• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 4142
تعداد نظرات : 10
زمان آخرین مطلب : 1275روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه

 

چه شما به ویروس کرونا مبتلا شده باشید و یا هنوز به این ویروس آلوده نشده باشید، کارکرد مغز شما در چند ماه گذشته به دلیل همه گیری این ویروس تغییر کرده است. در کنار ایجاد اضطراب و افسردگی، ویروس کرونا خود می‌تواند باعث چند مشکل مرتبط با سیستم عصبی در انسان شود. همچنین قرنطینه و نگرانی از همه گیری کووید ۱۹ می‌تواند فعالیت شیمیایی مغز را تغییر دهد و باعث اختلالات خُلقی در فرد شود.

با این حال، محققان به دنبال راهکاری برای مقابله با تاثیرات منفی ویروس کرونا بر کارکرد مغز هستند. بیایید از ابتلا به کووید ۱۹ شروع کنیم.

در کنار تغییرات خلقی در فرد، رایج‌ترین علائم ابتلا به این ویروس که مرتبط با مغز می‌شود شامل بی حالی و سرگیجه، سردرد، از دست دادن حافظه و مشکلات مرتبط با توجه و تمرکز کردن است. دلایل متعددی برای تغییر کارکرد ذهن به دلیل ابتلا به کرونا مطرح می‌شود که از آن جمله می‌توان به ایجاد التهاب در بدن و ایجاد مشکلات مغزی – عروقی اشاره کرد.

 

محققان می‌گویند احتمالاً ویروس کرونا از راه بینی و از طریق عصب مربوط به حس بویایی وارد مغز می‌شود. این عصب در کارکرد حس بویایی اهمیت زیادی دارد. از همین رو، از دست دادن حس بویایی یکی از علائم رایج در میان مبتلایان به ویروس کرونا است. بخشی از مغز که مسئول حس بویایی است با سایر بخش‌های مغز در ارتباط است و به آن‌ها پیام‌هایی می‌فرستد. این مناطق خود مسئول بخش یادگیری، حافظه و احساسات هستند.

بخش حس بویایی مغز برای ارتباط با سایر بخش‌ها از مواد شیمیایی مانند دوپامین که نقش مهمی در لذت و تحرک ما دارد، استفاده می‌کند. احتمالا ویروس کرونا باعث تغییر سطح دوپامین خون می‌شود. همچنین این ویروس احتمالا بر میزان مواد شیمیایی مغز مانند سروتونین و استیل کولین تاثیرگذار است. تمامی این مواد شیمیایی در فرآیند‌هایی مانند تمرکز و توجه کردن، یادگیری، حافظه و رفتار فرد اثرگذار هستند.

این تغییرات در مواد شیمیایی منجر به تغییرات در رفتار، خستگی و تغییرات شناختی می‌شود که در بیماران مبتلا به کرونا شایع است. همین موضوع منجر به بروز عوارضی مانند استرس، نگرانی و اضطراب، و افسردگی در بیماران مبتلا به کووید ۱۹ می‌شود.

با این حال، تنها کسانی که مبتلا به ویروس کرونا شده اند از استرس و افسردگی رنج نمی‌برند. متاسفانه همه گیری ویروس کرونا در جهان و متعاقب آن قرنطینه و تنهایی افراد منجر به تغییر فعالیت شیمیایی مغز افراد شده است. استرس مزمن ریشه در وجود التهاب دائمی در بدن دارد که می‌تواند مغز را تحت تاثیر قرار دهد و باعث کوچک شدن هیپوکامپ مغز شده و در نتیجه احساسات ما را مورد هدف قرار می‌دهد. هیپوکامپ قسمتی از دستگاه لیمبیک مغز است که مسئول یادگیری و حافظه است و در بیماری آلزایمر اولین ناحیه مغز است که آسیب می‌بیند.

استرس همچنین باعث برهم خوردن سطح سروتونین و کورتیزول مغز می‌شود که می‌تواند خلقیات و رفتار ما را تحت تاثیر قرار دهد. در نتیجه، این تغییرات می‌تواند باعث افسردگی، و نگرانی و اضطراب در فرد شود.




راهکار مقابله با اثرات مخرب ویروس کرونا بر مغز
یکی از نکات جالب درباره مغز این است که این اندام به شدت قابل انعطاف و تغییرپذیر است. این بدان معناست که مغز می‌تواند با انجام تغییراتی، آسیب‌های وارد شده را جبران کند. حتی شرایط وخیمی مانند از دست دادن حافظه و نیز افسردگی‌های حاد را نیز می‌توان با انجام اقداماتی که منجر به تغییر کارکرد مغز و مواد شیمیایی آن می‌شود، بهبود بخشید. انجام ورزش ذهنی و تمرین ذهن آگاهی، روش‌هایی هستند که می‌توانند به مبارزه با استرس به ما کمک کنند.

ذهن آگاهی (mindfulness) به ما می‌گوید که انسان برای آرامش و دور کردن نگرانی‌ها و اضطراب‌ها لازم است تا با جریان مستمر و لحظه به لحظه زندگی رابطه‌ای عمیق و واقع گرایانه برقرار کند. شواهد عملی این مفهوم را برخی با تمرین‌هایی همراه با تمرکز و دقت کردن به حواس پنجگانه در درک عمیق و با آرامش لحظه‌ها و لذت‌ها توصیه می‌کنند.

برای مثال غذا خوردن آهسته و تلاش و تمرکز برای درک مزه‌ها، تمرکز بر تنفس و درک عمیق دم و بازدم، تمرکز و آرامش دوره‌ای در طی روز، یادآوری آن چیز‌هایی که از آن برخوردار هستیم از مصادیق تمرین‌هایی است که در این زمینه توصیه شده است.

مطالعات نشان می‌دهد تمرین ذهن آگاهی می‌تواند کارکرد قشر جلوی مغز (که مسئول تصمیم گیری و برنامه ریزی است)، هیپوکامپ و آمیگدال را تغییر دهد. مهم‌تر از همه، این مناطق مغزی، اصلی‌ترین مناطقی هستند که از سوی ویروس کرونا هدف قرار می‌گیرند. تمرین‌های ذهنی می‌تواند باعث بهبود تمرکز و توجه کردن، کارکرد حافظه و افزایش انگیزه شود. کسانی که از علائم مغزی شدید رنج می‌برند، بهتر است در این زمینه به روانشناس و یا روانپزشک مراجعه کنند. در این موارد، راهکار‌هایی دارویی مانند دارو‌های ضد افسردگی وجود دارد که از سوی روانپزشک تجویز می‌شود. همچنین روانشناسان می‌توانند از راهکاری‌های درمانی مانند روش‌های شناختی –رفتاری برای درمان بیماران استفاده کنند.

دستگاه‌های پوشیدنی (مانند ساعت‌های هوشمند، دستگاه تعیین ضربان قلب و فشارخون و ...)، ابزار‌های مناسبی هستند که فرد در صورت استفاده از آن‌ها می‌تواند به زمان‌هایی که دچار استرس زیاد است پی ببرد. این دستگاه‌ها می‌توانند وسیله‌ای مناسب برای تشخیص حال فرد باشند. برای مثال، فرد می‌تواند تشخیص دهد زمانی که استراحت کرده و یا بیشتر می‌خوابد، استرسش کاهش می‌یابد. همچنین نرم افزار‌هایی وجود دارند که با نصب بر روی تلفن‌های هوشمند، می‌توانند به کاهش استرس در فرد کمک کنند.

حمایت اعضای خانواده و دوستان، تمرکز کردن و استراحت کافی، داشتن تفریحات مناسب ذهنی و دور ماندن از تنش‌ها و استرس‌های محیطی از مواردی است که می‌تواند باعث ایجاد آرامش در فرد شود و در بلند مدت کارکرد مغز را به حالت قبل بازگرداند.

سه شنبه 18/6/1399 - 6:51
سلامت و بهداشت جامعه

بیش از ۸ ماه از شیوع جهانی ویروس کرونا می‌گذرد. در این مدت بیش از ۲۵ میلیون نفر به این ویروس آلوده شده اند و از این میان، ۸۴۴ هزار تن جان خود را از دست داده اند. دانشمندان امیدوار هستند با دستیابی به واکسن کرونا در آینده‌ای نزدیک، بتوانند ایمنی گله‌ای در جامعه به وجود آورند. یکی از راهکار‌های موثر برای کنترل شیوع کووید ۱۹، ایجاد مقاومت در افراد است. تاکنون هیچ واکسن موثری برای مقابله با ویروس کرونا کشف نشده است تا بتوان از آن برای ایجاد مقاومت در افراد بهره گرفت.

راهکار دوم نیز آن است که افراد پس از ابتلا به ویروس کرونا و بهبودی، به صورت طبیعی در مقابل آن مقاومت کسب کنند. با این حال، سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد کشور‌های جهان هنوز حتی به «ایمنی گله ای» در مقابل ویروس کرونا که نیازمند مصونیت درصد بالایی از مردم جامعه در مقابل کووید ۱۹ است، نزدیک هم نشده اند. ایمنی گله‌ای (Herd safety) به حالتی اطلاق می‌شود که درصد بالایی از مردم یک کشور به یک ویروس یا باکتری مبتلا می‌شوند و پس از بهبودی به دلیل مقاومت در برابر بیماری، زنجیره شیوع قطع می‌شود و جامعه به ایمنی می‌رسد.

اکنون چند کشور مانند سوئد از این روش برای مقابله با ویروس کرونا استفاده می‌کنند. با این وجود، ایمنی گله‌ای راهکاری بسیار پر خطر است. برآورد می‌شود برای ایجاد ایمنی گله‌ای در یک کشور باید بیش از ۷۰ درصد جمعیت آن به ویروس کرونا مبتلا شوند. برای مثال، در مورد کشور آمریکا با جمعیت ۳۳۰ میلیون نفر، بیش از ۲۰۰ میلیون نفر باید به این ویروس مبتلا شوند تا ایمنی گله‌ای پدید آید.

حال برای نخستین بار در آمریکا، دانشمندان دانشگاه نوادا به اولین فردی برخورد کردند که پس از یک بار ابتلا به کرونا، دوباره به این ویروس آلوده شده است. این جوان ۲۵ ساله در ماه آوریل برای نخستین بار به کووید ۱۹ مبتلا شد و پس از بهبودی و آزمایش مجدد تست کرونایش منفی اعلام شد. با این حال، این جوان ۴۸ روز پس از ابتلای اول، دوباره به ویروس کرونا مبتلا شد. در بار نخست، این جوان علائم خفیفی از ابتلا به کرونا را نشان داد، اما در بار دوم علائم ابتلای این فرد شدیدتر بود. به دلیل جامعه آماری پایین نمی‌توان این فرضیه را به صورت قاطع مطرح کرد که افرادی که برای بار دوم به کرونا مبتلا می‌شوند شرایط بدتری خواهند داشت. با این حال، دانشمندان در حال بررسی این فرضیه هستند.

محققان دانشگاه نوادا می‌گویند این فرد در بار اول و دوم به دو نوع ویروس کرونا با تفاوت‌های ناچیز مبتلا شده است و ابتلای دوباره فرد به بازگشت عوارض گذشته در بدن بیمار کمک کرده است.

 

پیش‌تر نیز اولین مورد ابتلای مجدد به کرونا در هنگ کنگ شناسایی شده بود. دانشمندان می‌گویند در صورتی که بدن فرد نتواند پس از یکبار ابتلا به کرونا، در برابر آن ایجاد مقاومت کند احتمال ایجاد ایمنی گله‌ای در جامعه کاهش خواهد یافت. همچنین این موضوع می‌تواند مسئله واکسیناسیون عمومی در جامعه را تحت الشعاع خود قرار دهد، زیرا اگر بدن افراد در برابر این ویروس به مقاومت دست نیابد، واکسیناسیون بی فایده است.

با این وجود، سازمان جهانی بهداشت می‌گوید نمی‌توان موضوع ایجاد مقاومت در بدن مبتلایان به کرونا را به طور کلی به تمامی مردم تعمیم داد و به دلیل آنکه زمان زیادی از شیوع این ویروس نمی‌گذرد، هنوز به طور دقیق نمی‌توان ارزیابی کرد که بدن پس از ابتلا به کووید ۱۹ تا چه زمانی در مقابل آن مقاومت خواهد داشت.پیشتر تحقیقات دانشمندان انگلیسی نشان داده بود آنتی بادی (پادتن) دستگاه ایمنی کسانی که واکسن آزمایشی کرونا را دریافت کرده بودند تنها تا ۷۳ روز در مقابل این ویروس مقاومت ایجاد کرد و با مرور زمان از میزان این آنتی بادی‌ها در خون فرد کاسته شد.

محققان می‌گویند برای تعیین میزان مقاومت سیستم ایمنی بدن افراد پس از ابتلا به کرونا، نیازمند بررسی موارد بیشتر در بازه‌های زمانی طولانی مدت  هستند.

 

 

سه شنبه 18/6/1399 - 6:46
آرایشی و زیبایی

بسیاری از افراد در اولین مواجهه روزانه با تصویر خودشان در آینده متوجه پف صورت به ویژه در اطراف چشم‌ها می‌شوند. اگرچه این موضوع عادی تلقی می‌شود، ولی در صورت نداشتن دلیل مشخص ممکن است نشانه بیماری یا اختلال در ارگان‌های بدن باشد.

پف صورت وضعیتی است که کاملا به سبک زندگی و نوع تغذیه افراد بستگی دارد.

عوامل مختلفی باعث پف کردن صورت می‌شوند:

- انباشت بیش از حد مایعات در بافت‌ها و اندام‌ها مثل دست و پا و صورت

- آسیب فیزیکی، حساسیت به نیش حشرات، عفونت دندان و عوارض جانبی دارو

- زیاده روی در مصرف الکل و نمک کمبود آب مواد معدنی

 

- کمبود آب، ماد معدنی و برخی از ویتامین‌ها

- عفونت چشمی، سینوزیت، ورم ناشی از تب

- نوسانات هورمونی ناشی از بارداری و یائسگی

پف صورت معمولاً کمی پس از بیدار شدن و آغاز فعالیت‌های روزمره برطرف می‌شود. برای اینکه سریعتر برطرف شود از آب سرد برای شستشوی صورت استفاده کنید یا یک تکه یخ را در پارچه یا دستمال کاغذی بپیچید و روی نواحی پف آلود قرار دهید.

 چه کنیم تا دچار پف صبحگاهی صورت نشویم؟

اصلاح سبک زندگی، ورزش کردن، مصرف مایعات کافی، کاهش مصرف نمک و غذا‌های فرآوری شده و استفاده از سبزیجات تازه در این زمینه بسیار موثر هستند. علاوه بر اینها داشتن خواب کافی و منظم و سحرخیزی هم به شادابی صبحگاهی کمک می‌کند. اگر در طول روز از لوازم آرایشی استفاده می‌کنید، قبل از خواب حتما صورت خود را با مواد شوینده مناسب بشویید تا آثاری از این مواد روی صورتتان باقی نماند.

سه شنبه 18/6/1399 - 6:44
سلامت و بهداشت جامعه

 

سازمان جهانی بهداشت با اعلام علائم رایج کووید ۱۹ که شامل تب، سرفه خشک، از دست دادن حس بویایی و چشایی، بثورات پوستی و تعریق می‌شود، از مردم خواسته است پس از مشاهده این موارد خود را قرنطینه کنند.

دولت‌ها می‌کوشند تا زمان یافتن یک راهکار درمانی، شیوع ویروس را در جامعه مدیریت و کنترل کنند. یکی از موثرین راهکار‌های مدیریت کرونا، شناسایی افراد مبتلا و قرنطینه آنهاست. از این رو، دانشمندان با مطالعه بیماران، هر روز علائم جدیدی از ابتلا به کرونا را مطرح کرده و اقدام به آگاهی سازی عمومی درباره آن می‌کنند.

به تازگی محققان اعلام کردند علائمی در چشمان و صورت افراد وجود دارد که می‌تواند گویای ابتلای آن‌ها به کرونای شدید باشد.

دانشمندان ایتالیایی در ۳ نفر از بیماران کرونایی، شاهد بروز اختلال خود ایمنی تضعیف عضلات بودند. این امر منجر به بیماری خود ایمنی "میاستنی گراویس" در بیماران شده است. بیماری خود ایمنی به حالتی اطلاق می‌شود که سیستم ایمنی بدن به اشتباه به اندام‌ها و بافت‌های خودی حمله و باعث آسیب به آن‌ها می‌شوند.

میاستنی گراویس نوعی فلج ماهیچه‌ای است که علت آن فعالیت ایمنی بر ضد پروتئین‌های گیرنده استیل کولین در سیناپس عصبی – عضلانی است.

این بیماری بیشتر در زنان شایع است و می‌تواند باعث فلج شدن ماهیچه‌های پلک و صورت شود. در این بیماری ضعف ماهیچه‌ها باعث اختلال در روند کنترل چشم ها، حرکت پلک ها، حالت چهره، جویدن، صحبت کردن و بلع غذا می‌شود.

اکنون دانشمندان ایتالیایی می‌گویند شاهد آن هستند که ویروس کرونا در بدن برخی بیماران باعث ایجاد بیماری خود ایمنی «میاستنی گراویس» شده است.

محققان بیمارستان گاریبالدی در منطقه کاتانیا اعلام کردند برای نخستین بار است که ارتباط میان ابتلا به ویروس کرونا و اختلالات مربوط به این بیماری دیده می‌شود.

بیماران مبتلا به کرونا در این بیمارستان پس از یک هفته تب شدید و نشان دادن سایر علائم کرونا، به ناگاه دچار فلج شدن صورت، افتادن پلک‌ها و ناتوانی در عمل بلع شدند. پزشکان پس از انجام آزمایشات اعلام کردند ابتلا این افراد به کرونای شدید منجر به بیماری «میاستنی گراویس» در آن‌ها شده است. این بیماری باعث ضعف عضلات و خستگی آن‌ها می‌شود و در نتیجه پلک‌ها و عضلات صورت نمی‌توانند حالت طبیعی خود را حفظ کنند.

 

بیماری میاستنی گراویس عضلات چشم، پلک ها، حالت چهره، جویدن، بلعیدن و سخن گفتن را درگیر می‌کند. نخستین بیمار یک مرد ۶۴ ساله بود که پس از ابتلا به کرونا به مدت ۴ روز، تبِ ۳۹ درجه را تجربه کرد. پس از ۵ روز، دو بینی و خستگی عضلات در وی دیده شد. بیمار دوم نیز یک پیرمرد ۶۸ ساله بود که به مدت ۷ روز، تبِ نزدیک به ۳۹ درجه داشت.

او نیز پس از یک هفته به سختی می‌توانست عمل بلع را انجام دهد و عضلات صورتش دچار ضعف شد. نفر سوم نیز یک پیرزن ۷۱ ساله با تب بالا و سرفه‌های خشک بود. او هم پس از یک هفته عضلات صورتش دچار تحلیل و خستگی شد.

دانشمندان در حال تحقیقات بیشتر بر روی این موضوع هستند. این برای نخستین بار است که ارتباط میان این اختلال و بیماری کرونا تایید می‌شود. کشور ایتالیا نخستین کشور اتحادیه اروپا بود که در موج اول شیوع کرونا بالاترین آمار تلفات و قربانیان را در این منطقه ثبت کرد. تاکنون ۲۷۷ هزار نفر در ایتالیا به کووید ۱۹ آلوده شده اند. از این میان، بیش از ۳۵ هزار و ۵۰۰ نفر جان خود را از دست داده اند.

سه شنبه 18/6/1399 - 6:42
اخبار

به گفته دانشمندان، محققان در کاستاریکا ( آمریکای مرکزی) قرار است با استفاده از آنتی بادی‌های ایجاد شده در اسب‌های آلوده به ویروس کرونا، روش درمانی ارزان و جدید را به وجود آورند.

موسسه کلودومیرو پیکادو (IPC) دانشگاه کاستاریکا یک موسسه توسعه یافته است که داروی آنتی بادی اسب را روی ۲۶ بیمار آزمایش کرده است.

مقامات کاستاریکا امیدوارند که اگر نتایج حاصل از این مطالعات دلگرم کننده باشد، می‌توانند به طور گسترده تری درمان را در بیمارستان‌ها آغاز کنند. در کاستاریکا ۴۷۱ بیمار کرونایی در بیمارستان بستری هستند.

آلبرتو آلاپه، هماهنگ کننده این پروژه گفت:  این محصول جان انسان‌ها را  تا زمانی که واکسن به مردم برسد، نجات می‌دهد. ما این کار را با منابع خود انجام می‌دهیم، بدون اینکه در صف‌های دیگر بایستیم یا در برابر کشور‌های دیگر رقابت کنیم، همانطور که در واکسن‌های احتمالی مشاهده می‌شود.

تلاش‌های مشابهی نیز در آرژانتین و برزیل در جریان است، دانشمندان در بلژیک نیز از لاما‌ها برای تولید آنتی بادی استفاده می‌کنند.

محققان کاستاریکا می‌گویند؛ روش آن‌ها برای درمان کووید ۱۹ مبتنی بر تجربه استفاده از آنتی بادی‌های اسب برای ایجاد ضد زهر‌های مار است.

این دانشمندان کاستاریکایی قرار است زمانی که به آنتی بادی‌های فراوان دست یافتند، آن را به عنوان ماده اولیه سِرم برای بیماران کرونایی مورد استفاده قرار بدهند.

آن‌ها پروتئین ویروس را از چین و انگلیس وارد کردند و آن را به شش اسب از ۱۱۰ اسب که IPC برای تست استفاده می‌کند، تزریق کردند.

سه شنبه 18/6/1399 - 6:40
سلامت و بهداشت جامعه

گرگ فونارو، استاد قلب شناسی در دانشگاه کالیفرنیا، لس آنجلس، گفت: تعداد بسیاری از مطالعات نشان می‌دهد بسیاری از بهبودیافتگان کووید ۱۹ نوعی آسیب قلبی را تجربه می‌کنند، حتی اگر بیماری زمینه‌ای قلبی نداشته باشند و یا دچار کرونای ضعیف شده باشند. این مسئله پیچیده کارشناسان مراقبت‌های بهداشتی را در مورد افزایش بالقوه نارسایی قلبی نگران کرده است.

این استاد قلب شناسی گفت: در اوایل همه گیری، مشخص شد که بسیاری از بیمارانی که نیاز به بستری شدن داشتند، دچار آسیب‌های قلبی شدند. اما اخیراً نیز تشخیص داده شده است که حتی برخی از بیماران کرونایی که علائم خفیفی دارند و به ویروس ضعیف تری مبتلا شدند، از آسیب قلبی رنج می‌برند. این نگرانی را ایجاد می‌کند که ممکن است افرادی باشند از بیماری کرونا رهایی یافتند، اما آسیب قلبی عروقی و عوارض بیماری در آن‌ها باقی مانده است.

فونارو توضیح داد: این عوارض، مانند میوکاردیت، التهاب عضله قلب می‌تواند منجر به افزایش نارسایی قلبی در فرد شود.

این پزشک آمریکایی گفت: مطالعه‌ای در زمینه قلب و عروق با استفاده از MRI قلب ۱۰۰ فرد که طی دو تا سه ماه گذشته از کووید ۱۹ بهبود یافته بودند، انجام شد. محققان در قلب ۷۸ درصد بیماران بهبود یافته،  ناهنجاری قلبی و در ۶۰ درصد التهاب مداوم قلب را مشاهده کردند. این مطالعه نشان داد که سطح بالایی از آنزیم خون تروپونین که شاخص آسیب قلبی است، در ۷۶ درصد از بیماران آزمایش شده وجود دارد، اگرچه عملکرد قلب به طور کلی حفظ شده است. بیشتر بیماران در این مطالعه نیازی به بستری شدن در بیمارستان نداشتند و علائم خفیفی از بیماری داشتند.

دکتر مینا چونگ، متخصص قلب و عروق و استاد پزشکی در کالج پزشکی کلیولند گفت: بعضی افراد هستند که از نظر قلبی بیشتر تحت تأثیر قرار می‌گیرند. البته تشخیص اینکه افرادی که از این ویروس بهبود می‌یابند آیا به مشکلات قلبی مبتلا هستند یا خیر، می‌تواند مشکل باشد.

چونگ و فونارو به کسانی که از کووید ۱۹ بهبود یافته اند توصیه کردند علائم زیر را در خود بررسی کنند و در صورت بروز با پزشک یا متخصص قلب مشورت کنند. این علائم شامل ضربان قلب نامنظم، درد در قفسه سینه، بیدار شدن از خواب به دلیل تنگی نفس، گیجی وتورم مچ پا است.

 

سه شنبه 18/6/1399 - 6:39
سلامت و بهداشت جامعه

با گذشت بیش از ۸ ماه از شیوع جهانی ویروس کرونا، هنوز هیچ واکسن موثری برای مقابله با آن یافت نشده است.

سازمان جهانی بهداشت با اعلام علائم رایج کووید ۱۹ که شامل تب، سرفه خشک، از دست دادن حس بویایی و چشایی، بثورات پوستی و تعریق می‌شود، از مردم خواسته است پس از مشاهده این موارد خود را قرنطینه کنند.

دولت‌ها می‌کوشند تا زمان یافتن یک راهکار درمانی، شیوع ویروس را در جامعه مدیریت و کنترل کنند. یکی از موثرین راهکار‌های مدیریت کرونا، شناسایی افراد مبتلا و قرنطینه آنهاست. از این رو، دانشمندان با مطالعه بیماران، هر روز علائم جدیدی از ابتلا به کرونا را مطرح کرده و اقدام به آگاهی سازی عمومی درباره آن می‌کنند.

به تازگی محققان چند عامل دیگر که می‌تواند از علائم ابتلا به کرونا باشد را مطرح کرده اند. دانشمندان می‌گویند ویروس می‌تواند از راه‌های بی شماری باعث اختلال در روند کارکرد بدن شود که مهمترین آن اختلال در کارکرد دستگاه گوارشی است. دستگاه عریض و طویل گوارش انسان از دهان تا انتهای روده بزرگ را تشکیل می‌دهد و خود شامل اندام‌ها و بافت‌های مختلفی است. ویروس کرونا با تحت تاثیر قرار دادن هر کدام از این اندام‌ها و بافت‌ها می‌تواند باعث ایجاد عوارض و علائم در بیماران شود.

محققان می‌گویند غالباً مشکلات گوارشی پیش از سایر علائم و بخصوص پیش از علائم تنفسی خود را نشان می‌دهد. مطالعات بر روی بیش از ۲۵ هزار بیمار مبتلا به کووید ۱۹ در چین و ۱۸ کشور دیگر نشان می‌دهد، مشکلات گوارشی یکی از علائمی بوده است که بیماران پیش از سایر علائم از آن شکایت داشته اند.

دانشمندان در تحقیقات خود پی بردند ۲ مشکل گوارشی بسیار شایعی که در بیماران کرونایی دیده می‌شود بی اشتهایی و اسهال است. همچنین حال تهوع و استفراغ از دیگر علائمی است که محققان در بیماران کرونایی مشاهده کردند.

محققان چینی در تحقیقات خود پی بردند برخی از بیماران دارای درد‌های شکمی هستند. محققان در مطالعات مختلف در خارج از چین نیز درد‌های شکمی را در بیماران مبتلا به کووید ۱۹ مشاهده کرده بودند.

مطالعات در استان هوبی چین، جایی که برای نخستین بار ویروس کرونا از شهر ووهان این استان به سایر جهان شیوع پیدا کرد، نشان داد همزمانی وقوع ۳ علائم گوارشی شامل حالت تهوع، استفراغ و اسهال در میان بیماران کرونایی بصورت گسترده دیده شده است. مطالعات در کشور‌های دیگر نیز نشان می‌دهد، همزمانی وجود ۲ علامت اسهال و درد‌های شکمی در این بیماران بیشتر از موارد گزارش شده در چین بوده است.

این مطالعات همچنین نشان داد بیمارانی که علائم گوارشی داشته اند، احتمال بیشتری دارد که دچار کرونای شدید شده و در بخش مراقبت‌های ویژه (ICU) بستری شوند. دانشمندان تاکید دارند این مطالعات تایید می‌کند که مشکلات گوارشی یکی از رایج‌ترین علائم ابتلا به کووید ۱۹ در انسان است.

پیش‌تر دانشمندان انگلیسی نیز در تحقیقات خود ارتباط میان مشکلات گوارشی مانند اسهال و ابتلا به کرونا را تایید کرده بودند. این دانشمندان توصیه دارند افراد در زمان شیوع ویروس کرونا به مدفوعی که دفع می‌کنند، توجه داشته باشند. اگر حجم مدفوع بسیار بیشتر از حد طبیعی و رقیق‌تر از گذشته است یا فرد با سهولت بسیار بیشتر نسبت به گذشته به توالت رجوع می‌کنید، احتمال دارد این امر علامت پنهان ابتلا به کرونا در فرد باشد.



سازمان جهانی بهداشت می‌گوید: ابتلا به کووید ۱۹ ممکن است بر هر فرد بصورت متفاوتی اثر بگذارد. بسیاری از مردم ممکن است هیچ علائمی از بیماری را نشان ندهند و بدون بستری شدن در بیمارستان بهبود یابند. علائم غیر رایج هم می‌تواند شامل درد عضلانی، درد گلو، ورم ملتحمه، سر درد و تغییر رنگ انگشتان دست و پا باشد.

با این حال، اگر شما به اسهال یا بیماری‌های گوارشی دچار شده اید، این به معنای آن نخواهد بود که حتماً به کرونا مبتلا هستید. مشکلات گوارشی می‌تواند ناشی از بیماری‌های مختلف باشد.

محققان می‌گویند به دلیل تاثیر ویروس کرونا بر فعالیت‌های گوارشی معده و روده، مشکلات مرتبط با گوارش جزو نخستین نشانه‌های پنهانی است که مردم کمتر از دیگر علائم به آن توجه می‌کنند. از این رو، متخصصان انگلیسی از مردم خواسته اند به کیفیت اجابت مزاج خود توجه داشته باشند.

شمار مبتلایان به ویروس کرونا در جهان از مرز ۲۵ میلیون نفر گذشته است. از این میان، تاکنون ۸۴۵ هزار نفر به دلیل ابتلا به این ویروس جان خود را از دست داده اند. سازمان جهانی بهداشت از مردم می‌خواهد تا زمان کشف واکسن موثر برای مقابله با این ویروس، فاصله گذاری اجتماعی را رعایت کرده و در اماکن عمومی از ماسک استفاده کنند. برآورد می‌شود نسخه اولیه واکسن کرونا اوایل سال ۲۰۲۱ میلادی به بازار عرضه شود.

سه شنبه 18/6/1399 - 6:37
سلامت و بهداشت جامعه

 تاکنون پزشکان به بیش از دوازده علائم بیماری کووید ۱۹ پی بردند و اکنون جدیدترین علامت این بیماری را در مردان کشف کردند.

پزشکان آمریکایی با مشاهده یک بیمار ۳۷ ساله مرد دریافتند که جدیدترین علامت این بیماری می‌تواند تورم و ناراحتی در کیسه بیضه باشد.

این پزشکان هشدار داده اند که ویروس کرونا ممکن است باعث تورم بیضه و مختل کردن توانایی آن‌ها در بچه دار شدن باشد.

پزشکان در سن آنتونیو تگزاس گفتند: این مرد در روز‌های ابتدایی این بیماری از علائمی مانند تب و سرفه رنج می‌برد که بعداز یک هفته کیسه بیضه او متورم شد و عفونت کرد. این پزشکان معتقدند که ویروس کرونا به اسپروماتید‌های این مرد آسیب رسانده است.

در گزارش‌های قبلی نیز در مورد تاثیرات این ویروس روی بیضه‌ها وجود داشت، اما هیچ تحقیقی صورت نگرفته بود. در مجله پزشکی آمریکایی آمده است که پزشکان معتقدند آنزیم ACE۲ در بیضه‌ها باعث ورود ویروس کرونا شده است.آنزیم ACE۲ یکی از اصلی‌ترین عوامل ورود ویروس کرونا به سلول‌های بدن است که در سایر اندام مانند شش و قلب نیز وجود دارد.

 ورود ویروس کرونا به اندام بدن و ایجاد عفونت در آن قسمت بسیار خطرناک است و پزشکان درباره احتمال عدم توانایی مردان در بچه دار شدن هشدار دادند.

تورم و آسیب به بیضه در مردان می‌تواند شاهدی بر این که مردان دو برابر زنان در خطر بیماری کووید ۱۹ هستند، باشد.

سه شنبه 18/6/1399 - 6:34
آرایشی و زیبایی

 ۲۰ درصد خانم ها بین ۲۰ تا ۳۰ سالگی بر اثر استرس جوش می زنند که البته در آقایان هم وجود دارد. برای مقابله با جوش می توانید مواد غذایی زیر را بخورید.

گَزَنه

گزنه یکی از گیاهانی است که خاصیت ضدالتهابی ویژه‌ای دارد و دو فایده مهم نیز به پوست می‌رساند: کمک به تسکین التهابات پوستی و بهبود بیماری‌های پوستی مانند اگزما و آکنه. می توانید با چای گزنه یا استفاده از آن در سوپ به رفع جوش کمک کنید.

رازیانه

رازیانه علاوه بر این‌که برای هضم مفید است، تورم را هم در بدن کاهش می‌دهد و به بیرون راندن مایعات اضافی و سموم از بدن کمک می‌کند. همه این ویژگی‌ها برای سلامت پوست و مو مهم هستند و در درازمدت خودشان را نشان می‌دهند. شما می‌توانید از رازیانه برای تهیه چای استفاده کنید.



نعناع

نعناع علاوه بر کمک به هضم بهتر غذا به کاهش استرس که یکی از عوامل تشدیدکننده جوش‌ها به‌شمار می‌رود کمک می کند.

انواع توت‌های تیره

آنتی‌اکسیدان‌های موجود در توت های تیره از دو منظر برای پوست مهم هستند: قابلیت پاک‌سازی‌ و قابلیت شفاف‌سازی.

مغزهای خام

کمبود املاح مهمی مانند زینک و سلنیوم، با افزایش آکنه‌ها در بعضی از افراد مرتبط است. به همین دلیل هم مغزهای خام، خصوصا دانه‌های کدو و بادام برزیلی، برای مقابله با آکنه‌ها و جوش‌ها مهم هستند.

سیر

سیر، سرشار از نوعی ماده شیمیایی طبیعی به‌نام آلیسین است که بعد از هضم شدن، فعل و انفعالات خاصی را با خون انجام می‌دهد. این فرآیند به شکل‌گیری ماده‌ای در بدن منجر می‌شود که توانایی بالایی برای نابود کردن بسیاری از باکتری‌ها و ویروس‌های مضر دارد.

گوجه‌فرنگی

گوجه‌فرنگی، یکی از بهترین منابع حاوی ویتامین c است و با توجه به این‌که تولید کلاژن را افزایش می‌دهد، استحکام و کیفیت پوست را در وضعیت مطلوبی نگه می‌دارد. علاوه بر این، لیکوپن موجود در گوجه‌فرنگی هم فقط رنگ قرمز را در این سبزی ایجاد نمی‌کند، بلکه گردش خون در پوست را بهبود می‌بخشد.

انگور قرمز

محققان می‌گویند که انگور قرمز و دانه‌های آن، حاوی ترکیبات شیمیایی طبیعی و آنتی‌اکسیدان‌های قدرتمندی هستند که بیماری‌های پوستی التهابی را درمان می‌کنند.

کلم بروکلی

کلم بروکلی، یکی از سبزی‌های بی‌نظیر برای مقابله با جوش‌ها و افزایش شفافیت پوست است. آنتی‌اکسیدان‌های مهمی مانند ویتامین‌های A، B، C، E و K در کلم بروکلی وجود دارند که همگی درخشش و شفافیت پوست را تقویت می‌کنند و نقش مهمی در احیای بافت‌های آسیب‌دیده بر عهده می‌گیرند. در ضمن، اسیدهای چرب امگا-۳، کلسیم و فولات موجود در کلم بروکلی هم فرآیند بهبودی مشکلات پوستی را بهتر می‌کنند و برای عملکرد هرچه بهتر سلول‌های پوستی مفید هستند. شما می‌توانید کلم بروکلی را به‌صورت خام به سالاد اضافه کنید یا آن را به‌صورت بخارپز بخورید.

سیب‌زمینی شیرین

اضافه کردن مواد غذایی حاوی کربوهیدرات‌های پیچیده و ویتامین‌های مهم به رژیم غذایی مانند سیب‌زمینی شیرین، به تنظیم نوسانات قند خون کمک می‌کند. این سبزی ریشه‌دار، بتاکاروتن هم دارد که بعد از هضم شدن به ویتامین A تبدیل می‌شود و می‌تواند به بهبودی جریان اکسیژن در پوست کمک کند.

انواع حبوبات

هر فرآیند بهبودی و التیامی به پروتئین و انرژی نیاز دارد و انواع حبوبات مانند نخود فرنگی،‌ لوبیا و عدس، مقدار زیادی از پروتئین و انرژی را برای بدن فراهم می‌کنند همه این ویژگی‌ها به شفاف‌سازی پوست کمک می‌کنند.

سه شنبه 18/6/1399 - 6:32
خواص خوراکی ها

خدیجه رحمانی، متخصص تغذیه در گفت‌وگو با خبرنگار  حوزه کلینیک  گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره جوش زدن بعد از خوردن برخی مواد غذایی اظهار کرد: خوردن برخی مواد غذایی می‌تواند اثر مستقیمی بر پوست فرد بگذارد؛ پس قطعا نقش پررنگ و زیادی در سلامت پوست فرد خواهند داشت. مواد غذایی می‌تواند عوارضی همچون جوش، آکنه، چرب شدن یا خشکی پوست را به همراه داشته باشد.

 


او در ادامه افزود: البته برای درمان این نوع عارضه تنها رژیم  غذایی موثر نخواد بود. دلیل جوش صورت می‌تواند عوامل دیگری همچون آلودگی، استرس و تغییرات هورمون‌های مختلف بدن باشد. برخی افراد هم هستند که با خوردن گرمی سریعتر دچار تغییراتی در بدن و پوستشان می‌شوند؛ که با رعایت رژیم غذایی این نوع جوش‌ها رفع می‌شود.

این متخصص تغذیه با بیان اینکه یکسری راه کار‌ها و موادی هستند که می‌توانند مانع جوش و آکنه شوند، گفت: برخی خوراکی‌ها و موادغذایی هستند که موجب از بین رفتن و حتی جوش نزدن می‌شوند. کرم‌ها و سرم‌های پوست حاوی موادی هستند که موجب ازبین رفتن جوش و آکنه می‌شوند. ماهی از آن دسته مواد غذایی است که مانع بروز جوش و آکنه خواهد شد. موادی که حاوی ویتامین‌هایی همچون A و E هستند می‌توانند در عملکرد غدد چربی پوست اثرات مطلوبی بگذارند تا جوش و آکنه ایجاد نشود.

 

او درباره روش‌های پیشگیری از جوش و آکنه گفت: به دلیل رابطه قوی که بین رژیم غذایی و جوش وجود دارد افراد باید مراقب خوراک خود باشند که ببینند چه نوع موادی را مصرف می‌کنند. البته با بالا رفتن سن، جوش و آکنه کمتر بروز خواهد کرد، اما همچنان غدد چربی ساز وجود خواهند داشت.  کاهش مصرف لبنیات و جایگزین کردن شیرسویا  از راه‌های پیشگیری جوش و آکنه هستند. البته افراد با تجویز پزشک می‌توانند از دارو‌های مناسبی برای رفع این نوع عارضه استفاده کنند.



رحمانی درباره درمان این نوع عارضه بیان کرد: داشتن رژیم غذایی مناسب برای درمان جوش و آکنه بسیار مهم و ضروری است. برای رفع این نوع عارضه باید مصرف گلوگزو چربی بدن کاملا کنترل شود. به خصوص در سنین بلوغ بیشتر باید مراقبت رژیم غذایی خود باشند و کمتر بستنی و شکلات مصرف کنند. اگر این نوع عارضه رفع نشد باید به پزشک مربوطه مراجعه کرد تا درمان آن به موقع صورت بگیرد. تمام افراد باید بهداشت فردی را رعایت کنند و به راحتی از کنار آن رد نشوند.

 

سه شنبه 18/6/1399 - 6:30
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته