• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 650
تعداد نظرات : 85
زمان آخرین مطلب : 3245روز قبل
نوشیدنی و دسرها

طرز تهیه بستنی یخی توت فرنگی



طرز درست کردن بستنی یخی توت فرنگی, طرز تهیه بستنی یخی


به راحتی در منزل تان بستنی یخی توت فرنگی درست کنید.

مواد لازم :

توت فرنگی ریز خرد شده  یک پیمانه
 شیر پاستوریزه یا جوشیده سرد نصف پیمانه
 وانیل   کمی
 شکر  به اندازه کافی


طرز تهیه :
توت فرنگی، شیر، وانیل و شکر را در غذاساز هم بزنید و در قالب های انتخاب شده بریزید و در فریزر قرار دهید.

منبع : khorasannews.com

دوشنبه 18/3/1394 - 21:34
آشپزی و شیرینی پزی



نحوه پخت کباب لبنانی, مواد لازم برای کباب لبنانی


مواد لازم :

بلغور گندم  نصف پیمانه
 گوشت چرخ کرده  ۴۰۰ گرم
 پیاز خرد شده  نصف پیاز
 زیره  نصف قاشق مرباخوری
 ماست چکیده  یک قاشق غذاخوری
 روغن  برای سرخ کردن


مواد داخل کباب :

روغن زیتون  یک قاشق غذاخوری
 پیاز ریز خرد شده  یک عدد کوچک
 دانه کاج خرد شده  ۲ قاشق غذاخوری
 سیر له شده  یک عدد (حبه)
 فلفل قرمز، سیاه، پودر دارچین  از هر یک مقدار کمی
 کشمش پلویی خرد شده  یک قاشق غذاخوری
 گوشت چرخ کرده  یک کیلوگرم
 نمک  به اندازه کافی
 برگ گشنیز خرد شده  یک قاشق غذاخوری


مواد سس تاهینی :

تاهینی( ارده )  ۴ قاشق مرباخوری
 ماست چکیده  ۴ قاشق مرباخوری
 آبلیمو  کمی
 روغن زیتون  ۴ قاشق غذاخوری
 آب  ۳ قاشق غذاخوری
 سیر له شده  یک حبه بزرگ


طرز تهیه :
بلغور گندم را ۳ بار بشویید، سپس نصف پیمانه آب جوش به آن اضافه کنید و روی آن را بپوشانید.
برای تهیه مواد داخل کباب، پیاز را در روغن تفت دهید، دانه کاج را اضافه کنید، سپس سیر، کشمش و گوشت چرخ کرده را اضافه کنید و تفت دهید. ادویه را اضافه کنید، زیر مواد را خاموش و گشنیز را به آن اضافه کنید.


بلغور گندم را آبکش کنید و کنار بگذارید.
در غذاساز، گوشت باقی مانده، پیاز و ادویه ذکر شده را مخلوط کنید.
مواد را به بلغور اضافه کنید و با دست ورز دهید، ماست چکیده را اضافه کنید.


مقداری از مواد بلغور را به دست بگیرید کمی صاف کنید و مقداری از مواد داخل را که تهیه کرده اید در داخل آن بریزید و کباب را ببندید. با بقیه مواد هم این کار را انجام دهید و به مدت ۳۰ دقیقه در یخچال قرار دهید.
کباب ها را سرخ کنید.
تمامی مواد سس را با هم مخلوط و با کباب سرو کنید.

منبع : khorasannews.com

دوشنبه 18/3/1394 - 21:33
آشپزی و شیرینی پزی



درست کردن پیتزا سیب زمینی و پنیر,طرز پخت پیتزا سیب زمینی و پنیر

یک پیتزای متفاوت و خوش طعم با سیب زمینی و پنیر درست کنید


با دستور زیر یک پیتزای متفاوت و خوش طعم با سیب زمینی و پنیر درست کنید.


مواد لازم برای تهیه خمیر پیتزای سیب زمینی و پنیر :

 آب ولرم سه چهارم پیمانه
 شیر ولرم  یک چهارم پیمانه
 خمیرمایه  2 قاشق غذاخوری
 آرد  3 پیمانه
نمک یک قاشق مرباخوری


مواد لازم برای تهیه مواد داخل پیتزای سیب زمینی  پنیر :

 پنیر مازورلا رنده شده یک و نیم پیمانه
سیب زمینی نازک ورقه شده  2 عدد متوسط
 سیر رنده شده 2 حبه
 روغن زیتون کمی
شاهی کمی
سرکه یا آبلیمو یک قاشق غذاخوری
نمک به اندازه کافی


طرز تهیه پیتزای سیب زمینی و پنیر :
برای تهیه خمیر، به آب و شیر خمیرمایه اضافه کنید و بگذارید کمی بماند.
پس از به عمل آمدن خمیر، مخلوطی از نمک و آرد را به آن اضافه و مخلوط کنید. خمیر به دست آمده را در کاسه ای که کمی چرب است، قرار دهید. سپس یک حوله تمیز روی آن بکشید و بگذارید در مکان گرم به مدت 40 دقیقه بماند تا خمیر ور بیاید. سپس خمیر را به 2 قسمت تقسیم و باز کنید و روی سینی فر قرار دهید.


روی هر خمیر، پنیر، سیب زمینی، سیر و نمک بریزید و به مدت 15 دقیقه در فر که از قبل روی دمای 225 درجه سانتی گراد تنظیم شده است قرار دهید.
پس از خارج کردن پیتزا از فر، با برس آغشته به آبلیمو و روغن روی آن بکشید و با کمی شاهی آن را تزیین و سرو کنید.


منبع : khorasannews.com

دوشنبه 18/3/1394 - 21:32
خواستگاری و نامزدی



مدیریت رابطه با خانواده همسر آینده

دوران نامزدی یکی از شیرین‌ترین و در عین حال دشوارترین برهه‌های زندگی است

 

یک کارشناس ارشد روان‌شناسی گفت: برای آنکه پسرها بتوانند رابطه خوبی با والدین نامزدشان برقرار کنند لازم است به مواردی مانند پایبندی به قول و قرارهایشان و احترام گذاشتن به پدر و مادر همسر آینده خود توجه کنند.

حمیدی افزود: دوران نامزدی یکی از شیرین‌ترین و در عین حال دشوارترین برهه‌های زندگی است. در این مرحله، فرد خود را برای مواجهه با یکی از بزرگ ترین تغییرات زندگی اش یعنی ازدواج آماده می کند. دوران نامزدی علاوه بر اینکه زمان مناسبی برای آشنایی زوج‌ها با هم است، زمان آشنایی با خانواده همسر آینده نیز هست. با توجه به تاثیر برخوردهای اولیه بر روابط بعدی، چگونگی مدیریت رابطه با خانواده همسر آینده در این برهه از اهمیت زیادی برخوردار است.

وی تاکید کرد: ارائه یک شخصیت با ثبات، متعادل و اصیل در این دوران موجب می‌شود که خانواده نامزدتان که به زودی همسر شما خواهد شد، تصور خوبی از شما داشته باشد، بتوانند به شما اعتماد کند و از آینده زندگی مشترک فرزندشان با شما ترس و واهمه ای نداشته باشند. ممکن است شما نیز به این دلیل که تازه با این خانواده آشنا شده اید و می‌خواهید در کمترین زمان ممکن تاثیر مثبتی روی آنها بگذارید، ناخواسته اشتباهاتی کنید که موجب ناراحتی والدین نامزدتان با خودتان شود. به دست آوردن پذیرش و رضایت خانواده همسرتان کار خیلی سختی نیست، شما می توانید با رعایت اصول خاصی با کمترین اشتباه به هدفتان برسید.

این روانشناس درباره راه‌های کسب رضایت و پذیرش خانواده همسر گفت: مسئولیت پذیر باشید. یکی از مهم‌ترین ویژگیهای که نشانگر رسیدن فرد به بلوغ عقلانی است، مسئولیت‌پذیری است. افراد مسئولیت‌پذیر دارای ویژگی های خاصی هستند که از آن جمله می‌توان به این موارد اشاره کرد: آنچه را که متعهد به انجام آن می شوند به پایان می رسانند. هدف‌ها و علایق گوناگونی دارند که برایشان جالب توجه هستند. بدون دلیل‌تراشی افراطی، به اشتباهات خود اعتراف می‌کنند و در این زمینه به تذکرات افراد ذی صلاح احترام می‌گذارند و آنها را رعایت می کنند.

وی افزود: افراد مسئولیت‌پذیر می‌توانند از بین راه‌حل های گوناگون، راه حل مناسب را برگزینند، سایرین را در حد افراط مقصر قلمداد نمی‌کنند، می توانند برای هر چه انجام می‌دهند دلایلی معین کنند؛ هدفمند هستند و برای رسیدن به اهداف خود برنامه ریزی می کنند، از شکست نمی‌هراسند، بلکه از آن درس می‌گیرند، روابط اجتماعی مطلوبی دارند و برای دیگران ارزش قائل هستند.

حمیدی در ادامه گفت: افراد مسئولیت پذیر در گروه‌های اجتماعی مطلوبی دارند. در گروه‌های اجتماعی بیشتر شنونده هستند تا گوینده، می دانند که هیچ مشکلی به خودی خود و با گذشت زمان حل نمی‌شود بنابراین به جای کنار گذاشتن آن، درصد پیدا کردن راه حل مناسب برمی آیند.

این مشاور تاکید کرد: اگر تعدادی از این ویژگی‌ها در شما وجود ندارد سعی کنید آنها را در خودتان ایجاد کنید. از آنجایی که در فرهنگ ما تامین زندگی به عهده مرد است وجود یا فقدان این ویژگی در مردان ، مهم تر از زنان است.

به قول و قرارهایتان پایبند باشید
وی تاکید کرد: مهمترین دل مشغولی والدین نامزد شما این است که ایا شما فرد مناسبی هستید و می‌توانید فرزند دلبندشان را خوشبخت کنید یا خیر. مسلماً از مردی که خیلی زود همه قول و قرارهایش را فراموش می کند، انتظار نمی رود در عرصه‌های گوناگون زندگی از جمله کار و ازدواج موفق باشد. چطور می‌توان از فردی که در دوران نامزدی به تعهداتش عمل نمی‌کند، توقع داشت که پس از ازدواج این کار را انجام دهد؟ اگر نمی توانید کاری را انجام دهید، بی جهت خودتان را به انجام آن متعهد نکنید. روی پیشنهادهایی که به شما می شود، خوب فکر کنید و سپس درباره آن قول دهید.

پذیرش خانواده همسر

مهمترین خواسته والدین نامزدتان از شما خوشبخت کردن اوست

 

نقش بازی نکنید
این مشاور در ادامه گفت: تصورنکنید که اگر ویژگی‌های منفی‌تان را مخفی کنید و فقط جنبه‌های مثبتتان را نشان دهید، بازی را می برید. همه ما دارای ویژگی‌های نامطلوبی هستیم. این امر به ماهیت انسان باز می گردد، نه به نقص شما البته منظور ما این نیست که در نشان دادن ویژگی‌های منفی تان مبالغه کنید،بلکه تا آنجا که ممکن است سعی کنید خودتان باشید تا والدین نامزدتان نیز با خصوصیات شما آشنا شده و آنها را بپذیرند.

به نامزدتان اهمیت دهید
وی تاکیدکرد: مهمترین خواسته والدین نامزدتان از شما خوشبخت کردن اوست بنابراین هنگامی که ببینند شما به منظور رفاه و خوشحالی فرزندشان تمام سعی خود را می کنید، علاقه‌شان روز به روز به شما بیشتر می‌شود. تعریف کردن از محاسن همسرتان نزد والدینش و تشکر از آنها به خاطر تربیت چنین فرزندی نیز، کار تاثیرگذاری است.

به والدین نامزدتان احترام بگذارید
حمیدی در ادامه گفت: گاهی اوقات پسران جوان تصور می‌کنند چون قرار است با این خانواده وصلت کنند و عضوی از آن محسوب شوند نیازی نیست که به اندازه قبل به والدین نامزدشان احترام بگذارند، در حالی که عکس این مطلب صحت دارد. از آنجایی که قرار است باقی عمرتان با این خانواده ارتباط نردیک داشته باشید، رعایت حد و مرزها و احترام به بزرگ ترها اهمیت بیشتری می‌یابد.

در مواردی با آنها مشورت کنید
وی تاکید کرد: درست است که شما و نامزدتان می توانید در همه موارد خودتان تصمیم بگیرید، اما کمک گرفتن از افراد با تجربه از جمله والدین خود یا نامزدتان می تواند فرایند تصمیم گیری شما را تسهیل سازد. سعی کنید در بعضی از موارد نظر والدین نامزدتان را هم جویا شوید. این کار شما موجب می شود تصور کنند که شما آنها را پذیرفته اید و از این پس رابطه بهتری با شما برقرار سازند.

بیشتر از اینکه حرف بزنید، گوش کنید
این مشاور در ادامه گفت: در اولین جلسات حضور در جمع های خانوادگی سعی کنید بیشتر شنونده باشید تا گوینده. این کار موجب می شود که شما و با فرهنگ این خانواده بیشتر آشنا شوید، از طرفی وقتی کسی بیشتر گوش می‌دهد امکان اشتباه کردنش کمتر است، اما وقتی صحبت می‌کند، اشتباهاتش آشکار می‌شوند.

از نامزدتان اطلاعات بگیرید
وی خاطرنشان کرد: نداشتن شناخت از والدین نامزدتان طبیعی است، اما خیلی راحت می توانید این معضل را حل کنید. از نامزدتان درباره سبک زندگی و موضوعات مورد علاقه والدینش بپرسید سپس سعی کنید تا درباره موضوعات مورد علاقه شان اطلاعاتی جمع‌آوری کرده و در فرصت مناسب با آنان درباره این موضوعات گفت و گو کنید.

عقاید را برای خودتان نگه دارید
حمیدی در پایان اظهارکرد:‌ ممکن است بعضی از عقاید شما شبیه عقاید پدر یا مادر همسرتان نباشد. در این گونه مواقع می توانید خیلی آرام و منطقی از آنها بخواهید که دلیل عقیده‌شان را مطرح کنند. چنانچه مشاهده کردید آنها به هیچ وجه از موضع شان کوتاه نمی آیند، خوب است با گفتن محترمانه جمله «حق با شماست» ، بحث را خاتمه دهید، چون در این رابطه موارد بسیار مهم‌تر از عقاید شخصی شما وجود دارد.
منبع:ایسنا

 

دوشنبه 18/3/1394 - 21:31
اطلاعات دارویی و پزشکی

مواد معدنی مورد نیاز بدن

کمبود فولات در زنان باردار باعث ایجاد نقص‌های مادرزادی میشود.

 

فولات در زمره‌ یکی از ۸ ویتامینی است که برای شکل‌دهی به سلول‌های قرمز و سفید خون در مغز استخوان، تبدیل کربوهیدرات به انرژی و تولید DNA و RNA لازم است.
جذب فولات کافی در طول دوره‌ی رشد سریع مانند دوران بارداری، نوزادی و بزرگسالی بسیار حائز اهمیت است.

فولات یا اسید فولیک در گستره‌ی وسیعی از موادغذایی مانند سبزیجات سبز برگدار، غلات،گوشت و میوه یافت می‌شوند.

 

مقدار مجاز توصیه شده (RDA) برای افراد ۱۴ سال به بالا ۴۰۰ میکروگرم در روز است.
به زنان باردار توصیه می‌شود مصرف فولات را به ۶۰۰ میکروگرم در روز افزایش دهند تا مانع از آسیب به شبکه‌ی لوله‌ی عصبی در جنین شود.

از عمده دلایل کمبود فولات رژیم غذایی نامناسب، اعتیاد به الکل، نیاز‌های مربوط به رشد و اختلالات روده‌ای می‌باشد که منجر به عدم جذب فولات می‌گردد.
گرچه مکمل‌های فولات موجود می‌باشند اما همیشه بهتر است که ویتامین‌ها یا مواد معدنی را از طریق مواد غذایی جذب کنیم. مصرف هیچ ماده‌ی غذایی به تنهایی قادر به تامین ویتامین یا مواد معدنی مورد نظر بدن ما نیستند، بلکه عملکرد آنها در کنار یکدیگر شکل می‌گیرد.

زمان بارها و بارها ثابت نموده که مصرف مکملی خاص و منحصر به فرد قادر به تامین مواد مغذی مورد نیاز بدن برای سلامت نخواهد بود.
ابتدا بر جذب فولات مورد نیاز روزانه از طریق مواد غذایی تمرکز کنید سپس از مکمل‌ها به عنوان یک پشتیبان استفاده کنید.

 

مغز استخوان, سبزیجات سبز برگدار

برترین منبع فولات سبزیجات سبز رنگ هستند.

 

فواید مصرف فولات در حفظ سلامت
کاهش خطر نقص‌های مادرزادی

جذب فولیک اسید کافی در بین زنان باردار به جهت حفظ نوزاد آنها در مقابل سقط غیرعمدی جنین و نقص لوله‌ی عصبی ضروریست. همچنین تحقیقات اخیر نشان می‌دهد که وضعیت فولات یک پدر قبل از لقاح نیز ممکن است مهم باشد. در تحقیقی که در دانشگاه McGill صورت پذیرفت, کمبود فولات والدین در موش‌ها تا ۳۰درصد منجر به افزایش اختلالات مادرزادی نسبت به فرزندانی که والدینشان با کمبود فولات مواجه نبودند، می‌شد.

 

کاهش خطر ابتلا به افسردگی
فولات با جلوگیری از افزایش تشکیل هموسیستین در بدن که مانع از انتقال خون و سایر مواد مغذی به مغز شود، کمک شایانی به ما می‌کند. افزایش هموسیستین در ترشح هورمون سروتنین، که پدید آورنده‌ی حس خوب در بدن، دوپامین و نوراپی‌نفرین که نه تنها برای بهبود خلق و خوی بلکه برای تنظیم خواب و اشتها می‌شوند، اختلالاتی ایجاد می‌کند.

 

حفظ سلامت قلب
همچنین افزایش میزان هموسیستین یکی از علائم بیماری تصلب شرائین قلب است. افرادی که هموسیستین آنها از سطح نرمال بالاتر است، ۱.۷ برابر بیشتر دچار بیماری‌های قلبی و ۲.۵ برابر بیشتر دچار حملات قلبی می‌شوند.

 

پیشگیری از سرطان
اثبات شده که جذب فولات اندک، سبب افزایش سرطان سینه در زنان می‌شود. همچنین نشان داده شده که جذب کافی فولات از غذاهای مصرفی به مقابله با سرطان روده بزرگ، معده، لوزالمعده و سرطان‌های مربوط به گردن کمک می‌کند. اگرچه مکانیسم حفاظت معمولا نا‌مشخص است، اما محققان بر این باورند که تاثیرات فولات با نقشش در تولید DNA و RNA و پیشگیری از جهش‌های ناخواسته مرتبط است. اما شواهدی دال بر اینکه مکمل‌ها نیز تاثیرات مشابه ضدسرطانی دارند، در دست نیست.

 

مواد معدنی مورد نیاز بدن

مزایا و مضرات فولات برای بدن

 

مواد غذایی حاوی فولات
غلات و حبوبات
دسترسی زیستی به فولات (توانایی بدن در جذب، استفاده و حفظ) در خوراکی‌ها به طرز قابل توجهی متغییر و محاسبه آن امریست مشکل. ۱۵۰ نوع مختلف فولات وجود دارد که بین ۵۰ تا ۹۰٪ آن در فرایند پخت، نگهداری یا عمل‌آوری از دست می‌رود. برترین منبع فولات سبزیجات سبز، بنشن و جگر هستند. همچنین فولات به برخی از غذاهای آماده‌ی تهیه شده از غلات برای صبحانه و سایر غذاهای تقویتی افزوده می‌شود.
مارچوبه و عدس حاوی مقادیر فراوانی فولات هستند و در زمر‌ه‌ی غذاهای سرشار از فلات به شمار می‌روند .

 

مارچوبه، پخته شده ، ۱ فنجان: ۲۴۳ میکروگرم
جگر گاو، پخته، ۹۵ گرم: ۲۱۵ میکروگرم
لوبیا چشم بلبلی پخته، یک دوم فنجان: ۱۷۹ میکروگرم
عدس پخته، ۱ فنجان: ۱۶۸ میکروگرم
لوبیا سفید پخته، یک دوم فنجان :۱۳۲ میکروگرم
اسفناج پخته، یک دوم فنجان: ۱۳۱ میکروگرم
کاهو، خرد شده، ۱ فنجان:۵۹ میکروگرم
آواکادو خام, یک دوم فنجان: ۵۹ میکروگرم
زرده تخم مرغ ، ۱ و ۲۷میکروگرم
موز ، ۱ و ۲۴ میکروگرم
قارچ ، کبابی شده، ا فنجان:۲۳ میکروگرم

 

خطرات بالقوه‌ی ناشی ازمصرف فولات
هیچ تاثیر معکوسی از جذب بالای فولات خوراکی گزارش نشده است. اما سطح بالای جذب اسید فولیک در سیاهرگ یا رگ ممکن است باعث حمله ناگهانی شود.

 

قبل از شروع مصرف مکمل فولات با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید خللی در داروی در حال مصرف شما به وجود نمی‌آورد. مصرف طولانی مدت مکمل فولات ممکن است متضمن خطرات احتمالی بر سلامتی یا منجر به کمبود۱۲ B شود.

 

پیروی از یک رژیم غذایی کامل یا یک برنامه غذایی همه جانبه در پیشگیری از بیماری‌ها و رسیدن به سلامتی مطلوب از اهمیت ویژه‌ی برخوردار است.
به جای تمرکز بر غذایی خاص و البته مغذی به عنوان کلید سلامت، بهتر است که از یک رژیم غذایی متنوع پیروی کنید.

منبع:healthmag.ir

دوشنبه 18/3/1394 - 21:29
خواص خوراکی ها


سرطان, سرطان روده, پیشگیری از سرطان روده

اسیدهای چرب امگا 3 در ماهی نقش مهمی در پیشگیری از سرطان دارد

 

با مصرف ماهی از این سرطان خطرناک پیشگیری کنید
بر اساس مطالعات اخیر در آمریکا حذف گوشت قرمز و استفاده از غذاهای گیاهی و همچنین ماهی در رژیم غذایی روزانه، نقش مهمی در پیشگیری از سرطان روده بزرگ دارد. این مطالعه 7 ساله نشان داد خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ در گیاه خوارانی که هیچ گوشتی جز گوشت دریایی مانند ماهی مصرف نمی کنند، در مقایسه با افرادی که از رژیم های غذایی معمولی استفاده می کنند، 43 درصد کمتر است.
بر اساس آمارها سرطان روده سومین سرطان شایع و سومین علت عمده مرگ و میر بیماران سرطانی است.

محققان معتقدند مکانیسم این اثر به دلیل محتوای بالای اسیدهای چرب امگا 3 در ماهی است که نقش مهمی در پیشگیری از التهاب و سرطانی شدن سلول ها ایفا می کند. علایم این سرطان می‌تواند شامل مواردی همچون خون در مدفوع، تغییر در حرکت‌های روده، کاهش وزن و خستگی همیشگی باشد.

 

اسیدهای چرب امگا 3
اسیدهای چرب امگا 3 خانواده‌ای از اسیدهای چرب اشباع نشده هستند که اولین پیوند دوگانه آن‌ها بین سومین وچهارمین کربن در زنجیره کربنی قرار گرفته‌است. اسیدهای امگا 3 برای تنظیم فعالیت بدن انسان موادی ضروری هستند ولی در بدن ساخته نمی‌شوند.

سه اسید چرب تشکیل‌دهنده خانواده امگا 3 عبارتند ازآلفا-لینولنیک اسید (ALA)، ایکوزاپنتانوئیک اسید(EPA) و دوکوزاهگزانوئیک اسید(DHA). آلفا- لینولنیک اسید (ALA) در گردو، برخی از انواع لوبیا، سبزیجات و در روغن‌های کانولا، سویا، بذر کتان و روغن زیتون یافت می‌شود. دو اسید چرب دیگر، یعنی ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) ودوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) در ماهی همچون سالمون و در روغن و مکمل‌های ماهی وجود دارند. این اسیدهای چرب از نظر تغذیه‌ای بسیار مهمند.

 

مغز گردو و بذر کتان دارای بیشترین اندازه اسید چرب امگا 3 در میان مواد غذایی گیاهی هستند. اسیدهای چرب غیراشباع امگا 3 (با یک پیوند دوگانه در اتم کربن سوم) که برای حفظ سلامت بدن ضروری هستند، در داخل بدن نمی‌توانند ساخته شوند، لذا باید آنها را از طریق غذاها به دست آورد. بهترین منبع تامین اسیدهای چرب امگا 3 ماهی است که در انواع چرب آن بیشتر است.

منبع : seemorgh.com

دوشنبه 18/3/1394 - 21:27
كودك


 درمان بلوغ زودرس، علل  بلوغ زودرس

 ژنتیک، عامل اصلی تعیین‌کننده زمان شروع بلوغ است

 

بلوغ زودرس به نوعی تکامل بلوغی گفته می‌شود که براساس استانداردهای طبیعی، زودتر از سن مورد انتظار شروع می‌شود.

چند سالی است نگرانی والدین از شیوع زودرس بلوغ در دخترانشان شدت گرفته است؛ چراکه بلوغ زودهنگام، تبعات فیزیکی و روانی خاص خود را دارد و البته هیچ پدر و مادری دوست ندارد فرزندش خیلی زود از دنیای کودکی به بزرگسالی قدم بگذارد. منظور از بلوغ، دوره‌ای است که طی آن صفات ثانویه جنسی به وجود می‌آید و توانایی تولید مثل ایجاد می‌شود. صفات ثانویه جنسی در دختران شامل بزرگ شدن سینه‌ها، رشد موهای زیر بغل و ناحیه تناسلی و ایجاد عادت ماهانه می‌شود، اما چه عواملی منجر به بروز بلوغ زودهنگام دختران می‌شود؟

دکتر لاهوتی در پاسخ به این پرسش می‌گوید: بی‌شک ژنتیک، عامل اصلی تعیین‌کننده زمان شروع بلوغ است، اما به نظر می‌رسد که عوامل دیگری نیز روی زمان شروع بلوغ تاثیر دارد. کما این‌که مشخص شده است که تغذیه، وضع عمومی سلامت، موقعیت جغرافیایی، تماس با نور و وضع روانی هر فرد در زمان بروز نشانه‌های بلوغ جسمی موثر است. این متخصص زنان و زایمان می‌افزاید: سن شروع عادت ماهانه در دختران چاق زودتر از حد میانگین است. همچنین در جوامع شهری، در کسانی که در ارتفاعات پایین‌تر زندگی کرده و کسانی که در مناطق استوایی زندگی می‌کنند، سن بلوغ پایین‌تر است. در مجموع سن بلوغ در کشورهای پیشرفته پایین آمده است و به نظر می رسد این مساله ناشی از بهبود وضعیت تغذیه‌ای در این جوامع و نقش آن در ایجاد بلوغ زودرس باشد.

 سن طبیعی بلوغ در دختران
تکامل بلوغی در دختران حدود 4.5 سال طول می‌کشد. اولین نشانه بلوغ، رشد ناگهانی است و به‌دنبال آن رشد موهای ناحیه تناسلی، به حداکثر رسیدن رشد قدی و در نهایت عادت ماهانه است. اولین خونریزی ماهانه معمولا 2.5 سال پس از آغاز روند بلوغ و بعد از سپری شدن جهش رشدی رخ می‌دهد. دکتر لاهوتی با بیان این مطالب می‌گوید: مطالعاتی که در مورد سن شروع بلوغ صورت گرفته مربوط به جوامع غربی است و طبق آخرین بررسی‌ها بلوغ در دختران غربی حدود 9 تا 10 سالگی آغاز می‌شود. باوجود این ممکن است رشد موهای تناسلی یا سینه‌ها حتی در شش تا هفت سالگی نیز رخ دهد.

 نشانه‌های بلوغ را بشناسیم
برخی دختران یا والدین بعضی تظاهرات شایع تکامل بلوغی چون کم‌خونی، آکنه، مشکلات روانی ـ اجتماعی، نزدیک بینی و خونریزی‌های نامنظم را غیرطبیعی تصور می‌کنند. دکتر لاهوتی با اشاره به نشانه‌های طبیعی بلوغ در دختران توضیح می‌دهد: تمایل دختران برای خوردن غذاهای حاوی آهن کم است و به همین دلیل خطر کم‌خونی افزایش می‌یابد. جوش‌های صورت نیز در نتیجه تغییر کردن شرایط هورمونی بدن در زمان بلوغ بروز می‌کند و گاهی نیازمند مراجعه به پزشک و بررسی و درمان مقتضی است. این متخصص زنان با تاکید بر این‌که تغییرات روانی ـ اجتماعی دوران بلوغ زمینه را برای بروز افسردگی مساعد می‌کند، می‌افزاید: بسیاری از دختران از ظاهر فیزیکی خود ناخشنود هستند و این مساله سبب کاهش اعتماد به نفس آنها می‌شود. این مشکل بخصوص بیشتر زمانی بروز می‌کند که تکامل بلوغی فرد با هم‌سن و سال‌هایش هماهنگ و همزمان نیست. همچنین در دختران مبتلا به بلوغ زودرس احتمال ایجاد مشکلات روانی، داشتن دوستان بزرگ‌تر و اعمال فشار از طرف همسالان بیشتر است.

 علت بلوغ زودرس دختران,پیشگیری از بلوغ زودرس دختران

هدف اصلی از درمان بلوغ زودرس به حداکثر رسیدن قد در دوران بزرگسالی است

 

 چرا بلوغ زودرس؟
بلوغ زودرس به نوعی تکامل بلوغی گفته می‌شود که براساس استانداردهای طبیعی، زودتر از سن مورد انتظار شروع می‌شود. دکتر لاهوتی با تاکید بر این‌که بلوغ زودرس علل متفاوتی دارد، توضیح می‌دهد: از علل آن می‌توان به بلوغ زودرس سرشتی اشاره کرد. به این معنی که به‌طور ژنتیکی و طبیعی روند بلوغ در فرد زودتر از موعد مورد انتظار شروع شده است. از سویی بعضی بیماری‌ها (که حتی ممکن است خطرناک نیز باشند) ممکن است با بلوغ زودرس همراه باشند. گاهی هم فقط یکی از نشانه‌های بلوغ ایجاد می‌شود. یعنی ممکن است در دختربچه‌ای فقط پستان‌ها بزرگ شود و تا مدت‌ها سایر علائم بلوغ دیده نشود. در این مورد نیز معمولا جای نگرانی وجود ندارد. به گفته وی، بلوغ زودرس در کودکان باید مورد ارزیابی دقیق برای تعیین علت و درمان مورد نیاز و نیز پرهیز از عوارض رشدی و روانی ناشی از تکامل جنسی زودهنگام قرار بگیرد.

 چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اما در چه سنی اگر بلوغ شروع شود، زودرس محسوب می‌شود و نیاز به مراجعه به پزشک دارد؟ دکتر لاهوتی پاسخ می‌دهد: اگر سن متوسط بلوغ را در دختران 10 سالگی در نظر بگیریم، بلوغ زودرس به شروع علائم و نشانه‌های بلوغ قبل از 8 سالگی اطلاق می‌شود. اگرچه در سال‌های اخیر، سن بلوغ کاهش یافته است، اما خانواده‌ها باید توجه داشته باشند خیلی از مواردی که به‌عنوان بلوغ زودرس بررسی می‌شوند، درواقع سیر بلوغی طبیعی هستند و نیاز به بررسی و درمان ندارند.

 نشانه‌های واقعی بلوغ زودرس را بشناسید
به گفته دکتر لاهوتی، در تمام دختران زیر شش سال که دارای رشد موهای ناحیه تناسلی یا تکامل پستانی هستند و در دختران زیر هشت سال که در آنان هم رشد موهای تناسلی و هم جوانه زدن سینه‌ها دیده شده است، ارزیابی کامل برای تعیین علت این مساله ضرورت دارد. وی تاکید می‌کند: همچنین در کودکان زیر هشت سالی که در آنها فقط تکامل پستانی یا رشد موهای ناحیه تناسلی به تنهایی دیده شده، شرح حال دقیق و معاینه بالینی و ارزیابی سن استخوانی و پیگیری دقیق برای تعیین رشد قدی ضرورت دارد تا افرادی که در معرض کاهش رشد هستند، شناسایی شوند. علائم خطری که همراه با بلوغ زودرس دیده می‌شود و نیازمند مراجعه سریع و بررسی دقیق است شامل شروع بلوغ قبل از شش سالگی، پیشرفت سریع بلوغ و علائم همراه شامل سردرد و تشنج می‌شود. در صورتی که بلوغ زودرس ناشی از بیماری نباشد و به علت شروع زودرس ژنتیکی بلوغ آغاز شده باشد، تنها عارضه آن کوتاه ماندن قد فرد و نیز عوارض و آسیب‌های روانی اجتماعی است.

 درمان بلوغ زودرس
هدف اصلی از درمان بلوغ زودرس به حداکثر رسیدن قد در دوران بزرگسالی و پیشگیری از آسیب‌های روانی به فرد است؛ چراکه به محض تکمیل روند بلوغ مناطق رشدی موجود در استخوان‌های بلند که مسئول قد کشیدن فرد هستند، بسته شده و دیگر رشد قدی اتفاق نمی‌افتد. دکتر لاهوتی می‌افزاید: باتوجه به این‌که اولین علائم بلوغ زودرس شامل جهش رشدی و سپس جوانه زدن پستان‌ها می‌شود، در صورتی که این علائم در سنین زودتر از مورد انتظار دیده شود حتما باید به پزشک متخصص مراجعه شود؛ چراکه اگر تاخیری ایجاد شود و مثلا کودک پس از ایجاد عادت ماهانه نزد پزشک برده شود، به علت بسته شدن مناطق رشدی استخوان‌ها دیگر هیچ درمانی موثر نخواهد بود. برای درمان بلوغ زودرس سرشتی معمولا از آمپول‌هایی استفاده می‌شود که به‌طور موقت مانع کارکرد تخمدان‌ها می‌شوند و این موضوع سبب می‌شود روند طبیعی رشد قدی و روانی ادامه یابد و با قطع این دارو دوباره روند بلوغ از سر گرفته می‌شود.
  
منبع : جام جم آنلاین
  

دوشنبه 18/3/1394 - 21:26
بیماری ها



راه های درمان سرگیجه, مغز و اعصاب

کمبود ویتامین B12 باعث ایجاد سرگیجه می شود.

 

سرگیجه ناراحتی نسبتا رایجی بین مردم است و همه انسان ها ممکن است چند بار در طول زندگی آن را تجربه کنند. اغلب بیماران هم بدون مراجعه به پزشک و با استراحت یا خوردن آب و مقداری خوراکی بهبود می یابند اما سرگیجه همراه با زمین خوردن، کاهش حواس، تاری دید، تهوع و استفراغ کمی جدی تر است و شاید هم هشداری برای بیمار تا به دنبال یافتن علت و برطرف کردن آن باشد.

 

سرگیجه باعث اختلال تعادل در ایستادن می شود به طوری که فرد بی اختیار به این سو و آن سو می رود و گاهی هم در اثر زمین خوردن یا برخورد به جسمی سخت دچار آسیب جدی و حتی شکستگی استخوان می شود. چند عضو در بدن حفظ تعادل هنگام راه رفتن را تنظیم می کنند و در مراجعه بیمار با این شکایت باید تمام موارد مربوط به حفظ تعادل بررسی شود.

 

اختلال تعادل کاذب
علت اختلال تعادل کاذب معمولا اختلال های قلبی- عروقی است و منشاء عصبی ندارد. بیماران دچار اختلال تعادل کاذب معمولا به دنبال تغییر وضعیت از نشسته به ایستاده دچار افت فشار خون می شوند. افت فشار خون هم باعث سرگیجه و سیاهی رفتن چشم ها و زمین خوردن بیمار می شود.

 

اختلال های تعادلی کاذب که به دنبال مشکلات قلبی- عروقی ایجاد می شوند، با معاینه و گرفتن فشار خون بیمار در حالت نشسته و خوابیده قابل تشخیص است. این افراد ممکن است کم خون باشند، مایعات بدنشان کم شده باشد یا مشکل قلبی- عروقی داشته باشند که هریک درمان خاص خود را دارد.

 

اختلال تعادل واقعی
اختلال تعادل در راه رفتن وقتی رخ می دهد که قدرت کشش عضلانی کافی نیست و فرد نمی تواند تعادل خود را هنگام راه رفتن حفظ کند. این اختلال منشاء عصبی دارد. اختلال در تعادل ممکن است همراه با سرگیجه و حرکات پرشی در چشم ها باشد. این افراد معمولا از نظر ظاهری کاملا هوشیار هستند ولی شایع ترین علامتشان این است که در یک راستا قدم بر نمی دارند و به طرفین (چپ و راست) منحرف می شوند. اختلال تعادل در راه رفتن ممکن است با اختلال های حرکتی دست همراه شود به طوری که دست ها هم قدرت خود را از دست دهند یا لرزش پیدا کند.

 

راه های درمان سرگیجه, مغز و اعصاب

سرگیجه باعث اختلال تعادل در ایستادن می شود.

 

منشا اختلال تعادل واقعی چیست؟
علل اختلال تعادل واقعی بسیار متنوع است. ممکن است منشاء این اختلال تعادل در مغز، نخاع، راه های ارتباطی نخاع به مخچه، قشر پیشانی مغز یا گوش داخلی باشد:

 

• منشا محیطی: شایع ترین سرگیجه و نداشتن تعادل در راه رفتن خوش خیم، به دنبال ضربه به سر ایجاد می شود. سرگیجه های ناشی از ضربه ممکن است بلافاصله یا چند روز بعد از حادثه ایجاد شود. گاهی هم التهاب در بخش حلزونی گوش وجود دارد که در آن عصب گوش درگیر است.

 

• منشاء مخچه ای: ضایعات مغزی که در مخچه یا مسیر مخچه به نخاع وجود دارد، اختلال تعادل ایجاد می کنند. در این مواقع احتمال التهاب در مخچه، تحلیل مخچه، تومور و خونریزی در مخچه مطرح می شود. البته ممکن است کمبود بعضی از ویتامین ها نیز اختلالی در مسیر مخچه به نخاع ایجاد کند که باعث سرگیجه و نداشتن تعادل هنگام راه رفتن شود.

 

• منشاء نخاعی: نوع دیگری از نداشتن تعادل در راه رفتن در اثر اختلال های نخاعی به وجود می آید. بیماری های ژنتیکی در نخاع، آسیب های نخاعی، فقر ویتامین B12 (باعث تحلیل رفتن بخش هایی از نخاع می شود که مسئول حفظ تعادل هستند. این افراد وقتی با چشم باز راه می روند، مشکلی ندارند ولی وقتی چشم ها را می بندند، به راحتی زمین می خورند) باعث اختلال در حفظ تعادل فرد می شود.

 

• منشاء در قشر پیشانی مغز: ضایعات دوطرفه در قشر پیشانی مغز هم می توانند اختلال در راه رفتن ایجاد کنند. این حالت را بیشتر در کهنسالانی که دچار سکته مغزی و متعاقب آن خونریزی در قشر پیشانی مغز شده اند، مشاهده می کنیم.

 

گاهی با وجود بررسی های فراوان علتی برای سرگیجه و نداشتن تعادل پیدا نمی کنیم. در این مواقع یافتن علت، باید با تحت نظر گرفتن بیمار باشد. درمان این بیماران مشکل تر و معمولا با توجه به علائم بیماری است.

منبع: salamat.ir   

دوشنبه 18/3/1394 - 21:25
رمضان



غذاهای دیر هضم, گندم سبوس دار

غذاهای حاوی سبوس ،غذایی مناسب برای ماه رمضان می باشد.


پیشگیری از ابتلا به بیماری های ویژه ماه رمضان
غذاهایی که میخورید در ماه رمضان زیاد تغییر ندهید باید غذاهایی بخورید که سبک باشد ولی گرسنگی زود هنگام ایجاد نکند و از پیچیده ترین کربو هیدراتها و غذاهای فیبردار استفاده شود در ادامه مطلب با ما همراه شوید تا برای شما پرهیزهای غذایی در ماه رمضان را برای پیشگیری از بیماریهایی که ممکن است در این ماه بوجود بیاید از زبان کارشناسان تغذیه بیان کنیم.

 

با توجه به ساعات طولانی گرسنگی در روز، باید غذاهایی را مصرف کنیم که به کندی و دیر هضم می شوند مثل غذاهای حاوی فیبر زیاد. غذاهای دیرهضم معمولاً 8 ساعت در دستگاه گوارش می مانند، در حالیکه غذاهای زود هضم فقط 3 تا 4 ساعت در معده باقی می مانند و فرد خیلی زود احساس گرسنگی خواهد کرد.

 

غذاهای دیر هضم عبارتند از: حبوبات و غلات مثل جو، گندم، جو دوسر، لوبیا، عدس ، آرد سبوس دار ،‌ برنج با پوست و غیره ( که کربوهیدرات های پیچیده نامیده می شوند).

 

غذاهای زود هضم عبارتند از: غذاهایی که حاوی قند، آرد سفید و غیره هستند (که به این گروه کربوهیدرات های تصفیه شده گفته می شود).

 

غذاهای حاوی فیبر غذایی عبارتند از: غذاهای حاوی سبوس، گندم سبوس دار، غلات و حبوبات، انواع سبزی ها مانند لوبیای سبز، نخود،‌ ذرت،‌ اسفناج، برگ چغندر، میوه های با پوست، میوه خشک شده مثل برگه زردآلو ، انجیر،‌ آلو خشک، بادام و غیره.
غذاهای مصرفی باید در حالت تعادل با یکدیگر باشند و از همه گروه های غذایی مثل میوه، سبزیجات،‌گوشت و مرغ و ماهی، نان و غلات و گروه شیر و لبنیات باید در برنامه غذایی ما وجود داشته باشد.
غذاهای سرخ شده باید به مقدار کم مصرف شوند، زیرا باعث عدم هضم، سوزش سردل و اختلال در وزن مناسب می شوند.

 

از چه غذاهایی پرهیز کنیم ؟
1 – غذاهای سرخ کردنی و چرب


2- غذاهای حاوی قند زیاد


3 – خوردن غذای زیاد بخصوص هنگام سحر


4 – خوردن چای زیاد هنگام سحر. چای باعث افزایش ادرار شده و از این طریق نمک های معدنی که در طول روز بدن به آنها نیاز دارد، دفع می شوند.

 

5 – سیگار : اگر شما نمی توانید کشیدن سیگار را یک دفعه قطع کنید از هفته های قبل از ماه رمضان مصرف آن را به تدریج کاهش دهید.

 

چه غذاهایی را مصرف کنیم ؟
1 – مصرف کربوهیدرات های مرکب در سحر که مدت طولانی تری هضم می شوند و باعث می شوند که کمتر گرسنه شوید.

 

2- حلیم یک منبع عالی پروتئین بوده و از غذاهائی است که دیر هضم می شود.

 

3 – خرما منبع عالی قند، ‌فیبر، کربوهیدرات، پتاسیم و منیزیم می باشد.

 

4 – مغز بادام غنی از املاح خصوصا کلسیم و فیبر می باشد.

 

5 – موز منبع غنی پتاسیم، منیزیم و کربوهیدرات می باشد.

 

6- مصرف زیاد آب یا آب میوه در فاصله بین افطار و زمان خواب باعث تأمین آب مورد نیاز بدن می شود.

 

سنگ کلیه, التهاب معده

در ماه رمضان از مصرف غذاهای سرخ کردنی و چرب پرهیز کنید.

 

مشکلات سلامتی، علل و درمان آن
یبوست
یبوست می تواند باعث ایجاد بواسیر، شقاق های دردناک مقعد و سوء هاضمه به همراه نفخ شود.

 

علل: مصرف کربوهیدرات های تصفیه شده، مصرف کم آب و فیبر غذایی.
درمان: مصرف کم کربوهیدرات های تصفیه شده، افزایش مصرف آب، استفاده از سبوس در پخت نان ها، استفاده از آردهای قهوه ای و سبوس دار

 

سوء هاضمه و نفخ
علل: پرخوری، مصرف زیاد غذاهای چرب و سرخ شده، غذاهای تند و ادویه دار، غذاهایی که ایجاد نفخ می کنند مثل تخم مرغ،‌ کلم ، لوبیا، عدس و نوشابه های گازدار
درمان: پرخوری نکنید، آب میوه یا آب بنوشید. از غذاهای سرخ کردنی اجتناب کنید.

 

ضعف ( افت فشار خون )
علائم: افزایش تعریق، ضعف، خستگی، کم شدن انرژی، سرگیجه بخصوص هنگام برخاستن، ظاهر رنگ پریده و احساس افتادن که این علائم بیشتر هنگام بعد از ظهر اتفاق می افتند.

علل: مصرف کم مایعات و کاهش مصرف نمک
درمان:به مکان های گرم نروید. مصرف نمک و مایعات را افزایش دهید.

 

توجه: افت فشار خون باید با گرفتن فشار خون در هنگام بروز علائم تأیید شود. افراد دارای فشار خون بالا ممکن است در طول ماه رمضان نیاز به تنظیم مجدد داروهای خود توسط پزشک داشته باشند.

 

سردرد
علل: عدم مصرف کافئین و تنباکو،‌انجام کار زیاد در طول روز، کم خوابی، گرسنگی که معمولاً در طول روز بیشتر شده و در انتهای روز بدتر می شود. سردرد وقتی با افت فشار خون همراه شود، می تواند منجر به سردرد شدید و حالت تهوع قبل از افطار شود.

 

درمان: در طول یک تا دو هفته قبل از ماه رمضان به تدریج مصرف کافئین و تنباکو را قطع کنید. چای سبز و بدون کافئین ممکن است جایگزین خوبی باشد. همچنین برنامه خود را در طول ماه رمضان طوری ترتیب دهید تا خواب کافی داشته باشید.

 

کاهش قند خون
علائم: ضعف، سرگیجه، خستگی،‌کاهش تمرکز،‌ تعریق زیاد، لرزش بدن، عدم توانائی برای انجام فعالیت های بدنی، سردرد و تپش قلب.

 

علل در افراد غیر دیابتی: مصرف زیاد قند مثل کربوهیدرات های تصفیه شده مخصوصاً در هنگام سحر باعث می شود که بدن مقدار زیادی انسولین تولید کرده و باعث افت قند خون شود.

 

درمان: خوردن غذا هنگام سحر و کاهش مصرف نوشیدنی ها و غذاهای حاوی قند.

 

توجه: افراد دیابتی ممکن است به تنظیم مجدد داروهای خود در ماه رمضان احتیاج داشته باشند و باید با پزشک خود مشورت کنند.

 

غذاهای دیر هضم, گندم سبوس دار

ضعف و سرگیجه از علائم کاهش قند خون می باشد.

 

انقباضات عضلانی
علل: مصرف کم غذاهای حاوی کلسیم، پتاسیم و منیزیم


درمان: خوردن غذاهای غنی از املاح بالا مثل: سبزیجات، میوه جات، شیر و لبنیات، گوشت و خرما

 

توجه: افراد دارای فشار خون بالا که تحت درمان هستند و افراد دچار سنگ کلیه، باید با پزشک خود مشورت کنند.

 

زخم معده،‌ سوزش سردل، التهاب معده
افزایش سطح اسید در معده خالی در ماه رمضان باعث تشدید زخم و التهاب معده می شود که به صورت احساس سوزش در ناحیه معده و زیر دنده ها ظاهر شده و می تواند بطرف حلق گسترش یابد. غذاهای تند، قهوه و نوشابه های سیاه این حالت را بدتر می کنند.
درمان های پزشکی برای کنترل سطح اسید معده وجود دارند وافراد مبتلا، قبل از روزه گرفتن باید با پزشک خود مشورت کنند.

 

سنگ کلیه
سنگ کلیه ممکن است در افرادی که به مقدار کم آب می نوشند ایجاد شود. بنابراین مصرف زیاد مایعات برای جلوگیری از تشکیل سنگ ضروری می باشد.

 

درد مفاصل
علل: در طول ماه رمضان که نمازهای بیشتری خوانده می شود، فشار روی مفاصل زانو افزایش می یابد. در افراد مسن و یا افراد دچار التهاب مفاصل این مسئله باعث درد، سفتی، تورم و احساس ناراحتی می شود.

 

درمان: وزن را کم کنید تا زانوها مجبور نباشند وزن زیادی را تحمل کنند. قبل از ماه رمضان اندام تحتانی را ورزش دهید تا برای فشار اضافی وارده، آماده باشند. آمادگی بدنی باعث می شود تا نماز راحت تر خوانده شود.
منبع:hidoctor.ir

دوشنبه 18/3/1394 - 21:24
كودك
طلاق، مبغوض‌ترین و سیاه‌ترین حلال خداست؛ حلالی که خود خدا فرموده پایه‌های عرش الهی را می‌لرزاند و توصیه کرده تا جایی که می‌شود از آن دوری کنیم.
درهر حال گاهی كار به اینجا می‌رسد كه شما و همسرتان از هیچ‌كدام از روش‌های صبر و مدارا و گفت‌وگو و مشاوره و... به نتیجه‌ای نرسیده و مجبورمی‌شوید به سراغ این سیاه‌ترین حلال خداوند بروید. تكلیف بچه‌ها چه می‌شود؟ بچه‌هایی كه یك عمر آرزوی داشتنشان را داشته‌اید و سال‌ها مراقبتشان كرده‌اید تا به اینجا برسند و دوست داشته‌اید جلوی چشم شما بزرگ شوند. حالا این گل‌های كوچك در میانه توفانی كه خودتان به‌پا كرده‌اید گرفتار شده‌اند و هر لحظه به سویی كشیده می‌شوند. قطعا شما و همسرتان، نگران بچه‌ها هستید اما شاید ندانید كه چگونه می‌توانید میزان آسیب‌پذیری بچه‌ها را در این اتفاق شوم به حداقل برسانید. اگر تا پایان این نوشته با ما همراه باشید راهكارهای صحیح مراقبت از این گل‌های توفان زده را مرور خواهیم كرد.

گل توفان‌زده من

تأثیرات طلاق بر فرزندان

طلاق و مجموعه مشكلات قبل و بعد از آن یكسری اثرات نامناسب بر روح و روان فرزندان می‌گذارد كه باید با شناخت دقیق آنها برای كاهش‌شان برنامه‌ریزی كرد. احساس ناامنی و هراس از آینده، ترس از ترك‌شدن، احساس طردشدگی، احساس گناه و مقصر بودن در اختلاف بین پدر و مادر، بلاتكلیفی، اندوه، اضطراب، تنهایی، خشم و افسردگی اثرات كلی طلاق بر فرزندان است. به دلایل مختلف این نشانه‌ها در پسرها بیش از دختران بروز می‌كند. اما این اثرات را می‌توان در دوره‌های سنی مختلف فرزندان نیز تفكیك كرد. در هر دوره سنی، پاره‌ای از مشكلات شدیدتر و محتمل‌تر هستند كه درزیر آنها را بررسی می‌كنیم.

2 تا 6 سالگی:


بچه‌ها در این سنین بیشتر با خشم و افسردگی نسبت به طلاق والدین واكنش نشان می‌دهند. آنها همچنین افسرده و ناراحت به‌نظر رسیده و زود به گریه می‌افتند و گاهی در رفتارهایشان زیاده خواهی و لجبازی به چشم می‌خورد.

بسیاری از دخترها در این سنین عصبی و تندخو می‌شوند اما عده‌ای دیگر رفتارهای بزرگسالانه در پیش می‌گیرند. این دسته از بچه‌ها بیش از حد مراقب رفتارها و نظافت خود هستند و دیگر بچه‌ها را مانند بزرگ‌ترها سرزنش و تنبیه می‌كنند و گاه آنها را پند و اندرز می‌دهند. پسرها ناآرام و خشن می‌شوند و رفتارهای شیطنت‌آمیز آنها بیشتر می‌شود. این كودكان بیشتر ترجیح می‌دهند تنها باشند و شوقی به بازی نشان نمی‌دهند و در محیط‌های جمعی مثل مهدكودك، به جای بازی و همراهی با دیگران لجبازی می‌كنند و اخلال و بی‌نظمی به‌وجود می‌آورند.

7 تا 11سالگی:


بچه‌های 8 - 7 ساله معمولا پس از جدایی دچار افسردگی شدید می‌شوند. پسرها معمولا شدیدتر واكنش نشان می‌دهند و خیلی زود به گریه می‌افتند.

با بالاتر رفتن سن بچه‌ها افسردگی و غم، جای خود را به خشونت و انتقام‌گیری می‌دهد. بچه‌های 9 تا 11ساله پس از جدایی واكنش‌های خشمگینانه شدیدی از خود بروز می‌دهند و درگیری‌هایی در مدرسه با معلمین و اولیای مدرسه پیدا كرده و كاركرد آموزشی‌شان پایین می‌آید. پسرها از ملاقات با پدر استقبال نمی‌كنند و به‌شدت در مدرسه دچار مشكل می‌شوند.

12تا 17سالگی (نوجوانی):


نوجوانان در این سنین به نسبت بچه‌های كوچك‌تر، سازش بیشتری با مسئله طلاق نشان می‌دهند. این ممكن است به‌دلیل حس استقلال‌طلبی و نداشتن ارتباط نزدیك با والدین در این سنین یا به‌دلیل درك بیشتر آنها نسبت به مشكلات میان پدر و مادر باشد. آنها در این شرایط معمولا خود را از پدر و مادر دور نگه می‌دارند و تلاش می‌كنند برنامه و چارچوب زندگی مستقل و متفاوتی را دنبال كنند. پاره‌ای از آنها در دوران ابتدای جدایی احساس فریب‌خوردگی كرده و واكنش‌های خشمگینانه‌ای از خود بروز می‌دهند و سعی می‌كنند تا حد ممكن از خانه و پدر و مادر دور باشند.

گل توفان‌زده من

چطور فرزندان را از تصمیم طلاق با خبر كنیم؟

هرچند بچه‌ها از اختلافات شما باخبرند اما احتمالا اعلام صریح این موضوع كه شما قصد دارید از یكدیگر جداشوید یكی از سخت‌ترین كارهایی است كه در زندگی‌تان قرار است انجام بدهید. احتمالا بچه‌ها از شنیدن این موضوع شوكه خواهند شد و شما باید مراقبت و دقت زیادی در این مرحله از كار داشته باشید. این یكی از سخت‌ترین مراحل زندگی بچه‌هاست. پس دقت داشته باشید تا در شرایط دشواری نباشند یا آمادگی لازم را برای شنیدن آن داشته باشند. زمان تغییر مدرسه یا مهدكودك، بیماری، عید نوروز، امتحانات مدرسه و یا زمان‌هایی از این دست به هیچ وجه زمان مناسبی برای شنیدن چنین خبری نیست.

زمانی را انتخاب كنید كه هر دوی شما حضور داشته باشید و بچه‌ها هم فرصت كافی برای روبه‌روشدن با این خبر را داشته باشند. یك روز تعطیل كه شما و باقی خانواده در خانه باشید زمان مناسبی برای چنین كاری است. این خبر را به‌صورت دو نفره، یعنی همراه با همسرتان به آنها بدهید.

اگر چند فرزند در خانه دارید بهتر است این یك جلسه دسته جمعی باشد و همه فرزندان حضور داشته باشند. احتمالا بچه‌ها پس از شنیدن این خبر مدتی سكوت خواهند كرد و پس از آن سؤالات زیادی از شما و همسرتان خواهند داشت. سعی كنید با آرامش به سؤالات آنها پاسخ دهید.

بچه‌ها در هر سنی كه باشند حق دارند بدانند والدینشان به چه دلیل نمی‌خواهند با هم زندگی كنند. البته با بچه‌ها با زبان خودشان صحبت كنید. آنها باید 2 چیز را بدانند: آنچه اتفاق افتاده و اینكه چرا اتفاق افتاده.

مهم‌ترین پیامی كه باید به بچه‌ها منتقل كنید این است كه «مامان و بابا قرار است در خانه‌های جداگانه زندگی كنند».

مهم است كه فرزندانتان یكباره و ناگهانی در جریان حرف‌های شما قرار نگیرند.

به بچه‌ها اطمینان بدهید كه هروقت بخواهند می‌توانند با هردوی شما صحبت و سؤالاتشان را مطرح كنند.

مهم‌ترین كاری كه شما می‌توانید در این لحظات برای آنها بكنید این است كه بدانند هر دوی شما آنها را دوست دارید و دوست خواهید داشت و برای برنامه‌های مربوط به آنها با هم همكاری خواهید كرد و هر وقت كه بخواهند می‌توانند هركدام از شما را ببینند.

فهرستی از تصمیماتی كه باید بگیرید


فهرست زیر به شما كمك می‌كند تا همچنان كه به جدایی و مشكلات‌تان فكر می‌كنید، بچه‌ها و مسائل مربوط به آنها را هم درنظر داشته باشید.

قوانین و تدابیری كه برای زندگی‌تان اندیشیده‌اید، چه تأثیری بر دیدارهای شما با فرزندانتان و مراقبت از آنان خواهد داشت؟

بچه‌ها باید به دیدن كدام‌یك از اعضای خانواده و بستگان بروند؟

آیا بچه‌ها هر وقت بخواهند می‌توانند به والدین خود دسترسی داشته باشند؟

چه موقع بچه‌ها می‌توانند با والد دیگر خود ملاقات كنند؟

آیا تدابیری كه برای زندگی‌تان درنظر گرفته‌اید ثابت و از پیش تعیین شده هستند یا به اقتضای زمان تغییر می‌كنند؟

تعهدات و محدودیت‌های مالی‌تان كدامند؟

بچه‌ها در زمان تعطیلات مدرسه چه خواهند كرد؟

برای برگزاری جشن‌ها و اعیاد، مانند روزهای تولد و عید، چه تدابیری اندیشیده‌اید؟

والدین تا چه اندازه نزدیك هم زندگی خواهند كرد؟

برای انجام دادن كارهای خانه چه روش مؤثری درنظر گرفته‌اید؟

آیا بچه‌ها می‌توانند با دوستان و بستگان در ارتباط باشند؟

كدام یك از فعالیت‌های خارج از مدرسه بچه‌ها ادامه خواهد داشت و چه‌كسی بر آنها نظارت می‌كند؟

كدام یك از والدین قصد دارد در جلسات مدرسه حضور داشته باشد؟

بچه‌ها چگونه می‌توانند ارتباط خود را با والدی كه با آنان زندگی نمی‌كند، حفظ كنند؟

بچه‌ها چگونه می‌توانند ارتباط خود را با سایر بستگانشان حفظ كنند؟

سؤالاتی كه باید برای آنها آماده باشید


در این مرحله احتمالا بچه‌ها سؤالات زیادی از شما خواهند داشت. ما سعی كرده‌ایم تعدادی از مهم‌ترین این سؤالات را برای شما فهرست كنیم. دقت كنید كه بچه‌ها در هر سنی كه باشند شما باید با زبان خودشان و با صبر و شكیبایی به سؤالاتشان پاسخ دهید. البته شما ممكن است پاسخ بعضی از سؤالات را ندانید یا نتوانید برای آنها توضیح دهید. این را صادقانه به آنها بگویید، احتمالا آنها درك خواهند كرد.

چه موقع می‌توانم پدر/ مادر را ببینم؟

مادر، وقتی من در خانه هستم، آیا اجازه می‌دهید كه شب‌ها تا دیروقت بیدار بمانم، مثل زمانی كه در خانه پدر هستم؟

نظر مادربزرگ در این‌باره چیست؟

اگر من قول بدهم كه تا آخر عمرم واقعا بچه خوبی باشم، با هم آشتی می‌كنید؟

پدر/ مادر چرا ما را ترك می‌كنید؟

آیا پول توجیبی من تغییر خواهد كرد؟

چرا شما به‌خاطر اشتباهات و مشكلات خودتان می‌خواهید ما را عذاب بدهید؟

زمان تعطیلات آیا باز هم به مسافرت خواهیم رفت؟

وقتی قرار است از هم جدا شوید، چطور می‌توانید بگویید كه ما را دوست دارید؟

آیا من می‌توانم انتخاب كنم كه با چه‌كسی زندگی كنم؟

چه‌كسی در انجام دادن تكالیف مدرسه به من كمك می‌كند؟

طلاق پیشنهاد كدام‌یك از شما بود؟

چه‌كسی مقصر است؟

چطور فرزندان را از تصمیم طلاق با خبر كنیم؟

كارهایی كه پس از گفتن خبر جدایی باید انجام دهید

در این شرایط اهمیت دانستن اینكه شما بچه‌ها را دوست دارید دوچندان می‌شود. پس سعی كنید با انواع گفتار و رفتار این موضوع را به آنان نشان دهید. زمانی را برای تنها بودن با بچه‌ها، بازی كردن یا گردش رفتن با آنها اختصاص دهید و بیشتر مراقب احساسات آنها باشید.

سعی كنید به بچه‌ها تفهیم كنید كه طلاق شما قطعی است و امكانی برای بازگشت وجود ندارد. احتمال بازگشت به زندگی پدر و مادر در ذهن بچه‌ها باعث احساس بلاتكلیفی و وضعیت احساسی نامناسبی می‌شود كه شما با تفهیم قطعیت طلاقتان می‌توانید از این احساس نامناسب جلوگیری كنید.

به خاطر داشته باشید كه به‌هرحال شما از همسرتان جدا شده‌اید و دیگر زندگی گذشته شما پایان یافته، اختلافات را كنار بگذارید و برای تربیت صحیح فرزندانتان با یكدیگر همكاری كنید. البته توجه داشته باشید كه شما باید در برابر بچه‌ها، رفتاری محترمانه اما جدی داشته باشید. رفتار صمیمانه شما با هم به امیدواری بیهوده بچه‌ها به زندگی مجدد شما با هم می‌انجامد و آنها را دچار بلاتكلیفی می‌كند.

بار ذهنی طلاق شما بر دوش بچه‌ها سنگینی می‌كند. برای اینكه این بار را از دوش بچه‌ها بردارید، به آنها تأكید كنید كه هیچ نقشی در طلاق شما نداشته‌اند برای نرسیدن اوضاع به چنین وضعی هیچ كاری نمی‌توانسته بكنند و طلاق تصمیمی است كه شما و همسرتان شخصا به آن رسیده‌اید.

با معلمین و اولیای مدرسه یا مهدكودك در تماس باشید. اكثر آنها با درك گرفتاری شما، خوشحال خواهند شد تا ایده‌ها و نظرات خود را با شما در میان بگذارند. آنها همچنین می‌توانند اطلاعات خوبی در مورد رشد كودك و مسائل و مشكلات او پس از طلاق در اختیار شما بگذارند.

در اسرع وقت هر دو خانه را مرتب و آراسته كنید و سعی كنید زندگی به روال عادی برگردد. بچه‌ها در هر سنی كه باشند به قوانین مشخص برای زندگی و تربیت احتیاج دارند. سعی كنید زندگی را به روال گذشته برگردانده و این قوانین را اجرا كنید.

به بچه‌ها اجازه بدهید احساساتشان را بیان كنند و در برابر احساسات آنها نسبت به والد دیگر موضع‌گیری نكنید. به هیچ وجه از همسرتان بدگویی نكنید و او را به‌عنوان پدر یا مادر فرزندتان محترم بشمارید.

بچه‌ها باید بدانند در هر شرایطی چگونه می‌توانند به شما یا همسرتان دسترسی داشته باشند و مطمئن باشند كه هر وقت بخواهند، هرچند با تأخیر، اما می‌توانند پدر یا مادر خود را ببینند.

لطفا این اشتباهات را مرتكب نشوید


بدترین كاری كه شما می‌توانید بكنید این است كه یك روز صبح كه فرزند دلبندتان از خواب برمی‌خیزد به او بگویید پدر یا مادرش از این خانه رفته و دیگر برنمی‌گردد. در چنین موقعیتی كودك علاوه بر اینكه علت رفتن پدر یا مادر را نمی‌داند دیگر اطمینانی هم به ماندن والدی كه در كنار اوست هم نمی‌تواند بكند؛ یعنی به لحاظ روحی امنیت ذهنی داشتن پدر و مادر، هر دو را توأمان از دست می‌دهد و این ضربه بزرگی به كودك وارد می‌كند. اشتباهات دیگری كه شما باید سعی كنید مرتكب آنها نشوید اینهاست:

- پرسیدن سؤال از فرزندانتان، مخصوصا درباره زندگی شخصی همسر سابقتان - لغو قرارهای ملاقات با بچه‌ها به‌گونه‌ای كه فكر كنند برای شما مهم نیستند.

- برگزاری مناسبت‌های ویژه و جشن‌های مهم با همان سبك و آیین قدیمی، به‌گونه‌ای كه غیبت یكی از والدین بیشتر به چشم بیاید.

- خریدن هدایایی كه می‌دانید همسر سابقتان را ناراحت می‌كند و بچه‌ها را در وضعیت دشواری قرار می‌دهد.

- قرار دادن همسر سابقتان در مقابل بچه‌ها یا ابراز خصومت و دشمنی نسبت به او

- استفاده از بچه‌ها به‌عنوان پیام‌آور و جاسوس

- استفاده از بچه‌ها به‌عنوان سنگ صبور و محرم اسرار

- سختگیری نسبت به دیدن پدر یا مادری كه دور از فرزند زندگی می‌كند.

به‌خاطر این چشمان معصوم


به چشم‌های فرزندتان نگاه كنید. این چشم‌ها، آن چشم‌هایی نیستند كه شما می‌خواستید از او ببینید. به زندگی دو پاره شده او دقت كنید. قطعا این آن چیزی نیست كه شما بخواهید برای پاره جگرتان بسازید. یك‌بار دیگر و با نگاهی جدید نگاه كنید؛ به‌خاطر چشمان اشك بار دختركتان؛ به‌خاطر غرور جریحه‌دار شده پسرتان؛ به‌خاطر مهری به نام «فرزند طلاق» كه تا ابد بر پیشانی فرزندانتان خواهد خورد. آیا از همه ظرفیت‌های اطرافتان استفاده كرده اید؟ آیا از بهترین مشاوری كه می‌توانسته‌اید به آن دسترسی داشته باشید كمك گرفته‌اید؟ آیا از صمیم قلب به خدا و ائمه اطهار متوسل شده‌اید؟ آیا از كمك خانواده‌ها استفاده كرده‌اید؟ یك‌بار دیگر نگاه كنید. شاید هنوز راهی باقی مانده باشد. شاید هنوز چراغ امیدی در این شرایط سخت روشن باشد. ایمان داشته باشید كه پشت دروازه‌های طلاق هم زندگی آرمانی چشم‌انتظار شما نیست و سختی‌ها یكباره از بین نخواهند رفت. یك‌بار دیگر از نو شروع كنید؛ به‌خاطر این چشمان معصوم...
روزنامه همشهری
شنبه 16/3/1394 - 19:57
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته