردن ارتباطات موبایل را طراحی کرده و در مدارس ، جلسات ، محیط های حساس ، نظامی و غیره تا شعاع 25 متر کارایی دارد ولی مشکل اصلی مدارس ایران روشن بودن موبایل و صحبت کردن نیست بلکه محتویات آن ، اس ام اس ، تراک های مختلف ، فایل های متنوع که همگی باعث مشغولیات ذهنی دانش آموز و بی اثر کردن فرابند یاد دهی و یادگیری خواهد شد و حتی درگیریهای زیادی برای مدیران ، معلمان و والدین به وجود آورده است که باعث فرسودگی و تهی شدن انرژی آنان خواهد شد . برخی مطالب مفید را ببینید:  اقدام هیات دولت در کشور ژاپن برای جلوگیری از استفاده موبایل در مدارس به گزارش خبر گزاریAFP از والدین و مدارس ژاپنی خواسته شده تا از کاربرد موبایل برای کودکان جلوگیری نمایند.این تصمیم در روز دوشنبه توسط هیات دولت ژاپن گرفته شده است.آقای وزیر Yasuo Fukuda همچنین اعلام نمود کاربرد موبایل همچنین بروی اخلاقیات کودکان نیز تاثیر سو دارد. ایشان اعلام نموده همه ما باید تلاش کنیم که حتی دانش آموزان دبیرستانی نیز در موقع لزوم از موبایل استفاده کنند.دولت در آینده برنامه جلوگیری خود را ارائه خواهد نمود. یکی از خطرات روز افزون کشور ما زباله های کامپیوتری و کیت های الکتریکی و موبایل های اسقاطی است.متاسفانه این مقوله کمتر مورد توجه قرار دارد.http://taheriabkenar.persianblog.irقانون ممنوعیت استفاده از موبایل در مدارس هند یک مقام پلیس هند اعلام کرد که نیروهای پلیس برای نظارت بر استفاده دانش آموزان از تلفن همراه و جلوگیری از کاربرد غیراخلاقی موبایل در مدارس این کشور آماده بکار شده اند.به گزارش گروه ترجمه "موبنا" به نقل از پایگاه اینترنتی "سایفی" ، "کاران سینها" افزود : با تصویب قانون ممنوعیت استفاده از تلفن همراه در مدارس توسط دولت،12 تیم پلیس برای اجرای این طرح تجهیز و آماده شده اند.وی گفت : پلیس در مورد دستگیری دانش آموزانی که از دوربین های تلفن همراه استفاده غیر مجاز می کنند ،هشدار داده است.سینها ادامه داد: دولت، قانون ممنوعیت استفاده از تلفن همراه را بدون محدودیت سنی برای دانش آموزان به تصویب رسانده است .با وجود تصویب این قانون برخی از دانش آموزان فیلم های مستهجن را توسط رایانه دانلود کرده و از طریق تلفن همراه در مدارس پخش می کنند.به منظور جلوگیری از اشاعه این فیلم ها و اعمال غیر اخلاقی دیگر در محیط های آموزشی، پلیس هند یک اقدام ضربتی را برای کنترل دانش آموزان آغاز کرده است.تا کنون یکهزار و 673 مورد فیلم های غیر اخلاقی از دانش آمزان ضبط شده است.خبرهایی در این رابطه (بدون جهت گیری صرفا" جهت اطلاع آورده شده است)انگلستان :مدیر یک دبیرستان در انگلستان یکی از مشکلات اصلی استفاده از موبایل در مدارس را تقلب و ارسال عکس برگه های امتحانی برای بیرون از جلسه و دریافت پاسخ توسط عکس جوابیه اعلام کرد ! ممنوعیت استفاده از تلفن همراه در مدارس ایران دبیركل شورای عالی آموزش و پرورش گفت: "دانش‌آموزان نباید در مدرسه از تلفن همراه استفاده كنند و در صورت همراه داشتن باید به مدیر مدرسه تحویل دهند."بهرام محمدیان در گفت‌وگو با فارس افزود: در آئین‌نامه اجرایی مدارس نیز آمده است، استفاده از هر وسیله‌ای كه باعث اختلال در امر آموزش شود در مدارس ممنوع است. وی اضافه كرد: استفاده از اسباب بازی‌های خاص، قلم و كاغذ و وسایل فانتزی از جمله وسایلی است كه همراه داشتن آن توسط دانش‌آموزان در مدارس ممنوع است.محمدیان اظهار داشت: استفاده از MP3 و MP4 در مدارس در صورتی كه برای استفاده آموزشی باشد، مانعی ندارد كه این موضوع به تشخیص معلم و مدیر مدرسه بستگی دارد.وی ادامه داد، آئین‌نامه جدید اجرایی مدارس هم اكنون در كمیسیون اساسنامه و مقررات شورای عالی آموزش و پرورش در دست بررسی است. موبایل اگر زنگ بخورد توقیف می‌شود   تلفن‌های همراه دوربین دار برای ما مشكل ایجاد كرده و به عقیده من دانش آموزان در مدرسه نیازی به تلفن همراه ندارند. این را آقای دونویش مدیر دبیرستان مونتو می‌گوید كه از دست دانش آموزانش عصبانی است. او به تازگی با 11 دانش آموز به اتهام ضبط تصاویر غیر اخلاقی برخورد كرده است. اكنون دبیرستان او به به فهرست دبیرستانهایی كه استفاده از تلفن‌همراه را در در سر كلاس درس ممنوع كرده‌اند اضافه شده است. استفاده از تلفن همراه در ایالات متحده نه بر اساس قوانین ایالتی بلكه براساس توافق میان والدین و مدیران مدرسه صورت می‌گیرد. به طور مثال پس از آنكه استفاده از تلفن همراه در مدرسه مونتو ممنوع شد دانش‌آموزان تنها مجازند كه در بیرون فضای دبیرستان از تلفن همراه استفاده كنند. این در حالی كه والدین دانش‌آموزان می‌خواهند كه حتما بچه هایشان از تلفن همراه استفاده كنند تا از حال و روز آنها با خبر باشند. آیپاد، تلفن همراه و وسایل دیجیتالی ممنوع است در مدرسه‌ مانتین ویو، مسوولان تصمیم گرفتند آوردن هرگونه ابزارهای دیجیتالی را پس از كشف تقلب دانش‌آموزانی كه فرمولهای پایه‌یی را برای ذخیره‌سازی روی دستگاههایشان دانلود می‌كردند، ممنوع سازند. شانا كمپ، سخنگوی مشاوران مدارس راهنمایی گفت: ما در مدارس خودمان با چنین مواردی كمتر برخورد می‌كنیم اما محدود كردن ابزارهای دیجیتال در مدارس نیز غیرعادی و عجیب است. متاسفانه این ممنوعیت در حال تبدیل شدن به یك روند ملی است و ما امیدواریم هر بخش برای برخورد با این ابزارها، سیاستهای داخلی خودش را داشته باشد كه مطمئناً به كاهش مشكلات كمك خواهد كرد.به گفته‌ كمپ، استفاده از دستگاهها برای تقلب، یك پدیده‌ی كاملاً جدید است و ممكن است برای مدیران و معلمانی كه از نسلهای گذشته می‌آیند، برخورد با این موضوع كه تكنولوژی چه كمكهای مفیدی می‌تواند به افراد بكند، كمی سخت باشد جونیور دامیر، دانش‌آموز ارشد مدرسه‌ مانتین ویو نیز می‌گوید: دانش‌آموزان از آی‌پادهای همخوان با دستگاههای ضبط صوت استفاده می‌كنند و پاسخ تستها را قبلاً ذخیره می‌كنند. بعضی دیگر هم نوشته‌های مهم را روی پخش‌كننده‌های موسیقی ذخیره می‌كنند و آنها را در فایلهای متن شعر یا lyric مخفی می‌كنند. در نتیجه یك فایل صوتی مربوط به موسیقی راك آمریكایی، می‌تواند پاسخی مربوط به سوالهای درس تاریخ در مورد راههای كسب درآمد كنگره‌ آمریكا را داشته باشد!هنری جونز، معلم یكی از مدارس سنت‌گابریل كالیفرنیا نیز در طول كلاس خود، آی‌پاد دانش‌آموزی را كه پاسخ تمامی تستها، نكات كلیدی امتحانات و مفاهیم را در آلبوم موسیقی جوانان خود ذخیره كرده بود، توقیف كرد! مدارس سیاتل و واشنگتن نیز استفاده از این دستگاهها را ممنوع كرده‌اند. البته این اقدامات تنها به آمریكا و انگلیس ختم نمی‌شود. كالج سنت‌ماری در اونتاریوی كانادا نیز استفاده از تلفنهای همراه و دستگاههای پخش دیجیتال را ممنوع كرده است. این در حالی است كه حتی در دانشگاه تاسمانی، همه‌ دایره المعارفهای الكترونیك، آی‌پادها و پخش‌كننده‌های موسیقی ممنوع هستند.