• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 9190
تعداد نظرات : 108
زمان آخرین مطلب : 3720روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه

رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر از افزایش چهار برابری کشفیات مرفین خبر داد.

به گزارش فارس، علی مویدی در دیدار با سفیر ایتالیا با اشاره به فعالیت‌های پلیس مبارزه با مواد مخدر در سطح دنیا افزود: سال گذشته شاهد افزایش 400 درصدی کشفیات مرفین بودیم که بیشتر در قالب محموله‌های چند تنی به سمت اروپا در حرکت بود که این نشان می‌دهد ایران فقط از سمت افغانستان تهدید نمی‌شود بلکه از سمت اروپا نیز با قاچاق پیش‌سازهای صنعتی مواجه هستیم.

وی با اشاره به دستاوردهای ایران در حوزه مواد مخدر توضیح داد: اکنون ما مرکز پرورش سگ موادیاب داریم که کشفیات این مرکز از کشفیات کل دنیا بیشتر است. ما آمادگی داریم بدون هیچ محدودیتی با در اختیار گذاشتن بانک اطلاعاتی خود برای مبارزه با مواد مخدر با همه کشورهای دنیا همکاری کنیم.

مؤیدی گفت: ما آمادگی داریم از تجهیزات فنی موجود در دنیا برای کشف مواد مخدر استفاده کنیم البته خود ما توفیقات خوبی در این زمینه داشته‌ایم در حالی که دوستان اروپایی در حوزه تجهیزات مبارزه با مواد مخدر با ما برخورد سیاسی داشتند که امیدواریم در شرایط جدید شاهد این‌گونه برخوردها نباشیم.

پنج شنبه 20/4/1392 - 22:15
اخبار

دبیر ستاد ثبت‌نام و مدیرکل ارزیابی و پاسخگویی به شکایات مردمی آموزش و پرورش گفت: ثبت‌نام دانش‌آموزان میان پایه و ورودی به پایه‌های جدید تحصیلی تمام شده، اما دانش‌آموزان جا مانده از ثبت‌نام می‌توانند تا پایان تیرماه برای ثبت‌نام اقدام کنند.

قاسم مستقیم در گفت‌و‌گو با مهر افزود: ثبت‌نام دانش‌آموزان جامانده که به صورت موردی به مدارس مراجعه می‌کنند تا پایان تیرماه در روزهای دوشنبه و چهارشنبه انجام می‌شود. ثبت‌نام دانش‌آموزان میان پایه از سوی مدیران مدارس انجام می‌شود و نیازی نیست دانش‌آموز یا والدین برای ثبت‌نام به‌مدرسه مراجعه کنند.

دبیر ستاد ثبت‌نام آموزش و پرورش ادامه داد: ابلاغ معلمان، ساماندهی نیروی انسانی و نقل و انتقال فرهنگیان نیز تا پایان تیرماه انجام می‌شود و کلاس‌بندی دانش‌آموزان نیز از سوی مدیر مدرسه انجام خواهد شد تا در اول مهر دانش‌آموزان بدون دغدغه سال تحصیلی را آغاز کنند. وی توضیح داد: سال تحصیلی جدید نیز همانند سال‌های گذشته از اول مهر آغاز می‌شود و هیچ برنامه‌ای برای آغاز زودتر سال تحصیلی وجود ندارد.

مستقیم با اشاره به اجرای طرح 3-3-3-3 نیز گفت: ساماندهی نیروی انسانی و فضای آموزشی از برنامه‌ریزی‌های اصلی آموزش و پرورش است و به همین علت به همه مدارس برای سال تحصیلی جدید اجازه داده شده در صورت داشتن فضا و امکان، این طرح را اجرا کنند.

پنج شنبه 20/4/1392 - 22:12
سلامت و بهداشت جامعه

هر سال با فرا رسیدن ماه رمضان شاهد فروش انواع غذاهای پر مصرف سفره افطار بویژه انواع آش رشته، جو و شله‌قلمکار در دیگ‌های بزرگی که بیشتر مقابل اغذیه‌فروشی‌ها یا هر مکان دیگری با قیمت‌ها و کیفیت‌های مختلف به فروش می‌رسد، هستیم.

این آش‌ها با آن عطر و بوی هوس‌انگیز سیر و پیاز داغ و یک وجب روغن آغشته به نعنا داغ بویژه در وقت افطار که گرسنگی هوش از سرمان برده است ما را بی‌خیال به بهداشت و کیفیت آن می‌کند و تا یک کاسه آش چرب و چیل پرکشک نخوریم، اشتهای برانگیخته‌مان سرکوب نمی‌شود، اما آیا تا به حال پس از خوردن این آش‌ها، سوزش معده، سنگینی، رخوت و گاهی مسمومیت گریبان شما را گرفته است؟ آیا به این موضوع فکر کرده‌اید، اگر کشک موجود در این آش‌ها غیرپاستوریزه و در این هوای گرم در شرایط نامناسبی نگهداری شده باشد چه بلایی به سرتان می‌آورد؟

مراقب کبدتان باشید

برای تهیه سیر، پیاز و نعنا داغ از روش سرخ کردن استفاده می‌شود. در این روش پس از برشته شدن سیر و پیاز باید روغن باقی مانده دور ریخته شود؛ چراکه رطوبت خارج شده از سیر و پیاز روغن را مستعد هیدرولیز و تجزیه شدن می‌کند، اما متاسفانه در این روغن‌ها بارها و بارها این مواد سرخ شده و پس از آن که روغن در معرض شوک حرارتی غلیظ و به نقطه دود رسید و در اثر واکنش‌های مخرب رنگ و بوی آن تغییر کرد در آن نعنا که رنگ و طعم ناخوشایند روغن را مخفی می‌کند، داغ کرده و روی آش می‌ریزند.

روغنی که روی این آش‌ها ریخته می‌شود، روغن هیدرولیز شده غیرقابل مصرفی است که حاوی ترکیب سرطانزایی به نام آکرولئین است که می‌تواند بروز سرطان کبد را مهیا سازد و ریسک ابتلا به کبد چرب را افزایش دهد. از طرف دیگر این ترکیبات به دلیل آن که به سرعت هضم نمی‌شود مدت طولانی‌تری در معده باقی‌مانده و به نوعی تخمیر می‌شود و در نتیجه این تخمیر ایجاد گاز، سوزش معده، درد شکم، کسالت و سنگینی در مصرف‌کننده عارض می‌شود و فشار مضاعفی را به قلب وارد می‌کند و اگر در وعده افطار که شکم خالی است، استفاده شود سلول‌های جدار معده و روده را مستعد زخم و تورم کرده و کبد را تنبل می‌کند.

کشک آش مسموم‌تان نکند

کشک یکی از غنی‌ترین منابع پروتئین حیوانی است و تا حدود زیادی می‌تواند کلسیم بدن را تامین کند و به دلیل همین ارزش غذایی بالا هم محیط مناسبی برای رشد و تکثیر میکروب‌های مختلف بویژه باکتری مولد بوتولیسم است. خطر مسمومیت با این باکتری در کشک‌های سنتی و فله‌ای که در بیشتر آش‌های کیلویی استفاده می‌شود، بسیار زیاد است. این باکتری در خاک موجود است و اگر کشک در مجاورت هوای آلوده به گرد و غبار یا فضولات حیوانات خشک شود به‌راحتی بیماریزا می‌شود.

بیشتر کشک‌های به کار رفته در آش‌های کیلویی از مخلوط کشک خشک سنتی ساییده شده به همراه نمک و آب تهیه می‌شود. این کشک‌ها غیرپاستوریزه بوده و به مدت زیادی در شرایط نامساعد نگهداری و تاریخ مصرف مشخصی ندارد و میزان نمک افزوده شده به آنها استاندارد نیست و هر چه مقدار نمک بیشتر باشد دسترسی به کلسیم کشک کمتر خواهد بود.

این را هم بدانید به دلیل آن که نمک و پروتئین کشک برای دفع نیاز به آب زیادی دارد؛ اگر در وعده سحر از غذاهای کشکی استفاده کنید در همان ساعات اولیه روز دچار تشنگی خواهید شد.

پنج شنبه 20/4/1392 - 22:11
تغذیه و تناسب اندام

یک متخصص تغذیه با تاکید بر اهمیت ارزش سیرکنندگی وعده‌های غذایی گفت: رژیمی که چربی آن در حد اعتدال و پروتئین آن زیاد باشد موجب احساس سیری و به تاخیر افتادن مجدد گرسنگی می‌شود.

دکتر مینو فروزانی در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان این‌که کاهش وزن مطلوب با افزایش دفعات وعده‌های غذایی امکان‌پذیر است، افزود: موفقیت و کاهش وزن با کاهش ذخایر چربی و افزایش مصرف دفعات غذایی و کاهش حجم غذا در هر وعده میسر می‌شود.

وی با تاکید بر این‌که کاهش وزن معادل نیم کیلوگرم در هفته مقداری قابل قبول است، تاکید کرد: کاهش 500 کیلوکالری در روز با کاهش 3500 کیلوکالری در هفته و کاهش وزن مطلوب همراه است، اما در رژیم غذایی سنگین به علت جانشین شدن آب به جای چربی به طور موقتی، چربی از دست رفته را نشان نمی‌دهد، ولی موجب تشویق فرد به کاهش وزن می‌شود. رژیم غذایی مناسب باید شامل تمامی مواد مغذی مانند لبنیات، میوه‌جات و سبزیجات، غلات و گوشت، ماهی، مرغ و تخم‌مرغ با

 

پنج شنبه 20/4/1392 - 22:10
كودك

یک متخصص تغذیه با بیان این‌که آلرژی‌های غذایی از علل کمبود آهن در کودکان است، گفت: نیاز روزانه آهن نوجوانان در سن بلوغ 500 میلی‌گرم است، مصرف مواد غذایی غنی از ویتامین C،بویژه مواد غذایی غنی با منبع حیوانی مانند گوشت مرغ، جگر گوسفند و گوساله، گوشت قرمز و تخم‌مرغ موجب افزایش جذب آهن می‌شود.

دکتر سیدعلی کشاورز در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به این‌که کودکان و نوجوانان در سنین رشد نیاز بیشتری به مصرف مواد غذایی حاوی آهن دارند، افزود:البته مصرف زیاد آهن در بعضی از کودکان از علل مهم کمبود آهن در آنهاست. با این‌حال حبوبات، کشمش، کلم، انواع آلو و سبزی‌هایی با برگ سبز تیره نیز از منابع گیاهی غنی از آهن است. البته تخم‌مرغ، گوشت، ماهی، مرغ، بوقلمون، انواع لوبیای خشک، روغن بادام، پسته و انواع مغزها، نخود، عدس و شیره چغندر حاوی مواد بالایی از آهن است که مصرف روزانه آنها در سنین بلوغ اهمیت زیادی برای تامین آهن مورد نیاز بدن دارد.

پنج شنبه 20/4/1392 - 22:10
بیماری ها

یک متخصص بیماری‌های مغز و اعصاب، ضعف در عضله انگشت شصت، گزگز و خواب رفتگی بویژه در انگشتان شصت را از جمله علائم شایع گرفتگی تونل مچ دست دانست و گفت: افردی که فعالیت زیادی با مچ دست خود دارند همچون زنان خانه‌دار، کاربران کامپیوتر، کارگران و افرادی که آسفالت سوراخ می‌کنند، بیشتر به این عارضه مبتلا می‌شوند.

دکتر اکبر سلطان‌زاده در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: در مچ دست کانالی به نام کارپ وجود دارد که عصب میانی از داخل آن عبور می‌کند. این عصب از ساعد پایین آمده و به سمت کف دست می‌رسد. گاهی بر اثر کار زیاد به این عصب فشار آمده و این تونل دچار فشردگی می‌شود که از این بیماری با نام گرفتگی کانال مچ دست یا سندروم کانال کارپ یاد می‌شود.

وی توصیه کرد: کاهش فعالیت‌هایی که با دست انجام می‌شود و استفاده از مچ‌بندهای مخصوص برای حفاظت از مچ دست، شیوه مناسب برای درمان سندروم مچ دست است، اما در صورتی که رعایت این موارد به بهبودی این عارضه کمک نکند پزشک جراح با جراحی و باز کردن کانال عصب میانی را آزاد می‌کند.

افراد مبتلا به کم‌کاری تیروئید و بیماران دیابتی از جمله افرادی هستند که ممکن است به این بیماری دچار شوند.

 

پنج شنبه 20/4/1392 - 22:9
سلامت و بهداشت جامعه

 

یک فوق‌تخصص کبد وگوارش گفت: افرادی که فعالیت بدنی کمتری دارند و ساعات بیشتری را در پشت میز می‌گذرانند بیشتر در معرض خطر کبد چرب هستند، چرا که فعالیت کمتر در تشدید این بیماری موثر است.

دکتر مرتضی نظریان در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان این مطلب اظهار کرد: تجمع بیش از حد چربی در کبد، گاه باعث اختلال در فعالیت طبیعی بافت کبد می‌شود که می‌تواند سیر پیشرونده داشته و با آسیب تدریجی همراه باشد. گرچه هنوز علت اصلی این بیماری مشخص نیست، ولی به نظر می‌رسد این بیماری ارتباط نزدیکی با برخی بیماری‌های متابولیک از جمله چاقی، افزایش کلسترول، تری‌گلیسیرید خون و دیابت دارد. مصرف زیاد انرژی باعث خواهد شد کبد نتواند سوخت‌و‌ساز طبیعی را انجام دهد و در نتیجه انرژی اضافی به صورت چربی در کبد ذخیره می‌شود.

این فوق‌تخصص کبد و گوارش با اشاره به نکاتی برای کنترل این بیماری، عنوان کرد: کم‌کردن وزن، انتخاب رژیم غذایی سالم، انجام ورزش و فعالیت بدنی منظم، کنترل بیماری‌های زمینه‌ای متابولیک و محافظت کبد از عوامل خطر، در روند بهبود تاثیر بسزایی دارد.

پنج شنبه 20/4/1392 - 22:9
سلامت و بهداشت جامعه
آب گاز‌دار همچون آب طعم‌دار یک نوشیدنی مفید محسوب نمی‌شود، گرچه نسبت به نوشابه اولویت دارد


با وجود آن که روزه داریم و در این روزهای گرم بیشترین تلاش خود را می‌کنیم تا آب باقیمانده در بدن را حفظ کنیم، می‌خواهیم بدون آن که تشنگی شما را برانگیزیم درباره انواعی از آب‌ها سخن بگوییم. همان آب‌های خوش طعم یا گازداری که این روزها به خیل آب‌های معدنی پیوسته‌اند و جالب‌تر آب‌های اکسیژن‌داری است که در برخی مغازه‌ها و آبمیوه‌فروشی‌های مدرن به فروش می‌رسد، اما پرسشی که بیشتر افراد به دنبال جواب علمی و منطقی آن هستند، این که آیا می‌توان آب‌های گازدار و طعم‌دار را جایگزین نوشابه‌های صنعتی یا آب آشامیدنی کرد. آیا آب‌های اکسیژن‌داری که قیمت‌شان در مقایسه با آب‌های معدنی بالاتر است خاصیت درمانی دارند؟

به کودکان آب طعم‌دار ندهید

بیشتر خانواده‌ها بر این باورند که آب‌‌های طعم‌ دار شیرین نیست و رنگ خاصی هم ندارد. پس بی‌ضرر بوده و می‌توان آنها را جایگزین آب آشامیدنی کرد، اما باید بدانید این آب‌ها به واسطه برخی اسانس‌های سنتزی با طعم‌های گیلاس، سیب، هلو، طالبی، لیمو و آلوئه‌ورا مزه‌دار می‌شود. این آب‌ها با وجود آن که بدون کالری است و رنگ خاصی ندارد، اما همچون نوشابه‌های صنعتی مضرات مواد طعم‌دهنده را دارد و نمی‌توان گفت که بی‌ضرر است.

معمولا اسانس‌ها از منابع طبیعی استخراج می‌شود و برای سلامت انسان مخاطره‌آمیز نیست، اما مشکل آنجاست که استخراج این مواد همیشه از منابع طبیعی امکان‌پذیر نیست و در صنعت برای ساخت سنتزی آنها از صدها ماده شیمیایی استفاده می‌شود. این نوع طعم‌دهنده‌ها ممکن است لحظاتی از زندگی ما را شیرین و دلچسب کند، اما ترکیبات نامطلوب آن در کوتاه‌مدت بویژه در کودکان حساسیت‌های شدید و بیماری‌های نامعلوم و در درازمدت اثرات سوئی بر کلیه و کبد گذاشته و به اختلال در عملکرد این دو عضو منجر می‌شود.

به همین دلیل متخصصان تغذیه مصرف این آب‌ها را برای کودکان زیر پنج سال توصیه نمی‌کنند؛ زیرا سیستم ایمنی و اعضای سم‌زدای کودکان در این سنین در حال کامل‌شدن بوده و بهتر است هیچ ماده مصنوعی در این دوران وارد بدن خردسال نشود.

آب گازدار یک نوشیدنی اسیدی

آب گازدار، همچون آب طعم‌دار یک نوشیدنی مفید محسوب نمی‌شود اگرچه در مقایسه با نوشابه‌های رنگی و آبمیوه‌های سنتزی در اولویت قرار دارد، اما به دلیل آن که به واسطه گاز کربنیک و اسید فسفریک گازدار و طعم آن ترش و خصوصیات مواد اسیدی را می‌گیرد، همچون نوشابه‌های گازدار مضر می‌شود. متاسفانه اسید موجود در این آب‌ها می‌تواند باعث پوسیدگی دندان‌ها شده و بسرعت خون را اسیدی کند. با اسیدی‌شدن خون بناچار کلسیم که خاصیت قلیایی داشته از استخوان‌ها کشیده می‌شود تا بتواند اسید مازاد را خنثی کند وهمین عامل روند پوکی استخوان را تسریع می‌کند. از سوی دیگر کلسیم آزادشده در کلیه رسوب و به بروز سنگ کلیه و ایجاد فشار مضاعف بر این عضو منجر می‌شود. در ضمن آب‌های گازدار با رقابت با اسید هیدروکلریک معده عملکرد این عضو را تحت تاثیر قرار داده و بعد از گذشت مدت زمانی معده را ناکارآمد می‌کند. در نتیجه غذا گوارش نیافته باقیمانده و سبب سوءهاضمه و نفخ می‌شود و مصرف ‌آن به کسانی که مشکلات گوارشی، زخم و ورم معده و سوزش سر دل دارند، توصیه نمی‌‌شود.

آب اکسیژن‌دار درمانگر نیست

در مورد آب‌های آشامیدنی بطری شده‌ای که این روزها با نام آب غنی‌شده با اکسیژن در برخی کافی شاپ‌ها یا آبمیوه‌فروشی‌های مدرن عرضه می‌شود و در برخی سایت‌ها اطلاعاتی در مورد خواص درمانی آن مطرح شده است، باید بدانید که هنوز هیچ منبع معتبر علمی درباره خاصیت درمانی آن به طور دقیق اظهار نظر نکرده است.

در این رابطه اغلب متخصصان علوم غذایی اتفاق نظر دارند که جذب اکسیژن تنها از طریق دستگاه تنفس و ریه‌ها انجام می‌‌شود و دستگاه گوارش نمی‌تواند نقش موثری در این مورد داشته باشد. به گفته آنان، اکسیژن حلالیت چندانی در آب ندارد و نمی‌‌توان حجم زیادی از آن را در آب حل ‌کرد و از طرفی با این کار ماده جدید آب‌اکسیژنه به دست می‌‌آید که برای انسان ضرر دارد، اما این که میزان کم‌ اکسیژن حل‌شده در آب، در صورت جذب از طریق دستگاه گوارش تا چه میزان برای فرد بازده خواهد داشت، موضوعی است که باید بیشتر در مورد آن تحقیق شود.

بنابراین از این نوشیدنی فقط با اتکا به نام آن نمی‌‌توان انتظار چندانی داشت و افراد باید در انتخاب‌ خود آگاهانه‌‌تر عمل کنند.

لطفا تگری ننوشید!

با این تفاسیر اگر آب ساده، طعم‌دار، گازدار یا حتی آب غنی‌شده با اکسیژن را برای تامین آب بدن خود انتخاب می‌کنید، سعی کنید که دمای آن پایین‌تر از 4 درجه سانتی‌گراد نباشد، چرا که اگر یخ‌زده و تگری باشد مدت زمان زیادی طول می‌کشد تا عطش شما را رفع کند.

نوشیدنی چه سرد باشد و چه گرم وقتی وارد معده می‌شود تا به 37 درجه سانتی‌‌گراد، یعنی دمای طبیعی بدن نرسد، نمی‌تواند از معده خارج و از طریق روده جذب شود. به همین دلیل است که دمای آب مصرفی ورزشکاران بخصوص هنگام انجام مسابقات باید به دمای طبیعی بدن نزدیک‌تر باشد تا با کمترین اتلاف وقت آب جذب بدن شود تا ورزشکار در میدان مسابقه عملکرد بهتری داشته باشد.

پس در زمان افطار از نوشیدن آب یخ و تگری بپرهیزید و اگرهم می‌خواهید تشنگی‌تان سریع بر طرف شود و تعادل یونی داخل و خارج سلولی برقرار شود، آب آشامیدنی را با قدری نمک و آبلیمو مخلوط و نوش‌جان کنید.
پنج شنبه 20/4/1392 - 22:9
آموزش و تحقيقات

پژوهش‌های جدید نشان می‌دهد تا اواخر قرن 21 تغییر اقلیم می‌تواند بیش از نیمی از گونه‌های گیاهی و یک‌سوم از گونه‌های جانوری را نابود کند.

پژوهش‌های جدید درخصوص 50 هزار گونه در سراسر جهان نشان می‌دهد بیش از نیمی از گیاهان و یک‌سوم جانوران تا سال 2080 میلادی بیش از 50 درصد از محدوده پراکنش خود را از دست می‌دهند. این مساله به این معنی است که محدوده پراکنش بسیاری از گونه‌های رایج در جهان کوچک خواهد شد و تنوع گونه‌ای کاهش می‌یابد. انتظار می‌رود بیشترین خطر متوجه گیاهان، خزندگان و بویژه دوزیستان باشد. کشورهای جنوب صحرای آفریقا، آمریکای مرکزی، آمازون و استرالیا، بیشترین گونه از گیاهان و حیوانات را از دست خواهند داد و از دست رفتن بسیاری از گونه‌های گیاهی شمال آفریقا، آسیای مرکزی و جنوب شرقی اروپا پیش‌بینی شده است. گرم شدن زمین، متابولیسم گونه‌ها را تغییر می‌دهد به طوری که بسیاری از آنها نمی‌توانند با تغییر دما سازگار شوند. اقدام بموقع و دقیق برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای در سطح جهان می‌تواند از کاهش تنوع‌زیستی جلوگیری کند. اگر انتشار گازهای گلخانه‌ای با سرعت فعلی ادامه یابد، دمای زمین تا سال 2100 تا چهار درجه افزایش پیدا می‌کند. اگر بتوانیم تا دو درجه گرم شدن زمین را با کاهش گازها کنترل کنیم، می‌توانیم بسیاری از گونه‌ها را از انقراض نجات دهیم. اطلاعات درباره توزیع فعلی گونه‌های مورد استفاده در این پژوهش از مجموعه داده‌های آنلاین با صدها نفر از داوطلبان، دانشمندان و مجموعه‌های تاریخ طبیعی از طریق تسهیلات اطلاعات تنوع زیستی جهانی (GBIF) به اشتراک گذاشته شده بود.

پنج شنبه 20/4/1392 - 22:6
آموزش و تحقيقات


متخصصان به ساخت ربات‌های هوشمندی که قادر به یادگیری، تشخیص و درک ذهنی هستند، نزدیک شده‌اند. بله این قابلیت‌ها، همان مواردی است که نوع بشر را از بسیاری از موجودات زنده متمایز کرده است، اما به نظر می‌رسد علم آنچنان بسرعت در حال عبور از مرزهای خود است که دیرزمانی با تولید هوش مصنوعی پیشرفته و متناظر انسانی فاصله نداریم.

بتازگی محققان دانشگاه استنفورد ایالات متحده موفق شده‌اند شبکه عصبی مصنوعی بسازند که 5/6 برابر بزرگ‌تر از شبکه‌ای است که سال گذشته شرکت گوگل ساخته و قادر به‌یادگیری و حتی شناخت گربه‌ها در فیلم‌های ویدئویی موجود در سایت یوتیوب بود. این دستاوردی بزرگ در ساخت ابزارهای هوشمند و ربات‌هایی محسوب می‌شود که در آینده نزدیکی از رفتار و کردار ما خواهند آموخت!

درست یک سال پیش در تابستان 2012، کارشناسان گوگل ایکس که بخش تحقیق و توسعه این کمپانی فناوری به شمار می‌رود، موفق شدند با همکاری متخصصان دانشگاه استنفورد پروژه‌ ساخت شبکه‌ عصبی گوگل را با استعداد 7/1 میلیارد الگوی محاسباتی، عملیاتی کنند. طرحی که برای نمونه می‌تواند بیاموزد و موارد موجود در تصاویر ویدئویی را تشخیص داده و نشان‌گذاری کند. حال آندرا انجی، مسئول آزمایشگاه هوش مصنوعی این دانشگاه به کمک همکارانش پا را فراتر گذاشته و شبکه‌ای ترتیب داده که بیش از 2/11 میلیارد الگوی محاسباتی دارد و در حقیقت 5/6 برابر بزرگ‌تر از نمونه‌ قبلی است.

گفتنی است، شبکه‌های عصبی مصنوعی می‌توانند کارکردهای مغز انسان را با استفاده از مدل‌های ریاضی و محاسبات پیچیده شبیه‌سازی کنند؛ البته توان خروجی پیشرفته‌ترین این سیستم‌ها هنوز فاصله‌ زیادی با قابلیت‌های ذهنی کودکان دارد. با وجود این امکاناتی نظیر یادگیری ماشینی و تفکر به شیوه‌ای مشابه انسان را تا حدودی میسر کرده‌اند. درواقع این شبکه‌های عصبی مصنوعی را می‌توان روایت رقومی‌سازی شده‌ای از قابلیت‌های ذهنی بشر به شمار آورد که در ابزارهای دقیق و سامانه‌های خودکار به کار گرفته خواهند شد.

البته سامانه‌ای که متخصصان استنفورد تدارک دیده‌اند، نیازمند توان‌پردازشی بسیار بالایی حدود 16 سرور قدرتمنداست. این سرورها باید از نظر تجهیزات سخت‌افزاری بخصوص پردازنده اصلی، پردازنده گرافیکی و قابلیت‌های محاسباتی بسیار پیشرفته‌تر از رایانه‌های پرتوان گوگل باشند؛ به طوری که توان محاسباتی معادل 16 هزار رایانه نیاز است. شایان ذکر است، این دستاورد دانشگاه استنفورد، نخستین بار هفته گذشته در کنفرانس جهانی یادگیری ماشینی در شهر آتلانتای آمریکا رونمایی شد.

از منظر هوش مصنوعی، فاصله زیادی تا ساخت ربات‌ و پهپادهای (هواپیماهای بدون سرنشین) با هوشی در حد انسان فاصله نداریم. گرچه 11 میلیارد شبکه‌ عصبی مصنوعی موجود این سامانه در مقایسه با 100 تریلیون شبکه‌ عصبی که در مغز تک‌تک ما وجود دارد، رقمی بسیار ناچیز است؛ اما به هر روی دستاوردی بزرگ برای بشر امروز به شمار می‌رود. نباید از یاد برد، کاربرد این شبکه‌های عصبی و هوش مصنوعی تنها به ساخت ربات‌هایی شبیه آنچه در فیلم‌های علمی ـ تخیلی وجود دارد، محدود نمی‌شود.

می‌توان از چنین قابلیتی در کنترل ابزارهای بسیار دقیق و حساس نظیر نیروگاه‌های تولید انرژی هسته‌ای، خطوط انتقال نیرو، پایگاه‌های کنترل سامانه‌های مخابراتی، فضایی و نظامی بهره برد. در کل می‌توان به کمک این شبکه‌های عصبی مصنوعی کنترل بهتری بر سیستم‌های حساس داشته و از بروز خطای انسانی تا حد زیادی کاست. به عبارت دیگر تاثیر مستقیم چنین شبکه‌های عصبی مصنوعی را می‌توان به طور مستقیم در زندگی روزمره لمس کرد.
پنج شنبه 20/4/1392 - 22:5
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته