• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 10235
تعداد نظرات : 25
زمان آخرین مطلب : 1270روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه

داروهای گروه «کورتیکواستروئید» که در اصطلاح عموم به نام «کورتون» شناخته می‌شوند، در پزشکی امروز از مهم‌ترین و تاثیرگذارترین داروها برای کاهش التهاب و کنترل بسیاری از بیماری‌های مزمن محسوب می‌شوند اما استفاده به جا و میزان مناسب آن بسیار حائز اهمیت است .«دگزامتازون» که از این خانواده است و بسیار تزریق آن در کشورمان شایع است گاهی خطرات جبران ناپذیری را برای بیمار بوجود می آورد در این خصوص و در رابطه با دانستن عوارض دیگر این دارو با یک دارو ساز به گفت و گو پرداخته ایم .

 

 

 

 

 

 

 

دکتر کاوه سالارمند ، داروساز در گفت و گو با جام جم آنلاین بیان کرد: همه داروها به خودی خود شامل یکسری اثرات مثبت و یکسری اثرات منفی هستند اما اگر داروها در موارد مخصوص به خود استفاده شود عواض آن به نسبت کاهش میابد ، یکی از اشتباهات افراد در هنگام سرماخوردگی مصرف «دگزامتازون» است. تزریق دگزا ممکن است در روزهای اول بیماری یکسری از علائم سرماخوردگی را کاهش دهد و یک احساس سرخوشی در فرد بوجود آورد و بیمار از حالت بی حالی و کسلی خارج گردد ولی در کنار این حالات 2الی 3 مشکل اساسی فرد را گرفتار می کند .

وی در ادامه افزود : سرما خوردگی همان طور که می دانیم یک بیماری عفونی است .در بیماری های عفونی سیستم بدن باید تقویت شود که این عامل عفونی از بدن خارج گردد اما نکته که اینجا وجود دارد این است که فردی که درهنگام بروز بیماری عفونی که همراه با تب و گلو درد چرکی باشد و این دارو را ترزیق کند نه تنها سیستم ایمنی بدن خود را تضعیف کرده بلکه بدن خود را تبدیل به یک محیط مناسب برای مانور باکتری ها می کند .

یک توصیه مهم که بیماران سرماخورده باید آن را جدی بگیرند مخصوصا بیمارانی که سرما خوردگیشان ناشی از عوامل باکتریایی همراه با یک ویروس عفونی باشد این است که در زمانی که دچار این سرماخوردگی شدید شدند به هیچ عنوان از دگزامتازون استفاده نکنند .تزریق دگزامتازون مخصوص در فصل پیش رو در کشور بسیار شایع است البته لازم به ذکر است این تاثیرات منفی ذکر شده از این دارو فقط در دگزا خلاصه نمی شود بلکه داروهایی که از خانواده کورتون ها هستند همگی اثرات منفی و زیان بارشان از اثرات مثبتشان بیشتر است مانند : بتامتازون ، تریامسینولون، پردنیزولون و...

تزریق کورتون ها در بیماری های عفونی بسیار مشکل ساز است و بیشتر از اینکه نقش درمانی داشته باشند گول زنک هستند و به عبارتی فقط علائم بیماری را چند روزی پنهان می کنند و پس از مدتی به شکل شدید تری دوباره بروز می کنند. کورتون هرچند علائم بیماری را کاهش می‌دهد اما بیماری را از میان نمی‌برد.

سالارمند تاکید کرد: دگزامتازون، قوی‌ترین داروها از خانواده کورتون ها است. وقتی بیماری هر هفته یک آمپول دگزامتازون تزریق کند، تاثیر این دارو به طور مداوم در بدن او وجود دارد و عوارض طولانی‌مدت که در ادامه آمده برای وی به وجود خواهد آمد. حتی با تزریق یک یا دو بار در ماه نیز چنین عوارضی ایجاد می‌شود.صرف‌نظر از عوارض، وابستگی به کورتون مشکل مهم دیگری است که بر اثر استفاده به مدت حدود یک ماه از کورتون‌ها گریبانگیر بیمار می‌شود.

این داروساز در رابطه با عوارض مصرف طولانی مدت این دسته از دارو ها متذکر شد : مصرف طولانی مدت کورتون ها عوارض جانبی زیادی را به همراه دارند از مهم ترین عارضه کورتون ها مخصوصا دگزامتازون زخم های گوارشی ، دیابت ، فشارخون، افسردگی ، پوکی استخوان ، تحلیل رفتن عضلات ، چاقی و اضافه وزن و.... است .یکی دیگر از عوارض مصرف طولانی مدت داروهای خانواده کورتون سندرومی به نام «سندروم کوشینگ»است . ازعلائم این سندروم میتوان به تجمع بافت چربی به خصوص در قسمت میانی و فوقانی پشت، صورت (گرد شدن صورت) و بین شانه ها (کوهانی شکل شدن) اشاره کرد .

بیتا نوروزی - خبرنگار جام جم آنلاین 

يکشنبه 2/8/1395 - 13:20
سلامت و بهداشت جامعه

اراکتیشن (eructation) اصطلاح پزشکی آروغ یا باد گلو است. تارهای صوتی مسئول صدای ایجاد شده حین آروغ نمی باشند، بلکه عضله ی اسفنکتر یا دریچه فوقانی مری است که این صدا را تولید می کند.

 

 

 

 

 

 این عضله که در بالای مری قرار دارد به دلیل حرکت گاز از میان این مسیر، به ارتعاش در آمده و در نتیجه صدا تولید می کند.

عادات غذایی

علت بارز آروغ زدن های بیش از حد، عادات غذایی اشتباه است. زیاده روی در خوردن، پایبند نبودن به ساعات غذایی مشخص و مصرف موادغذایی سرشار از چربی عواملی هستند که موجب بروز آروغ های مداوم می شوند. مواد غذایی تند نیز موجب ناراحتی دستگاه گوارش شده و منجر به آروغ می شود.

آب گازدار، و یا نوشابه مسبب افزایش گاز در معده شما می گردد، به گونه ای که دفع این گاز از بدن منجر به آروغ های پی در پی می شود. بجای آن آب بنوشید. در واقع نوشیدن آب، با بهبود عمل هضم به بدنتان لطف خواهد کرد.

بارداری

آروغ بیش از حد در طول دوران بارداری به دو دلیل رخ می دهد: در طول دوران بارداری، سطوح پروژسترون در بدن افزایش می یابد. پروژسترون هورمونی است که باعث انبساط یا شل شدن بافت های عضلانی بدن می شود.

در طول دوران بارداری، سطوح بالای این هورمون با شل کردن بافت های عضلانی دستگاه گوارش خاطر نشان می سازد که دستگاه گوارش آهسته عمل کرده در نتیجه منجر به نفخ، آروغ زدن بیش از حد و حالت تهوع می شود.

دلیل دیگر رشد رحم در مراحل بارداری است. رحم بزرگ شده در طول دوران بارداری حفره ی شکم را پر کرده، فرایند هضم را آهسته ساخته و موجب بروز آروغ می شود.

آلرژی غذایی

آروغ زدن بیش از حد می تواند به دلیل وجود یک واکنش آلرژیک به برخی از مواد غذایی باشد. حساسیت به برخی مواد غذایی می تواند موجب آروغ های بیش از حد بعد از خوردن غذا شود. به عنوان مثال، کسانی که دچار عدم تحمل لاکتوز می باشند، پس از مصرف شیر و یا هر گونه محصول لبنی دچار آروغ همراه با نفخ شکم می شوند.

بیماری ریفلاکس اسید

بیماری بازگشت اسید معده که همچنین به عنوان بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD) شناخته می شود، نوعی اختلال معده است که در آن اسید معده به سمت مری عقب رانده می شود. علائم GERD شامل اشکال در تنفس و غذا خوردن، احساس طعم اسیدی در دهان، حالت تهوع، سوزش معده، آروغ زدن بیش از حد، و درد قفسه سینه است.

سندرم روده تحریک پذیر

سندرم روده تحریک پذیر (IBS) نوعی اختلال روده است که علائمی مانند یبوست، اسهال، تهوع، درد معده، نفخ، و آروغ را تولید می کند. سندرم روده ی تحریک پذیر زمانی رخ می دهد که روده بزرگ موفق به انجام وظایف معمول خود نباشد.

بیماری های کیسه صفرا

کیسه صفرا اندام مهم بدن بوده که در زیر کبد قرار دارد. عملکرد اصلی آن ذخیره ی صفرا تولید شده توسط کبد می باشد که در هضم چربی کمک می کند.

بوجود آمدن هر گونه مشکل در کیسه صفرا که منجر به بروز این وضعیت شود می تواند علائمی مانند استفراغ، تهوع، سوزش سردل، نفخ، لرز، تب، آروغ زدن بیش از حد و درد قفسه سینه را تولید کند.

سوء هاضمه

عارضه ای است که مانع از هضم غذا شده و موجب بوجود آمدن ناراحتی در ناحیه شکم می شود. شخص ممکن است اغلب از سوء هاضمه ی دارای مشخصه ی آروغ زدن بیش از حد و احساس سوزش جاری در میان دستگاه گوارش شاکی باشد. در چنین مواقعی است که فرد هوای زیادی را بلعیده و منجر به آروغ های مداوم در او می شود.

هوا بلعی

فعالیتی است که به عنوان زیاده روی ناخودآگاه، ناخوشایند و بلع بیش از حد هوا در نظر گرفته می شود که ممکن است موجب بروز حملات غیر طبیعی آروغ همراه با درد در ناحیه فوقانی شکم شود. کسانی که نمی توانند کاری را بدون جویدن آدامس، سیگار کشیدن و یا آشامیدن نوشابه گازدار انجام دهند، اغلب متحمل این مشکل خواهند بود.

گاستروپارزی

هنگامی که عضلات شکم شل و کند می شوند، به طور مژوس بر روند هضم تأثیر می گذارند، در نتیجه آروغ زدن ممکن است افزایش یابد. عضلات شکم به دلیل آنکه مواد غذایی هضم نشده برای مدت زمان بیشتر از حد معمول در معده مانده اند، متحمل فلج یا وقفه می شوند. گاستروپارزی یا فلج معده منجر به عملکرد نامناسب دستگاه گوارش شده و در نتیجه موجب بروز سوزش سردل و یبوست می گردد. علاوه بر این، این افراد از این شاکی خواهند بود که به دلیل اجابت مزاج نامنظم قادر به دفع کامل نیستند.

فتق هیاتال

یکی دیگر از عواملی که مسئول ایجاد آروغ بیش از حد می باشد، فتق هیاتال یا هیاتوس است. این وضعیت زمانی رخ می دهد که قسمت قدامی شکم به داخل حفره قفسه سینه به دلیل ایجاد شکاف در دیافراگم بیرون رانده شود. ماهیت انسدادی که به دلیل فتق رخ می دهد ممکن است مقصر ایجاد آروغ های شدید همراه با ناراحتی در ناحیه ی شکمی باشد. در نتیجه، بازگشت غذا به دهان در افرادی که مبتلا به فتق هیاتوس می باشند، به طور مکرر تجربه می شود.

درمان وابسته به نشانه های بیماری

- از آروغ زدن بیش از حد ناشی از آلرژی غذایی، می توان با قطع مصرف مواد غذایی که موجب بروز واکنش های آلرژیک می شوند، جلوگیری کرد. پزشکان، به طور کلی آنتی هیستامین هایی را برای درمان علائم مختلف آلرژی غذایی تجویز می کنند.

- حفظ یک رژیم غذایی سالم و پرهیز از غذاهای چرب و تند می تواند آروغ زدن بیش از حد را در اکثر افراد، از جمله زنان باردار درمان سازد.

- مواد غذایی همچون شیر، گندم، تخم مرغ، نوشابه سیاه، بادام زمینی و شکلات می توانند باعث ایجاد نفخ گردند. بنابراین، مصرف آنها را باید کاهش داد و یا به طور کامل از مصرف آنها خودداری کرد.

- افزایش مصرف مایعات به هضم بهتر مواد غذایی کمک می کند. بنابراین نوشیدن مقدار زیادی آب و وارد نمودن آب میوه به رژیم غذایی خود به کاهش آروغ کمک می کند. از مصرف نوشابه بایستی اجتناب کرد، به این دلیل که هوا درون بدن تحت فشار قرار گرفته و به دنبال راهی به خارج بوده و موجب ایجاد آروغ می شود.

- جویدن درست و مناسب مواد غذایی به هضم غذا کمک کرده و در نتیجه، میزان آروغ کاهش می یابد.

- داروهای خاصی که برای سندرم روده تحریک پذیر مورد استفاده قرار می گیرند به تسکین علائم آن کمک خواهند کرد. روغن های طبیعی، مانند روغن نعناع و گل پامچال به کاهش گرفتگی و درد شکمی و معده ناشی از سندرم روده ی تحریک پذیر کمک می کنند. استفاده از یک رژیم غذایی با فیبر بالا شناخته شده است که این وضعیت را نیز بهبود و تحت کنترل قرار می دهد.

- علاوه بر این متخصصان مراقبت های بهداشتی، به طور کلی داروهایی مانند نکسیوم و آنتی اسیدهایی را برای درمان این وضعیت تجویز می کنند. با این حال، تاثیر چنین داروهایی، گاهی مورد شک و تردید قرار می گیرد. پروبیوتیک ها و گیاهان دارویی، مانند شیرین بیان همراه با درمان های طبیعی، مانند آب آلوئه ورا و خوردن غذاهای غنی از آلکالین یا قلیایی مانند خیار، مارچوبه، کرفس، تره فرنگی، و غیره در درمان هر دو بیماری رفلاکس اسید و آروغ زدن بسیار موثر می باشند. 

يکشنبه 2/8/1395 - 13:17
سلامت و بهداشت جامعه

وقتی قسمت‌هایی از محتویات داخلی‌ شکم از طریق ناحیه‌ ضعیف‌ شده دیواره عضلانی شکم بیرون بزند و باعث شکل‌گیری تورم یا برآمدگی در آن ناحیه شود، به آن فتق گفته می‌شود. فتق انواع مختلفی دارد؛‌ فتق کشاله‌ ران که باعث برجستگی در ناحیه کشاله ران یا درون کیسه بیضه در مردان می‌شود،‌ فتق رانی، فتق نافی و فتق برشی که از عوارض جراحی جدار شکم است.

 

 

 

 چه موقع به پزشک مراجعه شود: فتقی که در نتیجه ایستادن طولانی، بلند کردن اجسام و ورزش‌های سنگین، سرفه مکرر یا فشار آوردن به روده‌ها برای خروج مدفوع بیرون بزند و بزرگ‌تر شود و همراه با استفراغ، لمس دردناک و دردهای شکمی باشد، نیازمند اقدامات فوری درمانی است‌. در کودکان و نوزادان، هنگام گریه یا سرفه می‌توان فتق را شناسایی کرد. معمولا فتق نافی در کودکان تا چهار سالگی خود به خود بهبود می‌یابد.

اگر محتوای فتق با فشار آرام به محوطه شکمی باز‌نگردد، فرد دچار درد، تب و تهوع شود و محل فتق دچار تغییر رنگ شده باشد، نشان‌دهنده این است که قسمتی از محتویات شکمی بخصوص قوسی از روده باریک در محل فتق گیر می‌کند و موجب قطع خونرسانی به آن نقطه می‌شود که این مورد یکی از اورژانس‌های جراحی است که بهتر است قبل از بروز چنین عوراضی، مراجعه به پزشک صورت گیرد.

در این حالت تا رسیدن اورژانس، بیمار را در راحت‌ترین وضعیتی که خودش احساس می‌کند قرار دهید و یک بالش تا کرده به عنوان تکیه‌گاه، پشت او قرار دهید و زانوهایش را کمی بالا بیاورید و زیر آن یک پتو بگذارید. هرگز به بیمار اجازه ندهید که تورم ناشی از فتق را با اعمال فشار کمتر کند. بیمار را آرام کنید و از دادن هشدار بی‌جا و ترساندن بی‌مورد وی اجتناب کنید .

اگر فتق بدون عارضه و درد باشد: موقتا می‌توانید هنگام بلند کردن وزنه یا اجسام سنگین از فتق بند استفاده کنید، وزنتان را پایین بیاورید و با خوردن سبزی و میوه از یبوست و فشار ناشی از آن پیشگیری کنید . 

يکشنبه 2/8/1395 - 13:16
سلامت و بهداشت جامعه
امروز چی بپوشم، این لباسم را همه دیده‌اند، این اثاثیه از مدافتاده، وای این هم شد دکوراسیون منزل؟ چند بار این جملات و مشابه آن را در خانواده‌ها شنیده‌اید؟ شاید قبلا این جملات مختص خانم‌ها بود و خانم‌ها به مدگرایی محض محکوم می‌شدند، اما این روزها همه افراد خانواده با آن درگیرند و به این فکر هستند که به هر قیمتی رو به مد باشند.
 
 
 
 جام جم سرا: یک روز مانتوی بلند و فردای آن مانتوی کوتاه مد می‌شود. امروز موهای آلمانی و فردا موهای فر کرده همه‌گیر است و حتی مادر خانواده دیگر مبلمان استیلی را که پارسال خریده دوست ندارد و فکر می‌کند اگر مبلمان خانه‌اش اسپورت می‌شد بهتر بود و پدر خانواده هم تصمیم می‌گیرد ماشین و موبایل خود را با هزار قرض و قوله عوض کند. وقتی از همه آنها می‌پرسی دلیل این همه تغییر چیست، می‌گویند مد است دیگر، همه می‌‌گیرند ما هم مثل بقیه، اما واقعا دلیل این امر چیست؟

نسرین سی و چهار ساله است. دو سال از زندگی مشترکش می‌گذرد، اما همسرش از دست او به امان آمده است. یکسره پشت ویترین مغازه‌هاست و تمام تلاش خود را به‌کار می‌بندد تا از دیگر دوستانش عقب نماند. همسر او یک کارمند ساده است که حقوق معمولی دریافت می‌کند، اما نسرین توجهی به این موضوع ندارد. او از گران‌ترین برند‌ها خرید می‌کند و حتی برای آن که از مد عقب نماند هزینه دندانپزشکی خود را صرف خرید از فروشگاه‌هایی می‌کند که پیامک‌هایش برای او آمده است. وقتی از او می‌پرسم سلامت مهم‌تر است یا مد، می‌گوید: می‌شود دندان را ماه دیگر درست کرد، اما فصل حراج فلان برند تمام می‌شود.

چنین قیاسی واقعا تعجب‌برانگیز است، اما این رفتارها تنها منحصر به خرید لباس یا لوازم منزل نیست.

در گفت‌وگو با مادر مهرانگیز که دانشجوست به نکته‌ای جالب بر خوردم. او که به سلامت دخترش اطمینان دارد با ناباوری به من می‌گوید: دخترم برای قبولی در دانشگاه مدتی خانه‌نشین شد و تحرک خود را از دست داد و همین موجب افزایش وزن او شد. زمانی که به دانشگاه رفت به جای این که به درس و تحصیلات خود دقت داشته باشد نگران افزایش وزن و شکل دماغ خود شد و به من گفت که حاضر است به جای رفتن به دانشگاه به شغلی ساده مشغول شود و دماغ خود را مانند دیگر دوستانش عمل کند.

وی با نگرانی می‌افزاید: دخترم شنیده بود با کشیدن شیشه لاغر می‌شود و همین مساله او را وسوسه کرد تا از این ماده شیطانی استفاده کند.

اما چه می‌شود که چنین تفکری در خانواده بخصوص در اقشار جوان آن شکل می‌گیرد؟ چرا برخی افراد عادت کرده‌اند رفتار و نوع و سبک لباسشان را طبق آخرین مدهای رایج تنظیم کنند؟ این سوالی است که بیشتر این افراد نمی‌توانند پاسخی قانع‌کننده به آن بدهند.

اصلا مد چیست؟ واژه مد در لغت‏ به معنای سلیقه، اسلوب، روش و شیوه به کار می‏رود ولی از نظر علم مردم‌شناسی، عبارت است از شیوه‌های قومی گذرا که اساس ذوق و سلیقه افراد یک جامعه و سبک زندگی ازجمله شکل لباس پوشیدن، نوع آداب پذیرایی و معاشرت و تزئین و معماری خانه را نشان می‌دهد. بنابراین می‏توان گفت، مد به تغییر سلیقه ناگهانی و مکرر همه یا بعضی افراد یک جامعه اطلاق می‏شود و منجر به گرایش به انجام رفتاری خاص یا مصرف کالای بخصوص یا در پیش گرفتن سبکی خاص در زندگی می‏شود.

روان‌شناسان دلایل مختلفی را برای مدگرایی در خانواده ارائه می‌کنند. به گفته این گروه نیاز به آراستگی در سن خاصی طبیعی است و جوانان می‌کوشند در این سن با پوشیدن انواع خاصی از لباس و آرایش مو خودنمایی کنند.

اما این روزها مد و مدگرایی در خانواده‌ها به افراطی‌ترین وضع خود رسیده که ازجمله دلایل آن می‌توان به تنوع‌طلبی، نوگرایی، همانندسازی، رقابت و چشم و هم‌چشمی، التزام‌های ناشی از دوستی، تشخص‌طلبی و جلب توجه دیگران، تجمل‌گرایی، کمبود محبت، تزلزل شخصیت و هویت‌یابی و غربگرایی تبلیغات رسانه‌ای و ماهواره‌ای و استفاده از اینترنت اشاره کرد.

بعضی جامعه‌شناسان معتقدند امروزه کالاها صرفا کارکرد ارضای نیازهای ضروری را ندارد، بلکه کالاها به مقوله‌های فرهنگی و اجتماعی تبدیل شده‌اند که نماینده طبقه‌های مختلف اجتماعی هستند و به نیازهای اجتماعی و روانی افراد پاسخ می‌دهند تا به نیازهای زیستی آنها. انواع مبلمان و دکوراسیون، نوع موسیقی مورد علاقه، لباسی که می‌پوشیم، نوع وسیله رفت و آمد و همه جنبه‌های فرآیند مصرف، می‌تواند به عنوان نشانه‌های تفاوت بین گروه‌های مختلف اجتماعی شناخته شوند. به این ترتیب برخی تلاش می‌کنند در این روند خود را در ردیف طبقات مرفه جامعه نشان دهند.

البته برخی دیگر از جامعه‌شناسان نیز مد را ساخته دست سرمایه‌داران می‌دانند و بر این باورند که این گروه با تقسیم مصرف‌کنندگان به طبقه‌های مختلف، به تولید کالا برای هر طبقه اقدام می‌کنند و با ایجاد نیازهای کاذب برای مصرف‌کننده، او را مغلوب بازی سرمایه داری خود می‌کنند تا به این وسیله، شرایط بقای خود را فراهم آورند.

تاثیر مدگرایی بر اقتصاد خانواده

در روایات اسلامی بارها تاکید شده است که فرزند زمان خود باش این امر به معنای آن است که از نظر سبک زندگی به زمان خود تأسی کن و از آن جدا و دور نباش. در زمانی که ندانستن رایانه، بی‌سوادی و استفاده از اینترنت و کار با رایانه دانش تلقی می‌شود، داشتن رایانه، کار با آن و استفاده از تلفن همراه و وسائل ارتباطی مدرن مدگرایی منفی و غیرسازنده تلقی نمی‌شود.

اما استفاده‌های افراطی از یک نوع وسیله یا طرز پوشش و تقلید کورکورانه مساله‌ای نیست که بتوان آن را مدرن بودن و همراه با زمان پیش‌رفتن دانست.

از آنجا که یک مدگرا باید به‌روز باشد و «مرگ انواع مدهای قدیم» و «تولد مدهای جدید» بسرعت روی می‌دهد، شخص مدگرا ناچار است هزینه‌های زیادی برای پیروی از مد بپردازد. این مساله آنجا اهمیت بیشتری می‌یابد که مدگرا، توان مالی کافی برای «به‌روز بودن» نداشته و برای رسیدن به خواسته‌هایش ناگزیر باشد با گرفتن وام‌های بانکی و قرض‌های دوستانه از آینده خود خرج کند. گاهی فشار وارده به خانواده و سرپرست خانوار برای چنین اقدامی سبب بروز مشکلات روحی و ناهنجاری‌های اجتماعی نیز می‌شود.

حمیدرضا ترکمندی کارشناس مسائل اجتماعی در این باره می‌گوید: در بسیاری از خانواده‌هایی که جذب مدگرایی شده‌اند هزینه‌های بسیار بالایی به جای این که برای اموری چون مطالعه، علم‌افزایی و بهداشت مصرف شود، برای خرید مواد آرایشی، تغییر پوشش و لباس و اسراف صرف می‌شود.

وی با اشاره به این‌که هزینه مدگرایی به نحوی دور ریخته می‌شود، تصریح می‌کند: این هزینه به جای این که در خدمت اقتصاد خانواده قرار گیرد، مستقیما به جیب تولیدکنندگان یا کپی برداران از محصولات خارجی می‌رود و موجب آلودگی ظاهری جامعه، رواج تقلید کورکورانه و چشم و همچشمی، نگرانی و استرس، مقبولیت ظاهری و مطابق مد روز بودن، صرف وقت، حواس‌پرتی، نداشتن انگیزه و رغبت به تحصیل، گرفتار شدن در آسیب‌های اجتماعی و غرور کاذب می‌شود.

شاید باور نکنید مدگرایی در همه جا خودنمایی می‌کند و علاوه بر پوشش و مدل آرایش مو و صورت، تغییر دکوراسیون لوازم منزل و خرید مبلمان چند ده میلیونی، ظرف‌های تزئینی چند میلیونی و سرویس‌های چینی میلیونی، خرید انواع لوازم خانگی و آشپزخانه نیز یکی از مواردی است که کمر اقتصاد خانواده‌ها را شکسته است. پیشتر‌ها وقتی به کابینت‌های آشپزخانه برخی منازل سر می‌زدیم، می‌توانســــتیم انواع سرخ کن، ساندویچ‌ساز، همه‌کاره، قهوه‌ساز و غذاساز را ببینیم که مدت‌ها از آن استفاده نشده و تنها با انگیزه به روز بودن خریده شده‌اند، اما این روزها حتی مدل‌های چند میلیونی کابینت‌های آشپزخانه، انواع هود، فر، گاز رومیزی و حتی یخچال‌های سایدبای‌ساید است که محل تقاضای چشم و هم‌چشمی و رو به مد بودن خانواده‌ها قرار گرفته‌ و اگر خانواده‌ای به فرض یخچال ساید بای ساید نداشته باشد گویی از زندگی عقب است و خانه او امروزی نیست.

ماجرا به جایی رسیده که بسیاری از کارشناسان اقتصادی بر این باورند که صنعت لوازم خانگی بر رواج این گونه مدگرایی و تبلیغ جان می‌گیرد.

به گفته محمدرضا دیانی، رئیس انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی، بازار لوازم خانگی ایران با کل بازار خاورمیانه برابری می‌کند. کار به اینجا تمام نمی‌شود؛ مد شدن سفرهای خارجی نیز یکی از این معضلات است. در حالی که کشورمان مناطق توریستی و دیدنی و منحصر به فرد زیادی دارد برخی افراد حتی برخلاف میلشان به سفرهای خارجی می‌روند تا از بقیه عقب نمانند. این سفرها نه‌تنها هزینه زیادی به اقتصاد خانواده تحمیل می‌کند، بلکه برخی از آنها به کشورهایی صورت می‌گیرد که آداب و رسومشان با ما یکی نیست و اختلاف فرهنگی موجب می‌شود افراد خانواده تحت تاثیر فرهنگ غلط غربی قرار گیرند.

شاید باورکردنی نباشد، اما مدهای جراحی زیبایی نیز حکایتی است که با تمام عجیب بودنش واقعیت دارد. رواج جراحی‌های زیبایی که به دلیل مد صورت می‌گیرد، یکی از مسائلی است که این روز‌ها هزینه‌ بسیاری به خانواده‌ها تحمیل می‌کند.

جراحی بینی یکی از جراحی‌های متداولی است که علاوه بر زنان، مردان نیز به آن روی آورده‌اند. براساس آماری که از سوی انجمن جراحان فک و صورت ارائه شده، حداقل سالانه ۲۰۰ میلیارد تومان هزینه جراحی بینی در ایران می‌شود. این درحالی است که بیشتر این جراحی‌ها نه برای سلامت، بلکه به تبعیت از هنرپیشگان خارجی و مد سال انجام می‌شود و به قولی سر بالا یا سر پایین بودن بینی نوعی مد است.

جالب آنجاست که این جراحی‌ها تنها منحصر به بینی نیست و این روزها گسترش بیشتری پیدا کرده است. از جمله این جراحی‌ها می‌توان به عمل زیبایی برداشتن موهای زائد با لیزر، گذاشتن گونه، کشیدن پوست صورت، ارتودنسی دندان و کلفت و نازک کردن لب‌ها اشاره کرد.

اکرم عباسی روان‌شناس در این باره می‌گوید: در بسیاری موارد این عمل‌ها ضرورتی ندارد و فقط شخص به دلیل کمبود اعتماد به نفس و مد آنها را انجام می‌دهد، اما جالب آنجاست که اعتماد به نفس کاذبی که از طریق جراحی به دست می​آید در کوتاه‌مدت از بین می‌رود و فقط هزینه‌های گزاف روی دست متقاضی باقی می‌گذارد. نکته قابل تامل این‌که تاثیر برخی از این اعمال جراحی مانند بوتاکس نهایتا شش ماه است و برای باقی ماندن این تاثیر به مدت دائم​ باید این تزریق هر ۴ ماه یک​بار تا ۵ یا ۶ بار انجام شود و در نهایت شخص برای این که از دیگران عقب نماند هزینه گزافی به خانواده تحمیل می‌کند.

تشخّص و منحصر به فرد بودن

مدگرایی منحصر به مصرف‌گرایی نیست، بلکه اغلب رابطه مستقیمی با غربگرایی دارد. مدها و مدل‌ها در حال تغییر و غربی شدن است و دنیای غرب با ایجاد مصرف زدگی و مدزدگی توانسته به بازار بسیاری از کشورهای در حال توسعه ازجمله ایران دست یابد و می‌توان گفت مد یکی از ابزارهای جنگ نرم غرب به شمار می‌رود.

بسیاری بر این باورند که رفتار و منش غربی‌ها یک برتری اخلاقی به حساب می‌آید و نه‌تنها باید در چگونگی پوشش و رفتار از آنها الگو گرفت بلکه حتی باید از مارک‌ها و نشان‌های غربی نیز در کالاهای مورد نیاز استفاده کرد و هر کالایی که مارکی خارجی و مطرح داشته باشد مقبول و باکیفیت محسوب می‌شود.

این الگوگیری تا آنجا پیش رفته که برخی محققان بازاریابی جهان، برند را یک امضا، آبرو و حاشیه امن برای مشتری می‌دانند و عده‌ای دیگر برند را خوش‌نامی و هویت معنا می‌کنند.

اکرم عباسی روان‌شناس در این باره می‌گوید: وقتی در خانواده لوازم خارجی را نمونه‌ای از کیفیت و دوام می‌دانند و اطرافیان مدام از از بی‌کیفیتی کالاهای ایرانی و مقبولیت کالاهای خارجی سخن می‌گویند و برای خرید تنها برندهای خاصی انتخاب می‌شود و هیچ کس ارزیابی خاصی درخصوص ضرر و زیان خرید کالاهای غربی نمی‌کند، نمی‌توان انتظار داشت توجه به مارک یا برند مطرح نباشد.

او برندگرایی را رفتاری مرتبط با پیروی از مدهای روز جهانی و مدگرایی می‌داند و در این باره عقیده دارد استفاده از این محصولات بین بسیاری از افراد بویژه افراد مرجع رفتاری مانند هنرپیشگان و ورزشکاران رواج پیدا کرده و همین موضوع باعث گرایش جوانان اعم از ثروتمند و غیرثروتمند به برند و مد شده است.

به نظر می‌رسد پرداخت ۳ میلیون تومان برای یک تی‌شرت یا ۱۰ میلیون تومان برای یک دست کت و شلوار تنها برای به رخ کشیدن ثروت و تمکن مالی است و با این هدف انجام می‌شود که فرد به دیگران ثابت کند توانایی خرید محصولاتی با این قیمت را دارد.

اکرم عباسی می‌افزاید: این گروه به دلیل کمبودهایی که دارند ابزاری بجز برند برای عرضه خود ندارند و تنها با صرف هزینه‌های هنگفت، در پی مطرح کردن خود در جامعه هستند. حتی چنین برخوردی باعث شده است که بسیاری از سوءاستفاده‌کنندگان اقتصادی یا حتی تولیدکنندگان داخلی برای فروش کالای خود دست به تقلب بزنند و جنس خود را با برند خارجی غربی به فروش برسانند.

برای مثال می‌توان گفت بسیاری از فروشندگان و تولیدکنندگان ایرانی که در گسترش برند نقش مهمی ایفا می‌کنند با سفر ​ به برخی کشورها و وارد کردن پوشاک قاچاق به داخل کشور یا الگوبرداری از مدل‌های خارجی شروع به تولید می‌کنند و در نهایت با چسباندن یک مارک، لباس ایرانی را به لباس مارک دار خارجی تبدیل می‌کنند و این جنس را با قیمتی بالاتر به فروش می‌رسانند.

چنین مسائلی ناشی از ناآشنایی جوانان با موضوع برند و مارک یا بی‌اعتمادی آنها به کالای ایرانی است. بسیاری از کالاهای خارجی موجود در این برندها از تولیدات چین است که به کشور وارد می‌شود و کیفیت بسیاری از آنها نازل‌تر از محصولات ایرانی است و تنها در این میان این مارک است که بازار را تصرف می‌کند.

تاثیر ماهواره و اینترنت

اما فقط اینها نیست، این روزها مدگرایی ابزار تازه‌ای هم یافته و آن گسترش وسایل ارتباط جمعی و فناوری‏های جدید رایانه‏ای و تلفن همراه و ماهواره است که باعث شده نه‌تنها جوانان و نوجوانان بلکه بزرگسالان نیز به رفتارها و هنجارهای متضاد با ارزش‏های جامعه روی بیاورند.

کالای مد شده در ماهواره، با خود شیوه‏های جدید رفتاری، هنجاری و ارزش‏های کاذب به همراه می‌آورد و فناوری علمی ابزاری برای انتقال این هنجار و ارزش شده است.

تبلیغات ماهواره‌ای برای همگان شناخته شده، اما این روزها استفاده از صفحات اینترنتی برای ارائه انواع مدل‌ها براحتی رایج شده است. صفحات مد و فشن در قالب شبکه‌های اجتماعی یافت می‌شود و کافی است با یک جستجوی کوچک وارد دنیایی از مدل‌های عجیب و غریب شد که به صورت اینترنتی به فروش می‌رسد. حتی خیلی از افراد، گروه‌های مجازی برای دستیابی به مد راه می‌اندازند و این‌گونه مدگرایی را ترویج می‌کنند.

از سوی دیگر بسیاری از افراد نیز گوشی‌های هوشمندی دارند که بسادگی می‌تواند با یک اپلیکیشن ساده، اتصال فرد به اینستاگرام را فراهم کند. ذات شبکه اجتماعی اینستاگرام که یک شبکه اجتماعی عکس محور است زمینه را برای عرضه لباس و مد فراهم می‌کند و کاربران در کنار دیدن و لایک کردن عکس دوست و آشنا در این شبکه اجتماعی، می‌توانند فارغ از ترافیک شهر، آخرین مدهای سال را در صفحات مخصوص آن ببینند، پسند کنند و بخرند و حتی در منزل دریافت کنند. در این موارد هیچ گونه نظارتی وجود ندارد و افراد براحتی هر گونه کالایی را با هر کیفیت و ارزشی ارائه می‌کنند.

در حقیقت بسیاری از رسانه‌های گروهی به کمک تبلیغات و مدهای جدید نیازها و الگوهای جدیدی برای افراد ایجاد می‌کنند که بعضی از این الگوها با فرهنگ و ارزش‌های جامعه ما هیچ تناسبی ندارد و باعث مشکلات اجتماعی و خانوادگی می‌شود. بنفشه حسن‌وند، روان‌شناس و عضو هیئت علمی دانشگاه نیز در این باره می‎گوید: وظیفه نهادهای فرهنگی و رسانه‎های جمعی این است که هویت این مدها را برای خانواده‌ها شناسایی کنند و به آن‎ها بگویند هر مدی نشان‎دهنده ویژگی چه نوع اشخاصی است. بسیاری از افرادی که به سمت گرایش‎های ظاهری خاصی تمایل پیدا می‎کنند، از شناسنامه مد و دیدگاهی که پشت آن است آگاه نیستند و اگر این آگاه‎سازی صورت گیرد، افراد از انحراف‎های رفتاری پشت پرده مد مطلع می‌شوند و چه‌بسا مدی را که قبلا استفاده می‎کردند کنار بگذارند و مدهای ساده‎تری را انتخاب کنند.وی ادامه داد: ما باید برای علاقه جوانان در مقابل این همه تبلیغات و مدل‎هایی که در برنامه‎های شبکه‎های ماهواره‎ای مختلف وجود دارد، پاسخی داشته باشیم و مدل‎هایی را به آنها ارائه دهیم که در عین آن که جذاب هستند مناسب با فرهنگ دینی و مذهبی‎مان نیز باشند.

مد خوب، مد بد

اما سوال این است آیا به روز شدن و متنوع بودن بد است یا خوب؟ نباید فراموش کرد مد به دلیل این که نوعی نوآوری محسوب می‌شود پیامدهای مثبتی به دنبال دارد، اما زمانی که مد با هنجارهای رایج در جامعه و فرهنگ آن در تضاد باشد، تنش به دنبال خواهد داشت و در نهایت تنش به فروپاشی هنجارهای مسلط یا جایگزینی ارزش‌ها و هنجارهای جدید می‌انجامد.

دکتر عباسی، روان‌شناس در این باره معتقد است ایجاد نشاط و شادابی، بیرون آمدن از کسالت و یکنواختی و ارضای هیجان‌ها، از پیامدهای مثبت مد است و پیامدهای منفی مدگرایی نیز، متکی شدن شدید فرد به دیگران، حتی در تعیین افکار و اعمال، تاثیرپذیری از گروه‌های مختلف و خدشه‌دار شدن هویت فردی خواهد بود. وی می‌افزاید: یکی از تبعات شوم و تخریب‌کننده مد وابستگی به بیگانگان و تهدید اصالت فرهنگی جامعه است. به بیان دیگر، غرب به عنوان یکی از اصلی‌ترین و عمده‌ترین کانون‌های ترویج و صدور مد علاوه بر تهدید و تهاجم فرهنگی ـ که رهبر معظم انقلاب از آن با عنوان ناتوی فرهنگی یاد کردند ـ وابستگی فرهنگی و اقتصادی جوامع را ایجاد می‌کند و برای خود بازار مصرف گسترده در کشورهای گوناگون به‌وجود می‌آورد.

این روان‌شناس با بیان این‌که جوانی که دغدغه ذهنی او به روز بودن و تنوع‌طلبی در قالب تمایل و تهدید مارک‌ها و برندهای گوناگون است، سرمایه شخصی و ملی خود و جامعه را به خارج تزریق می‌کند، اظهار می‌کند:‌ این امر خیانت به کشور است که در هر صورت چه جاهلانه باشد و چه آگاهانه، اثرات مخربی برای فرهنگ و اقتصاد جامعه به همراه می‌آورد. این نوع مدگرایی پیش از آن که در چارچوب نوگرایی مطرح شود بیشتر مؤید دهن کجی به ارزش‌ها و مصلحت خود و جامعه در میان‌مدت و درازمدت است. در حقیقت نباید فراموش کنیم که انسان روحیه‌ای تنوع‌طلب دارد و از ضرورت‌های زندگی و روابط انسانی تمایل به خودآرایی است، اما اگر این ضرورت از روی غفلت یا ضعف روحی از مسیر طبیعی و صحیح خود خارج شود به خودنمایی تبدیل می‌شود که در این صورت آثار مفید خودآرایی به آثار سوء خودخواهی بدل می‌شود.

بسیاری از کارشناسان معتقدند شرایط قابل قبول برای پذیرش مد عبارت است از متناسب بودن با فضا و موقعیت زمانی و مکانی، خارج نشدن از حدود الهی، متناسب با سن و جنس فرد، تبلیغ نکردن برای دشمن خدا و ضرر نداشتن برای بدن است و ایجاد آشفتگی‌های روحی و روانی، ایجاد شهرت، آسیب‌رساندن به بدن، ‌سست‌شدن پیوند صمیمی خانواده‌ها بر اثر خواسته‌ها و خودخواهی‌ها، تنوع‌طلبی کاذب و تحمیل هزینه‌های سنگین بر خانواده از آسیب‌های مهم مدگرایی در جامعه محسوب می‌شود.

اکرم عباسی، روان‌شناس در این باره معتقد است: ما مسلمان هستیم و در جامعه‎ای مذهبی زندگی می‎کنیم، بنیان خانواده‎هایمان نیز دینی است. پس باید از الگویی پیروی کنیم که متناسب با شخصیت و ظرفیت دینی و مذهبی‎مان باشد و اگر بخواهیم از آسیب‎های مدگرایی غربی مصون و در امان بمانیم باید از آموزه‎ها و الگوهای دینی و مذهبی بهره بگیریم و مهم‎ترین بنیان در این زمینه خانواده است.

وی با بیان این که نمادهای مختلف مد‌ها و آیین‌های ساختگی ابتدا وارد زندگی افراد می‌شود، می‌افزاید: نمادهایی در شکل‎های انگشتر، گردنبند، مدل مو، لباس و بسیاری چیزهای دیگر وارد خانواده می‌شود و وقتی خانواده با آن نماد و شکل خو گرفت، لاجرم به سمت آن گرایش سیاسی و اجتماعی هم سوق پیدا می‎کند. به هر حال مد تا آنجا که باعث تنوع، رفع خستگی، احساس آرامش، اعتماد به نفس و شادابی و نشاط شود بد نیست، اما فراموش نکنیم اگر مقهور این پدیده شویم، مد بر ما فرمان می‌راند و آرامش اولین چیزی است که در این راه از دست می‌دهیم چرا که همیشه باید بدویم تا از دنیای رنگارنگ مد عقب نمانیم. (ضمیمه چاردیواری)

گیتی آذری 
يکشنبه 2/8/1395 - 11:8
سلامت و بهداشت جامعه
با تغییر فصل و رسیدن به روزهای سرد سال زمان آن رسیده است که لباس‌هایی با رنگ و جنس مناسب فصل پاییز را در کمد خود بچینید.
  
 
 
 
 
 
  
 
 

جام جم سرا: با فرا رسیدن پاییز همه ما چیدمان کمد لباس‌هایمان را عوض کرده و لباس‌های نیمه گرم و گرم را جایگزین لباس‌های قبلی می‌کنیم. بلوزهای یقه اسکی، ژاکت کشباف، شلوارهای ضخیم‌‌، روسری‌های ضخیم‌‌تر، دستکش‌ و چکمه‌های ساق بلند ترکیب جدیدی در کمد شما به وجود می‌آورند.

پاییز فصل رنگهاست. هنوز سبزها نرفته‌اند که زردها می‌رسند و بعد از مدتی نارنجی و قرمز و قهوه‌ای فضای گرمی به وجود می‌آورد تا سردی و خشکی هوا را دلپذیر کند. در قواعد رنگ‌شناسی برای هر فصل مجموعه‌ای از رنگ‌ها در نظر گرفته می‌شود که با توجه به رنگ‌های موجود در طبیعت و حال و هوای آن فصل انتخاب شده‌اند. از نظر جنس پارچه‌ هم پارچه‌های مخمل، چرم، جیر، پارچه‌های کتانی راه‌راه و زبر، کشباف، پارچه‌هایی که آستر دارند و پارچه‌های پشمی، پارچه‌های لباس‌های پاییزی هستند که در زمان انتخاب لباس باید سراغ آنها بروید.

اما یکی از مشکلات فصل سرد این است که پوشیدن لباس‌های ضخیم و گرم افراد را چاق‌تر از آنچه هستند نشان می‌دهد، بنابراین باید توجه داشته باشید به سراغ خرید ژاکت‌هایی بروید که اندازه بدن شما بافته شده باشند. عده‌ای از افراد ترجیح می‌دهند چند لایه تیشرت و پیراهن را روی هم بپوشند. این کار در صورت رعایت تناسب رنگی باعث می‌شود تیپ جوانانه و شادی داشته باشید. اما باید توجه داشت که در روزهای پاییز که هوا متغیر است در فضای بسته با این تعداد لباس گرم‌تان می‌شود، اما اگر بر روی پیراهن خود یک ژاکت بپوشید می‌توانید در مواقع لزوم آن را از تن بیرون آورید. بارانی هم یکی از لباس‌های محبوب پاییزی است که داشتن آن برای هوای ابری پاییز ضروری است.

برای انتخاب لباس‌های پاییزه خود می‌توانید از رنگ‌های طبیعت الهام بگیرید و لباس‌هایی را انتخاب کنید که رنگ آنها مناسب این فصل است. سبز یشمی، سدری، آبی نفتی و قهوه‌ای رنگ‌های مناسب این فصل هستند. خانم‌ها برای ایجاد هماهنگی در لباس‌های خود می‌توانند یک ژاکت قرمز را با یک بلوز یقه اسکی سفید بپوشند. زیورآلات قهوه‌ای مانند آنهایی که از چرم ساخته شده‌اند تیپ پاییزی شما را کامل می‌کنند. پوشیدن تونیک‌های پشمی و بافتنی بلند در این فصل محبوبیت زیادی دارد و می‌توانید این تونیک‌ها را همراه با بلوز یقه ‌اسکی بپوشید.

آقایان هم می‌توانند برای پاییز یک شلوار جین خاکستری تهیه کنند و آن را با یک پیراهن یقه اسکی یا یقه گرد هماهنگ کنند. همچنین داشتن یک شلوار کتانی مشکی به شما ظاهری رسمی‌تر می‌دهد. می‌توانید این شلوار را با بلوز یشمی بپوشید و از ژاکت بی‌آستین روی آن استفاده کنید. یک کت مخمل کبریتی تیپ پاییزی آقایان را کامل می‌کند و به خوبی با شلوار جین و شلوار پارچه‌ای هماهنگ می‌شوند. (هنرآنلاین) 
يکشنبه 2/8/1395 - 11:6
سلامت و بهداشت جامعه
پوست با عناصر محیطی در ارتباط است و به عنوان لایه‌ای از بدن مورد تحریک و آسیب قرار دارد. در این فصل باد، گرما، خشکی و رطوبت بیش از حد، اعضای بدن را تحت تاثیر قرار می‌دهد؛‌ هنگامی که آب و هوا شروع به تغییر می‌کند و رطوبت هوا کاهش می‌یابد و پوست خشک می‌شود. قبل از این که آب و هوای پاییزی پوست شما را غافلگیر کند، لازم است از لب، صورت و دست‌های خود محافظت کنید، چرا که خشکی پوست در این فصول آزاردهنده است.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
به گزارش جام جم آنلاین ، دکتر سولماز نخعی‌زاده، متخصص پوست و مو در این باره می‌گوید: تغییر هوا در پاییز و زمستان می‌تواند روی پوست تاثیر بگذارد. برای این که در این فصول پوست سالم بماند، نیاز به پوشش اضافه از‌جمله کلاه و دستکش و کاپشن پاییزه است. هوای سرد و کاهش رطوبت می‌تواند باعث خشکی و ترک‌خوردگی و تحریک پوست شود. همچنین ترکیب باد پاییزی و آفتاب باعث ایجاد سوختگی، تشدید آن و اگزمای پوستی شود. استفاده از دستکش، روشی بسیار ساده برای محافظت دست از خشکی و اگزماست.

استفاده از مرطوب‌کننده‌ها

وی با اشاره به این که خشکی پوست می‌تواند ناراحت‌کننده و ناخوشایند باشد و باعث ایجاد چین و چروک شود، می‌گوید: لازم است برای جلوگیری از خشکی، مرتب و مداوم از مرطوب‌کننده استفاده شود. به گفته دکتر نخعی‌زاده، برای تأمین نیاز پوست به آب و روغن، بهترین زمان استفاده از مرطوب‌کننده‌ها، بلافاصله بعد از حمام است.

آب داغ و دوش گرفتن طولانی ممنوع

یکی از نکات حائز اهمیت این است که در این فصل، زمان شست‌و‌شو در حمام کوتاه باشد و از آب ولرم استفاده شود. این متخصص با اشاره به این موضوع می‌گوید: تماس طولانی با آب داغ، باعث شسته شدن چربی مفید پوست و خشکی بیشتر می‌شود. همچنین لازم است، استفاده از وسایل شست‌و‌شو مثل لیف و کیسه محدود شود و صابون کرم دار یا گلیسیرین یا پن‌های شست و شو مصرف و مرطوب‌کننده بعد از استحمام استفاده شود. به بیان دیگر استفاده مرتب و مداوم از مرطوب کننده‌ها در فصل پاییز و زمستان ضرورت دارد.

لباس مناسب بدن شما

ممکن است در این فصل، لباس شما خشکی پوست را تشدید کند. الیاف طبیعی مانند پنبه و ابریشم، اجازه می‌دهد، پوست نفس بکشد اما پشم، اگر چه طبیعی است، حتی پوست‌های معمولی را تحریک می‌کند. بهتر است در انتخاب جنس لباس دقت داشته باشید. شستن لباس با مواد شوینده معطر هم می‌تواند پوست شما را تحریک کند.

راه‌های زیادی برای مراقبت از پوست وجود دارد و لازم است در هر فصلی به دما و رطوبت هوا توجه کرد اما به طور کلی چند عنصر بشدت پوست را تحت تاثیر قرار می‌دهند که عبارتند از: استفاده نکردن از کرم ضد آفتاب، سیگار کشیدن، استرس و اضطراب و نداشتن رژیم غذایی سالم. در واقع با توجه و رعایت این موارد می‌توان پوستی سالم و بدون چین و چروک داشت.

چشمی به رنگ برگ پاییز

وقتی بهار و پاییز از راه می‌رسد یکی از اعضایی که بشدت باید از آن مراقبت کرد، چشم است. آلرژی چشمی یکی از شایع‌ترین علــت‌هـای مراجعه به چشم پزشک است. علائم آلرژی چشمی در افراد مختلف متفاوت است. دکتر الناز نکویی متخصص چشم می‌گوید: گرده گل‌ها و گیاهان، مو و کرک و پر حیوانات و داروها و لوازم آرایشی نقش اساسی در آلرژی چشمی دارند. مهم‌ترین عامل، واکنش حساسیتی ماده‌ای به نام هیستامین است. هیستامین باعث خارش و همچنین گشادی رگ‌های چشم می‌شود و در این شرایط، چشم قرمز به نظر می‌رسد.

وی می‌افزاید: یکی از بیماری‌های آلرژیک چشمی، ورم ملتحمه است. این بیماری بر اثر حساسیت به گرده گل و گیاهان ایجاد می‌شود و در فصل بهار و پاییز شایع‌تر است. علائم مهم شامل خارش، سوزش، قرمزی چشم، اشک ریزش و تورم پلک و ملتحمه است.

این متخصص در پاسخ این سوال که هر خارش چشمی در پاییز نشانه حساسیت است، می‌گوید: بسیاری از بیماری‌های چشمی می‌تواند با آلرژی اشتباه شود. شایع‌ترین بیماری‌ها خشکی چشم، انسداد مجرای اشکی و ورم ملتحمه عفونی است.

به گفته دکتر نکویی، نحوه درمان آلرژی چشمی پرهیز از عامل حساسیت زا، کمپرس سرد، داروهای مناسب و اجتناب از خود درمانی است.

عینکی برای صورت پاییز

براساس مطالعات انجام شده، ساعت اقامت در شرایط آفتابی احتمال بروز بیماری‌های چشمی را افزایش می‌دهد. در نتیجه لازم است از عینک آفتابی استفاده شود. بیشتر مردم عینک آفتابی را در تابستان و آب و هوای گرم ضروری می‌دانند، اما عینک آفتابی باید در طول سال و در تمام فصل‌ها استفاده شود.

بادهای پاییزی ممکن است در زمان پیاده‌روی، گردهایی را وارد چشم کند. با استفاده از عینک آفتابی می‌توان از تحریک چشم توسط خاک و گرد و غبار جلوگیری کرد. همچنین با توجه به این که در پاییز پوست دچار خشکی می‌شود و اطراف چشم پوست ظریفی دارد، استفاده از عینک آفتابی به محافظت از پوست شما و عدم احساس سوزش و خارش چشم کمک می‌کند.

ویژگی یک عینک آفتابی خوب چیست؟

دکتر نکویی در پاسخ این پرسش می‌گوید: عینکی را خریداری کنید که 99 تا صد درصد اشعه UV را جذب کند. برخی افراد استعداد بیشتری برای ابتلا به بیماری‌های چشمی ناشی ازUV دارند؛‌ مانند بیماران مبتلا به ماکولای شبکیه و افرادی که داروهای حساس‌کننده به نور استفاده می‌کنند. بهترین عینک آفتابی آنهایی هستند که صد درصد اشعه UVرا جذب کنند، بهترین کیفیت اپتیکی را داشته باشند و احتمال شکسته شدنشان ضعیف باشد. 
 
 
يکشنبه 2/8/1395 - 10:59
سلامت و بهداشت جامعه
اگر شما هم از چشمان پف کرده خود خسته شده‌اید و دل‌تان نمی خواهد تا دوستان‌تان از شما بپرسند، چرا این‌قدر خسته‌ای؟ این مطلب را بخوانید تا بیشتر درباره پف چشم و راه‌حل‌های درمان آن را بدانید.
 
 
 
 
 
 

به گزارش جام جم سرا ،​ آیا شما هم وقتی صبح از خواب بیدار می‌شوید، خسته‌تر از زمانی به‌نظر می‌رسید که به رختخواب ‌رفته‌اید؟ آیا وقتی که کاملا حس می‌کنید سرحال هستید به شما می‌گویند: «چرا به مسافرت نمی‌روی تا خستگی‌ات برطرف شود؟» اگر چنین است قطعا چشم‌های پف کرده، ورم زیرچشم، حلقه‌های تیره دورچشم یا سایه تیره زیرچشم دارید. تمام این موارد باعث می‌شود معمولا خسته‌تر و مسن‌تر از آنچه واقعا هستید‌، به نظر بیایید.

زنان و مردان بسیاری وجود دارند که در 20 تا 30 سالگی چنین مشکلی دارند که البته با افزایش سن وضع آن‌ها بدتر می‌شود.

اگر شما هم از چشمان پف کرده خود خسته شده‌اید و دل‌تان نمی خواهد تا دوستان‌تان از شما بپرسند، چرا این‌قدر خسته‌ای؟ این مطلب را بخوانید تا بیشتر درباره پف چشم و راه‌حل‌های درمان آن را بدانید.

این پف‌ها از کجا آمده‌اند؟


پف و کیسه‌های زیرچشم چگونه پدید می‌آیند؟

کیسه‌های زیرچشم، ابتدا بسیار کوچک هستند. ممکن است متوجه پف‌های کوچک زیرپلک پایین‌تان بشوید که به سختی دیده می‌شوند. اگر در این مرحله اقدام به درمان نکنید، این پف‌ها به‌تدریج بزرگ‌تر شده و پس از مدتی به کیسه‌ای کاملا بزرگ و متورم تبدیل می‌شوند. اما این پف‌ها چرا و چگونه تشکیل می‌شوند؟ به نظر کارشناسان، یک علت آن، روند طبیعی افزایش سن است. دکتر آنتل در این مورد می‌گوید: «در قسمت زیرچشم، به‌طور طبیعی مقداری چربی وجود دارد که توسط رباط‌ها در جای خود نگه داشته می‌شوند. با افزایش سن، این رباط‌ها ضعیف‌تر شده و توانایی نگه داشتن این چربی‌ها را ندارند، بنابراین چربی‌ها به سمت بیرون می‌آیند.

به این ترتیب کیسه‌های پفی زیرچشم تشکیل می‌شوند. به مرور زمان و با بالارفتن سن، این پف‌ها بزرگ‌تر می‌شوند و چون خاصیت ارتجاعی پوست هم کم می‌شود، پوست شل شده و برجستگی‌هایی به وجود می‌آید که به آن «کیسه زیرچشم» می‌گوییم. زمان به وجود آمدن این کیسه‌ها، به این بستگی دارد که والدین شخص تا چه اندازه چنین کیسه‌‌هایی داشته‌اند و در چه سنی این مشکل در آن‌ها آغاز شده است. دکتر «هارمر» می‌گوید: «این پدیده، بیشتر ارثی است. ممکن است مسائل ژنتیک، آناتومی و ساختاری باعث شود این مشکل در بعضی افراد زودتر از دیگران به وجود آید.»

اما وراثت، تنها علت بروز این مشکل نیست، شیوه زندگی افراد هم در این مورد موثر است. مثلا خوردن غذاهای شور که باعث احتباس آب در بدن می‌شود، کم‌خوابی و ورزش نکردن هم می‌تواند، کیسه‌های زیرچشم را زودتر ایجاد کند. گاهی سینوزیت مزمن یا آلرژی بینی باعث پف کردن چشم می‌شود. اگر تورم و بعد خوابیدن این ورم زیرچشم، به‌طور متناوب صورت گیرد به‌تدریج پوست شل می‌شود و درنتیجه این کیسه‌ها پدید می‌آیند.

بنابراین چنانچه بینی شما همیشه گرفته است، در بالای ابرو یا استخوان‌های گونه احساس درد می‌کنید، خارش چشم و اشک‌ریزش دارید و اشک می‌آید و همزمان با این مشکلات چشم‌های‌تان پف می‌کند، حتما به یک متخصص آلرژی مراجعه کنید. دکتر «مارمر» می‌گوید: «دربسیاری مواقع، هنگامی‌که آلرژی یا سینوزیت درمان شود، پف‌های چشم کاهش می‌یابد و حالت‌های نامناسب دورچشم هم کاملا برطرف می‌شود. کار دیگری که می‌تواند به شما کمک کند، این است که هنگام خواب، یک بالش اضافه زیرسرتان بگذارید تا سرتان کمی بالاتر قرار گیرد. این کار باعث می‌شود، صبح‌ها چشمان‌تان کمتر پف‌آلود شود.»

چای کیسه‌ای روی چشمانم بگذارم؟

گاهی مردم، روش‌های مختلفی برای از بین بردن پف چشمان پیشنهاد می‌کنند. یکی از پرطرفدارترین آن‌ها، قرار دادن چای کیسه‌ای منجمد، حلقه‌های خیار یا پشت قاشق بسیار سرد روی این پف‌هاست که البته می‌تواند تاثیر موقتی داشته باشد. دکتر «مارمر» می‌گوید: «در تمام این موارد گرما و سرما باعث می‌شود تورم به‌طور موقت برطرف شود.»

دکتر «اودری کنین» متخصص پوست در کتابش نوشته است، چای سبز کیسه‌ای می‌تواند موثرتر باشد، زیرا چای سبز، حاوی ماده طبیعی ضدالتهابی به نام (EGCG) است که مانع تجمع مایعاتی می‌شود که در ایجاد پف و تورم دخیل هستند. «مایکل مارون»، آرایشگر و نویسنده کتاب‌های پرفروش زیبایی می‌گوید: «ممکن است در پس برخی تصورات عمومی، واقعیتی هم نهفته باشد. مثلا استفاده از داروی درمان هموروئید به صورت مالیدن، می‌تواند به کم شدن ورم زیرچشم کمک کند. این دارو باعث سفت و صاف‌شدن موقت پوست می‌شود. اما دقت کنید که حتما از پماد ضدهموروئید استفاده کنید نه روغن آن، زیرا روغن پف‌ها را بزرگ‌تر نشان می‌دهد.» هنگام استفاده از این دارو بسیار دقت کنید و مواظب باشید داخل چشم‌تان نرود.

متخصصان معتقدند، اگر به دنبال راه حلی هستید که اثر طولانی‌تر داشته باشد، می‌توانید از داروهای تزریقی پرکننده و از بین برنده چین‌و‌چروک استفاده کنید. دکتر «آنتل» می‌گوید: «این مواد پرکننده، درست زیر ناحیه پف کرده تزریق می‌‌شود تا آن قسمت کمی برآمده شده و به این ترتیب پف زیرچشم کمتر مشخص شود. معمولا بعد از این کار، با تزریق بوتاکس می‌توان خطوط پوست را برطرف کرد که نتیجه نهایی آن داشتن چشمانی جوان‌تر است.» البته این کار بیشتر در مورد پف‌ها و کیسه‌هایی که به تازگی ایجاد شده‌اند، موثر است و حدود 8 یا 9 ماه بعد باید دوباره تکرار شود که البته هزینه بسیار بالایی دارد.

اگر می‌خواهید 20سال بعد هم راضی باشید

برای دستیابی به یک نتیجه دائمی که 20 سال یا بیشتر دوام داشته باشد، هیچ‌چیز بهتر از جراحی و کشیدن پوست چشم نیست. دکتر «آنتل» می‌گوید: «در این نوع جراحی پروب‌های (میله‌های) الکترونیکی بسیار ظریف را مستقیما وارد پف زیرچشم می‌کنند تا چربی‌ها را آب کند. در افراد جوان‌تر،‌ فقط کافی است این چربی‌ها آب شوند و از بین بروند. اما در کسانی که مسن‌تر هستند و پوست صورت‌شان خاصیت ارتجاعی خوبی ندارد، مجبوریم اندکی پوست‌ داخل یا پایین خط مژه را بکشیم و پوست اضافه را برداریم.

نتیجه نهایی این کار، چشمانی جوان با پوستی صاف و کشیده خواهد بود.» او می‌افزاید: «کشیدن پوست چشم، تقریبا یک عمل جراحی سرپایی محسوب می‌‌شود که حدود یک ساعت طول می‌کشد. برای این عمل، فقط بیهوشی موضعی و مصرف مسکن‌های معمولی لازم است و بهبود آن تقریبا 2 هفته طول می‌کشد.» با این‌که هزینه این عمل جراحی بسیار زیاد است اما نتیجه آن طولانی‌مدت است. دکتر آنتل می‌گوید: «من تقریبا 25 سال پیش این عمل جراحی را انجام دادم و هنوز هم از نتیجه آن کاملا راضی هستم. بنابراین خود من نمونه بارز این مسئله هستم که اثر این عمل مدت‌های طولانی باقی می‌ماند.» اما نکته مهم انتخاب جراح و پزشک حاذق است که شرط بزرگ اجرای دقیق و مناسب جراحی پوست اطراف چشم است. بنابراین قبل از هر اقدامی با پزشک‌تان مشورت کنید.

جراحی و لیزر چاره کار است؟

افراد زیادی هستند که از تیرگی دور چشمان‌شان ناراحتند. ممکن است این تیرگی همراه پف یا کیسه‌های زیرچشم هم باشد. تیرگی پلک زیرین چشم درجه‌های مختلفی دارد و باعث می‌شود حتی افراد جوان و شاداب خسته‌تر و مسن‌تر از آنچه واقعا هستند به نظر برسند. به گفته متخصصین، تشخیص علت این تیرگی دشوار است و این، یکی از دلایلی است که درمان آن را مشکل می‌کند.

دکتر مارمر می‌گوید: «آنچه به عنوان حلقه‌های تیره دورچشم، می‌شناسیم خیلی شایع نیستند. اما چیزی که بیشتر دیده می‌شود (و اغلب با حلقه‌های تیره اشتباه گرفته می‌شود) سایه‌های تیره است، ایجاد این سایه‌ها معمولا بخشی از همان روند افزایش سن است که در نهایت باعث ایجاد پف چشم‌ها می‌شود. بنا به گفته او ماهیچه‌ها و رباط‌های نزدیک چشم در 2 طرف بینی- یعنی همان قسمتی که پزشکان به آن مجرای اشک می‌گویند- به مرور زمان ضعیف می‌شوند.

این پف‌ها از کجا آمده‌اند؟


با ضعیف شدن این ماهیچه‌ها که نقش نگهدارنده دارند، پوست به‌تدریج دچار افتادگی شده و در آن ناحیه نوعی ناهمواری و گودی ایجاد می‌شود. وقتی نواحی مجاور این قسمت پف می‌کند، روی پوست زیرچشم سایه انداخته و باعث می‌شود این قسمت مثل یک دایره تیره رنگ به‌نظر برسد. دکتر مارمر می‌گوید:‌ «این آزمایش را انجام دهید. اگر پوست پلک پایین چشم‌تان را کشیدید و این تیرگی از بین رفت، بدانید که این حلقه تیره نیست بلکه فقط تیره به نظر می‌رسد. در این صورت، درمان پف زیرچشم به‌خصوص با تزریق ماده پرکننده، موجب از بین رفتن این سایه‌ها می‌شود. اما اگر با کشیدن پوست زیرچشم، همچنان این تیرگی وجود داشت، واقعا دور چشمان‌تان حلقه تیره دارید. اغلب، دلیل ایجاد این حلقه‌ها، نازک شدن پوست است که به‌طور طبیعی با افزایش سن اتفاق می‌افتد. در این حالت شبکه رگ‌های خونی آبی و قرمز زیر پوست چشم آشکار می‌شود که به صورت حلقه‌‌ای تیره رنگ دیده می‌شوند.

متداول‌ترین راه حل، درمان با استفاده از انواع خاصی از لیزر یا IPL- پالس قوی نور- است. در این نوع درمان از گرما برای از بین بردن رگ‌های اضافی استفاده می‌شود که به این ترتیب رنگ تیره زیرپوست کمتر به چشم می‌خورد. از طرف دیگر، چنانچه تیرگی زیرچشم‌تان ناشی از مشکلات رنگدانه‌ای باشد- که در سیاه پوستان و آسیایی‌ها بسیار شایع است- درمان‌های مورداستفاده برای روشن‌سازی پوست، موثر خواهد بود. درمان‌ با داروهای حاوی «هیدروکینون» (hydroquinone) یا «کوجیک اسید» (kojicacid)، به یک دست کردن رنگ پوست کمک می‌کند و به این ترتیب قسمت‌های تیره رنگ کمتر دیده می‌شوند.

و اما ویتامین K! زمانی گفته می‌شد که پمادهای ویتامین k، درمان موضعی حلقه‌های تیره است. متاسفانه در این مورد تحقیقات انجام شده هنوز به نتیجه قطعی نرسیده است. در یکی از پژوهش‌های انجام شده در مورد اثر استفاده از ژل ویتامین k، 47 درصد از زنان مورد آزمایش، بهبود نسبی داشته‌اند. اما از آنجا که این ژل حاوی ویتامین C، E و رتینول هم هست، تشخیص دقیق این‌که کدامیک از این مواد، باعث ایجاد چنین نتایج مثبتی شده، دشوار است. پس تا زمان انجام تحقیقات بیشتر خیلی به این ویتامین امید نبندید.

کیسه زیر چشم

در قسمت زیرچشم، به‌طور طبیعی مقداری چربی وجود دارد که توسط رباط‌ها در جای خود نگه داشته می‌شوند. با افزایش سن، این رباط‌ها ضعیف‌تر شده و توانایی نگه داشتن این چربی‌ها را ندارند، بنابراین چربی‌ها به سمت بیرون می‌آیند. به این ترتیب کیسه‌های پفی زیرچشم تشکیل می‌شوند. به مرور زمان و با بالارفتن سن، این پف‌ها بزرگ‌تر می‌شوند و چون خاصیت ارتجاعی پوست هم کم می‌شود، پوست شل شده و برجستگی‌هایی به وجود می‌آید که به آن «کیسه زیرچشم» می‌گوییم.

یک راهکار موقت

با وجود این‌که معمولا درمان‌های پزشکی بهترین و موثرترین راه‌حل است اما می‌توانید با بهره‌گیری از هنر گریم و آرایش، کارهایی برای محو کردن موقت پف و تیرگی چشم انجام دهید.

این پف‌ها از کجا آمده‌اند؟


یکی از کارشناسان آرایشی راه‌های زیر را پیشنهاد می‌کند:

برای پوشاندن تیرگی ناشی از رگ‌های قرمز و آبی زیرپوست، بهتر است از کرم‌های پوشاننده‌ به رنگ صورتی روشن یا هلویی استفاده کنید. هرگز پوشاننده‌های سفید یا بژ (concealer) به کار نبرید زیرا باعث می‌شود این تیرگی‌ها، به رنگ خاکستری درآیند.

منبع : سیب سبز 
يکشنبه 2/8/1395 - 10:57
سلامت و بهداشت جامعه
یک متخصص چشم پزشکی گفت: خشکی هوا در محیط سر پوشیده باعث ایجاد خشکی چشم و بروز اشک ریزش در انسان می شود.
 
 
 
 
 
 

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران ، محمد کی پور چشم پزشک با اشاره به علائم اشک ریزش چشم گفت: بروز علایمی مانند التهاب ویروسی، انسداد مجرای اصلی، خشکی و عفونت های چشمی در فصل سرد سال با تدابیر مراقبتی و درمانی ویژه قابل کنترل است.


وی با بیان اینکه اشک ریزش چشم از شایع ترین علایم ناهنجاری چشمی است، اظهار داشت: به دلیل اینکه یکی از شایع ترین مشکلات چشمی در بیماران به شمار می رود از اهمیت بالایی برخوردار است و مبتلایان باید توسط متخصصان تحت بررسی و معاینات موشکافانه قرار گیرند.


این چشم پزشک بیان کرد: تجویز آنتی هیستامین ها و پرهیز از مواجهه با عوامل آلرژی زا از بروز اشک ریزش در مبتلایان به آلرژی های چشمی پیشگیری می کند.


کی پور با بیان اینکه خشکی هوا در محیط های سر پوشیده باعث تشکیل خشکی چشم و بروز اشک ریزش می شود، ابراز داشت: استفاده از مرطوب کننده های ویژه در چنین محیط هایی اجتناب ناپذیر است.


وی با اشاره به افرادی که دچار التهاب چشمی می شوند، اذعان داشت: شست و شوی منظم لبه پلک ها با شامپو بچه یا محلول های ویژه و استفاده از عینک های آفتابی استاندارد باعث کاهش اشک ریزش، پیشگیری از حساسیت نور و عفونت های مرتبط در افراد می شود.


کی پور با بیان اینکه عمل شست و شو تا یافتن دلیل ایجاد اشک ریزش باید انجام شود، افزود: شست و شوی لبه پلک ها با شامپو بچه در سنین مختلف، فصل سرما و در هنگام آلودگی هوا برای جلوگیری از بروز اشک ریزش باید انجام شود.


این چشم پزشک به ماساژ مجرای اصلی اشاره کرد و اظهار داشت: ماساژ مجرای اصلی چشم، باعث کاهش اشک ریزش در افرادی که دچار انسداد مجرای اصلی می شود.


وی با اشاره به افرادی که از لنز های تماسی استفاده می کنند، گفت: کاربران لنز های تماسی، از محلول های نگهداری ویژه ای که حاوی عوامل مرطوب کننده و قطره های مکمل که به تقویت و ارتقای کیفیت لایه اشکی کمک می کنند، استفاده کنند.


کی پور با بیان اینکه کاربران رایانه باید زیاد پلک بزنند، ابراز داشت: کاربران رایانه و گوشی های هوشمند باید با افزایش دفعات پلک زدن، استفاده از عینک های ویژه کار با رایانه و مصرف قطره های اشک مصنوعی از تشدید علایم خشکی چشم و اشک ریزش پیشگیری کنند.


این چشم پزشک بیان کرد: باید از تماس مستقیم دست با چشم و یا مالش آن خود داری کرد.

 

وی درباره تاثیر بعضی مواد غذایی بر کاهش اشک ریزش ابراز داشت: استفاده از مواد غنی امگا۳ ماهی سالمون، غذاهای دریایی، سبزیجات و نوشیدن آب به مقدار کافی تا حدودی در پیشگیری و کنترل خشکی چشم و اشک ریزش موثر است. 
يکشنبه 2/8/1395 - 10:56
سلامت و بهداشت جامعه
یک متخصص چشم پزشکی گفت: خشکی هوا در محیط سر پوشیده باعث ایجاد خشکی چشم و بروز اشک ریزش در انسان می شود.
 
 
 
 
 
 

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران ، محمد کی پور چشم پزشک با اشاره به علائم اشک ریزش چشم گفت: بروز علایمی مانند التهاب ویروسی، انسداد مجرای اصلی، خشکی و عفونت های چشمی در فصل سرد سال با تدابیر مراقبتی و درمانی ویژه قابل کنترل است.


وی با بیان اینکه اشک ریزش چشم از شایع ترین علایم ناهنجاری چشمی است، اظهار داشت: به دلیل اینکه یکی از شایع ترین مشکلات چشمی در بیماران به شمار می رود از اهمیت بالایی برخوردار است و مبتلایان باید توسط متخصصان تحت بررسی و معاینات موشکافانه قرار گیرند.


این چشم پزشک بیان کرد: تجویز آنتی هیستامین ها و پرهیز از مواجهه با عوامل آلرژی زا از بروز اشک ریزش در مبتلایان به آلرژی های چشمی پیشگیری می کند.


کی پور با بیان اینکه خشکی هوا در محیط های سر پوشیده باعث تشکیل خشکی چشم و بروز اشک ریزش می شود، ابراز داشت: استفاده از مرطوب کننده های ویژه در چنین محیط هایی اجتناب ناپذیر است.


وی با اشاره به افرادی که دچار التهاب چشمی می شوند، اذعان داشت: شست و شوی منظم لبه پلک ها با شامپو بچه یا محلول های ویژه و استفاده از عینک های آفتابی استاندارد باعث کاهش اشک ریزش، پیشگیری از حساسیت نور و عفونت های مرتبط در افراد می شود.


کی پور با بیان اینکه عمل شست و شو تا یافتن دلیل ایجاد اشک ریزش باید انجام شود، افزود: شست و شوی لبه پلک ها با شامپو بچه در سنین مختلف، فصل سرما و در هنگام آلودگی هوا برای جلوگیری از بروز اشک ریزش باید انجام شود.


این چشم پزشک به ماساژ مجرای اصلی اشاره کرد و اظهار داشت: ماساژ مجرای اصلی چشم، باعث کاهش اشک ریزش در افرادی که دچار انسداد مجرای اصلی می شود.


وی با اشاره به افرادی که از لنز های تماسی استفاده می کنند، گفت: کاربران لنز های تماسی، از محلول های نگهداری ویژه ای که حاوی عوامل مرطوب کننده و قطره های مکمل که به تقویت و ارتقای کیفیت لایه اشکی کمک می کنند، استفاده کنند.


کی پور با بیان اینکه کاربران رایانه باید زیاد پلک بزنند، ابراز داشت: کاربران رایانه و گوشی های هوشمند باید با افزایش دفعات پلک زدن، استفاده از عینک های ویژه کار با رایانه و مصرف قطره های اشک مصنوعی از تشدید علایم خشکی چشم و اشک ریزش پیشگیری کنند.


این چشم پزشک بیان کرد: باید از تماس مستقیم دست با چشم و یا مالش آن خود داری کرد.

 

وی درباره تاثیر بعضی مواد غذایی بر کاهش اشک ریزش ابراز داشت: استفاده از مواد غنی امگا۳ ماهی سالمون، غذاهای دریایی، سبزیجات و نوشیدن آب به مقدار کافی تا حدودی در پیشگیری و کنترل خشکی چشم و اشک ریزش موثر است. 
يکشنبه 2/8/1395 - 10:51
سلامت و بهداشت جامعه
بدن ما به کلسترول نیاز دارد، اما افزایش میزان کلسترول خون، آن هم از نوع "بد" آن خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و حمله‌های قلبی و مغزی را افزایش می‌دهد و کاهش نوع "خوب" آن نیز همین تاثیرات منفی را به همراه دارد.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

به گزارش جام جم آنلاین ، کلسترول نوعی مولکول از دسته چربی‌ها و نقش اصلی آن انعطاف‌بخشی و داد استحکام به سلول‌هاست. کلسترول در بیشتر بافت‌های بدن به‌ویژه بافت کبد وجود دارد و نقش مهمی در استحکام غشای سلولی و نیز تولید هورمون‌هایی چون کورتیزول و یا استروژن ایفا می‌کند. دو سوم کلسترول در سلول‌های کبد و یا روده تولید می‌شود و یک سوم آن از طریق مواد غذایی به بدن راه می‌یابد. کلسترول در خون حل نمی‌شود بلکه به وسیله ناقلینی به‌نام "لیپوپروتئین" در بدن جابه‌جا می‌شود.

ال‌دی‌ال و اچ‌دی‌دل

لیپوپروتئین‌ها دو نوع هستند: "ال‌دی‌ال" و "اچ‌دی‌ال". لیپوپروتئین ال‌دی‌ال که در اصطلاح به آن "کلسترول بد" می‌گویند روی دیواره رگ‌ها می‌نشیند و موجب تشکیل پلاک کلسترول می‌شود. پلاک کلسترول به مرور زمان موجب ضخیم شدن دیواره رگ‌ها و نازک و تنگ شدن مجرای عبور خون می‌شود. لیپوپروتئین اچ‌دی‌ال که به آن "کلسترول خوب" می‌گویند دیواره شریان‌ها را از کلسترول پاک و از انتقال آن به کبد جلوگیری می‌کند. هنگامی که میزان ال‌دی‌ال از اچ‌دی‌ال بالاتر باشد خطر انسداد عروق یا تصلب شرائین وجود دارد، در حالی‌که چنانچه میزان آن نسبت به اچ‌دی‌ال پائین‌تر باشد برای بدن مفید است.

عواملی چون مصرف سیگار و الکل و همچنین کم‌تحرکی و استرس در افزایش کلسترول بد در خون نقش دارند.

عوارض افزایش کلسترول

به نظر دکتر ژان-میشل لوسرف، رئیس بخش تغذیه انستیتو پاستور در شهر لیل فرانسه مهم‌ترین خطر افزایش کلسترول، بروز بیماری‌های قلبی-عروقی و نیز حمله‌های مغزی است.

افزایش کلسترول خون هم برای زنان و هم برای مردان مضر است، اما هورمون زنانه استروژن از زنان در برابر عوارض بد کلسترول محافظت می‌کند. میزان استروژن خون در زنان پس از یائسگی کاهش و در نتیجه ‌عوارض بد کلسترول افزایش می‌یابد. از‌این‌رو زنان باید به‌ویژه پس از یائسگی، مواظب میزان کلسترول خون خود باشند.

افزایش کلسترول باعث بروز "تنگی عروق محیطی" مانند شریان‌های دست و‌پا می‌شود که از عوارض آن درد شدید در این نقاط است.

از دیگر عوارض افزایش کلسترول خون ابتلا به کبد چرب است زیرا کبد در معرض مستقیم رسوب چربی‌های اضافه خون قرار دارد.

روش‌های درمانی کلسترول

کارشناسان علاوه بر درمان‌های دارویی چون "استاتین" بر اهمیت نقش تغذیه در کاهش کلسترول تاکید می‌کنند. استاتین یکی از داروهای کاهش‌دهنده کلسترول خون است که واکنش‌های شیمیایی که در کبد برای تولید کلسترول روی‌ می‌دهد را متوقف می‌کند.

دکتر لوسرف معتقد است با انتخاب صحیح رژیم غذایی و تحرک کافی می‌توان از افزایش میزان کلسترول در خون جلوگیری کرد: مصرف مواد غذایی فیبردار، میوه‌جات و سبزی‌جات، آنتی اکسیدان‌ها، امگا ۳، گوشت سفید به جای گوشت قرمز، مواد لبنی کم‌چرب، کاهش مصرف قند و شکر و پرهیز از خوردن غذاهای حاوی چربی‌های اشباع شده مثل فست‌فودها از بهترین روش‌های جلوگیری از تراکم چربی در خون هستند.

از نظر کارشناسان آمریکایی علم تغذیه حذف صبحانه از وعده‌های غذایی موجب تولید کلسترول نوع بد در خون می‌شود. افرادی که برای کاهش وزن، صبحانه را از برنامه غذایی خود حذف می‌کنند در بلند مدت بیش از دیگران در معرض خطر ابتلا به چربی خون، اضافه وزن و بیماری‌های قلبی-عروقی قرار می‌گیرند.

پزشکان و کارشناسان ورزش را روش ثابت‌‌شده‌ای برای کاهش کلسترول خون، افزایش کلسترول اچ‌دی‌ال و کاهش کلسترول ال‌دی‌ال می‌دانند. پیاده‌روی بهترین روش برای کنترل و کاهش کلسترول است و مدت و سرعت آن به میزان اثربخشی آن می‌افزاید. نکته مهم گنجاندن آن در برنامه‌ریزی‌های روزانه است. 
يکشنبه 2/8/1395 - 10:47
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته