• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 9190
تعداد نظرات : 108
زمان آخرین مطلب : 3739روز قبل
ورزش و تحرک

وزارت ورزش و جوانان همچنان به تلاش خود برای انتخاب مدیرعامل جدید پرسپولیس ادامه می‌دهد.

به گزارش جام‌جم ورزشی، در حالی که قرار بود محمدجعفر کامبوزیا، رئیس فدراسیون شطرنج جانشین محمد رویانیان در سمت مدیرعاملی پرسپولیس شود، اما با فعل و انفعال‌های صورت گرفته و مواضع کامبوزیا علیه رویانیان و علی دایی، این مساله از دستور کار وزارت ورزش و جوانان خارج شد تا حمید سجادی، معاون قهرمانی این وزارتخانه مامور انتخاب و معرفی مدیرعامل جدید و اعضای هیات مدیره جهت صدور حکم نهایی به عباسی، وزیر ورزش و جوانان شود.

سجادی که تاکنون در این زمینه جلسات مختلفی را با رویانیان و دیگر اعضای خانواده پرسپولیس انجام داده است، هنوز به جمع‌بندی قطعی در این زمینه نرسیده و گفته می‌شود که تغییرات در باشگاه پرسپولیس با نهایی شدن در هفته آینده انجام خواهد شد. هرچند این احتمال نیز بعید نیست که انتخاب و معرفی اعضای جدید هیات مدیره پرسپولیس به دولت یازدهم موکول شود.

آنچه تا اینجای کار قطعی به نظر می‌رسد این‌که رویانیان در معادلات آتی پرسپولیس از سمت مدیرعاملی باشگاه کنار خواهد رفت و اگر با مسئولان وزارت ورزش به توافق برسد، تنها به‌عنوان عضوی از هیات مدیره در ترکیب باقی خواهد ماند. اما مساله اصلی انتخاب مدیرعامل است که مساله ساده‌ای نیست. با این‌که از برادران انصاری‌فر (عباس و محمدحسن) به‌عنوان گزینه‌های مدیرعاملی نام برده می‌شود، اما شانس آنان نیز برای احراز این پست با توجه به عملکرد نه چندان روشن گذشته ضعیف به نظر می‌رسد.

به هر حال از مجموع صحبت‌های مطرح شده این‌طور می‌توان برداشت کرد که وزارت به دنبال مدیرعاملی است که با ویژگی‌های مدیریتی و اقتصادی بتواند گرهی از مشکلات پرسپولیس بگشاید، نه این‌که گرهی بر آن اضافه کند.

جمعه 21/4/1392 - 1:4
اخبار

معاون مشارکت‌های مردمی سازمان بهزیستی گفت: اکنون 1800 موسسه و مرکز خیریه در سطح کشور فعال است.

به گزارش ایرنا، حسین بدخشان افزود: همه این مراکز به شکل ثبت شده و دارای مجوز رسمی فعالیت از سازمان بهزیستی کشور است.

وی با بیان آن که این مراکز با هدف کمک به جامعه هدف تحت‌پوشش سازمان بهزیستی تاسیس شده‌ است، اظهار کرد: این مراکز در بیشتر مواقع به شکل تشکل‌های مردمی و با حضور اکثریت شهروندان در سراسر کشور فعالیت می‌کنند.

بدخشان با اشاره به ایجاد بسترهای لازم برای جلب اعتماد، مساعدت و مشارکت‌های خیرین در سال‌های اخیر، خاطرنشان کرد: ‌ما تلاش کرده‌ایم تا خیرین با هر نیتی و با هر نوع کمکی به گروه جامعه هدف تحت‌پوشش بهزیستی بپیوندند و ما را در ارائه خدمات مطلوب‌تر به مددجویان یاری کنند.

وی تاکید کرد: این مساله به آن معناست که کمک‌های خیرین در هر زمینه که خود آنها مانند ازدواج یا مسکن مشخص کرده‌اند، استفاده می‌شود.

جمعه 21/4/1392 - 1:3
سلامت و بهداشت جامعه

کارگری افغان در محوطه کارگاه بیهوش افتاده بود. همسایه‌ای که در حال تعمیر کولر بوده متوجه می‌شود که فردی بی‌حرکت، زیر آفتاب روی زمین افتاده است. با توجه به گرمی هوا به این که این کارگر خوابیده، شک می‌کند و به اورژانس 115 خبر می‌دهد.

این نمونه‌ای از حملات گرمازدگی است که نیازمند اعزام فوری مصدوم به اورژانس است. اگر این همسایه از وضع مصدوم مطلع نمی‌شد، ممکن بود وی زیر گرما جان بسپارد.

سیر گرمازدگی بسته به پاسخ افراد متفاوت است. گاهی صرفا اثرات گرما موضعی است (ورم اندام‌ها، ضایعات پوستی یا گرفتگی عضلات). گاهی سیر بیماری پیشرفت کرده و ترکیبی از علائم غیراختصاصی گاهی با علائم مغزی (افت هوشیاری، گیجی و سنکوپ) بروز می‌کند.

حمله گرما: زمانی که دمای بدن از 40 درجه می‌گذرد، آسیب اعضا شروع می‌شود. حساس‌ترین جزء بدن به گرما دستگاه عصبی است.

رفتارهای عجیب از فرد سر می‌زند، پرخاشگر و بی‌قرار می‌شود، توهم بروز می‌کند و کم‌کم بیمار به حالت کما می‌رود. تعادل نداشتن و تشنج از دیگر یافته‌هایی است که در فرد گرمازده ممکن است دیده شود. در این مرحله با وجودی که دمای بدن بالاست، اما فرد توانایی تعریق ندارد.

حمله گرما شدیدترین شکل گرمازدگی است؛ یک اورژانس واقعی با میزان مرگ و میر 30 تا 80 درصد که اگر درمانی صورت نگیرد در صددرصد بیماران به مرگ می‌انجامد.

روشی برای تشخیص گرمازدگی در هیچ یک از مراحل آن نیست. معاینه در کنار شرحی از بروز علائم در فردی که بتازگی در محیط گرم قرار گرفته یا مبادرت به انجام فعالیت‌های سنگین ورزشی کرده است، می‌تواند ما را به این اختلال مشکوک کند. اغلب باید بیماری‌های دیگر مولد تب همچون عفونت‌ها را در نظر داشت. انواعی از مسمومیت‌ها دارای علائمی مشابه هستند که باید آنها را هم در نظر داشت.

درمان حمله گرمازدگی از محل یافتن مصدوم شروع می‌شود. باید در اولین اقدام فرد مبتلا به حمله گرمازدگی را از محیط گرم دور کرده و به محلی دارای تهویه مناسب انتقال داد. اگر آمبولانس یا ماشینی که دارای سیستم خنک‌کننده (کولر) باشد در دسترس است، باید بیمار را به داخل آن انتقال داد. لباس‌های بیمار را درآورده و آب روی بدن فرد پاشید. دو روش برای خنک سازی وجود دارد. در روش اول از باد خنک و آب ولرم استفاده می‌شود. در روش دوم از باد گرم و آب خنک استفاده می‌شود. دقت شود که فرد دچار لرز نشود که لرز خود عاملی برای افزایش دمای بدن است.

دقت داشته باشید که دمای بالای بدن در این افراد ناشی از گرمای زیاد است و با تب ناشی از عفونت متفاوت است. بنابراین استامینوفن، آسپیرین و دیگر داروهای کاهنده تب در این بیماران کاربرد نداشته و حتی می‌تواند مضر باشد.

بیماران گرمازده باید به بیمارستان منتقل شوند. اغلب آنها نیازی به بستری شدن طولانی مدت ندارند. عده‌ای که زمینه بیماری قلبی دارند، هوشیاری مناسبی با وجود درمان به دست نمی‌آورند یا گرما بر اعضای دیگر بدن نیز اثر می‌گذارد و باید در بخش مراقبت‌های ویژه بستری شوند.

 

جمعه 21/4/1392 - 1:2
ورزش و تحرک

 

یک متخصص تغذیه درباره افراد پشت میزنشینی که علائم چاقی را در خود می‌بینند، هشدار داد تا در مصرف انرژی و تغذیه خود بیشتر دقت کنند.

ضیاءالدین مظهری در گفت‌وگو با ایسنا، عنوان کرد: برخی از افراد هنگام کار فعالیت بدنی زیادی ندارند و پس از مدتی اگر بیرون از محیط کار ورزش نکنند، اضافه وزن پیدا می‌کنند و به چاقی‌های شکمی گرفتار می‌شوند. این افراد می‌توانند در محل کار خود حتی پشت میز برای جلوگیری از چاقی ورزش کنند، به این صورت که عضلات ساق، ران، باسن و شکم را چند دقیقه از روز منقبض و منبسط کنند تا به واسطه آن انرژی‌های زائد خود را مصرف کنند.

وی راه رفتن در آب استخر را یکی از ورزش‌های بسیار مفید برای لاغری معرفی و تاکید کرد: این فعالیت‌ علاوه بر این‌ که انرژی زیاد مصرف می‌کند از فشار آوردن به مفاصل پا جلوگیری می‌کند که سلامتی مفاصل و لاغری را به ارمغان می‌آورد. نداشتن تعادل در مصرف انرژی و استفاده از آن باعث بروز چاقی می‌شود و باید با برقراری این تعادل از چاقی پیشگیری و یا به مرور زمان آن را برطرف کرد.

جمعه 21/4/1392 - 0:59
ورزش و تحرک

یک کارشناس ارشد مامایی گفت: انجام تمرینات استقامتی با افزایش قدرت عضلات، مادر را برای زایمان راحت‌تر آماده می‌کند.

پروین بهادران در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان این‌که ورزش علاوه بر دوران بارداری در تمام مقاطع زندگی به زنان توصیه می‌شود، افزود: ورزش‌ میزان مصرف اکسیژن در بدن را افزایش می‌دهد و با بالابردن سوخت و ساز بدن و ضربان قلب مانع از افزایش وزن زنان در دوران بارداری می‌شود.

وی با اشاره به این‌که ورزش در هیچ سنی مضر نیست، اظهار کرد: زنان باردار نیاز بیشتری به انجام حرکات ورزشی دارند، زیرا در سلامت جسمی و ذهنی آنها موثر است و انجام ورزش در تمامی ماه‌های بارداری مشروط بر این‌که مادر احساس خستگی نکند، مفید است. مادران از ماه دوم بارداری تعادل خود را تا حدودی از دست می‌دهند و باید با انجام صحیح حرکات ورزشی در حرکت‌کردن به تعادل برسند. وی ادامه داد: گودی کمر بعد از زایمان، به علت ضعف عضلات است و این مشکل با انجام تمرینات استقامتی در دوران بارداری که موجب قوی‌تر شدن عضلات می‌شود، کاهش می‌یابد.

 

جمعه 21/4/1392 - 0:59
رمضان
محصولات لبنی با 1.5 درصد چربی برای افرادی که چربی خون ندارند، در وعده سحر و افطار مفید است


تا یکی دو سال پیش که ساعات میان افطار و سحر طولانی و فرصت کافی برای خوردن و آشامیدن وجود داشت به توصیه بیشتر متخصصان علوم غذایی بهتر آن بود که میان افطار تا شام دست‌کم دو ساعت فاصله بیفتد، ولی امسال که این زمان تقلیل یافته، بیشتر کارشناسان اتفاق نظر دارند که افطار و شام در یک نشست صرف شود؛ چرا که اگر دو ساعت پس از افطار شام خورده شود بدن فرصت کافی برای هضم و جذب غذا را نداشته و شخص آنقدر که باید نمی‌تواند سحری بخورد و احتمال بروز گرسنگی و تشنگی زود هنگام زیاد است.

اما از آنجا که بعد از 15 تا 16 ساعت لب‌ نزدن به انواع خوراکی‌ها و نوشیدنی‌ها آماده خوردن وعده افطار می‌شویم، خیلی مهم به نظر می‌رسد که بدانیم با کدام مواد غذایی روزه‌مان را افطار کنیم تا سلامت‌مان به خطر نیفتد.

پیش غذاها یا نوشیدنی‌هایی که در ماه رمضان بیشتر بر سفره افطار دیده می‌شود، نان و پنیر، فرنی، شیربرنج، حلوا، کاچی، حلوا شکری، شله زرد و نوشیدنی‌هایی چون شیر و چای است، اما نکته مهمی که همه روزه‌داران در ماه مبارک باید به آن توجه کنند، استفاده از فرآورده‌های لبنی است که متاسفانه در این ماه بسیار مورد کم لطفی قرار می‌گیرد. پس مصرف شیر، پنیر، شیربرنج و فرنی کم شیرین را در اولویت قرار دهید و مصرف دیگر پیش غذاها را به حداقل رسانید.

البته یادمان باشد که با توجه به همزمانی وعده افطار و شام لزومی ندارد همه این پیش غذاها به یکباره و در وعده افطار خورده شود؛ چرا که پس از افطار، دیگر توان راه‌رفتن و تحمل انجام کارها برایمان غیرممکن می‌شود. پس بنابر توصیه‌های دینی در هنگام افطار، شکم خود را به سه بخش تقسیم کنیم یک سوم برای نوشیدنی‌ها، یک سوم برای غذا و یک سوم برای نفس‌کشیدن!

شیر جایگزین ندارد...

گرچه ما می‌توانیم پروتئین، کربوهیدرات و چربی شیر را از موادی همچون تخم‌مرغ، برنج، نان، ماکارونی و سیب‌زمینی دریافت کنیم، اما املاح و ویتامین‌های شیر، بویژه کلسیم را نمی‌توانیم از خوراکی‌های دیگر به‌دست آوریم. البته کلسیم در سبزیجات سبز تیره مانند کلم بروکلی به‌وفور یافت می‌شود، اما فیبر بالای آن از قدرت جذب املاح می‌کاهد.

همچنین مکمل‌های کلسیم هم نمی‌تواند جایگزین خوبی برای شیر باشد؛ بنابراین شیر در بین دیگر خوراکی‌ها جایگزین مناسبی ندارد و باید در فواصل میان افطار تا سحر به همراه دیگر فرآورده‌های لبنی مصرف و توصیه می‌شود که با یک لیوان شیر ولرم و دو عدد خرما روزه‌تان را باز کنید.

شیر برنج را پای ثابت سفره افطار کنید

خوردن چند قاشق شیر برنج به همراه شیره خرما و توت در وعده افطار می‌تواند به‌سرعت قند خون و تا حدود زیادی نیاز بدن به ریز مغذی‌ها بویژه کلسیم را تنظیم کند. شیر برنج غذایی سبک، سهل‌الهضم، رقیق و مغذی است و از همه مهم‌تر که می‌توان آن را بدون شکر و روغن تهیه کرد و مغذی‌ترین فرآورده لبنی برای دیابتی‌ها، افراد چاق و مبتلایان به سیلیاک (کسانی که به پروتئین گندم حساسیت دارند) است.

مهم‌ترین ویژگی این پیش غذا آن است که کربوهیدرات‌های پیچیده برنج در روده هضم و جذب آهسته‌تری داشته و نسبت به کربوهیدرات‌های ساده موجود در انواع شیرینی‌های قنادی، زولبیا بامیه، شله‌زرد، حلوا و کاچی از افت شدید قند خون که موجب بروز، سردرد، سرگیجه، گرسنگی و عوارض عصبی می‌شود، جلوگیری می‌کند. پس می‌توان از انواع کم شیرین این پیش غذا در وعده سحر هم استفاده کرد.

نکته مهم دیگر آن که با افزودن برنج به شیر از نفخ و مشکلات ناشی از هضم شیر کاسته می‌شود و همچنین در اثر تلفیق پروتئین حیوانی شیر با پروتئین گیاهی برنج ارزش پروتئینی این غذا به طور چشمگیری افزایش می‌یابد. استفاده از دارچین برای تقویت دستگاه گوارش و هل برای جلوگیری از سوزش و ترش کردن معده به همراه این پیش غذا توصیه می‌شود.

به فرنی ناخنک بزنید

فرنی برای توجه بچه‌ها به سفره افطار و تشویق روزه اولی‌ها به خوردن فرآورده‌های لبنی مفید است. فرنی می‌تواند تا حدود زیادی جلوی ناخنک‌زدن بچه‌ها و البته بزرگ‌ترها را به خوردن زولبیا بامیه بگیرد.

فرنی از مخلوط شیر و نشاسته یا آرد برنج به همراه شکر، گلاب و برخی مغزها تهیه می‌شود. البته خوب است بدانید در هر سه قاشق آرد برنج، 80 کیلوکالری انرژی نهفته است و به‌علت آن که بیشتر این آردها سبوس گرفته است و ارزش تغذیه‌ای چندانی ندارد، بهتر است مقداری سبوس آرد شده برنج نیز به آن بیفزایید تا علاوه بر مغذی‌شدن به لینت مزاج روزه‌دار هم کمک کند. این غذا را با شیر کم چرب تهیه کنید و بدانید پروتئین و کلسیم این شیر در مقایسه با شیرهای پرچرب بیشتر و بهتر جذب بدن می‌شود. به علت آن که در حین تهیه فرنی پروتئین‌های شیر در اثر حرارت همچون تخم‌مرغ منعقد می‌شود و به دیواره ظرف می‌چسبد، باید این غذا در حین تهیه خوب هم زده شود تا پروتئین‌ها درون فرنی معلق شود.

بهتر است برای شیرین کردن این پیش غذا به جای شکر از عسل استفاده کنید و به یاد داشته باشید که منظور از مصرف شیرینی‌های طبیعی، بهره بردن از خواص مغذی آنهاست و‌گرنه شیرینی‌ها چه طبیعی و چه مصنوعی کالری یکسانی دارد. استفاده از گلاب در این غذا باعث تقویت معده، قلب و اعصاب‌ شده و آرامبخش قوی است.

نان و پنیر را با چای پر رنگ نخورید

مصرف چای پس از خوردن وعده‌های اصلی باعث اختلال در جذب آهن و روی غذا می‌شود. البته نان، پنیر و خامه در وعده افطار، آهن و روی چشمگیری ندارد و از طرفی چون میزان کلسیم پنیر بسیار بالاست مصرف چای کمرنگ به همراه آن تاثیر چندانی بر سوء جذب کلسیم ندارد؛ البته لازم است، بدانید اگر چای بیش از اندازه غلیظ باشد و در مصرف آن هم زیاده‌روی شود به دلیل اگزالات بالایی که دارد با کلسیم پنیر ترکیب شده و مانع جذب این ماده معدنی مفید می‌شود و از طرفی پروتئین موجود در پنیر با ترکیبات ضد سرطانی چای تداخل ایجاد کرده و از غلظت و قدرت تاثیر آن می‌کاهد؛ بنابراین بهتر است در همان ساعات اولیه افطار، پنیر را به همراه سبزی خوردن تازه یا برش‌های خیار و گوجه‌فرنگی یا مقداری گردو میل کنید و به اندازه نیم تا یک ساعت بین نوشیدن شیر و چای فاصله
بیندازید.

این را هم بدانید شیرهای استریلیزه و پاستوریزه را در حد ولرم‌شدن گرم کنید و بدانید جوشاندن این شیرها از میزان پروتئین‌های قابل جذب و کلسیم آن می‌کاهد و ویتامین‌های حساس به حرارت را تخریب می‌کند. یک تا دو ساعت پس از افطار زمان مناسبی برای خوردن میوه است. پس بهتر آن که با میوه یا به همراه آبمیوه که منبع سرشار ویتامین C است و در جذب آهن و کلسیم به بدن کمک می‌کند یک لیوان شیر بنوشید.

شیر و ماست کم چرب در سفره افطار و سحر

به طور طبیعی چربی شیر 3.5 درصد است. شیر و ماست با چربی بالاتراز 2.5 درصد پرچرب و پایین‌تر از آن کم چرب محسوب شده و آن دسته از شیرهایی را که بین 0.5 ـ 0.1 درصد چربی دارند، در اصطلاح شیرخامه گرفته گویند. محصولاتی با 1.5 درصد چربی برای افرادی که تحرک کافی دارند و چربی خون بالا و بیماری زمینه‌ای ندارند، مناسب است.

محصولات 2.5 درصد برای کودکان، ورزشکاران و افرادی که پرتحرک هستند و شغل‌های سنگین دارند، توصیه می‌شود و شیر خامه گرفته و همچنین ماست آن به دلیل چربی اشباع صفر، نداشتن کلسترول و دارا بودن کلسیم و فسفر بالا مغذی‌ترین محصول لبنی بوده و میزان انرژی آن 10 تا 30 کالری از دیگر محصولات کم چرب پایین‌تر است و مصرف آن در وعده افطار و سحر پیشنهاد می‌شود
جمعه 21/4/1392 - 0:58
دنیای گیاهان و حیوانات

رئیس سازمان محیط‌زیست کشور گفت: بیماری میاز که چندی قبل چند گوزن زرد ایرانی را از بین برد، قابل ریشه‌کن شدن نیست و فقط باید با پایش از ایجاد آن جلوگیری کرد.

به گزارش مهر، محمدجواد محمدی‌زاده با بیان این‌که سایت کرخه به لحاظ اهمیت و امنیت جزو بهترین سایت‌های حفاظت شده ایران است، افزود: از یک ماه قبل که این بیماری شیوع پیدا کرد، تلاش‌های خوبی در سایت حفاظت شده کرخه انجام و خوشبختانه این بیماری با کمترین میزان تلفات در منطقه مهار شد.

وی با بیان این‌که این بیماری از طریقی مگسی به همین نام شیوع پیدا کرد، گفت: یکی از اقدامات مناسب صورت گرفته برای مقابله با این بیماری، ایزوله کردن منطقه و محدود کردن این بیماری در 200 هکتار از این سایت بود و اگر این مراقبت‌ها صورت نمی‌گرفت، این بیماری نه‌تنها کل سایت کرخه که بسیاری از نقاط کشور را می‌توانست تحت تاثیر قرار دهد و به دام‌ها و انسان‌ها نیز آسیب برساند.محمدی‌زاده تاکید کرد: با وجود این‌که تلفات این بیماری در روزهای اول زیاد بود، ولی این تلفات در آخرین روزهای شیوع بیماری بشدت کاهش یافت.

رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست با اشاره به این‌که به هیچ‌وجه از هجوم این مگس به گونه‌های مختلف حیوانی نمی‌توان جلوگیری کرد، افزود: باید پایش در سطح منطقه و رسیدگی به گزارش‌های دریافتی را به صورت همیشگی ادامه داد، ضمن این‌که تجهیزات سایت کرخه را نیز کامل‌تر کرد.

محمدی‌زاده با بیان این‌که به علت ضعف در ساختار بهداشتی مناطق، امکان ریشه کنی بیماری میاز وجود ندارد، عنوان کرد: برخی کارشناسان از سایر کشورها برای مقابله با این بیماری بسیج شدند و آخرین یافته‌های خود را برای مقابله با این مگس به کارشناسان ما منتقل کردند.

وی تاکید کرد: اگر این بیماری به خارج از محدوده 200 هکتار محصور شده سرایت می‌کرد، بی‌شک نیاز به تشکیل ستاد ملی برای مقابله با آن وجود داشت، ولی سازمان‌های محیط زیست و دامپزشکی احاطه کاملی روی این بیماری داشتند و اقدامات خوبی برای مهار آن انجام دادند.

مگس میاز که عامل شیوع بیماری‌ای به نام میاز در جانوران است در زیستگاه کرخه، بخش سر و گردن گوزن زرد ایرانی را مورد هدف قرار داده است. میاز، نوعی مگس است که روی بافت بدن حیوانات وحشی می‌نشیند و هزاران تخم روی بدن میزبان وارد می‌کند که وقوع این فرآیند در مدت سه روز باعث مرگ جانور میزبان می‌شود.

خاکشویی زمین‌ها، عامل شوری کارون

رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست همچنین یکی از عوامل موثر شوری رودخانه کارون را خاکشویی زمین‌های اطراف این رودخانه عنوان کرد.

محمدجواد محمدی افزود: علت اصلی این شوری، خاکشویی زمین‌های اطراف بخصوص از سوی مزارع کشت برنج است که باعث انتقال نمک زمین‌ها به بستر رودخانه می‌شود.وی تصریح کرد: این موضوع بارها از سوی محیط‌زیست به صورت جدی پیگیری‌شده و برای افراد متخلف جریمه‌هایی صادر شده است، ولی جلوگیری از موضوع یک عزم جدی استانی را می‌طلبد.

معاون رئیس‌جمهور درباره تاثیر سد گتوند در شوری آب رودخانه کارون نیز گفت: علت تاخیر در اجرایی‌شدن سد گتوند در سال‌های اخیر مخالفت سازمان محیط‌زیست بود، زیرا تبخیر آب بسیار بالا بود و با اجرای برخی سیاست‌ها این کار تا حدودی کاهش یافت.

محمدی به اعتبار ناچیز مهار گرد و غبار در بودجه امسال اشاره کرد و افزود: اعتباری که برای مهار گرد و غبار در بودجه امسال در نظر گرفته شده، 55 میلیارد تومان است که بسیار ناچیز است.

در حالی که برای مبارزه با پدیده گرد و غبار به 4600میلیارد تومان اعتبار نیاز است تا این پدیده در یک فرآیند ده ساله مهار شود، به همین دلیل با این اعتبار ناچیز امیدی به مهار پدیده گرد و غبار وجود ندارد.

جمعه 21/4/1392 - 0:57
آموزش و تحقيقات

براساس پیش‌بینی مرکز پژوهش‌‌های علوم جوی اقیانوس دانشگاه شیراز، بارش پاییزه در شش استان کشور به 20 تا 40 درصد کمتر از میانگین درازمدت خواهد رسید و در چهار استان جنوبی نیز دست‌کم 10 تا 20 درصد بارندگی‌ها کاهش می‌یابد، لذا توجه به حفظ منابع آبی موجود در سال جاری بیش از پیش احساس می‌شود.

رئیس مرکز پژوهش‌های علوم جوی اقیانوس دانشگاه شیراز در این ‌باره به مهر گفت: با توجه به مدل‌های مرکز پژوهش‌های علوم جوی اقیانوس دانشگاه شیراز و بررسی‌های انجام شده در سطح اقیانوس آرام و هند به نظر می‌رسد که بارندگی‌های امسال در سطح کشور کمتر از نرمال خواهد بود.

سیدمحمدجعفر ناظم‌السادات افزود: بر پایه این پیش‌بینی‌ها بارش پاییزه در استان‌های آذربایجان، کردستان، زنجان، قزوین، البرز و تهران به 20 تا 40 درصد کمتر از میانگین درازمدت خواهد رسید.

وی گفت: همچنین کاهش بارش برای استان‌های شرقی کشور ازجمله سیستان و بلوچستان از 30 تا 40 درصد پیش‌بینی می‌شود.

برای برخی از استان‌های کشور ازجمله خراسان جنوبی نیز ادامه خشکسالی پیش‌بینی می‌شود، اما خشکسالی در خراسان شمالی کمتر است.

وی با اشاره به این که این پیش‌بینی‌ها براساس احتمالات است، افزود: بر پایه این پیش‌بینی‌ها مردم و مسئولان کشور باید در راستای حفظ و نگهداری منابع آبی بیش از گذشته بکوشند.

ناظم السادات با بیان این که مدیران بهتر است برای نگهداری آب در پشت سدها اقدامات لازم را انجام دهند، از مردم و مسئولان خواست که برای سال زراعی پیش رو از گسترش سطح زیرکشت خودداری و شرکت‌های بیمه سیاست‌های خود را بر پایه تشویق کشاورزان به کاهش سطح زیر کشت تنظیم کنند.

جمعه 21/4/1392 - 0:56
رمضان
امسال روزانه 12 هزار نفر از زائران و روزه‌داران مجاور به منظور صرف افطار به حرم امام رضا (ع) دعوت خواهند شد
همزمان با پراکنده شدن عطر ماه مبارک رمضان در فضای کشور، مردم، مساجد و تکایا با برگزاری مراسم و آیین‌های خاص معنوی، فرهنگی و اجتماعی آماده حضور در این مهمانی بزرگ پروردگار می‌شوند.

غبارروبی مساجد در سراسر کشور، برگزاری مهمانی بزرگ افطار در حرم مطهر امام رضا(ع) و اجرای مراسم خاص شب‌های قدر و برگزاری سفره افطار برای ایتام و نیازمندان، فقط گوشه‌ای از جلوه این مهمانی بزرگ و باشکوه معنوی است.

معاون اماکن متبرکه آستان قدس رضوی با بیان این‌ که در ماه رمضان امسال روزانه 12 هزار نفر از زائران و روزه‌داران مجاور علی‌‌بن‌موسی‌الرضا(ع) به منظور صرف افطار به حرم مطهر دعوت خواهند شد، می‌گوید: در ایام ماه رمضان دعوت‌نامه ضیافت طرح اکرام رضوی بین نمازهای جماعت همه مساجد سطح شهر و مساجد محلی، ادارات، سازمان‌ها و ارگان‌های مشهد توزیع خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری‌ها، محمود ممتاز می‌افزاید: مراسم طرح اکرام رضوی از یک ساعت قبل از اذان مغرب و عشا در صحن‌ها و رواق‌های حرم مطهر و سر سفره‌هایی به طول 3000 متر برگزار می‌شود و پس از ادای نماز جماعت از روزه‌داران با نهایت تکریم پذیرایی خواهد شد.

وی با بیان این ‌که پیش‌بینی می‌شود در شب قدر بیش از دو میلیون نفر به حرم مطهر مشرف شوند، تصریح می‌کند: پذیرایی از این زائران و خدمات‌رسانی به آنها با بیش از 20 هزار نیروی خدمه، کارمند و 16 پایگاه مستقر شده در حرم مطهر صورت خواهد گرفت.

ممتاز با بیان این ‌که بیش از ده هزار نفر از خدمه و خدمتگزاران نیز خوشامدگویی و هدایت زائران در روز عید سعید فطر را به‌عهده خواهند داشت، می‌گوید: با پارکینگ‌های سازمان هماهنگ‌شده تا در ساعت برگزاری نماز به نمازگزاران خدمات رایگان ارائه شود.

معاون اماکن متبرکه آستان قدس رضوی از همه زائران و مجاوران خواست به‌منظور سهولت در خدمت‌رسانی خادمان آستان مقدس علی‌‌بن‌موسی‌الرضا(ع) در ماه مبارک رمضان بویژه در شب‌های قدر، روز قدس و روز عید فطر نهایت همکاری را با خادمان خودشان و نوکران امام هشتم داشته باشند و هنگام مشرف‌شدن به حرم مطهر، آداب زیارت را رعایت کنند و از نشستن در مسیرهای تردد و مبادی ورودی خودداری کنند.

برپایی مراسم خاص شب‌های قدر

معاون تبلیغات و ارتباطات اسلامی آستان قدس رضوی نیز از برگزاری ویژه‌برنامه سوگند رستگاری در شب نوزدهم ماه رمضان خبر می‌دهد و می‌گوید: این مراسم با سخنرانی و قرائت دعای جوشن کبیر برگزار خواهد شد.

جلال حسینی می‌افزاید: ویژه‌برنامه مراسم بیست و یکم ماه رمضان با عنوان در سوگ محراب و ویژه‌برنامه شب بیست و سوم ماه رمضان نیز با عنوان «معراج ملکوت» انجام خواهد شد.

وی از برپایی باشکوه‌ترین محفل قرآنی جهان اسلام برای دومین سال متوالی همزمان با شب نزول قرآن در شب بیست و سوم ماه مبارک رمضان در حرم مطهر رضوی خبر می‌دهد و می‌گوید: امسال نیز برای چهارمین سال متوالی در ماه مبارک رمضان ویژه‌برنامه درس‌هایی از قرآن با حضور حجت‌الاسلام محسن قرائتی، قبل از نماز ظهر و بعد از نماز مغرب و عشا ویژه عموم زائران و مجاوران در صحن جامع رضوی و رواق امام خمینی(ره) برگزار می‌شود.

عطر گلاب در 800 مسجد چهارمحال و بختیاری

آیین غبارروبی مساجد یکی از سنت‌های الهی است که در آستانه ماه مبارک رمضان و از سوی مردم اجرا می‌شود.

براساس این آیین، گروه‌های مختلف مردم از اقشار گوناگون با به دست گرفتن جارو، فرش‌های مساجد و اماکن مذهبی را تمیز کرده و با عطرافشانی فضای مساجد، این پایگاه‌های عبادی را برای حضور پرشور مردم مسلمان در عبادت‌های ماه مبارک رمضان آماده می‌کنند.در همین خصوص آیین غبارروبی در مساجد سراسر کشور از جمله چهارمحال و بختیاری آغاز و 800 مسجد در این استان میزبان عاشقانی شد که دست از کار برداشته‌اند و برای نظافت و غبارروبی وارد مساجد شده‌اند.

غبارروبی مساجد این استان با غبارروبی مسجد حضرت جواد الائمه(ع) شهرکرد در خیابان امیرکبیر به صورت نمادین با حضور مردم در سنین مختلف آغاز شد.

برپایی سفره افطاری برای زلزله‌زدگان شنبه

در همین حال مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان بوشهر نیز از برپایی سفره افطاری در ماه مبارک رمضان برای ایتام و نیازمندان با همکاری افراد خیر و جمعیت هلال احمر در نقاط مختلف استان بوشهر خبر می‌دهد.

عبدالکریم شعبان‌زاده با بیان این‌ که سال گذشته بیش از 116 سفره افطاری در استان بوشهر برپا شد، می‌افزاید: امسال با توجه به این ‌که شاهد حوادثی در نقاط مختلف استان بوده‌ایم سعی می‌شود سفره‌های افطاری در مناطق حادثه‌دیده گسترده شود.

وی با اشاره به این ‌که علاوه بر برپایی سفره‌های افطاری توزیع سبد غذایی بین نیازمندان انجام می‌شود، تصریح می‌کند: سال گذشته بیش از 4035 سبد غذایی بین نیازمندان در استان بوشهر توزیع شد که ارزش این سبدها در مجموع بیش از 1.4 میلیارد ریال بوده است.

مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان بوشهر یادآور می‌شود: رسیدگی به نیازمندان در ماه مبارک رمضان در قالب طرح همای رحمت انجام می‌شود و امسال در پنج نقطه شهر زلزله‌زده شنبه با مشارکت استان‌های فارس، کهگیلویه و بویراحمد، هرمزگان و خوزستان سفره‌های افطاری برپا و بسته‌های غذایی توزیع می‌شود.شعبان‌زاده خاطرنشان می‌کند: در این زمینه همه شعب جمعیت هلال احمر استان بوشهر برای جمع‌آوری هرگونه مساعدت نقدی و غیرنقدی از سوی مردم نوعدوست و خیر آمادگی دارد.

آیین‌های ویژه خراسان جنوبی‌ها

ماه رمضان در خراسان ‌جنوبی همراه با آیین بومی و محلی خاصی است، به طوری که در روستاها، افراد مسن حدود یک ساعت قبل از اذان صبح با دعا و مناجات به درگاه خدا و به اصطلاح محلی (شَوخوانی) با صدای بلند اهالی روستا را بیدار می‌‌کنند.

از نخستین شب ماه رمضان هر شب، برخی از مردان خوش صدا پس از نیمه شب سه نوبت به بالای بام خانه خود می‌روند و با صدای بلند به خواندن ادعیه و اشعار نیایشی می‌پردازند و با این عمل، علاوه بر نیایش، جهت تدارک سحری مردم را از خواب بیدار می‌کنند. این مراسم در برخی روستاها از جمله روستای چنشت شهرستان سربیشه به وسیله طبل انجام می‌گرفت و هنوز نیز گاهی انجام می‌شود.

صدای این شب‌خوانان در سکوت دل شب حالت روحانی به آن می‌داد و مردم نیز برنامه سحر خود را با مناجات‌ تنظیم می‌کردند.یکی دیگر از مراسم قدیمی ماه مبارک رمضان در بیرجند، خواندن رمضانی یا در گویش محلی رمضونی است که براساس آن در شب‌های رمضان پس از نماز و افطار، جمعی از پسران و نوجوانان به راه افتاده و به در خانه‌های همسایه بویژه سرشناسان و توانگران می‌روند و به قصد گرفتن انعام برنامه ویژه‌ای اجرا می‌کنند. آنان با خواندن اشعاری معروف به نام رمضونی با لهجه بیرجندی از صاحب خانه طلب انعام می‌کنند.خواندن اشعاری در مدح حضرت محمد(ص) و حضرت علی(ع) و رباعی‌هایی در مرثیه ائمه‌اطهار از دیگر اشعار خوانده شده در مراسم «رمضانی‌خوانی» است.

جمعه 21/4/1392 - 0:56
آموزش و تحقيقات
گرفتن نمره‌های خوب در مدرسه برای جهش به پایه‌های بالاتر لازم است، اما کافی نیست


میان کسی که نمره‌های خوب می‌گیرد و همیشه شاگرد اول است با کسی که استعدادهای ویژه دارد و تیزهوش است تفاوت مثل شب است و روز. شاگرد اول‌ها دانش‌آموزانی پرتلاشند که البته استعداد هم دارند (و ممکن است تیزهوش هم باشند) و چون تلاش و استعداد را به هم می‌آمیزند موفق ‌می‌شوند، اما آنها که با استعدادهای ویژه آفریده شده‌اند با کمترین تلاش به هدفشان می‌رسند.

اینها همان دانش‌آموزانی هستند که اگر بخواهند می‌توانند پایه‌های درسی را یکی در میان کرده و به کلاس‌های بالاتر جهش کنند بی‌آن‌که دچار افت تحصیلی شوند. با این حال بحث بر سر این بچه‌ها زیاد است؛ دانش‌آموزانی که عده‌ای این جهش‌ها را به نفع آنها و عده‌ای دیگر، آن را به ضررشان ‌می‌دانند.

گام به گام تا جهش تحصیلی

برای جهش تحصیلی فقط کارنامه‌ای پر از نمرات خوب کافی نیست؛ هر چند آموزش و پرورش بتازگی اعلام کرده نخستین شرط برای جهش‌کردن، گرفتن گزینه «خیلی خوب» برای تمام درس‌ها در پایان امتحانات خرداد است.

در واقع در سیستم جدید آموزشی که در نیمی از پایه‌های مقطع ابتدایی، نمره دهی در مدرسه به ارزشیابی توصیفی منحصر شده فقط دانش‌آموزانی می‌توانند درخواست جهش داشته باشند که از نظر معلم، وضع خیلی خوب داشته باشند یعنی همان کارنامه‌ای که تا پیش از این همه نمرات نوشته شده در آن 20 بود.

دانش‌آموزی که چنین عملکردی داشته باشد (بجز دانش‌آموزان کلاس اول و پنجم) می‌تواند درخواست جهش تحصیلی را به مدرسه ارائه دهد که ارائه این درخواست، شروع مراحل سخت‌تر بعدی است. دانش‌آموزی که متقاضی جهش است، درخواستش به اداره آموزش و پرورش استثنایی می‌رود چون در آنجا از این گروه از دانش‌آموزان آزمون می‌گیرند تا سطح استعداد تحصیلی آنها را بسنجند دانش‌آموزی که آزمون و تست‌های هوش را با موفقیت پشت سر بگذارد می‌تواند در سه ماه تابستان، درس‌های یک سال تحصیلی را بخواند و در امتحانات شهریور شرکت کند و در صورت قبولی، از ابتدای مهر در کلاس یک پایه بالاتر حاضر شود.

اصرار والدین ممنوع

در جهش تحصیلی، استعداد حرف اول را می‌زند، استعداد هم لزوما با نمره خوب گرفتن هم‌معنی نیست، اما برخی والدین این دو موضوع را با هم اشتباه می‌گیرند و در حالی که استعدادهای ویژه فرزند برایشان مسجل نیست برای جهش تحصیلی او اصرار می‌کنند؛ اصرار هم به مسئولان مدرسه و هم به دانش‌آموز برای بیشتر خواندن و قوی‌کردن بنیه علمی‌اش.

اما استعداد نه با اصرار به وجود می‌آید و نه با کلاس‌های پی‌در‌پی و داشتن معلم خصوصی، بلکه استعداد توانی است که با آدم‌ها آفریده می‌شود و فقط تمرین و پشتکار آن را پرورش می‌دهد.

کودکان تیزهوش که بهترین گزینه برای جهش تحصیلی هستند، چند ویژگی بارز دارند. آنها نسبت به یادگیری حریصند و مطالب را با سرعت می‌آموزند، اعتماد به نفس‌شان بالاست، کتاب خواندن را دوست دارند و همیشه مشغول مطالعه‌اند، دایره لغات وسیعی دارند و تمرکزشان به‌اندازه‌ای است که نه هنگام حرف زدن و نه هنگام یادگرفتن رشته افکارشان پاره نمی‌شود، آنها روابط میان امور به ظاهر نامربوط را درک می‌کنند و هر آنچه آموخته‌اند با یافتن شباهت و تفاوت‌ها به آموخته‌های جدید ربط می‌دهند.

اینها کودکانی کنجکاو و جستجوگرند و پرسش‌های کاوشگرانه دارند. این افراد می‌توانند با سرعت و بدون تمرین زیاد مسائل را به حافظه بسپارند، در حالی که علایق و سرگرمی‌های آنها همیشه این حس را به اطرافیان می‌دهد که آنها فراتر از سن‌شان رفتار می‌کنند.

بی‌شک کودکی که چنین ویژگی‌هایی دارد بهترین گزینه برای جهش تحصیلی است و کودکی با توان ذهنی عادی اشتباه‌ترین گزینه برای این کار؛ اگر این چنین شود هم تلاش‌های والدین به هدر می‌رود و هم تحمیل فشارهای خارج از تحمل به دانش‌آموز، او را از درس زده می‌کند.

جهش تحصیلی؛ موافقان و مخالفان

بیشتر کسانی که به مدرسه رفته‌اند تجربه حضور دانش‌آموزی که یک یا چند سال جهش کرده بود و با دانش‌آموزانی چند سال بزرگ‌تر از خود در یک کلاس می‌نشست، دارند. دانش‌آموز جهش کرده معمولا روحیه‌ای خاص داشت و خود را همیشه یک سر و گردن بالاتر از دیگران می‌دید. ‌او دانش‌آموزی در کانون توجه بود، کسی که بوضوح به او بیش از دانش‌آموزان دیگر بها داده می‌شد و همین وضع باعث می‌شد تا او نیز خود را تافته‌ای جدا بافته از دیگران بداند. ‌مخالفان جهش تحصیلی نیز درست همین موضوع را محور مخالفت خود قرار می‌دهند، چون باور دارند توان این دانش‌آموزان در یادگیری سریع مفاهیم از آنها موجودی می‌سازد که بیشتر مواقع در نگرش‌های خود نسبت به دیگران احساس تکبر و ممتاز بودن می‌کنند.

اما علت مخالفت با جهش تحصیلی فقط از این لحاظ نیست چون از دید آنها مشکلاتی که از این جهش ناشی می‌شود فراتر از تکبر و خودبرتربینی این دانش‌آموزان است. مخالفان معتقدند چون جهش تحصیلی در دوره سه ماه‌ تابستان صورت می‌گیرد یادگیری‌های این دانش‌آموزان سطحی است و غنا و عمق ندارد به همین علت احتمال این که آنها در سال تحصیلی جدید به ‌اندازه دانش‌آموزان دیگر ـ که مطالب درسی را در 9 ماه خوانده‌اند ـ آماده نباشند وجود دارد.

از دید آنها مشکل بزرگ‌تر این است که چون دانش‌آموزان جهش کرده یک یا چند سال کوچک‌تر از دانش‌آموزانی هستند که با هم همکلاس می‌شوند، ممکن است از نظر سازگاری‌های عاطفی و اجتماعی دچار مشکل شوند و با از دست دادن حس اعتماد به نفس، انگیزه‌های تحصیلی‌شان نیز کمرنگ شود و نتوانند برتری تحصیلی خود را در پایه‌های بالاتر همچنان حفظ کنند.

البته بسیاری از افراد با این موضع مخالفان، موافق نیستند و آن را منافی توانایی‌های افراد تیزهوش می‌دانند. یکی از معلمان پایه ابتدایی ساکن تهران نیز در گفت‌و‌گو با جام‌جم به این موضوع اشاره می‌کند و می‌گوید در سال‌هایی که دانش‌آموزان جهشی را در کلاس درس در کنار دانش‌آموزان عادی داشته است هیچ‌گاه ندیده که این بچه‌ها از نظر سازگاری‌های عاطفی و اجتماعی دچار مشکل شوند.

با این حال او از مخالفان جهش تحصیلی است چون باور دارد بچه‌ها با هر توان ذهنی حق دارند تفریح کنند، به مهمانی بروند و با هم سن و سال‌های خود بازی کنند که مشغول‌کردن آنها در تابستان و وادار شدن آنها به گذراندن یک پایه تحصیلی در سه ماه، امتیاز با جمع بودن و تجربه‌کردن زندگی اجتماعی را از این بچه‌ها می‌گیرد.

در کنار این گروه از مخالفان، موافقان استدلال‌های محکم‌تری دارند و جهش‌کردن را حق همه کسانی می‌دانند که توانایی‌های ویژه دارند. آنها می‌گویند منطقی نیست دانش‌آموزان تیزهوش و سرآمد را به این بهانه که سن تقویمی‌شان کم بوده و ممکن است با همکلاسی‌های بزرگ‌تر از خود دچار مشکل شوند از رشد و پیشرفت باز داشت. یکی از معلمان ساکن کردستان که تاکنون دو دانش‌آموز را در کلاس‌های جهشی همراهی کرده است در گفت‌و‌گو با جام‌جم با همین استدلال از جهش تحصیلی دانش‌آموزان دفاع می‌کند.

او معتقد است: نباید با این نگرانی که دانش‌آموزانی با قدهای کوتاه‌تر و سن‌های کمتر در کلاس‌های بالاتر کنار دانش‌آموزان بزرگ‌تر می‌نشینند سبب شود به جهش تحصیلی با نگاه بدبینانه نگاه کنیم . وی تاکید می‌کند: سه سال جهش در مقطع ابتدایی ممکن است به ایجاد شکاف عاطفی میان دانش‌آموزان منجر شود که به اعتقاد او برای جلوگیری از آسیب‌های احتمالی بهتر است دانش‌آموزان با استعداد فقط از یک یا دو سال جهش در مقطع ابتدایی استفاده کنند.

با این حال موافقان یک نگرانی بزرگ دارند، چون احتمال می‌دهند دانش‌آموزان تیزهوش که مطالب درسی را سریع‌تر و عمیق‌تر از هم‌سن و سال‌های خود می‌آموزند بتدریج در سیستم مدارس عادی که نحوه تدریس معلم و محتوای کتاب‌ها انعطاف ندارد، دچار بی‌انگیزگی شوند و استعدادهایشان هدر رود که بی‌شک اگر مسئولان آموزش و پرورش برای این وضع فکری کنند و معلمانی که چنین شاگردانی دارند در برخورد با آنها فعال‌تر عمل کنند این بخش از نگرانی موافقان جهش تحصیلی نیز برطرف خواهد شد.

تقاضا برای جهش کم شده

با وجود همه این نگرانی‌ها و شائبه‌ها هنوز هم والدین بسیاری از دانش‌آموزان، مشتاق تحصیل جهشی فرزندانشان هستند. البته برخی معلمان و مدیران مدارس که از نزدیک با این موضوع درگیرند به جام‌جم می‌گویند در سال‌های اخیر این تقاضا نسبت به گذشته کمتر شده است بویژه بعد از اجرای نظام آموزشی جدید که به 3‌ـ‌3‌ـ‌6 موسوم است.

به گفته یکی از این مدیران، کتاب‌های تازه تالیف نظام آموزشی به‌اندازه‌ای سنگین و پیچیده است که خانواده‌ها بویژه برای کلاس پنجم ابتدایی تمایلی برای جهش فرزندانشان ندارند چون نگرانند که آنها در تابستان از پس درک کتاب‌های حجیم و پیچیده جدید برنیایند و گرفتار دلزدگی و بی‌انگیزگی شوند. ‌شاید راز کم‌شدن استقبال دانش‌آموزان از جهش تحصیلی، دست‌کم در مدارسی که مدیران و معلمان آن با جام‌جم گفت‌و‌گو کرده‌اند همین باشد که اگر اینچنین باشد لزوم جدی گرفته شدن طرح شهاب در مدارس بیش از پیش احساس می‌شود. ‌طرح شهاب که به دنبال شناسایی استعدادهای برتر در مدارس دولتی است از مهر ماه به صورت سراسری در مدارس کشور اجرا می‌شود تا دانش‌آموزان با استعدادهای ویژه را شناسایی کرده و بدون جلب توجه و بی‌آن‌که میان دانش‌آموز با استعداد و سایرین تبعیض قائل شوند افراد با استعداد به صورت ویژه آموزش ببینند.

اگر این طرح جدی گرفته شود و معلمان در اجرای آن همکاری کنند آن‌وقت بی‌آن‌که لزوما به جهش تحصیلی نیاز باشد دانش‌آموزان با استعداد در سراسر کشور شناسایی می‌شوند و سیستم آموزشی آنها را در مسیر پرورش استعدادها سوق می‌دهد؛ یعنی همان چیزی که همه خانواده‌های صاحب فرزند با استعداد خواهان آن هستند.
جمعه 21/4/1392 - 0:55
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته