"اول مهر 1359 "
بزرگترین حمله هوایی در تاریخ نظامی كشور در روز اول مهر 1359 با عملیاتی موسوم به كمان 99 به وقوع پیوست.
در آستانه طلوع صبحگاه سه شنبه اول مهر 1359، با ابلاغ رمز "كمان 99" هواپیماهای شكاری و بمب افكن نیروی هوایی از هفت پایگاه هوایی تهران، تبریز، همدان، دزفول، بوشهر و شیراز به پرواز درآمدند.
عملیات هوایی ایران با رمز " كمان99" نمادی از پرتاب آتش خشم ملت ایران به سوی متجاوز و یادآور اسطوره "آرش كمانگیر" در تعیین مرزهای دو كشور ایران و توران بود، ضمن اینكه عدد 99از طرح 99صفحهای نبرد البرز الهام گرفته شده بود.
همزمان با ابلاغ رمز "كمان 99 ، "140 فروند هواپیماهای جنگنده بمبافكن با پشتیبانی 60فروند هواپیمای رهگیر شكاری و سوخت رسان از پایگاههای هوایی كشور به عملیات نظامی خود را شروع كردند
در این پرواز بیش از 380خلبان شركت داشتند كه 140نفر از آنان وارد خاك عراق شدند و سراسر خاك عراق؛ پایگاههای هوایی كركوك، موصل، الرشید بغداد، حبانیه، ناصریه، شعبیه، كوت، المثنی و اهداف دیگر در حد فاصل مدار 30 درجه شمالی یعنی جنوبی ترین مدار در خاك عراق تا شمالی ترین مدار در كشور مذكور كه مدار 37 درجه شمالی اهداف عملیاتی به حساب میآمدند.
در این رزم هوایی، كارخانجات هواپیماسازی ، پایگاههای هوایی، مخازن سوخت و مهمات ، پناهگاههای هواپیماها، تاسیسات و كارخانجات خدمات هواپیمایی، سولهها و پناهگاههای اسكادرانهای تعمیر و نگهداری، راههای خزش، انبارهای مهمات، انبارهای آمادی و قطعات پشتیبانی كننده هواپیماها، رادارهای هدایتكننده هواپیماهای جنگی، برجهای مراقبت و كنترل سامانههای فرماندهی، مراكزمخابراتی وانواع آنتنها در تیررس خلبانان قرار گرفت تا با زمینگیر شدن هواپیماهای دشمن، احتمال حملات هوایی به كشور در آینده كاهش یابد.
ضمن اینكه، اجرای موفقیت آمیز این عملیات علاوه بر كسب برتری هوایی در مناطق نبرد و مناطق عملیاتی به سیادت هوایی ایران منتهی میشد و چنانچه خلبانان نمیتوانستند به چنین هدف بزرگی دست یابند، دست كم به برتری و یا حداقل برابری هوایی میرسیدند.
هر گروه با بهرهگیری از سوختگیری هوایی برای انهدام هدفهای دور دست و یا بدون عملیات سوختگیری در هوا برای هدفهای در دسترس، فضای كشور عراق را شكافتند و آسمان این كشور را برای رسیدن به اهداف خود در نوردیدند.
در این عملیات هوایی نقاط زیر مورد هدف قرار گرفتند:
الف) 48 فروند هواپیما جنگنده بمب افكن F-5E از پایگاه هوایی دوم تبریز، پایگاه هوایی موصل در شمال شرقی عراق را در استان نینوا در هم كوبیدند به طوری كه این پایگاه تا ماهها قابل استفاده نبود.
ب) 16 فروند هواپیما جنگنده بمب افكن F-4E از پایگاه سوم شكاری همدان پایگاه هوایی كوت در استان العماره عراق را به خاك كشیدند و تقریبا این پایگاه منهدم كردند.
ج) 40 فروند F-5E از پایگاه چهارم شكاری دزفول به پایگاه هوایی ناصریه در استان ذیقار عراق حمله كردند و خسارات بسیار سنگینی به آن پایگاه وارد كردند.
د) 12 فروند F-4E از پایگاه ششم شكاری بوشهر به پایگاه هوایی شعبیه عراق در استان بصره یورش بردند.
و) 12 فروند فانتوم از پایگاه سوم شكاری همدان به پایگاه هوایی الرشید در نزدیكی بغداد حمله ور شدند و این پایگاه را تا 80 درصد تخریب كردند.(در این حمله، گفته میشود تعدادی زیادی از میگهای23 عراق، بر روی زمین، هدف قرار گرفتند)
ی) پایگاههای هوایی حبانیه شامل تموز و هضبه در غرب بغداد، فرودگاه بین المللی بغداد، پایگاه هوایی كركوك در استان كركوك، فرودگاه المثنی و برخی فرودگاههای دیگر در امواج بعدی حملات هوایی به شدت بمباران شدند.
در موج دوم حملات هوایی، پایگاه یكم شكاری مهرآباد و پایگاه دوم شكاری تبریز، تنها با 50 درصد از هواپیماهای آمادهء موجود حملهور شدند.
منبع : خبرگزاری فارس