• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 51
تعداد نظرات : 71
زمان آخرین مطلب : 5088روز قبل
اقتصاد
ناحیه ی جواب تبهگن: برای برخی از مدلهای برنامه ریزی خطی ممکن است بیش از یک متغیر در تابلوی سیمپلکس شرایط خروج داشته باشد به عبارت دیگر در تقسیم مقادیر سمت راست تابلوی سیمپلکس بر عناصر مثبت ستون لولا بیش از یک متغیر دارای کوچکترین حاصل تقسیم باشد در این حالت میتوان به دلخواه یکی از غیر اساسی که دو متغیر ورودی را جایگزین آن نمود بدیهی است پس از انتقال از تابلوی مورد نظر به تابلوی بعدی متغیر دیگر که شرایط خروج را داشته باشد ولی به دلیل انتخاب دلخواه اساسی باقی مانده اند مقدار صفر در سمت راست خواهند داشت این حالت دلالت بر تبهگن بودن گوشه ی بدست آمده دارد « پس شرایط تبهگن بودن یک گوشه آن است که حداقل یکی از متغیرهای اساسی آن گوشه در سمت راست تابلوی سیمپلکس دارای مقدار صفر باشد».
يکشنبه 22/6/1388 - 17:54
اقتصاد
تاریخچه ی برنامه ریزی خطی:شروع برنامه ریزی خطی  در سال ١٩٤١  با ثحقیقاث اقتصاد دان معروف لئوفتیفت همراه میباشد همزمان با وی اقتصاد دان دیگری بنام هیچکاک مدل حمل ونقل را به طریق برنامه ریزی خطی ثفسیر نمود و همین تفسیر در سال ١٩٤٧توسط کوپ منز انجام گرفت در سال ١٩٤٥ نیز مساله ی وایت شامل ترکیبات مختلف از مواد برای حصول به نتیجه ی خاصی میباشد توسط استیکلر برسی گردید.دنتزیک به اتفاق همکارانش از جمله مارشال وود در سال ١٩٤٧ در یکی از پروژه های نیروی هوایی آمریکا از برنامه ریزی خطی استفاده نمود و برای حل مساله مورد نظر روش سیستماتیک بنام  ﴿سیمپلکس﴾ را به وجود آورند.توسعه ی برنامه ریزی خطی در زمره ی مهمترین پیشرفتهای علمی اواسط قرن بیستم به حساب میاید و باید قبول کرد که این ارزیابی بی مورد نیست زیرا تاثیر آن در زمینه های مختلف از سال ١٩٥٠ میلادی تا امروز فوق العاده بارز بوده است برنامه ریزی خطی اکنون باعث صرفه جویی هزارها میلیون برای واحدهای صنعتی و بازرگانی میشود.
يکشنبه 22/6/1388 - 17:52
اقتصاد
مدل ها در OR   اساس علم OR مدل ها ، خصوصا مدل ریاضیات . مدل ((ساده شده یا تجرید یک واقعیت است))مدلها با توجه به درجه انتزاعی بودن به  سه دسته تقسیم می شوند.1-مدل شمایلی:   این مدل جایگزین فیزیکی از سیستم است که معمولادر اندازه های متفاوت از اصل سیستم نشان داده می شود این دسته از مدل ها با کمترین انتزاع از واقعیت همراه هستند. 2-مدل قیاسی :  عینا مشابه سیستم واقعی نیست ولی رفتار مدل همانند رفتار سیستم است . به عبارت دیگر مدل های قیاسی از نوع مدل های فیزیکی هستند . که شکل انها با شکل سیستم متفاوت است. 3-مدل ریاضی :  این مدل نسبت به 2 مدل قبل از سطح انتزاعی بیشتری برخوردار است . با توجه به پیچیدگی مسائل در دنیا تصمیم گیری اکثر تحلیلها درOR با استفاده از مدل های ریاضی انجام می گیرد.دلایل عمده ای که باعث شده است درOR از مدل های ریاضی استفاده شودعبارتند از:الف)استفاده از مدل های ریاضی موجب تعریف موقعیت های خیلی پیچیده می شود.ب) مدل های ریاضی باعث می شوندکه زمان عملیات واقعی را شبیه سازی کرد.ج)دستکاری و تغییر در عناصر مدل بسیار ساده تر از دستکاری سیستم واقعی است.د)هزینه ازمایش و خطا در مدل بسیار پایین تر از ازمایش و خطادر سیستم واقعی است.ه) مدل سازی واقعیت به مدیر اجازه می دهدکه ریسک در تصمیم گیری را محاسبه کند.و)مدل ها زمینه اموزش و یادگیری را فراهم می کنند.* طبقه بندی مدلهای ریاضی در تحقیق در عملیات:مدل های ریاضی OR به سه دسته     1- قطعی      2- احتمالی            3- ترکیبی دسته بندی می شوند.1)مدل قطعی:  این مدل در اطمینان کامل ساخته می شودو پارامترها، نماد ، سمبولهای بکار گرفته شده در ان به طور یقین و قطع رخ میدهد.2)مدل احتمالی : این مدل ها در شرایط نا معین و تصادفی رخ می دهند و از یک تابع احتمال پیروی می کنند .3)مدل ترکیبی :این دسته از مدل ها هم در شرایط قطعی و هم در شرایط احتمالی مورد استفاده قرار می گیرند.مدل ها از نظر ماهیت تابع هدف ویا محدودیت های مدل به 2 نوع خطی و غیر خطی تقسیم می شوند.مهمترین مدل های احتمالی ؛ از نوع ((مارکوفی )) و((تئوری صف)) هستند.از جمله فنون ترکیبی OR  می توان به ((برنامه ریزی پویا )) ، ((کنترل موجودی)) ، PERT_CPM و ((شبیه سازی))اشاره کردکه هم در شرایط قطعی مورد استفاده قرار می گیرندو هم با اندک تغییراتی در مفروضات کاربردی ان ها در شرایط احتمالی نیز قابل استفاده هستند
يکشنبه 22/6/1388 - 17:51
اقتصاد
پیدایش تحقیق در عملیات موضوع تحقیق در عملیات در طول جنگ جهانی دوم توسط دانشمندان انگلیسی توسعه یافت. مدیریت جنگی انگلیس در ان برهه؛گروهی از دانشمندان را که با مسائل تاکتیکی و استراتژیک در رابطه با دفاع هواییو زمینی تخصص داشتند مامور تحقیقاتی در این زمینه نمود .دلیل اصلی چنین مطالعاتی محدودیت منابع و بودجه نظامی بود .نتایج ارزشمند حاصل از تحقیق در عملیات توسط تیم انگلیسی به سرعت مدیریت نظامی ایالات متحده را به فعالیت هایی در این زمینه ترغیب نمود .نو اوریهای موفقیت امیز توسط تیم های امریکایی شامل توسعه الگو های جدیدپرواز، برنامه ریزی در مین گذاری دریا،بهره برداری موثر ازتجهیزات الکترونیکی می باشد. نامهای دیگر تحقیق در عملیات در سایر کشورها    (تحلیل عملیات ) ارزیابی عملیات، تحلیل سیستم ها، ارزیابی سیستم ها، تحقیق در سیستم ها می باشد .
يکشنبه 22/6/1388 - 17:50
اقتصاد
تحقیق در عملیات كاربرد یك رویكرد علمی است كه درصد حل مسائل مدیریتی است و هدف ان كمك به مدیران جهت تصمیم گیری بهتر است. تحقیق در عملیات بر مجموعه ای از فنون ریاضی تآكید دارد كه یا در حوزه(علم مدیریت)توسعه یافته اندویا از سایر رشته های علوم ؛ریاضی ؛طبیعی ؛امار و مهندسی اقتباس شده اند .كاربردهای این علم بسیار زیاد است و معمولا بكار گیری ان درموسسات صنعتی و تجاری به نحوبارزی (نشان از اعتبار)ان دارد.تحقیق در عملیات معمولادرقالب عناوینی چون ؛علم مدیریت ؛روشهای مقداری ؛تحلیل مقداری وعلم تصمیم گیری نیز بیان می گردد.بكار بردن چند اصل در استفاده از مطالب این جزوه ضرورت دارد:اول:تحقیق در عملیات را در انواع مختلفی از سازمان های دولتی؛ نظامی؛خدماتی؛بازرگانی؛صنعتی؛اموزشی و بهداشتی می توان به کار برد.دوم:با وجود اینکه فنون ریاضی در این جزوه دستی حل شده اندولی در اغلب موارد برنامه هایی برای انها با رایانه است.سوم :تحقیق در عملیات چیزی بیش از مجموعه ای از فنون ریاضی است. این علم با مسائل و مشکلات به شکل منطقی برخورد می کند .نگاه OR به مسائل مدیریتی یک نگاه سیستما تیک و منطقی است.
يکشنبه 22/6/1388 - 17:49
اقتصاد
بستگی سلامت اجتماع به سلامت اقتصاد قرآن با بیان سیاست هایی كه حضرت یوسف در مدیریت اقتصادی جامعه ایفا كرد، نشان می دهد كه چگونه ارتباط و پیوستگی استواری میان سلامت اقتصادی و سلامت اعتقادی، اخلاقی و اجتماعی جامعه وجود دارد؛ زیرا اگر روابط مالی و اقتصادی جامعه براساس صحیح و درستی استوار نباشد و اقتصاد جامعه از فساد و نابسامانی رنج ببرد، جامعه گرفتار یك بحران هویت در انسانیت خود می شود و از هویت انسانی بیرون رفته و تبدیل به جامعه غیرماندگار در زمین می گردد كه نه تنها می بایست نابود شود بلكه خود به خود سنت و قانون الهی نیست و نابود می شود. در حقیقت جامعه با رویكرد اقتصادی ناسالم گرفتار یك نوع خودكشی خواهد شد؛ و نه تنها نابودسازی فردی افزایش می یابد بلكه انتحار اجتماعی و نابودی آن حتمی خواهد بود.  حوادث و انقلاب هایی كه در جوامع مختلف دنیای معاصر روی داده، شاهد گویای این حقیقت است كه اقتصاد فاسد و نابسامانی در بخش های تولید و به ویژه توزیع ثروت، اجتماع را به نابودی و سقوط می كشاند. خداوند در قرآن به این اصل بنیادین توجه داده و جامعه را از گرفتاری در بحران این چنینی باز می دارد. تصرف های باطل در اموال دیگران كه نشانه ای از فساد اقتصادی و روابط ناسالم مالی جامعه است، زمینه بروز بحران های اجتماع و سقوط جامعه ها را در پی دارد: خداوند می فرماید: «تصرف های مالی فاسد و نامشروع را در میان خود انجام ندهید... و خودكشی نكنید» (نساء/ 29) زیرا هرگونه تجاوز، تقلب، غش، معاملات ربوی، خرید و فروش اجناس بیهوده، قمار و ربا مصادیقی از این تصرفات باطل و فاسدی است كه زمینه های فساد اجتماعی جامعه و نابودی آن را فراهم می آورد.
يکشنبه 22/6/1388 - 12:5
اقتصاد
نظارت بر مصرف و مدیریت توزیع حضرت یوسف با در اختیار گرفتن «مدیریت توزیع» به یك مسأله مهم اقتصادی دیگر نیز توجه داده است. در مسایل اقتصادی تنها موضوع «مدیریت تولید» مطرح نیست بلكه گاهی مدیریت توزیع مهم تر می نماید؛ زیرا در بسیاری از كشورها دیده شده است كه از تولید بسیار بالایی برخوردارند ولی شمار بسیاری از افراد همان جامعه در فقر و نداری گذران زندگی می كنند؛ بنابراین در اقتصاد سالم نه تنها ما به مدیریت سالم در تولید نیاز داریم بلكه به مدیریت سالم در توزیع نیاز بیشتری است؛ به همین دلیل حضرت یوسف(ع) در دوران حكومت خود كوشید تا نظام درست و سالمی از توزیع فراهم آورد و خود، مدیریت مستقیم آن را در اختیار گرفت و دراین راه شیوه و روش ویژه ای برگزید و هرگز از آن نظام توزیع پا فراتر ننهاد. از این رو می بینیم كه آن حضرت در هنگام توزیع حاضر می شود و به كاركنان بخش توزیع نظارت مستقیمی را اعمال می كند؛ آنان را با نظام كیل و توزیع مقید می سازد تا دور از برنامه تعیین شده اقتصادی و بیرون از چارچوب اصول و مبانی اقتصادی تعادل تولید و توزیع را به هم نزنند. این روش كارآمد چنان خوب خود را نشان داد كه در بحران اقتصادی ناخواسته كه از سوی عواملی بیرونی تحمیل شد مقاومت كرد و نه تنها جامعه خودش را از بحران فساد و نابسامانی اقتصادی رها ساخت بلكه بركت و آثار این نظام اقتصادی به كشور ما و جوامع دیگر رسید و از راه های دور و نزدیك انسان های بی شماری برای بهره گیری و نجات از بحران كشنده اقتصادی روبه سوی مصر آوردند و كنعانیان فلسطینی با آن كه در سرزمین های باروری زندگی می كردند از اقتصاد سالم مصری یوسفی بهره مند شدند. در حقیقت تولید و توزیع از هم جدایی ندارند. تولید بیشتر، هنگامی مفید و سازنده و موجب رشد و شكوفایی اقتصادی جامعه است كه نسبت به مصرف و الگوی آن و نیز توزیع كنترل صحیح و دقیقی اعمال شود. سیاست اقتصادی یوسف(ع) در مصر نشان داد كه یك اقتصاد سالم، اصیل، پویا و شكوفا نمی تواند همیشه ناظر به زمان حال باشد، بلكه باید «آینده» و حتی نسل های پس از آن را نیز در برگیرد.(2) بنابراین جامعه سالم قرآنی و توحیدی، جامعه ای است كه از اقتصاد سالمی در نظام مدیریت تولید و توزیع و الگوهای مصرف برخوردار باشد. قرآن به همه این ابعاد توجه داشته و راهكارهای عملی، ساده و درهم تنیده ای از یك جهت ارایه داده كه بدون توجه به پیوستگی و بستگی همه اجزاء آن هرگز نه می تواند به درك درستی از مفاهیم، معیارها و راهكارهای آن رسید و نه می توان آن را توجیه، تحلیل و تفسیر كرد. نگرش تجزیه و تقلیل گرایانه به مجموعه دستگاهی به نام دین و نگاه تخصصی به آن داشتن مشكلی است كه بسیاری از روشنفكران را به دام مسایلی چون اتهام ناقض گویی، ناكارآمدی، نقص، ظلم و بی عدالتی در احكام اسلام و قرآن انداخته است. اگر به گزاره های اخلاقی- اعتقادی و آموزه های ارزشی باید و نبایدهای اسلام به عنوان یك كل و دستگاه واحد نگریسته شود، به سادگی می توان به این اتهام پاسخ داد و دریافت كه اسلام چگونه بر این باور است كه اعمال انسان در نظام تكوین و توحیدگرایی تأثیر می گذارد
يکشنبه 22/6/1388 - 12:4
اقتصاد
پارادوكس مدیریت اقتصاد كلانهرچند كه از دوران اقتصاد كلاسیك، تمام تعاریف درباره علم اقتصاد گرد محور «استفاده از منابع كمیاب تولید برای برآورده كردن بیشترین نیازهای بشری» دور می زده است، ولی تا چند دهه پیش اقتصاددانان برای افزایش تولید كالاها و خدمات در یك جامعه، به مراتب بیش از آنكه بر بهره برداری بهینه از منابع موجود تاكید ورزند، به بالابردن حجم كاربرد عوامل تولید اشاره می كردند. شاید بتوان گفت كه عمدتا در نیمه دوم سده بیستم بود كه تاكید بر بهره وری عوامل تولید دوچندان شد و به عنوان شیوه اصلی افزایش تولید كالاها و خدمات تجلی پیدا كرد. در این شرایط، پیوند بین اقتصاد و مدیریت تكامل می یابد و نزدیكتر می‌شود.
يکشنبه 22/6/1388 - 12:3
اقتصاد
دولت از چه کانال هایی می تواند شرایط تولید را تسهیل کند؟ به طور خلاصه عرض کنم قبل از هر چیز دولت باید نظام اداری خود را کارآمد و سالم سازد؛ تحول اداری که درباره تحول اداری و نظام اجرایی آن کتاب و مقاله بسیار منتشر شده است و در دولت قبلی برای اجرای آن کوشش هایی ناپایدار و ناموفق صورت گرفت. رئیس جمهور کنونی نیز از همان آغاز، مبارزه با فساد را شعار انتخاباتی خود قرار داد و در همان حرکت اول وعده داد که فساد کلان را ریشه کن سازد. تاکنون هیچ کدام تحقق نیافته اند. مدیریت و رهبری تحول اداری امری است پیچیده و کند. مبارزه با فساد نیز امری است دشوار. هر دو به عزم استراتژیک نیاز دارند. به این معنا که اول دولت باید بپذیرد که ناکارآمدی و فساد در سازمان های دولتی وجود دارد و این دو مساله را مساله استراتژیک خود تلقی کند و بداند اگر حل نشوند، بسیاری از مسائل حل نخواهد شد. دوم، حل آنها را در اولویت قرار دهد و خود را متعهد سازد که تا این دو مساله حل نشوند دست از کوشش برندارد. سوم، برای پذیرش هزینه های سنگین سیاسی حل این دو مساله آماده باشد. متاسفانه تاکنون نشانه یی از وجود چنین عزمی در دولت دیده نمی شود. آن هم در شرایطی که در حال حاضر نظام حکومت از انسجام درونی برخوردار است و بهتر می تواند با اتکا به اقتدار متمرکز و یکدست حکومت، پروژه های بزرگ و پیچیده ملی را اجرا کند. افزایش بی سابقه درآمدهای نفت نیز منابع مالی کافی برای چنین اقداماتی فراهم آورده است. کارهای دیگری است که دولت برای تسهیل امر تولید می تواند انجام دهد ولی با وجود آن دو مساله بنیادین، اثربخشی محدودی خواهند داشت. از جمله، با استفاده از یافته های مطالعات مربوط به فضای کسب و کار و بررسی تجربه های جهانی، بهبود فضای کسب و کار را در دستور کار خود قرار دهد. از آن مهمتر، در مورد سیاست هایی چون خصوصی سازی و جلب سرمایه های خارجی و آزادسازی اقتصادی و توسعه صادرات عالمانه تر برخورد کند.
يکشنبه 22/6/1388 - 12:2
اقتصاد
منشاء این فضای نامناسب چیست؟ می توان گفت علت اصلی این وضعیت عملکرد نادرست در زمینه اقتصاد و صنعت است. کشورهایی که از نظر تولید صنعتی در مقام بالایی قرار دارند از حکمرانی خوبی برخوردارند. منظورم تمام ابعاد و مولفه های حکمرانی خوب است. روابط اقتصادی در این کشورها اغلب سالم است و در آنها فساد کمتر وجود دارد. فساد به تعبیری که امروزه بانک جهانی و سازمان شفافیت بین الملل و بسیاری از سازمان های معتبر جهانی آن را مورد سنجش قرار می دهند رابطه مستقیمی دارد با جذب سرمایه های خارجی. مطالعات این سازمان ها نشان می دهد که در کشورهایی که در سازمان های دولتی رشوه در مقیاس بزرگ وجود دارد و مقامات دولتی در قراردادهای خارجی خواهان رشوه های کلان هستند و کار افراد در این سازمان ها انجام نمی شود مگر با پرداخت انواع حق حساب، سرمایه خارجی کمتر جذب می شود و از آن بدتر، منابع سرمایه یی در چنین کشورهایی جذب تجارت و فعالیت های اقتصادی کوتاه مدت می شود، نه صنعت و سرمایه گذاری های درازمدت. تجربه های جهانی و تاریخ بیانگر این واقعیتند که هرگاه دولتی توسعه و پیشرفت جامعه و بهبود مستمر کیفیت زندگی مردم را به اولویت استراتژیک و دغدغه اصلی خود تبدیل کرده است، راه پیشرفت هموار شده و آن جامعه به سرعت موانع توسعه را از میان برداشته است. به عکس، هر جا که تحکیم مبانی قدرت، دغدغه اصلی حکومت بوده است، منابع باارزش و سرمایه های جایگزین نشدنی جامعه جذب فرآیند توسعه نشده و در راه دیگر به کار رفته اند
يکشنبه 22/6/1388 - 12:1
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته