• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 6910
تعداد نظرات : 98
زمان آخرین مطلب : 3386روز قبل
ورزش و تحرک
توقع شکست دادن دائمی قدرت‌های بزرگ والیبال، شیرین است


درخشش تیم ملی والیبال فراتر از انتظار همه بود، حتی فدراسیون‌نشین‌ها هم که بیش از هرکس در جریان برنامه‌های آماده‌سازی تیم بودند، به نوعی از این درخشش شگفت‌زده هستند. این را می‌توان از صحبت‌های دبیر فدراسیون دریافت که تصریح دارد، هدفگذاری فدراسیون در لیگ جهانی روی دیدارهای خانگی بود.

محمود افشاردوست در ارزیابی عملکرد تیم ملی در لیگ جهانی و در پاسخ به این پرسش جام‌جم که آیا شما چنین درخششی را پیش‌بینی می‌کردید، گفت: واقعیت این است با توجه به این‌که تیم ما نخستین تجربه حضور در لیگ جهانی را پیش‌رو داشت، هدفگذاری فدراسیون رسیدن به اعتماد به نفس بود.

به هر حال لیگ جهانی عرصه‌ای سخت و دشوار است و نباید سطح انتظار را به گونه‌ای ترسیم می‌کردیم که تیم دچار فشار روانی مضاعف شود، ما روی بازی‌های خانگی یعنی بازی‌های صربستان و آلمان برآوردهایی داشتیم. خوشبختانه نه‌تنها ما به هدف اصلی خود یعنی کسب اعتماد به نفس دست یافتیم که تیم خوش درخشید و با روحیه جنگندگی رضایت مردم را جلب کرد.

دبیر فدراسیون والیبال تصریح کرد: به یمن همه تلاش‌های انجام شده، والیبال ایران امروز به جایی رسیده است که فدراسیون جهانی به پیشرفت آن اذعان دارد و ایران را قدرت رو به رشد والیبال دنیا می‌داند.

وی با تمجید از بازی‌های مدرن تیم ملی در لیگ جهانی خاطرنشان کرد: این رقابت‌ها نشان داد راهی را که والیبال ایران در پیش گرفته، راه درستی است، اما برای این‌که این راه را با سرعت بیشتری ادامه دهیم، نیاز به فراهم شدن برخی شرایط داریم.

افشاردوست با بیان این‌که روح اعتماد به نفس خوبی در جریان دیدار تیم ملی با ایتالیا و کوبا جلوه‌گر شد، گفت: هنوز هم معتقدم با توجه به نخستین تجربه تیم ملی در لیگ جهانی نباید فراتر از انتظار از این تیم توقع داشته باشیم. به این دلیل چنین حرفی را می‌زنم که بعد از باخت3بر2 مقابل ایتالیا یکی از علاقه‌مندان تیم ملی به من گفت، چرا باختیم؟ من هم در پاسخ گفتم خدا را شکر به چنان جایگاهی رسیده‌ایم که می‌گویند باید ایتالیا را با کوله‌باری از افتخار و تجربه شکست دهیم.

نقش پررنگ باشگاه‌ها

حمایت مالی، اولین نکته‌ای است که افشاردوست به آن اشاره کرد و گفت: به هر حال تمام ارگان‌های مرتبط با والیبال در این باره باید حمایتگر فدراسیون باشند و با توسعه زیرساخت‌ها در جهت تسریع روند رو به رشد کنونی، ما را یاری کنند. در کنار آن، باید برنامه‌ریزی‌هایمان نه‌تنها برای حفظ وضع موجود که در جهت ارتقا باشد. اکنون که با این برنامه‌ریزی به اعتماد به نفس و خودباوری رسیده‌ایم، باید هدف‌های بزرگ‌تر خود را دنبال کنیم، تثبیت حضور در لیگ جهانی و قرار گرفتن در بین هشت تیم برتر دنیا، این هدف محسوب می‌شود.

افشاردوست با بیان این‌که موفقیت کنونی والیبال، تنها حاصل عملکرد فدراسیون نیست، افزود: نباید از نظر دور داشت که باشگاه‌ها نقش بزرگی دارند، وقتی باشگاه‌هایی چون پیکان، سایپا، کاله، آلومینیوم و تیم‌های ارومیه و گنبد حضور ادامه داری در عرصه والیبال دارند، نتیجه این تلاش و نگاه ژرف آنها در لیگ جهانی جلوه‌گر می‌شود؛ بنابراین در کنار ضرورت حمایت‌های دولت، بخش خصوصی و باشگاه‌ها باید نگاه ویژه‌تری به این ورزش داشته باشند و بیش از پیش یاریگر والیبال باشند.

به هر لیگی نروید

انتظار می‌رود که با درخشش تیم ملی در لیگ جهانی، سر و کله باشگاه‌های خارجی برای جذب ملی‌پوشان ایران آفتابی شود، در این صورت فدراسیون چه رویکردی برای لژیونر شدن هدفمند ملی‌پوشان دارد؟ دبیر فدراسیون در پاسخ به این پرسش گفت: طبیعتا بازیکنان معتقدند که نباید راهی باشگاه‌های ضعیف خارجی شوندو ما هم مشاوره‌های لازم را به آنها می‌دهیم.

وی افزود: البته فراموش نکنید که لیگ برتر والیبال ایران در چند سال اخیر از جمله لیگ‌های پررونق و خوب دنیای والیبال به حساب آمده و بسیار دور از ذهن است که بازیکنان ما حتی برای پول هم این لیگ پررونق را رها کنند، از این جهت است که می‌گوییم بخش خصوصی و باشگاه‌ها باید بیش از پیش به یاری والیبال بیایند.

افشاردوست لیگ ایتالیا، روسیه، ژاپن، آلمان، اسپانیا و فرانسه را از جمله لیگ‌هایی دانست که چنانچه ملی‌پوشان ایران به باشگاه‌های مطرح این لیگ‌ها بپیوندند، به لحاظ فنی ضرر نکرده و رشد می‌کنند.

مقابل آلمان هم تنهایمان نگذارید

دبیر فدراسیون والیبال با اشاره به حمایت خوبی که تماشاگران از تیم ملی کشورمان در دیدار مقابل صربستان در تهران انجام دادند، گفت: به عنوان کسی که سابقه پوشیدن پیراهن تیم ملی را دارم، جا دارد ضمن سپاس از تماشاگرانی که در تهران تیم ملی را تنها نگذاشتند، از آنان بخواهم در دیدار با آلمان هم این حمایت کم‌نظیر را ادامه دهند. همچنان که هموطنان خوبمان در خارج از کشور هم تیم ملی را تنها نگذاشتند و بابت این حمایت خوبشان باید قدردان آنها باشیم. به هر حال تماشاگران، رکن غیرقابل انکار این موفقیت‌ها بوده‌اند و امیدواریم حمایت آنها ادامه یابد.
پنج شنبه 20/4/1392 - 0:20
ورزش و تحرک


پیش از آن که به ارزیابی کلی عملکرد تیم ملی در لیگ جهانی بپردازم، جا دارد اشاره‌ای به بازی اول تیم ملی مقابل کوبا داشته باشم. ممکن است برخی بگویند چرا در دو ست اول این بازی خوب ظاهر نشدیم و در این دو ست به حریف باختیم. یادمان باشد که دیدار با ایتالیا که چند روز قبل از بازی با کوبا انجام شد، انرژی زیادی از تیم ما گرفت. حریف نامداری که حتی نامش برای تیم ما بزرگی می‌کرد و دو بازی سنگین مقابل این تیم، انرژی زیادی از ما گرفت. از طرفی نباید تاثیر بعد مسافت طولانی ایتالیا تا کوبا را نادیده بگیریم و ساعت‌ها پرواز و اختلاف زمانی به هر حال جایی تاثیر خود را نشان می‌دهد. همچنین نباید از کنار تاثیر روانی سالن بزرگ کشور میزبان گذشت، سالنی که در آن بیش از ده هزار تماشاگر بازی را از نزدیک می‌دیدند و بازیکنان ما به دیدن چنین تماشاگر حامی حریف، اصلا آشنایی نداشتند.

در چنین شرایطی در حالی که خستگی بوضوح در چهره بازیکنان ما نمایان بود و می‌رفت که بازی را سه بر صفر ببازیم، ولاسکو دست به تعویض‌های طلایی زد. به عنوان مثال حضور آرمین تشکری در میدان، هفت امتیاز ما را جلو انداخت. چراکه هم سرویس‌هایمان خوب شد و هم به تبع آن در دفاع تیمی هم خوب شدیم و نقطه ضعف دو ست قبلی پوشش داده شد. البته در آنالیز بازی باید به این نکته هم توجه داشت که دفاع کناری حریف هم با وجود این که 80 درصد اسپک‌های قدرتی ما از راست به راست زده می‌شد، هیچ وقت ترفندی برای مقابله با ما نداشت و خوشبختانه در نهایت ما این حریف جوان شده را شکست دادیم.

در مجموع اگر از من بپرسند تا اینجای کار عملکرد تیم ملی را چطور دیده‌اید، می‌گویم مهم‌ترین نکته‌ای که در تیم کنونی هویداست، رسیدن به این باور است که می‌توان بازی دو بر صفر باخته را به برد سه بر دو تبدیل کرد و در بازی دوم با این تیم نیز به پیروزی یک بر سه رسید. ما در گذشته این نگرانی را داشتیم که وقتی تیم‌مان دو بر صفر جلو می‌افتد، چگونه این برتری خود را حفظ کند. خوشبختانه اینک به جایی رسیده‌ایم که به بازی برگشته و باخت را با برد عوض می‌کنیم. این به آن معناست که تیم ملی ما رشد کرده و حتی مقابل حریفی چون ایتالیا تسلیم نمی‌شویم، چنین اعتماد به نفسی را باید حفظ کرد.

البته ممکن است در بین عامه مردم و علاقه‌مندان به والیبال، هنوز قدرت تیم ملی ایران به مرحله تثبیت نرسیده باشد و برخی گمان کنند این نتایج جرقه است؛ دیدگاهی که با توجه به اولین تجربه حضور ما در لیگ جهانی تا حدی منطقی است، اما اگر سیر نتایج تیم ملی در این پیکارها را از باخت سه بر صفر و سه بر یک مقابل روسیه تا امروز بررسی کنیم، می‌بینیم سیر نمودار حرکت تیم ملی رو به بالاست و ما رفته رفته به شرایط پایدار می‌رسیم. با وجود این من هم معتقدم هنوز به پایان راه نرسیده‌ایم و والیبال ما در مجموع گرچه خوب شده، اما هنوز عالی نشده است و این جای خوشحالی دارد که زمانی آرزوی حضور در لیگ جهانی را داشتیم، اما امروز در این رقابت‌ها می‌درخشیم.

در نهایت معتقدم این راه را باید ادامه دهیم و والیبال ما این توانمندی را دارد که به شرایط پایدار حضور در جمع هشت تیم برتر دنیا برسد. خوشبختانه همه چیز این امید را به ما می‌دهد که همچنان روی مسیر درست حرکت کنیم، چراکه در روزهای گذشته هم دیدیم تیم نوجوانان ما به نیمه‌نهایی رقابت‌های جهانی راه یافت و دو تیم ملی ب و امید هم پشت‌سر این تیم اصلی حضور دارند؛ اینها ما را به ادامه این کامیابی امیدوار می‌کند.
پنج شنبه 20/4/1392 - 0:20
ورزش و تحرک


باید پذیرفت والیبال ایران متحول شده و خولیو ولاسکو سرمربی تیم ملی، تفکر حرفه‌ای به بازیکنان ما تزریق کرده‌ تا امروز به چنان سطحی برسیم که والیبال ایران لرزه بر پیکر قدرت‌های این ورزش بیندازد. بپذیریم که حالا هر حریفی از تیم ما می‌ترسد و نقطه‌ای که در آن قرار گرفته‌ایم، حاصل چند سال برنامه‌ریزی و زحماتی است که از زمان ریاست محمدرضا یزدانی‌خرم بر فدراسیون والیبال آغاز شد و در دوره مدیریت محمدرضا داورزنی هم ادامه یافت. در اینجا در چند مورد نگاهی می‌اندازیم به تیم کنونی و به طور کلی شرایط فعلی والیبال:

1ـ مهم‌ترین ویژگی مثبت تیم ملی کنونی والیبال که نباید نادیده گرفته شود، سیر طبیعی رشدی است که این بازیکنان سپری کرده‌اند؛ آنها از نوجوانان شروع کرده به جوانان رسیده و حالا در تیم ملی بزرگسالان می‌درخشند. این طور نبوده که یکباره و بدون برنامه به تیم ملی بزرگسالان آمده باشند، بلکه اینها حاصل برنامه‌ریزی است و یک‌شبه به این جایگاه نرسیده‌اند.

2ـ از جمله دلایل موفقیت والیبال ایران ارتباطات خوب بین‌المللی است که فدراسیون با دنیای والیبال ایجاد کرده ‌است و ما برای برگزاری بازی‌های دوستانه با تیم‌های پرقدرت دیگر مثل سابق مشکل چندانی نداریم، بازی‌هایی که ضریب تجربه و اعتماد به نفس تیم ملی را بالا می‌برد.

3ـ ضمن تقدیر از تلاش همه دست‌اندرکاران والیبال که به نتایج خوب در لیگ جهانی منجر شد، معتقدم ما در این پیکارها دچار فرصت‌سوزی هم شدیم و می‌توانستیم حتی روسیه را هم شکست دهیم، چرا که بی‌جهت پیش از حضور در این بازی‌ها روی کسب تجربه و اولین حضور در لیگ جهانی تکیه شد، در حالی که چنانچه روحیه پیروز شدن به ذهن بازیکنان تزریق می‌شد، ما توانایی شکست دادن روس‌ها را هم داشتیم. بنابراین اگر بازی با روسیه در روز اول مسابقه‌ها نبود، شک نکنید که صابون قدرت تیم ما به تن روس‌ها هم می‌خورد.

4ـ معتقدم تیم کنونی شایستگی کسب دست‌کم 15 امتیاز تیمی را در این رقابت‌ها دارد و در نهایت قرار گرفتن در رده سوم کار خیلی بزرگ و ارزشمندی است که تیم ما توان و لیاقت تکیه زدن بر این جایگاه را دارد.

5ـ به لحاظ فنی اگر نگاهی به بازی‌های تیم ملی تا اینجای کار بیندازید، می‌بینید که بازیکنان ما تاکتیک‌پذیر شده‌اند و آنالیزی که از بازی و بازیکنان حریف می‌شود را به صورت دقیق در زمین اجرا می‌کنند. این تاکتیک‌پذیری را هم باید یکی از عوامل جایگاه کنونی والیبال کشورمان بدانیم. به لحاظ تکنیکی هم تیم کنونی هم از منظر دفاعی و توپ‌گیری متحول شده و هم در سرویس‌ها عملکرد فوق‌العاده‌ای دارد و تیم‌های بزرگ دنیا را به زانو درآورده است.

6ـ تیم تحت رهبری ولاسکو یک حسن خیلی بزرگی دارد که نمی‌توان روی آن چشم بست. تیمی که بازیکنان آن تقریبا در یک سطح هستند و اختلاف سطح آنها بین 5 تا 10 درصد است، خیال مربی را برای تعویض کردن راحت می‌کند. به هر ترتیب در این شرایط ولاسکو هر بازیکنی را به میدان می‌فرستد خیالش راحت است که روند تیم نه‌تنها بدتر نمی‌شود که بهتر هم می‌شود و بازیکنان تا آخرین لحظه برای پیروزی می‌جنگند.

7ـ در حالی که معتقدم شرایط والیبال ایران به لحاظ پشتوانه‌سازی و برنامه‌ریزی خوب است باید بگویم برای ادامه این روند ضروری است که هماهنگی کامل با تیم ملی و ولاسکو وجود داشته باشد. در حالی که تیم ب به طور کامل با تیم بزرگسالان و ولاسکو هماهنگ بوده یکنواخت پیش می‌رود، ضروری است تیم امید هم در چنین مسیری گام بردارد تا همه برنامه‌ریزی‌ها، هماهنگ و متوازن پیش رفته و ما در والیبال دنیا به حق خودمان برسیم.
پنج شنبه 20/4/1392 - 0:19
ورزش و تحرک

بیست و چهارمین دوره رقابت‌های لیگ جهانی والیبال از سی و یکم می ‌(دهم خرداد) آغاز شد و چهاردهم جولای (بیست‌وسوم تیر) به پایان می‌رسد. فینال این رقابت‌ها در ماردل پلاتای آرژانتین برگزار خواهد شد. نخستین بار است که رقابت‌های لیگ جهانی با حضور 18 تیم برگزار می‌شود، این رقابت‌ها از سال 2001 تا سال 2003 و از سال 2006 تا سال 2012 با حضور 16 تیم برگزار می‌شد.

لیگ جهانی والیبال برای نخستین بار سال 1990 با حضور هشت تیم برگزار شد و یک سال بعد یعنی در سال 1991، دو تیم دیگر به جمع تیم‌های شرکت‌کننده لیگ جهانی اضافه شد. در سال سوم برگزاری این رقابت‌ها، یعنی سال 1992 باز هم تعداد تیم‌های شرکت‌کننده در لیگ جهانی بیشتر شد و این بار 12 تیم مجوز حضور در این رقابت‌ها را به دست آوردند. برگزاری لیگ جهانی با حضور 12 تیم در دوره‌های بعدی این رقابت‌ها نیز ادامه داشت و تا سال 2000 میلادی تغییری در تعداد تیم‌های شرکت‌کننده به وجود نیامد. پس از وقفه‌ای چهار ساله در برگزاری این رقابت‌ها، لیگ جهانی 12 تیمی از سال 2004 دوباره کار خود را آغاز کرد و تا سال 2005 ادامه داشت. پس از افت و خیزهای فراوان، لیگ جهانی درنهایت به فصل 2013 رسید. در این دوره از رقابت‌های لیگ جهانی 18 تیم در سه گروه شش تیمی جای گرفتند. برگزاری 18 تیمی این لیگ اتفاق جدیدی است که لیگ جهانی را وارد عصر جدیدی از حیات خود کرده است.

شش تیم حاضر در مرحله انتخابی پیش از فینال به این صورت انتخاب می‌شوند: دو تیم برتر گروه A، دو تیم برتر گروه B، یک تیم از گروه C همراه کشور میزبان مرحله نهایی یعنی آرژانتین.

برزیل پیشتاز برترین‌های لیگ جهانی

تیم ملی والیبال برزیل میان تیم‌های شرکت‌کننده در لیگ جهانی شماره یک رنکینگ fivb است. روسیه، ایتالیا، هلند، آمریکا، کوبا، صربستان، بلغارستان، آرژانتین و آلمان نیز در مکان‌های دوم تا دهم قرار گرفته‌اند. تیم ملی والیبال ایران هم در این رده‌بندی چهاردهم است.

 

پنج شنبه 20/4/1392 - 0:19
ورزش و تحرک

سیدمحمد موسوی یار سرعتی‌زن 203 سانتی‌متری تیم ملی والیبال که تا اینجای کار بهترین مدافع روی تور لیگ جهانی محسوب می‌شود سال 1366 در دزفول به دنیا آمد. کسی که والیبال را زیر نظر پدرش که از والیبالیست‌های مطرح استان بود، آغاز کرد و اولین باشگاهش لوله‌سازی اهواز بود و سپس به پیکان و کاله رفت.

این ستاره والیبال ایران در لیگ جهانی هم به این سیر موفقیت خود ادامه داد تا نقش پررنگی در غوغای ایران در لیگ جهانی ایفا کند. او که طی این سال‌ها به عناوینی چون قهرمانی جام باشگاه‌های آسیا، چهارمی جام باشگاه‌های جهان، قهرمانی آسیا و نایب‌قهرمانی بازی‌های آسیایی دست یافته است، حاصل طرح بزرگ، تاثیرگذار و ماندگار استعدادیابی والیبال تحت عنوان پایگاه‌های قهرمانی والیبال بود که آغاز آن به دو دهه پیش برمی‌گردد.

یکی از مجریان آن طرح علیرضا معمری، مدیر وقت تیم‌های ملی و رئیس کمیته آموزش فدراسیون والیبال بود و به طور طبیعی یکی از بهترین کسانی که می‌تواند درباره موسوی حرف بزند، این مربی سازنده است. معمری که تاکید داشت بنویسیم او هم مثل دیگران فقط سهم کوچکی در کشف و پرورش این استعداد والیبال ایران و جهان داشته است، به «جام‌جم» چنین گفت: حدود 11 سال پیش یک نوجوان همراه پدرش از دزفول به باشگاه پیکان آمد و در تست آمادگی جسمانی برای تیم‌های نونهالان و نوجوانان سربلند بیرون آمد و از میان 500 بازیکن به عنوان یکی از 30 نوجوان مستعد برگزیده شد. موسوی الفبای والیبال را بخوبی نزد پدرش یاد گرفته بود و خیلی زود توانست در جمع سرعتی‌زن‌ها قد علم کند و سرآمد آنها شود. به واقع وقتی استعداد، هوش، قد و قامت و پرش‌های او را دیدم به او پست سرعتی‌زن دادم، پستی که پس از پاسوری سخت‌ترین پست در والیبال محسوب می‌شود و چون می‌دانستم موسوی از پس آن برمی‌آید، این پست را به او توصیه کردم.

سرعتی‌زن باید دارای هوش بالایی باشد و وقتی یار مقابلش از فاصله یک متری قصد دارد برای آبشار اقدام کند، در کسری از ثانیه باید با هوش بالای خود نوع حرکت، پرش، پاس و جهت دست حریف را تشخیص دهد و مانع توپ او شود. اینها نکاتی است که این مربی آنها را فاکتورهای ضروری برای یک سرعتی‌زن دانست و گفت: همه این خصوصیات در موسوی بخوبی وجود دارد که حالا در چنین سطحی از والیبال دنیا به عنوان بهترین مدافع شناخته شده است.

معمری با بیان این‌که موسوی در تیم وقت نوجوانان از ارکان قهرمانی این تیم در آسیا بود، گفت: او پس از آن با شایستگی به تیم جوانان راه یافت و با طی این سال‌ها نظر هر مربی را که در تیم ملی حضور داشته، جلب کرده است. من هم خوشحالم که در دو مقطع پرافتخار این بازیکن شاخص را در اختیار داشتم؛ یکی زمانی که ایران قهرمان آسیا شد و دیگری با پیکان در جام باشگاه‌های آسیا و جهان.

این مربی کارکشته والیبال در ادامه تشریح توانایی‌های موسوی تصریح کرد: این ستاره والیبال ایران با آمدن ولاسکو هم مصمم و با انگیزه به تمرینات خود ادامه داد و توانست در تیم ولاسکو به مهره اصلی تبدیل شود و اینچنین در لیگ جهانی بدرخشد.

معمری با اشاره به این‌که هنگام اجرای طرح استعدادیابی به همراه ایوان بوگانکیف روس، وکیلی و پرویز میرزایی، مدرس فدراسیون جهانی پروفسور باکه آلمانی در تهران حاضر شد، گفت: در آن زمان این مدرس به ما گفت 20 سال پیش در آلمان استعدادیابی را در 15 سالگی شروع کردیم و بعد متوجه شدیم باید این کار را روی بازیکنان 11ساله آغاز کنیم. در واقع این آلمانی به ما توصیه کرد سن استعدادیابی را پایین بیاوریم. به هر حال معتقدم اگر نسل فعلی والیبال از میان 500 بازیکن طرح استعدادیابی آن زمان به اینجا رسیدند برای پشتوانه‌سازی تیم ملی باید این عدد را به 5000 نفر برسانیم تا به معنی واقعی کلمه استعدادهای سراسر کشور کشف شده و شاهد ظهور موسوی‌های زیادی در والیبال ایران باشیم.


پنج شنبه 20/4/1392 - 0:19
آموزش و تحقيقات

حفاری‌ها در مناطق گرمسیری چین موجب کشفیات جدیدی شده که می‌تواند تصورات قبلی را درباره شیوه زندگی بشر اولیه در این منطقه تغییر دهد.

یافته‌های جدید نشان می‌دهد مردمی که 5000 سال پیش در زینکون زندگی می‌کرده‌اند برای اولین بار پیش از پیدایش برنج در این منطقه، زراعت را امتحان کرده‌اند. باور فعلی باستان‌شناسان این است که پیدایش برنج در کنار رودخانه یانگ‌تسه بوده که کشاورزی را در جنوب چین پدید آورده است. شواهد ارگانیک کمی که در منطقه تحت مطالعه وجود دارد، باستان‌شناسی گیاهان سنتی را عملا غیرممکن می‌سازد. امروزه با استفاده از روش جدید آنالیز سنگ‌های آسیاب قدیمی، باستان‌شناسان به شواهدی مبنی بر مقدم بودن پیدایش زراعت بر کشت برنج در منطقه دست یافته‌اند. این شواهد نتیجه دو سال تحقیق هو بارتون از مدرسه باستان‌شناسی و تاریخ قدیم دانشگاه لیسستر و دکتر ژیائویان یانگ از موسسه علوم جغرافیایی و تحقیقات منابع طبیعی آکادمی علوم چین در پکن بوده است.

دکتر بارتون، استاد زیست باستان‌شناسی دانشگاه لیسیستر می‌گوید: کشف ما کاملا غیرمنتظره و بسیار هیجان‌انگیز است. ما روش به نسبت جدیدی به نام آنالیز نشاسته‌های قدیمی را برای آنالیز رژیم غذایی بشر اولیه به کار برده‌ایم. با این تکنیک می‌توان نکاتی را درباره رژیم غذایی بشر در گذشته به دست آورد که با هیچ روش دیگری قابل حصول نبوده است.

در این روش از یک نمونه سنگ‌های آسیاب مقدار ​ بسیار کمی از رسوب به هم چسبیده محصور در ترک‌ها و چاله‌های موجود در سطح سنگ آسیاب را استخراج کردیم.

از این مواد مقداری نشاسته حفظ شده توسط همکاران چینی‌مان در پکن استخراج شد. نمونه‌های نشاسته در چین و آزمایشگاه لیسستر و آزمایشگاه پسماند دانشکده باستان‌شناسی و تاریخ‌باستان مورد بررسی قرار گرفت.

تحقیقات نشان می‌دهد چیزهای بسیار جذاب‌تری نسبت به آنچه تاکنون فکر می‌شده در مناطق گرمسیری جنوب چین در 5000 سال پیش در جریان بوده است. حیات مواد ارگانیک به خصوصیات شیمیایی خاص خاک بستگی دارد؛ بنابراین تا زمانی که نمونه‌برداری انجام نشود نمی‌توان درباره نتیجه اظهار نظر کرد. ما در زینکون در حقیقت یک کشف تاریخی انجام دادیم. نشاسته‌ها بخوبی محافظت شده و مقدار زیادی از آنها موجود بود. برخی دانه‌های ریز نشاسته که موفق به یافتن آنها شدیم گونه‌هایی بودند که ما احتمال پیدا کردنشان را در سنگ‌های گرد آسیاب می‌دادیم؛ اما کشف برخی گیاهان و دانه‌های دون دون مانند شاه‌بلوط تازه و ریشه‌های درختان سدر و خرما در این منطقه کاملا غیرمنتظره و هیجان‌انگیز بودند.

انواع گوناگونی از نخل‌های گرمسیری حجم قابل توجهی از نشاسته را در خود ذخیره می‌کنند. این نشاسته را می‌توان از داخل تنه درخت استخراج کرده و پس از شستن و خشک کردن آرد کرده و البته خورد. این آرد غیرسمی است و مزه خاصی ندارد؛ اما ماندگاری بالایی داشته و در تمام طول سال قابل دسترس است. بسیاری از جوامع نواحی گرمسیری بویژه در برونئی، اندونزی و هند شرقی هنوز از آرد درخت نخل استفاده می‌کنند.

دکتر بارتون می‌گوید: حضور دست‌کم دو و احتمالا سه گونه از نشاسته‌های گرفته شده از نخل‌، درخت موز و ریشه‌های گوناگون این احتمال را که این گیاهان در نزدیکی محل اسکان بشر رشد کرده‌اند، تقویت می‌کند.

امروزه گروه‌هایی که به رشد نخل‌های وحشی وابسته‌اند، پیوسته از یک مجموعه درختان نخل به مجموعه دیگری در حال کوچ هستند. گروه‌های غیرمهاجر که از نخل‌ها برای نشاسته آن ‌ استفاده می‌کنند و در کنار روستا​‌ها ساکن هستند، پیوسته از منبع محافظت می‌کنند.

همان طور که باستان‌شناسان اکنون فکر می‌کنند، کاشت این درختان در منطقه ژینکون نشان می‌دهد ​ زراعت در اینجا با آمدن و پیدایش برنج به این منطقه نیامده؛ اما یک سیستم بومی کشت گیاهان احتمالا از اواسط دوره هولوسین (دوره‌ای از دوران زمین‌شناسی که ما اکنون در آن زندگی می‌کنیم) در محل رایج بوده است.

استفاده از برنج محلی در این منطقه آرام و تدریجی بوده و بر خلاف دیگر مکان‌ها یک تغییر شکل سریع از زراعت محسوب نمی‌شود.

یافته‌های پژوهشگران ممکن است نشان دهد که چرا این وضع حاکم بوده است. مردم احتمالا مشغول کشت دیگر انواع غلات بوده‌اند و برنج را که در منطقه وجود داشته نادیده گرفته؛ ولی به عنوان یک گیاه کم‌اهمیت‌تر در طولانی‌مدت مدنظر داشته‌اند. پژوهش‌های بعدی به بررسی صخره‌هایی در مکان‌های نزدیک به مکان مورد بررسی خواهد پرداخت تا مشخص شود این الگو در امتداد ساحل تکرار شده یا خیر.

phys.org / مترجم: آتنا حسن‌آبادی


پنج شنبه 20/4/1392 - 0:18
کامپیوتر و اینترنت
تلاش‌های دانشمندان، رویای برخورداری از اینترنت امن را به واقعیت نزدیک کرده است


ماه گذشته وزارت دفاع آمریکا در گزارش سالانه به کنگره این کشور مدعی شد اطلاعات فوق‌سری پنتاگون توسط هکرهای چینی ربوده شده و دولت چین به آخرین پیشرفت‌های دفاعی ایالات متحده دسترسی یافته است. چند روز بیشتر از انتشار این خبر نمی‌گذشت که ادوارد اسنودن، کارمند سازمان سیا در اظهاراتی جنجالی از برنامه سری آمریکا و انگلیس برای دسترسی به اطلاعات شخصی کاربران اینترنت در آمریکا و کشورهای دیگر پرده برداشت. اتفاقاتی از این دست نگرانی‌های بین‌المللی را در مورد ایمنی فضای مجازی به شکل قابل توجهی افزایش داده است.

تاسیسات هسته‌ای کشورمان نیز در سال 90 مورد حمله ویروس استاکس نت قرار گرفت و چند سانتریفیوژ نیروگاه نطنز به​طور موقت از کار افتاد.

استاکس نت بنا به گفته مسئولان کشورمان از طریق حافظه جانبی آلوده وارد کشور شده بود ولی از اینترنت برای ارسال اطلاعات جمع‌آوری شده به کشورهای دیگر استفاده می‌کرد. پس از آمریکا دولت استرالیا هم ادعاهای مشابهی را در مورد جاسوسی سایبری چین مطرح کرد و گفته می‌شود روسیه هم از عواقب این حملات در امان نمانده است. فضای اینترنت دیگر به هیچ وجه امن نیست و همه کشورهای دارای فناوری‌های پیشرو از این ناامنی احساس خطر می‌کنند.

این جدال‌های سیاسی فارغ از صحت و سقم آنها بار دیگر همه توجهات را به لزوم یافتن راه‌حلی مطمئن برای افزایش ایمنی فضای مجازی جلب کرد اما شرکت‌های عظیم طراحی و تولید سخت‌افزار و نرم‌افزار قادر نیستند راه‌حلی برای این معضل ارائه دهند و همه نگاه‌ها به آزمایشگاه‌های فیزیک ذرات و تحقیقات گسترده فیزیکدانان کوانتومی دوخته شده است.

نبرد جدیدی میان دانشمندان و هکرها آغاز شده و آن‌طور که از شواهد برمی‌آید دیر یا زود، دانشمندان مثل همیشه فاتحان عرصه نبوغ و نوآوری خواهند بود. البته هدف آنها بیرون راندن هکرها از دنیای صفر و یک نیست. در واقع آنها دنیای صفر و یک را برای همیشه به هکرها واگذار خواهند کرد و برای انجام محاسبات و ذخیره و کدگذاری اطلاعات به دنیای جدید کوانتوم قدم می‌گذارند. آغاز عصر رایانه‌های کوانتومی را باید پایانی بر چند دهه حکمرانی هکرها ـ این راهزنان دنیای مجازی ـ دانست.

کشور استرالیا عکس‌العمل جدی‌تری به شایعات مطرح شده در مورد سرقت اینترنتی اطلاعات نظامی‌اش نشان داد. دانشمندان این کشور ماموریت دارند یک شبکه اطلاعاتی غیرقابل نفوذ برای نگهداری اطلاعات نظامی طراحی کنند. در ادامه به بررسی بخشی از نتایج قابل توجه این تحقیقات می‌پردازیم.

کابوس هکرها

فرآیند رمزنگاری مثلثی است که در یک راس آن رمزنگار یا فرستنده رمز، در راس دیگر گیرنده رمز و در راس سوم هکر قرار می‌گیرد. هکر می‌تواند بدون این‌که فرستنده و گیرنده رمز متوجه حضور او باشند به شبکه وارد شود و به اطلاعات مورد نیاز خود دسترسی پیدا کند. روش رایج برای مقابله با هکرها استفاده از کدهای پیچیده است تا شکستن آنها در حد امکان دشوار باشد ولی این تلاش‌ها راه به جایی نبرده‌ است.

در رایانه‌های کوانتومی در صورت ورود هکرها، رایانه به صورت هوشمند از حضور آنها مطلع می‌شود و اطلاعات مورد نظر آنها را در شبکه جابه‌جا یا نابود می‌کند. تصور کنید بجای این‌که رمز دشواری برای گاوصندوق خود انتخاب کنید و نگران شکسته شدن آن به وسیله سارقان باشید، سازوکاری را طراحی کنید که وقتی سارق به گاوصندوق شما در اتاق خواب نزدیک می‌شود، گاوصندوق به طور خودکار به اتاق پذیرایی انتقال می‌یابد.

رایانه کوانتومی چیست؟

هر جزء یا بیت اطلاعات در رایانه‌های معمولی بر روی انبوهی از اتم‌ها در ریزتراشه‌های سیلیکونی ذخیره می‌شود ولی در رایانه‌های کوانتومی، نقش بیت‌های اطلاعاتی را بخشی از یک اتم مانند الکترون‌ها یا هسته آن بازی می‌کنند. وظیفه بررسی خواص ماده در مقیاس اتم و کوچک‌تر از آن بر عهده فیزیک کوانتوم است، بنابراین به هر کدام از این بیت‌های جدید یک بیت کوانتومی یا به اختصار کیوبیت می‌گوییم. تفاوت کیوبیت‌ها با بیت‌ها در این است که یک بیت در یک لحظه فقط می‌تواند صفر یا یک باشد ولی یک کیوبیت به‌طور همزمان می‌تواند مقدار صفر، یک، یا هر عددی بین صفر و یک داشته باشد.

با این روش می‌توان با در اختیار داشتن فقط300 اتم فسفر، کیوبیت‌هایی به تعداد همه ذرات بنیادین عالم در اختیار داشت. اتم‌ها به‌قدری کوچک هستند که نقطه پایان این جمله از حدود صد میلیارد اتم کربن تشکیل می‌شود. اگر بخواهید با چشم غیرمسلح، هسته یکی از این اتم‌ها را ببینید باید این نقطه را با همین تعداد اتم به اندازه قطر کره زمین از قطب شمال تا جنوب گسترش دهید و اگر بخواهید یک الکترون را ببینید باید قطر همان نقطه را تا صد برابر قطر خورشید افزایش دهید. ولی دانشمندان چگونه می‌توانند اطلاعات را بر روی هسته اتم یا الکترون‌های آن ثبت کنند؟

برای انجام این‌کار آنها باید یکی از ویژگی‌های ذرات بنیادین به نام اسپین که می‌تواند رو به بالا یا پایین باشد دستکاری و کنترل کرد. جهت اسپین‌ها کلید اصلی ساخت رایانه کوانتومی است.

روش کار به این صورت است که یک اتم فسفر درون یک نانو ساختار سیلیکونی قرار می‌گیرد و تا دمای صفر مطلق سرد می‌شود. سپس با تاباندن لیزر، اسپین یک الکترون را تغییر می‌دهد. برای ساخت رایانه کوانتومی باید اسپین الکترون را کنترل کرد و آن را به سمت بالا یا پایین قرار داد. تحقیقات بسیاری در مورد چگونگی کنترل اسپین انجام شده که هیچ یک به تنهایی انتظارات دانشمندان را برآورده نکرده است. محققان استرالیایی امیدوارند بتوانند با ترکیب یافته‌های قبلی به روش مطلوب دسترسی پیدا کنند.

پس از آن نوبت یافتن روشی برای بازخوانی اطلاعات می‌رسد. محققان استرالیایی توانستند با ترکیب دو روش موجود برای خواندن اسپین یعنی روش الکتریکی و روش اپتیکی، شگفتی دانشمندان را برانگیزند؛ چراکه این دو روش به هیچ وجه با یکدیگر همخوانی ندارد. آنها اتم‌ها را به صورت اپتیکی یونیده و سپس از روش الکتریکی برای بازخوانی اطلاعات استفاده می‌کنند. در رایانه‌های کوانتومی جدید فقط از بیت‌های جامد شبیه ریزتراشه‌های امروزی استفاده نمی‌شود بلکه این رایانه‌ها ترکیبی از کیوبیت‌های حالت جامد و کیوبیت‌های اپتیکی را همزمان به کار می‌گیرند. استفاده از کیوبیت‌های اپتیکی هم مانند فیبرهای نوری سرعت انجام محاسبات و انتقال اطلاعات را افزایش می‌دهد.

چشم‌انداز آینده مسیری که دانشمندان بیش از یک دهه پیش قدم در آن گذاشتند رایانه‌های کوانتومی و شبکه اینترنتی کوانتومی فوق‌سریع است. به نظر می‌رسد از زمانی که ارسطو اعتقاد به وجود اتم را غیر قابل قبول می‌دانست تا امروز که هسته اتم را برای ثبت اطلاعات انتخاب کرده‌ایم راه دور و درازی را پیموده‌ایم.

هنوز هم دشواری های فراوانی در راه ساخت رایانه های کوانتومی وجود دارد و دانشمندان احتمال تحقق کامل این هدف را تا ده سال آینده بسیار اندک می دانند. ولی مهم این است که امروز پیشرفت‌های به دست آمده صورت سوال را از «آیا می توان چنین رایانه‌هایی ساخت یا خیر؟» به «چگونه می توان بر موانع باقیمانده غلبه کرد؟» تغییر داده است.
پنج شنبه 20/4/1392 - 0:17
ورزش و تحرک
جهانبخش در «نایمخن» هلند و آزمون در «روبین» روسیه به جام جهانی برزیل چشم دارند


علیرضا جهانبخش که به نایمخن هلند پیوسته و سردار آزمون که قرار است برای روبین قازان به میدان برود، می‌توان جدیدترین گل‌های فوتبالی ایران تلقی کرد. جوانانی که نه فقط امروز با استعداد محسوس‌شان تیم‌های اروپایی را متوجه خود کرده‌اند، بلکه فردا را نیز متعلق به خویش جلوه می‌دهند.

آزمون با گلزنی‌های حساس خود برای تیم ملی جوانان در مسابقات نافرجام سال گذشته قهرمانی جوانان آسیا چهره شد و روبین قازان را که علیرضا حقیقی، سنگربان پیشین پرسپولیس را هم در جمع مردانش دارد، وادار به استخدام خویش کرد. جهانبخش هم از همان مسیر می‌آید، با این تفاوت که فصل پیش در دیدارهای داماش گیلان در لیگ برتر ایران هم مثل یک سالار و نه جوان نوزده ساله‌ای که واقعا هست، عمل کرد و در خط حمله ای نفر اول نشان داد که امثال افشین چاووشی و امین متوسل‌زاده پرتجربه‌تر در آن حضور داشتند.

نایمخن یا همان NEC که هیچ‌گاه از بزرگان فوتبال هلند نبوده، اما در جذب و پرورش جوانان ید طولایی دارد، با جذب جهانبخش عملا نمایانگر سمت و سوی جدید فوتبال ایران هم است. در حالی که روزگاری ایران با دایی، هاشمیان و کریمی پیراهن بایرن مونیخ را بارها تصاحب می‌کرد، حالا باید با جوان‌ترهایش در باشگاه‌هایی جلب نظر کند که حتی در خود هلند نیز از بزرگان نیستند یا در روسیه تحت‌الشعاع زنیت و زسکا هستند و اگر عنوانی هم می‌آورند به ایرانی‌هایشان بهای زیادی نمی‌دهند. با این حال جهانبخش به هلند رفته تا از آنجا به تیم ملی بزرگسالان راه یابد و شاید هم در جام جهانی 2014 برزیل بازی کند و آزمون به روسیه رفته تا برخلاف علیرضا حقیقی فقط تماشاگر مسابقات لیگ این کشور نباشد و ثابت کند که گل‌های جدید فوتبال ایران واقعا خوشبو هستند.
پنج شنبه 20/4/1392 - 0:14
آموزش و تحقيقات

براساس پیش‌بینی مرکز پژوهش‌‌های علوم جوی اقیانوس دانشگاه شیراز، بارش پاییزه در شش استان کشور به 20 تا 40 درصد کمتر از میانگین درازمدت خواهد رسید و در چهار استان جنوبی نیز دست‌کم 10 تا 20 درصد بارندگی‌ها کاهش می‌یابد، لذا توجه به حفظ منابع آبی موجود در سال جاری بیش از پیش احساس می‌شود.

رئیس مرکز پژوهش‌های علوم جوی اقیانوس دانشگاه شیراز در این ‌باره به مهر گفت: با توجه به مدل‌های مرکز پژوهش‌های علوم جوی اقیانوس دانشگاه شیراز و بررسی‌های انجام شده در سطح اقیانوس آرام و هند به نظر می‌رسد که بارندگی‌های امسال در سطح کشور کمتر از نرمال خواهد بود.

سیدمحمدجعفر ناظم‌السادات افزود: بر پایه این پیش‌بینی‌ها بارش پاییزه در استان‌های آذربایجان، کردستان، زنجان، قزوین، البرز و تهران به 20 تا 40 درصد کمتر از میانگین درازمدت خواهد رسید.

وی گفت: همچنین کاهش بارش برای استان‌های شرقی کشور ازجمله سیستان و بلوچستان از 30 تا 40 درصد پیش‌بینی می‌شود.

برای برخی از استان‌های کشور ازجمله خراسان جنوبی نیز ادامه خشکسالی پیش‌بینی می‌شود، اما خشکسالی در خراسان شمالی کمتر است.

وی با اشاره به این که این پیش‌بینی‌ها براساس احتمالات است، افزود: بر پایه این پیش‌بینی‌ها مردم و مسئولان کشور باید در راستای حفظ و نگهداری منابع آبی بیش از گذشته بکوشند.

ناظم السادات با بیان این که مدیران بهتر است برای نگهداری آب در پشت سدها اقدامات لازم را انجام دهند، از مردم و مسئولان خواست که برای سال زراعی پیش رو از گسترش سطح زیرکشت خودداری و شرکت‌های بیمه سیاست‌های خود را بر پایه تشویق کشاورزان به کاهش سطح زیر کشت تنظیم کنند.


پنج شنبه 20/4/1392 - 0:13
ایرانگردی

فرماندار شهرستان هرسین استان کرمانشاه گفت: با تخصیص اعتبارات جدید، کار ساماندهی مجموعه تاریخی بیستون را از سر خواهیم گرفت.

بهمن قربانی در مراسم جشن هفتمین سالگرد جهانی شدن بیستون افزود: خوشبختانه مسئولان استان کرمانشاه دید خوبی نسبت به مجموعه تاریخی بیستون دارند و طی یکی دو سال گذشته اعتبارات بسیار مناسبی را برای ساماندهی بیستون اختصاص داده‌اند.

وی ادامه داد: ما هم در سطح شهرستان هرسین هرگونه کمکی که از دستمان برآید برای رونق گرفتن مجموعه بیستون انجام خواهیم داد. اکنون نیز در انتظار تخصیص اعتبارات جدید به مجموعه بیستون برای از سرگیری کار ساماندهی‌اش هستیم. قربانی تصریح کرد: ما در تلاشیم که از سرمایه‌گذاران بخش خصوصی برای ساماندهی این مجموعه استفاده کنیم.

فرماندار شهرستان هرسین اظهارکرد: احداث کمربندی و زیرگذر بیستون نیز دو طرح بزرگ در این شهر است که موجب رونق گردشگری منطقه می‌شود. این دو طرح اکنون به تصویب رسیده و ما منتظر تخصیص بودجه برای شروع به کار آن هستیم.‌/‌ ایسنا


پنج شنبه 20/4/1392 - 0:13
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته