• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 5528
تعداد نظرات : 628
زمان آخرین مطلب : 4160روز قبل
هوا و فضا
ستاره شناسی از قدیمیترین علوم است ، بنابراین ستاره شناسی اماتوری را می توان قدیمیترین سرگرمی علمی دانست . عشق ادمی به اسمان بی حد و مرز است ، رصد اسمان علاوه بر انكه كاری علمی محسوب میشود میتواند بعنوان سرگرمی نیز انجام شود .

ستاره شناسی از قدیمیترین علوم است ، بنابراین ستاره شناسی اماتوری را می توان قدیمیترین سرگرمی علمی دانست . عشق ادمی به اسمان بی حد و مرز است ، رصد اسمان علاوه بر انكه كاری علمی محسوب میشود میتواند بعنوان سرگرمی نیز انجام شود .

این ده نكته كمك می كنند كه بازدهی رصدهای خود را به حداكثربرسانید .

نكته اول

پیدا كردن مكان مناسب برای رصد

حتی اگر در ناحیه ی شهری زندگی می كنید سعی كنید محلی را پیدا كنید كه میدان دید بازتری در اختیار شما قرار می دهد ، جایی دور از ساختمانهای بلند

البته مشكل الودگی نوری هم وجود دارد ، متاسفانه در بسیاری شهرهای بزرگ پیدا كردن حتی یك صورت فلكی ساده مانند دب اكبر ( Big Dipper ) سخت تر و سخت تر میشود ، بنابراین ساكنان شهرها با سفر به نقاط تاریكتر میتوانند وضعیت رصدی خود را بهبود ببخشند . اگر در نقطه ای روستایی یا حومه شهر زندگی میكنید باز هم استفاده از ساختمانهای اطراف برای سد كردن نور چراغها میتواند مفید باشد .

اگر مایلید بدانید چگونه میتوانید وضعیت رصدی خود را بهبود ببخشید میتوانید به انجمن بین المللی اسمان تاریك ( International Dark Sky Association = IDA ) بپیوندید .

نكته دوم

لباس گرم بپوشید

از گزارش هواشناسی برای پیدا كردن دمای هوا در طول شب استفاده كنید ، سپس بیش از انچه فكر می كنید لازم است لباس گرم همراه بردارید .

حتی در طول تابستان شبها ممكن است به طرزی عجیب سرد باشند ، پس حداقل یك پلوور یا ژاكت همراه خود داشته باشید ، در زمستان حتما از كلاه پشمی استفاده كنید .

شاید باور نكنید اما شاید یكی از مهمترین مراحل رصد پوشیدن لباس گرم باشد .

نكته سوم

زود به محل رصد بروید

در حد امكان سعی كنید پیش از تاریك شدن هوا در محل رصد باشید .

تقریبا هر شب صافی انسان را جلب میكند كه به بیرون برود و رصد را شروع كند ، اما بعضی شبها جالبتر هستند مثلا یك بارش شهابی ، مقارنه ای زیبا بین ماه و ستاره ای درخشان یا یك سیاره و یا یك ماه گرفتگی

قبل از رصد فهرستی از اجرامی كه میخواهید رصد كنید تهیه كنید

یك برنامه نمایش اسمان مانند Starry Night میتواند بسیار با ارزش باشد . این نرم افزارها هر تعداد جرم اسمانی را كه میخواهید رصد كنید برای هر ساعتی از شب نمایش میدهند ، علاوه بر این میتوانید نقشه های اسمان را تولید كرده و پرینت بگیرید .

نكته چهارم

وسایل لازم را برای راحتی كار بردارید

هنگامی كه برای رصد میروید ( برای هر مدت زمانی ) بدترین چیز این است كه بایستید و مكررا گردنتان را به بالا دراز كنید . صبح روز بعد ، گردن درد و بدنی كوفته در انتظارتان است . استفاده از یك صندلی راحتی قابل تنظیم بسیار مفید است و میتواندلحظاتی لذتبخش بوجود اورد .

حداقل یك صنلی تاشوی كوچك بهمراه داشته باشید ، اگر تصمیم دارید وسایل را جمع و جور كنید ( مانند دوربین دوچشمی ، تلسكوپ ، نقشه های اسمان ) یك میز كوچك تاشو را هم در نظر بگیرید .

اگر هوا گرم است ممكن است با پشه ها روبرو شوید ، پس به حشره كش نیاز خواهید داشت ، در اخر شاید نیاز داشته باشید كه در حین رصد به موسیقی گوش كنید .

باز هم تاكید می كنم كه این كارها گرچه بی اهمیت بنظر می رسند اما واقعا مهمند .

نكته پنجم

ساده شروع كنید : فقط با چشم

در واقع میتوان گفت كه امكان ندارد یك رصد گر حقیقی نتواند با صورتهای فلكی اشنا شود و خوش بحال كسی كه اشنایی اوبا اسمان از طریق چشم باشد و نه از طریق تلسكوپ ، تعداد كمی از كسانی كه در ابتدا از ابزار رصدی استفاده كرده اند ، در نهایت ستارگان را شناخته اند .

نكته : اگر شما ستاره شناسی را بتازگی اغاز كرده اید بهترین كار این است كه در ابتدا كمی وقت صرف مشاهده ستاره ها با چشمان خودتان بكنید تا كمی با ستاره های درخشان و صورتهای فلكی اشنا شوید .

بهترین راه برای انجام این كار خریدن یك راهنما یا نقشه اسمان خوب است ، همچنانكه برای گشت و گذار در یك شهر از كتاب راهنما استفاده میكنید ، یك كتاب خوب رصد یا نقشه ساده میتواند به شما كمك بسیاری كند . هنگامی كه از یك نقشه اسمان استفاده میكنید حتما با یك چراغ قوه كه ----- قرمز دارد این كار را انجام دهید . اینطوری تطبیق چشمتان با تاریكی از بین نمی رود ( نور سفید سبب كوچك شدن مردمك چشم میشود ) .

از سلفون یا پلاستیك قرمز در جلوی شیشه چراغ قوه استفاده كنید .

پیشنهاد میكنم كه مشترك مجله نجوم شوید تا بتوانید از وقایع نجومی اگاه بمانید . بدون هیچ ابزار اپتیكی میتوانید اجرام بسیاری را رصد كنید مانند ماه ، پنج سیاره ، بارشهای شهابی و حتی گذر ماهواره های ساخت بشر .

نكته ششم

استفاده از دوربین دوچشمی

خیلی ناراحت میشوم وقتی دوستی به من میگوید : من به تازگی به نجوم علاقمند شده ام و قصد دارم یك تلسكوپ تهیه كنم .

اغلب جواب من این است كه : ابتدا مدت زمان مختصر و مفیدی را صرف مشاهده ستاره ها كنید سپس به سراغ خریدن یك دوربین دوچشمی بروید .

بعضی ها ممكن است فكر كنند كه دوربینهای دوچشمی در مقابل تلسكوپ بی ارزشند اما حقیقت این است كه از جنبه های معین رصد اسمان انها بهترین ابزار برای استفاده اند . یك دوربین دوچشمی با درشتنمایی 7 هم وزن كمی دارد و هم قابل حمل است ، یك دوربین دوچشمی با كیفیت بهتر از یك تلسكوپ بی كیفیت است .

دوربینهای دوچشمی در اندازه های مختلفی وجود دارند ولی بسیاری ترجیح میدهند از 7x 50 استفاده كنند . عدد 7 به بزرگنمایی اشاره دارد و 50 به قطر عدسی دوربین برحسب میلی متر . این دوربینهای دوچشمی 7x هنگامی كه با پایه استفاده شوند میتوانند حفره های ماه ، هلال زهره و قمرهای مشتری را به نمایش بگذارند . هنگام ظهور یك دنباله دار جدید هیچ وسیله ای نمیتواند بهتر از یك دوربین دوچشمی نمایی كلی از سر و دم ارائه كند . فقط با گشت و گذار در طول راه شیری هزاران ستاره ای را مشاهده خواهید كرد كه با چشم غیر مسلح نمیتوانستید ببینید .

نكته هفتم

پیش بسوی تلسكوپ

سرانجام روزی میرسد كه شما اقدام به خریدن تلسكوپ میكنید ، اما چه نوع تلسكوپی انتخاب میكنید ؟

بهتر است سه نوع تلسكوپ را در نظر بگیرید . یك تلسكوپ شكستی ( refracting telescope ) یك عدسی شیئی محدب در یك سر و یك چشمی در سر دیگر دارد . تلسكوپ بازتابی ( reflecting telescope ) از یك اینه مقعر به جای عدسی شیئی استفاده میكند . این اینه ( اولیه = Primry ) نور را از درون لوله میفرستد به جایی كه یك اینه تخت كوچك قرار دارد ( ثانویه = Secondary ) و این اینه نور را قطع كرده و به چشمی در طرف دیگر لوله میفرستد . یك تلسكوپ كاتادیوپتریك ( catadioptric telescope ) نوع خاصی از تلسكوپ بازتابی است كه دارای یك عدسی تصحیح كننده است . بیشتر كاتادیوپتریك ها در طرح اشمیت كاسگرین ( Schmidt-Cassegrain ) می باشند . نور از سطح اینه اولیه بازتاب شده و سپس از اینه ثانویه خمیده منعكس گشته و از درون یك سوراخ در اینه اصلی گذشته و به چشمی می رسد .

متاسفانه مجال برای توضیح همه ی جزییات نیست .

اگر تازه كار هستید یك شكستی 2.4 تا 3 اینچ یا بازتابی 4 تا 6 اینچ را در نظر داشته باشید ، مطمئن شوید كه تلسكوپ میتواند سریع مستقر شود و همچنین مقر محكم و ثابتی دارد ، یك تلسكوپ خوب واقعا بی استفاده است اگر روی یك پایه سست و لرزان مستقر شده باشد . به دام چیزی كه اماتورها به ان تلسكوپ به درد نخور ( trash telescope ) میگویند نیفتید ، بهتر است پولی را كه بابت چنین تلسكوپی میپردازید به خرید دو چشمی اختصاص دهید .

عموما یك تلسكوپ به درد نخور دارای یك لوله بلند با مقری ضعیف است . سازنده ها برای این تلسكوپها اینگونه تبلیغ میكنند : مناظر دیدنی از ماه و حلقه های زحل در بزرگنمایی 500 و بیشتر . متاسفانه بیشتر اماتورهای نازه كار شیفته بزرگنماییند ، هر تلسكوپی میتواند بزرگنمایی بالا ارائه دهد اما با بالا بردن بزرگنمایی اثرات جو متلاطم نیز بیشتر شده و مخصوصا در یك تلسكوپ كوچك سبب بوجود امدن تصویری تاریك و محو و تار میشود .

یك قانون كلی : حداكثر بزرگنمایی برای هر تلسكوپ 50 برابر به ازای هر اینچ از دهانه تلسكوپ میباشد . ممكن است تهجب كنید كه بهترین نماها در بزرگنماییهای كم بدست میایند .

نكته هشتم

به یك انجمن نجومی ملحق شوید

اگر یك تلسكوپ دارید و عضو یك انجمن نجوم نیستید حتما به این كار اقدام كنید . نه فقط برای یافتن دوستانی جدید بلكه در صورت نیاز گرفتن راهنمایی از انان .

بزرگترین انجمن نجومی Astronomical League میباشد ، هم اكنون هزاران نفر عضو AL میباشند .

همچنین با صرف هزینه ای اندك میتوانید عضو انجمن نجوم ایران ( Astronomical Society of Iran ) شده و از مزایای ان استفاده كنید .

نكته نهم

استراحت كنید

اگر یك رصد برای تمام شب دارید این مورد واقعا مفید است ، اما چیزی نخورید كه چرب باشد ، زیرا ممكن است از طریق انگشتان به چشمی یا دیگر ابزارهای نوری منتقل شود . به اقتضای شرایط از نوشیدنی گرم یا سرد استفاده كنید .

نكته دهم

برای اتفاقات غیر منتظره اماده باشید

در نهایت نوبت رصد اسمان میرسد اما توجه كنید كه اگر میخواهید سفری به بیرون شهر زیر اسمانی تاریك داشته باشید حتما تلفن همراه داشته باشید .

در ضمن مطمئن شوید كه دیگران میدانند شما به كجا میروید از كدام جاده ها استفاده میكنید و چه زمانی برمیگردید .
يکشنبه 8/6/1388 - 19:59
دعا و زیارت
نسبت عمر دنیا به عمر زمین:

سوره ی 50 (ق): آیه ی 38:

"ما آسمان ها و زمین و آنچه در میان آنهاست در شش روز آفریدیم و هیچ گونه رنج و سختی ای به ما نرسید "

سوره ی 41 (فصلت): آیه ی 9:

"بگو: آیا شما به آن كس كه زمین را در دو روز آفرید كافر هستید و برای او همانندهایی قرار می دهید؟ او پروردگار جهانیان است! "



امروزه دانشمندان با توجه به شواهد موجود عمر زمین را 4.5 میلیارد سال پیش بینی می كنند.

این در حالی است كه عمر دنیا 13.5 میلیارد سال برآورد شده است.

در قرآن آمده كه زمین در دو روز و دنیا در شش روز خلق شد. (عمر دنیا 3 برابر عمر زمین است).

اگر این موضوع را با شواهد عینی امروز مقایسه كنیم هیچ كمبودی دیده نمی شود!

عمر دنیا (13.5 میلیارد سال) را بر عمر زمین (4.5 میلیارد سال) تقسیم كنید.

جواب 3 بدست می آید.

این بدان معناست كه علم امروز نیز به این مسئله رسیده كه عمر دنیا 3 برابر عمر زمین است!



سیاه چاله ها و ستاره های نوترونی:

سوره ی 86 (طارق): آیات 1 تا 3:

"سوگند به آسمان و كوبنده ی شب! و تو نمی دانی كوبنده ی شب چیست. همان ستاره ی ثاقب است! "

در عربی "ثقب " به معنای چاله و "ثاقب " به معنای چیزی است كه چاله را ایجاد می كند.


نسبیت عام پیش بینی می كند كه سیاه چاله ها از ستاره های نوترونی بوجود می آیند. ستاره های نوترونی اكثرا قابل رویت نیستند و تنها با امواج رادیویی (پالس ها) رصد می شوند.

امواج دریافتی از این ستاره ها طوری به نظر می رسد كه كسی به جایی می كوبد! (ستاره ی كوبنده).



قرآن در آسمان ستاره ای كوبنده را معرفی می كند كه ثاقب است. (چاله ایجاد می كند).

كلام واضح قرآن در این مورد جایی برای شك نمی گذارد!



بیگ بنگ – بیگ كرانچ و انبساط دنیا:


سوره ی 55 (الرحمن): آیه ی 37:

"آسمان ها روزی دوباره شكاف برمی دارند و مانند گل سرخی باز می شوند! "

سوره ی 51 (الذاریات): آیه ی 47:

"و ما آسمان ها را با قدرت خود بنا كردیم و همواره آن را وسعت می بخشیم! "

سوره ی 21 (الانبیا): آیه ی 104:

"در آن روز كه آسمان را چون طوماری در هم می پیچیم هماگونه كه آفرینش را آغاز كردیم آنرا باز می گردانیم. این وعده ای است كه بر ماست و قطعا آنرا انجام می دهیم! "



با بیان تئوری بیگ بنگ دانشمندان همواره در صدد گسترش آن بوده اند.

مدتی بعد به كمك تحقیقات عده ای از دانشمندان مشخص شد كه علاوه بر بیگ بنگ پدیده ای به نام بیگ كرانچ هم باید وجود داشته باشد. و همانطور كه دنیا باز شده روزی به همان نقطه ی آغاز جمع می شود. (انا لله و انا الیه راجعون).

قرآن این موضوع را در ابتدا به باز شدن یك غنچه ی گل رز تشبیه می كند و بیان می دارد كه با قدرت بی انتهای خویش در حال گسترش (انبساط) دنیا است!

و روزی همانطور كه این دنیا را باز كرد دوباره مانند طوماری آنرا در هم خواهد پیچید. (بیگ كرانچ).



و این سخن حقیقت است!
يکشنبه 8/6/1388 - 19:57
دانستنی های علمی
سال :
تعریف انواع سال (سال عبارت است از مقیاسی جهت درك زمان كه مقدار ان تقریبا با مدت حركت زمین به دور خورشید برابر است) سال بر چند نوع است .

1- سال اعتدالی یا سال شمسی (حقیقی) = سال اعتدالی یا سال شمسی حقیقی عبارت است از دو عبور متوالی خورشید (حركت ظاهری) از اعتدالی ربیعی ،مدت ان تقریبا مسوی است با 365 روز و 5 ساعت و 48 دقیقه و 49 ثانیه .

2- سال نجومی = سال نجومی عبارت است از دو عبور متوالی زمین از یك نقطه اسمان كه مدت ان 365 روز و 6 ساعت و 9 دقیقه و 9 ثانیه است .

3- سال انحرافی = سال انحرافی عبارت است از دو بور متوالی زمین از نزدیكترین وضع ان نسبت به خورشید (حضیض )كه مدت ان تقریبا 365 شبانه روز و كسری است .

4- سال قمری = سال قمری مساوی است با 12 ماه هلالی مدت ان برابر با 354 شبانه روز شمسی است .

5- سال عرفی = سال عرفی سالی است كه مدت ان تقریبا نزدیك به مدت سال شمسی حقیقی است سال عرفی بر دو نوع است :


سال عرفی عادی كه دارای 365 شبانه روز است و سال عرفی كبیسه كه دارای 366 شبانه روز است ،كه به وسیله تقویم می توان مدت متغییر سال عرفی را با سال شمسی درك كنیم .


6– سال نوری= سال نوری عبارت است از مسافتی كه نور با سرعتی معادل سیصد هزار كیلومتر در مدت یك سال طی می كند ،این مسافت تقریبا برابر است با 2 10 . 7/9 كیلومتر.

تقویم:
تقویم عبارت است از مجموعه قواعد و ااصولی كه برای تعیین سال عرفی و ممطابقت ان با سال حقیقی به كار می رود.

نظر به اینكه مدت زمان سال مداری (حقیقی ) عدد صحیح نیست بهمین علت بایستی تدابیری اتخاذ كرد كه اختلافهای ناشی بین سالهای حقیقی و عرفی بتدریج زیاد نشود .

از دوران گذشته تا كنون ملل متمدن در هر گوشه ای از جهان از نوعی تقویم استفاده می كرده اند كه مشهور ترین انها عبارت است از:

تقویم اسكندری ،تقویم بابلی (بخت النصری) ،تقویم تركان (دوازده حیوانی ) ، تقویم روم قدیم (میلادی).

تقویم فرس قدیم(هخامنشی،اشكانی ،ساسانی )،تقویم قبطی (مصری) تقویم هجری(هجری قمری و هجری شمسی) تقویم یزدگردی تقویم هندی ، تقویم یونانی (المپیك) تقویم یهود .

اینك به شرح اختصار ی در مورد تقویم هایی كه با تاریخ ایران در ارتباط بودن می پردازیم.
تقویم در زمان هخا منشیان :

با كمال تاسف اطلا عات زیادی در مورد چگونگی تقویم در زمان هخا منشیان در دست نیست ، از متن كتیبه بزرگ داریوش اول واقع در بیستون چنین استنباط می شود كه در ان زمان حساب اوستائی معمولی نبوده زیرا اسامی ماهها ایكه در كتیبه نامبرده ذكر شده با اسامی ماهها ایكه در دوره اشكانیان و ساسانیان معمول بوده تفاوت دارد .

كتیبه بیستون به علت مرور زمان و مخدوش بودن قسمتهایی از ان تنها اسامی 9 ماه ازسال را در بر دارد اما بعد از كشف الواح تخت جمشید و مطالعه انها اسامی سه ماه دیگر از سال روشن گردید ، ماههای سال در دوران هخامنشیان عبارتند از :

1- اود كن ئیش كه با فروردین ماه تقویم زرتشتی مطابقت دارد

2 – ثور واهر كه با اردی بهشت ماه تقویم زرتشتی مطابقت دارد

3- تائی كرچی كه با خرداد ماه تقویم زرتشتی مطابقت دارد

4 – گرم پد كه با تیر ماه تقویم زرتشتی مطابقت دارد

5- درن باچی كه با مرداد ماه تقویم زرتشتی مطابقت دارد

6 – كارت یاشیا كه با شهریور ماه تقویم زرتشتی مطابقت دارد

7 – باغ یادیش كه با مهر ماه تقویم زرتشتی مطابقت دارد

8 – ورگزن كه با ابان ماه تقویم زرتشتی مطابقت دارد

9 – اثری یادی كه با اذر ماه تقویم زرتشتی مطابقت دارد

10- انامك كه با دی ماه تقویم زرتشتی مطابقت دارد

11 –سا میا كه با بهمن ماه تقویم زرتشتی مطابقت دارد

12 – ویخن كه بااسفند ماه تقویم زرتشتی مطابقت دارد



در زمان هخامنشیان اول هر سال با اغاز پائیز شرع می شد با تقویم بابلیها مطابقت داشته است عده ای از محققین تصور می كنند كه بعدها داریوش اول تاریخ اوستایی را پذیرفت و ان را در ایران رسمی كرد لیكن برای تایید این نظر سندی در دست نیست با این همه از محتوای كتاب كویین كورتیوس روفوس مورخ قرن اول میلادی كه شرح حال اسكندر كبیر را نوشته چنین بر می اید كه سال ایرانی در زمان وی با سال رایج میان زردشتیان قرنهای بعد تفاوتی نداشته است .

راجع به این موضوع كه در دوره هخامنشی مبدایی برایتاریخ وجود داشته یا نه و اگر وجود داشته ان را از چه زمانی حساب می كردند اطلاعاتی در دست نیست ، لیكن از طرفی نظر به اینكه در بابل اغاز زمامداری هر شاهی را مبدا قرار می دادند و تصور می رود كه در دوران هخامنشی از همین روش پیروی می كردند زیرا مادیها و پارسیها از بابلیها و اسوری ها چیزهای زیادی اقتباس كردند(1)

ای بسا پس از افتادن مصر به دست ایرانیان در زمان كمبوجیه و آشنا شدن انان با اصول تمدنهای مصر مخصوصا پس از اصلاحات داریوش اول تقویم ساده و منظم مصری را ایرانیان اقتباص كردند ، توضیح انكه مصریان از زمان بسیار قدیم سال شمسی را رایج كردند با احتمال قریب به یقین از سال 4241 قبل از میلاد سال خورشیدی در كشور مصر مرسوم و متداول شدكه دارای 365 روز بود و همین امر بعدها دریافتند كه سال خورشیدی انها به اندازه 4/1 شبانه روز انتخاب شده است اما به یقین میدانم كه در قرن سوم قبل از میلاد بوسیله متداول شدن سالهای كبیسه اشتباهات حاصله تا ان موقع مرتفع شد.(2)

1 – ایران باستان ،حسن پیر نیا ،ج 2 ،ص 1498
2 – كلیات تاریخ ایران ، دكتر عزیز الله بیات ، موسسه مطالعات و انتشارات تاریخی ، بهار 1370 ، صص 501 تا 504



تقویم در زمان اشكانیان:
در دوران اشكانیان دو قسم تقویم ، یكی سلوكی و دیگری پارتی وجود داشت ، مبدا تاریخ یكی سلوكی را از سال 312 قبل از میلاد كه مصادف با زمن تاسیس این سلسله است در نظر می گرفتند و مبدا تاریخ پارتی را از سال 247 قبل از میلاد كه ابتدای سلطنت تیر داد اول است حساب می كردند .

مطابق تقویم سلوكی سال قمری است .یعنی دارای 12 ماه است و چون با سال شمسی مطابقت ندارد هر سال عده ماه ها را به جای دوازذه سیزده حساب می كردند . تا با سال شمسی مساوی گردد ، معلوم است كه تقویم سلوكی تقلیدی از تقویم یونانی و مقدونی است كه ترتیب سالش با سال قمری یكی است ، در تقویم پارتی سالها شمسی است و اسامی ماهها همان اسامی روستای است كه تا كنون متداول است . فروردین الی اخر......

تقویم در زمان ساسانیان :
در زمان ساسانیان هر سال مركب از 365 شبانه روزو دارای 12 ماه بود كه هر ماه 30 روز داشت و پنج روز اخر سال اندر گاه (پنجه دزده) نام داشت كه این پنج روز بصورتی مستقل و مربوط به هیچ یك از ماهها نبود ، همان است كه در دوران اسلامی به خمسه مترقه معروف شد ه است .

نظر به اینكه سال مداری (حقیقی) دارای 365 روز و 48 دقیقه و 49 ثانیه است و سال عرفی زمان ساسانیان دارای 365 روز بود به همین علت پس از هر چهار سال یك روز سال عرفی عقب تر از سال طبیعی می افتاد یعنی نوروز كه با یستی همیشه در اول فروردین ماه باشد پس از گذشت هر چهار سال یك روز عقب می رفت با این حساب بعد از هر 120 سال مدت یك از سال طبعی (حقیقی) عقب تر می افتاد به همین سبب برای روحنیون به ملاحظه رعایت اعیاد و عادات مذهبی لازم بود كه سال شمسی حقیقی بدانند روی همین اصل قرار گذاشتند كه با دخالت دولت بعد از هر 120 سال ، سال را 13 ماه حساب می كردند . كه به نوبت دو فروردین ،دو اردی بهشت، دوخرداد ، الی اخر ...می شمردند ، سال كبیسه را بهزیك نامیده كه به مناسبت ان جشن می گرفتند . عقب رفتن نوروز با این ترتیب از 30 روز تجاوز نمی كرد(1)

تقویم بعد ازاسلام :
كبیسه كردن تاریخ از اواخر دوران ساسانیان در بوته فراموشی قرار گرفت به همین جهت در زمان خلفای بنی عباس برای زارعین و مالكین از حیث پرداخت مالیات اشكالاتی تولید شد ، برای رفع این اشكال در سال 242 هجری قمری المتوكل خلیفه عباسی فرمان داد تا مطابق سابق عمل كرده یعنی صد بیستم را كبیسه كنند . لیكن این فرمان عملی نشد ،در سال 282 هجری قمری یعنی زمان خلافت معتضدبالله خلیفه عباسی مقرر شد كه تاریخ پارسی ازتاریخ ژولیانی (رومی )پیروی كرده و در هر چهار سال ، سال را كبیسه كنند كه این فرمان نیز عملی نشد تاریخی كه بعد از اسلام برای ترتیب سال و ماه بین پارسیان معمول شده است تاریخ یزد گردی نام دارد كه مبدا ان را اغاز سلطنت یزد گرد سوم حساب می كردند . در تقویم ید گردی مطابق معمول كنونی ماه به چهار هفته تقسیم نمی شود لیكن ، هر كدام از روزهای ماه دارای نام خاصی است هر روزی به ملكی اختصاص دارد ، بجز چند روز در هر ماه كه بخدا متعلق است كه ان روزها عبارتند از، روز اول هر ماه كه ان را اور مزد می نامیدند.(2)

اسامی ماهها و روزها در تقویم اوستایی جدید مطابق ضبط معمول بعد از اسلام به شرح زیر است : فروردین ، رادی بهشت ، خرداد،تیر،مرداد فشهریور ،مهر ،ابان ،اذر ،دی ،بهمن ،اسفند و اسامی روزهای ماه :هرمز ،بهمن ،اردی بهشت،شهریور ،اسفندارمز،خرداد ،رواد،دی به اذر ،اذر ،ابان،خور ،ماه،تیر،جوش،دی مهر،مهر،سروش،رشن،،فروردین ،بهرام،رام،باد،دی بدین،دین،ارده اشتاد،اسمان ،رامباد،ماراسفند،انیران،م اهی را كه با روز همان ماه دارای یك اسم مشترك بودند جشن می گرفتند . پنج روزاضافی اخر سال كه بنام اندر گاه معروف بود بنام یكی از فصول گاتها خوانده می شد .

تقویم اوستابعد از انقراض سلسله ساسانیان منسوخ نشد و در میان پیروان مذهب زردشت باقیمانده در خود ایران نه تنها نوروز بلكه سایر اعیاد دوران گذشته مدتها بقی بود حتی بعضی از انها تا عصر حاضر بر اسامی مختلف در نواحی ایران معمول است .

1– كلیات تاریخ ایران ، دكتر عزیز الله بیات ، موسسه مطالعات و انتشارات تاریخی ، بهار 1370 ، صص 504 تا507
2– تاریخ ادبیات ایران، تالیف جلال الدین همایی ، ج 1 ،ص 36ص


تقویم جلالی :
تقویم جلالی یا ملكی تقویمی است كه در زمان سلطنت جلال الدین ملكشاه سلجوقی تدوین شد كه تقویم فعلی ایران است .

علل وضع این تقویم این بود كه چون تاریخ یزد گردی كه اختصاص به زرتشتیان داشت بدون كبیسه محاسبه می شد به همین جهت نوروز ثابت نمی ماند و با اول بهار كه ابتدای سال طبیعی است مطابقت نداشت ،به همین دلیل خواجه نظام الملك و سلطان ملكشاه در صدد اصلاح تقویم بر امدند ،در نتیجه جمعی از منجمین مامور تنظیم تقویم شدند كه از جمله حكیم عمرخیام ،میمون بن نجیب واسطی ،ابالمظفر اسفزاری و چند تن دیگر را بر شمرده اند محل كار رصد خانه را به اختلاف در اصفهان و ری و نیشابور ذكر كرده اند .

مبدا این تاریخ را ابن اثیر ضمن وقایع سال 471 هجری قمری نوشته است كه روز جمعه نهم رمضان سال 471 هجری قمری (مطابق با 15 مارس 1078 میلادی ) است .

سال جلالی از اول بهار(نوروز سلطانی ) اغاز می شود اسامی ماهها عبارتند از فروردین الی اخر و سال به فصول چهارگانه تقسیم شده ا ست(3)

سالهای كبیسه در تقویم جلالی (مانند تقویم كنونی ایران )ثابت نیستند و كبیسه كردن مطابق با نتایج رصد هر سال است كبیسه معمولا بعد از هر چهار سال یك بار اجرا می شود لیكن بعد از هر 29یا28 سال یكبار كبیسه بعد از 5 سال اجرا می گردد یعنی بجای سال 32سال 33 راكبیسه می گیرند(4)

3– دایره المعرف فارسی ،ج 1 ،ص 657
4 – تاریخ ادبیات ایران ، جلال الدین همایی ،ج 1، ص 441


تقویم اویغوری:
در طول تاریخ تقویم های دیگری در ایران معمول بوده است از جمله تقویم ایغوری یا مغولی است كه دارای یك دوره دوازده ساله بشرح زیر است .

یپچاقان ایل= سال موش

اودایل= سال گاو

بارس ایل= سال پلنگ

توشاقان ایل = سال خرگوش

لوی ایل = سال نهنگ

ایلان ایل = سال مار

یونت ایل = سال اسب

قوی ایل = سال گوسفند

یپچی ایل = سال میمون

تخاقوی ایل= سال مرغ

ایت ایل = سال سگ

تنگو زایل=سال خوك

سال مذكور در میان تركان اسیای مركزی از زمانهای قدیم معول بوده است ومشخصات هر سال را با طبایع هر یك از حیوانات نامبرده منطبق می كردند .

ابو نصر فراهی در نصاب صبیان اسامی مذكور را در دو بیت به نظم در اورده است.(5)

موش وبقر و پلنگ و خرگوش شمار زین چهار كه بگذری نهنگ اید مار

وانگاه به اسب و گوسفند است حساب حمدونه ومرغ و سگ و خوك اخر كار

5 - دیوان لغات ترك ،محمود كشغری ،ج 1 ،ص 289


تقویم هجری قمری:
تقویم هجری قمری تقویم دینی ممالك اسلامی است ،مبدا ان هجرت پیغمبر اكرم (ص) از مكه به مدینه است با اینكه واقعه هجرت در سال هشتم ماه ربیع الاول صورت گرفته است در زمان خلافت عمر اول ماه محرم را مبدا سال هجری قمری قرار دادند كه مطابق است با روز جمعه شانزدهم ژانویه 622 میلادی ،اسامی ماهها قمری بشرح زیر است .

محرم ،صفر،ربیع الاول ،ربیع الثانی ،جمادی الاول،جمادی الاخر،رجب ،شعبان ،رمضان ،شوال ،ذیقعده ،ذیحجه.

تاریخ هجری قمری مبتنی است بر مدت زمانی كه كره ماهیكبار بدور زمین می گردد ،زمانیكه لازم است تا انكه كره ماه پس از گذشتن از یك نقطه مدار خود بار دیگر بهمان نقطه برسد این مدت را گردش نجومی می گویند ، كه مدت ان قریب به 27 روز و8 ساعت است بعد از این فاصله زمانی كه ماه بار دیگر در اسمان مقابل همان كوكبی قرار می گیرد كه قبلا واقع شده است بهمین مناسبت این گردش نجومی معروفاست،از این قرار ماه هر روزی تقریبا 27/1 درجه از مدار خود ،یعنی قوس 13 درجه را در جهت مستقیم طی می كند و اگر در نظر داشته باشیم كه افتاب هم در همین زمان تقریبا یك درجه می پیماید لیكن از یك ماه نو تا ماه دیگر 29 روز و 12 ساعت و 44 دقیقه است این مدت را گردش اجتماعی می نامند این مدت به اندازه دو روز از گردش نجومی دراز تر است .

نظر به اینكهمدت سال قمری متوسط367/354 شبانه روز است در طی 30 سال 367% اضافی قریب 11 شبانه روز می شود منجمان برای از بین بردن یازده شبانه روز می شود 2 طریق عمل می شود كه در حال حاظرقادر به گفتن انها نیستم .


تقویم رسمی ایران:
تقویم رسمی ایران بر اساس تقویم جلالی است كه موجب قانون مورخ یازدهم فروردین ماه 1304 هجری شمسی (1343 هجری قمری) بر قرار گردید ،طبق ان اولین روز بهار اغاز هر سال است اسامی ماهها از ماههای قبل از اسلام اقتباس شده كه عبارت است از

فروردین- اردیبهشت- خرداد - تیر- مرداد- شهریور- مهر –ابان – اذر - دی – بهمن – اسفند.

شش ماه اول سال هریك دارای 31 شبانه روز و پنج ماه دیگر هر یك دارای 30 شبانه روز و اسفند در سال های عادی دارای 29 و در سال های كبیسه دارای 30 شبانه روز است .طبق ماده دوم قانو مذكور سالهای اویغوری كه در تقویم های سابق معمول بود منسوخ گردید ، در اسفند 1354 هجری شمسی قانونی به تصویب مجلسین شورای ملی و سنا رسید كه به موجب ان تاریخ ایران تاریخ شاهنشاهی قرار داده شد .

كه مبدا ان از اغاز سلطنت كورش اول یعنی سال 559 قبل از میلاد در فارس محسوب می شود ، در شهریور ماه 1357 ب اثر مبرزات مردم در زمان نخست وزیری مهندس شریف امامی طبق بخشنامه ای مقرر شد كه سال معمول همان سال هجری شمسی باشد.

تقویم گرگواری :
چون مدت سال مداری 365 روز و 5 ساعت و48دقیقه و49 ثانیه است و در تقویم قیصری سال را 365 روز و 6ساعت حساب می كردند یعنی در حقیقت در هرسال تقریبا 11دقیقه بیشتر بحساب می امد كه این مقدار بعد از گذشت چهارصد سال نزدیك به سه روز می شد در سال 1582 میلادی این انحراف به ده روز رسید كه اشكالاتی دراجرای مراسم دینی مسیحیان بوجئد اورد ،پاپ گرگوتر سیزدهم برای از بین بردن اختلاف مذكور فرمان داد كه روز پنجم اكتبر سال 1582 را پانزدهیمین روز ماه مذكور حساب كنند و برای جلو گیری از بروز این اختلاف به كمك منجمان هم عصر خود تقویم قیصری را اصلاح كرد و مقرر گردید كه در هر چهار صد سال سه كبیسه را حذف كنند .

اسامی ماهها در تقویم گرگواری به شرح زیر است و انها با تطبیق ماههای هجری شمسی بشرح زیر است :

ژانویه دارای 31 شبانه روز،مطابق 11 دیماه

فوریه دارای 28یا29 شبانه روز مطابق 12 بهمن

مارس دارای 31 شبانه روز مطابق 10 اسفند

اوریل دارای 30 شبانه روز مطابق 12فروردین

مه دارای 31 شبانه روز مطابق با 11 اردی بهشت

ژوئن دارای 30شبانه روز مطابق 11 خرداد

ژوئیه دارای 31 شبانه روز مطابق 10 تیر

اوت دارای 31 شبانه روز مطابق 10 مرداد

سپتامبر دارای 30 شبانه روز مطابق 10 شهریور

اكتبر دارای 31 شبانه روز مطابق 9 مهر

نوامبر دارای 30 شبانه روز مطابق 10 ابان

دسامبر دارای 31 شبانه روز مطابق 10 اذر
شنبه 7/6/1388 - 19:51
کامپیوتر و اینترنت
رشد روزافزون و فراگیر استفاده از فضای مجازی، آن را به یك مساله اجتماعی تبدیل كرده است.
این مساله اجتماعی را می‌توان به شیوه های متنوعی مطالعه كرد اما در این میان كارآترین شیوه‌ها، نه روش‌های پیمایشی و كمّی بلكه شیوه‌های كیفی و به ویژه مردمنگارانه است.

به عبارت دیگر، بیش از نگاه انحصارا جامعه شناسانه به فضای مجازی، لازم است به مطالعات مردمشناختی آن توجه شود. این، برخلاف تصور جریان غالب و قالبی مطالعه رسانه در ایران است اما جا دارد پژوهشگران ارتباطات نگاهی نقادانه به روش شناسی مطالعه فضای مجازی بكنند و با توجه به اقتضائات موضوع و نه به پیروی از عادات و سنت های متداول، به این موضوع بنگرند. ضرورت این بازنگری ریشه در خصایص فضای مجازی دارد.
در سه دهه اخیر شاهد رشد توجه مردم شناسی به مطالعه رسانه های جمعی (mass media) بوده ایم. مردم شناسان مختلف كوشیده اند مشخص كنند كدام دسته از موضوعات ارتباطی و كدام جنبه از فعالیت های مرتبط با رسانه های جمعی در قلمروی مشروعیت یافته مطالعه "فرهنگ " و در حوزه "یك رشته دانشگاهی " تعریف شده به نام مردم شناسی قرار می گیرد. این ها همگی حاكی از علاقه مندی روزافزون مردمشناسان به مطالعه رسانه های جمعی است. رسانه های جمعی كه معمولا به عنوان رسانه های الكترونیك رادیو، تلویزیون، فیلم، فرآورده های صنعت موسیقی، و رسانه های چاپی مثل روزنامه ها و مجلات و ادبیات عامه پسند تعریف می شوند، در آن واحد هم محصولاتی دست ساز، هم تجربه، هم عمل، و هم فرآیند هستند. آن‌ها متاثر از و شكل گرفته با شرایط اقتصادی و سیاسی اند، با توسعه در علوم تجربی و فنآوری پیوند خورده اند و پرداختن به آن ها مانند تمامی ساحات زندگی بشر، عمیقا مقید به درك و پرداختن به چارچوب‌های فعالیت‌های زبانی است.
اگر زمانی تصور می شد كه نگاه جامعه شناسانه، پوزیتیویستی و كمی گرا می تواند تكلیف "انبوهی نوعا منفعل از مخاطبان عمدتا متعلق به طبقه متوسط در یك قلمروی ملی " را روشن كند، سیر تحولات فن شناختی و اجتماعی-فرهنگی حكم دیگری روا داشته است.
تحولات اخیر حاكی از آن است كه وسایل ارتباط جمعی به شكل فزاینده ای خصلت های دوطرفه ای بودن، و غیر توده ای بودن پیدا می‌كنند، بیشتر به مشاركت و فعالیت مخاطب وابسته می شوند و مهمتر آن كه دیگر كمتر گمان می‌رود كه این وسایل بتوانند همه آحاد جامعه را تحت پوشش قرار دهند: به جای یك توده مخاطب ما با محمل‌ها، ابزارها، شیوه‌های متنوع و متفاوت ارتباطی مواجه هستیم كه طرفین ارتباط را در سطح و عمق متفاوتی از خلق معنا درگیر می‌كند.



اگر زمانی استفاده از اینترنت یك امكان لوكس، دلبخواه و حتی اسباب تفاخر بود، درحال حاضر و در موارد بسیار عملی ناگزیر است. مثلا نمی توان درپی جستجوی كتاب یا مقاله ای بود اما از پی جویی آن ها در فضای مجازی صرف نظر كرد. گذشته از این، بسیاری از امور حرفه ای و شخصی از طریق ارجاع به اینترنت، اعم از صندوق های پست الكترونیك، وب سایت ها، و وبلاگ ها انجام می پذیرد و كم نیستند موسسات دولتی و غیردولتی كه موجودیت و نیازهای خود را به واسطه فضای مجازی اعلام و تامین می كنند. مروری بر معرفی نامه ها و سوابق یا حتی كارت های ویزیت افراد، حكایت از بهره گیری روبه گسترش از فضای مجازی (اعم از صندوق پستی یا وب سایت) می كند. این نمونه ها و صدها نمونه دیگر از بهره گیری از اینترنت نشانه هایی از رسوخ این فن آوری جدید در حیات جمعی و فردی ما در دنیای جدید است. همین امر، یعنی تنیدگی بهره گیری از این فن آوری در زندگی روزمره، باعث شده است كه مطالعه فضای مجازی دیگر نه یك امر تفننی كه یك ضرورت اجتناب ناپذیر باشد.
همگانی شدن ابزارهای ارتباطی از وعده های متفكران و نظریه پردازان دوران مدرن بوده است. این متفكران، متاثر از فلسفه/ایدئولوژی دوران روشنگری قریب الوقوع بودن تحقق یك فرهنگ واحد عالمگیر را وعده می داده اند. برخلاف این گروه، متفكران دوره پست مدرن منادی مشروعیت و واقعیت حضور همزمان چندین و چند نوع فرهنگ منطقه ای و بومی هستند و به وجود تعارض بین فرهنگ های مسلط و خرده فرهنگ ها از طرق مختلف و بویژه شیوه های آیینی اعتقاد دارند. این هر دو گروه در آیینه امكانات ناشی از توسعه وسائل ارتباط جمعی، شواهدی برای تایید دیدگاه های خود یافته اند.
گروه نخست به همشكلی های ناشی از استفاده از فن آوری های جدید اشاره می كنند و دسته دوم به فراهم شدن امكاناتی برای بازنمایی ها و ابراز هویت های متمایز و خاص. در استفاده فی المثل معتقدان به ادیان پیش از مسیحیت (pagans) و مذاهب آلترناتیو، گروه نخست بر این نكته تاكید می كنند كه معتقدان به ادیان مختلف ابزارهای واحدی را برای عرضه خود استفاده می كنند و نتیجه می گیرند كه لاجرم همشكلی هایی در جهان معاصر در حال وقوع است.
دسته دوم از صورت استفاده از فن آوری واحد فراتر می روند، به محتوای ارتباطات واقع شده از خلال وسایل ارتباط جمعی جدید می پردازند، و نتیجه می گیرند كه سیطره فرهنگ واحد بر گروه های مختلف انسانی " قصه پردازی مدرنی " بیش نیست كه وسایل ارتباط جمعی جدید و به شكل خاص فضای مجازی این امكان را تدارك كرده است كه انسان ها نه مقید به روابط جامعه ای (social/societal) كه در كالبد اجتماع (community) به مراوده بپردازند.
این دو دیدگاه یادآور نقد نوستالزیك و حرمان آلود بسیاری از نظریه پردازان ارتباطات و جامعه است. مارشال مك لوهان از كهكشان گوتنبرگ به تلخی یاد می كرد چرا كه به گمان وی كتاب باعث رشد فردیت و موجبات تضعیف همبستگی و وحدت و وحدانیت جامعه می شود. در حالی كه او تصور می كرد كهكشان الكترونیك با سراغ دادن از سواد دهكده جهانی یادآور یگانگی جماعت انسانی می شود. دیوید رایزمن با نقد انسان "هدایت شده از بیرون " جامعه انسانی را در دوره های معاصر با صفت "انبوه تنها " مشخص می كند، و با این بیان اندوهناك آرزوی دورانی متفاوت را می پرورد. نكته مهمی كه در این میانه وجود دارد همگرایی دو جریان عمده است:
اهمیت یافتن اجتماعات انسانی به جای جوامع بزرگ از نوع ملی گرفته تا فراملی و جهانی به عنوان یكی از خصایص دنیای پست مدرن
فراهم آمدن امكانات و متناسب شدن ابزارهای ارتباطی برای گروه های كوچكتر و افراد جهت مقاومت و حفظ خصایص ویژه خود در مقابل گروه های بزرگتر

دیگر دوره ای كه تمامی افراد بشری و خیل مخاطبان، اتم های یكسان اجتماعی ای فرض شوند كه همگی را می توان و می بایست به شیوه و با اهدافی یكسان مورد خطاب قرار داد گذشته است. به عبارت دیگر عصر اعتقاد به گلوله جادویی گذشته و نظرها به قابلیت و قدرت تفسیرگری و معنا آفرینی مخاطب معطوف شده است. این ها به معنای تغییر پدیده ای است به نام ارتباطات جمعی و این تغییر به معنای تغییر در شیوه مطالعه آن پدیده نیز هست.
اگرچه فضای مجازی متكی بر دیجیتالی شدن است، الزاما باعث تبدیل شدن كاربرانش به عناصر دیجیتالی نشده است! به عبارت دقیق تر، هرچند مبادی و معیارهای فنی و فكری حاكم بر فضای مجازی ناظر بر ساده سازی صفر و یكی است، اما نتیجه آن یكسان شدن انسان های استفاده كننده از آن نبوده است. امروزه شاه و گدای ارتباطی (به عنوان مثال غول های خبر رسانی دنیا – یكی مثلا مثل BBC- و بلاگرهای ساده و جوان وكم توان) در مقابل هم می نشینند، بدون آن كه الزاما بزم محبتی گسترده باشد! نكته نغز در این است كه بر خلاف گذشته چیزی در جریان است: در قرون وسطی ساعت اختراع شد تا وقت های عبادت را انتظام بخشد، اما این وسیله نوپدید به ابزاری برای دنیوی كردن و دیجیتالی كردن زمان تبدیل شد. این روزها، صنایع صفر و یكی و محصولات رنگ به رنگ شونده آن، یعنی اینترنت و فضای مجازی، الزاما در مسیر همسان سازی و همگون كردن انسان ها و متناسب كردن آن ها با "یك قالب مقبول جهانشمول مدرن " قرار ندارند. فضای مجازی، دست كم بالقوه و از نظر تحلیلی، طوفانی است كه امكان بارآوردن فرزندان ناهمسان را داشته است. امروزه نه تنها جریانات حاكم، مقتدر، و غالب صدای خود را از طریق اینترنت به دیگران می رسانند، بلكه افراد عادی و پایمال شده (و به معنای دقیق كلمه "مستضعف ") هم می توانند از این طریق (اگرچه نه دقیقا از "همان " طریق)‌ صدای خود را به گوش دیگران برسانند.
این بدان معناست كه فضای مجازی این امكان را فراهم كرده است كه افراد در فضایی دیگر و به گونه ای متفاوت با یكدیگر پیوند بخورند و اجتماعات (communities) دیگرگونه ای را با ویژگی هایی خاص به وجود بیاورند. اجتماعاتی كه به دلیل نداشتن رابطه هم مكانی و محدود شدن به جغرافیایی خاص و به خاطر وجود انگیزه های قوی باید در فردیت و خاص بودنشان مطالعه شوند، نه با خصلت های عام و مشتركشان. هر اجتماع از كاربران، اجتماع ویژه ای است كه آن را باید بطور خاص شناخت یا آن را باید بطور خاص هم شناخت.

نویسنده: دكتر عبدالله گیویان

منبع : همشهری
شنبه 7/6/1388 - 19:49
کامپیوتر و اینترنت
ام ام ‌اس (MMS) یا سرویس پیام چندرسانه‌ای یكی از استاندارد‌های ارسال پیام در شبكه‌های موبایل است
تفاوت سرویس ام ام ‌اس (MMS-Mulstimedia Messaging Service) با سرویس اس ام اس (SMS) این است كه ام ام ‌اس تنها دارای متن نیست، بلكه قابلیت جای دادن صدا، عكس و فیلم در خود را دارد.

از بین فرمت‌های چندرسانه‌ای تنها چند فرمت خاص هستند كه با ام ام ‌اس ها سازگارند:

متن (متن با قلم‌ها و رنگ‌های مختلف)
عكس (JPEG، GIF)
صدا (MP3، MIDI)
ویدئو (MPEG)
بخش‌های مختلف یك ام ام ‌اس را می‌توان از سایت‌های WAP، فایل‌های ذخیره‌شده بر روی گوشی و یا مستقیماً از میكروفون یا دوربین گوشی تهیه كرد.

پروتكل ام ام ‌اس زیر مجموعه‌ای از پروتكل ارسال اس ام اس است. در حقیقت ام ام اس هم مانند اس اماس یك متن می‌باشد. به این ترتیب تمام مطالب چند رسانه‌ای داخل ام ام اس به صورت متنی از كدهای قابل تبدیل به فایل‌های عكس، صدا و ویدئو در می‌آید.

تنها تفاوت این دو سرویس در محدودیت حجم آن‌هاست. بیشترین حجم تعریف شده برای هر اس ام اس 160 بایت می‌باشد در صورتی كه ام ام اس از نظر حجم محدودیتی ندارد.

لایه دیتای مورد نیاز برای ارسال ام ام اس، GPRS می‌باشد. البته با توجه به افزایش كیفیت و حجم مطالب چندرسانه‌ای و ظهور لایه‌های پر سرعت، استفاده از نسل سوم ارتباط دیتای موبایل (3G) برای ارسال ام ام اس توصیه می‌شود.

در سال‌های اولیه معرفی ام ام اس، بعضی از شركت‌های تولید تلفن همراه، گوشی‌هایی با قابلیت ارسال ای ام اس (EMS-Extended Messaging Service) را معرفی كردند.

این سرویس تفاوت زیادی با ام ام اس ندارد و تنها دارای عكس‌ها و انیمیشن‌های بسیار ساده‌ای است. دلیل این تفاوت نیز در ضعف بعضی از گوشی‌های تلفن همراه در ارسال و دریافت فایل‌های چندرسانه‌ای با فرمت‌هایی است كه به آن‌ها اشاره كردیم.
شنبه 7/6/1388 - 19:47
موبایل
شما از چه طریقی به اینترنت دسترسی دارید؟ شاید لیست زیر شامل نوع ارتباط شما با اینترنت هم بشود:
• اتصال BroadBand: در منزل احتمالاً از DSL و ADSL استفاده می‌كنید و در محل كار از T1 یا T3.
• Wifi: احتمالاً این نوع اتصال را بیشتر در ایستگاه‌ها قطار با فرودگاه‌ها و رستوران‌ها دیده باشید.
• Dialup: اگر از این روش استفاده می‌كنید شاید فكر كنید روش‌های دیگر را كمی گران هستند.

مشكل اتصال‌های BroadBand شاید این باشد كه كمی گران است و شاید سرویس دهنده اینترنت به منطقه شما سرویس ندهد. ولی اگر راه حلی برای این مشكلات جود داشته باشد استفاده از آن سرویس بسیار بهینه و مناسب خواهد بود.

این سرویس می‌تواند مزیت‌های زیر را داشته باشد:

• سرعت بالای BroadBand را دارا باشد.
• بدون سیم باشد و مشكلات اتصال BroadBand‌ را نداشته باشد و ارزان‌تر نیز باشد.
• مشكل كم بودن نقاط اتصال در سرویس Wifi‌ را نداشته باشد.

اگر واقعاً آرزوی داشتن همچنین سرویسی را دارید بهتر است بدانید كه همچین سرویس اینترنتی برای استفاده همگان وجود دارد (در حال حاضر در شهر تهران و چند شهرستان دیگر) و با نام (Worldwide (Interoperability for Microwave Access WiMAX شناخته می‌شود. این سرویس تحت استاندارد انجمن مهندسین برق آمریكا IEEE‌ نیز شناخته شده‌است و استاندارد 802.16 را داراست.

این سرویس در حكم تلفن‌های موبایل است. همان كاری كه تلفن همراه با خطوط ثابت تلفن انجام داد را WiMAX با خطوط كابل‌كشی شده اینترنت انجام داده‌است. در ادامه به نحوه كاركرد و اتصال این سرویس می‌پردازیم.

شاید بتوان گفت كه این سرویس مانند Wifi‌كار می‌كند ولی با سرعتی بیشتر، در مسافت‌های بیشتر و به تعداد بیشتری كاربر.

این سرویس می‌تواند به حومه شهرها كه شركت‌های مخابراتی در آنجا سرویس خطوط BroadBand ارائه نمی‌دهند نیز كمك زیادی بكند.

WiMAX‌ از دو قسمت تشكیل می‌شود:

• یك فرستنده كه به تنهایی می‌تواند 8هزار كیلومتر مربع مساحت معادل شعاعی به بزرگی 50 كیلومتر را پوشش دهد.

• و یك گیرنده كه می‌تواند یك آنتن و گیرنده ساده باشد.

فرستنده WiMAX می‌تواند به تنهایی به یك خط پرسرعت اینترنت متصل شود و یا حتی توسط گیرنده‌ای به برج فرستنده دیگری متصل شود و اینترنت را از آن بگیرد.


دریافت از فرستنده به دو صورت انجام می‌شود. یا شما مستقیماً به آنتن گیرنده متصل می‌شوید و یا اینكه بدون آنتن گیرنده و به صورتی شبیه Wifi اطلاعات را با فركانس كوتاه دریافت می‌كنید. در این صورت فرستنده از فركانس 2 تا 11 گیگاهرتز استفاده می‌كند. در این صورت شعاع پوشش محدود به حدود شعاع 5 كیلومتری می‌شود. در غیر این صورت از فركانس حدوداً 66 گیگاهرتز استفاده می‌شود.

همانطور كه گفتیم WiMAX نیز شبیه Wifi با استفاده از امواج رادیویی اطلاعات را از نقطه‌ای به نقطه دیگر می‌فرستد و از انواع محدودیت‌های دسترسی برای كنترل دسترسی و جلوگیری از ورود هكر‌ها استفاده می‌كند.

در شرایط كاملاً مناسب Wifi می‌تواند به شما سرعتی معادل 54 مگابایت بر ثانیه را عرضه كند در حالی كه WiMAX می‌تواند 70مگابایت بر ثانیه را نیز پشتیبانی كند.

در هر حال برتری این سرویس در سرعت آن نیست چون اگر از WiMAX‌ در یك مجتمع مسكونی یا اداری استفاده كنید سرعت بین كاربران تقسیم می‌شود و سرعتی معادل سرعت خطوط BroadBand را به شما می‌دهد. برتری این سرویس مسافت و دسترسی آن است


نویسنده:رشید عسگری
شنبه 7/6/1388 - 19:45
موبایل
این لیست می‌تواند تا حدی به حفظ حریم شخصی شما در فضای آنلاین كمك كند و به شما یادآوری می‌كند كه دنیای مجازی خیلی هم امن نیست.
از خانه‌تان خارج شدید تا خیابان پایینی قدم زدید، جلوی ویترین چند فروشگاه چند دقیقه‌ای صبر كردید، از دكه روزنامه ‌فروشی مجله‌ای خریدید، از بانك پول گرفتید و به فروشگاه رفتید و كلی هم خرید كردید و در راه برگشت به خانه تلفنتون زنگ خورد و با دوستتان گپ زدید و به خانه رسیدید. در این مسیر كلی آدم دیدید كه نه آن‌ها شما را می شناختن و نه شما آن‌ها را.

این چند سطر می‌تواند سناریوی یك روز ما باشد. ما در زندگی روزمره یاد گرفتیم كه چطور به همه كارهایمان برسیم و حریم شخصی و خودمان را حفظ كنیم ولی هنوز بلد نیستیم چطور در دنیای مجازی زندگی كنیم.

• از سیاست حفظ حریم شخصی سایت‌ها مطلع شوید

وب سایت‌ها می‌توانند به خیلی از اطلاعات شخصی شما دسترسی پیدا كنند. مثلا این كه شما از چه رایانه‌ای استفاده می‌كنید، چه نرم‌افزارها و سخت‌افزارهایی روی آن نصب دارید و یا این كه چه سایت‌های را دیده‌اید.

بنابراین مراقب باشید كه سراغ چه سایتی رفته‌اید و فراموش نكنید كه به هر سوالی كه در این سایت‌ها هستند جواب ندهید مگر این كه از سیاست‌های حفظ حریم شخصی آن سایت مطلع باشید.

• ایمیل‌های متفاوت داشته باشید

اشتباه بزرگی كه اكثر كاربران آنلاین مرتكب می‌شوند استفاده از یك ایمیل در جاهای مختلف است. مثلا استفاده از ایمیل شخصی در محل كارشان. باید بدانید وقتی كه از محل كارتان ایمیلی می‌فرستید یك كپی از آن در سرورهای محل كارتان ذخیره می شود و كارفرمای شما به شكل كاملا قانونی این اختیار را دارد به هر اطلاعاتی كه در سرور ذخیره شده دسترسی پیدا كند. بنابراین از ایمیل شخصی در محل كارتان استفاده نكنید و سعی كنید كه ایمیل شخصی و كاریتان جدا باشند.



• به كودكتان یاد بدهید كه دادن اطلاعات به شكل آنلاین مثل دادن اطلاعات به غریبه‌هاست

به كودكتان این نكته را بیاموزید كه قبل از دادن هر گونه اطلاعاتی مثل اسم و فامیل و آدرس و ... به سایت‌ها از شما اجازه بگیرند.

خیلی از وب سایت‌ها با دلگرم گردن كودكان به بازی‌های آنلاین و هدیه‌های مختلف از آن‌ها اطلاعاتی راجع به خانواده‌ها می گیرند. در بسیاری از كشورها گرفتن اطلاعات از كودكان زیر 13 سال جرم محسوب شده و امكان پیگیری قانونی وجود دارد.

• بعد از كار با اینترنت memory cache را پاك كنید

وقتی شما صفحات مخلتف را باز می‌كنید تعدادی از عكس‌ها و اطلاعات این صفحات روی كامپیوتر شما ذخیره می‌شود كه البته این كار به سریع‌تر باز شدن این صفحات در آینده كمك می‌كند اما بسیاری از كارشناسان به شما پیشنهاد می‌دهند كه از خیر temperory internet files بگذرید و اطلاعات آنها را بعد از كار با اینترنت پاك كنید چرا كه این فایل‌ها می‌توانند همراه خود برنامه‌های جاسوسی را روی سیستم شما نصب كنند.

• از ایمن بودن فورم‌های اینترنتی مطئمین شوید

وقتی قرار است فورمی اینترنتی را پر كنید اول به ایمن بودن آنها توجه كنید اطلاعاتی كه از طریق این فورم‌ها منتقل می‌شوند به راحتی می توانند حریم شخصی شما را هدف بگیرند. در مرورگرهای جدید می‌توانید به شكل گرافیكی قفلی كه در كنار این صفحات دیده می شوند دقت كنید. این قفل كه نشانگر ssl هست نشان به شما می‌گوید كه این اطلاعات در محیطی امن به مقصد می‌رسند.

• Cookies غیر ضروری را حذف كنید

Cookiesها فایل‌هایی هستند كه در هنگام باز شدن صفحات مختلف در اینترنت در كامپیوتر شما ایجاد و ذخیره می شوند . مثلا هنگامی كه جایی Username و Password می‌زنید cookieyها اطلاعات شما را ذخیره می كنند.

هرچند كه وجود این فایل‌ها در باز شدن صفحات می‌توانند موثر باشند یا شما را از انجام كارهای تكراری مثل وارد كردن اسم كاربر و رمز خلاص كنند اما شاید بهتر باشد از خیر این فایل‌ها هم بگذرید.

• ایمیلتان با استفاده از رمزگذاری ایمن نگه دارید

خیلی‌ها معتقدند كه ایمیل رسانه مطئمن و ایمنی نیست و به راحتی می‌توان در هر زمانی هر اطلاعاتی كه توسط ایمیل منتقل شده بازبینی كرد. در بعضی برنامه‌ها مثل Ie یا Netscape و یا Outlook ایمیل رمزگذاری می‌شود ولی اگر از این برنامه‌ها استفاده نمی‌كنید می‌توانید از برنامه‌های رمزگذارهای دیگری استفاده كنید.

• ازخودتان سوال كنید

دنیای مجازی را مثل دنیای واقعی جدی بگیرید و قبل از دادن اطلاعات به افراد مختلف از خودتان بپرسید كه چرا این اطلاعات را باید به آن‌ها بدهید. چرا باید اسم و آدرس و شغلتان را یك سایت بداند. جواب‌های منطقی شما به این سوال‌ها جلوی خیلی از مشكلات را می‌گیرد.


نویسنده:كیوان مافی
جمعه 6/6/1388 - 14:16
دعا و زیارت

3. قیام مهدی(عج)
كسی از زمان قیام و خروج او آگاهی ندارد. تنها می‌توان گفت این امر زمانی رخ می‌دهد كه جهان تشنه پذیرش حق و حقیقت و خواستار قیام مصلح و منجی باشد. این عطش آن‌گاه به اوج خود می‌رسد كه حكومت‌های ناحق و حاكمان نابه‌كار، جامعه را به ورطه نابودی بكشند و با به راه انداختن جنگ‌های خانمان‌سوز، مردم را به تنگ آورده باشند.

آن‌گاه كه مردم هوشیار شوند و به خود آیند و بر اثر تجربه‌های گذشته و واخوردگی از رژیم‌های بشری، آمادگی كامل برای پذیرش حكومت الهی و قوانین و اصول آن را داشته باشند و او را از صمیم دل بخواهند، وی چونان «شهاب ثاقب»[51] به فرمان خدا پدیدار می‌شود و زمین را از لوث بیدادگران پاك می‌كند. همین آمادگی و پذیرش همگانی است كه سبب می‌شود آن‌چه را هیچ مصلحی به انجامش موفق نگردیده است، عملی سازد و حكومتی مطلوب و عدالت‌گستر برپا سازد.[52] امیرالمؤمنین علی(ع)، قیام منجی را چنین ترسیم می‌كند:

جنگ قد علم خواهد كرد، در حالی كه دندان‌های خود را نشان می‌دهد، پستان‌هایش پر و آماده است. شروع كار شیرین است و عاقبت آن تلخ. همانا فردا امری ظاهر خواهد شد كه او را نمی‌شناسید و انتظارش را ندارید. آن حاكم عادل، هر یك از عمال حكومت‌های پیشین را به سزای اعمال خویش خواهد رسانید. زمین پاره‌های جگر خویش را از معادن و خیرات و بركات، برای او بیرون خواهد آورد و كلیدهای خود را با تمكین به او تسلیم خواهد كرد. آن‌گاه او به شما نشان خواهد داد كه عدالت واقعی چیست؟ و چگونه كتاب خدا و سنت پیامبر احیا خواهد شد.[53]

نخستین یاوران حضرت مهدی، 313 تن مؤمن صالح جنگ‌جو هستند كه ندای او را لبیك می‌گویند و به مصداق gأَیْنَ مَا تَكُونُوا یَأْتِ بِكُمْ اللَّهُ جَمِیعًاf از هر سو گرد می‌آیند و به دورش حلقه می‌زنند.[54] اینان از یك گروه و دسته نیستند، بلكه هركدام از هر گروه، صنف و شهری‌اند با امام زمانشان به چهل صفت از صفات نیك انسانی، در میان ركن و مقام پیمان می‌بندند.[55]

پس از انتشار ظهور قائم4، مردم به تدریج خود را به او می‌رسانند و به او می‌گروند تا این‌كه شمار آنان به ده هزار نفر (برابر شمار یاران پیامبر در فتح مكه) می‌رسد و آن‌گاه با اذن خداوند، قیام او آغاز می‌گردد.[56] او با بت‌ها و مظاهر كفر و ستم مبارزه‌ای بی‌امان انجام می‌دهد و ابلیس و ابلیسیان را از پای درمی‌آورد و مشركانی را كه مانع او هستند، از میان برمی‌دارد. بدعت‌های رایج را نابود و دستورهای دینی و حدود شرعی فراموش شده را اجرا می‌كند.[57]

وی مظهر رأفت و عطوفت و پرچم نجات برای پاكان و مظلومان و شمشیر خشم و عذاب برای ظالمان، ناپاكان و كج‌روان است. او مصداق gأَشِدَّاءُ عَلَى الْكُفَّارِ رُحَمَاءُ بَیْنَهُمْ fبه شمار می‌رود.[58] در میان یاوران امام مهدی4، شخصیت‌های سرشناس و بزرگی به چشم می‌خورند. در رأس آنان، حضرت عیسی مسیح(ع) است كه بر مهدی(عج) سلام می‌گوید و در نماز به امامت او اقتدا می‌كند. سپس هیچ یهودی و غیریهودی نیست مگر این‌كه به او ایمان آورد.[59]

4. دولت مهدی
روزی كه شب ظلمانی به روز نورانی تبدیل گردد و زمین حیات نو یابد و مهدی(عج)، حكومت عدل و داد خود را بگستراند، روز سلطه عدالت و حاكمیت ارزش‌های والای انسانی در تمامی شئون زندگی و غلبه ایمان بر كفر خواهد بود. در آن روز، مستضعفان بر مستكبران پیروز خواهند شد.

حكومت مهدی(عج) سه ویژگی اساسی دارد؛

یكم. حكومت جهانی
در زمان ظهور مهدی(عج)، جهان تشنه عدالت است و در انتظار منجی عادل به سر می‌برد. وقتی امام مهدی4 قیام خود را آغاز می‌كند، با تكیه بر یاران و سپاهیان خویش و امدادهای الهی، قدرت خود را در تمامی جهان گسترش خواهد داد و به اذن خدا، زمین و زمان را فرمان‌بردار خویش می‌سازد. خداوند متعال به بندگان صالحش چنین وعده‌ داده است:

وَعَدَ اللَّهُ الَّذِینَ آمَنُوا مِنْكُمْ وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَیَسْتَخْلِفَنَّهُم فِی الْأَرْضِ كَمَا اسْتَخْلَفَ الَّذِینَ مِنْ قَبْلِهِمْ وَلَیُمَكِّنَنَّ لَهُمْ دِینَهُمْ الَّذِی ارْتَضَى لَهُمْ وَلَیُبَدِّلَنَّهُمْ مِنْ بَعْدِ خَوْفِهِمْ أَمْنًا.[60]

هم‌چنین می‌فرماید:
وَلَقَدْ كَتَبْنَا فِی الزَّبُورِ مِن بَعْدِ الذِّكْرِ أَنَّ الأَرْضَ یَرِثُهَا عِبَادِیَ الصَّالِحُونَ.[61]

امام باقر(ع) درباره آیه الَّذِینَ إِنْ مَكَّنَّاهُمْ فِی الْأَرْضِ أَقَامُوا الصَّلَاةَ وَآتَوْا الزَّكَاةَ وَأَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَنَهَوْا عَنْ الْمُنْكَرِ وَلِلَّهِ عَاقِبَةُ الْأُمُورِ [62]فرموده است:

این آیه در شأن آل‌محمد(ص)، یعنی مهدی(عج) و اصحابش نازل شده است كه خداوند سراسر زمین را به او تملیك می‌كند و به دست او دین را ظاهر می‌سازد و بدعت‌ها و باطل را از میان می‌برد تا حدی كه اثری از ستم دیده نخواهد شد.[63]

دوم. گسترش عدل و قسط
دیگر ویژگی حكومت مهدی(عج)، رعایت عدالت در تمامی جنبه‌های آن است. تأكید بر مسئله عدالت و برپایی قسط در عصر مهدی، ترجیع بند همه روایات و احادیث در مورد آن حضرت به شمار می‌رود. مهدی4، عدالت را به تمام معنا به اجرا در می‌آورد و در همه جنبه‌های حقوقی، قضایی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و ... آشكار می‌سازد، همان عدلی كه امام علی(ع) به آن بشارت داده است.[64]

سوم. وحدت
دولت مهدی(عج)، دولت وحدت است؛ وحدت صوری و معنوی. وحدت صوری است؛ زیرا مردم زیر پرچم اسلام و معتقد به قانون قرآن، به خداوند واحد دل می‌سپارند. وحدت معنوی نیز دارد؛ زیرا دوست مؤمنان پاك‌دل است؛ مردمی یك دل با هدفی واحد، یك سخن و دوستدار برپایی نظام عدالت‌ كه به توصیه‌های حاكمی الهی و عدالت‌گستر دل بسته‌اند.

بدین‌سان، دولت اسلام با بهره‌گیری از قانون قرآن و به كارگیری دقیق دستورهای آن، به رهبری امام مهدی(عج) استقرار می‌یابد و جهانیان، لذت زندگی زیر پرچم منجی الهی، عادل را درك خواهند كرد. آن روز، زمین و آسمان به یمن برپایی دولت كریمه مهدوی، بركت‌های بی‌پایانشان را به مردم تحت امر او می‌بخشند. اهل آسمان و زمین، شادمان و جماد و نبات و حیوان، شادابند.[65]

نتیجه و مقایسه
با توجه به آن‌چه درباره منجی‌گرایی در مسیحیت و اسلام گفته شد، می‌توان این نتایج را به دست آورد:

الف) عقیده به ظهور منجی بزرگ الهی در آخر الزمان كه جهانیان را از ستم و استبداد و بیداد رهایی خواهد بخشید، اعتقادی همگانی در میان پیروان دو دین بزرگ الهی است و در متون دینی این دو آیین بزرگ، نمونه‌های فراوانی از این نویدها و بشارت‌ها وجود دارد.

ب) موعود و منجی ملت‌ها در هر دو دین، ویژگی‌هایی تقریباً هم‌سان دارد و هدف از ظهور او، اقامه عدل و داد و برپایی نظامی عادلانه و الهی است.

ج) رخدادهای زمان عروج حضرت عیسی(ع) و آخرالزمان كه در مسیحیت مطرح شده، با روی‌دادهای زمان غیبت كبرای امام مهدی(عج) و فتنه‌های آخرالزمان كه در آثار مسلمانان آمده است، تفاوت‌ها و شباهت‌هایی دارد. می‌توان گفت میان پیروان این دو آیین، دیدگاه‌های انحرافی و اغراق‌آمیز نفوذ كرده است.

د) درباره وضعیت پس از ظهور و فراوانی بركات و نعمت‌ها و ایجاد صلح و آرامش در زمین نیز برخی تعبیرهای مبالغه‌آمیز در متون حدیثی اسلام و متون دینی مسیحیت دیده می‌شود. به وی‍ژه در عهد عتیق، مطالبی عجیب عنوان شده است.

هـ) منجی در مسیحیت، در آسمان‌ها زیست می‌كند و برای آغاز ظهورش، نخست مؤمنان را به آسمان می‌برد. آن‌گاه پس از سال‌ها مصیبت عظیم، به زمین باز می‌گردد. درك این آموزه بسیار خردگریز است، ولی منجی مسلمانان، در زمین و با زمینیان زندگی می‌كند، در میان آنان است و با ایشان سخن می‌گوید، در بسیاری موارد یاری‌شان می‌كند و با راهنمایی‌های سودمندش، ایشان را هدایت می‌نماید، ولی مردم او را با عنوان مهدی موعود تطبیق نمی‌دهند.

و) بخشی از بشارت‌هایی كه در عهدین درباره منجی آخرالزمان آمده است، درباره حضرت عیسی(ع) می‌تواند صادق باشد، ولی بسیاری از آن بشارت‌ها درباره آن حضرت صادق نیست، ولی بنابر برخی پژوهش‌ها می‌توان بر منجی معرفی شده در اسلام تطبیق كرد.[66]

ج) آسیب شناسی منجی‌گرایی
متأسفانه آموزه منجی‌گرایی با همه تقدسی كه دارد، هم‌چون برخی دیگر از آموزه‌های دینی، از برخی انحراف‌ها و آسیب‌ها در امان نمانده است و بعضی، دانسته یا نادانسته، در این‌باره به باورهای نادرستی معتقد شده‌اند كه به برخی از آنها اشاره می‌گردد:

1. آسیب شناسی دكترین منجی‌گرایی در اسلام
برخی از فرقه‌های مسلمان با دریافتی ناصحیح از آموزه منجی‌گرایی، در انجام وظایف اسلامی خود، به ویژه در زمینه هدایت مردم و اجرای دو واجب مهم الهی، یعنی امر به معروف و نهی از منكر دچار تفریط شده‌اند. این عده با نقل روایت‌هایی بدین مضمون كه «مهدی زمانی ظهور خواهد كرد كه زمین پر از ستم و فساد شده باشد»،[67] هر انقلاب و حركتی پیش از قیام منجی آخرالزمان را محكوم به شكست و نابودی می‌دانند و در برابر ظلم‌ها و تجاوزها به اسلام و مسلمانان ساكت می‌نشینند و دیگران را هم به سكوت و ظلم‌پذیری و خفقان تشویق می‌كنند. اینان مهم‌ترین وظایف دوران غیبت، یعنی صبر و انتظار مثبت و انقلابی و سازنده را به آموزه‌هایی منفی و دست و پا گیر در وظایف اجتماعی تفسیر می‌نمایند. این افراد می‌گویند چون امام مهدی4 زمانی ظهور می‌كند كه جهان پر از ستم و جور شده باشد، بنابراین، زمانی آن منجی به فریاد ما می‌رسد كه صلاح به نقطه صفر برسد و حق و حقیقت طرف‌داری نداشته باشد. پس آن‌گاه كه جز باطل، نیرویی حكومت نكند و فرد صالحی در جهان یافت نشود، دست غیب از آستین بیرون می‌آید. ما باید به جای تلاش در جهت نیكی‌ها، كاری كنیم كه روند ظهور و خروج منجی سرعت گیرد و بهترین كمك به این روند و بهترین شكل انتظار، اشاعه فساد، فحشا، ستم یا دست‌كم سكوت در برابر فساد حكومت‌های ستم‌گر است.[68]

در پاسخ اجمالی می‌توان گفت كه قیام مهدی(عج) برای پشتیبانی از مظلومانی است كه شایسته حمایتند، نه ستم‌پذیران خاموش و رضایت‌دهندگان به ستم و تباهی. چنان‌كه شیخ صدوق از امام صادق(ع) نقل می‌كند كه «ظهور منجی تحقق نمی‌پذیرد، مگر این‌كه هر كدام از شقی و سعید به فرجام كار خود برسند». پس سخن در این نیست كه سعیدی در دنیا نباشد و تنها اشقیا به نهایت درجه شقاوت برسند، بلكه سخن این است كه هركدام از گروه سعادت‌مندان و اشقیا به نهایت كار خود برسند.[69]

از نظر روایات، در سرآغاز قیام منجی آخرالزمان، سلسله قیام‌هایی حق از سوی اهل حق و صلاح انجام می‌گیرد كه معصومان و بزرگان دین آن را تأیید می‌كنند. قیام «یمانی» پیش از ظهور امام مهدی4، نمونه‌ای از این سلسله قیام‌هاست.[70]

پس روایات اسلامی انتظار منجی را افضل اعمال دانسته‌اند؛ انتظاری كه در آن، هر فرد در برابر خود و جامعه مسئول باشد. این انتظار، تعهدآفرین و تحرك‌بخش است و عبادت به شمار می‌رود.

2. آسیب شناسی دكترین منجی‌گرایی در مسیحیت
متأسفانه دكترین منجی‌گرایی در مسیحیت، در مواردی دست‌خوش انحراف‌ها و بدعت‌هایی شده است كه پی‌آمدهای آن به شدت، صلح جهانی و آینده بشری را تهدید می‌كند. یكی از آن موارد، پیدایش گروهی به نام «مسیحیان صهیونیست» است كه با اندیشه بنیادگرایی در زمینه ظهور و رجعت منجی آخرالزمان، با شدت تمام به تشكیل دولت یهودی در فلسطین و پشتیبانی همه جانبه از رژیم اشغال‌گر قدس اصرار می‌ورزند و آن را وظیفه‌ای مقدس برای همه مسیحیان منتظر منجی می‌پندارند.

ایشان بر اساس تفسیری انحرافی از كتاب مقدس، معتقدند جنگ آخرالزمان كه به ظهور مجدد مسیح و پیروزی او و سپاهیانش خواهد انجامید، در صحرای «مجدّو» در فلسطین خواهد بود. هم‌چنین نبرد «هارمجدّون»[71] كه رویارویی نهایی ایمان و كفر است و به تشكیل دولت هزار ساله مسیح خواهد انجامید، در آن سرزمین و تنها پس از گردهمایی بندگان برگزیده خدا در قلمرو «ارض موعود» به عنوان یك ملت، رخ خواهد داد. گروه‌های صهیونیست مسیحی كه شمارشان بر اثر تبلیغات گسترده به سرعت در حال افزایش است، معتقدند ظهور مجدد مسیح نزدیك است. از این‌رو، برای تحقق نشانه‌های ظهور می‌كوشند خود را «مسیحیان از نو زاده شده» بنامند كه «غسل تعمید مجدد» كرده‌اند. آنان انتظار دارند با این اعتقاد و عمل، نبرد خونین آرماگدون را نبینند و آزار‌های حاصل از این جنگ را احساس نكنند، بلكه از سوی خدا به آسمان‌ها ربوده شوند تا هم‌زمان با بازگشت مسیح به زمین، همراه او به زمین بازگردند و دوران حكومت هزارساله او را ببینند.[72]

مسیحیان صهیونیست بر اساس نوشته‌های كتاب مقدس و تفسیرهایی كه ارائه داده‌اند، به هفت مرحله برای پایان جهان و ظهور مجدد مسیح اعتقاد دارند. آن مراحل عبارتند از:

1. بازگشت یهودیان به فلسطین؛
2. ایجاد دولت یهودی در آن سرزمین؛
3. موعظه متون انجیل در بنی اسرائیل و دیگر مردم دنیا در سراسر زمین؛
4. سرور و تنعم مؤمنان به كلیسا و ربوده شدن آنها به بهشت؛
5. دوران فلاكت و ظلم و مصیبت عظیم به مدت هفت سال و نبرد با پیروان دجال؛[73]
6. وقوع جنگ «هارمجدون» در صحرای «مجدو» در اسرائیل؛
7. شكست لشكریان دجال و استقرار پادشاهی مسیح (پایتخت این پادشاهی اورشلیم است و به دست یهودیانی كه به مسیح پیوسته‌اند، اداره خواهد شد).

برخی از گروه‌های صهیونیست مسیحی، ساخت معبد سوم سلیمان و ذبح گوساله سرخ مو را (هم‌گام با باورهای صهیونیست‌های یهودی) به مراحل یاد شده افزوده‌اند.[74]

این اندیشه در میان گروهی از سردمداران حكومت كنونی ایالات متحده و برخی كشورهای اروپایی نفوذ كرده است. آنان با اعتقاد به این‌كه یهودیان و اسرائیل قادر به اجرای برنامه‌های خدا در سرزمین موعود و آماده ساختن شرایط بازگشت دوباره مسیح هستند، امكانات نظامی و مالی و تبلیغاتی گسترده‌ای در اختیار رژیم اشغال‌گر قدس می‌گذارند و در قبال كشتار مسلمانان مظلوم فلسطین و لبنان، نه تنها سكوت می‌كنند، بلكه به پشتیبانی كامل از این ژیم می‌پردازند.[75]

نقد اندیشه صهیونیسم مسیحی
اندیشه مسیحیت صهیونیستی رسواتر از آن است كه به نقد و بررسی آن بپردازیم. این گروه، بیشتر به جریانی سیاسی شباهت دارد كه برای كسب سلطه بر جغرافیای فرهنگی و خاكی مسلمانان (از نیل تا فرات) به آموزه‌های دینی تمسك جسته است. اینان زمینه‌سازی برای ظهور مسیح4 را بهانه‌ای برای حضور در منطقه خاورمیانه، پشتیبانی از اسرائیل و لشكركشی به كشورهای اسلامی مانند عراق و افغانستان قرار داده‌اند.

با وجود این، باورهای این گروه با بحران‌هایی رو‌به‌روست:
1. پیش‌گویی‌های كتاب مقدس، قابلیت تفسیر و تأویلی غیر از ادعای مسیحیان صهیونیست دارند.
2. زمینه‌سازی برای تحقق پیش‌گویی‌های كتاب مقدس، هرگز مجوز نمی‌تواند جنایت و كشتار بی‌گناهان یا اخراج آنها از سرزمین اجدادی‌شان باشد.
3. سوءاستفاده از دین و تبدیل آن به ابزار سركوبی ملت آزاده فلسطین، از نظر عموم دین‌داران و امت‌های توحیدی (مسلمان و مسیحی و یهودی) محكوم است.[76]

[1] . نك: تامس مور ، آرمان شهر (اتوپیا)، ترجمه داریوش آشوری و افشار نادری، انتشارات خوارزمی، تهران 1361.
[2] . مسیانیسم، به معنای اصل اعتقاد جامعه به مسیح یا موعود است. در جامعه‌شناسی این اصل مطرح است كه هر جامعه‌ای در نهاد خویش، این اعتقاد را به عنوان واكنش طبیعی و فطری ساختار خود در توجیه‌های مختلف دارد. نك: محمد تقی راشد محصل، نجات‌بخشی در ادیان، ص15 ، مؤسسه مطالعات و تحقیقات فرهنگی، چاپ اول، تهران 1369.
[3] . می‌توان گفت اعتقاد به ظهور منجی موعود وجه مشترك همه ادیان است. در اسلام، حضرت مهدی4 برای استقرار جهانی خالی از بدی‌ها و آراسته به نیكی‌ها پیكار می‌كند. فارقلیط (آموزگار، تسلی دهنده) در مسیحیت، هادی و تقویت‌كننده مؤمنان و تحقق‌بخش عدالت در جهان است (نك: جیمز هاكس، قاموس كتاب مقدس، واژه «تسلی دهنده» و«روح القدس»، چنان‌كه در آیین هندیان باستان، «كالكی» سوار بر اسب سفید، با در دست گرفتن شمشیر درخشان، آغازگر عصر طلایی است. (نك: داریوش شایگان، ادیان و مكتب‌های فلسفی هند، ج1، ص274، مؤسسه امیر كبیر، تهران 1356.
[4] . سوره انبیاء، آیه 105.
[5] . سوره اسراء ، آیه 81.
[6] . مكاشفه22: 20 (به نقل از هنری تیسن، الهیات مسیحی، ص327، ترجمه ط. میكائیلیان، انتشارات حیات ابدی، بی‌جا، بی‌تا).
[7] . متی24 و 25، مرقس13و لوقا21.
[8] . اول تالونیكیان، دوم تسالونیكیان و مكاشفه.
[9] . الهیات مسیحی ، ص327 ـ 328.
[10] . اول پطرس1: 3
[11] . اول یوحنا 3: 2 و 3.
[12] . اول یوحنا3: 2 و 3.
[13] . متی24: 44.
[14] . متی25 و اول یوحنا3: 2و3.
[15] . مرتس13: 35و36، اول یوحنا 2: 28.
[16] . رومیان12: 11و12.
[17] . دوم تسالونیكیان 1: 7 – 10.
[18] . اول تسالونیكیان 4: 13-18، عبرانیان 10: 35-38، یعقوب 5: 7.
[19] . الهیات مسیحی ، ص329.
[20] . متی24: 45-46.
[21] . رساله پولس رسول به رومیان، باب 13: 7ـ14.
[22] . اول قرنتیان15: 51 ـ52.
[23] . فیلیپیان3: 20-21.
[24] . نك: متی 25: 14ـ30؛ لوقا 19: 11ـ27؛ روم شالونیكیان 2: 6ـ8.
[25] . نك: علی فاطمیان، نشانه‌های پایان، فصل ششم، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان چاپ و انتشارات، تهران 1381. [26] . دانیال9: 23ـ27.
[27] . دانیال 12: 1.
[28] . الهیات مسیحی، ص339.
[29] . مكاشفه یوحنا16: 13ـ17.
[30] . زكریا 12: 1، 13: 1 و 14: 2.
[31] . مكاشفه9: 1-10 و 19: 19 و مزامیر 2: 3.
[32] . دوم تسالونیكیان 1: 1-12، مكاشفه یوحنا 19: 15.
[33] . مزامیر 72-6-11.
[34] . مكاشفه 20: 1-3.
[35] . متی 24: 30.
[36] . مكاشفه1: 7.
[37] . زكریا 14: 15، اول تسالونیكیان3: 13.
[38] . مكاشفه 11: 12-20.
[39] . الهیات مسیحی، ص341.
[40] . حزقیال نبی 11: 17.
[41] . رساله پولس رسول به رومیان 11: 26-27.
[42] . زكریای نبی 12: 8 ـ10.
[43] . زكریای نبی 12: 10-14، الهیات مسیحی ، ص342.
[44] . اشعیا 35: 1 ـ 10.
[45] . اشعیای نبی 11: 1ـ 9 .
[46] . ابن جوزی، تذكر? الخواص، ص 377، 1369 هـ .ش، (به نقل از: لطف‌الله صافی گلپایگانی، منتخب الاثر، ص236، چاپ اول: مؤسسه السیده المعصومه، قم 1419 هـ.ق).
[47] . آیت‌الله صافی گلپایگانی، هزاران حدیث در مورد امام مهدی4 از حدود سی‌صد كتاب شیعی و سنی در كتاب منتخب الاثر گردآوری كرده است.
[48] . منتخب الاثر، ص 397؛ شیخ صدوق، كمال الدین و تمام النعمه، ج2، ص93، كتاب فروشی اسلامیه، تهران 1379.
[49] . منتخب الاثر، فصل چهارم و پنجم، ص445ـ520.
[50] . همان، فصل ششم، ص523 ـ572.
[51] . ناظر به روایتی از امام باقر7 نك: كمال‌الدین و تمام النعمه، ج1، ص449.
[52] . نك: نجات‌بخشی در ادیان، ص 169.
[53] . سید رضی، نهج البلاغه، خ 136.
[54] . حضرت امام زین‌العابدین7 فرموده است: «آنها كه از بستر خود برای یاری امام قائم4 ناپدید می‌شوند، 313 مرد به شماره اهل بدر هستند كه صبح آن شب در مكه حاضر می‌شوند و این است گفته خدای تعالی: gوَلِكُلٍّ وِجْهَةٌ هُوَ مُوَلِّیهَا فَاسْتَبِقُوا الْخَیْرَاتِ أَیْنَ مَا تَكُونُوا یَأْتِ بِكُمْ اللَّهُ جَمِیعًا إِنَّ اللَّهَ عَلَى كُلِّ شَیٍْ قَدِیرٌf، (سوره بقره، آیه148)؛ اینها اصحاب قائم باشند.»؛ ( كمال الدین و تمام النعمه، ج2، ص368).
[55] . این ویژگی‌ها، بیشتر دستور اكید بر اجرای واجبات الهی و دوری از محرمات و دوری جستن از مادیات و زخارف دنیوی و توجه به ساده زیستی و آمادگی برای جهاد در راه خداست. (نك: منتخب الاثر، ص 580 ـ581. به نقل از: حسین محدث نوری، كشف الاستار عن وجه الغائب عن الابصار).
[56] . محمدباقر مجلسی، بحار الانوار، ج52، ص323؛ ج33، ص 367، چاپ سوم: مؤسس? الوفاء، لبنان، 1403 ق / 1983م.
[57] . نك: همان، باب 26، ص279 ـ 308.
[58] . سوره فتح، آیه 29. گرچه روایات بیشتر بر جنبه شمشیرزنی و كشتار مخالفان او دلالت دارند، ولی از روایاتی نیز مهر و عطوفت او نمایان است. برای نمونه، امام صادق7 فرموده است: «ینتج الله تعالی فی هذه الأمر رجلاً منّی و أنا منه، یسوق الله تعالی به بركات السموات و الأرض فینزل السماء قطرها و یخرج الأرض بذرها، و تأمن وحوشها وسباعها یملأ الأرض قسطاً و عدلاً كما ملئت ظلماً و جوراً و یقیل حتی یقول الجاهل لو كان هذا من ذرّی? محمد لرحم» (منتخب الاثر، ص225، به نقل از: شیخ طوسی، الغیبة).
[59] . از امام باقر7 نقل شده است كه درباره آیه gوَإِنْ مِنْ أَهْلِ الْكِتَابِ إِلَّا لَیُؤْمِنَنَّ بِهِ قَبْلَ مَوْتِهِ وَیَوْمَ الْقِیَامَةِ یَكُونُ عَلَیْهِمْ شَهِیدًاf، (سوره نساء، آیه159) فرمود: «إنّ عیسی7 ینزل قبل یوم القیام? إلی الدنیا، فلا یبقی أهل ملّ? یهودی و لاغیره إلاّ آمنوا به قبل موتهم و یصلّی عیسی7 خلف المهدی4». (منتخب الاثر، ص 600، به نقل از: سلمان قندوزی، ینابیع المودّ?، ص422، تهران 1302. در روایت دیگری آمده است: «یجتمع المهدی و عیسی بن مریم فیجیء وقت الصلو?، فیصلّی عیسی ورائه مأموماً. تذكر? الخواص». (همان، ص337، به نقل از: منتخب الاثر، ص600).
[60] . سوره نور، آیه55.
[61] . سوره انبیاء، آیه105.
[62] . سوره حج، آیه41.
[63] . منتخب الاثر، ص585. (به نقل از: ینابیع المود?، ص426).
[64] . «فیریكم كیف عدل السیرة و یحیی میت الكتاب و السنة». ( نهج البلاغه، خ136)
[65] . احادیث درباره بركت آسمان و زمین و نباتات و درختان و صلح و آرامش و شادی در میان مردم و حتی جانوران بسیار است. برای نمونه، روایت شده كه: «یفرح به أهل السماء و أهل الارض و الطیر و الوحوش و الحیتان فی البحر و تزید المیاه فی دولته و تمدّ الأنهار و تضعف الأرض أكلها و تستخرج الكنوز.» (منتخب الاثر، ص589، به نقل از: حسین نوری، كشف الاشعار؛ نیز نك: منتخب الاثر، احادیث فصل هفتم، ابواب 1ـ4، ص585 ـ593)
[66] . در این باره نك: مجتبی تونه‌ای، موعودنامه، ذیل عنوان «موعود» چاپ اول: قم 1383.
[67] . «یملأ الأرض قسطاً و عدلاً بعد ما ملئت ظلماً و جوراً» احادیث به این مضمون بسیار است. در كتاب منتخب‌الاثر، ص378 ـ381، فصل دوم، ‌باب 25، 123 حدیث در این زمینه وجود دارد.
[68] . برای آشنایی با این انحراف، نك: حبیب‌الله طاهری، سیمای آفتاب، قم، زائر 1280.
[69] . موعود نامه، ذیل عنوان انتظار مثبت.
[70] . عن الصادق7 قال: «خمس قبل قیام القائم4: الیمانی و السفیانی و الخسف بالبیداء و خروج الیمانی و قتل النفس الزكیه.» (منتخب‌الاثر، ص562، با توضیحات نویسنده در پاورقی)
[71] . Armagedton.
[72] . نصیر صاحب خلق، «صهیونیست مسیحی»، مجله موعود، ش41، ص14.
[73] . Antihrist.
[74] . گریس هال سل، تدارك جنگ بزرگ، ترجمه خسرو اسدی، ص19، چاپ اول: مؤسسه خدمات فرهنگی رسا، 1377.
[75] . نك: رضا هلال، «مسیح یهودی و فرجام جهان (مسیحیت سیاسی و اصول‌گرا در امریكا)»، ترجمه قبس زعفرانی، مجله موعود، ش40، ص14 ـ 21.
[76] . نك: پیشارا اواد، «مسیحیت صهیونیستی (بررسی مسیحیت صهیونیستی از نگاه مسیحیان كاتولیك)»، ترجمه فاطمه شفیعی سروستانی، مجله موعود، ش40، ص34 ـ 38.

نویسنده: سیدمحمدعلی آل‌علی
پنج شنبه 5/6/1388 - 17:33
دعا و زیارت
2. مراحل رجعت و ظهور مسیح
براساس آموزه‌های كتاب مقدس، رخ‌دادهای آخرالزمان و بازگشت مسیح برای نجات‌بخشی، در چندین مرحله انجام می‌پذیرد كه عبارتند از:

یكم. رجعت اولیه مسیح یا آمدن مسیح به آسمان
این مرحله شامل ربودن كلیسا (مؤمنان) و بردن آنان به آسمان است. در یك چشم به هم زدن، به صورت ناگهانی و بدون آگاهی قبلی، حضرت عیسی(ع)، آنهایی را كه آماده بازگشت او هستند، می‌رباید و به آسمان می‌برد.

پولس رسول در آموزه‌هایش می‌گوید:
همانا به شما سری می گویم كه همه نخواهیم خوابید، لیكن همه متبدل خواهیم شد، در لحظه‌ای و طرف? العینی، به جهت نواختن صور اخیر؛ زیرا كرنا صدا خواهد داد و مردگان بی‌فساد برخواهند خاست و ما مقبول خواهیم شد.[22]

اما وطن ما در آسمان است كه از آن‌جا نجات‌دهنده، یعنی عیسی مسیح خداوند را انتظار می‌كشیم كه شكل جسم ذلیل ما را تبدیل خواهد نمود تا به صورت جسم مجید او مصور شود.[23]

هدف از این ملاقات در آسمان، دادرسی مؤمنان و دادن پاداش به آنان و حساب پس دادن در استفاده از استعدادها و اموال و فرصت‌هایی است كه به آنها داده شده بود.[24]

هدف مهم دیگر، آماده كردن اوضاع و از میان بردن موانع ظهور است. موانع ظهور ممكن است دولت‌های بشری یا شیطان باشند كه از آن با عنوان بی‌دین، دجال، ضد مسیح و قانون‌شكن یاد شده است.[25]

دوم. دوران مصیبت عظیم

پس از مرحله اول ظهور مسیح و پیش از مرحله دوم آن، دوران مصیبت بسیار شدیدی پیش‌گویی شده است. در این دوره كه بنابر برخی اشاره‌ها هفت سال طول خواهد كشید،[26] چنان زمان سخت و تنگی خواهد شد كه از هنگام پیدایش امت‌ها تا بدین روز، همانندی نداشته است.[27]

هنری تیسن با استفاده از آموزه‌های كتاب مقدس، این دوران را چنین ترسیم می‌كند:
وقتی كلیسا ربوده شود، دیگر نمك و نور در جهان نخواهد بود. مدت كوتاهی پس از ربوده شدن كلیسا، تا زمانی كه مردم به سوی خداوند بازگشت نكرده‌اند، بر روی زمین هیچ موجود نجات یافته‌ای وجود نخواهد داشت. روح القدس، خدمت بازدارنده خود را از جهان خواهد برداشت. در آن زمان، فساد و ظلمت به سرعت زیاد خواهد شد. گناه همه جا را فرا خواهد گرفت و مرد بی‌دین ظهور خواهد كرد. شیطان و فرشتگانش بر روی زمین قدرت زیادی خواهند داشت، ولی آمدن مسیح، مانعی را كه در راه اشاعه بی‌دینی و برنامه‌های آخرالزمان وجود داشت، از میان خواهد برد.[28]

سوم. بازگشت ثانویه مسیح و سلطنت هزارساله او بر زمین
برابر آموزه‌های كتاب مقدس، هنگامی‌كه سال‌های مصیبت بی¬سابقه، به پایان خود نزدیك شود، روح‌هایی از دهان اژدها و از دهان وحش و از دهان نبی كاذب بیرون می‌آیند و بر پادشاهان ربع مسكون زمین خروج می‌كنند تا ایشان را برای جنگ عظیم در «حارمجدون» فراهم آورند.[29]

آنان جمع می‌شوند تا «اورشلیم» را تصرف كنند و یهودیان و فلسطین را به اسارت درآورند.[30] ولی وقتی به پیروزی نزدیك شده‌اند، مسیح با لشكریان خود از آسمان نزول خواهد كرد و در جنگ نهایی، پس از غلبه بر آنان، پیشوایانشان، گرفتار و به دریاچه آتش افكنده خواهند شد.[31]

سپاهیان آنان نیز با شمشیری كه از دهان مسیح خارج می‌شود، كشته خواهند شد و راه برای استقرار حكومت مسیح هموار خواهد گردید.[32]

این دوره، هزارسال به طول می‌انجامد و مسیح فرمان‌روای جهانی پرستش خواهد شد و عدل و انصاف كامل در جهان برپا خواهد گشت.[33] شیطان و روح‌های شریر بسته می‌شوند و به مدت هزار سال در «هاویه» افكنده خواهند شد.[34]

3. اهداف ظهور حضرت عیسی(ع)
هدف حضرت عیسی از رجعت دوم به زمین چیست؟ ظهور او چه نتایجی را درپی‌خواهد داشت؟

نویسندگان مسیحی به استناد كتاب مقدس، اهدافی را برای ظهور عیسی برشمرده‌اند كه به برخی از آنها اشاره می‌شود:

یكم. ظاهر ساختن شكوه و جلال خود
یكی از اهداف حضرت عیسی از ظهورش، نشان دادن خود و عظمتش به جهانیان است. تمام طوایف زمین، پسر انسان را خواهند دید كه بر ابرهای آسمان، با قوت و جلال عظیم می‌آید.[35]

او بر دشمنانش نیز ظاهر خواهد شد: «اینك با ابرها می‌آید و هر چشمی او را خواهد دید و آنانی كه او را نیزه زدند و تمامی امت‌های جهان، برای وی خواهند نالید.»[36]

دوم. استقرار حكومت جدید
مسیح به همراه لشكریان خود (گروه فرشتگان و انبوه نجات‌یافتگان) كه هنگام ظهور همراه او هستند،[37] با دشمنانش (نبی كاذب و لشكریان او) درگیری خواهد داشت، ولی این جنگ، كوتاه و با پیروزی قطعی آن حضرت همراه خواهد بود.[38] «در پی آن درگیری، مخالفت سیاسی علیه مسیح و ملكوت او از بین خواهد رفت و راه برای استقرار نظام جدید هموار خواهد گردید.»[39]

سوم. نجات اسرائیل
هنگامی كه مسیح رجعت كند، بنی‌اسرائیل را از دشمنانش رهایی خواهد بخشید: «پس بگو خداوند یهود چنین می‌افزاید: شما را از میان امت‌ها جمع خواهم كرد و شما را از كشورهایی كه در آنها پراكنده شده‌اید، فراهم خواهم آورد و زمین اسرائیل را به شما خواهم داد.»[40]

هم‌چنین اسرائیل نجات خواهد یافت، چنان‌كه مكتوب است، نجات دهنده‌ای از صهیون ظاهر خواهد شد و بی‌دینی را از یعقوب خواهد برداشت.[41]

برخی از نویسندگان مسیحی معتقدند وعده نجات اسرائیل به این معنا نیست كه تمام اسرائیل به تدریج وارد كلیسا خواهند گردید، زیرا نجات اسرائیل به طور مخصوص به دیدن مسیح در زمان رجعت مربوط است، چنان‌كه آمده است:

در آن روز، خداوند، ساكنان اورشلیم را حمایت خواهد نمود و ضعیف‌ترین ایشان در آن روز، مثل داوود خواهد بود و خاندان داوود مانند خدا و مثل فرشته خداوند در حضور ایشان خواهند بود. در آن روز، قصد هلاك كردن جمیع امت‌هایی كه بر ضد اورشلیم می‌آیند، خواهد نمود. و بر خاندان داوود و ساكنان اورشلیم، روح فیض و تضرعات را خواهم ریخت و بر من كه نیزه زدند، خواهند نگریست و برای من، مثل نوحه‌گری برای پسر یگانه خود نوحه‌‌گری خواهند كرد.[42]

بنابراین، سخت‌دلی اسرائیل تا زمان «پُری» امت‌ها (یعنی دوره فیض كه برای نجات امت‌ها تعیین شده است) ادامه خواهد یافت «در آن روز، اسرائیل توبه كرده، به سوی خداوند بازگشت خواهد كرد».[43]

چهارم. داوری امت‌ها
مسیح، غیر از داوری درباره پادشاهان و رئیسان و لشكریان، داوری دیگری در میان امت‌ها دارد و آن هنگامی است كه جنگ در هارمجدون به پایان رسیده و حكومت مسیح استقرار كامل یافته باشد. در این داوری، مسیح بر تخت باشكوه خود می‌نشیند و میان مردمان و امت‌ها داوری می‌كند و از طرز رفتار آنها با برادران خداوند خواهد پرسید. در این داوری، برای گوسفندان (خوبان)، حیات ابدی و ملكوت و برای بزها (بدان)، مجازات ابدی در نظر خواهد گرفت.

پنجم. بركت دادن به زمین با گسترش عدالت
بركت بخشی به زمین، ایجاد عدالت، صلح و آرامش، از اهداف مسیح از بازگشت و ظهور به شمار می‌رود، زیرا خشكی زمین و خار و خس آن، نتیجه گناه و بی‌عدالتی انسان است. با رجعت مسیح و برطرف شدن لعنت و گناه، همه موجودات حتی زمین و گیاهانش نجات می‌یابند.

و بیابان مثل گل سرخ خواهد شگفت و آب‌ها در بیابان و نهرها در صحرا خواهد جوشید و مكان‌های خشك به چشمه‌های آب مبدل خواهد گردید.[44]

و نهالی از تنه «یسّی» بیرون آمده، شاخه‌ای از ریشه‌هایش خواهد شكفت و روح خداوند بر او قرار خواهد گرفت؛ یعنی روح حكمت و فهم و روح مشورت و قوت و روح معرفت و ترس خداوند. و خوشی او در ترس خداوند خواهد بود و موافق رؤیت چشم خود، داوری نخواهد كرد و بر وفق سمع گوش‌های خود تنبیه نخواهد نمود، بلكه مسكینان را به عدالت داوری خواهد كرد و به جهت مظلومان زمین به راستی حكم خواهد نمود. و جهان را به عصای دهان خویش زده، شریران را به نفخه لب‌های خود خواهد كُشت. كمربند كمرش عدالت خواهد بود و كمربند میانش امانت. گرگ با بره سكونت خواهد داشت و پلنگ با بزغاله خواهد خوابید و گوساله و شیر و پرواری با هم و طفل كوچك آنها را خواهد راند و گاو با خرس خواهد چرید و بچه‌های آنها با هم خواهند خوابید و شیر مثل گاو كاه خواهد خورد و طفل شیر خواره بر سوراخ مار بازی خواهد كرد و طفل از شیر باز داشته شده، دست خود را بر خانه افعی خواهد گذاشت. در تمامی كوه مقدس من، ضرر و فسادی نخواهند كرد؛ زیرا جهان از معرفت خداوند پر خواهد بود مثل آب‌هایی كه دریا را می‌پوشاند.[45]

ب) دكترین منجی‌گرایی در اسلام
بنابر روایاتی كه از پیامبر اسلام(ص) نقل شده است، اعتقاد به وجود منجی آخرالزمان، در میان تمامی مسلمانان وجود دارد. همگی آنها در انتظار ظهور نجات‌دهنده‌ای كه نام و لقب و كنیه‌اش همانند نام و لقب و كنیه پیامبر اكرم(ص) باشد، به سر می‌برند.

میان آموزه منجی‌گرایی در اسلام و در مسیحیت، شباهت‌ها و تفاوت‌هایی هست. شاید بتوان ادعا كرد كه تفاوت اصلی میان آن دو، تكامل این آموزه در اسلام و جدا شدن آن از برخی باورهای خرافی است. در ادامه، خلاصه ای از باورهای مسلمانان را درباره منجی آخرالزمان به اختصار بازگو می كنیم.

1. معرفی منجی
پیامبر اسلام(ص) فرموده است:
یخرج من آخر الزمان رجل من ولدی اسمه اسمی و كنیته كنیتی. یملأ الأرض قسطاً و عدلاً كما ملئت ظلماً و جوراً فذلك هذا المهدی؛[46]

در آخرالزمان مردی از فرزندان من خروج می‌كند كه نام و كنیه‌اش همانند نام و كنیه من است. او زمین را از قسط و عدل پر می‌كند، پس از آن كه از ظلم و جور پر شده است. پس آن مرد، مهدی این امت است.

احادیث در این‌باره و با این مضمون، چنان فراوان است كه درباره آنها می‌توان ادعای تواتر كرد.[47]

در احادیث شیعه، نسب مهدی(عج) از طرف پدر به امام حسن عسكری(ع)، امام یازدهم شیعیان و از طرف مادر، به نرجس، دختر یوشع بن قیصر، پادشاه روم می‌رسد. مادر او از نژاد شمعون و از حواریون حضرت عیسی(ع) بوده است.[48]

او در 5 سالگی (سال 260 هـ .ق) و پس از درگذشت پدر بزرگوارش، به امامت رسیده و از آن زمان تا سال 329 هـ .ق، یعنی حدود 69 سال، نوعی زندگی مخفی داشته است. در این مدت، ارتباط او با پیروانش از طریق نوّاب صورت می‌گرفت كه از آن دوران به غیبت صغرا تعبیر می‌شود. پس از آن تاریخ، از دیدگان عموم پنهان می‌شود و غیبت كبرا آغاز می‌گردد تا زمانی‌كه به امر پروردگار ظهور كند و جهان را پر از عدل و داد گرداند.[49]

2. وضعیت جهان در زمان انتظار
جهان در زمان غیبت امام مهدی(عج)، آمیخته‌ای از خوبی‌ها و بدی‌ها، زشتی‌ها و زیبایی‌ها، كام‌یابی‌ها و ناكامی‌ها، مرادها و نامرادی‌ها و صلاح‌ها و فسادهاست. حق نابود نشده و گویندگان و جویندگان آن از میان نرفته‌اند، ولی مسیر كلی جامعه به سوی گسترش زشتی‌ها و نامردمی‌هاست.

خرابی‌ها كم‌كم فزونی می‌گیرد و رژیم‌های اجتماعی فاسد قدرت‌مندتر می‌گردند تا آن‌جاكه خفقان محیط به اوج خود می‌رسد و نابودی اخلاق و معنویت آشكارا دیده می‌شود تا جایی كه همگان ناامید می‌شوند و جز اندكی كه به انتظار سرآمدن این شب سیاه پایدارند و به بردباران هم‌كیش خود بشارت آمدن مهدی(عج) را می‌دهند، دیگران بر صراط حق و ایمان و عدالت باقی نمی‌مانند. در این دوران، از قیام‌های حق و آشوب گری‌های باطل سخن به میان آمده است كه برخی از آنها از نشانه‌های ظهور منجی آخرالزمان به شمار می‌رود.[50]

پنج شنبه 5/6/1388 - 17:31
دعا و زیارت
از زمانی كه افلاطون، مدینه فاضله را بیان نمود، تا قرن‌ها بعد كه این اندیشه به صورت «آرمان‌شهر» در آثار فیلسوفان تجلی می‌كند، تصویرهای گوناگونی از این اندیشه مشهود است. تصویر شهرهای آرمانی در آثار اندیش‌مندان، بازتابی از اندیشه‌های بشر محروم و ستم‌كشیده‌ای است كه با پروراندن چنان اندیشه‌هایی در ذهن خویش، خود را تسلّی می‌دهد و تلخی‌های حال را به امید رسیدن به خوشی‌های آینده پذیرا می‌شود.[1]

جامعه شناسی جدید، این اندیشه را در مفهوم مذهبی آن، یكی از مكتب‌های اجتماعی می‌داند كه بر مبنای نصوص دینی، معتقد است در پایان جهان، نجات‌دهنده‌ای ظهور خواهد كرد و جهانی بی‌‌اندوه و خالی از ستم را خواهد ساخت.

چون قدیمی‌ترین اسناد طرح این مسئله، كتاب‌های آسمانی است، باید تجلی‌های این اندیشه را در مكتب‌های فلسفی و اجتماعی، پوشش‌های ثانوی و مادی این اندیشه دینی و الهی دانست.[2] دل بستن به جهانی روشن و تصویر دورنمایی از مدینه فاضله در ادیان، نه جنبه خیالی دارد (آن‌گونه كه در آرمان شهرهای فیلسوفان دیده می‌شود) و نه جنبه فردی (چنان‌كه نزد عارفان و زاهدان تجلی می‌یابد). در این‌جا سخن از شهری محدود با دروازه‌های بسته و برج‌های بلند و دیوارهای خاردار نیست، بلكه گفت‌وگو از جهانی پهناور است كه سراسر گیتی را فرا می‌گیرد؛ با افقی گسترده و بی‌انتها كه در رأس آن، گرداننده‌ای پاك‌سیرت و به دور از بدی‌ها و سستی‌های اخلاقی حاكم است.[3]

آینده در ادیان كاملاً روشن می‌نماید؛ جهان جز به سود ستم‌دیدگان و رنج كشیدگان مؤمن پایان نمی‌پذیرد:

أَنَّ الأَرْضَ یَرِثُهَا عِبَادِیَ الصَّالِحُونَ؛[4]

وَ قُلْ جَاءَ الْحَقُّ وَزَهَقَ الْبَاطِلُ إِنَّ الْبَاطِلَ كَانَ زَهُوقًا .[5]

در ادیان، از آینده‌ای امیدبخش در جامعه‌ای سرشار از عدالت و معنویت گفت‌وگو می‌شود كه بر اساس نظامی الهی به رهبری مردی خدایی تشكیل می‌گردد. وی از هوس‌ها و امیال پست فرمان‌روایان ستم‌گر پاك است و با عالم ملكوت پیوندی عمیق دارد. اعضای این جامعه نیز مردمی وارسته و آراسته به زیورهای اخلاقی هستند؛ مردمانی كه اطاعت و فرمان‌بری از رهبر الهی خود را عبادت می‌شمارند.

ادیان، حكومت آخرالزمان و منجی را در ارتباط با دستگاه خدایی می‌بینند. از این‌رو، ظهور موعود و تشكیل جامعه مطلوب، تجسم آموزه‌های ادیان و پیامبران و اولیای الهی تلقی می‌شود و پایان‌بخش رنج و درد نوع بشر و برپایی جامعه‌ای پر از عدل و داد و نورانیت و معنویت اعلام می‌گردد.

الف) منجی‌گرایی در مسیحیت
امید بستن به جهانی نورانی كه در آن، آدمی به همه خواست‌های خود برسد و از تمامی گناهان پاك و از همه دل‌بستگی‌های مادی رهایی یابد و نیز ایمان به نجات‌دهنده‌ای كه برآورده‌كننده این آرزوها باشد، در كتاب مقدس آشكارا دیده می‌شود.

كلیسای اولیه نیز به تبیین رجعت و نجات‌بخشی مسیح، علاقه فراوانی داشت. رسولان منتظر بودند كه مسیح در عصر آنان ظهور كند و نسل‌های بعدی نیز همین امید باشكوه را حفظ كردند. این انتظار طاقت‌فرسا تا قرن سوم میلادی به شدت ادامه داشت، ولی از زمان امپراتوری كنستانتین و ایمان آوردن او به مسیحیت و كم شدن سختی‌ها و مصیبت‌های مسیحیان (قرن چهارم میلادی)، بازگشت و ظهور مسیح كم‌كم به فراموشی سپرده شد.

گفتنی است در قرن‌های اخیر، در كلیساها دوباره بر این حقیقت تأكید می‌شود و در مواردی هنوز غفلت‌ها و مخالفت‌هایی وجود دارد، ولی علاقه به این آموزه كتاب مقدس رو به افزایش است. روزانه میلیون‌ها مسیحی دین‌دار این دعا را زمزمه می‌كنند كه: «آمین، بیا ای خداوند عیسی».[6]

1. اهمیت این آموزه در مسیحیت
كتاب مقدس، به موضوع نجات و بازگشت دوباره مسیح اهمیت فروانی می‌دهد. رجعت مسیح، در عهد جدید بیش از سی‌صد‌ بار آمده است و چندین باب كامل، به این موضوع اختصاص دارد.[7]

برخی از رساله‌های عهد جدید نیز به این موضوع مربوط است.[8] بنابراین، می‌توان گفت این آموزه از مهم‌ترین آموزه‌های مسیحیت به شمار می‌رود.

هنری تیسن می‌نویسد:
درك صحیح رجعت مسیح، كلید كتاب مقدس می‌باشد. بدون درك صحیح رجعت مسیح، نخواهیم توانست بسیاری از تعالیم و آیین‌های مقدس و وعده‌ها و نمونه‌های كتاب مقدس را درك نماییم. مثلاً این‌كه مسیح هم پیامبر، هم كاهن و هم پادشاه است، بدون درك رجعت قابل فهم نیست.

... در آیات زیادی، مسیحیان تشویق شده‌اند كه برای بازگشت مسیح آماده باشند و از این حقیقت تسلی پیدا كنند و ضعیفان را برای این حقیقت تقویت نمایند، سختی‌ها را تحمل كنند و اعتماد خود را حفظ نمایند؛ زیرا خداوند به زودی مراجعت خواهد كرد و برای منتظران خود بركت و اجر و پاداش خواهد آورد.[9]

یكم. امید كلیسا
رجعت مسیح، امید بزرگ كلیساست و با انتظار منجی مسیحیت حیات می‌یابد، چنان‌كه پطرس می‌گوید:

مبارك باد خدا و پدر خداوند ما، عیسی مسیح كه به حسب رحمت عظیم خود، ما را به وساطت برخاستن عیسی مسیح از مردگان، از نو تولید كرد و برای امید زنده.[10]

یوحنا می‌گوید:
ای حبیبان! الان فرزندان خدا هستیم و هنوز ظاهر نشده است، لیكن می‌دانیم كه چون او ظاهر شود، مانند او خواهیم بود؛ زیرا او را چنان‌كه هست، خواهیم دید و هر كس این امید را بر وی دارد، خود را پاك می‌سازد؛ چنان‌كه او پاك است.[11]

دوم. امید مسیحیان
آمدن منجی و بازگشت مسیح، امید اصلی مسیحیان است. باور به این آموزه، انگیزه‌ای قوی‌ برای ثبات ایمان و اعتقاد و پاكی[12] و تقوا و پایداری و ثبات قدم[13] ایجاد می‌كند.

هنری تیسن، اعتقاد به ظهور مجدد مسیح را سرچشمه بسیاری از باورها و اعمال می‌داند و می‌نویسد:

قبول این عقیده باعث می‌شود كه ما خودمان را پاك كنیم[14] و مواظب و پایدار باشیم.[15]

این عقیده، لغزش خوردگان را به بازگشت تشویق می‌كند[16] و باعث هشدار بی‌دینان می‌گردد[17] و در مشكلات و ناراحتی‌ها، باعث پایداری و استقامت می‌شود.[18]

روشن است كه این اعتقاد، انگیزه مسیحیت رسول‌مان بود؛ كسانی كه شنیده بودند مسیح گفته است كه باز می‌گردد، ممكن نبود فریب دنیا را بخورند. آنها در انتظار بازگشت او بودند و با همین اعتقاد زندگی می‌كردند و تلاش می‌نمودند دیگران را هم به سوی او بیاورند و به بازگشت او معتقد سازند.[19]

كتاب مقدس با وعده و تشریح رجعت مسیح، محركی بسیار قوی برای اعمال و خدمات مسیحی ایجاد می‌كند:

در ساعتی كه گمان نبرید، بر انسان می‌آید. پس آن غلام امین و دانا كیست كه آقایش، او را بر اهل خانه خود بگمارد تا ایشان را در وقت معین خوراك دهد. خوشا به حال آن غلامی كه چون آقایش آید، او را در چنین كار مشغول یابد.[20]

پولس رسول در آموزه‌های خود گوشزد می‌كند:
پس حق هركس را به او ادا كنید؛ باج را به مستحقِ باج و جزیه را به مستحقِ جزیه و ترس را به مستحقِ ترس و عزت را به مستحقِ عزت! مدیون احدی به چیزی نشوید، مگر به محبت نمودن؛ زیرا كسی كه دیگری را محبت می‌نماید، شریعت را به جا آورده باشد؛ زنا مكن، قتل مكن، دزدی مكن، شهادت دروغ مده، طمع مورز و هر حكمی دیگر كه هست، همه شامل است در این كلام كه هم‌سایه خود را چون خود محبت نما! محبت به همسایه خود بدی نمی‌كند، پس محبت تكمیل شریعت است. و خصوصاً چون وقت را می‌دانید كه الحال ساعت رسیده است كه باید از خواب بیدار شویم؛ زیرا كه الان نجات ما نزدیك‌تر است. از آن وقتی كه ایمان آوردیم، شب مقتضی شد و روز نزدیك آمد. پس اعمال تاریكی را بیرون كرد، اسلحه نو را بپوشیم و با شایستگی رفتار كنیم؛ چنان‌چه در روزه، نه در بزم‌ها و سكرها و فسق و فجور و نزاع و حسد، بلكه عیسی مسیح خداوند را بپوشید و برای شهوات جسمانی تدارك نبینید.[21]

پنج شنبه 5/6/1388 - 17:29
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته