• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
عضویت در خبرنامه
    • عبارت :
      تعداد درصفحه :
کد سوال : 8006
موضوع : گنجینه عمومی
پرسش : آيـا مـيـان آيـاتـى نـظـير : اذا مس الانسان الضر دعانا لجنبه او قاعدا او قائما ( يونس / 12 ) كه مى گويد انسان به هنگام سختى پروردگار متعال را مى خواند . بـاآيـاتـى نظير 000 اذا مسه الشر كان يوسا ( اسرى / 83 ) كه مى گويد انسان به هنگام سختى و گرفتارى ناام
پاسخ : خير , زيرا انسان دو حالت دارد , الف : حالت فطرى كه انسان را به سوى پروردگارهدايت مى كند , ب : حالت عادى كه فطرتش با گناه و توجه به اسباب ظاهرى دنيايى پوشيده شده است و توجهى به اسباب غير ظاهرى ندارد و يادى از خدا و شكر اونمى كند . آيـاتـى نـظـير آيه 12 سوره يونس بيانگر حالت اول انسان است و آياتى نظير83 سوره اسرى بيانگر حالت دوم .
کد سوال : 8007
موضوع : گنجینه عمومی
پرسش : در آيه 21 از سوره شعراء آمده است كه خداوند پس از آنكه موسى مرد قبطى را كشت به او حكم داد ففررت منكم لما خفتكم فوهب لى ربى حكما و جعلنى من المرسلين اما در آيه 15 سوره قصص آمده است كه پيش از كشتن مرد قبطى موسى پيامبر بود وخدا به او حكم داده بود . آيا ميان
پاسخ : خير , زيرا واژه حكم در هر دو آيه به صورت نكره آمده است . و اين مطلب دلالت مى كند كه اين دو حكم با هم تفاوت دارند . بنابراين اگر يكى از آنها به معناى حكم رسالت باشد ديگر به اين معنا نخواهد بود و اگر هيچ كدام به معناى حكم رسالت نباشد نيز اشكالى پيش نمى آيد .
کد سوال : 8008
موضوع : گنجینه عمومی
پرسش : در قـرآن از يـك سـو آمده است كه : انه فى ام الكتاب و بل هو قرآن مجيد فى لوح محفوظ ( بروج / 21 ) و انه لقرآن كريم فى كتاب مكنون ( واقعه / 78 )از سوى ديگر آمده است كه در قرآن تدبر و تعقل كنيد كه لازمه آن امكان فهم و تعقل قرآن براى ماست . پس چرا در تفسير و
پاسخ : مى توان گفت نسبت قرآنى كه در نزد ماست و قابل درك است با آنچه در لوح محفوظ است و غير قابل درك , مانند نسبت مثل و ممثل است . مثل عين ممثل است اما ممثل تنهابراى مثل قابل درك است .
کد سوال : 8009
موضوع : گنجینه عمومی
پرسش : آيـا ميان آن دسته از آيات كه بيان مى كند خداوند جهنم را از كفار و مشركين پرخواهد كرد با اين آيـه كـه جـهنم مى گويد باز هم براى كفار و مشركان جاى دارم منافات وجود ندارد ؟ يوم نقول لجهنم هل امتلات و تقول هل من مزيد ( ق / 31 )
پاسخ : اسـتـفـهام در آيه استفهام انكارى است به اين بيان كه از جهنم پرسيده مى شود كه آياباز هم براى كفار و مشركان جاى دارى و جهنم پاسخ مى دهد كه ديگر جاى اضافى باقى نمانده است . يعنى جهنم از كفار و مشركان پر شده و ديگر جايى ندارد . برخى نيزگفته اين پرسش از جهنم پيش از پر شدن آن است .
کد سوال : 8010
موضوع : گنجینه عمومی
پرسش : آيـا مـيـان ايـن آيـه كه غرض از خلقت را عبادت معرفى كرده است و ما خلقت الجن والانس الا لـيعبدون ( ذاريات / 56 ) و ميان آيه كه غرض خلقت را اختلاف معرفى كرده است منافاتى وجود ندارد ؟ و لا يزالون مختلفين الا من رحم ربك و لذلك خلقهم ( هود / 119 ) .
پاسخ : آيه 119 از هود اشاره به رحمت الهى دارد نه اختلاف . بنابراين منافاتى ميان اين آيه و آيه 56 ذاريات وجود ندارد .
کد سوال : 8011
موضوع : گنجینه عمومی
پرسش : در آيـه 240 سوره بقره عده وفات براى زن يكسال تعيين شده در حاليكه در آيه 234همين سوره كـه قـبـل از آن نـازل شـده مـدت عـده وفـات چهار ماه و ده روز تعيين شده بودآيا اين يك نوع سختگيرى نيست ؟
پاسخ : اولا تـنظيم آيات يك سوره بر طبق تاريخ نزول نيست بلكه گاهى آياتى كه بعد نازل شده در آغاز سـوره قـرار گـرفـته , و آياتى كه قبل نازل شده در اواخر سوره و اين به خاطر مناسبت آيات و به دسـتـور پـيغمبر اكرم (ص ) صورت گرفته است ثانيا از كلمات بزرگان استفاده مى شود كه عده وفـات در زمـان جـاهـليت يكسال بوده و رسوم خرافى وشاقى براى زن در اين مدت قائل بودند , اسـلام در آغـاز , آن رسـوم خـرافـى را از بين برد , ولى عده وفات را در مدت يكسال تثبيت كرد , سـپـس آن را بـه چهار ماه و ده روز تبديل نمود و تنها زينت كردن و آرايش هاى مختلف را در اين مدت براى زن ممنوع شمرد . به اين ترتيب آيه 240 بوسيله آيه 234 نسخ شده است .
کد سوال : 8012
موضوع : گنجینه عمومی
پرسش : در ابـتـداى سـوره هـود آمده كتاب احكمت آياته در اين آيه تمام آيات قرآن محكم قلمداد شده اسـت در حـالـى كه در آيه 23 سوره زمر مى خوانيم كتابا متشابها يعنى كتابى كه تمام آيات آن متشابه است ؟
پاسخ : ايـنكه در سوره هود مى گويد تمام آيات قرآن , محكم است منظور از آن ارتباط و به هم پيوستگى آيات قرآن است و آيه سوره زمر كه مى گويد كتابى كه تمام آيات آن ,متشابه است متشابه در اينجا يعنى همانند يكديگر از نظر درستى و صحت و حقانيت .
کد سوال : 8013
موضوع : گنجینه عمومی
پرسش : قـرآن مـى گـويـد : اسرار آيات متشابه را كسى جز خدا نمى داند , مگر آيات قرآن براى تربيت و هدايت مردم نازل نشده , چگونه ممكن است حتى پيامبرى كه قرآن بر اونازل شده از معنى و تاويل قرآن بى خبر باشد ؟
پاسخ : قـرآن در آيـه 7 سوره آل عمران مى گويد : و ما يعلم تاويله الا اللّه و الراسخون فى العلم يعنى : تـاويـل قرآن را جز خدا و راسخون در علم نمى دانند و حق اين است كه جمله الراسخون فى العلم عـطف بر كلمه اللّه مى شود به اين ترتيب بايد بگوييم خداوند و راسخان در علم , اسرار اين آيات را مـى دانـنـد و بـراى مردم تشريع مى كنند , آنها در پرتو علم وسيعشان آيات متشابه را همانند آيات مـحـكم درك مى كنندو به همين دليل در مقابل همه تسليم اند و مى گويند : همه آيات از طرف پروردگار مااست .
کد سوال : 8014
موضوع : گنجینه عمومی
پرسش : قرآن مى گويد : علاقه به زن و فرزند و اموال و ثروتها در نظر مردم زينت داد شده است و ظاهرا زيـنـت دهـنده آن خداوند است پس چگونه ساير آيات قرآن از علاقه نسبت به زن و فرزند و مال و نكوهش مى كند ؟
پاسخ : خداوند عشق به فرزندان و مال و ثروت را در نهاد آدمى ايجاد كرده است تا او راآزمايش كند و در مـسـير تكامل و تربيت پيش ببرد البته ساير آيات متشابه نيزهيچگاه علاقه معتدل نسبت به زن و فـرزندان و اموال و ثروت را نكوهش نمى كند زيراپيشبرد اهداف معنوى بدون وسايل مادى ممكن نـيـسـت بـعـلاوه قـانون شريعت هرگز بر ضدقانون خلقت و آفرينش نمى تواتد باشد آنچه مورد نكوهش است عشق و علاقه افراطى وبه عبارت ديگر پرستش اين موضوعات است .
کد سوال : 8015
موضوع : گنجینه عمومی
پرسش : همه مى دانند كه تكليف بمالايطاق قبيح است و قبح هم بر خداوند راه ندارد . پس چرادر آيه 286 بقره آمده است كه : [ ربنا و لا تحملنا ما لا طاقه لنا به ] . مگرمومنان نمى دانند كه خدا تكليف بمالايطاق نمى كند ؟
پاسخ : مراد از تكليف در اين آيه تكليف ابتدايى نيست , بلكه مراد جزا و كيفر گناهان است . يـعـنى مومنان از خداوند درخواست مى كنند كه اولا خداوند گناهان آنان راببخشد , و ثانيا اگر جـزا و كيفر مى دهد , جزا و كيفرى نباشد كه آنها تحملش راندارند , مثل عذاب آسمانى يا مسخ و امثال آن .