راه حلی برای معضل تقلب با تكنولوژی یک موسسه آموزشی در امریکا دستورالعملی را به مدارس فرستاده که شامل چند راه حل سنتی اما تقریباً کارساز است.1- از یک امتحان، نسخه های مختلفی سوال طرح کنید. ترتیب سوالات و گزینه ها را به هم بریزید. به راحتی نمی شود شباهتی در این امتحانات یافت،2- برای هر دانش آموز، یک میز مشخص در نظر بگیرید، دوستان نزدیک را از هم جدا کنید و سعی کنید وجود تلفن همراه در جیب دانش آموزان خاص را حدس بزنید،3- اگر لازم بود، شخصی اضافی را نیز برای نظارت بر امتحان انتخاب کنید، دانش آموزانی که لباس مخصوص بیسبال می پوشند را هم از امتحانات محروم کنید، به هیچ کس نیز اجازه ندهید در هنگام امتحان از عینک آفتابی استفاده کند، (گفته می شود جاسازی دستگاه های الکترونیکی در لباس های بیسبال، بسیار راحت و عملی است و جیب های متعدد این لباس باعث می شود به بهانه پوشیدن لباس بیسبال، دانش آموزان موبایل ها وMP3Playerهای خود را در آن مخفی کنند.قوانین شل و سفت كنبسیاری از مدارس استرالیا قوانین سفت و سختی را برای استفاده از تلفن‌همراه در مدرسه وضع كرده‌اند. مدرسه ویكتوریا همراه آوردن تلفن‌همراه را به داخل كلاس ممنوع اعلام كرده است. اگر معلم در سر كلاس متوجه زنگ تلفن همراه یا صدای دریافت پیامك شود بلافاصله تلفن همراه را توقیف می‌كند. سایر مدارس استرالیا نیز قوانین مشابهی وضع كرده‌اند به طور مثال مدرسه آبردین شعاری را به این مضمون كه "اگر زنگ بخورد معلم صاحب می‌شود" در همه كلاسها نصب كرده است تا بدین وسیله استفاده از تلفن‌همراه را در سر كلاسها ممنوع كند. مارتین دیكسون از سخنگوی مخالفان وزیر آموزش و پروش استرالیا می‌گوید كه دولت باید برای همه مدارس قانون یكسانی وضع كند. اما سخنگوی وزیر آموزش و پرورش بران نرس می‌گوید كه مدارس معمولا با مشورت با معلمین و اولیا قوانین تلفن‌همراه را وضع می‌كنند و هر مدرسه شرایط خاص خود را دارد. دبیرستان مری ماك به تازگی قوانین سفت و سخت قدیمی را كمی نرم تر كرده است. پیش از این دانش‌آموزان تنها می‌توانستند 5 دقیقه هنگام نهار تلفن‌های همراه خود را روشن كنند اما اكنون اجازه دارند در سراسر موقعی كه مشغول نهار خوردن هستند از تلفن همراه استفاده كنند. مرج چیفری مدیر دبیرستان مری ماك می‌گوید:باید تعادلی را میان زمان آموزش و فراغت دانش‌‌آموزان ایجاد كرد، ضمن آنكه والدین انتظار دارند تا به بچه‌هایشان اجازه دهیم از تلفن‌همراه استفاده كنند. البته بدین طریق دانش‌آموزان آزادی عمل بیشتری دارند و دیگر می‌دانند كه در ورود به كلاس باید تلفن‌های همراه خود را خاموش كنند. در صورتی كه دانش آموزی در سر كلاس با تلفن‌همراه صحبت كند و یا پیامك ردوبدل كند تلفن همراه ظبط می‌شود و به والدین دانش‌آموز داده می‌شود.هرجا یك جور، هر كس به طریقیقوانین مربوط به استفاده از تلفن همراه هر جا به یك صورت است. وزارت آموزش قطر استفاده از تلفن‌های همراه دوربین‌دار توسط دانش آموزان و دانشجویان این كشور را ممنوع اعلام كرده است. دانش‌آموزان و دانشجویان در صورتی مجاز به استفاده از تلفن‌های همراه هستند كه در خارج از ساعات درسی از آن استفاده كنند. در اطلاعیه وزارت آموزش قطر آمده است: قانون ممنوعیت استفاده از تلفن‌های همراه دوربین‌دار برای جلوگیری از گرفتن عكس از دانش آموزان و دانشجویان، و احتمال سوءاستفاده از این عكس‌ها است. در صورت سرپیچی افراد از این قانون، متخلفین به مجازات زندان تا یك سال، و جریمه پنج هزار ریال قطری محكوم خواهند شد. برخى از مدارس انگلیسى درقانونى كه هفته گذشته به تصویب رسانند آوردن تلفن هاى همراه به مدارس را نیز ممنوع اعلام كردند. مدیرمدرسه مونت گومرى مى گوید: « موبایل هاى دوبین دار وسیله اى براى ثبت صحنه هاى زیاد وبه یاد ماندنى هستند. اما ظاهراً بچه ها كاربرد دیگرى براى آن پیدا كرده اند: تقلب هنگام امتحان.اما بسیاری از دانش آموزان این گونه تصمیمات امنیتى خوشنود نیستند، پاول كندل دانش آموز دبیرستان مگنولیا مى گوید: « من بدون موبایلم احساس گمشدگى مى كنم. همه شماره تلفن هاى من درگوشى ام هستند. من هیچ وقت حتى به ذهنم هم نرسیده كه مى شود با موبایل تقلب كرد. درمدرسه هم كسى را ندیده ام كه با موبایل تقلب كند. براى تقلب كردن شیوه هاى قدیمى ساده ترى وجود دارد. به نظرم این تصمیم واقعاً احمقانه است.»بیشتر مدارس منعی برای استفاده دانش آموزان در زنگ تفریح یا در حیاط مدرسه وضع نكرده اند. بدین ترتیب دانش آموز باید از لحظه‌ای كه وارد كلاس درس می‌شود تلفن همراه خود را خاموش كند. آنچه مشخص است در هیچ یك از كشورهای جهان قانون یكسانی برای برخورد با دانش آموزانی كه از تلفن‌همراه استفاده می‌كنند وجود ندارد. هر مدرسه بنا بر موقعیت خویش با دانش آموزان برخورد می‌كند. چرا مضرات موبایل گفته نمی شود؟ متن زیر مصاحبه ای است با آقای علی جاسب، مخترع پارچه ی ضد نفوذ امواج الکترومغناطیسی موبایل در آلمان، که در حال حاضر در ایران می باشد.خطرات امواج موبایل برای همه یکسان است یا در گروه‌های سنی مختلف، زیان‌های متفاوتی دارد؟یکی از بدترین چیزها برای جنینی که در شکم مادر است، امواج الکترومغناطیسی موبایل است. بدن جنین هنوز بافت خوب و کاملی را به خود نگرفته و بسیار حساس است. امواج موبایل منجر به کاهش عکس‌العمل مولکولی در بدن جنین می‌شود.این مسأله باعث ضعیف شدن سیستم‌های مختلف بدن می‌شود که شاید هنگامی که فرزند به دنیا آمد در آن دیده نشود، ولی پس از سال‌ها بیماری‌های مختلفی خود را نشان دهند. در کشورهای سوئیس و اتریش به خانواده‌ها بسیار تأکید شده که بچه‌های زیر 16سال اصلاً با موبایل صحبت نکنند.چرا؟شما اگر یک سلول را در نظر بگیرید، دیواره‌ای آن را احاطه کرده است. سلول‌های مغز بچه‌ها هنوز شکل و ساختار محکمی به خود نگرفته‌اند. در واقع تکامل یافته نیستند و دیواره محکمی ندارند. به همین دلیل میزان بیشتری از تشعشعات را از خود عبور می‌دهند که باعث اختلالات عصبی در آن‌ها می‌شود و مسائلی مانند چشم درد و کم‌ اشتهایی در آنها دیده می‌شود. در کل حدود 58 درصد امواج موبایل‌ها برای کودکان و نوجوانان بیشتر مضر است. علاوه بر آن در برخی کشورهای اروپایی استفاده از موبایل‌ را در فضاهایی که افراد زیادی تجمع کرده‌اند، مانند اتوبوس، صحیح نمی‌دانند، زیرا امواج موبایل تنها به شخص استفاده کننده آسیب نمی‌رساند، بلکه نسبت به میزان فرکانسش افراد را تحت الشعاع قرار می‌دهد.سئوال من این است كه با این همه مضرات چرا تا کنون اطلاع‌رسانی خوبی در مورد زیان‌های موبایل‌ها نشده است؟این قضیه درست مثل جریان سیگار است. وقتی که کمپانی فیلیپ موریس میلیاردها دلار درآمد از فروش سیگار داشت، اجازه نمی‌داد دانشمندان در این مورد نظر بدهند. حتی اگر به خاطر داشته باشید در سال 1960 ماجرایی برای یک پروفسور که روی سیگار تحقیق می‌کرد رخ داد و او را کشتند. الان فروش موبایل‌ها در دنیا از پُر درآمدترین کارهاست و حتی بسیاری از مراکز آن‌ها دولتی هستند و کسی دوست ندارد از میزان سودش کاسته شود. پس با وجود آگاهی از مضرات آن، هیچ اطلاع‌رسانی نمی‌کنند. آن‌ها میلیاردها دلار برای راه‌اندازی آنتن‌های BTS خرج کرده‌اند و می‌خواهند سودش را ببرند. اگر بخواهند سیستم‌هایشان را تغییر دهند، باید تریلیون‌ها دلار هزینه کنند. پس راه پر سود برای آن‌ها عدم اطلاع مردم از زیان‌های موبایل است. یادم هست ما استادی در دانشگاه داشتیم که می‌گفت: نگران ازدیاد جمعیت جهانی نباشید، انسان‌ها خودشان آنقدر چیزهای مضر مانند سیگار، موبایل و ... می‌سازند که خود با دست خود می‌میرند.گفته می‌شود كه در ایران اگر در روی خانه‌ای آنتن‌های BTS را نسب کنند به آن‌ها ماهیانه پول می‌دهند؟! این پول‌ها هیچ گاه جای آن زیان‌ها را نمی‌گیرد و باید تاكید كنم خانه‌هاباید حداقل 50 تا 60 متر از BTSها دور باشند تا امواج به آنها كمتر ضرر بزند. می‌دانید كه بعد از تذکرات بسیار دانشمندان در دنیا در این مورد، در سازمان ملل بخشی به نام ICNRIP تأسیس شد که کارش فقط تحقیقات و کنترل میزان امواج الکترومغناطیسی مضر برای انسان و طبیعت است.چرا کشورهای اروپایی نسبت به موضوع حساس‌ترند؟در کشورهای اتریش، آلمان و سوییس تاکنون دانشمندان مقالات بسیاری را ارائه داده‌اند و از دولت خواسته‌اند که به گونه‌ای قانون‌گذاری کند که کمترین میزان زیان به افراد برسد. چندی پیش از دولت‌هایشان خواستند که از نصب آنتن‌های BTS در نزدیکی مهد کودک‌ها، بیمارستان‌ها یا مکان‌های تفریحی که بیشتر کودکان در آن‌ها رفت و آمد دارند جلوگیری کنند. در نروژ هم آزمایش جالبی انجام شد که نشان داد استفاده از موبایل برای بچه‌ها باعث خستگی، کم خوابی و کم اشتهایی می‌شود.موبایل تنها در زمان استفاده و صحبت کردن با آن ضرر دارد؟خیر. حمل کردنش هم ضرر دارد. حتی اگر 30 سانتی متر هم از شما فاصله داشته باشد، امواج الکترومغناطیس حدود 400 هزار Pw/M2 در هر لحظه با بدن اصابت می‌کند.وقتی که شما با موبایلتان حرکت می‌کنید، جاهایی که آنتن‌ها آنها را کمتر پوشش می‌دهند، گوشی شما سعی بیشتری برای به دست آوردن آنتن می‌کند، در واقع سیگنال‌های بیشتر و قوی‌تری از خود ساطع می‌کند که این موضوع بسیار خطرناک است. حتی به افرادی که مشکل قلبی دارند سفارش می‌شود که موبایل را دور از خود نگه دارند، در صورتی که بعضی‌ها آن را در جیب بغلشان می‌گذارند.خانم‌های باردار باید حداقل 2 متر از موبایل دورتر باشند. یکی از نکات جالب این است که زمانی که شما با موبایلتان عکس بفرستید یا همانMMS، هزار برابر خطرش بیشتر است. این موضوع را یک دانشگاه اتریشی اثبات کرده است.یعنی جاهایی که پوشش آنتن‌ها کمتر می‌شود، امواج خطرناک تری از موبایل ساطع می‌شود؟بله. جاهایی که پوشش کم است، امواج گوشی بیشتر می‌شود و در جاهایی مانند نزدیک آنتن‌های BTS هم که پوشش خوب است، امواج ساطع شده از طرف آنتن‌ها برای بدن بسیار خطرناک است.در موقع صحبت کردن با موبایل چطور؟از هر زمان دیگری برای بدن خطرناک ‌تر است. فرض کنید در اتوبان در حال رانندگی هستید. این امواج همواره در حال کم و زیاد شدن هستند که باعث افزایش میزان برخورد امواج و شدت یافتن آن می‌شود، زیرا در مسیر اتوبان میزان پوشش‌دهی آنتن موبایل یکسان نیست.استفاده از هندز فری (hands free) نمی‌تواند درصد امواج را کاهش دهد؟خیر، زیرا هندز فری هم مانند یک آنتن عمل می‌کند و تفاوت خاصی در میزان اصابت امواج با بدن ندارد.آیا در آلمان تاکنون ارگان‌های دولتی بوده‌اند که نسبت به اختراع شما عکس‌العمل خوبی نشان دهند؟در آلمان آنقدر از این اختراع استقبال شده که خود من هم باور نمی‌کردم. علاوه بر آلمان، از کشورهای ژاپن، برزیل، سوئیس و اتریش هم پیشنهادات خوبی برای تولید داشتم ولی ایران را بیشتر از تمام دنیا دوست دارم و این کار را در ایران ادامه خواهم داد.عمید نمازی خواه خطرات گوشی های دوربین دار در مدارس              تلفن برای چندمین بار زنگ می زند. مرد با دست هایی لرزان گوشی را برمی دارد.از پشت خط صدایی می آید كه چند روزی است آرامش را از او و خانواده اش گرفته است: «چی شد، 20 میلیون تومان رو حاضر كردی؟» مرد این بار اما نگران تر از قبل با صدایی محزون می گوید:باور كنید ندارم آقا، آخه من 20 میلیون تومانم كجا بود. تو رو خدا بیا و جوانمردی كن و از خیر این كار بگذر. اما فردی كه پشت خط است به این سادگی ها كوتاه نمی آید و با صدایی بلند با حالت تهدید می گوید: «همین كه گفتم یا تا فردا ظهر 20 میلیون تومان رو حاضر می كنین یا این كه ... ضمنا بهتره كه پای پلیس به میون نیاد چون اون وقت ... خودتون كه می دونید! فقط كافیه تصاویر دخترت رو به چند نفر بلوتوث كنم.» و بعد بدون خداحافظی قطع می كند.مرد گوشی را كه می گذارد به دیوار تكیه می دهد و بعد در حالی كه آه بلندی می كشد، می گوید: «خدایا این چه بلایی بود؟»زن هم مثل شوهرش نگران و مضطرب است. چند دقیقه ای كه می گذرد مرد رو به دخترش كه او هم حسابی نگران است، می گوید: «آخه این چه كاری بود كه كردی؟ مگه مدرسه جای این كارهاست. چرا توی مدرسه با دوستات پارتی گرفتین؟ حالا اگر اون نامرد تصاویر رو بلوتوث كنه من چه خاكی به سرم بریزم؟» دختر اما غیر از گریه كردن جواب دیگری ندارد.فناوری دردسرسازاستفاده از گوشی های تلفن همراه مجهز به دوربین های عكس برداری و فیلم برداری در مدارس دخترانه، به دلیل ناآگاهی برخی از دانش آموزان از مضرات و تبعات استفاده نادرست از آن ها، گاهی اوقات موجب بروز مشكلاتی برای دانش آموزان و خانواده ها شده است.وسیله ای ارتباطی و مفید كه در سایه غفلت والدین، دانش آموزان و متولیان فرهنگ و آموزش رفته رفته به یك وسیله خطرناك تبدیل می شود.برخی از دانش آموزان دختر در مقاطع مختلف تحصیلی با در دست داشتن گوشی های دوربین دار اقدام به عكس برداری یا فیلم برداری از همكلاسی های خود می كنند و بعضا آن را نیز به دیگران بلوتوث می كنند (برای گوشی های دیگران می فرستند).برخی از دانش آموزان نیز هنگام تعمیر گوشی های خودگرفتار عده ای سودجو و فرصت طلب می شوند كه با در اختیار داشتن این تصاویر قصد اخاذی از دانش آموز یا خانواده او را دارند.متأسفانه این ناهنجاری اجتماعی روز به روز در حال افزایش است و اگر فكری جدی برای آن نشود در آینده ای نه چندان دور می تواند گریبانگیر بسیاری از خانواده ها شود.بخشنامه آموزش و پرورششاید به همین دلیل است كه وزارت آموزش و پرورش در بخشنامه ای به مدارس سراسر كشور هرگونه استفاده از تلفن همراه را در مدارس ممنوع كرده است.این وزارت خانه در بخشنامه خود اعلام كرده است: هرگونه استفاده از تلفن همراه در مدارس ممنوع است و دانش آموز حق همراه داشتن موبایل را ندارد.در این بخشنامه مدیران و مسئولان مدارس موظف به كنترل دانش آموزان هستند و در صورت مشاهده استفاده دانش آموزان از موبایل بایستی گوشی را از دانش آموز بگیرند.اما سوالی كه می توان مطرح كرد این است كه آیا به صرف صدور بخشنامه می توان صددرصد این موضوع را كنترل كرد؟بخشنامه ای كه درمان نبود مدیر یك دبیرستان دخترانه به خراسان می گوید: متأسفانه استفاده از موبایل های دوربین دار تاكنون برای مدرسه مشكلات زیادی ایجاد كرده است به گونه ای كه هر از چند گاهی شاهد بروز اتفاقات ناگوار برای دانش آموزان در این رابطه هستیم.ر-ج می گوید: با وجود بخشنامه وزارت خانه باز هم شاهد ورود این گوشی ها به مدرسه هستیم زیرا ما در مدرسه حق بازرسی كیف دانش آموز را نداریم و طبق بخشنامه فقط اگر آن را در دست دانش آموز مشاهده كردیم می توانیم گوشی را از دانش آموز بگیریم.وی می افزاید: واقعیت این است كه بخشنامه آموزش و پرورش فقط یك وظیفه جدید به انبوه وظایف ما اضافه كرده است و هر روز كارمان این شده كه مراقب باشیم تا دانش آموز از گوشی تلفن همراه استفاده نكند مخصوصا گوشی های دوربین دار در صورتی كه به نظر من این راه درستی نیست و آموزش و پرورش باید برنامه و سازوكار بهتری ارائه كند.وی می افزاید: طبق بخشنامه وزارت خانه ما به دانش آموزان گفته ایم كه از آوردن موبایل خودداری كنند و اگر موردی ببینیم برخورد می كنیم اما واقعیت این است كه ما در تمام ساعاتی كه دانش آموز در مدرسه حضور دارد بالای سر او نیستیم و ممكن است دانش آموز در ساعات تفریح همراه با دوستانش مرتكب كار اشتباهی شود، اما مدرسه باید تاوانش را پس بدهد.این مدیر مدرسه می افزاید: به نظر می رسد برای جلوگیری از وقوع هرگونه اتفاق ناگواری در درجه اول باید خانواده ها را نسبت به كاركردهای منفی موبایل های دوربین دار توجیه كرد.یك مشاور تحصیلی و تربیتی در یكی از دبیرستان های دخترانه نیز به نقش خانواده ها در كنترل هرچه بهتر این نابه هنجاری اجتماعی اشاره می كند و می گوید: این گونه احساس می شود كه خانواده ها در این زمینه نقش مهمی دارند و در درجه اول باید سطح آگاهی و توجه خانواده ها را بالا برد.ن-و می افزاید: واقعیت این است كه اگر ما بتوانیم سطح آگاهی خانواده ها را بالا ببریم و آن ها را نسبت به كاركردهای منفی موبایل های دوربین دار آشنا كنیم، مشكل حل می شود اما مشكل این جاست كه خانواده ها در جامعه ما با فرهنگ های مختلف زندگی می كنند و توجیه و آموزش آن ها نیازمند یك كار گروهی است.این مشاور در ادامه می گوید: وقتی هنوز فرهنگ استفاده از گوشی های معمولی برای برخی از افراد جا نیفتاده است، خریدن گوشی دوربین دار برای دانش آموز نوجوانی كه هنوز در پی بردن به هویت اجتماعی خودش دچار مشكل است چه معنایی می تواند داشته باشد؟وی می افزاید: این كار اشتباهی است كه برای دانش آموزی كه هنوز به طور كامل هویت و شخصیت اجتماعی وی شكل نگرفته است گوشی دوربین دار بخریم.وطن پرست خاطرنشان می كند: كنترل این ناهنجاری كار سخت و دشواری است و آموزش و پرورش به تنهایی نمی تواند كاری از پیش ببرد.وی می افزاید: به نظر می رسد مسئله اصلی اعتقادات باشد. به گونه ای كه هرچقدر میزان اعتقادات دینی و مذهبی دانش آموز بیشتر باشد به همان میزان تمایل او برای انجام رفتارهای ناشایست و استفاده نادرست از موبایل های دوربین دار كمتر است.دانش آموزان نیازی به تلفن همراه ندارندمعاون و قائم مقام دفتر بازرسی، ارزیابی عملكرد و پاسخ گویی به شكایات وزارت آموزش و پرورش نیز در این باره به خراسان می گوید: اگرچه موبایل را می توان حتی به عنوان یك رسانه تلقی كرد اما باتوجه به تبعات آن هرگونه استفاده از تلفن همراه در مدارس ممنوع شده است.وی می افزاید: باتوجه به این بخشنامه اگر اتفاقی بیفتد مدیر مدرسه مقصر است بنابراین مدیران و معاونان مدارس باید دقت بیشتری داشته باشند.حسینی خاطرنشان می كند: اگر قرار است دانش آموز با خانواده اش صحبت كند می تواند از تلفن مدرسه استفاده كند بنابراین استفاده از موبایل معنایی ندارد.وی یادآور می شود: كنترل این موضوع جزو وظایف مدیران است و همان گونه كه اگر دانش آموزی غیبت یا تأخیر داشته باشد، مدیر مدرسه موظف به پی گیری علت آن است در این باره نیز مدیران موظف به پی گیری و كنترل هستند.مضرات بلایی به نام موبایل وقتی مبتکران بزرگ دنیا جدیدترین اختراعات خود را برای راحتی انسان بوجود می آوردند شاید فکرش را هم نمی کردند روزی انسان هزاره سوم به دنبال چاره جویی برای رفع خطرات این اختراعات و وسایل نوین ارتباطی باشد وسایلی که در درجه اول دنیای مجازی را برای انسان به ارمغان آورد دنیایی که او را در میان هزاران کاربر و مشترک قرار داد و حریم خصوصی اش را برای همیشه به فراموشی سپرد. افزایش تولید وسایل نوین ارتباطی و در نهایت سهولت دسترسی سبب شد گروههای کثیری از افراد جامعه با سنین مختلف در این دنیای مجازی راه پیدا کنند بطوری که در قرن بیست و یکم داشتن تلفن همراه یک کودک 6 ساله برای کسی تعجب برانگیز نیست... تا قبل از 14 سالگی تلفن همراه ممنوع بنا بر گزارش منتشر شده اکونومیست سالانه 600 میلیون دستگاه تلفن همراه به فروش می رسد، که در این میان نسل جوان بازار پرمنفعتی را برای صنعت مخابرات سیار ایجاد کرده است و درصد زیادی از سوددهی آن را تشکیل می دهند. در حال حاضر در میان جوانان این فناوری جدید به یکی از مهمترین ابزارهای ارتباط اجتماعی تبدیل شده است به طوری که برخی هویت خود را در گرو این دستگاه می دانند و به عبارتی خود را با آن تعریف می کنند. به اعتقاد کارشناسان بر خلاف کامپیوتر و اینترنت که در استفاده از آنها تفاوت ها و وجه تمایزهایی میان جنس مرد و زن وجود دارد تلفن همراه همواره به عنوان یک تکنولوژی که کاربردی یکسان میان جنسیت های مختلف دارد، مطرح می باشد.همچنین تلفن همراه حتی از نظر سنی و از نظر طبقاتی و اقتصادی، تحصیلی و قومی هم هیچ محدودیتی را در بر نمی گیرد. کاربران می توانند به اینترنت دسترسی داشته باشند، رادیو گوش دهند، زنگ های پلی فونیک دانلود کنند، با SMS به سایر گوشی ها پیام متنی ارسال کنند، عکس بگیرند و ایمیل ارسال کنند... اما به موازات گسترش استفاده از این وسیله ارتباطی و سهولت در دسترسی خطراتی همچون پایین آمدن سن استفاده از تلفن همراه بسیاری از والدین را نگران کرده است بطوری که طی همه پرسی آنلاینی که توسط وب سایت خانوادگی Plus Parentline در موضوع سن مناسب برای استفاده از تلفن همراه انجام شد47 ; درصد والدین شرکت کننده سن مناسب برای استفاده از تلفن همراه را 11 تا 13 سال دانسته اند. 27 درصد از این والدین نیز اعلام کردهاند که در اختیار گذاشتن تلفن همراه قبل از 14 سالگی برای کودکان مناسب نیست. از طرف دیگر 25 درصد والدین، تلفن همراه را برای کودکان زیر 10 سال خود نیز ضروری می دانند.(!)این وب سایت در تحقیق خود اعلام کرد اکثر والدین نمی توانند در مقابل اصرار کودکانی که تلفن همراه می خواهند، مقاومت کنند و بنابراین باید روش های مخالفت در مقابل خواسته کودکان مورد بررسی قرار گیرد تا نوجوان بصورت منطقی از خواسته های خود صرف نظر کند. از طرف دیگر برخی والدین تلفن همراه را برای فرزندان خود وسیله ای ضروری می دانند تا بتوانند در هر لحظه با آنها ارتباط برقرار کنند. تلفن همراه مخرب تر از نیروی هسته ای! بنا بر نظر کارشناسان اجتماعی ضررهای اخلاقی و جسمی تلفن همراه برای کودکان غیر قابل انکار است و بسیاری از فیلم های غیر اخلاقی و پیام های نامناسب از طریق تلفن همراه در بین کودکان پخش می شود. دسترسی آسان به سایت های غیر اخلاقی از طریق تلفن همراه نیز مشکل دیگری است که والدین با آن روبه رو هستند. محمدرضا شمسیان متخصص اطفال معتقد است: کودکان به دلیل قرار داشتن در سن رشد و باتوجه به ارگانیسم بدن، در هنگام نزدیکی به گوشی تلفن همراه در معرض خطر بیشتری نسبت به سایر افراد هستند. وی می گوید: از آنجا که کودکان در حال رشد هستند، به امواج رادیویی واکنش بیشتری نشان می دهند تحقیقات یک مجله انگلیسی نشان می دهد که افراد بعد از اختراع اسلحه اختراع تلفن همراه را بدترین اختراع همه زمان ها می دانند. بنا بر نتایج این تحقیق بسیاری از انگلیسی ها از این که تلفن همراهشان مدام زنگ می زند و آن ها را قابل دسترس می کند، بدون این که بتوانند آن ها را خاموش کنند، شکایت دارند. این نظرسنجی نشان داده است که نیروی هسته ای، تلویزیون، سیگار، غذای آماده، دوربین های سریع در رده های بعد از تلفن ها همراه قرار دارند. دختران طرفدار SMS پسران شیفته تماس صوتیهمچنین "ریچ لینگ" در تحقیقات و مطالعات دیگری در سال 2001که در میان نوجوانان انجام شده بود به این نتیجه رسید که دختران نسبت به پسرها بیشتر، مالک تلفن همراه هستند. چرا که زنان در واقع زودتر از مردان و در سن 18 سالگی به نقطه اوج استفاده جدی از موبایل می رسند بطوریکه طبق تحقیقات به عمل آمده مردان کمی دیرتر و در سن 23 سالگی به نقطه اوج استفاده از موبایل می رسند. بنا بر این تحقیقات پسرها برای کشف خصوصیات کاربردی گسترده تلفن های همراه، مستعد تر هستند. ( به عنوان مثال کاربردهایی نظیر بازی ها و یا جستجوهای اینترنتی) و حال آنکه دختران از این نظر از علاقه و استعداد کمتری برخوردار هستند چرا که به نسبت پسران کاربردهای کمتری از تلفن همراه را نیز مورد استفاده قرار می دهند به این ترتیب اغلب پسران هستند که ادعا دارند استفاده از موبایل برای آنان سرگرم کننده و جالب است. این تحقیقات نشان داده است که نوع درک به دست آمده از موبایل و نوع استفاده از آن به تغییرات سنی بستگی دارد. به عنوان مثال پرداختن به ارسال پیام های کوتاه یا اس ام اس، بیشتر در میان نوجوانان به چشم می خورد. در حالی که پس از 16سالگی، جوانانی که اکنون به دوران بلوغ رسیده اند بیشتر به مکالمه اهمیت می دهند و توجه آنان از ارسال پیام کوتاه به برقراری ارتباط مستقیم معطوف می شود و وقتی به سن 20سالگی می رسند تماس های صوتی مستقیم بیش از پیش جایگزین ارسال پیام های کوتاه می شوند. به گزارش برنا، از طرف دیگر تحقیقات دیگری نشان می دهد که دختران به نوشتن پیام های طولانی تمایل بیشتری دارند و در نوشتن پیام های کوتاه خود از هر 160 کلمه موجود استفاده می کنند و حال آنکه پسران برای ارسال پیام های کوتاه خود از کلمات کمتری بین 40 تا 50 کلمه استفاده می کنند و همچنین زبان ساده تری را هم برای نوشتن مورد استفاده قرار می دهند و به برقراری تماسی های صوتی تمایل دارند.طبق این تحقیقات، دختران 15ساله به طور میانگین روزانه 3/3 اس ام اس ارسال می کنند و حال آنکه پسرانی که در همین مقطع سنی قرار دارند روزانه2/5 اس ام اس را ارسال می کنند. به اعتقاد کارشناسان اس ام اس ایده آل ترین حالت برقراری تماس اولیه با جنس مخالف در میان نوجوانان و جوانان تعریف شده است چرا که 2 فاکتور احساس نزدیکی و دوستی و در عین حال فاصله داشتن از مخاطب را بهمراه دارد.در محیط آموزشی silent باش به تبع قابل دسترس بودن تلفن همراه و پایین آمدن سن مشترکین، این وسیله ارتباطی به سرعت جای خود را در میان مراکز آموزشی مانند مدارس ودانشگاه ها باز کرد و به معضلی جدی برای مسئولان محیط آموزشی و بخصوص مدارس تبدیل شد در حال حاضر صحبت آهسته با تلفن همراه، بازی، تبادل SMS و Bluetooth جایگزین بسیاری از زمزمه ها و پچ پچ های محصلان و دانشجویان در کلاس های درس شده است و گاه مدرسان را مجبور می کند از افراد بخواهند که تلفن همراه خود را خاموش یا silent کنند اما برای آنهایی که همراه داشتن تلفن همراه از جزوه و کتاب واجب تر است گوش شنوایی وجود ندارد... مشاهدات و بررسی ها حاکی از این موضوع است که دانشجویان و کسانی که در جمع های گروهی مثل مدرسه و... تلفن همراه با خود دارند برای ارتباط برقرار کردن در اوقات بیکاری ویا هنگام خسته شدن از کلاس درس! رمزهایی را در میان خود تعریف کرده اند بطوری که هزینه ها را به شدت پایین می آورد مثلا هنگامی که یک تک زنگ (call miss) برای طرف مقابل می اندازند یعنی "منتظر بمان می آیم" و یا هنگامی که دو تک زنگ پشت سر هم می اندارند یعنی " تو برو من نمی آیم" به این طریق دیگر نیازی به هزینه پیام کوتاه یا تماس نخواهد بود... به اعتقاد جامعه شناسان مشکلاتی همچون بلوغ زود رس، نا امنی مفرط بر روی گوشی های تلفن همراه، رواج فساد اخلاقی در میان جامعه جوان کشور و هم چنین پدیدار شدن ده ها مشکل فرهنگی و اجتماعی دیگر بر روی سلامت و بهداشت روح و روان مخاطبان که در نتیجه پایین آمدن سن استفاده از تلفن همراه ایجاد شده، از جمله مهم ترین معضلات افزایش استفاده از تلفن همراه، تولید و عرضه بلوتوث های تهدید آمیز در جامعه است.استفاده غیر ضروری از تلفن همراه و بخصوص تبادل SMS در محیط آموزشی در حالی به مرز هشدار در جهان رسیده است که بر اساس نتایج بررسی های انجام گرفته توسط انجمن فیزیوتراپ های انگلیس، تلفن های همراه از لحاظ ارگونومیکی برای نوشتن بیش از حد پیام کوتاه طراحی نشده اند، ممکن است نوشتن بیش از حد SMS به درد و تورم تاندون های انگشت شست و مچ دست منتهی شود. بحرانی بودن وضعیت ورود تلفن همراه به مدارس و در میان نوجوانان کم و سن سال به حدی بود که علی احمدی وزیر آموزش و پرورش برای اولین بار پس از انتصاب خود، بلوتوث را تهدیدی جدی برای نظام تعلیم و تربیت کشور دانست و اظهار داشت: نظام تعلیم و تربیت کشور، نیازمند انجام اقدامات اساسی است که باید به کمک همه آحاد دست اندرکار صورت گیرد و اولین این اقدامات، مصون سازی این نظام در مقابل تهاجم رسانه ای اینترنت، ماهواره و بلوتوث است. همچنین براساس تحقیقات انجام شده مسئولان دانشگاه ها هم نگران این مسئله هستند چرا که تلفن همراه نه تنها موجب حواس پرتی سایرین می شود بلکه احتمال انتقال بسیاری اطلاعات غیراخلاقی و رواج آن در میان دانشجویان بالا برده است و این مسئله در دانشگاه های مختلف دنیا واکنش های متفاوتی روبرو بوده است بطوری که برخی مراکز آموزش عالی دنیا حمل و استفاده از تلفن همراه در محوطه دانشگاه ها و برخی نیز استفاده از آن فقط در کلاس درس ممنوع کنند. بنظر کارشناسان علوم رفتاری ممنوعیت ورود تلفن همراه به مراکز آموزشی و برخورد خشونت آمیز در این زمینه تنها پاک کردن صورت مسئله است و مشکل را به قوت خود باقی خواهد گذاشت در حالی که جامعه جوان کشور هر روز بیشتر در میان جامعه اطلاعاتی و دنیای سایبرنتیک گم می شود با توجه به ضرورت ها و شرایط ذکر شده بنظر می رسد جای دروسی درباره آشنایی با جامعه اطلاعاتی وجرایم سایبرنتیک (بلوتوث و هکینگ) به شدت در مراکز آموزشی خالی است. موبایل کثیف تر از دستشویی  میکروب های روی گوش تلفن همراه، از هر شیء مستعمل دیگری در این رده بیشتر است. تحقیقات جدید نشان می دهد که باکتری و میکروب های موجود روی گوشی تلفن همراه از سنگ دستشویی هم بیشتر است و در حقیقت باکتری موجود روی گوشی تلفن همراه، از هر شیء مستعمل دیگری در این رده بیشتر است.نکته ی جالب تر اینکه به علت افزایش دمای تلفن های همراه در حین استفاده، این گوشی ها تبدیل به محیط های مناسبی برای کشت و رشد باکتری های خطرناک می شوند، چون باکتری ها برای رشد محلی گرم تاریک را می خواهند و تمامی این امکانات را گوشی که در جیب قرار گرفته است، فراهم می کند. میزان این گونه باکتری ها حتی از دستگیره ی در، صفحه کلید و حتی کف کفش شما بیشتر خواهد بود. دکتر جووان وران پروفسور میکروبیولوژی دانشگاه متروپولیتن منچستر بیان می کند که علاوه بر آنکه گوشی تلفن همراه مانند دیگر اشیا باکتری دارد به علت محل نگهداری، شرایط مناسبت تری برای ورود و ازدیاد آنها فراهم می سازد. نکته ی مهم آن است که این وسیله با گوش و دهان ما، یعنی دو راه قوی ارتباط به داخل بدن همواره در تماس است و از این طریق می تواند به راحتی آلودگی را به بدن منقل کند و باعث ایجاد بیماری شود. استفاده از موبایل در كلاس درس، فرهنگ دانش‌آموزان را تغییر می‌دهد نتایج یك مطالعه پژوهشی نشان می دهد استفاده دانش‌آموزان از گوشی‌های موبایل در مدارس، خرده فرهنگ‌های حاكم بر كلاس‌های درس در كشورهای مختلف را تغییر می دهد. به گزارش سرویس خبر سایت ماهنامه شبكه (شبكه آنلاین) از سایت دانشگاه MIT، نتایج یك بررسی پژوهشی جالب نشان می‌دهد استفاده دانش‌آموزان از گوشی های تلفن همراه در مدارس موجب بروز تغییراتی در خرده فرهنگ‌های حاكم بر كلاس‌های درس می‌شود.پروفسور جیمز كاتز با بیان این مطلب در همایش "فرهنگ تلفن همراه" كه در دانشگاه MIT برگزار شد، افزود: تغییرات خرده فرهنگ‌های حاكم بر كلاس‌های درس می‌تواند موجب بروز تغییراتی در مشخصه‌های جهانی فرهنگ جوانان در عصر حاضر شود.این مطالعه پژوهشی را پروفسور كاتز، پژوهشگر علوم ارتباطات از دانشگاه Rutgers و مدیر مركز "مطالعات ارتباطات موبایل" در این دانشگاه به همراه خانم جینگ وانگ فانگ ، پروفسور زبان و فرهنگ چینی در دانشگاه MIT به صورت مشترك به انجام رسانده‌است.در این پژوهش پروفسور كاتز چگونگی تاثیر استفاده از موبایل را در تغییر نرم‌های اجتماعی خرده‌ فرهنگ‌ كلاس‌های مدارس و دانشگاه‌های آمریكا و دیگر اماكن عمومی این كشور تحت بررسی و مطالعه قرارداده است.در این همایش پروفسور كاتز طی سخنانی نتایج بررسی‌های خود را پیرامون مفهوم Teledensity یا "چگالی ارتباطات تلفنی" و تاثیر آن بر خرده فرهنگ‌ كلاس‌های درس دانشگاه Rutgers ، به عنوان یك نمونه عینی تشریح كرد.پارامتر "چگالی ارتباطات تلفنی" شاخصی است كه تعداد گوشی‌های تلفن همراه در یك مكان - مانند كلاس درس- و میزان استفاده از آن را نشان می‌دهد.به گفته پروفسور كاتز افزایش این عامل موجب شده كه خرده فرهنگ‌های حاكم بر كلاس‌های درس دارای قواعد و مشخصه‌های جدیدی در زمینه میزان درگیر شدن دانش آموزان با فضای آموزشی كلاس شود.وی در تشریح این مشخصه‌های جدید و با اشاره به نظرسنجی كه از دانشجویان دانشگاه Rutgers به عمل آورده است گفت: تنها 4 درصد از دانشجویانی كه در این نظرسنجی شركت‌كرده‌اند صحبت كردن با تلفن همراه سر كلاس‌های درس را عملی صحیح دانسته‌اند كه این خبر خوبی برای اساتید دانشگاه‌ها است. كاتز افزود: با این وجود 41 درصد پرسش‌شوندگان گفته‌اند كه خواندن پیام ها و نامه‌های جدیدی كه از این طریق به دستشان می‌رسد عمل نادرستی نیست، كه این خبر خوبی برای آموزگاران نیست. همچنین 45 درصد معتقدند تبادل پیام با دیگران – حین كلاس درس – عملی مجاز است و 33 درصد گفته‌اند كه فكر می‌كنند استفاده از بازی‌های كامپیوتری روی گوشی‌های تلفن همراه سر كلاس درس یك كار غیرعادی نیست.پروفسور كاتز پدیده Territoriality را به عنوان یكی از رفتارهای جدید ناشی از فرهنگ موبایل برشمرد و در تشریح این پدیده گفت: مردم معمولا سعی می‌كنند هنگام صحبت با تلفن همراه گوشه‌ دنجی را پیدا كنند و حین صحبت كردن خود را از جمع جدا كنند. كاتز این نوع عادات را روش‌هایی برای "اولویت دادن به ارتباط با مخاطب دوردست نسبت به دوستان همكلاسی در حین گفتگوی تلفنی" تفسیر كرد.كاتز از برخی اماكن عمومی مانند رستوران‌ها و سالن های غذاخوری به عنوان نواحی شلوغ و پرترافیك و بعضی امكان مانند موزه‌ها به عنوان نواحی "عاری از تماس‌های موبایل" یاد كرد.پروفسور وانگ در ادامه این سخنرانی تصویر متفاوتی از اوضاع فرهنگی در چین تصویر كرد و به جنبه‌های دیگری از فرهنگ استفاده از موبایل درمیان جوانان این كشور اشاره‌ نمود.به گفته پروفسور وانگ برداشت جوانان چینی از موسیقی عامه‌پسند و فناوری ابزارهای قابل حمل موسیقی ، همچون iPod با برداشت جوانان آمریكایی از این دو مقوله بسیار متفاوت است و به همین دلیل استفاده از موبایل برای گوش دادن به فایل های موسیقی اهمیت خاصی برای جوانان چینی دارد.وی توضیح داد برخی شركت‌های فراملیتی مانند موتورولا می‌كوشند با توجه به وسعت بازار سودآور موبایل چین برای مردم این كشور گوشی‌هایی بسازند كه همان كاركرد iPod اپل را داشته باشد.وانگ در توضیح این مساله كه چرا iPod برای جوانان چینی از همان میزان اهمیت برای جوانان آمریكایی برخوردار نیست گفت: منطق شركت اپل مبنی بر اینكه هرجا iPod هست، iTunes نیز هست و این دو با هم متولد شده است هیچ جایگاهی درمیان مردم چین ندارد زیرا آنها برای استفاده از سرویس آنلاین iTunes باید پول پرداخت كنند در حالی كه می‌توانند به راحتی هر نوع موسیقی غربی را از طریق كپی‌های غیرقانونی CDهای خارجی تهیه كنند و روی دستگاه iPod خود بریزند.وی افزود: این درحالی است كه پرداخت پول به سایت iTunes نیز تنها برای كسانی امكان پذیر است كه دارای یك كارت اعتباری بین‌المللی باشند.وانگ گفت در حالی كه استفاده از وسایل قابل حمل پخش موسیقی به تدریج به موضوعی عادی در غرب تبدیل می‌شود، این پدیده در چنین هنوز جذابیت و تازگی زیادی دارد و به دلیل انقلاب فرهنگی عظیمی كه در نتیجه حضور این وسایل ارتباطی پدید آمده، مخاطبان چینی می‌توانند به عنوان مثال كل آثار موسیقی 50 سال اخیر در غرب را تنها در عرض ده سال هضم كنند. به گفته این استاد دانشگاه MIT همه سبك‌های موسیقی از الكترونیك گرفته تا پاپ و جاز همزمان در چین طرفدارانی دارد و در نتیجه هیچیك از سبك‌ها و ژانرهای موسیقی غربی میان جوانان چینی از اهمیت و برجستگی خاصی نسبت به دیگر سبك‌ها برخوردار نیست. اعتراض معلمان انگلستان به استفاده موبایل توسط دانش آموزانبه گزارش گروه خبری GSM، بسیاری از معلمان انگلستان از دولت این کشور خواستند تا استفاده از گوشی های موبایل در مدارس را غیر قانونی اعلام کند. این معلمان نسبت به استفاده دانش آموزان از موبایل در سر کلاس و هنگام درس و به خصوص گرفتن عکس از معلم و یا دانش آموزان دیگر و قرار دادن این عکس ها روی وب سایت ها و شبکه های دوست یابی مختلف، اعتراض دارند. دانش آموزان در این سایت ها به صورت ناشناس عضو می شوند و عکس های معلمان را با ذکر نام و نسبت های زشت و ناروا قرار داده و مسخره می کنند. با این کار شخصیت، احترام و حتی سلامت این معلمان به خطر می افتد و باید جلوی این سایت ها و دانش آموزان گرفته شود. در اکثر این وب سایت ها اثرات سوء استفاده از موبایل به صورت عکس، فیلم، فایل های صوتی دیده می شود. می توان موبایل را در مدارس به اندازه یک اسلحه، خطرناک و آسیب رسان دانستhttp://takdownload.ir/********************************************خطرات اعتیاد به موبایل بر اساس تحقیقاتی که "استفاده منطقی برای اثر گذاری مثبت " نام گرفته است ، نوجوانانی که در طول روز برای ساعات طولانی از تلفن های همراه استفاده می کنند و وقت خود را با صحبت کردن با آن و یا ارسال پیام کوتاه صرف می کنند، احتمالا با اختلالات روانی مواجه خواهند شد. بر اساس این خبر، "فرانسیسکا تورسیلاس" استاد دپارتمان ارزیابی های شخصیتی، روانی و درمان در دانشگاه گرانادا ، تعداد زیادی از نوجوانان 18 تا 25 ساله شهر گرانادای اسپانیا را مورد ارزیابی قرار داده و رفتار آنان را در خصوص استفاده از تلفن همراه و خطرات آن مورد مطالعه قرار داده است. به گفته تورسیلاس ، این اعتیاد در نتیجه تغییرات اجتماعی به وجود آمده که در طول دهه گذشته ، پدیدار گشته اند. بر اساس این گزارش ، عمده ترین تفاوت موجود میان این نوع از اعتیاد و اعتیاد به الکل و یا مواد مخدر این است که تلفن همراه ظاهرا هیچ تاثیر مخربی بر روی ساختار فیزیکی اشخاص ندارد و تنها تاثیرات روانی آنها است که برجای می ماند. وی در همین خصوص می گوید: " اعتیاد به تلفن همراه به طور جدی می تواند بر روی وضعیت روانی افراد تاثیر گذارد اما از آنجایی که این اعتیاد هیچگونه علائم و نشانه فیزیکی ندارد بنابراین اختلالاتی که به وجود می آورند مشهود نیستند " بر اساس این گزارش حدود 40 درصد از جوانان اعتراف کرده اند که از تلفن های همراه خود بیش از 4 ساعت در روز استفاده می کنند و اکثر آنان نیز تاکید کرده اند که چندین ساعت را در روز صرف كار كردن با امكانات مختلف تلفن های همراه خود می کنند. بسیاری از این افراد حتی در مواردی که تماسی را از دست می دهند و یا پیام های ارسالی آنان پاسخی را در بر نداشته باشد ، بسیار غمگین و ناراحت می شوند. بر اساس این گزارش ، معتادان به تلفن همراه فعالیت ها و کارهای بسیار مهمی را نادیده می گیرند( نظیر اشتغال و تحصیل ) و حتی از دوستان نزدیک و اعضای خانواده خود نیز فاصله می گیرند و هنگامیکه تلفن همراه با آنان نباشد مدام به تلفن همراه خود فکر می کنند . به گزارش تالیانیوز، بیشتر معتادان به تلفن همراه مردمی هستند که دارای اعتماد به نفس کمی بوده و در برقراری روابط اجتماعی با دیگران مشکل دارند و به همین خاطر احساس می کنند که همواره باید از این طریق با دیگران در ارتباط و در تماس باشند." به گفته تورسیلاس هنگامیکه این افراد به هر دلیلی از تلفن های همراه خود جدا می شوند بسیار غمگین و افسرده می شوند و حتی خاموش بودن تلفن همراه برای این افراد نگرانی و تشویش ایجاد كرده و باعث به وجودآمدن اختلالاتی در وضعیت خواب این افراد می شود. در بعضی مواقع مشاهده شده است که این افراد به لرزه افتاده و با مشکل سو هاضمه نیز مواجه می شوند. تورسیلاس در عین حال تصریح کرده یک دلیل منطقی وخوب برای استفاده از تلفن همراه می تواند برای نوجوانان یک فاکتور مثبت نیز محسوب شود چرا که باعث می شود که این افراد دوستان را در کنار خود حس کنند و همچنین احساس کنند که از جانب آنان حمایت می شوند. تورسیلاس در جای دیگری به این نکته اشاره می کند که سو استفاده از تلفن همراه نیز در عین حال می تواند تاثیر مخربی را بر شکل گیری ساختار شخصیتی و روحی نوجوانان برجای گذارد.. ممنوعیت استفاده از موبایل در مدارس قبرس به گزارش پایگاه اطلاع رسانی GsmAria ، دولت قبرس مصوبات جدیدی را در نظر گرفته است که به موجب آن استفاده از گوشی های موبایل در مدارس ممنوع می شود . با اجرای قانون جدید دانش آموزانی که گوشی موبایل بهمراه داشته باشند توبیخ می شوند و در صورت روشن بودن گوشی از مدرسه به طور موقت اخراج می شوند .در صورتی که از گوشی موبایل برای فیلمبرداری استفاده شود برای همیشه از مدرسه اخراج می شود . اجرای قانون منع استفاده از موبایل در مدارس نیویورک سیتی به سود قابل ملاحظه ای برای فروشندگان موبایل در اطراف مدرسه منتهی شد زیرا آنها قفل هایی را روی گوشی تنظیم می کردند که دانش آموزان طی ساعات مدرسه به راحتی آن را با خود حمل کند . http://www.mob.ir/********************************** معاون نظری و مهارتی سازمان آموزش و پرورش شهر تهران گفت: دانش آموزان می توانند در دبیرستان تلفن همراه داشته باشند، اما باید خاموش باشد. به گزارش خبرگزاری فارس، چندی پیش تصاویری از دانش آموزان دختر و پسر ایرانی در سایت های اینترنتی و گوشی های تلفن همراه پخش شد.فیلم ها و تصاویر به زنگ های تفریح و زمان هایی باز می گشت كه دانش آموزان مشغول شوخی و بازی با یكدیگر بودند. این رفتارها از طریق دوربین تلفن همراه فیلمبرداری شده بود. بعد از این اتفاق، ممنوعیت استفاده از تلفن همراه و دوربین عكاسی و فیلمبرداری دوباره در مدارس مطرح شد، اما آموزش و پرورش همچنان نتوانست از آوردن این وسایل به مدرسه توسط دانش آموزان جلوگیری كند. محمود حسینی، معاون نظری و مهارتی سازمان آموزش و پرورش شهر تهران در این خصوص گفت: دانش آموزان می توانند تلفن همراه به مدرسه بیاورند، اما نباید از تلفن همراه استفاده كنند.27 فروردین 87 http://www.magiran.com/******************************** پیشنهاداتی در رابطه با پیشگیری  استفاده از محتویات غیر اخلاقی موبایل در مدارس حمید رضا ترکمندی کارشناس ارشد مدیریت مقدمه : کارکردهای مثبت و منفی وسیله ارتباطی به نام موبایل بر کسی پوشیده نیست ، اقدامات قهری برای ممنوعیت استفاده از موبایل در مدارس به عنوان آخرین راه ممکن ، مناسب است اما پیشگیری از این معظل مهمتر ، و مسلما" وجود امکانات ، بلوتوث ، حافظه های بالا ی مولتی مدیا ، دوربین ، ضبط صدا ، پیامک ها و غیره باید عاملی برای جدیت مسئولان مدارس و معلمان در عدم استفاده دانش آموزان از این وسیله داخل مدرسه باشد ، علی الخصوص مقاومت دانش آموزان ودرگیریهای زیاد والدین با کارکنان مدارس شاید منجر به تضعیف روحیه کاری ، خستگی و استرس طرفین نیز بشود .1-صرف انتشار چند بخشنامه کمک اساسی به حل مشکل موبایل و دوربین در این مقطع زمانی نخواهد کرد ؛ تشکیل یک جلسه کارشناسی آسیب شناسی استفاده از موبایل ، با حضور پلیس ، روانشناس ، جامعه شناس ،مشاور، مسئولین تربیتی ، مسئولین انجمن اولیا و مشاوره ، قاضی و غیره زیر نظر و توسط ادارات آموزش و پرورش بسیار مفید خواهد بود که دارای 2 کارکرد موثر است : 1- وحدت نظر و رویه دوایر در این خصوص 2- پیدا کردن راه کارهای بدیع در برخورد با مشکل موبایل و استفاده آن در مدارس 3- انتقال یافته های جلسه بحث و بررسی به صورت کاملا" کارشناسی به مدیران مدارس 4- توجه به تفوتهای فرهنگی مدارس و شهر ها 2-درمدرسه در قدم اول باید توسط کارکنان مدارس ، خصوصا" معلمان در کلاس ،تبعات منفی استفاده از موبایل با تاکید بر دو بعد ؛ حواس پرتی دانش آموز و عدم استفاده از کلاس و درس ؛ و دوم ؛ توجه به ضررهای استفاده مدام در سنین زیر 17 سال ناشی از امواج مغناطیسی وسوم ؛ آثار ویرانگر محتوای برخی تراک های غیر اخلاقی با حفظ جوانب و احتیاط های لازم ، برای استفاده کنندگان یا بی توجهان به تذکرات قبلی مسئولین مدرسه (نه همه دانش آموزان) ، تشریح گردد. بهترین محل برای توجیه کارکنان مدارس جلسه شورای معلمان مدرسه است.3- تهیه تراکت هایی توسط مدارس مبنی بر مشکلاتی نظیر ؛ حواس پرتی در مدرسه و عدم توجه کافی به درس و کلاس ، انتقال بیماریهای ویروسی و باکتریایی ،مشکلات امواج مغناطیسی موبایل و غیره و نصب در سالن مدرسه4- دعوت از مشاور ، جامعه شناس یا پزشک مسلط به موضوع برای حضور در مدرسه ای که بیشترین مشکل را از این بابت دارد و داشتن یک سخنرانی برای افراد علاقمند به حضور در جلسه برای استفاده از سخنرانی ،و تشریح مضرات و آسیب های استفاده از موبایل در دانش آموزان5- در مدارسی که بیشترین درگیریها را در این رابطه دارند و یا برای افراد علاقمند به استفاده از مطالب سخنرانی ، یک سخنران آگاه و مسلط از دایره اجتماعی نیروهای انتظامی یا یک قاضی با هدف ارشاد و راهنمایی و اطلاع رسانی ( نه با هدف برخورد ) ، برخی جرائم احتمالی استفاده از موبایل و محتویات آن تشریح شود چرا که خیلی از دانش اموزان مشکل دار نمی دانند که همراه داشتن محتویات غیر اخلاقی در موبایل یک جرم تلقی می شود 6- پرسش و پاسخ مسئولان مدرسه با دانش آموزان به صورت کلاسی یا منتخب جمعی ، در مورد انگیزه های استفاده از موبایل در مدرسه و کسب آمارو فرضیات در این رابطه ، به فرایند پیشگیری و اقدامات مناسب مدرسه کمک خواهد کرد .7- یک راهکار بسیار ساده و موثر اینکه ؛ برخی از خانواده ها از مشکلات همراه داشتن موبایل توسط دانش آموز اطلاعات کافی ندارند و در مقابل مدیر مدرسه مقاومت می کنند و گاه به درگیری هم خواهد انجامید ، بهترین محل برای دادن آگاهی به والدین تشکیل جلسه انجمن اولیای کلاسی است (که در مجمع عمومی کل مدرسه به خاطر محدودیتهای رسمی سخنران و غیره کارساز نخواهد شد ) اگر در جلسات انجمن کلاسی با توجه به یافته های علمی ، آسیب های احتمالی مغناطیسی ، روانی ، حواس پرتی ، لرز ، استرس، اضطراب ،کاهش خورد و خوراک ، انتقال بیماریهای ویروسی و باکتریایی ،مشکلات گوارشی ، بدخوابی ،لرز ، حساسیت و غیره در اثر استفاده مشترک در مدرسه و غیره برای آنان تشریح شود و مستندات آن ارائه گردد ، علاوه بر اینکه والدین به فکر عدم استفاده از موبایل توسط فرزندانشان در مدرسه خواهد افتاد ، ممکن است یک پشتیبان خوب برای مدیر و مربی پرورشی و مشاور مدرسه باشند و درگیریها و شکایات به حداقل خواهد رسید (مقاومت تعدادی از والدین در مدرسه برای این مورد هم دور از انتظار نیست اما تغییر نگرش اکثریت والدین کار مهمتری است )8- تاکید مدیران به دانش اموزان و والدین که هر ساعت از زمان حضور در مدرسه می توانند از تلفن مدرسه (با نظارت مدیر برای کارهای خیلی ضروری) استفاده نمایند و یا والدین از منزل با تلفن مدرسه تماس بگیرند ، بهانه برخی دانش آموزان را بی اثر خواهد کرد ، البته این مورد هزینه چندانی برای مدرسه ندارد وبار مالی زیادی بر دوش مدرسه نخواهد گذاشت ولی در مقابل به دردسر ها و جنگ اعصاب آنطرف مشکل خواهد ارزید ...9- این مشکل مقطعی است و با فرهنگ سازی در آینده حل خواهد شد ، اما حتی یک مشکل مانند انتشار تصاویر دختران گرفته شده دریک مدرسه ، در زمان فعلی جبران ناپذیر است آوردن مستندات ممنوعیت موبایل در کشور های خارجی مانند ، ژاپن،قبرس،انگلستان،هند و غیره ، توجه مدیران یا والدین را به اهمیت موضوع جلب می کند و اعتراضات آنان را به حداقل خواهند رساند ، از همه مهمتر ، مسلما" یک یا چند روش ابداعی و بدیع وجود دارد که با همفکری و مباحثه و بررسی ابعاد مثبت و منفی آن می توان با این مشکل برخورد کرد ولی نیازمند یک برنامه تقریبا" طولانی تر برای پیشگیری از آسیب های تصاویر و تراک های غیر اخلاقی ، داستانهای غیر اخلاقی بسیار مخرب در مدارس و در سطوح دانش آموزی هستیم .10_ از تمام موارد بالا مهمتر اینکه ، تقویت ابعاد دینی دانش اموزان و اینکه این ممنوعیت استفاده یا ذخیره یا حتی دیدن تراک ها و مطالب غیر اخلاقی ، در وجود فرد نهادینه شود ، کمک موثری به حل مشکل خواهد کرد ، حتی دانش آموزان معتقد و با تقوا ممکن است به سایر دانش آموزان در این باره تذکر داده یا آنها را از عواقب کارشان مطلع نمایند و اینکه خدا را در همه حال ناظر بر اعمال خود بدانند ...11- تقویت قدرت ابراز وجود در دانش آموزان ، باعث خواهد شد به پیشنهاداتی در مورد ذخیره یا دیدن تراک های غیر اخلاقی یا ارسال و دریافت اس ام اس ها و ام ام اس های غیر اخلاقی و بلوتوث های غیر مجاز ، با قاطعیت " نه " گفته و از دام این مشکلات رهایی یابند . نقش مربیان پرورشی و مشاوران مدارس در این بخش ، بسیار مهم است .
يکشنبه 28/1/1390 - 16:33
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته