دوشنبه 24/1/1388 - 21:50
-0 تشکر
105792
افت تحصیلی
|
برخورداری از تغذیه سالم در رشد اندام های بدن و افزایش هوش و قدرت یادگیری دانش آموزان موثر است. متاسفانه در اثر عادت های نادرست غذایی و نداشتن تحرک کافی روش زندگی تغییر یافته است و مشکلات بهداشتی جدی و پرهزینه یی را به ویژه در بین کودکان و دانش آموزان مانند اضافه وزن، چاقی، دیابت نوع دو، کمبود آهن و کم خونی ناشی از آن، کمبود ید، کاهش قدرت یادگیری، کمبود کلسیم، خستگی، بی تفاوتی در کلاس درس و نیز در ورزش و فعالیت های بدنی به وجود آورده است. لازم به ذکر است که در یک برنامه غذایی درست باید از همه گروه های غذایی مختلف مانند شیر و فرآورده های آن، میوه جات و سبزیجات، نان و غلات، گوشت و حبوبات استفاده شود.
● صبحانه
به دلیل نخوردن غذا از شب تا صبح، قند خون پایین می آید. صرف یک صبحانه خوب و مغذی انرژی و مواد معدنی و ویتامین لازم را تامین و مغز را برای یادگیری آماده می کند. نخوردن صبحانه موجب خستگی، بی حوصلگی و نداشتن توجه و تمرکز و در نتیجه یاد نگرفتن درس خواهد شد. سفره یا میز صبحانه باید متنوع و جذاب باشد و پدران و مادران باید آرام آرام فرزندان را به خوردن صبحانه عادت دهند. در صبحانه می توان از غذاهای زیر استفاده کرد. مواد قندی و شیرین، خرما، شیر، پنیر، خامه، کره، عسل، شیره انگور، تخم مرغ، میوه ها مانند انگور، موز، انجیر و...، نان، پروتئین، حلیم، عدسی، مغزها (گردو، پسته، بادام)، بیسکویت با آرد سبوس دار، گوجه فرنگی و خیار. البته باید تا حد ممکن از قند و شکر زیاد، شیرینی، شکلات و کیک و غذاهای پرچرب در صبحانه پرهیز کرد.
● ناهار و شام
در ناهار و شام نیز باید از همه گروه های غذایی یعنی نان و غلات، شیر و فرآورده های آن، میوه جات و سبزیجات و گوشت و حبوبات استفاده شود. ضمناً توجه کنیم که در برنامه غذایی دانش آموزان حتماً باید از غذاهای زیر استفاده شود.
- غذاهای حاوی آهن مثل گوشت ها، ماهی، جگر، اسفناج، تخم مرغ، عدس، لوبیا، نخود، جعفری، آب سبزیجات پخته شده.
- غذاهای یددار مانند انواع ماهی و میگو، صدف، شیر و فرآورده های آن، حبوبات، غلات، نمک یددار، تخم مرغ، سبزی ها و میوه ها.
- ویتامین آ مثل جگر، روغن ماهی، اسفناج، زرده تخم مرغ، برگ کاهو، هویج و شیر.
- ویتامین د مثل روغن کبد ماهی.
- ویتامین ث مثل انواع مرکبات و گوجه فرنگی.
● میان وعده ها
میان وعده ها به غذاهایی گفته می شود که بین صبحانه و ناهار یا ناهار و شام صرف شود. میان وعده ها علاوه بر کمک به رشد جسمی و مغزی بچه ها، به آنها کمک می کند در اثر گرسنگی، دچار کمبود انرژی یا خستگی و بی تفاوتی در کلاس نشوند. تعدادی از میان وعده های مفید عبارتند از؛ شیر و بیسکویت سبوس دار، شیر و خرما، نان و خرما، نان و شیر با گردو، نان و پنیر با گوجه فرنگی یا سبزی، نان و کوکوسبزی یا سیب زمینی، نان و تخم مرغ آب پز با گوجه، سیب، پرتقال، موز، برگه زردآلو یا هلو، بادام، بادام زمینی، بادام هندی، پسته، گردو، انجیر خشک شده، کشمش، گندم برشته، برنجک، نخودچی و...
● خوراکی های بی ارزش و مضر
تعدادی از خوراکی های بی ارزش از نظر مواد غذایی که باعث سوءتغذیه یا گاهی بیماری می شوند، عبارتند از؛ شیرینی، شکلات، آب نبات، پفک، سیب زمینی سرخ کرده، نوشابه های گازدار، آبمیوه های صنعتی، تنقلاتی که دارای افزودنی های رنگی و طعم دهنده های مصنوعی هستند، کالباس، سوسیس، سمبوسه، نوشمک، پیراشکی، سالاد الویه (اگر در خارج از منزل تهیه شده باشد) و کلیه مواد غذایی که توسط دوره گردها به صورت غیربهداشتی فروخته می شوند، مانند لواشک، آب زرشک، بستنی و... | | |
|
:: منبع : روزنامه اعتماد |
/کجايند ان مردان بي ادعا/